OPAS YHTEISTEN TUTKINNON OSIEN ITSENÄISEEN SUORITTAMISEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPAS YHTEISTEN TUTKINNON OSIEN ITSENÄISEEN SUORITTAMISEEN"

Transkriptio

1 OPAS YHTEISTEN TUTKINNON OSIEN ITSENÄISEEN SUORITTAMISEEN Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä Tämä opas auttaa sinua yhteisten tutkinnon osien suorittamisessa silloin, kun sinulla ei ole mahdollisuutta osallistua lähiopetukseen oppilaitoksessa tai haluat suorittaa kursseja itsenäisesti. Lataa tästä Henkilökohtainen suunnitelma itsenäisten tutkinnon osien suorittamiseen. Voit täyttää ja tallentaa sen tietokoneella tai tulostaa ja täyttää sitä paperiversiona.

2 Kirjautuminen FAI:n ItsLearningiin ItsLearningin nettiosoite on Löydät linkin sivulle myös Forssan ammatti-instituutin etusivulta kohdasta Failaisille. Klikkaa linkkiä Kirjaudu Office 365 -tunnuksilla Käyttäjätunnus : etunimi.sukunimi@opiskelija.lhkk.fi Salasana: sama kuin koneelle ja Wilmaan kirjautuessa Valitse oikea kurssi. Kurssin nimi on sama kuin Wilmassa. Suunnitelmista näet tehtävät. Yleiskatsauksesta näet tehtävien tilanteen. Aktiivinen = Tehtävä tekemättä Valmis = Tehtävä on tehty ja voit katsoa, millaisen palautteen opettaja on siitä antanut. Piilotettu = Opettaja ei ole vielä julkistanut tehtävää.

3 2 Mitä yhteiset tutkinnon osat ovat? Ammatillisten tutkintojen muodostumisesta on säädetty laissa ammatillisesta koulutuksesta (L 531/2017), ja valtioneuvoston asetuksessa (673/2017). Ammatillisiin perustutkintoihin (180 osaamispistettä) sisältyy yhteiset tutkinnon osat (myöhemmin YTO), joiden kokonaislaajuus on 35 osaamispistettä. Ammatti- ja erikoisammattitutkintoa suorittavat voivat suorittaa yhteisiä tutkinnon osia erillisinä tutkinnon osina, jos se katsotaan henkilökohtaistamisen yhteydessä tarpeelliseksi. Yhteisiä tutkinnon osia kuuluu jokaiseen tutkintoon 35 osaamispistettä (osp), joista pakollisia on 26 osp ja valinnaisia 9 osp. Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet voivat olla tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita. Yhteisiin tutkinnon osiin sisältyy kolme tutkinnon osaa: 1. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen 1 pakollisia: Äidinkieli (tai suomi toisena kielenä) 4 osp Ruotsi ( toinen kotimainen kieli) Englanti ( vieras kieli) 3 osp Toiminta digitaalisessa ympäristössä (tietotekniikka) 2 osp Taide ja luova ilmaisu Yhteensä 1 2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen 6 osp pakollisia: Matematiikka ja sen soveltaminen 4 osp Fysiikka ja kemia 2 osp 3. Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 9 osp pakollisia: Yhteiskunnassa ja kansalaisen toimiminen 2 osp Työelämässä toimiminen 2 osp Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet Yrittäjyys ja yrittäjänä toimiminen Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen (liikunta ja terv.) 2 osp Kestävän kehityksen edistäminen Valinnaiset (9 osp) osa-alueet voivat olla mistä tahansa edellä olevista tutkinnon osista tai osa-alueista, valintasi mukaan tai ne voivat koostua aiemmista opinnoistasi tai työkokemuksestasi. Olemme koonneet luetteloksi kaikki tarjolla olevat yhteisten tutkinnon osien osa-alueet, lyhyine kuvauksineen, jotka voit suorittaa itsenäisesti eri menetelmillä. Yleinen paja-aika yhteisten tutkinnon osien osastolla on torstaisin klo 12:00-16:00. Epäselvissä asioissa ota yhteyttä Tiina Kylä-Markkula puh Perustutkinnon osista annetaan arvosanat alla alevan taulukon mukaisesti. Perustutkinnot jälkeen aloittaneet Ammatilliset tutkinnon osat Arvosana 1-5 Yhteiset tutkinnon osat Tutkinnon osat: Hyväksytty / Hylätty Osa-alueet: Arvosana 1-5

4 3 Huomaa, että jokaisesta YTO-osa-alueesta annetaan numeerinen arvosana 1-5. Tämä aiheuttaa sen, että esim. työkokemusta ei voida suoraan sisällyttää yto-osa-alueeksi, koska se pitää arvioida asteikolla 1-5. Yksi osaamispiste sisältää opiskelijan työtä keskimäärin 20-30h. Oppiminen on osaamisperusteista, joten työmäärää/osaamispiste, ei voi tarkkaan määritellä. Toinen tarvitsee enemmän työtä ja harjoituksia saavuttaakseen tutkinnon perusteiden mukaisen osaamisen, kuin toinen. lla voi olla ennestään paljon osaamista, joka tunnistetaan ja vain puuttuva osa hankitaan tässä yhteydessä. Yleistä arvosanojen muodostumisesta Tyydyttävä T1 ja T2 Saadakseen arvosanan tyydyttävä, opiskelija osaa luetella asioita, laittaa paremmuusjärjestykseen, kuvata lyhyesti ilmiöitä tai asioita, tietää mikä on vaarallista itselle tai muille sekä osaa toimia ohjeiden mukaan ja noudattaa sovittuja aikatauluja. Hyvä H3 ja H4 Saadakseen arvosanan hyvä, opiskelijan tulee edellisten lisäksi osata perustella väittämiään. Miksi kysymykseen vastaaminen auttaa pääsemään syvemmälle asian ytimeen. Lisäksi opiskelija osaa kuvata asioita ja ilmiöitä laajemmin, perustella valintojaan ja ymmärtää miksi ja miten toimitaan työturvallisesti, omaa hyvinvointia edistäen. Kiitettävä K5 Saadakseen arvosanan kiitettävä, opiskelija osaa edellisten lisäksi soveltaa oppimaansa työyhteisönsä kehittämisessä, osaa kyseenalaistaa ja vertailla asioita ja pohtia asioita ja ilmiöitä eri näkökulmilta ja eri merkityksissä. Henkilökohtaistamisen vaihe Jokaiselle opiskelijalle laaditaan HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma opintojen alussa ja sitä täydennetään sovitusti. HOKS laaditaan Wilma-järjestelmään yhdessä vastuuopettajan kanssa. HOKS -keskustelussa selvitetään aiemmin hankittu osaaminen ja mietitään, miten puuttuva osaaminen hankitaan. 1. vaihtoehto: Mikäli sinulla on mahdollisuus osallistua oppilaitoksella järjestettäviin orientaatiojaksoon, voidaan jo alustavasti kartoittaa aiempaa osaamistasi muun muassa kielissä, matematiikassa ja äidinkielessä. (kahden päivän mittaisia orientaatiojaksoja on vuoden aikana neljä kertaa, vastuuopettaja kertoo ajankohdat) Orientaatiopäivien ohjelma: - t suorittavat Niilo Mäki-Instituutin matematiikan lähtötason testin ja äidinkielen lukitestit. Nämä testit toimivat alkukartoituksena ja kertovat opiskelijalle ja opettajille, mahdollisesti tarvittavista tukitoimista opintojen etenemiseksi. Matematiikan lähtötason testin tuloksella on mahdollisuus saada suoritetuksi peruslaskutoimituksien (2 osp) kokonaisuus tai osa siitä. Arvosana-asteikolla 1-5. Orientaatiopäivillä suoritetaan myös englannin- ja ruotsin kielen lähtötason testit, joiden tuloksen perusteella suunnitellaan tarvittavat lisäopinnot. - Mikäli opiskelija on aiemmin suorittanut jonkin toisen asteen tutkinnon tai sen osia taikka hänellä on lukion opintoja suoritettuna, opiskelija toimittaa aiemmat arvosanatiedot/ todistukset vastuuopettajalle.

