La a keinformaatioverkoston viestinta suunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "La a keinformaatioverkoston viestinta suunnitelma"

Transkriptio

1 1 Hyväksytty koordinaatioryhmän kokouksessa La a keinformaatioverkoston viestinta suunnitelma Lähtökohta Fimea julkaisi helmikuussa 2012 kansallisen lääkeinformaatiostrategian. Siinä tavoitteeksi asetettiin, että 1. Suomessa on toimiva moniammatillinen lääkeinformaatioverkosto, 2. terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät luotettavia tiedonlähteitä ja palveluja, 3. terveydenhuollon lääkeosaaminen on korkeatasoista ja moniammatillista, 4. lääkeneuvonta perustuu valtakunnallisiin suosituksiin ja paikallisiin sopimuksiin, 5. lääkkeiden käyttäjät hyödyntävät luotettavia tiedonlähteitä ja palveluja, 6. väestön terveyden lukutaito on hyvä. Strategian toimeenpanoa varten perustettiin lääkeinformaatioverkosto, joka aloitti työnsä syksyllä Verkostossa toimii useita työryhmiä, joiden työtä koordinoi Lääkeinformaation koordinaatioryhmä. Lääkeinformaation koordinaatioryhmän tehtävänä on lääkeinformaatiostrategian mukaisesti edistää ja koordinoida lääkeinformaation kehittämistä Suomessa, priorisoida työryhmien ehdotusten pohjalta lääkeinformaatiostrategiassa esitetyt kehittämisprojektit, seurata ja kommentoida kehittämisprojektien työtä, koordinoida lääkeinformaatioon liittyvää tutkimusta sekä edistää kansainvälistä yhteistyötä. Tätä työtä tukemaan on perustettu viestintätiimi, joka koostuu koordinaatioryhmään kuuluvien sidosryhmien viestinnän asiantuntijoista ja/tai muista asiantuntijoista. Tiimin tärkein tehtävä on laatia lääkeinformaatioverkostolle viestintäsuunnitelma, jonka linjauksista ja toteuttamisesta päättää koordinaatioryhmä. Viestintätiimiä edustaa koordinaatioryhmässä tiimin puheenjohtaja. 2. Viestinnän tavoitteet Verkoston aloitusvaiheessa viestinnän painopiste on ollut sisäisessä viestinnässä. Nykyisellä kaudella se siirtyy entistä enemmän myös ulkoiseen viestintään. Ulkoista viestintää toteutetaan verkostomaisesti ja sitä tekevät verkostossa mukana olevat organisaatiot ja verkoston kehittämishankkeissa vastuussa olevat tahot. Sisäisen viestinnän tavoitteet Lääkeinformaatioverkostossa mukana on noin 60 alan toimijaa ja kuusi työryhmää. Verkostomaisen työskentelyn tuloksellisuuden kannalta on tärkeää, että tieto kulkee hyvin ryhmien välillä, työnjako on määritelty ja verkoston tavoitteet ovat selkeitä.

2 2 verkostossa mukana olevat tahot ovat sitoutuneet yhteistyöhön ja tavoitteisiin. tieto kulkee sujuvasti ja avoimesti eri työryhmien ja kehittämisprojektien välillä mukana olijat viestivät aktiivisesti verkoston toiminnasta ja tuloksista omille sidosryhmilleen ja edustamilleen tahoille (ml. kansainväliset kumppanit) tieto kulkee sosiaali ja terveysministeriön ja verkoston välillä. Ulkoisen viestinnän tavoitteet Tietoisuus luotettavan lääketiedon merkityksestä lisääntyy (lähdekriittisyys paranee) Luotettavien lääketiedon lähteiden tunnettuus ja käyttöaste paranevat Verkoston tunnettuus paranee: alan toimijat tuntevat Luotettavan lääketiedon puolesta brändin 3. Kohderyhmät Verkoston viestinnän kohderyhmät voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin kohderyhmiin. Sisäisen kohderyhmän muodostavat verkostossa mukana olevat asiantuntijat ja terveydenhuollon ammattilaiset. Työryhmien jäsenet Verkostossa mukana olevat organisaatiot ja niiden henkilökunta Ulkoisia kohderyhmiä ovat Tahot, joita verkostossa mukana olevat toimijat edustavat (ml. kansainväliset toimijat) Työryhmien kohderyhminä olevat lääkkeiden käyttäjät ja terveydenhuollon ammattilaiset Yhteiskunnalliset vaikuttajat ja media 4. Visio ja slogan Visio kiteyttää lääkeinformaatioverkoston tavoitteen: Vuoden 2017 loppuun mennessä kansallisen, moniammatillisen lääkeinformaatio verkoston toiminta on vakiintunutta ja vaikuttavaa. Slogan kiteyttää vision helposti muistettavaan ja iskevään muotoon. Samalla se on brändin sanallinen ilmentymä. Lääkeinformaatioverkoston slogan: Luotettavan lääketiedon puolesta 5. Pääviestit Yhtenäisiä viestejä käytetään johdonmukaisen viestinnän ja markkinoinnin apuna. Ne kertovat Lääkeinformaatioverkoston tavoitteista ja siitä, mitä verkosto tekee ne saavuttaakseen. Näitä pääviestejä jokainen voi käyttää apuna kertoessaan verkostosta omille sidosryhmilleen.

3 3 Visio Vuoden 2017 loppuun mennessä kansallisen, moniammatillisen lääkeinformaatio verkoston toiminta on vakiintunutta ja vaikuttavaa. Slogan Luotettavan lääketiedon puolesta Pääviestit Lääkeinformaatioverkosto: Kokoaa keskeiset lääkealan toimijat yhteen Toimii avoimesti ja asiakaslähtöisesti Edistää luotettavien lääketiedon lähteiden hyödyntämistä Alaviestit Mikä olemme? Moniammatillinen Yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijat kokoava Kansainvälisestikin ainutlaatuinen Miten toimimme? Verkostomaisesti Tavoitteellisesti Aktiivisesti Aktivoiden lääkkeiden käyttäjiä Mitä teemme? Lisäämme yhteistyötä eri lääkealan toimijoiden välille Luomme yhteiset suuntaviivat ja tavoitteet Käynnistämme ja koordinoimme kehittämishankkeita ja tutkimusta Seuraamme ja arvioimme toiminnan edistymistä ja vaikuttavuutta Työryhmien viestit löytyvät liitteestä 1.

4 4 6. Arvot Arvot ohjaavat kaikkea lääkeinformaatioverkoston tekemistä, niin myös markkinointia ja viestintää. Arvomme ovat: potilas /asiakaskeskeisyys moniammatillisuus laadukkuus luotettavuus 7. Viestinnän periaatteet Lääkeinformaatioverkoston viestintä on: avointa aktiivista ajankohtaista ymmärrettävää kohderyhmälähtöistä vuorovaikutuksellista 8. Visuaalinen ilme Verkostolla on oma tunnus, joka symboloi verkoston toimintaa. Se ei ole merkki kriteerit täyttävästä lääkeinformaatiosta. Tunnusta voidaan vapaasti käyttää silloin, kun lääkeinformaatioverkostossa mukana olevat toimijat kertovat toiminnasta omille sidosryhmilleen. Tunnuksen käyttö kehittämisprojekteissa vaatii erillisen luvan. Tunnuksessa kapselit muodostavat kuvion, joka muistuttaa ryhmää tai verkostoa, joka on kerääntynyt yhteisen pöydän ääreen jakamaan tietoa keskenään. Suunnittelun lähtökohtana on ollut Lääkehoidon päivän tunnuksessa esiintyvä värimaailma, fontti, pisaran muoto ja punavalkoinen kapselisymboli. Tunnuksen käytön ohjeet ovat liitteessä Vastuut Koordinaatioryhmä Koordinaatioryhmä johtaa lääkeinformaatioverkoston viestintää ja vastaa sen toteuttamisesta. Koordinaatioryhmän tehtävänä on huolehtia, että verkoston työn etenemisestä viestitään aktiivisesti niin verkoston sisällä kuin ulospäin. Puheenjohtaja ja sihteeri antavat verkoston työhön liittyviä julkisia lausuntoja (media) ellei toisin sovita.

