SAMMUTUSAUTON ALUSTAN JA KORIRAKENTEEN TEKNINEN ERITTELY

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAMMUTUSAUTON ALUSTAN JA KORIRAKENTEEN TEKNINEN ERITTELY"

Transkriptio

1 (18) SAMMUTUSAUTON ALUSTAN JA KORIRAKENTEEN TEKNINEN ERITTELY 1.YLEISTÄ Sammutusauto tulee Pohjanmaan pelastuslaitoksen käyttöön. Sammutusautoa tullaan käyttämään lähes kaikissa sammutus- ja pelastustehtävissä. Rakenteiden, palopumpun ja sen voimansiirron ja kaluston kiinnityksen kestävyyteen, ajoneuvon sisätilojen ja ulkopuolen helppoon puhdistamiseen sekä huollettavuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Ajoneuvolle ja siihen tehdyille muutostöille on annettava vähintään kahden vuoden takuu luovutuspäivästä alkaen. Myyjän on sitouduttava toimittamaan varaosat ajoneuvoon vähintään 15 vuoden ajan toimituksesta. 1.1 Viranomaisten määräykset, ohjeet ja normit Auton tulee olla kaikilta osin voimassaolevien lakien, asetusten sekä viranomaisten määräysten, standardien ja ohjeiden mukainen: - Asetus ajoneuvojen rakenteista ja varusteista (1256/92) - Sisäasianministeriön asetus pelastusautoista (720/2001) - Sisäasiainministeriön pelastusautojen yleisopas - Euroopan yhteisön pelastusautoja käsittelevät CEN-standardit: EN1846-1, -2 ja Palopumppunormit EN ja 2. - ISO käyttöohjesymbolit ja tekstit. 2. YLEISET OHJEET 2.1 Rakennekestävyys 2.2 Raaka-aineet Koneiden, laitteiden ja muiden rakenneosien kiinnitysten tulee olla voimassa olevien normien mukaisia. Alustan ja päällisrakenteiden toimintalämpötilarajat ovat 35 C C. Materiaalien valinnassa on otettava huomioon riittävä lujuus varsinkin alle 0 C lämpötiloissa. Käytetyistä tärkeimmistä raaka-aineista on tarvittaessa oltava saatavissa materiaalitodistukset.

2 2.3 Alustan valmistajan vaatimukset päällisrakenteille (18) Alustan valmistajan päällisrakenteista antamia ohjeita on noudatettava päällisrakenteiden suunnittelussa ja valmistuksessa. Mitään kohtaa ei saa valmistaa siten, että ajoneuvon huollon ja korjauksen suorittaminen tulee mahdottomaksi tai hankalaksi, tai estetään esim. alustan liikkuvien osien täydet liikematkat. 2.4 Tarjouksen yhteydessä on toimitettava seuraavat asiapaperit: Sammutusauton yleispiirustukset, painolaskelma.sekä kalustopiirustus, mistä selviää suunnitellut kaappivarusteet ja -mitat. 2.5 Toimituksen yhteydessä on toimitettava seuraavat asiapaperit: Kaikkien koneiden ja laitteiden suomenkieliset (tarvittaessa myös ruotsinkieliset) käyttö-, huolto- ja korjausohjeet tarvittavine suomenkielisine (tarvittaessa myös ruotsinkielisine) piirustuksineen. 2 kpl päällisrakenteen varaosaluetteloita, joissa on ilmoitettava myös laitteiden ja/tai komponenttien toimittajat ja tiedot huollon järjestämisestä. 2 kpl 24 V:n sähköjärjestelmän piirustukset ja 2 kpl komponenttien sijaintipiirustukset. 2 kpl 230/400 V:n sähköjärjestelmän piirustukset ja 2 kpl komponenttien sijaintipiirustukset. 2 kpl paineilmajärjestelmän piirustukset ja 2 kpl komponenttien sijaintipiirustukset. 2 kpl hydrauliikkajärjestelmän piirustukset ja 2 kpl komponenttien sijaintipiirustukset. Laitteiden takuutodistukset. Katsastus- ja rekisteröintiasiakirjat. Palopumpun koekäyttöpöytäkirja. (yhden tunnin testi). 230/400 V:n sähköjärjestelmän koekäyttöpöytäkirja. Alustan ja päällisrakenteen voitelukaavio. 2.6 Koulutus Päällisrakenteen valmistajan/myyjän on annettava sijoituspaikan paloaseman henkilökunnalle teknistä koulutusta ajoneuvosta ja sen lisälaitteista Isossakyrössä tai ostajan kanssa erikseen sovitussa paikassa. 2.7 Varaosa- ja huoltopalvelu Myyjän on pyrittävä toimittamaan varaosat vähintään 24 tunnin sisällä ilmoituksesta. 2.8 Muut varusteet ja muutokset Ennen rakentamisen aloittamista myyjän on selvitettävä ostajalle ja tarvittaessa esitettävä hyväksyttäväksi luettelo materiaaleista, tarvikkeista ja

3 (18) muista varusteista, joita myyjä aikoo käyttää valmistuksessa. Ostajalla on oikeus hylätä ne raaka-aineet, varusteet ja/tai komponentit, jotka eivät täytä ostajan vaatimaa laatutasoa. 2.9 Mahdolliset erikoisluvat 2.10 Tyyppikilpi 2.11 Painot Mahdollisesti tarvittavat erikoisluvat hankkii päällisrakenteen valmistaja. Tilaajan määrittelemä tyyppikilpi on valmistettava ja kiinnitettävä kuljettajan kohdalle tuulilasin yläpuolelle. Tyyppikilpi on oltava punainen, johon on kaiverrettu valkeat tekstit. Kilven pituus on noin 15 cm ja korkeus noin 10 cm. Tyyppikilvessä tulee olla kaiverrettuna: auton tyyppi korkeus leveys pituus kokonaispaino taka-akselipaino etuakselipainot polttoaine eturengaspaine takarengaspaine rekisterinumero. Tarjouksessa on oltava toimintavalmiin, kalustetun ajoneuvon painolaskelma; kokonais- ja akselipainot sekä todistus vastaavanlaisen auton painopisteen korkeudesta Valmiin auton päämitat Suurin sallittu ajokorkeus hälytysvaloineen, saa olla 3100 mm. Suurin ajoneuvon leveys, on noin mm, taustapeilit saavat olla alustassa vakioleveydessä. 3. KONEET, LAITTEET JA VARUSTEET 3.1 Alusta Alustan tule olla miehistötilan takaseinästä perään saakka sivuilta vapaa alustan komponenteista, jotka voivat rajoittaa kalustotilojen rakentamista. Tällaisia komponentteja ovat esimerkiksi akkukotelo, polttoainesäiliö, Adblue-säiliö sekä paineilmasäiliöt.

4 (18) Toimintavalmiin sammutusauton kokonaismassa on oltava noin kg. Alustan on oltava vetotavaltaan 4X2 varustettuna tasauspyörästön lukolla, luistonestojärjestelmällä. Edessä vahvistetut paraabelijouset ja kallistuksenvakaajat sekä takana ilmajousitus. Auton akseliväli on oltava 4300 mm. Turbodieselmoottori. Moottoritehon on oltava vähintään noin 320 hv/235 kw ja maksimivääntömomentti vähintään Nm. Optiona erillishintaan on mainittava vähintään noin 360 hv:n/265 kw moottorista ja maksimivääntömomentti vähintään Nm.. Voimanulosotot palopumppua,(välitys noin 1:1,1, jatkuvan käytön maksimimomentti vähintään 500 Nm ja maksimiteho vähintään 100 kw) generaattoria ja vinssiä (optiossa huomioitu) varten. Tarjottavassa alustassa on oltava dieselöljykäyttöinen moottorin jäähdytysnesteen lämmitin jonka teho on noin 9 kw. Lämmittimen käyttö 3 asentoisella kytkimellä (1-0-2). 1 = toiminta moottorin käydessä, 0 = off (sammutettuna), 2 = käsikäyttö. Moottorissa tulee olla moottorijarru (pakokaasu). Seisontajarru etu- ja taka-akselilla. Polttoainesäiliön tilavuus tulee olla vähintään 150 l Autossa on oltava lukkiintumattomat jarrut. Paineilmajärjestelmässä on oltava ilmankuivaaja. Pakoputki vakio Latausgeneraattorin teho oltava vähintään 90 A Optiona kipinäsuojattu ilmansuodatin Ohjaamon on oltava sammutus- ja pelastuskäyttöön suunniteltu miehistöohjaamo, kipattava, jossa paikat Miehistöohjaamossa on oltava neljä ovea, joissa kaikissa avattavat ikkunat. Ohjaamon pituus oltava vähintään mm. Optiona, erillishintaan tarjottava pidempää miehistöohjaamoa jonka pituus vähintään mm. Ohjaamon on oltava hyvin äänieristetty ja kestettävä miehistötilan lattian pesu runsaalla vedellä. Kuljettajan penkin on oltava joustava ja ohjauspylväs säädettävä. (miehistöohjaamomalleista piirustukset). Autossa ei tarvita vararengasta. Rengasvaihtoehtoja on esitettävä ostajalle. Alustan ohjaamon tulee olla värisävyltään RAL 3001 tai kirkkaampi. Ohjaamo on ruostesuojattava. Alustan peilit oltava lämmitettävät. Alusta oltava ilman nopeudenrajoitinta ja saavutettu huippunopeus oltava yli 120 km / h Radiosoitin (RDS) ja kaiuttimet, eteen ja taakse Lisäkaukovalot tuulilasin yläpuolelle. Sumuvalot. Vaihteisto oltava automaattivaihteisto (vaihdeautomatiikkajärjestelmä). Optiona erillishintaan voidaan tarjota automaattivaihteisto momentinmuuntimella.

