Aikuisten rekrytointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aikuisten rekrytointi"

Transkriptio

1 Aikuisten rekrytointi miten siinä onnistuimme? Lippukuntien parhaat vinkit aikuisten rekrytointiin Johtajapäivät 2013

2 Heippa, koulutukseen osallistuja! Mahtavaa, että olet kiinnostunut aikuisten rekrytoinnista! Koulutuksemme pohjautuu lippukuntien omiin kokemuksiin ja onnistumisiin aikuisten rekrytoinneista mukana on myös vinkkejä välttää mahdolliset sudenkuopat. Vihkossa on tilaa omille muistiinpanoille, jotta koulutuksen anti on mielessäsi myös myöhemmin! Ota vihko mukaan omaan lippukuntaasi, ja lähtekää rohkeasti rakentamaan omaa tapaanne rekrytoida lisää tekijöitä lippukuntaan! Vihkon lopussa on mallikaavakkeita niin rekrytointitilaisuuden järjestämiseen kuin ilmoittautumislomakkeita. Viimeisellä sivulla on lista muista materiaaleista, joista löytyy lisää vinkkejä aikuisten rekrytointiin, Tervetuloa Partioon kurssin järjestämiseen ja johtajahuoltoon. Tapoja on monia, ja pyörää ei kannata keksiä uudelleen vilkaise siis näitäkin! Aikuisresursseja kannattaa pohtia hyvissä ajoin ennen toiminnan alkua koko johtajiston voimin. Jos homma tuntuu liian haastavalta tai kaipaatte lisätukea, ottakaa rohkeasti yhteyttä vaikkapa alueohjaajaan! Partiovasurilla reippaasti ja aikuisten oikeesti, Johtajapäivän aikuisrekrykoulutuksen staabi sekä Hämeen Partiopiirin aluetyö

3 Jokioisten Korvenkävijät Syksyn toiminnan alku suunniteltiin jo keväällä: Partioon ilmoittautumisen ajankohta päätettiin hyvissä ajoin. Rekrytointitapahtuman runko suunniteltiin valmiiksi, tapahtuman vastuualueet jaettiin ja lomakkeet koostettiin lippukunnan tarpeisiin. Näin kaikki oli jo valmista syksyä varten. Mukaan tulleet saivat tukea pestiinsä: Jokaiselle partiokonkari kummiksi Lippukunta järjesti Tervetuloa Partioon -kurssin Nokian Eräveikot Aikuisten rekrytointi on sääntö, ei poikkeus uusia aikuisia rekrytoidaan joka syksy ja rekrytointi on monikanavaista. Omia muistiinpanoja:

4 Orimattilan Samoilijat Kaskenkaatajien mallilla toteutettu rekrytointi toi kuusi uutta ryhmänvetäjää Lippukunta järjesti uusille Tervetuloa Partioon -kurssin ja kaikki saivat tukea partiokonkarilta Johtajamäärän kasvettua lippukuntaan käynnistettiin johtajaneuvosto, joka säännöllisissä kokouksissaan tarjoaa myös johtajahuoltoa pelkän paperipartion vastapainoksi hyvä henki johtajistossa, ja kaikki mukana! Omia muistiinpanoja:

5 Rekrytoinnin kulmakivet Pestit selvästi tarjolla kaikkien ei tarvitse (eivätkä kaikki edes voi tai halua) olla viikkotoiminnassa mukana. Miettikää johtajistossa, minkälaisiin pesteihin lippukunnassa tarvitaan apukäsiä. Kun tarjoatte tehtävää, kertokaa selkeästi sen kesto ja vaatimukset! Yhteystiedot talteen talkooapulainen kun tuskin löytyy jäsenrekisteristä. Poimi yhteystiedot talteen ja säilytä ne huolella! Listaan on hyvä kerätä pestit, joista uusi aikuinen on kiinnostunut ja kuinka usein on valmis olemaan mukana. Oma yhteyshenkilö kontaktipinnaksi onhan lippukunnassa sovittu, kuka aikuisista huolehtii? Onko uusille nimetty esimerkiksi oma partiokummi tai joku muuten partion hyvin tunteva konkari, joka tukee uusia partiotaipaleensa alussa? Säännöllinen yhteydenpito on tärkeää! Muista kiitos ja myönteinen palaute kiitä tapahtuman jälkeen ja järjestä lyhyt juttutuokio. Saat samalla arvokasta palautetta toiminnastanne ei-vielä-partiolaisen silmin, sekä mahdollisuuden kutsua mukaan myös uudelleen! Tarjoa koulutusta Tervetuloa partioon -kurssi on hyvä järjestää kaikille uusille, mutta ryhmänvetäjille kannattaa tarjota myös piirin järjestämää koulutusta. Ikäkauden apulainen ja Akela/Sampo -kurssit tarjoavat tietoa ikäkauden ohjelmasta ja ovat konkreettista tukea omaan pestiin. Olkaa aidosti avoimia ottakaa uudet mukaan porukkaan ja yhteisiin juttuihin. Saunaillat ja johtajahuolto sekä retkien kahvihetket ovat tärkeitä myös uusille, ja kynnys kutsua itse itsensä mukaan on aika korkea. Olkaa kiinnostuneita uusista mukaan tulleista ja muistakaa pyytää heidät mukaan!

6 Tervetuloa partioon -kurssit Pirkkalan Pirkot Terkku 1 keväällä 2012 Lehtijuttu paikallislehdessä siitä, ettei tulevaksi syksyksi ole johtajia Samassa lehdessä oli ilmoitus kurssista Mukaan tuli neljä aikuista, joista kolme oli vanhoja partiolaisia (ei lapsia partiossa) ja yhden sudenpennun isä Terkku 2 syksyllä 2012 Lasten ilmoittautumistilaisuudessa kysyttiin kaikilta vanhemmilta kiinnostusta tulla mukaan toimintaan Kiinnostuneille jaettiin lisätietoa Terkku-kurssista Yhdeksän uutta aikuista mukaan, joilla kaikilla lapsi partiossa, osalla partiotausta Mitä tehtiin? Kokoontumisia 4-5 kpl muutaman kuukauden aikana eli noin kolmen viikon välein Sisältö piirin nettisivuilta löytyvää Terkku-kurssimateriaalia mukaillen. Ei powerpointteja, ja joka kerralla 1 2 aihetta. Uusia aikuisia pyydettiin mukaan tapahtumiin, esim. Sepelin rastimiehiksi ja lauma/seikkailijailtoihin tutustumaan (erityisesti jos lippukunta ei ollut esim. lasten kautta ennalta tuttu). Tutustuminen johtajiin, vaihtuvat naamat mukana peruskouluttajien lisäksi.

7 Miten siitä eteenpäin? Pestaamisen tärkeys! Pestit tulee sopia kurssin päätteeksi ei jäädä tyhjän päälle. Yhteisymmärrys siitä, miten partiopolku jatkuu tästä eteenpäin. Johtajiston toimintatapojen muuttaminen siten, että uudet otetaan huomioon: nimikierros aina kokouksen aluksi sekä ihmisten, toimintatapojen ja tapahtumien esittelyt Uudet aikuiset piirin kursseille Johtajiston omaa toimintaa noin kerran kuussa Miksi aikuiset tulivat mukaan? Oma, itselle mieluinen harrastus samanhenkisten aikuisten kanssa Halu mahdollistaa partio lapsille omille tai muiden Palautetta kurssista Hyvä henki kurssilla, uudet aikuiset tunsivat itsensä tervetulleiksi Sopivan mittainen Omia muistiinpanoja:

8 Johtajien sitouttamisen pelimerkit Kaskenkaatajat Tee nämä: Anna uudelle johtajalle mentori Mentorin tulee pitää säännöllistä yhteyttä alussa ja näyttää kädestä pitäen miten asiat voi tehdä Tarjoa tukea Salli epäonnistuminen Anna uudelle johtajalle useampi syy osallistua toimintaan (muutakin kuin orjatyö!) Pyydä uusi mukaan johtajistoihin toistuvasti vaikka alussa saisitkin kieltävän vastauksen usein Esittele uusi tulokas muille vanhoille johtajille henkilökohtaisesti Aja tulokas partioideologiaan ja arkeen pikku hiljaa Hyödynnä uuden tulokkaan olemassa olevia resursseja ja taitoja (osoita että hän on korvaamaton ja ainutlaatuinen) Ole kiinnostunut siitä miten hänellä ja hänen ryhmällään menee (keskustele ja luo suhde) Ole avoin uusille tavoille tehdä sama asia Vältä näitä: Älä jätä uutta johtajaa pyristelemään yksin jos motivaatio loppuu olet täysin ilman johtajaa Älä vaadi liikoja Älä suosi oman lippukunnan kasvatteja Kuppikunnat ja luokkajako (huivi kaulaan heti kuin mahdollista!) Tajua olla tyrkyttämättä tukea, jos sitä ei tarvita Muista avata lippukuntaslanginne sanoja ja termejä!

9 Muista: Vaikka uusi johtaja olisikin vanha partiolainen, hän ei välttämättä ole perillä sinun lippukuntasi tai uuden partio-ohjelman saloista. Ei-partiolainenkin on ihminen vain vähän erilainen :) Meistä suurin osa on partiossa ystävien takia, miksi uusi johtaja olisi siis poikkeus? Älä automaattisesti oleta, että uuden johtajan motivaatio on riippuvainen omasta lapsesta. Voit yllättyä. Vapaaehtoistyön palkka on kiitos. Älä jätä palkanmaksua väliin. Ansiomerkkejä kannattaa ja pitää hakea myös uusille tulokkaille. Joukkuetta ei kannata yrittää muodostaa yhdestä miehestä. Omia muistiinpanoja:

10 Liite 1 Kaskenkaatajien kokousmalli Aika Ohjelma Vastuu 0 min 3 min Ohjataan ihmiset paikoilleen ja toivotetaan tervetulleeksi. -jaetaan yhteystietolaput Kaikki Tervetulosanat. -Yhteystietolappujen keräys. Antti Partiofakta dvd tai yleisesti infoa mitä partio on. Näytetään tärkeimmät kohdat. -Tässä kohdassa käydään laput läpi ja sortataan -Ei sudari ilmojen käsittely -Sudari tilanteen läpikäynti (monta tulossa, monta johtajaa) 10 min 2 min Lasten siirtyminen puuhastelemaan Heli Antti, Ipa, Jyrki Jyrki ja 2 min Vanhempien lasten sijoittaminen ryhmiin Mikael 5 min Jaetaan LJ ilmolaput, kerrotaan tilanne ja miten homma meillä toimii Antti 10 min Vanhempien johtajien puheenvuorot aikuisena olemisesta Kaskenkaatajissa -Kerrotaan viimeistään tässä vaiheessa koloillan mahdollinen aika -Esitellään ryhmäkummi -Toivottavasti saadaan yksi vastuujohtaja tai useita apujohtajia ekalla kierroksella -Tehdään uusintakierros jos ei saada riittävästi johtajia -Omat johtajat pitää lyhyen puheenvuoron siitä miten on tänne päätynyt ja mitä homma oikeasti on Antti, Ipa, Hartsa, Muut

