Kertomus polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kertomus polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011"

Transkriptio

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Kertomus polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEPHONE (+352) euraud@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 JOHDANTO 1. Polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyritys (jäljempänä yhteisyritys ) perustettiin Brysseliin toukokuussa Yhteisyrityksen toimikausi päättyy 31. joulukuuta Yhteisyrityksen tavoitteena on etenkin tukea koordinoidusti teollisuuden ja tutkimusorganisaatioiden kanssa tutkimusta, teknologian kehittämistä ja demonstrointia jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa 2. Tarkoituksena on keskittyä kehittämään markkinasovelluksia ja helpottaa siten teollisuuden pyrkimyksiä ottaa polttokenno- ja vetyteknologiat nopeasti käyttöön Yhteisyrityksen osakkaat ovat komission edustama Euroopan unioni, NEW-IG-teollisuusryhmittymä (New Energy World Industry Grouping) ja N.ERGHY-tutkimusyhteisö. 4. EU osallistuu yhteisyrityksen juokseviin menoihin ja tutkimustoimintaan enintään 470 miljoonalla eurolla. Määrä rahoitetaan seitsemännen puiteohjelman talousarviosta. Juoksevien menojen osuus ei saa olla yli 20 miljoonaa euroa. NEW-IG-teollisuusryhmittymän on katettava 50 prosenttia ja N.ERGHY-tutkimusyhteisön kahdestoistaosa juoksevista menoista. Niiden Neuvoston asetus (EY) N:o 521/2008, annettu 30 päivänä toukokuuta 2008, polttokenno- ja vetyteknologian alalla toimivan yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 153, , s. 1). Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY (EUVL L 412, , s.1). Puiteohjelma kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet ja sillä on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelmalla on myös keskeinen asema eurooppalaisella tutkimusalueella. Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

3 3 on osallistuttava toimintakuluihin luontaissuorituksin 4, joiden määrä on vähintään yhtä suuri kuin unionin rahoitusosuus. 5. Yhteisyrityksestä tuli taloudellisesti itsenäinen 15. marraskuuta TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT 6. Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja. TARKASTUSLAUSUMA 7. Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti yhteisyrityksen tilinpäätöksen 5, joka sisältää tilinpäätösasiakirjat 6 ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/2008 liitteessä olevan 12 artiklan 3 kohdan mukaan polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen operatiiviset menot katetaan unionin rahoitusosuudella ja toimintaan osallistuvien oikeushenkilöiden luontaissuorituksilla. Osallistuvien oikeussubjektien rahoitusosuuden on oltava vähintään yhtä suuri kuin unionin rahoitusosuus. Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista. Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot. Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman, sen täsmäytyksen tuloslaskelmaan ja raportin talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna 2011.

4 4 8. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/ artiklan 2 kohdan mukaisesti 8. Johdon vastuu 9. Tulojen ja menojen hyväksyjänä pääjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa 9. Pääjohtajan vastuulla on kehittää 10 sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös 11, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tarkastajan vastuu 10. Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. 11. Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) 12 mukaisesti EYVL L 248, , s. 1. Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, , s. 72), 33 artikla. Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla. EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, , s. 23). Säännöt on liitetty yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin. Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

5 5 Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset. 12. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tilinpäätöksen laatimiseen ja tilinpäätöstietojen riittävyyteen liittyviä sisäisen valvonnan menettelyjä. Tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa. 13. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi. Lausuma tilien luotettavuudesta 14. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien sääntöjen mukaisesti.

6 6 Perustelut huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta 15. Hallintoneuvosto hyväksyi tammikuussa 2011 yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian 13. Kyseessä on keskeinen valvontamenettely, jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Ainoastaan kahdeksan kahdestatoista jälkitarkastuksesta oli saatettu päätökseen syyskuuhun 2012 mennessä. Ne koskivat 4,8 miljoonaa euroa (27:ää prosenttia kaikista yhteisyrityksen vuonna 2011 vastaanottamista menoilmoituksista). Kuudessa tarkastuksessa ei havaittu olennaisia virheitä, mutta kahdessa muussa tarkastuksessa havaittiin merkittäviä virheitä 14. Suurempi virhe ( euroa) oikaistiin seuraavana vuonna. Huomautuksia sisältävä lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta 16. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että kohdassa 15 esitettyjen seikkojen vaikutuksia lukuun ottamatta yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset. 17. Jäljempänä kohdissa esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/ artiklan 4 kohdassa säädetään, että «polttokenno- ja vety-yhteisyritys tekee yhteisyrityksen julkisen rahoituksen saajien luona tarkastuksia paikan päällä ja tilintarkastuksia». Jälkitarkastuksilla voidaan yksilöidä edunsaajien ilmoittamia tukeen oikeuttamattomia menoja, joiden osalta sitten käynnistetään takaisinperintämenettely. Virhetaso on asianmukaista laskea vasta sen jälkeen, kun jäljellä olevat tarkastukset on saatettu päätökseen.

