Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2011 Vastausohjeet. Kunta-ala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2011 Vastausohjeet. Kunta-ala"

Transkriptio

1 Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2011 Vastausohjeet Kunta-ala

2 OHJEEN SISÄLTÖ: Tiedustelun tausta... 3 Ketä tiedustelu koskee... 3 Toimialaerittely... 4 Yhteyshenkilöt... 4 Sähköisen tiedonkeruun yleisohjeet... 4 Kysymyskohtaiset ohjeet... 6 Palkansaajaryhmien erittely... 6 Tilastointijakso *) Palkkaa saaneiden määrä tilastointijakson lopussa *) Työaika... 7 Peruslomake a. Palkattu palvelussuhdeaika yhteensä, tuntia *) b. Palkallinen lisä- ja ylityö sekä aktiivipäivystys, tuntia c. Palkalliset (ml. osapalkkaiset) poissaolot, tuntia d. Palkalliset sairauspoissaolot ja perhevapaat, tuntia e. Tehdyt työtunnit *)... 7 Koulutusalan lomake a. Palkanmaksun perusteena olevat pidetyt opetustunnit, yhteensä *) b. Kerho- ja tukiopetustunnit c. Muut kuin opetustunnit d. Palkalliset sairauspoissaolot ja perhevapaat, päiviä e. Tehdyt työtunnit *) Palkkakustannukset (euroina) a.Ennakonpidätyksen alainen palkka yhteensä *) b. Maksettu varsinainen palkka c. Lisä- ja ylityöltä maksettu palkka d. Tulospalkkiot e. Muu satunnainen tai kertaluonteinen palkka (mm. lomaraha) Sosiaalivakuutusmaksujen % -osuus (=tariffi) palkkasummasta *) Lisätietojen antaminen Usein kysyttyä LIITE1 Julkisen alan peruslomake LIITE2 Koulutus -toimialan lomake LIITE3 Toimialoittain määritettävä kustannustietue LIITE4 Kunta-alalla esiintyvät toimialat... 17

3 3 Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Tiedustelun tausta Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetus (N:o 450/2003) velvoittaa jäsenmaat laatimaan tilastoa tehdyn työtunnin työvoimakustannusten lyhyen aikavälin muutoksista. Asetuksen ulottamisesta myös pääosin julkiselle sektorille sijoittuville toimialoille säädettiin Euroopan unionin Komission asetuksella N:o 224/2007. Säädös tuli voimaan vuoden 2007 alusta. Sen taustalla oli Euroopan unionin ja Euroopan Keskuspankin tarve seurata työmarkkinoiden inflaatiopaineita myös julkisella sektorilla. Euroopan unionin tilastovirasto ja Tilastokeskus julkaisevat toimialakohtaisen työvoimakustannusindeksin neljännesvuosittain. Suomen kansallinen indeksi kattaa toistaiseksi vain yksityisen sektorin. Ketä tiedustelu koskee? Tiedustelu koskee kunnan/kuntayhtymän sekä sen omistaman liikelaitoksen koko henkilöstöä. Työnantajaa pyydetään ilmoittamaan tiedot palkatun henkilökunnan määrästä, palkatun ja tehdyn palvelussuhdeajan pituudesta sekä palkkakustannusten määrästä ja sosiaalikustannusten tariffista. Henkilökunnan määrää koskevat tiedot pyydetään neljänneksen viimeiseltä palkanmaksujaksolta. Työvoimakustannuksia sekä työtuntien määrää koskevat tiedot tulee ilmoittaa kaikilta neljänneksen aikana päättyviltä palkanmaksujaksoilta. Tiedustelu koskee koko kuntaan, kuntayhtymään tai kunnalliseen liikelaitokseen palvelusuhteessa olevaa palkattua henkilöstöä. Vastauksen tulisi kattaa - sekä kuukausi- että tuntipalkkaiset, - osa-aikaiset ja määräaikaiset, - palkkaa saavat oppilaat ja harjoittelijat sekä vajaakuntoiset ja työllistämisvaroin palkatut, - tuntiopettajat. Tiedustelu ei koske henkilöstöä, joka ei ole palvelussuhteessa kuntaan / kuntayhtymään, esimerkiksi - vuokrattu henkilökunta ja freelancerit, - perhe- ja omaishoitajat - ym. palkkionsaajat. Koska opetusvelvollisuustyöaikaa noudattavien työaika määräytyy muista poikkeavin perustein, kerätään koulutuksen toimialalle sijoittuvia toimintayksikköjä koskevat tiedot omalla lomakkeellaan.

4 Toimialaerittely 4 Tiedot pyydetään erittelemään uuden toimialaluokituksen (TOL 2008) 2- numerotason tai vaihtoehtoisesti toimialan pääluokan mukaisesti. Toimialalla harjoitettua budjettirahoitteista ja liikelaitokseksi organisoitua toimintaa ei eritellä. Kuntayhtymiä koskevat tiedot voidaan yleensä ilmoittaa ilman toimialaerittelyä. Toimialaerittely perustuu vastaajan omassa laskentatoimessaan soveltamaan toimintayksikköjaotteluun. Tilastokeskuksen yhteyshenkilöt avustavat toimintayksikköjen toimialan määrittelyssä. Eriteltävät toimialat on esitetty liitteessä 4. Yhteyshenkilöt Toivomme teidän toimittavan tiedot sähköisellä web-lomakkeella. Työvoimakustannustiedustelun tietosisältöä sekä sähköistä tiedonkeruuta koskeviin tiedusteluihin ja lomaketilauksiin vastaavat Tilastokeskuksessa: Seppo Kouvonen puh. (09) , Mika Idman puh. (09) , Harri Nummila puh. (09) (kesä 2011 lähtien) Annina Rouvinen puh. (09) (kesä 2011 lähtien) tvkindeksi@tilastokeskus.fi Tiedustelun ohjeet ovat nähtävissä osoitteessa: Sähköisen tiedonkeruun yleisohjeet Palveluun kirjautuminen Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, Sähköiset web-sivut avataan maaliskuun 2011 puolivälissä ja sitä ennen jokaiselle vastaajalle toimitetaan vastaajakohtainen käyttäjätunnus ja salasana. Tiedonantaja voi myös tarvittaessa pyytää Tilastokeskukselta vastaamista varten erillisen Excel- tai paperilomakkeen. Kirjautumissivulla valitaan palvelun kieli, suomi tai ruotsi. Kirjoitetaan käyttäjätunnus ja salasana näille varattuihin kenttiin ja painetaan Jatka. Yhteystiedot ja työnantajaa koskevat tiedot Täytetään tiedustelun käyttäjän tiedot (nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite). Tähän henkilöön otamme yhteyttä, jos annetuissa tiedoissa ilmenee epäselvyyksiä. Huomaa, että tiedot ovat pakollisia! Tarkistetaan esitäytetyt työnantajan tiedot ja korjataan muuttuneet tai virheelliset tiedot. Vastaajan yhteyshenkilö -kenttään täytetään henkilön nimi, joka toimii tiedonantajan yhteyshenkilönä. Jos yritystunnus muuttuu esim. jos kunta liittyy toiseen kuntaan voidaan uusi tunnus ilmoittaa Uusi y-tunnus -kentässä. Painetaan lopuksi Tallennus.