11 Jaetaan Kaisalaput ja kootaan uudet johtajat keskustelemaan tilanteesta. Päätetään 2 min koloillan aika. Antti 1 min Kootaan Kaisalaput ja jaetaan Tervetuloa partioon -lappu Antti 5 min Yleisten asioiden kerronta ja käytännön järjestelyjen sopiminen -kirjoitetaan tervetuloa lappuun koloillan aika ja vastuujohtajien yhteystiedot -jäsenmaksuasiat -vakuutusasiat -Peruasioita ensimmäisistä koloilloista -Lasten varusteet ja toiminnan luonne Antti, Ipa 2 min Ryhmän/Ryhmien kokoontumisaikojen sopiminen Ipa 1 min Lopetussanat ja vanhempainillan aika Antti MITÄ ON TAPAHTUNUT JO ENNEN TÄTÄ ILTAA? Elomessut (paikallinen tapahtuma,) lippukunnan myönteinen imago ja näkyvyys, puskaradiot, seurakunnan viestimet, ei lupausta vanhemmille siitä, että lapsi pääsee mukaan partioon ja ryhmä alkaa ryhmä aloittaa toimintansa, jos ryhmälle löytyy vetäjät. MITÄ TEHDÄÄN TÄMÄN ILLAN JÄLKEEN? Vastuujohtaja kokoaa porukan, laaditaan toimintasuunnitelma, sovitaan työnjaosta, ensimmäiset koloillat, vanhempainilta. Uudet johtajat seuraavat alussa sivusta kun mentori/konkari/kummi vetää hommaa. Yksi nimetty vastuujohtajaksi. 9

12 Liite 2 Kaskenkaatajien ilmoittautumiskaavake laumanjohtajille KASKENKAATAJAT ry Ilmoittautumiskaavake Laumanjohtaja LAUMANJOHTAJA 1. Toimii laumansa johtajana partioihanteiden ja -hengen mukaisesti sekä on käytökseltään esimerkillinen. 2. Toteuttaa toiminnassaan Suomen Partiolaisten sudenpentuohjelmaa. 3. Vastaa laumansa säännöllisestä toiminnasta 4. Tekee laumansa toimintasuunnitelman ja -kertomuksen. 5. Vastaa laumansa retkitoiminnasta. 6. Vastaa tiedottamisesta laumalaisille ja laumalaisten vanhemmille retkistä, leireistä (tiedottaminen voi tapahtua myös mm. leirinjohtajan toimesta) ja muista tapahtumista. 7. Pitää yhteyttä laumalaisten vanhempiin. 8. Pitää yhteyttä muihin laumanjohtajiin ja lippukuntaan. 9. On mukana toteuttamassa sudenpentuleirejä. 10. Kannustaa osallistumaan leireille. 11. Osallistuu laumanjohtajaneuvoston toimintaan. 12. Vastaa laumansa jatkuvuudesta: pitämällä yllä jäsenten osallistumista tukemalla laumalaisten siirtymistä vartioon pitämällä yllä vanhempien innostusta. 13. Pyrkii yhteistoiminnalla muiden laumanjohtajien kanssa ylläpitämään Iaumailtoja mahdollisten esteiden sattuessa. 14. Pitää yllä seurantaa osallistujamääristä laumailloissa retkillä ja leireillä yms. 15. Laumanjohtaja saa lippukunnalta: koulutuksen laumanjohtajakurssilta, tukea ja tarvittaessa lisäkoulutusta laumanjohtajaneuvostosta, lauman johtamisessa tarvittavaa kirjallista materiaalia ja muita välineitä, mahdollisuuden kouluttautua myös muilla kursseilla. 16. Laumanjohtajan kanssa tehdään partiopesti, jonka sisällöstä sovitaan henkilökohtaisesti. 17. Lippukunnan ja lauman kannalta paras aika on kolme vuotta. Olen kiinnostunut toimimaan laumanjohtajana Nimi Syntymä-aika Osoite Sähköposti Puhelin Muuta huomioitavaa (kuten erikoistaidot tai resurssit): 10

13 Liite 3 Mallipohja aikuisten yhteystietolomakkeesta Tässä on mallipohja lomakkeesta, jonka voit muokata lippukunnan tarpeisiin sopivaksi ja jakaa aikuisten rekrytointitilaisuudessa. Huomaa viimeinen laatikko sitäkin vaihtoehtoa tulee kunnioittaa. YHTEYSTIETOLOMAKE Yhteystiedot Nimi Osoite Puh. e-mai Syntymäuosi Partiotoiminta pyörii vapaaehtoisvoimin, ja tarvitsemme apukäsiä niin ryhmänvetäjiksi kuin myös retkille ja tapahtumiin talkooapulaisiksi. Olen kiinnostunut toimimaan: ryhmätoiminta talkoot retket, tapahtumat kokkaaminen, kahvitukset Alla on listattuna lippukuntamme tapahtumia tulevalle vuodelle, ja näihin tapahtumiin tarvitsemme apukäsiä moneen eri pestiin. Rastita tähän, jos sinua sopii pyytää mukaan: Aloitusretki Lippukunnan syysretki Talkoot lippukunnan kämpällä Puurojuhla Talviretki, tarpojat ja sitä vanhemmat Toiminnan esittelyä Kaukajärven jäällä Lippukunnan kevätretki Lippukunnan kesäleiri Ei, en halua olla mukana lapseni harrastustoiminnassa. 11