5 (18) Lisähintaan tarjottava 4x4 vetotapa (ilmajousitus voi jättää pois) Lisähintaan voidaan tarjota ketjunheittolaite. Lisähintaan on tarjottava talvirenkaita vanteineen nastoitettuna. Lisähintaan voidaan tarjota ilmastointilaite. Lisähintaan voidaan tarjota keskuslukitus. Lisähintaan ohjaamoon voidaan tarjota kattoluukku ohjaamoon ja/tai miehistötilaan. Lisähintaan voidaan tarjota Xenon tai Led ajo ja kaukovalot, myös lisävalot. Lisähintaan voidaan tarjota turvatyynyt, lukumäärä ja sijoitus ilmoitettava. 3.2 Pelastus- ja sammutuskalusto Pelastus ja sammutuskalusto suunnitellaan tarkemmin valitun toimittajan kanssa. 4. ALUSTAN MUUTOSTYÖT JA LISÄYKSET 4.1 Ohjaamon muutostyöt ja lisäykset Esimiehen istuimen selkänojaan on asennettava teline (1) paineilmalaitteelle käsilaukaisulla. Miehistötilassa on oltava vähintään neljä (4) kpl istumispaikkaa hyväksytyllä turvavöillä. Kypäräteline eteen x 2 Miehistötilan paineilmalaitteille on asennettava paineilmalaitetelineet, varustettuna käsilaukaisulaitteilla. (4 kpl:ta) Paineilmalaitetelineet täytyy sopia tilaajan käytössä oleville paineilmalaitteille (Scott 6,8 l komposiitti, sivuventtiili). Miehistötilan takaseinään on asennettava 4 kpl:ta metallista vaatekoukkua istuinten yläpuolelle. Esimiehen puolelle 12V ja 24V virran ulosotot Lukittava avainkaappi asennettuna esimiehen tilaan, sovittava paikka erikseen. Takaosanistuimissa on oltava vähintään lannevyöt. Etuistuimien ja miehistöosan väliin on rakennettava säilytystilat (-hyllyt) miehistön henkilökohtaisille ja muille varusteille. Säilytystilan malli on sovittava valmistajan ja ostajan kanssa. Miehistötilan ja ohjaamon välisen kaapiston alapintaan kiinnitetään, ei kuljettajaa haittaava, valaisin jalkatilan valaisua varten, kytkimellä. Etuistuinten taakse on asennettava ohjaamon levyinen, tukeva turvakaide ja kuljettajan taakse on laitettava läpinäkyvä suoja. Miehistötilan takaoviin on laitettava kiinnikkeet liikenteenohjauskilville molemmin puolin. Miehistötilojen takapenkkien alle varattava tila pintapelastusvälineille ym. Välineet sijoitetaan muovilaatikoihin (4 kpl kokonaishintaan kuuluvina), joiden koko on ~400mm x 600mm. Laatikot sijoitetaan pitkittäin takapenkkien alle kehikkoon siten, että ne eivät pääse jarruttaessa liukumaan eteenpäin. Alimmaiseksi on jätettävä tila rankalaudalle laatikkotelineen alle.

6 (18) Viidelle A4-kokoiselle kansiolle ja kirjalle on tehtävä säilytystilat kuljettajan ja esimiehen väliin. Paikka on sovittava valmistajan ja ostajan kanssa. Isot punaiset merkkivalot on laitettava ohjaamoon erilliseen käyttöpaneeliin palopumpun voimanotolle, avoimelle kalustotilan ovelle ja valomastolle. o Valmistajan on asennettava ohjaamoon, kokonaishintaan kuuluvina, 1+5 käsivalaisinta latauslaitteineen, joista vähintään kaksi kappaletta EX- suojattua käsivalaisinta. Lataustoiminto verkko/akku. o Sisäverhoilussa on käytettävä mahdollisimman hyvin käyttöön sopivia materiaaleja. Pinnat tulee olla helposti pudistettavissa. o Materiaaleista on sovittava valmistajan ja ostajan kanssa ennen valmistusta. o Lisähintaan voidaan tarjota miehistön oville omat sivupeilit. 4.2 Alustan muutostyöt ja lisärakenteet Takajättökulma on oltava vähintään 12 astetta kuormattuna. Lisärakenteissa on käytettävä mahdollisimman hyvin käyttöön sopivia materiaaleja. Materiaaleista on sovittava valmistajan ja ostajan kanssa ennen valmistusta. 5. SAMMUTUSJÄRJESTELMÄ 5.1Vesisäiliö Vesisäiliön tilavuuden tulee olla noin l, tarkka säiliön koko ja muoto sovitaan tilaajan kanssa. Säiliön koko, muoto ja mitat käytävä ilmi tarjouksesta. Säiliön kiinnitys on tehtävä alustan valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tarjouksesta tulee ilmetä säiliön kiinnitystapa. Vesisäiliö on valmistettava korroosiovapaasta materiaalista. Valmistajan on esitettävä tietoa eri valmistusmateriaaleista sekä eri materiaalien yhteiskäyttösopivuudesta. Vesisäiliö on varustettava poikittaisella ja pitkittäisellä loiskevälilevyllä tai rakenteilla, joiden jakamien säiliöosien puhdistus- ja tarkastustehtävät tulee voida tehdä yhdestä tai useammasta miesluukusta. Säiliöosien maksimi koko noin 600 l Säiliön kannessa täytyy olla pikalukituksella varustettu miesluukku, halkaisijaltaan vähintään 450 mm. Takakalustotilassa tai -helmassa, oikealla puolella täytyy olla yksi 3 :n automaattinen täyttöventtiili 3 kynsiliittimellä ja suojakannella. Täyttöaukon pikaliittimessä on oltava suojaverkko. Täyttöventtiilille lämmitys moottorin jäähdytysnesteellä. Ylivuoto-/korvausilmaputken tai vastaavan pitää estää kaikissa tilanteissa

7 (18) haitallisen suuren yli- tai alipaineen muodostuminen säiliöön. Sen rakenteen tulee olla sellainen, että jarrutuksissa ja kiihdytyksissä siitä tuleva vesimäärä on mahdollisimman vähäinen. Kallistuskokeessa maksimi sallittu ylivuotomäärä täydellä säiliöllä on, noin 30 L. Ylivuotoputken pää tulee ulottua auton rungon alapinnan alapuolelle ja sijoitus ei saa olla vetoakselin kohdalla. Ylivuoto-/korvausilmaputken koko tulee olla sellainen, että säiliön tulee kestää täyttyminen ja tyhjeneminen tuotolla 3000 l/min. Vesimäärän led-valomittari on oltava palopumpun paneelissa. 5.2 Palopumppu Pumppu oltava yksiasteinen keskipakopumppu. Pumpulle oltava 10 vuoden takuu materiaali ja valmistusvirheille. Pumpun tuoton on oltava noin l / minuutissa noin 10 bar paineella omasta vesisäiliöstä varustettuna seuraavilla laitteilla ja varusteilla: Palopumpun ja vesisäiliön välille on asennettava imuputkisto, jossa on takaiskuventtiili, joustava liitos, sekä paineilmatoiminen, sähköohjattu läppäventtiili. Imuputkiston koko varusteineen on mitoitettava pumpun tuoton mukaisesti. Vähintään 2 kpl:ta 76mm ulosottoa varustettuna pallo- tai läppäventtiileillä, palokuntakynsiliittimillä. Kaikki paineulosotot on oltava kallistettuna ~15 astetta alaspäin. Pumpun paineaukoissa mahduttava olemaan B/C muunnosliitin paikoillaan takaluukun ollessa kiinni. Sarjasyöttöyhde 4 asennetaan esim. takahelmapeltiin Painemittari, D 80 mm, asteikko + 25 bar Imu-/sarjapainemittari, D 80 mm, asteikko -1/+25 bar Moottorin lämpömittari. Lämmitys moottorin jäähdytysnesteellä: Pumpun pesä ja paineulostulo (paineventtiili) sarjasyöttö ja täytönventtiili Palopumppu on asennettava keskipumppuasennuksena, ulosotot ja käyttöpaneeli takakalustotilassa K6-7. Ohjaamon paneelissa on oltava punainen, iso merkkivalo, joka palaa kun palopumppu on päällä. Palopumpun voimansiirtona on käytettävä oikein mitoitettua nivelakselistoa. Nivelakselistossa käytettävä vakionopeusniveliä. Välityssuhde on valittava siten, että pumpusta saadaan täysi teho moottorin parhaalla vääntöalueella. Palopumpulta on rakennettava 1":n täyttöputkisto säiliöön säiliökiertoa varten

8 (18) (ei imuputkeen). Täyttöputkessa on oltava takaiskuventtiili säiliön puoleisessa päässä. Palopumppuun tulee asentaa automaattinen järjestelmä estämään pumpun ylikuumeneminen pienillä veden virtausnopeuksilla. Pumpun käyttöpaneeli: pumpun käyttötuntimittari palopumpun käyttökytkin (jos mahdollista) vesisäiliön tilavuusmittari vakiopainesäädin oltava palopumpun kaasu vesisäiliön automaattitäyttöventtiilin kytkin(käsi- ja autom.-käytöllä) öljynpaineen varoitusvalo auton kaikkien työvalojen käyttökytkin 6. KALUSTOTILAT JA NIIHIN SIJOITETTAVA KALUSTO 6.1Yleistä Kalustotilojen on oltava helposti puhdistettavia ja ne on rakennettava kestävästä ja käyttöön hyvin soveltuvasta materiaalista koska kalustotilat pestään myös sisäpuolelta vedellä ja pesuaineella. Jokaisen kalustotilan lattiassa on oltava veden tyhjennysreikä. Tyhjennysreikä on suunnattava niin, ettei sen kautta nouse likaa kalustotilaan. Korirakenteen kiinnityksessä on noudatettava alustan valmistajan ohjeita. Kummallakin sivulla on oltava kolme säleovea ja takana on oltava kaasujousilla varustettu ylösnouseva, noin mm leveä luukku. Kalustokorin takaosa laskettava alas taka-akselin takapuolelta kaappien K5, K6/K7 ja K8 kohdalta. Lattian korkeus maasta noin mm. Kalustotilan sivulla, katon pinnasta ylöspäin on asennettava noin 300 mm korkeat, koko kalustotilan pituiset, punaiseksi RAL 3001 maalatut ja yläreunoistaan sisälle päin hieman kallistetut tukevat reunat. Kalustotilan katon korkeus alustan rungon yläpinnasta oltava noin mm (+/- 50 mm). Asennetaan kalustotilakohtaiset A5-kokoiset kalustoluetteloiden pidikkeitä. 6.2 Ovet Säleovet on oltava kevytkäyttöisiä, tiiviitä, jousikevennyksellä ja tankolukituksella varustettuja. Optiona on tarjottava oikean etukalustokaapin (K3) ja vasemman etukalustokaapin (K10) kohdalle alas kääntyvät kaasujousin kevennetyt askelmaluukut. Luukkujen kiinnipysyminen on varmistettava.