5 5 Työpanosta ja työvoimakustannuksia koskevat tiedot Kunnat Kuntien työpanos- ja kustannustiedot (pl. koulutus) ilmoitetaan Excel-muotoisena tiedostona, missä kunkin toimialan tiedot on kirjattu yhdelle riville. Kun painetaan Lähetä liitetiedosto -painiketta, avautuu Tiedoston lähetys -ikkuna. Lähetettävä tiedosto haetaan omalta työasemalta Selaa -painikkeella. Kun Excel-tiedosto on liitetty web-sovellukseen, se siirtyy Tilastokeskukseen Lähetä tiedosto -painikkeella. Lähetettyä tiedostoa voidaan korjata lähettämällä päivitetty uusi tiedosto, jolloin aiemmin lähetetty tiedosto korvautuu uudella. Tiedoston kuvaus on tämän ohjeen liitteenä. Kuntien koulutustoimialan (TOL 2008 = 85) työpanosta ja kustannuksia koskevat tiedot ilmoitetaan erillisellä web-näytöllä. Painamalla Siirtyminen koulutustoimialan sivulle -näppäintä päästään koulutusalan toimialanäytölle, mistä itse koulutusalan näyttö avautuu Kyselylomakkeelle -näppäimellä. Tietojen tallennuksen jälkeen tiedot siirretään Tilastokeskuksen järjestelmään painamalla Tallenna - painiketta. Mikäli jotain olennaista tietoa puuttuu, tulee tästä tallennettaessa huomautus lomakkeen alalaitaan. Huomautus ei kuitenkaan estä tietojen tallentamista. Järjestelmä antaa ilmoituksen tallennuksen onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Onnistuneen tallennuksen jälkeen voidaan palata Yhteystiedot -sivulle tai poistua palvelusta, eivätkä jo tallennetut tiedot katoa. Tietojen tallentaminen ei onnistu, mikäli numeeriseen kenttään on tallennettu tekstitietoja! On lisäksi huomattava, että lomakkeen täyttäjän tulee painaa Tallenna -painiketta noin 60 minuutin välein, jotta istunto/yhteys ei yllättäen katkea. Kuntayhtymät (pl. koulutusalan kuntayhtymät) Yhteystietojen tallennuksen jälkeen avautuu kuntayhtymille (pl. koulutusalan kuntayhtymät) painamalla näppäintä Siirtyminen perustiedot -sivulle perustietojen toimialalomake, mistä voidaan edelleen siirtyä itse kyselylomakkeelle sitä koskevalla näppäimellä. Tietojen tallennuksen jälkeen aineisto siirretään Tilastokeskuksen järjestelmään painamalla Tallenna -painiketta. Näytön toiminta vastaa edellä kuvattua koulutustietojen tallennusnäyttöä. Mikäli kuntayhtymä toimii useammalla kuin yhdellä toimialalla tai sen tukitoimintoja on merkittävässä määrin ulkoistettu laitoksen omistamalle yritykselle, voidaan sitä koskevat tiedot toimialoittain em. Excel-muotoisena tiedostona. Tavanomaisesta poikkeavasta ilmoitustavasta voidaan sopia tilaston yhteyshenkilöiden kanssa. Koulutusalan kuntayhtymät Koulutusalan kuntayhtymille avautuu yhteystietojen päivityksen jälkeen koulutustoimialaa koskeva web-näyttö. Sen sisältö ja toiminta vastaavat edellä kuvattua kuntien koulutusalan web-lomaketta.

6 Kysymyskohtaiset ohjeet 6 Tässä ohjeessa tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Palkansaajaryhmien erittely Peruslomake Kunta-alan peruslomakkeella kerätään tilaston perustiedot erikseen kokoaikaisesta kuukausipalkkaisesta, osa-aikaisesta kuukausipalkkaisesta sekä tuntipalkkaisesta henkilöstöstä. Osa-aikaisiksi luetaan ne palkansaajat, jotka eivät tee täyttä työ- ja virkaehtosopimuksen mukaista työaikaa. Palkansaajat, joilta on pidätetty palkkaa esimerkiksi palkattoman työvapaan takia, sisältyvät em. palkansaajaryhmää koskeviin tietoihin. Koulutus Koulutustoimialaa koskevalla lomakkeella ilmoitetaan perustiedot toimialalle 85 sijoittuvien toimintayksikköjen osalta. Työpanosta ja kustannuksia koskevat tiedot eritellään kolmen ryhmään: opetusvelvollisuustyöaikajärjestelmän piirissä oleva päätoiminen opetushenkilöstö, opetusvelvollisuustyöaikajärjestelmän piirissä oleva sivutoiminen ja osaaikainen opetushenkilöstö, muu henkilöstö eli muissa kuin opetustyöaikajärjestelmien piirissä oleva opetushenkilöstö (mm. rehtorit) sekä muu kuin opetushenkilöstö (mm. koulunkäyntiavustajat). Tilastointijakso *) Tiedustelu koskee vuosineljänneksen aikana maksettuja palkka- ja sosiaalikustannuksia sekä tehtyä työaikaa. Tiedot tulisi ilmoittaa kaikilta vuosineljänneksen aikana päättyviltä palkanmaksujaksoilta ja kutakin neljännestä koskevan vastauksen tulisi sisältää perustiedot vain sen aikana päättyneistä palkanmaksujaksoista. Mikäli koko neljännestä koskevia tietoja ei ole käytettävissä, tiedot voidaan ilmoittaa myös tätä lyhyemmältä ajanjaksolta. Tilastointijakso voi alkaa myös edellisen vuosineljänneksen aikana. Mikäli tuntipalkkaisilla on käytössä eripituisia palkanmaksujaksoja, tiedot ilmoitetaan pääasiallisen palkanmaksujakson mukaisesti. Ilmoituksen kattama tilastointijakso tulee eritellä lomakkeella, esimerkiksi alkupäivämäärä ilmoitetaan muodossa ja loppupäivämäärä muodossa Palkkaa saaneiden määrä tilastointijakson lopussa *) Ilmoitetaan kunkin eriteltävän palkansaajaryhmän osalta tilastointijakson lopussa palvelussuhteessa olevien ja ko. palkanmaksujakson aikana palkkaa saaneiden henkilöiden määrä. Tilastointijakson lopussa vähintään kahden viikon mittaisella työ- tai virkavapaalla olevia ei oteta huomioon.

7 2. Työaika 7 Peruslomake 2a. Palkattu palvelussuhdeaika yhteensä, tuntia *) Kohdassa ilmoitetaan palvelussuhteen palkatun työajan pituus tunteina. Palkattu palvelussuhdeaika sisältää kaikki ne tunnit, joiden pääasiallinen korvaus on maksettu ko. neljänneksen aikana sekä tehdyt työtunnit että palkallisen vapaan tunnit. Mikäli joidenkin erityisryhmien osalta (esimerkiksi puolivakinaiset palomiehet) ei ole tietoa työtuntien määrästä, tulee vastauksen ulkopuolelle rajata myös näiden ryhmien kustannukset. Tieto on pakollinen kokoaikaisilla kuukausipalkkaisilla. 2b. Palkallinen lisä- ja ylityö sekä aktiivipäivystys, tuntia Yli- ja lisätyötunnit ovat tunteja, joista on maksettu rahakorvaus ja joita ei ole pidetty vapaana. Varallaolo- tai päivystystunteja (ilman aktiivityötä) ei lasketa mukaan ylityötunteihin. Lääkäreiden tms. aktiivipäivystyksen tunnit merkitään ylitunneiksi, mikäli niistä on maksettu sopimuksen mukainen korvaus. Mikäli aktiivipäivystysaika korvataan vastaavan pituisella vapaalla, sitä ei tässä ilmoiteta. 2c. Palkalliset (ml. osapalkkaiset) poissaolot, tuntia Palkalliseen poissaoloon luetaan palkallisen vapaan aika tunteina, mm: - pidetty vuosiloma, säästövapaa ja lomarahavapaa, - sairaudesta ja tapaturmasta johtuva poissaolo sekä palkallinen äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa (ml. KELA:n työnantajalle kompensoima osuus), - palkallinen tilapäinen lapsen hoitovapaa, - työpäiville ajoittuvat arkipyhät sekä muut yleiset vapaapäivät: Vuonna neljännes loppiainen 2. neljännes pitkäperjantai, 2. pääsiäispäivä helatorstai ja juhannusaatto 3. neljännes - 4. neljännes itsenäisyyspäivä ja tapaninpäivä. Palkallisen vapaan tunnit määritetään alan normaalilta työajalta, päivätyötä tekeviltä yleensä arkipäiviltä. Mikäli henkilön säännöllinen viikkotyöaika on esimerkiksi 38 tuntia 15 minuuttia, määritetään palkallisen poissaoloviikon pituudeksi 38,25 tuntia ja poissaolopäivän pituudeksi 7,65 tuntia. 2d. Palkalliset sairauspoissaolot ja perhevapaat, tuntia 2e. Tehdyt työtunnit *) Kohtaan merkitään sairaudesta, tapaturmasta, vanhempainlomasta tai sairaan lapsen lyhytaikaisesta hoitovapaasta aiheutunut palkallinen poissaolo tunteina. Mukaan luetaan myös ne työtunnit, joilta palkkaa ei ole maksettu täysimääräisenä. Palkattomien virkavapaiden tunteja ei ilmoiteta. Tehdyllä työajalla tarkoitetaan työaikaa, jolloin henkilö on tehnyt varsinaisia työtehtäviään ja jota varten hänet on kuntaorganisaatioon palkattu. Tehtyyn työaikaan luetaan myös henkilöstökoulutukseen sekä ay-toimintaan käytetty palkattu työaika. Tehtyjen työtuntien määrä voidaan yleensä laskea vähentämällä palkatun palvelussuhdeajan tunneista (2a) palkattujen poissaolotuntien (2c) määrä. Mikäli toinen em. tiedoista puuttuu, niin tieto voidaan määrittää suoraan palkkausjärjestelmästä.

