Relationaalinen näkökulma työelämän vuorovaikutussuhteisiin Maija Gerlander, Marja-Leena Hyvärinen, Pekka Isotalus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "14.10 14.40 Relationaalinen näkökulma työelämän vuorovaikutussuhteisiin Maija Gerlander, Marja-Leena Hyvärinen, Pekka Isotalus"

Transkriptio

1 Työelämän tutkimuspäivät Työryhmä: Työpaikan ongelmalliset vuorovaikutussuhteet Työryhmäkoordinaattori: Sini Rainivaara, Torstai klo , Pinni A, luentosali A Avaus Relationaalinen näkökulma työelämän vuorovaikutussuhteisiin Maija Gerlander, Marja-Leena Hyvärinen, Pekka Isotalus Huumorilla ja ilman huumoria huumorin suhteesta työpaikan ongelmallisiin vuorovaikutussuhteisiin Pirjo Vesa Tauko Avoimet ovet lukossa Konfliktien esille nostaminen työpaikalla Kalle Siira, Tuomas Tahvanainen Työpaikan kiusaamissuhteet Sini Rainivaara Yhteenveto ja keskustelua Perjantai klo , Pinni A, luentosali A Avaus Opettajat oppilaidensa kiusaamina: opettajien selitysmallit ja selviytymiskeinot Teemu Kauppi, Maili Pörhölä Valtataistelun hienovaraiset keinot papin ja kanttorin työpalavereissa Melisa Stevanovic Erilaiset erityiset maahanmuuttajien vuorovaikutussuhteet työyhteisössä Lotta Kokkonen Yhteenveto ja keskustelua

2 Maija Gerlander Tampereen yliopisto, puheopin laitos Marja-Leena Hyvärinen Tampereen yliopisto, puheopin laitos Pekka Isotalus Tampereen yliopisto, puheopin laitos Relationaalinen näkökulma työelämän vuorovaikutussuhteisiin Työelämää luonnehtii yhä vahvempi viestinnällisyyden haaste. Yhä useammassa ammatissa työ toteutuu olennaisilta osin vuorovaikutussuhteissa työtovereiden, asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa. Työ edellyttää siis osallistumista ja verkottumista sekä työyhteisön sisällä että suhteessa yhteistyötahoihin. Viimeaikaiset organisaatioviestinnän tutkimukset puolestaan korostavat työyhteisön sisäisen vuorovaikutuksen merkitystä yhteisön toimivuuden ja tehokkuuden kannalta. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi työntekijöiden osoittama keskinäinen sosiaalinen tuki on yhteydessä työntekijän hyvinvointiin. Myös työmotivaatio, sitoutuminen työhön ja työyhteisöön sekä tunne omasta työssä pärjäämisestä ja ongelmanratkaisukyky linkittyvät läheisesti työyhteisön viestintäsuhteisiin ja niissä syntyvän viestinnän laatuun. On selvää, että työyhteisön sisällä, sekä työntekijöiden kesken että esimies-alaissuhteissa, syntyy tilanteita, joissa osapuolten erilaiset odotukset, tehtävät, oikeudet ja velvollisuudet synnyttävät viestintäsuhteille ominaista epäsymmetriaa ja osaltaan ruokkivat suhteisiin liittyviä konflikteja. Työyhteisön vuorovaikutuksen merkityksen korostaminen nostaa esille tutkimuksellisen haasteen: sen sijaan, että tarkasteltaisiin pelkästään yksittäisten toimijoiden persoonallisuuden piirteitä tai yksilöiden toiminta sinänsä (esim. miten johtaja viestii), miten päästään kiinni vuorovaikutussuhteiden tarkasteluun, siihen, miten niitä voidaan jäsentää ja siten ymmärtää vuorovaikutussuhteiden haasteita ja ongelmia. Esitelmässä tarkastellaan relationaalista lähestymistapaa työyhteisön vuorovaikutussuhteiden tarkastelussa. Relationaalisen näkökulman mukaan viestinnällä on samanaikaisesti sekä suhdeettä sisältötaso. Relationaalinen eli suhdetaso on kuitenkin yleensä jäänyt tutkimuksissa viestinnän sisällön varjoon. Esitelmän tavoitteena on vastata muun muassa seuraaviin kysymyksiin. Mitä relationaalinen viestintäteoria on? Miten se tarkastelee viestintäsuhteita? Miten relationaalista viestintäteoriaa voidaan soveltaa empiiriseen tutkimukseen ja erityisesti haasteellisten vuorovaikutustilanteiden tarkasteluun? Esityksessä avataan esimerkiksi relationaalista dialektiikka, joka pureutuu vuorovaikutussuhteiden taustalla oleviin prosesseihin ja jännitteisiin. Sen avulla voidaan ymmärtää työyhteisöön muotoutuneita vuorovaikutustapoja ja toimintaa ohjaavia normeja. Normit, jotka liittyvät esimerkiksi tunteiden ilmaiseminen ja niihin reagoimiseen, huumoriin tai kiusaamiseen, nähdään seuraamuksina yhteisön jäsenten kokemista relationaalista haasteista tai jännitteistä ja heidän pyrkimyksistään hallita niitä viestintäsuhteissaan.

3 Pirjo Vesa Tampereen yliopisto, hoitotieteen laitos Huumorilla ja ilman huumoria huumorin suhteesta työpaikan ongelmallisiin vuorovaikutussuhteisiin Työpaikan ongelmallisia vuorovaikutussuhteita voi tarkastella myös huumoritutkimuksen näkökulmasta. Huumoria käytetään kaikkialla missä ihmiset ovat vuorovaikutuksessa keskenään, siten myös työpaikoilla. Huumorin käyttö on työntekijöille ja työyhteisölle toissijaista suhteessa työn päämääriin ja tavoitteisiin. Mutta vuorovaikutuksessa huumori on tärkeää siten, että se edistää tai estää työhyvinvointia heijastuen työntekoon ja työn tuottavuuteen. Huumori on ilmiö, jolla on monitahoisia ja syvällisiä vaikutuksia työntekijälle ja työyhteisölle. Tämä kirjoitus pohjautuu väitöskirjatutkimukseen "Teoria työhyvinvointia edistävästä huumorista hoitajien keskinäisessä vuorovaikutuksessa". Etnografisen tutkimuksen yhtenä tavoitteena oli se, että tutkimuksen teorian avulla voitaisiin paljastaa ja vahvistaa huumorin positiivisia tekijöitä vuorovaikutuksessa, sekä parantaa niitä tekijöitä, jotka kaipaavat kehittämistä. Tietoa kerättiin osallistuvalla havainnoinnilla, kenttäpäiväkirjoilla, haastatteluilla sekä tutkittavien pitämillä päiväkirjoilla kolmen vuoden ajan. Tutkimuksessa kerätyt aineistonkeruutavat täydensivät toinen toisiaan. Aineistot analysoitiin grounded teoria -menetelmällä, joka mahdollisti vuorovaikutuksen huumorin olennaisten piirteiden löytämisen ja siihen liittyvien käsitteiden välisten suhteiden tarkastelun. Tutkimustulosten mukaan huumori ilmenee ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa samanaikaisesti henkilön käyttäminä huumorityyleinä tilannekomiikassa ja mustassa huumorissa, kuten leikinlaskussa, ivassa ja sarkasmissa sekä kontekstiin sidoksissa olevassa huumorissa. Kontekstina on kunakin ajankohtana keskinäisessä huumorin käytössä muiden muassa työntekijän elämään, muihin ihmisiin, työhön, kollegoihin ja työyhteisöön liittyvät asiat työpaikalla. Hyväntahtoisella huumorin käytöllä rakennetaan ja vaalitaan ihmissuhteita keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Huumorin avulla myös säädellään henkilökohtaisia ja työyhteisön rajoja, sekä sillä on merkitystä ihmisten hakeutumisessa toistensa yhteyteen tai erillisyyteen. Lisäksi huumorilla tasapainotetaan tunteita ja työssä jaksamista. Edellä mainitut huumorin vaikutukset ovat moninaisia ja työhyvinvointia lisääviä sekä estäviä tekijöitä. Huumori toimii keskinäisessä vuorovaikutuksessa kuin "kaksiteräinen miekka". Tässä esityksessä käsitellään joitakin keskeisiä huumorin käyttöön liittyviä tekijöitä, jotka ovat yhteydessä vuorovaikutussuhteiden ongelmiin.