5 4 - Vastuuopettaja toimittaa todistuksista jäljennökset opinto-ohjaajalle, joka kirjaa suoritukset opiskelijahallintojärjestelmään. - Vastuuopettaja kartoittaa puuttuvan osaamisen ja tuo tiedon yhteisten tutkinnon osien opettajille, jotka suunnittelevat henkilökohtaisen YTOjen suoritusohjelman. (tämän oppaan lopussa) 2. vaihtoehto: Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta osallistua orientaatiopäivään oppilaitoksella, vastuuopettaja tekee osaamiskartoituksen erikseen sovittuna ajankohtana. - Vastuuopettaja kerää aiemmat opiskelutodistukset, joista opinto-ohjaaja kirjaa Wilma järjestelmään aiemmin arvioidut opintosuoritukset. Arvosanat voivat olla erilaisilla asteikoilla, joten ne muunnetaan oph:n muuntotaulukon mukaisesti nykyisiksi arvosanoiksi. Viranhaltijapäätöksen osaamisen tunnustamisesta tekee Sari Saukoniemi. - Mikäli opiskelijalla ei ole suorituksesta arvosanaa ennestään, tai opinnot ovat niin vanhoja, ettei opo voi kirjata niistä arvosanaa suoraan, vastuuopettaja ja/tai Yto-opettaja kartoittaa osaamisen eli tunnista sen ja sopii opiskelijan kanssa puuttuvan osaamisen hankinnasta. Sinulla on erilaisia mahdollisuuksia osoittaa osaamisesi eri osa-alueissa. Jäljempänä on kuvaus jokaisen eri YTO tutkinnon osan/osa-alueen suorittamismahdollisuudesta ja arvioinnista. Pääsääntöisesti ne voivat olla seuraavia: - opiskelija suorittaa osa-alueen tehtävät itsenäisesti ja osallistuu päättökokeeseen - opiskelija suorittaa ensin päättökokeen ja osallistuu puuttuvan osaamisen hankkimiseen sovitulla tavalla - opiskelija suorittaa opinnot sovitusti verkko-opintoina (ItsLearning, Moodle, Classroom) - osoittaa osaamisen sovitusti näytön yhteydessä. (suositeltavaa) - Jokin muu suoritustapa esim. Blogi, video tai kirjallinen tuotos n yhteisten tutkinnon osien osa-alueiden osaamisen osoittamista käytännön työtehtävissä näyttöjen yhteydessä kannustetaan ja tuetaan. Tavoitteena on lisätä yhteisten tutkinnon osien osaamisen osoittamista näyttöjen yhteydessä. suunnittelee yhdessä opettajan kanssa, millaisissa työtehtävissä osaaminen tulee osoitettua. Suunnitelma tehdään osaamistavoitteittain, jolloin näytössä voidaan osoittaa vain osa osa-alueen osaamistavoitteiden mukaisesta osaamisesta. Yhteisten tutkinnon osien opettajan ei ole välttämätöntä seurata näyttöä käytännössä. Suunnitelmassa sovitaan, miten osaaminen dokumentoidaan. Dokumentoinnissa käytetään kirjallisen materiaalin lisäksi kuvia ja videoita.

6 5 Tutkinnon osat ja niiden osa-alueet Viestintä ja vuorovaikutusosaaminen, 1 Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi Pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp Opiskelu- ja mediataidot Vastuuopettajat: 2 osp Marika Mäntylä Anu Kaseva marika.mantyla@lhkk.fi anu.kaseva@lhkk.fi toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tulkita erilaisia tekstejä sekä hankkia ja arvioida tietoja eri lähteistä tuottaa erilaisia tekstejä ja ilmaista tunteita, ajatuksia, mielipiteitä ja käsitteitä. tekee Itslearning-kurssin tehtävät. Tehtävät liittyvät opiskelutaitoihin, mediataitoihin, kielenhuoltoon ja puheviestintätaitoihin. Kurssin pakollisina töinä on muistiinpanojen, sähköpostin, referaatin ja mediaraportin kirjoittaminen. Lisäksi pakollisiin tehtäviin kuuluu internetlähdetehtävä, viestijäkuvatehtävä, suullisen tuote-esittelyn tekemisen sekä itsearviointi. Näiden tehtävien tekemisellä saa arvosanan 1 2. Jos opiskelija tavoittelee korkeampaa arvosanaa, materiaalista löytyy lisätehtäviä. Pakollisten ja mahdollisten lisätehtävien tekeminen hyväksytysti. HUOM! Jos opiskelijalla on aiempaa osaamista, hän voi verkkokurssin sijaan suorittaa osaamisen tunnistamisen tehtävän, jossa hän kirjoittaa asiakirjastandardin muotoisen raportin itsestään ja opiskelemastaan alasta sekä laatii raportin loppuun lähdeluettelon. Tehtävässä arvioidaan kirjoitustaidon sujuvuutta, yleiskielen hallintaa, kielenhuoltotaitoja ja oikeinkirjoitusta; tiedonhakutaitoja ja lähteiden arviointia. Tarkemmat ohjeet tehtävään saa äidinkielen opettajilta. palauttaa Itslearningissä olevat seuraavat tehtävät: muistiinpano-, sähköposti-, referaatti-, mediaraportti-, internetlähde- ja viestijäkuvatehtävä ja suullinen tuote-esittely sekä itsearviointi. Edellisten lisäksi opiskelija tekee tekijänoikeuksiin, kielenhuoltoon, mediataitoon ja puheviestintätaitoon liittyvät tehtävät Itslearningissä. Tehtävien tulee olla tehty hyvällä tasolla. Edellisten lisäksi opiskelija tekee bonustehtävänä olevan tekstianalyysin. Kaikkien tehtävien tulee olla tehty kiitettävällä tasolla.

7 6 Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi Pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp Työelämän viestintätaidot Vastuuopettajat: 2 osp Marika Mäntylä Anu Kaseva marika.mantyla@lhkk.fi anu.kaseva@lhkk.fi toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tulkita erilaisia tekstejä sekä hankkia ja arvioida tietoja eri lähteistä tuottaa erilaisia tekstejä ja ilmaista tunteita, ajatuksia, mielipiteitä ja käsitteitä. tekee Itslearning-kurssin tehtävät. Tehtävät liittyvät keskustelutaitoihin, kirjoittamiseen, lukemiseen ja kielenhuoltoon. Kurssin pakollisina töinä on pohdinta itsestä ryhmäviestijänä, laajan tekstin kirjoittaminen ja kielenhuoltokoe. Näiden tehtävien tekemisellä saa arvosanan 1 2. Jos opiskelija tavoittelee korkeampaa arvosanaa, materiaalista löytyy lisätehtäviä. Pakollisten ja mahdollisten lisätehtävien tekeminen hyväksytysti. HUOM! Jos opiskelijalla on aiempaa osaamista, hän voi verkkokurssin sijaan suorittaa osaamisen tunnistamisen kaksiosaisen tehtävän, jossa hän esittelee alan tekstikäytänteitä ja tietolähteitä sekä kirjoittaa laajan tekstin. Tehtävässä arvioidaan kirjoitustaidon sujuvuutta, yleiskielen hallintaa, kielenhuoltotaitoja ja oikeinkirjoitusta; tiedonhakutaitoja ja lähteiden arviointia sekä lähteiden merkitsemistä Tarkemmat ohjeet tehtävään saa äidinkielen opettajilta. tekee Itslearning-kurssin tehtävät. Tehtävät liittyvät keskustelutaitoihin, kirjoittamiseen, lukemiseen ja kielenhuoltoon. Kurssin pakollisina töinä on pohdinta itsestä ryhmäviestijänä, laajan tekstin kirjoittaminen ja kielenhuoltokoe. Edellisten lisäksi opiskelija tekee keskustelutaitoihin, huoliteltuun yleiskieleen, lukemiseen ja kielenhuoltoon liittyvät tehtävät Itslearningissä. Tehtävien tulee olla tehty hyvällä tasolla. Edellisten lisäksi opiskelija tekee bonustehtävän tekstikäyntänteistä. Kaikkien tehtävien tulee olla tehty kiitettävällä tasolla.

8 7 Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä, ruotsi Pakolliset osaamistavoitteet, Ruotsi, perusteet Vastuuopettajat: osaa Lauri Karvonen Helena Niskanen käyttää toista kotimaista kieltä työtehtävissään ja työhön liittyvissä vuorovaikutustilanteissa. tekee Itslearning-kurssin oppimistehtävät sekä määrätyt oppimateriaalin tehtävät. Näiden tehtävien tekemisellä saa arvosanan 1 2. Jos opiskelija tavoittelee korkeampaa arvosanaa, opiskelija suorittaa kurssikokeen tai osoittaa osaamisensa monipuolisesti näytössä. Pakollisten ja mahdollisten lisätehtävien tekeminen hyväksytysti. Osaamisen osoittaminen kurssikokeessa tai näytössä. Palauttaa hyväksytysti Itslearningissä seuraavat tehtävät: portfolio, oman alan sanastotehtävän ja sähköpostin. tekee tehtävien lisäksi kurssikokeen ja osoittaa hyvää osaamista. tekee tehtävät ja kokeen kiitettävästi. Lisäksi, opiskelija osoittaa suullista osaamista suorittamalla portfoliotehtävän suullisesti, joko henkilökohtaisesti tai verkon välityksellä.