14 Lisää vinkkejä ja materiaaleja Aikuisten rekrytointiin Kipinää aikuisista! Vinkkejä aikuisten rekrytointiin -vihko Materiaalipaketti: Perheretki Perheretken pelkät rastikäskyt Materiaalipaketti: Kolojen avoimet ovet Materiaalipaketti: Aloitustempaus Elämäsi seikkailu -video Partiofakta-video Vaihtoehtoisia tapoja vetää laumaa Apuja lippukunnan viestintään SP:n Aikuisten rekrytointisivusto: SP:n Vapari-vinkkivihko Tervetuloa Partioon -kurssin järjestämiseen Kouluttajan materiaalit, tehtävät, tulostettavat materiaalit, turvallisuusohjeet, esittelymateriaalit, todistuspohja. Vinkkejä johtajahuollon järjestämiseen Johtajahuoltovinkkejä, Pohjanmaan Partiolaiset ry

15 Omia muistiinpanoja:

16

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA PERUSTETAAN LIPPUKUNTA SISÄLLYS 1. LUKIJALLE... 3 2. MITÄ PARTIO ON?... 4 3. LIPPUKUNNAN PERUSTAMINEN... 6 4. LIPPUKUNNAN SÄÄNNÖT...17 5. LIPPUKUNNAN TOIMINTA...19 6. TIEDOTETAAN TOIMINNASTA...29 7. EVÄITÄ

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Kevään 2013 koulutustapahtumiin

Kevään 2013 koulutustapahtumiin Kevät 2013 Koulutusvastaava Kevään 2013 koulutustapahtumiin ilmoittaudutaan maanantaihin 14. tammikuuta 2013 mennessä. Lippukunnissa ilmoittautuminen tehdään koulutusvastaavalle. Tarkistakaa, että lippukuntanne

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Av A aimet aimet Av A oimuuteen

Av A aimet aimet Av A oimuuteen Avaimet Avoimuuteen Avaimet avoimuuteen Julkaisija: Avaus-monikulttuurisuushanke, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry. Julkaisun rahoitus: Hankkeen rahoittaja EU:n kotouttamisrahasto Tekijät: Aktiviteetit

Lisätiedot

RAKENTAA YSTÄVYYTTÄ YLI RAJOJEN

RAKENTAA YSTÄVYYTTÄ YLI RAJOJEN RAKENTAA YSTÄVYYTTÄ YLI RAJOJEN Partiolaisten ja seurakuntien yhteistyö Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä Jenna Lahdelma Opinnäytetyö Diakonia-ammatti-korkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, Diakonisen

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

Oma Oppilaskunta osaa

Oma Oppilaskunta osaa Oma Oppilaskunta osaa Opas oppilaskuntatoimintaan Sisällysluettelo 1. Kohti keskustelevampaa peruskoulua s. 3 2. Oppilaskunta - peruskoulun dream team s. 4 3. Kokoustamisen jalo taito s. 6 4. Oppilaskunnan

Lisätiedot

PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN

PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN Sisältö: Liitteet: Mikä on vanhempainyhdistys? Rekisteröity vai rekisteröimätön vanhempainyhdistys? VANHEMPAINYHDISTYKSEN PERUSTAMINEN 1. Perustava kokous 2. Vanhempainyhdistyksen