5 5 Työryhmät Työryhmällä on velvollisuus huolehtia ryhmän työhön liittyvästä viestinnästä ja pitää muut ryhmät ajan tasalla oman työn etenemisestä. Työryhmän puheenjohtajan tehtävä on huolehtia, että työryhmässä ja kehittämishankkeissa mukana olevat toimijat ovat sitoutuneet yhteistyöhön ja tavoitteisiin. Puheenjohtaja voi antaa työryhmän työhön liittyviä julkisia lausuntoja (media) niin sovittaessa. Työryhmän jäsenillä on viestinnässä tärkeä rooli. He vastaavat ajantasaisen tiedon välittämisestä varajäsenille, omiin organisaatioihinsa ja omille sidosryhmilleen. Viestintätiimi Viestintätiimi valmistelee viestinnän linjaukset koordinaatioryhmän päätettäväksi ja toteutettavaksi. Viestintätiimin jäsenet toimivat työryhmien ja koordinaatioryhmän apuna viestinnällisesti kiinnostavien aiheiden valitsemisessa ja toimenpiteiden suunnittelemisessa. Jokaisella työryhmällä on oma vastuutiedottajansa. Viestintätiimi myös seuraa ja koordinoi viestinnän onnistumista ja tavoitteisiin pääsemistä. Lääkeinformaatioverkostossa mukana olevat toimijat Verkostossa mukana olevat toimijat vastaavat tiedon välittämisestä omiin organisaatioihinsa ja verkostossa edustamilleen tahoille (ml. kansainväliset toimijat). 9. Riskit Viestinnän tehtävänä on myös ennakoida ja varautua ulkoisiin ja sisäisiin riskeihin, jotka voivat haitata verkoston toimintaa tai heikentää sen mainetta. Mahdollisia riskejä ovat mm. Viestin sirpaloituminen (lukuisia toimijoita: eri suulla puhuminen) Verkoston monimuotoinen rakenne (tieto ei kulje tai se muuttuu) Viestien ymmärrettävyys Toimijoiden sitoutuminen hankkeeseen (Ei nähdä hyötyä, epäselvät tavoitteet) Resurssit (henkilöt, raha) Poliittisen tahtotilan muuttuminen Henkilöriskit (keskeisten henkilöiden vaihtuminen, sairastuminen jne.) Vastuut (hankkeella ei omistajaa, epäselvä vastuunjako) 10. Vahvuudet Eri toimijat vahvistavat yhteistyössä luotettavan lääketiedon roolia Verkostoon on sitoutunut laaja joukko alan toimijoita Verkoston avulla tavoitetaan laajat kohderyhmät Aiheen tärkeys on valmiiksi tunnustettu Julkisen, yksityisten ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyö Verkostolla on oma viestintätiimi 12. Keinot ja kanavat Lääkeinformaatioverkoston viestintään ei ole osoitettu erillisiä resursseja. Viestinnän onnistumisen lähtökohtana on mukana olevien organisaatioiden ja niiden vastuuhenkilöiden sitoutuminen hankkeeseen ja aktiiviseen viestintään omissa verkostoissaan.

6 6 Sisäinen viestintä Ulkoinen viestintä Kokoukset Verkoston työryhmien kokoukset muodostavat tärkeän tiedon jakamisen kanavan. Työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden on varmistettava, että kokouksien esityslistat, pöytäkirjat ja muut materiaalit ovat ko. työryhmän jäsenten ja varajäsenten saatavilla ja hyväksytyt kokousmuistiot löytyvät Innokylä palvelusta. Työryhmien jäsenillä on velvollisuus informoida hankkeen etenemisestä varajäseniään ja edustamiaan tahoja. Uutiskirje Verkoston työn etenemisestä informoidaan neljästi vuodessa ilmestyvällä uutiskirjeellä. Sisällöt tulevat verkoston työryhmistä. Uutiskirjeen tavoitteena on jakaa tietoa, mutta myös sitouttaa verkoston jäseniä ja luoda me henkeä. Uutiskirjeen laatimisesta vastaa koordinaatioryhmän sihteeri. Innokylä Innokylä.fi toimii verkoston yhteisenä työtilana. Se on avoin palvelu, jonka sisältöön kuka tahansa voi tutustua. Työryhmien työstä syntyvät dokumentit tallennetaan Innokylään avoimen tiedonkulun varmistamiseksi. Kunkin työryhmän sihteeri vastaa omien dokumenttien tallentamista ja ajan tasalla pitämisestä. Viestinnän perehdytys ja ohjeet Hyvän tiedonkulun takaamiseksi koordinaatioryhmän tulee varmistaa, että työryhmien jäsenet ovat tutustuneet viestintäsuunnitelmaan ja muihin työviestinnän ohjeisiin. Vaikuttava viestintä edellyttää, että verkostossa mukana olevat osaavat kertoa tavoitteista ja toiminnasta johdonmukaisesti ja yhtenäisesti. Tiedonkulku koordinaatioryhmän ja STM:n välillä Lääkeinformaatioverkosto pitää aktiivisesti yhteyttä Sosiaali ja terveysministeriön kanssa. Koordinaatioryhmä tapaa ministeriön edustajan vähintään kerran vuodessa. Lisäksi STM:n edustaja kutsutaan koordinaatioryhmän kokouksiin, kun ministeriön mukana olo katsotaan tärkeäksi. Koordinaatioryhmän kokousmuistiot ja kutsut tapahtumiin (mm. Lääkeinformaatiofoorumi) lähetetään aina ministeriöön tiedoksi. Vastuu yhteydenpidosta on koordinaatioryhmän sihteerillä. Verkostot Avoimen ja aktiivisen viestinnän onnistumisen edellytyksenä on, että lääkeinformaatioverkoston jäsenet ja heidän organisaationsa ovat aktiivisesti mukana ja kertovat hankkeen etenemisestä omalle henkilöstölleen ja verkostossa edustamilleen tahoille. Erityishuomiota kiinnitetään siihen, että viestintä tavoittaa myös erityisryhmien edustajat. Sosiaalinen media Lääkeinformaatioverkoston hankkeet ja toiminta näkyy verkostossa mukana olevien toimijoiden sosiaalisen median kanavissa. Otetaan käyttöön Lääkeinformaatioverkoston

