Turvallisuusja käyttöohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Turvallisuusja käyttöohjeet"

Transkriptio

1 Turvallisuusja käyttöohjeet 1 JOHDANTO Renkaat ovat ainoa kosketuspinta ajoneuvon ja tien välillä. Liikenneturvallisuuden vuoksi renkaat on pidettävä hyvässä kunnossa ja vaihdettava tarpeen tullen uusiin. Suosittelemmekin noudattamaan seuraavia turvallisuus- ja käyttöohjeita. BFGoodrich-yhtymän ohjeet ovat voimassa, elleivät paikalliset säädökset tai lainsäädäntö toisin määrää. RENGASMERKINTÖJEN LUKEMINEN 225: poikkileikkausleveys (mm) 55 : profiilisuhde: (renkaan korkeus jaettuna leveydellä prosentteina: 55 %) R : rengasrakenne : (R = radial, vyörengas) 17 : vannehalkaisija (tuumina) 97: kantavuusindeksi W: suorituskykyluokka ECE-hyväksyntä ECE30- määräyksen ja hyväksymisnumeron mukaisesti Rengasmelu Rengassarjan nimi S-merkintä (melu): direktiivin 2001/43/EY mukaisesti DOT: Department of Transportation (USA) Valmistusviikko ja -vuosi Renkaan valmistaneen tehtaan koodi Kokokoodi Sisäinen koodi

2 2 Muita merkintöjä: Reinf: Reinforced : Vahvistettu, korkeamman kantavuuden omaava rengas Extra Load: Sama kuin Reinforced yleisemmin käytetty nykyään. XSE: X radiaalitekniikka S turvallisuus E taloudellisuus N0 - N1 N2 - N3 K1 - K2 C1 H MO AO MO1 RO1 A 3 PMSF = 3 Peak Mountain Snow Flake = 3 Peak Mountain Snow Flake (3 vuorenhuippu- ja 1 lumihiutalesymboli) Lisämerkintä M+S renkaissa. RENKAAN VALINTA l Renkaan valinnassa on aina noudatettava lainlaatijan ja ajoneuvonvalmistajan suositusta (koko, kuormitustunnus ja suorituskykyluokka, renkaan rakenne jne.) l Samalle akselille tulee asentaa mitoiltaan, rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaiset renkaat. l Renkaat, joilla on sama kuluneisuusaste, suositellaan asennettaviksi samalle akselille. l Renkaan valinnassa on myös huomioitava renkaan käyttöolosuhteet, jotta sen suorituskyky vastaa käyttäjän odotuksia. l Käytetty rengas tulee tarkastaa rengasalan ammattilaisella ennen käyttöön ottoa. l Varapyörää ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön eikä sillä saa ajaa renkaaseen merkittyä maksiminopeutta kovempaa. Kuljettajan on sovitettava ajonsa tämän mukaisesti. RENKAIDEN KÄYTTÖ l Älä koskaan käytä renkaita, jotka eivät vastaa auton rekisteritiedoissa merkittyjä tietoja. l Ajoneuvon pyörien asentovirheet voivat vaikuttaa negatiivisesti renkaan suorituskykyyn. l Renkaiden virheellinen käyttö tai väärä rengasvalinta voivat aiheuttaa ajoneuvon mekaanisten osien ennenaikaista kulumista

3 3 Paremmat renkaat TAAKSE Jos vaihdat vain kaksi rengasta uusiin, BFGoodrich suosittelee pito- ja turvallisuussyistä uusien tai vähiten kuluneiden renkaiden asentamista taka-akselille. Ohje koskee etu- ja takavetoisia autoja, joihin on asennettu sama rengaskoko etu- ja taka-akselille. Varmista, että rengaspaineet on säädetty autonvalmistajan suositusten mukaisesti. Erityistapaukset: 4-vetoautot: BFGoodrich suosittelee asentamaan 4x4-ajoneuvoon neljä identtistä rengasta (koko, merkki, tyyppi, kulumisaste), ellei ajoneuvossa ole jo alun perin erilaiset renkaat etu- ja taka-akselilla. BFGoodrich suosittelee myös noudattamaan auton valmistajan suosituksia. Suositus perustuu siihen, että erot etu - ja taka-renkaiden vierintäkehien välillä voivat johtaa tiettyjen voimansiirto-osien ennenaikaiseen vaurioitumiseen (kytkettävän nelivedon vetoakseli tai jatkuvan nelivedon/automaattisen nelivedon keskitasauspyörästö). Huomioitavaa: l Ajoneuvoon tulisi yleensä vaihtaa kaikki neljä rengasta. l Renkaiden paikkaa tulisi vaihtaa edestä taakse ja päinvastoin säännöllisin väliajoin autonvalmistajan suositusten mukaisesti. l Rengaspaineet on muistettava tarkistaa vaihdon yhteydessä.

