Duettovihko alttoviulun alkeisopetukseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Duettovihko alttoviulun alkeisopetukseen"

Transkriptio

1 0 Marika Tyyvi Duettovihko alttoviulun alkeisopetukseen Raportti opinnäytetyöstä Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Musiikin koulutusohjelma Huhtikuu 2008

2 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ Yksikkö Aika Taiteen yksikkö Koulutusohjelma Musiikinohjaaja Työn nimi Duettovihko alttoviulun alkeisopetukseen Raportti opinnäytetyöstä Työn ohjaaja Lauri Pulakka Työelämäohjaaja Tekijä/tekijät Marika Tyyvi Sivumäärä Raportti 14 sivua + 2 Duettovihkoa Opinnäytetyöni koostuu duettovihkosta ja sen kirjallisesta osuudesta. Halusin sovittaa nuorille soittajille materiaalia yhteismusisoimista varten. Duettovihkon sävelmiä valitessani halusin niiden olevan soittoteknillisesti mahdollisimman helppoja, jotta vihko toisi lisämateriaalia alkeisopetukseen. Käsittelen kirjallisessa raportissa vihkossa olevia sävelmiä ja niissä harjoiteltavia soittoteknillisiä asioita. Asiasanat duettovihko, alttoviulu, yhteismusisointi, lisämateriaali, sovittaminen.

3 ABSTRACT CENTRAL OSTROBOTHNIA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Date 25 March,2008 Author Marika Tyyvi Degree Programme Music Pedagogue Name of thesis Duet Music Book for Basic Studies of Viola Instructor Lauri Pulakka Supervisor Pages Report Section of an Artistic Work 14 pages + 2 duet notebooks My degree work includes a duet music book and a written section. I wanted to arrange music for beginners so that they could make music together. When choosing the repertoire for the duet music book I wanted to keep the exercises fairly simple. I wanted the duet music book to be extra material for the lessons of the beginners. In the report the songs are gone through that were selected for the music book and the specific techniques that are meant to be used in rehearsing them. Key words duet music book, viola, playing together, extra material for lessons, arrangement.

4 1 Sisällysluettelo Johdanto 1 1. Opinnäytetyön aihe 2 2. Opinnäytetyöni suunnitelma Aloitus Ajatuksista toimiin 5 3 Sävelmät ja niiden sisältö Hämähäkki Aamulla varhain Pieni nokipoika Hilu hilu Prinsessa Ruusunen Venehellä soutelen Pikkupoika posteljooni Kukkuu kukkuu Miks laulat lintuseni Iso lintu merikotka 12 4 Mielenkiinto työhön 13 5 Työn edistyminen 14

5 1 Johdanto Opinnäytetyöni on duettovihko alttoviululle. Soitinpareina olen käyttänyt soittimia samasta soitinperheestä. Ne ovat alttoviulu, viulu ja sello. Sävelmät valitsin niiden helppouden takia. Kaikki valitsemani sävelmät ovat kansanlauluja, joten näin ollen minun ei tarvitse huolehtia tekijänoikeuslaista ja maksuista. Sävelmät etsin Suuri Toivelaulukirja- sarjasta. Sävelmiä päättäessäni tuli välillä vastaan valinnan vaikeus. Kun olin saanut sävelmät valittua, täytyi niitä hieman muokata tarkoituksiani varten ja muuttaa esimerkiksi parissa sävelmässä sävellajia. Idea lähti siitä, että halusin tehdä jotain konkreettista opinnäytetyöstäni, jotain mistä on hyötyä tulevaisuudessa. Halusin, että työstäni olisi ehkä hyötyä myös muille kuin itselleni. Päätin tehdä vihkosta sellaisen, että sitä voi käyttää lisämateriaalina soittotunnilla. Jokaisessa sävelmässä on yksi tai korkeintaan pari asiaa, jotka on tarkoitus oppia sävelmistä. Näin sain kontrolloitua sitä, ettei sävelmistä tule liian vaikeita, ja etteivät ne vie liikaa aikaa oppitunnista. Tuolloin ei vihkoani tulisi välttämättä käytettyä soittotunneilla.

6 2 1. OPINNÄYTETYÖN AIHE Vuosi sitten koitti aika, kun opinnäytetyön tekeminen ei ollut enää vain ajatus tulevasta. Nyt oli käsillä aiheen valitsemisen aika. Ajatuksenani oli alun perin pitää konsertti alttoviululla ja ujuttaa mukaan myös sivuaineinstrumenttejani, laulua ja pianoa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että koska minulla oli tulossa myös kurssitutkinto alttoviulusta, olisi aika mennyt liian tiukalle kahden eri ohjelmiston kanssa. Mikä olisi siis sellainen opinnäytetyö, joka kiinnostaisi minun itseni lisäksi muita? Ajattelin myös jo alusta asti, että halusin työstäni olevan jotain hyötyä tulevassa ammatissani. Kun valmistun tästä koulusta, minusta tulee musiikin opettaja. Opettajalla kuin opettajalla on hyvä olla paljon opetusmateriaalia mistä valita. Siksi ajattelin että teen oppivihkon, joka voisi toimia enimmäkseen lisämateriaalina. Varsinaista materiaalia soittotunnilla on alkuopetukseen käytettävät kirjat tai vihkot. Esimerkiksi viulussa olen itse soittanut aikoinani Viuluniekka-vihkoista. Edistyneemmille oppilaille on sitten etydeitä ja asteikkoja ja tietenkin perinteisiä klassisia sävelmiä. Lisämateriaalia ei voi olla koskaan liikaa. Tämän tosiseikan olen huomannut jo nyt, vaikka en ole opettanut vielä kovinkaan paljon. Jokainen oppilas on erilainen ja kaikki sävelmät eivät toimi kaikilla oppilailla. Jos joudun soittamaan jotain sävelmää joka ei miellytä minua millään lailla, on siitä hyvin vaikea saada esityskelpoista. Minä olen aikuinen ja opiskelen soittamista ammatikseni, joten joudun tuolloin vain nielemään vastahakoisuuteni ja ottamaan kaiken hyödyn irti kyseisestä sävelmästä tai harjoituksesta. Pienten lasten kanssa tämä järjestely ei

7 3 kuitenkaan välttämättä onnistu. Silloin on opettajalla hyvä olla takataskussa lisämateriaalia. Mietin aluksi, että teoriavihkon tekeminen olisi hauskaa. Musiikin teorian opiskelua voisi helpottaa erilaisilla, kuin jo olemassa olevilla oppivihkoilla. Ajattelin, että teoriavihko olisi kytketty alttoviulun soittoon, jotta sitä voisi käyttää soittotunnilla soiton opetuksen lomassa. Koko vihko olisi rakennettu soittajan näkökulmasta ja uudet asiat opeteltaisiin sen mukaan, kun ne tulevat soitossa vastaan. Näin vihkoa olisi helppo käyttää opetuksen lomassa soittotunnilla, ilman että se veisi liikaa aikaa varsinaiselta soiton opetukselta. Juteltuani soitonopettajani Ari Hanhikosken ja opinnäytetyöni ohjaajan Lauri Pulakan kanssa, päädyin tekemään duettovihkon nuorille alttoviulisteille ja muille instrumentalisteille. Tästä olisi vielä enemmän hyötyä kuin teoriavihkosta, jos minulla joskus on alkavia jousisoittajia oppilaana.