7 7 hashtag #lääketieto. Hyödynnetään myös olemassa olevia alan hashtageja #laakehoito ja #laakehoidonpaiva. Innokylä.fi Innokylä.fi on avoin palvelu, jonka sisältöön kuka tahansa voi tutustua. Työryhmien työstä syntyvät dokumentit tallennetaan Innokylään avoimen tiedonkulun varmistamiseksi. Hankesivu Verkoston esittelysivu löytyy Fimean verkkosivuilta: Uutiskirje Verkoston työn etenemisestä informoidaan neljästi vuodessa ilmestyvällä uutiskirjeellä. Verkostossa mukana olevat organisaatiot voivat hyödyntää uutiskirjeen sisältöjä omassa viestinnässään (uutiskirjeet, tiedotteet, verkkosivut, sidosryhmälehdet ja sosiaalinen media). Uutiskirjeen päätavoitteena on jakaa tietoa työryhmien välillä, mutta myös sitouttaa muita alan toimijoita yhteiseen tavoitteeseen. Uutiskirje lähetetään työryhmien jäsenille ja varajäsenille sekä viestintäverkoston kautta mukana toimiville organisaatioille. Julkaisut Verkoston työn etenemisestä ja tuloksista kerrotaan vähintään kerran vuodessa Fimean Sic! lehdessä sekä muiden verkostoon osallistuvien organisaatioiden sidosryhmälehdissä tai julkaisukanavissa (verkkosivut jne.). Viestinnässä hyödynnetään aktiivisesti hankkeiden tuloksena syntyviä julkaisuja (tutkimukset, selvitykset jne.) Lääkeinformaatiofoorumi Vuosittain järjestettävä moniammatillinen Lääkeinformaatiofoorumi kokoaa yhteen lääkealan toimijat, terveydenhuollon ammattilaiset ja lääkkeiden käyttäjät keskustelemaan lääkeinformaation kehittämisestä. Koordinaatioryhmä suunnittelee foorumien ohjelmat ja kutsuu kaikki halukkaat sidosryhmät keskustelutilaisuuteen. Lääkeinformaatiofoorumi on yksi tärkeimmistä ulkoisen viestinnän keinoista. Foorumiin kutsutaan niin verkoston sisäisiä ja ulkoisia sidosryhmiä. Kuluvan kauden aikana tavoitteena on nostaa tapahtuman profiilia, jotta siitä muodostuisi merkittävä lääkealan toimijoiden tapahtuma. Lääkehoidon päivä Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä, joka järjestetään vuosittain. Lääkeinformaatioverkosto on yksi Lääkehoidon päivän toteuttajista. Päivän aikana verkosto nostaa esiin tietoisuutta luotettavan lääkeinformaation merkityksestä päivän teemaan sopien. Mediaviestintä Median kanssa tehtävästä viestinnästä sovitaan aina tapauskohtaisesti. Pääsääntö kuitenkin on, että mediaviestinnästä ja viestinnän kanavista vastaa se organisaatio, joka on vastannut lääkeinformaatioverkoston piirissä tehtävästä hankkeesta. Muut toimijat tukevat viestintää jakamalla uutista omissa kanavissaan. Viestintää tukeva materiaali

8 8 Power Point esitykset Verkoston toiminta ja tavoitteet esitellään verkoston power point esityksessä (suomi ja englanti). Varmistetaan, että ajan tasalla oleva esitys on avoimesti saatavissa Innokylässä ja esim. Slide Share palvelussa. Logo ja logo ohjeet Verkoston työn tunnettuutta vahvistetaan logolla ja sen käyttöä selkeyttävillä ohjeilla (LIITE 2). Logoa ei saa käyttää yritysten, tuotteiden, tapahtumien ym. kaupalliseen markkinointiin. Julkaisut Lääkeinformaatioverkostotoiminnan nykytila ja strategia 2020 on julkaistu Fimean kehittää, arvioi ja informoi julkaisusarjassa 1/2012 Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia Lääkeinformaation koordinaatioryhmän toimintasuunnitelma kaudelle Artikkelit Sic! lehdessä ym. sidosryhmälehdissä. 13. Mittaaminen Viestintä on tavoitteellista toimintaa ja sen onnistumista mitataan hankkeen aikana esim. kyselyiden ja seurannan avulla. Sisäisen viestinnän mittareita Kokousten määrä ja niihin osallistujien määrän seuranta Työskentelytyytyväisyyden mittaaminen Innokylän käytön seuranta (dokumenttien lkm, kävijämäärät jne.) Uutiskirjeen seuranta (ilmestymistiheys, sisältö ja avausprosentti) Riittävän tiedonkulun arviointi yhdessä STM:n edustajien kanssa Ulkoisen viestinnän mittareita Luotettavan lääketiedon puolesta brändin tunnettuuden ja näkyvyyden mittaaminen (lähtötilanne) Uutiskirjeen tilausseuranta Innokylä.fi: käytön seuranta Mediaseuranta ml. sosiaalinen media (osana Lääketeollisuus ry:n seurantaa) Tapahtumien, tilaisuuksien, toimenpide ehdotusten ja kehittämisprojektien määrä LIITTEET Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Liite 5 Työryhmien viestit Lääkeinformaatioverkoston logon ja sloganin käyttö Ohje Innokylän käyttöön Kehityshankkeen tulosten viestinnän ohje Lääkeinformaatioverkostossa mukana olevat toimijat

9 9 LIITE 1 Työryhmien viestit Kokoaa keskeiset lääkealan toimijat yhteen Toimii avoimesti ja asiakaslähtöisesti Edistää luotettavien lääketiedon lähteiden hyödyntämistä Lääkkeiden käyttäjille Lääkkeen käyttäjää varten heitä osallistaen. Tavoitamme ymmärrettävin viestein lääkkeiden käyttäjät siellä missä he ovat. Edistämme lääkehoitoa tarvitsevien ja erityisryhmien lääketiedon hyödyntämistä. Koulutusryhmä Eri ammattiryhmien ymmärrys, luottamus ja toiminnan tuntemus edesauttaa yhteistyötä potilaan parhaaksi Tavoitteena on saada luotettava lääketieto helposti saataville Edistämme moniammatillista yhteistyötä jo peruskoulutuksen aikana eri menetelmin Edesautamme, että opetuksessa varmistetaan tietoisuus luotettavan lääketiedon lähteistä sekä niiden hyödyntäminen ja tiedon soveltaminen käytäntöön Hyödynnämme lääkehoidon opettajien monialaista foorumia tärkeänä kanavana Tuottaa luotettavaa lääketietoa opetukseen Tukee tutkimuksellisen tiedon hyödyntämistä Tekee osaamista tunnetuksi on aktiivisessa vuorovaikutuksessa koulutusta antaviin tahoihin ja ottaa kantaa opetussuunnitelmiin Edistää yhteistyötä, mm. yhteisillä koulutusjaksoilla Tutkimusryhmä Näyttöön perustuvaa lääkeinformaatiota kaikille. Selvitämme lääkkeen käyttäjien ja ammattilaisten tiedontarpeita lääkeinformaatiossa. Esittelemme lääkeinformaatiotutkimusta kansallisesti ja verkostoidumme kansainvälisesti. Edistämme ja koordinoimme laadukasta lääkeinformaatiotutkimusta.