8 Koulutusalan lomake 2a. Palkanmaksun perusteena olevat pidetyt opetustunnit, yhteensä *) 8 Kohdassa ilmoitetaan opetusvelvollisuustyöaikajärjestelmää noudattavan henkilöstön osalta palkanmaksun perusteena olevien opetustuntien määrä. Luku sisältää myös sekä vuosiviikkoylitunnit että kertatuntipalkkioina korvattavat ylitunnit. Mikäli toteutunut opetustuntien määrä ei ole selvitettävissä, ilmoitetaan lukuvuoden opetussuunnitelman mukainen kullekin kalenterineljännekselle kirjattu oppituntien määrä. 2b. Kerho- ja tukiopetustunnit Kohdassa eritellään opetustuntien yhteismäärään sisältyvät kerho- ja tukiopetustunnit. 2c. Muut kuin opetustunnit Kohdassa ilmoitetaan palkanmaksun perusteena olevat muut kuin opetustyön tunnit, esim. yhteissuunnitteluajan sekä veso-päivien tunnit. Opetustunteihin liittyvää tuntien etu- ja jälkikäteistyötä ei ilmoiteta, vaan Tilastokeskus määrittää ko. työtuntien määrän laskennallisesti opetustuntien perusteella. 2d. Palkalliset sairauspoissaolot ja perhevapaat, päiviä Ilmoitetaan opetusvelvollisuustyöaikajärjestelmää noudattavan päätoimisen opetushenkilöstön sairaudesta, tapaturmasta, vanhempainlomasta sekä sairaan lapsen lyhytaikaisesta hoitovapaasta aiheutuvien palkallisten (ml. osapalkkaiset) poissaolojen määrä päivinä. Sivutoimisen opetushenkilöstön sekä koulujen muun henkilöstön sairauspoissaoloja ja perhevapaita ei ilmoiteta. 2e. Tehdyt työtunnit Ilmoitetaan muun kuin opetusvelvollisuustyöaikaa noudattavan henkilöstön tehdyt työtunnit. Opetusvelvollisuustyöaikaa noudattavan henkilöstön osalta Tilastokeskus määrittää tehtyjen työtuntien määrän laskennallisesti käyttäen ilmoitettuja perustietoja.

9 3. Palkkakustannukset (euroina) 9 Palkkakustannukset ilmoitetaan kokonaisina euroina. Mikäli joidenkin erityisryhmien osalta (esimerkiksi puolivakinaiset palomiehet) ei ole tietoa työtuntien määrästä, tulee vastauksen ulkopuolelle rajata myös näiden ryhmien kustannukset. 3a. Ennakonpidätyksen alainen palkka yhteensä *) Ilmoitetaan jakson aikana ennakonperintälain (13 ) mukaisesti maksetut ennakonpidätyksen alaiset palkat ja palkkiot ml. luontoisedut. Ilmoitettavaan palkkaan sisältyy ko. jakson työpanoksesta maksettavaa palkkaa, takautuvasti muulta kuin edellä ilmoitetusta työpanoksesta maksettavaa palkkaa sekä kertaluontoisesti tai määräajoin maksettavaa palkkaa. Tiedot ilmoitetaan kaikkien ko. vuosineljänneksen aikana päättyvien palkanmaksujaksojen osalta. 3b. Maksettu varsinainen palkka Kohdassa ilmoitetaan maksettu kiinteä 'varsinainen palkka'. Työvoimakustannusindeksi mittaa kustannuksia maksuperusteisesti, joten tässä tulee ilmoittaa ainoastaan tilastointijaksolla tosiasiallisesti maksettu varsinainen palkka. Varsinaiseen palkkaan luetaan samat palkkatekijät kuin kuntasektorin palkkatiedustelussa. Se sisältää tehtäväkohtaisen palkan lisäksi esimerkiksi henkilökohtaisen lisän, palvelusaikaan liittyvän lisän, syrjäseutulisän, kielilisän ja luottamusmieskorvauksen. Varsinaisen palkan käsitettä tarvitaan maksettaessa palkkaa mm. vuosiloman sekä sairausloman ja äitiysvapaan ajalta. 3c. Lisä- ja ylityöltä maksettu palkka Peruslomake Lisä- ja ylityön sekä päivystyksen aktiiviajan palkka: Kohdassa ilmoitetaan työnantajan maksama, ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan sisältyvä lisä- ja ylityöajan palkka. Se on palkansaajan säännöllisen työajan ulkopuolella tekemästä työstä saama palkka, joka määräytyy tehtyjen työtuntien perusteella. Palkkaan luetaan maksuperusteesta riippumatta kaikki lisä- ja ylityön ajalta sekä lääkärien päivystyksen aktiivityöajalta maksetut palkanerät, kuten myös työhön liittyvä vuoro-, sunnuntai- tai pyhätyön perusteella maksettava palkka. Koulutusalan lomake Kertatuntipalkkiot: Kohdassa ilmoitetaan opettajien työsuunnitelmaan sisältymättömiltä ylitunneilta ns. kertatuntipalkkioina maksettu palkkakustannus. Kohdassa ei ilmoiteta ns. vuosiviikkoylitunneilta maksettavaa palkkaa. 3d. Tulospalkkiot Kohdassa ilmoitetaan kunnan, kuntayhtymän tai kunnallisen liikelaitoksen vuosineljänneksellä maksama ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan sisältyvä tulospalkkio sekä harvemmin kuin kuukausittain maksettu kannustuslisä.

10 10 3e. Muu satunnainen tai kertaluonteinen palkka (mm. lomaraha) Kohdassa ilmoitetaan ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan sisältyvä satunnaisesti tai kertaluonteisesti maksettu palkka, jota ei ole edellä ilmoitettu kohdassa 3d. Nämä palkkaerät eivät tyypillisesti sisälly palkansaajan jatkuvaan, joka palkanmaksujaksolta suoritettavaan palkkaukseen. Kohdassa ilmoitetaan mm. - lomaraha, - lomakorvaus, - hälytysraha, - irtisanomiskorvaus, - sopimuskorotuksena maksettu kertaluonteinen erä, - aloitepalkkio sekä - edeltäviltä neljänneksiltä takautuvasti maksettavat palkanosat ja -lisät mikäli mahdollista. 4. Sosiaalivakuutusmaksujen prosenttiosuus (=tariffi) palkkasummasta *) Kohdassa 4 ilmoitetaan työnantajan maksamien sosiaalivakuutusmaksujen osuus (= tariffi) palkkasummasta ko. neljänneksen aikana. Tavoitteena on kuvata kunta-alan nykyisen henkilöstön sosiaaliturvasta aiheutuvia kustannuksia. Vakuutusmaksujen suoritusajankohdan ei tulisi vaikuttaa mitattuun kustannuskehitykseen. Koska sosiaalivakuutusmaksujen tariffit vaihtelevat henkilöryhmittäin, tulee tariffit painottaa eri henkilöstöryhmien tariffien palkkasummapainoilla. Mikäli kustannusten maksuperusteissa (esim. henkilöstörakenteessa) tai tariffissa tapahtuu vuoden aikana muutoksia, ne tulee ottaa huomioon neljänneksen tariffia määritettäessä. Kalenterivuodelle arvioitua tariffia voidaan yleensä käyttää kaikkien vuosineljännesten osalta. Ilmoitetun tariffin tulee kattaa sekä lakisääteiset että vapaaehtoiset sosiaalivakuutusmaksut eli - lakisääteiset ja vapaaehtoiset työeläkemaksut, - työnantajan sosiaaliturvamaksun, - lakisääteiset ja vapaaehtoiset tapaturmavakuutusmaksut, - työttömyysvakuutusmaksun, - ryhmähenkivakuutusmaksun sekä - muiden työpanoksen käyttöön liittyvien vapaaehtoisten vakuutusten kustannukset. Tariffi tulisi arvioida niin tarkasti kuin se käytettävissä olevilla tiedoilla on mahdollista. Mikäli tilastoitujen palkansaajaryhmien osalta ei ole erikseen saatavilla sosiaalivakuutusmaksutariffia, voidaan ilmoittaa myös ao toimialan tai koko kunnan/kuntayhtymän keskiarvo. Sosiaalivakuutusmaksujen tariffi ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella. Työeläkemaksut Kunta-alan eläkevakuutus (KuEL) Kunta-alan työnantajan kunnallisen eläkevakuutuksen (KuEL) maksu on vuonna 2011 keskimäärin 23,6 prosenttia. Laskentaperusteesta johtuen eri työnantajien maksu voi kuitenkin poiketa merkittävästi keskimääräisestä.

