Lotta Pakanen Asiantuntija, Opintokeskus Sivis Digitaaliset. osaamismerkit BADGES

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lotta Pakanen Asiantuntija, Opintokeskus Sivis Digitaaliset. osaamismerkit BADGES"

Transkriptio

1 Lotta Pakanen Asiantuntija, Opintokeskus Sivis Digitaaliset osaamismerkit BADGES

2 Esityksen sisältö Klo Opintokeskus Siviksen osaamismerkit Mitä ovat osaamismerkit? Osaamismerkkien suunnittelu & luominen Osaamismerkkien myöntäminen & hallinnointi Osaamismerkkien näyttäminen Klo Osaamismerkkityöpaja

3 Opintokeskus Siviksen osaamismerkit

4 Opintokeskus Sivis ( Valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta. Jäseninä 72 valtakunnallista kansalaisjärjestöä. Luo ja myöntää itse osaamismerkkejä sekä ohjaa järjestöjä osaamismerkkityössä.

5 Siviksen osaamismerkkihistoria Ensimmäinen kosketus 2011 Osaamismerkkejä koulutuksista 2013 Puhujamerkki 2015 Osaamismerkit 2018 Arvoverkkohanke Discendumin kanssa 2013 Sivis ensimmäinen suomalainen osaamismerkkejä myöntävä oppilaitos Järjestöjen yhteiset osaamismerkit 2014 Järjestelmämerkit 2017

6 Siviksen osaamismerkkiperheet Järjestelmämerkit palkitseminen työstä, kannustaminen käyttämään & brändäys Järjestöjen yhteiset merkit vapaaehtoistyössä hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Puhuja-merkki puhujan suosittelu Osaamismerkit kaikilla tavoin hankittu osaaminen esille

7 Järjestelmämerkit (Sivisverkko) Sivisverkon pääkäyttäjä Merkki on tunnustus henkilön työstä Sivisverkon keskusjärjestön pääkäyttäjänä. Sivisverkon pääkäyttäjä on henkilö, joka on toiminut vähintään yhden vuoden Sivisverkon keskusjärjestön pääkäyttäjänä. Osaamismerkki on voimassa 3 vuotta (36 kk), jonka jälkeen se tulee hakea uudelleen. Sivisverkon vastuukäyttäjä Merkki on tunnustus henkilön työstä Sivisverkon piirin/yhdistyksen vastuukäyttäjänä. Sivisverkon vastuukäyttäjä on henkilö, joka on toiminut vähintään yhden vuoden Sivisverkon piirin/yhdistyksen vastuukäyttäjänä. Osaamismerkki on voimassa 3 vuotta (36 kk), jonka jälkeen se tulee hakea uudelleen. Sivisverkkokoulutus Merkin saaja on osallistunut Sivisverkkokoulutukseen.

8 Järjestöjen yhteiset osaamismerkit Luotu yhteistyössä 10 järjestön kanssa (jokainen myöntää itsenäisesti) Sivis sertifioi ja suosittelee merkkejä ja niiden myöntäjiä 1) Luottamustoimet (esim. puheenjohtaja ja sihteeri) 2) Vapaaehtoistehtävät (esim. tapahtuman järjestäjä) A4rjest%C3%B6jen+yhteiset+osaamismerkit.pdf

9 Osaamismerkit 2018 ( Sivis myöntää osaamismerkkejä digiosaamisesta, koulutusosaamisesta ja järjestöosaamisesta Merkeissä on 2 tasoa toteuttaja ja kehittäjä Merkkien hakijoiden osaaminen osoitetaan erillisellä hakemuksella ja arvioidaan Siviksen asiantuntijatiimeissä Siviksen osaamismerkit ovat lähtökohta, iso työ tapahtuu Passportin puolella!

10 Digiosaaminen

11

12

13 Mitä osaamismerkit ovat?

14 Digitaaliset osaamismerkit 1/4 Uudenlainen tapa tunnustaa ja näyttää osaamista Osaamismerkkien käyttötarkoituksia: Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (koulutukset ja vapaaehtoistehtävät) Henkilöstön kehittäminen ja pätevyyksien hallinta (HR-työkalu) Jäsenyys ja yhteenkuuluvuus (yhteisöt ja järjestöt) Yhteistyön tukeminen yhteistyökumppaneiden kanssa (toiminnan sertifiointi) Arvojen välittäminen ja kannattaminen Merkkien luominen yhteistyössä! (Badge Finland, Open Merkit jne.) Pelillisyys vs. merkityksellisyys

15 Digitaaliset osaamismerkit 2/4 Osaamismerkkejä voidaan luoda monenlaisesta osaamisesta: toiminta, tehtävä, suoritus, haaste, kunniatehtävä, kiitos, tieto, taito, asenne, pätevyys. Osaamismerkeillä voi olla myös tasoja. Opintokeskus Sivis luo ja myöntää osaamismerkkejä osoitetusta ja arvioidusta osaamisesta. Osaamismerkin luojana ja myöntäjänä voi toimia esim. oppilaitos tai järjestö. Osaamismerkin vastaanottajana ja näyttäjänä voi toimia esim. opiskelija, vapaaehtoinen tai luottamustoimija. Sivis käyttää Open Badge Factorya.

16 Digitaaliset osaamismerkit 3/4 Osaamismerkkien hyötyjä organisaatiolle: 1) Visualisointi Osaamismerkkien avulla voi visualisoida osaamista, toimintaa, muutosta ja kehittymisen polkuja. 2) Pelillisyys - Osaamismerkkien avulla voi asettaa tavoitteita toiminnalle sekä kannustaa ja motivoida eteenpäin. 3) Ekologisuus Digitaalisessa muodossa merkit voivat korvata todistusten tulostamisen ja lähettämisen. 4) Markkinointi - Osaamismerkeillä voidaan brändätä ja kertoa organisaation toiminnasta ja osaamisesta. Niillä voidaan myös sitouttaa verkostoihin. 5) Tunnettuus Tunnettu ja standardoitu osaamisen tunnustamisen tapa (erityisesti oppilaitoksissa).