4 Kalle Siira Helsingin yliopisto, viestinnän laitos Tuomas Tahvanainen Helsingin yliopisto, puhetieteiden laitos Avoimet ovet lukossa Konfliktien esille nostaminen työpaikalla Työorganisaatioilla on monia eri kanavia tuoda vaikeita asioita esille. Yleisimpiä kanavia ovat kehityskeskustelut, henkilöstökyselyt, luottamusmiesjärjestelmä, intranet ja sähköposti. Lisäksi monilla työpaikoilla suositaan epävirallisempaa avoimien ovien periaatetta, joka rohkaisee työntekijöitä tuomaan esille jokapäiväisiä ongelmia ja kehitysehdotuksia suoraan lähimmille esimiehille. Tämän tutkimuksen perusteella vaikeiden asioiden käsitteleminen ja esille nostaminen on monista tarjolla olevista kanavista huolimatta kuitenkin ongelmallista. Esimiehet ovat usein epätietoisia monista oman työnsä tehokkuuden ja mielekkyyden kannalta tärkeistä asioista kuten ihmisten välisistä konflikteista. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan vaikeiden asioiden esille nostamisen dynamiikkaa suomalaisorganisaatioissa. Tarkoituksena on tarkastella esimiesten puhetta konfliktien esille nostamisesta ja selvittää syitä käytöksen taustalla. Tarkastelu on aineistolähtöistä ja tarkastelun alla on 30 suomalaisesimiehen haastattelua. Aineisto kuuluu laajempaan organisaatioiden konfliktinhallintaa tarkastelevaan väitöskirjatyöhön. Haastateltavat kuuluvat Suomen Ekonomiliiton ja Tekniikan Akateemisten jäsenistöön ja toimivat organisaatioidensa johdossa tai keskijohdossa. Tutkimuksen perusteella monista tarjolla olevista kanavista huolimatta vaikeiden asioiden esille tuominen rajoittuu pääasiassa virallisiin väyliin kuten kehityskeskustelut ja henkilöstökyselyt. Jokapäiväisten konfliktien esille nostaminen epävirallisemmilla kanavilla, kuten avoimet ovet, on sen sijaan toivottua harvinaisempaa. Haastatteluaineiston perusteella syyt konfliktien esille nostamisen taustalla ovat monisyisiä. Esimerkkejä esimiesten mainitsemista konfliktien esille nostamisen esteistä ovat mm. viestintätaidot, pelko omasta urakehityksestä, asemasta ja maineesta, ylimääräisten töiden välttäminen ja heikko itsetunto. Haastatteluaineiston tarjoamien syiden lisäksi tutkimuksessa esitellään organisaation konfliktikulttuurin käsite, jonka uskotaan olevan hyödyllinen konfliktien esille nostamisen selittämisessä.

5 Sini Rainivaara Jyväskylän yliopisto, viestintätieteiden laitos Työpaikan kiusaamissuhteet Työpaikkakiusaaminen on eri puolilla maailmaa tunnustettu niin yksittäistä työntekijää kuormittavaksi kokemuksi kuin haasteeksi esimiehille, ammattiliitoille ja työterveydenhuollolle. Työpaikkakiusaaminen heikentää myös kiusaamista sivusta seuranneiden työtovereiden hyvinvointia ja lisääntyneiden sairauspoissaolojen vuoksi sillä voi olla merkittäviä kansantaloudellisia seurauksia. Työpaikkakiusaamiseen on viime vuosina tartuttu työturvallisuuslainsäädännön keinoin useissa Länsi-Euroopan maissa. Työpaikkakiusaamisella viitataan työpaikan vuorovaikutussuhteissa etenevään prosessiin, jossa yksilö kokee, että hänen maineeseensa, työmahdollisuuksiinsa, oikeuksiinsa ja asemaansa työyhteisössä pyritään vaikuttamaan toistuvasti ja kielteisesti. Työpaikkakiusaaminen koskettaa lähes joka toista Suomessa työskentelevää. Osa kokee tulleensa itse kiusatuksi, osa seuraa sivusta työtovereidensa kiusaamiskokemuksia. Kiusaamiseen on kuitenkin vaikea puuttua sen usein vaikeasti havaittavien ja monitulkintaisten vaiheiden vuoksi. On tyypillistä, että osapuolten näkemykset tapahtumista, kiusaamisen tahallisuudesta sekä tilanteen syyllisistä ja syyttömistä poikkeavat toisistaan. Puheenvuoro pohjautuu tekeillä olevaan puheviestinnän väitöskirjatutkimukseen, jossa työpaikan kiusaamissuhteen piirteitä, suhteen ylläpitämistä ja siinä selviytymistä tarkastellaan interpersonaalisen viestinnän näkökulmasta. Kiusaamissuhteella tarkoitetaan kiusaajaksi koetun ja kiusatuksi itsensä kokevan vuorovaikutussuhdetta. Tutkimusta varten on haastateltu eri aloilla työskenteleviä, jotka ovat kokeneet tulleensa kiusatuksi, ovat joutuneet kiusaamissyytösten kohteeksi tai ovat kokeneet näitä molempia. Tutkimus valottaa siten aikaisemmin vähäiselle huomiolle jääneen kiusaamisesta syytetyn osapuolen näkökulmaa. Työpaikkakiusaamiskokemus syntyy, etenee ja muuttuu osapuolten vuorovaikutussuhteessa. Kielteisestä luonteestaan huolimatta suhde ei kuitenkaan pääty, vaan kuormittaa osapuolia pitkään. Kiusaajaksi nimetyn ja kiusatuksi itsensä kokevan suhdetta voi luonnehtia ei-vapaaehtoiseksi: suhde ei ole palkitseva ja voi olla monin tavoin kuluttava, mutta olosuhteiden, siis yhteisten työtehtävien vuoksi sitä ylläpidetään. Suhteessa toisiinsa osapuolet selviävät muun muassa suhteen vuorovaikutuksen laatuun ja määrään vaikuttamalla. Siten osapuolet tasapainoilevat suhteen säilyttämisen, mutta samaan aikaan sen haitallisilta vaikutuksilta suojautumisen välillä.