7 7 TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET Talousarvion toteuttaminen 18. Varainhoitovuoden 2011 lopulliseen talousarvioon sisältyi 117 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 60 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Käytettävissä olevien maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 99,8 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 87,9 prosenttia. Toimintaan (talousarvion osasto 3) käytettävissä olleisiin maksusitoumusmäärärahoihin liittyvä 112 miljoonan euron määrä pantiin täytäntöön vuoden 2011 ehdotuspyyntöön liittyvän kokonaissitoumuksen avulla. 19. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöksissä 15 määritettyä talousarviomenettelyä ei noudatettu, sillä komission myöntämää poikkeusta, jonka perusteella peruuntuneita määrärahoja voidaan kirjata tulo- ja menoarvioihin seuraavien kolmen vuoden ajan, tulkittiin väärin. Yhteisyritys päätti käyttää 3,3 miljoonan euron suuruiset määrärahat 16 (varainhoitovuodelta 2010 varainhoitovuodelle 2011 siirretyt maksumäärärahat), vaikka käytettävissä oli vielä 6,3 miljoonaa euroa kuluvalle varainhoitovuodelle hyväksyttyjä määrärahoja 17. Yhteisyrityksen talousarviomenettelyyn soveltaman tulkintatavan takia varainhoitovuotta koskeva talousarvion toteutumalaskelma on virheellinen, sillä varainhoitovuodelta Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 10 artiklassa säädetään, että jos määrärahoja ei ole käytetty sen varainhoitovuoden aikana, jota varten ne on otettu talousarvioon, ne peruutetaan. Peruuntuneet määrärahat voidaan yhteisyrityksen tarpeiden mukaan kirjata tulo- ja menoarvioon enintään kolmen seuraavan varainhoitovuoden ajan 27 artiklassa säädetyn mukaisesti. Määrärahat voidaan kuitenkin 15. helmikuuta mennessä tehdyllä hallintoneuvoston päätöksellä siirtää ainoastaan seuraavalle varainhoitovuodelle. Toimintaan tarkoitetuista käyttämättä olevista varainhoitovuoden 2010 maksumäärärahoista 3,3 miljoonaa euroa kirjattiin talousarvioon toisella talousarviomuutoksella, jonka hallintoneuvosto hyväksyi 22. marraskuuta Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 10 artiklan 4 kohdassa säädetään, että yhteisyritys käyttää ensisijaisesti kuluvalle varainhoitovuodelle vahvistettuja määrärahoja ja vasta näiden loputtua siirrettyjä määrärahoja.

8 8 varainhoitovuodelle 2012 siirrettyjä 6,3 miljoonan euron 18 maksumäärärahoja ei otettu laskelmassa huomioon. Varainhoitovuotta 2010 koskeva talousarvion toteutumalaskelma ei myöskään sisällä 3,3 miljoonan euron määrää, joka koskee varainhoitovuodelta 2010 varainhoitovuodelle 2011 siirrettyjä maksumäärärahoja. 20. Varainhoitovuoden 2010 kokonaissitoumuksia oli käyttämättä 10,4 miljoonaa euroa. Niiden täytäntöönpanon määräaika oli 31. joulukuuta Käyttämättä olevia kokonaissitoumuksia ei vapautettu vuoden 2011 loppuun mennessä vaan vasta tammikuussa Ehdotuspyyntömenettelyt 21. Vuosien 2008, 2009 ja 2010 ehdotuspyyntömenettelyt johtivat avustussopimuksiin, joiden kokonaismäärä oli 183,4 miljoonaa euroa 19. Vuonna 2011 käynnistettiin neljäs, 111,6 miljoonan euron arvoinen ehdotuspyyntömenettely. Avustussopimusten osuus on 41 prosenttia ja vuoden 2011 ehdotuspyyntömenettelyn osuus 25 prosenttia enimmäisrahoitusosuudesta, jonka EU voi suunnata yhteisyritykselle tutkimustoimintoja varten 20. Ehdotuspyynnön arviointi saatiin valmiiksi vuonna 2011, ja valitut hankkeet ovat nyt neuvotteluvaiheessa. Tammikuussa Varainhoitovuoden 2011 alustavassa tilinpäätöksessä todetaan, että toimintaan liittyvät käyttämättä olevat varainhoitovuoden 2011 maksumäärärahat ( euroa) aktivoidaan uudelleen yhteisyrityksen varainhoitovuoden 2012 talousarviossa (määrärahojen siirto) tekemällä talousarviota koskeva muutos (yhteisyrityksen alustava tilinpäätös varainhoitovuodelta 2011, s. 42). Sidottuihin määrärahoihin sisältyvät myös Euroopan vapaakauppa-alueen rahoitusosuudet (2,4 prosenttia), jotka ovat peräisin seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneilta mailta. Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/ artiklan ja asetuksen liitteen 12 artiklan mukaan EU osallistuu polttokenno- ja vetyyhteisyrityksen juokseviin menoihin ja tutkimusmenoihin enintään 470 miljoonalla eurolla. Juokseviin menoihin myönnetään rahoitusta enintään 20 miljoonaa euroa. Jos osa juokseviin menoihin tarkoitetusta rahoitusosuudesta jää käyttämättä, se voidaan suunnata tutkimustoimintaan.

9 9 käynnistettiin viides ehdotuspyyntömenettely, jonka arvo on 79 miljoonaa euroa eli 18 prosenttia EU:n enimmäisrahoitusosuudesta. Tämä osoittaa, että talousarvion toteuttamisessa on edistytty tyydyttävästi. YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIIN SISÄLTYVIÄ KESKEISIÄ VALVONTAMENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET 22. Tilinpitäjä 21 oli validoinut järjestelmien perustana olevat toimintaprosessit varainhoitovuoden 2011 lopussa, kuten yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöksissä edellytetään. Tilinpitäjän kertomuksessa havaittiin joukko puutteita 22, joihin hän kohdistaa seurantaa vuonna Luontaissuoritusten määrän vuotuinen arviointi 23. Luontaissuoritusten määrän arviointimenetelmä 23 on saatu valmiiksi 24, ja sisäisen tarkastuksen osasto arvioi menetelmän yhdessä sisäisen tarkastuksen yksikön kanssa huhtikuussa Luontaissuoritusten yhteenlaskettu, tilinpitäjän validoima arvo oli 347,6 miljoonaa euroa 8. helmikuuta Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 43 artiklan 1 kohdan e alakohdassa säädetään, että tilinpitäjä vastaa kirjanpitojärjestelmien määrittelemisestä ja hyväksymisestä. Olisi esimerkiksi ollut tarpeen luoda kattava rekisteri oikeudellisista sitoumuksista ja ylläpitää sitä sekä seurata ja valvoa tehokkaammin, että oikeudellisiin sitoumuksiin tehtävät muutokset toteutetaan nopeasti ja oikein. Luontaissuoritukset ovat tukikelpoisia kuluja, joita oikeussubjekteille aiheutuu osallistumisesta toimiin, joita yhteisyritys ei korvaa (yhteisyrityksen luontaissuorituksiin soveltama menetelmä). Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/2008 liitteessä olevan 12 artiklan 7 kohdan mukaan polttokenno- ja vety-yhteisyritys määrittelee luontaissuoritusten arviointimenetelmän varainhoitoa koskevien säännöstensä mukaisesti ja seitsemänteen puiteohjelmaan osallistumista koskevien sääntöjen perusteella. Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/2008 liitteessä olevan 12 artiklan 7 kohdassa säädetään, että riippumattoman tilintarkastajan on [...] tehtävä arviointi kunakin varainhoitovuonna. Arvioinnin tulokset esitetään komissiolle neljän kuukauden kuluessa varainhoitovuoden lopusta.