8 4 2. OPINNÄYTETYÖNI SUUNNITELMA 2.1 Aloitus Pääosassa olisi tietenkin alttoviulu, mutta mitä muut soittimet olisivat? Ajattelin, että ainakin viulu ja sello ja miksei alttoviulu myös toisena soittimena. Näihin soittimiin päädyin, koska ne ovat jousisoitinperheestä ja yleensä musiikin oppilaitoksista löytyy helposti viulun ja sellon soittajia. Ajattelin myös, että koska niissä on melko samanlaisia teknillisiä ja soitannallisia asioita osaisin neuvoa opettajana myös toisen äänen soittajia, riippumatta soittimesta. Asiaa pohdittuani ja keskusteltuani opinnäytetyöni ohjaajan kanssa, tulimme siihen tulokseen, että sovitukset voisi nuotintaa kaikille kolmelle duettoparille: alttoviulu ja viulu, alttoviulu ja sello ja alttoviulu ja alttoviulu. Halusin tehdä duettovihkon, koska yhteismusisointi on ollut minulle itselleni aina todella tärkeää. Se tuo myös mukavaa vastapainoa yksinsoittamiseen. Duettovihkossa on yhdessä sävelmässä aina vain kaksi soittajaa kerralla. Halusin pitää asiat yksinkertaisina. On paljon helpompaa aloittelevalle soittajalle tulla soittamaan yhden ihmisen, kuin suuren ryhmän kanssa. Tällaisessa asetelmassa myös opettajan on helpompi kuunnella molempia soittajia ja antaa palautetta tasapuolisesti. En ole itse mitenkään erikoinen musiikin sovittajana, joten myös tämä asia vaikutti päätökseeni tehdä sävelmistä duettoja. Voinhan myöhemmin muuntaa sävelmistä esimerkiksi kvartettoja.

9 5 2.2 Ajatuksista toimiin Mikä olisi sävelmien vaikeustaso ja kuinka paljon haluan oppilaiden oppivan duetoista? Tarkoituksenani on ollut alusta asti tehdä lisämateriaalia soittotunnille. Näin ollen päädyin valitsemaan helppoja ja tuttuja kansanlauluja, joihin saisin helposti sovitettua toisen äänen kuitenkaan sekoittamatta melodiaa. Sävelmät ovat osittain niin yksinkertaisia soittotekniikan kannalta, että olen tarpeen mukaan kirjoittanut sävelmät tiettyyn sävellajiin, jotta sävelmässä tulisi harjoitettua vasemman käden tekniikkaa esimerkiksi korkean 3-sormen avulla. Joissain sävelmissä olen vaihtanut rytmin nopeammaksi tai joissain tapauksissa jopa hitaammaksi harjoittaakseni jousikättä tai vasenta tai jopa molempien käsien tekniikkaa. En halunnut tehdä vihkosta liian monimutkaista oppilaalle, koska halusin pitää sen nimenomaan lisämateriaalina tunnille. Halusin kuitenkin sävelmiin jotain haastetta ja siksi muokkasin niitä hieman. Olen keskittynyt kussakin sävelmässä yhden tai parin asian opettelemiseen tai kertaamiseen. Opinnäytetyöni on tarkoitus olla oppimateriaalia tukevaa ja ehkä tuoda tavalliseen soittotuntiin jotain vaihtelua yhteismusisoinnin kautta kuten jo aiemmin totesin.

10 6 3. SÄVELMÄT JA NIIDEN SISÄLTÖ 3.1 Hämähäkki Sävelmä on sovitettu D-duuriin. Sävelmä on helpoimmasta päästä valitsemistani ja siksi aloitan vihkon sillä. Sävelmä on sovitettu 4/4 tahtilajiin. Sävelmä ei ole vasemman käden kannalta kovinkaan vaativa. Näin ollen opettaja voi keskittyä oppilaan jousikäden tasaisuuden ja rentouden harjoittamiseen. Rentouden harjoittamista auttavat sävelmän 1/8- ja 1/4 nuotit kun niitä soitetaan jousella edestakaisin. 1/2 nuotit mahdollistavat pitkän äänen tasaisuuden harjoittelun. Samaa harjoitusta voi tehdä vapaalla kielellä tai vaikka kyseisen sävelmän kahdella ensimmäisellä 1/8- nuotilla, jotka ovat molemmat samaa säveltä. Pääasia on, ettei vasemmalla kädellä ole esimerkiksi vaikeita sävelkulkuja, jotka voisivat häiritä jousikättä. Jousikädelle sävelmässä haastavinta ovat kielen vaihdot. Sävelmän toinen ääni on mukailtu soittimen mukaan, eli sellolle ja alttoviululle toinen ääni on sama, mutta viulun stemma poikkeaa muista stemmoista hieman. Sovitin sävelmän näin, koska viulu kulkee ylempänä tässä sovituksessa ja viulun ja alttoviulun muodostamat intervallit kuulostivat paremmalta näin kirjoitettuna. 3.2 Aamulla varhain Aamulla varhain on sovitettu a-molliin. Ensimmäinen sävelmä vihkossa oli duuri, joten ajattelin laittaa toiseksi sävelmäksi mollissa menevän sävelmän.

11 7 Tässä sävelmässä harjoiteltava asia korkea 3-sormi, joka on alttoviulussa, a- mollissa, toiseksi ylimmällä, eli D-kielellä. Kyseinen sävel on gis 1. Tämä sävel on myös johtosävel a-mollissa ja siksi se korotetaan tilapäisellä ylennysmerkillä. Voin opettaa oppilaalle, että miksi sävelmässä on tilapäinen ylennys, jota ei kiinteässä etumerkinnässä ole ja näin sisällyttää soittotuntiin hieman musiikin teoriaa. Korkean 3-sormen paikka määräytyy kielen pituuden perusteella. Tässä sävelmässä korkea 3-sormi on D-kielellä. Ensimmäinen sormi, eli vasemman käden etusormi tulee D-kielellä e 1 sävelelle. Toinen sormi, eli vasemman käden keskisormi tulee kokosävelaskeleen päähän, eli fis 1 sävelelle. Korkea 3-sormi, eli vasemman käden nimetön, tulee myös kokosävelaskeleen päähän edellisestä sormesta. Tällöin sävel on gis 1.. Sävelmä on kirjoitettu 2/4-tahtilajiin ja sävelmässä on käytetty 1/8-, 1/4- ja 1/2 nuotteja. Samat aika-arvot tuo rytmillistä jatkumoa tämän ja edellisen sävelmän välille. Korkea 3-sormi tuo mukavaa haastetta sävelmään ja kehittää soittajan sävelkorvaa. Tämän sävelmän toinen ääni on soittajan kannalta melko yksinkertainen. Sävelmän melodia on mielestäni itsessään jo niin kaunis, että halusin tukea ja korostaa sitä yksinkertaisella toisella äänellä. Tässä on myös hyvä mahdollisuus ottaa vähemmän edistynyt soittaja yhteismusisointiin mukaan. Viululle toinen ääni on taas aivan erilainen, kuin alttoviululle ja sellolle, sointikuvan ja tekniikan takia. Viulu kulkisi samassa oktaavissa melodia äänen kanssa, jos se olisi kirjoitettu oktaavia ylemmäs. Toinen ääni olisi myös soittoteknillisesti paljon vaikeampi viululle, jos se olisi oktaavia korkeammalla.

12 8 3.3 Pieni nokipoika Tämän sävelmän valintaan vaikutti suuresti oma mieltymykseni sävelmään. Olen itse laulanut Pientä Nokipoika sävelmää jo päiväkoti-ikäisestä asti. Ja kun nykyään kuuntelen sävelmiä, joita lapset laulavat, ne eivät kosketa enää samalla tavalla, kuin omassa lapsuudessani. Siksi halusin tuoda osittain päivitetyn version tähän soittovihkoon. Sovitin sävelmän G-duuriin. Tahtilaji on 2/4. Aika-arvot ovat samat, kuin edellisissä sävelmissä. Sävelmässä on rytmillisesti uutta 1/4-tauko ja sävelmän aloittava kohotahti. Toinen ääni, jonka tein sävelmään, on aika tasaveroinen melodian kanssa, ja suo mahdollisuuden samalla tasolla olevien soittajien yhteiseen musisointiin. Viululle sävelletty stemma poikkeaa hieman alttoviulun ja sellon stemmoista tässä sovituksessa. 3.4 Hilu hilu Sävelmä on D-duurissa. Se soitetaan 4/4-tahtilajissa. Sävelmän valintaan vaikutti suurelta osin rytmi. Tällainen tasainen 1/8-nuotteja paljon sisältävä sävelmä soveltuu mielestäni hyvin jousikäden kouluttamiseen, sillä ne lisäävät harjoiteltaessa jousikäden näppäryyttä Sävelmän toisessa tahdissa tulee ensin 1/4-nuottija sen jälkeen kaksi 1/8-nuottia. myöhemmin kuvio toistuu toisinpäin.

13 9 Näiden kuvioiden soitto peräjälkeen, vaikuttaa ratkaisevasti soittajan jousen suuntaan, asentoon ja siihen missä kohtaa jousta soittaja soittaa, eli kannassa, keskellä vai kärjessä, lähellä tallaa vai lähempänä otelautaa. Jo tässä vaiheessa, mutta varsinkin myöhemmin on jousen paikalla suuri merkitys. Itse asiassa tämän sävelmän rytmikuvioita soitettaessa on oppilaan hyvä kiinnittää huomiota jousen suuntaan ja soittopaikkaan. Toinen ääni on syntynyt ajatellessani, että dueton soittaisi kaksi alttoviulistia, koska melodia ja toinen ääni lähtevät molemmat samalta säveleltä ja kulkevat muutenkin aika lailla samalta sävelkorkeudelta. Olen sovittanut myös sellon ja viulun samaan oktaaviin kuin toisen alttoviulun. 3.5 Prinsessa Ruusunen Sävelmä on B-duurissa. Valitsin sen, koska halusin vihkoon myös alennusmerkkisiä sävelmiä. Sävelmässä esiintyvä b sävel tarkoittaa alttoviulistille matalan 2-sormen harjoittelua toiseksi alimmalla eli G-kielellä. Matala 2-sormi soitetaan aivan ensimmäisen, eli vasemman käden etusormen viereen. Samalla kun harjoittelemme oppilaan kanssa matalaa 2-sormea, voin kysyä teoriaan liittyviä asioita, kuten esimerkiksi että minkä niminen sävel alennettu toinen sormi on. Sävelmä on kirjoitettu 2/4 tahtiosoitukseen. Sävelmässä on käytetty 1/8- ja 1/4- nuotteja. Sävelmä alkaa kohotahdilla. Nyt kohotahti on aika-arvoltaan puolet lyhyempi, kuin edellisessä kohotahdilla alkavassa sävelmässä, eli se on vain 1/8- osa nuotin pituinen. Tämän kohotahdin vuoksi sävelmä päättyy aika poikkeavasti pisteelliseen 1/4- osa nuottiin.

14 10 Toinen ääni alkaa vasta toisen tahdin ensimmäiseltä iskulta. Toinen ääni ei ole säveliltään kovinkaan vaativa soittajalle. 3.6 Venehellä soutelen Sävelmä on sovitettu g-molliin. G-molli on B-duurin rinnakkaissävellaji. Siksi laitan sen tähän väliin vihkoon. Sävelmä on sovitettu soitettavaksi 4/4- tahtilajissa. Vaikeustasoa sävelmään lisää C-kielellä esiintyvä korkea 3-sormi, joka on samalla johtosävel fis g-mollissa. Sävelmässä on kaarituksia, jotka yhdistävät kaksi eri ääntä. Kaaritukset vaikuttavat jousikäteen ja sen suuntiin. Kaaret vaikuttavat myös sormituksiin ja vaativat hieman nopeampaa sormien tekniikka vasemmalla kädellä, että äänet ehtivät jousituskaaren mukaan. Viulun, alttoviulun ja sellon stemmoissa esiintyy cis 1, joka on sävelmän perussävelelle g:lle ylinouseva kvartti. Tämä tekee toisista äänistä hieman erikoisen kuuloiset, mutta ne miellyttivät omaa korvaani niitä tehdessä. Toinen ääni sopii hyvin melodiaan, joten päätin jättää sen tuollaiseksi. 3.7 Pikkupoika posteljooni Sävelmä on sovitettu G-duuriin. Rytmiosoitus on 4/4-osa. Aika-arvot sävelmässä ovat 1/8-, 1/4- ja 1/2-nuotteja. Tässäkin sävelmässä on korkea 3-sormi C-kielellä. Siksi laitoin tämän sävelmän tähän väliin. Kirjoittaessani toista ääntä tähän sävelmään, kuulin sisäisellä korvalla sen kulkevan korkeammalla, kuin melodian. Tämä yhdistelmä toteutuu täydellisesti vain alttoviulu+ viuluduettona. Toisen äänen ja melodian vaikeustaso samaa luokkaa, joten sovitus soveltuu hyvin keskenään samantasoisille soittajille.

15 Kukkuu kukkuu Sovitin sävelmän c-molliin. Sävelmässä tulee harjoiteltua matalaa 1-sormea eli es 1 säveltä D-kielellä. Lisäksi tässä sävelmässä harjoitellaan palautusmerkkiä, joka teknisesti helpottaa soittajan elämää tässä sävelmässä, mutta se, että palautus pitää muistaa soittaa tuo oman haasteensa. Palautusmerkki tuo helpotusta tekniikkaan niin sanotulla normaalilla eli korkealla 2-sormella. Matalaa 2-sormea tulikin harjoiteltua Prinsessa Ruusunen sävelmässä, joten soittotekniikka on jo tuttu oppilaalle ja voin selittää sen avulla oppilaalle palautusmerkin teoriapuolta. Halusin vihkoon myös mollisävelmiä. Olen aina kokenut, että mollisävelmät ovat tunnelmaltaan paljon helpompia toteuttaa esimerkiksi mielikuvien avulla, kuin iloisemmat duurisävelmät. Jokainen ihminen on jossain vaiheessa kokenut jonkin asteista surua ja jostain syystä sen tunteen muistaa paljon selvemmin, kuin ilon tunteet. Vihkon edellinen sävelmä oli duurisävelmä, joten päätin laittaa tähän väliin mollisävelmän. Aika- arvot ovat aika lailla samoja kuin edeltävissä sävelmissä. Tämän sävelmän melodia antoi minulle mahdollisuuden leikitellä toisella äänellä. Aika- arvojen ja toistuvan johtosävelen vuoksi toinen ääni kuulostaa mielestäni jollain tavalla barokki-aikakauden sävellyksiltä. Toinen ääni on teknillisesti hieman vaikeampi sekä vasemman, että oikean käden kannalta, kuin itse melodia. 3.9 Miks laulat lintuseni Sävelmä on sovitettu A-duuriin, mikä on melko haastava sävellaji kenelle tahansa aloittelijalle. Alttoviulistille se tarkoittaa korkeaa 3-sormea sekä G-, että D- kielellä.

16 12 Tahtiosoitus on 2/4. Nuottiarvot ovat 1/16-, 1/8- ja 1/4-nuotteja ja niitä vaikeuttaa kielen vaihtelut ja jousituskaaret. Toinen ääni on kirjoitettu eri aika-arvoilla kuin melodia. Esimerkiksi toisen äänen ensimmäisessä tahdissa on puolinuotti. Halusin tarkoituksella tehdä toisesta äänestä hitaamman. Ajattelin, että se toisi rauhallisuuden tuntua ilkamoivan melodian pohjalle Iso lintu merikotka Tämä sävelmä on aina ollut yksi lempisävelmistäni. Halusin lopettaa vihkon mollisävelmään oikeastaan vain siitä syystä että pidän mollisävelmistä, kuten jo aiemmin mainitsin. Sävelmä on sovitettu a-molliin. Tahtiosoitus on 2/4 ja rytmi arvot ovat 1/16-, 1/8- ja 1/4-nuotteja. Sävelmässä on ensimmäisessä tahdissa rytmikuvio, jossa on pisteellinen 1/8- ja 1/16- nuotti samassa kuviossa. Tällaista kuviota ei ole aiemmissa sävelmissä esiintynyt. Toinen ääni jonka tein tähän sävelmään on huomattavasti vaikeampi, kuin melodia. Se sisältää tilapäisiä ylennyksiä, jotka on jo seuraavassa tahdissa palautettu. En halunnut kuitenkaan tehdä helpommaksi toista ääntä, koska se kuulosti mielestäni hyvältä ja sopi melodiaan hyvin.

17 13 4. MIELENKIINTO TYÖHÖN Vielä epäpätevä, mutta sitäkin innokkaampi musiikinohjaaja nostaa päätään minussa ja alan pohtia opinnäytetyötäni entistä enemmän hyödyn kannalta. Myös muutkin kuin minä itse voivat hyötyä konkreettisesti minun opinnäytetyöstäni. Alttoviulun, viulun ja sellon soitonopettajat, joilla on pieniä oppilaita voivat käyttää vihkoa. Aihe kiinnostaa, koska olen kokenut vuosien varrella, että yhteismusisointi on monelle todella tärkeä osa musiikillista koulutusta soittajana ja varsinkin jos ajatellaan harrastajia. Se luo mukavaa vastapainoa yksinpuurtamiselle. Yleensä musiikinoppilaitoksissa ei pääse orkesteriin soittamaan, ennen kuin on suorittanut 1/3-tutkinnon omasta instrumentistaan. Tällaisissa tilanteissa on duettovihko jonka tein on oikein oivallinen alkaville soittajille. Oppilas voi yhteismusisoida vaikka oman opettajansa kanssa. Tehdessäni opinnäytetyötäni mielenkiinto kasvoi oikeastaan koko ajan. Innostuin itsekin yhä uudestaan vihkon ideasta ja sovituksista. Kuten jo aiemmin mainitsinkin, voin tehdä sovituksista uudet sovitukset myöhemmin isommille kokoonpanoille jos haluan. Yleensäkin kiinnostus musiikin sovitustyötä kohtaan kasvoi melko tavalla.

18 14 5. TYÖN EDISTYMINEN Työn edistyminen on ollut todella hidasta koko ajan, koska olen lykännyt työn aloittamista. Kirjoittaminen oli aluksi melko helppoa, kun oli paljon asioita, joita oli pyöritellyt mielessään ja jotka piti vain saada paperille. Nyt kun olen kirjoittanut suurimman osan varsinaisesta asiasta ja oikea pohtiminen alkoi, alkoi myös kirjoitusvirta katkeilla. Työn aiheen päättäminen oli jo sinänsä todella vaikeaa, mutta aloittaminen oli vielä vaikeampaa. Osasin kyllä varautua tähän kaikkeen jo etukäteen, sillä toimin paljon paremmin paineen alla. Useimmiten lykkään tehtäviä niin paljon, että minulle tulee kiire niiden kanssa. Luulen kuitenkin, että ajan kuluessa ja työtäni useasti korjaillessa, on sen sisältö parantunut paljon ensimmäisestä versiosta. Sovitukset ovat ainakin kokeneet monenlaisia muodon muutoksia. Välillä jopa melodiat alkoivat muuttua, kun nuotinsin sovituksiani tietokoneella ja usein myös nuottiavaimet menivät sekaisin.

Alkusanat. c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c

Alkusanat. c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c d e f g a h c Alkusanat Musiikin Perusteita Pianoa Soittaen Tämä kirja on tarkoitettu johdannoksi musiikin opiskeluun ja soveltuu Musiikkia Laulaen ja Kirjoittaen kirjasarjan rinnakkaismateriaaliksi opiskeltaessa musiikin

Lisätiedot

Kanteleen vapaa säestys

Kanteleen vapaa säestys Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Kanteleen vapaa säestys Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2013 Työryhmä: Anna-Karin Korhonen Päivi Ollikainen Satu Sopanen, Kanteleensoiton opettajat

Lisätiedot

Pianonsoiton alkeet - opeta koko luokka soittamaan 2 kappaletta kahdeksassa viikossa.

Pianonsoiton alkeet - opeta koko luokka soittamaan 2 kappaletta kahdeksassa viikossa. Pianonsoiton alkeet - opeta koko luokka soittamaan 2 kappaletta kahdeksassa viikossa. Kurssilla koko luokka oppii pianonsoiton alkeet ja kaksi kappaletta. Kurssin voi suorittaa ilman pianonsoiton, musiikinteorian

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Piano. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Piano. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Piano Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi PIANONSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

Asteikot/tasosuoritusten tekninen osuus Keski-Karjalan musiikkiopistossa

Asteikot/tasosuoritusten tekninen osuus Keski-Karjalan musiikkiopistossa Asteikot/tasosuoritusten tekninen osuus Keski-Karjalan musiikkiopistossa BASSO: Pt 1: duurit ja luonnolliset sekä harmoniset mollit 3b-3# Pt 2: duurit sekä luonnolliset, harmoniset sekä jazzmollit (sama

Lisätiedot

JOUSISOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA

JOUSISOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA LAITILAN KAUPUNKI VAKKA-SUOMEN MUSIIKKIOPISTO JOUSISOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA VAKKA-SUOMEN MUSIIKKIOPISTO Tämä aineopetussuunnitelma koskee Vakka-Suomen musiikkiopistossa annettavan musiikin taiteen

Lisätiedot

UUDEN NUOTTIKUVAN PURKAMINEN

UUDEN NUOTTIKUVAN PURKAMINEN UUDEN NUOTTIKUVAN PURKAMINEN Muistilista 1) Yleiset havainnot - kokonaisuuden hahmottaminen, harjoitettava alue osana kokonaisuutta - kokoonpano, oma stemma - läpi silmäily: kertausmerkit, pomppamerkit,

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto

AINEOPETUSSUUNNITELMA. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto AINEOPETUSSUUNNITELMA MUSIIKIN PERUSTEET PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto Tämä aineopetussuunnitelma koskee Pirkan opistossa annettavan musiikin taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

Improvisointi - ALOITA ALUSTA JOKAINEN MEISTÄ VOI TUNTEA OLONSA EPÄMUKAVAKSI ALOITTAESSAAN IMPROVISOIMISEN, JOSKUS PIDEMMÄN AIKAA.

Improvisointi - ALOITA ALUSTA JOKAINEN MEISTÄ VOI TUNTEA OLONSA EPÄMUKAVAKSI ALOITTAESSAAN IMPROVISOIMISEN, JOSKUS PIDEMMÄN AIKAA. Improvisointi - ALOITA ALUSTA JOKAINEN MEISTÄ VOI TUNTEA OLONSA EPÄMUKAVAKSI ALOITTAESSAAN IMPROVISOIMISEN, JOSKUS PIDEMMÄN AIKAA. Improvisointi - ALOITA ALUSTA IMPROVISOIMME AINA KUN PUHUMME. KUN IMPROVISOIMME

Lisätiedot

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA Soiton/laulunopiskelu konservatoriossa on tavoitteellinen harrastus, joka vaatii tunneilla käymisen lisäksi sitoutumisen säännölliseen kotiharjoitteluun. Oppilaan viikoittainen

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Tuuba. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Tuuba. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Tuuba Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi TUUBANSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

PÄÄSYKOEOHJEITA 2015

PÄÄSYKOEOHJEITA 2015 1 / 7 Sisällys YLEISTÄ... 1 MUSIIKKILEIKKIKOULU... 1 KLASSINEN MUSIIKKI PIANO... 2 Vuonna 2006 JA SEN JÄLKEEN SYNTYNEET... 2 PIANO... 2 Vuonna 2005 JA TÄTÄ AIEMMIN SYNTYNEET... 2 LAULU... 3 URUT (KIRKKOURUT)...

Lisätiedot

KÄYRÄTORVI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

KÄYRÄTORVI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia KÄYRÄTORVI TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme käyrätorvensoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Nuottigrafiikka. Tupla viivat, joista jälkimmäinen on paksumpi tarkoittaa sävellyksen loppua. Tahtiosoitus

Nuottigrafiikka. Tupla viivat, joista jälkimmäinen on paksumpi tarkoittaa sävellyksen loppua. Tahtiosoitus Rytmit 1 Nuottigrafiikka - Nuottiviivastossa on viisi poikittaissuuntaista viivaa. - Pystysuorat viivat ovat tahtiviivoja. - Tila kahden tahtiviivan välissä on yksi tahti. Tupla tahtiviivoilla merkitään

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Aija Lehtonen: Itä-Helsingin musiikkiopiston mupe-opettajien ensimmäiset kokemukset tietokoneavusteisesta musiikinperusteiden opettamisesta

Aija Lehtonen: Itä-Helsingin musiikkiopiston mupe-opettajien ensimmäiset kokemukset tietokoneavusteisesta musiikinperusteiden opettamisesta Tekniikka musiikkioppilaitoksen opetuksen apuvälineenä -seminaari Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa pe-la 12.-13.2.2010 Aija Lehtonen: Itä-Helsingin musiikkiopiston mupe-opettajien ensimmäiset kokemukset

Lisätiedot

Musiikkiopistotaso Musiikin perusteet Yhteinen osa. Yleiset lähtökohdat ja tavoitteet

Musiikkiopistotaso Musiikin perusteet Yhteinen osa. Yleiset lähtökohdat ja tavoitteet Musiikkiopistotaso Musiikin perusteet Yhteinen osa Yleiset lähtökohdat ja tavoitteet Musiikkiopistotasolla oppiminen rakentuu perustasolla saavutettujen tietojen ja taitojen varaan. Musiikkiopistotason

Lisätiedot

Vakka-Suomen musiikkiopisto

Vakka-Suomen musiikkiopisto Vakka-Suomen musiikkiopisto MUSIIKIN PERUSTEIDEN AINEOPETUSSUUNNITELMA Hyväksytty Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunnassa 15.9.2015. Voimassa 1.10.2015 alkaen. 1 INTRO Tämä aineopetussuunnitelma koskee

Lisätiedot

PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto

PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto AINEOPETUSSUUNNITELMA PIANON VAPAA SÄESTYS (pop/jazz-piano) PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto Tämä aineopetussuunnitelma koskee Pirkan opistossa annettavan musiikin taiteen

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Basic Flute Technique

Basic Flute Technique Herbert Lindholm Basic Flute Technique Peruskuviot huilulle op. 26 Helin & Sons, Helsinki Basic Flute Technique Foreword This book has the same goal as a teacher should have; to make himself unnecessary.

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO 9 12-vuotiaille RTF Report - luotu 01.04.2015 14:54 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Käpylä 9 12-vuotiaat 87 44 31 Yhteensä 87 44 31 Perustiedot 1. Ikäni on (44) (EOS: 0) Ikäni on 2. Olen ollut

Lisätiedot

PÄÄSYKOEOHJEITA 2016 1 / 7

PÄÄSYKOEOHJEITA 2016 1 / 7 PÄÄSYKOEOHJEITA 2016 1 / 7 Sisällys YLEISTÄ... 2 MUSIIKKILEIKKIKOULU... 2 KLASSINEN MUSIIKKI... 2 PIANO... 2 LAULU... 3 URUT (KIRKKOURUT)... 3 VIULU... 3 ALTTOVIULU... 4 SELLO JA KONTRABASSO... 4 PUUPUHALTIMET...

Lisätiedot

Kouluorkesteri. Roudaus ja rutiinit. Virittäminen. Katse kapellimestariin

Kouluorkesteri. Roudaus ja rutiinit. Virittäminen. Katse kapellimestariin Kouluorkesteri Kouluorkesteri kannattaa perustaa heti, kun opitaan soittamaan ensimmäiset sävelet. Koulun tuntiresurssien mukaan voidaan valita, perustetaanko luokkaorkesteri vai koko koulun yhteinen orkesteri.

Lisätiedot

Musiikkia Laulaen ja Kirjoittaen 2

Musiikkia Laulaen ja Kirjoittaen 2 Musiikkia Laulaen a Kiroittaen Kalevi Hampinen lkusanat (kira ) Musiikkia Laulaen a Kiroittaen 1, a kirasara sisältää Suomen Musiikkioppilaitosten Liiton musiikin perusteet mukaisen oppisisällön. Kirat

Lisätiedot

Tiivistelmä esitelmästä SJO:n päivillä Porvoossa 8.2.2015

Tiivistelmä esitelmästä SJO:n päivillä Porvoossa 8.2.2015 Asemanvaihtojen kvaliteetti Tuomas Haapanen Tiivistelmä esitelmästä SJO:n päivillä Porvoossa 8.2.2015 Jousisoittajan taitoihin kuuluu olennaisena osana kyky liikkua eri asemissa otelaudan kaikilla alueilla.

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Innopaja@koulut iltapäivä 22.5.2012

Innopaja@koulut iltapäivä 22.5.2012 Innopaja@koulut iltapäivä 22.5.2012 Innoa lukion musiikissa Intelligent på tangenten (S:t Karins) Hauskaa ilman lintuja (Kuusisto) ipodit opetuskäytössä (Kotimäki) ipodit opetuskäytössä (Runko) INNOA LUKION

Lisätiedot

I Perusteita. Kuvien ja merkkien selitykset... 2. Aika arvot... 3. Lämmittelyharjoituksia... 4. Rytmiharjoituksia... 7. Duettoja...

I Perusteita. Kuvien ja merkkien selitykset... 2. Aika arvot... 3. Lämmittelyharjoituksia... 4. Rytmiharjoituksia... 7. Duettoja... I Perusteita Kuvien ja merkkien selitykset... 2 Aika arvot... 3 Lämmittelyharjoituksia... 4 Rytmiharjoituksia... 7 Duettoja... 11 Rumpukappaleet... 13 Simppeli... 13 Kolmijalka... 14 Antius... 15 Afro...

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUODELLE 2015 2016

ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUODELLE 2015 2016 ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUODELLE 2015 2016 Muskattilaisten ilmoittautuminen ensi lukuvuoden ryhmiin on ajankohtaista. Ilmoittautuminen tapahtuu ohessa jaettavalla ilmoittautumiskaavakkeella. Kaavakkeeseen

Lisätiedot

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas HARMONIKKA TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET Oppilas löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä,

Lisätiedot

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Tavoitteena on valmistaa musiikkialan eri tehtäviin aloite- ja yhteistyökykyisiä, laaja-alaisesti taiteita arvostavia ja persoonallisia musiikkipedagogeja. Tutkinto antaa

Lisätiedot

MUSIIKIN YKSILÖLLISTETTY OPETUS TASO 1. Sisällön kuvaus:

MUSIIKIN YKSILÖLLISTETTY OPETUS TASO 1. Sisällön kuvaus: MUSIIKIN YKSILÖLLISTETTY OPETUS TASO 1 Sisällön kuvaus: Oppilas tutustuu instrumenttinsa perustekniikkaan, opiskelee ohjelmistoa ja löytää musiikillisia ilmaisukeinoja henkilökohtaisten edellytystensä

Lisätiedot

KÄYRÄTORVI. TASO 1 laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

KÄYRÄTORVI. TASO 1 laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas KÄYRÄTORVI TASO 1 laajuus 70 tuntia osaa ilmaista tunnistaa luonnollisen soinnin ja osaa tuottaa osaa toteuttaa äänen voimakkuuserot hallitsee perustempon, ylläpitää pulssin, osaa tempon hidastamisen ja

Lisätiedot

Tuusulanjärven avoin musiikkikoulu opetusta Suzuki- ja Kodaly- menetelmillä

Tuusulanjärven avoin musiikkikoulu opetusta Suzuki- ja Kodaly- menetelmillä Tuusulanjärven avoin musiikkikoulu opetusta Suzuki- ja Kodaly- menetelmillä www.suzukikoulu.com OPETUSSUUNNITELMA MUSIIKIN YLEINEN OPPIMÄÄRÄ 1.8.2013 Tuusulanjärven avoin musiikkikoulu Opetuspaikka: Järvenpää-

Lisätiedot

Meiltä löytyy kaikki!

Meiltä löytyy kaikki! Mikä soittimeksi? Meiltä löytyy kaikki! JOUSISOITTIMET Alttoviulu Viulu Sello Viulu ja alttoviulu Suositeltava aloitusikä on 5-7 vuotta. Viulun asennot on tuossa iässä helppo oppia leikin avulla. Myöhemminkin

Lisätiedot

Huilu 1. Harjoittelu. säännöllinen kotiharjoittelu rauhallisessa ympäristössä vanhempien kannustus ja tuki harjoittelupäiväkirjan täyttäminen

Huilu 1. Harjoittelu. säännöllinen kotiharjoittelu rauhallisessa ympäristössä vanhempien kannustus ja tuki harjoittelupäiväkirjan täyttäminen Huilu 1. Soittimeen tutustuminen huilun rakenne ja osien nimet osien kasaaminen ja purkaminen sekä puhdistaminen miten ääni syntyy luonteva ja ergonominen soittoasento äänen muodostaminen (ansatsi, tasainen

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON Hakuaika Perusopetukseen Ilmoittautuminen testeihin 9.4. 13.5.2011 Testipäivät Keskustassa ma ke 30.5. 1.6.2011 Veikkolassa to 26.5.2011 Hakuaika Avoimelle osastolle 9.4.

Lisätiedot

ALTTOVIULU TAITOTAULU Rakentava palaute hanke. Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

ALTTOVIULU TAITOTAULU Rakentava palaute hanke. Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia ALTTOVIULU TAITOTAULU Rakentava palaute hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme alttoviulunsoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

KLASSINEN KITARA. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

KLASSINEN KITARA. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas KLASSINEN KITARA TASO 1 laajuus 105 tuntia löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä, monipuolisuutta ja

Lisätiedot

HUILU TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

HUILU TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia HUILU TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme huilunsoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

FAGOTTI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

FAGOTTI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia FAGOTTI TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme fagotinsoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA JOUSET

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA JOUSET AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA JOUSET Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 JOUSET JOUSTEN VALMENNUSOPINNOT Valmentavaa jousisoitinopetusta annetaan pienissä viulu-, alttoviulu- ja selloryhmissä

Lisätiedot

KONTRABASSO TAITOTAULU. Musiikkiopisto Avonia Musikintitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

KONTRABASSO TAITOTAULU. Musiikkiopisto Avonia Musikintitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia KONTRABASSO TAITOTAULU Musiikkiopisto Avonia Musikintitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme kontrabassonsoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa. Taitotaulu on

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO 13+ RTF Report - luotu 27.05.2015 15:22 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet final 13+ 73 40 23 Yhteensä 73 40 23 Perustiedot 1. Ikäni on (39) Ikäni on 2. Olen ollut oppilaana (36) Olen ollut oppilaana

Lisätiedot

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus MUSIIKIN KURSSIT, jaksomerkinnät koskevat lukuvuotta 2015-2016 Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus pari

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI HARMONIKKA

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI HARMONIKKA AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI HARMONIKKA Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 KANSANMUSIIKKI-HARMONIKKA KANSANMUSIIKKI-HARMONIKAN VALMENNUSOPETUS Soiton ilo, kiinnostuksen

Lisätiedot

1. Jakso/Perusteet/E -kieli

1. Jakso/Perusteet/E -kieli okitara Louhimo projekti Jakso 1/Perusteet/E -kieli 1 okitaran vapaat kielet 11 okitaran vapaat kielet; siirtyminen kieleltä toiselle 12 E -kielen: vapaa kieli ja neljä ensimmäistä nauhaa ääninä 13 E -kielen

Lisätiedot

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE 1 ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston itsearviointiprosessi

Lisätiedot

10. Kerto- ja jakolaskuja

10. Kerto- ja jakolaskuja 10. Kerto- ja jakolaskuja * Kerto- ja jakolaskun käsitteistä * Multiplikare * Kertolaatikot * Lyhyet kertotaulut * Laskujärjestys Aiheesta muualla: Luku 14: Algoritmien konkretisointia s. 87 Luku 15: Ajan

Lisätiedot

KARKKILAN MUSIIKKIKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 22.03.2013

KARKKILAN MUSIIKKIKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 22.03.2013 1 KARKKILAN MUSIIKKIKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 22.03.2013 1.Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä Karkkilan musiikkikoulu on yksityinen, kannatusyhdistyksen ylläpitämä oppilaitos. Musiikkikoulussa

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI KANTELE

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI KANTELE AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI KANTELE Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 KANSANMUSIIKKI - KANTELE KANSANMUSIIKKI-KANTELEEN PERSUSOPINNOT Soiton ilo, kiinnostuksen herättäminen

Lisätiedot

OBOE TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

OBOE TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia OBOE TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme oboensoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa. Taitotaulu

Lisätiedot

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille)

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Assari 2.0 Kevät 2011 Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Kevään valmennuksen tavoitteet Assarijoukkue Yksittäisten

Lisätiedot

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA Soiton/laulunopiskelu konservatoriossa on tavoitteellinen harrastus, joka vaatii tunneilla käymisen lisäksi sitoutumisen säännölliseen kotiharjoitteluun. Oppilaan viikoittainen

Lisätiedot

Jussi Klemola 3D- KEITTIÖSUUNNITTELUOHJELMAN KÄYTTÖÖNOTTO

Jussi Klemola 3D- KEITTIÖSUUNNITTELUOHJELMAN KÄYTTÖÖNOTTO Jussi Klemola 3D- KEITTIÖSUUNNITTELUOHJELMAN KÄYTTÖÖNOTTO Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Puutekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2009 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ Yksikkö Aika Ylivieska

Lisätiedot

KLASSINEN LAULU. Opintokokonaisuus 1. Ergonomia - Ryhti - Pään asento - Jalkojen asento

KLASSINEN LAULU. Opintokokonaisuus 1. Ergonomia - Ryhti - Pään asento - Jalkojen asento KLASSINEN LAULU Opintokokonaisuus 1 Ergonomia - Ryhti - Pään asento - Jalkojen asento - Syvähengitykseen tutustuminen - Hartioiden rentous hengittäessä - Leuan rentouttaminen - Laulaminen sävelkorkeudellisesti

Lisätiedot

Huuliharppu. Jotta saat oikean huuliharpun etkä lelua, hanki se musiikkikaupasta, joko paikallisesta tai verkkokaupasta.

Huuliharppu. Jotta saat oikean huuliharpun etkä lelua, hanki se musiikkikaupasta, joko paikallisesta tai verkkokaupasta. Huuliharppu Tämän oppaan tarkoitus on antaa sinulle jonkinlainen käsitys diatonisen huuliharpunsoiton alkeista. Huuliharppu on halpa soitin, mutta ei kuitenkaan mikään lelu niin kuin usein luullaan. Sillä

Lisätiedot

TULE MUKAAN! KIRKKONUMMEN MUSIIKKILUOKAT

TULE MUKAAN! KIRKKONUMMEN MUSIIKKILUOKAT TULE MUKAAN! KIRKKONUMMEN MUSIIKKILUOKAT Tervetuloa kuulemaan ja kyselemään musiikkiluokalla opiskelusta sekä nauttimaan nykyisten musiikkiluokkalaisten esityksistä ti 28.2.2012 klo 18.30 Kirkonkylän koulun

Lisätiedot

Etusivu 1. Näkymä ja aktivointi 2. Tee partituuripohja 3. Tee nuotteja 4. Sanat, sointumerkit... 5. Pikkukappale. Tee nuotteja

Etusivu 1. Näkymä ja aktivointi 2. Tee partituuripohja 3. Tee nuotteja 4. Sanat, sointumerkit... 5. Pikkukappale. Tee nuotteja Etusivu 1. Näkymä ja aktivointi 2. Tee partituuripohja 3. Tee nuotteja 4. Sanat, sointumerkit... 5. Pikkukappale Tee nuotteja Keypadin käyttö hiirellä Nuotinkirjoitusohjelmassa on viisisivuinen paletti

Lisätiedot

Kitara 1. Luovat taidot (improvisointi, säveltäminen) Yhteissoitto

Kitara 1. Luovat taidot (improvisointi, säveltäminen) Yhteissoitto Kitara 1 - soittimen rakenne - miten ääni syntyy - kitaran osien nimet - istuminen tukevasti tuolin reunalla - kitara pysyy tukevasti sylissä - sormien asento, käden muoto - jalkatuki - vuoronäppäilyn

Lisätiedot

Päällekkäisäänitys Audacityllä

Päällekkäisäänitys Audacityllä Päällekkäisäänitys Audacityllä Periaate: äänitetään soitin kerrallaan niin, että kuullaan aina aikaisemmin äänitetyt osuudet ja voidaan tahdistaa oma soitto niiden mukaan. Äänitarkkailu Jos on erikseen

Lisätiedot

Musiikki. 1-2. luokat 3-4. luokat. Tavoitteet

Musiikki. 1-2. luokat 3-4. luokat. Tavoitteet Musiikki Musiikin opetuksen tehtävänä on auttaa oppilasta löytämään musiikin alueelta kiinnostuksen kohteensa sekä rohkaista oppilasta musiikilliseen toimintaan, antaa hänelle musiikillisen ilmaisun välineitä

Lisätiedot

MUSIIKKIOPISTOON! VANTAAN MUSIIKKIOPISTO - VMO

MUSIIKKIOPISTOON! VANTAAN MUSIIKKIOPISTO - VMO MUSIIKKIOPISTOON! VANTAAN MUSIIKKIOPISTO - VMO VANTAAN MUSIIKKIOPISTO - VMO Tule oppilaaksi yhteen Suomen suurimmista musiikkiopistoista! Vantaan musiikkiopisto on Vantaan kaupungin oma oppilaitos, jossa

Lisätiedot

JOUSISOITTIMET. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

JOUSISOITTIMET. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas JOUSISOITTIMET TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET Oppilas oppii harjoittelemaan päivittäin vanhempien tuella. oppii arvioimaan omaa soittoaan ja harjoitteluaan yhdessä oman opettajan ja vanhempien

Lisätiedot

PASUUNA TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

PASUUNA TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia PASUUNA TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme pasuunansoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANTELE

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANTELE AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANTELE Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 KANTELE KANTELEEN VALMENNUSOPINNOT Tavoitteet: Tutustutaan kanteleensoiton perusteisiin Tutustutaan mm. soiton,

Lisätiedot

Musiikin perusteiden opetus. Mupe-OPAS. oppilaille, opettajille ja vanhemmille

Musiikin perusteiden opetus. Mupe-OPAS. oppilaille, opettajille ja vanhemmille Musiikin perusteiden opetus Mupe-OPAS oppilaille, opettajille ja vanhemmille 2018-2019 Tämä esite opastaa matkalle Valkeakosken musiikkiopiston musiikkitunnin (mutu) ja musiikin perusteiden (mupe) opintoihin.

Lisätiedot

TILAVARAUKSET 1 (5) Kansanmusiikki (pienet hanuristit) Anna-Mari

TILAVARAUKSET 1 (5) Kansanmusiikki (pienet hanuristit) Anna-Mari TILAVARAUKSET 1 (5) TANSSISALI KLO MAANANTAI 7.2. TIISTAI 8.2. KESKIVIIKKO 9.2. TORSTAI 10.2. 12-13 klo 13.30-14.15 klo 12.30-13.15 Tehtävä ja temppurata ML 2 Tehtävä ja temppurata ML 1 14.30-15.15 Eeva

Lisätiedot

Neljännen luokan opetettavat asiat

Neljännen luokan opetettavat asiat Neljännen luokan opetettavat asiat MTOIOS Rytinää LULMINN hyvä asento seisten ja istuen asennon vaikutus ääneen äänen synty äänen voimakkuuden säätely hengityksen voimakkuuden säätely selkeä artikulaatio

Lisätiedot

Colourstrings- Selloaapinen

Colourstrings- Selloaapinen Colourstrings- Selloaapinen Opas sellonsoiton opettajille Musiikin koulutusohjelma Musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehto Opinnäytetyö 29.11.2010 Taru Aarnio Kulttuurialat Koulutusohjelma Musiikin koulutusohjelma

Lisätiedot

Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien opetussuunnitelma

Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien opetussuunnitelma Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien 7.-9. opetussuunnitelma 7-9-luokkien kursivoidut lisätään valtakunnallisen OPS:n tavoitteiden perään Oppiaineen tehtävä Vuosiluokkien 7-9 painotetussa musiikinopetuksessa

Lisätiedot

VASKISOITTIMET (TRUMPETTI, BARITONITORVI, KÄYRÄTORVI, PASUUNA, TUUBA)

VASKISOITTIMET (TRUMPETTI, BARITONITORVI, KÄYRÄTORVI, PASUUNA, TUUBA) VASKISOITTIMET (TRUMPETTI, BARITONITORVI, KÄYRÄTORVI, PASUUNA, TUUBA) Baritonitorvi Noudatetaan trumpetille tehtyjä sillä tavalla että transponointi korvataan f avaimen opiskelulla Käyrätorvi Noudatetaan

Lisätiedot

LYÖMÄSOITTIMET PERUSOPINNOT

LYÖMÄSOITTIMET PERUSOPINNOT LYÖMÄSOITTIMET PERUSOPINNOT I TAVOITTEET Esittäminen ja ilmaiseminen löytää luonteva soittotapa saada valmiuksia fraseeraukseen sekä teknisiin ja taiteellisiin perustaitoihin kyetä tuomaan esiin kappaleen

Lisätiedot

Vaskisoitinten OPS. Opintokokonaisuus 1. Alkeet

Vaskisoitinten OPS. Opintokokonaisuus 1. Alkeet Vaskisoitinten OPS Opintokokonaisuus 1 Alkeet. - Tutustutaan esiintymiseen liittyviin ilmiöihin turvallisessa ja pienimuotoisessa esiintymisympäristössä: yleisön huomiointi ja lavakäyttäytyminen. - Esiintymisrutiinin

Lisätiedot

Musiikkia käytetään välineenä oman kulttuuri-identiteetin etsimisessä ja valmiuksien luomisessa kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen.

Musiikkia käytetään välineenä oman kulttuuri-identiteetin etsimisessä ja valmiuksien luomisessa kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen. Musiikki Musiikin opetus perustuu opettajan työtään varten määrittelemiin käsityksiin musiikista tiedonalana. Musiikkipedagogiset valinnat opettaja tekee koulun arvoperustan, yleisten oppimis- ja tiedonkäsitysten

Lisätiedot

Tampereen Suzukikoulu. Opetussuunnitelma. Taiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä

Tampereen Suzukikoulu. Opetussuunnitelma. Taiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä Tampereen Suzukikoulu Opetussuunnitelma Taiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä 2 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS... 3 2. ARVOT, YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ... 4 2.1 ARVOT JA YLEISET

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA KANTELE

AINEOPETUSSUUNNITELMA KANTELE AINEOPETUSSUUNNITELMA KANTELE Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2010) 01.08.2015 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT, NIIDEN TAVOITTEET JA SISÄLLÖT... 3 (OPS 6)... 3 TASOSUORITUSTEN

Lisätiedot

PÄÄSYKOEOHJEITA / 7

PÄÄSYKOEOHJEITA / 7 PÄÄSYKOEOHJEITA 2013 1 / 7 Sisältö YLEISTÄ... 1 MUSIIKKILEIKKIKOULU... 1 LAPSIKUORO... 1 KLASSINEN MUSIIKKI PIANO... 2 Vuonna 2004 JA SEN JÄLKEEN SYNTYNEET... 2 PIANO... 2 Vuonna 2003 JA TÄTÄ AIEMMIN SYNTYNEET...

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

MUSIIKINOPETUKSEN TIEDONHALLINTAJÄRJESTELMÄ MeSTRADA on musiikinopetuksen ammattilaisten työskentelyn tueksi kehitetty tiedonhallintajärjestelmä. Se nopeuttaa ja helpottaa musiikinopetukseen liittyviä,

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARPPU

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARPPU AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARPPU Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 HARPPU HARPUN VALMENNUSOPINNOT Tavoitteet: Tutustutaan harpunsoiton perusteisiin Tutustutaan mm. soiton, leikin ja

Lisätiedot

Kysely etäopetustuntien valvojille toukokuussa 2011 (vastauksia 13)

Kysely etäopetustuntien valvojille toukokuussa 2011 (vastauksia 13) Kysely etäopetustuntien valvojille toukokuussa 2011 (vastauksia 1) Olen saanut riittävästi perehdytystä etätuntien valvojana toimimiseen kyllä en en tiedä 8 % Mistä asiasta/asioista olisit kaivannut lisää

Lisätiedot

Opas perusopetukseen pyrkivälle

Opas perusopetukseen pyrkivälle Musiikin perusopetus Opas perusopetukseen pyrkivälle Sisältö 2 Tervetuloa Helsingin Konservatorioon...3 Musiikkileikkikoulu...4 Soiton ryhmäopetus...4 Soitinvalmennus...4 Nuorten laulukoulu...4 Musiikin

Lisätiedot

Kokemuksia erilaisille oppijoille suunnattujen harrasteryhmien toiminnasta. Harrastajien ja heidän perheidensä tarpeiden ja toiveiden huomioiminen

Kokemuksia erilaisille oppijoille suunnattujen harrasteryhmien toiminnasta. Harrastajien ja heidän perheidensä tarpeiden ja toiveiden huomioiminen Kokemuksia erilaisille oppijoille suunnattujen harrasteryhmien toiminnasta. Harrastajien ja heidän perheidensä tarpeiden ja toiveiden huomioiminen Marika Kivilehto, vapaa-ajan &vapaaehtoistyön koordinaattori,

Lisätiedot

KATA JA BUNKAI DOJOSSA

KATA JA BUNKAI DOJOSSA KATA JA BUNKAI DOJOSSA Humberto Betancourt Jos katsotaan kataa kuin rakennuksen perustusta, niin bunkai on sen perusyksikkö. Ilman bunkain ymmärrystä kata olisi kuin jonkinlainen tanssi, joka imitoi taistelua;

Lisätiedot

Tampereen Suzukikoulu. Opetussuunnitelma 1.8.2015. Taiteen perusopetuksen musiikin yleinen oppimäärä

Tampereen Suzukikoulu. Opetussuunnitelma 1.8.2015. Taiteen perusopetuksen musiikin yleinen oppimäärä Tampereen Suzukikoulu Opetussuunnitelma 1.8.2015 Taiteen perusopetuksen musiikin yleinen oppimäärä 2 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS... 3 2. ARVOT, YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS, OPISKELUYMPÄRISTÖ JA

Lisätiedot

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE LIHASVOIMA Lihaksen suurin mahdollinen kyky tuottaa voimaa laskee 50 ikävuoden jälkeen noin 1,5 % vuosittain. Edistettäessä aktiivista ja energistä ikääntymistä lihasvoiman

Lisätiedot

PIANONSOITON TAITOTAULUT

PIANONSOITON TAITOTAULUT PIANONSOITON TAITOTAULUT Taitotauluissa kuvataan Vakka-Suomen musiikkiopiston pianonsoiton eri osa-alueita, joita ovat soittimeen tutustuminen, instrumentin hallinta, musiikin hahmottaminen, luovat taidot,

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA PUUPUHALTIMET

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA PUUPUHALTIMET AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA PUUPUHALTIMET Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 PUUPUHALTIMET Huilu Oboe Klarinetti Saksofoni Fagotti Nokkahuilu Tässä aineopetussuunnitelmassa esitellään

Lisätiedot

II Komppeja. Pumba... 5 Valssi... 6 Humppa... 7 Beat (hi hat)... 8 Beat (symbaali)... 9

II Komppeja. Pumba... 5 Valssi... 6 Humppa... 7 Beat (hi hat)... 8 Beat (symbaali)... 9 II Komppeja RUMPUNUOTTIEN MERKITSEMISTAVAT... 2 OPETUSKALVOT HELPOISTA KOMPEISTA... 3 Pumba... 5 Valssi... 6 Humppa... 7 Beat (hi hat)... 8 Beat (symbaali)... 9 RUMPUKOMPIN HARJOITTELEMINEN... 10 RUMPUKOMPIT...

Lisätiedot

TRUMPETTI TAITOTAULU. Rakentava palaute-hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

TRUMPETTI TAITOTAULU. Rakentava palaute-hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia TRUMPETTI TAITOTAULU Rakentava palaute-hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme trumpetinsoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2015 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT (MUSIIKKILEIKKIKOULUN RYHMÄT), NIIDEN

Lisätiedot

Arviointi. Salkkutyöt. Jatkuvan arvioinnin seuraaminen

Arviointi. Salkkutyöt. Jatkuvan arvioinnin seuraaminen Arviointi High five! -kirjasarjan arviointinäkemys perustuu opetussuunnitelman perusteisiin, jossa arvioinnin tärkeimmäksi tehtäväksi nostetaan oppimisen edistäminen. Oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata

Lisätiedot

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9.

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Koulutuksen ohjelma klo 10.00 Teemme yhdessä 12.00 Lounas 13.00 Kokemuksia luokkapiiristä ja juttutuokiosta

Lisätiedot

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43 OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t) SUKUNIMI, Etunimi ISOVIITA, Ilari LEHTONEN, Joni PELTOKANGAS, Johanna Työn nimi Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä 43 Luottamuksellisuus ( ) saakka Päivämäärä 12.08.2010

Lisätiedot

SÄHKÖBASSO. TASO 1 laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

SÄHKÖBASSO. TASO 1 laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas SÄHKÖBASSO TASO 1 laajuus 70 tuntia oppii luontevan tavan soittaa osaa lukea helppoa nuottikirjoitusta oppii bassonsoiton perustekniikkaa ja rytmisiä taitoja oppii opettelemaan uutta ohjelmistoa saa esiintymiskokemusta

Lisätiedot