9 8 Viestintä ja vuorovaikutus vieraalla kielellä, englanti Pakolliset osaamistavoitteet, 3 osp Englanti, perusteet Vastuuopettajat: 2 osp Lauri Karvonen Helena Niskanen lauri.karvonen@lhkk.fi helena.niskanen@lhkk.fi osaa viestiä ja toimia vuovaikutustilanteissa siten, että hän kykenee harjoittamaan ammattiaan osaa käyttää oman alan työtehtävissä tarvittavaa vierasta kieltä osaa hakea tietoa erilaisista vieraskielisistä lähteistä osaa toimia monikielisessä ja -kulttuurisessa ympäristössä. tekee Itslearning-kurssin oppimistehtävät sekä määrätyt oppimateriaalin tehtävät. Tehtävät liittyvät omassa ammatissa toimimiseen ja vuorovaikutukseen englannin kielellä. Itslearningissä olevien oppimistehtävien tekemisellä saa arvosanan 1 2. Oppikirjat: Liiketalouden ja audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto: Business First Basics for Business Communication (2015), EDITA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto: Business First Basics for Business Communication ( ) EDITA Ravintola- ja cateringalan perustutkinto: Expert English for Food Professionals (Otava) Autoalan ja logistiikan perustutkinto: Enter Cars and Logistics (SanomaPro) Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto: Expert - English for Electrical and Electronics Professionals (Otava) Kone- ja metallialan perustutkinto: Enter Metalwork (SanomaPro) Talotekniikan, pintakäsittelyalan ja rakennusalan perustutkinto: Enter Construction (SanomaPro) Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto: Care for Life Englantia lähihoitajille (SanomaPro) Jos opiskelija tavoittelee korkeampaa arvosanaa, opiskelija suorittaa kurssikokeen ja osoittaa osaamisensa näytössä. Pakollisten ja mahdollisten lisätehtävien tekeminen hyväksytysti. Osaamisen näyttö kurssikokeessa. Palauttaa hyväksytysti Itslearningissä seuraavat tehtävät: portfolio, oman alan sanastotehtävän ja alakohtaiset tehtävät. tekee tehtävien lisäksi kurssikokeen ja osoittaa hyvää osaamista Osaa kertoa itsestään, tuottaa viestejä ja osaa arvioida kielitaitoaan. tekee tehtävät ja kokeen kiitettävästi. Lisäksi, opiskelija osoittaa suullista osaamista suorittamalla portfoliotehtävän suullisesti, joko henkilökohtaisesti tai verkon välityksellä. Arvioi ja kehittää kielitaitoaan omatoimisesti.

10 9 Viestintä ja vuorovaikutus vieraalla kielellä, englanti Pakolliset osaamistavoitteet, 3 osp Englanti, syventävä Vastuuopettajat: Lauri Karvonen Helena Niskanen lauri.karvonen@lhkk.fi helena.niskanen@lhkk.fi osaa toimia aktiivisena kansalaisena vieraskielisissä yhteyksissä ymmärtää kielen ja kulttuurin merkityksen osaa kehittää kielen oppimisen strategioitansa. tekee Itslearning-kurssin oppimistehtävät sekä määrätyt oppimateriaalin tehtävät. Tehtävät liittyvät aktiivisen kansalaisuuden, yrittäjyyden ja kansainvälisyyden taitojen edistämiseen. Palauttaa hyväksytysti Itslearningissä seuraavat tehtävät: CV, työhakemus ja yrityssuunnitelma. Palauttaa hyväksytysti Itslearningissä seuraavat tehtävät: CV, työhakemus ja yrityssuunnitelma. Tehtävistä on tehty vähintään 2 osoittaen tyydyttävää osaamista. Tuottaa lyhyitä viestejä ja osaa tulkita lyhyitä viestejä. Palauttaa hyväksytysti Itslearningissä olevat oppimistehtävät. Tehtävät on tehty osoittaen hyvää osaamista Osaa kertoa tehtävistään ja itsestään, tuottaa viestejä ja osaa arvioida kielitaitoaan. Palauttaa hyväksytysti Itslearningissä olevat oppimistehtävät. Tehtävät on tehty osoittaen kiitettävää osaamista. Käyttää kieltä vuorovaikutustilanteissa, täyttää asiakirjoja ja kehittää kielitaitoaan itsenäisesti.

11 10 Taide- ja luova ilmaisu Pakolliset osaamistavoitteet, Taide- ja luova ilmaisu Vastuuopettajat: Anu Kaseva Karita Stenfors-Selkälä tunnistaa kulttuurien ja taiteen merkityksen hyvinvoinnille ilmaista itseään taiteen ja luovan ilmaisun keinoin ilmaista itseään luovasti kirjoittamalla ja hyödyntää kuvitteellisia tekstejä tekee Itslearning-kurssin tehtävät. Tehtävät liittyvät eri taidemuotoihin, kulttuuriperinnön muotoihin sekä kaunokirjallisuuteen ja luovaan kirjoittamiseen. Tehtävissä opiskelija sekä hankkii tietoa aiheesta että toteuttaa luovia töitä. Itslearning-kurssin tehtäväien suorittaminen hyväksytysti. HUOM! Jos opiskelijalla on aiempaa osaamista, hän voi verkkokurssin sijasta suorittaa osaamisen tunnistamisen tehtävän, jossa opiskelija toteuttaa jonkin luovan työn (esim. kuva-, sana-, käsityö- tai tanssitaiteeseen liittyen).ja esittelee sen opettajalle. Tarkemmat ohjeet tehtävän suorittamiseen saa kurssin opettajilta. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät tyydyttävällä tasolla, osittain autettuna. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät hyvin ja kehittää luovaa ilmaisuaan eri välineillä tai tekniikoilla. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät kiitettävästi, kehittää monipuolisesti omaa luovaa ilmaisuaan ja osoittaa tehtävissään ymmärtävänsä taiteen merkityksen hyvinvoinnille.

12 11 Toiminta digitaalisessa ympäristössä Pakolliset osaamistavoitteet, 2 osp Toiminta digitaalisessa ympäristössä Vastuuopettajat: 2 osp Jari Junttila Sami Suvanne jari.junttila@lhkk.fi sami.suvanne@lhkk.fi Käyttää yleisimpiä tieto- ja viestintäteknisiä laitteita ja tekee niihin liittyviä valintoja käyttää digitaalisia palveluita ja sovelluksia. käyttäytyä netissä sääntöjen mukaan ja pitää huolta omasta netti-identiteetistään toimia vastuullisesti ja ymmärtää tekijänoikeudet pitää huolta tietoturvasta ja tunnistaa turvariskit käyttää yleisiä toimisto-ohjelmia hyödyntää mobiililaitteita ja -sovelluksia tekee Itslearning-kurssin oppimistehtävät, sekä osallistuu keskusteluun. Tehtävät kattavat yllä kuvatut osaamistavoitteet, ja koostuvat tiedonhaku ja tuottamistehtävistä. Osaamista myös sovelletaan kurssin aikana tehtävillä harjoituksilla. Palautetut, hyväksytysti arvioidut tehtävät, sekä osallistuminen tehtävien läpikäyntiin ja keskusteluun. Voidaan toteuttaa myös netin keskustelufoorumilla. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät tyydyttävällä tasolla, osittain autettuna. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät hyvällä tasolla, kykenee ymmärtämään, miten saatua osaamista voi soveltaa. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät kiitettävällä tasolla, kykenee ymmärtämään, miten saatua osaamista voi soveltaa, sekä integroi digiosaamista ammattiosaamiseensa.

