Arkinen AR: Laajamittainen lisätty todellisuus rakennusvalvonnassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Arkinen AR: Laajamittainen lisätty todellisuus rakennusvalvonnassa"

Transkriptio

1 Arkinen AR: Laajamittainen lisätty todellisuus rakennusvalvonnassa Kokeilun tulokset 1. Mitä teimme? 1. Tavoite ja saavutettiinko se? 2. Mitä olisi voitu tehdä toisin ja miksi? 2. Yrityksen hyödyt kokeilusta? 1. Miten kokeilun tulosta voidaan hyödyntää kokeiltavan palvelun kehityksessä? 2. Voidaanko kokeilun tulosta hyödyntää yrityksen muissa palveluissa / tuotteissa? 3. Miten palvelua voisi käyttää ja jatkokehittää Oulun kaupungin kanssa? 4. Jäikö kokeilu kesken? 1. Jäikö kokeiluja tekemättä, joilla voisi kehittää tätä tai muita yrityksen palveluja / tuotteita? 5. Huomioita? 1. Mitä pitää huomioida, jos kokeilun tulosta halutaan monistaa tai laajentaa muihin kaupungin palveluihin tai toimintoihin? 6. Opit? 1. Mitä kokeilusta on opittu, mikä toteutui hyvin, missä on kehitettävää? 2. Miten tilaaja onnistui kokeilun tilaajana/mahdollistajana, eli Oulun kaupunki / BusinessOulu?

2 Lähtökohta Suunnitelmassa kokeilun tavoite hahmotettiin seuraavasti: Ensisijaisesti haluamme oppia voidaanko AR saada osaksi suunnittelijoiden ja sidosryhmien arkea, ja siten kaupallisesti kannattavaksi osaksi Playsign tarjontaa. Onnistuuko rakennusvalvontaan soveltuva, teknisesti yksinkertainen AR käyttö ihmisten omilla laitteilla? Erikoislaitteilla kuten HoloLens tai mobiililaitteilla toimiva tarkka mallien videokuvaan matchaaminen esim. VTT:n Alvar -kirjastolla on jo testattu Oulussakin. Se ei ole kuitenkaan vielä arkipäiväistynyt. Pokemon Go on mielenkiintoinen esimerkki siitä, kuinka karkeampi vain paikkatietoa & kompassia käyttävä AR on innostanut ihmisiä. Onko vastaavanlainen ratkaisu mahdollista kehittää hyötykäyttöön kaupunkisuunnittelussa? Saadaanko ihmiset kiinnostumaan asiasta, miten se tehdään parhaiten? Opimme myös miten AR julkaisu saadaan helpoksi tekijöille, tässä kaupungin suunnittelijoille ja kumppaniarkkitehdeille. Tekniikasta selviää voiko AR ratkaisun tehdä Web-selainpohjaisesti vai tarvitaanko edelleen natiivi mobiiliapplikaatio. Tulokset Tavoite ja saavutettiinko se? Tavoite saavutettiin; saimme selvitettyä ja kokeiltua monia asioita kohti 3D mallien ja AR:n laajamittaista käyttöä rakennusvalvonnan naapurikuulemiseen ja muuhun viestintään. Alkuperäistä suunnitelmaa tarkennettiin ja muutettiin jonkin verran, kun tieto lisääntyi kokeilun alun selvitysvaiheessa. Päätimme keskittyä tarkan AR matchayksen testaamiseen mobiilaitteessa etukäteen valmistellun 3D pistepilven avulla. Tämä siksi, että kumppanien kanssa keskusteluissa selvisi että mallin tarkka sijoittaminen oli jo todettu (tai ainakin arveltiin) tarpeelliseksi. Suunnitellun työn AR mobiilisovelluksen käyttöliittymän ym. parissa lisäksi olemme selvittäneet rakennusvalvonnan 3D mallien ja kohteiden tietoihin käytettäviä formaatteja, järjestelmiä ja rajapintoja yhdessä Oulun rakennusvalvonnan, talotehtaiden (lähinnä Sikla) sekä Sova3D kaupunkimalli / ohjelmistotalon kanssa. Prosessin automaatio ja liiketoiminnan skaalaus on lähempänä kuin ennen kokeilua osasimme arvatakaan.

3 Poimintoja tehdystä työstä: Rakennusvalvonnan ja erityisesti naapurikuulemisprosessin mallinnus tietojärjestelmänäkökulmasta (kuva) Keskustelu talotehtaiden (eritoten Sikla) kanssa heidän työstään ja tarpeistaan rakennuslupaan ja 3D malleihin liittyen Naapurikuulemissovelluksen suunnittelu ja toteutus Keskustelut Sova3D Oy:n kanssa heidän aiemmasta työstään 3D mallien, kaupunkimallien ja rakennusvalvonnan parissa, sekä AR kokeilusta Vuforia-pohjainen marker tracker, tai toisaalta kompassipohjainen summittainen sijoittaminen, eivät olleet heidän näkökulmastaan toimivia Sopimus Sova3D integroidun Playsign AR sovelluksen toteuttamisesta, ja testi 3D mallin lataamisesta Playsign ohjelmistoon Sova3D palvelimelta 3D pistepilvipohjaisen tarkan AR sijoittamisen laajamittainen testaus oikeassa kohteessa (Ketjutie 42, Koskela, Oulu) Helmi-maaliskuussa kun purettava vanha talo oli vielä pystyssä, ja oli lunta Maaliskuun edetessä muuttuneissa sääolosuhteissa Huhtikuussa kun taloa alettiin purkamaan, toisaalta lumet sulivat Huhtikuun lopulla tontin muokkaustöiden ja uuden talon pohjatöiden ollessa käynnissä, lumien sulatessa loppuun ja auringon paisteen voimistuessa

4 Touko-kesäkuu: testikohteet Ympäristötalolle, helppoa jatkotestaamista varten Ketjutien kohde: alkuperäinen purettava talo, tilanne naapurikuulemisvaiheessa. Alla Valokuvista VisualSFM:llä tehty 3D pistepilvi, jota käytettiin AR sijoittamiseen.

5 Keväällä lupa oli myönnetty ja purkutyöt etenivät ripeästi. Kokeilimme tontin laidalla olevan sähkökaapin käyttöä AR tunnistamiseen, mutta siinä tuli yllättäviä vaikeuksia.

6 Työmaakyltti on hyvä mahdollisuus AR markeriksi, kenties AR Core tyyppisen, lennosta luotavaan pistepilveen perustuvan AR käytön lähtöankkuriksi jatkossa. Mitä olisi voitu tehdä toisin ja miksi? AR sovelluksen teknisen ratkaisun olisi voinut tehdä myös toisin, kuten alkuperäisessä ehdotuksessa ideoimme: karkean sijoittamisen voisi toteuttaa vain kompassilla ja paikkatiedolla, ilman kohteesta kuvattua pistepilveä, kuten Pokemon Go toimii. Tällöin olisimme voineet testata ohjelmistoa paljon helpommpin ja laajemmin, useissa kohteissa eri talotehtaiden kanssa ja siten laajemmalle ihmismäärälle myös. Kuten aiemmin todettiin, vedimme kuitenkin useista keskusteluista eri kumppanien (Rakennusvalvonta, Sikla, Oulun yliopisto, Sova3D) kanssa sen johtopäätöksen, että tarkan AR sijoittamisen kokeilu olisi hyödyllisempi. Tämä käytännössä rajasi kohteen yhteen, mutta kokeilun suhteellisen pitkä aika antoi paljon tietoa rakennusprosessin alkuvaiheen, ja toisaalta vuodenaikojen vaihtelun, mukana tuomista haasteista konenäköpohjaisessa AR käytössä.

