Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet"

Transkriptio

1 Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Seurakunnat Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta Aineiston palauttamiseen tarvittava vastaajakohtainen käyttäjätunnus ja salasana ovat lähetekirjeessä.

2 Ohjeen sisältö: TYÖVOIMAKUSTANNUSTEN NELJÄNNESVUOSITILASTO...3 Tiedustelun tausta... 3 Tietosisältö... 3 Ketä tiedustelu koskee?... 3 Yhteyshenkilöt... 4 Sähköisen tiedonkeruun yleisohjeet... 4 Palveluun kirjautuminen... 4 Yhteystiedot ja työnantajaa koskevat tiedot... 4 Työpanosta ja työvoimakustannuksia koskevat tiedot... 5 Kysymyskohtaiset ohjeet... 6 Palkansaajaryhmien erittely... 6 Tilastointijakso Palkkaa saaneiden määrä tilastointijakson lopussa Työaika a. Palkattu palvelussuhdeaika yhteensä, tuntia b. Palkallinen lisä- ja ylityö, tuntia c. Palkalliset (ml. osapalkkaiset) poissaolot, tuntia d. Palkalliset sairauspoissaolot ja perhevapaat, tuntia e. Tehdyt työtunnit Palkkakustannukset (euroina) a. Ennakonpidätyksen alainen palkka yhteensä b. Maksettu varsinainen palkka c. Lisä- ja ylityöltä maksettu palkka d. Tulospalkkiot e. Muu satunnainen tai kertaluonteinen palkka (mm. lomaraha) Sosiaalivakuutusmaksujen prosenttiosuus (= tariffi) palkkasummasta Lisätietojen antaminen Usein kysyttyä LIITE 1 Tiedonkeruulomake... 14

3 3 T y ö v o imakustannusten neljännesvuositilasto Tiedustelun tausta Tietosisältö Ketä tiedustelu koskee? Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetus (N:o 450/2003) velvoittaa jäsenmaat laatimaan tilastoa tehdyn työtunnin työvoimakustannusten lyhyen aikavälin muutoksista. Asetuksen ulottamisesta myös pääosin julkiselle sektorille sijoittuville toimialoille säädettiin Euroopan unionin Komission asetuksella N:o 224/2007. Säädös tuli voimaan vuoden 2007 alusta. Sen taustalla oli Euroopan unionin ja Euroopan Keskuspankin tarve seurata työmarkkinoiden inflaatiopaineita myös julkisella sektorilla. Euroopan unionin tilastovirasto ja Tilastokeskus julkaisevat toimialakohtaisen työvoimakustannusindeksin neljännesvuosittain. Suomen kansallinen indeksi kattaa toistaiseksi vain yksityisen sektorin. Työnantajaa pyydetään ilmoittamaan tiedot palkatun henkilökunnan määrästä, palkatun palvelussuhdeajan pituudesta sekä palkkakustannusten määrästä ja sosiaalikustannusten tariffista. Henkilökunnan määrää koskevat tiedot pyydetään neljänneksen viimeiseltä palkanmaksujaksolta. Työvoimakustannuksia sekä työtuntien määrää koskevat tiedot tulee ilmoittaa kaikilta neljänneksen aikana päättyviltä palkanmaksujaksoilta. Tiedustelu koskee seurakunnan, seurakuntayhtymän tai muun kirkon sopimusalan työnantajan koko henkilöstöä. Seurakuntayhtymien osalta tiedot pyydetään ilmoittamaan summatietoina koskien seurakuntayhtymää ja kaikkia sen seurakuntia. Tiedot ilmoitetaan erikseen työaikalain alaisesta ja työaikalain ulkopuolelle jäävästä henkilökunnasta, lähinnä hengellisen työn tekijöistä. Työaikalain ulkopuolelle jäävän henkilökunnan osalta palkattua työaikaa (työtuntien, ylityötuntien, poissaolotuntien sekä tehtyjen työtuntien määrää) koskevien tietojen ilmoittaminen on vapaaehtoista. Tiedustelu koskee seurakunnan tms. koko palkattua henkilöstöä. Vastauksen tulisi siten kattaa mm. hengellisen työn tekijät, hallinto- ja toimistotyöntekijät, kiinteistö- ja kirkonpalvelustyöntekijät, hautausmaatyöntekijät, työsopimussuhteiset hengellisen työn tekijät, palkkaa saavat oppilaat ja harjoittelijat sekä vajaakuntoiset ja työllisyysvaroin palkatut. Tiedustelu ei koske henkilöstöä, joka ei ole palvelussuhteessa seurakuntaan, esimerkiksi vuokrattu henkilökunta ja freelancerit, palkkionsaajat.

4 Yhteyshenkilöt 4 Toivomme teidän toimittavan tiedot sähköisellä web-lomakkeella. Tiedustelun tietosisältöä sekä sähköistä tiedonkeruuta koskeviin tiedusteluihin ja lomaketilauksiin vastaavat Tilastokeskuksessa: Hanna Jokimäki puh Marianne Nickels puh tvkindeksi@tilastokeskus.fi Sähköisen tiedonkeruun yleisoh jeet Palveluun kirjautuminen Yhteystiedot ja työnantajaa koskevat tiedot Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, Jokaiselle vastaajalle toimitetaan vastaajakohtainen käyttäjätunnus ja salasana sähköpostitse. Tunnukset voi myös pyytää tilaston yhteyshenkilöiltä. Tiedonantaja voi tarvittaessa pyytää Tilastokeskukselta vastaamista varten erillisen Excel- tai paperilomakkeen. Sisäänkirjautumissivulla voidaan valita palvelun kieleksi suomi tai ruotsi. Käyttäjätunnus ja salasana kirjoitetaan näille varattuihin kenttiin ja painetaan Jatka. Lomakkeella tulee ilmoittaa tiedustelun täyttäjän tiedot (nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite). Tähän henkilöön otamme yhteyttä, jos annetuissa tiedoissa ilmenee epäselvyyksiä. Huomaa, että yhteystietojen antaminen on pakollista. Vastaajan esitäytetyt tiedot tulee tarkistaa ja tarvittaessa korjata. Vastaajan yhteyshenkilö -kenttään täytetään sen henkilön nimi, joka toimii tiedonantajan yhteyshenkilönä. Jos yritystunnus muuttuu, voidaan uusi tunnus ilmoittaa Uusi y-tunnus - kentässä. Lopuksi painetaan Tallennus.

5 5 Työpanosta ja työvoimakustannuksia koskevat tiedot Yhteystietojen tallennuksen jälkeen painetaan näppäintä Siirtyminen perustiedotsivulle, josta voidaan siirtyä edelleen itse kyselylomakkeille. Seurakuntien tiedot ilmoitetaan kaksiosaisella lomakkeella erikseen työaikalain alaisesta ja muusta kuin työaikalain alaisesta henkilökunnasta. Tiedustelun tietosisältö on sama molemmissa henkilöstöryhmissä. Muun kuin työaikalain alaisen henkilökunnan osalta on työaikaa koskevien tietojen ilmoittaminen kuitenkin vapaaehtoista. Tallennetut tiedot siirretään Tilastokeskuksen järjestelmään painamalla Tallenna - painiketta. Mikäli jotain olennaista tietoa puuttuu, tulee tästä tallennettaessa huomautus lomakkeen alalaitaan. Huomautus ei kuitenkaan estä tietojen tallentamista. Järjestelmä antaa ilmoituksen tallennuksen onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Tallennuksen jälkeen voidaan palata Yhteystiedot sivulle tai poistua palvelusta. Tietojen tallentaminen ei onnistu, mikäli numeeriseen kenttään on tallennettu tekstitietoja. Lomakkeen täyttäjän tulee painaa Tallennus -painiketta noin 60 minuutin välein, jotta istunto/yhteys ei katkea.

6 Kysymyskohtaiset ohjeet 6 Palkansaajaryhmien erittely Tilastointijakso Työaikalain alaista henkilökuntaa ja muuta kuin työaikalain alaista henkilökuntaa koskevat tiedot ilmoitetaan kahdella erillisellä, mutta rakenteeltaan samanlaisella lomakkeella. Tilaston perustiedot kerätään erikseen kokoaikaisesta kuukausipalkkaisesta, osaaikaisesta kuukausipalkkaisesta sekä tuntipalkkaisesta henkilöstöstä. Osa-aikaisiksi luetaan ne palkansaajat, jotka eivät tee täyttä työ- ja virkaehtosopimuksen mukaista työaikaa. Tilapäiset palkattomat vapaat eivät vaikuta koko- ja osa-aikaisuutta koskevaan luokitteluun. Tuntipalkkaisiksi luetaan ne palkansaajat, jotka noudattavat tuntipalkkaisten työehtosopimusta. Myös ne osa-aikaiset, joille ei ole määritetty säännöllistä työaikaa, tulisi sisällyttää tuntipalkkaisiin. Tiedustelu koskee neljänneksen aikana maksettuja palkka- ja sosiaalikustannuksia sekä tehtyä työaikaa. Tiedot tulisi ilmoittaa kaikilta vuosineljänneksen aikana päättyviltä palkanmaksujaksoilta. Mikäli koko neljännestä koskevia tietoja ei ole käytettävissä, tiedot voidaan ilmoittaa myös tätä lyhyemmältä ajanjaksolta. Jos tuntipalkkaisten tilastointijakso poikkeaa muusta henkilökunnasta, tulisi tuntipalkkaisten tilastointijakso tarkentaa kohdassa Lisätietoja. Tilastointijakso voi alkaa myös edellisen neljänneksen aikana. Ilmoituksen kattama tilastointijakso ilmoitetaan lomakkeella, esimerkiksi alkupäivämäärä ilmoitetaan muodossa ja loppupäivämäärä muodossa Palkkaa saaneiden määrä tilastointijakson lopussa Ilmoitetaan kunkin eriteltävän palkansaajaryhmän osalta tilastointijakson lopussa palvelussuhteessa olevien ja ko. palkanmaksujakson aikana palkkaa saaneiden henkilöiden määrä. Yli kahden viikon mittaisella palkattomalla vapaalla tai lomautusjaksolla olevia ei oteta huomioon. Huom! Kohdassa 1 ilmoitetaan vain tilastointijakson lopussa palvelussuhteessa olevien henkilöiden lukumäärä, mutta kohdissa 2-4 ilmoitetaan kaikki neljänneksen aikana tehdyt tunnit ja kustannukset - myös niiden henkilöiden, jotka eivät enää tilastointijakson lopulla ole palvelussuhteessa.

7 2. Työaika 7 2a. Palkattu palvelussuhdeaika yhteensä, tuntia 2b. Palkallinen lisä- ja ylityö, tuntia 2c. Palkalliset (ml. osapalkkaiset) poissaolot, tuntia Kohdassa ilmoitetaan palvelussuhteiden palkatun työajan pituus tunteina. Palkattu palvelussuhdeaika sisältää kaikki ne tunnit, joiden pääasiallinen korvaus on maksettu ko. neljänneksen aikana sekä tehdyt työtunnit että palkallisen vapaan tunnit. Palkattu palvelussuhdeaika määritetään henkilön palkatun työajan mukaisesti. Palkattu palvelussuhdeaika sisältää työpäiville ajoittuvat arkipyhät ja palkatut lisä- ja ylityöt mutta ei palkattomia poissaoloja eikä varallaoloa työpaikan ulkopuolella. Kustannusten ja työtuntien tulee vastata toisiaan. Tuntipalkkaisten palkattua palvelussuhdeaikaa ei ilmoiteta. Muun kuin työaikalainalaisen henkilökunnan osalta palkattua palvelussuhdeaikaa koskevan tiedon ilmoittaminen on vapaaehtoista. Yli- ja lisätyötunnit ovat tunteja, joista on maksettu rahakorvaus ja joita ei ole pidetty vapaana. Varallaolotunnit lasketaan mukaan ylityötunteihin vain, mikäli varallaolo edellyttää oleskelua työpaikalla. Kohdassa ilmoitetaan ainoastaan rahana korvattu lisä- ja ylityö. Mikäli lisä- ja ylityö korvataan vastaavan pituisella vapaalla, sitä ei ilmoiteta. Mikäli tehty työ (esim. pyhätyö) korvataan tehtyä työaikaa pidemmällä vapaalla, ilmoitetaan vapaa-ajan pidennysosa kohdassa 2c. Palkalliset poissaolot. Palkallisen vapaan tunteihin luetaan mm: - pidetty vuosiloma, säästö- ja lomarahavapaa, - sairaudesta ja tapaturmasta johtuva poissaolo sekä palkallinen äitiys-, isyys-, ja vanhempainvapaa (ml. KELA:n työnantajalle kompensoima osuus), - palkallinen tilapäinen lapsen hoitovapaa, - henkilökohtaisen syyn takia myönnetty palkallinen vapaa, - pyhätyön korvauksena annettu palkallisen vapaan pidennys (ei siis koko vapaata), - työpäiville ajoittuvat arkipyhät sekä muut yleiset vapaapäivät, joita ovat uudenvuodenpäivä, loppiainen, pitkäperjantai, 2.pääsiäispäivä, Vapunpäivä, helatorstai, juhannusaatto, itsenäisyyspäivä, joulupäivä ja Tapaninpäivä. Palkallisen vapaan tunnit määritetään alan normaalilta työajalta, päivätyötä tekeviltä yleensä arkipäiviltä. Mikäli henkilön säännöllinen viikkotyöaika on 36 tuntia 15 minuuttia, määritetään palkallisen poissaoloviikon pituudeksi 36,25 tuntia ja poissaolopäivän pituudeksi 7,25 tuntia. 2d. Palkalliset sairauspoissaolot ja perhevapaat, tuntia Kohtaan merkitään sairaudesta, tapaturmasta, vanhempainlomasta tai sairaan lapsen lyhytaikaisesta hoitovapaasta aiheutunut palkallinen poissaolo tunteina. Mukaan luetaan myös työtunnit, joilta palkkaa ei ole maksettu täysimääräisenä. Palkattomien virkavapaiden tunteja ei ilmoiteta.

8 2e. Tehdyt työtunnit 8 Tehdyllä työajalla tarkoitetaan sitä työaikaa, jolloin henkilöstö on tehnyt työtehtäviään. Tehtyyn työaikaan luetaan myös henkilöstökoulutukseen sekä ay -toimintaan käytetty palkattu työaika. Kuukausipalkkaisten tehtyjen työtuntien määrä voidaan laskea vähentämällä palkatun palvelussuhdeajan tunneista (2a) palkattujen poissaolotuntien (2c) määrä. Tuntipalkkaisilla tehtyjen työtuntien määrä määritetään suoraan palkanlaskentajärjestelmästä.

9 3. Palkkakustannukset (euroina) 9 3a. Ennakonpidätyksen alainen palkka yhteensä 3b. Maksettu varsinainen palkka 3c. Lisä- ja ylityöltä maksettu palkka 3d. Tulospalkkiot Palkkakustannukset ilmoitetaan kokonaisina euroina. Tilaston mitatessa palkka- ja työvoimakustannusten muutosta tehtyä työtuntia kohti laskien, tulee kustannusten määrän vastata ilmoitettua työtuntien määrää. Palkka- ja sosiaalikustannuksia koskevien tietojen tulee kattaa ainoastaan ne palvelussuhteet, jotka sisältyvät työtuntien määrää koskeviin tietoihin. Ilmoitetaan jakson aikana ennakonperintälain (13 ) mukaisesti maksetut ennakonpidätyksen alaiset palkat ja palkkiot ml. luontoisedut. Ilmoitettavaan palkkaan sisältyy ko. jakson työpanoksesta maksettavaa palkkaa, takautuvasti muulta kuin edellä ilmoitetusta työpanoksesta maksettavaa palkkaa sekä kertaluontoisesti tai määräajoin maksettavaa palkkaa. Tiedot ilmoitetaan kaikkien ko. vuosineljänneksen aikana päättyvien palkanmaksujaksojen osalta. Kohdassa ilmoitetaan maksettu varsinainen palkka. Työvoimakustannusindeksi mittaa kustannuksia maksuperusteisesti, joten tässä tulee ilmoittaa ainoastaan tilastointijaksolla tosiasiallisesti maksettu varsinainen palkka. Varsinaisella palkalla tarkoitetaan peruspalkkaa, kokemuslisää, määrävuosilisää sekä säännöllisesti toistuvana vakioeränä kuukausittain maksettavaa muuta lisäpalkkaa tai palkanlisää. Varsinaisen palkan käsitettä tarvitaan maksettaessa palkkaa mm. vuosiloman sekä sairausloman ja äitiysvapaan ajalta. Kohdassa ilmoitetaan työnantajan maksama, ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan sisältyvä lisä- ja ylityöajan palkka. Se on palkansaajan säännöllisen työajan ulkopuolella tekemästä työstä saama palkka, joka määräytyy tehtyjen työtuntien perusteella. Palkkaan luetaan maksuperusteesta riippumatta kaikki lisä- ja ylityön ajalta maksetut palkanerät, myös työhön liittyvä vuoro-, sunnuntai- tai pyhätyön perusteella maksettava palkka. Seurakuntien palveluksessa oleville ei voi Kirkon virka- ja työehtosopimuksen mukaan maksaa tulospalkkioita.

10 10 3e. Muu satunnainen tai kertaluonteinen palkka (mm. lomaraha) Kohdassa ilmoitetaan ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan sisältyvä satunnaisesti tai kertaluonteisesti maksettu palkka, jota ei ole ilmoitettu kohdassa 3d. Nämä palkkaerät eivät tyypillisesti sisälly palkansaajan jatkuvaan joka palkanmaksujaksolta suoritettavaan palkkaukseen. Kohdassa ilmoitetaan mm. lomaraha, lomakorvaus, hälytysraha, irtisanomiskorvaus, sopimuskorotuksena maksettu kertaluonteinen erä, aloitepalkkio, sekä edeltäviltä neljänneksiltä takautuvasti maksettu palkankorotus, edeltäviltä neljänneksiltä takautuvasti maksettavat palkanosat ja -lisät, mikäli mahdollista. 4. Sosiaalivakuutusmaksujen prosentti osuus (= tariffi) palkkasummasta Kohdassa 4 ilmoitetaan työnantajan maksamien sosiaalivakuutusmaksujen osuus (= tariffi) palkkasummasta ko. neljänneksen aikana. Tavoitteena on kuvata seurakunnan nykyisen henkilöstön sosiaaliturvasta aiheutuvia kustannuksia. Vakuutusmaksujen suoritusajankohdan ei tulisi vaikuttaa mitattuun kustannuskehitykseen. Koska sosiaalivakuutusmaksujen tariffit vaihtelevat henkilöryhmittäin, tulee tariffit painottaa eri henkilöstöryhmien tariffien palkkasummapainoilla. Kalenterivuodelle arvioitua tariffia voidaan yleensä käyttää kaikkien vuosineljännesten osalta. Mikäli kustannusten maksuperusteissa (esim. henkilöstörakenteessa) tai tariffissa tapahtuu vuoden aikana muutoksia, ne tulee ottaa huomioon neljänneksen tariffia määritettäessä. Ilmoitetun tariffin tulee kattaa sekä lakisääteiset että vapaaehtoiset sosiaalivakuutusmaksut eli - lakisääteiset ja vapaaehtoiset työeläkemaksut, - työnantajan sosiaaliturvamaksu, - lakisääteiset ja vapaaehtoiset tapaturmavakuutusmaksut, - työttömyysvakuutusmaksun, - ryhmähenkivakuutusmaksun sekä - muiden työpanoksen käyttöön liittyvien vapaaehtoisten vakuutusten kustannukset. Tariffi tulisi arvioida niin tarkasti kuin se käytettävissä olevilla tiedoilla on mahdollista. Sosiaalivakuutusmaksujen tariffi ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella. Työeläkemaksut Kirkon eläkevakuutus (KIEL) Kirkolliskokous on vahvistanut kirkon, seurakuntien ja kirkollisten yhdistysten eläkemaksun tasoksi vuonna ,0 prosenttia palkkasummasta. Sosiaaliturvamaksu Kirkon työnantajan sosiaaliturvamaksu vuonna 2014 on 2,14 prosenttia palkkasummasta. Sosiaaliturvamaksua maksetaan vain vuotiaista palkansaajista.

11 11 Työttömyysvakuutusmaksu Vuonna 2014 työnantajan maksamaan euroon kohdistuva maksu on 0,75 prosenttia. Sen ylittävältä osalta maksu on 2,95 prosenttia palkkasummasta. Tapaturmavakuutusmaksu Tapaturmavakuutusmaksu määräytyy osuutena palkkasummasta ja maksu vaihtelee työn vaarallisuuden eli riskin perusteella. Jokaisella vakuutusyhtiöllä on omat laskuperusteensa, joten tapaturmavakuutusmaksut vaihtelevat myös vakuutusyhtiöittäin. Ryhmähenkivakuutus Kirkon työnantajan ryhmähenkivakuutusmaksu vaihtelee vakuutusyhtiöstä riippuen. Esimerkki Oheisena esimerkki sosiaalivakuutusmaksujen muodostumisesta seurakuntayhtymässä, jonka palkkasummaksi oletetaan 10 miljoonaa euroa, tapaturmavakuutusmaksuksu 1,00% ja ryhmähenkivakuutusmaksuksi 0,061%. Näin ollen sosiaalivakuutusmaksujen tariffi on vuoden 2014 maksuperusteiden mukaan 33,71 prosenttia. Sosiaalivakuutusmaksu Tariffi, % Maksettu määrä, KIEL-maksu 28, Sosiaaliturvamaksu 2, Työttömyysvakuutusmaksu 2, ,80% * ,20% * ( ) Tapaturmavakuutusmaksu 1, Ryhmähenkivakuusmaksu 0, Yhteensä 33,

12 Lisätietojen antaminen 12 Tässä kohdassa ilmoitetaan vapaamuotoisena tekstinä, jos tietojen antamisessa on noudatettu jotain ohjeista poikkeavaa menettelytapaa tai annetaan palautetta tietojen sisällön tai lomakkeen osalta. Kohdassa ilmoitetaan myös, mikäli työnantajan työtuntien määrä on esimerkiksi lomautuksista johtuen merkittävästi aiempaa pienempi. Mikäli tallennuksessa tulee ongelmia, yhteyttä voi ottaa sivun 4 yhteyshenkilöihin tai sähköpostitse: tvkindeksi@tilastokeskus.fi

13 Usein kysyttyä Miten tilastoon vastataan tehdyt tunnit ja palkat, kun tunnit on tehty tiedusteluneljänneksen aikana, mutta niitä koskevat palkat maksetaan myöhemmin? Tehdyt työtunnit ilmoitetaan samana ajankohtana, jolloin sitä koskeva ansio maksetaan. Mikäli neljänneksen aikana on maksettu pääosa edellisen neljänneksen aikana tehtyjen työtuntien korvauksista, tulee myös korvausta vastaavat työtunnit ilmoittaa. 2. Missä kohdassa ilmoitetaan takautuvat palkankorotukset ja muut takautuvasti maksettavat palkanerät? Edeltävien tilastoneljännesten takautuvat palkankorotukset ja muut takautuvasti maksettavat palkkaerät eritellään kohdassa 3e. Muu satunnainen tai kertaluontoinen palkka (mm. lomaraha). 3. Pitääkö sosiaalivakuutusmaksujen summassa huomioida esim. alle 18- vuotiaat ja yli 68-vuotiaat? Eläke-, työttömyys- sekä tapaturmavakuutusmaksuja ei peritä alle 18-vuotiailta eikä yli 68-vuotiailta palkansaajilta, joten sosiaalivakuutusmaksujen prosenttiosuutta laskettaessa tulee huomioida tämä tariffia alentavana tekijänä. 4. Miten tilastossa kuvautuu se, että työntekijän työskentely sunnuntaina tai muuna kirkollisena juhlapäivänä korvataan seuraavalla viikolla kahden päivän mittaisella palkallisella vapaalla? Esimerkkitapauksessa palkallinen vapaa on sunnuntaityökorvauksesta johtuen kasvanut. Palkallisten poissaolotuntien määrään tulee lisätä yhden päivän mittainen palkallinen vapaa ylityön/pyhätyön kompensoimisesta johtuen kohtaan 2c.

14 LIITE 1 Tiedonkeruulomake 14 TYÖVOIMAKUSTANNUSTEN NELJÄNNESVUOSITILASTO SEURAKUNTIEN PERUSLOMAKE Seurakunta/seurakuntayhtymä Puhelinnumero Sähköposti Neljänneksen aikana päättyvät palkanmaksujaksot Tilastointijakso (ppkkvvvv) alkupvm loppupvm Kokoaikaiset Osa-aikaiset Tuntipalkkaiset kk-palkkaiset kk-palkkaiset 1. Palkattuja palvelussuhteita tilastointijakson lopussa 2. Työaika (tunteina) 2a. Palkattu palvelussuhdeaika yhteensä, tuntia - josta 2b. palkallinen yli- ja lisätyö, tuntia 2c palkalliset poissaolot, tuntia 2d. siitä palkalliset sairauspoissaolot ja perhevapaat, tuntia 2e. Tehdyt työtunnit 3. Palkkakustannukset (euroina) 3a. Ennakonpidätyksen alainen palkka yhteensä, josta 3b. Maksettu varsinainen palkka 3c. Lisä- ja ylityöltä maksettu palkka 3d. Tulospalkkiot 3e. Muu satunnainen tai kertaluontoinen palkka (mm. lomaraha) 4. Sosiaalivakuutusmaksujen tariffi palkkasummasta, % (muodossa 00,00) Seuraavaan kenttään voitte halutessanne ilmoittaa lisätietoja

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Seurakunnat Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Palvelualat Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Kunta-ala Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Palvelualat Aineistonn vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Teollisuus Rakentaminen Autokorjaamot Liikenne Vartiointi ja kiinteistönhoito Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Koulutus Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Koulutus Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Kunta-ala Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2011 Vastausohjeet. Kunta-ala

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2011 Vastausohjeet. Kunta-ala Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2011 Vastausohjeet Kunta-ala OHJEEN SISÄLTÖ: Tiedustelun tausta... 3 Ketä tiedustelu koskee... 3 Toimialaerittely... 4 Yhteyshenkilöt... 4 Sähköisen tiedonkeruun

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Kunta-ala Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2012 Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2012 Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2012 Vastausohjeet Kunta-ala Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Tuntipalkkaisten ohjeet

Tuntipalkkaisten ohjeet Kuntasektorin palkkatiedustelu 2015 Tuntipalkkaisten ohjeet Tuntipalkkaisten tiedusteluun ilmoitetaan: Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) piiriin kuuluvat työntekijät, joilla

Lisätiedot

Tuntipalkkaisten ohjeet

Tuntipalkkaisten ohjeet Kuntasektorin palkkatiedustelu Tuntipalkkaisten ohjeet Tuntipalkkatilastoissa selvitetään sekä tehdyn työajan että ei-tehdyn työajan ansioita. Tehdyn työajan ansioista muodostetaan kaksi tilastokäsitettä:

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2003

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2003 Hinnat ja palkat Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2003 PALKKATIEDUSTELU Hinnat ja palkat 00022 TILASTOKESKUS Puh. (09) 17 341 07.11.2002 METSÄTYÖNTEKIJÖIDEN PALKKATIEDUSTELU 2003 Arvoisa vastaanottaja

Lisätiedot

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Vuosiloma Lomanmääräytymisvuosi Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Lomakausi 2.5. 30.9. välinen aika. Täysi lomanmääräytymiskuukausi Kalenterikuukausi,

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet

Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet Yksityinen sektori Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http:// www.tilastokeskus.fi/keruu/tvk/lomakkeet

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS mom. Vuosityöaika määräytyy vuosiloman pituuden mukaan seuraavasti:

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS mom. Vuosityöaika määräytyy vuosiloman pituuden mukaan seuraavasti: YLEISKIRJEEN 26/2003 LIITE 2 1 (5) KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2003 2004 LIITE 5 KESKEYTYMÄTÖN KOLMIVUOROTYÖ 1 Soveltamisala ja säännöllinen työaika 2 Vuosityöaika Tämän liitteen

Lisätiedot

Jokaista kertynyttä 220 tuntia kohden työntekijä ansaitsee vuosivapaita alla olevan taulukon mukaisesti:

Jokaista kertynyttä 220 tuntia kohden työntekijä ansaitsee vuosivapaita alla olevan taulukon mukaisesti: Vuosivapaajärjestelmä Vuosivapaan ansainta 2. Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen jälkeen,

Lisätiedot

Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle

Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle Palkkatodistuksen täyttöohje S. 1 (4) Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle Lähetä palkkatodistukset suoraan työntekijän omaan työttömyyskassaan. Yhteisjärjestöön lähetetyt palkkatodistukset palautetaan

Lisätiedot

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Tehy, Edunvalvontatoimiala Muutoksia säännölliseen työaikaan Tasoittumisjakso Säännöllisen työajan tulee tasoittua kahden, kolmen taikka neljän viikon

Lisätiedot

Lomakkeen täyttöohjeet

Lomakkeen täyttöohjeet Yksityisen sektorin palkkatiedustelu lokakuu 2004 Sisällysluettelo Lomakkeen täyttöohjeet Kuukausipalkkaiset Yleisohjeita lomakkeen täyttämistä varten... 2 Lomakkeen täyttöohjeet lokakuussa 2004... 3 Kuukausitason

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet

Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet Kuntasektori Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http:// www.tilastokeskus.fi/keruu/tvkkunnat/lomake

Lisätiedot

Kunnalliset perhepäivähoitajat

Kunnalliset perhepäivähoitajat Kunnalliset perhepäivähoitajat Selvitys lukumääristä, työajoista ja palkkauksesta lokakuussa 2017 KT Kuntatyönantajat selvitti lukumäärätiedot kunnallisista perhepäivähoitajista ja heillä hoidossa olevista

Lisätiedot

Kuntasektorin työvoimakustannustutkimus 2004

Kuntasektorin työvoimakustannustutkimus 2004 Kuntasektorin työvoimakustannustutkimus 2004 Vastausohjeet Tutkimuksen toteutus Toimiala Tutkimukseen kuuluvat kaikki kuntaan tai kuntayhtymään vuonna 2004 palvelussuhteessa olleet henkilöt jäljempänä

Lisätiedot

Lomakkeen täyttöohjeet

Lomakkeen täyttöohjeet Yksityisen sektorin palkkatiedustelu lokakuu 2004 Sisällysluettelo Lomakkeen täyttöohjeet Tuntipalkkaiset Yleisohjeita lomakkeen täyttämistä varten...2 Lomakkeen täyttöohjeet lokakuussa 2004...3 Lomakkeen

Lisätiedot

2 Perhepäivähoitajan palkka-asteikko

2 Perhepäivähoitajan palkka-asteikko 1 LIITE 13 YLEISKIRJEEN 2/2001 LIITE 2 LIITE 13 PERHEPÄIVÄHOITAJIEN PALVELUSSUHTEEN EHDOT PALKKAUS 3 2 mom. Peruspalkan määrääminen palkka-asteikosta 1 Henkilökohtaisen peruspalkan tarkistaminen 1.2.2001

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2012

Työvoimakustannustutkimus 2012 Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Työvoimakustannustutkimus 2012 Tehdyn työtunnin kustannus työnantajalle 31,4 euroa vuonna 2012 Työvoimakustannukset olivat Tilastokeskuksen työvoimakustannustutkimuksen

Lisätiedot

93 Työssäoloon rinnastettava poissaoloaika Täyttä lomanmääräytymiskuukautta määritettäessä työssäolopäivien ja työssäolotuntien veroisia ovat ne työpäivät ja työtunnit, joina viranhaltija/työntekijä on

Lisätiedot

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2006

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2006 Hinnat ja palkat Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2006 PALKKATIEDUSTELU Hinnat ja palkat 00022 TILASTOKESKUS Puh. (09) 17 341 2006-03-28 METSÄTYÖNTEKIJÖIDEN PALKKATIEDUSTELU 2006 Arvoisa vastaanottaja

Lisätiedot

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Kuukausipalkkaiset 2005

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Kuukausipalkkaiset 2005 Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Kuukausipalkkaiset 2005 Lokakuu Sisällysluettelo Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten vastaamisohjeet...2 Ketä tiedustelu koskee ja miltä ajalta tiedot annetaan...2

Lisätiedot

2 Kirkkoherran viran haltijan palkkauksen perusteet. 3 Kirkkoherran viran hinnoitteluryhmä ja peruspalkka

2 Kirkkoherran viran haltijan palkkauksen perusteet. 3 Kirkkoherran viran hinnoitteluryhmä ja peruspalkka PALKKAHINNOITTELU, KIRKKOHERRAT LUKU 1. YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Soveltamisala Kirkkoherran palkkaus määräytyy Kirkon yleisen virka- ja työehtosopimuksen 2007-2009 mukaisesti. Sopimuksen luvun 2.2. määräykset

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) 7.5.2018 voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Yleistyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje

Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje Versio 1.6. 5/2019 Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje Jos työskentelet kahden viikon palkkajaksolla, lähetä työaikaraportit palkkajakson päättymisestä seuraavana maanantaina klo 24 mennessä. Jos

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Työvoimakustannusindeksi 2012, 1. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi tammi - maaliskuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden

Lisätiedot

Yhtymävaltuuston perehdytysseminaari Sairaanhoitopiirin henkilöstöresurssit. Timo Tammilehto Henkilöstöjohtaja

Yhtymävaltuuston perehdytysseminaari Sairaanhoitopiirin henkilöstöresurssit. Timo Tammilehto Henkilöstöjohtaja Yhtymävaltuuston perehdytysseminaari 16.8.2017 Sairaanhoitopiirin henkilöstöresurssit Timo Tammilehto Henkilöstöjohtaja Sairaanhoitopiirin virkojen ja toimien määrän kehitys vuosina 2011 2016 2011 2012

Lisätiedot

Suomen Farmasialiiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Apteekkien työnantajaliiton yhteinen ohje vuosityöajan pidentämisen toteuttamisesta.

Suomen Farmasialiiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Apteekkien työnantajaliiton yhteinen ohje vuosityöajan pidentämisen toteuttamisesta. 30.9.2016 1 OHJEET VUOSITYÖAJAN PIDENTÄMISEKSI Suomen Farmasialiiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Apteekkien työnantajaliiton yhteinen ohje vuosityöajan pidentämisen toteuttamisesta. Vuosityöajan

Lisätiedot

Tuntipalkkaiset: yleistä

Tuntipalkkaiset: yleistä Tuntipalkkaiset Tuntipalkkaiset: yleistä Kiekuun on toteutettu tuntipalkkaisten käsittely 1.4.2015 lukien. Tuntipalkkaiset voivat olla toistaiseksi voimassa olevassa palvelussuhteessa tai määräaikaisessa

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) määräystä vuosiloman siirtämisestä työkyvyttömyyden vuoksi ja määräystä vuosilomapalkan

Lisätiedot

Työaikapankin palkkahallinnollisia ohjeita (KirVESTES 183 )

Työaikapankin palkkahallinnollisia ohjeita (KirVESTES 183 ) Työaikapankin palkkahallinnollisia ohjeita (KirVESTES 183 ) Sisällys: 1. JOHDANTO 1.1 Työaikapankki 1.2 Työaikapankkia koskevia määritelmiä 1.3 Työaikapankkitilit 2. PALKKAHALLINTOON LIITTYVIÄ ERITYISKYSYMYKSIÄ

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa Terminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen

Lisätiedot

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi.

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Sitoudumme noudattamaan Teknologiateollisuuden sääntöjä

Lisätiedot

Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset lukien

Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset lukien Jäsenkirje Talo/22/2017 1 (6) Anne Hirsiniemi / ABa 20.12.2017 Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyrityksille Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset 1.1.2018 lukien 1. Vuosiloma-ajan

Lisätiedot

Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset lukien

Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset lukien Anne Hirsiniemi / ABa 18.12.2018 Jäsenkirje Talo/42/2018 1 (6) Työmarkkinat Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyrityksille Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset 1.1.2019 lukien

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Työvoimakustannusindeksi 2012, 2. vuosineljännes, kausitasoitetut tiedot Tehdyn työtunnin kausitasoitettu kustannus nousi huhti - kesäkuussa 4,8 prosenttia Yksityisen

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Terminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

TYTAL:N MUKAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRÄÄMISEN ERITYISKYSYMYKSIÄ ( ) Sovitellun työttömyysetuuden huomioiminen vuosityöansion laskennassa

TYTAL:N MUKAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRÄÄMISEN ERITYISKYSYMYKSIÄ ( ) Sovitellun työttömyysetuuden huomioiminen vuosityöansion laskennassa Tapaturma asiain korvauslautakunnan yleisohje 21.12.2016 TYTAL:N MUKAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRÄÄMISEN ERITYISKYSYMYKSIÄ (21.12.2016) Sovitellun työttömyysetuuden huomioiminen vuosityöansion laskennassa

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2017 31.1.2018 Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevat työehtosopimukset (työntekijät ja esimiehet) on uudistettu

Lisätiedot

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa.

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 6 Työaika 1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 2. Säännöllinen työaika muussa kuin toimistotyössä on enintään 9

Lisätiedot

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY AMMATTILIITTO PRO RY JRu, RJ, HH 17.9.2014 LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA Työtuomioistuimen tuomio TT2014:116 koskien Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2018 Työvoimakustannusindeksi 2017, 4. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus laski loka-joulukuussa prosenttia edellisvuodesta Yksityisen sektorin työvoimakustannukset

Lisätiedot

TYÖNANTAJUUDEN PERUSTEET OSA 1. ISLO 6.10.2011 klo 14-16

TYÖNANTAJUUDEN PERUSTEET OSA 1. ISLO 6.10.2011 klo 14-16 TYÖNANTAJUUDEN PERUSTEET OSA 1 ISLO 6.10.2011 klo 14-16 TYÖLLISTÄMISEN ASKELEET 1/4 Yhdistys lähtövalmiiksi työnantajana 1. Allekirjoitusoikeudet, päätöksenteko, ry 2. Arvio rahoista 3. Y-tunnus 4. Hallitus

Lisätiedot

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 3 1 (11) 7.5.2018 voimaan tulevien toimistotyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Toimistotyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus

Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus Aineistokuvaus Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus Palkkarakennetilaston aineistosta on poimittu tutkimuskäyttöön otos vuosilta 1995-2013. Palkkarakenneaineisto-otos sisältää yksityiskohtaisia tietoja

Lisätiedot

Perhevapaakorvaus työnantajalle

Perhevapaakorvaus työnantajalle Perhevapaakorvaus työnantajalle 2017 Perhevapaakorvaus Työnantaja voi saada perhevapaakorvausta naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksista. Perhevapaakorvaus voidaan myöntää tilanteissa,

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2017 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2019) Työaika Työaika määräytyy työaikalain

Lisätiedot

Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset

Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset KVTES yleistyöaika Keskeytysmääräykset sisältävät 7.5.2018 voimaantulevat yleistyöaikamääräykset Edustajisto 15.2.2018 Määräysten voimaantulo Määräykset korvaavat KVTES III luvun 7, 14 ja 15 yleistyöaikaa

Lisätiedot

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos 08.02.2018 JHL:n edustajisto/hallitus 15.02.2018 Marja Lehtonen/Riitta Rautiainen KVTES Liite 12 Palkan korotukset Sopimusta sovelletaan omassa kodissa työskenteleviin

Lisätiedot

TYÖNANTAJAN velvollisuudet ja maksut

TYÖNANTAJAN velvollisuudet ja maksut TYÖNANTAJAN velvollisuudet ja maksut Työnantajan sosiaaliturvamaksu Työnantajan sosiaaliturvamaksu eli sairausvakuutusmaksu maksetaan kaikista työntekijöistä jotka ovat 16-67-vuotiaita. Se maksetaan oma-aloitteisesti

Lisätiedot

1. KEVÄÄN JA KESÄN ARKIPYHÄT

1. KEVÄÄN JA KESÄN ARKIPYHÄT 1 1. Kevään ja kesän arkipyhät 2. Nuorten kesätyö ja harjoittelu työntekijätehtävissä 3. Nuorten kesätyö ja harjoittelu toimihenkilötehtävissä 1. KEVÄÄN JA KESÄN ARKIPYHÄT Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen

Lisätiedot

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2011

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2011 HENKILÖSTÖKERTOMUS Henkilöstö hallinnonaloittain 31.12. 2010 toistaiseksi määräajatetyt työllis- yhteensä toistaiseksi määräajan työllistetyt yhteensä Hallintotoimi 8 2 10 8 2 0 10 Perusturvatoimi 51 16

Lisätiedot

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2011

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2011 HENKILÖSTÖRAPORTTI 2011 2 Sisällys 1 Toimintavuosi 2011... 3 2 Tunnusluvut... 3 2.1 Henkilöstön määrä ja rakenne... 3 2.2 Henkilöstön ikä... 3 2.3 Palvelussuhteen pituus... 4 2.4 Vaihtuvuus... 4 2.5 Eläkeelle

Lisätiedot

PUUTARHAHARJOITTELIJAA KOSKEVAT TYÖEHDOT 1.1.2009 ALKAEN

PUUTARHAHARJOITTELIJAA KOSKEVAT TYÖEHDOT 1.1.2009 ALKAEN MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO OPPILAITOKSET Annankatu 31-33 C 48, 00100 HELSINKI PUUTARHA-ALA 1/2009 Puhelin (09) 725 04 500, faksi (09) 725 04 511 Sähköposti: info@tyonantajat.fi Kotisivu: www.tyonantajat.fi

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi 2009, 1. vuosineljännes

Työvoimakustannusindeksi 2009, 1. vuosineljännes Palkat ja työvoimakustannukset 2009 Työvoimakustannusindeksi 2009, 1. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi tammi maaliskuussa 4,5 prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat

Lisätiedot

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1 17.11.2016 sivu 1 1. Loppu- ja alkuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 2. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä 3. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2010 Työvoimakustannusindeksi 2009, 4. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi loka joulukuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden 2009

Lisätiedot

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi.

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Sitoudumme noudattamaan Teknologiateollisuuden sääntöjä

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset Työvoimakustannusindeksi, 3. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi heinä syyskuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden heinä syyskuussa

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2003:2

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2003:2 Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2003:2 Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti. Isän

Lisätiedot

Kallis lasti. työaika-asioista. Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry Edunvalvontatoimiala

Kallis lasti. työaika-asioista. Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry Edunvalvontatoimiala Kallis lasti työaika-asioista Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry Edunvalvontatoimiala Koulutustilaisuus koulutustilaisuus ei ole työaikaa, ellei se täytä kaikkia alla olevia ehtoja 1. työnantajan

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimuksen kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset

Kaupan työehtosopimuksen kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset Kaupan työehtosopimuksen kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset 12.10.2016 Mistä tähän on tultu? 12.10.2016 Antti Huotilainen / KL ja Mia Suominen / PAM Kilpailukykysopimusneuvottelut pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu: Ohje CSV-tiedostojen käsittelyyn

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu: Ohje CSV-tiedostojen käsittelyyn Yksityisen sektorin palkkatiedustelu: Ohje CSV-tiedostojen käsittelyyn Yksityisen sektorin palkkatiedustelu! Tämän ohjeen sisältö: " 1. CSV-tiedostojen luonti ja siirto tiedusteluun " 2. Palkkatietolomakkeen

Lisätiedot

1. Excel-tiedoston muuntaminen CSV-tiedostoksi ja siirto tiedusteluun 2. Palkkatietolomakkeen luoman CSV-tiedoston avaaminen 3. Tietuekuvaukset 2015

1. Excel-tiedoston muuntaminen CSV-tiedostoksi ja siirto tiedusteluun 2. Palkkatietolomakkeen luoman CSV-tiedoston avaaminen 3. Tietuekuvaukset 2015 1(7) Ohjeen sisältö: 1. Excel-tiedoston muuntaminen CSV-tiedostoksi ja siirto tiedusteluun 2. Palkkatietolomakkeen luoman CSV-tiedoston avaaminen 3. Tietuekuvaukset 2015 Postiosoite: Käyntiosoite: Puhelin:

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 0 Työvoimakustannusindeksi 0,. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi huhti kesäkuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden 0 huhti kesäkuussa

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 7/2004. Tast 9.3.2004 1 (2) Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille

JÄSENKIRJE 7/2004. Tast 9.3.2004 1 (2) Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille JÄSENKIRJE 7/2004 Tast 9.3.2004 1 (2) Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille KESKEYTYMÄTÖNTÄ KOLMIVUOROTYÖTÄ KOSKEVAT UUDET MÄÄRÄYKSET Palvelulaitosten työnantajayhdistyksen työehtosopimuksen

Lisätiedot

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA 9.3.2015 sivu 1 Petri Verronen, Mari Vasarainen 1. Arkipyhäviikkojen säännöllinen työaika vuoden 2015 alkupuoliskolla 2. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA

Lisätiedot

KVTES yleistyöaika. Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset. JHL koulutus/mp

KVTES yleistyöaika. Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset. JHL koulutus/mp KVTES yleistyöaika Keskeytysmääräykset sisältävät 7.5.2018 voimaantulevat yleistyöaikamääräykset JHL koulutus/mp Määräysten voimaantulo Määräykset korvaavat KVTES III luvun 7, 14 ja 15 yleistyöaikaa koskevat

Lisätiedot

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Terveydenhoitajana työelämään Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Työsi pääehdoista sovitaan työ- ja virkaehtosopimuksilla Työ- ja virkaehtosopimukset tehdään sopimusaloittain

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2004:n vastausohjeet

Työvoimakustannustutkimus 2004:n vastausohjeet Työvoimakustannustutkimus 2004:n vastausohjeet Yleistä Tiedustelun kohteena on yritys tai muu yhteisö juridisena yksikkönä. Otos on valittu ly-tunnusten perusteella, jolloin konserneissa ja vastaavissa

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Työvoimakustannusindeksi, 4. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi loka - joulukuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden loka joulukuussa

Lisätiedot

Viestinnän Keskusliitto ry Suomen Journalistiliitto ry KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖAIKAOPAS

Viestinnän Keskusliitto ry Suomen Journalistiliitto ry KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖAIKAOPAS 0 Viestinnän Keskusliitto ry Suomen Journalistiliitto ry KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖAIKAOPAS 2011 1 Tyo ajan sijoittaminen Säännöllinen työaika Säännöllistä työaikaa koskevat määräykset ovat työaikalaissa

Lisätiedot

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2015 Työvoimakustannusindeksi 2014, 4. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi loka-joulukuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2019) Työaika Työaika määräytyy työaikalain

Lisätiedot

Kunnalliset palkat ja henkilöstö

Kunnalliset palkat ja henkilöstö Kunnalliset palkat ja henkilöstö Tilastoesite syyskuu 2015 www.kt.fi Henkilöstömenot 21 miljardia euroa Vuonna 2015 kuntien ja kuntayhtymien henkilöstömenot ovat arviolta 21 miljardia euroa, josta palkkakustannukset

Lisätiedot

rehtorit ja apulaisrehtorit,

rehtorit ja apulaisrehtorit, AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 LIITE T1 Tätä liitettä sovelletaan ten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit, kokoaikaiset opettajat, osa-aikaiset opettajat,

Lisätiedot

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN Sari Anetjärvi Kirkon henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämissopimus Kirkon henkilöstön kehittämissopimuksen tilalle on tullut voimaan Kirkon

Lisätiedot

Työaika, palkat ja työvoimakustannukset

Työaika, palkat ja työvoimakustannukset Työaika, palkat ja työvoimakustannukset Konsultit 2HPO 1 Osa-aikaista ja määräaikaista työtä tekevien osuus palkansaajista Lähde: Tilastokeskus ja Findikaattori 2 Työsuhteiden muodot 2000-2012 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille.

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. PALKKAUS 37 Palkanmaksu 3 mom. Palkan maksaminen VUOSILOMA Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. Maksu- tai siirtomääräys on tällöin lähetettävä niin ajoissa, että palkan

Lisätiedot

Piekkala 25.6.2001 1 (2)

Piekkala 25.6.2001 1 (2) PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY JÄSENKIRJE 6/2001 Piekkala 25.6.2001 1 (2) Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille ÄITIYSLOMA-AJAN LUKEMINEN KOKEMUSLISÄAJAKSI Palkansaajajärjestöt

Lisätiedot

Mallit raporteista, joilla löydetään vastaavat tiedot kuin palkkojen katseluoikeuksilla

Mallit raporteista, joilla löydetään vastaavat tiedot kuin palkkojen katseluoikeuksilla Valtiokonttori Ohje 1 (10) Mallit raporteista, joilla löydetään vastaavat tiedot kuin palkkojen katseluoikeuksilla 1. Tarve: Tilikauden maksetut eurot ja palkan muutokset Maksetut palkat -raportille saadaan

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2015 Työvoimakustannusindeksi 2015, 2. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi huhti-kesäkuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden

Lisätiedot