13 12 Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, 6 osp Matematiikka ja matematiikan soveltaminen Pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp Perusmatematiikka 1 Vastuuopettajat: 2 osp Jari Junttila Sami Suvanne jari.junttila@lhkk.fi sami.suvanne@lhkk.fi tehdä laskutoimituksia ja mittayksiköiden muunnoksia laskea prosenttilaskuja ja soveltaa niitä käytännön tehtävissä soveltaa talousmatematiikkaa oman alan ja arkielämän edellyttämässä laajuudessa käyttää loogista päättelykykyä, yhtälöitä ja tarvittavia teknisiä apuvälineitä matemaattisten ongelmien ratkaisemiseen arvioida tulosten oikeellisuutta ja suuruusluokkaa sekä käytettyä ratkaisumenetelmää arvioida oman alan matemaattista osaamistaan Kurssi perustuu matematiikan kirjaan, joka vaihtelee aloittain: Tekniikan alat: Tekniikan laskutaito, Sanoma Pro Sosiaali- ja terveysala: Lähihoitajan lääkelaskut ja matematiikka, Edita Kaupan ja hallinnon alat: Liiketalouden matematiikka, Pii-kirjat Catering-ala: Annos ja asiakas, Sanoma Pro (tai vastaava alan kirja) Muut alat: kirjasta voidaan sopia opettajan kanssa laskee tavan omaisimmat työtehtäviin ja arkielämään liittyvät laskutoimitukset ratkaisee työtehtäviin liittyvät keskeiset matemaattiset ongelmat hyödyntäen yksinkertaisia laskutoimituksia varmistaa yksinkertaisten laskelmien oikeellisuuden käyttää laskinta ja muita apuvälineitä työtehtäviin liittyvien matemaattisten perustehtävien ratkaisemiseen laskee tavan omaisimmat työtehtäviin ja arkielämään liittyvät laskutoimitukset ratkaisee ammattiin liittyviä ongelmia matemaattisten menetelmien avulla varmistaa laskelmien oikeellisuuden käyttää sujuvasti laskinta ja muita apuvälineitä ammattialaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseen soveltaa ammattialalla ja arkielämään tarvittavia laskutoimituksia ja arvioi tulosten tarkkuustasoa soveltaa matemaattisia menetelmiä ammattialaan liittyvien ongelmien ratkaisussa ja asettelussa sekä arvioi tulosten luotettavuutta ja tarkkuustasoa varmistaa monipuolisten laskelmien oikeellisuuden ja suuruusluokan hyödyntää monipuolisesti ja tehokkaasti laskimen ja muiden apuvälineiden ominaisuuksia ammattialaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseen

14 13 Matematiikka ja matematiikan soveltaminen Pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp Perusmatematiikka 2 Vastuuopettajat: 2 osp Jari Junttila Sami Suvanne jari.junttila@lhkk.fi sami.suvanne@lhkk.fi tehdä havaintoja ja päätelmiä kuvioiden ja kappaleiden geometrisista ominaisuuksista käyttää loogista päättelykykyä, yhtälöitä ja tarvittavia teknisiä apuvälineitä matemaattisten ongelmien ratkaisemiseen soveltaa talousmatematiikkaa oman alan ja arkielämän edellyttämässä laajuudessa arvioida tulosten oikeellisuutta ja suuruusluokkaa sekä käytettyä ratkaisumenetelmää arvioida oman alan matemaattista osaamistaan Kurssi perustuu matematiikan kirjaan, joka vaihtelee aloittain: Tekniikan alat: Tekniikan laskutaito, Sanoma Pro Sosiaali- ja terveysala: Lähihoitajan lääkelaskut ja matematiikka, Edita Kaupan ja hallinnon alat: Liiketalouden matematiikka, Pii-kirjat Catering-ala: Annos ja asiakas, Sanoma Pro (tai vastaava alan kirja) Muut alat: kirjasta voidaan sopia opettajan kanssa Arviointi perustuu kokeeseen, joka tehdään itsenäisen opiskelun päätteeksi laskee tavanomaisimmat pinta-ala- ja tilavuuslaskutoimitukset käyttää ohjeen mukaan yhtälöitä, lausekkeita, taulukoita ja piirroksia alakohtaisissa tehtävissä varmistaa yksinkertaisten laskelmien oikeellisuuden käyttää laskinta ja muita apuvälineitä työtehtäviin liittyvien matemaattisten perustehtävien ratkaisemiseen laskee sujuvasti tavanomaisimmat pinta-ala- ja tilavuuslaskutoimitukset käyttää yhtälöitä, lausekkeita, taulukoita ja piirroksia alakohtaisissa tehtävissä varmistaa laskelmien oikeellisuuden käyttää sujuvasti laskinta ja muita apuvälineitä ammattialaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseen soveltaa työtehtäviin pinta-ala- ja tilavuuslaskutoimituksia ja arvioi tuloksia käyttää soveltaen yhtälöitä, lausekkeita, taulukoita ja piirroksia alakohtaisissa tehtävissä varmistaa monipuolisten laskelmien oikeellisuuden ja suuruusluokan hyödyntää monipuolisesti ja tehokkaasti laskimen ja muiden apuvälineiden ominaisuuksia ammattialaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseen

15 14 Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen Pakolliset osaamistavoitteet, 2 osp Fysiikka Vastuuopettajat: Jari Junttila jari.junttila@lhkk.fi tunnistaa keskeiset fysiikan käsitteet ja soveltaa niitä arki- ja työelämässä ymmärtää ja osaa soveltaa sekä laskennallisesti käsitellä fysiikan peruskäsitteitä ymmärtää oman alansa kannalta keskeisten fysikaalisten ilmiöiden perustan ja kykenee arvioimaan ennalta potentiaaliset vaaratilateet ja välttämään niiden toteutuminen ymmärtää energian ja energiantuotannon perusmekanismit osaa ottaa työssään huomioon kestävän kehityksen, luonnon lainalaisuudet ja niiden mukaisen ympäristöä ja energiaa säästävän toiminnan arvioida oman alan fysiikan osaamistaan tekee Itslearning-kurssin tehtävät ja perehtyy kurssimateriaaliin. sekä hankkii tietoa ja hakee vastaukset kurssin tehtäviin. Päättökoe kurssin lopuksi tuntee fysiikan käsitteitä ja lainalaisuuksia niin, että pystyy työtehtävissään ottamaan huomioon niihin liittyvät ilmiöt, mutta tarvitsee joissakin kohdin ohjausta tuntee fysiikan käsitteitä ja lainalaisuuksia niin, että pystyy työtehtävissään ottamaan huomioon niihin liittyvät ilmiöt tuntee fysiikan käsitteitä ja lainalaisuuksia niin, että pystyy työtehtävissään itsenäisesti ottamaan huomioon niihin liittyvät ilmiöt.

16 15 Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen Pakolliset osaamistavoitteet, 2 osp Kemia Vastuuopettajat: Sami Suvanne sami.suvanne@lhkk.fi tunnistaa kemikaalien varoitusmerkit ja vaaralliset kemikaalit säilyttää, käsitellä ja hävittää omalla alalla tarvittavia aineita laskea pitoisuuksia ja valmistaa liuoksia hahmottaa kemiallisen reaktion vaatimukset ja ominaisuudet toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, sekä kierrättää materiaaleja ja jätteitä ottaa huomioon ilmastonmuutokseen vaikuttavat aineet ja toimet työssään Kurssin opetusmateriaalin haltuunotto, ItsLearning-tehtävät ja loppukoe Tehtävät suoritettuna hyväksytysti, loppukokeessa riittävä osaaminen (min. 50%) tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät tyydyttävällä tasolla, osittain autettuna. Ymmärtää kierrätyksen hyödyllisyyden ja osaa jätteenkäsittelyn tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät hyvällä tasolla, kykenee ymmärtämään, miten saatua osaamista voi soveltaa, pystyy laskemaan yksinkertaisia liuoslaskuja, pystyy ennakoimaan vaaratilanteita. Osaa jätteenkäsittelyn ja materiaalien kierrätyksen ja ymmärtää niiden hyödyllisyyden. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät kiitettävällä tasolla, kykenee ymmärtämään, miten saatua osaamista voi soveltaa omassa ammatissaan, osaa laskea vaativampia laskutehtäviä, pystyy ennakoimaan vaaratilanteita. Osaa jätteenkäsittelyn ja materiaalien kierrätyksen ja ymmärtää niiden hyödyllisyyden, myös globaalisti.

17 16 Yhteiskunta ja työelämäosaaminen, 9 osp Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen Pakolliset osaamistavoitteet, 2 osp Yhteiskunnassa ja kansalaisen toimiminen 2 osp Vastuuopettajat: Sami Suvanne sami.suvanne@lhkk.fi toimia osana suomalaista yhteiskuntaa hahmottaa yhteiskunnan päätöksentekomekanismin ja mahdollisuutensa vaikuttaa siihen toimia yhteiskunnan palveluiden käyttäjänä ja kuluttajana suunnitella omaa talouttaan ja arvioida siihen liittyviä riskejä. toimia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteiden mukaisesti toimia kuluttajana ja tehdä vastuullisia kulutuspäätöksiä osaa toimia netissä muita kunnioittaen ja ottaen huomioon netti-identiteettinsä tekee Itslearning-kurssin oppimistehtävät, sekä osallistuu keskusteluun. Tehtävät kattavat yllä kuvatut osaamistavoitteet, ja koostuvat tiedonhaku ja tuottamistehtävistä. Itslearning-kurssin oppimistehtävät suoritettuina hyväksytysti, osallistuminen koonti- ja palautekeskusteluun. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät tyydyttävällä tasolla, osittain autettuna. Hahmottaa yhteiskunnan perusrakenteita ja normeja. Ymmärtää oman talouden suunnittelun merkityksen. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät hyvällä tasolla. Pystyy käymään keskustelua ja perustelemaan mielipiteensä. Osaa käyttää lähteitä. Ymmärtää yhteiskunnallisen päätöksenteon eri tasot. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät kiitettävällä tasolla, osittain autettuna. Pystyy johtamaan keskustelua ja perustelemaan mielipiteensä. Osaa käyttää lähteitä ja soveltaa eri lähteistä koottua tietoa. Ymmärtää yhteiskunnallisen päätöksenteon eri tasot ja osaa vaikuttaa päätöksentekoon.

