TARKISTETTU SOLVENSSI II HANKKEEN PUITEASIAKIRJA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TARKISTETTU SOLVENSSI II HANKKEEN PUITEASIAKIRJA"

Transkriptio

1 EUROOPAN KOMISSIO Sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosasto RAHOITUSLAITOKSET Vakuutusala ja eläkkeet Huhtikuu 2006 MARKT/2515/06 TARKISTETTU SOLVENSSI II HANKKEEN PUITEASIAKIRJA Asiakirjan tarkoitus Tässä asiakirjassa esitetään tarkistetut puitteet, joiden mukaisesti Euroopan vakuutus- ja työeläkevalvontaviranomaisten komitealta (CEIOPS) ja muilta sidosryhmiltä pyydetään lausuntoja henki-, vahinko- ja jälleenvakuutusyritysten uudesta vakavaraisuusjärjestelmästä (Solvenssi II). Tämä puiteasiakirja koskee Solvenssi II hanketta kokonaisuudessaan. Asiakirjassa esitetään ne periaatteet ja suuntaviivat, joiden mukaisesti CEIOPS:n on laadittava Solvenssi II hanketta koskevat ohjeensa. Tämän lisäksi CEIOPS:ia on pyydetty antamaan ohjeita uuden vakavaraisuusjärjestelmän yksityiskohdista erillisillä neuvontapyynnöillä, jotka ovat tämän puiteasiakirjan liitteinä. Tätä puiteasiakirjaa saatetaan vielä tarkistaa ja ajantasaistaa Euroopan vakuutus- ja lisäeläkekomitealta (EIOPC) saatujen lausuntojen jälkeen.

2 TARKISTETTU SOLVENSSI II HANKKEEN PUITEASIAKIRJA Kuultuaan Euroopan vakuutus- ja lisäeläkekomiteaa, Euroopan komissio pyytää CEIOPS:lta ja muilta sidosryhmiltä neuvoja siitä, miten henki-, vahinko-, ja jälleenvakuutusyrityksiin sovellettavaa uutta vakavaraisuusjärjestelmää on kehitettävä niin, että jäsenvaltiot ja valvonnan alaiset vakuutuslaitokset voisivat soveltaa sitä määrätietoisesti, johdonmukaisesti ja yhdenmukaisesti. Vakavaraisuusjärjestelmän tavoitteena on suojella vakuutuksenottajia ja edunsaajia. Sen on määrä myös parantaa EU:n vakuutuslaitosten kilpailukykyä ja auttaa niitä kohdentamaan pääomavaransa niin, ettei siitä aiheudu merkittäviä häiriöitä markkinoille tai esteitä vakuutusalan innovaatioille. Seuraavien ehtojen on täytyttävä: Yleispiirteet 1. Uuden vakavaraisuusjärjestelmän on määrä tarjota valvontaviranomaisille tarkoituksenmukaiset menetelmät ja valtuudet arvioida kaikkien vakuutuslaitosten 1 kokonaisvakavaraisuutta prospektiivisen ja riskiperusteisen lähestymistavan perusteella. Siinä on oltava määrällisten osatekijöiden lisäksi myös laadullisia näkökohtia, jotka vaikuttavat yrityksen riskiasemaan (johtamiskyky, sisäinen riskinvalvonta ja riskien seurantaprosessit jne.). Uusi vakavaraisuusjärjestelmä johtaa todennäköisesti muutoksiin useimmissa nykyisissä vakuutusdirektiiveissä. 2. Laajemmin tarkasteltuna vakavaraisuusjärjestelmän on otettava lähtökohdakseen kolmipilarinen rakenne, joka on saanut alkunsa Basel II -vakavaraisuusdirektiivistä: kvantitatiiviset vaatimukset (1 pilari), valvontatoiminnot (2 pilari) ja valvontaraportointi sekä tietojen julkistaminen (3 pilari). Tämä edellyttää kvantitatiivisen ja kvalitatiivisen valvonnan vuorovaikutuksen erityisen tarkkaa harkintaa sekä tietojen julkistamiseen liittyvien näkökohtien huomioonottamista. Toisen pilarin mukainen valvojan kokonaisarvio on erityisen tärkeä. Yksittäisten pilarien ei tarvitse kuitenkaan olla laajuudeltaan ja merkitykseltään samanlaisia kuin Basel II:ssa. 3. Uusi vakavaraisuusjärjestelmä sisältää ensimmäisessä pilarissa kaksi pääomavaatimusta, jotka palvelevat eri tarkoitusperiä ja jotka on laskettu niiden mukaisesti: vakavaraisuuspääomavaatimus (SCR) ja vähimmäispääomavaatimus (MCR). Vakavaraisuuspääomavaatimus ei saa olla alhaisempi kuin vähimmäispääomavaatimus. 1 Henki-, vahinko- ja jälleenvakuutusyritykset niitä koskevissa direktiiveissä annettujen määritelmien mukaisesti.

3 4. Vakavaraisuusjärjestelmä on suunniteltava siten, että se kannustaa valvonnan alaisia vakuutuslaitoksia arvioimaan ja hallitsemaan asianmukaisesti riskejään. Onkin laadittava EU:n yhteiset periaatteet riskinhallinnasta ja valvojan kokonaisarviosta. Vakavaraisuuspääomavaatimukseen olisi sisällyttävä ne kvantifioitavissa olevat riskit, joille valvonnan alainen vakuutuslaitos on alttiina. Tämä Riskiperusteinen lähestymistapa edellyttää (täydellisten tai osittaisten) sisäisten mallien tunnustamista, mikäli ne parantavat vakuutuslaitoksen riskinhallintaa, ilmentävät paremmin sen todellista riskiprofiilia kuin standardimalli ja mikäli ne voidaan asianmukaisesti validoida. 5. Sisäinen malli saattaa johtaa suurempaan tai pienempään vakavaraisuuspääomavaatimukseen kuin standardimalli. Vakavaraisuuspääomavaatimuksen vähimmäistaso on vähimmäispääomavaatimus (MCR). Valvontaviranomaiset voivat vaatia sisäisen mallin laatimista sellaiselta yritykseltä, jonka toiminta poikkeaa huomattavasti standardimallin taustaoletuksista. 6. Solvenssi II -hankkeessa keskitytään pääomavaatimuksiin ja valvojan kokonaisarvioon lähinnä yksittäisen oikeussubjektin tasolla. Ratkaistavana ovat kuitenkin myös vakuutusyritysryhmiin ja finanssiryhmittymiin liittyvät kysymykset sekä niiden vaikutukset nykylainsäädäntöön (esim. vakuutusyritysryhmädirektiivi 98/78/EY ja finanssiryhmittymädirektiivi 2002/87/EY) Tältä osin keskeisenä kysymyksenä onkin sisäisten mallien soveltaminen yritysryhmään tai ryhmittymään sekä mahdolliset hajautusedut/kustannukset ja niiden kohdentaminen On tunnustettava, että liikkeenjohdon päätökset tehdään yhä useammin emoyhtiössä. Asiaa koskevat säännöt on siis määrättävä asianomaisella tasolla. Myös finanssiryhmien lisävalvontaa harjoittavien valvontaviranomaisten tehtävät on jaettava asianmukaisella tavalla viranomaisten kesken varsinkin sisäisten mallien validointiin liittyvissä kysymyksissä Yhtiötason valvonta (solo supervision) jää kansallisen valvontaviranomaisen vastuulle ja sen tehtäväksi. Pääoman riittävää jakamista koskevia mahdollisia sääntöjä on vahvistettava, jotta yksittäisissä vakuutuslaitoksissa olisi riittävästi pääomaa. Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta virtaviivaistaa niiden yritysryhmien valvontatoimintoja, joita valvotaan useissa jäsenvaltioissa. 7. Solvenssi II -järjestelmään sisältyy vaatimuksia varovaisesta vakuutusyritysten varojen ja velkojen arvostamisesta sekä sääntöjä valvontaraportoinnista ja tietojen julkistamisesta. Solvenssi II -sääntöjen on oltava yhdenmukaisia kansainvälisen tilinpäätösstandardilautakunnan (IASB) laatimien tilinpäätössääntöjen kanssa, jotta voitaisiin varmistaa, että arvostussäännöt, valvontaraportointi ja tietojen julkistaminen lähentyvät toisiaan, sekä rajoittaa valvonnan alaisten vakuutuslaitosten hallinnollisia rasituksia. Tätä lähestymistapaa voidaan selkeyttää seuraavasti:

4 7.1. IASB:ssä on edetty vakuutussopimushankkeen toiseen vaiheeseen, mutta lopullisen standardin valmistuminen vaatii vielä paljon aikaa. Onkin todennäköistä, että Solvenssi II -säännöt arvostuksesta, raportoinnista ja tietojen julkistamisesta laaditaan ilman, että niitä koskevaa kansainvälistä tilinpäätösstandardia (IFRS) on vahvistettu. IASB:n työn todennäköiset tulokset (vrt. kohta 7.2) on kuitenkin otettava huomioon. IASB:n tilinpäätössääntöihin voidaan ehdottaa lisäyksiä ja muutoksia, mikäli siihen on erityistä syytä. Solvenssi II -sääntöjä voidaan tarkistaa IASB:n vakuutussopimushankkeen toisen vaiheen valmistuttua Tuleva IFRS-standardi sisältää todennäköisesti seuraavat perusasiat: varojen ja velkojen arvostamiseen käytetään prospektiivista lähestymistapaa, arvostusmenetelmissä on hyödynnettävä mahdollisimman hyvin rahoitusmarkkinoilta saatuja tietoja, varoihin ja velkoihin liittyvä kassavirta on diskontattava, vakuutusteknisestä vastuuvelasta on julkaistava todennäköisimmiksi katsottuihin olettamuksiin perustuva arvio ( best estimate ) 2 ja riskimarginaali Nykyisin ainoastaan pörssilistatut EU:n vakuutusyhtiöt joutuvat laatimaan IAS/IFRS-standardin mukaisen konsernitilinpäätöksen, vaikkakin jäsenvaltiot saavat laajentaa standardin soveltamisalaa. Solvenssi II -järjestelmässä ei edellytetä, että kaikki vakuutusyritykset käyttävät IAS/IFRS-standardia täysimääräisesti. Eräät varovaisuussääntöjen mukaiset arvostussäännöt, raportointisäännöt ja tietojen julkistamissäännöt saattavat kuitenkin vastata IAS/IFRS-sääntöjä, ja tuolloin onkin todennäköistä, että vakuutusyritykset käyttävät laajemmin IAS/IFRS:n kaltaisia menetelmiä. Tietynkaltaisiin vakuutusyrityksiin saatetaan soveltaa yksinkertaistettuja sääntöjä, mutta yleisperiaatteita on sovellettava kaikkiin vakuutusyrityksiin. 8. Tavoite saavuttaa riittävä ja nykyistä suurempi yhdenmukaisuus on tuotava ilmi vakavaraisuussäännöksissä, joita ei tarvitse vahvistaa lisävaatimuksilla. Uuden vakavaraisuusjärjestelmän on mahdollistettava sääntöjen yhdenmukainen soveltaminen ja riittävä kuluttajansuoja ja tuettava reilua kilpailua. 9. Vakavaraisuusjärjestelmässä yhdenmukaistetaan noudatettavan varovaisuuden tasoa, sekä vakavaraisuuspääomavaatimusta että vastuuvelkaa määritettäessä. 2 Kansainvälisissä yhteyksissä käytetään myös termejä current estimate ja central estimate. Kyseisellä terminologialla ei kuitenkaan aina tarkoiteta samaa asiaa.

5 10. Jotta rahoitussektorin eri järjestelmät olisivat keskenään yhdenmukaisia, vakavaraisuusjärjestelmän yleisilmeen on oltava mahdollisimman yhdenmukainen pankkialalla käytetyn lähestymistavan ja pankkialalla sovellettavien sääntöjen kanssa. Samanlaisia riskejä sisältäviä tuotteita on periaatteessa valvottava samalla tavalla, ja niihin on sovellettava samoja vakavaraisuus- tai solvenssivaatimuksia. Uusi vakavaraisuusjärjestelmä on rakennettava niin, että se auttaa tehostamaan vakuutusyritysryhmien ja finanssiryhmittymien valvontaa eikä johda sääntelyn katvealueiden hyväksikäyttöön rahoitussektorien välillä tai saman sektorin sisällä. Järjestelmän on kuitenkin kannustettava käyttämään tarkempaa tai tarkoituksenmukaisempaa lähestymistapaa riskinarviointiin. 11. Eri kansainvälisiä järjestelmiä pyritään lähentämään saattamalla uusi vakavaraisuusjärjestelmä yhdenmukaiseksi kansainvälisen vakuutusvalvontaviranomaisten liiton (IAIS) sekä kansainvälisen aktuaarijärjestön (IAA) työn kanssa. IAIS:n vakuutusvalvonnan puitteet ja perusolettamukset taloudellisten vaatimusten muodostamisesta luovat arvokkaan pohjan uuden järjestelmän kehittämiselle. 12. Jotta voitaisiin arvioida uuden vakavaraisuusjärjestelmän vaikutusta vakuutusyrityksiin, on tehtävä yksi tai useampia kvantitatiivisia vaikutusarviointia (quantitative impact study, QIS). Niiden tekeminen edellyttää ehdottomasti, että tiedot ovat yhdenmukaisia. Vaikutusarviointien tiedonkeruuvaatimukset, metodologia ja ajoitus on analysoitava. Näiden kvantitatiivisten vaikutusarviointien tekijäksi on pyydetty CEIOPS:ia, jonka toivotaan tekevän tutkimukset yhdessä vakuutusalan kanssa. Komission yksiköt laativat direktiiviehdotuksen tueksi vaikutusarvioinnin (Impact Assesment, IA), joka on laajaalaisempi ja yleisempi kuin määrällistä vaikutusta selvittävä tutkimus. 13. Takuujärjestelmät ovat vakuutuksenottajien ja edunsaajien viimeinen keino saada hyvitystä menetykselleen. Uuden vakavaraisuusjärjestelmän hienosäädössä ei pidä kiinnittää huomiota takuujärjestelmien olemassaoloon. Uuden vakavaraisuusjärjestelmän on tehtävä vakuutusala niin turvalliseksi ja luotettavaksi, että takuujärjestelmiin tarvitsisi turvautua. 14. Solvenssi II ei saa olla liian kallis pienyrityksille, mutta siinä ei myöskään aiota tarjota niille kokonaan omaa erityiskohtelua. Pienyritysten on noudatettava samoja perusperiaatteita kuin muutkin vakuutuslaitokset. Joillakin osa-alueilla niitä varten on ehkä kuitenkin luotava erityissääntöjä. 15. Solvenssi II:n on otettava asianmukaisesti huomioon jälleenvakuutusyritysten erityispiirteet.