4 4 Ylikuorma (väliaikainenkin) tai ajoneuvon epätasainen kuormitus voivat aiheuttaa ajoneuvon mekaanisten osien ja/tai renkaiden ennenaikaista kulumista ja johtaa jopa vaaratilanteisiin. l Mikäli rengaskokoa on tarkoitus muuttaa, autoon tulisi asentaa kokonaishalkaisijaltaan samankokoinen rengas. Lisäksi on noudatettava alkuperäistä kuormitus- ja nopeusluokkaa (kuormitus- ja nopeustunnuksen on oltava suurempi tai yhtä suuri kuin alkuperäisrenkaalla). On suositeltavaa kääntyä rengasalan ammattilaisen puoleen, joka neuvoo oikean vaihtoehdon voimassaolevan lainsäädännön pohjalta. l Mikäli ajoneuvo jätetään seisomaan pidemmäksi aikaa, renkaiden paineet tulisi tarkistaa säännöllisesti ja säätää ajoneuvon valmistajan suositusten mukaisesti. Suojaa renkaat UV-säteilyltä (esim. auringonvalolta) ja kohota renkaat irti maasta nostamalla auto pukeille tai vastaavalle välttyäksesi seisontavaurioilta. l Tarkista renkaiden kunto säännöllisesti ja tarkistuta aina ammattimiehellä kaikki näkyvät rengasvauriot (viillot, halkeamat ym.) ja vanteella olevat vauriot. Huom!: Rengaspaineen ylittäessä 4,5 baria renkaissa tulee käyttää metalliventtiiliä.

5 5 ASENNUSOHJEET Johdanto l Renkaiden asennus, joka on suoritettu asennusohjeiden ja voimassa olevien turvallisuussääntöjen mukaisesti, antaa parhaan suojan niin ajoneuvolle kuin matkustajille ja on yksi tärkeimmistä seikoista renkaiden hyvän toimivuuden kannalta. l Väärä asennus voi vaurioittaa rengasta, ajoneuvoa tai matkustajia ja voi johtaa vakaviin, jopa hengenvaarallisiin tilanteisiin. l Renkaiden asennus vanteelle ja ajoneuvoon, paineistus ja tasapainotus on aina syytä teettää rengasammattilaisella, jolla on tarvittavat työkalut sekä työn vaatima koulutus ja kokemus. l Mikäli harjoittelija asentaa renkaat, häntä ei saa milloinkaan jättää työskentelemään yksin, vaan hänen työtään on valvottava tarkoin. l Asennustyössä on tärkeää noudattaa rengas-, ajoneuvo- tai vannevalmistajan teknisiä ohjeita ja asennuskoneen käyttöopasta. Yleiset turvallisuusohjeet - Pyörien asennuksessa tulisi aina käyttää suojavarusteita. - Asentajalla on oltava käytössään asennusohjeet. - Asentajan on tarkistettava, että moottori on sammutettu ja auto pysyy paikallaan (käsijarru, kiilat, tuki tms). Turvallinen irrottaminen ajoneuvosta l Mikäli vanteessa on jälkiä vauriosta, renkaat on tyhjennettävä ennen pyörän irrottamista. l Tarkista renkaan lämpötila, jotta se voidaan irrottaa turvallisesti. l Noudata valmistajan ohjeita ja suosituksia. Turvallinen asentaminen ajoneuvoon l Tarkista vanteen sopivuus ja kaikkien osien kunto. l Tarkasta oikea koko (rengas ja vanne). l Tarkasta renkaan ja vanteen, renkaan ja ajoneuvon sekä renkaan ja käyttöolosuhteiden yhteensopivuus. l Noudata tarkoin asennusohjeita ja huomioi renkaan sivulla olevat merkinnät ja varoitukset (pyörimissuunta, asennussuunta). l Mikäli autossa on kumiventtiili, vaihda se uuteen.