17 Digitaaliset osaamismerkit 4/4 Osaamismerkki pitää sisällään kuvan ja ns. metatietoja, jotka kertovat merkin myöntävästä organisaatiosta ja merkin saajan osaamisesta. Merkin saaja voi myös itse lisätä ja liittää merkkiin todisteita omasta osaamisestaan ja rakentaa merkin ympärille miniportfolion esim. Open Badge Passportiin. Nimi Kuvaus Kriteerit Myöntäjä Todisteet Myöntämispäivä Voimassaoloaika Organisaatiot voivat suositella (endorse) muita organisaatiota ja/ tai heidän myöntämiä osaamismerkkejä.

18 Osaamismerkkien suunnittelu ja luominen

19 Osaamismerkkien suunnittelu Merkkiperheet kokonaisuus haltuun Roolit selville KENEN merkkejä (yhdistys/piiri/liitto) MISTÄ osaamisesta (tasot/kokonaisuudet)? MIKÄ järjestelmä (esim. OBF)? MINKÄ näköisiä (visuaalinen ilme)? KUINKA monta? MITEN myönnetään? KUKA hallinnoi ja seuraa? KUKA luo ja myöntää? KUKA arvioi osaamista? KUKA tukee ja ohjaa työssä? KUKA suosittelee?

20 Osaamismerkkien luominen Osaamismerkin kuva - Kuvamuoto (.png tai.svg) - Kuvakoko (mielellään 400 x 400) - Organisaation ja osaamismerkkiperheen ilme Osaamismerkin nimi - Lyhyt, informatiivinen, houkutteleva - Liittyy usein asiasisältöön tai rooliin Osaamismerkin kuvaus - Yksi konkreettinen lause Osaamiskriteerit - Osaamistavoitteet - Osaamisen viitekehykset ja tasot (esim. EQF) - Organisaation todisteet osaamisesta - Osaamisen osoittamisen ja arvioinnin kriteerit Osaamismerkkihakemus - Missä ja miten osaamismerkkiä voi hakea (esim. verkkosivut, OBF:n Galleria)? Osaamismerkin voimassaloaika

21 Osaamismerkkien myöntäminen ja hallinnointi

22 Osaamismerkkien myöntäminen Myöntämistapa voi olla automaattinen tai hakemuksen perusteella (heti, arvioinnin jälkeen, hakukoodi). MITEN osaamismerkin voi saada ja miten osaaminen osoitetaan? Osaaminen voidaan osoittaa esim. käymällä koulutus, tekemällä vapaaehtoistyötä ja/tai avaamalla osaaminen hakemuksessa osaamistavoite kerrallaan: Miten osaamisesi näkyy? Missä ja miten olet hankkinut osaamisesi? Miten aiot kehittää osaamistasi? KUKA arvioi osaamisen? Organisaation sisäinen arvioija, ulkopuolinen arvioija ja/tai vertainen. Osaamismerkki myönnetään henkilön sähköpostiin ja viestissä on hyvä olla ohjeet merkin vastaanottamiseen ja näyttämiseen Open Badge Passportissa.

23 Open Badge Factoryn Admin pystyy...hallinnoimaan OBF-tilausta. päivittämään organisaation kuvausta ja tasoa. luomaan käyttäjätunnuksia. ylläpitämään osaamismerkkikirjastoa. laatimaan mallipohjia esim. viesteille ja osaamiskriteereille. mainostamaan osaamismerkkejä Open Badge Passportin Galleriassa. suosittelemaan organisaatioita ja merkkejä sekä vastaanottamaan suositteluja. tarkastelemaan raportteja....seuraamaan merkkien myöntämistä & vastaanottamisesta.

24 Osaamismerkkien näyttäminen

25 Huomioitavaa! Osaamismerkin merkitys yksilölle todentuu vasta sen vastaanotto- ja näyttämisvaiheessa. Mikä merkitys merkin vastaanottajalle? Mikä merkitys merkin aukaisijalle/katsojalle? Osaamismerkki on sähköpostiosoitesidonnainen. Osaamismerkki voidaan myöntää heti tai erillisen hakemuksen perusteella. Hakemusta saatetaan pyytää täydentämään ennen merkin myöntämistä. Osaamismerkki voi olla voimassa aina tai sen voimassaoloaikaa on rajattu. Osaamismerkin vastaanottaminen ja hyväksyminen ei ole automaattista vaan merkki täytyy itse viedä esim. Open Badge Passportiin.

26 Open Badge Passportissa voit vastaanottaa ja hyväksyä osaamismerkin. hallita merkin näkyvyyttä/julkisuutta. lisätä merkkiin todisteita osaamisesta. jakaa merkin linkkinä tai somessa. rakentaa merkistä/merkeistä sivuja ja jakaa niitä. esitellä ja näyttää merkkiä/merkkisivua julkisessa galleriassa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää Mozillan Backpack-palvelua

27 Open Badge Passport miniportfoliona Todisteiden ja näyttöjen lisääminen (mm. teksti, kuva, video) Oman osaamisen dokumentointi ja sanoittaminen - Osaamisen dokumentoinnin tarkoituksena on tehdä näkyväksi se, miten oma osaaminen on kehittynyt toiminnan tai tietyn ajanjakson aikana. Dokumentointi ei ole vain lopputuloksen näkyväksi tekemistä vaan keskiössä on oma kehittyminen ja osaamisen arviointi. Tärkeää muistaa tekijänoikeudet, salassapitovelvollisuus ja monipuolisten välineiden valinta. - Osaamisen sanoittamisen tavoitteena on luoda oma osaamistarina eli avata osaamisen dokumentointivaiheessa kerättyjä osaamisen näyttöjä, sanoittaa ja kuvata tarkemmin omaa osaamista.

28 Osaamismerkin jakaminen sosiaalisessa mediassa

29 Osaamismerkki Twitterissä voi jakaa uutisvirtaan

30 Osaamismerkki Facebookissa voi jakaa aikajanalle (oma, kaveri, ryhmä, tapahtuma, hallinnoitu sivu)

31 Osaamismerkki LinkedIn:ssä voi jakaa uutisvirtaan tai lisätä profiilin sertifikaatteihin

32 Osaamismerkki linkkinä

33 Osaamismerkkisivu linkkinä

34 Osaamismerkkityöpaja

35 Osaamismerkin nimi Onko nimen pääosassa sisältö vai rooli? Sivisverkon pääkäyttäjä Ideoikaa ryhmissä nimiehdotuksia ko. merkille!