9 (18) Ylöspäin aukeavat ja saranaovet on oltava tiiviitä ja varustettava lukituksella. Ovessa tulee olla kaasujouset jolla ovi pysyy auki asennossa. Ovessa tulee olla kahva jolla oven saa suljettua. Ovessa tulee olla työvalo joka valaisee luukun ollessa auki. Oven ala- ja sisänurkkiin vilkuttavat keltaiset valot, jotka näkyvät taakse ja sivuille oven ollessa auki. 6.3 Etukalustotilat (oikea etu K3) Etukalustotilan pituus on oltava noin mm, syvyys 650 mm ja korkeus mm. Asennetaan 2 kpl:ta siirrettäviä välihyllyä. Hyllyjen paikat sovitaan erikseen. Etukalustotilan alaosaan on valmistettava vetotaso, mihin asennetaan alkusammutuskalustolle säilytystelineet sekä jää tilaa savutuulettimelle. Tilaan laitetaan kaksi letkukehikkoa päällekkäin ja vähintään neljä letkukehikkoa rinnakkain kokonaishintaan kuuluvina (leveys 150 mm, korkeus 500 mm, pituus 600 mm). Alkusammutuskalusto ja tilaan tuleva muu kalusto on kiinnitettävä siten, että tila on tehokkaasti käytetty hyväksi. 6.4 Keskikalustotila (oikea, keskellä K4) Keskikalustotilan pituus on oltava noin mm, syvyys 650 mm ja korkeus 900 mm. Keskikalustotilan syvyys on mahdollisimman suuri (vesisäiliön mukaan). Tilaan rakennetaan reunalliset hyllytasot siten, että hyllyille voidaan asentaa muovilaatikoita kolme laatikkoa päällekkäin, kokonaishintaan kuuluvina. Laatikoiden luisuminen ulos estetään sopivalla rakenteella. Laatikoiden koko ~400 x 600 mm ja kokonaishintaan kuuluvina. Asennetaan varapullokaappi hyllylle oikeaan reunaan. Lisäksi kaappiin jätetään tilaajan kanssa erikseen sovittava tyhjä tila muun kaluston kiinnittämistä varten. 6.5 Takakalustotila (oikea, takana K5) Takakalustotilan pituus on noin mm, syvyys 500 mm ja korkeus mm. Kalustotilaan on asennettava irrotettava kääntölevy paloposti- ja armatuurikalusto varten. Kestävällä rungolla varustetut hyllyköt muulle kalustolle.hyllyt oltava korkeussuunnassa säädettäviä. Kalustotilan etureunaan, alas vasemmalle on asennettava täysin ulos tuleva, lukittuva vetotaso irtopumpulle ja sen varusteille sekä polttoainekanisterille ja suppilolle.

10 (18) Tämän takakalustotilan lattian alapuolelle on tehtävä lukittava ja helposti ulosvedettävä rst-kaukalo. 6.6 Peräkalustotila (K6 ja K7) Peräkalustotilan leveys on noin mm, syvyys 950 mm ja korkeus mm. Kalustotilaan on asennettava kaarevapohjainen hylly tai laatikko, johon mahtuu 2 kpl. 76 mm:n letkukieppiä ja 4 kpl. 39 mm:n letkukieppiä vierekkäin pystyasennossa. Sovitaan myöhemmin tarkasti tilaajan kanssa. 2 tukevaa metallihyllyä on valmistettava edellisen yläpuolelle, jonka alemman oikeaan reunaan sijoitetaan generaattorin käyttötaulu. Palopumppu tai ulosotot/syötöt sijoitetaan peräkalustotilan oikealle puolelle. Oikealle puolelle alas tulee sijoittaa säiliöntäyttö. Kaikki pumpun toimintaan liittyvät käyttöpaneelit on oltava näkyvällä paikalla sijoitettuna yhteen paneelikokonaisuuteen. Lisäksi tilassa on kohdan 12.1 mukainen paineilmaletku. Vasemmalle alas kaksikerroksinen vetotaso hydraulisille pelastusvälineille. Takaoven kummallakin puolella on oltava tukevat ylösnousutikkaat, jotka ovat kiinteät tai irrotettavissa aputikkaiksi. Tikkaiden tausta päällystetään Al- tai Rst-potkulevyillä. 6.7 Takakalustotilat (vasen, takana K8) Takakalustotilan pituus on noin mm, syvyys 500 mm ja korkeus mm. Kalustotilaan on asennettava korkea, kääntyvä kalustolevy käsiraivauskalustolle. Kestävällä rungolla varustetut hyllyköt muulle kalustolle. Hyllyt oltava korkeussuunnassa säädettäviä. Tämän takakalustotilan lattian alapuolelle on tehtävä lukittava ja helposti ulosvedettävä rst-kaukalo. 6.8 Keskikalustotilat (vasen, keskellä K9) Keskikalustotilan pituus on noin mm, syvyys 650 mm ja korkeus noin 900 mm. Keskikalustotilan syvyys on mahdollisimman suuri (vesisäiliön mukaan). Keskikalustotilan yläosaan on asennettava tukeva metallihyllykkö, johon sijoitetaan kolme muovilaatikkoa vierekkäin, kokonaishintaan kuuluvina. Keskikalustotilan alaosaan sijoitetaan polttomoottorikäyttöisiä raivaus- ja moottorisahoja ym. kalustoa.

11 (18) Polttomoottorikäyttöisille työkaluille on valmistettava reunoilla ja pikakiinnityksellä varustettu, tiivis kemikaalienkestävä kaukalo, joka on voitava helposti vetää ulos puhdistusta varten. Työkalujen kiinnikkeet kuultava toimitukseen. 6.9 Etukalustotilat (vasen, edessä K10) 6.10 Katto 6.11 Vinssi Etukalustotilan pituus on oltava vähintään noin mm, syvyys 650 mm ja korkeus mm. Asennetaan 2 kpl:ta välihyllyä. Kalustotilan, alaosaan on asennettava vetotaso generaattoria varten. Kaluston sovittelusta on sovittava yhdessä Pohjanmaan pelastuslaitoksen kanssa. Lisäksi kalustotilaan on laitettava ohjaukset valomastolle optio (valomaston paikka korin ja hytin välissä). Kalustotilan katolle oikeaan reunaan kahdet imuletkukotelot noin 180x4100 mm päällekkäin. Viereen kattolaatikko noin 3500x650x407mm pitkittäin.laatikko oltava vesitiivis tai pohjaan asennettava ritilä ettei kalusto on pohjaa vasten. Laatikon päälle asennetaan sarjatikas kokonaishintaan kuuluvana. Vas.reunaan vetojatkotikas alaslaskutelineellä kokonaishintaan kuuluvana. Sijoitus siten, että tilavaraus esim. Resca-pintapelastuslautalle. Malli ilmoitettava. Lisäksi katon etuosaan ja sivulle asennetaan erillisiä säilytyslaatikkoja. Mitat sovitaan ostajan kanssa erikseen. Asennetaan sähkökäyttöinen vähintään noin 5 tn vetotehoinen vinssi joka on oltava tarkoitettu ammattikäyttöön. Vinssissä on oltava sähköinen vetovoiman rajoitus. Vinssi varustetaan köydellä (ei vaijeri). Köysi ei saa nousta rummulta sivulle kun rumpu on vapautettu. Rummun vapautus oltava lukittava ja ei mahdollista käyttää kuormitettuna. Rummun jarrun oltava automaattinen, kun veto lopetetaan. Vinssi on oltava asennettu auton etukeulaan hyvin suojattuna. Keulaan on asennettava vetopaikka kaksinkertaisella vaijerilla ja pylpyrällä (sis. toimitukseen) tapahtuvaa vetoa varten. Vinssille on asennettava sähkökauko-ohjain noin 2 m:n kaapelilla. Langaton käyttöohjain on tarjottava lisähintaan. Optiona lisähintaan voidaan tarjota hydraulikäyttöinen vinssi. Alustan rungon molemmissa päissä on oltava auton vedon kestävä vetopaikka.

12 6.12 Vetokuula (optio) (18) 4 kpl pyöräkiilaa asennetaan kokonaishintaan kuuluvina sopimuksen mukaan. Irrotettava 50 mm vetokuula kevytperävaunulle (maksimi paino kg), 12 V 13 napaisella pistokkeella. Vetolaitteen kiinnityksineen on oltava testattu ja hyväksytty voimassa olevien direktiivien mukaisesti Vaahtojärjestelmä (Optiona lisähintaan) Autoon asennetaan kiinteä vaahtosekoittaja. Vaahtosekoittajan on oltava vastapaineesta riippumaton, seossuhde valittavissa 0-1%/3%./6%. Vaahtosekoittajan on voitava ottaa letkulla (Stortz liitin) vaahtonestettä myös ulkopuolisesta vaahtosäiliöstä. Vaahtojärjestelmä pitää toimia ilman ulkoista virransyötttöä. Järjestelmälle on rakennettava kiinteä huuhtelujärjestelmä auton vesisäiliöstä. Vaahtonesteen pääseminen vesisäiliöön on estettävä. Toimitukseen tulee kuulua vaahdon imuletku, jonka päässä 1 m putki sekä muunnosliitin (Stortz - 2" kynsiliitin) Kalustokoriin tilaajan hyväksymään paikkaan asennetaan kiinteä, vähintään 200 l vaahtonestesäiliö. Vaahtosäiliön materiaalina tulee käyttää haponkestävää terästä tai lujitemuovi. Säiliö tulee varustaa yhdellä pikaliittimellä (3") ja kannella varustetulla täyttöaukolla mikä asennetaan kalustotilan katolle. Säiliö on varustettava yli- ja alipaineventtiilillä, jotka on sijoitettu siten, että ne eivät tukkeudu vaahtoroiskeista. Ylipaineventtiilistä putkitus auton alle. Putkisto hanoineen jotka ovat jatkuvasti kosketuksessa vaahdon kanssa tulee olla haponkestävästä teräksestä, armatuurien tiivisteet sopivaa laatua, johon vaahtoneste ei vaikuta. Kemikaalinkestävä muoviletku tulee erikseen hyväksyttää tilaajalla. Tällöin on käytettävä kaksinkertaisia letkunkiristimiä. Vesi- ja vaahtoventtiilien kahvat merkitään omilla tunnusväreillään ( vesi = sininen, vaahto = keltainen). Venttiilit ovat pääsääntöisesti läppä- tai palloventtiileitä. Istukka-, luisti tai muut ruuvattavat venttiilit eivät ole hyväksyttyjä. 7. SÄHKÖJÄRJESTELMÄ 24 V 7.1 Latauslaite Latauslaite on asennettava normaalisti lataamaan auton akkuja sekä käsivalaisimia (6 kpl) silloin kun latauslaite on kytketty sähköverkkoon. Silloin

