Työryhmien toiminnan lyhyt esittely, aloitetut kehittämisprojektit Käytiin läpi kunkin työryhmän kehittämisprojektit (kooste liitteessä 1).

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työryhmien toiminnan lyhyt esittely, aloitetut kehittämisprojektit Käytiin läpi kunkin työryhmän kehittämisprojektit (kooste liitteessä 1)."

Transkriptio

1 Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri klo: Helsinki: Fimea, Aelita (4 krs., Mannerheimintie 103) Kuopio: Fimea, Aino (5 krs., Microkatu 1) Paikalla: Koordinaatioryhmä Erkki Palva (puheenjohtaja) Katri Hämeen-Anttila (sihteeri) Lääketietoa ammattilaisille -työryhmä Janne Backman (puheenjohtaja) Tutkimustyöryhmä Inka Puumalainen (puheenjohtaja) Leena Saastamoinen (sihteeri) Lääketietoa lääkkeiden käyttäjille -työryhmä Essi Kariaho (puheenjohtaja) Koulutustyöryhmä Riitta Ahonen (puheenjohtaja) Raisa Laaksonen (sihteeri) MUISTIO Työryhmien toiminnan lyhyt esittely, aloitetut kehittämisprojektit Käytiin läpi kunkin työryhmän kehittämisprojektit (kooste liitteessä 1). Keskustelua yhteistyöstä Tutkimustyöryhmän rooli suhteessa muissa työryhmissä toteutettuihin tutkimuksiin. Esimerkiksi Lääkeinformaatiota ammattilaisille -työryhmässä on toteutettu Superin jäsenille suunnattu kysely lähihoitajien käyttämistä lääketiedon lähteistä (n=750) ja Lääkeinformaatiota lääkkeiden käyttäjille työryhmässä on meneillään lääkkeiden käyttäjille suunnattu kysely lääketiedon tarpeista ja -lähteistä. Superin kyselyn tulokset olisivat hyödyllisiä Koulutustyöryhmälle heidän keskustelussaan Opetushallituksen kanssa lähihoitajien lääkehoidon osaamisen kehittämisestä. Olisi tärkeää lisätä yhteistyötä työryhmien välillä ja koordinoida tutkimusta. Toiminnan pitäisi kuitenkin olla tarkoituksenmukaista ja joustavaa ei liian byrokraattista. Todettiin, että Tutkimustyöryhmä ei tee itse tutkimusta, vaan koostaa tietoa ja koordinoi. Työryhmä voi myös kommentoida menetelmällisiä asioita pyydettäessä. Ehdotukset toimintatavoiksi: Tutkimustyöryhmä pohtii tapoja, miten tiedon välitystä meneillään olevista tutkimushankkeista voisi koota ja välittää. o tiedottamisessa tärkeää olisi kuvata, mitä tutkimusta on tekeillä, millaisella aikataululla, milloin tuloksia mahdollisesti julkaistaan. o Innokylän verkostotyökalun käyttöä tutkimuksista tiedottamiseen kannattaa pohtia. Yksi mahdollisuus on koota sinne lääkeinformaatioon liittyvistä, meneillään olevista tutkimuksista tietopankki. Todettiin, että kaikki tutkimukset eivät mene aiepaperimenettelyn kautta eli se ei toimi ainoana tiedonvälityskanavana työryhmien välillä.

2 Puheenjohtajien ja sihteereiden sähköpostirinki on myös käyttökelpoinen työkalu tiedon välityksessä (esim. Superin kyselyn kaltaiset tilanteet). Tieto välittyy yhdellä sähköpostilla jokaiseen työryhmään ja puheenjohtaja & sihteeri voivat arvioida, onko tutkimus (tai muu projekti) omaa työryhmää kiinnostava ja onko yhteistyömahdollisuuksia. Keskustelussa nousi esiin seuraavia kommentteja tutkimusstrategian luonnokseen: Lääkeinformaation vaikuttavuuden tutkiminen olisi tärkeää. Terveydenhuollon ammattilaisten lääkeinformaatiotarpeet tärkeä tutkimuskohde myös. Muiden työryhmien rooli olisi hyvä kuvata tutkimusstrategiassa. Iäkkäiden lääkeinformaatiotarpeet olisi syytä olla yhtenä painopistealueena lääkeinformaatioverkostossa toteutettavassa tutkimuksessa. Verkoston toiminnan alussa on tarkoituksenmukaista kartoittaa nykytilanne, jatkossa vaikuttavuustutkimusta. Olisi tärkeää saada lääkeinformaation vaikuttavuudesta, kovempaa dataa, jolla pystyisi vakuuttamaan päättäjiä. Todettiin, että vaikuttavuustutkimus on kuitenkin menetelmällisesti hyvin haastavaa. Turvallinen lääkehoito-oppaan päivitys Todettiin, että oppaan päivitys on tärkeää ja lääkeinformaatioverkoston kannattaa olla tässä aktiivinen. Sovittiin, että Koulutustyöryhmä seuraa päivitystyötä ja tiedottaa muita työryhmiä etenemisestä. Tilanteen mukaan kommentoidaan oppaan versioita. Lääkeinformaatioverkoston seuraava toimintakausi ja verkoston toiminnan käytännön asioita Seuraavaa toimintakautta varten kannattaa pohtia: o Onko verkostossa liian monta ryhmää tarvitaanko kaikkia? o Miten verkoston toiminta jatkuu, kun ensimmäiset priorisoidut toimenpiteet on tehty? o Jatkossa voisi pohtia kehittämistoiminnan toteuttamista suurempina projekteina (tässä työryhmien välinen yhteistyö tärkeää) o Lääkeinformaatioverkoston toimintaa kannattaa arvioida siitä näkökulmasta, edistääkö lääkeinformaatio ja toteutetut projektit järkevää lääkehoitoa se on asia, millä lääkeinformaatioverkoston toiminta ja arvo lopulta mitataan. Käytännön haasteeksi työryhmien toiminnassa on noussut seuraavia asioita: o Kokoustilojen löytäminen, erityisesti videoneuvottelutilat o Resurssit: taustaorganisaatio maksaa työryhmän jäsenen matkat, mutta työryhmän kokouksen ja siihen kuluvien matkojen vuoksi voi mennä kokonainen työpäivä. Työryhmien kokousten määrä on suhteutettava tähän ja se tietenkin vaikuttaa myös toimintaan. Jatkossa on syytä selvittää enenevässä määrin videoneuvottelukokousten mahdollisuuksia. o Henkilöiden vaihtuessa on ollut myös haastavaa löytää ihmisiä sihteeriksi. Yksi mahdollisuus on käyttää kiertävää sihteerivuoroa.