36 Osaamismerkin kuva Ideoikaa ryhmissä merkin muotoa ja sisältöä (väri, teksti, kuva)!

37 Osaamismerkin osaamistavoitteet Aloita osaamistavoitteiden listaus sanoilla: Osaamismerkin saaja osaa Sisällytä jokaiseen osaamistavoitteiseen verbi. Jatka sanoilla, jotka ilmaisevat, minkä asian kanssa merkin saaja on tekemisissä. Esim. Osaamismerkin saaja osaa toimia rekisteröityneen yhdistyksen puheenjohtajana. Käytä mielellään vain yhtä verbiä yhdessä osaamistavoitteessa ja vältä monimutkaisia lauseita. Laadi osaamistavoitteet konkreettisiksi ja vältä epäselviä verbejä kuten tietää, ymmärtää, oppia, tutustua, esitellä, johdattaa, huomata, perehdyttää tai hahmottaa. Näitä verbejä on vaikea arvioida. Aseta osaamistavoitteet realistisesti ja muotoile ne arvioitaviksi ja mitattaviksi. Käytä hyväksesi Bloomin taksonomiaa ja osaamisen viitekehyksiä. Kysy kollegoiltasi ja mahdollisilta osaamismerkkien saajilta ovatko osaamistavoitteet heidän mielestään toimivia ja järkeviä. Muista pitää osaamistavoitteissa antamasi lupaus ja vaadi merkin saajalta sitoutumista tavoitteiden toteutumiseksi.

38 Rakentakaa ryhmissä ko.merkille muutama osaamistavoite!

39 Osaamisen osoittaminen ja arviointi Miten ko. osaamismerkin voi saada? Miten osaaminen todennetaan ja osoitetaan? Kuka arvioi ja hyväksyy osaamisen? Mitä kysymyksiä ko. osaamismerkin hakemuksessa voisi olla?

40 Osaamismerkin todisteet Millaisia todisteita organisaatio (järjestö) voi liittää ko. merkkiin? Millaisia todisteita merkin saaja voi liittää ko. merkkiin?

Lotta Pakanen Asiantuntija, Opintokeskus Sivis Digitaaliset. osaamismerkit BADGES

Lotta Pakanen Asiantuntija, Opintokeskus Sivis Digitaaliset. osaamismerkit BADGES Lotta Pakanen Asiantuntija, Opintokeskus Sivis 2.10.2018 Digitaaliset osaamismerkit BADGES Digitaaliset osaamismerkit ovat avoin standardi/yhteinen sopimus, jonka avulla voidaan tunnistaa ja tunnustaa

Lisätiedot

OSAAMISMERKIT JÄRJESTÖKENTÄLLÄ

OSAAMISMERKIT JÄRJESTÖKENTÄLLÄ OSAAMISMERKIT JÄRJESTÖKENTÄLLÄ Opintokeskus Siviksen osaamismerkkityö Digipolku töihin- hankkeen osaamismerkit maahanmuuttajille Minna Pesonen Asiantuntija, projektipäällikkö Opintokeskus Sivis (www.ok-sivis.fi)

Lisätiedot

Osaamismerkit vapaaehtoistoiminnassa. Lotta Pakanen ja Minna Pesonen

Osaamismerkit vapaaehtoistoiminnassa. Lotta Pakanen ja Minna Pesonen Osaamismerkit vapaaehtoistoiminnassa Lotta Pakanen ja Minna Pesonen Opintokeskus Sivis Valtakunnallinen vapaan sivistystyön oppilaitos. Toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta.

Lisätiedot

Kohti osaamisen tunnistamista ja tunnustamista

Kohti osaamisen tunnistamista ja tunnustamista Tunnista osaaminen Tunnusta osaaminen Osoita osaaminen Kohti osaamisen tunnistamista ja tunnustamista Lotta Pakanen, asiantuntija Opintokeskus Sivis 31.8.2017 Miksi tunnistaa ja tunnustaa osaamista? Järjestön

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnassa syntyvän osaamisen tunnistaminen

Vapaaehtoistoiminnassa syntyvän osaamisen tunnistaminen Vapaaehtoistoiminnassa syntyvän osaamisen tunnistaminen Marion Fields Suunnittelija, VTT, OK-opintokeskus 18.2.2016 1 OK-opintokeskus Valtakunnallinen vapaan sivistystyön oppilaitos. Toteuttaa, tutkii,

Lisätiedot

OPEN BADGE - OSAAMISMERKKI. Petri Louko / Hämeen partiopiiri ry:n johtajapäivä

OPEN BADGE - OSAAMISMERKKI. Petri Louko / Hämeen partiopiiri ry:n johtajapäivä OPEN BADGE - OSAAMISMERKKI Petri Louko / Hämeen partiopiiri ry:n johtajapäivä 25.3.2017 HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=XC4XDGNBL6 Y OPEN BADGES - TAUSTAA - Mozilla-säätiö aloitti kehitystyön vuonna 2010

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit - ohje 13.8.2014

Open Badge -osaamismerkit - ohje 13.8.2014 1. Sähköpostiviesti osaamismerkin saapumisesta Kun saat ensimmäisen kerran sähköpostiisi viestin Open Badge -osaamismerkin myöntämisestä, tulee sinun luoda itsellesi tunnukset nk. merkkireppuun osaamismerkin

Lisätiedot

Open Badge osaamismerkit korkeakoulujen toiminnassa. Eric Rousselle Discendum Oy 28.4.2015

Open Badge osaamismerkit korkeakoulujen toiminnassa. Eric Rousselle Discendum Oy 28.4.2015 Open Badge osaamismerkit korkeakoulujen toiminnassa Eric Rousselle Discendum Oy 28.4.2015 Mikä on Open Badge osaamismerkki? Digitaalinen merkki, jolla voidaan visuaalisesti osoittaa merkin saajan taitoja,

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Taitojen kehittämisen tukeminen Open Badge - osaamismerkeillä. ITK Jenni Meriläinen ja Antti Salopuro