13 7.2 Katkaisijat 7.3 Valot (18) kun latauslaite ei ole kytketty sähköverkkoon on latauksen tapahduttava muulla tavoin. Ulkopuolisesta 230 V sähkönsyötöstä 4-osaiset pistorasiat kulj. ja esimiehen istuimien taakse. Lisäksi ohjaamon takatilan pöytätason alle on asennettava 220V / 8 kpl pistoke mahdollisia lisälaitteita varten. Latauslaite on mitoitettava siten, että se mahdollistaa myös tulevaisuudessa uusien sähkölaitteiden sijoittamisen ajoneuvoon. Päävirtakatkaisija on asennettava käyttöpaneeliin kuljettajan paikalta hyvin näkyvälle kohdalle ja katkaisijalle on asennettava hyvin havaittava merkkivalo. Samaan käyttöpaneeliin on asennettava katkaisijat puskurivilkuille, pumpputilan kennolle ja työvaloille. Paneelin malli ja tarkka paikka on sovittava tilaajan kanssa ennen sen valmistamista. Miehistö tilan valon katkaisija oltava miehistötilassa sekä edessä kuljettajan/esimiehen ulottuvuudessa. Takakalustotilan takaseinään on asennettava kaksi neliön muotoista, isoa ja upotettavaa, vinolla kiinnityskehyksellä varustettua 2 x 20 W (tai vastaavaa) peruutus /työvaloa jotka syttyvät peruutusvaloiksi tai katkaisimesta. Lisäksi korirakenteen etureunaan alas on asennettava 2 kpl:ta ajouravaloa. Auton kummallekin puolelle on asennettava kolme tai neljä sivutyövaloa etu-, keski- ja takakalustotilan katolle sekä ohjaamon sivuille tai vastaavat led tekniikalla toteutettuna. Sivutyövalot asennettava niin että valaisevat auton sivustoa auton koko pituudelta. Niille on asennettava yksi katkaisija ohjaamoon ja rinnakkaiskäyttömahdollisuus pumpputilan paneeliin. Jokaiseen kalustotilaan on asennettava riittävä valaistus vähintään 2 kpl LED tankovalo tai vastaava. Takaluukun sisäpintaan on asennettava kaksi upotettua LED-valaisinta. Kaikille kalustotilan valoille yhteinen katkaisija ohjaamon käyttöpaneeliin ja pumpputilan käyttöpaneeliin. Autoon asennetaan paineilmatoimisesti nouseva ja laskeva valomasto Valomastossa on oltava neljä vähintään 500 W:n valoa tai valotehoiltaan vastaavaa LED-valoa, suunnattuna samaan suuntaan. Valomaston paikka on hytin ja korin välissä. Valomastossa on oltava sinivilkku. Toimii 24V järjestelmässä. Työvalo keulavinssille. 7.4 Lisälaitteet ja johdotukset Lisälaitteille on asennettava oma sulakerasia, josta kytketään kaikki lisälaitteiden sähköt. Sulakkeet on nimettävä käytön mukaan rasiaan. Lisälaitteiden sijainti, sulakkeiden numerointi ja johdotusreitit on esitettävä sijaintipiirustuksessa. Myös sähkökaaviot on kuuluttava toimitukseen. Lisälaitteiden mahdollisten liitosten ja liittimien sijaintipaikat on merkittävä sijaintipiirustukseen. Kaapelikanavissa ei saa olla jatkoksia.

14 (18) Johtokanaviin on oltava esteetön pääsy. Lisäksi lisälaitteille on oltava hyvä huollettavuus. Johtojen on kestettävä liuottimia ja öljyä. Jokaisen kalustotilan ja lisäsulakerasian välille on jätettävä vähintään kaksi vapaata johtoa, jotka on selvästi merkittävä johtoihin ja vastaaviin kaavioihin. Akkujen lähelle on asennettava Nato-pistoke. Hätäkäynnistyskaapelit on toimitettava auton mukana. Johdon poikkipinta-alan on oltava vähintään 70 mm2, johtojen pituus on oltava 4,5 m ja kummassakin päässä on oltava Nato-pistoke. Lisäksi on toimitettava noin 0,5m pitkä adapteri, jonka toisessa päässä on hauenleukapihdit ja toisessa päässä on Nato-pistoke. 7.5 Peruutuskamera (optio) Ajoneuvoon on asennettava peruutuskamera omalla näytöllä. Kamera on oltava varustettu automaattisella suojaläpällä. 8. HÄLYTINLAITTEET (hyväksytyt) 8.1 Äänihälytin 8.2 Hälytysvilkut Äänihälyttimen ohjausosa on sijoitettava ohjaamoon myyjän ja ostajan sopimaan paikkaan. Hyväksytty kovaääninen on asennettava ajoneuvon keulaan siten, että äänenpaine ei pienene edessä olevien rakenteiden vuoksi. Tarjouksessa on kerrottava laitteiden mallia sekä teknisiä tietoja. Paineilmatorvet ohjaamon katolle (optio). Painikkeet kuljettajalle sekä esimiehelle, toimivat sinivilkkujen ollessa päällä. Hälytysvilkut oltava R 65 hyväksyttyjä. Ohjaamon katolle (aurinkolipan päälle) on asennettava paneelivilkku (led+halogeeni). Maskiin on asennettava neljä led-vilkkua. Kalustotilan takaseinään, kumpaankin ylänurkkaan on asennettava neliönmuotoiset, isot ja upotettavat ledsinivilkut. Kalustokorin etuja takaosaan, ylös sivulle on asennettava led-valovilkut (2+2 kpl). Sekä ohjaamon etu- ja takaoven väliin (2 kpl). Ohjaamossa on oltava käyttöpaneelissa katkaisin, jolla etuvilkut voidaan kytkeä pois. Kattovilkuille / paneelille ja etuvilkuille oltava omat sulakkeet. Vilkkujen tarkemmat sijoitukset on sovittava ostajan kanssa. Tarjouksessa on kerrottava laitteiden mallia sekä teknisiä tietoja. 9. SÄHKÖJÄRJESTELMÄ 230V/380V 9.1 Ohjaamon ulkopuolinen vaihtovirtasähkön syöttöpistoke Hyttiin kuljettajan puolelle penkin alle on asennettava 230V:n syöttöpistoke. Sähkösyöttö kytketään latauslaitteille ja sisätilan pistokkeille (8 kpl)

15 (18) 9.2 Generaattori (optio) Ajoneuvoon kiinteästi asennettavan generaattorin tehon on oltava noin 12 kva:n. Siinä on oltava hydrauliöljyn lauhduttaja joka mahdollistaa generaattorin jatkuvan käytön täydellä teholla. Järjestelmän on toimittava tarvittaessa yhtäaikaisesti ja moitteettomasti palopumpun, hydraulipelastusvälinesarjan ja vinssin kanssa. Kierroslukumuutoksia ei saa aiheuttaa jännitemuutoksia. Roiskevesisuojattu generaattorin käyttötaulu on asennettava kalustotilaan K10. Käyttötaulun tarkka paikka sovitaan valmistajan ja ostajan kanssa. Käyttötaulussa on oltava vähintään yksi 16A:n tai 32A:n 400 V:n pistorasioita ja neljä 230 V:n pistorasioita, vikavirtasuojakytkimet, volttimittari ja kytkin valomaston valoille. Roiskevesisuojatut, maadoitetut kaksoispistorasiat on asennettava pelastusvälinesarjan hydraulipumpun kalustotilaan. Lisä sähköpistoke vastapuolisessa kapissa sovitaan ostajan kanssa. 10. RADIO- JA VIESTIKALUSTO 10.1 Antennijärjestelmä 10.2 Virve-radio 10.3 Tietokone Autoon on asennettava VIRVE/GPS antennijärjestelmä. Ohjaamoon on asennettava VIRVE ajoneuvoasema käännettävällä telineellä (sovittava tarkemmin ostajan kanssa) myyjän ja ostajan sopimaan paikkaan. Ostaja toimittaa virve-laitteen sekä statuspaneelin myyjälle. Käännettävän telineen hankkii myyjä. Kuljettajalle on asennettava erillinen tangentti käyttöpaneeliin (HF-toiminto). Ajoneuvoasema tulee asentaa siten, että radion parametroinnissa tarvittavat liittimet ovat helposti saatavilla. Ohjaamoon on asennettava johtamisjärjestelmän tietokone myyjän ja ostajan sopimaan paikkaan kääntyvällä telineellä. Ostaja toimittaa tietokoneen ja telakointiaseman. 11. LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ Alustan dieselkäyttöisestä moottorin jäähdytysnesteen lämmittäjästä on kytkettävä lämmitys seuraaville tiloille ja laitteille: takakalustotilaan on asennettava yksi lämpökennolla varustettu lämpöpatteri palopumpun lämmitys ja miehistötilaan. Lämmitysputkisto on suunniteltava ja rakennettava kestäväksi ja pitkäikäiseksi. Putkisto on lämpöeristettävä ja on varustettava paine- ja

16 (18) paluuputkeen asennettavilla sulkuventtiileillä, joiden on oltava helpossa paikassa. Tarjouksessa on esitettävä piirustuksella järjestelmän toiminta. 12. PAINEILMAJÄRJESTELMÄ 12.1 Yleistä Alustan paineilmajärjestelmästä lisäilmapainesäiliön kautta on otettava käyttövoima mm. paineilmakelalle, valomastolle, vesisäiliön automaattitäyttöventtiilille, jne. Kaikissa sammutusjärjestelmän paineilmalaitteiden sähkö- ja/tai käsikäyttöisissä paineilmaventtiileissä täytyy olla säädettävät liikenopeuden säätökuristin venttiilit. Kuljettajan askelmaan tai penkin viereen on asennettava CEJN 320 urospaineilmatäyttöliitin muovisella suojatulpalla siten, että täyttöliittimen putkeen on asennettava takaiskuventtiili alustaan liitettävään liitokseen. Takakalustotilan pumpputilaan on asennettava jousipalautteinen paineilmaletkukela, jossa on oltava noin 10 m, sisähalkaisijaltaan 6 mm, paineilmaletkua ja letkun päässä puhalluspistooli varustettuna CEJN 320 pikaliittimellä. Pistooli sijoitetaan palopumpun oikealle puolelle seinään siististi ohjaimella ja kiinnitystelineellä varustettuna. 13. MAALAUS, TUNNUKSET JA MERKINNÄT 13.1 Yleistä Maalaus punaisella RAL 3001 sävyllä (tai kirkkaampi) / valkoisella RAL 9010 myyjän ja ostajan kanssa sovittavan mallin mukaan Ohjaamo 13.3 Kalustotilat 13.4 Etupuskuri: Ohjaamon värisävy tehtaalta tullessa on RAL 3001 punainen tai kirkkaampi. Valkoisen raidan muoto ja paikka sovitaan valmistajan ja ostajan kanssa. Esimerkkinä voi käyttää nykyinen RP101 Vaasassa. Sivuilla säleovien yläpuolella olevat reunat, takaovi ja takaseinä on maalattava RAL 3001 punaiseksi. Noin 250 mm korkea valkea/punainen heijastava vinoraidoitus on laitettava takaseinään ja takaoveen koko auton leveydellä. Etupuskuri on maalattava valkoiseksi. Eteen vinssin kehdon ja puskurin raidoitus malli RP501, värinä päiväloistekeltainen Vanteet:

17 (18) Vanteet jätetään alkuperäiseen väriinsä Tunnukset ja vaakunat: Ohjaamon oviin kummallekin puolelle on kiinnitettävä Pohjanmaan Pelastuslaitoksen vaakunat (jotka tilaaja toimittaa). Kummallekin sivulle kalustotilan yläreunoihin teksti Pohjanmaan Pelastuslaitos ja alle Österbottens räddningsverk. Takaoveen, katolle ja sivuille on laitettava yksikkötunnukset, joiden paikat sovitaan valmistajan ja ostajan kanssa. Tunnusten korkeus sivuilla 250 mm, takana on 300 mm, sekä katolla 500 mm. Jos ei muuta sovita sovitaan valmistajan ja ostajan kanssa. Tekstien fontti on oltava "HELVETICA MEDIUM". 14. RUOSTEENESTO Täydellinen ruosteenestokäsittely on tehtävä muutostöiden jälkeen. Tarjouksessa on kerrottava miten ja millä aineella em. käsittely tehdään, lisäksi tarjouksessa on mainittava käsittelyn voimassaoloaika (minimi 6 vuotta) mahdollisine takuuehtoineen. 15. KÄYTTÖTEKSTIT JA SYMBOLIT Autossa olevat katkaisijat, kytkimet, venttiilit, mittarit jne. täytyy merkitä ISO/DIS standardin mukaisilla paloautojen ja laitteiden käyttösymboleilla ja lisäksi kaikki katkaisijat ja merkkivalot, myös alustan, on merkittävä kaiverretuilla teksteillä. Pyydettäessä on merkittävä myös ruotsiksi. Rengaspaineet on merkittävä kummallekin puolelle autoa, etu- ja taka-akseleille, 1 cm korkeilla teksteillä. 16. LUOVUTUSKUNNOSSA OLEVAN AUTON TESTAUS JA KOEKÄYTTÖ 16.1 Auton punnitus 16.2 Palopumppu Etuakseli, taka-akseli ja kokonaispainot: auto tyhjänä. Etuakseli, taka-akseli ja kokonaispainot: auto täysin toimintakuntoisena (koko kalusto paikallaan ja säiliöt täynnä) Säiliön tilavuuden mittaus. Palopumpun tuoton mittaus. Palopumpun vaihteiston, voimanoton ja nivelakseliston nivelien lämpötilan mittaus palopumpputestin yhteydessä, kun palopumppua käytetään maksimitehollaan vähintään yksi tunti

18 (18) 16.3 Kallistuskoe Todistus kallistuskokeesta toimitettava. Toimintavalmiin auton painopisteen korkeus ilmoitettava. 17. VASTAANOTTOTARKASTUS Vastaanottotarkastuksessa kaikki varusteet ja laitteet koekäytetään normiehdotuksen pren mukaan. Vastaanottotarkastuksessa on oltava seuraavat asiapaperit: liikennekatsastustodistus punnitustodistukset palopumpun koeajopöytäkirjat kallistuskokeen testaustodistus generaattorin koeajopöytäkirjat muut tarpeelliset asiakirjat 18. REKISTERÖINTI Valmistajan on rekisteröitävä valmis ajoneuvo sammutusautoksi.

3.2 Sähkölaitteet - laturin teho 2,5 kw. - akut mahdollisimman suuret. 3.3 Jousitus - ilmajousitus. - kallistuksen vakaajat molemmille akseleille.

3.2 Sähkölaitteet - laturin teho 2,5 kw. - akut mahdollisimman suuret. 3.3 Jousitus - ilmajousitus. - kallistuksen vakaajat molemmille akseleille. 1 SAMMUTUSAUTON ALUSTA 1. MOOTTORI Teho vähintään 250 kw, moottorin tulee täyttää nykyiset päästövaatimukset. 2. VAIHTEISTO Automaattivaihteisto momentinmuuntimella (ulosotto keskipumppuasennukselle vaihdelaatikon

Lisätiedot

26.11.2015. Koneiden, laitteiden ja muiden rakenneosien kiinnitysten tulee olla CEN EN 1789 mukaisia.

26.11.2015. Koneiden, laitteiden ja muiden rakenneosien kiinnitysten tulee olla CEN EN 1789 mukaisia. Tarjouspyyntö Liite 1 1 (5) Johtoyksikön alustan ja korirakenteen tekninen erittely. 1. Yleistä Johtoyksikkö tulee Pohjanmaan pelastuslaitoksen käyttöön. Rakenteiden ja kaluston kiinnityksen kestävyyteen,

Lisätiedot

3. Alusta 3.1 Kantavuus alustalta vaaditaan sammutusauton varustuksen mukainen kantavuus. Kokonaispainoluokka 18000 kg

3. Alusta 3.1 Kantavuus alustalta vaaditaan sammutusauton varustuksen mukainen kantavuus. Kokonaispainoluokka 18000 kg 1 LIITE 1 SAMMUTUSAUTON ALUSTA 1. Moottori Teho vähintään 250 kw, moottorin tulee täyttää nykyiset päästövaatimukset (Euro 6). 2. Vaihteisto Automaattivaihteisto momentinmuuntimella (ulosotto keskipumppuasennukselle)

Lisätiedot

Tilavat Canterit esittäytyvät kuljetusnäyttelyssä

Tilavat Canterit esittäytyvät kuljetusnäyttelyssä MEDIIATIIEDOTE Helsinki 17.5 Julkaisuvapaa Tilavat Canterit esittäytyvät kuljetusnäyttelyssä Seitsemännen sukupolven Mitsubishi Fuso Canter -kevytkuorma-autoille on ominaista käytännöllisyys, muunneltavuus

Lisätiedot

1. ALUSTA Sammutusauton alustaksi sopiva 4x2 tyyppinen alusta. Alustan tulee täyttää kaikki säädökset.

1. ALUSTA Sammutusauton alustaksi sopiva 4x2 tyyppinen alusta. Alustan tulee täyttää kaikki säädökset. 1 (5) Tämä liite on täytettävä kaikkien pyydettyjen tietojen osalta erikseen kutakin tarjottavaa alustaa kohti. Mahdolliset poikkeamat on mainittava tämän liitteen numeroinnin mukaisessa järjestyksessä

Lisätiedot

SAMMUTUSAUTON HANKINTA

SAMMUTUSAUTON HANKINTA 1 SAMMUTUSAUTON HANKINTA Itä-Uudenmaan pelastuslaitos pyytää tarjoustanne sammutusautosta. Hankintamenettely Hankintamenettely on avoin. Hankinnan arvo ylittää EU-kynnysarvon. Hankintailmoitus on julkaistu

Lisätiedot

02.03.2010. 1.2 Keskeiset mitat Sisäkorkeus vähintään 2180 mm. Kokonaispituus 12 m Lastinsuojaseinä toteutetaan kaappien ovilla.

02.03.2010. 1.2 Keskeiset mitat Sisäkorkeus vähintään 2180 mm. Kokonaispituus 12 m Lastinsuojaseinä toteutetaan kaappien ovilla. Loviisan kaupunki/ Kirjastotoimi TARJOUSPYYNTÖ 02.03.2010 KIRJASTOAUTON KORITYÖN HANKINTA Loviisan kaupunki pyytää tarjoustanne kirjastoauton korista sekä korin laitteista ja varusteista. Hankintamenettely

Lisätiedot

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje EI NÄIN ESIM NÄIN Aurinko-R10 Aurinkopaneelin asennus ja kytkentä Asenna aurinkopaneeli avoimelle paikalle kohti etelää (välillä itä länsi) ja kallista kohti keskipäivän aurinkoa. Tuoton kannalta 25..

Lisätiedot

QASHQAI. 16" & 17" 5,7 / 18" & 19" 5,9 l/100 km

QASHQAI. 16 & 17 5,7 / 18 & 19 5,9 l/100 km QASHQAI Malli: Moottori: VARUSTETASO: 4x4 dci 130 BUSINESS 360 KORIMALLI Korimalli Viistoperä 5-ovinen MOOTTORI Sylinterien määrä, moottorityyppi 4 rivissä Venttiileitä sylinteriä kohden 4 Puristussuhde

Lisätiedot

HUOLTOHISTORIA. Työkohde: Kone: 729 Mercedes Benz Sprinter GEL-676. Sivu: 1 / 23 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 11.9.

HUOLTOHISTORIA. Työkohde: Kone: 729 Mercedes Benz Sprinter GEL-676. Sivu: 1 / 23 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 11.9. Sivu: 1 / 23 Työkohde: Kone: 729 Mercedes Benz Sprinter GEL-676 L.Kohde: 241118 Laskutuslaji: HUO HUOLTOTYÖT 29.6.2004 142380 ALUSTAN VOITELU, RASVAUS PERÄN ÖLJYN VAIHTO VAIHTEISTON ÖLJYN VAIHTO PAKKASNESTEKESTÄVYYS

Lisätiedot

Käyttetty lavetti 4 aks PPV 2.4.2015. Puoliperävaunu 80 T kuormalle

Käyttetty lavetti 4 aks PPV 2.4.2015. Puoliperävaunu 80 T kuormalle Puoliperävaunu 80 T kuormalle 1. Päämitat: Esitekuva T620-4 Reknro WLY-998; valm nro 734/2006 Vuosimalli 2006 (rek 30.3.2006) Renkaat 285 / 70 R19.5, 8-pulttiset Rakennekantavuus 80 tonnia Kuormatilan

Lisätiedot

ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI

ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI ÖLJYPUMPPU 1:1 Viton tiivisteet Painesuhde 1:1 - Virtaus 23 l/min A327 Siirtopumppu N 1 packing m 3,6 Kg 4,3 A3271 Siirtopumppu räätälöitävällä 1" imuputkella

Lisätiedot

Perävaunun käyttöohje

Perävaunun käyttöohje Perävaunun käyttöohje Ennen ajoa tarkistakaa: vetolaitteen ja sen kiinnitysosien kunto perävaunun ja auton kiinnityksen varmuus, perävaunun turvavaijerin tulee olla kiinnitetty autoon valojen kunto pyörien

Lisätiedot

Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212. Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon

Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212. Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212 Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon 1.1.2008 Yleistä Auto on rekisteröity 4 hengelle. Kuljettajalle ja jokaiselle matkustajalle on kolmipisteturvavyöt.

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF ja LK Jakajasekoitusryhmä

Lisätiedot

Hierova kylpyamme Monte 62105 ASENNUSOPAS HIEROVA KYLPYAMME KÄYTTÖOHJE MALLI: MONTE 62105 Hyvä käyttäjä: Kiitos, että valitsit BATHLIFE kylpyammeen. Varmistaaksesi turvallisuutesi, lue ohjeet huolellisesti

Lisätiedot

Manuaalivaihteisto. With start stop Iskutilavuus (cm3) 2298 2298 2298 2298 2298 2298 2298 Ruiskutustapa. Direct Common Rail

Manuaalivaihteisto. With start stop Iskutilavuus (cm3) 2298 2298 2298 2298 2298 2298 2298 Ruiskutustapa. Direct Common Rail MOOTTORIT MOOTTORI Manuaalivaihteisto Manuaalivaihteisto Robottivaihteisto Moottorin mallimerkintä 110dCi 125dCi 150dCi 110dCi 135dCi 165dCi 150dCi Päästönormi Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5

Lisätiedot

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon Käkeläntie 41 FIN-16300 ORIMATTILA Tel. +358 3 544 3100 Fax. +358 3 544 3160 Asennusohje pdfmuodossa Säästä tämä ohje myöhempää koelaukaisua ja huoltoa varten Savunpoistoluukku voidaan asentaa täysin vaakasuoraan

Lisätiedot

6:2 6:3 6:4 6:5 7:1 7:2

6:2 6:3 6:4 6:5 7:1 7:2 Manuaali Zitzi Flipper Pro FI1101-1 TM Zitzi Flipper Pro Kaasujousi Zitzi Flipper Pro Sähköinen Sisällysluettelo Zitzi Flipper Pro Alue nr 1 Manufaturer: 2010-03-26 2:1 Korkeussäätö - Kaasujousi 6:2 Yhteenveto

Lisätiedot

Kuormantunteva hydrauliikka antaa erityisen tarkat liikkeet kaikissa kuormitustilanteissa.

