HYVINVOINNIN TOIMIALA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HYVINVOINNIN TOIMIALA"

Transkriptio

1 HYVINVOINNIN TOIMIALA Strateginen tavoite HYVINVOINNIN TAVOITTEET Parasta oppimista ja ihmisenä Hyvinvoinnin toimialalla on yhteinen Suunnitelma toimeenpa- kasvua käsitys positiivisesta pedagogiikasta nosta on tehty. ja sen jatkumon rakentamisesta leikkaamaan koko hyvinvoinnin toimialan. Monipuolista oppimista tukevat oppimisympäristöt ja osaaminen - Joensuun digisuunnitelman investointien toteutus - Oppilaiden ja henkilöstön ICT- taitotason mittaukset ja niiden pohjalta toimenpiteet kouluissa. Osallisuuden lisääminen. Joensuun tavoitteena on jokaisen lapsen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Hyvinvoinnin toimiala ryhtyy selvittämään toimenpiteitä, joilla laajennetaan subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus kokopäiväiseksi viimeistään tämän valtuustokauden aikana. Lisäksi tuetaan sitä, että mahdollisimman moni lapsi Joensuussa tulisi varhaiskasvatuksen piiriin. Sovitut investoinnit on toteutettu. ICT-taitotasomittaukset on tehty ja koulun kehittämistoimenpiteet on käynnistetty. Suunnitelma osallisuuden lisäämisestä on tehty. Selvitys on tehty. Asia on valmistelussa. Investoinnit toteutuvat sovitusti ja digisuunnitelman mukaisesti. Syksyllä vuosiksi sovitut investoinnit on toteutettu. Oppilaiden taitotasomittaukset tehtiin toukokuussa ja henkilöstön osalta tehdään elokuun alussa. Koulujen kehittämistoimenpiteet valmistellaan mittausten pohjalta. Nuorten kuulemista kouluissa on tehty pilottiluontoisesti eri alueille, kuten Nepenmäki ja vaarojen alue. Selvityspohja on laadittu. Kasvatetaan perusopetuksen tuntikehystä valtuustokauden aikana Selvitys tuntikehyksen kasvattamisesta on tehtynä

2 Strateginen tavoite Laajasta oppimiseen liittyvästä yhteistyöstä kv-tason malli 2020-luvulle Yhteistyö Siun soten palveluketjun kanssa on asiakasnäkökulmasta sujuvaa Koko hyvinvoinnin toimiala osallistuu koulutusklusterin uuden toimintamallin kehittämiseen - Rakenteen ja pelisääntöjen laatiminen yhteistyökumppaneiden kanssa - Hyvinvoinnin tuotepakettiaihioiden tekeminen Toimiva ja turvallinen arki lapselle ja nuorelle. Rakenne ja pelisäännöt on sovittu. Ensimmäiset tuotepaketit on tehty. Yksilöllinen ja perhekohtainen toimintamalli on pilotoitu Selvitysluonnos on tehty. Luottamuselinkäsittely on suunniteltu alkusyksyksi. Rakenne ja pelisäännöt ovat valmistelussa. Ensimmäiset tuotepakettiaihiot on tehty. Asia on valmistelussa. Harrastavaan ja aktiiviseen elämäntapaan saadaan kaikenikäiset kuntalaiset mukaan Uudenlaisten yhteistyön mallien kehittäminen yhteistyössä Siun soten kanssa. Lisätään lasten ja nuorten mahdollisuuksia harrastaa osana kouluarkea Yhteistyötä varten on vakiintuneet ja toimivat työryhmät. Koulujen tilojen tehokkaampi käyttö Kehitetty toimivia malleja yhdistää harrastaminen ja koulu. Yhteistyötä tehdään monella taholla ja sitä edelleen tehostetaan Toimialan sisällä on käynnissä eri pilottialueilla tilojen läpikäynti. Uudenlaisilla työnkuvilla ja muilla järjestelyillä kokeilleen mahdollisuuksia koulun sisällä harrastamiseen. Päiväkotien salit avataan entistä laajemmin alueen asukkaiden käyttöön. Malli päiväkotien laajemmalle käytölle on luotu. Asia on huomioitu uusien päiväkotien suunnittelussa.

3 Strateginen tavoite Harrastavaan ja aktiiviseen elämäntapaan saadaan kaikenikäiset kuntalaiset mukaan TALOUSTAVOITTEET Talous pidetään kunnossa. Toimintakatteen kasvu verojen ja valtionosuuksien kasvua hitaampaa Esimerkiksi ikääntyvät voisivat olla oiva apu päivähoidon ryhmissä lisäsylinä, satujen lukijoina, tarinoiden kertojina ja kulttuurin siirtäjinä tulevalle sukupolvelle. ELINVOIMAN JA TYÖLLISYYDEN TAVOITTEET Olemme kokoluokkamme yritysystävällisin kaupunki. Työpaikkojen lisääntyminen ei jää kaupunkikonsernin toimista kiinni Toteutetaan reilua hankintapolitiikkaa sosiaaliset- ja ympäristökriteerit huomioiden. Joka 5. kaupungin hankinta ja kaikki merkittävät investoinnit toteutetaan innovatiivisesti KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TAVOITTEET Kaupunkiympäristö ja toimitilat ovat terveellisiä, turvallisia ja viihtyisiä Eri ikäryhmät läpileikkaavia osallisuuden välineitä on käytössä Asia on valmistelussa. Päiväkodeissa on toteutettu isovanhempien päiviä. Pysytään talousarviossa Talouden toteuma Toimintakatteen kasvu on pientä, mutta talousarvion toteutumisessa on riskejä. Koulutusklusterin uuden toimintamallin kehittäminen Hankinnat toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hankintatoimen kanssa. Laajoissa kilpailutuksissa käytetään käänteistä kilpailutusta. Osallistutaan tilasuunnitteluun ja tilojen kuntoon liittyvään yhteistyöhön. Ratkaistaan ilmenevät ongelmat välittömästi, jotta ongelma ei kasva. Rakenne ja pelisäännöt on sovittu. Hankintaprosessit ovat toteutuneet määrärahojen puitteissa Hyvinvoinnin toimialan käytössä olevat tilat ovat kunnossa ja tai ainakin kunnostustoimenpiteistä on tehty päätökset. Asia on valmistelussa. Hankinnoissa on tehty edelleen tiivistä yhteistyötä hankintatoimen kanssa ja hankintaprosessit ovat toteutuneet toimialan näkökulmasta hyvin. Nepenmäen koulussa on toteutettu uudenlaiseen toimintamalliin pohjautuvia ratkaisuja. Tilojen kunnossa pysymisen eteen tehdään töitä jatkuvasti ja ilmeneviin ongelmiin on puututtu.