10 10 LIITE 2 Lääkeinformaatioverkoston logon ja sloganin käyttö Lääkeinformaatioverkoston logon käyttöoikeudet ovat Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimealla. Lääkeinformaatioverkoston tunnus symboloi verkoston toimintaa, se ei ole merkki kriteerit täyttävästä lääkeinformaatiosta. Yhteys lääkeinformaatioverkoston toimintaan tulee tehdä näkyväksi tunnuksen käytön yhteydessä (esim. maininta power point dioissa tai artikkelissa). Tunnuksessa kapselit muodostavat kuvion, joka muistuttaa ryhmää tai verkostoa, joka on kerääntynyt yhteisen pöydän ääreen jakamaan tietoa keskenään. Tunnuksen käyttö kerrottaessa lääkeinformaatioverkoston toiminnassa Kun lääkeinformaatioverkostossa mukana olevat tahot kertovat toiminnasta omille sidosryhmilleen, logon käyttö tapahtuu viestintäsuunnitelman periaatteiden mukaisesti ja sille ei erikseen tarvitse hakea lupaa. Esimerkkejä tunnuksen käytöstä: Asiakaslehtien artikkeleissa, kun jutun aiheena on verkostossa toteutettava toiminta. Verkostosta kertominen omilla verkkosivuilla Power point esityksissä Median pyytäessä logoa, yhteydenotot: Viestintä, Fimea (viestinta@fimea.fi) Tunnuksen käyttö lääkeinformaatioverkoston puitteissa toteutettavassa kehittämisprojektissa Lupa logon ja sloganiin käyttöön haetaan Lääkeinformaatioverkoston toimintaohjeen mukaisesti. Tunnusta ei anneta lääkeinformaatiomateriaalille, se annetaan toiminnalle, jota verkoston puitteissa tehdään. Toiminnan tulee linkittyä selkeästi johonkin lääkeinformaatiostrategian toimenpide ehdotukseen. Toiminta / projekti tulee toteuttaa yhteistyössä jonkun lääkeinformaatioverkoston työryhmän kanssa. Esimerkkejä tunnuksen käytöstä: Verkostossa mukana olevat toimijat järjestävät lääkeinformaatioon linkittyvän tapahtuman. Logoa käytetään ilmoituksissa, power point esityksissä, esitteissä ym. kehittämisprojektiin liittyvissä materiaaleissa. Koulutuksissa: ohjelmaesitteissä, power point dioissa. Tutkimuksissa: kyselylomakkeissa Tutkimus ja kehittämishankkeiden rahoitushakemuksissa

11 11 Lääkeinformaatioverkoston logoa, slogania tai yhteistä materiaalia ei saa käyttää lääkemarkkinoinnin yhteydessä Logon saa käyttöönsä (sähköpostitse zip tiedostona) tämän toimintaohjeen ohjeita noudattamalla. Tekniset ohjeet: Tunnuksesta on värilliset ja musta valkoversiot jpg, tiff ja gif muodoissa. Tunnuksen suoja alue on vähintään yhden kapselisymbolin mitta kaikkiin suuntiin. Suojaalueelle ei saa sijoittaa muita graafisia elementtejä. Tunnusta voi käyttää toisen tunnuksen (esim. toiminnan tuottajatahon logon) kanssa samassa yhteydessä. Kun tunnusta käytetään sidosryhmälogon vieressä, tunnukset erotetaan mielellään selkeyden vuoksi toisistaan ohuella hiuslinjalla. Tällöin huomioidaan molempien tunnusten suoja alueet, mutta väljyyttä voi mielellään olla enemmänkin. Värit: Sininen on Pantone 284 (RGB 106, 173, 228) ja pinkki Pantone 233 (RGB 197, 0, 132) Tunnuksen käyttöön liittyviin kysymyksiin vastaa Fimean viestintä,

12 12 LIITE 3 Ohje Innokylän käyttöön Työryhmän jäsen: Näin käytät Innokylää Innokylä toimii verkoston sisäisen tiedonkulun kanavana. Seuraa hankkeen sivuja niin pysyt kartalla mitä muissa työryhmissä on tällä hetkellä meneillään. Samalla verkoston toiminta on avointa, julkista ja tieto on yhteisesti kaikkien saatavilla. Kaikkien yhteinen areena lisää parhaimmillaan tiedonkulkua ja innostaa yhteiseen kehittämiseen. Verkostolla on Innokylässä kaksi foorumia: Hanke sivu Innokyla.fi lääkeinformaatioverkosto yleiskuvaus verkostosta, työryhmistä ja toiminnasta toimintasuunnitelmat ja tavoitteet yhteystiedot työryhmien alisivut Tee sivulla tallenna oman työryhmäsi kokousmuistiot (suositus: kirjoittaja vie Innokylään ja laittaa esim. muistutusviestin muille jäsenille) tallenna toimintasuunnitelmat, projektisuunnitelmat ja muut yhteisesti sovitut asiakirjat lue toisten työryhmien ajankohtaisia kuulumisia Verkosto työtila Innokyla.fi työtilat lääkeinformaatioverkosto on paikka keskustelulle ja tiedon vaihdolle verkoston jäsenet löytävät toisensa Tee työtilassa keskustele, kommentoi ja nosta tärkeitä teemoja yhteiselle areenalle tiedota verkostoa kiinnostavista alan tapahtumista ja toiminnasta parastele yhteisiä suunnitelmia kommentoiden ja keskustellen tallenna työtilan materiaalit osioon, diaesityksiä, esityksiä ja julkaisuja yhteiseen käyttöön luo verkostolle kyselyitä tutustu toisiin verkoston jäseniin Huomaa, että kaikki Innokylään kirjautuneet voivat muokata hankkeiden ja työtilojen aineistoja. Kaikilla on pääsy sivustolle tutustumaan aineistoihin.

13 13 LIITE 4 Lääkeinformaatioverkoston hankeviestinnän ohjeistus Tämän ohjeen tarkoitus on auttaa suunnittelemaan Lääkeinformaatioverkoston hankkeiden ja projektien ulkoista ja sisäistä viestintää. Verkoston viestinnän periaatteet Lääkeinformaatioverkoston viestinnän periaatteet ja pääviestit on esitetty viestintäsuunnitelmassa. On tärkeää muistaa, että jos viestitään verkoston nimissä, viestin tulee olla neutraali. Lisäksi tulee huolehtia, että lääkeinformaatioverkoston koordinaatioryhmän sihteeriä informoidaan viestinnällisistä toimenpiteistä ja suunnitelmista. Mistä asioista viestitään? Onko asia tai tapahtuma tuore? Sisältääkö asia uutta tietoa? Onko asialla vaikutusta toimintatapoihin? Onko sillä suuri merkitys verkoston sidosryhmille, lääkkeiden käyttäjille ja/tai terveydenhuollon ammattilaisille? Koskeeko viestittävä asia useita sidosryhmiä? Onko asia tai tapahtuma sidosryhmille läheinen? Onko asia tai tapahtuma ainutkertainen? Ensimmäiseksi hankeviestinnän viestintäprosessissa on määriteltävä, mistä asioista viestitään. Kaikista asioista ei kannata viestiä. Asioita, joista kannattaa viestiä, ovat esimerkiksi tutkimustulokset, selvitykset, raportit, seminaarit, tapahtumat, luennot, vierailut, uudenlaiset toimintatavat. Milloin viestitään? Onko asialla uutuusarvoa? Onko asia ajankohtainen? Lääkeinformaatioverkoston hankkeiden ja projektien viestinnän suunnittelu kannattaa aloittaa samaan aikaan kuin hankekin. Viestintä edellyttää ennakkosuunnittelua ja resursointia onnistuakseen. Asioista kannattaa viestiä silloin, kun ne ovat ajankohtaisia ja tuoreita. Jokin vanhempikin aihe voi nousta yllättäen ajankohtaiseksi, jos esimerkiksi media tarttuu siihen viiveellä tai toisen aiheen yhteydessä. Viestintää vaativista asioista on hyvä olla yhteydessä viestinnästä vastaavan organisaation viestinnän asiantuntijoihin ja kyseisen työryhmän viestintävastaavaan jo hyvissä ajoin.