18 17 Työelämässä toimiminen Pakolliset osaamistavoitteet, 2 osp Työelämässä toimiminen 2 osp Vastuuopettajat: Marika Mäntylä marika.mantyla@lhkk.fi selvittää alan työmarkkinoiden tilannetta ja alan osaamistarpeita solmia työsopimuksen työnantajan kanssa toimia osana työyhteisöä. tekee Itslearning-kurssin tehtävät. Tehtävät liittyvät työpaikkailmoituksen etsimiseen, työhakemuksen, ansioluettelon ja työsopimuksen laatimiseen sekä työyhteisössä toimimiseen. Kurssin pakollisina töinä on työpaikkailmoituksen etsiminen, työhakemuksen, ansioluettelon ja työsopimuksen kirjoittaminen sekä perehdyttämistehtävä. Näiden tehtävien tekemisellä saa arvosanan 1 2. Jos opiskelija tavoittelee korkeampaa arvosanaa, materiaalista löytyy lisätehtäviä. Pakollisten ja mahdollisten lisätehtävien tekeminen hyväksytysti. HUOM! Jos opiskelijalla on aiempaa osaamista, hän voi verkkokurssin sijaan suorittaa osaamisen tunnistamisen kaksiosaisen tehtävän, jossa hän päivittää ansioluettelonsa ja kertoo mahdollisimman kattavasti työelämän pelisäännöistä. Suoritusmuoto sopii opiskelijalle, jolla on jo paljon työkokemusta. Tarkemmat ohjeet tehtävään saa opettajalta. tekee kurssin pakolliset tehtävät eli etsii työpaikkailmoituksia, laatii työhakemuksen, ansioluettelon ja työsopimuksen sekä tekee perehdyttämistehtävän. Edellisten lisäksi opiskelija tekee omien vahvuuksien ja kehittämiskohteiden pohtimiseen liittyvät tehtävät sekä avoimen hakemuksen Itslearningissä. Tehtävien tulee olla tehty hyvällä tasolla. Näistä aiheista on kurssilla videomateriaalia ja testejä, jotka pitää katsoa tai tehdä, jotta varsinaisen tehtävän tekeminen onnistuu. tekee kurssin kaikki tehtävät, joihin sisältyy Bonustehtävä. Bonustehtävänä on video-cv:n tekeminen. Kaikkien tehtävien tulee olla tehty kiitettävällä tasolla.

19 18 Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet Pakolliset osaamistavoitteet, Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet Vastuuopettajat: OPOT tunnistaa omia kiinnostuksen kohteitaan, mahdollisuuksiaan ja tuen tarpeitaan tehdä tutkintoaan ja uraansa koskevia valintoja hankkia tutkinnon suorittamisen aikana tietoa erilaisista jatkokoulutusmahdollisuuksista ja koulutustarjonnasta valmistautua tutkinnon suorittamisen aikana työnhakuun ja oman osaamisensa esittelyyn. osallistuu opinto-ohjaukseen koko opintojen ajan oppilaitoksessa tai etäyhteydessä. Työelämässä toimimisen pakollisissa 2 osp:n kokonaisuudessa (edellä) on tavoitteena myös CV:n laatiminen ja oman osaamisen kuvaaminen. Nämä tutkinnon osa-alueet tulee siten suoritettua pääosin saman aikaisesti. laatii itselleen CV:n annettujen ohjeiden mukaisesti sekä antaa ARVO-palautteen opintojen alussa ja niiden päättymisen jälkeen. (30 päivän kuluessa ensimmäisen HOKSn laatimisesta ja 30 päivän kuluessa viimeisen näytön antamisesta.) Vastuuopettaja antaa linkin kyselyyn. CV on laadittu suppeasti ja Arvo-palautteet on annettu. CV on laadittu kattavaksi ja opiskelijalla on jatkosuunnitelma. Arvo-palautteet on annettu. CV laadittu kattavasti, omaa osaamista ja vahvuuksia on kuvattu, opiskelijalla on jatkosuunnitelma. Arvo palautteet on annettu.

20 19 Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta Pakolliset osaamistavoitteet, Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta Vastuuopettajat: Sami Suvanne Esa Pussinen arvioida yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen arvioida liikeidean merkityksen yrityksen menestymisen kannalta yrityksen perustamiseen liittyvät muodollisuudet arvioida eri toimintaympäristöjen merkityksen oman liiketoimintansa kannalta arvioida eri sidosryhmien merkityksen yritystoiminnassa eri yritysmuodot arvioida kannattavuuden merkityksen yritystoiminnassa arvioida yritystoimintaan liittyvä riskejä hahmottaa omat mahdollisuutensa ja kykynsä toimia yrittäjänä tekee Itslearning-kurssin tehtävät Pakollisten ja mahdollisten lisätehtävien tekeminen hyväksytysti tekee suurimman osan Itslearning-kurssin tehtävistä tyydyttävällä tasolla, osittain autettuna. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät hyvällä tasolla. Osaa perustaa yrityksen, hakea rahoitusta ja valita oikean yhtiömuodon. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät kiitettävällä tasolla. Osoittaa ymmärtäneensä liike-elämän lainalaisuuksia ja kykenee perustellen arvioimaan oman osaamisalansa yrityksen menestymismahdollisuudet ja vaatimukset.

21 20 Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen Pakolliset osaamistavoitteet, 2 osp Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen, liikunta Vastuuopettajat: Jyri Harju jyri.harju@lhkk.fi hakea tietoa liikkumisen hyödyistä ja vaatimuksista terveydelle sekä opiskelu- ja työkyvylle ja ottaa tiedot huomioon terveyttä ja hyvinvointia edistävässä suunnitelmassaan kehittää opiskelu- ja työkyvyn vaatimia fyysisiä ominaisuuksiaan ja ergonomiataitojaan liikkua monipuolisesti erilaisissa liikuntatilanteissa ylläpitäen opiskelu- ja työkykyään ehkäistä toiminnallaan liikuntatapaturmien syntymistä antaa ensiapua ja hakee tilanteen niin vaatiessa lisäapua nopeasti Kaikkien kurssilla olevien tehtävien tekeminen hyväksytysti. Kurssin tavoitteiden vuoksi osaamisen tunnistaminen ei ole mahdollista. tekee Itslearning-kurssin tehtävät. Tehtävänä on laatia liikuntapäiväkirja, arvioida omaa liikkumistaan sekä perehtyä liikuntavammoihin ja niiden ensiapuun. Jokaiseen osa-alueeseen on liitetty myös materiaaleja, joista saat apua tehtävien tekemiseen. Kurssin arvosana (1 5) tulee tehtävien vastauksien tason perusteella. osaa luetella asioita, laittaa paremmuusjärjestykseen, kuvata lyhyesti ilmiöitä tai asioita. Saadakseen arvosanan hyvä, opiskelijan tulee edellisten lisäksi osata perustella väittämiään. Miksi -kysymykseen vastaaminen auttaa pääsemään syvemmälle asian ytimeen. Lisäksi opiskelija osaa kuvata asioita ja ilmiöitä laajemmin, perustella valintojaan ja ymmärtää miksi ja miten toimitaan omaa hyvinvointia edistäen. Saadakseen arvosanan kiitettävä, opiskelija osaa edellisten lisäksi soveltaa oppimaansa, osaa kyseenalaistaa ja vertailla asioita ja pohtia asioita ja ilmiöitä eri näkökulmilta ja eri merkityksissä.

22 21 Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen Pakolliset osaamistavoitteet, 2 osp Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen, terveystieto Vastuuopettajat: Jyri Harju jyri.harju@lhkk.fi huolehtia terveydestään ja toimintakyvystään arvioida toimintaympäristönsä ja toimintansa turvallisuutta ja terveellisyyttä edistää liikunnan avulla opiskelu- ja työkykyään sekä hyvinvointiaan ehkäistä tapaturmien syntymistä ja antaa ensiapua. tekee Itslearning-kurssin tehtävät. Tehtävät liittyvät työkykyyn, liikuntaan, ravitsemukseen, lepoon, mielen hyvinvointiin, seksuaaliterveyteen sekä päihteisiin. Jokaiseen osa-alueeseen on liitetty myös materiaaleja, joista saa apua tehtävien tekemiseen. Kurssin arvosana (1 5) tulee tehtävien vastauksien tason perusteella. Kaikkien kurssilla olevien tehtävien tekeminen hyväksytysti. Kurssin tavoitteiden vuoksi osaamisen tunnistaminen ei ole mahdollista. osaa luetella asioita, laittaa paremmuusjärjestykseen, kuvata lyhyesti ilmiöitä tai asioita. Saadakseen arvosanan hyvä, opiskelijan tulee edellisten lisäksi osata perustella väittämiään. Miksi -kysymykseen vastaaminen auttaa pääsemään syvemmälle asian ytimeen. Lisäksi opiskelija osaa kuvata asioita ja ilmiöitä laajemmin, perustella valintojaan ja ymmärtää miksi ja miten toimitaan omaa hyvinvointia edistäen. Saadakseen arvosanan kiitettävä, opiskelija osaa edellisten lisäksi soveltaa oppimaansa, osaa kyseenalaistaa ja vertailla asioita ja pohtia asioita ja ilmiöitä eri näkökulmilta ja eri merkityksissä.