7 Yrityksen hyödyt kokeilusta Miten kokeilun tulosta voidaan hyödyntää kokeiltavan palvelun kehityksessä? Tiedämme nyt ne reunaehdot ja tekniikat joilla AR on (tai ei ole) sovellettavissa rakennusluvan hakuvaiheessa, ja rakentamisen aikana. Voidaanko kokeilun tulosta hyödyntää yrityksen muissa palveluissa / tuotteissa? Kyllä. AR on voi tuoda lisäarvoa lähes kaikessa Playsign ratkaisun käytössä, varhaisen vaiheen suunnittelusta rakennuksen käytönaikaisiin palveluihin. Kokeilussa käytettävä teknologia sopii AR sovelluksiin yleisesti. Kokeilussa selvisi myös yleisesti 3D mallien tavanomaisen Web ja mobiilikäytön hyödyntämisestä rakennusvalvonnassa ja erityisesti naapurikuulemisessa. Niin käyttäjien kokemia hyötyjä ja näkökulmia, kuin talotehtaiden ja lupaviranomaisten prosesseista ja tietojärjestemistä. Miten palvelua voisi käyttää ja jatkokehittää Oulun kaupungin kanssa? 1. Naapurikuulemissovelluksen ja muun Rakennusvalvonnan tarviman 3D mallien käytön voi jatkokehittää tuotantokäyttöön, normaalina 3D Web ja mobiilisovelluksena 2. Kaupunki- / arkkitehtuurisuunnitelmien AR visualisointi olisi hyödyllistä myös rakennuslupaprosessin ulkopuolella, esimerkiksi kaavaprosessissa. Tai jopa kulttuuripuolella, kuten Taidemuseolla keskusteltiin helmikuussa liittyen taiteilijoiden Varjakka-projektiin, ja taidemuseon puolella olevaan Oulun Linna -ideaan. Jäikö kokeilu kesken? Kyllä, siinä mielessä että tarkan AR matchayksen ja ihmisten oman mobiililaitekäytön toimivuus vaatii vielä lisäselvitystä. Suunnitelmana on nyt jatkaa teknistä kokeilua Ympäristötalolla toukokesäkuussa. On tarpeen saada lisätietoa trackayksen toiminnasta eri valo- ja sääolosuhteissa, ja käytön onnistumisesta kun ihmiset käyttävät sovellusta itsekseen eri olosuhteissa.

8 Samoin AR käytön ulkopuolelta, perinteinen puhtaasti virtuaalinen 3D mallien tarkastelu esim. Webissä tai mobiililaitteella, tai VR laitteella, tiedetään ja todettiin myös tässä kokeilussa hyödylliseksi. Sen lisäkokeilu ja laajamittainen lanseeraus olisi mielenkiintoista. Huomioita? Mitä pitää huomioida, jos kokeilun tulosta halutaan monistaa tai laajentaa muihin kaupungin palveluihin tai toimintoihin? Valmiiden pistepilvien käyttö avainasemassa: toimiessaan tapa skaalata ratkaisu Selvitettävä asia, VTT ja Sova3D ja muiden kanssa Opit Mitä kokeilusta on opittu, mikä toteutui hyvin, missä on kehitettävää? Opimme paljon AR:stä ja pistepilvipohjaisen tarkan AR matchayksen käytöstä rakennuslupavaiheessa, ja rakennusprojektin alkuvaiheessa. Perusoppi on, että ko. AR matchays toimii kun kohteen fyysinen ympäristö on staattinen. Naapurikuulemisvaiheessa näin on, koska muutostyöt ympäristössä eivät ole vielä alkaneet. AR tekniikka toimii kun kohteena on esim. (ja tässä tapauksessa nimenomaan) purettava talo, joka näkyy selkeästi mobiililaitteen kameran kuvassa samassa näkymässä kuin mihin uuden kohteen 3D malli myös sijoitetaan. Säätilan ja vuodenaikojen vaihtelu tekee kuitenkin myös tästä käytöstä haastavaa; voiko ongelmat ratkaista esim. käyttämällä sekä aurinkoisen että pilvisen sään ympäristökuvia vaatii vielä lisätestausta. Rakennusprosessin edetessä, kun tässä tapauksessa Ketjutien kohteessa alkoi purku- ja maanmuokkaustyöt, purettua tai jo purettavaa taloa ei voi käyttää pistepilvipohjaisen AR sijoittamisen kohteena. Rakennusvalvonnan puolelta esitettiin kysymys / idea, voisiko tontin tai ympäristön staattisia osia käyttää tällöin sen sijaan. Testasimme tätä varsin perusteellisesti, toistaiseksi huonoin (tai vailinnaisin) tuloksin: tontin kulmilta valitut AR kohteet (sähkökaappi ja aitaa, toisella laitaa työmaakyltti, aidan kulmaa sekä naapurin pihapuita) tunnistautuivat, mutta ilmeisesti pistepilvi oli liian vailinnainen koko tonttia katsoessa ja 3D malli piirtyi epäluotettavasti ja oudosti vääristyneenä. Syyt tähän täytyy selvittää vielä tarkemmin VTT:n Alvar-kehittäjien kanssa. Johtopäätöksemme tällä hetkellä on että töiden alkaessa kohteessa, kun paikalle muutenkin pystytetään rakennuskyltti, se kannattaa jatkossa hyödyntää AR sijoittamisen referenssinä. Joko

9 niin että kyltissä on AR marker, tai itse kyltti toimii AR kohteena joko pistepilven tai kuvantunnistuksen kautta. Googlen avoimen lähdekoodin AR Core toimii AR sijoittamiseen niin, että mobiililaitetta / kameran katselukulmaa voi käännellä vapaasti, ja konenäkö pysyy kärryillä siitä mistä & mihin suuntaan katsotaan. Sillä ei voi kuitenkaan esisijoittaa 3D malleja tietylle paikalle johonkin ympäristöön, kuten tässä kokeilussa. Tekniikoita voidaan kuitenkin käyttää yhdessä niin että esim. AR markerin tunnistuksella aloitettu trackays toimii vapaaseen katseluun AR Coren avulla, ja VTT on jo testannutkin tätä. Tämä vaikuttaa nyt parhaalta ratkaisulta rakentamisen aikaiseen AR käyttöön. Muita oppeja: Auringonpaiste estää suunnitelmien hyvän tarkastelun tavallisella mobiililaitteella (puhelin, tablet) itse paikalla Naapurikuulemisessa osaa kiinnosti talon väri, jota hankala nähdä silloin Mobiili VR ratkaisee tämän: Gear VR hajavaloesto on niin hyvä, että estää suoran täyden auringonvalonkin aivan riittävästi (testattiin toisena testipäivänä torstaina) - näyttää värin ja ylipäätään suunnitelman hyvin Osa käyttäjistä kommentoi että pelkkä virtuaalikatselu (esim 3D malli puhelimen näytöllä perinteisest) riitti hyvin myös, ei tarvitse AR matchäystä välttämättä Normaali mallien Web-julkaisu kannattaa ehdottomasti tehdä HoloLens näkymä on erittäin pieni, muut laitteet (esim Gear VR) kuitenkin jopa parempia vaikka HoloLens trackaa hienosti