3 o Työryhmien jäsenet vaihtuvat usein. Uusien jäsenien tiedottaminen verkoston toiminnasta on tärkeää. Myös pelisäännöt siihen, miten uusi jäsen kutsutaan työryhmään, on oltava selkeät: poistuva jäsen hoitaa uuden ihmisen tilalleen omasta organisaatiostaan. Vaihdostilanteissa on hyvä keskustella myös varajäsenen kanssa asiasta (varajäsen voi tulla eri organisaatioista) ja organisaatioiden näin sopiessa, myös jäsenen ja varajäsenen roolia voi vaihtaa. työryhmän sihteeri ilmoittaa jäsenen vaihtumisesta koordinaatioryhmän sihteerille ja päivittää työryhmän kokoonpanon Innokylään Koordinaatioryhmän ja STM:n sosiaali- ja terveyspalveluosaston yhteispalaveri Esiin nousseita toiveita keskusteltaviksi aiheiksi: Lääkehoidon päivän organisointi osaksi lääkeinformaatioverkoston toimintaa? Miten STM näkee rahoitusmahdollisuudet kehittämishankkeisiin, onko STM:n kautta mahdollisuutta saada rahoitusta lääkeinformaatioverkoston kehittämishankkeisiin? Miten lääkeinformaation saatavuus huomioidaan SOTE uudistuksessa? Kansallisen palveluväylän arkkitehtuurin suunnitelmahanke mitä tarkoittaa lääkeinformaation näkökulmasta? Todettiin, että puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri on tärkeä keskustelufoorumi yhteistyön lisäämiseksi myös jatkossa Päätettiin, että tällaisia palavereita järjestetään kaksi kertaa vuodessa, alkuvuodesta ja syksyn alussa. Kokoonkutsujana toimivat koordinaatioryhmän puheenjohtaja ja sihteeri. Sovittiin seuraavan palaverin ajaksi tiistai klo: (paikka Fimea Helsinki, Aelita (4 krs., Mannerheimintie 103) ja Fimea Kuopio, Aino (5 krs. Microkatu 1)

4 LIITE 1: Työryhmien priorisoimat toimenpide-ehdotukset ja aloittamat kehittämisprojektit (tilanne 1/2014) Lääkeinformaation koordinaatioryhmä 1: Perustetaan lääkeinformaatioverkosto, jonka tavoitteena on lisätä yhteistyötä, suunnitelmallisuutta ja moniammatillisuutta lääkeinformaatiotyön kehittämisessä sekä edesauttaa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä. 23: Tuotetaan ammattilaisten käyttöön itselääkinnän ja - hoidon hoitosuositukset, jotka perustuvat näyttöön ja jotka integroidaan mahdollisuuksien mukaan olemassa oleviin hoitosuosituksiin. Lääkeinformaatioverkoston koordinointi, mm.: - koordinaatioryhmän toimintasuunnitelma - toimintaohje lääkeinformaatioverkoston kehittämisprojekteille - Lääkeinformaatioverkoston logon ja sloganin käyttö -ohje - Innokylän käyttöönotto - viestintäsuunnitelma Käypä hoito -suositus itselääkinnästä toteutetaan vuosien aikana Lääkeinformaatiota ammattilaisille -työryhmä 14: Lisätään kliinisen farmakologian ja kliinisen farmasian palvelujen tunnettuutta, saatavuutta ja yhteistyötä. 12: Selvitetään mahdollisuus olemassa olevien terveydenhuollon ammattilaisille lääkeinformaatiopalveluja tuottavien toimijoiden verkostomaiseen toimintaan ja toiminnan koordinointiin. Ammattilaisille suunnattujen informaatiopalvelujen tunnettuuden lisäämiseksi on päätetty esittää Duodecimille, että Terveysporttiin liitettäisiin ohjeistus, mitä informaatiopalveluita on tarjolla ammattilaisille. Lisäksi esitetään, että jokaiseen yliopistosairaalaan nimettäisiin kliinisen farmakologian ja kliinisen farmasian yhteyshenkilöt. Tavoitteena on myös luoda yhtenäinen ja verkostomainen konsultaatiopalvelu. On aloitettu pilottiprojekti, jossa testataan iäkkäiden potilaiden lääkitystietojen selvittämislomaketta sairaalaan tuleville iäkkäille henkilöille. Jos lomake osoittautuu piloteissa (HUS ja KYS) käyttökelpoiseksi, laaditaan aiepaperi työkalun käyttöönottoon laajemminkin. Tavoitteena on lisätä moniammatillista yhteistyötä (lääkärifarmasian ammattilainen-hoitaja).