4 Kaupungin omilla tilaratkaisuilla parannetaan palvelujen saatavuutta ja yhdessä tekemisen mahdollisuuksia Uusien ja saneerattavien tilojen yhteydessä käydään läpi tilojen hyödyntäminen kaikkien palvelujen näkökulmasta. Heinävaaran ja Nepenmäen kouluissa on kaikkien toimialan palvelualueiden palveluja Tavoite toteutunut Heinävaarassa ja toteutuu Nepenmäen koulussa syksyllä koulun aloittaessa toimintansa. Strateginen tavoite Toimintatapana koko kaupunki ihmisten ja innovaatioiden alustana VETOVOIMAISEN KAUPUNGIN TAVOITTEET Kaupunkilaiset ja yrityselämä ovat tyytyväisiä kaupunki-konsernin palvelujen laatuun Nostetaan valmiutta suunnitella ja toteuttaa kulttuurin ja liikunnan kärkihankkeita Tehdään kansalliselle ja kansainväliselle tasolle nousevia avauksia ja yhteistyötä. Reippaalla viestinnällä ja markkinoinnilla luodaan vetovoimaa. Tarjotaan mahdollisimman monelle mahdollisuus yllättää ja viestiä positiivisesti Tutkimusyhteistyön lisääminen Yhteistyö yksityisen varhaiskasvatuksen kanssa on toimivaa. Lisätään valmiutta osallistua kulttuurin ja liikunnan kärkihankkeisiin Ampumahiihdon maailmancup Kannustetaan henkilöstöä viestimään näyttävästi hyvinvoinnin toimialan toteuttamista palveluista ja tapahtumista, mutta myös arjen toimintaa tuodaan vahvasti esille sekä sosiaalisessa mediassa että lehdistössä. KESTÄVÄN KAUPUNGIN TAVOITTEET Joensuulla on Euroopan kunnianhimoisimpia tavoitteita olla jokainen voi tehdä tavoitteen tu- Tavoitteen selkeyttäminen: mitä hiilineutraali jo vuonna 2025 kemiseksi Tutkimusaihiot opinnäytetöitä ja tutkimuksia varten Yhteistyötä kehitetään lapsen etu keskiössä. Suunnittelu on alkanut. Kaupungin nettisivuille on tuotettu yksi tapahtuma vuoden jokaisena viikkona. Sanomalehtiin tarjotaan hyvinvoinnin toimialueeseen liittyviä juttuideoita vähintään kerran kuukaudessa. Tavoitetta on pystytty jalkauttamaan toiminnan tasolle. Asia on valmistelussa. Varhaiskasvatukseen on perustettu ryhmä kehittämään tutkimusaihioita. Yksityisen varhaiskasvatuksen osuus on kasvanut. Tieto liikkuu entistä enemmän sähköisesti vanhempien ja hoitopaikan välillä. Joensuun juhlavuoden tapahtuman suunnittelu on käynnissä. Maailmancup kilpailut pidettiin maaliskuussa. Tapahtuman jatkon eteen tehdään töitä. Tavoite on pääosin toteutunut. Asia on valmistelussa. Uusien tilaratkaisujen yhteydessä asiat on nostettu esille. Opetuksessa ja kasvatuksessa ympäristöasiat ovat esillä.

5 Haluamme edistää sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä sekä toteuttaa valtakunnallista kestävän kehityksen ohjelmaa. Karhunmäen ja Nepenmäen koulujen oppimisympäristöt tukevat kestävää kehitystä. Karhunmäen oppimisympäristö on käytössä ja Nepenmäen oppimisympäristön kehittäminen on käynnistynyt. Karhunmäen oppimisympäristön rakentaminen on edelleen käynnissä. Nepenmäen oppimisympäristön kehittäminen on käynnistynyt. Strateginen tavoite Haluamme edistää sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä sekä toteuttaa valtakunnallista kestävän kehityksen ohjelmaa. Ympäristökasvatus on läpileikkaavana teemana mukana kaikessa toiminnassa kouluissa ja päiväkodeissa. Ympäristökasvatukseen on nimetty vastuuhenkilö. Asia on valmistelussa. Uusien rakennusten tekniikkaa hyödynnetään hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Ruokahävikin osuutta pienennetään. Rakennusten tekniikan hyödyntämisestä aiheutuvat säästöt raportoidaan säännöllisesti. Lautasella käymätön hävikkiruoka on ohjattu hyväntekeväisyyteen. Raportoinnin suunnittelu ei ole säännöllistä. Polkan kanssa on kehittämistyö käynnissä. YHDESSÄ TEKEMISEN TAVOITTEET Kaupungin rooli on mahdollistaa eri toimijoiden aktiivisuus ja tarjota tekemisen alustoja. Joensuulainen johtaminen ja henkilöstön kanssa tekeminen on Suomen parhaimmistoa Vältetään ylimääräistä matkustusta ja pyritään pitämään ainakin osa kokoontumisista sähköisinä kokouksina. Yhteistyö järjestöjen kanssa on toimivaa ja järjestöjä aktivoivaa. Hyvinvoinnin toimialalla on yhtenäinen johtamisjärjestelmä. Kaikki hyvinvoinnin toimialan toimihenkilöt osaavat käyttää sähköisiä kalentereita ja skype-toimintoja. Vähintään 30 % säännöllisistä kokouksista pidetään sähköisinä. Järjestöyhteistyö on aloitettu. Hyvinvoinnin toimialan johtamisjärjestelmä on otettu käyttöön. Sähköisten välineiden käyttö kasvaa koko ajan. Pilvipalveluun siirtyminen helpottaa merkittävästi yhteistyötä ja vähentää turhaa sähköpostiliikennettä. Varhaiskasvatuksen yhteistyö järjestöjen kanssa on käynnistynyt tukihenkilötoiminnassa. Johtamisjärjestelmä on käytössä.