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa Rikosseuraamusalan käsikirjoja 2 / 2007 PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHELEIRIOPPAAN TARKOITUS 3 2. PERHELEIRIN JÄRJESTÄMINEN 4 3. VASTUULLINEN VANHEMMUUS PERHELEIRI

Lisätiedot

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 RIIPPUVUUS ELÄMÄ HUOLI AITOUS KIPU TERVEYS EN KÄYTÄ Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013, sivu 1 Suomen Punaisen Ristin

Lisätiedot

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0 Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS versio 1.0 2 Hyvä arvioija, tämä arvioijan perehdytysmateriaali on valmistunut kolmen oppilaitoksen yhteistyönä Opetushallituksen osarahoittamassa LATU laadukas

Lisätiedot

Eduskuntavaalit kuuluvat kaikille, myös partiolaisille!

Eduskuntavaalit kuuluvat kaikille, myös partiolaisille! Eduskuntavaalit kuuluvat kaikille, myös partiolaisille! Partion päämääränä on vastuuntuntoinen, aktiivinen sekä itsenäisesti ajatteleva paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäsen. Viime

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ Selkokieliversio YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ YHDISTYS ON YHTEISTOIMINTAA...2 Yhteinen asia, kaikki mukaan!... 2 Jäseneksi liittyminen...3 Tärkeä tiedonkulku... 4 Ero yhdistyksen jäsenyydestä...

Lisätiedot

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Kirjoittaja Susanna Ågren menetelmäkehittäjä Suomen ammatillisen

Lisätiedot

Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas

Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas Ura- ja rekrytointipalvelut Helsingin yliopisto Ura- ja rekrytointipalvelut teksti Marina Misukka 2. uudistettu painos Yliopistopaino 2004 TYÖNHAUN OPAS MITEN

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä MAST selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! Selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Kirjoittajat: Piia Virtanen ja Hanna Stenroos

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON RAPORTTI NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON Nuorten foorumi Siikarannassa 11.10.2014 Paikalla oli 15 14-19-vuotiasta nuorta lastensuojelun perhehoidon piiristä, 3 Selviytyjät-tiimin jäsentä sekä 4 aikuista.

Lisätiedot

Kun järjestät tilaisuutta yksin tai yhteistyössä muistilista onnistuneeseen tilaisuuden järjestämiseen

Kun järjestät tilaisuutta yksin tai yhteistyössä muistilista onnistuneeseen tilaisuuden järjestämiseen Kun järjestät tilaisuutta yksin tai yhteistyössä muistilista onnistuneeseen tilaisuuden järjestämiseen Koulutus-, yleisö- ja luentotilaisuudet ovat yhdistysten toiminnan kannalta tärkeitä näkymisen, tiedottamisen

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

opiskelijan ohjaajana

opiskelijan ohjaajana Työpaikkaohjaaja opiskelijan ohjaajana Frisk, T. (toim.) www.ohjaan.fi Tämänteoksenkopioiminenontekijänoikeuslain (404/61, muutt. 712/96) ja valokuvalain (495/61, muutt. 446/96) mukaisesti kielletty lukuun

Lisätiedot

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Forwarned is forarmed Nämä kootut viisaudet opastavat paitsi projekteista, myös TTVOsta ja media-alasta selviämiseen yleensä. Eivätkä vain selviämiseen vaan myös suoriutumiseen

Lisätiedot

TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA

TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA OPAS TYÖLLISTYMISEN TUEKSI Tähän Työnhaun tehtäväkirjaan on kerätty Maamark - projektin (Maahanmuuttajat markkinoille ESR 2003-2007) työnhakuklubeissa käytettyä materiaalia. Kaikkea

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

Avain osallisuuteen. Menetelmiä ikääntyneiden

Avain osallisuuteen. Menetelmiä ikääntyneiden Brand Sari Holmi Markku Kuikka Anu (toim.) Avain osallisuuteen Menetelmiä ikääntyneiden ryhmätoimintoihin OSA I K e h i t t y v ä t v a n h u s p a l v e l u t j u l k a i s u j a 1 / 2 0 1 3 Brand Sari

Lisätiedot