6 6 l Jos autossa on metalliventtiilit, on niiden tiiviys tarkastettava ja tarvittaessa vaihdettava joko koko venttiili tai venttiilin tiiviste. l Kun rengas on asennettu ajoneuvoon, on pultit kiristettävä momenttiavaimella. Kiristysmomentin on oltava autonvalmistajan suositusten mukainen. Turvallinen paineistus l Oikea rengaspaine takaa renkaan oikean suorituskyvyn mutta myös TURVALLISUUDEN. l On tärkeää, että renkaissa on oikeat ilmanpaineet, jotta varmistetaan hyvä pito, jarrutus ja ajovakaus. l Käytä ainoastaan renkaiden täyttämiseen tarkoitettua laitteistoa. Käyttäjä ei saa missään tapauksessa oleskella asennetun renkaan läheisyydessä silloin, kun sitä täytetään. Renkaasta voi mahdollisen räjähdyksen yhteydessä olla loukkaantumisen vaara. Oikea rengaspaine l Renkaiden ilmanpaineessa on noudatettava autonvalmistajan suosituksia. Oikeat rengaspaineet eri kuormituksille löydät auton ohjekirjasta, polttoaineluukun kannesta, kuljettajan puoleisen oven sivusta ym. l Väärät rengaspaineet vaikuttavat ajo-ominaisuuksiin negatiivisesti. (katso kohta Ajoneuvon tarkistaminen - Rengaspaine). Tasapainotus l Puutteellisesti tasapainotetut renkaat aiheuttavat täristämistä. l Siksi kaikki neljä pyörää on ehdottomasti tasapainotettava hyvän ajomukavuuden takaamiseksi ja renkaiden ominaisuuksien säilyttämiseksi.. l Tasapainotuskoneessa on oltava kiinnitysvarusteet: - jotka keskittävät vanteen niin kuin se keskittyy auton pyörännapaan ja - jotka on kalibroitu valmistajan ohjeiden mukaan. Nämä kaksi kohtaa ovat ratkaisevia tasapainotuksen tuloksen kannalta, ja niiden noudattamatta jättäminen voi johtaa virheisiin, jotka voivat aiheuttaa pitkäkestoista tärinää.

7 7 RENKAIDEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI Yleistä - Renkaat on varastoitava: Ilmavassa, kuivassa ja viileässä tilassa suojassa auringonvalolta ja sateelta. l Erillään bensiinistä, öljyistä, rasvoista ja liuottimista, koska ne saattavat vahingoittaa kumiseoksia. l Etäällä terävistä esineistä, jotka saattavat vaurioittaa kumia (metalli, puu ym). l Loitolla otsonia kehittävistä laitteista tai sähkölaitteista, joissa saattaa syntyä sähkökipinöitä (esim. akkulataaja). - Renkaiden päälle ei tule sulloa muita tavaroita. - Tarvikkeet tulee säilyttää alkuperäispakkauksissa, jotta ne eivät vaurioidu. - Renkaiden ja tarvikkeiden käsittelyssä suositellaan käytettäväksi sellaisia varusteita ja välineitä, jotka eivät vaurioita renkaita. - Renkaita käsiteltäessä suositellaan käytettäväksi suojakäsineitä. Lyhytaikainen varastointi (enintään 4 viikkoa) Renkaat voidaan pinota päällekkäin, mieluummin lastauslavoille. Pinojen korkeus ei saa kuitenkaan ylittää 1,2 metriä. Mikäli renkaat pinotaan, on varmistettava, ettei niihin tule muodonmuutoksia. Vanteilla olevat renkaat on varastoitava paineistettuina pystyasennossa tai rengashyllyssä.