6 Joensuun viestintä ja uuden teknologian hyödyntäminen tukevat yhdessä tekemistä Kehityskeskustelut käydään koko henkilöstön kanssa vuosittain. Hyödynnetään teknisiä mahdollisuuksia käyttämällä jaettuja työtiloja. Kehityskeskustelut on käyty kattavasti. Yhteiset työtilat ovat käytössä kattavasti. Kehityskeskustelut toteutuvat vuoden aikana. Pilvipalvelukoulutukset ovat käytössä ja niiden myötä sähköiset työtilat tulevat laajaan käyttöön.

7 410 KOULUTUSPALVELUT Yhdessä tehden Hyvinvointi Hyvinvointi Rehtoreiden kanssa yhteinen käsitys johtajuudesta - Ohjattu johtajuuden kehittämisprosessi Koulutuspalveluiden yhteinen käsitys positiivisesta pedagogiikasta ja sen jatkumon rakentaminen - Henkilöstön koulutus aluetapaamiset Koulutuspalvelujen yhteinen sovellus kunkin koulualueen kaikkien lasten yhteisestä koulusta. - Joustavan esi- ja alkuopetuksen kokeilut - Yläkoulun kokeilut Hyvinvointi - SciFest -tapahtumaan osallistuminen Oma kirja johtajuudesta ja sen toimeenpano kouluissa Kaikki koulut ovat tehneet suunnitelman toimeenpanosta Kokeilujen kokemukset on jaettu ja kokeilut käynnistyneet kaikissa peruskouluissa Kaikki koulut ovat osallistuneet. Rehtoreiden kanssa on tuotettu materiaali kirjaan ja se julkaistaan elokuussa. Syksystä alkaen keskiössä on työyhteisön johtamisen kehittäminen. Kaikki rehtorit on koulutettu positiivisen pedagogiikan perusteisiin. Positiivisen pedagogiikan koulutusprosessia pilotoidaan parhaillaan Kiihtelysvaaran, Enon ja Uimaharjun kouluissa sekä Lyseon lukiossa. Kokemusten perusteella koulutusprosessi kilpailutettiin kesäkuussa. Koulutuksen keskiössä tulevat olemaan työyhteisökohtaiset ja alueelliset koulutukset, koska ne ovat aikaisempien kokemusten mukaan vaikuttavimpia. Lisäksi jatketaan yhteisiä luentotyyppisiä koulutuksia. Koulut tekevät suunnitelman oman koulun toimeenpanosta syksyllä. Kaikkien lasten yhteisen koulun linjaukset ovat valmistelussa rehtoreiden kanssa. Mallit ovat vakiintuneet Heinävaaran, Nepenmäen, Marjalan, Niittylahden, Tuupovaaran, Uimaharjun sekä Pielisjoen kouluissa. Kokeilut ovat käynnistyneet Karhunmäen, Enon, Pataluodon, Kiihtelysvaaran, Suhmuran, Utran sekä Karsikon kouluissa. Joensuun kaupungin lähes kaikki oppilaat kolmannesta luokasta alkaen osallistuvat tapahtumaan Kuljetuskaluston puute osoittautui ongelmaksi.

8 440 VARHAISKASVATUSPALVELUT Yhdessä tekeminen Hyvinvointi Vanhempien ja lasten osallisuutta Lapsen mielipide otetaan lapsen varhaiskasvatuk- huomioon lapsen ikätason sen toteutumiseen lisätään kaikissa mukaisesti vasu-keskustetamuodoissa. varhaiskasvatuksen toiminlussa. Vanhemmille tarjotaan aito mahdollisuus vaikuttaa lapsensa varhaiskasvatuksen tavoitteiden asetteluun ja hoitopäivään. Varhaiskasvatuksessa toimitaan Positiivinen pedagogiikka uuden varhaiskasvatussuunnitelman on näkyvästi käytössä kai- ja positiivisen pedagogiikan kissa yksiköissä ja kaikissa mukaisesti lapsen vahvuuksia ja varhaiskasvatuksen toimintamuodoissa. kiinnostuksen kohteita korostaen. Vanhempien kokemuksia osallisuudesta selvitettiin kyselyn avulla. Kyselyyn vastanneista 95 % koki tulevansa aina tai useimmiten kuulluksi ja ymmärretyksi lastaan koskevissa asioissa. Kyselyyn vastausprosentti jäi alhaiseksi, mutta lähtötasomittauksen taso on kuitenkin vastausten perusteella hyvä. Positiivinen pedagogiikka on käytössä sekä päiväkodeissa että perhepäivähoidossa. Koko varhaiskasvatuksen henkilöstö on saanut positiivisen pedagogiikan koulutuksen ja uusien työntekijöiden täydennyskoulutus on käynnissä. Ulkopuolinen tutkija observoi positiivisen pedagogiikan käyttöä neljässä päiväkodissa ja tutkimuksen tulos oli, että se on näkyvästi esillä. Tutkimusta on tarkoitus jatkaa ja laajentaa kaikkiin päiväkoteihin.