10 10 (varainhoitovuoden 2011 alustavan tilinpäätöksen laadintaan sovellettava määräaika). Arviointikertomuksessa todettiin, että määrään olisi tehtävä 0,93 miljoonan euron vähennys 26 (0,3 prosenttia). Käteisvarojen hallinta 24. Joulukuun 2011 lopussa yhteisyrityksen pankkitilin saldo oli 9,2 miljoonaa euroa 27. Yhteisyrityksen kassan saldo vaihteli elokuun 2011 ja joulukuun 2011 välisenä aikana noin 30 miljoonasta eurosta 60 miljoonaan euroon. Yhteisyrityksen on määrä panna täytäntöön kaikki tarvittavat toimet vähentääkseen pankkitilillä olevan kassan saldon asianmukaiselle tasolle. MUUT KYSYMYKSET Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta 25. Yhteisyritys laati vuonna 2011 toiminnan jatkuvuutta koskevan suunnitelman ja edistyi tietotekniikkaa koskevien turvallisuusperiaatteiden vakioinnissa. Yhteisyritys hyväksyi 12. kesäkuuta 2012 toiminnan jatkuvuutta koskevan suunnitelman ja palautussuunnitelman. 26. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin ei ole vielä sisällytetty säännöstä, joka koskee komission sisäisen tarkastajan 28 toimivaltuuksia Mukautus perustuu vuoden 2008 ehdotuspyyntömenettelyyn liittyneisiin kahdeksaan hankkeeseen, joiden yhteydessä jotkin osallistujat olivat esittäneet budjetoidut kulunsa välillisten kulujen laskentaa varten soveltamalla 60 prosentin kiinteämääräiseen osuuteen perustuvaa järjestelmää yhteisyrityksen soveltaman 20 prosentin kiinteämääräiseen osuuteen perustuvan järjestelmän sijasta (luontaissuoritusten määrän vuotuinen arviointi loppukertomus). Vuoden 2010 lopussa käteisvaroja oli 5 miljoonaa euroa. Tilintarkastustuomioistuimen kertomus yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 (EUVL C 368, , s.40), kohta 20.

11 Yhteisyrityksen ja isäntävaltiona toimivan Belgian välillä tehtiin 3. helmikuuta 2012 sopimus 29 toimistotiloista, etuoikeuksista ja vapauksista sekä muusta Belgian yhteisyritykselle antamasta tuesta. Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis Galean johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 13. marraskuuta 2012 pidetyssä kokouksessa. Tilintarkastustuomioistuimen puolesta Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA presidentti 29 Tilintarkastustuomioistuimen kertomus yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010, kohta 21.

12 12 Liite Polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyritys Vastuualueet ja toiminnot Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta Yhteisyrityksen toimivaltuudet (asetus (EY) N:o 521/2008, jota on muutettu asetuksella (EU) N:o 1183/2011) Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 ja 188 artikla Päätös N:o 1982/2006/EY seitsemännestä puiteohjelmasta. Päätöksessä määrätään unionin osallistumisesta yhteisten teknologia-aloitteiden muodossa pitkällä aikavälillä toimivien julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyökumppanuuksien perustamiseen. Kumppanuudet voitaisiin toteuttaa SEUT:n 187 artiklassa tarkoitettuina yhteisyrityksinä. Tavoitteet Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tehtävänä on myötävaikuttaa seitsemännen puiteohjelman, ja erityisesti erityisohjelmaan Yhteistyö kuuluvien aihealueiden (energia, nanotieteet, nanoteknologia, materiaalit ja uudet tuotantoteknologiat, ympäristö (myös ilmastonmuutos) ja liikenne (myös ilmailu)) täytäntöönpanoon. Yhteisyrityksen on erityisesti: a) pyrittävä saattamaan Eurooppa polttokenno- ja vetyteknologian eturintamaan koko maailmassa ja mahdollistamaan polttokenno- ja vetyteknologioiden läpimurto markkinoille, jolloin kaupalliset markkinavoimat voisivat huolehtia merkittävien yleisten hyötyjen tuottamisesta b) tuettava koordinoidusti tutkimus-, teknologian kehittämis- ja demonstrointihankkeita jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa (jäljempänä assosioituneet maat ) markkinoilla epäonnistumisen torjumiseksi ja keskityttävä kehittyvien markkinoiden sovelluksiin, helpottaen siten teollisuuden pyrkimyksiä ottaa polttokenno- ja vetyteknologiat nopeasti käyttöön c) tuettava tutkimuksen ja teknologian kehittämisen sekä polttokenno- ja vetyteknologia-alan yhteisen teknologia-aloitteen keskeisten tavoitteiden toteuttamista, erityisesti myöntämällä avustuksia kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen perusteella d) pyrittävä rohkaisemaan polttokenno- ja vetyteknologiaan kohdistuvien julkisen ja yksityisen sektorin investointien lisäämiseen jäsenvaltioissa ja assosioituneissa maissa. Tehtävät a) varmistaa polttokenno- ja vetyteknologian alaa koskevan yhteisen teknologia-aloitteen perustaminen ja tehokas hallinnointi b) kriittisen tutkimusmassan saavuttaminen, jotta teollisuus, julkiset ja yksityiset investoijat, päätöksentekijät ja muut sidosryhmät voisivat sitoutua luottavaisesti pitkän aikavälin ohjelmaan c) tutkimus- ja teknologian kehittämisinvestointien houkutteleminen teollisuudelta sekä kansallisilta ja alueellisilta tahoilta d) tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin yhdentäminen, keskittyminen siihen, että pitkän aikavälin kestävyys ja teollisuuden kilpailukykytavoitteet saavutetaan kustannusten, suorituskyvyn ja laitteistojen kestävyyden osalta, sekä kriittisten teknologiaesteiden poistaminen e) innovoinnin ja uusien arvoketjujen syntymisen edistäminen, myös pk-yritysten osalta f) vuorovaikutuksen helpottaminen teollisuuden, korkeakoulujen ja tutkimuskeskusten välillä, myös perustutkimuksen osalta g) pk-yritysten yhteisyrityksen toimintaan osallistumisen edistäminen seitsemännen puiteohjelman tavoitteiden mukaisesti h) kaikkien jäsenvaltioiden ja assosioituneiden maiden organisaatioiden kannustaminen osallistumaan hankkeeseen i) laajasti käsitetyn sosio-tekno-ekonomisen tutkimuksen tekeminen teknologian edistymisen ja markkinoille pääsyssä esiintyvien muiden kuin teknisten esteiden arvioimiseksi ja seuraamiseksi j) tutkimuksen tekeminen, jotta voidaan tukea sellaisten uusien määräysten tai standardien laatimista ja voimassa olevien määräysten tai standardien tarkistamista, joilla voidaan poistaa keinotekoisia esteitä markkinoille pääsylle ja tukea tuotteiden vaihtokelpoisuutta ja yhteentoimivuutta, rajat ylittävää vetykauppaa ja vientimarkkinoita, varmistaen samalla käytön turvallisuus ja välttäen innovoinnin estämistä k) tiedonvälitys- ja tiedotustoiminnan toteuttaminen sekä luotettavan tiedon jakaminen yleisön tietoisuuden lisäämiseksi ja sen hyväksynnän saamiseksi vedyn turvallisuuden ja niiden

