HYVINVOINNIN TOIMIALAN TAVOITTEIDEN RAPORTOINTI AJALLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HYVINVOINNIN TOIMIALAN TAVOITTEIDEN RAPORTOINTI AJALLA"

Transkriptio

1 HYVINVOINNIN TOIMIALAN TAVOITTEIDEN RAPORTOINTI AJALLA LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT 400 HYVINVOINTIPALVELUJEN TALOUS- JA HALLINTOPALVELUT Strateginen tavoite HYVINVOINNIN TAVOITTEET Parasta oppimista ja ihmisenä kasvua Tavoitteet on esitetty palvelualueiden kohdalla. vuoden lopussa Strateginen tavoite Laajasta oppimiseen liittyvästä yhteistyöstä kv-tason malli 2020-luvulle Osallistutaan aktiivisesti kehittyvään yhteistyöhön (mm. koulutusklusteri ja Global Education Park Finland konsepti). Sovitaan eri oppilaitosten kanssa kansainvälisistä toiminnasta ja vierailuista. vuoden lopussa Toimialan jokaiselta palvelualueelta on valmistunut 1-2 koulutusvientipakettia. Koulutusvientipaketit ja palvelujen tuotteistus on työn alla kaikilla palvelualueilla, keskeisimmiltä koulutusviennin kysynnän osaalueilta (varhaiskasvatus- ja koulutuspalvelut) ensimmäiset paketit valmiita. Tuotteistetaan hyvinvointipalvelujen osaamista mm. osaksi Joensuuhun tulevia asiantuntija- ja koulutusvierailuja. Kansainvälisistä vierailuista ja oppilasvaihdoista on tehty malli ja sopimus muiden oppilaitosten ja koulutusvientihankkeen kanssa. Malli ja sopimus tehty Malli kansainvälisistä vierailuista valmisteilla, perustuu käytännön vierailuista saataviin kokemuksiin. EduParkin kautta yhteistyösopimus oppilaitosten kanssa kesken.

2 Yhteistyö Siun soten palveluketjun kanssa on asiakasnäkökulmasta sujuvaa Jatketaan vuonna 2018 aloitettua yhteistyötä teeman Toimiva ja turvallinen arki lapselle käytäntöön viemistä. Lapset puheeksi menetelmä on otettu kattavasti käyttöön 30 % kouluista. LP -menetelmä otettu käyttöön Nepenmäen, Enon ja Pataluodon kouluissa. Strateginen tavoite Harrastavaan ja aktiiviseen elämäntapaan saadaan kaikenikäiset kuntalaiset mukaan 4-vuotiaiden mielenterveysriskien tunnistaminen. Icehearts-toiminta otetaan käyttöön. Toimintamalli täysin kattava. Ensimmäiseen ryhmään lapset on valittu 3/. vuoden lopussa Lisätään lasten ja nuorten mahdollisuuksia harrastaa osana kouniammatillisena yhteis- 5 koulua toteuttaa moluarkea. Toimenpiteenä kokopäiväkoulu-ajattelun laajentaminen. dessä työnä koulupäivän yhtey- harrastustoimintaa. Turun yliopiston kanssa on tehty sopimus vuoden loppuun saakka. Icehearts toimintaa on sovellettu muokattuna (Lumiukko toiminta) jo 4-5- vuotiaille lapsille Äkkiväärän, Sinkkolan ja Tarpojan päiväkodeissa. Kokeilut käynnissä Nepenmäen, Vaarojen, Uimaharjun ja Pataluoton koululla. Ikäihmisille suunnatun matalan kynnyksen toiminnan määrä on lisääntynyt. Uusia ikäihmisille suunnattuja ryhmiä on aloitettu. TALOUSTAVOITTEET Talous pidetään kunnossa. Toimintakatteen kasvu verojen ja valtionosuuksien kasvua hitaampaa Pysytään talousarviossa. Hyvinvoinnin tilaprosessien tehostaminen. ELINVOIMAN JA TYÖLLISYYDEN TAVOITTEET Olemme kokoluokkamme yritysystävällisin kaupunki. Työtyötä yksityisten palvelun- Jatketaan hyvää yhteispaikkojen lisääntyminen ei jää tuottajien kanssa. kaupunkikonsernin toimista kiinni Sijoitetaan työllisyysvaroin palkattuja henkilöitä Talouden toteutuma. Uudistetut kriteerit taloudelliseen tilasuunnitteluun käytössä. Palveluntuottajien tyytyväisyys toimintaan. Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset paranevat Työllistettyjen lukumäärä. Taloudessa on merkittävä ylityspaine. Järjestettiin koulusuunnittelupäivä, johon osallistui eri toimialojen vastuuhenkilöitä. Tavoitetta edistetään. Työllistämistä on jatkettu.

3 Toteutetaan reilua hankintapolitiikkaa sosiaaliset- ja ympäristökriteerit huomioiden. Joka 5. kaupungin hankinta ja kaikki merkittävät investoinnit toteutetaan innovatiivisesti mahdollisimman runsaasti toimialan tehtäviin. Jatketaan käänteisiä kilpailutuksia. Käänteisten kilpailutusten määrä ja osuus. Tavoitetta edistetään. Strateginen tavoite KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TAVOITTEET Kaupunkiympäristö ja toimitilat Osallistutaan aktiivisesti ovat terveellisiä, turvallisia tilasuunnitteluun ja rat- ja viihtyisiä kaistaan mahdolliset tilo- Kaupungin omilla tilaratkaisuilla parannetaan palvelujen saatavuutta ja yhdessä tekemisen mahdollisuuksia Toimintatapana koko kaupunki ihmisten ja innovaatioiden alustana jen ongelmat. Jatketaan kaikkien tilaratkaisujen yhteydessä tilatarpeen tarkastelua kaikkien palvelualueiden näkökulmasta (esim. Sirkkala). Helpotetaan tutkimusaiheiden ja tutkimusta tekevien kohtaamista. VETOVOIMAISEN KAUPUNGIN TAVOITTEET Kaupunkilaiset ja yrityselämä Lisätään kuntalaisten ovat tyytyväisiä kaupunki-konsernin palvelujen laatuun osallistumismahdollisuuksia vapaa-ajan pal- Nostetaan valmiutta suunnitella ja toteuttaa kulttuurin ja liikunnan kärkihankkeita veluihin. Kulttuuripaikkasuunnitelma valmistellaan. Val- vuoden lopussa Sisäilmaohjeen mukaiset toimintatavat käytössä. Jokaisessa tilaratkaisussa palvelualueet otettu mukaan suunnitteluun. Tutkimusaihioille on olemassa sähköinen alusta. Osallistujien määrä kasvaa edellisvuodesta. Kulttuuripaikkasuunnitelma on tehty. Toimintatavat kehittyvät tavoitteen mukaisesti. Karsikon koulun hankesuunnittelussa mukana ovat kaikki palvelualueet. Tavoitetta edistetään. Kulttuuritilaselvitys on parhaillaan käynnissä ja valmistuu vuoden aikana.

4 Reippaalla viestinnällä ja markkinoinnilla luodaan vetovoimaa. Tarjotaan mahdollisimman monelle mahdollisuus yllättää ja viestiä positiivisesti mistelun yhteydessä otetaan huomioon mahdollisen kulttuuritalon rakentaminen tulevaisuudessa Haetaan uusia kävijäryhmiä orkesterin konsertteihin. Kävijämäärä kasvaa 10 % Kaupunginorkesterin markkinointia on tehostettu ja monipuolistettu niin lehdissä kuin sosiaalisessa mediassa. Uusia kohderyhmiä tavoitettu kohdennetulla mainonnalla sekä jalkautumalla yliopistolle sekä ammattikorkeakoulun tiloihin. Strateginen tavoite KESTÄVÄN KAUPUNGIN TAVOITTEET Joensuulla on Euroopan kunnianhimoisimpia Pidetään aihetta esillä lä- tavoitteita olla pileikkaavana kaikissa hiilineutraali jo vuonna 2025 palveluissa. Toteutetaan osana opetussuunnitelmien toimeenpanoa. Haluamme edistää sosiaalista ja Ruokahävikin vähentäminen. taloudellista kestävyyttä sekä toteuttaa valtakunnallista kestävän kehityksen ohjelmaa. vuoden lopussa Aihe esillä kaikissa palveluissa ja opetussuunnitelmissa. Ruokahävikin määrä pienempi kuin v Aihe on esillä esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmissa ja sisältyy teemana kohti kestävää elämäntapaa- toimintaohjelmaa. Ruokahävikkiä seurataan vuosittain. YHDESSÄ TEKEMISEN TAVOITTEET Kaupungin rooli on mahdollistaa eri toimijoiden aktiivisuus ja loja eri toimijoiden käyt- Tarjotaan kaupungin ti- tarjota tekemisen alustoja. töön nykyistä helpommin. Päätetty uudet kriteerit tilojen luovutuksesta. Kriteerit ovat valmistelussa

5 410 KOULUTUSPALVELUT Parasta oppimista ja ihmisenä kasvua Parasta oppimista ja ihmisenä kasvua Positiivinen pedagogiikka otetaan läpileikkaavasti käyttöön koko toimialalla: Koulut tekevät suunnitelman positiivisen pedagogiikan toimeenpanosta. - Alueelliset koulutusprosessit käynnistyvät vaiheittain. Monipuoliset oppimisympäristöt ovat aktiivisesti käytössä. - Mediakeskus laatii koulutuspalvelujen koulukohtaisen ICT-laitteiston ja luokkavarustuksen päivityssuunnitelman vuoden lopussa Koulun suunnitelma toimeenpanosta on koulun vuosisuunnitelmassa. Koulutusprosessi on käynnistynyt vähintään kolmella oppilaitosalueella. Laitteiston ja luokkavarustuksen päivityssuunnitelma on tehty. Päivityksen taustalle on laadittu perusteellinen selvitys nykyisestä käytöstä. Koulut tekevät suunnitelmat ensi lukuvuoden vuosisuunnitelmaan syksyllä. Koulutusprosessi on käynnistynyt suunnitelman mukaisesti. Perusteellinen selvitys koulujen laitteistojen ja luokkavarustuksen käytöstä on tehty. Selvityksen perusteella on laadittu päivityssuunnitelma.

6 - Kaikki koulut kokoavat koulunsa oppilaiden ja henkilöstön osaamistestin (Oppika, Opeka, Ropeka) tulokset vuosisuunnitelmaan ja laativat koulun kehittämissuunnitelman vuosisuunnitelman arviointiosaan. Koulun osaamistestin tulokset (Oppika, Opeka) ovat vuosisuunnitelmassa ja koulun kehittämissuunnitelma on laadittu vuosisuunnitelman arviointiosaan kesäksi. Koulun kehittämissuunnitelman toimeenpano on käynnistynyt. Toimeenpano syksystä alkaen. - Oppilasagentti toiminnan käynnistyminen, digioppilaat (vrt. tukioppilaat). - Robotiikan jalkauttaminen kouluille Digioppilastoiminta on käynnistynyt. Robotiikan jalkauttaminen on käynnistynyt. Kaikille kouluille on tarjottu mahdollisuus oppilasagenttitoiminnan käynnistämiseen. Toimintaa on jo käynnissä 75% kouluista. Robotiikan jalkauttaminen on aloitettu neljässä peruskoulussa. Kestävä kaupunki Kaikessa toiminnassa tähdätään yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumiseen sekä vihapuheen ja rasismin ehkäisyyn: Oppilaan koulunkäynnin mahdollistaminen omassa lähikoulussa (Kaikkien koulu) - Koulu kokoaa kokemuksensa ja kehittämisajatuksensa kevään loppuun mennessä. - Syksyllä on tehty koulujen kokemusten ja kehittämisajatusten vaihto koulujen välillä. Kokeilut käynnistyvät kaikissa kouluissa syksyllä vuoden lopussa Suunnitelma koulun kokeilusta on kirjattu vuosisuunnitelmaan ja arviointiosassa on koottu kokemukset ja kehittämisajatukset kevääksi. Kokeilut ovat käynnistyneet kaikissa kouluissa viimeistään syksyn aikana. Suunnitelma kirjattu. Arviointiosan koulut tekevät lukuvuoden 2018 lopussa. 17/ 23 koulua ovat käynnistäneet oman Kaikille yhteinen koulu sovelluksensa.

7 Yhdessä tekeminen Joensuulainen johtaminen ja henkilöstön kanssa tekeminen ovat Suomen parhaimmistoa: Sovellamme tekemäämme kirjaa johtamisesta. - Rehtoreille tuotetaan virikeaineistoa arjen johtamiseen sekä henkilöstön osallistamiseen. - Rehtoreiden tapaamiset toisilta oppimisen merkeissä. Jokainen rehtori on henkilöstönsä kanssa käsitellyt johtamisen kysymyksiä saamiensa keskustelukysymysten avulla. Syksyllä on käynnistetty johtamiskirjan päivitysprosessi. Lukuvuoden 2018 aikana jokainen rehtori keskusteli henkilöstönsä kanssa annettujen virikeaineistojen (Reksinnostajakirja) ja kysymysten pohjalta työyhteisön johtamista ja yhteisön kehittämisestä sekä jokaisen työntekijän ammatillisesta kasvusta ja itsen johtamisesta. Rehtorit raportoivat keskustelujen tulokset yhteiselle verkkoalustalle ja ne käsiteltiin rehtoriseminaarissa Päivitysprosessin valmistelu käynnistettiin edellä mainitussa rehtoriseminaarissa. 440 VARHAISKASVATUSPALVELUT Yhdessä tekeminen vuoden lopussa Vanhempien ja lasten osallisuutta Lapsen mielipide otetaan lapsen varhaiskasvatuk- huomioon lapsen ikätason sen toteutumiseen lisätään kaikissa mukaisesti vasu-keskustetamuodoissa. varhaiskasvatuksen toiminlussa ja lapsi otetaan aina mukaan vasukeskusteluun. Vuoden aikana on luotu malli vanhempien vaikuttamismahdollisuuksista ja niiden lisäämisestä Lapsi osallistuu aina vasu-keskusteluun ja hänen mielipiteensä otetaan huomioon. Vanhempien osallisuutta lapsen varhaiskasvatukseen on lisätty tekemällä jokaiselle lapselle positiivinen cv (PCV), johon vanhemmat ovat osallistuneet. Malli on valmistelussa

8 Hyvinvointi Taloudellisuus Varhaiskasvatuksessa toimitaan uuden varhaiskasvatussuunnitelman ja positiivisen pedagogiikan mukaisesti lapsen vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita korostaen. Uusien yksiköiden käynnistyessä päivähoitopaikkojen käyttöä tehostetaan niin, että yksittäisistä ryhmistä, siirtopäiväkotitiloista ja ryhmäperhepäivähoitoyksiköistä luovutaan. Vuonna arviointikohteena on sosio-emotionaalinen ilmapiiri varhaiskasvatusryhmissä. Arviointi tehdään kehittävä palaute hankkeen kautta. Pajakadun päiväkodin valmistuessa luovutaan Kettuvaarantien siirtopäiväkotitiloista (2 ryhmää) sekä Esikon erillisestä tilasta. Kehittävä palaute hankkeen observoinnit päiväkodeissa ovat käynnissä ja niistä saadaan tulokset loppukeväästä. Lasten ja henkilöstön siirrot Pajakadun päiväkotiin ovat suunnittelussa tavoitteen mukaisesti. Taloudellisuus Vastuullisuus Daisy-toiminnanohjausjärjestelmän tuomat mahdollisuudet hyödynnetään ja prosesseja kehitetään. Huolehditaan oman tuotannon kilpailukyvystä suhteessa yksityisiin toimijoihin Mini-verson (päiväkoteihin suunniteltu vertaissovittelu) käyttö laajenee kaikkiin varhaiskasvatusryhmiin. Mini-verson ajatus on ohjata lapsia kuuntelemaan molempien osapuolten näkemys asiasta, sopimaan ristiriitoja ja korjaamaan yhdessä sovitulla tavalla aiheuttamansa mahdollinen vahinko. Henkilöstön työvuorosuunnittelu ja lasten hoitoaikava- suunnittelussa on käsitelty sekä johtotii- Daisyn hyödyntämistä henkilöstöresurssin raukset optimoidaan Daisya missä, aluejohtotiimeissä että esimiespäivissä. Lasten hoitoaikavaraukset huomioi- hyödyntäen. Henkilöstö on paikalla silloin, kun lapsetkin daan työvuorosuunnittelussa mahdollisuuksien mukaan. ovat paikalla. vuoden lopussa Uudistetaan johdon seurannan työkalut ja toimeenpan- Seurantatyökalut valmistelussa. naan uudistettu seuranta. Mini-verso on käytössä jokaisessa varhaiskasvatusryhmässä kaikissa varhaiskasvatusmuodoissa. Tavoite toteutunut, mini-versoa käytetään sekä päiväkoti- että perhepäivähoitoryhmissä.

9 455 NUORISOPALVELUT Harrastavaan ja aktiiviseen elämäntapaan saadaan kaikenikäiset kuntalaiset mukaan Harrastavaan ja aktiiviseen elämäntapaan saadaan kaikenikäiset kuntalaiset mukaan Nuorisotyön tavoitettavuuden lisääminen keskustan alueella Nuorisopalveluiden tekemän osallisuustyön näkyväksi tekeminen vuoden lopussa Aktiivisesti kohdattujen ja ohjattujen nuorten määrän kasvu Osallistavaa budjetointia on pilotoitu maaseutualueilla ja uusia lasten- ja nuorten kuulemismenetelmiä on käytössä. Harrastepankin toiminnoissa on ollut 357 osallistumiskertaa ja osallistujista 67,5 % on vuotiaita. Edellisvuoden tilastoluku oli 108 käyntiä. Jalkautuvaa työtä on aloitettu Kauppakeskusten alueella. Kaikilla maaseutualueilla on toteutettu osallistuvan budjetoinnin pilotit, joissa lapset ja nuoret päättivät n euron käyttösummasta per alue. Saatujen kokemusten pohjalta toiminta jatkuu ja uusia ideoita on nuorilta jo tullut kuluvalle vuodelle. 660 KULTTUURIPALVELUT Vetovoima Tehdään uusia avauksia ja kokeiluja kaikilla kulttuurin osa-alueilla. vuoden lopussa Toteutettu jokaisella toimialalla yksi uusi avaus vuoden aikana. Yleinen kulttuurityö on avannut uuden matalalla kynnyksellä toimiva kulttuuritilan Tuupovaarassa. Tilan toimintaa kehitetään edelleen pitkällä tähtäimellä.

10 Yhdessä Kake 2.0 hanke Hankesuunnitelman mukainen toiminta Hyvinvointi Koko kylä yhdessä (KKY)-hanke Tuetaan kouluja ja varhaiskasvatusta perustehtävässään tuottamalla kulttuurisisältöjä. Kulttuurin tuominen osaksi ihmisten arkea Yhdessä tekemistä ja osallisuutta lisäävät toiminnot ja tilaisuudet, joissa kulttuurin eri osa-alueet mukana. Kulttuurin virta -ja Kulttuurin puro-toiminnot, n. 200 tapahtumaa toimintasuunnitelman mukaisesti. Taidetestaajat-hankkeen toiminta 8.luokkalaisille. 1-9lk jokainen oppilas tavoitettu. Matalan kynnyksen tapahtumat ja toimet. Museolauantain pilotointi tammi-toukokuussa. Orkesterin ja konservatorion vierailut maaseutualueilla ja ikäihmisten parissa. Yleisen kulttuurityön tapahtumat, 80 kpl maksuttomia kaikille. Kulttuurikimppa, matalan kynnyksen osallistumisen tukeminen käynnistynyt Kulttuurikamujen koulutuksella. Kaikkia hankeen toimenpiteitä toteutetaan ja hanke etenee hankesuunnitelman mukaisesti. Kulttuuripalvelut mukana KKY:n osallisuutta lisäävissä toiminnoissa ja tilaisuuksissa erityisesti maaseutualueilla. Koululaisten Kulttuurin virta toteutunut toimintasuunnitelman mukaan. Taidetestaajat hankkeessa valtakunnallisia vierailuja Helsinkiin. Helmikuussa aloitetut museolauantait ovat olleet suosittuja: helmikuussa vieraili 529 ja maaliskuussa 479 asiakasta yhden päivän aikana museoissa. Konservatorio järjesti tammi-maaliskuussa seuraavat matalan kynnykset konsertit/esiintymiset: 5 esiintymistä senioritapahtumissa, 8 koululaiskonserttia konservatoriolla ja kouluilla sekä matalan kynnyksen konsertteja Botanialla, Carelicumissa ja taidemuseolla. Kaupunkiympäristö Osallistutaan Sirkkalan koulukampuksen kulttuuripalvelukonseptin kehittämiseen. Ollaan mukana suunnittelutyössä. Tehdään kulttuuripaikkasuunnitelma. Kulttuuritilaselvitys on parhaillaan menossa ja valmistuu vuoden aikana.

11 690 LIIKUNTAPALVELUT Vetovoima TAVOITE: Huippu-urheilun edistäminen urheiluakatemiassa TOIMENPITEET: Urheiluakatemian viestintäsuunnitelma sekä nettisivut, jotka ovat selkeät ja tuovat toiminnan vahvuudet esiin vuoden lopussa Sujuva urheilulukioyhteistyö ja yläkoululeiritoiminnan laajeneminen. Yläkoululeiriläisten lkm Uudistettu viestintäsuunnitelma ja nettisivut. Urheilulukioon nimetty uusi akatemiayhdyshenkilö. Julkaistu akatemian uudet nettisivut osana kaupungin nettisivu-uudistusta. TAVOITE: Tietoisuus liikuntamahdollisuuksista lisääntyy TOIMENPITEET: Viestinnän kehittäminen, liikuntamahdollisuuksien tuotteistaminen : kuvat, videot paikoista ja harrasteista Opastuksen parantaminen Valmiita paketteja ympärivuotiseen viestintään ja alueen markkinointiin eri kohderyhmille Kävijämäärät liikuntapaikoissa, viestinnän tavoittavuus Liikuntapaikat päivitetty kaupungin karttapalveluun ja integraatio tilavarausohjelmaan toimii Opastussuunnitelma Käynnistetty Naisten vuoro -kehittämishanke, jossa pyritään lisäämään maahanmuuttajien tietoisuutta alueen liikuntamahdollisuuksista. Vuoden 2018 lopulla käyttöönotetun tilavarausohjelman tila- ja varaustietoja päivitetty käyttäjiltä saadun palautteen mukaan. Liikuntapaikkatietojen karttapalveluun päivittäminen aloitettu. TAVOITE: Yhdenvertaiset luontoliikuntamahdollisuudet TOIMENPITEET: esteettömyyden huomioiminen, ympärivuotisuuden parantaminen, viestinnän painopiste, matkailijoiden ja vieraskielisten huomiointi viestinnässä Esteettömät luontoliikuntakohteet lisätty verkkosivuille Englanninkieliset esitteet ja nettisivusisällöt Toteutetaan yksi uusi esteetön luontoliikuntakohde Esteettömät luontoliikuntakohteet viety nettisivuille osana kaupungin nettisivu-uudistusta.

12 Vetovoima Yhdessä vuoden lopussa TAVOITE: Liikuntapalvelujen Liikuntapaikkojen aukiolon Tavoitetta edistetään saatavuus parantuu pidentämiseen löydetty ratkaisuja TOIMENPITEET: talousarvion puitteissa Liikuntapaikkojen aukiolojen pidentäminen/porrastaminen TAVOITE: Vakiintunut seurafoorumitoiminta Suunnittelu aloitettu kevään seurafooru- Yhteistyön tiivistäminen urheiluseurojen on käynnistynyt. min toteuttamiseksi. kanssa kaksi seurafoorumin kokoontumiskertaa Hyvinvointi TAVOITE: Osallisuuden lisääminen TOIMENPITEET: Kuulla kuntalaisten ja kolmannen sektorin toiveita, toteuttaa yhdessä. TAVOITE: Erityisesti terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien kuntalaisten suunnitelmallinen aktivointi TOIMENPITEET: Aktivointisuunnitelman tekeminen, yhteistyö oppilaitosten kanssa resurssien vahvistamiseksi, viestintä, verkostoituminen Toimintamalli akatemian kärkilajiyhteistyölle valmistunut. Uuden tilavarausohjelman sisäänajo ja käyttäjien opastaminen on tehty. Säännöllinen kuntalaiskuulemisprosessi luotu Aktivointisuunnitelma ja vuosikello laadittu. Aloitettu pilottiseurojen kanssa keskustelut tilavarausohjelman käytön laajentamismahdollisuuksista. Liikuntapaikkasuunnitelman hyväksymisen yhteydessä hyväksyttiin prosessi, jolla kolmannen sektorin toimijoilta kartoitetaan liikuntapaikkoja koskevat toiveet. Luonnos aktivoinnin vuosikellosta tehty. Pilotoitu opiskelijaharjoitteluyhteistyötä.

13 Kestävä kehitys TAVOITE: Lähiliikunnan edistäminen TOIMENPITEET: Lähiliikuntaolosuhteiden kehittäminen, liikuntapaikkatyöryhmä, lähiliikuntatyöryhmän toiminta, lähiliikunnan nostot viestinnässä vuoden lopussa Lähiliikunta on otettu liikuntapaikkasuunnitelmaan omana hankekategoriana. Lähiliikuntapaikkatyöryhmän toiminta jatkunut. Lähiliikuntaolosuhdehankkeet on yksi liikuntapaikkasuunnitelman hankekategorioista. Lähiliikuntatyöryhmän toiminnan vaihtoehdot on otettu selvitykseen. Viestitty aktiivisesti matalan kynnyksen ja omatoimisen liikunnan eri mahdollisuuksista, luotu uusille nettisivuille omatoiminen liikunta -kokonaisuus. Kaupunkiympäristö Jo olemassa olevien mahdollisuuksien hyödyntäminen Lähiliikuntaan aktivoiminen TAVOITE: Kaupungin ilmasto-ohjelman jalkauttaminen liikuntapalveluissa TOIMENPITEET: Liikuntapaikkojen käyttäjien aktivointi (mm. seurat) mukaan ympäristötyöhön, uudisrakentamis- ja peruskorjaushankkeissa sekä hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökulmat TAVOITE: Liikuntapaikkasuunnittelun toteuttaminen hyväksytyn liikuntapaikkasuunnitelman mukaisesti Viestitään mahdollisuuksista (kuten tyhjät vuorot maaseutualueilla) Kannustettu kuntalaisia kevyen liikenteen suosimiseen mm. viestinnän keinoin. Viestitään seuroille mahdollisuuksista ja tavoista miten voivat omalla toiminnallaan edistää kestävän kehityksen tavoitteita Ulkoliikuntapaikkojen inventointi ja korjausvelan selvittäminen Liikuntapaikkasuunnitelmassa esitetty hankeprosessi on saatu toimimaan, ensimmäiset suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi on tehty Priorisoitu esitys korjausta vaativista kohteista Osallistutaan Fillarifest tapahtumaan Käyty keskusteluja Ilmastotori hankkeen kanssa seurojen ilmastotyöhön mukaan ottamiseksi. Osallistetaan seurat Pyörällä treeneihin -päivään. Liikuntapaikkatyöryhmä on kokoontunut ja liikuntapaikkahankkeiden päivitystyö on aloitettu.

14

KASVATUS- JA KOULUTUSLAUTAKUNTA

KASVATUS- JA KOULUTUSLAUTAKUNTA KASVATUS- JA KOULUTUSLAUTAKUNTA HYVINVOINNIN TAVOITTEET Parasta oppimista ja ihmisenä kasvua Tavoitteet on esitetty palvelualueiden kohdalla. vuoden lopussa Laajasta oppimiseen liittyvästä yhteistyöstä

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

Hyvinvointipalveluissa tehdään uudenlaisia avauksia lasten ja nuorten kasvun tukemiseen.

Hyvinvointipalveluissa tehdään uudenlaisia avauksia lasten ja nuorten kasvun tukemiseen. HYVINVOINNIN TOIMIALA Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja Hyvinvoinnin toimialaan kuuluvat varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, lukiokoulutus, lasten aamu- ja iltapäivätoiminta, konservatorion ja kansalaisopiston

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALA. Kuvaus 2018

HYVINVOINNIN TOIMIALA. Kuvaus 2018 HYVINVOINNIN TOIMIALA Kuvaus 2018 Hyvinvoinnin toimialaan kuuluvat varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, lukiokoulutus, lasten aamu- ja iltapäivätoiminta, konservatorion ja kansalaisopiston toiminnan järjestäminen

Lisätiedot

Ltk:n indikaattorit ja tavoitetila vuoden 2018 lopussa. Toimialan suunnitelma

Ltk:n indikaattorit ja tavoitetila vuoden 2018 lopussa. Toimialan suunnitelma Strateginen linjaus 1. HYVINVOINNIN TAVOITTEET 1.1. Joensuussa on parasta oppimista ja ihmisenä kasvua varhaiskasvatuksesta yliopistoon. Tuemme elinikäistä oppimista. Toimeenpano-ohjelman tavoite vuoteen

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALA

HYVINVOINNIN TOIMIALA HYVINVOINNIN TOIMIALA Strateginen tavoite HYVINVOINNIN TAVOITTEET Parasta oppimista ja ihmisenä Hyvinvoinnin toimialalla on yhteinen Suunnitelma toimeenpa- kasvua käsitys positiivisesta pedagogiikasta

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALA

HYVINVOINNIN TOIMIALA HYVINVOINNIN TOIMIALA Strateginen tavoite HYVINVOINNIN TAVOITTEET Parasta oppimista ja ihmisenä Hyvinvoinnin toimialalla on yhteinen Suunnitelma toimeenpa- kasvua käsitys positiivisesta pedagogiikasta

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALA

HYVINVOINNIN TOIMIALA HYVINVOINNIN TOIMIALA Strateginen tavoite HYVINVOINNIN TAVOITTEET Parasta oppimista ja ihmisenä Hyvinvoinnin toimialalla on yhteinen Suunnitelma toimeenpa- kasvua käsitys positiivisesta pedagogiikasta

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA JOENSUU YLLÄTTÄÄ

JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA JOENSUU YLLÄTTÄÄ JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA JOENSUU YLLÄTTÄÄ Raakaluonnos versio 01 Kuulemista ja kommentointia varten Tilanne 31.08.2017 TEHDYT SELVITYKSET/TAUSTATYÖT Taustatilastot, tammi-helmikuu 2017

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA 2030 Luonnos 1.3.2018 Kuntalaki 1 : Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti

Lisätiedot

KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA

KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA 2017-2021 KV 17.06.2019 85 PÄIVITYKSEN VALMISTELUSTA Strategiakaudelle lähdettäessä (2017) sidosryhmiä kuultiin laajasti yli 5 000 kuntalaista

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaikkien sivistyskaupunki Oppiva sivistyskaupunki Elinvoimainen sivistyskaupunki Innovatiivinen sivistyskaupunki Espoo on sivistyskaupunki

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 1. Sopimusosapuolet Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupungin Alueelliset palvelut/ ja Sivistyspalvelut. 2. Sopimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA

JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA Luonnos 18.09.2017 Versio kaupunginvaltuuston käsittelyyn 25.09.2017 VISIO Koulutuskaupunki Joensuu Itä-Suomen kärkeen sivistyksessä, elinvoimassa

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella toimialajohtaja ja palvelualuejohtaja sopivat kasvatus-

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 7.12.2016 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

KAUPUNGIN VÄESTÖNMÄÄRÄN JA TYÖTTÖMYYSASTEEN KEHITYS 1-3/2019

KAUPUNGIN VÄESTÖNMÄÄRÄN JA TYÖTTÖMYYSASTEEN KEHITYS 1-3/2019 KAUPUNGIN VÄESTÖNMÄÄRÄN JA TYÖTTÖMYYSASTEEN KEHITYS 1-3/219 Väestömäärä vuodenvaihteessa 76 551 Joensuun virallinen väestömäärä vuodenvaihteessa 218-219 oli 76 551. Väestömäärä kasvoi 484 henkilöä (,6

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 Lausuntopyynnön esittelyn tueksi TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen alueellisen koordinaation painopisteet Pirkanmaalla

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

ESPOO-STRATEGIAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2013 / ennakkotieto seurantaraportti II (tummennetut ovat kaupunkiyhteisiä tavoitteita)

ESPOO-STRATEGIAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2013 / ennakkotieto seurantaraportti II (tummennetut ovat kaupunkiyhteisiä tavoitteita) OHEISMATERIAALI Sivistystoimi / suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikkö ESPOO-STRATEGIAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2013 / ennakkotieto seurantaraportti II (tummennetut ovat kaupunkiyhteisiä

Lisätiedot

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4 Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / 170112 / TiK Kuva 4 MEILLÄ LAPSIA KUULLAAN JA HE SAAVAT IKÄTASONSA MUKAISESTI OLLA OSALLISIA ITSEÄÄN KOSKEVISSA ASIOISSA. 1 Lapsi osallistuu oman esiopetussuunnitelmansa

Lisätiedot

Tulevaisuuden palvelumalli 2025, kaakon palvelualue (Kaukajärvi, Annala, Haihara, Hervanta, Hervantajärvi, Rusko, Lukonmäki, Vuores, Hallila)

Tulevaisuuden palvelumalli 2025, kaakon palvelualue (Kaukajärvi, Annala, Haihara, Hervanta, Hervantajärvi, Rusko, Lukonmäki, Vuores, Hallila) Tulevaisuuden palvelumalli 2025, kaakon palvelualue (Kaukajärvi, Annala, Haihara, Hervanta, Hervantajärvi, Rusko, Lukonmäki, Vuores, Hallila) Kaukajärven asukastilaisuus 30.3.2016 Kehittämisjohtaja Kari

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä Kärkölän kunnan KH 4.9.2017 KV 18.9.2017 KÄRKÖLÄN KUNTA puh. 044 770 2200 karkolan.kunta@karkola.fi Virkatie 1 16600 Järvelä www.karkola.fi KÄRKÖLÄN STRATEGIA Sisällys VISIO... 3 ARVOT... 3 STRATEGIAN

Lisätiedot

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus Kaupungin ydin- ja tukiprosessit Kaupunginhallitus 28.5.2018 Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 Prosessien työstäminen Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 2 Uuden Järvenpään prosessien

Lisätiedot

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ Tuomo Lukkari 8.5.2019 HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ KEHITTÄMISEN PERUSAJATUS Hyvinvointia voidaan vaikuttavimmin tukea siellä missä lapset ja perheet elävät arkeaan. Sen vuoksi kasvuympäristöissä

Lisätiedot

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu Henkilöstöstrategia vuosille 2016 2018 1 2 Sisältö 1. Henkilöstöstrategiamme tarkoitus... 4 2. Henkilöstöstrategiamme päämäärä,

Lisätiedot

Pyhäjoella virtaa Pyhäjoen kuntastrategia

Pyhäjoella virtaa Pyhäjoen kuntastrategia Pyhäjoella virtaa 2030 Pyhäjoen kuntastrategia Toimintaympäristömme VAHVUUDET 1. Hanhikivi 1-investoinnit alueelle ja liikenneyhteyksiin 2. Kunnan talous on vakaa 3. Hyvät ja toimivat peruspalvelut 4.

Lisätiedot

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 1 Sivistysvaliokunna osavuosikatsaus Sivistysosaston osavuosikatsaus on osa koko kunnan kahdeksan kuukauden talous ja toimintaraportointia,

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 834 500 26 025 986 4,8 % 1,2 % -0,4 % 100,7 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 557-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIAN TOIMEENPANOSUUNNITELMA

KUNTASTRATEGIAN TOIMEENPANOSUUNNITELMA KUNTASTRATEGIAN TOIMEENPANOSUUNNITELMA 1 2 Kaikkea toimintaa läpileikkaavana 3 TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT ANNAN IDEOITA TEEN YHTEISTYO TA OLEN LUOTETTAVA TOIMENPIDEKOKONAISUUDET Kuntalaisten osallisuuden

Lisätiedot

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen Varhaisen puuttumisen resurssien kohdentaminen ja palveluiden kehittäminen poikkihallinnollisesti 1. Liikuntapalveluissa

Lisätiedot

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPE HANKE TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ OVATKO LAPSET JA NUORET ITSESSÄÄN JO

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

J.Kinnunen / Kuntavaalit 17

J.Kinnunen / Kuntavaalit 17 J.Kinnunen / 3.2.2017 Kuntavaalit 17 Kuntavaalit 9.4.2017 Nyt on erityinen syy olla paikallisesti aktiivinen: Sote- & aluehallintouudistus Lajin positiivinen alueellinen noste ja seurojen kehitysnäkymät

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

PERHEKESKUS JA HYTE. Hyvinvointia yhdessä Hytekoordinaattori Marja-Liisa Honkanen Varkaus

PERHEKESKUS JA HYTE. Hyvinvointia yhdessä Hytekoordinaattori Marja-Liisa Honkanen Varkaus PERHEKESKUS JA HYTE Hyvinvointia yhdessä Hytekoordinaattori Marja-Liisa Honkanen Varkaus 10.10.2018 Kunta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on kuntien perustehtävä

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma 1 Huittisten kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Arviointisuunnitelma 2019 2021 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Laatutyön organisointi... 3 3. Arvioinnin vuosikello... 4 4. Arvioinnin tasot... 6

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 28.9.2017 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava palvelujohtaja ja palvelutuotantoa

Lisätiedot

Pertunmaan kunnan strategia

Pertunmaan kunnan strategia Pertunmaan kunnan strategia 2019 2023 2019 PERTUNMAAN KUNTASTRATEGIA 2019 2023 KUNNAN VISIO 2023 Koko perheen Pertunmaa - yhteisöllinen ja yritysystävällinen PISTE! KEHITYKSEN POLKU Lapset ja nuoret Hyvinvointi

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Sastamalan kaupunki Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjut Vuokko Tampere 24.3.2017 4.4.2017 2 Vasu työ Ensin Ohjausryhmä - varhaiskasvatuksen päällikkö - varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

SALLI Salon liikkuvat lapset -kehittämishanke

SALLI Salon liikkuvat lapset -kehittämishanke SALLI Salon liikkuvat lapset -kehittämishanke Anna Karlsson varhaiskasvatuspalveluiden esimies 4.10.2016 Salo lukuina: Asukkaita 53 656 Kunnallisia päiväkoteja ~40 ja niissä hoitopaikkoja 2233 Perhepäivähoitajia

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 VISIO 1 + 2 Jokaisella koululaisella on mahdollisuus liikkua monipuolisesti koulupäivän

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku

Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku 76 125 Vapaa aikalautakunnan käsittelyyn 27.9.2016 660 Kulttuuripalvelut Kulttuuripalveluihin kuuluvat yleiset kulttuuripalvelut, lastenkulttuurikeskus,museot,

Lisätiedot

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 Tuorsniemen koulun tehtävänä on tukea oppilaan kokonaisvaltaista kasvua yksilölliset erot huomioon ottaen ja opettaa niitä perustietoja ja taitoja, joita oppilas

Lisätiedot

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN ITÄ-SUOMESSA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan jos ajaa maakuntaliitto a 6.2.2015 Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö TAVOITTEENA MAAILMAN OSAAVIN KANSA 2020 OPPIMINEN OSAAMINEN KESTÄVÄ HYVINVOINTI

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Strategisten ohjelmien päivitys ja positiivinen rakennemuutos. Pasi Ahola /

Strategisten ohjelmien päivitys ja positiivinen rakennemuutos. Pasi Ahola / Strategisten ohjelmien päivitys ja positiivinen rakennemuutos Pasi Ahola / 3.10.2017 Turun väestönkehitys 2011-2017 ja Tilastokeskuksen ennuste 2015-2030 220 000 Toteutunut 2011-2016 Ennuste 2015-2030

Lisätiedot

Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2014-2020 Sivu 12 1.10.2013 Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

Hyte-seminaari Joensuu

Hyte-seminaari Joensuu Hyte-seminaari 20.2.2018 Joensuu Kuka? Hyvinvointikoordinaattori-rehtori Riitta Lappalainen Perusopetuksen tulosaluejohtaja Kunnan johtoryhmän jäsen Viinijärven, Salokylän ja Mattisenlahden koulujen hallinnollinen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sisällysluettelo 1. Yleistä 3 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3 3. Opiskelu... 5 3. Valmennus... 7 4. Tukipalvelut... 7 5. Hallinto ja talous.. 8 6. Tiedottaminen.. 8 2 1.

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2016

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2016 Kemin kaupunkistrategia 2025 2016 Kuntalainen ja asiakas Strategiset Tavoite vuonna 2016 Toimenpiteet tavoitteen Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen

Lisätiedot

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUUSAMOSSA - ONKO LIIKUNNALLA ROOLIA?

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUUSAMOSSA - ONKO LIIKUNNALLA ROOLIA? HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUUSAMOSSA - ONKO LIIKUNNALLA ROOLIA? KUUSAMON STRATEGIA 2021 VISIO Kaikkien aikojen Kuusamo, elinvoimainen edelläkävijä ja moniarvoinen pohjolan luontopääkaupunki

Lisätiedot

Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto

Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto Kuopio 1.11.2017 Learning Cafe RYHMÄ 1 Miten toteutetaan ja johdetaan Pohjois-Savon vetovoiman lisäämistä niin, että edistetään osaavan työvoiman saatavuutta?

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Luonnos 9.5.2016 3 Suomen elinvoimalle on ensiarvoisen tärkeää, että tämä kokonaisuus toimii vaikuttavasti, inspiroivasti ja tuloksellisesti.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Tampereen Digiohjelma

Tampereen Digiohjelma Tampereen Digiohjelma Kaupunki kehittyy kokeillen Ohjelmapäällikkö Mia Vaelma 1 16.11.2017 Mia Vaelma Smart Tampere -ohjelma EKOSYSTEEMI Tampereen seudun vetovoiman kehittäminen (ekosysteemit, sis. yritykset,

Lisätiedot

Elinvoiman ja kilpailukyvyn toimiala. Elinvoimajohtaja Erkki Välimäki

Elinvoiman ja kilpailukyvyn toimiala. Elinvoimajohtaja Erkki Välimäki Elinvoiman ja kilpailukyvyn toimiala Elinvoimajohtaja Erkki Välimäki Uusi toimiala Entisen kaupunginkanslian kehittämispalvelut + Tapahtumakoordinaattori + Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen + Työllisyyspalvelu

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (luonnos )

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (luonnos ) 1 LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (luonnos 27.10.2011) 1. LOVIISAN KAUPUNGIN VISIO 2020 Loviisa on kehityskäytävää E18 hyödyntävä merenranta- ja maaseutukaupunki, jossa korostuu hyvä elämänlaatu ja oma

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Liikunta ja urheilu ovat Suomen merkittävin kansanliike. Jokaisen hyvinvointi rakentuu liikunnalliselle arjelle. Huippu-urheilijat inspiroivat

Lisätiedot

Jyväskylän seudun kuntajakoselvitys, varhaiskasvatus/ opetus/kulttuuri/liikunta- ryhmä

Jyväskylän seudun kuntajakoselvitys, varhaiskasvatus/ opetus/kulttuuri/liikunta- ryhmä Jyväskylän seudun kuntajakoselvitys, varhaiskasvatus/ opetus/kulttuuri/liikunta- ryhmä Perusopetuksen ja nuorisopalvelujen kehittämis- ja tehostamistoimenpiteet JYVÄSKYLÄ 23.10.2013 EL 28.10.2013 Kasvun

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille 2016-2020 Minusta ja meistä tulee jotain. KuntaKesu on kehittämisprosessi, joka on ohjaava johtamisen työkalu

Lisätiedot

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi OPPILASKUNTAKANSIO www.sastamalannuoret.fi 2015-2016 SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi Sisällys OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN... 2 Yhteisökasvatuksen ja osallisuuden periaatteet... 2 Oppilaskuntaosallisuus...

Lisätiedot

Itsearviointi ja laadunhallinta

Itsearviointi ja laadunhallinta Itsearviointi ja laadunhallinta Case yliopiston koulu Joensuun normaalikoulu Johtava rehtori, KT UEF Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen itsearviointi- ja laadunhallintakäytänteet Kuopio 7.2.2017 Koulun

Lisätiedot

Sivistyslautakunta KAUPUNKISTRATEGIAN VÄLIARVIOINTI

Sivistyslautakunta KAUPUNKISTRATEGIAN VÄLIARVIOINTI Sivistyslautakunta 103 16.11.2016 KAUPUNKISTRATEGIAN VÄLIARVIOINTI SIVLK 16.11.2016 103 Valmistelu ja lisätiedot: kehittämispäällikkö Tuija Öberg 040 5538 654 tai tuija.oberg@porvoo.fi Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana

Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana Kuntien kulttuuritoimintalaki uudistuu 7.12.2017 Johanna Selkee Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto Kulttuuripalvelujen visio 2025 Kulttuuripalveluiden merkitys

Lisätiedot

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA 7.2.2017 VASU-PROSESSI Perusteluonnoksen kommentointi keväällä-16 Vasu-luonnostekstin käsittely yksiköissä Paikallisen vasun työstäminen, ryhmien muodostus (työryhmät, ydinryhmä)

Lisätiedot

Liikkuva koulu -ohjelma, nuoret ja nuoret urheilijat

Liikkuva koulu -ohjelma, nuoret ja nuoret urheilijat Liikkuva koulu -ohjelma, nuoret ja nuoret urheilijat Liikkuvan koulun tavoitteet Aktiivisempi ja viihtyisämpi koulupäivä hyvinvoiva koululainen Lisää liikettä vähemmän istumista Oppimisen edistäminen Osallisuuden

Lisätiedot

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus 15.3.2016 Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen tavoite 2025

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 luonnos 27.8.2014

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 luonnos 27.8.2014 Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 luonnos 27.8.2014 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava palvelujohtaja

Lisätiedot

Sopimus sivistystoimialan ammatillisen koulutuksen koulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2016 2017

Sopimus sivistystoimialan ammatillisen koulutuksen koulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2016 2017 Sopimus sivistystoimialan ammatillisen koulutuksen koulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2016 2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia

Lisätiedot

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Työpajan vetäjä: Sampsa Kivistö /HLU 1 Työpaja 3: Hallintokuntien välisen yhteistyön kehittäminen ja vakiinnuttaminen Tehtävä 1: ESITTÄYTYMINEN

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2017

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2017 Kemin kaupunkistrategia 2025 2017 Kuntalainen ja asiakas Strategiset Tavoite vuonna 2017 Toimenpiteet tavoitteen Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Tilaisuuden avaus VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 7.12.2015, Helsinki, Messukeskus Pääjohtaja Aulis Pitkälä Digitaalisen oppimisen ja pedagogiikan nykytila - vahvuuksia ja kehittämiskohteita

Lisätiedot

Ajankohtaista opetushallinnosta

Ajankohtaista opetushallinnosta Ajankohtaista opetushallinnosta Pääjohtaja Aulis Pitkälä Rovaniemi 13.9.2016 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2018 2013 2014 2015 2016 2017 2018 si-, perus- ja lisäpetuksen ops-perusteet

Lisätiedot

Suomalaisen koulun kehittäminen

Suomalaisen koulun kehittäminen Suomalaisen koulun kehittäminen 31.10.2016 Aulis Pitkälä, pääjohtaja Opetushallitus Yhteinen visio Tavoitteena on eheä oppimisen polku jokaiselle lapselle ja nuorelle. Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia

Lisätiedot

TEAviisari 2016 Oma kuntani. Esimerkki yhteenveto TEAviisarin liikunnan edistämisen tuloksista

TEAviisari 2016 Oma kuntani. Esimerkki yhteenveto TEAviisarin liikunnan edistämisen tuloksista TEAviisari 2016 Oma kuntani Esimerkki yhteenveto TEAviisarin liikunnan edistämisen tuloksista Liikunnan edistäminen kunnissa 2016 tulokset Joka toinen vuosi toteutettavan tiedonkeruun tavoitteena on seurata

Lisätiedot

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT 1 Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT Tuntiperusteisen asiakasmaksun valmistelu Selvitys tuntiperusteiseen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun siirtymisestä

Lisätiedot

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Kumppanuus 2020 -ohjelma Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Mikä on Kumppanuus 2020 -ohjelma? Tampereen kaupungin ja Kumppanuustalo Artteli ry:n yhdessä

Lisätiedot

Tampereen Digiohjelma Kaupunki kehittyy kokeillen

Tampereen Digiohjelma Kaupunki kehittyy kokeillen Tampereen Digiohjelma Kaupunki kehittyy kokeillen Ohjelmapäällikkö Mia Vaelma 1 Smart Tampere -ohjelma EKOSYSTEEMI Tampereen seudun vetovoiman kehittäminen (ekosysteemit, sis. yritykset, oppilaitokset,

Lisätiedot

KULTTUURITALO VALVE Saatavuuden ja saavutettavuuden toteuttaminen monialaisena yhteistyönä

KULTTUURITALO VALVE Saatavuuden ja saavutettavuuden toteuttaminen monialaisena yhteistyönä KULTTUURITALO VALVE Saatavuuden ja saavutettavuuden toteuttaminen monialaisena yhteistyönä Arja Huotari kulttuuritalon johtaja Sivistys- ja kulttuuripalvelut Oulun kaupunki 7.2.2018 Kulttuuritalo Valve

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

TEKNISTEN PALVELUJEN JOHTOKUNTA

TEKNISTEN PALVELUJEN JOHTOKUNTA TEKNISTEN PALVELUJEN JOHTOKUNTA Teknisten palvelujen johtokunnan toimitakatteen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisena. Kiinteistöpalveluiden, kuntatekniikan katujen rakentamisen ja -hoidon tilauksissa

Lisätiedot

Elinvoiman toimialan talousarvioesitys. Vastuuhenkilöt: vs. elinvoimajohtaja. Esitystavasta

Elinvoiman toimialan talousarvioesitys. Vastuuhenkilöt: vs. elinvoimajohtaja. Esitystavasta Elinvoiman toimialan talousarvioesitys Vastuuhenkilöt: vs. elinvoimajohtaja Esitystavasta Elinvoiman ja työllisyyden tavoitteet esitetään vuoden 2018 talousarvion tapaan kokonaisuutena. Elinvoimajohtokunta

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA. Nuorisotyö ja Liikuntapalvelut & Kulttuurilautakunta

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA. Nuorisotyö ja Liikuntapalvelut & Kulttuurilautakunta KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA Nuorisotyö ja Liikuntapalvelut 17.2. & 6.4.2016 Kulttuurilautakunta NUORISOTYÖ Seuraavalle sivulle on koottu nuorisotyön kaupunkistrategian toimenpide-ehdotukset kaupunkistrategian

Lisätiedot