6 Teemu Kauppi Jyväskylän yliopisto, viestintätieteiden laitos Maili Pörhölä Jyväskylän yliopisto, viestintätieteiden laitos Opettajat oppilaidensa kiusaamina: opettajien selitysmallit ja selviytymiskeinot Tutkimukset ovat osoittaneet, että moni suomalaisista peruskoulun opettajista kokee joutuneensa työssään kiusaamisen kohteeksi oppilaidensa taholta. Tyypillisiä oppilaiden opettajiin kohdistamia kiusaamisen muotoja ovat verbaalinen ja nonverbaalinen loukkaava tai uhkaava viestintä, sukupuolinen häirintä, omaisuuteen kohdistuva ilkivalta ja viestintäteknologian välityksellä tapahtuva kiusaaminen. Toistaiseksi tiedetään varsin vähän siitä, kuinka opettajat selittävät joutumistaan oppilaidensa kiusaamaksi ja siitä, kuinka opettajat selviytyvät kiusaamistilanteista. Tässä esityksessä tarkastellaan tuloksia tutkimuksesta, jossa kartoitettiin 70 oppilaidensa taholta kiusaamista kokeneen peruskoulun opettajan selitysmalleja kiusaamiskokemuksilleen ja sitä millaisia selviytymiskeinoja he käyttävät joutuessaan kiusatuiksi. Aineisto kerättiin internet-kyselynä, johon opettajia kutsuttiin osallistumaan 86 koulusta eri puolelta Suomea. Opettajat selittivät kiusaamiskokemuksiaan usein työtehtäviinsä, viestintätilanteisiin tai oppilaan piirteisiin liittyvillä tekijöillä, varsin usein myös omaan persoonaansa liittyvillä piirteillä. Monet opettajista pyrkivät puuttumaan heihin kohdistuneeseen kiusaamiseen ottamalla kiusaamisen puheeksi oppilaan kanssa. Opettajat myös jättivät osan kiusaamistilanteista tarkoituksellisesti huomioimatta. Valtaosa kiusaamista kokeneista opettajista oli kertonut kokemuksistaan työtovereilleen tai esimiehelleen. Työtovereiden tuki koettiinkin usein tärkeäksi työssä jaksamisen kannalta. Koko työyhteisön rooli vaikuttaisikin nousevan keskeiseksi opettajiin kohdistuvan kiusaamisen vähentämisessä ja sen kielteisten seurausten ehkäisemisessä.

7 Melisa Stevanovic Helsingin yliopisto, sosiologian laitos Valtataistelun hienovaraiset keinot papin ja kanttorin työpalavereissa Vuorovaikutus on osa monien työntekijöiden työtä. Työtehtävien suorittamisen ohella vuorovaikutuksessa hoidetaan kuitenkin implisiittisesti myös muita asioita: Väitöstutkimuksessani tarkastelen, kuinka pappi ja kanttori työpalavereissaan neuvottelevat valtansa rajoista. Mielenkiintoiseksi ja ongelmalliseksi papin ja kanttorin vuorovaikutussuhteen tekee kirkollisen työn suunnittelua koskevan työnjaon epämääräisyys. Näin ollen papin ja kanttorin välille syntyy helposti ristiriitoja, minkä aiemmat haastattelu- ja kyselytutkimukset ovatkin vahvistaneet (Tiitu 2009, Ryynänen-Karjalainen 2002). Ristiriitojen selittämisessä ei ole kuitenkaan kiinnitetty riittävästi huomiota siihen hienovaraiseen vuorovaikutustyöhön, joka on ongelmien syntymisessä avainasemassa. Aineistoni koostuu viidestätoista luonnollisesta videotallennetusta papin ja kanttorin työpalaverista. Materiaali (yht. 10 h) on koottu seitsemästä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnasta useamman hiippakunnan alueelta. Tutkimusmetodini on etnometodologinen keskustelunanalyysi, jossa sosiaaliset toimintamuodot puretaan niihin normatiivisiin menettelytapoihin, joita noudattaen tai joihin suuntautuen toiminta on toteutettu. Tässä kvalitatiivisessa, induktiivisessa tutkimusotteessa keskitytään siihen, mitä puheenvuoroilla saadaan aikaan kuinka ihmiset rakentavat identiteettiään, merkitsevät itsensä tietäväksi tai tietämättömäksi, päätösvallan oikeutetuksi haltijaksi tai sen lainaajaksi, toisin sanoen asettuvat puheellaan ikään kuin samalle puolelle jotakin rajaa, tai vastakkain. Esityksessäni tarkastelen aineistokatkelmaa, jossa pappi ja kanttori keskustelevat työtehtävistään päällisin puolin sopuisassa hengessä. Vuorovaikutuksen mikrotason analyysin myötä huomio kuitenkin kiinnittyy työntekijöiden väliseen ristiriitaan, joka koskee yhden työntekijän oikeutta tehdä omavaltaisesti toista työntekijää koskevia päätöksiä. Keskustelunanalyysin avulla saavutettava yksityiskohtainen tieto tällaisissa valtataistelussa käytetyistä hienovaraisista keinoista voi lisätä ymmärrystämme siitä, kuinka ongelmallisia vuorovaikutussuhteita ylipäätään rakennetaan ja ylläpidetään. Tällöin avautuu uusia näköaloja myös siihen, kuinka vuorovaikutuksen ongelmia voi ennaltaehkäistä. Lähteet: Tiitu, L Kanttorin ammattikuva. Helsinki: Sibelius-Akatemia. Ryynänen-Karjalainen, L Sukupuolesta huolimatta. Naiskanttorit Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa. Helsinki: Sibelius-Akatemia.

8 Lotta Kokkonen Jyväskylän yliopiston kielikeskus Erilaiset erityiset maahanmuuttajien vuorovaikutussuhteet työyhteisössä Maahanmuuttajien työllistymistä ja työelämään sijoittumista on tutkittu tällä vuosituhannella suhteellisen runsaasti (esim. Arajärvi 2009; Ahmad 2005; Forsander 2002). Tutkimusten perusteella tiedämme, että vuorovaikutussuhteet ovat usein työllistymiseen vaikuttavana tekijänä tai ainakin niillä on työllistymistä tukevia vaikutuksia (Ahmad 2002; Hondagneu-Sotelo 2001; Ramirez & Hondagneu-Sotelo 2009). Toisaalta näyttää myös siltä, että työpaikat ja -yhteisöt ovat avainasemassa myös uudessa ympäristössä syntyvien vuorovaikutussuhteiden kannalta. Maahanmuuttajat nimittäin solmivat huomattavan paljon vuorovaikutussuhteita erityisesti paikallisen väestön edustajien kanssa nimenomaan työpaikoilla tai suorittaessaan opintoihinsa liittyvää työharjoittelua. Työpaikkojen vuorovaikutussuhteilla on maahanmuuttajien kannalta usein suuri merkitys myös koko ympäröivään yhteiskuntaan kiinnittymisen näkökulmasta. Työ takaa taloudellisen riippumattomuuden ja antaa sisältöä elämään. Tämä lisäksi työn kautta maahanmuuttajat saavat vuorovaikutussuhteita, jotka kiinnittävät heidän uuteen ympäristöönsä. Uusien vuorovaikutussuhteiden solmiminen työpaikalla ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta ja mutkatonta. Esitys pohjautuu tutkimukseen, jonka aineisto koostuu Jyväskylässä vuosina asuneiden pakolaisten teemahaastatteluista ja päiväkirjoista. Tutkimustuloksia apuna käyttäen tässä esityksessä pohditaan, millaisia haasteita työelämän vuorovaikutussuhteisiin liittyy monikulttuurisissa työyhteisöissä ja toisaalta mikä merkitys työpaikan vuorovaikutussuhteilla voi olla yhteisöön kiinnittymisessä. Työelämässä myös maahanmuuttajia ympäröi monimuotoinen vuorovaikutussuhteiden verkosto ja työelämän kokemusten perusteella maahanmuuttaja saattaa tehdä johtopäätöksiä suomalaisista ylipäätään. Työpaikan vuorovaikutussuhteista osa voi olla kaukana ihanteellisista ja toivotunkaltaisista ja niiden perusteella maahanmuuttaja voi kokea olevansa erilainen ja joukkoon kuulumaton. Pettymykset erilaisissa tavoissa ylläpitää työpaikalla syntyneitä vuorovaikutussuhteita nousivat esille. Tämä lisäksi työyhteisössä jo vuosia olleet maahanmuuttajat saattoivat yhä kokea olevansa toisen luokan työntekijöitä, tai vähintään erilaisia ja erikoisia. Toisaalta taas työpaikat voivat tarjota vuorovaikutussuhteita, joiden avulla maahanmuuttaja todentaa sekä itselleen, mutta myös ympärillä oleville ihmisille, kuuluvansa joukkoon ja olevansa osa yhteisöä.

