Muistio. Todetaan läsnäolijat, valitaan puheenjohtaja ja muistion laatija

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muistio. Todetaan läsnäolijat, valitaan puheenjohtaja ja muistion laatija"

Transkriptio

1 1 Muistio KUNTIEN JA MAAKUNNAN VÄLINEN NEUVOTTELU Aika: klo 9:00-12:05 Paikka: Kajaanin kaupungintalo, valtuustosali, Pohjolankatu 13 Läsnä: Osanottajaluettelo liitteenä, liite KOKOUKSEN AVAUS Maakuntajohtaja Alpo Jokelainen avasi kokouksen. 1. KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMINEN käydyissä neuvotteluissa sovittiin, että lokakuussa käydään kurkistusneuvottelut, joissa sovitaan maakunnan lopullinen rahoitusosuus vuodelle Esitys: Päätös: Todetaan läsnäolijat, valitaan puheenjohtaja ja muistion laatija Puheenjohtajaksi valittiin maakuntajohtaja Alpo Jokelainen ja muistion laatijaksi hallintojohtaja Kalevi Yliniemi. Läsnäolijat päätettiin todeta erillisen osanottajaluettelon avulla ja liitetään muistioon liitteeksi. 2. MAAKUNNAN TALOUSTILANNE Kuluvan vuoden talouden toteutumisennusteen mukaan maakunnan toimintakulut tulevat ylittymään n. 2 milj. euroa ja varsinaiset toimintatuotot tulevat ylittymään arviolta 1 milj. euroa. Näin alijäämää syntyisi arviolta n. 1 milj. euroa. Arviossa ei ole mukana vielä todennäköinen kuntien maksuosuuden korjaus + 2,8 milj. euroa, joka varmistuu sen jälkeen kun vuoden 2009 lopulliset verotuksen maksuunpanotiedot valmistuvat lokakuussa. Liite 1 Maakuntavaltuuston päätös : Kuntien ja maakunnan välisissä neuvotteluissa sovittiin seuraavaa: Koska valtionosuusuudistuksen 2010 kaikkia vaikutuksia ei vielä tiedetä mm. siirtymäsäännökset, jotka lisätään uudistukseen tasamaan kuntien välisiä eroja, maakunta esittää kunnille, että maksuosuus vuodelle 2010 sovitaan euromääräisenä. Maksuosuusprosentti määrätään myöhemmin saatavien lisätietojen perustella siten, että se vastaa 228,0 milj. euroa. Kuntien maksuosuus kasvaa kuluvaan vuoteen verrattuna 2,9 %. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti. Valtionosuusuudistus vuodelle 2010 on valmistunut ja siihen liittyvät kuntien valtionosuudet on vahvistettu. Verotuloihin liittyvät lopulliset tiedot saadaan mennessä, jolloin vuoden 2009 verotus valmistuu. Vuoden 2010 valtionosuus tiedoilla

2 2 ja verotuksen arviotiedoilla laskettu maksuosuusprosentti vuodelle 2010 on 60,0 prosenttia, joka vastaa 228,0 milj. euron maksuosuuskertymää. Vuoden 2009 maksuosuusprosentti oli 60,1 prosenttia. Lopullinen euromääräinen maksuosuus vuodelle 2010 varmistuu verotustietojen valmistumisen jälkeen. Maakuntajohtajan ehdotus: Maakuntahallitus esittää, että maakuntavaltuusto vahvistaa vuoden 2010 kuntien maksuosuusprosentiksi 60,0 prosenttia. Maakuntavaltuusto: Hyväksyi. Esitys: Toimitaan voimassa olevan perussopimuksen mukaisesti ja noudatetaan maakuntavaltuuston päätöstä prosenttiosuudesta, joka on 60,0 %. Kuntaneuvottelu: korjattu taloustilanne: Kuluvan vuoden talouden toteutumisennusteen mukaan maakunnan toimintakulut tulevat ylittymään n. 1,8 milj. euroa ja varsinaiset toimintatuotot tulevat ylittymään arviolta 1,0 milj. euroa. Näin alijäämää syntyisi arviolta n. 0,8 milj. euroa. Arviossa ei ole mukana vielä todennäköinen kuntien maksuosuuden korjaus + 2,6 milj. euroa, joka varmistuu sen jälkeen kun vuoden 2009 lopulliset verotuksen maksuunpanotiedot valmistuvat lokakuussa. Talousjohtaja Asta Tolonen esitteli maakunnan taloustilanteen ja talousarvion 2010 toteutumisennustetta. Neuvottelutulos: Kokous hyväksyi esityksen. 3. VANHAN ALIJÄÄMÄN KATTAMINEN VUONNA 2010 Kuntien kanssa on alustavasti sovittu, että ne maksavat vuosina syntynyttä alijäämää maakunnalle vuonna 2010 yhteensä ,56 euroa. Liite 2 Esitys: Vanhan alijäämän kattamista siirretään vuosille 2011 ja 2012, koska kuluvan vuoden maksuosuus tulee olemaan alkuperäistä talousarviota n. 2,8 milj. euroa suurempi. Kuntaneuvottelu: korjattu esitys: Vanhan alijäämän kattamista siirretään vuosille 2011 ja 2012, koska kuluvan vuoden maksuosuus tulee olemaan alkuperäistä talousarviota n. 2,6 milj. euroa suurempi. Talousjohtaja Asta Tolonen esitteli asiaa ja maakuntahallituksen ehdotuksen. Neuvottelutulos: Kokous hyväksyi korjatun esityksen.

3 3 4. KUNTIEN MAKSUOSUUS VUODELLE 2011 Kuntien ja maakunnan välisessä kokouksessa maakunnan alustavaksi raamiksi sovittiin seuraavaa: 1. Maakunnan (ilman liikelaitoksia) toimintakulujen kasvuksi vuodelle 2011 asetetaan maksimissaan 3,7 prosenttia. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kasvuksi hyväksytään maksimissaan 4,0 prosenttia. Tämä sisältää yleisen kustannustason nousun, jonka valtiovarainministeriö on arvioinut ensi vuonna olevan 2,5 prosenttia. Taustatekijänä on myös otettu huomioon väestönrakenteen muutoksen aiheuttama palvelutarpeenlisäys sosiaali- ja terveyspalveluihin, joka on 2,0 prosenttia. Tästä toimintojen tehostumisen kautta tavoitellaan 1,0 prosentin kasvun leikkausta. Lisäksi sosiaali- ja terveystoimen raamiin hyväksytään lainsäädännön muutoksista johtuen 0,5 prosentin erilliskasvu. Muiden toimialojen osalta kasvu voi maksimissaan olla kustannusten tason nousua vastaavaa. 2. Kuntien rahoitusosuuden kasvutarve on noin 8,7 milj. euroa. Kuntien maksuosuuden pohjana olevan laskennallisen verorahoituksen arvioidaan kasvavan vuonna 2011 laman vaikutuksista johtuen ainoastaan 2,3 prosenttia. Rahoituspohjan kasvun ja palvelutarpeen kasvun kautta lasketuksi maksuosuusprosentiksi vuodelle 2011 esitetään näin 60,7 prosenttia perussopimuksen mukaisesta laskennallisesta verorahoituksesta. Tämän jälkeen maakuntahallitus on antanut toimialueille euromääräiset raamit talousarvion valmistelua varten Raamin mukaan toimintatuotot ovat 293,6 milj. euroa, josta kuntien maksuosuus on 236,7 milj. euroa (+2,5 % verrattuna ennusteeseen 2010, joka on 230,8 milj. euroa). Toimintakulut ovat raamin mukaan 289,3 milj. euroa. Raamissa pysyminen verrattuna kuluvan vuoden korjattuun tulosennusteeseen tarkoittaa menojen kasvun leikkaamista aiemmin arvioidusta 3,7 prosentista 2,9 prosenttiin. Ero aiheutuu kuluvan vuoden ennustetusta talousarvion menojen ylityksestä (2 milj. euroa), joka vie osan tulevan vuoden menojen kasvumahdollisuudesta. Menojen ylitys aiheutuu pääasiassa kalliiden erikoissairaanhoidon ostojen lisäyksestä. Liite 3 Esitys: Maakunta sitoutuu menojen osalta toukokuun kokouksen mukaiseen euromääräiseen talousarvioraamiin vuonna Vuoden 2011 maksuosuusprosentiksi esitetään 61,3 prosenttia. Tämän hetken tietojen mukaan se vastaa 236,7 milj. euron maksuosuutta kunnilta. Lopullinen euromääräinen maksuosuus varmistuu vuoden 2010 verotuksen maksuunpanotietojen valmistuttua lokakuussa Kuntaneuvottelu: korjattu esitys: Maakuntajohtaja Alpo Jokelainen esitteli maakunnan 2011 talousarvion perusteita. Talousjohtaja Asta Tolonen esitteli asiaa erityisesti Kainuun kuntien veroluonteisten tulojen kehitystä ja palvelutarpeen kasvua. Kevään neuvottelusta raamia on korjattu: tuloja on lisätty, mutta kunnioitettu menoarvion euromäärää. Maakuntahallituksen ehdotusta on korjattu -0,2 % eli korjattu ehdotus on 61,1 %. Sosiaali- ja terveysjohtaja Tuomo Pääkkönen esitteli toimialansa kehitystä ja tilanteen. Liite 4.