11 11 Työnantajan KuEL-maksu koostuu palkkaperusteisesta maksusta, varhaiseläkemenoperusteisesta maksusta (varhe-maksu) ja eläkemenoperusteisesta maksusta. Työnantajan palkkaperusteinen maksu on 16,1 prosenttia palkkojen kokonaismäärästä. Ns. varhe-maksu on keskimäärin 1,0 prosenttia maksetusta palkkasummasta. Maksuosuus vaihtelee maksuluokasta (pientyönantaja, keskisuuri työnantaja, suurtyönantaja) riippuen. KuEL-maksun eläkemenoperusteinen osuus on sama kaikille työnantajille 0,2 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisenä vuonna. Valtion eläkevakuutus (VaEL) Valtion eläkejärjestelmässä vakuutettujen osalta työnantajan eläkevakuutusmaksun tariffi on vuonna 2011 keskimäärin 21,6 prosenttia palkkasummasta. Sosiaaliturvamaksu Kunta-alan työnantajan sosiaaliturvamaksu vuonna 2011 on 2,12 prosenttia palkkasummasta. Maksuperusteet ovat vuodelle 2011 muuttuneet mm. siten, että maksua ei enää makseta alle 16-vuotiaalle sekä 68 vuotta täyttäneelle maksetusta palkasta. Lisäksi edelleen on voimassa sosiaaliturvamaksun määräaikaisesta vapauttamisesta annettu laki, joka koskee määrättyjä Lapin, Pohjois-Karjalan ja saariston kuntia sekä Kainuun maakuntaa. Työttömyysvakuutusmaksu Vuonna 2011 työnantajan maksamaan euroon kohdistuva maksu on 0,80 prosenttia. Sen ylittävältä osalta maksu on 3,20 prosenttia palkkasummasta. Tapaturmavakuutusmaksu Tapaturmavakuutusmaksu määräytyy osuutena palkkasummasta ja maksu vaihtelee työn vaarallisuuden eli riskin perusteella. Tapaturmavakuutusmaksut vaihtelevat myös vakuutusyhtiöittäin, koska jokaisella vakuutusyhtiöllä on omat laskuperusteensa. Keskimääräinen tapaturmavakuutusmaksu vuonna 2008 oli 0,5 prosenttia palkkasummasta. Ryhmähenkivakuutus Kunnallinen työnantaja voi hoitaa ryhmähenkivakuutuksen velvoitteet joko tapaturmavakuutuksen yhteydessä, taloudellisena tukena Kuntien Eläkevakuutuksen kautta tai vakuutusturvan kertasuorituksena omasta kassastaan. Ryhmähenkivakuutusmaksun vakuutusmaksu on vuonna 2011 kunnille ja kuntayhtymille 0,059 % lakisääteisesti vakuutettujen työntekijöiden palkkasummasta.

12 Esimerkki 12 Oheisena esimerkki sosiaalivakuutusmaksujen muodostumisesta kunnassa, jonka palkkasummaksi oletetaan 20 miljoonaa euroa. Näin ollen kunnan sosiaalivakuutusmaksujen tariffi on vuoden 2011 maksuperusteiden mukaan 29,24 prosenttia. Sosiaalivakuutusmaksu Tariffi, % Maksettu määrä, KuEL-maksu 23, Sosiaaliturvamaksu 2, Työttömyysvakuutusmaksu 2, Tapaturmavakuutusmaksu 0, Ryhmähenkivakuusmaksu 0, Yhteensä 29, Lisätietojen antaminen Tässä kohdassa ilmoitetaan vapaamuotoisena tekstinä, jos tietojen antamisessa on noudatettu jotain ohjeista poikkeavaa menettelytapaa tai annetaan palautetta tietojen sisällön tai lomakkeen osalta. Kohdassa ilmoitetaan myös, mikäli työnantajan työtuntien määrä on esimerkiksi lomautuksista johtuen merkittävästi aiempaa pienempi. Mikäli tallennuksessa tulee ongelmia, ottakaa yhteyttä sivun 4 yhteyshenkilöihin tai sähköpostitse: tvkindeksi@tilastokeskus.fi

13 Usein kysyttyä Miten tilastoon vastataan tehdyt tunnit ja palkat, kun tunnit on tehty tiedusteluneljänneksen aikana, mutta niitä koskevat palkat maksetaan myöhemmin? Tehdyt työtunnit ilmoitetaan samana ajankohtana, jolloin sitä koskeva ansio maksetaan. Mikäli neljänneksen aikana on maksettu pääosa määrättyjen edellisen neljänneksen aikana tehtyjen työtuntien korvauksista, tulee myös korvausta vastaavat työtunnit ilmoittaa. 2. Missä kohdassa ilmoitetaan takautuvat palkankorotukset ja muut takautuvasti maksettavat palkanerät? Edeltävien tilastoneljännesten takautuvat palkankorotukset ja muut takautuvasti maksettavat palkkaerät eritellään kohdassa 3e. Muu satunnainen tai kertaluontoinen palkka (mm. lomaraha). 3. Pitääkö sosiaalivakuutusmaksujen summassa huomioida esim. alle 18- vuotiaat ja yli 68-vuotiaat? Eläkevakuutusmaksuja, työttömyysvakuutusmaksuja sekä tapaturmavakuutusmaksuja ei peritä alle 18-vuotiailta eikä yli 68-vuotiailta palkansaajilta, joten sosiaalivakuutusmaksujen prosenttiosuutta laskettaessa tulee huomioida tämä tariffia alentavana tekijänä.

14 LIITE 1 Julkisen alan peruslomake 14 TYÖVOIMAKUSTANNUSTEN NELJÄNNESVUOSITILASTO Vastaaja Toimiala Puhelinnumero Sähköposti Neljänneksen aikana päättyvät palkanmaksujaksot Edellisen neljänneksen palkanmaksujaksot Tilastointijakso (ppkkvvvv) alkupvm loppupvm alkupvm loppupvm Kokoaikaiset Osa-aikaiset Tuntipalkkaiset Kokoaikaiset Osa-aikaiset Muu Tuntipalkkaiset kk-palkkaiset kk-palkkaiset kk-palkkaiset kk-palkkaiset 1. Palkattuja palvelussuhteita tilastointijakson lopussa 2. Työaika (tunteina) 2a. Palkattu palvelussuhdeaika yhteensä, tuntia - josta 2b. palkallinen lisä- ja ylityö sekä aktiivipäivystys, tuntia 2c palkalliset (ml.osapalkkaiset) poissaolot, tuntia 2d. siitä sairauspoissaolot ja perhevapaat, tuntia 2e. Tehdyt työtunnit 3. Palkkakustannukset (euroina) 3a. Ennakonpidätyksen alainen palkka yhteensä, josta 3b. Maksettu varsinainen palkka 3c. Lisä- ja ylityön sekä päivystyksen aktiiviajan palkka 3d. Tulospalkkiot 3e. Muu satunnainen tai kertaluontoinen palkka (mm. lomaraha) 4. Sosiaalivakuutusmaksujen tariffi palkkasummasta, % (muodossa 00,00) Seuraavaan kenttään voitte halutessanne ilmoittaa lisätietoja

15 LIITE 2. Koulutustoimialan lomake 15 TYÖVOIMAKUSTANNUSTEN NELJÄNNESVUOSITILASTO KOULUTUS Kuntanumero Puhelinnumero Sähköposti Neljänneksen aikana päättyvät palkanmaksujaksot Tilastointijakso (ppkkvvvv) alkupvm loppupvm Opetusvelvollisuustyöaikaa noudattava henkilöstö Muu henkilöstö Päätoimiset Sivutoimiset ym. (esim. rehtorit, opinto-ohjaajat) 1. Palkkaa saaneiden määrä tilastointijakson lopussa 2. Työaika 2a. Palkanmaksun perusteena olevat pidetyt opetustunnit, yhteensä 2b. siitä kerho- ja tukiopetustunnit 2c. Muun kuin opetustyön tunnit (ml.yhteissuunitteluajan ja veso-päivien tunnit) 2d. Palkalliset sairauspoissaolot ja perhevapaat, päiviä 2e. Tehdyt työtunnit 3. Palkkakustannukset (euroina) 3a. Ennakonpidätyksen alainen palkka yhteensä, josta 3b. Maksettu varsinainen palkka 3c. Kertatuntipalkkiot 3d. Tulospalkkiot 3e. Muu satunnainen tai kertaluonteinen palkka 4. Sosiaalivakuutusmaksujen tariffi palkkasummasta, % (muodossa 00,00) Seuraavaan kenttään voitte halutessanne ilmoittaa lisätietoja