Kiusaaminen ja loukkaava vuorovaikutus oppimistilanteissa

Kiusaaminen ja loukkaava vuorovaikutus oppimistilanteissa Kiusaaminen ja loukkaava vuorovaikutus oppimistilanteissa Interaktiivinen opetus ja oppiminen Sini Tuikka Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto, viestintätieteiden laitos, puheviestintä Henkinen väkivalta

Lisätiedot

Vaalan kunnan peruskoulujen kiusaamisenvastainen toimintamalli

Vaalan kunnan peruskoulujen kiusaamisenvastainen toimintamalli Vaalan kunnan peruskoulujen kiusaamisenvastainen toimintamalli 1 Määritelmä: Kiusaamisella tarkoitetaan yhteen ja samaan oppilaaseen toistuvasti kohdistuvaa tahallisen vihamielistä käyttäytymistä. Systemaattisuuden

Lisätiedot

26.10.15. Työpaikan ongelmatilanteiden hallinta. Organisaatiokulttuuri. Organisaatiokulttuurin rattaat. Vuorovaikutus. Rakenteet. Arvot ja oletukset

26.10.15. Työpaikan ongelmatilanteiden hallinta. Organisaatiokulttuuri. Organisaatiokulttuurin rattaat. Vuorovaikutus. Rakenteet. Arvot ja oletukset Työpaikan ongelmatilanteiden hallinta Camilla Reinboth Organisaatiososiologi Sosiosolve VSSHP- 27.10.2015 Organisaatiokulttuuri Vuorovaikutus Rakenteet Arvot ja oletukset Organisaatiokulttuurin rattaat

Lisätiedot

Kuluttajien arvoa luovat käytänteet

Kuluttajien arvoa luovat käytänteet Kuluttajien arvoa luovat käytänteet Case Reino & Aino Elina Leppälä (FM) Tampereen Yliopisto Yhtymäkohdat markkinoinnin ja kuluttajatutkimuksen teoriaan Kuluttajat kanssaluojina => arvo on kuluttajan määrittelemää

Lisätiedot

OHJEISTUS TYÖPAIKKAHÄIRINNÄN, EPÄASIALLISEN KOHTELUN ENNALTAEHKÄISEMISEKSI JA LOPETTAMISEKSI

OHJEISTUS TYÖPAIKKAHÄIRINNÄN, EPÄASIALLISEN KOHTELUN ENNALTAEHKÄISEMISEKSI JA LOPETTAMISEKSI OHJEISTUS TYÖPAIKKAHÄIRINNÄN, EPÄASIALLISEN KOHTELUN ENNALTAEHKÄISEMISEKSI JA LOPETTAMISEKSI 2 (4) SISÄLTÖ sivu 1. Yleistä 1 2. Työpaikkahäirintä 1 2.1 Häirinnän ja työpaikkakohtelun ilmenemismuotoja 1

Lisätiedot

Työn voimavarat ja vaatimukset kaupan alalla

Työn voimavarat ja vaatimukset kaupan alalla Taulukkoraportti Työn voimavarat ja vaatimukset kaupan alalla Tässä taulukkoraportissa verrataan kaupan esimiesten ja myymälätyöntekijöiden työn voimavaroja, vaatimuksia ja hyvinvointia. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Lasten vertaissuhdetaitojen kehittäminen näkökulmia kiusaamisen ehkäisemiseen

Lasten vertaissuhdetaitojen kehittäminen näkökulmia kiusaamisen ehkäisemiseen Lectio praecursoria Lasten vertaissuhdetaitojen kehittäminen näkökulmia kiusaamisen ehkäisemiseen Vilja Laaksonen Lectio praecursoria puheviestinnän väitöskirjaksi tarkoitetun tutkimuksen Lasten vertaissuhdetaidot

Lisätiedot

Positiivisen ilmapiirin merkitys oppimiselle ja osallistumiselle

Positiivisen ilmapiirin merkitys oppimiselle ja osallistumiselle Positiivisen ilmapiirin merkitys oppimiselle ja osallistumiselle Pikkuparlamentti 25,10.2013/Arvostava vuorovaikutus, yliopistonopettaja KTK/erityispedagogiikka erja.kautto-knape@jyu.fi 2 Positiivisen

Lisätiedot

Tukiohjelman vaikutukset irtisanottujen työllistymiseen ja hyvinvointiin

Tukiohjelman vaikutukset irtisanottujen työllistymiseen ja hyvinvointiin Tukiohjelman vaikutukset irtisanottujen työllistymiseen ja hyvinvointiin Anu Hakonen, Riitta Rönnqvist & Matti Vartiainen, Aalto-yliopisto Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi aamukahvitilaisuus 29.1.2016

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Työyhteisön näkökulma - osatutkimus

Työyhteisön näkökulma - osatutkimus Kaikille sopiva työ ja työyhteisö Työyhteisön näkökulma - osatutkimus Erikoistutkija Outi Hietala, 1 RATKO-malli työyhteisöjen näkökulmasta Osatutkimuksen tavoitteena: - kuvata RATKO-mallin & -kehittämistyön

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

Työkykyiset ja työelämätaitoiset nuoret. -(työ)hyvinvointia ja (työ)pahoinvointia

Työkykyiset ja työelämätaitoiset nuoret. -(työ)hyvinvointia ja (työ)pahoinvointia Työkykyiset ja työelämätaitoiset nuoret -(työ)hyvinvointia ja (työ)pahoinvointia erityisasiantuntija Anne Salmi, Työterveyslaitos Nuorten suhde työelämään - ne vakiintuneet teesit Nuorten työuria tulee

Lisätiedot

VARHAINEN TUKI / PUHEEKSIOTTAMINEN. Sari Anetjärvi

VARHAINEN TUKI / PUHEEKSIOTTAMINEN. Sari Anetjärvi VARHAINEN TUKI / PUHEEKSIOTTAMINEN Sari Anetjärvi Pienten asioiden filosofia Työyhteisössä, kuten elämässä yleensäkin, pienet asiat, niin hyvät kuin huonotkin, ovat merkittäviä. Pienestä ongelmasta on

Lisätiedot

KESKUSTELUNANALYYSI. Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009

KESKUSTELUNANALYYSI. Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009 KESKUSTELUNANALYYSI Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009 Esitelmän rakenne KESKUSTELUNANALYYTTINEN TAPA LUKEA VUOROVAIKUTUSTA ESIMERKKI: KUNINGAS ROLLO KESKUSTELUNANALYYSIN PERUSOLETTAMUKSET

Lisätiedot

Psykososiaalinen kuormitus työpaikalla

Psykososiaalinen kuormitus työpaikalla Psykososiaalinen kuormitus työpaikalla Mitä ovat työn psykososiaaliset? Haitallista psykososiaalista kuormitusta voi ilmetä missä tahansa työpaikassa. Psykososiaalisilla kuormitustekijöillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson 1 Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson Arvoisa ohjausryhmän puheenjohtaja rehtori Lauri Lantto, hyvä työseminaarin puheenjohtaja suomen

Lisätiedot

Kiusaamisen ehkäiseminen varhaiskasvatuksessa. Christina Salmivalli Turun yliopisto