8 8 Pitkäaikainen varastointi Renkaat on säilytettävä pystyssä hyllyissä vähintään 10 cm korkeudella lattiasta. Epämuodostumien välttämiseksi renkaita tulisi hieman pyöräyttää kerran kuukaudessa. AJONEUVON TARKISTAMINEN Yleisiä suosituksia l Tarkista, että ajoneuvo on hyvin paikallaan ennen renkaiden tarkistamista. l Renkaiden kunto on tarkistettava säännöllisesti mahdollisen epänormaalin kulumisen tai vaurioiden varalta. l Kiristysmomentin on oltava autonvalmistajan suositusten mukainen. l Kaikki näkyvät rengasvauriot (sivun tai kulutuspinnan muodonmuutokset, syvät viillot, halkeamat) on aina tarkistettava ammattimiehellä. Sama koskee vanteella olevia vaurioita. l Vaurioitunutta tai tyhjänä ajettua rengasta ei pidä käyttää. l Missään olosuhteissa ei tulisi asentaa autoon rengasta, jossa ilmenee esimerkiksi seuraavia vaurioita: - muodonmuutosta jalkaosassa, näkyvissä oleva reunavaijeri, kumin tai tukikudosten irtautumista, näkyviä runkolankoja, voiteluaineiden tai syövyttävien aineiden vaurioittama kumi tms. l Ajoneuvon tarkastuksen yhteydessä on aina tarkistettava myös venttiili ja vaihdettava se tarvittaessa uuteen.

9 9 Renkaan kuluneisuuden tarkistus l Renkaan kaikki osat on tutkittava huolellisesti. l Urien syvyyden voi tarkastaa urasyvyysmittarilla tai kulumisvaroittimien avulla, joiden sijainti on merkitty renkaan olkapäähän. l Vaihda kulunut rengas viipymättä uuteen, mikäli sen urasyvyys on ylittänyt lakisääteisen rajan. l Mikäli renkaassa ilmenee epänormaalia kulumista tai samalla akselilla olevien renkaiden välinen kuluminen poikkeaa toisistaan, on rengas syytä tarkastuttaa asiantuntijaliikkeessä. Rengaspaine Liian alhainen rengaspaine l Koska renkaan seinämistä suotautuu paineilmaa luonnostaan, on ilmanpainetta tarkkailtava säännöllisesti ja lisättävä tarvittaessa. Tarkastuksen yhteydessä voidaan myös havaita, mikäli rengaspaine laskee epänormaalilla tavalla. Rengaspaineet on mitattava kaikista neljästä pyörästä (mukaan lukien mahdollisen vararenkaan). l Jos renkaissa on suosituksia alhaisempi paine, se saattaa aiheuttaa renkaissa epänormaalia lämpenemistä ja vaurioittaa renkaita. Vaurioituminen on peruuttamatonta ja saattaa johtaa äkilliseen rengasrikkoon. Riittämättömän rengaspaineen vaikutukset eivät välttämättä näy heti ja ne voivat ilmetä jopa jonkin ajan kuluttua sen jälkeen, kun paineet on säädetty suositusten mukaisiksi. Alipaineen seurauksena myös riski joutua vesiliirtoon kasvaa. Liian korkea rengaspaine l Liian korkea rengaspaine voi aiheuttaa nopeaa epäsäännöllistä kulumista, mikä puolestaan lisää vaurioalttiutta (kulutuspinnassa ja rungossa ym). l Rengaspaine tarkastetaan jäähtyneistä renkaista. Jos rengaspaineet mitataan heti ajon jälkeen, renkaat ovat kuumat. Koska paine renkaassa kasvaa, painetta ei tule koskaan vähentää lämpimästä renkaasta. l Mikäli paine tarkistetaan renkaan ollessa lämmin, on suosituspaineeseen lisättävä 0,3 baria. l Tarkista ja säädä paineet uudelleen renkaiden jäähdyttyä. l Myös typellä täytettyjen renkaiden paineet on tarkistettava säännöllisesti. l Noudata aina ajoneuvon tai rengasvalmistajan suosituksia.