16 LIITE 3 kouvonen 16 Muistio (1) Toimialoittain määritettävä kustannustietue Tiedostomuoto xls, xlsx Tietuekuvaus vuosi tilastovuosi 4 nelj tilastoneljännes 2 YID kunnan tunniste 4 tol08 toimiala 2-numerotasolla 2 tol_01a toimialan pääluokka 1 tilalku tilastojakson alkupvm, ppkkvvvv 8 tilloppu tilastojakson loppupvm, ppkkvvvv 8 ko_lkm kok.aikaisten kk-palkkaisten lkm 8 ko_palktun palkatut tunnit 8 ko_ylitun ylityötunnit 8 ko_eitehtun ei-tehdyt tunnit 8 ko_sairtun sairaus- ym. poissaolot 8 ko_tehtun tehdyt työtunnit 8 ko_yhtpalk enn. pid. palkkasumma 8 ko_varspa varsinainen palkka 8 ko_ylipalk lisä- ja ylityön palkka 8 ko_tulospalk tulospalkkiot 8 ko_muupalk muut kertal. palkkaerät 8 ko_sospros sosiaalivakuutusprosentti 8,2 des os_lkm osa-aikaisten kk-palkkaisten lkm 8 os_palktun palkatut tunnit 8 os_ylitun ylityötunnit 8 os_eitehtun ei-tehdyt tunnit 8 os_sairtun sairaus- ym. poissaolot 8 os_tehtun tehdyt työtunnit 8 os_yhtpalk enn. pid. palkkasumma 8 os_varspa varsinainen palkka 8 os_ylipalk lisä- ja ylityön palkka 8 os_tulospalk tulospalkkiot 8 os_muupalk muut kertal. palkkaerät 8 os_sospros sosiaalivakuutusprosentti 8,2 des tp_lkm tuntipalkkaisten lkm 8 tp_palktun palkatut tunnit 8 tp_ylitun ylityötunnit 8 tp_eitehtun ei-tehdyt tunnit 8 tp_sairtun sairaus- ym. poissaolot 8 tp_tehtun tehdyt työtunnit 8 tp_yhtpalk enn. pid. palkkasumma 8 tp_varspa varsinainen palkka 8 tp_ylipalk lisä- ja ylityön palkka 8 tp_tulospalk tulospalkkiot 8 tp_muupalk muut kertal. palkkaerät 8 tp_sospros sosiaalivakuutusprosentti 8,2 des

17 LIITE 4 17 Kunta-alalla esiintyvät toimialat Pääluokka Nimi 2 -numerotaso Luokan nimi D Sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto, 35 Sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto, jäähdytysliiketoiminta jäähdytysliiketoiminta E Vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuolto, 36 Veden otto, puhdistus ja jakelu jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito 37 Viemäri- ja jätevesihuolto 38 Jätteen keruu, käsittely ja loppusijoitus, materiaalien kierrätys 39 Maaperän ja vesistöjen kunnostus ja muut ympäristönhuoltopalvelut F Rakentaminen 42 Maa- ja vesirakentaminen H Kuljetus ja varastointi 49 Maaliikenne ja putkijohtokuljetus 50 Vesiliikenne 52 Varastointi ja liikennettä palveleva toiminta I Majoitus- ja ravitsemistoiminta 56 Ravitsemistoiminta J Informaatio ja viestintä 63 Tietopalvelutoiminta L Kiinteistöalan toiminta 68 Kiinteistöalan toiminta M Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta 71 Arkkitehti- ja insinööripalvelut; tekninen testaus ja analysointi 75 Eläinlääkintäpalvelut N Hallinto- ja tukipalvelutoiminta 81 Kiinteistön- ja maisemanhoito O Julkinen hallinto ja maanpuolustus; 84 Julkinen hallinto ja maanpuolustus; pakollinen sosiaalivakuutus pakollinen sosiaalivakuutus P Koulutus 85 Koulutus Q Terveys- ja sosiaalipalvelut 86 Terveyspalvelut 87 Sosiaalihuollon laitospalvelut 88 Sosiaalihuollon avopalvelut R Taiteet, viihde ja virkistys 90 Kulttuuri- ja viihdetoiminta 91 Kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden kulttuurilaitosten toim. 93 Urheilutoiminta sekä huvi- ja virkistyspalvelut S Muu palvelutoiminta 94 Järjestöjen toiminta 96 Muut henkilökohtaiset palvelut

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Kunta-ala Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Kunta-ala Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Seurakunnat Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Seurakunnat Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Koulutus Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Koulutus Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Palvelualat Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Palvelualat Aineistonn vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Kunta-ala Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto Vastausohjeet Teollisuus Rakentaminen Autokorjaamot Liikenne Vartiointi ja kiinteistönhoito Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän

Lisätiedot

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2012 Vastausohjeet

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2012 Vastausohjeet Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto 2012 Vastausohjeet Kunta-ala Arvoisa vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Lisätiedot

Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2016

Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2016 Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2016 Aineisto sisältää kuntien ja kuntayhtymien omistamat yritykset Kuntien ja kuntayhtymien omistamat yritykset oikeudellisen muodon mukaan vuonna 2016 Verohallinnon

Lisätiedot

Tuntipalkkaisten ohjeet

Tuntipalkkaisten ohjeet Kuntasektorin palkkatiedustelu Tuntipalkkaisten ohjeet Tuntipalkkatilastoissa selvitetään sekä tehdyn työajan että ei-tehdyn työajan ansioita. Tehdyn työajan ansioista muodostetaan kaksi tilastokäsitettä:

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Työvoimakustannusindeksi 2012, 1. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi tammi - maaliskuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden

Lisätiedot

Tuntipalkkaisten ohjeet

Tuntipalkkaisten ohjeet Kuntasektorin palkkatiedustelu 2015 Tuntipalkkaisten ohjeet Tuntipalkkaisten tiedusteluun ilmoitetaan: Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) piiriin kuuluvat työntekijät, joilla

Lisätiedot

Uusi toimialaluokitus TOL 2008

Uusi toimialaluokitus TOL 2008 Uusi toimialaluokitus TOL 2008 - Uudistuksen lähtökohdat - Käyttöönotto - Mikä muuttuu - Tilastokeskuksen palvelut Luokitusuudistuksen yleiset lähtökohdat Kv-toimialaluokituksen (ISIC) rakenne tarkistetaan

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Työvoimakustannusindeksi 2012, 2. vuosineljännes, kausitasoitetut tiedot Tehdyn työtunnin kausitasoitettu kustannus nousi huhti - kesäkuussa 4,8 prosenttia Yksityisen

Lisätiedot

PALVELUALA TYÖLLISTÄÄ SUHDANNEVAIHTELUISTA HUOLIMATTA

PALVELUALA TYÖLLISTÄÄ SUHDANNEVAIHTELUISTA HUOLIMATTA PALVELUALA TYÖLLISTÄÄ SUHDANNEVAIHTELUISTA HUOLIMATTA Palvelusektori työllistää suhdannevaihteluista huolimatta. Vuosina 2008 2010 uusia työpaikkoja syntyi joka vuosi erityisesti ympäristönhuoltotehtäviin

Lisätiedot

Tulevaisuuden megatrendit ja yrittäjyys

Tulevaisuuden megatrendit ja yrittäjyys Tulevaisuuden megatrendit ja yrittäjyys Yrittäjyyden trendit petri.malinen@yrittajat.fi Yritysrakenne Suomessa 2016 0,2% Suuryritykset (250 hlöä) 591 1,0% Keskisuuret yritykset (50 249 hlöä) 2 728 5,5%

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2010 Työvoimakustannusindeksi 2009, 4. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi loka joulukuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden 2009

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset Työvoimakustannusindeksi, 3. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi heinä syyskuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden heinä syyskuussa