14 14 Kenelle viestitään? Mikä on hankkeen tavoite? Kuka tiedosta hyötyy? Kenen tarvitsee tietää tästä asiasta? Kenen toimintaan tieto vaikuttaa? Kohderyhmä määräytyy sen mukaan, mikä on hankkeen tavoite ja kuka viestittävästä tiedosta hyötyy. Kohderyhmä vaikuttaa siihen, mistä asioista ja mitä keinoja/kanavia käyttäen viestitään. Laajan jakelun mediatiedote ei välttämättä ole paras keino, kun kohderyhmä on tietty, suppea ammattilaisryhmä. Ulkoisten kohderyhmien lisäksi viestimisen arvoisista asioista on hyvä informoida myös verkoston muita toimijoita ja työryhmiä. Kunkin työryhmän viestintävastaava voi auttaa sopivien kohderyhmien pohtimisessa. Verkoston viestinnän kohderyhmät voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin kohderyhmiin. Sisäisen kohderyhmän muodostavat verkostossa mukana olevat asiantuntijat ja terveydenhuollon ammattilaiset. Työryhmien jäsenet Verkostossa mukana olevat organisaatiot ja niiden henkilökunta Ulkoisia kohderyhmiä ovat Tahot, joita verkostossa mukana olevat toimijat edustavat (ml. kansainväliset toimijat) Työryhmien kohderyhminä olevat lääkkeiden käyttäjät ja terveydenhuollon ammattilaiset Yhteiskunnalliset vaikuttajat ja media Mitä keinoja ja kanavia käytetään? Mitä kanavia kohderyhmä käyttää? Missä kohderyhmät liikkuvat? Mistä kohderyhmät hakevat tietoa? Mikä herättää kohderyhmän huomion? Lääkeinformaatioverkoston hankkeiden ja projektien viestinnän ensisijaisia keinoja ja kanavia ovat mukana olevien organisaatioiden olemassa olevat viestinnän keinot ja kanavat. Mahdollisia kanavia mm.: Kotisivut Sähköiset uutiskirjeet Some kanavat Blogit Mediaviestintä Tapahtumat ja tilaisuudet Ammattilaisjulkaisut Innokylä Lisäksi verkostolla on käytettävissä omat kanavat: Innokylä ja uutiskirje.

15 15 Viestinnän prosessi ja vastuun jakaminen Mikä on viestinnän aikataulu? Kuka vastaa toimenpiteistä? Keneltä saa tarvittaessa lisätietoja? Kuka vastaa uutisen/tiedotteen tms. kirjoittamisesta julkistamisesta? Hanketta käynnistäessä tulee sopia, mikä organisaatio toimii viestinnän toimenpiteiden toteuttajana. Viestintätiimin edustaja toimii apuna viestinnällisesti kiinnostavien aiheiden valinnassa ja toimenpiteiden suunnittelussa. Työryhmällä on velvollisuus huolehtia työryhmän työhön liittyvästä viestinnästä. Verkoston muut toimijat osallistuvat aktiivisesti asian viestimiseen omille sidosryhmilleen.

16 16 LIITE 5 Lääkeinformaatioverkostossa mukana olevat toimijat, työryhmien jäsenet KOORDINAATIORYHMÄ Erkki Palva (puheenjohtaja) (Pertti Happonen), Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea Katri Hämeen Anttila (sihteeri), Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea Minna Palhamo (Essi Kariaho), Lääketietokeskus Laura Labart (Jaakko Laurila), Lääketeollisuus ry Inka Puumalainen (Katariina Lehtinen), Yliopiston Apteekki Vesa Kujala (Johanna Salimäki), Apteekkariliitto Kirsi Sillanpää, Tehy (Merja Merasto, Suomen sairaanhoitajaliitto ry.) Tarja Pajunen, Hengitysliitto ry, (Päivi Opari, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry) Jorma Komulainen (Anna Kojo), Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Työryhmien edustajat: Laura Niemi, Suomen sairaanhoitajaliitto (viestintätiimin edustaja) Marja Airaksinen, Helsingin yliopisto, sosiaalifarmasian osasto (Leena Saastamoinen, Kela) (tutkimustyöryhmän edustaja) Outi Lapatto Reiniluoto, HUS (Kari Raaska, Suomen Psykiatriyhdistys) (lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän edustaja) Virpi Sulosaari, Turun AMK (koulutustyöryhmän edustaja) Pekka Kankaanpää, Munuais ja maksaliitto (lääkeinformaatiota lääkkeiden käyttäjille työryhmän edustaja) VIESTINTÄTIIMI Laura Kouri, SOSTE Anna Kojo, Duodecim Hanne Juuti, Lääketietokeskus Tiina Kuosa, Suomen Apteekkariliitto Annakaisa Mänttäri, Lääketeollisuus ry Minna Takaloeskola, Fimea LÄÄKEINFORMAATIOTA AMMATTILAISILLE TYÖRYHMÄ Suomen Kliinisen Farmakologian yhdistys: Janne Backman, puheenjohtaja (Risto Huupponen) Muut erikoislääkäriyhdistykset: Kari Raaska (Mikko Purhonen) Kliinisen Farmasian Seura: Jouni Ahonen (Irene Soinio Laaksonen) Sairaala apteekit ja lääkekeskukset: Elina Honkoila, HUS apteekki Suomen Apteekkariliitto: Saija Leikola (Johanna Salimäki) Kela: Rauni Allinen, varapuheenjohtaja (Lauri Keso)

17 17 Yliopistojen apteekit: Paavo Tanskanen, Itä Suomen yliopiston apteekki (Sanna Mykkänen, Yliopiston Apteekki) Terveydenhuollon palvelujärjestelmän edustus: Outi Lapatto Reiniluoto (Pirjo Laitinen Parkkonen, Hyvinkään perusturva) Jaana Puhakka (Mikko Valkonen) Helsingin terveyskeskus Ammattiliitot: Lauri Vuorenkoski, Suomen Lääkäriliitto (Matti Pöyry, Suomen Hammaslääkäriliitto) Pirjo Lukkari, sihteeri Suomen Farmasialiitto (Suvi Heiskanen, Proviisoriyhdistys) Laura Salmela, Suomen Sairaanhoitajaliitto (Kaija Ojanperä, Tehy) Elina Ottela (Johanna Perez), Super Lääketeollisuus ry Laura Labart (Jaakko Laurila) THL: Minerva Krohn Fimea: Päivi Ruokoniemi (Pirjo Rosenberg) LÄÄKEINFORMAATIOTA LÄÄKKEIDEN KÄYTTÄJILE TYÖRYHMÄ Potilaiden edustus: Liisa Pylkkänen, Syöpäjärjestöt, (Jaana Hirvonen, Reumaliitto) Tarja Pajunen, varapuheenjohtaja/sihteeri Hengitysliitto, (Riitta Vuorisalo, Suomen Diabetesliitto) Taina Mäensivu, Helsingin Seniorisäätiö / Vanhustyön keskusliitto, (Paavo Koistinen, Potilasliitto) Pekka Kankaanpää, Munuais ja maksaliitto, (Anu Korhonen, Aivovammaliitto) Johanna Kujala, Suomen tuki ja liikuntaelinliitto Kuurojen liitto: Marika Rönnberg (Virpi Thurén) Näkövammaisten keskusliitto: Markku Möttönen (Kirsi Ilmarinen) Kuluttajaliitto: Martti Mikkonen (Tuula Sario) Suomen Apteekkariliitto: Johanna Salimäki (Sanna Siissalo) Yliopiston apteekin tietopalvelut: Paula Kokko (Katariina Lehtinen) Lääketietokeskus: Essi Kariaho, puheenjohtaja (Hanne Juuti) Lääketeollisuus ry: Maija Gohlke Kokkonen (Jaakko Laurila) Tehy: Mervi Flinkman (Eva Siitonen) Fimea: Katri Hämeen Anttila (Anne Kumpusalo Vauhkonen)