Taitojen kehittämisen tukeminen Open Badge - osaamismerkeillä. ITK Jenni Meriläinen ja Antti Salopuro Taitojen kehittämisen tukeminen Open Badge - osaamismerkeillä ITK2016 15.4.2016 Jenni Meriläinen ja Antti Salopuro Äänessä ja kuvassa Jenni Meriläinen, FM Suunnittelija, Lahden Ammattikorkeakoulu, Kehittämispalvelut,

Lisätiedot

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis MIKÄ ON OPINTOJAKSOMALLI? Kyse on järjestön koulutuksesta, jonka osaamistavoitteet, sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta

Lisätiedot

Wellamo opiston joulutapaaminen

Wellamo opiston joulutapaaminen Wellamo opiston joulutapaaminen 12.12.2016 1. OSAAMINEN MITEN OSAAMISTA KERTYY? Koulutus Työssä oppiminen Non formaalioppiminen (hiljainen tieto, arkitaidot, harrastukset, vapaaehtoistyö ym.) merkitys

Lisätiedot

#kovaaosaamista #nuori2017

#kovaaosaamista #nuori2017 #kovaaosaamista #nuori2017 MITÄ PARTIO ON? Kavereita - Yhdessä tekemistä - Kaikille avointa - Vapaaehtoistoimintaa Partio on vapaaehtoistyötä Suomessa on yhteensä noin 5000 viikoittain kokoontuvaa ryhmää

Lisätiedot

Open Badge osaamismerkin vastaanottaminen

Open Badge osaamismerkin vastaanottaminen Open Badge osaamismerkin vastaanottaminen 2 Open Badge -osaamismerkit Open badge on Mozilla.org:n kehittämä osaamismerkkijärjestelmä, joka on Mozillan osalta vielä betavaiheessa; tuotantovaiheeseen siirrytään

Lisätiedot

Uudistuksen mukanaan tuomat järjestelmät ja toimintatavat. Verkko-oppimisympäristö Moodle

Uudistuksen mukanaan tuomat järjestelmät ja toimintatavat. Verkko-oppimisympäristö Moodle Uudistuksen mukanaan tuomat järjestelmät ja toimintatavat Verkko-oppimisympäristö Moodle Koulutusuudistusseminaari 15.4.2015 Sokos Hotel Vantaa Koulutussuunnittelija Otto Ripatti Moodle-verkko-oppimisympäristön

Lisätiedot

Kuka kissan hännän nostaa ellei kissa itse?

Kuka kissan hännän nostaa ellei kissa itse? Kuka kissan hännän nostaa ellei kissa itse? Osaamismerkit hankkeissa Badge Finland verkostotapaaminen 14.12.2018 Sanna Sintonen Tampereen ammattikorkeakoulu Sanna Sintonen, erikoissuunnittelija, e-oppiminen

Lisätiedot

Ohjaava opettaja -osaajamerkki

Ohjaava opettaja -osaajamerkki Ohjaava opettaja -osaajamerkki Osaajamerkkikuvake Kriteerit Ohjaava opettaja -osaamismerkki koostuu seitsemästä osaamismerkistä. Saavutettuasi osaamismerkkien taitotasot saat Ohjaava opettaja -osaajamerkin.

Lisätiedot

Osaamismerkit. Maria Lanteri. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Osaamismerkit. Maria Lanteri. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Osaamismerkit Maria Lanteri Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Osaamismerkit Digitaalisessa muodossa oleva osaamisen arviointi- ja kannustinjärjestelmä.

Lisätiedot

Toimistot Helsingissä, Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa Opintokeskus Sivis 2

Toimistot Helsingissä, Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa Opintokeskus Sivis 2 Valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, kehittää, ohjaa ja tukee järjestökoulutusta. Tavoitteena aktiivisen kansalaistoiminnan edistäminen. Jäseninä 70 kansalaisjärjestöä. 19.11.2018 Opintokeskus

Lisätiedot

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Heidi Ristolainen 2016 Opintokeskus Sivis 2016 Esittely Kerro lyhyesti, kuka olet ja mistä tulet. Millaisia ajatuksia sana työhyvinvointi sinussa herättää? Orientaatio

Lisätiedot

Optima-päivä

Optima-päivä Optima-päivä 6.11.2014 Open Badge -konsepti yrityksen tuotekoulutuksissa mainio mahdollisuus vai hankala haaste? johan.boholm@raisoft.com Oy Raisoft Ltd www.raisoft.com PL 144, 67101 Kokkola Puh. 0207

Lisätiedot

VASTUUTA Tervetuloa!

VASTUUTA Tervetuloa! VASTUUTA 2020 Tervetuloa! Miksi kannattaa opinnollistaa työtoimintoja? Kehittää pajan/järjestön omaa työtoimintaa ammatillisempaan suuntaan, kun sitä verrataan tutkinnon perusteisiin. Tutkinnon perusteet

Lisätiedot

Joustavia polkuja osaamisen tunnistamisella

Joustavia polkuja osaamisen tunnistamisella Joustavia polkuja osaamisen tunnistamisella Synergiaseminaari TPY 10.10.2017, Hämeenlinna Anni Karttunen, vastaava asiantuntija Opetushallitus Kansainvälistymispalvelut Visio osaamisperustaisuudesta Viestintää:

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen prosessi

Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Henkilökohtaistaminen ennen reformia

Lisätiedot

Tunnista ja tunnusta osaaminen. Kohtaus 31.1.2015

Tunnista ja tunnusta osaaminen. Kohtaus 31.1.2015 Tunnista ja tunnusta osaaminen Kohtaus Väittämiä Muualla kuin koulussa tai työelämässä hankittu osaaminen on turhaa On samantekevää, mitä jokainen meistä partiossa oppii Kouluissa ja oppilaitoksessa arvostetaan

Lisätiedot

Opintojaksomalli Sivisverkossa

Opintojaksomalli Sivisverkossa Opintojaksomalli Sivisverkossa Mallin laatiminen Kirjaudu Sivisverkkoon ja valitse ylälaidan valintanauhasta Koulutukset-kohdasta Hae Koulutusmalli-painike. Hae koulutusmalli -näkymästä voit etsiä oman