5 22: Edistetään lääkeinformaation saatavuutta lääkehoitoa toteuttavissa eri toimintaympäristöissä (sosiaalihuollossa, kotihoidossa, epätyypillisillä alueilla kuten päiväkodeissa ja kouluissa) Lääkehoidon toteutumista erilaisissa epätyypillisissä toimintaympäristöissä selvitetään kyselyn avulla. Superin jäsenille lähetetään sähköinen kysely, jossa selvitetään perus- ja lähihoitajien lääketiedon saatavuutta, tarpeita ja lähteitä. Lääkeinformaatiota lääkkeiden käyttäjille -työryhmä 29: Tuotetaan erityisryhmille suunnattua lääkeinformaatiota (maahanmuuttajat, kuurot, ja huonokuuloiset, näkövammaiset, iäkkäät, lapset, kansansairauksia sairastavat potilaat) 32: Luodaan linkkikokoelma luotettavista lääketiedonlähteistä tai laatustandardimerkki 37: Kannustetaan terveydenhuollon ja koulujen yhteistyötä lääkekasvatuksessa ja kehitetään terveydenhuollon ammattilaisten avuksi ohjeita ja materiaalia lääkekasvatustunnin pitämisen tueksi. Potilasjärjestöjen kautta välitettävä kysely lääketiedon tarpeista ja -lähteistä on käynnissä. Sen perusteella päätetään, mitä kehittämistoimenpiteitä lähdetään toteuttamaan Työryhmä laati ehdotuksen linkkikokoelman sisällöstä. Linkkikokoelman laatimista pohditaan parhaillaan Fimeassa. Keväällä 2014 toteutetaan projekti apteekkien ja koulujen yhteistyön lisäämiseksi lääkekasvatuksessa. Itä- Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston ja Åbo Akademiin farmasian opiskelijat pitävät lääkekasvatustunteja osana apteekkiharjoitteluaan. Itä-Suomen yliopistossa tehtävä on opiskelijoille pakollinen, muissa yliopistoissa vapaaehtoinen. Projektissa selvitetään kokemuksia kyselyiden avulla opettajilta, opiskelijoilta ja apteekkien vastuuhenkilöiltä. Koulutustyöryhmä 16: Kehitetään kaikkien ammattiryhmien peruskoulutusta ja täydennyskoulutusta. Kehitetään olemassa olevia opintojaksoja ja varmistetaan, että lääkäreillä ja muilla terveydenhuollon ammattilaisilla on hyvät valmiudet lukea, arvioida ja soveltaa tutkimus-julkaisuja, Esitys Opetushallitukselle lääkehoitoosaaminen sosiaali- ja terveysalan ammatillisessa perustutkinnossa. Opetushallituksen edustajaa pyydetään Koulutustyöryhmän kokoukseen ja kutsutaan mukaan työryhmän toimintaan.

6 hoitosuosituksia ja lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointeja. Erityinen fokus lähihoitajien lääkehoidon osaamisen kehittämiseen 8: Varmistetaan perusja täydennyskoulutuksen avulla, että terveydenhuollon ammattilaiset ovat tietoisia eri tietolähteistä ja tietokannoista ja osaavat niitä käyttää. 17: Varmistetaan, että kaikkien alojen perus- ja täydennyskoulutuksessa on yhteisiä koulutusjaksoja muiden ammattikuntien kanssa 18: Huomioidaan erityisryhmät. Lääketietoa tulisi huomioida esim. viittomakielen tulkkien ja maahanmuuttajien parissa työskentelevien koulutuksessa. Lääkehoidon opettajien moniammatillinen foorumi Turussa - lääkehoidon opettajia ammattikouluista, ammattikorkeakouluista, yliopistoista - toimintatapana työpajatyyppisiä, kahviloita, verkostoitumista - ammattikuntien edustajien määrä kiintiöity - Foorumilla opettajat ja kouluttajat voivat perehtyä toistensa osaamiseen, koulutusohjelmiin, opetus- ja arviointimenetelmiin sekä moniammatillisen osaamisen hyödyntämiseen sekä terveydenhuollon opetuksessa että työssä Työryhmä kerää jäseniltään esimerkkejä moniammatillisista opintojaksoista ja harjoitteluista sekä työelämän hankkeista tai projekteista, joita voidaan esittää eri oppilaitoksille hyvinä esimerkkeinä siitä, kuinka moniammatillista oppimista ja työtä voidaan järjestää Tutkimustyöryhmä Tutkimus ja seuranta kytketään osaksi lääkeinformaatioverkoston toimintaa Selvitys lääkeinformaatiotutkimuksesta julkaistu Fimean KAI sarjassa 7/2013 Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategian luonnos kommenteilla

7

Sovittiin, että kukin työryhmä lähettää diansa koordinaatioryhmän sihteerille, joka kokoaa ne yhteen diasarjaan.