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi 2009, 1. vuosineljännes

Työvoimakustannusindeksi 2009, 1. vuosineljännes Palkat ja työvoimakustannukset 2009 Työvoimakustannusindeksi 2009, 1. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi tammi maaliskuussa 4,5 prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 0 Työvoimakustannusindeksi 0,. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi huhti kesäkuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden 0 huhti kesäkuussa

Lisätiedot

Lomake 2. Työpaikkaohjaajien koulutus kysely syksy 2015

Lomake 2. Työpaikkaohjaajien koulutus kysely syksy 2015 Nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen valtionavustusten käytön määrällinen ja laadullinen seuranta - KYSELY IV Vastausaika 30.9.2015 17:56:03 Lomake 2. Työpaikkaohjaajien koulutus kysely syksy

Lisätiedot

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2003

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2003 Hinnat ja palkat Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2003 PALKKATIEDUSTELU Hinnat ja palkat 00022 TILASTOKESKUS Puh. (09) 17 341 07.11.2002 METSÄTYÖNTEKIJÖIDEN PALKKATIEDUSTELU 2003 Arvoisa vastaanottaja

Lisätiedot

Kuopion työpaikat 2017

Kuopion työpaikat 2017 Kuopion työpaikat 2017 Tilastokeskuksen julkistus 10/2019 Tilastotiedote 18/2019, 18.10.2019 Kuopion kaupunki, talous- ja omistajaohjaus KUOPION TYÖPAIKAT 2017 Kuopiossa oli vuoden 2017 lopussa noin 51

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Työvoimakustannusindeksi, 4. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi loka - joulukuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden loka joulukuussa

Lisätiedot

Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna Mikko Mehtonen

Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna Mikko Mehtonen Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2017 Mikko Mehtonen 19.2.2019 Mitä yrityksiä aineistoon on sisällytetty? Yritykset joissa kuntien tai kuntayhtymien yhteenlaskettu omistusosuus on vähintään

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2018 Työvoimakustannusindeksi 2017, 4. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus laski loka-joulukuussa prosenttia edellisvuodesta Yksityisen sektorin työvoimakustannukset

Lisätiedot

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Vuosiloma Lomanmääräytymisvuosi Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Lomakausi 2.5. 30.9. välinen aika. Täysi lomanmääräytymiskuukausi Kalenterikuukausi,

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet

Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet Kuntasektori Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http:// www.tilastokeskus.fi/keruu/tvkkunnat/lomake

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet

Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet Työvoimakustannustutkimus 2008 Vastausohjeet Yksityinen sektori Aineiston vastaanottaja! Tilastoaineisto palautetaan sähköisen tiedonkeruujärjestelmän kautta, jonne pääsee osoitteesta http:// www.tilastokeskus.fi/keruu/tvk/lomakkeet

Lisätiedot

Ruututietokanta 2018: 250m x 250m

Ruututietokanta 2018: 250m x 250m Ruututietokanta 2018: 250m x 250m ja asukkaiden 2017. 250m x 250m. 1 asukas 56 368 56 368 2-10 asukasta 754 827 201 533 11-99 asukasta 1 784 762 54 611 100-499 asukasta 2 120 381 11 203 500-999 asukasta

Lisätiedot

Kuopion työpaikat 2016

Kuopion työpaikat 2016 Kuopion työpaikat 2016 Tilastokeskuksen julkistus 09/2018 Tilastotiedote 13/2018, 26.9.2018 Kuopion työpaikat vuonna 2016 - Kuopiossa oli vuoden 2016 lopussa noin 51 000 työpaikkaa. - Vuonna 2016 Kuopion

Lisätiedot

Ruututietokanta 2017: 250m x 250m

Ruututietokanta 2017: 250m x 250m Ruututietokanta 2017: 250m x 250m ja asukkaiden 2016. 250m x 250m. 1 asukas 55 802 55 802 2-10 asukasta 762 404 202 859 11-99 asukasta 1 787 031 54 910 100-499 asukasta 2 124 278 11 232 500-999 asukasta

Lisätiedot

Ruututietokanta 2016: 250m x 250m

Ruututietokanta 2016: 250m x 250m Ruututietokanta 2016: 250m x 250m ja asukkaiden 2015. 250m x 250m. 1 asukas 55 472 55 472 2-10 asukasta 769 806 204 286 11-99 asukasta 1 791 725 55 063 100-499 asukasta 2 119 843 11 227 500-999 asukasta

Lisätiedot

Ruututietokanta 2015: 250m x 250m

Ruututietokanta 2015: 250m x 250m Ruututietokanta 2015: 250m x 250m ja asukkaiden 2014. 250m x 250m. 1 asukas 54 927 54 927 2-10 asukasta 776 859 205 555 11-99 asukasta 1 791 875 55 215 100-499 asukasta 2 110 651 11 202 500-999 asukasta

Lisätiedot

Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset lukien

Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset lukien Jäsenkirje Talo/22/2017 1 (6) Anne Hirsiniemi / ABa 20.12.2017 Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyrityksille Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset 1.1.2018 lukien 1. Vuosiloma-ajan

Lisätiedot

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat

Lisätiedot

Yhtymävaltuuston perehdytysseminaari Sairaanhoitopiirin henkilöstöresurssit. Timo Tammilehto Henkilöstöjohtaja

Yhtymävaltuuston perehdytysseminaari Sairaanhoitopiirin henkilöstöresurssit. Timo Tammilehto Henkilöstöjohtaja Yhtymävaltuuston perehdytysseminaari 16.8.2017 Sairaanhoitopiirin henkilöstöresurssit Timo Tammilehto Henkilöstöjohtaja Sairaanhoitopiirin virkojen ja toimien määrän kehitys vuosina 2011 2016 2011 2012

Lisätiedot

Yt-tilastot Tytti Naukkarinen

Yt-tilastot Tytti Naukkarinen Yt-tilastot 2017 Tytti Naukkarinen 8.1.2018 Vuosivertailu 2007 2017 Alkaneiden yt-neuvottelujen alaiset henkilöt 250000 200000 150000 100000 50000 0 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

Lisätiedot

Työpaikka- ja elinkeinorakenne. Päivitetty

Työpaikka- ja elinkeinorakenne. Päivitetty Työpaikka- ja elinkeinorakenne Päivitetty 23.9.2013 Työpaikat Helsingin seudun kunnissa v 2000-2010 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Helsinki 372 352 372 101 370 342 364 981 365 597

Lisätiedot

Kuntasektorin työvoimakustannustutkimus 2004

Kuntasektorin työvoimakustannustutkimus 2004 Kuntasektorin työvoimakustannustutkimus 2004 Vastausohjeet Tutkimuksen toteutus Toimiala Tutkimukseen kuuluvat kaikki kuntaan tai kuntayhtymään vuonna 2004 palvelussuhteessa olleet henkilöt jäljempänä

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2015 Työvoimakustannusindeksi 2014, 4. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi loka-joulukuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden

Lisätiedot

KUOPION TYÖPAIKAT JA ELINKEINORAKENNE 1.1.2011

KUOPION TYÖPAIKAT JA ELINKEINORAKENNE 1.1.2011 KUOPION KAUPUNGIN YRITYSPALVELU KUOPION TYÖPAIKAT JA ELINKEINORAKENNE 1.1.2011 Kuopion työpaikka- ja elinkeinorakennetiedot perustuvat Kuopion kaupungin yrityspalvelun ylläpitämään yritys- ja toimipaikkarekisteriin.