Kuormantunteva hydrauliikka antaa erityisen tarkat liikkeet kaikissa kuormitustilanteissa. VOLVO PIENKAIVUKONE Nettoteho: D.80/1269 CEE: 33,7 kw/45,8 hv Työpaino: 5190-5295 kg Kauhatilavuudet: 70-231 l Suurin kaivusyvyys: 3130-3530 mm Kuormantunteva hydrauliikka antaa erityisen tarkat liikkeet

Lisätiedot

Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti

Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti Käyttöohje Luettava huolellisesti ennen käyttöä Vers.1 8/13 Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti. Sisällys Laitteen esittely ja tekniset tiedot Laite tutuksi Käyttö:

Lisätiedot

FORD Transit Custom Kombi

FORD Transit Custom Kombi HINNASTO 1.3.2014 Pidätämme oikeuden muutoksiin. Kaikki hinnat asennettuna ja sisältävät alv:n 24% FORD Transit Custom Kombi V.I.P.-luokan sisustus, 1+8 istuimet ja lisävarustelu VARUSTELUPAKETTIEN HINNAT

Lisätiedot

Vaunumallit ovat vuosien varrella vähitellen muuttuneet, on vanhempiinkin vaunuihin varaosien hankinta edelleen vaivatonta.

Vaunumallit ovat vuosien varrella vähitellen muuttuneet, on vanhempiinkin vaunuihin varaosien hankinta edelleen vaivatonta. 7900 l, renkailla Vaunumallit ovat vuosien varrella vähitellen muuttuneet, on vanhempiinkin vaunuihin varaosien hankinta edelleen vaivatonta. LAME imupainevaunut täyttävät sekä Koneettä Painelaitedirektiivien

Lisätiedot

VORTEX MID LOADER JA MAX LOADER -PUOLIPERÄVAUNUT

VORTEX MID LOADER JA MAX LOADER -PUOLIPERÄVAUNUT VORTEX MID LOADER JA MAX LOADER -PUOLIPERÄVAUNUT SUURTEHOIMURIT KUIVILLE JA MÄRILLE AINEILLE Tekniset tiedot Mid Loader Säiliön materiaali ruostumaton SS 304 -teräs, tilavuus 12.500 l netto Perävaunun

Lisätiedot

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää.

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää. 32 SKATEPAL PRO 3 PAKKAUKSEN PURKU JA ASENTAMINEN 1. Aseta kone vakaalle pöydälle 80 100 cm:n työskentelykorkeudelle. 2. Avaa yläkansi napsauttamalla koneen molemmilla puolilla olevia solkia. 3. Kannen

Lisätiedot

MOOTTORI e-thp 165 BlueHDi 120 BlueHDi 180

MOOTTORI e-thp 165 BlueHDi 120 BlueHDi 180 DS 5 TEKNISET TIEDOT JA VAKIOVARUSTEET Elokuu 2015 DS 5 TEKNISET TIEDOT elokuu 2015 MOOTTORI e-thp 165 BlueHDi 120 BlueHDi 180 Iskutilavuus cm 3 1598 1560 1997 Suurin teho kw/rpm 121/6000 88/3600 133/3750

Lisätiedot

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta Tilaa voimanotot ja niiden sähköiset esivalmiudet tehtaalta. Jälkiasennus on erittäin kallista. Suositellut vaatimukset Voimanottoa käytetään ja kuormitetaan eri

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

TIETOVERKOT HETEL 2015 / 2016

TIETOVERKOT HETEL 2015 / 2016 TIETOVERKOT 2015 / 2016 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 19" Ristikytkentäkaapit metalliovella 4 19" Ristikytkentäkaapit lasiovella 5 19" Ristikytkentäkaapit verkko-ovella 6 19" Ristikytkentärungot 7 Lisävarusteet

Lisätiedot

SÄILIÖSAMMUTUSAUTON HANKINTA

SÄILIÖSAMMUTUSAUTON HANKINTA 1 SÄILIÖSAMMUTUSAUTON HANKINTA Itä-Uudenmaan pelastuslaitos pyytää tarjoustanne säiliösammutusautosta. Hankintamenettely Hankintamenettely on avoin. Hankinnan arvo ylittää EU- kynnysarvon. Hankintailmoitus

Lisätiedot

KÄSIKIRJAN TÄYDENNYSOSA

KÄSIKIRJAN TÄYDENNYSOSA KÄSIKIRJAN TÄYDENNYSOSA Seuraavat tiedot on luettava Range Roverin omistajan käsikirjan (LRL 33 02 61 131) yhteydessä. Näissä ohjeissa viitataan lisätietoihin, jotka eivät olleet saatavana Range Roverin

Lisätiedot

2.0 l 75 kw 2.0 l 90 kw 2.0 l 103 kw 2.0 l 130 kw

2.0 l 75 kw 2.0 l 90 kw 2.0 l 103 kw 2.0 l 130 kw Tekniset tiedot. Voimansiirto 2.0 l 75 kw 2.0 l 90 kw 2.0 l 103 kw 2.0 l 130 kw Moottorin iskutilavuus [cm³] 1 968 1 968 1 968 1 968 Sylinterien lukumäärä 4 4 4 4 Maks. teho [kw (hv)] 75 (102) 90 (122)

Lisätiedot

Espoon kaupunginkirjaston uusi auto on moderni, monikäyttöinen ja muunneltava kirjastoauto lastentoimintaan.

Espoon kaupunginkirjaston uusi auto on moderni, monikäyttöinen ja muunneltava kirjastoauto lastentoimintaan. TARJOUSPYYNTÖ /LIITE 1 1 (9) KIRJASTOAUTON HANKINTA 1. YLEISET VAATIMUKSET Espoon kaupunginkirjaston uusi auto on moderni, monikäyttöinen ja muunneltava kirjastoauto lastentoimintaan. Kirjastoauton tulee

Lisätiedot

VOLKSWAGEN CRAFTER KOMBI av 3665 vm. 2016

VOLKSWAGEN CRAFTER KOMBI av 3665 vm. 2016 Pidätämme oikeuden muutoksiin. Kaikki hinnat asennettuna ja sisältävät alv:n 24%. VOLKSWAGEN CRAFTER KOMBI av 3665 vm. 2016 Tehdasverhoilu Carsport 1+8 istuimet ja lisävarustelu Crafter Kombi av. 3665,

Lisätiedot

Joustava pumppujärjestelmä

Joustava pumppujärjestelmä Joustava pumppujärjestelmä CLIPTONPUMPEN Tuorerehun lisäaineille ja säilöntähapolle Kaikentyyppiin koneisiin Laaja lisävarustevalikoima Helppokäyttöinen Helposti sovitettava 1 Helppo asentaa kaikenlaisiin

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Kuvaus AME 85QM -toimimoottoria käytetään AB-QM DN 200- ja DN 250 -automaattiisissa virtauksenrajoitin ja säätöventtiileissä. Ominaisuudet: asennon ilmaisu automaattinen

Lisätiedot

Vuokatti Off Road 20 21.5.2006

Vuokatti Off Road 20 21.5.2006 Vuokatti Off Road 20 21.5.2006 Seurojenvälinen kilpailu Moottoriurheilukeskus Rommakko Vuokatti klo. 13.00 Kilpailun järjestää Suomen off road yhdistys ry. Katsastuksessa tarkastetaan erityisesti ettei

Lisätiedot

"THE FLOW" TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02)

THE FLOW TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02) THE FLOW TECHNO TFT OY KORVENKYLÄNTIE 10 P.O. BOX 50 40951 MUURAME, FINLAND TEL: +358-14-3722113 FAX: +358-14-3722012 E-mail: flowtechno@flowtechno.com TIIVISTENESTELAITE: TFT W02 A F Sivu: 1/7 Korvaa:

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000. John Deere Erinomainen leikkuujälki

Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000. John Deere Erinomainen leikkuujälki Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000 John Deere Erinomainen leikkuujälki Helppo suoraan ajettavuus on väyläleikkurin tärkeimpiä ominaisuuksia. Maailman suurimpana golfkenttien hoitokoneiden valmistajana

Lisätiedot

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET KAUKORA OY 2(10) SISÄLLYSLUETTELO Tärkeää... 4 Takuu... 4 Solar 300 (500) Economy... 5 Toimintakuvaus... 5 Yleiset asennusohjeet... 5

Lisätiedot

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE 25/1970 KOCKUM PR0 CE S S 0 R 7 8 ATK -MON ITOI MIKONE Huhtikuussa 1970 Kockum Söderhamn AB esitti uuden karsinta-katkontakoneen prototyypin, joka suorittaa myös puutavaran lajittelun ja kasauksen. Sitä

Lisätiedot

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Maahantuoja: ISOJOEN KONEHALLI OY Keskustie 26, 61850 Kauhajoki

Lisätiedot

Pyydämme tarjoustanne seuraavasta öljyntorjuntakalustosta:

Pyydämme tarjoustanne seuraavasta öljyntorjuntakalustosta: ÖLJYNTORJUNTAKALUSTO Pyydämme tarjoustanne seuraavasta öljyntorjuntakalustosta: - öljyntorjuntapuomikontti - kalustolaatikkoja - öljyntorjuntapuomia (korkeus 900 mm) - ankkureita, poijuja, köyttä Tekniset

Lisätiedot

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Tietoverkkotuotteet 19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Kaapin leveys 600 mm Kaapin leveys 800mm Kaappirunko, jossa katto, sivut/takaseinä, ovi ja sokkelikulmat. Kaapin ovi on standardina varustettu lukolla.

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos pyytää tarjoustanne johtoautosta. Tarjouksen on täytettävä seuraavat, pakolliset ehdot (1 7).