Kiusaamisen ehkäiseminen varhaiskasvatuksessa. Christina Salmivalli Turun yliopisto Kiusaamisen ehkäiseminen varhaiskasvatuksessa Christina Salmivalli Turun yliopisto Kiusaaminen Tahallista ja toistuvaa aggressiivista käyttäytymistä, joka kohdistuu heikommassa asemassa olevaan henkilöön

Lisätiedot

Työryhmä 1: Työelämän vuorovaikutus. Puheenjohtajat: YTM Aija Logren, Tampereen yliopisto FT Leena Mikkola, Jyväskylän yliopisto

Työryhmä 1: Työelämän vuorovaikutus. Puheenjohtajat: YTM Aija Logren, Tampereen yliopisto FT Leena Mikkola, Jyväskylän yliopisto Työryhmä 1: Työelämän vuorovaikutus Puheenjohtajat: YTM Aija Logren, Tampereen yliopisto FT Leena Mikkola, Jyväskylän yliopisto Työelämä rakentuu vuorovaikutuksen varaan ja sitä voidaan tarkastella monesta

Lisätiedot

Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen

Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen 1 Tarve yhteiselle toimintaohjeelle Kaupungin työyhteisöt ovat hyvin toimivia. Kaikilla työpaikoilla esiintyy kuitenkin näkemyseroja ja ristiriitoja.

Lisätiedot

Miten ratkaisen ongelmia esimiehenä. Asiantuntijan ja esimiehen työelämätaidot, 1.6.2016

Miten ratkaisen ongelmia esimiehenä. Asiantuntijan ja esimiehen työelämätaidot, 1.6.2016 Miten ratkaisen ongelmia esimiehenä Asiantuntijan ja esimiehen työelämätaidot, 1.6.2016 Työsuojelu Kaikkien vaarojen ja haittojen torjuminen, jotka työsuhteessa uhkaavat työntekijän henkeä, terveyttä ja

Lisätiedot

Moision koulu Ylöjärven kaupunki

Moision koulu Ylöjärven kaupunki Moision koulu Ylöjärven kaupunki Väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy ja siihen puuttuminen kuuluvat kaikille kouluyhteisössä työskenteleville. 1. KIUSAAMINEN, HÄIRINTÄ JA VÄKIVALTA Väkivalta,

Lisätiedot

Kivistön koulun hyvä fiilis

Kivistön koulun hyvä fiilis Kivistön koulun hyvä fiilis Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä. Yhdessä yhteistyöllä-toimintamalli Välittävä toimintakulttuuri - hyvinvoiva kasvuyhteisö Suunnitelma

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely Koulupalaute

KiVa Koulu tilannekartoituskysely Koulupalaute Page 1 of 16 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2013 - Koulupalaute Tiirismaan peruskoulu Vastaajien lukumäärät 2009 1. lk 2. lk 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk 7. lk 8. lk 9. lk Kaikki luokat Tyttö 12 12 11 14

Lisätiedot

Sateenkaariperheide n lasten ja nuorten kokemukset

Sateenkaariperheide n lasten ja nuorten kokemukset 4.5.2017 Sateenkaariperheide n lasten ja nuorten kokemukset Kia Aarnio, PsT Sateenkaariperheet ry Sateenkaariperheessä ainakin yksi vanhempi kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Suomalaisten 7-18-vuotiaiden

Lisätiedot

Kiusaamisen kipeät arvet LASTEN. vertaissuhdetaidot. Työkaluja kiusaamisen ehkäisemiseen. Vilja Laaksonen kehitysjohtaja, FT, YTM

Kiusaamisen kipeät arvet LASTEN. vertaissuhdetaidot. Työkaluja kiusaamisen ehkäisemiseen. Vilja Laaksonen kehitysjohtaja, FT, YTM Kiusaamisen kipeät arvet 8.3.2016 LASTEN vertaissuhdetaidot Työkaluja kiusaamisen ehkäisemiseen Vilja Laaksonen kehitysjohtaja, FT, YTM KIUSAAMINEN KOSKETTAA KOKO LAPSIRYHMÄÄ. Tässä puheenvuorossa keskitymme

Lisätiedot

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet PORTFOLIO-OHJEET Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet 1. Periodi portfolioryhmä, keskustelu, kirjoitus (2-3 sivua) Palautuspäivä: ennen keskustelua tai viimeistään 20.10.2006 klo 16:00 Perusharjoittelun

Lisätiedot

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen KT Merja Koivula Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen toimintaan Osallistuminen ja oppiminen

Lisätiedot

Työurat pidemmäksi hyvällä työilmapiirillä

Työurat pidemmäksi hyvällä työilmapiirillä Työurat pidemmäksi hyvällä työilmapiirillä Pauli Forma Työelämäpalvelujen johtaja, Keva 11.9.2014 Työkykyä 18 22 25 28 31 34 37 40 43 46 49 52 55 58 61 64 67 Ikärakenteet julkisella ja yksityisellä sektorilla

Lisätiedot

OHJEITA TYÖSUOJELUVALTUUTETULLE JA LUOTTAMUSMIEHELLE KIUSAUS TAI EPÄASIALLISEN KOHTELUN EPÄILYJEN KÄSITTELYYN. Nordea Unioni Suomi ry

OHJEITA TYÖSUOJELUVALTUUTETULLE JA LUOTTAMUSMIEHELLE KIUSAUS TAI EPÄASIALLISEN KOHTELUN EPÄILYJEN KÄSITTELYYN. Nordea Unioni Suomi ry OHJEITA TYÖSUOJELUVALTUUTETULLE JA LUOTTAMUSMIEHELLE KIUSAUS TAI EPÄASIALLISEN KOHTELUN EPÄILYJEN KÄSITTELYYN KIUSAAMINEN / EPÄASIALLINEN KOHTELU 1 NORDEASSA TYÖPAIKKAKIUSAAMISTA EI HYVÄKSYTÄ - perustuu

Lisätiedot

Yhdessä rakennettu leikki Leikki lasten toimintana. Mari Vuorisalo Kirkon lastenohjaajien valtakunnalliset neuvottelupäivät 16.9.

Yhdessä rakennettu leikki Leikki lasten toimintana. Mari Vuorisalo Kirkon lastenohjaajien valtakunnalliset neuvottelupäivät 16.9. Yhdessä rakennettu leikki Leikki lasten toimintana Mari Vuorisalo Kirkon lastenohjaajien valtakunnalliset neuvottelupäivät 16.9.2011, Lahti Sisältö Sosiologinen näkökulma leikin ja lapsuuden tutkimukseen

Lisätiedot

Poikien ja nuorten miesten moninaisuus mitä aito kohtaaminen edellyttää?