Sovittiin, että kukin työryhmä lähettää diansa koordinaatioryhmän sihteerille, joka kokoaa ne yhteen diasarjaan. Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri 2.9.2015 klo: 13.30 15.30 Fimea: Helsinki Mannerheimintie 103, Amorosa1&2, 4. krs. Kuopio Microkatu 1, Technopolis, Maikki,

Lisätiedot

Lääkeinformaatiostrategian toimenpideehdotusten

Lääkeinformaatiostrategian toimenpideehdotusten Lääkeinformaatiostrategian toimenpideehdotusten priorisointi Sidosryhmäkyselyn tulosten esittely Lääkeinformaatiofoorumi käyttäjät ja tuottajat 11.5.2012 Annikka Kalliokoski Ylilääkäri Lääketurvallisuus-

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Aino)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Aino) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO 6 16.9.2013 klo: 12 15 (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Aino) Paikalla: Helsingissä: Erkki Palva (puheenjohtaja), Lääkealan

Lisätiedot

1. Työryhmien kuulumiset ja yhteistyön lisääminen työryhmien välillä

1. Työryhmien kuulumiset ja yhteistyön lisääminen työryhmien välillä Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri 16.2.2016 klo: 13.30 15.30 Fimea: Helsinki Mannerheimintie 103, Amorosa1&2, 4. krs. Kuopio Microkatu 1, Technopolis,

Lisätiedot

Liite 1. Lääkeinformaatioverkoston lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän toimintasuunnitelma kaudelle

Liite 1. Lääkeinformaatioverkoston lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän toimintasuunnitelma kaudelle Liite 1. Lääkeinformaatioverkoston lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän toimintasuunnitelma kaudelle Tehtävät: - Lääkeinformaatiotoiminnan ja moniammatillisen yhteistyön sekä lääkeinformaation

Lisätiedot

Lääkeinformaatiofoorumi

Lääkeinformaatiofoorumi Lääkeinformaatiofoorumi 10.10.2013 Erkki Palva Johtaja, Fimea Koordinaatioryhmän puheenjohtaja 14.10.2013 1 TIEDOLLA JÄRKEVÄÄN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN Lääkeinformaatiotoiminnan nykytila ja strategia vuoteen

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/ klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous

Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/ klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/2016 Aika 7.4.2016 14.4.2016 klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous 1. Kokouksen avaaminen Teknisten ongelmien takia ONLINE-kokous keskeytettiin ja

Lisätiedot

Toimintasuunnitelmassa kuvataan työryhmän ensimmäisen kaksivuotisen kauden tavoitteet. Toiminnan perustana on kansallinen lääkeinformaatiostrategia.

Toimintasuunnitelmassa kuvataan työryhmän ensimmäisen kaksivuotisen kauden tavoitteet. Toiminnan perustana on kansallinen lääkeinformaatiostrategia. 4.11.2013 LÄÄKEINFORMAATIOTA LÄÄKKEIDEN KÄYTTÄJILLE -TYÖRYHMÄN TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2013 2014 1. TAUSTA Toimintasuunnitelmassa kuvataan työryhmän ensimmäisen kaksivuotisen kauden tavoitteet. Toiminnan

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 3 MUISTIO 3 30.1.2013 klo: 12 14.20 (Mannerheimintie 103b, Amorosa 1&2)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 3 MUISTIO 3 30.1.2013 klo: 12 14.20 (Mannerheimintie 103b, Amorosa 1&2) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 3 MUISTIO 3 30.1.2013 klo: 12 14.20 (Mannerheimintie 103b, Amorosa 1&2) Paikalla: Minna Näsänen (puheenjohtaja), Lääketietokeskus Katri Hämeen-Anttila (sihteeri),

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Maikki)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Maikki) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO 7 20.11.2013 klo: 12 15 (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Maikki) Paikalla: Helsingissä: Erkki Palva (puheenjohtaja),

Lisätiedot

LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TYÖRYHMIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN TAPAAMINEN 1/ 2019

LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TYÖRYHMIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN TAPAAMINEN 1/ 2019 LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TYÖRYHMIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN TAPAAMINEN 1/ 2019 Aika: Torstaina 28.2.2019 klo 13:05 14:59 Paikka: Amorosa 1&2, Helsinki ja Aino, Kuopio, myös Skype yhteys Osallistujat:

Lisätiedot

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena Katri Hämeen Anttila, FaT, dosentti tutkimus ja kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 2/ 2017

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 2/ 2017 Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 2/ 2017 Keskiviikkona 14.6.2017 klo 13:00 15:00 (Helsinki, Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4 krs. ja Kuopio, Microkatu

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/2016 8.3.2016 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO LÄSNÄ Erkki Palva (puheenjohtaja), Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Aelita, 4. krs.) MUISTIO

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Aelita, 4. krs.) MUISTIO Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/2015 25.3.2015 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Aelita, 4. krs.) MUISTIO Läsnä: Erkki Palva (puheenjohtaja), Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Moniammatillinen verkosto vuosina : tavoitteet, menetelmät ja tulokset

Moniammatillinen verkosto vuosina : tavoitteet, menetelmät ja tulokset Moniammatillinen verkosto vuosina 2012-2016: tavoitteet, menetelmät ja tulokset Antti Mäntylä, apteekkari, FaT 26.1.2017 Keskustelutilaisuus: Moniammatillinen yhteistyö tulevissa sote-rakenteissa Helsinki