13 13 Hallinto hyötyjen osalta, joita uusista tekniikoista on ympäristölle, toimitusvarmuudelle, energiakustannuksille ja työllisyydelle l) monivuotisen toteutussuunnitelman laatiminen ja täytäntöönpano m) unionin rahoituksen sitominen kohteisiinsa ja yhteisyrityksen tutkimus- ja teknologian kehittämistoiminnan toteuttamiseksi tarvittavien yksityisen ja muiden julkisen sektorin varojen hankkiminen n) tutkimus- ja teknologian kehittämistoiminnan järkevän toteutuksen ja varojen järkevän hallinnoinnin varmistaminen o) hankkeita koskevan tiedon julkaiseminen ja levittäminen, mukaan luettuina osallistujien nimet, tutkimus- ja teknologian kehittämistoiminnan tulokset sekä polttokenno- ja vetyyhteisyrityksen rahoitusosuuden määrä p) tiedottaminen polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen kanssa avustussopimuksen tehneille oikeushenkilöille mahdollisuuksista saada lainaa Euroopan investointipankista ja erityisesti seitsemännessä puiteohjelmassa perustetusta riskinjakorahoitusvälineestä q) avoimuuden ja terveen kilpailun sekä yhtäläisten pääsymahdollisuuksien varmistaminen kaikille, jotka hakevat polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tutkimus- ja demonstrointitoimintaan, riippumatta siitä, ovatko ne tutkimusryhmittymän tai teollisuusryhmittymän jäseniä (erityisesti pk-yritykset) r) alan kansainvälisen kehityksen seuraaminen ja kansainväliseen yhteistyöhön ryhtyminen, kun se on tarkoituksenmukaista s) tiiviin yhteistyön kehittäminen ja koordinoinnin varmistaminen tutkimuksen puiteohjelman sekä muiden eurooppalaisten, kansallisten ja monikansallisten toimien, elinten ja sidosryhmien kanssa t) polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tavoitteiden saavuttamisen edistymisen seuraaminen u) kaiken muun sellaisen toiminnan harjoittaminen, jota tarvitaan tavoitteiden saavuttamiseen. Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen toimielimet ovat: a) hallintoneuvosto b) pääjohtaja c) tiedekomitea. Hallintoneuvosto Hallintoneuvosto on polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen ylin päättävä elin. Pääjohtaja Pääjohtaja vastaa yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta, ja hän on yhteisyrityksen laillinen edustaja. Hän vastaa toimistaan hallintoneuvostolle. Tiedekomitea Koostuu enintään 9 jäsenestä, jotka edustavat tasapainoisesti maailmanluokan asiantuntemusta tiedeyhteisöstä, teollisuudesta ja sääntelyelimistä. Tiedekomitean tehtävänä on: a) antaa neuvoja vuosittaista ja monivuotista toteutussuunnitelmaa koskevan ehdotuksen tieteellisistä painotuksista b) antaa neuvoja vuosittaisessa toimintakertomuksessa kuvatuista tieteellisistä saavutuksista c) antaa neuvoja vertaisarviointikomiteoiden kokoonpanosta. Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen ulkoiset neuvoa-antavat elimet ovat: Polttokenno- ja vety-yhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä ja sidosryhmien yleiskokous. Polttokenno- ja vety-yhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä Kullakin jäsenvaltiolla ja assosioituneella maalla on yksi edustaja polttokenno- ja vetyyhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmässä. Ryhmän tärkeimpiin tehtäviin lukeutuu lausuntojen antaminen yhteisyrityksen ohjelman edistymisestä, tavoitteiden noudattamisen valvonta sekä koordinointi kansallisten ohjelmien kanssa päällekkäisyyksien välttämistä silmällä pitäen. Sidosryhmien yleiskokous Sidosryhmien yleiskokous on yhteisyrityksen toimia koskeva keskeinen viestintäkanava. Se on avoin kaikille julkisille ja yksityisille sidosryhmille sekä jäsenvaltioiden, assosioituneiden maiden ja kolmansien maiden kansainvälisille eturyhmille. Yleiskokous järjestetään kerran vuodessa. Yleiskokouksessa on tiedotettava yhteisyrityksen toimista ja siellä otetaan vastaan kommentteja. Yhteisyrityksen sisäinen ja ulkoinen tarkastaja ja vastuuvapauden myöntävä viranomainen: Sisäinen tarkastus Yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen johtaja (sisäisen tarkastuksen toiminto) komission sisäisen tarkastuksen osasto.