6 Kvantitatiiviset vaatimukset (1 pilari) 16. Uuden vakavaraisuusjärjestelmän kulmakivenä on vakuutusteknisen vastuuvelan laskennan harmonisointi. Yrityksen on määritettävä vakuutustekninen vastuuvelka, ottaen kulut huomioon, jotta se voisi täyttää (jälleen)vakuutusvelvoitteensa vakuutuksenottajia ja edunsaajia kohtaan. IAIS:n perusolettamusten ja IASB:n työn etenemisoletusten mukaisesti vakuutustekninen vastuuvelka on määriteltävä varovasti, luotettavasti ja objektiivisesti niin, että eri (jälleen)vakuutuslaitokset ovat vertailukelpoisia keskenään. Vastuuvelkaa määrättäessä on hyödynnettävä mahdollisimman hyvin ja johdonmukaisesti rahoitusmarkkinoilta saatavia tietoja ja vakuutusteknisistä riskeistä yleisesti saatavilla olevia tietoja. Vastuuvelka saadaan todennäköisimmiksi katsottuihin olettamuksiin perustuvan arvion (best estimate) 3 ja riskimarginaalin summana Todennäköisimmiksi katsottuihin olettamuksiin perustuva arvio on tulevien kassavirtojen odotettu nykyarvo, ja sen laatimisessa käytetään asiaankuuluvaa riskivapaata tuottokäyrää, joka perustuu nykyiseen ja uskottavaan tietoon ja realistisiin oletuksiin. Realististen oletusten käyttäminen edellyttää, että takaisinostoarvojen avulla ei saa muodostaa alarajaa vakuutustekniselle vastuuvelalle Riskimarginaali kattaa vastuiden tuleviin kassavirtoihin liittyvät riskit koko niiden aikahorisontin pituudelta. Se on määritettävä niin, että (jälleen)vakuutusvelvoitteet voidaan siirtää toiseen vakuutusyritykseen tai ne voidaan hoitaa run off tilassa. Tällainen lähestymistapa suojelee vakuutuksenottajan oikeuksia ja ottaa huomioon todennäköisimmiksi katsottuihin olettamuksiin perustuvaan arvioon liittyvän epävarmuuden. Työhypoteeseiksi olisi otettava kaksi vaihtoehtoista tapaa laskea riskimarginaali. Riskimarginaali voidaan esittää erona, joka vallitsee todennäköisyysjakauman (run off -tilaan saakka) 75-prosenttipisteen ja todennäköisimmiksi katsottuihin olettamuksiin perustuvaan arvion välillä. Riskimarginaalin on kuitenkin oltava vähintään puolet keskihajonnasta, jotta voimakkaasti vinot jakaumat voitaisiin ottaa huomioon. Toinen tapa on laskea riskimarginaali pääomakustannuksen perusteella, mitä määritettäessä otetaan huomioon vakavaraisuuspääomavaatimus run off tilaan saakka. Kvantitatiivista vaikutuksista on kerättävä lisää tietoa, jotta voidaan arvioida kyseisten kahden menetelmän hyvät puolet. Olisi hyvä, jos samaa menetelmää sovellettaisiin kaikkiin yrityksiin niiden koosta tai liiketoiminnan luonteesta tai laadusta riippumatta. Henki- ja vahinkovakuutuksen erityispiirteet saattavat kuitenkin vaatia niiden erilaista käsittelyä. Pienten vakuutusyritysten voidaan antaa käyttää yksinkertaisempaa versiota kyseisestä menetelmästä. Jos riskimarginaalin määrittämisessä onkin joissain oloissa tarkoituksenmukaisempaa käyttää erilaisia menetelmiä, niistä päätetään objektiivisten kriteerien perusteella eivätkä ne ole jäsenvaltioiden harkinnassa. 3 Kansainvälisissä yhteyksissä käytetään myös termejä current estimate ja central estimate. Kyseisellä terminologialla ei kuitenkaan aina tarkoiteta samaa asiaa.

7 17. Vakavaraisuuspääomavaatimus heijastaa sitä, kuinka paljon pääomaa vakuutuslaitoksella on oltava, jotta se kestäisi merkittäviä ja ennakoimattomia tappioita ja kykenee olemaan vakuutuksenottajien ja edunsaajien kannalta riittävän luotettava. Kun yritys ei täytä vakavaraisuuspääomavaatimusta, sen on täytettävä vakavaraisuuspääomavaatimus määräajassa valvontaviranomaisen hyväksyttäväksi toimitetun, konkreettisen ja toteuttamiskelpoisen suunnitelman perusteella. Vakavaraisuuspääomavaatimuksen parametrit on säädettävä niin, että kvantifioitavissa olevat riskit, joille hajautetun riskiportfolion omaava vakuutuslaitos altistuu, otetaan huomioon ja että vakavaraisuuspääomavaatimus perustuu tuhotodennäköisyyteen (ruin probability) 0,5 prosenttia (Value at Risk 99,5 %) yhden vuoden aikahorisontilla. Tämä prosenttiluku heijastaa erästä työhypoteesia. Tuho tapahtuu, kun hyväksyttävän katteen (admissible assets) määrä on alempi kuin vakuutusteknisen vastuuvelan määrä sellaisena kuin se on kuvattu kohdassa 16. On määriteltävä menetelmät, joita käytetään tarkistettaessa, että tämä taso on oikea. Vakavaraisuuspääomavaatimuksen on perustuttava toiminnan jatkuvuusperiaatteeseen (going-concern). Kyseisiä periaatteita sovelletaan huolimatta siitä, käytetäänkö standardimallia vai sisäistä mallia. 18. Vakavaraisuuspääomavaatimuksen laskennassa käytetty standardimalli voi pohjautua moneen eri menetelmään, esimerkiksi faktoripohjaiseen malliin, todennäköisyysjakaumaan perustuvaan malliin, skenaarioihin tai niiden yhdistelmiin. On tutkittava, mikä standardimalli sopii parhaiten henkivakuutusten, vahinkovakuutusten ja jälleenvakuutusten erityispiirteisiin, jotka siis vaihtelevat sektorin mukaan. 19. Vähimmäispääomavaatimus osoittaa tason, jota alemmaksi pääoman määrä ei saa laskea ilman, että ryhdytään tiukkoihin valvontatoimiin. Vähimmäispääomavaatimuksen määrä vahvistetaan heti kun määrällistä vaikutusta selvittävät tutkimukset on suoritettu. Se lasketaan yksinkertaisemmalla ja karkeammalla tavalla kuin vakavaraisuuspääomavaatimus, koska siihen kuuluvat toimet saattavat edellyttää kansallisten tuomioistuinten lupaa. Jotta siirtyminen uuteen vakavaraisuusjärjestelmään olisi helpompaa ja tasaisempaa, vähimmäispääomavaatimus on muodostettava suoraviivaisella tavalla, kuten nykyisissä Solvenssi I -direktiiveissä, mutta kuitenkin niin, että riittävä varovaisuuden taso säilytetään. Sille määrätään absoluuttinen vähimmäistaso. 20. Pääomavaatimuksiin sisältyvien riskien on perustuttava IAA:n riskiluokitukseen ja niissä on otettava huomioon muun muassa vakuutusriski, luottoriski, markkinariski, operatiivinen riski ja likviditeettiriski. IAA:n riskiluokitukseen voidaan ehdottaa lisäyksiä ja muutoksia, mikäli siihen on erityistä syytä. Jos kyseisiä riskejä ei voida kvantifioida, ne otetaan huomioon toisessa pilarissa. 21. Vakavaraisuuspääomavaatimuksen standardimallin sijaan voidaan käyttää sisäisiä malleja, jos ne on hyväksytty tähän tarkoitukseen. Mallien hyväksymiskriteerejä ja - prosessia on kehitettävä ja yhdenmukaistettava. Myös osamallien käyttö on sallittu, jos osamallit täyttävät hyväksymisedellytykset ja ovat yhteensopivia standardimallin kanssa.