Poikien ja nuorten miesten moninaisuus mitä aito kohtaaminen edellyttää? Poikien ja nuorten miesten moninaisuus mitä aito kohtaaminen edellyttää? #Ainutlaatuinen- seminaari Antti Ervasti Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Erityistason perheterapeutti Psykoterapeutti (ET,

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI

HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE henkisen väkivallan, työssä kiusaamisen ja syrjinnän estämiseksi Hyväksytty kaupunginhallituksessa 11.12.2012 238 2 Kiusaaminen ei kuulu hyvään työilmapiiriin Työ hallitsee

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI

HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1.JOHDANTO 3 2.LAINSÄÄDÄNTÖ 3 3.TERVEYDELLE HAITALLISEN HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI 3 3.1

Lisätiedot

HLBT Queer Heteronormatiivisuus

HLBT Queer Heteronormatiivisuus Puolison kuolema queernäkökulmasta tarkasteltuna Varpu Alasuutari YTM, Tohtorikoulutettava Sukupuolentutkimus Turun yliopisto varpu.alasuutari@utu.fi Esityksen rakenne 1. Määritelmät 2. Väitöstutkimus:

Lisätiedot

Henkinen kuormittuminen ja sen hallinta

Henkinen kuormittuminen ja sen hallinta Henkinen kuormittuminen ja sen hallinta 2.11.2011 Raija Antikainen Tampereen kaupunki 1 Henkinen kuormitus kuvaa työn ihmiselle asettamia vaatimuksia. Kuormitus voi olla ali tai ylikuormitusta määrällisesti

Lisätiedot

sosiaalisesta tuesta läheiselle: Miehen tuki ystävälle ja omaishoitajan tuki muistisairaalle puolisolle

sosiaalisesta tuesta läheiselle: Miehen tuki ystävälle ja omaishoitajan tuki muistisairaalle puolisolle Tuen antajien kokemuksia sosiaalisesta tuesta läheiselle: Miehen tuki ystävälle ja omaishoitajan tuki muistisairaalle puolisolle Ira Virtanen ab, Seija Pekkala b ja Saila Poutiainen b a Viestinnän, median

Lisätiedot

Korkeakouluopiskelijoiden kiusaamiskokemukset

Korkeakouluopiskelijoiden kiusaamiskokemukset Korkeakouluopiskelijoiden kiusaamiskokemukset Maili Pörhölä Puheviestinnän professori Jyväskylän yliopisto, viestintätieteiden laitos Maili.Porhola@jyu.fi Henkinen väkivalta vuorovaikutussuhteissa -tutkimushanke:

Lisätiedot

Kohtaavatko opettajan aikomukset käytännön työn?

Kohtaavatko opettajan aikomukset käytännön työn? Kohtaavatko opettajan aikomukset käytännön työn? Tanja Pynninen, KM Lapin yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta tanja.pynninen@ulapland.fi A School for All Development of Inclusive Education -hanke Tutkimusryhmä:

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä!

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Reetta Kekkonen Tiimin prosessit Oppiva työprosessi YHTEISÖLLISET PROSESSIT Taidot + valmiudet Reetta Kekkonen Rakenne Foorumit TIIMI / HENKILÖSTÖ VUOROVAIKUTUS

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE henkisen väkivallan, työssä kiusaamisen ja syrjinnän estämiseksi Posion kunnan työpaikoilla

TOIMINTAOHJE henkisen väkivallan, työssä kiusaamisen ja syrjinnän estämiseksi Posion kunnan työpaikoilla TOIMINTAOHJE henkisen väkivallan, työssä kiusaamisen ja syrjinnän estämiseksi Posion kunnan työpaikoilla Kunnanhallitus 8.8.2011, 84 SISÄLLYSLUETTELO 2 HENKISEN VÄKIVALLAN, TYÖSSÄ KIUSAAMISEN JA SYRJINNÄN

Lisätiedot

Vainon uhri vai vieraannuttaja?

Vainon uhri vai vieraannuttaja? Vainon uhri vai vieraannuttaja? Helinä Häkkänen-Nyholm, PsT, dosentti, psykoterapeutti PsyJuridica Oy, HY, UEF VARJO-hankkeen 4. seminaari 27.1.2015 Oulussa Lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta - määritelmä

Lisätiedot

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää?

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää? Lasten marginalisoitumisen ehkäisy paikkalähtöisen osallistumisen keinoin (SA134949) Lasten ja nuorten marginalisaatioriskin hallinta varhaisen tunnistamisen avulla (SA264436) OSATUTKIMUS II: Lasten ja

Lisätiedot

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0

Lisätiedot

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 1 ( 5) Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkoston lausunto hallituksen esitykseen (HE 354/2014 vp) laiksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Lisätiedot

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Johdanto Opetussuunnitelman avaamiseen antavat hyviä, perusteltuja ja selkeitä ohjeita Pasi Silander ja Hanne Koli teoksessaan Verkko-opetuksen työkalupakki oppimisaihioista

Lisätiedot

Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki

Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0 3,19

Lisätiedot

Kotipuu. Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija

Kotipuu. Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija , Monikulttuurisuuden asiantuntija SUOMESSA ON Monikulttuurisuus koulussa Noin 50 000 maahanmuuttajataustaista perhettä (4%) Yli 30 000 maahanmuuttajataustaista nuorta PERHEET Maahanmuuttajia Maahanmuuttotaustaisia

Lisätiedot

Ammattiliitto Nousu ry

Ammattiliitto Nousu ry Ammattiliitto Nousu ry Nordeassa työpaikkakiusaamista ei hyväksytä Pankin ohjeiden mukaan työpaikkakiusaamiseen on puututtava heti, kun sitä ilmenee Jokaisella on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja epäasialliseen

Lisätiedot

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Auran ja Pöytyän kunnat Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Auran kunnan sivistyslautakunta 16.12.2014 175 Pöytyän kunnan koulutuslautakunta 10.12.2014 97 Sisällys

Lisätiedot

Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015

Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015 Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015 Tytti Solantaus 2014 1 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

Kiusaaminen varhaiskasvatusikäisten lasten parissa. Laura Kirves Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto 16.9.2011

Kiusaaminen varhaiskasvatusikäisten lasten parissa. Laura Kirves Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto 16.9.2011 Kiusaaminen varhaiskasvatusikäisten lasten parissa Laura Kirves Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto 16.9.2011 Ohjaavat asiakirjat Varhaiskasvatuksen arvopohja perustuu YK lapsen oikeuksien yleissopimukseen:

Lisätiedot

Nurmeksen etsivänuorisotyö on osa Nuoriso- ja matkailukeskys Hyvärilä Oy:n toteuttamista paikallisista nuorisopalveluista.

Nurmeksen etsivänuorisotyö on osa Nuoriso- ja matkailukeskys Hyvärilä Oy:n toteuttamista paikallisista nuorisopalveluista. ETSIVÄNUORISOTYÖ Vuosiraportti 2015 Paula Timonen Nurmeksen etsivänuorisotyö on osa Nuoriso- ja matkailukeskys Hyvärilä Oy:n toteuttamista paikallisista nuorisopalveluista. Etsivien tyypillinen asiakas

Lisätiedot

KAVEREITA NOLLA lasten ja nuorten yksinäisyys

KAVEREITA NOLLA lasten ja nuorten yksinäisyys KAVEREITA NOLLA lasten ja nuorten yksinäisyys PhD. Niina Junttila, Dosentti (kasvatuspsykologia, tilastomenetelmät) Oppimistutkimuksen keskus (OTUK), Opettajankoulutuslaitos & Lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus

Lisätiedot

Muistisairauksien käytösoireista. Pia Nurminen Metropolia Ammattikorkeakoulu Seminaariesitys 12.12.2013

Muistisairauksien käytösoireista. Pia Nurminen Metropolia Ammattikorkeakoulu Seminaariesitys 12.12.2013 Muistisairauksien käytösoireista Pia Nurminen Metropolia Ammattikorkeakoulu Seminaariesitys 12.12.2013 Mitä ovat käytösoireet? Kun muistisairaus etenee, edellytykset hallita ja työstää omia tunteita heikkenevät,

Lisätiedot

Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009. Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto

Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009. Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009 Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto Kuntien toimintaympäristö Kuntaorganisaatioiden toimintaan ja tavoitteenasetteluun osallistuu monia suorittavia,

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2011 Oulun yliopisto / Muut yliopistot

Työhyvinvointikysely 2011 Oulun yliopisto / Muut yliopistot Työhyvinvointikysely 2011 n yliopisto / Muut yliopistot Hyvinvointikysely Taustatiedot - Sukupuoli: Yksittäisiä vastaajia: 1215 100% 80% 60% 55% 60% 40% 45% 40% 20% 0% Nainen (KA: 1.452, Hajonta: 1.117)