23 22 Kestävän kehityksen edistäminen Pakolliset osaamistavoitteet, Kestävän kehityksen edistäminen Vastuuopettajat: Sami Suvanne hahmottaa, mitä kestävällä kehityksellä ajattelu- ja toimintamallina tarkoitetaan toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ammatissaan ja yksityiselämässään kierrättää ja lajitella jätteet ja materiaalit toimia energiaa säästäen ottaa huomioon elinkaariajattelun periaatteet ymmärtää hiilijalanjäljen muodostumisen ja merkityksen pohtia ratkaisuja eettisistä näkökulmista. tekee Itslearning-kurssin tehtävät, jotka kattavat osaamistavoitteet Kurssin tehtävien suorittaminen hyväksytysti tekee suurimman osan Itslearning-kurssin tehtävistä tyydyttävällä tasolla, osittain autettuna. Noudattaa työpaikan ohjeita kestävän kehityksen toteutuksissa. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät hyvällä tasolla. Osaa lajitella jätteet ja kierrättää materiaalit. Ymmärtää tuotteen elinkaaren ja sen vaikutuksen hiilijalanjälkeen. Osaa arvioida omia toimiaan ja valintojaan kestävän kehityksen näkökulmasta. tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät kiitettävällä tasolla. Edellisten lisäksi osaa tehdä perustellen hankintaratkaisuja ja arvioida erilaisten toimien lokaalia ja globaalia vaikutusta ympäristöön ja ilmastonmuutokseen.

24 23 Valinnaiset tutkinnon osien osa-alueet Valinnaisia YTO-osa-alueita sisältyy perustutkintoihin 9 osaamispistettä. Seuraavaksi on esitetty luettelo tarjolla olevista osa-alueista laajuuksineen. Kaikista ei ole olemassa toistaiseksi verkkosovellusta, joten sinun tulee neuvotella opinto-ohjaajasi tai vastuuopettajasi kanssa valinnoista. Lisäksi työelämässä oleville on tarjolla eri laajuisia kokonaisuuksia yhteiskunta ja työelämäosaamisen tutkinnon osasta: Työelämäosaaminen 3 osp, 6 osp tai 9 osp laajuisina. Sisällöt ja tavoitteet on laadittu kehittämään omaa työelämäosaamista ja laajentuvasti hyödyttämään työympäristön ja työyhteisön kehittämistä. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen MLMA8 Tekniikan syventävä matematiikka 2 S Syvennetään osaamista, haastavampia ammattialan sovelluksia, Jari Junttila MLMA9 Palvelualojen matematiikka 1 S Syvennetään osaamista, ammattialan sovelluksia Jari Junttila, Sami Suvanne MLMA10 Talousmatematiikka 1 S Liiketalouden syventävä matematiikka, Jari Junttila Yhteiskunta ja työelämäosaaminen YTTT2 Kehittäjänä työelämässä 1 S KV-toiminta, tiimityöskentely, kehittämistehtäviin osallistuminen Miia Ojala, Lauri Karvonen, Anu Kaseva, Marika Mäntylä (opettaja määräytyy sen mukaan, mikä on kehitystehtävän sisältö) YTTT3 Työelämässä toimiminen 3 P Laajennettu verkkototeutus työelämäosaamista omaaville Sami Suvanne ja vastuuopettaja Ohjaus toteutetaan verkossa, osaaminen osoitetaan ja arvioidaan näytössä YTTT4 Työelämässä toimiminen 6 S Laajennettu verkkototeutus, työelämän kehittämistehtävä Sami Suvanne ja vastuuopettaja Ohjaus toteutetaan verkossa, osaaminen osoitetaan ja arvioidaan näytössä YTTT5 Työelämässä toimiminen 9 S Laajennettu verkkototeutus, työelämän kehittämistehtävä Sami Suvanne ja vastuuopettaja Ohjaus toteutetaan verkossa, osaaminen osoitetaan ja arvioidaan näytössä YTYK5 Etiikka 1 P tekee kaikki Itslearning-kurssin tehtävät. Anu Kaseva

25 24 Viestintä ja vuorovaikutusosaaminen VVAI9 VVTL2 Ammatillisen kirjallisuuden kurssi Kulttuurien tunteminen VVAI3 Esiintymistaidot 1 P Esiintymistaitojen ja varmuuden vankistamista (Ei voi suorittaa etänä) VVAI5 Kokous- ja neuvottelutaidot 1 S Kokous- ja neuvottelutaidot (Osaaminen osoitetaan videointina) VVAI6 Hyvät tavat ja etiketti 1 S Hyvät tavat ja niiden merkitys, Etiketti, Työ- ja yksityiselämän tapakulttuurien erilaiset vaatimukset, Tapakulttuuri meillä ja muualla (Ei voi suorittaa etänä) VVAI7 Tiimityötaidot 1 S Miten toimit tiimissä? Tiiminjäsenen ja tiiminvetäjän taidot, tiimityön tekoa (Ei voi suorittaa etänä) 1 P Valinnaisiin yto-aineisiin kuuluvan Ammatillisen kirjallisuuden kurssin saa suoritettua lukemalla alaan liittyviä kirjoja. Kurssin suorittamiseen vaaditaan kolmesta viiteen kirjan lukemista riippuen kirjavalinnoista. Esittele valintasi äidinkielenopettajallesi ja sovi kirjojen määrästä. Voit siis valita myös suosituslistan ulkopuolista kirjallisuutta. Anu Kaseva, Marika Mäntylä, pyydä kirjalistat em. opettajalta. 1 P Monikulttuurisuus ja sen huomioiminen alan asiakaspalvelutilanteissa. Kysy toteutuksesta omalta vastuuopettajaltasi. Opettajana usein ammatin opettaja VVTL3 Ilmaisutaito 1 P Oman ilmaisun kehittämistä draamallisten harjoitusten kautta, Anu Kaseva (Ei voi suorittaa etänä) VVTK2 Ruotsi, syventävä 1 S Ruotsin kielen alakohtaiset syventävät viestintätaidot, Helena Niskanen, Lauri Karvonen VVTK4 Kundbetjäning 1 P Alakohtainen ruotsin kielen asiakaspalvelun osaaminen, suullinen viestintä (Voi suorittaa etänä riittävän kattavana videotallenteena) Helena Niskanen, Lauri Karvonen VVTK5 VVVK5 Keskustellaan ruotsiksi English discussion group 1 S Ruotsin kielen suullinen kielitaito, arkiset tilanteet ja ajankohtaiset aiheet (Ei voi suorittaa etänä) Helena Niskanen, Lauri Karvonen 1 S Englannin kielen suullinen kielitaito, arkiset tilanteet ja ajankohtaiset aiheet (Voi suorittaa etänä riittävän kattavana videotallenteena) Helena Niskanen, Lauri Karvonen VVVK8 Commercial 1 S Kaupallista englannin kieltä, Helena Niskanen English (marketing and selling) VVVK9 ecommerce 1 S Asiakaspalveluenglantia (liiketalous, palvelualat, tekniikka) VVTD2 VVTD3 VVTD4 Pilvipalvelut ja niiden hyödyntäminen Mobiililaitteiden hyödyntäminen Projektin suunnittelu ja johtaminen Helena Niskanen 1 S Google, O365 ym. Sami Suvanne, Jari Junttila 1 S Mihin kännykästä on? Lisättyä ja virtuaalista todellisuutta. Sami Suvanne 1 E Projekti työtapana: suunnittelu, toteutus ja itsensä johtaminen Sami Suvanne

MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN OSAAMINEN

MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN OSAAMINEN MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN OSAAMINEN Matematiikka ja matematiikan soveltaminen, 4 osp Pakollinen tutkinnon osa osaa tehdä peruslaskutoimitukset, toteuttaa mittayksiköiden muunnokset ja soveltaa talousmatematiikkaa

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OPH 501 2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 S I S Ä L T Ö OSAAMISEN TUNNISTAMISEN

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat Yhteiset tutkinnon osat 24.5.2018 Tuija Laukkanen Ammatillinen osaaminen Säädökset Laki ammatillisesta koulutuksesta L531/2017 Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta A673/2017 Uudet yhteiset

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat Yhteiset tutkinnon osat 16.5.2019 Tuija Laukkanen Ammatillinen osaaminen Säädökset ja määräykset Laki ammatillisesta koulutuksesta L531/2017 Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta A673/2017

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat uudistuvat!