8 Valvontatoiminnot (toinen pilari) 22. Valvontatoiminnoissa on pyrittävä tunnistamaan ne vakuutuslaitokset, jotka taloudellisten, organisatoristen tai muiden piirteidensä vuoksi saattavat tuottaa korkeamman riskiprofiilin. Tällaisia vakuutuslaitoksia voidaan vaatia pitämään vakavaraisuuspääomavaatimusta suurempaa vakavaraisuuspääomaa ja/tai ryhtymään toimiin jo aiheutuneiden riskien vähentämiseksi. Lisäksi valvontatoiminnoissa on yhdenmukaistettava entisestään valvontamenetelmiä, valvontavälineitä ja valvontavaltuuksia. Tämä tapahtuu laatimalla yhteisiä normeja ja menetelmiä esimerkiksi sisäisten mallien validointiprosessille. Valvontatoiminnoissa mennään siis pidemmälle kuin Basel II:ssa määritellyssä valvojan kokonaisarviota koskevassa prosessissa. Valvontatoiminnoissa tehdään myös enemmän yhteistyötä valvontaviranomaisten välillä ja laaditaan vertaisarviointeja. Valvontaraportointi ja tietojen julkistaminen (kolmas pilari) 23. Vakuutusyhtiöiden suorittama yhdenmukainen raportointi niitä valvoville viranomaisille ( valvontaraportointi ) on merkittävä osa EU:n tulevaa sääntelyrakennetta. Valvontaraportoinnissa mennään tilinpäätösraportoinnin sääntöjä pidemmälle: siinä valvontaviranomaiselle toimitetaan erilaisia tietoja, joita tämä tarvitsee tehtäviensä suorittamiseksi. Kyseiset tiedot eivät yleensä ole julkisia. Lisäksi vakuutusyritykset toimivat avoimesti ja julkistavat tietoja yleisölle, mikä tehostaa markkinamekanismeja ja markkinakuria ( tietojen julkistaminen ). 24. Basel II -puitteissa kolmas pilari edellyttää ainoastaan tietojen julkistamista, ja valvontaraportointia on harmonisoitu vain tiettyyn määrään saakka. Vaikka Solvenssi II -hanke onkin sopusoinnussa Basel II:n kanssa, molemmat alueet katsottiin tarpeelliseksi sisällyttää hankkeeseen. 25. Valvontaraportoinnin ja tiedon julkistamisvaatimusten pitäisi olla yhdenmukaisia IAIS:n ja IASB:n vaatimusten kanssa, jotta voitaisiin keventää valvonnan alaisten vakuutuslaitosten hallinnollisia rasitteita. Niiden on myös oltava yhteneväiset pankkialalla käytettävien tiedonjulkistamisvaatimusten kanssa. Lisäyksiä ja muutoksia voidaan tehdä, mikäli siihen on erityistä syytä. Tiedonjulkistamisvaatimuksiin liittyvät salassapitonäkökohdat edellyttävät huolellista tarkastelua. LISÄNÄKÖKOHTIA Lausuntokierroksen puitteiden tarkistaminen 26. Komissio saattaa tehdä näihin lausuntokierroksen puitteisiin tarkistuksia Euroopan vakuutus- ja lisäeläkekomitealta (EIOPC) saamiensa lausuntojen perusteella. Lausuntokierroksen puitteet toimivatkin uuden vakavaraisuusjärjestelmän laadintakriteerien dynaamisena tausta-asiakirjana.

9 27. CEIOPS:lla on erityisen tärkeä rooli uuden vakavaraisuusjärjestelmän kehittämisessä. Jos CEIOPS päätyy sille kannalle, että näissä lausuntokierroksen puitteissa asetettuja ehtoja on tarkistettava tai että eri vaihtoehtojen välillä on tehtävä valintoja, se ilmoittaa asiasta komissiolle ja toimittaa sille analyysin eri vaihtoehtojen eduista ja haitoista. Eläkkeet/ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavat laitokset 28. Ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavien laitosten (IORP) vakavaraisuusvaatimukset on yhdistetty henkivakuutusyritysten vakavaraisuusvaatimuksiin direktiivin 2003/41/EY 17 artiklassa. Ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavien laitosten vakavaraisuusvaatimukset ovat kuitenkin merkittävä ja erillinen aihe, jota käsitellään uudelleen laitoksia koskevan direktiivin tarkistuksen yhteydessä. Erilliset neuvontapyynnöt 29. Näitä lausuntokierroksen puitteita täydennetään erillisillä toimeksiannoilla, joilla CEIOPS:lta pyydetään neuvoa uuden vakavaraisuusjärjestelmän kehitystyön kannalta erityisen tärkeistä aiheista. Komissio pyytää EIOPC:lta lausunnon ennen kuin se erikseen pyytää neuvoa CEIOPS:lta. 30. Erillisen neuvontapyynnön katsotaan olevan olennainen osa näitä lausuntokierroksen puitteita, ja se liitetään tähän lausuntokierroksen puitteita koskevaan asiakirjaan. 31. Erillistä neuvontapyyntöä voidaan tarkistaa samalla tavoin kuin lausuntokierroksen puitteita. Raportointitavat 32. CEIOPS:n on toimitettava säännöllisin väliajoin väliraportteja, joissa selvitetään, mitä neuvoja se on antanut komissiolle uudesta vakavaraisuusjärjestelmästä. Raportit on toimitettava neljän kuukauden väliajoin. Tarpeen vaatiessa raportteja on toimitettava useamminkin esimerkiksi tilanteissa, joissa on tehtävä toimintapoliittisia päätöksiä. 33. Puitedirektiivin laatimisen jälkeen on kehitettävä yksityiskohtaisempia sääntöjä ja ohjeita: tämä tapahtuu yksityiskohtaisten täytäntöönpanosäännösten välityksellä ja/tai tarvittaessa valvontaviranomaisten antamilla suosituksilla. CEIOPS:n on siis jatkossakin kehitettävä ja syvennettävä analyysiaan tämän mukaisesti. Jotta CEIOPS voisi auttaa komissiota valmistelemaan mahdollisia täytäntöönpanosäännöksiä koskevia toimeksiantoja ja pitää EIOPC:n työnsä tasalla, sen on jatkettava väliraporttien toimittamista neljän kuukauden väliajoin. Jos neuvontapyynnöt johtavat haluttuihin tavoitteisiin, CEIOPS saa laatia neljän kuukauden välein toimitettavat väliraporttinsa oman harkintansa mukaan, ellei toisin pyydetä.

10 Julkaiseminen 34. Komissio haluaa toimia avoimesti ja julkistaa nämä lausuntokierroksen puitteet ja erilliset neuvontapyynnöt omalla vakuutustoimintaa koskevalla verkkosivustollaan EIOPC:tä kuultuaan.

Vahinkovakuutuksen vakavaraisuusvalvonnan kehittämishaasteet : tasoitusvastuu

Vahinkovakuutuksen vakavaraisuusvalvonnan kehittämishaasteet : tasoitusvastuu 1 Vahinkovakuutuksen vakavaraisuusvalvonnan kehittämishaasteet : tasoitusvastuu Aktuaariyhdistyksen kuukausikokous 26.4.2007 Markku Miettinen 2 Esityksen sisältö Taustaa tasoitusvastuujärjestelmästä ja

Lisätiedot

Solvenssi II Pilari 1- QIS 2. Aktuaariyhdistys Pasi Laaksonen

Solvenssi II Pilari 1- QIS 2. Aktuaariyhdistys Pasi Laaksonen Solvenssi II Pilari 1- QIS 2 Aktuaariyhdistys 12.12.2006 Pasi Laaksonen Sisällys Solvenssi II Yleistä - pilarit Vastuuvelka Best Estimate - Risk margin Vakavaraisuus Vakavaraisuuspääoma Vakavaraisuusvaatimus

Lisätiedot

HE 98/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 98/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto 1 (8) 12.11.2015 Talousvaliokunta HE 98/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.10.2018 C(2018) 6560 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 11.10.2018, valvontamenetelmästä ja jäsenvaltioiden raportointia koskevista järjestelyistä julkisen

Lisätiedot

Sopimusrajoja koskevat ohjeet

Sopimusrajoja koskevat ohjeet EIOPABoS14/165 FI Sopimusrajoja koskevat ohjeet EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920; Fax. + 49 6995111919; email: info@eiopa.europa.eu site: https://eiopa.europa.eu/

Lisätiedot

Ohjeet koskien raportointiin käytettävien markkinaosuuksien määrittämisen menetelmiä

Ohjeet koskien raportointiin käytettävien markkinaosuuksien määrittämisen menetelmiä EIOPA-BoS-15/106 FI Ohjeet koskien raportointiin käytettävien markkinaosuuksien määrittämisen menetelmiä EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. +

Lisätiedot

EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO, annettu 3 päivänä lokakuuta 2001

EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO, annettu 3 päivänä lokakuuta 2001 FI EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO, annettu 3 päivänä lokakuuta 2001 Suomen valtiovarainministeriön pyynnöstä, joka koskee ehdotusta hallituksen esitykseksi rahoitus- ja vakuutusryhmittymien valvonnasta

Lisätiedot

Ohjeita omaan lisävarallisuuteen liittyen

Ohjeita omaan lisävarallisuuteen liittyen EIOPABoS14/167 FI Ohjeita omaan lisävarallisuuteen liittyen EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920; Fax. + 49 6995111919; email: info@eiopa.europa.eu site:

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.3.2014 COM(2014) 140 final KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston ensimmäisessä

Lisätiedot

Ohjeet tervehdyttämisjakson pidentämisestä poikkeuksellisen epäsuotuisissa tilanteissa

Ohjeet tervehdyttämisjakson pidentämisestä poikkeuksellisen epäsuotuisissa tilanteissa EIOPA-BoS-15/108 FI Ohjeet tervehdyttämisjakson pidentämisestä poikkeuksellisen epäsuotuisissa tilanteissa EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax.

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

Vahinkovakuutuksen vakavaraisuusvalvonnan kehittämishaasteet: Vastuuvelan Best Estimaten laskeminen. Aktuaariyhdistyksen kuukausikokous 26.4.

Vahinkovakuutuksen vakavaraisuusvalvonnan kehittämishaasteet: Vastuuvelan Best Estimaten laskeminen. Aktuaariyhdistyksen kuukausikokous 26.4. Vahinkovakuutuksen vakavaraisuusvalvonnan kehittämishaasteet: Vastuuvelan Best Estimaten laskeminen Aktuaariyhdistyksen kuukausikokous 26.4.2007 Pasi Laaksonen Vastuuvelka Solvenssi II: kehikossa Vastuuvelka

Lisätiedot

Ohjeet pitkäaikaisten takaustoimenpiteiden täytäntöönpanoon

Ohjeet pitkäaikaisten takaustoimenpiteiden täytäntöönpanoon EIOPA-BoS-15/111 FI Ohjeet pitkäaikaisten takaustoimenpiteiden täytäntöönpanoon EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email:

Lisätiedot

Vastuuvelan markkina-arvon määrittämisestä *

Vastuuvelan markkina-arvon määrittämisestä * Vastuuvelan markkina-arvon määrittämisestä * 13.10.2008 Markku Miettinen * Market Value of Liabilities for Insurance Firms, CRO Forum, July 2008 1 Eri lähestymistapoja / periaatteita vastuuvelan parhaan

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS FI FI FI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 29.10.2009 KOM(2009)608 lopullinen Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ja Slovenian tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Suomen Tilintarkastajat ry luonnos kommentoitavaksi 2.5.2016

Suomen Tilintarkastajat ry luonnos kommentoitavaksi 2.5.2016 Tämä tilintarkastuskertomusmalli on laadittu uudistetun ISA 700:n liitteessä olevan esimerkin 1 ja hallituksen esityksen (HE 70/2016) tilintarkastuslain muuttamisesta pohjalta. Tässä mallissa toimintakertomus

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 2009L0138 FI 23.05.2014 005.003 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2009/138/EY, annettu 25

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2015

Määräykset ja ohjeet 9/2015 Määräykset ja ohjeet 9/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet II osa, muut Dnro FIVA 15/01.00/2015 Antopäivä 30.11.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Vahinkovakuutuksen vastuuvelka

Vahinkovakuutuksen vastuuvelka Vahinkovakuutuksen vastuuvelka Aktuaariyhdistyksen Solvenssi II seminaari 18.5.2010 Merja Mäkitalo Vastuuvelan ohjeistuksen nykyvaihe Solvenssi II:ssa Puitedirektiivi: julkaistu EU:n virallinen lehdessä

Lisätiedot

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I P7_TA-PROV(2011)0452 Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 25. lokakuuta 2011 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Ohjeet. jotka koskevat elvytyssuunnitelmiin sisällytettäviä eri skenaarioita EBA/GL/2014/06. 18. heinäkuuta 2014

Ohjeet. jotka koskevat elvytyssuunnitelmiin sisällytettäviä eri skenaarioita EBA/GL/2014/06. 18. heinäkuuta 2014 EBA/GL/2014/06 18. heinäkuuta 2014 Ohjeet jotka koskevat elvytyssuunnitelmiin sisällytettäviä eri skenaarioita 1 EPV:n ohjeet elvytyssuunnitelmiin sisällytettävistä eri skenaarioista Ohjeiden soveltaminen

Lisätiedot

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 30.5.2012 2011/0430(COD) LAUSUNTOLUONNOS sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalta teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

Neuvoston päätelmät hygienia-asetusten soveltamisesta saatuja kokemuksia koskevasta komission kertomuksesta neuvostolle ja Euroopan parlamentille

Neuvoston päätelmät hygienia-asetusten soveltamisesta saatuja kokemuksia koskevasta komission kertomuksesta neuvostolle ja Euroopan parlamentille EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. lokakuuta 2009 (5.0) (OR. en) 4299/09 ADD AGRILEG 82 DENLEG 93 LISÄYS I/A-KOHTAA KOSKEVAAN ILMOITUKSEEN Lähettäjä: Eläinlääkintäasiantuntijoiden työryhmä (kansanterveys)

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 8/2015

Määräykset ja ohjeet 8/2015 Määräykset ja ohjeet 8/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet II osa, Dnro FIVA 17/01.00/2015 Antopäivä 30.11.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010

Lisätiedot

Ohjeita koskien erillään pidettäviä rahastoja

Ohjeita koskien erillään pidettäviä rahastoja EIOPABoS14/169 FI Ohjeita koskien erillään pidettäviä rahastoja EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920; Fax. + 49 6995111919; email: info@eiopa.europa.eu site:

Lisätiedot

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS PÄÄTÖS MAKSULLISTEN PALVELUJEN LUOKITTELUSTA (Euroopan kemikaaliviraston hallintoneuvoston päätös) TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Suomenkielinen versio on epävirallinen konsolidoitu versio Euroopan kemikaaliviraston

Lisätiedot

EFPIA:n ja Lääketeollisuus ry:n sääntöjen mukainen taloudellisten etuuksien julkistaminen. vuosi 2015

EFPIA:n ja Lääketeollisuus ry:n sääntöjen mukainen taloudellisten etuuksien julkistaminen. vuosi 2015 EFPIA:n ja Lääketeollisuus ry:n sääntöjen mukainen taloudellisten etuuksien julkistaminen vuosi 2015 Muistio käytetyistä menetelmistä Bristol-Myers Squibb Julkaisupäivä 31. toukokuuta 2016 Sisällys Johdanto...

Lisätiedot

Ohjeet vakuutusteknisen vastuuvelan ja laskennallisten verojen tappioiden vaimennusvaikutuksesta

Ohjeet vakuutusteknisen vastuuvelan ja laskennallisten verojen tappioiden vaimennusvaikutuksesta EIOPABoS14/177 FI Ohjeet vakuutusteknisen vastuuvelan ja laskennallisten verojen tappioiden vaimennusvaikutuksesta EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920;

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0313 (NLE) 14254/14 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 27. lokakuuta 2014 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

VAKUUTUSYRITYSTEN YLEISEN RAHOITUSASEMAN TARKASTELU

VAKUUTUSYRITYSTEN YLEISEN RAHOITUSASEMAN TARKASTELU EUROPEAN COMMISSION Sisämarkkinoiden pääosasto Rahoituspalvelut Vakuutuslaitokset, eläkerahastot ja rahoituspalveluihin liittyvät ulkoiset näkökohdat MARKT/2095/99 FI Orig. EN VAKUUTUSYRITYSTEN YLEISEN

Lisätiedot

IFRS 9:N KÄYTTÖÖNOTON SIIRTYMÄJÄRJESTELYJEN MUKAISIA YHTENÄISIÄ JULKISTAMISMUOTOJA KOSKEVAT OHJEET EBA/GL/2018/01 16/01/2018.

IFRS 9:N KÄYTTÖÖNOTON SIIRTYMÄJÄRJESTELYJEN MUKAISIA YHTENÄISIÄ JULKISTAMISMUOTOJA KOSKEVAT OHJEET EBA/GL/2018/01 16/01/2018. EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Ohjeet yhtenäistä julkistamista koskevista siirtymäjärjestelyistä asetuksen (EU) N:o 575/2013 473 a artiklan mukaisesti IFRS 9:n käyttöönoton omiin varoihin kohdistuvien vaikutusten

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2015

Määräykset ja ohjeet 1/2015 Määräykset ja ohjeet 1/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet I osa Dnro FIVA 2/01.00/2015 Antopäivä 16.3.2015 Voimaantulopäivä 1.4.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2015 COM(2015) 664 final 2015/0304 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta satamavaltioiden suorittamaa valvontaa koskevan Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan

Lisätiedot

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1,

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0318 Pakkaukset ja pakkausjätteet *** II Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma neuvoston yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi pakkauksista

Lisätiedot

U 48/2008 vp. Peruspalveluministeri Paula Risikko

U 48/2008 vp. Peruspalveluministeri Paula Risikko U 48/2008 vp Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (solvenssi II) Perustuslain 96 :n 2 momentin nojalla eduskunnalle lähetetään Euroopan komission

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/109/EY täydentämisestä tietyillä huomattavia

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

HENKIVAKUUTUSYHTIÖIDEN VAKAVARAISUUSASEMAN ENNAKOIVA VALVONTAJÄRJESTELMÄ UUSI LAKIEHDOTUS. (odotettu voimaantulo 1.1.2008)

HENKIVAKUUTUSYHTIÖIDEN VAKAVARAISUUSASEMAN ENNAKOIVA VALVONTAJÄRJESTELMÄ UUSI LAKIEHDOTUS. (odotettu voimaantulo 1.1.2008) HENKIVAKUUTUSYHTIÖIDEN VAKAVARAISUUSASEMAN ENNAKOIVA VALVONTAJÄRJESTELMÄ Suomen Aktuaariyhdistys 15.5.2007 Raoul Berglund raoul.berglund@vakuutusvalvonta.fi - UUSI LAKIEHDOTUS (odotettu voimaantulo 1.1.2008)

Lisätiedot

Vakuutusmarkkinat -ajankohtaiset lainsäädäntöhankkeet

Vakuutusmarkkinat -ajankohtaiset lainsäädäntöhankkeet Vakuutusmarkkinat -ajankohtaiset lainsäädäntöhankkeet Hannu Ijäs 23.9.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö Ajankohtaisia lainsäädäntöhankkeita Yleistä; liikennevakuutuslain kokonaisuudistus (Hannu Ijäs)

Lisätiedot

Solvenssi II:n markkinaehtoinen vastuuvelka

Solvenssi II:n markkinaehtoinen vastuuvelka Solvenssi II:n markkinaehtoinen vastuuvelka Mikä on riskitön korko ja pääoman tuottovaatimus Suomen Aktuaariyhdistys 13.10.2008 Pasi Laaksonen Yleistä Mikäli vastuuvelka on ei-suojattavissa (non-hedgeable)

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Laki. vakuutusyhtiölain 8 ja 16 luvun muuttamisesta

Laki. vakuutusyhtiölain 8 ja 16 luvun muuttamisesta Laki vakuutusyhtiölain 8 ja 16 luvun muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vakuutusyhtiölain (521/2008) 8 luvun 4 :n 4 momentti, 8, 10, 11, 13, 19, 20, 23 ja 25, sellaisena kuin niistä

Lisätiedot

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin Sivu 1/5 Sisäasiainministeriö pelastusosasto Dnro SM-1999-00636/Tu-311 Annettu 13.10.1999 Voimassa 15.9.1999 alkaen toistaiseksi Säädösperusta Pelastustoimilaki (561/1999 31 ja 88 Kumoaa Sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Neuvoston yhteinen kanta (14843/1/2002 C5-0082/2003 2001/0291(COD)) Tarkistus 22 JOHDANTO-OSAN 6 KAPPALE. Perustelu

Neuvoston yhteinen kanta (14843/1/2002 C5-0082/2003 2001/0291(COD)) Tarkistus 22 JOHDANTO-OSAN 6 KAPPALE. Perustelu 26. kesäkuuta 2003 A5-0200/22 TARKISTUS 22 esittäjä(t): PSE-ryhmän puolesta, María del Pilar Ayuso González PPE-DEryhmän puolesta, Hiltrud Breyer ja Patricia McKenna Verts/ALE-ryhmän puolesta ja Laura

Lisätiedot

EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä

EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä Vakuutusalan IV Eurooppapäivä-seminaari Pohjola 8.5.2012 Erja Rautanen 8.5.2012 Erja Rautanen EU:n finanssivalvontajärjestelmä

Lisätiedot

HE98/2015. Finanssialan Keskusliitto (FK)

HE98/2015. Finanssialan Keskusliitto (FK) HE98/2015 Finanssialan Keskusliitto (FK) 13.11.2015 1 HE98/2015 HALLITUKSEN ESITYS VAKUUTUSYHTIÖLAIN MUUTTAMISEKSI 1. FK katsoo, että STM:n olisi tullut laatia vain kirjanpitolain (KPL) muutoksista johtuvat

Lisätiedot

Aktuaarina Suomessa tänään ja huomenna finanssiryhmittymän riskienhallinnassa. Aktuaariyhdistyksen vuosikokous 26.2.2009 Markku Miettinen

Aktuaarina Suomessa tänään ja huomenna finanssiryhmittymän riskienhallinnassa. Aktuaariyhdistyksen vuosikokous 26.2.2009 Markku Miettinen Aktuaarina Suomessa tänään ja huomenna finanssiryhmittymän riskienhallinnassa Aktuaariyhdistyksen vuosikokous 26.2.2009 Markku Miettinen 1 Tapiola-ryhmä ja konsernit 31.12.2008 VAKUUTUKSENOTTAJAT Alma

Lisätiedot

Luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen tilinpäätöksen yhdisteleminen vakuutusyhtiön konsernitilinpäätökseen

Luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen tilinpäätöksen yhdisteleminen vakuutusyhtiön konsernitilinpäätökseen Annettu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2004 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus vakuutusyrityksen tilinpäätöksestä ja konsernitilinpäätöksestä annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2015. 305/2015 Laki. ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2015. 305/2015 Laki. ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2015 305/2015 Laki ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

3 TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS -PÄÄJAKSON SÄÄNTELYN LINJAUS

3 TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS -PÄÄJAKSON SÄÄNTELYN LINJAUS 1 (5) 3 TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS -PÄÄJAKSON SÄÄNTELYN LINJAUS Tavoitteet, tausta ja normiperusta Vuoden 2005 alusta lähtien yritykset, joiden liikkeeseen laskemat oman pääoman ehtoiset instrumentit

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2015 C(2015) 3468 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 28.5.2015, Euroopan parlamentin ja asetuksen (EU) N:o 575/2013 täydentämisestä teknisillä sääntelystandardeilla

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 0.7.007 SEK(007) 870 KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA Oheisasiakirja asiakirjaan: Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI vakuutus- ja jälleenvakuutustoiminnan

Lisätiedot

Ohjeet oikeushenkilötunnuksen (LEI) käytöstä

Ohjeet oikeushenkilötunnuksen (LEI) käytöstä EIOPA(BoS(14(026 FI Ohjeet oikeushenkilötunnuksen (LEI) käytöstä EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu www.eiopa.europa.eu

Lisätiedot

EUROOPAN KESKUSPANKKI

EUROOPAN KESKUSPANKKI 26.2.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 62/1 I (Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) LAUSUNNOT EUROOPAN KESKUSPANKKI EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO, annettu 28 päivänä tammikuuta 2011, ehdotuksesta

Lisätiedot

Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa

Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa Annettu 12. helmikuuta 2019 Johdanto Jos ETA ja Yhdistynyt kuningaskunta eivät pääse sopimukseen (sopimukseton

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, annettu [ ],

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, annettu [ ], FI FI FI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)310 lopullinen 2010/0169 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, annettu [ ], Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission sääntöjen nro 1, 3, 4, 6,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.10.2014 COM(2014) 622 final 2014/0288 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Lookthroughmenetelmää koskevat ohjeet

Lookthroughmenetelmää koskevat ohjeet EIOPABoS14/171 FI Lookthroughmenetelmää koskevat ohjeet EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920; Fax. + 49 6995111919; email: info@eiopa.europa.eu site: https://eiopa.europa.eu/

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TUOTTAJAORGANISAATIOISTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN 2 :N MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

Ohjeet yrityskohtaisista parametreista

Ohjeet yrityskohtaisista parametreista EIOPABoS14/178 FI Ohjeet yrityskohtaisista parametreista EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920; Fax. + 49 6995111919; email: info@eiopa.europa.eu site: https://eiopa.europa.eu/

Lisätiedot

HENKIVAKUUTUKSEN VASTUUVELKA

HENKIVAKUUTUKSEN VASTUUVELKA HENKIVAKUUTUKSEN VASTUUVELKA Solvenssiseminaari 14.4.2010 Suomen Aktuaariyhdistys 14.4.2010 Henkivakuutuksen vastuuvelka / PS 1 VAIHE Esitykseni perustuu ensisijassa Komission luonnoksiin, mihin vastuuvelan

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 26.2.2013 2012/0184(COD) LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta liikenne- ja matkailuvaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7713/16 COR 1 EF 76 ECOFIN 273 DELACT 64 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 2008/0255(COD) 3.2.2010 TARKISTUKSET 4-9 Lausuntoluonnos Jorgo Chatzimarkakis (PE430.863v01-00) ihmisille ja eläimille tarkoitettuja

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.5.2019 C(2019) 3557 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 16.5.2019, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää käyttötoiminta ja liikenteen hallinta

Lisätiedot

Vakavaraisuus meillä ja muualla Hallinnon koulutus, Jouni Herkama Lakimies

Vakavaraisuus meillä ja muualla Hallinnon koulutus, Jouni Herkama Lakimies Vakavaraisuus meillä ja muualla Hallinnon koulutus, 25.5.2016 Jouni Herkama Lakimies Twitter: @JouniHerkama Vakavaraisuus ja uudistukset 2017 lyhyesti Mitä vakavaraisuus on? Vakavaraisuudella tarkoitetaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2016

Määräykset ja ohjeet 7/2016 Määräykset ja ohjeet 7/2016 Ohjeet moitteettomista palkitsemisjärjestelmistä sekä palkitsemiseen liittyvistä tiedonantovelvollisuuksista Dnro FIVA 11/01.00/2016 Antopäivä 30.8.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017

Lisätiedot

Vakavaraisuus meillä ja muualla

Vakavaraisuus meillä ja muualla Vakavaraisuus meillä ja muualla Hallinnon koulutus, 22.9.2016 Jouni Herkama Lakimies Työeläkevakuuttajat TELA ry Vakavaraisuus ja uudistukset 2017 lyhyesti Mitä vakavaraisuus on? Vakavaraisuudella tarkoitetaan

Lisätiedot

Oma varallisuus Solvenssi II kehikossa. Solvenssi II seminaari Tapiola 14.4.2010 Pasi Laaksonen

Oma varallisuus Solvenssi II kehikossa. Solvenssi II seminaari Tapiola 14.4.2010 Pasi Laaksonen Oma varallisuus Solvenssi II kehikossa Solvenssi II seminaari Tapiola 14.4.2010 Pasi Laaksonen 2 Oma varallisuus Rakenne ja arvostaminen Laadulliset vaatimukset ja luokittelu Erityisiä asioita Tasoitusmäärä

Lisätiedot

Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Liikenne- ja matkailuvaliokunta 15.10.2010 2010/0195(COD) LAUSUNTOLUONNOS liikenne- ja matkailuvaliokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.4.2018 COM(2018) 169 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE vakuutus- ja jälleenvakuutustoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta 25 päivänä marraskuuta

Lisätiedot

Rahoitusinstrumentit Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority

Rahoitusinstrumentit Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority Rahoitusinstrumentit Esityksen sisältö 1 IFRS 9 Rahoitusinstrumentit ensimmäinen tilinpäätös 2018 2 Rahoitusinstrumentit: pääomien luokittelu taseessa (IAS 32) keskustelupaperi 3 IFRS 17 Vakuutussopimukset

Lisätiedot

Ohjeet MiFID II-direktiivin liitteen I kohtien C6 ja C7 soveltamisesta

Ohjeet MiFID II-direktiivin liitteen I kohtien C6 ja C7 soveltamisesta Ohjeet MiFID II-direktiivin liitteen I kohtien C6 ja C7 soveltamisesta 05/06/2019 ESMA-70-156-869 FI Sisällysluettelo I. Soveltamisala... 3 II. Lainsäädäntöviittaukset ja lyhenteet... 3 III. Tarkoitus...

Lisätiedot

Ohjeet valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä

Ohjeet valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä EIOPA-BoS-12/069 FI Ohjeet valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä 1/7 1. Ohjeet Johdanto 1. EIOPA-asetuksen 1 (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen - EVLEV) 16 artiklan perusteella ja ottaen

Lisätiedot

JC/GL/2014/01. 22. joulukuuta 2014. Yhteiset ohjeet

JC/GL/2014/01. 22. joulukuuta 2014. Yhteiset ohjeet JC/GL/2014/01 22. joulukuuta 2014 Yhteiset ohjeet rahoitus- ja vakuutusryhmittymien valvonnan koordinointijärjestelyjen yhdenmukaistamiseen liittyvästä valvontakäytäntöjen lähentämisestä 1 Sisältö Yhteiset

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 2008/0194(COD) 17.12.2008 TARKISTUKSET 9-33 Mietintöluonnos (PE415.203v01-00) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/804. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/804. Tarkistus 22.3.2019 A8-0206/804 804 Johdanto-osan 14 a kappale (uusi) Komission teksti (14 a) Jäsenvaltioiden välisen tehokkaan hallinnollisen yhteistyön ja keskinäisen avunannon puitteissa harjoitettavassa tietojenvaihdossa

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.9.2013 COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön sisävesiliikenteen aluskapasiteettia koskevista toimintalinjoista sisävesiliikenteen

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.4.2019 C(2019) 2859 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 17.4.2019, katsastettavien kohteiden katsastamiseksi tarvittavista teknisistä tiedoista, suositeltavien

Lisätiedot

A8-0373/5. Perustelu

A8-0373/5. Perustelu 7.12.2016 A8-0373/5 5 Johdanto-osan 7 kappale (7) Toimivaltaisten viranomaisten olisi määriteltävä julkisessa henkilöliikenteessä sovellettavien julkisen palvelun velvoitteiden eritelmät. Tällaisten eritelmien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.3.2016 COM(2016) 156 final 2016/0085 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta linja-autoilla harjoitettavasta satunnaisesta kansainvälisestä

Lisätiedot

EIOPA-17/ lokakuuta 2017

EIOPA-17/ lokakuuta 2017 EIOPA-17/651 4. lokakuuta 2017 Vakuutusten tarjoamisesta annetun direktiivin nojalla annettavat ohjeet vakuutusmuotoisista sijoitustuotteista, joihin liittyviä riskejä asiakkaan on vaikea ymmärtää tuotteiden

Lisätiedot

82 artikla Tietojen laatu ja approksimaatioiden ja tapauskohtaisten menetelmien soveltaminen vakuutustekniseen vastuuvelkaan

82 artikla Tietojen laatu ja approksimaatioiden ja tapauskohtaisten menetelmien soveltaminen vakuutustekniseen vastuuvelkaan LIITE: DIRECTIVE 2009/138/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 25 November 2009 on the taking-up and pursuit of the business of Insurance and Reinsurance (Solvency II) 82 artikla Tietojen

Lisätiedot

Helsinki, 12. marraskuuta 2010 MB/D/29/2010 lopullinen PÄÄTÖS MAKSULLISTEN PALVELUJEN LUOKITTELUSTA. (Hallintoneuvoston päätös)

Helsinki, 12. marraskuuta 2010 MB/D/29/2010 lopullinen PÄÄTÖS MAKSULLISTEN PALVELUJEN LUOKITTELUSTA. (Hallintoneuvoston päätös) Helsinki, 12. marraskuuta 2010 MB/D/29/2010 lopullinen PÄÄTÖS MAKSULLISTEN PALVELUJEN LUOKITTELUSTA (Hallintoneuvoston päätös) PÄÄTÖS MAKSULLISTEN PALVELUJEN LUOKITTELUSTA EUROOPAN KEMIKAALIVIRASTON HALLINTONEUVOSTO,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2017 COM(2017) 384 final 2017/0162 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Armenian tasavallan välisen viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen

Lisätiedot

Peruspalveluministeri Paula Risikko

Peruspalveluministeri Paula Risikko Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (solvenssi II) Perustuslain 96 :n 2 momentin perusteella lähetetään eduskunnalle Euroopan yhteisöjen komission

Lisätiedot

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA SISÄINEN OHJE SO 21 1 (5) SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA Vahvistettu :n hallituksessa 2014-09-19 1 Toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltaminen Näiden sisäisten toimintaohjeiden

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 25.6.2018 L 160/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2018/895, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2018, Euroopan kemikaalivirastolle

Lisätiedot

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0000/

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0000/ Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja A8-0000/2018 9.2.2018 ***I MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin (EU) 2016/97 muuttamisesta siltä osin kuin on

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.11.2015 COM(2015) 552 final 2015/0256 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS Belgian kuningaskunnalle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje

Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje TIETOVAATIMUKSET JA KEMIKAALITURVALLISUUSARVIOINTI (OSA D) Viite: ECHA-08-GF-07-FI Päivämäärä: 21/07/2008 Kieli: suomi Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje (ECHA) julkaisee sarjan tiedotteita,

Lisätiedot

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin *

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * P5_TA(2002)0498 Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston suositukseksi työturvallisuus-

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET L 146/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/879, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2016, yksityiskohtaisten järjestelyjen vahvistamisesta

Lisätiedot

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2014

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2014 Mandatum Life Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2014 Suomi-yhtiöstä 30.12.2014 siirtyneen ryhmäeläkevakuutuskannan asiakashyvityksen vuodelta 2014 on päättänyt Suomi-yhtiö.

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Aluepolitiikka-, liikenne- ja matkailuvaliokunta VÄLIAIKAINEN 2002/0259(COD) 10. helmikuuta 2003 LAUSUNTOLUONNOS aluepolitiikka-, liikenne- ja matkailuvaliokunnalta ympäristöasioiden,

Lisätiedot

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde 1. JOHDANTO Tämän asiakirjan

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2005, annettu [ ]päivänä [ ]kuuta [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2005, annettu [ ]päivänä [ ]kuuta [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 13.7.2005. Luonnos KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2005, annettu [ ]päivänä [ ]kuuta [ ], yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamisesta neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95

Lisätiedot

EUROOPAN KOMMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO. Toimintaohjeet 1

EUROOPAN KOMMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO. Toimintaohjeet 1 FI FI FI EUROOPAN KOMMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 14.2.2011 - Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen soveltaminen lannoitteisiin ja kasvualustoihin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.8.2013 COM(2013) 577 final 2013/0280 (CNS) C7-0268/13 Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti

Lisätiedot