Lisätiedot

Työvoimatutkimus. Joulukuun työttömyysaste 7,9 prosenttia. 2016, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi

Työvoimatutkimus. Joulukuun työttömyysaste 7,9 prosenttia. 2016, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi Työmarkkinat 207 Työvoimatutkimus 206, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi Joulukuun työttömyysaste 7,9 prosenttia Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 206 joulukuussa 207 000,

Lisätiedot

Arvio muilla kuin koulutusalansa töissä työskentelevistä terveys- ja hyvinvointialan (sote) koulutuksen saaneista

Arvio muilla kuin koulutusalansa töissä työskentelevistä terveys- ja hyvinvointialan (sote) koulutuksen saaneista Arvio muilla kuin koulutusalansa töissä työskentelevistä terveys- ja hyvinvointialan (sote) koulutuksen saaneista Aineistokuvaukset Työssäkäyntitilasto: Työssäkäyntitilasto on kokonaisaineisto. Tilasto

Lisätiedot

Tilastotietoa aikuiskoulutustuesta vuonna 2016

Tilastotietoa aikuiskoulutustuesta vuonna 2016 Tilastotietoa aikuiskoulutustuesta vuonna 2016 Edunsaajien lukumäärät ja maksetut aikuiskoulutustuet vuosina 2001 2016 Edunsaajien lukumäärät, kpl Maksetut aikuiskoulutustuet, MEUR 26 000 24 000 22 000

Lisätiedot

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2011

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2011 HENKILÖSTÖKERTOMUS Henkilöstö hallinnonaloittain 31.12. 2010 toistaiseksi määräajatetyt työllis- yhteensä toistaiseksi määräajan työllistetyt yhteensä Hallintotoimi 8 2 10 8 2 0 10 Perusturvatoimi 51 16

Lisätiedot

YT-TILASTOT Tytti Naukkarinen

YT-TILASTOT Tytti Naukkarinen YT-TILASTOT 2016 9.1.2017 Tytti Naukkarinen VUOSIVERTAILU 2006 2016 ALKANEIDEN YT-NEUVOTTELUJEN ALAISET HENKILÖT 250000 200000 150000 100000 50000 0 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

Ruututietokanta 2014: 250m x 250m

Ruututietokanta 2014: 250m x 250m Ruututietokanta 2014: 250m x 250m ja asukkaiden 2013. 250m x 250m. 1 asukas 54 503 54 503 2-10 asukasta 782 991 206 376 11-99 asukasta 1 785 241 55 073 100-499 asukasta 2 112 513 11 224 500-999 asukasta

Lisätiedot

Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset lukien

Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset lukien Anne Hirsiniemi / ABa 18.12.2018 Jäsenkirje Talo/42/2018 1 (6) Työmarkkinat Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyrityksille Rakennusalan toimihenkilöiden sosiaalikulut ja niiden muutokset 1.1.2019 lukien

Lisätiedot

rehtorit ja apulaisrehtorit,

rehtorit ja apulaisrehtorit, AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 LIITE T1 Tätä liitettä sovelletaan ten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit, kokoaikaiset opettajat, osa-aikaiset opettajat,

Lisätiedot

Työvoimatutkimus. Joulukuun työttömyysaste 8,4 prosenttia. 2017, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi

Työvoimatutkimus. Joulukuun työttömyysaste 8,4 prosenttia. 2017, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi Työmarkkinat 2018 Työvoimatutkimus 2017, joulukuu,. neljännes ja vuosi Joulukuun työttömyysaste 8, prosenttia Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2017 joulukuussa 227 000,

Lisätiedot

Työaika, palkat ja työvoimakustannukset

Työaika, palkat ja työvoimakustannukset Työaika, palkat ja työvoimakustannukset Konsultit 2HPO 1 Osa-aikaista ja määräaikaista työtä tekevien osuus palkansaajista Lähde: Tilastokeskus ja Findikaattori 2 Työsuhteiden muodot 2000-2012 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Työttömät työnhakijat, työttömyysasteet ja työpaikat Hämeessä maaliskuussa TEM/Työnvälitystilastot

Työttömät työnhakijat, työttömyysasteet ja työpaikat Hämeessä maaliskuussa TEM/Työnvälitystilastot Työttömät työnhakijat, työttömyysasteet ja työpaikat Hämeessä maaliskuussa 2014 Työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Hämeen ELY-keskuksen alueella vuosina 2009 2014 30 000 Työttömät työnhakijat (ml.

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 4. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 4. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012 4 TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 4. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012 Helsingin työllisyysaste oli vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä 73,0 prosenttia. Työllisyysaste putosi vuoden takaisesta 0,7 prosenttiyksikköä.

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2012

Työvoimakustannustutkimus 2012 Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Työvoimakustannustutkimus 2012 Tehdyn työtunnin kustannus työnantajalle 31,4 euroa vuonna 2012 Työvoimakustannukset olivat Tilastokeskuksen työvoimakustannustutkimuksen

Lisätiedot

1) Yritysten toimipaikkatiedot toimialoittain. 2) Alueen profiilitiedot

1) Yritysten toimipaikkatiedot toimialoittain. 2) Alueen profiilitiedot Tilastokuviot 1) Yritysten toimipaikkatiedot toimialoittain 2) Alueen profiilitiedot 1) Yritysten toimipaikkatiedot toimialoittain Jämsä, ja koko maa Henkilökunta Liikevaihto Toimipaikkojen henkilökunta

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2018 Työvoimakustannusindeksi 2018, 1. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi tammi-maaliskuussa 2,7 prosenttia edellisvuodesta Yksityisen sektorin työvoimakustannukset

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutokset

Toimintaympäristön muutokset Toimintaympäristön muutokset Kyyjärvi Kinnula Kivijärvi Pihtipudas Viitasaari Kannonkoski Karstula Saarijärven-Viitasaaren seutukunta 21.10.2014 Heikki Miettinen Saarijärvi Pohjakartta MML, 2012 Selvitysalue

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2018 Työvoimakustannusindeksi 2018, 4. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi loka-joulukuussa prosenttia edellisvuodesta Yksityisen sektorin työvoimakustannukset

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2016 Työvoimakustannusindeksi 2016, 2. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus laski huhti-kesäkuussa 2,4 prosenttia edellisvuodesta Yksityisen sektorin työvoimakustannukset

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2017 Työvoimakustannusindeksi 2016, 4. neljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi loka-joulukuussa prosenttia edellisvuodesta Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat

Lisätiedot

Rahoitusleasinghankinnat 2,2 miljardia vuonna 2014

Rahoitusleasinghankinnat 2,2 miljardia vuonna 2014 Rahoitus ja vakuutus 15 1 hankinnat, miljardia vuonna 1 hankinnat olivat, miljardia euroa vuonna 1. Edelliseen vuoteen verrattuna hankinnat kasvoivat 1 prosenttia. vuokria puolestaan maksettiin 1, miljardia

Lisätiedot

Nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen valtionavustusten käytön määrällinen ja laadullinen seuranta - KYSELY V

Nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen valtionavustusten käytön määrällinen ja laadullinen seuranta - KYSELY V Nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen valtionavustusten käytön määrällinen ja laadullinen seuranta - KYSELY V KYSELYLOMAKE. NUORTEN TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN EDISTÄMINEN JA TYÖN JA KOULUTUKSEN

Lisätiedot

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2006

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2006 Hinnat ja palkat Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2006 PALKKATIEDUSTELU Hinnat ja palkat 00022 TILASTOKESKUS Puh. (09) 17 341 2006-03-28 METSÄTYÖNTEKIJÖIDEN PALKKATIEDUSTELU 2006 Arvoisa vastaanottaja

Lisätiedot

Lomakkeen täyttöohjeet

Lomakkeen täyttöohjeet Yksityisen sektorin palkkatiedustelu lokakuu 2004 Sisällysluettelo Lomakkeen täyttöohjeet Kuukausipalkkaiset Yleisohjeita lomakkeen täyttämistä varten... 2 Lomakkeen täyttöohjeet lokakuussa 2004... 3 Kuukausitason

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2015 Työvoimakustannusindeksi 2015, 2. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus nousi huhti-kesäkuussa prosenttia Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) määräystä vuosiloman siirtämisestä työkyvyttömyyden vuoksi ja määräystä vuosilomapalkan

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutoksia

Toimintaympäristön muutoksia Jämsä Kuhmoinen Toimintaympäristön muutoksia Jämsä ja Kuhmoinen 24.11.2014 Heikki Miettinen Pohjakartta MML, 2012 Kunnan elinvoimaisuuden indikaattorit Pidemmän aikavälin väestökehitys väestö 1980 2013

Lisätiedot

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi.