Lisätiedot

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Hanke-esittely OK-opintokeskus 2015 #järjestöosaaja Tietoa hankkeesta Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä -hanke rahoitetaan Euroopan Sosiaalirahaston

Lisätiedot

Optiman uudet ominaisuudet ja tuotekehityksen suuntaviivat

Optiman uudet ominaisuudet ja tuotekehityksen suuntaviivat Optiman uudet ominaisuudet ja tuotekehityksen suuntaviivat Eric Rousselle Optima päivä, 6.11.2014 Mitä Discendumille kuuluu? Kasvu ja kansainvälistyminen Tulorahoituksella kasvava vakavarainen yritys Panostetaan

Lisätiedot

OSAAMINEN NÄKYVÄKSI PARTIOSSA

OSAAMINEN NÄKYVÄKSI PARTIOSSA OSAAMINEN NÄKYVÄKSI PARTIOSSA VALTAKUNNALLISEN TYÖPAJAYHDISTYKSEN SYNERGIASEMINAARI 10.10.2017 Timo Sinivuori, kasvatusjohtaja, KT Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry. Joka kolmas suomalainen tekee

Lisätiedot

Ellimaija Ahonen Kouluttaja

Ellimaija Ahonen Kouluttaja LinkedInin käyttö työnhaussa Ellimaija Ahonen Kouluttaja Spring House Oy Kanssanne tänään Ellimaija Ahonen ü Koulutus- ja palveluliiketoiminta ü Kahlattuna Suomi ja Iso-Britannia Matkan varrella Työnhaku-

Lisätiedot

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet osaamisperusteisessa ja asiakaslähtöisessä ammatillisessa koulutuksessa

Lisätiedot

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo 18.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta,

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

Osaamispassi ja erityisosaamistietokanta tulevaisuuden osaajille

Osaamispassi ja erityisosaamistietokanta tulevaisuuden osaajille Osaamispassi ja erityisosaamistietokanta tulevaisuuden osaajille Futurex -seminaari Korkeakoulujen täydennyskoulutusten laatu Helsinki 6.3.2013 Anne-Maritta Tervakari Intelligent Information Systems Laboratory

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

DIGIOPE erikoistumiskoulutus tarjoaa joustavia ratkaisuja opettajien uuteen osaamiseen

DIGIOPE erikoistumiskoulutus tarjoaa joustavia ratkaisuja opettajien uuteen osaamiseen DIGIOPE erikoistumiskoulutus tarjoaa joustavia ratkaisuja opettajien uuteen osaamiseen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Essi Ryymin Anne-Maria Korhonen Jukka Niinimäki Kuvat: HAMK Selvitys erikoistumiskoulutuksen

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen. Verkostoista voimaa -seminaari , Amiedu

Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen. Verkostoista voimaa -seminaari , Amiedu Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen Verkostoista voimaa -seminaari 9.10.2017, Amiedu Sisältö Ammatillisen koulutuksen reformin mukainen henkilökohtaistaminen (Laki 531/2017) Pohdinta ryhmissä

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Esityksen sisältö Osaamisperusteisuus ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Johdanto päivän teemaan Osaamisen tunnistamisen prosessi sekä katsaus erilaisiin näyttötapoihin ja työkaluihin

Johdanto päivän teemaan Osaamisen tunnistamisen prosessi sekä katsaus erilaisiin näyttötapoihin ja työkaluihin Johdanto päivän teemaan Osaamisen tunnistamisen prosessi sekä katsaus erilaisiin näyttötapoihin ja työkaluihin Projektipäällikkö Tero Keva Turun yliopisto Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea Työpajan

Lisätiedot

AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN DIAKISSA

AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN DIAKISSA AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN DIAKISSA PROSESSIN OMISTAJA Opintokokonaisuudesta vastaava opettaja PROSESSIKUVAUKSEN HYVÄKSYJÄ TutkintoDiakin johtaja PRSESSIKUVAUS LUOTU JA PÄIVITETTY

Lisätiedot

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet VALIDOINTITEHTÄVÄ OSAAVAA ARVIOINTIA -HANKE luonnos 28. elokuuta

Lisätiedot

Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta

Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta Marjut Nyström, lehtori Keskuspuiston ammattiopisto 23.9.2015 Erityisesti Sinulle Opinnollistamisen määritelmä Opinnollistamisella tarkoitetaan ammatillisen

Lisätiedot

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Kenelle Liikkuvasta koulusta pitäisi viestiä? Oppilaat Opettajat Rehtori Muu henkilökunta Vanhemmat

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Valitse tunnistautumisvaihtoehto. Kun olet lukenut tekstin valitse seuraava. Mikäli valitsit sähköisen tunnistautumisen -> valitse sopivin vaihtoehto

Valitse tunnistautumisvaihtoehto. Kun olet lukenut tekstin valitse seuraava. Mikäli valitsit sähköisen tunnistautumisen -> valitse sopivin vaihtoehto Valitse tunnistautumisvaihtoehto. Kun olet lukenut tekstin valitse seuraava Mikäli valitsit sähköisen tunnistautumisen -> valitse sopivin vaihtoehto Lue läpi ja tulosta tarvittaessa tiedostot -> valitse

Lisätiedot

Seuraavat väitteet koskevat keskijohtoa eli tiimien esimiehiä ja päälliköitä tai vastaavia.