10 10 Korjaukset l Kaikki vauriot eivät ole korjauskelpoisia. l Renkaiden korjaukset on syytä aina suorittaa alan asiantuntijaliikkeissä. l Ennen korjaukseen ryhtymistä rengas on tarkastettava huolellisesti. l Alipaineisena tai tyhjänä ajetussa renkaassa saattaa esiintyä peruuttamattomia vaurioita. Tästä syystä renkaan sisäpuoli on tutkittava huolella, jotta voidaan päättää renkaan ajokelpoisuudesta. Rengas on aina poistettava vanteelta sen kunnon ja korjauskelpoisuuden määrittämiseksi. l Mikäli renkaassa on pistovaurio, ilmaventtiilin läpi voidaan ruiskuttaa tiiivistemassaa. Tätä on kuitenkin pidettävä vain väliaikaisena ratkaisuna, sillä tämäntyyppiset tuotteet voivat aiheuttaa ongelmia renkaassa, vanteessa, venttiilissä, ilmanpainemittarissa ym. On ehdottoman välttämätöntä noudattaa tiivistemassan valmistajan suosituksia. Pyydä aina rengasammattilaista tarkistamaan renkaan pistovaurio vain ammattilainen osaa arvioida, miten vaurio tulee korjata.

11 11 RENKAAN KÄYTTÖIKÄ Renkaan käyttöikää on vaikea ennakoida, sillä se vaihtelee eri materiaalityypeistä ja kumiseoksista riippuen. Nämä materiaalit ovat välttämättömiä renkaiden optimaaliselle toiminnalle, mutta materiaalit muuttuvat ajan myötä. Nämä muutokset johtuvat kaikista tekijöistä, joille renkaat altistuvat käyttöikänsä aikana, esim. sääolosuhteet, säilytys (lämpötila, kosteus ym.) ja käyttö (kuormitus, nopeus, paine, huolto ym). Tästä syystä suositellaan, että renkaat tarkistutetaan säännöllisesti rengasasiantuntijalla, joka voi arvioida, voiko renkaiden käyttöä jatkaa. Kun renkaita on käytetty viisi vuotta tai kauemmin, tällainen tarkastus tulee suorittaa vähintään kerran vuodessa. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä kaikki yli 10 vuotta vanhat renkaat tulisi korvata uusilla, vaikka ne näyttäisivätkin olevan hyvässä kunnossa ja urasyvyys täyttäisi lain vaatimukset. Renkaan valmistusaika on merkitty 3- tai 4-numeroisella koodilla renkaan kylkeen DOT-merkinnän yhteyteen. Esimerkiksi 2306 tarkoittaa viikkoa 23 vuonna DOT : department of transportation Valmistusviikko ja -vuosi Renkaan valmistaneen tehtaan koodi Kokokoodi Sisäinen koodi Näiden ohjeiden ja suositusten laiminlyönnistä saattaa olla seurauksena ajoneuvon vahingoittuminen ja/tai renkaiden alentunut suorituskyky. Tämä merkitsee turvallisuusriskiä auton käyttäjälle ja kolmansille osapuolille. BFGoodrich ei ole vastuussa vahingoista, jotka ovat seurausta näiden ohjeiden vastaisesta käytöstä.

Alcoa-vanteiden huolto-opas. Eurooppa, tammikuu 2010

Alcoa-vanteiden huolto-opas. Eurooppa, tammikuu 2010 Alcoa-vanteiden huolto-opas Eurooppa, tammikuu 2010 1 Alcoa-vanteiden huolto-opas - Eurooppa Tammikuu 2010 Korvaa kaikki aikaisemmat ohjeet (Tekniset tiedot, Venttiiliasennustaulukko, Tasapainotusohje,

Lisätiedot

DE LUXE EASY DE LUXE EXCELLENT PRESTIGE PREMIUM LANDHAUS MATKAILUVAUNUN FIN

DE LUXE EASY DE LUXE EXCELLENT PRESTIGE PREMIUM LANDHAUS MATKAILUVAUNUN FIN DE LUXE EASY DE LUXE EXCELLENT PRESTIGE PREMIUM LANDHAUS MATKAILUVAUNUN FIN Version 02/2014 Hyvä karavaanari, onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Asiakkaidemme luottamus innostaa meitä ja

Lisätiedot

Matkailuvaunun käyttöohie

Matkailuvaunun käyttöohie Matkailuvaunun käyttöohie Version 07/2011 FIN Hyvä karavaanari, onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Asiakkaidemme luottamus innostaa meitä ja velvoittaa meidät tekemään matkailuvaunuistamme

Lisätiedot

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa.