9 Taloudellisuus Uusien yksiköiden käynnistyessä päivähoitopaikkojen käyttöä tehostetaan niin, että yksittäisistä ryhmistä, siirtopäiväkotitiloista ja ryhmäperhepäivähoitoyksiköistä luovutaan. Hukanhaudan päiväkodin valmistuessa Petäikkölän ja Punahilkan siirtotiloista sekä Pikkaraisten erillisestä ryhmästä luovutaan. Hammaslahden päiväkodin valmistuessa luovutaan kolmesta (3) ryhmäperhepäivähoitoyksiköstä. Uudet päiväkodit valmistuvat etuajassa. Siirtotilaratkaisut selviävät loppuvuoden aikana. Vastuullisuus Daisy-toiminnanohjausjärjestelmän tuomat mahdollisuudet hyödynnetään ja prosesseja kehitetään Mini-verson (päiväkoteihin suunniteltu vertaissovittelu) käyttö laajenee kaikkiin varhaiskasvatusryhmiin. Mini-verson ajatus on ohjata lapsia kuuntelemaan molempien osapuolten näkemys asiasta, sopimaan ristiriitoja ja korjaamaan yhdessä sovitulla tavalla aiheuttamansa mahdollinen vahinko. Henkilöstön työvuorosuunnittelu ja lasten hoitoaikavaraukset optimoidaan Daisya hyödyntäen. Mini-verso on käytössä jokaisessa varhaiskasvatusryhmässä kaikissa varhaiskasvatusmuodoissa. Daisyn käyttö on tehostumassa Mini-verso on käytössä sekä päiväkodeissa että perhepäivähoidossa. Koko varhaiskasvatuksen henkilöstö on saanut Mini-versokoulutuksen ja lisäksi varhaiskasvatukseen on koulutettu 20 Mini-verso-mentoria ohjaamaan yksiköitä Mini-verson käytössä.

10 455 NUORISOPALVELUT Hyvinvointi Elinvoima Harrastusmahdollisuuksien ja koulunuorisotyön kehittäminen. Nepenmäen koulun yhteistyön kehittäminen pilottina. Alle 30-vuotiaiden nuorten kouluttautumisen ja työllisyyden edistäminen yhdessä työllisyyspalveluiden kanssa. Etsivän työn vahvistaminen ja nuorten kohtaamismahdollisuuksien parantaminen Jokaisella nuorella on koulun rinnalla mielekästä tekemistä. Nuorten työttömyysasteen aleneminen Heinävaaralla yhdistetty koulunkäynnin avustajan ja nuoriso-ohjaajan työkuvat. Nepemäellä nuoriso-ohjaaja Joensuun Setlementti ry:n kautta aloittanut. Työllisyyspalveluiden ohjaamotoiminnan rinnalla Whisperin päivätoiminta on käynnistynyt ja nivoutuvat nuorten Harrastepankki toiminnan ryhmiin. Etsivän työn asiakasmäärät ovat kasvavussa.

11 660 KULTTUURIPALVELUT Vetovoima Yhdessä Musiikin kärkitapahtumakonseptin vakiinnuttaminen Nostetaan valmiutta suunnitella ja toteuttaa kulttuurin ja liikunnan kärkihankkeita. Laaditaan tarvittavat taustaselvitykset ja tuotetaan hankkeiden suunnittelussa ja priorisoinnissa tarvittavaa tietoa. Järjestökyselyn tulosten huomioiminen yksiköiden toiminnassa (erit. vuorovaikutus ja tilojen mahdollistaminen) Kake2.0-hanke 1 toteutettu tapahtuma, suunnitelma tuleville 2-3 vuodelle Liikunnan kärkihankkeet valittu ja priorisoitu, kulttuuritiloja koskevan taustaselvityksen valmistelu käynnistynyt. Kulttuurin kärkihankkeiden priorisointi tehdään vuonna Järjestetyt osallisuutta vahvistavat toimenpiteet ja tilaisuudet Hankesuunnitelman mukainen toiminta Joensuun juhlavuoden tapahtuman suunnittelu on käynnissä. Liikuntapaikkasuunnitelman päivitys on käynnissä. Kulttuuritiloja koskevaa taustaselvitystä ei ole vielä aloitettu. Yksiköiden johtajat ovat osallistuneet osallisuuskoulutukseen. Kake 2.0 hanke etenee hankesuunnitelman mukaisesti. Hyvinvointi Taiteen perusopetuksen uusi opetussuunnitelma Tuetaan kouluja ja varhaiskasvatusta perustehtävässään tuottamalla kulttuurisisältöjä Valmis opetussuunnitelma käytössä lukuvuoden alussa Kulttuurin virran ja Kulttuurin puron toimintasuunnitelmat Opetussuunnitelmatyö etenee suunnitellusti ja tulee toimielimien käsittelyyn touko-kesäkuussa. Kulttuurin virran osalta toimintasuunnitelma on valmis ja toteutus on sen mukaisesti käynnissä. Kulttuurin puron osalta vaaditaan vielä keskustelua resursseista.

12 Kaupunkiympäristö Kulttuurisen osallistumisen tuottaminen osana toimialan yhteistä toimintaa Rakennetaan uudelle Nepenmäen koululle toimiva palvelukonsepti, jossa mukana mm. kirjasto, konservatorio ja kansalaisopisto. Osallistujamäärä Toiminta käynnistynyt Toiminta on käynnissä ja kuuluu eri yksiköiden perustoimintaan. Yleisömäärää mitataan tapahtumissa ja kursseissa, jotka ovat pääsymaksullisia tai vapaalla pääsyllä. Toiminta on horisontaalista ja ulottuu hyvinvoinnin toimialalla usealle palvelualueelle. Kulttuurin toimijat aktiivisesti mukana Nepenmäen koulun tilojen ja toiminnan suunnittelussa.