Yhteiset tutkinnon osat uudistuvat! Yhteiset tutkinnon osat uudistuvat! Yhteistyöseminaari 15.8.2017 Tuija Laukkanen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Tilanne säädösten ja yhteisten tutkinnon osien valmistelun osalta Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen SISÄLTÖ Matematiikka ja matematiikan soveltaminen... 2 Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen...

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin.

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Hyväksymismerkinnät 1 (6) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat ja asiantuntijaryhmä

Yhteiset tutkinnon osat ja asiantuntijaryhmä Yhteiset tutkinnon osat ja asiantuntijaryhmä 15.5.2019 Tuija Laukkanen Ammatillinen osaaminen Yhteiset tutkinnon osat laadun varmistaminen Työelämätoimikuntien tehtävänä on huolehtia ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Kuljetusalan koulutuksen kehittämispäivät Helsinki pe 31.10.2014 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Tutkintojen muodostuminen PkL 12 b ja uusi

Lisätiedot

Tanssialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen

Tanssialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen Tanssialan perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015 Eija Kauppinen Lait ja asetukset, tutkintojen perusteet ja muut määräykset voimaan 1.8.2015 Vuosien 1999-2001 perustutkinnon perusteiden mukaan

Lisätiedot

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus Työpaja 4 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle 15.4.2015 Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen Tutkinnon

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola 28.8.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

AMMATTILUKIO

AMMATTILUKIO 2 AMMATTILUKIO 3 AMMATTILUKIO: KAKSI TUTKINTOA Ammatillinen tutkinto + lukio-opintoja ja yo-tutkinto (joko 4 pakollista koetta S2021 alkaen TAI 5 koetta K2022 alkaen). 4 MITÄ HYÖDYT Lukio-opinnot kehittävät

Lisätiedot

Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.

Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8. Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Ohjausryhmän kokous 12.3.2015 OKM Opetusneuvos Aira

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2017-2018 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa:

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Arvioinnin opas 2015 (Oppaat ja käsikirjat 2015:11) - s. 18 viimeinen

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Musiikkialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen

Musiikkialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen Musiikkialan perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015 Eija Kauppinen Lait ja asetukset, tutkintojen perusteet ja muut määräykset voimaan 1.8.2015 Vuosien 1999-2001 perustutkinnon perusteiden mukaan

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Ammatillisen osaamisen ja työelämäyhteistyön rakentaminen opintojen aikana

Ammatillisen osaamisen ja työelämäyhteistyön rakentaminen opintojen aikana Ammatillisen osaamisen ja työelämäyhteistyön rakentaminen opintojen aikana Zoomin koulutustilaisuudet syksyllä 2017 Tuija Laukkanen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Esityksen sisältö ja tavoitteet:

Lisätiedot

Peruslaskutoimitukset Mittayksiköiden muunnokset Geometria Talousmatematiikka

Peruslaskutoimitukset Mittayksiköiden muunnokset Geometria Talousmatematiikka Työpaja Junki, Kauhava Työpajan puuosasto Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp (voimaan 1.8.2018) Peruslaskutoimitukset Mittayksiköiden muunnokset Geometria Talousmatematiikka

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Uudistuneet yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa Tuija Laukkanen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus

Uudistuneet yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa Tuija Laukkanen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Uudistuneet yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa 18.-20.4.2016 Tuija Laukkanen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Esityksen sisältö: Säädösmuutokset voimaan 1.8.2016, koska lukion

Lisätiedot

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (sisältöehdotuksia)

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (sisältöehdotuksia) Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (sisältöehdotuksia) Yhteiset tutkinnon osat uudistuvat! -yhteistyöseminaari 15.8.2017 Opetusneuvos Minna Taivassalo Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Yhteiskunta-

Lisätiedot

Opetussuunnitelma YHTEISET TUTKINNON OSAT FORSSAN AMMATTI-INSTITUUTTI

Opetussuunnitelma YHTEISET TUTKINNON OSAT FORSSAN AMMATTI-INSTITUUTTI 0 2015 Opetussuunnitelma 2015 YHTEISET TUTKINNON OSAT FORSSAN AMMATTI-INSTITUUTTI Forssan ammatti-instituutti YHTEISET TUTKINNON OSAT kaikkia ammatillisia perustutkintoja koskeva yhteinen osa Yhteiset

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen SISÄLTÖ Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi... 2 Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä,

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2016-2017 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINTI 7.9. 2009

AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINTI 7.9. 2009 ÄIDINKIELI, SUOMI, 4 OV, pakollinen opintojakso Mediaosaaminen Kielen ja kulttuurin tunteminen 2 opintoviikkoa 1. lukuvuosi 2 opintoviikkoa 2. lukuvuosi. Kirjalliset/suulliset tuotokset ja kokeet Portfolio

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Yksi Suomen suurimmista ammatillisen perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen järjestäjistä n. 8000 opiskelijaa Henkilöstöä n. 850 Koulutamme ammattilaisia neljällä eri paikkakunnalla

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot Lukuvuosi 2019 2020 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 2017-2018 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 1621 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2018-2019 Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja ja osallistua kolmannen opiskeluvuoden aikana yokirjoituksiin. Tähdätään

Lisätiedot

2.44. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp

2.44. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp 2.44. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp Tutkinnon osan tulee sisältää kaikkien kolmen osa-alueen pakolliset osaamistavoitteet (yhteensä 8 osaamispistettä). Lisäksi tutkinnon osan tulee sisältää

Lisätiedot

Kaks`Kättä työpaja/ Kotipalvelu. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp (voimaan )

Kaks`Kättä työpaja/ Kotipalvelu. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp (voimaan ) Kaks`Kättä työpaja/ Kotipalvelu Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp (voimaan 1.8.2018) tehdä peruslaskutoimitukset, toteuttaa mittayksiköiden muunnokset ja soveltaa

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

Kysy lisää: Tiimipäällikkö Sari Jaskio puh

Kysy lisää: Tiimipäällikkö Sari Jaskio puh YHTEISET TUTKINNON OSAT OSAAMISTARJOTIN 1.8.2018 31.12.2018 6.8.2018 1 Sisällys YHTEISET TUTKINNON OSAT 35 osp... 3 Yhteisten tutkinnon osien suorittaminen... 4 Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen...

Lisätiedot

Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen SISÄLTÖ Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen... 2 Työelämässä toimiminen... 7 Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet...

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016 Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2015-2016 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen

Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Välinehuoltoalan koulutuskokeilujen jaosto 16.3.2015 Opetusneuvos Aira Rajamäki Lait

Lisätiedot

Työpaja 3. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

Työpaja 3. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen Uudistuvat yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa 14.-15.4.2015 Työpaja 3. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen Marjatta Säisä, Opetushallitus Iltapäivän ohjelma (klo 13:00-16:00)

Lisätiedot

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Näytöt ja osaamisen arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta Asetus ammatillisesta koulutuksesta Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mitoituksen periaatteet

Lisätiedot

Reformin alakohtaiset infot. Katriina Huttunen

Reformin alakohtaiset infot. Katriina Huttunen Reformin alakohtaiset infot Katriina Huttunen 12.9.2017 Osa 1: Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Ammatillisen koulutuksen reformi Ammatillinen koulutus uudistetaan osaamisperusteiseksi ja

Lisätiedot

Audiovisuaalisen viestinnän ammatillinen perustutkinto

Audiovisuaalisen viestinnän ammatillinen perustutkinto 18.11.2014 Audiovisuaalisen viestinnän ammatillinen perustutkinto 1.8.2015 Heljä Järnefelt erityisasiantuntija Tutkinnon perusteet perustuvat uusiin lakeihin Avaa hyperlinkki Laki ammatillisesta koulutuksesta

Lisätiedot

VALINNAISTARJOTTIMET JÄMSÄN AMMATTIOPISTO LUKUVUOSI

VALINNAISTARJOTTIMET JÄMSÄN AMMATTIOPISTO LUKUVUOSI VALINNAISTARJOTTIMET JÄMSÄN AMMATTIOPISTO LUKUVUOSI 2016-2017 TUTKINNON OSA TARJOTIN: Avoin nuorille ja aikuisille KV-valmennus Syyslukukausi: viikot 37 40, ma-iltapäivisin 12:15 15:45 (4h) Kevätlukukausi:

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Kokeiluohjelman tarkistaminen (80/422/2015)

Kokeiluohjelman tarkistaminen (80/422/2015) Kokeiluohjelman tarkistaminen (80/422/2015) Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon osaamisalan ja välinehuoltoalan perustutkinnon kokeiluissa noudatettavat tutkinnon perusteet 1.8.2015

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 206-207 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 62 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit www.imatranyhteislukio.fi

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistus - tavoitteet ja uudet säädökset

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistus - tavoitteet ja uudet säädökset Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistus - tavoitteet ja uudet säädökset Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 18.11.2014 Muutosten kokonaisuus ammatillisessa koulutuksessa

Lisätiedot

3.1. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)

3.1. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp) 1 YHTEISTEN TUTKINNON OSIEN ARVIOINTI 3.1. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp) tiedot opintopolku.fi eperusteet -palvelussa 3.1.1. Äidinkieli Amisäikkä näyttö 1: oman alan teksti asiakirjamallilla

Lisätiedot

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA TIEDOTE 1(5) TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA 1.8.2015 Tutkinnon perusteet muuttuvat valtakunnallisesti syksyllä 2015, ja kaikki oppilaitoksen opiskelijat siirtyvät suorittamaan tutkintonsa

Lisätiedot

Mikä on ammatillinen tutkinto?