10 Kokeilimme myös Gear VR pohjaista immersiivistä VR:ää itse paikalla erittäin kirkkaalla auringonpaisteella, ja se toimi hyvin. VR:n immersiivinen tarkastelu ja laaja katselukulma, suurena näkyvä kuva, ovat muutenkin parempia kuin puhelinpohjainen AR tai erittäin pienen kuvan näyttävä nykyinen HoloLens. Miten tilaaja onnistui kokeilun tilaajana/mahdollistajana, eli Oulun kaupunki / BusinessOulu? Mainiosti, ei valittamista. Rakennusvalvonnan asiantuntijoiden työ oli meidän kannalta erinomaista, ja BO / Siili tuki myös. Paljon kiitoksia.

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla 25.4.2018 Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla @tanelihil 3D-visualisointikokeilujen tavoitteet Uutta näkökulmaa jo hallussa olevaan 3D-aineistoon Lähtökohtana

Lisätiedot

6Aika/3D kaupunkimallinnus Webinaari

6Aika/3D kaupunkimallinnus Webinaari 6Aika/3D kaupunkimallinnus Webinaari 12.9.2017 Timo Mukari/BusinessOulu/proj. koordinaattori, Jere Klami/Asemakaavoitus/Kaavoitusarkkitehti, Taneli Hiltunen/Kaupunkimittaus/Paikkatietoins. E-mail: etunimi.sukunimi@ouka.fi

Lisätiedot

Mobiilikartoituspäivä Pistepilvien ja kuvien hyödyntäminen Locusympäristössä

Mobiilikartoituspäivä Pistepilvien ja kuvien hyödyntäminen Locusympäristössä Mobiilikartoituspäivä Pistepilvien ja kuvien hyödyntäminen Locusympäristössä Trimble Locus tuoteperhe Yleisten alueiden luvat Ympäristöluvat Palaute Omaisuuden hallinta - Katu- ja viheralueet - Kunnossapito

Lisätiedot

Lisätyn todellisuuden ratkaisuja sisustus- ja rakennussuunnitteluun. Prof. Charles Woodward VTT Digitaaaliset tietojärjestelmät

Lisätyn todellisuuden ratkaisuja sisustus- ja rakennussuunnitteluun. Prof. Charles Woodward VTT Digitaaaliset tietojärjestelmät Lisätyn todellisuuden ratkaisuja sisustus- ja rakennussuunnitteluun Prof. Charles Woodward VTT Digitaaaliset tietojärjestelmät SISÄLTÖ Lisätty todellisuus - Johdanto Sovelluksia sisustussuunnittelussa

Lisätiedot

OSALLISTAVA 3D-KAUPUNKIMALLI KESKUSTAN KEHITTÄMISEEN

OSALLISTAVA 3D-KAUPUNKIMALLI KESKUSTAN KEHITTÄMISEEN OSALLISTAVA 3D-KAUPUNKIMALLI KESKUSTAN KEHITTÄMISEEN Päivi Tiihonen / Hyvinkään kaupunki https://hyvinkaa3d.appspot.com https://www.facebook.com/hyvinkaankeskustankehittaminen TAUSTAA SUOMESSA 3D-KAUPUNKIMALLEJA

Lisätiedot

Tekoälykokeiluprojekti. Henkilökohtaisen kalenterin optimointi tekoälyllä Skycode Oy (ent. Suomen Mediatoimisto Oy)

Tekoälykokeiluprojekti. Henkilökohtaisen kalenterin optimointi tekoälyllä Skycode Oy (ent. Suomen Mediatoimisto Oy) Tekoälykokeiluprojekti Henkilökohtaisen kalenterin optimointi tekoälyllä Skycode Oy (ent. Suomen Mediatoimisto Oy) 9.11.2018 Alkuperäinen idea Järjestelmän ideana on toimia yhdessä oman kalenterisi kanssa

Lisätiedot

Ääni Company Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma II, kevätlukukausi 2019

Ääni Company Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma II, kevätlukukausi 2019 Julkinen loppuraportti 12.6.2019 Ääni Company Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma II, kevätlukukausi 2019 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena on testata

Lisätiedot

Työryhmätyöskentely. Ryhmä A Rajapinnat Rajapintojen uudet mahdollisuudet Teknologiavalinnat. Ryhmä B Tietomalli Kaavan esittäminen tietomallina

Työryhmätyöskentely. Ryhmä A Rajapinnat Rajapintojen uudet mahdollisuudet Teknologiavalinnat. Ryhmä B Tietomalli Kaavan esittäminen tietomallina Työryhmätyöskentely Työryhmätyöskentely klo 10:15-11:00 Ryhmä A Rajapinnat Rajapintojen uudet mahdollisuudet Teknologiavalinnat Ryhmä B Tietomalli Kaavan esittäminen tietomallina Ryhmä C Kaavoitusprosessi

Lisätiedot

Palvelutori TV Espoon Nopeat kokeilut käytettävyyden ja vaikutusten arviointi

Palvelutori TV Espoon Nopeat kokeilut käytettävyyden ja vaikutusten arviointi Palvelutori TV Espoon Nopeat kokeilut käytettävyyden ja vaikutusten arviointi PalvelutoriTV - Kokeilu pähkinänkuoressa Mitä teimme? Tausta: Neljä Palvelutorin 10 julkisen palveluntuottajan yhteistä 40min

Lisätiedot

Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus

Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus Minne Seppälä Avat 2014 Dokumentaatio 1 PROJEKTIN KUVAUS... 3 1.1 Projektin aloitus... 3 1.2 Aikataulu... 4 1.3 Kustannusarvio... 4 2 ULKOASU... 5 2.1

Lisätiedot

NEUVOA-ANTAVA KYSELY 2010

NEUVOA-ANTAVA KYSELY 2010 NEUVOA-ANTAVA KYSELY 2010 PALTAMON YRITTÄJIEN JA YRITTÄJÄJÄRJESTÖN YHTEISTYÖ TYÖVOIMATALON KANSSA Kysely postitettu 27.10.2010 Kyselyn saanut n. 111 yritystä (n=111) Yhteistyössä Kainuun Yrittäjien kanssa

Lisätiedot

DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE. 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat

DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE. 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat Design thinkingin pääaskeleet: Määritä Tutki Ideoi Tee Prototyyppi Kehitä Lanseeraa Opi