13 690 LIIKUNTAPALVELUT Vetovoima Yhdessä Hyvinvointi Kestävä kehitys Huippu-urheilun edistäminen urheiluakatemiatoiminnassa Luontoliikunnan olosuhteiden tunnettuuden lisääminen Yhteistyön ylläpitäminen oppilaitosten ja kolmannen sektorin kanssa Terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien kuntalaisten liikkumiseen aktivointi uudella tavalla Liikuntapalvelujen ympäristötyön suunnitelmallinen edistäminen Nuorten olympiavalmentajien 3 kappaletta. lukumäärä Viestintäsuunnitelma ja sen innovatiivinen toteutus Yhteistyösopimukset Avustukset Aktivointisuunnitelma Toteutuneet toimenpiteet, lukumäärä Liikuntapalvelujen ympäristöohjelma Luontopolku- ja retkeilyesitteet ovat työn alla, ulkoilu ja retkeily mukana kaupungin matkailumarkkinoinnissa. Ensimmäinen seurafoorumi järjestetään toukokuussa. Seurafoorumin on tarkoitus toimia jatkossa urheiluseurojen äänitorvena kaupungin suuntaan. Yhteistyösopimusten sisältöjä hyödynnetään paremmin toiminnassa. Uuden liikuntakoordinaattorin tehtävänkuvaa ja tehtäviä suunnitellaan tavoitteen suuntaisesti. Helmikuussa järjestettiin maaseutualueille ohjattu kuntosalikiertue (9 kuntosalia). Suunniteltu maksuttomia ulkoilmatreenejä lähiliikuntapaikoille (Nepenmäki, Utra, Mehtimäki, Hammaslahti) yhteistyössä kansalaisopiston kanssa. Yhteishankkeen suunnittelu ympäristötyön edistämiseksi myös seurojen suuntaan on aloitettu. Liikuntapalvelut mukana valtakunnallisessa urheilun ympäristövastuu verkostossa. Lähiliikuntaan aktivoiminen Aktivointisuunnitelma Leikki- ja ulkoliikuntapaikkojen käyttö- ja kehittämistarvekysely on käynnistetty. Lähiliikuntaan aktivointi aloitettu yhteistyössä kansalaisopiston kanssa.

14 Kaupunkiympäristö Liikuntapaikkasuunnittelun toteuttaminen yhteistyössä Tilakeskuksen, kaupunkiympäristön sekä käyttäjien kanssa Hyväksytty liikuntapaikkasuunnitelma Liikuntapaikkasuunnitelman päivitys on käynnissä, ja kuntalaisten osallistamistoimenpiteet toteutetaan touko-kesäkuussa.

HYVINVOINNIN TOIMIALA. Kuvaus 2018

HYVINVOINNIN TOIMIALA. Kuvaus 2018 HYVINVOINNIN TOIMIALA Kuvaus 2018 Hyvinvoinnin toimialaan kuuluvat varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, lukiokoulutus, lasten aamu- ja iltapäivätoiminta, konservatorion ja kansalaisopiston toiminnan järjestäminen

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALA

HYVINVOINNIN TOIMIALA HYVINVOINNIN TOIMIALA Strateginen tavoite HYVINVOINNIN TAVOITTEET Parasta oppimista ja ihmisenä Hyvinvoinnin toimialalla on yhteinen Suunnitelma toimeenpa- kasvua käsitys positiivisesta pedagogiikasta

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALA

HYVINVOINNIN TOIMIALA HYVINVOINNIN TOIMIALA Strateginen tavoite HYVINVOINNIN TAVOITTEET Parasta oppimista ja ihmisenä Hyvinvoinnin toimialalla on yhteinen Suunnitelma toimeenpa- kasvua käsitys positiivisesta pedagogiikasta

Lisätiedot

Ltk:n indikaattorit ja tavoitetila vuoden 2018 lopussa. Toimialan suunnitelma

Ltk:n indikaattorit ja tavoitetila vuoden 2018 lopussa. Toimialan suunnitelma Strateginen linjaus 1. HYVINVOINNIN TAVOITTEET 1.1. Joensuussa on parasta oppimista ja ihmisenä kasvua varhaiskasvatuksesta yliopistoon. Tuemme elinikäistä oppimista. Toimeenpano-ohjelman tavoite vuoteen

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

KASVATUS- JA KOULUTUSLAUTAKUNTA

KASVATUS- JA KOULUTUSLAUTAKUNTA KASVATUS- JA KOULUTUSLAUTAKUNTA HYVINVOINNIN TAVOITTEET Parasta oppimista ja ihmisenä kasvua Tavoitteet on esitetty palvelualueiden kohdalla. vuoden lopussa Laajasta oppimiseen liittyvästä yhteistyöstä

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA JOENSUU YLLÄTTÄÄ

JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA JOENSUU YLLÄTTÄÄ JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA JOENSUU YLLÄTTÄÄ Raakaluonnos versio 01 Kuulemista ja kommentointia varten Tilanne 31.08.2017 TEHDYT SELVITYKSET/TAUSTATYÖT Taustatilastot, tammi-helmikuu 2017

Lisätiedot

LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT

LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT TAVOITTEIDEN RAPORTOINTI AJALLA 1.1.-31.7. LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT KAUPUNGINHALLITUS 120 YLEISHALLINTO

Lisätiedot

LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT

LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT STRATEGIAN TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN 1.1.-31.3. LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT KAUPUNGINHALLITUS 120 YLEISHALLINTO