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Hyvä matkailuvaunuilija, onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi, vaikka olisitkin

Lisätiedot

Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä.

Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä. Hyvä matkailuvaunuilija, Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi,

Lisätiedot

DERBI HALUAA KIITTÄÄ SINUA

DERBI HALUAA KIITTÄÄ SINUA DERBI HALUAA KIITTÄÄ SINUA tuotteensa valitsemisesta. Lue tämä ohjekirja huolellisesti ennen kuin ajat ajoneuvolla ensimmäistä kertaa. Se sisältää ajoneuvoosi käyttöön liittyvää tietoa, ehdotuksia ja varotoimia,

Lisätiedot

GS 180E - GS 200E KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OPAS

GS 180E - GS 200E KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OPAS GS 180E - GS 200E FIN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OPAS 1 2 3 4 5 6 7 3 8 9 10 11 12 14 13 15 16 18 4 17 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 5 ALKUPERÄISEN OHJEEN KÄÄNNÖS JOHDANTO Koneen asianmukaisen käytön varmistamiseksi

Lisätiedot

Käyttöohje. Stonebear KIVIKARHU

Käyttöohje. Stonebear KIVIKARHU Käyttöohje Stonebear KIVIKARHU Sisällysluettelo Sivu 1. Esipuhe 5 1.1. Ohjekirjan käyttäminen 6 1.2. Valmistuskilpi 6 2. Koneen esittely 7 2.1. Koneen yleisesittely 7 2.2. Kivikarhun toimintaperiaate

Lisätiedot

Induktiomoottoreiden ja generaattoreiden käyttöohje

Induktiomoottoreiden ja generaattoreiden käyttöohje Induktiomoottoreiden ja generaattoreiden käyttöohje Turvallisuusohjeet AMA, AMB, AMG, AMH, AMI, AMK, AMZ, HXR, M3BM, NMI, NXR 1. Yleisiä tietoja Kaikkia turvallisuusohjeita, jotka koskevat erityisesti

Lisätiedot

Vespa Primavera 50 4T. Vespa Primavera 125ie 150ie

Vespa Primavera 50 4T. Vespa Primavera 125ie 150ie Vespa haluaa kiittää sinua tuotteensa valitsemisesta. Olemme laatinet tämän käyttöoppaan, jotta saisit hyödynnettyä ajoneuvoasi mahdollisimman kattavasti. Lue se huolellisesti ennen kuin ajat ajoneuvolla

Lisätiedot

LAMELLIOVEN AVAAJA ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

LAMELLIOVEN AVAAJA ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE LAMELLIOVEN AVAAJA VAROITUS: AVAAJAA ASENTAVIEN JA SITÄ KÄYTTÄVIEN HENKILÖIDEN TURVALLISUUDEN KANNALTA ON ÄÄRIMMÄISEN TÄRKEÄÄ NOUDATTAA ASENNUSOHJEITA JA VAROITUKSIA. OHJEIDEN NOUDATTAMATTA JÄTTÄMINEN

Lisätiedot

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS Pyörän Omistajan Opas 9:s painos, 2007 Tämä opas täyttää EN Standardit 14764, 14765, 14766 ja 14781. TÄRKEÄÄ: Tämä opas sisältää tärkeitä tietoja, jotka koskevat pyörän

Lisätiedot

MT 732 Série E-E3 MT 932 Série E-E3 MT 1030 S Turbo Série 5-E3 MANITOU BF BP 10249 44158 ANCENIS CEDEX - FRANCE TEL: + 33 (0)2 40 09 10 11 KÄYTTÖOHJE

MT 732 Série E-E3 MT 932 Série E-E3 MT 1030 S Turbo Série 5-E3 MANITOU BF BP 10249 44158 ANCENIS CEDEX - FRANCE TEL: + 33 (0)2 40 09 10 11 KÄYTTÖOHJE MANITOU BF BP 049 4458 ANCENIS CEDEX - FRANCE TEL: + 33 (0) 40 09 0 MYYJÄ 647083 SF (/06/0) MT 73 Série E-E3 MT 93 Série E-E3 MT 030 S Turbo Série 5-E3 KÄYTTÖOHJE TÄMÄ KÄSIKIRJA ON PIDETTÄVÄ VAKITUISESTI

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APRILIA SR 50 http://fi.yourpdfguides.com/dref/2931432

Käyttöoppaasi. APRILIA SR 50 http://fi.yourpdfguides.com/dref/2931432 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

2011 OUTLAW 50/90 SPORTSMAN 90

2011 OUTLAW 50/90 SPORTSMAN 90 2011 OUTLAW 50/90 SPORTSMAN 90 OMISTAJAN KÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 1-2 ESIPUHE 3 TAKUUEHDOT 4 TAKUUKORTIN TÄYTTÖOHJE 5 AJONEUVON TUNNISTETIEDOT 6 TURVALLISUUS - Esipuhe 7 - Ajoneuvon

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OPAS

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OPAS LR 38 P - G 38 P FIN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OPAS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ALKUPERÄISEN OHJEEN KÄÄNNÖS JOHDANTO Koneen asianmukaisen käytön varmistamiseksi ja onnettomuuksien välttämiseksi

Lisätiedot

Käyttöohje. Tiger AS LT MT XL. Art.: 80581803 fi Painos : 09/2014. Lue käyttöohje huolellisesti ennen käyttöönottoa! Säilytä käyttöohje!

Käyttöohje. Tiger AS LT MT XL. Art.: 80581803 fi Painos : 09/2014. Lue käyttöohje huolellisesti ennen käyttöönottoa! Säilytä käyttöohje! Käyttöohje Tiger AS LT MT XL Art.: 80581803 fi Painos : 09/2014 Lue käyttöohje huolellisesti ennen käyttöönottoa! Säilytä käyttöohje! EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus vaihdettavat laitteet (konedirektiivi

Lisätiedot

POWER EQUIPMENT RUOHONLEIKKURI HRE42B. Omistajan käsikirja. Honda Europe Power Equipment S.A. Pôle 45 - Rue des Châtaigniers 45140 ORMES - FRANCE

POWER EQUIPMENT RUOHONLEIKKURI HRE42B. Omistajan käsikirja. Honda Europe Power Equipment S.A. Pôle 45 - Rue des Châtaigniers 45140 ORMES - FRANCE POWER EQUIPMENT RUOHONLEIKKURI HRE42B Omistajan käsikirja Honda Europe Power Equipment S.A. Pôle 45 - Rue des Châtaigniers 45140 ORMES - FRANCE Sisällysluettelo Turvaohjeita 4 Aloitus 4 Valmistelut 4 Käyttö

Lisätiedot

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi 1 Käyttäjän opas 2.0 ------- 2008 L300 Basic Ruohonleikkuurobotti 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 4 Käyttöohjeen tarkoitus... 4 Valmistajan ja laitteen tiedot... 4 Laitteen huolto... 4 Yleistä laitteesta...

Lisätiedot

Piaggio Fly 50 4t 4v. Käyttöohjekirja. SGN Group / SGN Motors Oy

Piaggio Fly 50 4t 4v. Käyttöohjekirja. SGN Group / SGN Motors Oy Piaggio Fly 50 4t 4v Käyttöohjekirja SGN Group / SGN Motors Oy PIAGGIO HALUAA KIITTÄÄ SINUA tuotteensa valitsemisesta. Olemme laatinet tämän käyttöoppaan, jotta saisit hyödynnettyä ajoneuvoasi mahdollisimman

Lisätiedot

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJEET MEN. Standardi vesipumppu NOT 04 96 356 V05 AN. Pump Division

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJEET MEN. Standardi vesipumppu NOT 04 96 356 V05 AN. Pump Division Standardi vesipumppu NOT 04 96 356 V05 AN Pump Division 2-48 Hyvä asiakas Olet valinnut FLOWSERVE pumpun, kiitämme luottamuksestasi. Tässä ohjekirjassa annetaan ohjeita pumppuyksikön oikeaoppisesta asennuksesta,

Lisätiedot

Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 12. Nostoapuvälineet. Turvallisuus. Työsuojeluhallinto

Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 12. Nostoapuvälineet. Turvallisuus. Työsuojeluhallinto Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 12 Nostoapuvälineet Turvallisuus Työsuojeluhallinto Tampere 2010 ISBN 978-952-479-101-4 SSN 1456-257X Multiprint Oy, Tampere 2010 Sisällysluettelo JOHDANTO... 7 NOSTOAPUVÄLINEIDEN

Lisätiedot

KÄYTÄ VAIN ALKUPERÄISVARAOSIA!