Lisätiedot

Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma toimintakaudelle 2013-2014

Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma toimintakaudelle 2013-2014 Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma toimintakaudelle 2013-2014 Otsikko/ kirjoitetaan Calibri -fontilla, fontti 18-20 keskitettynä, kaksirivinen otsikko laitetaan näin Tänne sijoitetaan

Lisätiedot

SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa

SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa 2012 Lähestymiskulma kiusaamisen ehkäisyyn NYKssa Panostamme ennaltaehkäisevään toimintaan. Kasvaminen on kuitenkin prosessi, jossa sattuu

Lisätiedot

Työntekijöiden ja vanhempien näkemyksiä Toimiva lapsi & perhe työmenetelmistä Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Työntekijöiden ja vanhempien näkemyksiä Toimiva lapsi & perhe työmenetelmistä Lapin sairaanhoitopiirin alueella Työntekijöiden ja vanhempien näkemyksiä Toimiva lapsi & perhe työmenetelmistä Lapin sairaanhoitopiirin alueella Tutkija Heli Niemi Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden seudullinen kehittäminen

Lisätiedot

Kiusaamisväkivaltakysely

Kiusaamisväkivaltakysely Kiusaamisväkivaltakysely Mielenterveys- ja päihdepalvelut Nimi: Ikä: Koulu ja luokka-aste: Päiväkoti, esikoulu ja ala-aste Osa 1: Ikävuodet 4-12 vuotta 1. Koitko fyysistä kiusaamista mm. lyömistä, potkimista,

Lisätiedot

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Tasa-arvokysely 212 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Helsingin normaalilyseo Tasa-arvotyöryhmä: Kristiina Holm Elina Mantere Kirsi Naukkarinen Antero Saarnio 1. Sukupuoli vaikuttaa koulussamme oppilaiden

Lisätiedot

TUTKIJAN REFLEKSIIVISEN ASEMOITUMISEN VAIKUTUS TUTKIMUSPROSESSIIN

TUTKIJAN REFLEKSIIVISEN ASEMOITUMISEN VAIKUTUS TUTKIMUSPROSESSIIN TUTKIJAN REFLEKSIIVISEN ASEMOITUMISEN VAIKUTUS TUTKIMUSPROSESSIIN Sosiaalipedagogiikan päivät 2018, Kemi Kirsi Vaistela Itä-Suomen yliopisto SCE-tohtoriohjelma TUTKIMUKSENI AIHE, TAVOITE JA METODIIKKA

Lisätiedot

CHERMUG-pelien käyttö opiskelijoiden keskuudessa vaihtoehtoisen tutkimustavan oppimiseksi

CHERMUG-pelien käyttö opiskelijoiden keskuudessa vaihtoehtoisen tutkimustavan oppimiseksi Tiivistelmä CHERMUG-projekti on kansainvälinen konsortio, jossa on kumppaneita usealta eri alalta. Yksi tärkeimmistä asioista on luoda yhteinen lähtökohta, jotta voimme kommunikoida ja auttaa projektin

Lisätiedot

Kuraattorityön helmet ja helvetit

Kuraattorityön helmet ja helvetit Kuraattorityön helmet ja helvetit Vuokatti 8.10.2010 Katariina Ylä-Rautio-Vaittinen katariina.yla-rautio@sci.fi Nykyajan nuoret rakastavat ylellisyyttä. Heillä on huonot tavat, he pilkkaavat auktoriteetteja

Lisätiedot

Laadullisen tutkimuksen piirteitä

Laadullisen tutkimuksen piirteitä Laadullisen aineiston luotettavuus Kasvatustieteiden laitos/ Erityispedagogiikan yksikkö Eeva Willberg 16.2.09 Laadullisen tutkimuksen piirteitä Laadullisessa tutkimuksessa tutkitaan ihmisten elämää, tarinoita,

Lisätiedot

Kaveritaidot -toiminta

Kaveritaidot -toiminta Kaveritaidot -toiminta Kaveritaidot ovat sosiaalisten taitojen harjoittelemista ja kehittämistä. Kaveritaito -toiminta on tarkoitettu henkilöille, joilla on vaikeuksia sosiaalisessa vuorovaikutuksessa

Lisätiedot

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus perhesuhteisiin Perhe ja perhesuhteiden ylläpitäminen ovat tärkeitä mm. lapsen itsetunnon, identiteetin ja kulttuurisen yhteenkuuluvuuden

Lisätiedot

Työhyvinvointi. Janita Koivuranta

Työhyvinvointi. Janita Koivuranta Työhyvinvointi Janita Koivuranta Mitä on työhyvinvointi? Työhyvinvointi on kokonaisuus, joka muodostuu työn mielekkyydestä, terveydestä, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista Työhyvinvointi vaikuttaa työssä

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

Puheviestinnän arviointi -tehtävä

Puheviestinnän arviointi -tehtävä Turun yliopisto Taiteiden tutkimuksen laitos Mediatutkimus Puheviestinnän arviointi -tehtävä Puheviestinnän arviointi A4j 30.11.06 Vastaanottaja: Jukka-Pekka Puro Pauli Rekola 70181 pamire@utu.fi Pitäisikö

Lisätiedot

SYRJINNÄN UHRIN OIKEUSTURVA. Milla Aaltonen

SYRJINNÄN UHRIN OIKEUSTURVA. Milla Aaltonen SYRJINNÄN UHRIN OIKEUSTURVA Milla Aaltonen Riiteleminen on pienelle ihmiselle raskasta tutkittua tietoa oikeusturvasta Rakenne: yleinen osa, empiirinen osa, kommentaari ja suositukset Empiirisen osan tarkoituksena

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

4 Kokemuksen tutkiminen

4 Kokemuksen tutkiminen 4 Kokemuksen tutkiminen vetäjä: professori Juha Perttula, LaY Torstai 15.2.2007 klo 15.00 17.00, paikka Fellman sali 15.00 15.10 Johdattelu professori Juha Perttula, Lapin 15.10 15.45 Maahanmuuttajataustaisten

Lisätiedot

Esityksen aihe 9.10.2014

Esityksen aihe 9.10.2014 Tunne ja turvataidot osaamiseksi hankkeen satoa Helsinki Kaija Lajunen, Pirjo Lahtinen, Sirpa Valkama & Riitta Ala Luhtala 2 TUNNE JA TURVATAIDOT OSAAMISEKSI TUTA HANKE (2012 2014) Jyväskylän ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa

Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa Erikoistutkija Liisa Heinämäki, THL Yksikön päällikkö Päivi Lindberg, THL 16.4.2010 Esityksen nimi / Tekijä 1 Kiusaaminen varhaisvuosina?