14 14 Ulkoinen tarkastus Euroopan tilintarkastustuomioistuin. Vastuuvapauden myöntävä viranomainen Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta. Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011 Talousarvio Maksusitoumusmäärärahat 117,2 miljoonaa euroa, joista EU:n talousarviosta 113,1 miljoonaa euroa yhteisyrityksen toimiin (yksityisiltä teollisuutta edustavilta osakkailta suunnitellaan saatavan vastaavansuuruinen luontaissuoritus) ja 4 miljoonaa euroa juokseviin menoihin. Henkilöstö 31. joulukuuta 2011 Henkilöstötaulukossa 18 väliaikaista tointa (kaikki täytetty) 2 sopimussuhteisen toimihenkilön tointa (molemmat täytetty) Henkilöstön tehtävät jakaantuivat seuraavasti: operatiiviset tehtävät: 6 hallinnolliset tehtävät: 7 sekalaiset tehtävät: 7 Keskeiset tulokset vuonna 2011 Hallintoneuvosto hyväksyi monivuotisen toteutussuunnitelman tarkistuksen 22. marraskuuta TTK-toiminnan painopisteet määriteltiin ja vuoden 2011 ehdotuspyyntöjen aiheet (36) valittiin; yhteisyrityksen ohjeelliseksi rahoitusosuudeksi määritettiin 109 miljoonaa euroa. TTK-toiminnan painopisteet määriteltiin ja vuoden 2012 ehdotuspyyntöjen aiheet (31) valittiin; yhteisyrityksen ohjeelliseksi rahoitusosuudeksi määritettiin 77,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2011 ehdotuspyyntö julkaistiin toukokuussa; määräaika ehdotusten jättämiselle oli elokuussa Vuoden 2011 ehdotuspyyntömenettelyn tuloksia arvioitiin syyskuussa 2011, jolloin laadittiin luettelo hankkeista, joiden osalta käynnistetään neuvottelut; luettelo (30 hanketta) toimitettiin hallintoneuvoston hyväksyttäväksi marraskuussa 2011, neuvottelut aloitettiin 28. marraskuuta Vuoden 2010 ehdotuspyynnön perusteella valittujen ehdotusten osalta neuvoteltiin, kun hallintoneuvosto oli ensin hyväksynyt sovellettavan korjauskertoimen; ehdotuksiin liittyvät avustussopimukset (26) tehtiin. Keskeisten yhteistyökumppaneiden (USA, Japani ja Etelä-Korea) kanssa tehtävää kansainvälistä yhteistyötä kehitettiin. Erään vuoden 2012 ehdotuspyyntöön liittyvän aihealueen tukikelpoisuusehtoihin lisättiin se, että hankkeen oli liityttävä Yhdysvaltain energiaministeriön rahoittamaan hankkeeseen. Tietojenvaihtoa jäsenvaltioiden ja assosioituneiden maiden kanssa (tiedotustilaisuudet). Euroopan alueiden kanssa tehtiin yhteistyötä (HyER-yhteistyöorganisaation välityksellä). Yhteisen tutkimuskeskuksen kanssa tehtiin yhteistyötä hanke- ja ohjelmatasolla; toimien yhteensovittaminen yhteisen työsuunnitelman avulla painottui mittaamiseen, teknologiseen kartoittamiseen ja strategisiin ohjeisiin. Sidosryhmien yleiskokous järjestettiin marraskuuta 2011 (yhdessä ensimmäisen ohjelman arviointipäivän kanssa osallistujia oli lähes 400); muun tiedotustoiminnan painopisteenä oli polttokenno- ja vetyteknologian kaupallistaminen etenkin liikennealalla. Muut keskeiset tulokset: muutto uusiin tiloihin (yhdessä neljän muun yhteisyrityksen kanssa tammikuun 2011 puolivälissä) yhteisyrityksen ensimmäinen väliarviointi tilinpitäjä validoi yhteisyrityksen kirjanpitojärjestelmän 21. marraskuuta 2011 yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen muuttamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1183/2011 hyväksyminen ensimmäiset menoilmoituksen saatiin ja tarkistettiin ensimmäiset jälkitarkastukset käynnistettiin. Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.

15 Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen kommentit varainhoitovuoden Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen vastaukset kohtiin 15 ja 16: Yhteisyritys on kehittänyt monivuotisen valvontastrategian, jossa yhdistyvät ennakko- ja jälkitarkastukset ja jossa otetaan huomioon myös kustannustehokkuuteen liittyvät näkökohdat. Jälkitarkastukset ovat sisäisen kokonaisvalvontajärjestelmän keskeinen osa ja yksi keskeisistä seikoista, joihin pääjohtajan tarkastuslausuma perustuu. Täyttääkseen valvonta- ja varmistustarpeensa asianmukaisesti yhteisyritys aloitti ensimmäiset jälkitarkastukset välittömästi sen jälkeen, kun se oli saanut ja validoinut ensimmäiset menoilmoitukset vuonna Yhteisyritys on tyytyväinen tilintarkastustuomioistuimen myönteisiin päätelmiin tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta; ainoana poikkeuksena ovat menoilmoitusten validointiin liittyvät toimet. Yhteisyritys katsoo, että laadittaessa tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta koskevia päätelmiä yleensä ja etenkin vuonna 2011 validoitujen menoilmoitusten osalta on otettava huomioon seuraavat näkökohdat: Ajoitus, maksujen tyyppi ja niiden painoarvo Yhteisyritys sai ja tarkisti ensimmäiset menoilmoitukset vasta vuonna Validoitujen menoilmoitusten perusteella maksettiin 4,6 miljoonaa euroa välimaksuina. Tämä on yhteensä kahdeksan prosenttia 1 vuoden 2011 kokonaismaksuista, joiden suuruus oli 56,7 miljoonaa euroa. 1 Yhteisyrityksen sisäisen valvontajärjestelmän tehokkuus Yhteisyrityksen valvontajärjestelmä osoitti tehokkuutensa vuonna Toimien tarkastuksen perusteella tilintarkastustuomioistuin ei ilmoittanut yhteisyritykselle mistään laillisuutta tai asianmukaisuutta koskevista virheistä. Tilintarkastustuomioistuimen mainitsemat virheet löydettiin yhteisyrityksen oman sisäisen valvontajärjestelmän avulla (jälkitarkastukset). Löydettyjen virheiden luonne ja taloudellinen vaikutus: Yhteisyrityksen löytämistä virheistä 97 prosenttia (arvossa mitattuna) havaittiin ainoastaan yhdessä uuteen tuensaajaan kohdistuneessa tarkastuksessa. Tuensaaja ei tuntenut yhteisyrityksen sääntöjä, ja virheet johtuvat tukikelpoisuussääntöjen virheellisestä tulkinnasta. Tuensaajan liikaa ilmoittamien menojen kokonaismäärä oli euroa, mutta havaitun virheen taloudellinen vaikutus 11 prosenttia ottaen huomioon välimaksut (4,6 miljoonaa euroa) ja vuonna 2011 selvitetyt ennakkomaksut (1,6 miljoonaa euroa). 1