Lisätiedot

KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA

KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA Kyselyn tulosten yhteenvedon esittely Päivi Kiviranta, FT Kehittämissuunnittelija, LHAP, Fimea 1 Lääkeinformaatiostrategia

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019 Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019 Aika: 3.4.2019 klo: 9.35 11.25 Paikka: Fimea, Helsinki, Mannerheimintie 103b, Majakka, 7. krs. ja Kuopio, Microkatu 1, Aino, 5. krs., Skype-yhteys Osallistujat:

Lisätiedot

Kansallinen selvitys ja suositukset: Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen moniammatillisesti

Kansallinen selvitys ja suositukset: Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen moniammatillisesti Kansallinen selvitys ja suositukset: Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen moniammatillisesti Timo Järvensivu Anne Kumpusalo-Vauhkonen Antti Mäntylä Keskeiset verkoston työtä ohjaavat kysymykset: Mitkä

Lisätiedot

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Taustalla Suomessa tehdyt lääkepoliittiset linjaukset 1) Turvallinen lääkehoito Oppaita 2005: 32: Valtakunnallinen opas lääkehoidon

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille Tähän tiedostoon on kerätty Lääkehoidon päivän toteuttajia varten erilaisia työkaluja ja ideoita, miten lääkehoidon seuranta

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Sosiaali- ja terveysministeriön kommenttipuheenvuoro

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Sosiaali- ja terveysministeriön kommenttipuheenvuoro Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus Sosiaali- ja terveysministeriön kommenttipuheenvuoro 1 Verkoston merkitys Koota tutkijoita yhteen Kansallisen tutkimuksen suuntaaminen ja työnjako

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 4/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 4/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 4/2016 8.9.2016 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO Läsnä: Minna Palhamo (puheenjohtaja), Lääketietokeskus Katri Hämeen-Anttila

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla?

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Keskustelua Katri Hämeen-Anttila FaT, Dosentti Tutkimus- ja kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Paikka Lääkäriliitto, Mäkelänkatu 2 A, Helsinki, 8. krs., kokoushuone 2

Paikka Lääkäriliitto, Mäkelänkatu 2 A, Helsinki, 8. krs., kokoushuone 2 Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokous 3/2017 Aika To 24.8.2017 kokous klo 9:30-11:30 Paikka Lääkäriliitto, Mäkelänkatu 2 A, 00500 Helsinki, 8. krs., kokoushuone 2 Asialista Skype for Business

Lisätiedot

Kansallisen lääkeinformaatioverkoston terveiset. lähihoitajien lääkehoidon osaamisen kehittämishaasteet Suomessa

Kansallisen lääkeinformaatioverkoston terveiset. lähihoitajien lääkehoidon osaamisen kehittämishaasteet Suomessa Kansallisen lääkeinformaatioverkoston terveiset lähihoitajien lääkehoidon osaamisen kehittämishaasteet Suomessa TtM, lehtori Virpi Sulosaari Turun AMK FIMEAn koordinoiman Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 3/2017

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 3/2017 Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 3/2017 Tiistaina 5.12.2017 klo 9:30 11:30 (Helsinki, Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4 krs.) MUISTIO PAIKALLA Koordinaatioryhmä:

Lisätiedot

Lääketieteen videoklippien esittely

Lääketieteen videoklippien esittely Lääketieteen videoklippien esittely Esimerkki Itä-Suomen yliopiston Karelia AMK:n ja Savonia AMK:n yhteistyöstä opetusrintamalla Terveysalan ammattikorkeakouluverkoston yhteistyöpäivä, 20.4.2018 FaT, suunnittelija

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla?

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Katri Hämeen-Anttila FaT, Dosentti Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Fimea

Lisätiedot

Lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi. Terveysfoorumi 2011 Piia Peura Lääketaloustieteilijä Piia.Peura@fimea.fi

Lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi. Terveysfoorumi 2011 Piia Peura Lääketaloustieteilijä Piia.Peura@fimea.fi Lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi Terveysfoorumi 2011 Piia Peura Lääketaloustieteilijä Piia.Peura@fimea.fi Arviointien tavoite Tuottaa tietoa lääkkeiden käyttöönottoon ja korvattavuuteen

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) 1/3 Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/2017 23.3.2017 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO Läsnä: Erkki Palva, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä!

Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä! Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä! Rationaalisen lääkehoidon toimeenpanoohjelman päätösseminaari 20.3.2018 Krista Kukkanen, STM, Katja Lindgren-Äimänen, Fimea #sopivalaake 1 Mistä kaikki lähti? Suunnittelua

Lisätiedot

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen 12.3.2018 Osaamisella soteen, hankkeen tausta Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää myös

Lisätiedot

Sidonnaisuudet. Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri. Hanna Kortejärvi, FaT

Sidonnaisuudet. Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri. Hanna Kortejärvi, FaT Linkki julkaisuun Sidonnaisuudet Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri - Kehitysjohtaja, Kustannus Oy Duodecim: päätöksentukityökaluja lääkityksen hallintaan, terveyshyötyarvio - ODA/Omaolo-palvelujen

Lisätiedot

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille,

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille, Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä Tiedoksi kaikille, Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko teki alkuvuodesta aloitteen, jonka mukaisesti 6.11.2012

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkehuollon haasteet

Sairaaloiden lääkehuollon haasteet Sairaaloiden lääkehuollon haasteet Lääkepolitiikka 2020 asiakirjan valossa Neuvotteleva virkamies STM Lääkepolitiikka 2020 julkaistiin helmikuussa 2011 mukana työssä viranomaisia sekä ammattijärjestöjen,

Lisätiedot

LHA-tehtävä osana 2. opetusapteekkiharjoittelua

LHA-tehtävä osana 2. opetusapteekkiharjoittelua LHA-tehtävä osana 2. opetusapteekkiharjoittelua Annika Kiiski Lääkehoidon arviointitehtävän ohjeistuksen ovat laatineet osastofarmasian erityispätevyyden suorittaneet proviisoriopiskelijat Kirsi Aronpuro,

Lisätiedot

Mitä voisi kansallinen koordinaatio moniammatillisen toiminnan edistämiseksi olla tulevissa sote-rakenteissa?

Mitä voisi kansallinen koordinaatio moniammatillisen toiminnan edistämiseksi olla tulevissa sote-rakenteissa? Mitä voisi kansallinen koordinaatio moniammatillisen toiminnan edistämiseksi olla tulevissa sote-rakenteissa? Ulla Närhi Neuvotteleva virkamies, FaT Sosiaali- ja terveysministeriö Aikataulu 2016 2017 2018

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Aika 22.01. 2010, kello 9:00 16:00 Paikka Finanssialan keskusliitto, Bulevardi 28 Paikalla Martti From TIEKE, pj Ari Pulkkinen Agentit, ohjelmistotalotyöryhmä pj Pirjo Ilola

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Johanna Tulonen Tapio, Eksote

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Johanna Tulonen Tapio, Eksote Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus Johanna Tulonen Tapio, Eksote Rationaalisen lääkehoidon tutkimusseminaari 21.8.2018 Tausta ja sidonnaisuudet Terveydenhuollon sekä yleislääketieteen

Lisätiedot

Moniammatillisen verkoston toiminta

Moniammatillisen verkoston toiminta Moniammatillisen verkoston toiminta Antti Mäntylä, kehittämispäällikkö Järkevää lääkehoitoa seminaari terveydenhuollon toimijoille Moniammatilliset toimintatavat käyttöön arjen työhön Helsinki 9.4.2014

Lisätiedot

Tervetuloa seminaariin!

Tervetuloa seminaariin! Tervetuloa seminaariin! Kohti yhtenäistä palvelukokonaisuutta Työikäisten terveydenhuolto uudistuu 7.11.2018 Seminaarin järjestää TYÖKE Verkostoilla tehoa SOTEen, työkyvyn tukeen ja työikäisten terveyteen

Lisätiedot

PaSQ Medication Reconciliation työseminaari 5

PaSQ Medication Reconciliation työseminaari 5 PaSQ Medication Reconciliation työseminaari 5 2.9.2014 klo 9.50-15.30 2.9.2014 Esityksen nimi / Tekijä 1 Ohjelma 09.50 Tapaaminen NCC2-talon aulassa, josta yhteislähtö Innopajaan 10.00 Innopaja (Niina

Lisätiedot

Viranomaisen näkökulma: Järkevän lääkehoidon hyvät käytännöt valtakunnalliseksi toiminnaksi. Miten tästä yhdessä eteenpäin?

Viranomaisen näkökulma: Järkevän lääkehoidon hyvät käytännöt valtakunnalliseksi toiminnaksi. Miten tästä yhdessä eteenpäin? Viranomaisen näkökulma: Järkevän lääkehoidon hyvät käytännöt valtakunnalliseksi toiminnaksi. Miten tästä yhdessä eteenpäin? Antti Mäntylä, kehittämispäällikkö 19.3.2015 Järkevän lääkehoidon toteutumisen

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Marjut Putkinen

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Marjut Putkinen FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa 18.2.2016 Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito/ Ritva Inkinen 1 Tämän esityksen sisältö

Lisätiedot

sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi Sosiaali- ja terveysministeriö

sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi Sosiaali- ja terveysministeriö Moniammatillisuus sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi Sosiaali- ja terveysministeriö Rakenteiden uudistaminen: Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle

Lisätiedot

Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen Suomessa Fimean/tukiryhmän näkökulmat

Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen Suomessa Fimean/tukiryhmän näkökulmat Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen Suomessa Fimean/tukiryhmän näkökulmat Tukiryhmän tämän hetkinen kokoonpano: Anne Kumpusalo-Vauhkonen, Fimea Antti Mäntylä, Fimea Timo Järvensivu, Aalto yliopisto

Lisätiedot

2. Läsnäolijoiden esittely Kokouksen puheenjohtajana toimi Tuija Kumpulainen. Paikalla olijat esittäytyivät lyhyesti.

2. Läsnäolijoiden esittely Kokouksen puheenjohtajana toimi Tuija Kumpulainen. Paikalla olijat esittäytyivät lyhyesti. SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN LÄÄKEVIRKAMIESTEN KOKOUS Aika: 5.11.2018 klo 12:05-13:45 Paikka: Kokoushuone Jukola (Meritullinkatu 1, Helsinki, 4 krs.) Osallistujat: Osallistujaluettelo on liitteenä 1.

Lisätiedot

HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA

HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA 1 HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTO 2 HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA Suosituksella pyritään luomaan tasa-arvoa ammattiryhmien ja työpaikkojen

Lisätiedot

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi 15.12.2009 1 (5) Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi Sosiaali- ja terveysministeriön opas Turvallinen lääkehoito Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta

Lisätiedot

Mitä kaikkea tehdään kehittämisessä? Kaisu Anttila vs. kehittämispäällikkö

Mitä kaikkea tehdään kehittämisessä? Kaisu Anttila vs. kehittämispäällikkö Mitä kaikkea tehdään kehittämisessä? Kaisu Anttila vs. kehittämispäällikkö Kehittämisyksikön tehtävä Toimintaa ohjaa LSHP:n painopistealueet ja tuottavuusohjelma Jatkuva kehittäminen Kehittämisen koordinointi

Lisätiedot

Mini-HTA Petra Falkenbach, TtM erikoissuunnittelija

Mini-HTA Petra Falkenbach, TtM erikoissuunnittelija Mini-HTA 19.9.2018 Petra Falkenbach, TtM erikoissuunnittelija Mini-HTA tausta Mini-HTA on tanskalaisten kehittämä menetelmä, jolla voidaan arvioida systemaattisesti terveydenhuollon menetelmän soveltuvuutta

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 5/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 5/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 5/2015 24.11.2015 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO Läsnä Erkki Palva (puheenjohtaja)o, Lääkealan turvallisuus- ja

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Sosiaali- ja terveysministeriö Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia 2017-2021 Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Ensimmäinen kansallinen potilasturvallisuussuunnitelma

Lisätiedot

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen (Tays/ERVA) hoitotieteellinen tutkimus- ja kehittämisohjelma

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen (Tays/ERVA) hoitotieteellinen tutkimus- ja kehittämisohjelma 2016 2020 Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen (Tays/ERVA) hoitotieteellinen tutkimus- ja kehittämisohjelma Tutkimus- ja kehittämisohjelman pohjana toimivat Etelä-Pohjanmaan n Kanta-Hämeen

Lisätiedot

Tavoitteet oppisopimuskoulutuksen laadun varmistuksessa Henkilökohtaistaminen ja arviointi oppisopimuskoulutuksessa

Tavoitteet oppisopimuskoulutuksen laadun varmistuksessa Henkilökohtaistaminen ja arviointi oppisopimuskoulutuksessa Tavoitteet oppisopimuskoulutuksen laadun varmistuksessa Henkilökohtaistaminen ja arviointi oppisopimuskoulutuksessa 8.-9.2.2012 6.2.2012 Jouni Kyllönen (Lea Lakion materiaalin pohjalta tehty päivitys)

Lisätiedot

Itsehoitolääkkeisiin liittyvä lääkeinformaatio ja lääkemarkkinointi

Itsehoitolääkkeisiin liittyvä lääkeinformaatio ja lääkemarkkinointi Itsehoitolääkkeisiin liittyvä lääkeinformaatio ja lääkemarkkinointi Katri Hämeen-Anttila, FaT Dosentti, kehittämispäällikkö Fimea Lääkehoitojen arviointiprosessi Lääkejakelujärjestelmä Suomalaisen lääkejakelujärjestelmän

Lisätiedot

Terveys ja talous 2016

Terveys ja talous 2016 Terveys ja talous 2016 15.9.2016 Tehokkuutta osaamisen kehittämiseen Oppiportin hyödyntämisen mahdollisuuksista Digidigi Digitalisaatio haastaa perinteiset toimintamallit ja muuttaa maailmaa, sosiaali-

Lisätiedot

La a keinformaatioverkoston viestinta suunnitelma

La a keinformaatioverkoston viestinta suunnitelma 1 Hyväksytty 24.11.2015 koordinaatioryhmän kokouksessa La a keinformaatioverkoston viestinta suunnitelma 2015 2017 1. Lähtökohta Fimea julkaisi helmikuussa 2012 kansallisen lääkeinformaatiostrategian.

Lisätiedot

Ehdotus Keski-Suomen sote kehittämistoiminnan uudesta rakenteesta Raili Haaki K-S sosiaalialan osaamiskeskus

Ehdotus Keski-Suomen sote kehittämistoiminnan uudesta rakenteesta Raili Haaki K-S sosiaalialan osaamiskeskus Ehdotus Keski-Suomen sote kehittämistoiminnan uudesta rakenteesta Raili Haaki K-S sosiaalialan osaamiskeskus 22.10.2015 K-S sote kehittämisrakenne: kehittämisyksikkö ja verkosto STM, THL, KV-KUMPPANIT

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Fimea ja Moniammatillinen verkosto ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi. Pertti Happonen

Fimea ja Moniammatillinen verkosto ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi. Pertti Happonen Fimea ja Moniammatillinen verkosto ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi Pertti Happonen valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi Organisaatio 31.8.2012 Ylijohtaja Sinikka Rajaniemi Strateginen

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON EPÄTYYPILLISILLÄ ALUEILLA TYÖSKENTELEVIEN LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN LÄÄKEINFORMAATIOTARPEET JA -LÄHTEET. Elina Ottela Asiantuntija

LÄÄKEHOIDON EPÄTYYPILLISILLÄ ALUEILLA TYÖSKENTELEVIEN LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN LÄÄKEINFORMAATIOTARPEET JA -LÄHTEET. Elina Ottela Asiantuntija LÄÄKEHOIDON EPÄTYYPILLISILLÄ ALUEILLA TYÖSKENTELEVIEN LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN LÄÄKEINFORMAATIOTARPEET JA -LÄHTEET Elina Ottela Asiantuntija Tutkimuksen taustaa Gradun tekijä Leena Pakarainen Helsingin

Lisätiedot

Minna Hökkä & Juho Lehto. EduPal hanke

Minna Hökkä & Juho Lehto. EduPal hanke Minna Hökkä & Juho Lehto EduPal hanke Mistä on kysymys? Palliatiivinen hoito on henkeä uhkaavaa tai kuolemaan johtavaa sairautta sairastavien potilaiden ja heidän läheistensä kärsimystä lievittävää ja

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1 Maakuntauudistus, Poliittisen ohjauksen neuvottelukunta Kokousaika 09.03.2018 kello 14:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Lisätiedot

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Projektin vaihteet - sopimukset - tiedottaminen 7. Seuranta 1. Käynnistyminen - hankevalmistelut - tiedottaminen

Lisätiedot

TKI-valmistelun organisointi esivalmisteluryhmän pj Pirjo Marjamäki

TKI-valmistelun organisointi esivalmisteluryhmän pj Pirjo Marjamäki TKI-valmistelun organisointi 2017-19 14.9.2017 esivalmisteluryhmän pj Pirjo Marjamäki TKIO-työryhmä 2017-19 Työryhmä koostuisi alla oleviin kuuteen tehtävää nimetyistä vastuullisista henkilöistä tai työpareista:

Lisätiedot

Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena - Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia

Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena - Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia 1 Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena - Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia 1. Tausta Lääkeinformaatiolla tarkoitetaan sellaista tietoa lääkehoidoista ja lääkkeistä, joka on kuluttajien ja terveydenhuollon

Lisätiedot

IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI. Yleislääkäripäivät LL Kati Auvinen

IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI. Yleislääkäripäivät LL Kati Auvinen IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI Yleislääkäripäivät 29.11.2018 LL Kati Auvinen MIKSI LÄÄKITYKSIÄ TÄYTYY ARVIOIDA? sosteri.fi 2 TAUSTAA Väestön ikääntyminen ja palvelujen tarpeen kasvu on

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt LIITE 6. VIRTA OULUN VIESTINTÄSUUNNITELMA Virta Oulu alahankkeessa noudatetaan Oulun kaupungin viestintäohjetta: http://www.ouka.fi/viestinta/pdf/viestintaohje.pdf Taulukko 1. Sisäinen viestintä. Kohderyhmä

Lisätiedot

Hyvinvoinnin johtaminen työn muutoksessa. Kuntoutuspäällikkö Anna Troberg Espoon sairaala

Hyvinvoinnin johtaminen työn muutoksessa. Kuntoutuspäällikkö Anna Troberg Espoon sairaala Hyvinvoinnin johtaminen työn muutoksessa Kuntoutuspäällikkö Anna Troberg Espoon sairaala Espoon sairaala kotoa kotiin Ikääntyneiden kotona asumisen tukipalvelu Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja

Lisätiedot

Curriculum Vitae 2016

Curriculum Vitae 2016 Curriculum Vitae 2016 Enni Annika Kiiski (os. Sjöblom) Proviisori, yliopisto-opettaja, jatko-opiskelija Farmasian tiedekunta, HY Farmakologian ja lääkehoidon osasto Kliinisen farmasian ryhmä / Sosiaalifarmasia

Lisätiedot

Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena - Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia

Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena - Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia 1 Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena - Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia 1. Tausta Lääkeinformaatiolla tarkoitetaan sellaista tietoa lääkehoidoista ja lääkkeistä, joka on kuluttajien ja terveydenhuollon

Lisätiedot

PALKON SIDOSRYHMÄTAPAAMINEN Sari Koskinen ja Reima Palonen

PALKON SIDOSRYHMÄTAPAAMINEN Sari Koskinen ja Reima Palonen PALKON SIDOSRYHMÄTAPAAMINEN 29.9.2016 Sari Koskinen ja Reima Palonen 12.10.2016 1 Eri näkökulmia Sidosryhmistä Esityksen sisältö Deliberatiivisesta demokratiasta PALKOn prosessista otakantaa.fi -palvelu

Lisätiedot

Lyhyt historia Fimea aloitti toimintansa Kuopiossa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus. GLP-tilaisuus Eija Pelkonen

Lyhyt historia Fimea aloitti toimintansa Kuopiossa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus. GLP-tilaisuus Eija Pelkonen Lyhyt historia 10.9.2008 Projektin asettaminen (STM105:00/2008) 19.1.2009 Perustamispäätös: Kuopio (STM/298/2009) 24.7.2009 Laki (593/2009) vahvistettiin (VN+TP) 13.8.2009 Asetus hyväksyttiin valtioneuvostossa

Lisätiedot

Tutkimus ja opetus sotessa

Tutkimus ja opetus sotessa Tutkimus ja opetus sotessa Palvelualuejohtaja, tutkimusjohtaja Esko Vanninen 12.5.2017 1 Tutkimus ja opetus on keskeinen osa KYSin toimintaa Perustuu terveydenhuoltolakiin ja valtion suoraan rahoitukseen

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

Oppisopimuksella osaavaa työvoimaa

Oppisopimuksella osaavaa työvoimaa Oppisopimuksella osaavaa työvoimaa EK-foorumi, Oulu Satu Ågren Esityksen sisältö Oppisopimuskoulutusta yksilöllistyviin ja eriytyviin tarpeisiin Oppisopimuksen kehittäminen ammatillisen koulutuksen reformissa

Lisätiedot