Seuraavat väitteet koskevat keskijohtoa eli tiimien esimiehiä ja päälliköitä tai vastaavia. KESKIJOHDON OSAAMISTARPEET Vastaajan taustatiedot: Vastaaja on: Vastaajan vastuualue: 1. Tiimin esimies tai vastaava 2. Päällikkö tai vastaava 3. Johtaja 1. Johto ja taloushallinto 2. Tutkimus ja kehitys

Lisätiedot

Näyttötutkintojen arviointipäätösten ja osaamisen tunnustamispäätösten toimitus tutkintotoimikunnille näyttötutkintojen suoritusrekisteriin

Näyttötutkintojen arviointipäätösten ja osaamisen tunnustamispäätösten toimitus tutkintotoimikunnille näyttötutkintojen suoritusrekisteriin Näyttötutkintojen arviointipäätösten ja osaamisen tunnustamispäätösten toimitus tutkintotoimikunnille näyttötutkintojen suoritusrekisteriin 28.2.2017 Opetushallitus Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus

Lisätiedot

Modulaarisuus jatkuvan oppimisen edistäjänä UNIPS-ratkaisu opettajien pedagogisen osaamisen kehittämisessä

Modulaarisuus jatkuvan oppimisen edistäjänä UNIPS-ratkaisu opettajien pedagogisen osaamisen kehittämisessä Modulaarisuus jatkuvan oppimisen edistäjänä UNIPS-ratkaisu opettajien pedagogisen osaamisen kehittämisessä Tule ja parasta seminaari 30.9.2019, Haaga-Helia MARI MURTONEN, HENNA VILPPU, HEIDI SALMENTO,

Lisätiedot

Uudistuksen tuomat muutokset vuonna 2016

Uudistuksen tuomat muutokset vuonna 2016 Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelmauudistus (2014-2015) Uudistuksen tuomat muutokset vuonna 2016 koulutuksen ohjaukselle ja suunnittelulle koulutuksen järjestäjälle

Lisätiedot

Matalaa vastausprosenttia selittää osaltaan se, että kyselyjärjestelmästä lähtevistä viesteistä osa on päätynyt roskapostikansioihin.

Matalaa vastausprosenttia selittää osaltaan se, että kyselyjärjestelmästä lähtevistä viesteistä osa on päätynyt roskapostikansioihin. 1 Matalaa vastausprosenttia selittää osaltaan se, että kyselyjärjestelmästä lähtevistä viesteistä osa on päätynyt roskapostikansioihin. 2 Ks. https://www.ok-sivis.fi/media/materiaalit-osio/selvitykset-ja-tutkimukset/koulutustarpeet-2015.pdf

Lisätiedot

Facebook-opas tilitoimistoille

Facebook-opas tilitoimistoille Facebook-opas tilitoimistoille Joko tilitoimistollanne on Facebook-sivu? Jos ei, tähän oppaaseen on koottu 10 askeleen polku, jota seuraamalla sivu on helppo perustaa. MUUTAMA FAKTA SOSIAALISESTA MEDIASTA

Lisätiedot

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on?

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on? Työelämäpedagogi Mitä työelämäpedagogiikka on? millaisilla menetelmillä ja ratkaisuilla päästään siihen tavoitteeseen joka on asetettu ja tai olemassa toimitaan yhteistyössä koulutuksen järjestäjän ja

Lisätiedot

CREMA- rahoitushaku 2018 ( ) Kaupunkien palvelut ja vetovoimaisuus luovan yritystoiminnan alustana

CREMA- rahoitushaku 2018 ( ) Kaupunkien palvelut ja vetovoimaisuus luovan yritystoiminnan alustana CreMA on joustava määräraha, joka on tarkoitettu luovien alojen ja muiden toimialojen osaamisen yhdistämiseen sekä yhteistyön ja liiketoimintamallien kehittämiseen. AVEK jakaa CreMA-avustuksia opetus-

Lisätiedot

Osaaminen monipuolisesti esiin Kyvyt.fi eportfolio-palvelun ja Open Badges -konseptin avulla. Eric Rousselle Discendum Oy

Osaaminen monipuolisesti esiin Kyvyt.fi eportfolio-palvelun ja Open Badges -konseptin avulla. Eric Rousselle Discendum Oy Osaaminen monipuolisesti esiin Kyvyt.fi eportfolio-palvelun ja Open Badges -konseptin avulla Eric Rousselle Taustani :n toimitusjohtaja Verkko-oppimisratkaisujen kehittäjänä vuodesta 1991 lähtien Pitkä

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset

Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Oppaan nimi Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Voimaantulo 19.06.2018 SISÄLTÖ 1. Henkilökohtaistamisen

Lisätiedot

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Heljä Franssila Kulttuuriyrittäjyysluento: Kuvataiteilijat ja tuottajat kohtaavat. 27.10.2014 Frame vahvistaa suomalaisen nykytaiteen

Lisätiedot

OMA POLKU OSAAMISEEN YKSILÖLLISET, JOUSTAVAT OPINTOPOLUT - SEMINAARI

OMA POLKU OSAAMISEEN YKSILÖLLISET, JOUSTAVAT OPINTOPOLUT - SEMINAARI Action Grant 2017 - Support to the European Quality Assurance in Vocational Education and Training National Reference Points (EQAVET NRP) Decision number - 2017-0842/001-001 Project Nr 586540-EPP-1-2017-1-FI-EPPKA3-EQAVET-NRP

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus Aikuisten näyttötutkinnot 1 Luksia, Leena Rantanen- Väntsi Ammatillisen koulutuksen kehityshaasteet Arvomuutos ja kulutuskansalaisuus psykologisen sopimuksen murros Työelämän muuttuvat

Lisätiedot

AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE

AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE Sisällys AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN (AHOT)... 3 Mitä on AHOT?... 3 Millaisesta osaamisesta AHOTointia voi hakea?... 4 Osaamisen osoittaminen,

Lisätiedot

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Valtti Valmis tutkinto työelämävalttina, Jenni Kaisto Sisältö NÄKYMÄ SISÄÄNKIRJAUTUESSA... 1 NINGIN HALLINNOINTI JA MUOKKAUS... 3 KOJELAUTA...

Lisätiedot

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE FISMA ry FiSMA Pätevän Arvioijan yleisohje Sivu 1(2) Prosessijohtaminen Hakemuksen tekeminen ja uusiminen FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE 1. Yleistä FiSMA Pätevän Arvioijan (FiSMA Competent

Lisätiedot

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Koonti Näkyy, kuuluu ja vaikuttaa! -tulosviestinnän koulutuksen (Tampere 8.12.2016) materiaaleista. Kaikki päivän materiaalit löydät: https://1drv.ms/f/s!anjvcgvt_x1ehddqn-tspw6v2x_ffg

Lisätiedot

Osaan.fi-sivuston hyödyntäminen osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa. Inka Koskinen, Stadin AO

Osaan.fi-sivuston hyödyntäminen osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa. Inka Koskinen, Stadin AO Osaan.fi-sivuston hyödyntäminen osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa Inka Koskinen, Stadin AO OSAAN.FI Osaan.fi palvelu on tehty oppijan itsearvioinnin avuksi ammatillisen koulutuksen tutkintojen

Lisätiedot

ACUMEN O2: Verkostot

ACUMEN O2: Verkostot ACUMEN O2: Verkostot OHJELMA MODUULI 4 sisältää: Lyhyt johdanto uranhallintataitojen viitekehykseen VERKOSTOT: työkaluja ja taitoja kouluttajille Partnerit: LUMSA, ELN, BEST, INNOV, MeathPartnership, SYNTHESIS,

Lisätiedot

Palautteen antamisen kulttuuri

Palautteen antamisen kulttuuri 7.5.2013 Palautteen antamisen kulttuuri Rondo Training Oy/ Leena Nousiainen www.dazzle.fi www.rondotraining.fi 1 Palautteen antamisen kulttuuri 2 Kriittiset menestystekijät Alkuun Story of your shoes Mitä

Lisätiedot

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen (1) Opiskelijalle tulee järjestää mahdollisuus näytön tai muun osaamisen osoittamisen uusintaan tai hyväksytyn

Lisätiedot

Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda

Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto 12.12.2018 Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda Ammatillinen koulutus Liiketoiminnan perustutkinto 180, merkonomi:

Lisätiedot

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Näytöt ja osaamisen arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta Asetus ammatillisesta koulutuksesta Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mitoituksen periaatteet

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS 10.2.2014 1 Yleistä näyttötutkinnosta NÄYTTÖTUTKINNOT ovat työelämän tutkintoja Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto. Reija Piilola Kirjastoautopäivät Jyväskylä

Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto. Reija Piilola Kirjastoautopäivät Jyväskylä Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Kirjastoautopäivät Jyväskylä 11.8.2018 Ammattitutkinto Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattiosaamista,

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Valitse Siirry palveluun

Valitse Siirry palveluun Valitse Siirry palveluun Valitse tämä kohta mikäli haluat perustaa pääkäyttäjän organisaatiolle Pääkäyttäjätunnuksen voi luoda vain allekirjoituksen omaava henkilö. Kun olet lukenut tekstin valitse seuraava

Lisätiedot

Työn opinnollistamisen levittäminen, prosessin kehittäminen ja henkilöstön valmentaminen ammattikorkeakoulussa Case Laurea-ammattikorkeakoulu

Työn opinnollistamisen levittäminen, prosessin kehittäminen ja henkilöstön valmentaminen ammattikorkeakoulussa Case Laurea-ammattikorkeakoulu Työn opinnollistamisen levittäminen, prosessin kehittäminen ja henkilöstön valmentaminen ammattikorkeakoulussa Case Laurea-ammattikorkeakoulu Johanna Lahti Pauliina Nurkka www.laurea.fi Työn opinnollistaminen

Lisätiedot

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I T O AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I T O AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T MARTTAOPINNOILLA Uusia tietoja ja taitoja Sisältöä yhdistystoimintaan Rohkeutta toimimaan yhdistyksessä

Lisätiedot

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas Työnhaku 2.0 A s i a n t u n t i j a b r ä n d i v e r k o s s a, t y ö n h a k u s o m e s s a j a v i s u a a l i n e n C V 11.2.2016 Sanna Saarikangas Mitä? Ohjelmassa Miten ja miksi työnhaku on muuttunut

Lisätiedot

Kainuulainen opinnollistamismalli

Kainuulainen opinnollistamismalli Kainuulainen opinnollistamismalli Päivitetty 20.09.2019 Mallia laativat yhdessä Kainuun TYPO-koordinaatio -hanke Kuhmon Elinvoima Sampo (ELSA) -hanke Kuhmon Hyvä Arki -hanke Potkuri-hanke, Edukai Oy Tolokkua

Lisätiedot

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi Tekijä: Pirkko Jokinen Osaamisen arviointi Arviointi kohdistuu Osaamisen eli pätevyyden arviointiin = tutkinnon edellyttämät oppimistulokset (learning outcomes) Arvioidaan tiedot, taidot ja asenteet Opintojakson

Lisätiedot

Ohje koulutuksen hankintaan ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa

Ohje koulutuksen hankintaan ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa Ohje koulutuksen hankintaan ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa Ohjeet ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämisluvan 1.1.2018 alkaen saaneille koulutuksen järjestäjille Koulutuksen hankinta

Lisätiedot

POTENTTIAALISET ASIAKKAAT ASIAKASOPISKELIJAT MAKSULIIKENNE VERKKOKAUPPA VERKKOKOULUTUS MARKKINOINTIAUTOMAATIO SISÄLTÖMARKKINOINTI WWW-SIVUSTO

POTENTTIAALISET ASIAKKAAT ASIAKASOPISKELIJAT MAKSULIIKENNE VERKKOKAUPPA VERKKOKOULUTUS MARKKINOINTIAUTOMAATIO SISÄLTÖMARKKINOINTI WWW-SIVUSTO VERKKOKURSSIKONE.FI NÄIN SE TOIMII POTENTTIAALISET ASIAKKAAT ASIAKASOPISKELIJAT JÄLLEENMYYJÄT $ $ $ $ MAKSULIIKENNE BIOACADEMY.FI MUKSUOPPIAKATEMIA.FI KOIRUUKSIENKLUBI.FI KIDSSKILSACADEMY.COM UUSI KOULUTUSTA

Lisätiedot

Tekemällä oppii projektin opinnollistamisen malli

Tekemällä oppii projektin opinnollistamisen malli Tekemällä oppii projektin opinnollistamisen malli Tekemällä oppii projektin loppuseminaari Oppimisen onni ja opinnollistaminen 12.11.2013 Sirpa Rintala Opinnollistaminen Työpaikkakohtainen Kaksisuuntainen

Lisätiedot

Digipolku töihin. Digitaalisia taitoja maahanmuuttajille vertaisoppimista hyödyntäen. Minna Pesonen Opintokeskus Sivis

Digipolku töihin. Digitaalisia taitoja maahanmuuttajille vertaisoppimista hyödyntäen. Minna Pesonen Opintokeskus Sivis Digipolku töihin Digitaalisia taitoja maahanmuuttajille vertaisoppimista hyödyntäen Minna Pesonen Opintokeskus Sivis 20.4.2018 HANKKEEN TOTEUTTAJAT JA KESTO Rahoittaja: Euroopan Sosiaalirahasto (ESR) Aika:

Lisätiedot

VERTAISOPINTO- RYHMÄT 2017

VERTAISOPINTO- RYHMÄT 2017 VERTAISOPINTO- RYHMÄT 2017 Mikä muuttuu? Vertaisopintoryhmät asioivat sähköisesti Sivisverkossa. Yhteyshenkilöllä on henkilökohtainen Sivisverkon käyttäjätunnus. Yhteyshenkilö voi samalla Sivisverkon käyttäjätunnuksella

Lisätiedot

LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN

LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN Vertaisarvioinnissa olivat mukana seuraavat koulutusorganisaatiot: - Centria

Lisätiedot

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Erja Kotimäki 14.3.2014 Osaava työelämäpedagogi -koulutus Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelijan arviointia

Lisätiedot

DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP,

DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP, DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP, 26.5.2016 1 Miksi asiakas valitsee juuri sinun tuotteesi? Mistä asiakas oikeastaan maksaa? ARVOKETJU Raaka-aineet Tuotteet Palvelut Kokemus 0,2 5,9

Lisätiedot

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten 7.1.2015 alkaen käyttöönotettavaan AIPAL aikuiskoulutuksen palautejärjestelmään myönnetään käyttöoikeuksia.

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten 7.1.2015 alkaen käyttöönotettavaan AIPAL aikuiskoulutuksen palautejärjestelmään myönnetään käyttöoikeuksia. AIPAL-KÄYTTÖOHJE 7.1.2015 1(6) Näyttötutkinnon järjestäjän AIPAL-koulutustoimijan pääkäyttäjälle TERVETULOA AIPAL - KOULUTUSTOIMIJAN PÄÄKÄYTTÄJÄKSI! Tässä ohjeessa kerrotaan, miten 7.1.2015 alkaen käyttöönotettavaan

Lisätiedot

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA Ylijohtaja Mika Tammilehto 5.10.2018 Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Uusia mahdollisuuksia Joustava palvelutarjonta:

Lisätiedot

Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin

Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin Opit työssä Projektin kesto 1.1.2015-31.5.2017 Rahoittaja Hämeen ELY-keskus Toteuttajat Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto (hallinnoija) Kouvolan

Lisätiedot

Sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalisen rekrytoinnin kanavat Englantilaisen yrityksen Provide vuonna 2012 luoma sosiaalisen rekrytoinnin kompassi (inhunt.fi) Some sopii kaikille ei vain viestintä- ja

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset

Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Oppaan nimi Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Voimaantulo 27.08.2018 SISÄLTÖ 1. Henkilökohtaistamisen

Lisätiedot

AHOT osana ohjausprosessin eri vaiheita. Käytäntöjä ja kokemuksia Diakoniaammatikorkeakoulussa.

AHOT osana ohjausprosessin eri vaiheita. Käytäntöjä ja kokemuksia Diakoniaammatikorkeakoulussa. AHOT osana ohjausprosessin eri vaiheita Käytäntöjä ja kokemuksia Diakoniaammatikorkeakoulussa 9-10.11.2011 Diakissa AHOT -menettelyitä ohjaa, määrittelee, tukee, mahdollistaa: AHOT dokumentit: Prosessikuvaus

Lisätiedot

Ammatillisen opettajan OSAAMISMERKIT

Ammatillisen opettajan OSAAMISMERKIT Ammatillisen opettajan OSAAMISMERKIT OSAAMISMERKIT Digitaalinen osaamismerkki (open badge) on saavutetun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen väline. Digitaalinen merkki ei itsessään luo lisäarvoa,

Lisätiedot

Verkkoviestintäkartoitus

Verkkoviestintäkartoitus Verkkoviestintäkartoitus 9.2.2015 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi http://www.tyollisyysportti.fi/seutunuotta https://www.facebook.com/seutunuotta @seutunuotta http://takuullatekemista.blogspot.fi/

Lisätiedot

Reformi puheesta nostettua

Reformi puheesta nostettua Reformi puheesta nostettua Ammatillisen koulutuksen tavoitteet Kohottaa ja ylläpitää väestön ammatillista osaamista Antaa mahdollisuus ammattitaidon osoittamiseen sen hankkimistavasta riippumatta Kehittää

Lisätiedot

Tutkintojen suorittamiseen ja suunnitteluun, osaamisen arviointiin ja tutkintotodistusten antamiseen liittyvä laadunvarmistus

Tutkintojen suorittamiseen ja suunnitteluun, osaamisen arviointiin ja tutkintotodistusten antamiseen liittyvä laadunvarmistus Tutkintojen suorittamiseen ja suunnitteluun, osaamisen arviointiin ja tutkintotodistusten antamiseen liittyvä laadunvarmistus PROJECT NUMBER 574310-EPP-1-2016-1-FI-EPPKA3-EQAVET NRP Henkilö- kohtaista-

Lisätiedot

Lämpimästi tervetuloa! Opinnollistamisen koulutus 2. 28.9.2015 VASTUUTA 2020

Lämpimästi tervetuloa! Opinnollistamisen koulutus 2. 28.9.2015 VASTUUTA 2020 Lämpimästi tervetuloa! Opinnollistamisen koulutus 2. 28.9.2015 VASTUUTA 2020 Opinnollistaminen nyt! Työtoiminnot eri vaiheissa, verkostoituminen, tiedon/osaamisen jakaminen Nyt mukana 14 toimijaa L-U alueella

Lisätiedot

Poluttamo oma digipolku oppimiseen

Poluttamo oma digipolku oppimiseen Poluttamo oma digipolku oppimiseen Sujuvat siirtymät -aloitusseminaari 16.2.2016 Piia Liikka, Suomen eoppimiskeskus ry Poluttamo-konsortio Suomen eoppimiskeskus ry (koordinaattori) Suomen avointen tietojärjestelmien

Lisätiedot