18 18 KOULUTUSTYÖRYHMÄ Lääketieteen koulutusyksiköt: Eriika Savontaus, Turun yliopisto (Katriina Vuolteenaho, Tampereen yliopisto) Risto Huupponen, Turun yliopisto (Eero Mervaala, Helsingin yliopisto) Farmasian koulutusyksiköt: Krista Laine, Itä Suomen yliopisto (Kirsti Laitinen, Itä Suomen yliopisto) Niina Mononen, Helsingin yliopisto (Ulla Mari Parkkisenniemi Kinnunen, Åbo Akademi) Farmasian täydennyskoulutus: Nina Sevón Vilkman, Farmasian oppimiskeskus Ammattikorkeakoulut: Virpi Sulosaari, sihteeri / varapuheenjohtaja Turun ammattikorkeakoulu (Hannele Tyrväinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu) Ammatti ja aikuisopistot: Merja Leena Silander, Amiedu (Johanna Ollila, Omnia ammattiopisto, Sari Havia Turun ammatti instituutti, Soili Haverinen Helsingin Diakoniaopisto) Opiskelijajärjestöt: Terttu Tiirola, Suomen farmasian opiskelijat (Joel Holmen, Suomen Medisiinariliitto) Veera Einola, Tehy (Viktor Nikolajev, Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liitto ry) Terveydenhuollon palvelujärjestelmän edustus: Janne Hukkanen, OYS Ammattiliitot: Ulla Anttila, Suomen Lääkäriliitto (Matti Pöyry, Suomen Hammaslääkäriliitto) Ville Matti Mäkinen, Proviisoriyhdistys (Sanna Passi, Suomen Farmasialiitto) Juha Kurtti, Tehy (Nina Hahtela, Suomen Sairaanhoitajaliitto) Marja Sokkanen, Tehyn lähihoitajaedustaja (Elina Ottela, SuPer) Fimea: Päivi Ruokoniemi (Anne Kumpusalo Vauhkonen) TUTKIMUSTYÖRYHMÄ Lääketieteen koulutusyksiköt, lääketieteen edustus: Eeva Moilanen, Tampereen yliopisto Petri Vainio, Turun yliopisto (Eriika Savontaus, Turun yliopisto) Juha Puustinen, Satakunnan sairaanhoitopiiri Suomen Kliinisen Farmakologian yhdistys ja Suomen Farmakologiyhdistys: Markus Forsberg, Suomen Farmakologiyhdistys (Miia Turpeinen) Suomen Kliinisen Farmakologian yhdistys Farmasian koulutusyksiköt: Marja Airaksinen, varapuheenjohtaja Helsingin yliopisto (Marika Pohjanoksa Mäntylä, puheenjohtaja Helsingin yliopisto) Hoitotieteen koulutusyksiköt: Katri Vehviläinen Julkunen, Itä Suomen yliopisto (Riitta Suhonen, Turun yliopisto) Duodecim: Eero Mervaala Kliinisen Farmasian Seura: Raimo Ojala (Miia Tiihonen) Yliopistojen apteekit:

19 Inka Puumalainen, Yliopiston Apteekki (Kirsti Laitinen, Itä Suomen yliopiston apteekki) Kela: Leena Saastamoinen, sihteeri (Jaana Martikainen) THL: Satu Helakorpi (Heli Hätönen) Fimea: Hannes Enlund (Katri Hämeen Anttila) 19

Lääkeinformaatiofoorumi

Lääkeinformaatiofoorumi Lääkeinformaatiofoorumi 10.10.2013 Erkki Palva Johtaja, Fimea Koordinaatioryhmän puheenjohtaja 14.10.2013 1 TIEDOLLA JÄRKEVÄÄN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN Lääkeinformaatiotoiminnan nykytila ja strategia vuoteen

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/ klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous

Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/ klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/2016 Aika 7.4.2016 14.4.2016 klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous 1. Kokouksen avaaminen Teknisten ongelmien takia ONLINE-kokous keskeytettiin ja

Lisätiedot

Toimintasuunnitelmassa kuvataan työryhmän ensimmäisen kaksivuotisen kauden tavoitteet. Toiminnan perustana on kansallinen lääkeinformaatiostrategia.

Toimintasuunnitelmassa kuvataan työryhmän ensimmäisen kaksivuotisen kauden tavoitteet. Toiminnan perustana on kansallinen lääkeinformaatiostrategia. 4.11.2013 LÄÄKEINFORMAATIOTA LÄÄKKEIDEN KÄYTTÄJILLE -TYÖRYHMÄN TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2013 2014 1. TAUSTA Toimintasuunnitelmassa kuvataan työryhmän ensimmäisen kaksivuotisen kauden tavoitteet. Toiminnan

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Aino)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Aino) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO 6 16.9.2013 klo: 12 15 (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Aino) Paikalla: Helsingissä: Erkki Palva (puheenjohtaja), Lääkealan

Lisätiedot

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena Katri Hämeen Anttila, FaT, dosentti tutkimus ja kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea

Lisätiedot

Liite 1. Lääkeinformaatioverkoston lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän toimintasuunnitelma kaudelle

Liite 1. Lääkeinformaatioverkoston lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän toimintasuunnitelma kaudelle Liite 1. Lääkeinformaatioverkoston lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän toimintasuunnitelma kaudelle Tehtävät: - Lääkeinformaatiotoiminnan ja moniammatillisen yhteistyön sekä lääkeinformaation

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 3/2017

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 3/2017 Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 3/2017 Tiistaina 5.12.2017 klo 9:30 11:30 (Helsinki, Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4 krs.) MUISTIO PAIKALLA Koordinaatioryhmä:

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Aelita, 4. krs.) MUISTIO

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Aelita, 4. krs.) MUISTIO Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/2015 25.3.2015 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Aelita, 4. krs.) MUISTIO Läsnä: Erkki Palva (puheenjohtaja), Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille,

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille, Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä Tiedoksi kaikille, Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko teki alkuvuodesta aloitteen, jonka mukaisesti 6.11.2012

Lisätiedot

LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TYÖRYHMIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN TAPAAMINEN 1/ 2019

LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TYÖRYHMIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN TAPAAMINEN 1/ 2019 LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TYÖRYHMIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN TAPAAMINEN 1/ 2019 Aika: Torstaina 28.2.2019 klo 13:05 14:59 Paikka: Amorosa 1&2, Helsinki ja Aino, Kuopio, myös Skype yhteys Osallistujat:

Lisätiedot

Sovittiin, että kukin työryhmä lähettää diansa koordinaatioryhmän sihteerille, joka kokoaa ne yhteen diasarjaan.

Sovittiin, että kukin työryhmä lähettää diansa koordinaatioryhmän sihteerille, joka kokoaa ne yhteen diasarjaan. Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri 2.9.2015 klo: 13.30 15.30 Fimea: Helsinki Mannerheimintie 103, Amorosa1&2, 4. krs. Kuopio Microkatu 1, Technopolis, Maikki,

Lisätiedot

Työryhmien toiminnan lyhyt esittely, aloitetut kehittämisprojektit Käytiin läpi kunkin työryhmän kehittämisprojektit (kooste liitteessä 1).