Lisätiedot

Julkinen loppuraportti Lekolar-Printel Oy:n nopea kokeilu Oulun Hintan koulussa Oulun kaupungin nopeiden kokeilujen ohjelma I, Syksy/2018

Julkinen loppuraportti Lekolar-Printel Oy:n nopea kokeilu Oulun Hintan koulussa Oulun kaupungin nopeiden kokeilujen ohjelma I, Syksy/2018 Julkinen loppuraportti 29.3.2019 Lekolar-Printel Oy:n nopea kokeilu Oulun Hintan koulussa Oulun kaupungin nopeiden kokeilujen ohjelma I, Syksy/2018 Kokeilun esittely Lekolar-Printel Oy yhteiskehitti Hintan

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistön elinkaari Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio. Miten tämän perinteisen alan digitalisaatio käytännössä tapahtuu ja mitä hyötyjä

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Kuluttajat ja uuden teknologian hyväksyminen. Kuluttajan ja markkinoijan suhde tulevaisuudessa Anu Seisto, VTT

Kuluttajat ja uuden teknologian hyväksyminen. Kuluttajan ja markkinoijan suhde tulevaisuudessa Anu Seisto, VTT Kuluttajat ja uuden teknologian hyväksyminen Kuluttajan ja markkinoijan suhde tulevaisuudessa Anu Seisto, VTT 2 Miksi kuluttaja / käyttäjänäkökulma on mielenkiintoinen? Jokainen käyttäjä havainnoi teknologian

Lisätiedot

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Tampereen Teknillinen Yliopisto / Porin laitos Teemu Kumpumäki teemu.kumpumaki@tut.fi 25.6.2015 1 Paikkatieto ja projektinhallinta Paikkatiedon käyttäminen projektinhallinnassa

Lisätiedot

Timo Timonen

Timo Timonen Timo Timonen 26.3.2013 Tutkimuksen tausta RFID (Radio Frequency Identification) on yleisnimitys radiotaajuuksilla toimiville tekniikoille, joita käytetään tuotteiden ja asioiden havainnointiin, tunnistamiseen

Lisätiedot

Kuinka yhdessä voimme olla enemmän?

Kuinka yhdessä voimme olla enemmän? Kuinka yhdessä voimme olla enemmän? Timo Ovaskainen, Asuntamo Oy HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N VUOSIKOKOUSSEMINAARI 2019 Oulu 9. 10. huhtikuuta 2019 10.4.2019 16.4.2019 Asuntamo Oy - 2019 1 Tulevaisuus edellyttää

Lisätiedot

Novapoint VDC Explorer. VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy

Novapoint VDC Explorer. VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Novapoint VDC Explorer Jani Myllymaa Myyntijohtaja Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Kannattaako mallintaa ja simuloida etukäteen? Novapoint VDC Tuotteet

Lisätiedot

Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle.

Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle. Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle. Visualisointeja voi hyödyntää monipuolisesti. Niiden avulla käyttö- ja asennusvideot, koulutusmateriaalit

Lisätiedot

Tuotannon laitteiden käyttöasteen seuranta

Tuotannon laitteiden käyttöasteen seuranta Tuotannon laitteiden käyttöasteen seuranta Jaakko Yli-Luukko t95586@student.uwasa.fi 19. maaliskuuta 2017 KEY WORDS Internet of Things, esineiden Internet, teollinen Internet, datan visualisointi 1 Tiivistelmä

Lisätiedot

Maanrakennusalan arki rallattamaan MaaRaksan avulla!

Maanrakennusalan arki rallattamaan MaaRaksan avulla! Maanrakennusalan arki rallattamaan MaaRaksan avulla! MaaRaksa auttaa yritystä: Parantamaan kannattavuutta tuomalla tehdyt työt ja tarvikkeet laskutukseen Säästämään aikaa poistamalla moneen kertaan samojen

Lisätiedot

Liiketoimintasovellusten modernisointi - Anna sovelluksillesi uusi elämä. Sofor varmistaa investointiesi tehokkaan hyödyntämisen

Liiketoimintasovellusten modernisointi - Anna sovelluksillesi uusi elämä. Sofor varmistaa investointiesi tehokkaan hyödyntämisen Liiketoimintasovellusten modernisointi - Anna sovelluksillesi uusi elämä Sofor varmistaa investointiesi tehokkaan hyödyntämisen 1 Syitä liiketoimintasovellusten modernisointiin Sovellusten käyttötarkoitus

Lisätiedot

Tiedonkeruun miljoonat pisteet

Tiedonkeruun miljoonat pisteet Tiedonkeruun miljoonat pisteet Arttu Julin, Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti, Aalto-yliopisto. arttu.julin@aalto.fi Kaupunkimallit 2017 seminaari 8.11.2017 Rakennetun ympäristön

Lisätiedot

SAMPO HANKKEEN ESITTELY LINKKI MATERIAALEIHIN INNOKYLÄSSÄ

SAMPO HANKKEEN ESITTELY LINKKI MATERIAALEIHIN INNOKYLÄSSÄ SAMPO HANKKEEN ESITTELY LINKKI MATERIAALEIHIN INNOKYLÄSSÄ 30.11.2015 MOBIILIN KÄYTÖN ROOLI ON ALATI KASVAVA Lähde: INTERNET TRENDS 2015, Mary Meeker - KPCB SAMPO LYHYESTI KUINKA......MOBILITEETTI VAIKUTTAA

Lisätiedot

66 päivää ma ma

66 päivää ma ma Tunnus Tehtän nimi Kesto Aloitus Valmis Edeltäjät 1 Natura Mobile Projekti 587 päivää la 1.1.2011 su 31.3.2013 2 Natura Mobile automaatio 566 päivää la 1.1.2011 pe 1.3.2013 3 hankinnat 132 päivää ti 1.3.2011

Lisätiedot

Julkinen Muutoksessa kohti BIM-tuotantoa

Julkinen Muutoksessa kohti BIM-tuotantoa Muutoksessa kohti BIM-tuotantoa Eija Prittinen RATA 2018-24.1.2018 Eija Prittinen, VR Track Oy Kehityskonsultti BIM-kehityksen koordinointi Muut tekniset kehitysprojektit 2012-2016 Inframallikoordinaattori

Lisätiedot

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 (Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 Tähän dokumenttiin on koottu kokemuksia Acer Iconia W511 NT.L0NED.001 tabletin käytöstä henkilöstön

Lisätiedot

Avoin Data Kehittäjäyhteisön käynnistäminen

Avoin Data Kehittäjäyhteisön käynnistäminen Avoin Data kyselyn yhteenveto 11.09.2017 Avoin Data Kehittäjäyhteisön käynnistäminen Mikko Katajamäki Vesa Ilola Oletko käyttänyt toiminnassasi hyväksi avointa dataa 100,0 % 80,0 % 60,0 % 40,0 % 20,0 %

Lisätiedot

Tosi elävä virtuaalimalli Mika Karaila Tutkimuspäällikkö Valmet Automation

Tosi elävä virtuaalimalli Mika Karaila Tutkimuspäällikkö Valmet Automation Tosi elävä virtuaalimalli 27.4.2017 Mika Karaila Tutkimuspäällikkö Valmet Automation Agenda Teollinen internet Uudet teknologiat: VR & MR Soveltaminen käytännössä Yhteenveto & demo 2 Teollinen internet

Lisätiedot

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen Internetpalvelut matkalla 03.05.2012 Mikko Sairanen Täyden palvelun mobiilitoimisto Suunnittelu Toteutus Tuki & ylläpito Jatkokehitys 2 Palvelut Mobiilisivustot ja sovellukset Tabletsovellukset Smart-TV

Lisätiedot

Huoltomies Digitalisaatio ja tulevaisuuden teollinen huoltotyö

Huoltomies Digitalisaatio ja tulevaisuuden teollinen huoltotyö 1 - Digitalisaatio ja tulevaisuuden teollinen huoltotyö Rikasta pohjoista 2017 6.4.2017 Eija Kaasinen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy 2 Teollinen internet ja IoT (esineiden internet) Teollisuus 4.0 (Industrie

Lisätiedot

Radikaalia teknologiaa vai ei? Väittelyjä muutoksesta ja tulevaisuudesta

Radikaalia teknologiaa vai ei? Väittelyjä muutoksesta ja tulevaisuudesta Radikaalia teknologiaa vai ei? Väittelyjä muutoksesta ja tulevaisuudesta Ennakointi ja sosiotekninen muutos 2014 -seminaari 10.10.2014, klo 12.30-18.00 Paasitorni Toni Ahlqvist, johtava tutkija, dosentti

Lisätiedot

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti Kumula, 11.6.2019 Asiantuntijan blogiteksti Hei! Olen Mari. Digiajan kirjoituskoulu Kide on perustettu, jotta tekstit olisivat loistavia eikä niiden kirjoittaminen olisi (aina) tuskallista. www.kidekoulu.fi

Lisätiedot

KIRADIGI LOPPURAPORTTI. Ropa projekti Fira Oy, annabella Haavisto, otto alhava

KIRADIGI LOPPURAPORTTI. Ropa projekti Fira Oy, annabella Haavisto, otto alhava KIRADIGI LOPPURAPORTTI Ropa projekti Fira Oy, annabella Haavisto, otto alhava ONGELMA TIEDONTUHOAMISPROSESSI NYKYISISSÄ RAKENNUSPROJEKTEISSA Tieto ei kulje tai tallennu projektin päästä päähän digitaalisesti

Lisätiedot

Tietojärjestelmien hankinta ja ICT-projektit

Tietojärjestelmien hankinta ja ICT-projektit Tietojärjestelmien hankinta ja ICT-projektit Lauri Tapola Kevät 2017 Miksi aihe on tärkeä? IT projekteista onnistuu: 34 % kustannusarvion ja aikataulun mukaisina 51 % ylittää arviot (80 % aikatauluylityksiä)

Lisätiedot

Jalostaminen ja kehittäminen Yhdisteleminen (osaamisten, näkökulmien ja ideoiden)

Jalostaminen ja kehittäminen Yhdisteleminen (osaamisten, näkökulmien ja ideoiden) TAVOITE TÄNÄÄN Jalostaminen ja kehittäminen Yhdisteleminen (osaamisten, näkökulmien ja ideoiden) Jalostamista tukevan tutkimuksen suunnittelua Pohdimme esillä olevien terveysliikuntakonseptien kautta tutkimuskentältä

Lisätiedot

Korkeakoulurajat ylittävän opiskelun toteutus. Opetuksen tietojärjestelmien integraatioprojekti

Korkeakoulurajat ylittävän opiskelun toteutus. Opetuksen tietojärjestelmien integraatioprojekti Korkeakoulurajat ylittävän opiskelun toteutus Opetuksen tietojärjestelmien integraatioprojekti FUAS pähkinänkuoressa FUAS on Hämeen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun ja Laurea - ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Location Business Forum 2018 Ilkka Mattila, Evolta Oy

Location Business Forum 2018 Ilkka Mattila, Evolta Oy Location Business Forum 2018 Ilkka Mattila, Evolta Oy Paikkatiedon asiakashyöty Case Lupapiste Luvanhakijat Viranomaiset Asiointi Lupakäsittely Valvonta Arkistointi Muut palvelut Sova3D Karttakori Lupapiste

Lisätiedot

Vantaan pientaloalueiden täydennysrakentaminen

Vantaan pientaloalueiden täydennysrakentaminen Vantaan pientaloalueiden täydennysrakentaminen Hirsitaloteollisuus 6.4.2017 Rakennusvalvontajohtaja Pekka Virkamäki, Vantaan kaupunki Nykytilanne Pientaloalueita eri puolilla Vantaata Vanhoilla rintamamies

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

Legitimiteetti, arvot ja kapasiteetti Rajapintojen hallinta kaupunkiseutujen ja uusien maakuntien välillä

Legitimiteetti, arvot ja kapasiteetti Rajapintojen hallinta kaupunkiseutujen ja uusien maakuntien välillä Legitimiteetti, arvot ja kapasiteetti Rajapintojen hallinta kaupunkiseutujen ja uusien maakuntien välillä Anni Kyösti, Jenni Airaksinen, Jonne Parkkinen & Jari Kolehmainen Toteutus Taustalla 29:stä avainhenkilöhaastattelusta

Lisätiedot

Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus. Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011

Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus. Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011 Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011 Kaupunkimalli? Mallintamisen eri skaalat Kaavoitus ja aluerakentaminen Infra ja kunnallistekniikka Talonrakennus

Lisätiedot

AHOT-työpaja

AHOT-työpaja AHOT-työpaja 29.11.2013 Jyväskylän yliopisto Rikupekka Oksanen Agenda Sovelluksen nykytila 9.00-9.15 Katsaus ensi vuoteen: 9.20 Monen kohteen hakemus: 9.30 Galleriakävely: 9.40-10.30 Toiminnallisuuksien

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää,

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, 8.6.2016 Neuvonantaja osaksi yrityksen tiimiä Yrityksen tiimi = operatiivinen tiimi + hallitus + neuvonantajat

Lisätiedot

Innovaattorin ideakartta

Innovaattorin ideakartta Innovaattorin ideakartta Innovaattorin ideakartta on innovaattorin ensimmäinen ajattelun työkalu. Sen on tarkoitus aktivoida sinut ajattelemaan innovaatiosi taustaa ja sen toimintaympäristöä. Ideakartta

Lisätiedot

KuntaGML - Asemakaavat kunnan palveluna Turussa

KuntaGML - Asemakaavat kunnan palveluna Turussa KuntaGML - Asemakaavat kunnan palveluna Turussa Päivi Mykrä ja Harri Soini 10.2.2016 Ajantasa-asemakaava Rakennusasetus 43 (10.10.1969/628): Kaupungin on pidettävä karttaa tai karttayhdistelmää, josta

Lisätiedot

Kansallinen palveluväylä - Rolling Up the Sleeves. 23.4.2014 Paasitorni

Kansallinen palveluväylä - Rolling Up the Sleeves. 23.4.2014 Paasitorni Kansallinen palveluväylä - Rolling Up the Sleeves 23.4.2014 Paasitorni Palveluväylä on konsepti Tekniikkaa pieni osa kokonaisuudesta Väylä hoitaa hallitun tiedon välityksen Uusi lähestymistapa toimintaan

Lisätiedot

Visualisoinnin ja vuorovaikutuksen voimavarat

Visualisoinnin ja vuorovaikutuksen voimavarat Visualisoinnin ja vuorovaikutuksen voimavarat Päivi Tiihonen HYVINKÄÄN KAUPUNKI Täältä löytyy vaikka mitä, tänne kannattaa tulla! Hyvinkään kaupungin 3D-kehitys Kokeilevaa -> uudet teknologiat! Selainpohjaista

Lisätiedot

ividays BLOG Design Elina / Tomi / Timo / Otso / 23.9.2013

ividays BLOG Design Elina / Tomi / Timo / Otso / 23.9.2013 ividays BLOG Design Elina / Tomi / Timo / Otso / 23.9.2013 1. Suunnitelma Konsepti 1. Yksinkertainen ja rento tapa välittää konkreettisempaa ja epämuodollisempaa tietoa digiviestinnän opiskelun arjesta

Lisätiedot

PRE /INFRA FIN BIM PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011

PRE /INFRA FIN BIM PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 PRE /INFRA FIN BIM PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 Pilotointi innovaatioprosessissa Tarpeet Ongelmat Idea Hanke Idea Hanke Ideat Idea Hanke Idea AP3 AP2 AP1 Käynnistys, Veturiyritys Pilotit Pilotit Tavoitteet Valmistelu

Lisätiedot

Tieto Edun käyttöönotto

Tieto Edun käyttöönotto Tieto Edun käyttöönotto Limingan kunta ottaa käyttöön Tieto Edun. Tieto Edu on mobiili/ -websovellus vanhemmille kodin ja varhaiskasvatuksen väliseen yhteydenpitoon. Tieto Edu/ Hoitoajat Hoitoajat on sovellus,

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen suunnittelumenetelmä: kokemuksia käyttäjien sitouttamisesta suunnitteluprosessiin

Käyttäjälähtöinen suunnittelumenetelmä: kokemuksia käyttäjien sitouttamisesta suunnitteluprosessiin Käyttäjälähtöinen suunnittelumenetelmä: kokemuksia käyttäjien sitouttamisesta suunnitteluprosessiin IPT2 -hanke, työpajan alustus Vison, Helsinki 13.12.2018 Perustettu 1958 www.ukiark.fi 65 arkkitehtisuunnittelun

Lisätiedot

ASKELMERKKIÄ TULOKSELLISEEN HANKEVIESTINTÄÄN

ASKELMERKKIÄ TULOKSELLISEEN HANKEVIESTINTÄÄN Business Arena 10 ASKELMERKKIÄ TULOKSELLISEEN HANKEVIESTINTÄÄN Opas hankkeiden tuloskortin hyödyntämiseen versio 6/2014 Business Arena Hankkeiden tuloskortti on rakennerahastohankkeiden parissa toimivien

Lisätiedot

Sijoittajabarometri Helmi-maaliskuu 2014

Sijoittajabarometri Helmi-maaliskuu 2014 Sijoittajabarometri Helmi-maaliskuu 2014 Tämän tutkimuksen on tehnyt Tietoykkönen Oy Osakesäästäjien keskusliitto ry:n, Pörssisäätiön ja Viisas Raha lehden toimeksiannosta. Tutkimuksen tarkoituksena on

Lisätiedot

HOIDON JA YLLÄPIDON ALUEURAKAN TIETOPALVELU. Tuotekuvauksen tiivistelmä

HOIDON JA YLLÄPIDON ALUEURAKAN TIETOPALVELU. Tuotekuvauksen tiivistelmä HOIDON JA YLLÄPIDON ALUEURAKAN TIETOPALVELU Tuotekuvaukse tiivistelmä 2014 Tietopalvelu tiivistettyä Hoido ja ylläpido alueurakoihi tarkoitettu tietopalvelukokoaisu. Sisältää maastokäyttöliittymä, web-pohjaise

Lisätiedot

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt LessonApp - nopea kokeilu Tampereen ammattikorkeakoulussa

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt LessonApp - nopea kokeilu Tampereen ammattikorkeakoulussa Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt LessonApp - nopea kokeilu Tampereen ammattikorkeakoulussa Kokeilun kuvaus Kokeilu alkoi TAMKissa 4.4.2019 pidetyllä työpajalla. Osallistujia oli TAMKissa 11 ja

Lisätiedot

VIRTUAALI - SEINÄJOKI 11.2.2014

VIRTUAALI - SEINÄJOKI 11.2.2014 VIRTUAALI - SEINÄJOKI 11.2.2014 SEINÄJOKI SEINÄJOESTA TIETOA Seinäjoki sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Tampereelle matkaa n.175 km, Vaasaan n. 80km, Jyväskylään n. 200km. V.2013 ylittyi 60 000 asukkaan

Lisätiedot

Maksullisuuden vaikutuksia

Maksullisuuden vaikutuksia Maksullisuuden vaikutuksia Case: Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) Professori Minna Martikainen Vararehtori (kansainvälisyys) Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT ja lukukausimaksut 2011-2012

Lisätiedot

Älypuhelimet. Sisällysluettelo

Älypuhelimet. Sisällysluettelo Älypuhelimet Jussi Huhtala Sisällysluettelo Älypuhelimen määritelmä Historia Laitteistoarkkitehtuuri Käyttöjörjestelmät Android Symbian ios Yhteenveto 1 Älypuhelin Puhelin joka sisältää normaalit puhelimen

Lisätiedot

Rajapinnat kuntajärjestelmissä #Kuntamarkkinat

Rajapinnat kuntajärjestelmissä #Kuntamarkkinat Tapio Ahomäki Rajapinnat kuntajärjestelmissä #Kuntamarkkinat 15.9.2016 Trimble yrityksenä Tekla Oy Trimble Solutions Oy Tekla on ollut osa Trimble Corporationia vuodesta 2011 Teklan liiketoiminnan kehitys

Lisätiedot

Kansallinen palveluväylä - yleiskuva ja tilanne nyt , Jyväskylä Pauli Kartano Valtiovarainministeriö, JulkICT

Kansallinen palveluväylä - yleiskuva ja tilanne nyt , Jyväskylä Pauli Kartano Valtiovarainministeriö, JulkICT Kansallinen palveluväylä - yleiskuva ja tilanne nyt 20.5.2014, Jyväskylä Pauli Kartano Valtiovarainministeriö, JulkICT Kansallinen Palveluarkkitehtuuri -ohjelma 2014-2017 Perustietovarannot Julkisen hallinnon

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan vuorovaikutusalusta Oulun rakennusvalvonnan digikokeilu. Verkostotapaaminen Tapio Matinmikko

Rakennusvalvonnan vuorovaikutusalusta Oulun rakennusvalvonnan digikokeilu. Verkostotapaaminen Tapio Matinmikko Rakennusvalvonnan vuorovaikutusalusta Oulun rakennusvalvonnan digikokeilu Verkostotapaaminen 26.10.2017 Tapio Matinmikko Tausta Rakennusvalvonnan asiakkaat ovat siirtyneet asioimaan verkkoon Usein asiakas

Lisätiedot

LES teaching more learning pedagoginen kampanja teknillisten tieteiden opettajille

LES teaching more learning pedagoginen kampanja teknillisten tieteiden opettajille LES teaching more learning LES teaching more learning pedagoginen kampanja teknillisten tieteiden opettajille PedaForum päivät 17.-18.8.2016 johanna.naukkarinen @lut.fi Tavoitteet & reunaehdot Tavoitteet:

Lisätiedot

SÄHKÖINEN MARKKINOINTI

SÄHKÖINEN MARKKINOINTI SÄHKÖINEN MARKKINOINTI Kuka Teemu Korpi? Sähköisen markkinoinnin ala Hakusanamainonta Display-mainonta Facebookmainonta Hakukoneoptimointi Affiliate-markkinointi Sisältömarkkinointi Sosiaalinen media Mobiilimarkkinointi

Lisätiedot

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Päivän ohjelmasta Projektin elinkaari Ideasta suunnitteluun Käynnistämisen haasteet Suunnitelmasta toteutukseen Palautteen

Lisätiedot

Hankintariskit haltuun virtualisoinnilla

Hankintariskit haltuun virtualisoinnilla Hankintariskit haltuun virtualisoinnilla Markku Selin Teknologiajohtaja, HPJ Markku Selin Teknologiajohtaja 16 vuoden kokemus tietoverkoista ja tietoturvasta CCNA,CCSI, Cisco Sales Expert 1998 CCDA 1999

Lisätiedot

Tuotemallin hyödyntäminen rakentamisprosessissa

Tuotemallin hyödyntäminen rakentamisprosessissa Tuotemallin hyödyntäminen rakentamisprosessissa Rakennusteollisuuden tuotemallitieto-prosessit Pro IT Kehitystyön käynnistystilaisuus 23.9.2002 Susanne Backas 05.03.2002 Strategia Tuottaa tietoa asiakkaan

Lisätiedot

Tekla Structures vuosineljänneksen kohde. Antti Hämäläinen Account Manager (M.Sc.)

Tekla Structures vuosineljänneksen kohde. Antti Hämäläinen Account Manager (M.Sc.) Tekla Structures vuosineljänneksen kohde Antti Hämäläinen Account Manager (M.Sc.) Tausta Asiakkaamme tekevät paljon Tekla Structuresilla kohteita Tavalliset Tekla projektit eivät tule ihmisten tietoisuuteen

Lisätiedot

TAMPERE3 INNOVATION SCOUT 2017 TURUN AMK TAMK KIMMO VÄNNI

TAMPERE3 INNOVATION SCOUT 2017 TURUN AMK TAMK KIMMO VÄNNI TAMPERE3 INNOVATION SCOUT 2017 TURUN AMK 18.1.2017 TAMK KIMMO VÄNNI TAMK:N TYÖPAKETIT Y-MAKERS ALUSTA TIIMIVALMENNUKSEEN PERUSTUVA KASVUYRITTÄJYYSOHJELMA TUOTE-, PALVELU- JA TUTKIMUSIDEOIDEN TESTAAMINEN

Lisätiedot

Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014

Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014 Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014 Jani Heikkilä Bitcomp Oy Uuden ajan toiminnanohjausjärjestelmät Modulaarisia selainsovelluksia Käytettävissä selaimella työskentelypaikasta

Lisätiedot

Kurssin sisältö. Kurssilla vähemmän. Johdatus ohjelmistotekniikkaan. Mitä on ohjelmistotekniikka? Miten ohjelmistoja suunnitellaan ja toteutetaan?

Kurssin sisältö. Kurssilla vähemmän. Johdatus ohjelmistotekniikkaan. Mitä on ohjelmistotekniikka? Miten ohjelmistoja suunnitellaan ja toteutetaan? Kurssin sisältö Johdatus ohjelmistotekniikkaan 2 0 0 8 Mitä on ohjelmistotekniikka? Miten ohjelmistoja suunnitellaan ja toteutetaan? Mitä työkaluja ohjelmistoja kehitettäessä käytetään ja miten? Historiaa

Lisätiedot

Vektor3 kokeiluhanke. Loppuraportti

Vektor3 kokeiluhanke. Loppuraportti Vektor3 kokeiluhanke Loppuraportti 4.6.2018 info@vektor.io Sisältö Hakemuksessa kuvatut tavoitteet. Kuvaus kehitetystä palvelusta. Poikkeamat suhteessa hakemukseen. Tulosten hyödynnettävyys ja vaikutukset.

Lisätiedot

Webinaari 15.5.2015. Kuinka rakennat toimivan digitaalisen kivijalan? Tomi Grönfors, Brandfors - @groenforsmethod Jarno Wuorisalo, Cuutio - @jarnowu

Webinaari 15.5.2015. Kuinka rakennat toimivan digitaalisen kivijalan? Tomi Grönfors, Brandfors - @groenforsmethod Jarno Wuorisalo, Cuutio - @jarnowu Webinaari 15.5.2015 Kuinka rakennat Tomi Grönfors, Brandfors - @groenforsmethod Jarno Wuorisalo, Cuutio - @jarnowu WEBINAARI toimivan digitaalisen kivijalan? KIVIJALAN RAKENTAMINEN 1. HYVIN TOIMIVAN VERKKOSIVUSTON

Lisätiedot

VR WORKSHOP VR KONSULTOINTIPALVELUT

VR WORKSHOP VR KONSULTOINTIPALVELUT VR WORKSHOP VR KONSULTOINTIPALVELUT Profox Companies Oy on yhteistyössä Virtuaalitodellisuus asiantuntijayritys Collaprime Oy:n kanssa suunnitellut prosessi- ja rakennusteollisuudenalan yrityksille tarkoitetun

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Älykästä kaupunkikulttuuria rakentamassa

Älykästä kaupunkikulttuuria rakentamassa Lumen 1/2017 TEEMA-ARTIKKELI Älykästä kaupunkikulttuuria rakentamassa Marjo Jussila, TaM, projektisuunnittelija, Kaupan ja kulttuurin osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu Asiasanat: palvelumuotoilu, käyttäjälähtöisyys,

Lisätiedot

Lifecare pilotointi Espoossa Marjaana Mäenpää ja Eveliina Cammarano

Lifecare pilotointi Espoossa Marjaana Mäenpää ja Eveliina Cammarano Lifecare pilotointi Espoossa 25.8. Marjaana Mäenpää ja Eveliina Cammarano Miksi Espoo lähti pilottiin mukaan? Espoon aikuissosiaalityö halusi työkalun sähköiseen prosessiin Tiedon Lifecare työpöytien esittely

Lisätiedot

Pientaloalueiden kehittäminen Vantaalla Yhteistyössä rakennusvalvonta ja kaupunkisuunnittelu