Lisätiedot

LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT

LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT TAVOITTEIDEN RAPORTOINTI AJALLA 1.1.-30.9. LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT KAUPUNGINHALLITUS 120 YLEISHALLINTO

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN TAVOITTEIDEN RAPORTOINTI AJALLA

HYVINVOINNIN TOIMIALAN TAVOITTEIDEN RAPORTOINTI AJALLA HYVINVOINNIN TOIMIALAN TAVOITTEIDEN RAPORTOINTI AJALLA 1.1.-31.3. LIIKENNEVALO VIHREÄ=TAVOITE TOTEUTUNUT, KELTAINEN=TAVOITTEEN TOIMENPITEET KÄYNNISSÄ, PUNAINEN=TAVOITE EI VIELÄ TOTEUTUNUT 400 HYVINVOINTIPALVELUJEN

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA 2030 Luonnos 1.3.2018 Kuntalaki 1 : Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti

Lisätiedot

Hyvinvointipalveluissa tehdään uudenlaisia avauksia lasten ja nuorten kasvun tukemiseen.

Hyvinvointipalveluissa tehdään uudenlaisia avauksia lasten ja nuorten kasvun tukemiseen. HYVINVOINNIN TOIMIALA Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja Hyvinvoinnin toimialaan kuuluvat varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, lukiokoulutus, lasten aamu- ja iltapäivätoiminta, konservatorion ja kansalaisopiston

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaikkien sivistyskaupunki Oppiva sivistyskaupunki Elinvoimainen sivistyskaupunki Innovatiivinen sivistyskaupunki Espoo on sivistyskaupunki

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Sastamalan kaupunki Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjut Vuokko Tampere 24.3.2017 4.4.2017 2 Vasu työ Ensin Ohjausryhmä - varhaiskasvatuksen päällikkö - varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Strategisten ohjelmien päivitys ja positiivinen rakennemuutos. Pasi Ahola /

Strategisten ohjelmien päivitys ja positiivinen rakennemuutos. Pasi Ahola / Strategisten ohjelmien päivitys ja positiivinen rakennemuutos Pasi Ahola / 3.10.2017 Turun väestönkehitys 2011-2017 ja Tilastokeskuksen ennuste 2015-2030 220 000 Toteutunut 2011-2016 Ennuste 2015-2030

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALA Tilivelvollinen: hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen. Toimialan toiminnan kuvaus. Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen

HYVINVOINNIN TOIMIALA Tilivelvollinen: hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen. Toimialan toiminnan kuvaus. Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen HYVINVOINNIN TOIMIALA Tilivelvollinen: hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen Toimialan toiminnan kuvaus Hyvinvoinnin toimialaan kuuluvat varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, lukiokoulutus, lasten aamuja

Lisätiedot

2.1. Hyvinvointipalvelut

2.1. Hyvinvointipalvelut 2.1. Hyvinvointipalvelut Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hyvinvoinnin hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Hyvinvointipalvelujen tehtävänä on eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointitarpeiden

Lisätiedot

Tunti liikuntaa koulupäivään! Lisää liikettä organisoimalla rehtori Ville Laivamaa

Tunti liikuntaa koulupäivään! Lisää liikettä organisoimalla rehtori Ville Laivamaa Liikkuva koulu Lappeenranta Tunti liikuntaa koulupäivään! Lisää liikettä organisoimalla 3.2.2016 rehtori Ville Laivamaa Liikkuva Lappeen päiväkotikoulu Lappeen päiväkotikoulussa on varhaiskasvatuksen piirissä

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 VISIO 1 + 2 Jokaisella koululaisella on mahdollisuus liikkua monipuolisesti koulupäivän

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Hyvinvointiareena 18.9.2019 Ylilääkäri Eija Puhalainen Rehtori Antti Lautala 20.9.2019 Eija Puhalainen ja Antti Lautala 1 Kouvolan Liikkuva koulu

Lisätiedot

KAUPUNGIN VÄESTÖNMÄÄRÄN JA TYÖTTÖMYYSASTEEN KEHITYS 1-3/2019

KAUPUNGIN VÄESTÖNMÄÄRÄN JA TYÖTTÖMYYSASTEEN KEHITYS 1-3/2019 KAUPUNGIN VÄESTÖNMÄÄRÄN JA TYÖTTÖMYYSASTEEN KEHITYS 1-3/219 Väestömäärä vuodenvaihteessa 76 551 Joensuun virallinen väestömäärä vuodenvaihteessa 218-219 oli 76 551. Väestömäärä kasvoi 484 henkilöä (,6

Lisätiedot

TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2015

TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2015 TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2015 Toimielin/lautakunta koulutuslautakunta Käyttötalous Toim 40 VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUSLAUTAKUNTA 410 KOULUTUSPALVELUT Talouspäällikkö 4100 Yhteiset palvelut

Lisätiedot

KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA

KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA 2017-2021 KV 17.06.2019 85 PÄIVITYKSEN VALMISTELUSTA Strategiakaudelle lähdettäessä (2017) sidosryhmiä kuultiin laajasti yli 5 000 kuntalaista

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA

JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA KOHTI 2020-LUKUA ROHKEASTI UUDISTUVA Luonnos 18.09.2017 Versio kaupunginvaltuuston käsittelyyn 25.09.2017 VISIO Koulutuskaupunki Joensuu Itä-Suomen kärkeen sivistyksessä, elinvoimassa

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2017

TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2017 TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2017 Toimielin/lautakunta Hyvinvointilautakunta Lautakuntakäsittely, pvm ja pykälä ja/tai Viranhaltijapäätös Viranhaltijan nimi Viranhaltijan päätöksen pvm ja pykälä

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot % Siv.ltk 16.8.2018 LIITE 1 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -90521-17501 -73020 19,3 Henkilöstökulut -33421-11232 -22189 33,6 Palkat ja palkkiot -20300-8515 -11785 41,9 Henkilösivukulut -13121-2717