16 kun otetaan huomioon yhteisyrityksen käteismaksuosuus (ts. liikamaksu) on paljon pienempi ( euroa). Korjaavat toimet Tuensaajat ovat myöntäneet kaikki yhteisyrityksen havaitsemat virheet, ja yhteisyritys on korjannut niistä 98 prosenttia (niiden arvossa mitattuna), kuten tilintarkastustuomioistuin myöntää. Tarkastusten kattavuus Yhteisyrityksen vuonna 2011 käynnistämät jälkitarkastukset kattoivat 43 prosenttia vuoden aikana validoiduista menoilmoituksista (niiden arvossa mitattuna). Syyskuuhun 2012 mennessä suoritetut tarkastukset kattoivat 27 prosenttia validoiduista menoilmoituksista, kuten tilintarkastustuomioistuin on todennut. Virheiden ehkäisemiseen ja havaitsemiseen tähtäävät toimenpiteet Yhteisyritys on toteuttanut toimia, joilla pyritään ehkäisemään virheitä menojen ilmoittamisessa. Näihin toimiin kuuluu esimerkiksi lainsäädäntöä koskevan tiedon lisääminen tuensaajien keskuudessa. Tähän mennessä yhteisyritys on järjestänyt kolme tuensaajille suunnattua tiedotuskampanjaa ja julkaissut varainhoitoa sekä valvontaa/tarkastuksia koskevia oppaita. Yhteisyrityksen ennakkotarkastuksia on myös tehostettu, jotta virheet voitaisiin havaita ja korjata paremmin ennen menoilmoitusten validointia. Kyseenalaistamatta tilintarkastustuomioistuimen lausumia yhteisyritys toteaa, että kun otetaan huomioon sen sisäisten tarkastusten tehokkuus virheiden havaitsemisessa, jälkitarkastusten laaja kattavuus, yhteisyrityksen toteuttamat korjaustoimenpiteet 98 prosentissa havaituista virheistä sekä välimaksujen pieni painoarvo kokonaismaksuihin nähden, riskin arvo (ts. mahdollinen havaitsematon virhe validoiduissa menoilmoituksissa) on suhteellisen vähäinen kaikkiin vuonna 2011 suoritettuihin maksuihin ja toimintamenoihin nähden. Yhteisyrityksen vastaus kohtaan 19: Yhteisyritys on kehittänyt menettelyn varainhoitosääntöjensä 10 artiklan 1 kohdan 1 alakohdan sekä 11 artiklan täytäntöönpanemiseksi. Näiden artiklojen perusteella yhteisyritys voi kirjata peruuntuneita määrärahoja tulo- ja menoarvioihinsa kolmen seuraavan varainhoitovuoden ajan. Tähän mennessä yhteisyritys ei ole hyödyntänyt 10 artiklan 1 kohdan 2 alakohdassa tarkoitettua mahdollisuutta siirtää määrärahoja seuraavalle varainhoitovuodelle (poikkeuksena C4 ja C5), joten 10 artiklan 1 kohdan 2 alakohtaa ja 10 artiklan 2 7 kohtaa ei sovelleta kyseisessä tapauksessa. 2

17 Yhteisyritys on soveltanut varainhoitosääntöjensä täytäntöönpanon menettelyään johdonmukaisesti. Tämä koskee etenkin komission myöntämää poikkeusta, jonka mukaan yhteisyrityksen tarpeet voidaan ottaa huomioon. Yhteisyrityksen vastaus kohtaan 20: Yhteisyritys myöntää, että käyttämättömät määrärahat olisi pitänyt vapauttaa 31. joulukuuta 2011 mennessä. Tämä laiminlyönti korjattiin tammikuussa Tällaisen laiminlyönnin toistuminen pyritään välttämään soveltamalla tiukempaa talousarviovalvontaa ja tilinpäätösmenettelyä. Yhteisyrityksen vastaus kohtaan 22: Yhteisyrityksen johto on laatinut toimintasuunnitelman puutteiden käsittelemiseksi. Suurin osa suunnitelman toimista oli toteutettu kokonaan tai osittain lokakuuhun 2012 mennessä. Yhteisyrityksen vastaus kohtaan 23: Korjaus on tehty. Yhteisyrityksen vastaus kohtaan 24: Yhteisyrityksen pankkitilin saldo vaihteli seuraavasti: 1. elokuuta 2011 se oli neljä miljoonaa euroa, 11. lokakuuta 2011 se oli 60 miljoonaa euroa, ja loppusaldo 31. joulukuuta 2011 oli yhdeksän miljoonaa euroa. Yhteisyritys pyrkii kaikin keinoin optimoimaan kassavirtaansa rahoitussopimusten rajoissa. Yhteisyrityksen vastaus kohtaan 26: Yhteisyrityksen varainhoitosääntöjä muutetaan asianmukaisesti siten, että niissä otetaan huomioon kaikki tarvittavat muutokset, jota varainhoitoa koskeva malliasetus julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia varten edellyttää, kun se on hyväksytty. Kuten tilintarkastustuomioistuin toteaa vuoden 2010 tilinpäätöstä koskevassa kertomuksessaan, hallintoneuvosto määritteli ja hyväksyi komission sisäisen tarkastuksen osaston (IAS) ja yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen yksikön (IAC) roolin maaliskuussa Hallintoneuvosto hyväksyi asiakirjan Coordinated IAS-IAC Strategic audit plan for (IAS:n ja IAC:n koordinoitu strateginen tarkastussuunnitelma vuosiksi ) toukokuussa 2011, ja tätä suunnitelmaa toteutetaan parhaillaan. 3