4 4 Maakunta sitoutuu menojen osalta toukokuun kokouksen mukaiseen euromääräiseen talousarvioraamiin vuonna Vuoden 2011 maksuosuusprosentiksi esitetään 61,1 prosenttia. Tämän hetken tietojen mukaan se vastaa 236,7 milj. euron maksuosuutta kunnilta. Lopullinen euromääräinen maksuosuus varmistuu vuoden 2010 verotuksen maksuunpanotietojen valmistuttua lokakuussa Keskustelu: Eero Suutari, Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja: Liitteenä hänen esittämänsä esitys. Liite 5. Maakunta kiinnittää ensin eurot ja sitten laskee sille vastaavan prosentin sen euromäärän mukaan. Tällöin kuntayhtymän tulot lisääntyvät, kun verot kasvavat ennakoitua enemmän. Kuntien väliset erot ovat todella suuret taloudessa ja väestön kehityksessä. Väestötekijöiden vaikutus eri kunnille on aivan erilainen eri kunnissa. Kajaani on maakuntakeskuksista ylivoimaisesti alijäämäisin. Tämä vaikeuttaa sitoutumista 61,1 %:n tai 61,3 %:n osuuteen. Kehitys on ollut rajua maakunnan aikana. Kajaani on vertailukaupunkeihin nähden joka ikisessä asiassa huonommassa asemassa. Eero Suutari esitti, että Kajaanin kaupunginhallituksen seminaarin päätöksen mukaan emme voi suostua esitettyyn prosenttiin. Tarvetekijä tulisi ottaa huomioon paremmin, että päästäisiin kompromissiin maakunnan prosenttiosuudesta. Arto Laurikainen, Paltamon kunnanjohtaja: Fakta on se, että soten menojen kasvulle ei mitään mahdeta. Kajaanin seudun kuntien tulojen alhaisuus johtuu valtionosuusjärjestelmästä. Siksi soten valtionosuus tulisikin olla toimijan tulona. Faktaa on se, että toiminta on keskittynyt Kajaaniin. Olemme valmis hyväksymään 61,1 %:n. Eero Suutari, Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja: Esitän, että prosenttiosuus pudotetaan 60,6 %:iin tai 60,7 %:iin. Se tuo euromäärän 236,7 miljoonaa, mikä on talousarviokehykseen tarpeen. Eila Valtanen, Kuhmon kaupunginjohtaja: Kuhmossa on taloutta tasapainotettu. Tekisi mieli esittää ja esitänkin, että jaetaan tuskaa. Esitän, että pysytään siinä keväisessä 60,7 %:ssa tai pienennetään se 60,3 %:iin. Jari Tolonen, Kajaanin kaupunginjohtaja: Millään ei pysty sitoutumaan 61,1 %:iin. Prosenttia pitää kohtuullistaa 60,7 %:iin. Matti Mentilä, Suomussalmen kunnanjohtaja: Kuntayhtymän ansiosta on Kainuussa kuitenkin talouden hallinta helpompaa kuin ilman. Se mahdollistaa meille tulevaisuuden kehittämisen. Suomussalmen kunnalle sopii ehdotettu 61,1 %. Heimo Keränen, Hyrynsalmen kunnanjohtaja: Tehty esitys on hyvin perusteltu. Se meille käy. Seppo Rajala, Puolangan kunnanjohtaja:

5 5 Maakunta on tehnyt kohtuullisen hyvää työtä. Onko järkeä repiä nyt vielä tiukemmalle? Ja ajaa palvelut alas muualta kuin Kajaanista? Puolanka ei esitä rahoitusprosentin korottamista 61,1 %:sta, mutta hyväksyy sen. Petri Kauppinen, Sotkamon kunnanjohtaja: Korostamme maakunnan välineen roolia ja omistajanohjausta. Me emme ole se, joka keikuttaa maakunta -kuntayhtymää. Esitän prosentiksi 60,7 % ja väitän, että toteuma tulee olemaan lähelle euromääräisesti sitä, mitä raamiksi on asetettu eli hissi leikataan tässä vaiheessa pois. On aika Kainuussa siirtyä kauteen, että investoinnit laitetaan betoniin ja rautaan eikä erilaisiin hankkeisiin. Raija Potila, Ristijärven kunnanjohtaja: Olemme 61,1 %:n kannalla. Kiitän maakunnan työntekijöitä palveluiden käyttötiedoista. Yhden pienen terveyskeskuksen lakkauttaminen on sama kuin yhden projektin kustannus. Arto Laurikainen, Paltamon kunnanjohtaja: Mikä on 60,7 % ja 61,1 %:n ero on rahassa? Talousjohtaja Asta Tolosen vastaus: noin 1,5 milj.euroa/vuosi. Arto Laurikainen: On sovittu, että jaetaan tuloja ja jos tulot kasvaa, niin kaikki hyötyvät. Kysyn, että tuleeko sote toimeen 60,0 %:lla tai 59,9 %:lla. Harri Peltola, Puolangan kunnanhallituksen puheenjohtaja: Käydäänkö keskustelu palveluista? Mahdollisesti lopetettavien terveysasemien listalla ei ollut yhtään lukuisista terveysasemista Kajaanista. Tapani Kemppainen, Hyrynsalmen kunnanhallituksen puheenjohtaja: Kuusi vuotta sitten käytiin samanlaista keskustelua. Lopputuloksena oli 17 miljoonaa alijäämää. Joku 1,5 miljoonaa tässä potissa on lähinnä periaatteellinen kysymys. Lauri Huttu, maakuntahallituksen jäsen, Suomussalmi: Huoli on se, että jos tuo prosentti lasketaan, niin syrjäseutujen väestö kärsii. Eero Suutari, Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja: Pitää muistaa, että meillä on yli 300 miljoonan euron kone ja nyt on kyse reilusta miljoonasta. Tässä on haaste, että maakunta tulee mukaan jakamaan kuntien kanssa taloushuolta. Asta Tolonen, talousjohtaja: 1,5 M ei ole 300 M budjetissa suuri summa. Pekka Heikkinen, Kainuun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja: Sosiaali- ja terveyslautakunnalla on 6,8 M käppi vielä. Ritva Huttunen, Suomussalmen kunnanhallituksen puheenjohtaja: Tällä haluttiin turvata palvelut. Tässä on kohtuullisesti ja kustannustehokkaasti onnistuttu. Tärkeätä on minkä viestin tämä kokous antaa. Vanhalla laskukaavalla prosentti olisi 60.1 %. Sen on jo hyvä lukema, tosi kohtuullinen. Se, että palvelut turvataan, on tärkeätä. Anne Lukkari, Sotkamon kunnanvaltuuston puheenjohtaja: Kuinka monta uutta virkaa tulee sotelle ensi vuonna?

6 6 Osmo Polvinen, maakuntavaltuuston I varapuheenjohtaja: Uusia järjestelyitä on tehty, hallintoa on purettu varsinkin kun verrataan muihin. Peruspalvelut pitää säilyttää, asiat on hoidettava niin. Kuntien pitää katella omaa toimintatapaansa uudella tavalla. Tuomo Pääkkönen, sosiaali- ja terveysjohtaja Vastaukset Anne Lukkarin ja Arto Laurikaisen kysymyksiin: Nyt on noin 66 talousvaikutteista vakanssia perusteilla. Siinä on puolet lain vaatimia ja puolet palveluiden tarpeen kasvua korvaamaan. Vastaus kysymykseen: Pärjätäänkö pienemmällä summalla on, että ei pärjätä. Puheenjohtajan yhteenveto keskustelusta: Kajaani on ehdottanut ensi vuoden prosentiksi 60,7 %, Sotkamo samoin. Kuhmon esitys on 60,7 % tai alempi 60,3 %. Paltamo, Suomussalmi, Hyrynsalmi, Puolanka ja Ristijärvi ovat kannattaneet 61,1 %. Kuntien lukumäärällinen enemmistö on hyväksynyt esityksen 61,1 %. Esitän, että kirjataan puheenvuorot pöytäkirjaan ja koska kuntien lukumäärän enemmistö on hyväksynyt 61,1 %:n niin maakunta tekee talousarvion siltä pohjalta. Kysyn, sopiiko näin. Eero Suutari, Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja: Kyllä se passaa, vaikka asukasta edustaneet kunnat ovat olleet toista mieltä. Neuvottelun tulos: Kokous hyväksyi korjatun ehdotuksen. Muistion vakuudeksi Merk. Kalevi Yliniemi, pöytäkirjanpitäjä

7 7 LIITE 1 Kuntien laskennallinen verorahoitus Asukasluk u 2009 Valtionosuudet 2010 Laskennallinen yhteensä /asukas Kunta Verotulot 2009 arvio KUNNAN OSUUS Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi Kuntien maksuosuus 60,0 % ,3 %

8 8 Kuntien maksuosuuksien korjaus Verotiedot / Kunta As TA-2010 ENNAKKO- LASKUTUS /as ARVIO /as ERO / TA Muutos-% Hyrynsalmi ,6 Kajaani ,5 Kuhmo ,5 Paltamo ,2 Puolanka ,9 Ristijärvi ,6 Sotkamo ,3 Suomussalmi , ,2 PERUSSOPIMUKSEN MUUTOSTEN VAIKUTUS RAHOITUKSEEN Laskennallinen maksuosuus / Todellinen maksuosuus 62,0 61,3 61,0 % 60,0 59,0 58,0 57,0 56,0 59,9 Voimalaitosten kiinteistövero 1,4 % 58,8 58,7 58,5 58,4 60,1 60,0 60,1 60, kiinteä kunnallisvero 19,25 % ja kiinteistöverot 2009 mukaan * 60,0 59,4 60,4 58,7 %, jos maksuosuus 228 milj.e 55,0 54,0 53, ennuste 2010 ennuste 2011 Laskennallinen maksuosuusi Todellinen maksuosuus

9 9 prosenttia Verojen maksuunpanojen kehitys (sis. Kunnallisvero (t-1)+kiinteistövero (t)+yhteisövero (t-1)) t= maksuunpanovuosi Tilanne ,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0-2,0 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi Yht ,8 2,5 4,7 3,9 3,7 10,3 4,9 5,7 3, ,2 5,4 4,5 5,1 5,0 2,3 9,2 7,1 5, ,5 6,8 5,6 5,9 5,6 7,7 8,3 6,7 6, ,8 3,7 2,9 3,6-0,4 1,4 4,0 0,3 3, ,0 2,6 2,1 0,5 0,6 2,4 2,4 0,5 2,

10 LIITE 2 10

11 11 LIITE 3 Kuntien laskennallinen verorahoitus Asukasluk u 2009 Valtionosuudet 2011 Laskennallinen yhteensä /asukas Kunta Verotulot 2010 arvio KUNNAN OSUUS Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi Kuntien maksuosuus 61,3 %

12 12 Väestötekijöiden vaikutus palveluiden kysyntään (2010 =100) -1,8 % / v +1,0 % / v +/- 0 % +2,9 % / v Lähde: Tilastokeskus, STM (Alila)