KÄYTÄ VAIN ALKUPERÄISVARAOSIA! ESIPUHE Kiitos että valitsitte yrityksemme valmistaman ajoneuvon. Olemme varmoja, että valintasi oli oikea. Ennen ensimmäistä ajoonlähtöä suosittelemme, että luet tämän omistajan käsikirjan huolellisesti

Lisätiedot

Käyttöohje. Rider 112C Rider 112C5. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta.

Käyttöohje. Rider 112C Rider 112C5. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Käyttöohje Rider 112C Rider 112C5 Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Finnish SISÄLTÖ Sisältö SISÄLTÖ Sisältö... 2 JOHDANTO Hyvä asiakas... 3 Ajo ja kuljetus

Lisätiedot

Croozer Kid for 1 Croozer Kid for 2. 3-in-1 KÄYTTÖOHJE. Kävelykärry Pyöräilykärry Lenkkeilykärry SUOMI. www.croozer.eu. Tuotenro: 124 001 114

Croozer Kid for 1 Croozer Kid for 2. 3-in-1 KÄYTTÖOHJE. Kävelykärry Pyöräilykärry Lenkkeilykärry SUOMI. www.croozer.eu. Tuotenro: 124 001 114 Croozer Kid for Croozer Kid for 3-in- Kävelykärry Pyöräilykärry Lenkkeilykärry KÄYTTÖOHJE SUOMI Tuotenro: 4 00 4 www.croozer.eu JULKAISUTIEDOT Julkaisija: Zwei plus zwei GmbH Oskar-Jäger-Str. 5 5085 Köln

Lisätiedot

Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet

Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Malli AF (6 ~36 ) MXR-laakerit 2001 Goulds Pumps, Inc. Goulds Pumps Pumpun turvallisuusohjeet Turvavarusteet: Eristetyt työkäsineet kun käsitellään kuumia laakereita

Lisätiedot

Sisältö. Alkusanat... 1 Tekniset tiedot... 2 Valmistautuminen ZR 120:n turvalliseen käyttöön... 3 ZR 120:n käyttö... 4 Yleistietoja...

Sisältö. Alkusanat... 1 Tekniset tiedot... 2 Valmistautuminen ZR 120:n turvalliseen käyttöön... 3 ZR 120:n käyttö... 4 Yleistietoja... Sisältö Alkusanat... 1 Tekniset tiedot... 2 Valmistautuminen ZR 120:n turvalliseen käyttöön... 3 ZR 120:n käyttö... 4 Yleistietoja... 5-6 Moottorikelkan tunnistus... 5 Hallintalaitteet... 5 Polttoaine-öljy...

Lisätiedot

Kuorma-autotekniikka 2011

Kuorma-autotekniikka 2011 Kuorma-autotekniikka 2011 Kuorma-auton perusrakenne Voimalinja Voimalinja Sisältö ja toteutussuunnitelma Opintojakson tyyppi Pakollinen Opintojakson taso Ammattiopinnot Rovaniemi Oulu Kokkola Ylivieska

Lisätiedot

KAKSOISVIISTE JIIRISAHA laserilla sahanterän halkaisija 225 mm (Fox-malli F36-258DB) KÄYTTÖOHJEET

KAKSOISVIISTE JIIRISAHA laserilla sahanterän halkaisija 225 mm (Fox-malli F36-258DB) KÄYTTÖOHJEET KAKSOISVIISTE JIIRISAHA laserilla sahanterän halkaisija 225 mm (Fox-malli F36-258DB) KÄYTTÖOHJEET Kaksoisviisteinen liukuva jiirisaha (F36-258 DB malli) SISÄLTÖ Turvallisuusohjeet 3 Yleiset turvallisuusohjeet

Lisätiedot

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet VAROITUS! Takaamme SpaDealers -kylpytynnyrien korkean laadun vain, kun asentaminen on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti. Selkeän käsityksen saamiseksi suosittelemme

Lisätiedot