Pientaloalueiden kehittäminen Vantaalla Yhteistyössä rakennusvalvonta ja kaupunkisuunnittelu Pientaloalueiden kehittäminen Vantaalla Yhteistyössä rakennusvalvonta ja kaupunkisuunnittelu Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari Maria Hyövälti, Kaupunkisuunnittelu / Rakennusvalvonta Vantaan kaupunki

Lisätiedot

Pia Tyyskä, PHHYKY. Tiina Peltonen, PHHYKY. Janne Flyktman, Appsolute Solutions Finland Oy. Harri Kuusela, Appsolute Solutions Finland Oy

Pia Tyyskä, PHHYKY. Tiina Peltonen, PHHYKY. Janne Flyktman, Appsolute Solutions Finland Oy. Harri Kuusela, Appsolute Solutions Finland Oy Pia Tyyskä, PHHYKY Tiina Peltonen, PHHYKY Janne Flyktman, Appsolute Solutions Finland Oy Harri Kuusela, Appsolute Solutions Finland Oy Tuula Löytty, Smart & Lean PROJEKTIAIKATAULUTUS: Hankkeen hyväksyminen,

Lisätiedot

LIUKKAUDEN TUNNISTUSJÄRJESTELMÄ

LIUKKAUDEN TUNNISTUSJÄRJESTELMÄ LIUKKAUDEN TUNNISTUSJÄRJESTELMÄ Reaaliaikaisia varoituksia muilta ajoneuvoilta, erikoistutkija VTT Sisältö Idea ja kehitysvaiheet Mahdollisuudet Jatkosuunnitelmat Tutkimusprojektit Yhteenveto Idea ja kehitysvaiheet

Lisätiedot

ONNISTUMISEN JA MUNIMISEN ILOA TYÖYHTEISÖIHIN - Nopea kokeileva kehittäminen - Erno Salmela

ONNISTUMISEN JA MUNIMISEN ILOA TYÖYHTEISÖIHIN - Nopea kokeileva kehittäminen - Erno Salmela ONNISTUMISEN JA MUNIMISEN ILOA TYÖYHTEISÖIHIN - Nopea kokeileva kehittäminen - Erno Salmela PIKATESTI: OLETKO KOKEILEVA KEHITTÄJÄ? - Hyllyn rakentaminen - Kokeilija: Katsotko ensin, mitä materiaaleja ja

Lisätiedot

3DBear Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

3DBear Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 15.3.2019 3DBear Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Tavoitteena kehittää 3DBear AR sovellusta

Lisätiedot

Törmääkö virtuaalitodellisuus aineettomiin oikeuksiin? Technopolis IPR-lakimies Juha Myllyoja

Törmääkö virtuaalitodellisuus aineettomiin oikeuksiin? Technopolis IPR-lakimies Juha Myllyoja Törmääkö virtuaalitodellisuus aineettomiin oikeuksiin? Technopolis 5.4.2017 IPR-lakimies Juha Myllyoja PAM! Törmäys on väistämätön! Esityksen näkökulma OK, ei puhuta peleistä! Jätetään nuorison levottomat

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

Rosemount 3051S sähköiset ERS-anturit

Rosemount 3051S sähköiset ERS-anturit sähköiset ERS-anturit Uudentasoiset mittausratkaisut erityiskohteisiin Uusi ratkaisu vanhaan ongelmaan Kaikkialta löytyy mittauksia, joiden luotettava toiminta edellyttää sekä aikaa että voimavaroja. Tyypillisiä

Lisätiedot

Verkkopokerijärjestelmä. Loppuraportti Ryhmä Kanat Ohjelmistotuotantoprojekti, syksy 2008

Verkkopokerijärjestelmä. Loppuraportti Ryhmä Kanat Ohjelmistotuotantoprojekti, syksy 2008 Verkkopokerijärjestelmä Loppuraportti Ryhmä Kanat Ohjelmistotuotantoprojekti, syksy 2008 Projektiryhmä Samuli Aalto-Setälä Jukka Kekälainen Jarno Kyykkä Mika Mielonen Mårten Smeds Otto Waltari Ohjaaja

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Vt 25 parantaminen

Lisätiedot

Paikkatietotyökalut osallistavassa suunnittelussa. Toni Sankari Oulun ammattikorkeakoulu 7.5.2014

Paikkatietotyökalut osallistavassa suunnittelussa. Toni Sankari Oulun ammattikorkeakoulu 7.5.2014 Paikkatietotyökalut osallistavassa suunnittelussa Toni Sankari Oulun ammattikorkeakoulu 7.5.2014 Mitä osallistavan suunnittelun paikkatietotyökaluilla tarkoitetaan? Nettiselaimen välityksellä käytettäviä

Lisätiedot

Virtuaalihanskat työmaalle

Virtuaalihanskat työmaalle Virtuaalihanskat työmaalle Toni Ylärinne toni.ylarinne@sovelto.fi Sovelto Oyj Matti Pouhakka matti.pouhakka@fake.fi FAKE Production Oy Virtuaalitodellisuuden käsitteitä Virtual Reality on audiovisuaalisin

Lisätiedot

Qt kaikkialla? 9.4.2010

Qt kaikkialla? 9.4.2010 Qt kaikkialla? Helsinki Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Tel. 09 431 551 Tampere Satakunnankatu 18, 33210 Tampere, Tel. 03 315 861 Turku Lemminkäisenkatu 32 A, 20520 Turku, Tel. 02 263 571 Qt Qton C++

Lisätiedot

Korkeakoulujen kirjastojärjestelmien uusiminen - tilannekatsaus

Korkeakoulujen kirjastojärjestelmien uusiminen - tilannekatsaus Korkeakoulujen kirjastojärjestelmien uusiminen - tilannekatsaus Minna-Liisa Kivinen Kirjastojärjestelmän uusiminen Korkeakoulukirjastot ja erikoiskirjastot, joilla on tällä hetkellä käytössään Voyager-järjestelmä

Lisätiedot

Lupa- ja valvontajaosto Liite 5 6

Lupa- ja valvontajaosto Liite 5 6 Lupa- ja valvontajaosto 18.1.2018 Liite 5 6 19.12.2017 RAKENNUSLAUTAKUNTA Mikkelin kaupunki, kirjaamo Maaherrankatu 9-11 50100 Mikkeli Vastine naapurien oikaisuvaatimuksiin Oikaisuvaatimus rakennuslupaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 488 Lausunto kaupunginhallitukselle liittyen kirjelmään, joka koskee yleisten rakennusten tontin (Y) 40063/4 käyttötarkoituksen muuttamiseen liittyvää menettelyä

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Integraation tavoitteita Lähtökohta Web-palvelut Asiakasrekisteri ERP, Tuotannon ohjaus Tuotanto Myynti Intranet Extranet? CRM Johdon tuki Henkilöstö Kirjanpito Palkanlaskenta

Lisätiedot

AURINKOAITA

AURINKOAITA AURINKOAITA 2 1. 2. 2 0 1 8 1 ENERGIAVISIO Rykmentinpuiston energiavisiona on, että alueesta suunnitellaan ja rakennetaan ympäristöystävällinen sekä energiatehokas. Lähtökohtana on paikallisesti tuotettu,

Lisätiedot