13 Liite 4 Kuntaneuvottelu Tuomo Pääkkönen Sosiaali- ja terveysjohtaja Tuomo Pääkkönen

14 1. Harvaan asutun alueen valtionosuus Yleistä: Monitahoinen valtionosuusjärjestelmä ei ole pystynyt seuraamaan ja ainakaan tukemaan yhteiskunnassa tapahtuvia nopeita muutoksia. Erityisesti tämä koskee Sote-toimialaa, missä valtionosuudet määrittyvät kuntakohtaisina perustuen siihen ajatukseen, että kunta edelleenkin järjestää sisällään palvelut vanhaan tapaan. Uutena elementtinä on tullut mukaan ns. harvaan asuttujen kuntien valtionosuus, jolla voidaan osittain kompensoida etäisyyksien aiheuttamia vaikeuksia palveluitten järjestämisessä. Kainuussa sote-palveluitten järjestämisvelvollisuus on siirretty sote-palveluitten osalta Kainuun maakunta kuntayhtymälle. Myös tämä heijastuu voimakkaasti palveluitten järjestämiseen, jossa saavutettavuuden ohella erityisen tärkeäksi elementiksi nousee palveluitten laatu Tuomo Pääkkönen

15 2. Käytännön esimerkkejä 2.1 Ensihoito ja sairaankuljetus Ensihoidon ja sairaankuljetusten järjestelyitten yhteydessä on vuonna 2009 lisätty toimintayksikköjen määrää 13:sta 15. Tämä muutos tehtiin, että päästäisiin pois kohtuuttomista ambulanssityhjiöajoista 8 14 tuntia vuorokaudessa. Uudella järjestelyllä ambulanssityhjiöt ovat pudonneet alle 4 tuntia/vrk tasolle. Tämä muutos on saatu aikaan nimenomaan Kuhmon, Suomussalmen, Hyrynsalmen, Puolangan ja Ristijärven kunnissa. Paitsi omien kahden yksikön lisäystä tähän vaikuttaa myöskin ostopalvelun varayksikkötoiminta. Kahden oman yksikön toiminnan kustannukset ovat noin miljoona euroa/vuosi. Tästä valmiustason nostosta ei muodostu mitään merkittäviä tuloja niin kuin ei myöskään ostopalveluna olevasta varayksiköstä. Tuomo Pääkkönen

16 2.2. Sairaalasiirrot Sairaalasiirtojen määrä kasvaa koko maassa ja myös Kainuussa. Näistä kustannuksista vastaa maakunta kuntayhtymä. Nopean diagnoosin yksikön käynnistäminen on jonkin verran lisännyt sairaalasiirtojen määrää. Myös harvaan asutulta alueelta tulevilla potilailla on oltava oikeus päästä nopeasti asianmukaisiin tutkimuksiin ja hoitoihin. Tuomo Pääkkönen

17 2.3 Työn hinta Kautta maan nopeasti vaikeutunut lääkäritilanne on asettanut syrjäseudut hyvin eriarvoiseen asemaan suhteessa keskustaajamiin. Tämä korostuu erikoisesti lääkärityövoiman hankkimisessa, jossa keikkatyövoimaa joudutaan käyttämään syrjäisissä pienissä yksiköissä selvästi enemmän kuin asutuskeskuksissa. Todellista kilpailua ei ole. Tuomo Pääkkönen

18 Lääkärikustannus seuduittain Terveysasemien vastaanottotoiminta Lääkäreiden vuosipalkka-arvio on laskettu syyskuun lääkäritilanteen mukaan. Kustannusten vuosiarviot euroina v SEUTU I (Kajaani, Ristijärvi, Paltamo) Lääkäreiden vuosipalkka-arvio Lääkäreiden ostopalvelun vuosiarvio Etälääkäripalvelut (video) vuosipalkka-arvio SEUTU II (Kuhmo, Sotkamo) Lääkäreiden vuosipalkka-arvio Lääkäreiden ostopalvelun vuosiarvio Etälääkäripalvelut (video) vuosipalkka-arvio SEUTU III (Hyrynsalmi, Puolanka, Suomussalmi) Lääkäreiden vuosipalkka-arvio Lääkäreiden ostopalvelun vuosiarvio Etälääkäripalvelut (video) vuosipalkka-arvio Tuomo Pääkkönen

19 2.4 Puolangan dialyysin kustannukset v nettokustannus /vuosi huomioituna hallinnon vyörytykset ja peruspääoman korko nettokustannus /vuosi Tuomo Pääkkönen

20 2.5 Yli 20 km etäisyydellä olevat kotipalvelukohteet Suomussalmen kotihoidon säännölliset hoiva-asiakkaat ajalla (1. neljännesarvionti). Käynti ainakin kerran viikossa. - v asiakkaita 20/käyntejä v asiakkaita 33/käyntejä v asiakkaita 35/käyntejä 1425 Tuomo Pääkkönen

21 2.6 Sosiaalihuollon asiantuntijoitten kotikäynnit/ lastensuojelukysymykset Hyrynsalmi 32 - Kajaani Kuhmo 21 - Paltamo 18 - Puolanka 19 - Ristijärvi 42 - Sotkamo 47 - Suomussalmi 95 Yhteensä 723 kotikäyntiä Tuomo Pääkkönen

22 Karsintalista Luovutaan Hyrynsalmen ja Puolangan yöpartiotoiminnan käynnistämisestä Suljetaan Ristijärven terveysasema Suljetaan Vuolijoen terveysasema Suljetaan Hyrynsalmen terveysasema Suljetaan Paltamon terveysasema Suljetaan Sotkamon tai Kuhmon akuuttiosasto Palautetaan ensihoidon tilanne v tasolle Yhteensä Talousvaikutukset ovat maakunnan hyötyä ja osa kustannuksista siirtyy asiakkaille, kunnille ja Kelalle. Tuomo Pääkkönen

23 2,20 Kuntien väestötekijät 2010 Liite 5 2,00 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,80 1,60 1,40 1,20 1,00 0,80 0,60 0,40 0,20 0, Kuntien väestötekijät ,200 2,000 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 0,800 0,600 0,400 0,200 0,

24 2,200 Kuntien väestötekijät ,000 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 0,800 0,600 0,400 0,200 0, Kuntien väestötekijät ,200 2,000 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 0,800 0,600 0,400 0,200 0,

25 Kuntien väestötekijät ,200 2,000 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 0,800 0,600 0,400 0,200 0, Kainuun kuntien yli/alijäämät 2009 Suomen keskiarvo Suomussalmi Ristijärvi Paltamo Kuhmo Sotkamo Puolanka Kajaani Hyrynsalmi Vaala M 41 M 24 M 17 M 14 M 8 M 0 M -6 M -16 M

26 Omavaraisuusaste Suomen keskiarvo 65 % 54 Sotkamo Suomussalmi Kuhmo Puolanka Hyrynsalmi Kajaani Ristijärvi Vaala Paltamo 40 Kainuun kuntien velat / as Suomen keskiarvo Sotkamo Suomussalmi Kuhmo Hyrynsalmi Puolanka Kajaani Ristijärvi Vaala Paltamo 3 272

27 Kattamattomat alijäämät vuoden 2009 lopussa 19,85 + 2,25 22,1 M Kajaanin taloudellinen asema 1. Tilinpäätöksen 2008 kumulatiiviset alijäämät 14,2 + 4,9 19,1 M 2. Korjauksen tuomat lisäalijäämät vuoden 2008 loppuun mennessä 4,2 M 3. Korjauksen tuomat lisäalijäämät vuodelle ,1 M 4. Vuoden 2009 alijäämät 0,95 + (-1,64 liikel.) + (-2,61 maak.) -3,3 M 5. Vuoden 2010 ennuste (-0, (-2 liikel) + (-1,1maak.) -3,1 M 6. Vuoden 2011 ennustettu alijäämä (sis. sopeuttamistoimet ja lomautukset) 0,8 M Alijäämät vuoden 2011 lopussa: 19,8 M Kajaanilla on n. 70 M korollisia omia velkoja. koko konsernissa velkoja on yli 160 M. korjausvelkaa Kajaanilla on 30 M maan päällä ja toinen mokoma maan alla. Investointitarpeita palveluun on n. 25 M. Maakunnan osuuden mahdollinen nousu 62,4%:iin vuoteen 2014 mennessä. Kaupunginhallituksen seminaari: Kainuun maakunta kuntayhtymän maksuosuutta pidettiin Kajaanin kannalta haastavana, koska Kainuun kunnilla on erilainen väestörakenne ja palvelutarve. Kajaani tarvitsee muita kuntia suhteellisesti enemmän varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluja. Lisäksi Kajaani tarjoaa maakuntakeskuspalveluita. Kajaanilaisia 12/2009: Kainuulaisista 46,2 % (kasvu 0,2 % /v) Ikäryhmittäin Kajaanilaisia Kainuulaisista: ikäluokka keskiarvopoikkeama palvelutarve maksaja -Synt. 61% +33% (360/221 v:2010) -alle 4V: 57% +20% päivähoito kunnat -5-9V: 51% +9% per.op + var.kasv kunnat V: 47% + 2% kasvaa jatkossa perusopetus kunnat V: 48% +6% kasvaa jatkossa amk, lukio maakunta V: 59% +29% opisk. + nuor.tyött kunnat V: 46% Veronmaksajat -yli 65V: 38% -18% vanhusten hoito maakunta -tästä puuttuu perusterveyden hoito ja erikoissairaanhoito! -Kajaanin väkiluku on juuri nyt alimmillaan ja kehittyneen jatkossa joko pienellä tai nollakasvulla -vuonna 2020 Kajaanilaisia on enemmistö Maakunta -kuntayhtymän asukkaista!

28 Kajaani on käyttänyt kaikkia keinoja: 1. Sopeuttamisohjelma 2. Hallinnon rakenteet 3. Avustusten supistukset 4. Investointien siirtämiset 5. Perusopetuksen kouluverkko 6. Perusopetuksen tuntikehys 7. Kirjastojen palveluverkko 8. Esiopetuksen palveluverkko 9. Erityisopetuksen lakkauttaminen 10. Henkilöstön vähennysohjelma 11. Ja monia muita Kuitenkin olemme: 1. Kallein veroprosentissa maakuntakeskuksista 2. Kallein kiinteistöveroprosentissa maakuntakeskuksista 3. Alijäämäisin maakuntakeskus 4. Velkaisin maakuntakeskus Vuoden 2010 pubjetin raami ylittyy 3 M. Kajaanilaisten väestötekijät, osuus Kainuulaisista aika --> 100 % 90 % 80 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 10 % %

29 Kajaanin keskipoikkeama Kainuulaisita aika --> 1,50 1,40 1,30 1,20 1,10 1,00 0,90 0,80 0,70 0,60 0, Väestötekijöiden aiheuttama palveluntarve suhteessa Kainuun muihin kuntiin aika --> 2 1,8 1, vuotiaiden palvelutarpeen keskiarvo 1,33 jyrkästi kasvava yli 75 vuotiaiden palvelutarpeen keskiarvo 0,63 kasvava 1,4 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,

30 VÄESTÖTEKIJÄT KUNNITTAIN 2010 Kunta Ikä Yhteensä Osuus kerroin HYRYNSALMI , ,3688 KAJAANI ,4850 2,0617 KUHMO ,1220 8,1997 PALTAMO , ,1357 PUOLANKA , ,2740 RISTIJÄRVI , ,9227 SOTKAMO ,1356 7,3754 SUOMUSSALMI ,1181 8,4688 KUNTAYHTYMÄ ,0044 1,0 Lähde:Tilastokeskus Osuus kuntayhtymästä Hyrynsalmi 0,006 0,021 0,027 0,034 0,035 0,027 0,018 0,019 0,027 0,036 0,036 0,037 0,043 0,040 0,047 0,047 0,046 0,052 0,037 Kajaani 0,633 0,585 0,528 0,494 0,510 0,612 0,609 0,570 0,516 0,465 0,476 0,446 0,438 0,436 0,410 0,411 0,390 0,385 0,402 Kuhmo 0,077 0,101 0,110 0,102 0,110 0,094 0,090 0,096 0,116 0,118 0,117 0,132 0,139 0,142 0,145 0,154 0,150 0,131 0,121 Paltamo 0,052 0,044 0,049 0,052 0,047 0,039 0,039 0,041 0,042 0,049 0,051 0,055 0,049 0,057 0,056 0,049 0,058 0,058 0,048 Puolanka 0,034 0,024 0,030 0,041 0,034 0,025 0,024 0,024 0,036 0,038 0,040 0,049 0,042 0,048 0,051 0,049 0,052 0,050 0,050 Ristijärvi 0,014 0,009 0,014 0,016 0,018 0,012 0,011 0,010 0,010 0,017 0,023 0,025 0,020 0,022 0,021 0,021 0,030 0,041 0,037 Sotkamo 0,115 0,138 0,142 0,149 0,139 0,111 0,124 0,149 0,144 0,150 0,134 0,129 0,137 0,123 0,140 0,128 0,130 0,137 0,137 Suomussalmi 0,069 0,077 0,100 0,111 0,107 0,080 0,085 0,090 0,109 0,127 0,123 0,127 0,132 0,133 0,130 0,141 0,145 0,146 0,167 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 Palveluntarve väestötekijällä Hyrynsalmi 0,163 0,596 0,778 0,963 0,991 0,752 0,508 0,549 0,764 1,026 1,010 1,050 1,214 1,121 1,341 1,346 1,297 1,483 1,063 Kajaani 1,306 1,207 1,088 1,019 1,052 1,262 1,257 1,176 1,063 0,959 0,982 0,919 0,903 0,899 0,845 0,848 0,805 0,794 0,829 Kuhmo 0,634 0,824 0,904 0,839 0,899 0,771 0,735 0,785 0,952 0,969 0,957 1,082 1,138 1,167 1,188 1,266 1,229 1,078 0,995 Paltamo 1,039 0,888 0,985 1,055 0,956 0,792 0,776 0,835 0,853 0,978 1,036 1,112 0,981 1,138 1,125 0,984 1,176 1,165 0,958 Puolanka 0,869 0,617 0,748 1,031 0,853 0,628 0,608 0,600 0,907 0,967 1,010 1,241 1,063 1,210 1,301 1,229 1,305 1,265 1,263 Ristijärvi 0,744 0,477 0,740 0,816 0,937 0,602 0,586 0,510 0,524 0,873 1,209 1,278 1,051 1,128 1,088 1,075 1,547 2,113 1,915 Sotkamo 0,845 1,018 1,047 1,101 1,027 0,821 0,914 1,100 1,063 1,107 0,989 0,951 1,009 0,907 1,032 0,941 0,957 1,008 1,014 Suomussalmi 0,582 0,654 0,847 0,942 0,904 0,680 0,721 0,765 0,921 1,072 1,040 1,079 1,121 1,127 1,101 1,195 1,224 1,233 1,416 2,20 2,00 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,80 1,60 1,40 1,20 1,00 0,80 0,60 0,40 0,20 0,

31 VÄESTÖTEKIJÄT KUNNITTAIN 2015 Kunta Ikä Yhteensä Osuus kerroin HYRYNSALMI , ,6396 KAJAANI ,4889 2,0455 KUHMO ,1135 8,8077 PALTAMO , ,7582 PUOLANKA , ,4809 RISTIJÄRVI , ,1001 SOTKAMO ,1373 7,2852 SUOMUSSALMI ,1080 9,2574 KUNTAYHTYMÄ ,9818 1,0186 Lähde:Tilastokeskus Osuus kuntayhtymästä Hyrynsalmi 0,019 0,020 0,023 0,030 0,025 0,023 0,020 0,020 0,022 0,029 0,033 0,037 0,038 0,045 0,041 0,044 0,048 0,044 0,048 Kajaani 0,638 0,608 0,563 0,525 0,537 0,624 0,633 0,591 0,546 0,505 0,475 0,471 0,443 0,434 0,427 0,414 0,417 0,398 0,402 Kuhmo 0,076 0,079 0,095 0,105 0,103 0,083 0,077 0,088 0,099 0,115 0,114 0,121 0,126 0,138 0,143 0,148 0,154 0,147 0,127 Paltamo 0,042 0,046 0,047 0,049 0,048 0,042 0,043 0,041 0,039 0,043 0,050 0,052 0,054 0,054 0,052 0,057 0,049 0,052 0,057 Puolanka 0,020 0,024 0,025 0,026 0,033 0,022 0,023 0,023 0,025 0,033 0,036 0,039 0,046 0,043 0,046 0,048 0,049 0,049 0,046 Ristijärvi 0,008 0,010 0,011 0,013 0,013 0,012 0,010 0,011 0,014 0,017 0,017 0,022 0,026 0,020 0,025 0,022 0,022 0,030 0,037 Sotkamo 0,136 0,142 0,151 0,151 0,145 0,121 0,122 0,147 0,158 0,156 0,152 0,137 0,138 0,137 0,133 0,135 0,129 0,132 0,132 Suomussalmi 0,060 0,069 0,084 0,101 0,096 0,073 0,073 0,079 0,096 0,102 0,121 0,121 0,129 0,128 0,134 0,132 0,132 0,147 0,152 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 Palveluntarve väestötekijä Hyrynsalmi 0,584 0,627 0,719 0,911 0,765 0,704 0,624 0,607 0,669 0,874 1,024 1,140 1,176 1,383 1,264 1,333 1,462 1,357 1,465 Kajaani 1,304 1,244 1,151 1,075 1,098 1,277 1,294 1,209 1,118 1,033 0,972 0,964 0,906 0,888 0,873 0,846 0,854 0,815 0,823 Kuhmo 0,672 0,697 0,836 0,922 0,907 0,733 0,675 0,771 0,872 1,012 1,007 1,063 1,109 1,218 1,258 1,305 1,353 1,299 1,118 Paltamo 0,877 0,961 0,986 1,010 0,992 0,877 0,896 0,849 0,820 0,885 1,045 1,079 1,123 1,126 1,086 1,187 1,014 1,086 1,177 Puolanka 0,582 0,682 0,714 0,727 0,943 0,626 0,641 0,658 0,720 0,939 1,033 1,105 1,310 1,230 1,297 1,360 1,399 1,386 1,296 Ristijärvi 0,450 0,578 0,625 0,739 0,741 0,640 0,532 0,608 0,769 0,961 0,957 1,236 1,416 1,077 1,354 1,231 1,207 1,673 2,040 Sotkamo 0,993 1,037 1,101 1,102 1,056 0,882 0,890 1,071 1,151 1,138 1,106 0,998 1,007 0,999 0,969 0,985 0,941 0,960 0,961 Suomussalmi 0,555 0,638 0,777 0,938 0,889 0,672 0,672 0,734 0,889 0,946 1,121 1,116 1,192 1,187 1,238 1,224 1,224 1,358 1,407 2,200 2,000 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 0,800 0,600 0,400 0,200 0,

32 VÄESTÖTEKIJÄT KUNNITTAIN 2020 Kunta Ikä Yhteensä Osuus kerroin HYRYNSALMI , ,3536 KAJAANI ,4892 2,0441 KUHMO ,1080 9,2596 PALTAMO , ,1629 PUOLANKA , ,4512 RISTIJÄRVI , ,2741 SOTKAMO ,1385 7,2215 SUOMUSSALMI ,1024 9,7675 KUNTAYHTYMÄ ,9668 1,0343 Lähde:Tilastokeskus Osuus kuntayhtymästä Hyrynsalmi 0,017 0,020 0,024 0,026 0,026 0,019 0,020 0,020 0,021 0,025 0,029 0,034 0,039 0,041 0,045 0,041 0,041 0,046 0,045 Kajaani 0,642 0,615 0,576 0,551 0,552 0,642 0,633 0,605 0,562 0,526 0,496 0,470 0,455 0,434 0,426 0,427 0,420 0,421 0,405 Kuhmo 0,073 0,074 0,082 0,096 0,099 0,078 0,075 0,081 0,092 0,101 0,114 0,116 0,123 0,127 0,142 0,143 0,148 0,151 0,137 Paltamo 0,043 0,047 0,050 0,046 0,047 0,042 0,041 0,043 0,041 0,041 0,047 0,051 0,055 0,056 0,054 0,052 0,055 0,049 0,053 Puolanka 0,021 0,024 0,024 0,025 0,023 0,021 0,022 0,022 0,025 0,027 0,032 0,037 0,040 0,046 0,042 0,045 0,047 0,048 0,048 Ristijärvi 0,008 0,010 0,012 0,013 0,013 0,010 0,010 0,011 0,014 0,018 0,019 0,020 0,023 0,026 0,021 0,026 0,023 0,023 0,033 Sotkamo 0,138 0,144 0,154 0,156 0,148 0,119 0,129 0,142 0,158 0,163 0,159 0,151 0,141 0,142 0,140 0,133 0,134 0,130 0,129 Suomussalmi 0,059 0,066 0,079 0,088 0,092 0,069 0,071 0,076 0,086 0,098 0,103 0,120 0,124 0,129 0,128 0,133 0,131 0,132 0,149 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 Palveluntarve väestötekijä Hyrynsalmi 0,541 0,644 0,765 0,826 0,832 0,607 0,648 0,647 0,696 0,823 0,951 1,096 1,270 1,331 1,459 1,310 1,324 1,494 1,458 Kajaani 1,311 1,258 1,177 1,126 1,128 1,312 1,293 1,236 1,150 1,075 1,014 0,962 0,930 0,887 0,871 0,873 0,859 0,862 0,828 Kuhmo 0,672 0,684 0,764 0,893 0,919 0,724 0,692 0,753 0,849 0,935 1,051 1,072 1,142 1,175 1,319 1,326 1,366 1,397 1,267 Paltamo 0,915 0,992 1,051 0,977 0,985 0,891 0,870 0,909 0,873 0,867 0,991 1,089 1,155 1,175 1,142 1,107 1,170 1,028 1,131 Puolanka 0,637 0,722 0,728 0,761 0,712 0,632 0,675 0,674 0,760 0,821 0,983 1,131 1,212 1,388 1,290 1,367 1,445 1,448 1,474 Ristijärvi 0,471 0,583 0,665 0,711 0,738 0,560 0,541 0,600 0,765 1,002 1,087 1,124 1,305 1,460 1,197 1,437 1,320 1,290 1,835 Sotkamo 0,997 1,041 1,113 1,124 1,071 0,861 0,932 1,025 1,144 1,180 1,147 1,091 1,022 1,028 1,013 0,963 0,968 0,941 0,935 Suomussalmi 0,572 0,642 0,767 0,859 0,899 0,675 0,689 0,745 0,842 0,962 1,011 1,175 1,208 1,255 1,254 1,302 1,281 1,290 1,455 2,200 2,000 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 0,800 0,600 0,400 0,200 0,

33 VÄESTÖTEKIJÄT KUNNITTAIN 2030 Kunta Ikä Yhteensä Osuus kerroin HYRYNSALMI , ,8588 KAJAANI ,4948 2,0210 KUHMO , ,0195 PALTAMO , ,5018 PUOLANKA , ,2079 RISTIJÄRVI , ,8773 SOTKAMO ,1412 7,0821 SUOMUSSALMI , ,5127 KUNTAYHTYMÄ ,9541 1,0481 Lähde:Tilastokeskus Osuus kuntayhtymästä Hyrynsalmi 0,018 0,020 0,024 0,025 0,023 0,018 0,018 0,019 0,022 0,026 0,027 0,029 0,033 0,040 0,042 0,041 0,044 0,039 0,032 Kajaani 0,648 0,622 0,582 0,566 0,581 0,658 0,643 0,608 0,571 0,546 0,524 0,502 0,475 0,449 0,442 0,425 0,430 0,433 0,432 Kuhmo 0,070 0,070 0,076 0,081 0,083 0,072 0,071 0,078 0,086 0,091 0,097 0,104 0,117 0,119 0,128 0,132 0,143 0,141 0,143 Paltamo 0,043 0,046 0,050 0,049 0,046 0,041 0,041 0,042 0,042 0,044 0,047 0,048 0,052 0,056 0,055 0,055 0,053 0,050 0,052 Puolanka 0,019 0,023 0,024 0,024 0,022 0,018 0,021 0,022 0,024 0,026 0,028 0,030 0,036 0,039 0,039 0,044 0,042 0,043 0,047 Ristijärvi 0,009 0,010 0,012 0,013 0,013 0,010 0,009 0,011 0,013 0,018 0,020 0,022 0,023 0,022 0,025 0,028 0,024 0,028 0,025 Sotkamo 0,138 0,145 0,157 0,160 0,154 0,120 0,128 0,145 0,158 0,161 0,166 0,162 0,157 0,155 0,146 0,145 0,139 0,133 0,133 Suomussalmi 0,056 0,064 0,075 0,081 0,078 0,063 0,069 0,075 0,083 0,089 0,094 0,102 0,108 0,122 0,122 0,128 0,127 0,132 0,136 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 Palveluntarve väestötekijä Hyrynsalmi 0,619 0,688 0,824 0,881 0,800 0,611 0,640 0,670 0,761 0,890 0,929 1,002 1,158 1,383 1,467 1,431 1,530 1,374 1,132 Kajaani 1,309 1,258 1,176 1,145 1,175 1,330 1,299 1,229 1,155 1,103 1,058 1,014 0,959 0,907 0,894 0,860 0,869 0,876 0,872 Kuhmo 0,697 0,701 0,765 0,814 0,829 0,722 0,712 0,785 0,862 0,913 0,969 1,046 1,167 1,188 1,282 1,327 1,432 1,417 1,431 Paltamo 0,922 0,999 1,075 1,048 0,998 0,880 0,880 0,902 0,895 0,937 1,002 1,039 1,115 1,197 1,177 1,192 1,130 1,082 1,124 Puolanka 0,639 0,762 0,803 0,788 0,738 0,610 0,710 0,716 0,802 0,873 0,915 1,002 1,187 1,288 1,304 1,466 1,379 1,427 1,552 Ristijärvi 0,496 0,568 0,668 0,735 0,703 0,544 0,505 0,602 0,746 0,994 1,091 1,224 1,280 1,237 1,413 1,560 1,324 1,556 1,401 Sotkamo 0,974 1,026 1,112 1,135 1,087 0,852 0,904 1,030 1,122 1,140 1,173 1,148 1,110 1,094 1,035 1,030 0,981 0,938 0,940 Suomussalmi 0,591 0,668 0,788 0,854 0,823 0,664 0,725 0,784 0,875 0,935 0,985 1,078 1,140 1,281 1,284 1,348 1,336 1,388 1,432 2,200 2,000 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 0,800 0,600 0,400 0,200 0,

34 VÄESTÖTEKIJÄT KUNNITTAIN 2040 Kunta Ikä Yhteensä Osuus kerroin HYRYNSALMI , ,5628 KAJAANI ,4968 2,0127 KUHMO , ,5899 PALTAMO , ,7198 PUOLANKA , ,2778 RISTIJÄRVI , ,2924 SOTKAMO ,1425 7,0199 SUOMUSSALMI , ,0972 KUNTAYHTYMÄ ,9444 1,0588 Lähde:Tilastokeskus Osuus kuntayhtymästä Hyrynsalmi 0,017 0,020 0,023 0,025 0,023 0,017 0,018 0,019 0,021 0,025 0,027 0,029 0,032 0,036 0,038 0,040 0,041 0,040 0,043 Kajaani 0,654 0,626 0,588 0,570 0,587 0,664 0,647 0,611 0,575 0,547 0,529 0,516 0,495 0,470 0,440 0,436 0,444 0,431 0,435 Kuhmo 0,067 0,068 0,074 0,078 0,078 0,067 0,068 0,077 0,084 0,089 0,093 0,097 0,103 0,111 0,139 0,126 0,130 0,132 0,137 Paltamo 0,042 0,046 0,050 0,049 0,046 0,042 0,041 0,042 0,042 0,043 0,047 0,049 0,052 0,054 0,054 0,055 0,054 0,053 0,051 Puolanka 0,019 0,023 0,024 0,024 0,022 0,018 0,021 0,021 0,024 0,026 0,027 0,030 0,032 0,034 0,036 0,039 0,039 0,043 0,042 Ristijärvi 0,009 0,010 0,012 0,014 0,012 0,010 0,009 0,010 0,014 0,018 0,020 0,022 0,023 0,024 0,025 0,026 0,027 0,030 0,026 Sotkamo 0,137 0,144 0,156 0,161 0,155 0,121 0,128 0,146 0,158 0,163 0,165 0,161 0,162 0,163 0,159 0,156 0,144 0,145 0,134 Suomussalmi 0,055 0,062 0,074 0,080 0,076 0,061 0,067 0,073 0,083 0,089 0,092 0,096 0,101 0,108 0,109 0,122 0,121 0,127 0,132 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 1,000 Palveluntarve väestötekijä Hyrynsalmi 0,618 0,704 0,830 0,906 0,820 0,618 0,648 0,669 0,755 0,890 0,961 1,027 1,130 1,289 1,368 1,419 1,472 1,425 1,512 Kajaani 1,317 1,260 1,183 1,147 1,181 1,336 1,302 1,230 1,158 1,101 1,065 1,038 0,997 0,945 0,885 0,877 0,894 0,868 0,876 Kuhmo 0,705 0,720 0,780 0,827 0,829 0,704 0,722 0,818 0,890 0,946 0,983 1,032 1,093 1,176 1,467 1,336 1,376 1,393 1,455 Paltamo 0,912 1,010 1,081 1,054 1,007 0,908 0,889 0,909 0,909 0,930 1,031 1,074 1,125 1,163 1,167 1,204 1,172 1,159 1,116 Puolanka 0,664 0,810 0,833 0,832 0,777 0,651 0,752 0,753 0,848 0,921 0,962 1,051 1,144 1,205 1,276 1,367 1,366 1,505 1,466 Ristijärvi 0,480 0,555 0,653 0,750 0,686 0,540 0,512 0,574 0,751 0,982 1,079 1,213 1,264 1,340 1,394 1,424 1,514 1,661 1,443 Sotkamo 0,965 1,013 1,096 1,129 1,090 0,850 0,902 1,025 1,106 1,147 1,160 1,130 1,134 1,146 1,116 1,094 1,008 1,015 0,943 Suomussalmi 0,610 0,691 0,821 0,888 0,843 0,681 0,744 0,813 0,917 0,983 1,017 1,064 1,121 1,196 1,213 1,359 1,344 1,406 1,460 2,200 2,000 Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo Suomussalmi 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 0,800 0,600 0,400 0,200 0,

35

36

37

Liite nro: TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

Liite nro: TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 Liite nro: TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 30.9.2010 Maakunnan talousarvio 2010 ja toimintasuunnitelma 2010 2013 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 14.12.2009 134.

Lisätiedot

Rahoitusmalli 2013 2.12.2009. asta.tolonen@kainuu.fi

Rahoitusmalli 2013 2.12.2009. asta.tolonen@kainuu.fi Rahoitusmalli 2013 2.12.2009 asta.tolonen@kainuu.fi 2010 2012 Kunnan rahoitusosuus Kainuun maakunnalle: Kuntien rahoitusosuudet maakuntahallinnolle määritellään prosenttiosuutena kuntiin kertyvästä laskennallisesta

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA TALOUDEN TASAPAINOTTAMISEKSI

VAIHTOEHTOJA TALOUDEN TASAPAINOTTAMISEKSI Kainuun maakunta -kuntayhtymä (15.5.2007) VAIHTOEHTOJA TALOUDEN TASAPAINOTTAMISEKSI 1. TAUSTAA 1.1. Maakunnan talouden tila Maakunnan vuosi 2005 Toimintatuotot kasvoivat vuoteen 2004 verrattuna 0,7 % eli

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille Hallitus 51 13.11.2013 Hallitus 75 04.12.2013 Yhtymävaltuusto 26 18.12.2013 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille 2015-2017 H 51 (Valmistelija: talousjohtaja

Lisätiedot

Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Muistio 2/2009 Työvaliokunta

Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Muistio 2/2009 Työvaliokunta 1 (6) Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Muistio 2/2009 Työvaliokunta Aika: keskiviikko 3.6.2009 klo 13.55 15.40 Paikka: Kajaanin kaupungintalon valtuustosali, Pohjolankatu 13, Kajaani 1. Avaus Maakuntajohtaja

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2007

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2007 KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.1.27 Liite nro: 1 TOIMINTATUOTOT Maakunnan talousarvion (MV 23.4.7) (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintatuotot ovat vuodelle 27

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille Hallitus 51 13.11.2013 Hallitus 75 04.12.2013 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille 2015-2017 H 51 (Valmistelija: talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen)

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.212 ALUSTAVA ARVIO Maakunnan talousarvio 212 ja toimintasuunnitelma 213 215 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 28.11.211 62. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

Valtuustoseminaari 11 10. 2011.

Valtuustoseminaari 11 10. 2011. Valtuustoseminaari 11.10.201110 Vuoden 2012 talousarvion lähtökohdat Talouden näkymät heikentyneet kesän jälkeen ja epävarmuus lisääntynyt. Valtion budjetti tehty tietyin t i kasvuodotuksin, k mutta silti

Lisätiedot

TALOUSKATSAUS JA TALOUSARVION 2018 VALMISTELUTILANNE. Eeva Suomalainen Talousjohtaja

TALOUSKATSAUS JA TALOUSARVION 2018 VALMISTELUTILANNE. Eeva Suomalainen Talousjohtaja TALOUSKATSAUS JA TALOUSARVION 2018 VALMISTELUTILANNE Eeva Suomalainen Talousjohtaja TALOUSKATSAUS Valtionvarainministeriön (VM) mukaan Suomen talous on selvässä nousussa. Ennusteen mukaan Suomen talous

Lisätiedot

LUONNOS KAINUUN MAAKUNNAN PERUSSOPIMUS. vers. 26.5.2011/al. I luku. Yleiset määräykset. 1 Nimi ja kotipaikka

LUONNOS KAINUUN MAAKUNNAN PERUSSOPIMUS. vers. 26.5.2011/al. I luku. Yleiset määräykset. 1 Nimi ja kotipaikka LUONNOS vers. 26.5.2011/al KAINUUN MAAKUNNAN PERUSSOPIMUS I luku Yleiset määräykset 1 Nimi ja kotipaikka Kainuun maakunta-kuntayhtymä (jatkossa Maakunta) toimii Kainuun hallintokokeilulain (343/2003),

Lisätiedot

Kainuun hallintokokeilu: Siniset ajatukset -tavoitteista vaikutuksiin Alue- ja paikallishallintopäivät Kuopio 24.8.2010

Kainuun hallintokokeilu: Siniset ajatukset -tavoitteista vaikutuksiin Alue- ja paikallishallintopäivät Kuopio 24.8.2010 Kainuun hallintokokeilu: Siniset ajatukset -tavoitteista vaikutuksiin Alue- ja paikallishallintopäivät Kuopio 24.8.2010 hallintojohtaja Kalevi Yliniemi KAINUU IVALO 625 km KAINUU OULU 181 km KAJAANI Vaala

Lisätiedot

Toistaiseksi voimassa olevien työsopimussuhteisten vakanssien perustaminen ensihoitoon

Toistaiseksi voimassa olevien työsopimussuhteisten vakanssien perustaminen ensihoitoon Sosiaali- ja terveyslautakunta 442 21.12.2011 Maakuntahallitus I 19 16.01.2012 Maakuntahallitus I 22 06.02.2012 Maakuntahallitus I 53 26.03.2012 Toistaiseksi voimassa olevien työsopimussuhteisten vakanssien

Lisätiedot

MAAKUNNAN TALOUS VUOSILLE

MAAKUNNAN TALOUS VUOSILLE 1 Kuntaneuvottelu 26.5.2008 MAAKUNNAN TALOUS VUOSILLE 2009-2012 1. TAUSTAA 1.1. Maakunnan talouden kehitys vuosina 2005-2007 Maakuntakokeilun alussa yleiseksi talouden tavoitteeksi asetettiin ehto, että

Lisätiedot

Kajaanin kaupungin talouden kehitys ja raamit Kaupunginvaltuusto

Kajaanin kaupungin talouden kehitys ja raamit Kaupunginvaltuusto Kajaanin kaupungin talouden kehitys ja raamit 2020-2022 Kaupunginvaltuusto 21.5.2019 2 3 4 5 6 ? 8 10 11 Kajaani 1 000 S Yhteenveto TILIVUOSI 2017 2018 2019** 2020** 2021** 2022** Verolaji Kunnallisvero

Lisätiedot

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Tilinpäätös 2013 Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen Tilikauden tulos 2013 Tilinpäätös on 3,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen sen jälkeen, kun on huomioitu kunnille palautettava maksuosuus 3,4 miljoonaa euroa

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.7.211 Maakunnan talousarvio 211 ja toimintasuunnitelma 211 214 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 29.11.21 74. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille.

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille. Kaupunginhallitus 71 06.02.2017 Kaupunginvaltuusto 10 06.03.2017 Kaupungin talouden toteutuminen 2016, kaupunki ja liikelaitokset 2072/02.02.02/2016 KHALL 06.02.2017 71 Talous vuonna 2016 Uudenkaupungin

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

MAAKUNNAN TALOUS VUOSILLE

MAAKUNNAN TALOUS VUOSILLE 1 Kuntaneuvottelu varten 3.6.2009 ( MH 2009-5-25) MAAKUNNAN TALOUS VUOSILLE 2010-2013 1. TAUSTAA Maakunnan talouden kehitys vuosina 2005-2008 Maakuntakokeilun alussa yleiseksi talouden tavoitteeksi asetettiin

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

Palvelutarpeiden ja kuntalouden ennakointi Sulkava

Palvelutarpeiden ja kuntalouden ennakointi Sulkava Palvelutarpeiden ja kuntalouden ennakointi 7.6.2007 Mallin pohjatiedot Kuntajako 2007 Väestöennusteet vuoteen 2025 (Tilastokeskus) Talous- ja toimintatilasto 2005 (Tilastokeskus) Verotustiedot 1998-2005

Lisätiedot

Kunnanhallitus 168 16.06.2009 Kunnanhallitus 179 21.07.2009 Kunnanhallitus 188 11.08.2009. Vuoden 2009 talousarvion muutosten hyväksyminen

Kunnanhallitus 168 16.06.2009 Kunnanhallitus 179 21.07.2009 Kunnanhallitus 188 11.08.2009. Vuoden 2009 talousarvion muutosten hyväksyminen 168 16.06.2009 179 21.07.2009 188 11.08.2009 Vuoden 2009 talousarvion muutosten hyväksyminen KHALL 168 Kunnankamreeri Kunnanvaltuusto on 22.12.2008 hyväksynyt talousarvion vuodelle 2009. Talousarvio osoittaa

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 30.9.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

Siun soten kehys Omistajaohjaus

Siun soten kehys Omistajaohjaus Siun soten kehys 2018 Omistajaohjaus 10.10.2017 MAKSUSOSUUKSIEN PERUSTEET Perussopimuksen 24 ja 25 Järjestämis- ja tuottamisvastuun aiheuttamat nettokustannukset rahoitetaan jäsenkuntien suorittamalla

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille Kaupunginhallitus 241 20.06.2016 Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2019 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2247/02.02.00/2016 KHALL 20.06.2016 241 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PL Valtioneuvosto Lausuntopyyntö VM/

Valtiovarainministeriö PL Valtioneuvosto Lausuntopyyntö VM/ 10.4.2012 Valtiovarainministeriö PL 28 00023 Valtioneuvosto valtiovarainministerio@vm.fi Lausuntopyyntö VM/17.2.2012 KUNNALLISHALLINNON RAKENNETYÖRYHMÄN SELVITYS Valtiovarainministeriö on pyytänyt 17.2.2012

Lisätiedot

KAINUUN MAAKUNNAN PERUSSOPIMUS

KAINUUN MAAKUNNAN PERUSSOPIMUS Tämä perussopimus on hyväksytty Kainuun hallintokokeilulain (343/2003) 48 :n mukaisessa kuntien edustajainkokouksessa 30. päivänä huhtikuuta 2004. 1 KAINUUN MAAKUNNAN PERUSSOPIMUS I luku Yleiset määräykset

Lisätiedot

Yleistä vuoden 2019 talousarviosta

Yleistä vuoden 2019 talousarviosta EM 30.10.2018 Yleistä vuoden 2019 talousarviosta Pomarkun kunnan vuoden 2019 talousarviota tehdään poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa, joka aiheutuu valtionosuustulojen romahduksesta vuonna 2019. Valtionosuudet

Lisätiedot

1 / 5. Kainuun malli 2013 (Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu) Työvaliokunta Kokous 1. / 2010

1 / 5. Kainuun malli 2013 (Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu) Työvaliokunta Kokous 1. / 2010 1 / 5 Kainuun malli 2013 Muistio (Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu) Työvaliokunta Kokous 1. / 2010 Aika: torstai 14.1.2010 klo 9.00 14.15 Paikka: Kajaanin kaupungintalo, neuvotteluhuone Brahe,

Lisätiedot

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 109 31.3.2014 Asianro 337/02.02.01/2014 52 Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE 1 KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN Kauhavan kaupungin talousarvio vuodelle 2017 oli noin 0,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupunginhallitukselle 28.3.2018 esiteltävä vuoden 2017 tilinpäätös on

Lisätiedot

TALOUDEN TASAPAINOTTAMISOHJELMA (luonnos)

TALOUDEN TASAPAINOTTAMISOHJELMA (luonnos) Kainuun maakunta -kuntayhtymä (mh 20.8.2007) TALOUDEN TASAPAINOTTAMISOHJELMA (luonnos) 1. TAUSTAA 1.1. Maakunnan taloudellinen tila 2 1.2. Kainuun kuntien talouden tila 4 1.3. Verorahoituksen kehitys 2004

Lisätiedot

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ KOKOUSKUTSU ASIALUETTELO Valtuusto 4/2018 KOKOUSTIEDOT Aika Paikka Perjantai 14.12.2018 klo 13.00 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski,

Lisätiedot

Pyhtään taloustarkastelu Kotka Haminan seudun kuntarakenneselvitys Ohjausryhmän kokous Riitta Ekuri

Pyhtään taloustarkastelu Kotka Haminan seudun kuntarakenneselvitys Ohjausryhmän kokous Riitta Ekuri Miehikkälä Hamina Pyhtää Kotka Virolahti MML, 2012 Pyhtään taloustarkastelu Kotka Haminan seudun kuntarakenneselvitys Ohjausryhmän kokous 13.10.2014 Riitta Ekuri Kuntatalouden trendiennusteen lähtötiedot

Lisätiedot

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS I luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Nimi ja kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja sen kotipaik ka

Lisätiedot

Yleistä vuoden 2018 talousarviosta

Yleistä vuoden 2018 talousarviosta KH 28.11.2017 Yleistä vuoden 2018 talousarviosta Suomen kuntien taloudellisessa tilanteessa näkyy selvä kahtiajako hyvin toimeentuleviin kuntiin ja vaikeuksissa oleviin kuntiin. Osa kunnista suunnittelee

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 290 27.8.2018 111 Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 27.8.2018 290 Asianro 55/02.02.02/2018 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

Siniset ajatukset Kainuun malliksi - tähän on tultu. Kaukametsä, Kajaani ke 25.11.2009. Anssi Tuominen Koulutustoimialan johtaja

Siniset ajatukset Kainuun malliksi - tähän on tultu. Kaukametsä, Kajaani ke 25.11.2009. Anssi Tuominen Koulutustoimialan johtaja Siniset ajatukset Kainuun malliksi - tähän on tultu Kaukametsä, Kajaani ke 25.11.2009 Anssi Tuominen Koulutustoimialan johtaja MAAKUNTAKOKEILUN MERKKIPAALUT pääministeri Paavo Lipponen 16.10.2001 selvitysmies

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA Käyttötalous: TOIMINTAMENOJEN (59,7 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2013 Muut (17 %) SOTE (54 %) Henkilöstömenot (29 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon SOTE

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla

Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla Nurmeksen kaupungille vuosi 2018 vahvan perustoiminnan ansiosta hieman odotuksia parempi. Nurmeksen kaupungin tilinpäätös oli talousarviota

Lisätiedot

1 / 5 Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Työvaliokunta kokous 6./2010

1 / 5 Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Työvaliokunta kokous 6./2010 1 / 5 Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Muistio Työvaliokunta kokous 6./2010 Aika: Paikka: tiistaina 15.06.2010 klo 10.30 11.15, työvaliokunnan asiat klo 9.30 10.30 kunta-asiat 1. ja 2. ja klo 11.15

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma

Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma 2011-2013 Maakuntajohtaja 24.11.2009 JULKAISUVAPAA 24.11.2009 KLO 10.00 /as 100 0 Kainuun alijäämät, /asukas 2004 2005 2006 2007 2008 Arvio 2009-100 -200-300 -400-500

Lisätiedot

KUNNANHALLITUS No 18/2017

KUNNANHALLITUS No 18/2017 KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU KUNNANHALLITUS No 18/2017 KOKOUSAIKA 13.11.2017 valtuuston kokouksen jälkeen KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asian no Liite no 249 Kokouksen

Lisätiedot

Talouskatsaus

Talouskatsaus Salon kaupunki 235/00.04.01/2016 Talouskatsaus 2016-2017 Henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti Toiminnan ja talouden tasapaino Salon kaupungin toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosina.

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus

LAPIN LIITTO Hallitus LAPIN LIITTO Hallitus 29.8.2016 Liite Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti ajalta

Talouden ja toiminnan seurantaraportti ajalta Maakuntahallitus I 180 10.10.2011 Maakuntavaltuusto 53 24.10.2011 Talouden ja toiminnan seurantaraportti ajalta 1.1. - 31.8.2011 MH 180 Taloussäännön ohjeiden mukaisesti maakunnan tulee tehdä talouden

Lisätiedot

Aikuiskoulutuksen haasteet ja verkostoyhteistyö

Aikuiskoulutuksen haasteet ja verkostoyhteistyö Aikuiskoulutuksen haasteet ja verkostoyhteistyö Kaukametsä, Kouta-sali Kajaani ti 1.6.2010 Anssi Tuominen koulutustoimialan johtaja Kainuun maakunta -kuntayhtymä KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN KOULUTUS-

Lisätiedot

Suunnittelukehysten perusteet

Suunnittelukehysten perusteet Kaupunginhallitus 344 19.06.2017 Vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2875/02.02.00/2017 KHALL 19.06.2017 344 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma

Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma Sosiaali- ja terveyslautakunta 103 13.10.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 110 19.10.2015 Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

Verotulojen toteutuminen ja ennuste

Verotulojen toteutuminen ja ennuste Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 316 Talousarvion toteutuminen 31.10.2015 Asianro 60/02.02.02/2015 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain lokakuun

Lisätiedot

Kuntien talous maakuntauudistuksen jälkeen

Kuntien talous maakuntauudistuksen jälkeen Kuntien talous maakuntauudistuksen jälkeen Pohjanmaan maakuntatilaisuus Vaasa 12.5.2017 Ilari Soosalu Johtaja, kuntatalous Suomen Kuntaliitto Sisältö Mitä muutoksia kuntien talouteen mk-uudistus on tuomassa?

Lisätiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä 9.8.2012 Sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma Ohjausryhmän kokoonpano ja yhteystiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä 9.8.2012 Sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma Ohjausryhmän kokoonpano ja yhteystiedot Kainuun sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma KAIRA -hanke (Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen) (S10179) KaiTo -projekti (Kainuulainen työ- ja terveyskunnon toimintamalli) (S10073)

Lisätiedot

KYSin talous 2017 ja 2018 sekä kertaluonteiset erät

KYSin talous 2017 ja 2018 sekä kertaluonteiset erät KYSin talous 2017 ja 2018 sekä kertaluonteiset erät Kari Janhonen, 14.03.2018 5.4.2018 1 Tilinpäätös 2017 5.4.2018 2 5.4.2018 3 Sitovat tavoitteet Valtuusto muutokset talousarvioon 22.5.2017, 10 (suun

Lisätiedot

Vuoden 2009 talousarvion toteutuma Kaupunginjohtaja Mauri Gardin

Vuoden 2009 talousarvion toteutuma Kaupunginjohtaja Mauri Gardin Vuoden 2009 talousarvion toteutuma 31.8.2009 Kaupunginjohtaja Mauri Gardin Budjettivertailua vuoteen 2008 25.9.2009 Ulkoinen laskelma 2008 2009 Muutos % Tilanne 31.8.2009 8kk 8kk Toimintatuotot 36 536

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös Mediatiedote 6. huhtikuuta 2017 Vuoden 2016 tilinpäätös ennustettua parempi ja mahdollistaa jonkin verran myös varautumista tulevaan Tilinpäätös on 0,2 miljoonaa

Lisätiedot

Kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2017

Kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2017 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 329 31.10.2016 Asianro 901/02.03.01/2016 107 Kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2017 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 31.10.2016 329 Talousjohtaja

Lisätiedot

Miehikkälän taloustarkastelu Kotka Haminan seudun kuntarakenneselvitys Ohjausryhmän kokous 13.10.2014 Riitta Ekuri

Miehikkälän taloustarkastelu Kotka Haminan seudun kuntarakenneselvitys Ohjausryhmän kokous 13.10.2014 Riitta Ekuri Miehikkälä Hamina Pyhtää Kotka Virolahti MML, 2012 Miehikkälän taloustarkastelu Kotka Haminan seudun kuntarakenneselvitys Ohjausryhmän kokous 13.10.2014 Riitta Ekuri Kuntatalouden trendiennusteen lähtötiedot

Lisätiedot

KUNTATALOUSSELVITYS 1993 2003 (2004)

KUNTATALOUSSELVITYS 1993 2003 (2004) Kainuun maakunta -kuntayhtymä 17.8.2005/AT KUNTATALOUSSELVITYS 1993 2003 (2004) Maakuntahallitus on päättänyt kokouksessaan 7.12.2004, että kuntien talouden kehitys selvitetään viimeisten 10 vuoden ajalta

Lisätiedot

TULOSLASKELMAOSA 2011 2014

TULOSLASKELMAOSA 2011 2014 257 TULOSLASKELMAOSA 2011 2014 258 259 TULOSLASKELMAOSA Tuloslaskelmaosa osoittaa, miten tulorahoitus kattaa kaupungin palvelujen tuottamisesta aiheutuvat menot. Tulorahoituksen riittävyyttä arvioidaan

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Kunnanvaltuusto 55 20.06.2016 Vuoden 2015 tilinpäätöksen hyväksyminen 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

kk=75%

kk=75% 1 Talousarvion toteutuminen 01.01. - 30.09.2017 9 kk=75% Kokonaisuutena syyskuun lopun toteuma näyttää varsin hyvältä. Viime vuoteen verrattuna vuosikate on toteutunut noin 800 000 euroa paremmin ja tilikauden

Lisätiedot

Kainuun maakuntatilaisuus

Kainuun maakuntatilaisuus Kainuun maakuntatilaisuus 19.4.2016 Kainuun maakuntatalous Kuntien sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen välitulokset Aineistot: www.kunnat.net/maakuntatilaisuudet

Lisätiedot

Porvoon kaupungin talouden. kehitys Perustuen väestöennusteen mallintamiseen Henrik Rainio, Saija Männistö

Porvoon kaupungin talouden. kehitys Perustuen väestöennusteen mallintamiseen Henrik Rainio, Saija Männistö Porvoon kaupungin talouden kehitys 2020-2040 Perustuen väestöennusteen mallintamiseen 17.6.2019 Henrik Rainio, Saija Männistö Porvoon kaupungin talouden kehitys 2020-2040: Lähtökohdat ja oletukset Taustalla

Lisätiedot

TALOUSTILANNE Eeva Suomalainen Talousjohtaja

TALOUSTILANNE Eeva Suomalainen Talousjohtaja TALOUSTILANNE 2017-2018 Eeva Suomalainen Talousjohtaja Kajaani on Kainuun maakuntakeskus, jonka aseman arvioidaan vahvistuvan maakuntauudistuksen myötä. Kainuun ja Kajaanin haasteena tulevaisuudessa on

Lisätiedot

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 21.8.2017 TALOUSARVION 2018 SEKÄ VUOSIEN 2019 2020 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU

Lisätiedot

Vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät

Vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät Vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät 13.2.2013 Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Vuoden 2014 TA:n raamin valmistelun eteneminen Talouden tasapainotarkastelu talous- ja suunnittelukeskuksessa Ehdotus

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus Liite

LAPIN LIITTO Hallitus Liite LAPIN LIITTO Hallitus 29.8.2016 Liite Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2018 2019 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

Uuden kunnan talous. Pentti Meklin. emeritusprofessori Tampereen yliopisto. Pentti Meklin 1

Uuden kunnan talous. Pentti Meklin. emeritusprofessori Tampereen yliopisto. Pentti Meklin 1 Uuden kunnan talous Pentti Meklin emeritusprofessori Tampereen yliopisto Pentti Meklin 1 I Kunnan talous Soten siirrossa 1.1.2019 II Välivaiheen talous 2019-2023 ja siitä eteenpäin Tulot ja menot Varat

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Tilinpäätösennuste 2014

Tilinpäätösennuste 2014 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 46 Tilinpäätösennuste 2014 Asianro 117/02.02.02/2014 Raision kaupungin tilinpäätös on valmistumassa. Tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden ylijäämäksi on muodostumassa

Lisätiedot

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 20.8.2018 TALOUSARVION 2019 SEKÄ VUOSIEN 2019 2021 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 1(7) Viestitie KAJAANI Yhtymäkokous nro 2/2017

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 1(7) Viestitie KAJAANI Yhtymäkokous nro 2/2017 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 1(7) KOKOUSAIKA Perjantai 29.9.2017 kello 13.00 13.40 KOKOUSPAIKKA Kainuun jätehuollon kuntayhtymä, kokoustila Viesti 87700 KAJAANI SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä

Lisätiedot

Talousarvio 2008 ja taloussuunnitelma MV

Talousarvio 2008 ja taloussuunnitelma MV Talousarvio 2008 ja taloussuunnitelma 2008-2011 MV 13.12.2007 Tulot Menot Yhteenveto 2008 292,6 milj., kuntien rahoitusosuus 205,4 milj. (71 %) Kasvu 10,3 % (8,3%) (verorahoituspohja + 6,7%, rahoitusosuus

Lisätiedot

Tilausten toteutuminen

Tilausten toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 233 22.8.2016 73 Tilausten toteutuminen 30.6.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 22.8.2016 233 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä 16.6.2011 Sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma Ohjausryhmän kokoonpano ja yhteystiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä 16.6.2011 Sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma Ohjausryhmän kokoonpano ja yhteystiedot 16.6.2011 Kainuun sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma KAIRA -hanke (Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen) (S10179) KaiTo -projekti (Kainuulainen työ- ja terveyskunnon toimintamalli)

Lisätiedot

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014 Kuntien taloustietoja 214 (2) Lähde:Kuntaliitto 215, Kuntien tunnuslukutiedosto 23-214 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 23-214 11 Asukasluku indeksoituna (23=1) 15 1 95 9 85 8 75 Kemi 21-5 as. kunnat

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,3 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2016 Muut (17 %) SOTE (57 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Tuusniemen kunta, valtuustosali

Tuusniemen kunta, valtuustosali Kokouskutsu / Esityslista Nro 2/2018 1 (7) KOKOUSAIKA 9.4.2018 Klo 17.00- KOKOUSPAIKKA KOKOUSAIKA Tuusniemen kunta, valtuustosali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2015

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2015 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2015 Käyttötalous: TOIMINTAMENOJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2015 Muut (17 %) SOTE (56 %) Henkilöstömenot (27 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet Kaupunginhallitus 161 08.06.2015 Ympäristölautakunta 74 16.09.2015 Ympäristölautakunta 82 21.10.2015 Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Valtuusto Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Valtuusto Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma Kaupunginhallitus 319 11.10.2016 Kaupunginhallitus 377 29.11.2016 Valtuusto 60 15.12.2016 Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1026/02.05/2016 KH 11.10.2016 319 Kaupunginhallitus on kokouksessaan

Lisätiedot

Asiakasläht. htöisyyden. sektorilla Eija Tolonen vanhuspalvelujohtaja, YTM Kainuun maakunta kuntayhtymä

Asiakasläht. htöisyyden. sektorilla Eija Tolonen vanhuspalvelujohtaja, YTM Kainuun maakunta kuntayhtymä Asiakasläht htöisyyden näkökulmia kulmia julkisella sektorilla 7.6.2012 Eija Tolonen vanhuspalvelujohtaja, YTM Kainuun maakunta kuntayhtymä Ivalo 625 km Kainuun sijainti ja väkiluku kunnittain 2011 Kainuu

Lisätiedot

Talousarviokehys vuoden 2019 talousarvioksi

Talousarviokehys vuoden 2019 talousarvioksi Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 22.8.2018 Asianro 736/02.02.00/2018 129 Talousarviokehys vuoden 2019 talousarvioksi Päätöshistoria Kaupunginhallitus 25.6.2018

Lisätiedot

3.5.2005. Lausunto kainuun maakunnan hallintokokeilun maksuosuuksien ja lukion yksikköhintarahoituksen

3.5.2005. Lausunto kainuun maakunnan hallintokokeilun maksuosuuksien ja lukion yksikköhintarahoituksen Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto LAUSUNTO 68 3.5.2005 Lausunto kainuun maakunnan hallintokokeilun maksuosuuksien ja lukion yksikköhintarahoituksen kirjaamisesta 1 Lausuntopyyntö Kainuun hallintokokeilusta

Lisätiedot

Kuntien taloudellisen aseman muutoksia Sote uudistuksessa

Kuntien taloudellisen aseman muutoksia Sote uudistuksessa Kuntien taloudellisen aseman muutoksia Sote uudistuksessa Kymenlaakson kunnat Luonnos 5.4.2016 Heikki Miettinen 2014tp_2014ktal_2015 väestöenn_v52 Lähtökohdat Lähtökohdat Tavoitteena arvioida kuntien jäljelle

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Tilinpäätös 2013 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen 31.3.2014 TILINPÄÄTÖS 2013 Koko kaupunki TP 2012 TP 2013 Muutos % Toimintatuotot 65 402 858 66 701 510 1 298 652 1,99 Toimintakulut -374 691 312-380 627

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

KHALL Taloussuunnitelman mukaisesti kaupunginhallitukselle tulee raportoida talouden toteutumisesta vähintään kahden kuukauden välein.

KHALL Taloussuunnitelman mukaisesti kaupunginhallitukselle tulee raportoida talouden toteutumisesta vähintään kahden kuukauden välein. Kaupunginhallitus 217 13.08.2018 Kaupungin talouden toteutuminen / osavuosikatsaus 1-6 / 2018 253/02.02.02/2018 KHALL 13.08.2018 217 Taloussuunnitelman mukaisesti kaupunginhallitukselle tulee raportoida

Lisätiedot

Palvelualueiden tarkemmat talousarviomuutokset ovat eriteltyinä oheisissa liitteissä.

Palvelualueiden tarkemmat talousarviomuutokset ovat eriteltyinä oheisissa liitteissä. Kunnanhallitus 144 23.06.2014 Vuoden 2014 talousarvion muutokset KHALL 144 Hallintojohtaja Kunnanvaltuusto on hyväksynyt 23.12.2013 130 talousarvion vuodelle 2014. Talousarvion hyväksymisen jälkeen kunnassa

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,1 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2017 Muut (17 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE (57 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut. Konsernijaosto

Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut. Konsernijaosto Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut Konsernijaosto 23.4.2018 Talousarvion 2019 lähetekeskustelu Lähtökohtana uuden kuntastrategian päämäärät 1. Sujuva 2. Hyvinvoiva 3. Vireä Keskeisiä Tuusulan talouden

Lisätiedot

Kunnanvaltuusto Kiinteistöveroprosentin määräminen vuodelle 2014

Kunnanvaltuusto Kiinteistöveroprosentin määräminen vuodelle 2014 Kunnanvaltuusto 101 11.11.2013 Kiinteistöveroprosentin määräminen vuodelle 2014 KVALT 101 KHALL 273 Kunnanjohtaja Kiinteistöverolain (654/1992) 11 :n mukaan kunnanvaltuusto määrää kunnan kiinteistöveroprosenttien

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvioehdotus vuodelle 2014

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvioehdotus vuodelle 2014 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 916/02.02/2013 206 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvioehdotus vuodelle 2014 Sosiaali- ja terveyskeskuksen johtoryhmä 4.10.2013: Tilaajan arvio

Lisätiedot