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPE HANKE TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ OVATKO LAPSET JA NUORET ITSESSÄÄN JO

Lisätiedot

Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian Työsuunnitelma 2019

Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian Työsuunnitelma 2019 Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian 2018 2020 Työsuunnitelma 2019 Strateginen päämäärä: HYVINVOINNILLA VETO- JA PITOVOIMAA 1. Kaikille

Lisätiedot

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ Tuomo Lukkari 8.5.2019 HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ KEHITTÄMISEN PERUSAJATUS Hyvinvointia voidaan vaikuttavimmin tukea siellä missä lapset ja perheet elävät arkeaan. Sen vuoksi kasvuympäristöissä

Lisätiedot

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen Varhaisen puuttumisen resurssien kohdentaminen ja palveluiden kehittäminen poikkihallinnollisesti 1. Liikuntapalveluissa

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma

Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma 2017-2021 Ulvilan tulevaisuuskuva 2030 Ulvila on elinvoimainen ihmisen kokoinen kaupunki, jossa asukkaiden on hyvä elää turvallisesti ja yhteisöjen toimia

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2017

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2017 Kemin kaupunkistrategia 2025 2017 Kuntalainen ja asiakas Strategiset Tavoite vuonna 2017 Toimenpiteet tavoitteen Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus 2017-2020 Toimenpiteet ja suunnitelma Hyvinvointityö Tyrnävällä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen osana kaikkea kunnan toimintaa Osallisuuden ja yhteisöllisyyden

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 VISIO 1 + 2 Jokaisella koululaisella on mahdollisuus liikkua monipuolisesti koulupäivän

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus Kaupungin ydin- ja tukiprosessit Kaupunginhallitus 28.5.2018 Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 Prosessien työstäminen Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 2 Uuden Järvenpään prosessien

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

ämsä 2025 Arvot I Visio ja toiminta-ajatus I Strategiset tavoitteet ja toimenpiteet

ämsä 2025 Arvot I Visio ja toiminta-ajatus I Strategiset tavoitteet ja toimenpiteet ämsä 2025 Arvot I Visio ja toiminta-ajatus I Strategiset tavoitteet ja toimenpiteet Visio, toiminta-ajatus ja arvot Talousarvio ja toimintasuunnitelma Kunkin strategisen kärkitavoitteen suunnitelmien laatimisesta

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa 6. TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA VASTUUTAHOT 1 Toimenpide-ehdotukset ovat syntyneet jyväskyläläisille lapsille ja nuorille tehtyjen alkukartoitusten, Jyväskylän kaupungin palvelualueille tehtyjen kyselyjen

Lisätiedot

Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle?

Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle? Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle? Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari, 2.5.2017, Tampere-talo 1 Osana kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaaria

Lisätiedot

ESPOO-STRATEGIAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2013 / ennakkotieto seurantaraportti II (tummennetut ovat kaupunkiyhteisiä tavoitteita)

ESPOO-STRATEGIAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2013 / ennakkotieto seurantaraportti II (tummennetut ovat kaupunkiyhteisiä tavoitteita) OHEISMATERIAALI Sivistystoimi / suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikkö ESPOO-STRATEGIAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2013 / ennakkotieto seurantaraportti II (tummennetut ovat kaupunkiyhteisiä

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 Osavuosikatsaus II SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Hallinto- ja talouspalvelut PÄÄLINJAUS/ TOT. LINJAUS TOIMENPIDE SITOVA TAVOITE MITTARI/ MITTA- RIN TAVOITE

Lisätiedot

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA 7.2.2017 VASU-PROSESSI Perusteluonnoksen kommentointi keväällä-16 Vasu-luonnostekstin käsittely yksiköissä Paikallisen vasun työstäminen, ryhmien muodostus (työryhmät, ydinryhmä)

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Kaupunginhallitus 26.6.2017 1 21.6.2017 Uusi strategia ja talousarvio 2018 Tampereen uutta strategiaa laaditaan parhaillaan. Strategia ulottuu vuoteen

Lisätiedot

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Ylitarkastaja Anu Liljeström Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Anu Liljeström, ISAVI OKT-vastuualue 5.10.2016

Lisätiedot

4002 Talous- ja hallintoyksikkö SIRKKALA, hallinto (Karsikon koulu) 8 910

4002 Talous- ja hallintoyksikkö SIRKKALA, hallinto (Karsikon koulu) 8 910 HYVINVOINTIPALVELUT 4002 Talous- ja hallintoyksikkö SIRKKALA, hallinto (Karsikon koulu) 8 910 Enon iltapäiväkerho 5 000 4201 Enon koulu 1-6 + IP.KERHO ENON KOULUN SIIRTOTILA 28 720 4201 Enon koulu 1-6

Lisätiedot

Olli Vesterinen, projektipäällikkö, OKM

Olli Vesterinen, projektipäällikkö, OKM Olli Vesterinen, projektipäällikkö, OKM 31.10.2016 OSAAMISEN JA KOULUTUKSEN KÄRKIHANKE 1 Uusi peruskoulu -ohjelma on osa Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin -kärkihanketta

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Lautakuntakäsittely, pvm ja pykälä. (Huom. käyttötalous, investoinnit ja tasetilit työkirjan eri taulukoissa)

Lautakuntakäsittely, pvm ja pykälä. (Huom. käyttötalous, investoinnit ja tasetilit työkirjan eri taulukoissa) TALOUSARVIORAKENNE JA TILINKÄYTTÄJÄT 2019 /lautakunta Hyvinvointilautakunta Lautakuntakäsittely, pvm ja pykälä ja/tai Viranhaltijapääts Viranhaltijan nimi Viranhaltijan päätksen pvm ja pykälä Käytttalous

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma LAPSEN NIMI: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa Sakari Kela 14.9.2017 Kunnan olemassaolon tarkoitus? Edellytysten luominen kunnan asukkaiden itsehallinnon sekä osallistumisen ja vaikuttamisen toteutumiselle.

Lisätiedot

TEHTÄVÄKUVA kehittäminen valtuuston asettamien päämäärien, strategisten päätösten ja tavoitteiden mukaisesti

TEHTÄVÄKUVA kehittäminen valtuuston asettamien päämäärien, strategisten päätösten ja tavoitteiden mukaisesti TEHTÄVÄKUVA 2017 Toimiala/tulosalue/yksikkö: Tehtävänimike: Kelpoisuusehdot: Henkilön nimi: Välittömät alaiset: Esimiehen nimi ja tehtävänimike: Toimialan/tulosalueen/yksikön perustehtävä: Tehtävän tarkoitus

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 834 500 26 025 986 4,8 % 1,2 % -0,4 % 100,7 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 557-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

KASVA JA OPI LEMPÄÄLÄSSÄ - VAHVA SILTA TULEVAISUUTEEN - Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma

KASVA JA OPI LEMPÄÄLÄSSÄ - VAHVA SILTA TULEVAISUUTEEN - Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma KASVA JA OPI LEMPÄÄLÄSSÄ - VAHVA SILTA TULEVAISUUTEEN - Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma 2017-2021 LEMPÄÄLÄN KUNNAN VISIO Lempäälä luovaa, joustavaa palvelua ja monenlaisia mahdollisuuksia

Lisätiedot

Liikkuva koulu nyt ja tulevaisuudessa kärkihankkeen tavoitteet ja toimenpiteet

Liikkuva koulu nyt ja tulevaisuudessa kärkihankkeen tavoitteet ja toimenpiteet Liikkuva koulu nyt ja tulevaisuudessa kärkihankkeen tavoitteet ja toimenpiteet Liikkuva koulu nyt ja tulevaisuudessa Yleisesti Liikkuvasta koulusta Kärkihankkeen toteutukseen liittyvät toimenpiteet Toimenpiteitä

Lisätiedot

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma 1 Huittisten kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Arviointisuunnitelma 2019 2021 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Laatutyön organisointi... 3 3. Arvioinnin vuosikello... 4 4. Arvioinnin tasot... 6

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

TEKNISTEN PALVELUJEN JOHTOKUNTA

TEKNISTEN PALVELUJEN JOHTOKUNTA TEKNISTEN PALVELUJEN JOHTOKUNTA Teknisten palvelujen johtokunnan toimitakatteen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisena. Kiinteistöpalveluiden, kuntatekniikan katujen rakentamisen ja -hoidon tilauksissa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUALUEET 2018 ELINVOIMAPALVELUT / vuosi alv 0% / vuosi KESKUSHALLINTO 2018 sis.alv 24 %

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUALUEET 2018 ELINVOIMAPALVELUT / vuosi alv 0% / vuosi KESKUSHALLINTO 2018 sis.alv 24 % JOENSUUN KAUPUNGIN PUHTAUSPALVELUSOPIMUKSEN HINTALIITE Puhtauspalvelut laskutetaan ulkoisina laskuina ( alv 24 %) Laskutus tämän taulukon pohjalta koontilaskuna. JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUALUEET 2018 ELINVOIMAPALVELUT

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2016

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2016 Kemin kaupunkistrategia 2025 2016 Kuntalainen ja asiakas Strategiset Tavoite vuonna 2016 Toimenpiteet tavoitteen Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen

Lisätiedot

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry toimintasuunnitelma 2019 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toimintasuunnitelma toimintavuodelle 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka

Lisätiedot

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11. Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.2016 Varkaus 1 Monilukutaito Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten

Lisätiedot

Uusi peruskoulu -ohjelma vauhtiin! Sanna Vahtivuori-Hänninen

Uusi peruskoulu -ohjelma vauhtiin! Sanna Vahtivuori-Hänninen Uusi peruskoulu -ohjelma vauhtiin! Sanna Vahtivuori-Hänninen KOULUTUS UUDISTUU Varhaiskasvatuksen laadun kehittäminen Uusi peruskoulu -ohjelma Lukiouudistus Ammatillisen koulutuksen reformi Korkeakoulutuksen

Lisätiedot

Elinvoiman ja. hyvinvoinnin. vuoropuhelua. Lohjalla. Katri Kalske Pekka Puistosalo

Elinvoiman ja. hyvinvoinnin. vuoropuhelua. Lohjalla. Katri Kalske Pekka Puistosalo Elinvoiman ja hyvinvoinnin vuoropuhelua Lohjalla Katri Kalske Pekka Puistosalo 11.12.2018 Minkälainen on Lohjan uusi organisaatio? ELINVOIMA Hyvinvointi Lohjan elinvoimaisuuden lisääminen Onnellisen elämän

Lisätiedot

VERKOSTOISSA ON VOIMAA. Ilo kasvaa liikkuen seminaari 17.9.2015, Päivi Virtanen

VERKOSTOISSA ON VOIMAA. Ilo kasvaa liikkuen seminaari 17.9.2015, Päivi Virtanen VERKOSTOISSA ON VOIMAA Ilo kasvaa liikkuen seminaari 17.9.2015, Päivi Virtanen LIIKKUVA LAPSUUS VARHAISKASVATUKSEN HANKE LASTEN ARKILIIKKUMISEN LISÄÄMISEKSI 2 LIIKKUVA LAPSUUS HANKKEEN TAUSTATIETOJA Hanke

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Katsaus vuoteen 2017 Toimintakauden 2017-2018 aikana VANVARYn toimintaan ei suunnitella merkittäviä suunnanmuutoksia, mutta näkyvyyttä ja vaikuttavuutta pyritään lisäämään

Lisätiedot