Lisätiedot

TTL tutuksi

TTL tutuksi Hyvä kohtelu työpaikalla kiusaamisvapaa ja myönteistä vuorovaikutusta edistävä yhteisö (Sopuisa) Maarit Vartia, PsT, johtava asiantuntija Miksi tällainen hanke? Henkisestä väkivallasta, kiusaamisesta ja

Lisätiedot

Merja Lähdesmäki. Yhteiskuntavastuun käsite maaseudun pienyrityksissä. Yliopistollista maaseudun kehittämistä 25 vuotta Helsinki

Merja Lähdesmäki. Yhteiskuntavastuun käsite maaseudun pienyrityksissä. Yliopistollista maaseudun kehittämistä 25 vuotta Helsinki Merja Lähdesmäki Yhteiskuntavastuun käsite maaseudun pienyrityksissä Yliopistollista maaseudun kehittämistä 25 vuotta Helsinki 25.04.2013 1 Tutkimuksen tausta Yhä kasvava kiinnostus yritysten yhteiskuntavastuuta

Lisätiedot

Työn mielekkyyden tutkimus Haastattelujen analyysi Lapin sairaanhoitopiiri

Työn mielekkyyden tutkimus Haastattelujen analyysi Lapin sairaanhoitopiiri Inhimillisesti Tehokas Sairaala -hanke 2009-2011 Työn mielekkyyden tutkimus Haastattelujen analyysi Lapin sairaanhoitopiiri Valtuustoseminaari 14.6.2011 Heidi Lehtopuu, tutkija, KTM, HTM Marika Pitkänen,

Lisätiedot

Koulukiusaamiseen liittyvät käytännöt ja toimintamallit

Koulukiusaamiseen liittyvät käytännöt ja toimintamallit Koulukiusaamiseen liittyvät käytännöt ja toimintamallit Askolan kunnassa on käytössä KiVa Koulu ohjelma. Ohjelman tavoitteena on kiusaamisen ennaltaehkäiseminen ja tehokas puuttuminen kiusaamiseen. 2 1.

Lisätiedot

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola Ohjaus on prosessi, johon liittyy välittämistä ja huolehtimista tukemista asioiden selventämistä ja opettamista aktivoimista ja motivointia arvostamista ja rohkaisua Tavoitteena on, että ohjaaja luo ohjattavalle

Lisätiedot

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen Foorumin tavoitteet, osallistujat ja kohderyhmä 0 Foorumiin kutsuttiin sosiaaliohjaajia ja kaikkia sosiaaliohjauksen kehittämisestä kiinnostuneita, myös kouluttajia. 0 Kutsun mukaan tavoitteena oli kokoontua

Lisätiedot

ETNOGRAFINEN SOSIAALITYÖN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS HELSINGIN OHJAAMOSSA

ETNOGRAFINEN SOSIAALITYÖN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS HELSINGIN OHJAAMOSSA ETNOGRAFINEN SOSIAALITYÖN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS HELSINGIN OHJAAMOSSA Ohjaamo-tutkimustapaaminen 23.2.2017, Frida Westerback Ohjaamo-tutkimustapaaminen 23.2.2017 / Frida Westerback 1 MATHILDA WREDE -INSTITUUTTI

Lisätiedot

F R I E N D S - sinut itsensä kanssa

F R I E N D S - sinut itsensä kanssa F R I E N D S - sinut itsensä kanssa Marianne Takala kehittämissuunnittelija, psykoterapeutti Iloa kouluun - koulutuspäiv ivä Seinäjoella 1.4.2011 Tavoitteena ja haasteena hyvä elämä Suomalainen koulu

Lisätiedot

SOSIAALINEN KUNTOUTUS. Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@ulapland.fi POSKEn seminaari 3.2.2013

SOSIAALINEN KUNTOUTUS. Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@ulapland.fi POSKEn seminaari 3.2.2013 SOSIAALINEN KUNTOUTUS Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@ulapland.fi POSKEn seminaari 3.2.2013 Sosiaalinen kuntoutus Sosiaalisella kuntoutuksella tuetaan vaikeasti syrjäytyneiden henkilöiden paluuta yhteiskunnalliseen

Lisätiedot

KRIISISUUNNITELMA MURRON KOULU JOHDANTO

KRIISISUUNNITELMA MURRON KOULU JOHDANTO KRIISISUUNNITELMA MURRON KOULU JOHDANTO 1. PERUSTOIMINTAMALLI 2. KUOLEMANTAPAUS 3. ONNETTOMUUS 4. KIUSAAMINEN 5. ALKOHOLI, LÄÄKKEET, HUUMEET 6. OPPILAAN PSYYKKINEN KRIISITILANNE JOHDANTO Koulumaailmassakin

Lisätiedot

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Sisällys Johdanto Epäasiallinen kohtelu ja häirintä opiskeluyhteisössä Kiusaaminen Häirintä Sukupuoleen perustuva häirintä

Lisätiedot

T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari

T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari Building a Culture of Respect Managing Bullying at Work Tuomas Heiskanen esitys 2 Kertaus 2 Syitä kirjan kirjoittamiseen 1/2 Organisatoriset kulttuurit voivat

Lisätiedot

Virpi Louhela-Risteelä & Sari Koskenkari. Copyright 2009.

Virpi Louhela-Risteelä & Sari Koskenkari. Copyright 2009. Virpi Louhela-Risteelä & Sari Koskenkari Copyright 2009. Pedagoginen kehittämistyö (Kuulluksi tulemisen pedagogiikka, Louhela 2012) Opetusmetodinen kehittämistyö (NeliMaaliopetusmetodi 2009) Opettaja-oppilassuhteiden

Lisätiedot

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI Huoli puheeksi ikääntyvän omaisasia sanoiksi OPAS AMMATTILAISILLE Sain toivoa tulevaan. Oli helpottavaa, kun sai purkaa pahaa oloa. Vahvistui ajatus, että itsestä täytyy pitää huolta.

Lisätiedot

KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä

KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä enorssi: Ohjaussymposium Tampere 23.4.2009 Prof. Päivi Atjonen Joensuun yliopisto Lähtökohdiksi 1 Ohjaajan työn n muutokset Lisääntyneet

Lisätiedot

Tulevaisuuden osaaminen

Tulevaisuuden osaaminen Tulevaisuuden osaaminen 0korkea-asteen ajattelu 0 ammattispesifinen osaaminen 0 emotionaalinen älykkyys Prof. Pekka Ruohotie Opettajan työ on muuttunut 0Opetustyön ydin on säilynyt Mikä on muuttunut? opettajan

Lisätiedot

Käytettävyys ja sen merkitys

Käytettävyys ja sen merkitys Kuvat kirjasta Sinkkonen, Nuutila, Törmä. Helppokäyttöisen verkkopalvelun suunnittelu, 2009 Käytettävyys ja sen merkitys Irmeli Sinkkonen Adage Oy irmeli.sinkkonen@adage.fi www.adage.fi www.adage.fi Sisältö

Lisätiedot

Uusia eväitä metsämiehen reppuun. Esa Nordling, PsT Kehittämispäällikkö

Uusia eväitä metsämiehen reppuun. Esa Nordling, PsT Kehittämispäällikkö Uusia eväitä metsämiehen reppuun Esa Nordling, PsT Kehittämispäällikkö Miehet huolehtivat itsestään ja terveydestään heikommin kuin naiset ja terveydenhuollon palveluihin hakeutumisen kynnys on korkeampi

Lisätiedot

Mikä auttaa selviytymään?

Mikä auttaa selviytymään? Mikä auttaa selviytymään? Johanna Korkeamäki, tutkija, VTM Kuntoutusalan tutkimus- ja kehittämiskeskus, Kuntoutussäätiö johanna.korkeamaki@kuntoutussaatio.fi Tutkimuksen tausta Osana Kuntoutussäätiön Opi

Lisätiedot

Laatu ja tasa-arvo esiopetuksessa

Laatu ja tasa-arvo esiopetuksessa Laatu ja tasa-arvo esiopetuksessa Motivaatio ja oppiminen: Eskarista kouluun siirryttäessä Jari-Erik Nurmi & Kaisa Aunola, Ulla Leppänen, Katja Natale,, Jaana Viljaranta, Marja Kristiina Lerkkanen,, Pekka

Lisätiedot

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Esityksen sisältö 1. Aineeton pääoma 2. Miksi vapaaehtoiskysely?

Lisätiedot