Mikä on ammatillinen tutkinto? Mikä on ammatillinen tutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä ammatillinen tutkinto tarkoittaa. Kainuun ammattiopisto Opintie 3, 87100 Kajaani p. (08) 61 651 www.kao.fi Mikä on

Lisätiedot

Sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen Työpaja Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija

Sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen Työpaja Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen Työpaja 15.4.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Sosiaalisen ja kulttuurisen osaamisen merkittävyys Kulttuuriosaaminen, kuten monikulttuurisuuden sekä paikalliskulttuurin

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Haapajärven ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT...

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti Kahden tutkinnon kotiväenilta ti 11.10.2016 Kahden tutkinnon opinnot Jyväskylän ammattiopistossa koulutuspäällikkö Taina Roivainen Arjessa sattuu ja tapahtuu opinto-ohjaaja Tarja Nykänen ja Sirpa Puikkonen

Lisätiedot

Kaks`Kättä työpaja/ Kierrätysmyymälä. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp (voimaan 1.8.

Kaks`Kättä työpaja/ Kierrätysmyymälä. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp (voimaan 1.8. Kaks`Kättä työpaja/ Kierrätysmyymälä Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp (voimaan 1.8.2018) tehdä peruslaskutoimitukset, toteuttaa mittayksiköiden muunnokset ja

Lisätiedot

Pakolliset opinnot (osp) Valinnaiset. opinnot (osp) Valinnaiset

Pakolliset opinnot (osp) Valinnaiset. opinnot (osp) Valinnaiset Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp Äidinkieli / S2 5 - Opiskelutaidot / ammattisuomi - Media ja kulttuuri / Media, kulttuuri ja tekstilajit - Työelämän viestintä ja vuorovaikutus / Suomalaisen

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Ammatillisen osaamisen ja työelämäyhteistyön rakentaminen opintojen aikana Zoomin koulutustilaisuudet syksyllä 2017

Ammatillisen osaamisen ja työelämäyhteistyön rakentaminen opintojen aikana Zoomin koulutustilaisuudet syksyllä 2017 Ammatillisen osaamisen ja työelämäyhteistyön rakentaminen opintojen aikana Zoomin koulutustilaisuudet syksyllä 2017 Tuija Laukkanen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Esityksen sisältö ja tavoitteet:

Lisätiedot

YHTEISTEN TUTKINNON OSIEN arviointi ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa

YHTEISTEN TUTKINNON OSIEN arviointi ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa YHTEISTEN TUTKINNON OSIEN arviointi ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa Ulla Aunola opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus -yksikkö Tutkintojärjestelmän kehittämisen tahtotila osaamisperusteisuus

Lisätiedot

Tekstiili- ja vaatetusalan ammatillinen perustutkinto

Tekstiili- ja vaatetusalan ammatillinen perustutkinto 18.11.2014 Tekstiili- ja vaatetusalan ammatillinen perustutkinto 1.8.2015 Heljä Järnefelt erityisasiantuntija Tutkinnon perusteet perustuvat uusiin lakeihin Avaa hyperlinkki Laki ammatillisesta koulutuksesta

Lisätiedot

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Liite Kansallinen vaativuustaso / eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen taso Taso1 Tutkinnot, oppimäärät ja

Lisätiedot

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Erja Kotimäki 14.3.2014 Osaava työelämäpedagogi -koulutus Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Petäjäveden työpaja Teollisuustie Petäjävesi

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Petäjäveden työpaja Teollisuustie Petäjävesi PETÄJÄVEDEN TYÖLLISYYSPALVELUT NUORTEN TYÖPAJA Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: YHTEISET TUTKINNON OSAT Paikka: Petäjäveden työpaja Teollisuustie

Lisätiedot

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Ammatillisten perustutkintojen uudistuminen Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Infotilaisuus 7.12.2009 Perustutkinnon muodostuminen Ammatillinen perustutkinto muodostuu seuraavasti: 1. Ammatilliset

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Sähköinen kaupankäynti 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen. Hän seuraa kilpailutilannetta ja alan trendejä

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN FORSSAN AMMATTI- INSTITUUTTIIN AMMATILLISIA PERUSTUTKINTO-OPINTOJA JA FORSSAN URHEILUAKATEMIAAN URHEILUA!

TERVETULOA OPISKELEMAAN FORSSAN AMMATTI- INSTITUUTTIIN AMMATILLISIA PERUSTUTKINTO-OPINTOJA JA FORSSAN URHEILUAKATEMIAAN URHEILUA! Elokuu 2019 Päivi Hasia 1 TERVETULOA OPISKELEMAAN FORSSAN AMMATTI- INSTITUUTTIIN AMMATILLISIA PERUSTUTKINTO-OPINTOJA JA FORSSAN URHEILUAKATEMIAAN URHEILUA! 2 URHEILIJAN OPINPOLKU Opiskelija on hyväksytty

Lisätiedot

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo 18.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta,

Lisätiedot

YHTEISET TUTKINNON OSAT

YHTEISET TUTKINNON OSAT YHTEISET TUTKINNON OSAT 12.2.2015 Opetushallituksen infotilaisuus Ulla Aunola ja Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus -yksikkö Mitä tapahtunut ja mikä muuttunut? Kokonaislaajuus hieman kasvanut (vrt.

Lisätiedot

Kaks`Kättä työpaja/ Rakennusosasto ja Kiinteistöpalvelut

Kaks`Kättä työpaja/ Rakennusosasto ja Kiinteistöpalvelut Kaks`Kättä työpaja/ Rakennusosasto ja Kiinteistöpalvelut Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen pakolliset osaamistavoitteet, 4 osp (voimaan 1.8.2018) tehdä peruslaskutoimitukset, toteuttaa mittayksiköiden

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Yrityksessä toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa 12.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Oppimisen arviointi Oppimista arvioidaan antamalla opiskelijalle suullista tai

Lisätiedot

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 1/2 Tutkinnon perusteisiin sisältyy erilaisia

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009

VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009 VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009 K-MESTARIMYYJÄKOULUTUS, 1 ov 1. Ilmoittautuminen linjakohtaisesti Mestarimyyjäkoulutukseen ilmoittutumisajan puitteissa

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Metsurintie JÄMSÄNKOSKI puh

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Metsurintie JÄMSÄNKOSKI puh TYÖVALMENNUSÄÄTIÖ AVITUS EKOCENTER Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: YHTEISET TUTKINNON OSAT Paikka: EkoCenter Metsurintie 2 42300 JÄMSÄNKOSKI

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Sähköinen kaupankäynti, 15 osp Ammattitaitovaatimukset o osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Huippuosaajana toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Ammatillisen tutkinnon suorittamista ja ammatillista koulutusta koskevat yleiset siirtymäsäännökset Vuoden 2018 alusta

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. ASIAKASPALVELU ASPA 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. ASIAKASPALVELU ASPA 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 ASIAKASPALVELU ASPA 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Asiakaspalvelu, 30 osp Ammattitaitovaatimukset o huolehtii työympäristöstä o valmistautuu palvelutilanteisiin

Lisätiedot

Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda

Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto 12.12.2018 Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda Ammatillinen koulutus Liiketoiminnan perustutkinto 180, merkonomi:

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinnon osa 3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp ARVIOINNIN KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta Toteutus Ennen uuden tutkinnon

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Matkailualan perustutkinto Koodi: MAT3902 Päätös: LAMO C19/201 Näytön kuvaus osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä kulttuuritapahtumassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että

Lisätiedot

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Esityksen

Lisätiedot