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Sitoudumme noudattamaan Teknologiateollisuuden sääntöjä

Lisätiedot

Kunnalliset perhepäivähoitajat

Kunnalliset perhepäivähoitajat Kunnalliset perhepäivähoitajat Selvitys lukumääristä, työajoista ja palkkauksesta lokakuussa 2017 KT Kuntatyönantajat selvitti lukumäärätiedot kunnallisista perhepäivähoitajista ja heillä hoidossa olevista

Lisätiedot

Lomakkeen täyttöohjeet

Lomakkeen täyttöohjeet Yksityisen sektorin palkkatiedustelu lokakuu 2004 Sisällysluettelo Lomakkeen täyttöohjeet Tuntipalkkaiset Yleisohjeita lomakkeen täyttämistä varten...2 Lomakkeen täyttöohjeet lokakuussa 2004...3 Lomakkeen

Lisätiedot

Alue-ennuste Juha Honkatukia, VATT. Toimiala Online syysseminaari 21.11.2014

Alue-ennuste Juha Honkatukia, VATT. Toimiala Online syysseminaari 21.11.2014 Alue-ennuste Juha Honkatukia, VATT Toimiala Online syysseminaari.. Kotitalouksien reaalitulot (Household income, constant prices) 7 6 5 3 - - -3 Y Y5 3 Y6 PohjSavo Julkisen sektorin investoinnit, perushintaan

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2014

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2014 Irja Henriksson 14.11.2016 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti Vuoden lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2012

Työvoimakustannustutkimus 2012 Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Työvoimakustannustutkimus 2012 Tehdyn työtunnin kustannus työnantajalle 31,6 euroa vuonna 2012 Työvoimakustannukset olivat Tilastokeskuksen työvoimakustannustutkimuksen

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskuksen katsaus aloittaneista ja lopettaneista yrityksistä, II/2013

Hämeen ELY-keskuksen katsaus aloittaneista ja lopettaneista yrityksistä, II/2013 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 HÄMEEN ELY-KESKUS Hämeen ELY-keskuksen katsaus aloittaneista ja lopettaneista yrityksistä, II/2013 Julkaisuvapaa 26.11.2013 Aloittaneiden yritysten määrä jatkaa laskuaan Tilastokeskuksen

Lisätiedot

09/2015. Yritysten työeläkemaksut vuonna 2014. Eläketurvakeskus ELÄKETURVAKESKUKSEN TILASTORAPORTTEJA PENSIONSSKYDDSCENTRALEN

09/2015. Yritysten työeläkemaksut vuonna 2014. Eläketurvakeskus ELÄKETURVAKESKUKSEN TILASTORAPORTTEJA PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 09/2015 ELÄKETURVAKESKUKSEN TILASTORAPORTTEJA Yritysten työeläkemaksut vuonna 2014 Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 09/2015 ELÄKETURVAKESKUKSEN TILASTORAPORTTEJA Yritysten työeläkemaksut vuonna

Lisätiedot

Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje

Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje Versio 1.6. 5/2019 Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje Jos työskentelet kahden viikon palkkajaksolla, lähetä työaikaraportit palkkajakson päättymisestä seuraavana maanantaina klo 24 mennessä. Jos

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 18.3.2014 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Vuoden 2011 lopussa Lahdessa oli 47 210 työpaikkaa ja työllisiä 42 548. Vuodessa työpaikkalisäys oli 748,

Lisätiedot

Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013

Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013 Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013 Hyvinkään elinkeinorakenne Tähän diasarjaan on koottu muutamia keskeisiä Hyvinkään kaupungin elinkeinorakennetta koskevia

Lisätiedot

OPEN DAY - YHTEISTYÖ TYÖELÄMÄN KANSSA

OPEN DAY - YHTEISTYÖ TYÖELÄMÄN KANSSA OPEN DAY - YHTEISTYÖ TYÖELÄMÄN KANSSA Laadukas ammatillinen koulutus syntyy monipuolisessa yhteistyössä työelämän kanssa, ja yhteistyön merkitys kasvaa ammatillisen koulutuksen uudistumisen myötä. Tiiviillä

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2014

Työpaikat ja työlliset 2014 Irja Henriksson 14.10.2016 Työpaikat ja työlliset 2014 Vuoden 2014 lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat vuoden

Lisätiedot

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille.

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. PALKKAUS 37 Palkanmaksu 3 mom. Palkan maksaminen VUOSILOMA Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. Maksu- tai siirtomääräys on tällöin lähetettävä niin ajoissa, että palkan

Lisätiedot

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Kuukausipalkkaiset 2005

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Kuukausipalkkaiset 2005 Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Kuukausipalkkaiset 2005 Lokakuu Sisällysluettelo Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten vastaamisohjeet...2 Ketä tiedustelu koskee ja miltä ajalta tiedot annetaan...2

Lisätiedot

Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus

Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus Aineistokuvaus Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus Palkkarakennetilaston aineistosta on poimittu tutkimuskäyttöön otos vuosilta 1995-2013. Palkkarakenneaineisto-otos sisältää yksityiskohtaisia tietoja

Lisätiedot

Työvoimakustannusindeksi

Työvoimakustannusindeksi Palkat ja työvoimakustannukset 2017 Työvoimakustannusindeksi 2017, 3. vuosineljännes Tehdyn työtunnin kustannus laski heinä-syyskuussa prosenttia edellisvuodesta Yksityisen sektorin työvoimakustannukset

Lisätiedot

ƒ) ± ± ± )± ã ƒ) ; ; ã Ò ƒ) ;;± ƒ; ; ;± ƒ) ƒ ;± ± ) ä ƒ)

ƒ) ± ± ± )± ã ƒ) ; ; ã Ò ƒ) ;;± ƒ; ; ;± ƒ) ƒ ;± ± ) ä ƒ) ƒ) ± ± ± )± ã ƒ) ; ; ã Ò ƒ) ;;± ƒ; ; ;± ƒ) ƒ ;± ± ) ä ƒ) ƒ) ± ± ± )± Ò ƒ) ;;± ƒ; ; ;± ƒ) ƒ ;± ± ) ä ƒ) ƒ) ± ± ± ) ± ƒ) ± ± ± ) ± ± ± ƒ ) ± ± ƒ) ± ± ± ) ± ± ± ± ± Ò ± ± ƒ) ;;± ƒ; ; ;± ƒ) ƒ ;± ± ) ä ƒ) ƒ)

Lisätiedot

KUOPION TYÖPAIKAT

KUOPION TYÖPAIKAT KUOPION TYÖPAIKAT 2011-2015 Muutokset 5 vuodessa: Työpaikkojen määrä kasvoi viidessä vuodessa noin 200 työpaikalla, 2,5 % - naisilla +600 työpaikkaa / miehillä -400 työpaikkaa Koulutuksen mukaan työpaikkamäärät

Lisätiedot

luokkaylitunnit kerrointunnit lukioresurssitunnit muut säännöllisesti vuosiviikkotunteina maksettavat palkkiot

luokkaylitunnit kerrointunnit lukioresurssitunnit muut säännöllisesti vuosiviikkotunteina maksettavat palkkiot 1 (8) Virkavapaan vaikutus palkkaukseen peruskoulussa, lukiossa ja aikuislukiossa 1 Palkallinen virkavapaa Palkalliselta virkavapaalta maksetaan opettajalle paitsi varsinainen palkka myös työsuunnitelmassa

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskuksen katsaus aloittaneista yrityksistä, I/2013

Hämeen ELY-keskuksen katsaus aloittaneista yrityksistä, I/2013 NÄKYMIÄ HUHTIKUU 2013 HÄMEEN ELY-KESKUS Hämeen ELY-keskuksen katsaus aloittaneista yrityksistä, I/2013 Julkaisuvapaa 26.4.2013 Aloittaneiden yritysten ja starttirahalla aloittaneiden määrä laskusuuntainen

Lisätiedot

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi.

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Sitoudumme noudattamaan Teknologiateollisuuden sääntöjä

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 4. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2011

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 4. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2011 3 TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 4. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2011 Helsingin työllisyysaste oli vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä 73,6 prosenttia, eli samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Työllisten

Lisätiedot

Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle

Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle Palkkatodistuksen täyttöohje S. 1 (4) Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle Lähetä palkkatodistukset suoraan työntekijän omaan työttömyyskassaan. Yhteisjärjestöön lähetetyt palkkatodistukset palautetaan

Lisätiedot

Tilastotiedon hyödyntäminen käytännön suunnittelussa ja päätöksenteossa. Jukka Ollila 12.10.2011

Tilastotiedon hyödyntäminen käytännön suunnittelussa ja päätöksenteossa. Jukka Ollila 12.10.2011 Tilastotiedon hyödyntäminen käytännön suunnittelussa ja päätöksenteossa yritysneuvonta yritysten eri elinkaaren vaiheissa seudullinen elinkeinojen kehittäminen hallinnoimalla Koheesio- ja kilpailukykyohjelma

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

LIITE 2. Tilastoliite: Kuva Kainuusta ja sen kunnista

LIITE 2. Tilastoliite: Kuva Kainuusta ja sen kunnista LIITE 2. Tilastoliite: Kuva Kainuusta ja sen kunnista Sisältö 1. Kehitys 2000-luvulla... 1 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. Väestön kehitys 2000-2014 (2000=100).... 1 Ikärakenne 2000 ja 2014... 1 Työpaikkojen

Lisätiedot