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos pyytää tarjoustanne johtoautosta. Tarjouksen on täytettävä seuraavat, pakolliset ehdot (1 7). 1 JOHTOAUTO 01 Itä-Uudenmaan pelastuslaitos pyytää tarjoustanne johtoautosta Hankintamenettely Hankintamenettely on avoin. Hankintailmoitus on julkaistu HILMA-palvelussa osoitteessa hankintailmoitukset.fi

Lisätiedot

VAIJERIVINTTURI AJONEUVOIHIN 12V 1588 kg KÄYTTÖOHJEET

VAIJERIVINTTURI AJONEUVOIHIN 12V 1588 kg KÄYTTÖOHJEET VAIJERIVINTTURI AJONEUVOIHIN 12V 1588 kg KÄYTTÖOHJEET Lue käyttöohjeet huolella ennen käyttöä! Alla on listattuna vintturin komponenttejä ja niiden käyttö. Vintturi on tarkoitettu ainoastaan ajoneuvoihin

Lisätiedot

SÄILIÖPALOAUTON HANKINTA

SÄILIÖPALOAUTON HANKINTA 1 SÄILIÖPALOAUTON HANKINTA Itä-Uudenmaan pelastuslaitos pyytää tarjoustanne säiliöpaloautosta seuraavasti: Hankintamenettely Hankintamenettely on avoin. Hankinta ylittää EU-kynnysarvon. Hankintailmoitus

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 JOHDANTO Hyvä asiakas Kiitos siitä, että valitsit toimittajaksi Pullman-Ermatorin. Toivomme, että uusi teollisuusimurinne I 3000 toimii tyydyttävästi ja täyttää kaikki siihen asetetut

Lisätiedot

Aurinko-C20 V asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 V asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 V asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan). 2. Akut. Kaksi

Lisätiedot

301.4C. Minikaivukone

301.4C. Minikaivukone 301.4C Minikaivukone Moottori Nettoteho 13,2 kw 17,7 hp Paino Työpaino turvakaaren kanssa 1 380 kg 3 042 lb Työpaino ohjaamon kanssa 1 470 kg 3 241 lb Monipuolisuus Helppo kuljettaa ja käyttää erilaisilla

Lisätiedot

UUSIA MALLEJA N-SARJAAN!

UUSIA MALLEJA N-SARJAAN! Power Partner UUSIA MALLEJA N-SARJAAN! nn82 88 hv N92 101hv nu U S I K E T T E R Ä K A K S I K K O N82 N92 Valtra N-sarja täydentyy kahdella uudella traktorimallilla N82 ja N92, joihin on lisätty ketteryyttä

Lisätiedot

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin:

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin: Näin asennat SUKA90S suihkukaapin: Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

"THE FLOW" TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE KAKSITOIMISELLE MEKAANISELLE TIIVISTEELLE (T 03)

THE FLOW TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE KAKSITOIMISELLE MEKAANISELLE TIIVISTEELLE (T 03) THE FLOW TECHNO TFT OY KORVENKYLÄNTIE 10 P.O. BOX 50 40951 MUURAME, FINLAND TEL: +358-14-3722113 FAX: +358-14-3722012 E-mail: flowtechno@flowtechno.com TIIVISTENESTELAITE: TFT W03 A F Sivu: 1/7 Korvaa:

Lisätiedot

VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY

VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY Vi-AKCn) PPA 1 03400 VIHTI 913-46 211 VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY KOETUSSELOSTUS TEST REPORT NUMERO 1197 RYHMÄ 13 VUOSI

Lisätiedot

Tämä kuorma-auto sopii sinulle, jos työtehtäviisi kuuluvat jätehuolto, kunnallistekniset palvelut tai jakelukuljetukset.

Tämä kuorma-auto sopii sinulle, jos työtehtäviisi kuuluvat jätehuolto, kunnallistekniset palvelut tai jakelukuljetukset. VAIN YKSI ASKEL Tämä kuorma-auto sopii sinulle, jos työtehtäviisi kuuluvat jätehuolto, kunnallistekniset palvelut tai jakelukuljetukset. Sinulle, joka poistut ohjaamosta ja kiipeät takaisin monta kertaa

Lisätiedot

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 1 2 3 4 5 2 6 K 7 J G H J I 8 9 S R T Q 10 11 C D E, F A F J B K 3 FI SUOMI 1 YLEISTÄ Tämä kuvake tarkoittaa VAROITUS. Ohjeita on

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT LED-NAUHA, VARSIVALO, VALOLISTA JA LISÄVARUSTEET

TEKNISET TIEDOT LED-NAUHA, VARSIVALO, VALOLISTA JA LISÄVARUSTEET TEKNISET TIEDOT LED-NAUHA, VARSIVALO, VALOLISTA JA LISÄVARUSTEET Huom! Kaikkien osien mukana toimitetaan liitäntäohje. Led-nauha, koodi 11-760060/11-760065 - saatavilla 2 ja 3 m pitkänä nauhana, nauhan

Lisätiedot

Invataksi Ford Transit. VAKIO JA LISÄVARUSTEET 300M/350M, puolikorkea 350M/ 350L, puolikorkea

Invataksi Ford Transit. VAKIO JA LISÄVARUSTEET 300M/350M, puolikorkea 350M/ 350L, puolikorkea HINNASTO 2013 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 % Invataksi Ford Transit VAKIO JA LISÄVARUSTEET 300M/350M, puolikorkea 350M/ 350L, puolikorkea vakiovarustelu, perustuen

Lisätiedot

ISUZU D-MAX Lisävarusteet 23.9.2015

ISUZU D-MAX Lisävarusteet 23.9.2015 ISUZU D-MAX Lisävarusteet 23.9.2015 TUOTE KUVA SPACE CAB DOUBLE CAB ASENNETTUNA HINTA ALV 24% VANTEET Aluvanne 7x16" X X 749 Aluvanne 7x17" X X 933 MATTOSARJAT Kumimattosarja eteen X X 45 Kumimattosarja

Lisätiedot

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan.

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan. Ympäristöystävällinen hävittäminen Hoito ja puhdistus Hoito ja puhdistus Huoltopalvelu Hävitä pakkaus ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti. Tämän laitteen merkintä perustuu käytettyjä sähkö- ja elektroniikkalaitteita

Lisätiedot

838E Hands Free Varashälytin

838E Hands Free Varashälytin 838E Hands Free Varashälytin Huom! - Järjestelmän saa asentaa vain ammattilainen. - Älä anna laitteen tai vastaanottimen kastua. - Lue käyttöohje kokonaan ennen laitteen asennusta. - Tämän laitteen tarkoitus

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

KOJELAUTA MITTARISTO. A Nopeusmittari B Polttoainemittari C Moottorin lämpömittari D Kierroslukumittari E Monitoiminäyttö (perus/laajennettu)

KOJELAUTA MITTARISTO. A Nopeusmittari B Polttoainemittari C Moottorin lämpömittari D Kierroslukumittari E Monitoiminäyttö (perus/laajennettu) F I A T C R O M A P I K A O P A S KOJELAUTA 1 Ohjauspyörän vasen vipu: ulkovalot - 2 Mittaristo - 3 Ohjauspyörän oikea vipu: tuuli- ja takalasin pyyhkijät sekä ajotietokoneen näppäimet - 4 Connect Nav+

Lisätiedot

IH-55 KÄYTTÖOHJEET IH-5509-W 2016 / 06

IH-55 KÄYTTÖOHJEET IH-5509-W 2016 / 06 IH-55 KÄYTTÖOHJEET IH-5509-S IH-5509-W 2016 / 06 YLEISET OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useampaa liesikupumallia. Asennuskuvat ovat ohjeellisia ja näyttävät yksityiskohtia, jotka eivät

Lisätiedot

Saranallinen miesluukku on halkaisijaltaan Ø 500 mm. Siihen on asennettu luistiventtiili ja pikaliitin imemistä ja purkamista varten.

Saranallinen miesluukku on halkaisijaltaan Ø 500 mm. Siihen on asennettu luistiventtiili ja pikaliitin imemistä ja purkamista varten. Lame lokasäiliöitä valmistetaan sekä vaijeri- että koukkuvetolaitteelle. Säiliöitä valmistetaan halkaisijoilla Ø 1340, 1450, 1600 ja 1800 mm. Suurin säiliökoko on 15000 litraa. Säiliöt on vahvistettu ulkopuolisilla

Lisätiedot

Super Combi. Luotettava kumppani kun työ on tehtävä. Ei ole väliä kuinka vaativa tehtävä on, Super Combi huolehtii siitä!

Super Combi. Luotettava kumppani kun työ on tehtävä. Ei ole väliä kuinka vaativa tehtävä on, Super Combi huolehtii siitä! Rolba SUPER COMBI Super Combi Luotettava kumppani kun työ on tehtävä. Ei ole väliä kuinka vaativa tehtävä on, Super Combi huolehtii siitä! Monen vuoden kokemus ja asiakkailtamme saamamme palaute ovat tehneet

Lisätiedot

Siilotilasäiliöt ja maitohuoneratkaisut

Siilotilasäiliöt ja maitohuoneratkaisut Siilotilasäiliöt ja maitohuoneratkaisut Valion Navettaseminaari 12.2.2014 Rantasipi Airport Congress Center Esa Manninen Valio Oy AMS tilasto 2013 12.2.2014 Alkutuotanto 2 Sisältö A. Siilotilasäiliöt maitohuone:

Lisätiedot

Koukku-kontti-vaihtolavasovitteinen AMPHITEC FLEX LOADER

Koukku-kontti-vaihtolavasovitteinen AMPHITEC FLEX LOADER Koukku-kontti-vaihtolavasovitteinen AMPHITEC FLEX LOADER Kuivien ja nestemäisten aineiden puhallukseen ja imuun 14 m3 kippaavaan säiliöön, materiaalitilavuus 12 m3 Catepillar -moottori joka tuottaa max.