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 5/2011

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 5/2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 2/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 336 artiklan nojalla)

Lausunto nro 2/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 336 artiklan nojalla) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 9/2012. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan nojalla)

Lausunto nro 9/2012. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan nojalla) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/24)

KERTOMUS. Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/24) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/133 KERTOMUS Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/24) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

C 368/40 Euroopan unionin virallinen lehti

C 368/40 Euroopan unionin virallinen lehti C 368/40 Euroopan unionin virallinen lehti 16.12.2011 KERTOMUS polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä yhteisyrityksen vastaukset (2011/C 368/06)

Lisätiedot

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/41)

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/41) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/219 KERTOMUS innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/41) JOHDANTO 1.

Lisätiedot

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/41 KERTOMUS kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä instituutin vastaus (2016/C 449/19)

KERTOMUS. Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä instituutin vastaus (2016/C 449/19) C 449/102 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä instituutin vastaus (2016/C 449/19) JOHDANTO 1. Euroopan tasa-arvoinstituutti

Lisätiedot

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Kertomus Sisnetin (kansallisten rajavalvonta-, tulli- ja poliisiviranomaisten tietojenvaihtoon tarkoitetun tiedotusverkoston) tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta 12, rue

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä käännöskeskuksen vastaukset (2010/C 338/21) SISÄLLYS

KERTOMUS Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä käännöskeskuksen vastaukset (2010/C 338/21) SISÄLLYS 14.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti C 338/119 KERTOMUS Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä käännöskeskuksen vastaukset (2010/C 338/21) SISÄLLYS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/38)

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/38) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/203 KERTOMUS Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/38) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg Puh. (+352) Sähköposti eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg Puh. (+352) Sähköposti eca.europa.eu Kertomus Sisnetin (kansallisten rajavalvonta-, tulli- ja poliisiviranomaisten tietojenvaihtoon tarkoitetun tiedotusverkoston) tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2015 päättyneeltä varainhoitovuodelta 12, rue

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/29)

KERTOMUS. Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/29) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/157 KERTOMUS Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/29) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä rahaston vastaus (2016/C 449/26)

KERTOMUS. Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä rahaston vastaus (2016/C 449/26) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/143 KERTOMUS Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä rahaston vastaus (2016/C 449/26) JOHDANTO 1. Europolin eläkerahasto

Lisätiedot

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi L-1615 Luxembourg Puh. (+352) 4398 1 Sähköposti eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan kalastuksenvalvontaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä säätiön vastaus (2016/C 449/35)

KERTOMUS. Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä säätiön vastaus (2016/C 449/35) C 449/188 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä säätiön vastaus (2016/C 449/35) JOHDANTO 1.

Lisätiedot

Kertomus sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013. sekä yhteisyrityksen vastaukset

Kertomus polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013. sekä yhteisyrityksen vastaukset ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/33)

KERTOMUS. Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/33) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/179 KERTOMUS Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/33) JOHDANTO

Lisätiedot

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen (2016/C 449/18)

KERTOMUS. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen (2016/C 449/18) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/97 KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen vastaus (2016/C 449/18) JOHDANTO

Lisätiedot

Kertomus Euratomin hankintakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016

Kertomus Euratomin hankintakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 Kertomus Euratomin hankintakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS. yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/08)

KERTOMUS. yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/08) C 449/46 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/08) JOHDANTO 1. Yhteisön kasvilajikevirasto

Lisätiedot

KERTOMUS Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset

KERTOMUS Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset 15.12.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 366/63 KERTOMUS Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C

Lisätiedot

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta (2017/C 417/07)

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta (2017/C 417/07) C 417/52 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus

Lisätiedot

Kertomus Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viraston vastaukset

Kertomus Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viraston vastaukset ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN 14.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti C 338/1 IV (Tiedotteet) EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDOTTEET TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN KERTOMUS yhteisön kalastuksenvalvontaviraston

Lisätiedot

KERTOMUS Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä Eurojust-yksikön vastaukset (2010/C 338/25)

KERTOMUS Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä Eurojust-yksikön vastaukset (2010/C 338/25) C 338/144 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä Eurojust-yksikön vastaukset (2010/C 338/25) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot

KERTOMUS koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset

KERTOMUS koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset 14.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti C 338/65 KERTOMUS koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C

Lisätiedot

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/40)

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/40) 6.12.2017 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 417/247 KERTOMUS innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/40) JOHDANTO 1.

Lisätiedot

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä keskuksen vastaus

KERTOMUS. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä keskuksen vastaus C 449/128 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä keskuksen vastaus (2016/C

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

sekä Eurojust-yksikön vastaus

sekä Eurojust-yksikön vastaus Kertomus Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä Eurojust-yksikön vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1

Lisätiedot

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä yhteisyrityksen vastaus (2017/C 426/06)

KERTOMUS. polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä yhteisyrityksen vastaus (2017/C 426/06) C 426/42 FI Euroopan unionin virallinen lehti 12.12.2017 KERTOMUS polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä yhteisyrityksen vastaus (2017/C 426/06) SISÄLLYS JOHDANTO............................................................