Työryhmien toiminnan lyhyt esittely, aloitetut kehittämisprojektit Käytiin läpi kunkin työryhmän kehittämisprojektit (kooste liitteessä 1). Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri 28.1.2014 klo: 12 14 Helsinki: Fimea, Aelita (4 krs., Mannerheimintie 103) Kuopio: Fimea, Aino (5 krs., Microkatu 1)

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/2016 8.3.2016 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO LÄSNÄ Erkki Palva (puheenjohtaja), Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 4/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 4/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 4/2016 8.9.2016 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO Läsnä: Minna Palhamo (puheenjohtaja), Lääketietokeskus Katri Hämeen-Anttila

Lisätiedot

KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA

KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA Kyselyn tulosten yhteenvedon esittely Päivi Kiviranta, FT Kehittämissuunnittelija, LHAP, Fimea 1 Lääkeinformaatiostrategia

Lisätiedot

Paikka Lääkäriliitto, Mäkelänkatu 2 A, Helsinki, 8. krs., kokoushuone 2

Paikka Lääkäriliitto, Mäkelänkatu 2 A, Helsinki, 8. krs., kokoushuone 2 Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokous 3/2017 Aika To 24.8.2017 kokous klo 9:30-11:30 Paikka Lääkäriliitto, Mäkelänkatu 2 A, 00500 Helsinki, 8. krs., kokoushuone 2 Asialista Skype for Business

Lisätiedot

1. Työryhmien kuulumiset ja yhteistyön lisääminen työryhmien välillä

1. Työryhmien kuulumiset ja yhteistyön lisääminen työryhmien välillä Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri 16.2.2016 klo: 13.30 15.30 Fimea: Helsinki Mannerheimintie 103, Amorosa1&2, 4. krs. Kuopio Microkatu 1, Technopolis,

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) 1/3 Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/2017 23.3.2017 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO Läsnä: Erkki Palva, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 2/ 2017

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 2/ 2017 Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 2/ 2017 Keskiviikkona 14.6.2017 klo 13:00 15:00 (Helsinki, Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4 krs. ja Kuopio, Microkatu

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019 Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019 Aika: 3.4.2019 klo: 9.35 11.25 Paikka: Fimea, Helsinki, Mannerheimintie 103b, Majakka, 7. krs. ja Kuopio, Microkatu 1, Aino, 5. krs., Skype-yhteys Osallistujat:

Lisätiedot

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Uudistuksen organisaatio Laaja ohjausryhmä Henkilöstö ryhmä Talous ryhmä Työvaliokunta Kunnallisasiain työryhmä Konsernipalvelut Tilahallinto ryhmä Tietohallinto

Lisätiedot

2. Läsnäolijoiden esittely Kokouksen puheenjohtajana toimi Tuija Kumpulainen. Paikalla olijat esittäytyivät lyhyesti.

2. Läsnäolijoiden esittely Kokouksen puheenjohtajana toimi Tuija Kumpulainen. Paikalla olijat esittäytyivät lyhyesti. SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN LÄÄKEVIRKAMIESTEN KOKOUS Aika: 5.11.2018 klo 12:05-13:45 Paikka: Kokoushuone Jukola (Meritullinkatu 1, Helsinki, 4 krs.) Osallistujat: Osallistujaluettelo on liitteenä 1.

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma. Viestintä Ohjausryhmän tiedottaja Tarja Nordman toimii viestinnän suunnittelun koordinaattorina toimii Savuton sairaala viestintätiimin puheenjohtajana tuottaa

Lisätiedot

Moniammatillinen verkosto vuosina : tavoitteet, menetelmät ja tulokset

Moniammatillinen verkosto vuosina : tavoitteet, menetelmät ja tulokset Moniammatillinen verkosto vuosina 2012-2016: tavoitteet, menetelmät ja tulokset Antti Mäntylä, apteekkari, FaT 26.1.2017 Keskustelutilaisuus: Moniammatillinen yhteistyö tulevissa sote-rakenteissa Helsinki

Lisätiedot

Viestintä- strategia

Viestintä- strategia Viestintästrategia Viestinnän tehtävä on auttaa yliopiston strategisten linjausten toteutumista tukemalla ja tekemällä näkyväksi tutkimusta, koulutusta, yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja johtamista.

Lisätiedot

Lääkeinformaatiostrategian toimenpideehdotusten

Lääkeinformaatiostrategian toimenpideehdotusten Lääkeinformaatiostrategian toimenpideehdotusten priorisointi Sidosryhmäkyselyn tulosten esittely Lääkeinformaatiofoorumi käyttäjät ja tuottajat 11.5.2012 Annikka Kalliokoski Ylilääkäri Lääketurvallisuus-

Lisätiedot

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE Avoimesti ja yhdessä Oma Hämeen viestintäsuunnitelma 2016 2019 päivitetty, hyväksytty 24.11.2017 / VATE Sisältö 1. Viestintä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun tukena... 2 2. Viestinnän tavoitteet

Lisätiedot

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Uudistuksen organisaatio Laaja ohjausryhmä Henkilöstö ryhmä Talous ryhmä Työvaliokunta Kunnallisasiain työryhmä Konsernipalvelut Tilahallinto ryhmä Tietohallinto

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille Tähän tiedostoon on kerätty Lääkehoidon päivän toteuttajia varten erilaisia työkaluja ja ideoita, miten lääkehoidon seuranta

Lisätiedot

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Ilmari.nokkonen@oph.fi Aiheita Sopimukselliset velvoitteet, Euroopan unionin ja Erasmus+ -ohjelman näkyvyys Miksi viestintä on

Lisätiedot

Tullin verotustehtävien siirtäminen Verohallintoon (VETO-hanke) Viestintäsuunnitelma alkaen

Tullin verotustehtävien siirtäminen Verohallintoon (VETO-hanke) Viestintäsuunnitelma alkaen Viestintäsuunnitelma alkaen 17.2.2017 12.1.2017 SISÄLTÖ TAUSTAA... 3 1 TAVOITTEET... 3 2 PERIAATTEET... 3 3 SISÄINEN VIESTINTÄ... 3 3.1 Kanavat... 4 3.2 Työnjako... 4 4 ASIAKAS- JA SIDOSRYHMÄVIESTINTÄ...

Lisätiedot

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1 VIESTINNÄN PERUSTA...4 2 VIESTINNÄN SÄÄNNÖT...4 2.1 Viestintäsuunnitelman muutoksenhallinta...5 3 SISÄINEN VIESTINTÄ...5

Lisätiedot

Pelastuslaitosten ulkoinen viestintä 2017 Ulkoisen viestinnän tila sekä koettuja haasteita ja kehittämisideoita laitoksilta

Pelastuslaitosten ulkoinen viestintä 2017 Ulkoisen viestinnän tila sekä koettuja haasteita ja kehittämisideoita laitoksilta Pelastuslaitosten ulkoinen viestintä 2017 Ulkoisen viestinnän tila sekä koettuja haasteita ja kehittämisideoita laitoksilta Pelastustoimen viestintä 2020 -työpaja 27.11.2017, Kuopio Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle!

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! Pirkanmaa 2019 Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! Esivalmistelun viestintäsuunnitelma Hyväksytty johtoryhmässä 13.10.2016 (Tämä suunnitelma ei sisällä mahdollisesti

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Ohje x.x.2017 6895/00.01.02/2016 x/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla?

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Katri Hämeen-Anttila FaT, Dosentti Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Fimea

Lisätiedot

SosKanta-hankkeen viestintäsuunnitelma

SosKanta-hankkeen viestintäsuunnitelma 1 (5) SosKanta-hankkeen viestintäsuunnitelma 1 Yleistä SosKanta-hankkeessa viestitään sekä organisaation sisällä että ulkoisesti. THL vastaa Kansa-hankkeen ja Kanta-palveluiden käyttöönoton kansallisesta

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 1 (5) VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 Viestintästrategian tarkoitus on tukea Konsulttinuorten toimintastrategiaa. Viestintästrategia laaditaan kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan. Viestintästrategiassa määritellään

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

PITKÄAIKAISSAIRAIDEN NÄKEMYKSIÄ OMASTA JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISTEN OSALLISTUMISESTA LÄÄKEHOITONSA TOTEUTUKSEEN

PITKÄAIKAISSAIRAIDEN NÄKEMYKSIÄ OMASTA JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISTEN OSALLISTUMISESTA LÄÄKEHOITONSA TOTEUTUKSEEN PITKÄAIKAISSAIRAIDEN NÄKEMYKSIÄ OMASTA JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISTEN OSALLISTUMISESTA LÄÄKEHOITONSA TOTEUTUKSEEN Lääkeinformaatiofoorumi 30.10. 2018 Veronica Eriksson Veronica Eriksson 30/10/2018

Lisätiedot

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Ilmari.nokkonen@oph.fi Aiheita Euroopan unionin ja Erasmus+ -ohjelman näkyvyys Miksi viestintä on tärkeää? Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä!

Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä! Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä! Rationaalisen lääkehoidon toimeenpanoohjelman päätösseminaari 20.3.2018 Krista Kukkanen, STM, Katja Lindgren-Äimänen, Fimea #sopivalaake 1 Mistä kaikki lähti? Suunnittelua

Lisätiedot

Viestinnän linjaukset

Viestinnän linjaukset Tehty 02/2013, päivitetty 9/2014 Viestinnän linjaukset Työelämä 2020 -hankkeen visio on, että Suomessa on Euroopan paras työelämä vuonna 2020. Hankkeen tehtävä on muodostaa yhteistyöverkostoja toimijoiden

Lisätiedot

Parempi Arki Väli-Suomen Kastehanke

Parempi Arki Väli-Suomen Kastehanke Parempi Arki Väli-Suomen Kastehanke 1.3.2015 31.10.2017 Viestintäsuunnitelma Jessica Fagerström Satu Raatikainen 15.9.2015 Päivitetty 4.12.2015 Parempi Arki-hankkeen tausta, tavoitteet ja organisaatio

Lisätiedot

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Kenelle Liikkuvasta koulusta pitäisi viestiä? Oppilaat Opettajat Rehtori Muu henkilökunta Vanhemmat

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla?

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Keskustelua Katri Hämeen-Anttila FaT, Dosentti Tutkimus- ja kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Oulun yliopisto, yliopistokollegio Kokous 3/2018

Oulun yliopisto, yliopistokollegio Kokous 3/2018 Oulun yliopisto, yliopistokollegio Kokous 3/2018 Pöytäkirja 3/2018 Aika: Torstai 13.12.2018 kello 14.00 15.15 Paikka: Oulun yliopisto, kokoushuone HR144 Pentti Kaiteran katu 1, 90570 Oulu Oulun yliopisto

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma Pvm Mitä tehty Kuka Missä käsitelty 21.3.2016 Suunnitelman luonnos Johanna PoPSTer 19.5.2016 Suunnitelman täydennys ja päivitys Johanna & Kirsi 1.6.2016 poliittinen ohjausryhmä

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Fimea ja Moniammatillinen verkosto ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi. Pertti Happonen

Fimea ja Moniammatillinen verkosto ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi. Pertti Happonen Fimea ja Moniammatillinen verkosto ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi Pertti Happonen valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi Organisaatio 31.8.2012 Ylijohtaja Sinikka Rajaniemi Strateginen

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Ohje 27.2.2017 6895/00.01.02/2016 1/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut henkilöt Voimassaoloaika

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer POHJOIS-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO OSANA TULEVAISUUDEN MAAKUNTAA Viestintäsuunnitelma 1. Viestinnän lähtökohdat ja periaatteet Sosiaali ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

PROVINSSIROCK 2008 PERJANTAI

PROVINSSIROCK 2008 PERJANTAI PERJANTAI 13.06.2008 15. 21.00 1 Joni Renko H 2 Janna Renko H 3 Laura Raninen H 4 Antti-Pekka Valli H 5 Riina Yli-Ojanperä H 6 Sanna Peltoniemi H 7 Reijo Pulli H 8 Tiina Korkonen H 9 Kari Hautamäki H 10

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus/lakeuden sote. Viestintästrategia- ja suunnitelma

Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus/lakeuden sote. Viestintästrategia- ja suunnitelma Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus/lakeuden sote Viestintästrategia- ja suunnitelma Viestinnän lähtökohdat Tilanne: epätietoisuus sote-uudistuksen etenemisestä, päätöksenteon

Lisätiedot

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä Osallistujaluettelo yksiköittäin (ver. 18.4.2014) 1. Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo yläkoulu ja lukio 2. Tuula Koskimies-Sirén Helsingin normaalilyseo lukio 3. Tiia Karpin Helsingin normaalilyseo

Lisätiedot

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään?

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään? Viestintä Pohditaan hetki Jos ihmisille ei kerrota yhdistyksestä, miten he voivat liittyä jäseniksi Jos jäsenet eivät tiedä, mitä yhdistys milloinkin tekee, miten he voisivat tulla toimintaan mukaan? Miten

Lisätiedot

Seutuhallitus vastaa kuntayhtymän viestinnästä ja tiedottamisesta. Seutuhallitus hyväksyy viestintäperiaatteet.

Seutuhallitus vastaa kuntayhtymän viestinnästä ja tiedottamisesta. Seutuhallitus hyväksyy viestintäperiaatteet. Viestintäperiaatteet 1. Viestinnän tavoitteet 2. Seutuviestinnän kokonaisuus 3. Perusviestit 4. Viestinnän vastuut ja roolit 5. Kohderyhmät 6. Tapa puhua 7. Viestinnän kanavat 8. Häiriötilanteen viestintä

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 5/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 5/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 5/2015 24.11.2015 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO Läsnä Erkki Palva (puheenjohtaja)o, Lääkealan turvallisuus- ja

Lisätiedot

Varpaisjärven kunnasta siirtyvä henkilökunta

Varpaisjärven kunnasta siirtyvä henkilökunta Varpaisjärven kunnasta siirtyvä henkilökunta Työntekijän nimi Nykyinen virka- tai toiminimike 31.12.2010 Palvelussuhteen luonne 31.12.2010 Palvelussuhteen luonne 1.1.2011 Virka- tai toiminimike 1.1.2011

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Maikki)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Maikki) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO 7 20.11.2013 klo: 12 15 (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Maikki) Paikalla: Helsingissä: Erkki Palva (puheenjohtaja),

Lisätiedot

Vuonna 2015 valvontalautakunnan myöntämät ja peruuttamat apteekkiluvat

Vuonna 2015 valvontalautakunnan myöntämät ja peruuttamat apteekkiluvat 1 (5) Vuonna 2015 valvontalautakunnan myöntämät ja peruuttamat apteekkiluvat Myönnetyt luvat 18.12.2015 Lappeenrannan 5. apteekki apteekkari, farmasian tohtori Hannu Tapani Taipale Loviisan apteekki apteekkari,

Lisätiedot

OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA Käsitelty ohjausryhmässä Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä.

OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA Käsitelty ohjausryhmässä Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä. OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA 2016 2019 Käsitelty ohjausryhmässä 22.11.2016 Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä. Sisältö 1. Viestintä sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun

Lisätiedot

Suomen Potilasturvallisuusyhdistys SPTY

Suomen Potilasturvallisuusyhdistys SPTY Suomen Potilasturvallisuusyhdistys SPTY Suomen Potilasturvallisuusyhdistys on vuonna 2010 perustettu potilaiden, ammattilaisten ja asiantuntijoiden yhteinen foorumi Yhdistyksen päämäärä on omalla toiminnallaan

Lisätiedot

Viisaita päätöksiä kustannusvaikuttavuudella

Viisaita päätöksiä kustannusvaikuttavuudella Viisaita päätöksiä kustannusvaikuttavuudella Lääketeollisuus ry:n seminaari 25.4.2018 Päivi Kerkola, Lääketeollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja, Pfizer Oy, toimitusjohtaja Vaikuttavuustutkimusta eri

Lisätiedot