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 406 Skill Sähköasennus Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Työ- ja sähkötyöturvallisuus Käyttöönotto, testaus ja toiminta Mitat ja

Lisätiedot

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Vaihtolava-ajoneuvoja pidetään vääntöherkkinä. Vaihtolava-ajoneuvojen kanssa voidaan käyttää erilaisia kuormalavoja erilaisiin

Lisätiedot

Kalustovaatimukset, Oulun toimivalta-alueen linja-autoliikenne

Kalustovaatimukset, Oulun toimivalta-alueen linja-autoliikenne Kalustovaatimukset, Oulun toimivalta-alueen linja-autoliikenne Cityliikenteen tarjouskilpailu 2016 Linja-autokalustoa koskevat vaatimukset Diaarinumero TARJOUSPYYNNÖN LIITE 2. Kalustovaatimukset 1(6) Tässä

Lisätiedot

HUOLTOHISTORIA. Kone: 723 FORD TRANSIT 150L CBI-146. Sivu: 1 / 15 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 7.5.2012

HUOLTOHISTORIA. Kone: 723 FORD TRANSIT 150L CBI-146. Sivu: 1 / 15 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 7.5.2012 Sivu: 1 / 15 Kone: 723 FORD TRANSIT 150L CBI-146 L.Kohde: 230166 Laskutuslaji: HKHUOLTOT HUOLTOTYÖT 23.1.2003 73556 KM ILMANSUODATTIMEN PUHDISTUS PENKIN SELKÄNOJAN KIINNITYS ETUSUMUVALOJEN UUSIMINEN L.Kohde:

Lisätiedot

Siimet 4 aks täysperävaunu P674-3

Siimet 4 aks täysperävaunu P674-3 Siimet 4 aks täysperävaunu P674-3 Pos. 1 Päämitat Esitekuva P674-3 Massat Kokonaispaino 48.000 kg / 80 km/h erikoiskuljetuskäyttö (kuormaa 36 tn). Kokonaispaino 36.000 kg / 80 km/h perävaunukäyttö (kuormaa

Lisätiedot

HUOLTOHISTORIA. Kone: 721 FORD TRANSIT SKL-582. Sivu: 1 / 13 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm:

HUOLTOHISTORIA. Kone: 721 FORD TRANSIT SKL-582. Sivu: 1 / 13 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: Sivu: 1 / 13 Kone: 721 FORD TRANSIT SKL-582 L.Kohde: 230302 Laskutuslaji: HUO HUOLTOTYÖT 11.2.2003 62400 km ILMANSUODATTIMEN PUHDISTUS L.Kohde: 230799 Laskutuslaji: HUO HUOLTOTYÖT 2.5.2003 72143 ILMANSUODATTIMEN

Lisätiedot

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset Kuvaus Kuvaus Runko, apurunko ja vahvistus käsittelevät yhdessä erilaisia kuormituksia, joita ajoneuvoon kohdistuu käytön aikana. Apurungon mitoitus ja rakenne, kiinnitys ja vahvistus määräytyvät useiden

Lisätiedot

Nosto ja siirtovaunu LT600. Käyttö ja huolto-ohje

Nosto ja siirtovaunu LT600. Käyttö ja huolto-ohje Nosto ja siirtovaunu LT600 Käyttö ja huolto-ohje Päivitetty 21.12.2015 Kahvan kiinnittäminen ja irrotus Vaunun nosto ja lasku kuva 1 Kahva kiinnitetään työntämällä se paikalleen vaunussa oleviin tappeihin.

Lisätiedot

Mittalaitepöydät. Tuoteluettelo

Mittalaitepöydät. Tuoteluettelo 1 Mittalaitepöydät Tuoteluettelo 2 SÄHKÖTYÖPÖYDÄT... 3 MITTALAITEPÖYDÄT... 4 KORKEA MITTALAITEPÖYTÄ TM-MLP/K1,8... 4 MITTALAITEPÖYTÄ TM-MLP/M1,8... 5 MOOTTOROITU MITTALAITEPÖYTÄ TM-MLP/MO... 6 KALLISTUVA

Lisätiedot

WB-työpöydät. 5years. 2years

WB-työpöydät. 5years. 2years WB-työpöydät WB-työpöydät on suunniteltu vaativiin kokoonpanoympäristöihin. Pöytien perusajatuksena on yksinkertaisuus ja hyvä ergonomia, joiden ansiosta yksittäisen työpöydän voi muokata useisiin eri

Lisätiedot

HUOLTOHISTORIA. Työkohde: Kone: 337 MERCEDES BENZ 410 (AVOLAVA) BNO-216. Sivu: 1 / 13 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 11.9.

HUOLTOHISTORIA. Työkohde: Kone: 337 MERCEDES BENZ 410 (AVOLAVA) BNO-216. Sivu: 1 / 13 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 11.9. Sivu: 1 / 13 Työkohde: Kone: 337 MERCEDES BENZ 410 (AVOLAVA) BNO-216 L.Kohde: 231947 Laskutuslaji: HUO HUOLTOTYÖT 20.11.2003 133652 ALUSTAN VOITELU, RASVAUS, ILMANSUODATIN PUHDISTETTU VAIHTEISTON ÖLJYN

Lisätiedot

AUTOVARMA TULOTARKASTUS

AUTOVARMA TULOTARKASTUS AUTOVARMA TULOTARKASTUS Tarkastusaika: 03.11.2014 klo 1300 Sivu 1/4 Paikka: Autovarma, Vuokkoharjuntie 18, Kärkölä Ajoneuvon tiedot Rekisteritunnus LXA 949 (Ruotsi) Ajoneuvolaji Henkilöauto Merkki ja tyyppi

Lisätiedot

Matkailuauto Mercedes-Benz Sprinter Fix-Ten korityöllä.

Matkailuauto Mercedes-Benz Sprinter Fix-Ten korityöllä. Matkailuauto Mercedes-Benz Sprinter Fix-Ten korityöllä. Alusta Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI 3,5 t korkea - akseliväli 3665 mm, sisäkorkeus 1650 mm - 4-sylinterinen välijäähdytetty turbodiesel - iskutilavuus

Lisätiedot

Höysysauna ja poreallas LaSpa RUBATO

Höysysauna ja poreallas LaSpa RUBATO Höysysauna ja poreallas LaSpa RUBATO Rubato (oikeakätinen) Rubato (vasenkätinen) TEKNISET TIEDOT Mitat: 150 x 85 x 220cm (HUOM! Ammen syvyys on 40cm) Jännite: 220V Taajuus: 50 Hz Virran voimakkuus: 16

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä.

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä. Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ)

TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ) t TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ) Sisältö I. Komponentit... 3 II. Täydentävät tuotteet... 3 III. Tuotekuvaus... 4 IV. Tuotteen käyttötarkoitus... 4 V.

Lisätiedot

NISSAN INTERSTAR Van/Bus/Ohjaamoalusta

NISSAN INTERSTAR Van/Bus/Ohjaamoalusta // VARUSTEET MITTARISTO TURVALLISUUS Digitaalinen kello ABS jarrut Nopeusmittari välimatkamittarilla ESP (ei saatavana Robottivaihteiston kanssa) - - Jäähdytysnesteen lämpötila Kuljettajan turvatyyny Kierrosluku

Lisätiedot

Auto: Toyota Land Cruiser, 3.0 D-4D (2003-) Automaatti-ilmastoinnilla (alusta no. KDJ120 ) Lämmitin: HYDRONIC D5W S, 12V (diesel)

Auto: Toyota Land Cruiser, 3.0 D-4D (2003-) Automaatti-ilmastoinnilla (alusta no. KDJ120 ) Lämmitin: HYDRONIC D5W S, 12V (diesel) Asennusohje Auto: Toyota Land Cruiser, 3.0 D-4D (2003-) Automaatti-ilmastoinnilla (alusta no. KDJ120 ) Lämmitin: HYDRONIC D5W S, 12V (diesel) Asennuksessa tarvittavat varusteet: Tilausnumero Hydronic D5W

Lisätiedot

HIKLU-ALUEEN OHJE KUIVA- JA MÄRKÄNOUSUJOHTOJEN SUUNNITTELUSTA JA TOTEUTUKSESTA

HIKLU-ALUEEN OHJE KUIVA- JA MÄRKÄNOUSUJOHTOJEN SUUNNITTELUSTA JA TOTEUTUKSESTA OHJE 35/13/RIHOS 1 (5) Ohje on laadittu yhteistyössä Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa.

Lisätiedot

PULLOJÄÄKAAPPI. Käyttäjän käsikirja

PULLOJÄÄKAAPPI. Käyttäjän käsikirja PULLOJÄÄKAAPPI Mistral TYYPPI: M60, M90, TC60 Käyttäjän käsikirja S/N: Rev.: 2.0 Hyvä asiakkaamme, Onnittelumme, että valitsitte Metos-laitteen palvelemaan keittiötoimintojanne. Teitte hyvän valinnan.

Lisätiedot

VOLKSWAGEN CRAFTER Kombi av 3665 vm. 2015

VOLKSWAGEN CRAFTER Kombi av 3665 vm. 2015 HINNASTO 1.1.2015 Pidätämme oikeuden muutoksiin. Kaikki hinnat asennettuna ja sisältävät alv:n 24% VOLKSWAGEN CRAFTER Kombi av 3665 vm. 2015 Tehdasverhoiltu Carsport 1+8 istuimet ja lisävarustelu VARUSTELUPAKETIN

Lisätiedot

JÄSPI OSAA LÄMMITYKSEN

JÄSPI OSAA LÄMMITYKSEN YLÄPALOKATTILA JÄSPI 40 STOKER ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Valmistaja: Tuotekatu 11, PL 21, 21201 Raisio, Finland Puh. +358 2 4374 600 kaukora@kaukora.fi www.kaukora.fi 30.12.2008 JÄSPI OSAA LÄMMITYKSEN 1.

Lisätiedot

Korkeatason keräilytrukki 1000 kg 20.5.1998

Korkeatason keräilytrukki 1000 kg 20.5.1998 ROCLA PICKUP PHL-10 TEKNISET TIEDOT Korkeatason keräilytrukki 1000 kg 20.5.1998 Yleistä Kaikki mallit CE-vaatimusten mukaisia. Materiaaleista on n. 95% kierrätettäviä. Kuljettajan tila Ergonomisesti haarukoiden

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Transporter Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R. Järjestelmävalaisin

DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R. Järjestelmävalaisin DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R Järjestelmävalaisin Turvallisuus fin EN 1 Turvallisuus Valaisin on suunniteltu viimeisintä tekniikkaa hyväksi käyttäen Valmistettu ja testattu erittäin

Lisätiedot

Dokumentaatio. Fiat Stilo MW 130

Dokumentaatio. Fiat Stilo MW 130 Dokumentaatio Fiat Stilo MW 130 Master 7 Kimmo Kolkka sisällysluettelo: 4.1.1 Laitteisto ja virtakaavio: 3 4.1.2 Piilotetut komponentit: 4 4.1.3 Piilotetut johdotukset: 9 4.2.1 Sulakkeet: 29 4.2.2 Johtoliitokset:

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT ALFAMODUL NORDIC. Valmistaja: EDI Mobile Systems

TEKNISET TIEDOT ALFAMODUL NORDIC. Valmistaja: EDI Mobile Systems TEKNISET TIEDOT ALFAMODUL NORDIC Valmistaja: EDI Mobile Systems 1.11.2011 1 Sisällys Sisällys... 2 1. Keskeiset tiedot... 3 Käyttöominaisuudet... 3 2. Mitat ja painot... 3 3. Suunnitteluvaatimukset...

Lisätiedot

PINTA-ÄKEIDEN KÄYTTÖOHJE. MALLIT HERKULES 700, 800, 900 ja 1000

PINTA-ÄKEIDEN KÄYTTÖOHJE. MALLIT HERKULES 700, 800, 900 ja 1000 POTILA PINTA-ÄKEIDEN KÄYTTÖOHJE MALLIT HERKULES 700, 800, 900 ja 1000 POTILA Tuotanto OY Kiikostentie 7 FIN-38360 KIIKOINEN Puh. 02 528 6500 Fax. 02 553 1385 Alkaen sarjanumerosta 130 POTILA HERKULES PINTA-ÄKEIDEN

Lisätiedot