Lisätiedot

sekä keskuksen vastaus

sekä keskuksen vastaus Kertomus Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/05)

KERTOMUS. Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/05) C 417/42 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/05) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/02)

KERTOMUS. Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/02) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/17 KERTOMUS Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/02) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä Eurojust-yksikön vastaus

KERTOMUS. Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä Eurojust-yksikön vastaus C 417/218 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä Eurojust-yksikön vastaus (2017/C

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan poliisiviraston tilipäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu 2 JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/37)

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/37) C 417/228 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/37) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen vastaus (2016/C 449/20)

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen vastaus (2016/C 449/20) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/107 KERTOMUS Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen vastaus (2016/C 449/20) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/15)

KERTOMUS. Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/15) C 449/82 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/15) JOHDANTO 1. Euroopan kemikaalivirasto

Lisätiedot

HYVÄKSYTYT TEKSTIT. ottaa huomioon polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen lopullisen tilinpäätöksen varainhoitovuodelta 2013,

HYVÄKSYTYT TEKSTIT. ottaa huomioon polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen lopullisen tilinpäätöksen varainhoitovuodelta 2013, Euroopan parlamentti 204-209 HYVÄKSYTYT TEKSTIT P8_TA(205)066 Vastuuvapaus 203: Polttokenno- ja vety-yhteisyritys. Euroopan parlamentin päätös 29. huhtikuuta 205 vastuuvapauden myöntämisestä polttokenno-

Lisätiedot

KERTOMUS yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/28)

KERTOMUS yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/28) C 304/154 Euroopan unionin virallinen lehti 15.12.2009 KERTOMUS yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/28) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot

Kertomus yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan poliisiviraston tilipäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/37)

KERTOMUS. Euroopan poliisiviraston tilipäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/37) C 449/198 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan poliisiviraston tilipäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/37) JOHDANTO 1. Euroopan poliisivirasto

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viranomaisen vastaukset (2011/C 366/19)

KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viranomaisen vastaukset (2011/C 366/19) C 366/106 Euroopan unionin virallinen lehti 15.12.2011 KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viranomaisen vastaukset (2011/C 366/19) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/25)

KERTOMUS. Euroopan unionin verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/25) C 449/138 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan unionin verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/25) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/16)

KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/16) 15.12.2009 Euroopan unionin virallinen lehti C 304/83 KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/16) SISÄLLYS

Lisätiedot

KERTOMUS tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/16)

KERTOMUS tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/16) C 338/90 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/16) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

Euroopan unionin virallinen lehti C 368/17

Euroopan unionin virallinen lehti C 368/17 16.12.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 368/17 KERTOMUS innovatiivisia lääkkeitä koskevaa yhteistä teknologia-aloitetta toteuttavan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/04)

KERTOMUS Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/04) 15.12.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 366/15 KERTOMUS Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/04) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä säätiön vastaukset (2009/C 304/25)

KERTOMUS Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä säätiön vastaukset (2009/C 304/25) C 304/136 Euroopan unionin virallinen lehti 15.12.2009 KERTOMUS Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä säätiön vastaukset (2009/C 304/25) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/14)

KERTOMUS Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/14) 14.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti C 338/77 KERTOMUS Euroopan toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/14) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/07)

KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/07) C 338/34 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/07) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot

Kertomus Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus

KERTOMUS. pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/61 KERTOMUS pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C

Lisätiedot

Kertomus Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viranomaisen vastaus

Kertomus Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viranomaisen vastaus Kertomus Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

Lausunto nro 1/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan 4 kohdan nojalla)

Lausunto nro 1/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan 4 kohdan nojalla) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

SISÄLLYS JOHDANTO TARKASTUSLAUSUMA TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET Taulukko...

SISÄLLYS JOHDANTO TARKASTUSLAUSUMA TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET Taulukko... C 338/162 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä keskuksen vastaukset (2010/C

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen (2017/C 417/18)

KERTOMUS. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen (2017/C 417/18) 6.12.2017 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 417/115 KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/18) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/20)

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/20) C 417/126 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/20) JOHDANTO

Lisätiedot

Kertomus ENIAC-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus ENIAC-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan unionin rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/17)

KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/17) C 338/96 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/17) SISÄLLYS

Lisätiedot

sekä yhteisyrityksen vastaus

sekä yhteisyrityksen vastaus Kertomus biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä yhteisyrityksen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

Kertomus Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/30)

KERTOMUS sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/30) 14.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti C 338/173 KERTOMUS sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/30) SISÄLLYS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä Eurojust-yksikön vastaus

KERTOMUS. Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä Eurojust-yksikön vastaus 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/193 KERTOMUS Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä Eurojust-yksikön vastaus (2016/C

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan lääkeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/22)

KERTOMUS. Euroopan lääkeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/22) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/123 KERTOMUS Euroopan lääkeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/22) JOHDANTO 1. Euroopan lääkevirasto

Lisätiedot

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/26)

KERTOMUS. Euroopan unionin rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/26) C 417/166 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan unionin rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/26) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

Lausunto nro 4/2003. Euroopan unionin elinten käännöskeskukseen sovellettavaa varainhoitoasetusta koskevasta ehdotuksesta

Lausunto nro 4/2003. Euroopan unionin elinten käännöskeskukseen sovellettavaa varainhoitoasetusta koskevasta ehdotuksesta Comunidades Europeas TRIBUNAL DE CUENTAS De Europæiske Fællesskaber REVISIONSRETTEN Europäische Gemeinschaften RECHNUNGSHOF Ευρωπαϊκές Κοινότητες ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ European Communities COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

sekä keskuksen vastaus

sekä keskuksen vastaus Kertomus Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN 15.12.2009 Euroopan unionin virallinen lehti C 304/1 IV (Tiedotteet) EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN JA ELINTEN ANTAMAT TIEDOTTEET TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN KERTOMUS yhteisön kalastuksenvalvontaviraston

Lisätiedot

Kertomus Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/04)

KERTOMUS. Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/04) 6.12.2017 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 417/37 KERTOMUS Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/04) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/14)

KERTOMUS Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/14) 15.12.2009 Euroopan unionin virallinen lehti C 304/71 KERTOMUS Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/14) SISÄLLYS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan lentoturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/10)

KERTOMUS. Euroopan lentoturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/10) C 449/56 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan lentoturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/10) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

5306/15 ADD 1 ma/sj/vl 1 DG G 2A

5306/15 ADD 1 ma/sj/vl 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. tammikuuta 205 (OR. en) 5306/5 ADD N 28 PE-L 5 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Budjettikomitea Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Vastuuvapauden

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/14)

KERTOMUS Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/14) 15.12.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 366/75 KERTOMUS Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/14) JOHDANTO

Lisätiedot

sekä viranomaisen vastaus

sekä viranomaisen vastaus Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot