Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?"

Transkriptio

1 EY Growth Barometer 2017 Suomi Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle? Näkemyksiä keskisuurten yritysten kasvustrategioihin Suomessa

2 Highlights

3 EY Growth Barometer 2017 Suomi Highlights 1 Tavoitteena kaksinumeroinen kasvu Uusin teknologia kasvun vauhdittajana Keikkataloudesta hyötyjä yrityksille Huomio asiakkaisiin Tulevaisuuden kasvun suunnittelu EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

4 Lyhyesti Suomalaisten keskisuurten yritysten luottamus talouteen on vahvistumassa geopoliittisesta epävarmuudesta, väestöllisistä muutoksista ja kiihtyvästä teknologisesta kehityksestä huolimatta. Yli puolet (52 %) suomalaisista keskisuurista yrityksistä odottaa tänä vuonna kasvavansa 6-15 %, mikä on 3-12 % enemmän kuin Maailmanpankin maailmanlaajuinen 2,7 %:n BKT-ennuste. Vaikka suomalaiset keskisuuret yritykset ovat optimistisia kasvun suhteen, ne eivät ole jääneet lepäämään laakereillaan. Tästä ovat osoituksena yritysten keskittyminen laajemman markkinaosuuden saavuttamiseen, ammattitaitoisten työntekijöiden palkkaamiseen ja teknologian hyödyntämiseen. Suomessa, kuten muissakin maissa, keskisuuret yritykset ovat taloudellisen menestyksen, menestyksellisen yrittäjyyden ja innovaatioiden vetureita. Mikä on näiden yritysten kiihtyvän kasvun salaisuus? Voisiko yritysjohtajilla, yritysten koosta huolimatta, olla niiltä opittavaa? EY:n uusi kasvubarometri, EY Growth Barometer, tutkii keskisuurten yritysten kasvutavoitteita, -strategioita ja -haasteita sekä näiden yritysten johdon näkemyksiä maailmanlaajuisista riskeistä ja epävarmuustekijöistä. Globaali tutkimus kattaa johtajaa yrityksistä, joiden liikevaihto on miljoonasta kolmen miljardiin dollariin, sekä valikoituja, alle viisi vuotta toimineiden kasvuyritysten johtajia. Nämä tulokset perustuvat EY:n uuteen maailmanlaajuiseen keskisuuria yrityksiä käsittelevään pitkittäistutkimukseen. Keskisuuret yritykset kattavat 99 prosenttia kaikista yrityksistä ja tuottavat miltei puolet maailman BKT:stä. Tutkimuksesta 1 EY teetti Euromoney Institutional Investor Thought Leadershipillä 30 maassa verkkokyselytutkimuksen yritysjohdolle, vastaajista 60 % oli pääjohtajia, perustajia tai toimitusjohtajia. Vastanneiden yritysten liikevaihto liikkui miljoonasta kolmeen miljardiin USD:iin. Tutkimus suoritettiin 31. maaliskuuta 12. toukokuuta Kyselyn vastaajaa edustavat maantieteellisesti maailmanlaajuista BKT:tä (Maailmanpankin vuoden 2016 tietojen mukaan). Lisäksi EY kutsui maailmanlaajuisen Entrepreneur Of The Year -verkostonsa alumnit osallistumaan kyselyyn. Kyselytutkimus oli saatavissa englanniksi ja kuudella muulla kielellä. Syventäviä seurantahaastatteluja suoritettiin toukokuussa 2017 antamaan tarkempaa lisänäkemystä. 4 EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

5 Tavoitteena kaksinumeroinen kasvu Vuoden 2008 maailmanlaajuista finanssikriisiä seuranneiden verkkaisten kasvuvuosien jälkeen suomalaisten keskisuurten yritysten johto on optimistinen tulevaisuudennäkymien suhteen. Yli viidesosa näistä yrityksistä (21 %) odottaa tulevan vuoden aikana kasvavansa %, mikä on 5 % enemmän kuin vastaajayritykset maailmanlaajuisesti arvioivat. Miltei kolmannes suomalaisvastaajista (31 %) ennakoi 6-10 %:n kasvua. Suomalaisvastaajat nostivat kahdeksi tärkeimmäksi kasvutavoitteita tukevaksi strategiaksi markkinaosuuden kasvattamisen ja pääsyn uusille maantieteellisille markkinoille (molemmat 20 %), mikä on samansuuntainen maailmanlaajuisten vastausten kanssa. Jaakko Hirvola, Suomen EY:n toimitusjohtaja, kommentoi suomalaisten vastaajien markkinaosuustavoitteita: Olemme pieni talous, jonka vaihtoehdot kasvulle ovat rajalliset. Yksi tapa edetä on voittaa liiketoimintaa kilpailijoilta. Toinen on laajentua maan rajojen ulkopuolelle. Suurin kasvun riski keskisuurille yrityksille Suomessa, kuten maailmanlaajuisestikin, on lisääntyvä kilpailu (21 %). Toiseksi suurimmaksi uhaksi suomalaisvastaajat yllättäen nostavat rahoituskustannukset ja rahoituksen saatavuuden (20 %), mikä on poikkeuksellista kehittyneessä taloudessa. Maailmanlaajuisesti rahoituksen saatavuuden kokee uhaksi vain 12 % vastaajista. Vuosien heikko kasvu lienee jättänyt suomalaisyrityksille vaatimattomat mahdollisuudet saada kasvurahoitusta myös tällaisena alhaisten korkojen aikana. On huomionarvoista, että vain 11 % suomalaisista vastaajista arvioi geopoliittisen epävakauden suurimmaksi uhaksi kasvulle, kun maailmanlaajuisesti näin kokee 17 % vastaajista. Se, että suomalaiset yritysjohtajat keskittyvät pikemminkin siihen, mihin he voivat vaikuttaa asemansa vahvistamiseen kilpaillulla markkinalla kuin oman vaikutuspiirinsä ulkopuolella oleviin asioihin, osoittaa tämän vastaajajoukon muutosjoustavuutta ja dynaamisuutta. 5 EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

6 Miten odotat liikevaihtonne kasvavan tulevan vuoden aikana? Suomi Muu maailma Yli 50 % 2 % 5 % % 4 % 7 % % 7 % % 16 % 21 % 6 10 % 31 % 34 % 0 5 % 33 % 31 % Negatiivinen kasvu 2 % 6 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 6 EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

7 Uusin teknologia kasvun vauhdittajana Maailman muut vastaajat kokevat teknologisen disruption merkittävimmäksi (17 %) yritysten kohtaamaksi haasteeksi. Suomalaisille vastaajille teknologia näyttää kuitenkin olevan pikemminkin mahdollisuus kuin uhka. Tulos ei ehkä yllätä, koska Suomi on rankattu 138 maan joukosta ykköseksi Maailman talousfoorumin maailmanlaajuisessa kilpailukykyindeksissä uusimpien teknologioiden saatavuus -kategoriassa ja kuudenneksi yritystason teknologian omaksumisessa 2. Tämä teknologisen edistyneisyyden taso kenties selittää, miksi suomalaiset yritysjohtajat arvioivat, että teknologialla on neljästä tutkitusta ulkoisesta megatrendistä vähäisin vaikutus (19 %) heidän liiketoimintaansa. Vastaavasti suomalaiset keskisuuret yritykset arvioivat teknologisen disruption vasta kolmanneksi merkittävimmäksi kasvuhaasteeksi (15 %) muun maailman asettaessa sen tärkeimmäksi (17 %). Hirvola arvioi asiaa näin: Teknologian vähäisempi merkitys saattaa johtua siitä, että suomalaiset yritykset uskovat jo ratkaisseensa siihen liittyvät kysymykset. Suomalaisista vastaajista 12 % kertoo edustamansa yrityksen hyödyntävän ohjelmistorobotiikkaa (Robotic Process Automation, RPA), kun maailmanlaajuinen luku on vain 5 %. Tämä viestii suomalaisten kyvystä valjastaa uusin teknologia kasvun vauhdittajaksi. 2 Kansainvälinen kilpailukykyraportti , Maailman talousfoorumi, 28. syyskuuta 2016, reports/the-global-competitiveness-report (haku suoritettu 18. heinäkuuta 2017). Päinvastoin kuin kansainvälisestä mediasta luettavat tuomiopäivän ennustukset, vastaajat eivät pidä robotteja uhkana työpaikoille. Maailmanlaajuisesti useimmat uskovat, että ohjelmistorobotiikka vähentää työpaikkoja vain alle 10 %. Suomessa yritysten suurimmaksi sisäiseksi kasvuhaasteeksi nähdään ammattitaitoisten työntekijöiden puute. Yli neljännes (27 %) suomalaisista vastaajista aikoo palkata lisää työntekijöitä, joilla on erityisosaamista. Tulos on linjassa maailmanlaajuisen luvun kanssa (25 %). Se, että kaikkialla maailmassa etsitään tällä hetkellä vahvaa tietoteknistä osaamista - yhdestä ja samasta maailmanlaajuisesta osaajajoukosta - on selkeä osoitus siitä, miksi ammattitaitoisia osaajia on vaikea löytää. 12% suomalaisista vastaajayrityksistä hyödyntää ohjelmistorobotiikkaa, kun maailmanlaajuisesti luku on vain 5 %. 7 EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

8 Keikkataloudesta hyötyjä yrityksille Työvoiman haku tulee luultavasti olemaan poikkeuksellisen kiivasta Suomessa nyt, kun yritykset pyrkivät täyttämään taantuman aikana jäädytettyjä työpaikkoja. Keskisuurten yritysten johto on asettanut kunnianhimoisen rekrytointitavoitteen: yli kolmannes (36 %) suunnittelee palkkaavansa kokopäiväistä henkilöstöä, mikä on 9 % enemmän kuin maailmanlaajuisesti (27 %). Yksi viidestä (19 %) aikoo myös palkata enemmän väliaikaista työvoimaa tai freelance-henkilöstöä. Se, että yritykset ovat omaksuneet keikkatalouden hyödyntämisen, kuvastaa kasvavaa joustavan työskentelyn trendiä, halutun ammattitaitoisen henkilöstön kykyä määrätä ehdot ja työnantajien joustavasta henkilöstöstä saamia hyötyjä. Se on yhdenmukainen myös suomalaisvastaajien näkemykseen siitä, että neljästä maailmanlaajuisesta megatrendistä väestönmuutoksilla on suurin vaikutus liiketoimintaan (38 %), maailmanlaajuisesti näin kokee 34 %. Aihepiiriin liittyen voidaan lisätä, että sekä 19 % suomalaisista että muista vastaajista pitää työnteon muutoksia tärkeimpänä liiketoimintaan vaikuttavana megatrendinä. Suomalaisten keskisuurten yritysten johtajat pitävät yrityskulttuuria ensisijaisen tärkeänä. Miltei neljännes (24 %) arvioi organisaatiokulttuurin kehittämisen parhaaksi tavaksi parantaa yrityksen tuottavuutta, kun taas maailmanlaajuisesti se arvioidaan kolmanneksi parhaaksi tavaksi (19 %). Suomalaiset vastaajat nostavat erinomaisen yhteensopivuuden yrityksen kulttuuriin kahden tärkeimmän osaamistarpeensa joukkoon. Ei kuitenkaan riitä, että tarkastellaan vain yrityksen sisäisiä asioita: 83 % suomalaisista johtajista on sitä mieltä, että menestyksekäs kasvu riippuu enemmän yrityksen ulkoisen verkoston vahvuudesta kuin sen sisäisistä kyvykkyyksistä näin ajattelevat myös muut vastaajat maailmanlaajuisesti. Kansainvälinen trendi, jossa täydennetään yritysten sisäisiä taitoja ja osaamista ulkoisen yhteistyön ja ekosysteemien avulla - mukaan lukien erilaiset toimittajat, kumppanit, asiakkaat, vaikuttajat ja jopa kilpailijat - on jo selvästi juurtunut Suomeen. 8 EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

9 Mitkä ovat henkilöstösuunnitelmanne seuraavien 12 kuukauden ajalle? Suomi Muu maailma Palkata lisää kokopäiväistä henkilöstöä 27 % 36 % Palkata lisää 7 % osa-aikaista henkilöstöä 14 % Palkata lisää väliaikaista työvoimaa/ freelance-henkilöstöä 19 % 18 % Pitää työntekijöiden määrä ennallaan 26 % 31 % Vähentää henkilöstöä 9 % 12 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 9 EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

10 Huomio asiakkaisiin Suomalaisten keskisuurten yritysten johtajat ovat edelläkävijöitä asiakaskokemukseen keskittymisessä. Johtajista 31 % arvioi asiakaskysynnän olevan tärkein innovaatioita käynnistävä voima, kun kansainvälisesti näin näkee vain 15 % johtajista. Myös maailman nopeimmin kasvavien yritysten vastaajaryhmässä vahva panostus asiakaskysyntään nousee innovaatioita käynnistävänä voimana korkealle: 41 % arvioi sen tärkeimmäksi. Suomessa vastaajat kokevat sen sijaan kilpailun vähiten tärkeimmäksi (10 %), kun se maailmanlaajuisesti arvioidaan merkityksellisimmäksi (20 %). Asiakkuuksien merkitystä kuvastaa myös se, että suomalaisvastaajat nostavat asiakas- ja käyttäjämäärät kolmen tärkeimmän menestystä kuvaavan mittarinsa joukkoon. Digitalisaatiolla on suuri vaikutus siihen, miten suomalaisyritykset pitävät yhteyttä asiakkaisiinsa. Yhä useammat yritykset käyttävät digitalisaation voimaa tehostaakseen asiakaskokemusta ja parantaakseen palveluaan. On hyvä, että kilpailua ei pidetä tärkeänä innovaatioiden käynnistäjänä. Jos innovoit vain voittaaksesi kilpailijasi, olet jo menettänyt pelin, Hirvola sanoo. Keskisuurten suomalaisyritysten johtajien lähestymistapa innovaatioihin tuo esiin edistyneitä yrittäjästrategioita. Henkilöstön luovuuden ja näkemysten hyödyntämisen lisäksi he antavat pienten itseohjautuvien tiimien tehtäväksi erilaisia kokeellisia hankkeita. Lisäksi yritykset ryhtyvät start-upien kumppaneiksi tai sijoittavat niihin. Vaikuttaa siltä, että suomalaiset keskisuuret yritykset ovat ratkaisseet tehokkaan toimitusketjun arvoituksen samaan tapaan kuin ovat oppineet hyödyntämään teknologiaa tuottavuuden parantamiseksi. Vastaajat arvioivat toimitusketjun tehokkuuden vasta neljänneksi tärkeimmäksi keinoksi parantaa tuottavuutta (16 %). Maailmanlaajuisesti tätä pidettiin tärkeimpänä (24 %). Suomalaiset keskisuuret yritykset ovat ehkä jo ryhtyneet toimiin lisätäkseen tuottojaan viime taantuman aikana ottamalla löysät pois toimitusketjusta. Kannattavuuden tärkeys suomalaisille keskisuurille yrityksille näkyy myös siinä, että katteen/voiton parantuminen on tärkeimmäksi arvioitu menestyksen mittari ja että kannattavuus nähdään toiseksi tärkeimmäksi innovaatioita käynnistäväksi voimaksi (Suomi 24 %, maailmanlaajuisesti 19 %). 10 EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

11 Mikä käynnistää tarpeen innovoida? Suomi Muu maailma Asiakaskysyntä 15 % 31 % Kannattavuus 19 % 24 % Sääntely 17 % 15 % Markkinoiden keskittyminen 10 % 15 % Kilpailu 10 % 19 % Teknologia 10 % 17 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 11 EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

12 Tulevaisuuden kasvun suunnittelu Jatkuva muutos edellyttää strategian jatkuvaa kehittämistä. Tästä huolimatta keskisuurten yritysten johto käyttää enemmän aikaa operatiiviseen toimintaan kuin keskittyy tulevaisuuden kasvustrategian pohtimiseen. 72 prosenttia suomalaisjohtajista käyttää enemmän kuin puolet ajastaan operatiiviseen toimintaan, mikä on linjassa (70 %) heidän globaalien kollegojensa ajankäytön kanssa. 26 prosenttia suomalaisvastaajista käyttää vähintään puolet ajastaan tulevaisuuden strategiaan, kun vertailuluku muusta maailmasta on 28 %. Edelläkävijöitä strategisessa suunnittelussa ovat nopean kasvun yrittäjät: neljännes (25 %) uskoo, että heidän tulisi käyttää 80 % ajastaan pitkän aikavälin strategian kehittämiseen, kun näin ajattelee vain 10 % suomalaisten keskisuurten yritysten johtajista. Hirvola kommentoi kyselytutkimuksen myönteisiä tuloksia: Jos olisimme kysyneet suomalaisilta yritysjohtajilta heidän kasvutavoitteistaan puoli vuotta aiemmin, luulen, että kuva olisi ollut hyvin erilainen. Nyt markkinoilla on paljon enemmän optimismia ja tulokset kuvastavat tätä myönteistä mielialaa. 26 prosenttia suomalaisvastaajista käyttää puolet ajastaan tulevaisuuden strategiaan 12 EY Growth Barometer Suomi. Voiko jatkuva, ennakoimaton muutos olla kestävä perusta kasvulle?

13 Ota yhteyttä! Jaakko Hirvola Toimitusjohtaja, EY Finland Juha Hilmola Partner, Assurance, EY Finland Bengt Nyholm Partner, Assurance, Growth Markets Leader, EY Finland Matti Copeland Executive Director, Business Development, EY Finland Anders Svennas Partner, Assurance, EY Finland Osmo Valovirta Partner, Assurance, EY Finland Kansainvälinen data Voit syventyä tarkemmin maakohtaisiin tuloksiin ja vertailla niitä kansainvälisiin sivustolla ey.com/growthbarometer. Yli kolmasosa (34 %) yrityksistä arvioi kasvavansa 6-10 % tänä vuonna, mikä on yli kaksi kertaa suurempi luku kuin Maailmanpankin kasvuennuste (2,7 %). Peräti 14 % kaikista yrityksistä tähtää yli 16 prosentin kasvuun. Kasvuennuste seuraavalle vuodelle ei kasvua 0 5 % 6 10 % % % % yli 50 %

14 Highlights

15 Highlights

16 EY Assurance Tax Transactions Advisory EY lyhyesti EY on globaali tilintarkastuksen, verotuksen, liikejuridiikan, ja yritysjärjestelyiden asiantuntija ja liikkeenjohdon konsultti. Näkemyksemme ja korkealaatuiset palvelumme vahvistavat luottamusta pääomamarkkinoiden ja talouden toimintaan kaikkialla maailmassa. Kasvatamme huippuosaajia, joiden yhteistyöllä lunastamme lupauksemme ja rakennamme parempaa työ- ja liike-elämää sekä toimivampaa maailmaa asiakkaillemme, omalle henkilöstöllemme ja yhteisöille, joissa toimimme. Lisätietoja löydät internetistä Voit myös seurata meitä EY viittaa globaaliin organisaatioomme ja saattaa viitata yhteen tai useampaan Ernst & Young Global Limitedin jäsenyhtiöön, joista kukin on erillinen oikeushenkilö. Ernst & Young Global Limited, joka on Yhdistyneen kuningaskunnan lakien mukainen yhtiö (company limited by guarantee), ei tarjoa palveluja asiakkaille. Lisätietoja organisaatiostamme löytyy osoitteesta ey.com Ernst & Young Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. EYG no GBL BMC Agency GA ED None Tässä julkaisussa olevat tiedot on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan yleisluonteisena tiedon lähteenä. Mikäli tarvitsette asiantuntijaneuvoja, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijaan, joka voi avustaa yksittäisissä kysymyksissä. ey.com/fi

Metsäteollisuuden toimialakatsaus

Metsäteollisuuden toimialakatsaus Metsäteollisuuden toimialakatsaus Verokertymä, työllistävä vaikutus ja arvonmuodostus 24.11.2017 LUONNOS keskustelua varten The better the question. The better the answer. The better the world works. Selvityksen

Lisätiedot

Tekoäly ja koneoppiminen suomalaisyrityksissä. Kyselytutkimuksen tulokset 04/2018

Tekoäly ja koneoppiminen suomalaisyrityksissä. Kyselytutkimuksen tulokset 04/2018 Tekoäly ja koneoppiminen suomalaisyrityksissä Kyselytutkimuksen tulokset 04/2018 Vastaajat DIF jäsen Ei jäsen Pörssilistattu Listaamaton 42% 58% 47% 53% 64% 36% Sivu 2 Tekoälyn ja koneoppimisen tämänhetkinen

Lisätiedot

Kommentit HSL-lipputuen kustannusvaikutuksia koskevasta selvityksestä Järvenpään kaupunki

Kommentit HSL-lipputuen kustannusvaikutuksia koskevasta selvityksestä Järvenpään kaupunki Kommentit HSL-lipputuen kustannusvaikutuksia koskevasta selvityksestä Järvenpään kaupunki 20.6.2017 Toimeksiannon tausta Järvenpään kaupunki suunnittelee Helsingin Seudun Liikenteen joukkoliikennelipuille

Lisätiedot

Hyvä hallinto ja sisäinen valvonta

Hyvä hallinto ja sisäinen valvonta Hyvä hallinto ja sisäinen valvonta VTV Nyt! Valtiontalouden tarkastusvirasto 16.1.2017 Pasi Leppänen Määräraha ylittyi merkittävästi Palkkaa maksettu työsuhteen päätyttyä Koulunjohtaja kavalsi lahjoitusvaroja

Lisätiedot

Helsingin seudun kauppakamari Yritysrahoituksen uudet mahdollisuudet

Helsingin seudun kauppakamari Yritysrahoituksen uudet mahdollisuudet Helsingin seudun kauppakamari Yritysrahoituksen uudet mahdollisuudet Verotietoisku 16.3.2016 Pääomasijoitus oman pääoman ehtoinen sijoitus tai yrityskauppa Oman pääoman ehtoinen sijoitus Osakekauppa Kauppahinta

Lisätiedot

Matkailutoimiala digitaalisessa murroksessa, EY. Finnish Lapland Tourist Board, kevätseminaari Kirsi Putkonen, Partner, VT

Matkailutoimiala digitaalisessa murroksessa, EY. Finnish Lapland Tourist Board, kevätseminaari Kirsi Putkonen, Partner, VT Matkailutoimiala digitaalisessa murroksessa, EY Finnish Lapland Tourist Board, kevätseminaari 22.5.2017 Kirsi Putkonen, Partner, VT Sisältö Matkapakettiuudistus Matkapakettiuudistuksen aikataulu Mikä muuttuu

Lisätiedot

Liite: Suomen tulokset

Liite: Suomen tulokset Liite: Suomen tulokset EY:n eurooppalainen keskisuurten yritysten talousbarometri 2015 Page 1 Yleisnäkemys omasta liiketoiminnasta on Suomessa valtaosin positiivinen How would you assess your current state

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

EU:n tietosuojaasetus: valmis?

EU:n tietosuojaasetus: valmis? EU:n tietosuojaasetus: oletko valmis? Sisällys Mitä sinun tulee tietää uudesta EU:n tietosuoja-asetuksesta? 3 Onko yrityksesi valmis EU:n tietosuoja-asetukseen? 5 Miten EY voi auttaa sinua valmistautumaan?

Lisätiedot

Riskienhallinta ja suojaavuus kirjanpidon näkökulmasta

Riskienhallinta ja suojaavuus kirjanpidon näkökulmasta Riskienhallinta ja suojaavuus kirjanpidon näkökulmasta Riskienhallintapäivä 4.5.2017 Pasi Leppänen Taustaa useat kunnat käyttäneet koronvaihtosopimuksia korkoriskiltä suojautumiseen tyypillistä vaihtuvan

Lisätiedot

TALOUSJOHTAJABAROMETRI SYKSY

TALOUSJOHTAJABAROMETRI SYKSY TALOUSJOHTAJABAROMETRI SYKSY 2016 5.12.2016 Mikä Talousjohtajabarometri? TAUSTA Talousjohtajabarometri on reaalitalouden tilaa ja näkymiä kuvaava kyselytutkimus, jossa tutkimushorisonttina on tutkimushetkeä

Lisätiedot

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Yhteenveto tilinpäätöstarkastuksen havainnoista 2016 4.4.2017 Tilinpäätöstarkastus Tilinpäätöstarkastus on painottunut tuloslaskelman, taseen, liitetietojen sekä toimintakertomuksen

Lisätiedot

Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy. Suuri Yrittäjätutkimus

Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy. Suuri Yrittäjätutkimus Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy Suuri Yrittäjätutkimus Collector & Companies Yrittäjäfoorumi 2014 Tutkimus ja tulokset Collector teetti tutkimuksen suomalaisista ja ruotsalaisista pk-yrityksistä

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-6/2007

Osavuosikatsaus 1-6/2007 SYSOPENDIGIA Oyj Osavuosikatsaus 1-6/7 7.8.7 Jari Mielonen Toimitusjohtaja SYSOPENDIGIA Oyj 1 7 SYSOPENDIGIA Plc Katsauskauden liikevaihto (1-6) 7 Liikevaihto, milj 6 5 4 3 1 36,7 5, H1 6 H1 7 Katsauskauden

Lisätiedot

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat Piilotettu osaaminen tunnistammeko kansainväliset osaajat Työpaikoilla tarvitaan uteliaita ja sitkeitä muutoksentekijöitä. Kansainvälisissä osaajissa on juuri näitä ominaisuuksia. Millaista osaamista työelämä

Lisätiedot

EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka:

EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka: EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka: Digitalisaatiokyselyn tulokset (2018) Teknologian tutkimuskeskus VTT: Jukka Kääriäinen, Maarit Tihinen Oulun Yliopisto: Marko Juntunen, Sari Perätalo DigiLeap -hanke

Lisätiedot

#UusiTyö Mitä tarkoittaa uusi työ? Henna Keränen Uusi työelämä ja kestävä talous, Sitra

#UusiTyö Mitä tarkoittaa uusi työ? Henna Keränen Uusi työelämä ja kestävä talous, Sitra #UusiTyö Mitä tarkoittaa uusi työ? Henna Keränen Uusi työelämä ja kestävä talous, Sitra Twitter: @keranenhenna Muuttuko työelämä työsuhteet? 200 Työsuhteiden tulevaisuus 190 180 Jatkuva osa-aikatyö 170

Lisätiedot

Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla

Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla Sisältö Yhteenveto s2 / Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla s3 / Suomen osakemarkkinoiden kasvu ja uudet listautumiset s5 / Aikaisemmat tutkimustulokset s6 Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla

Lisätiedot

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut BIOCONNECT- seminaari 22.11.17 Tuomas Lehtinen Verkosto, jolla tähdätään vientimarkkinoille Suunnittelu ja konsultointi Kaukokartoitus, satelliitti Viranomainen Kunnostusmenetelmä

Lisätiedot

Verkkokaupan kehittyminen ja sen juridiset haasteet. Kirsi Putkonen, Partner, VT, Ernst & Young Oy Lapin Matkailuparlamentti

Verkkokaupan kehittyminen ja sen juridiset haasteet. Kirsi Putkonen, Partner, VT, Ernst & Young Oy Lapin Matkailuparlamentti Verkkokaupan kehittyminen ja sen juridiset haasteet Kirsi Putkonen, Partner, VT, Ernst & Young Oy Lapin Matkailuparlamentti 21.-22.9.2017 Sisältö Matkailutoimiala digitaalisessa murroksessa: Verkkokaupan

Lisätiedot

Avoimen julkisen tiedon vaikutus suomalaisiin yrityksiin

Avoimen julkisen tiedon vaikutus suomalaisiin yrityksiin Avoimen julkisen tiedon vaikutus suomalaisiin yrityksiin Maankäyttötieteiden laitos Geoinformatiikan tutkimusyhmä Julkisen tiedon avaaminen - tutkimustietoa avaamispäätöksen tueksi Tarve Paikkatietojen

Lisätiedot

Global Fintech Survey 2017 Suomen tulosten yhteenveto

Global Fintech Survey 2017 Suomen tulosten yhteenveto Global Fintech Survey 2017 Suomen tulosten yhteenveto Fintech-toimijoiden kasvava vaikuttavuus finanssisektorilla 80% vastaajista arvioi erinomaisen asiakaspalvelun olevan tärkein tekijä fintech-toimijoita

Lisätiedot

Globaalit trendit Ihmiset vaurastuvat ja elävät pidempään. Keskiluokka kasvaa ja eriarvoisuus lisääntyy. Taloudellinen ja poliittinen painopiste

Globaalit trendit Ihmiset vaurastuvat ja elävät pidempään. Keskiluokka kasvaa ja eriarvoisuus lisääntyy. Taloudellinen ja poliittinen painopiste JYU. Since 1863. Globaalit trendit Ihmiset vaurastuvat ja elävät pidempään. Keskiluokka kasvaa ja eriarvoisuus lisääntyy. Taloudellinen ja poliittinen painopiste siirtyy Aasiaan. Globalisaatioprosessin

Lisätiedot

HÄMEEN KAUPPAKAMARI: PK-yritykset eivät ennakoi kriisitilanteita varten. Tuloksia Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometrista 2017

HÄMEEN KAUPPAKAMARI: PK-yritykset eivät ennakoi kriisitilanteita varten. Tuloksia Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometrista 2017 HÄMEEN KAUPPAKAMARI: PK-yritykset eivät ennakoi kriisitilanteita varten Tuloksia Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometrista 2017 PK-hallitusbarometri Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien

Lisätiedot

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa TRIO-ohjelman jatko Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä 75 % Suomen koko elinkeinoelämän T&K-investoinneista Alan yritykset työllistävät suoraan 258 000 ihmistä,

Lisätiedot

VMP Oyj Puolivuosikatsaus. tammi-kesäkuu Juha Pesola, toimitusjohtaja Jarmo Korhonen, talousjohtaja

VMP Oyj Puolivuosikatsaus. tammi-kesäkuu Juha Pesola, toimitusjohtaja Jarmo Korhonen, talousjohtaja VMP Oyj Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2018 29.8.2018 Juha Pesola, toimitusjohtaja Jarmo Korhonen, talousjohtaja Sisältö 1. VMP:n Q2/18 lyhyesti 2. Taloudellinen kehitys 3. Näkymät ja taloudelliset tavoitteet

Lisätiedot

Danske Bank Pohjoismainen PK-yritystutkimus. Helmikuu 2017

Danske Bank Pohjoismainen PK-yritystutkimus. Helmikuu 2017 Danske Bank Pohjoismainen PK-yritystutkimus Helmikuu 2017 Valtaosa tutkimukseen osallistuneista pk-yrityksistä ennakoi liikevaihdon kehittyvän positiivisesti kuluvan vuoden aikana Kuinka odotatte yrityksenne

Lisätiedot

Henkilöstömuutokset juridisesta näkökulmasta. HENRY Foorumi 4.11.2014

Henkilöstömuutokset juridisesta näkökulmasta. HENRY Foorumi 4.11.2014 Henkilöstömuutokset juridisesta näkökulmasta HENRY Foorumi 4.11.2014 Sisältö Käsiteltävät muutostilanteet Liikkeen luovutus Ulkoistaminen Työsuhteen ehtojen muuttaminen Sivu2 Liikkeen luovutus Sivu3 Liikkeen

Lisätiedot

Talousjohtajabarometri I/2016 Kevät 2016

Talousjohtajabarometri I/2016 Kevät 2016 Talousjohtajabarometri I/2016 Kevät 2016 27.6.2016 Talousjohtajabarometrin taustaa Talousjohtajabarometrin rakenne Kansantalouden näkymät Yrityksen talousnäkymät Ajankohtaisteema: Yhteiskuntasopimus Talousjohtajabarometri

Lisätiedot

Q tammi-maaliskuu. Liiketoimintakatsaus

Q tammi-maaliskuu. Liiketoimintakatsaus Q1 2018 tammi-maaliskuu Liiketoimintakatsaus DETECTION TECHNOLOGY OYJ:N LIIKETOIMINTAKATSAUS TAMMI-MAALISKUU 2018 Detection Technology Q1: Myynti käynnistyi hitaasti, hyvä kannattavuus Tammi-maaliskuu

Lisätiedot

Avoimen julkisen tiedon hyödyntämisen potentiaalista suomalaisissa yrityksissä. Jaana Mäkelä Maankäyttötieteiden laitos Geoinformatiikan tutkimusyhmä

Avoimen julkisen tiedon hyödyntämisen potentiaalista suomalaisissa yrityksissä. Jaana Mäkelä Maankäyttötieteiden laitos Geoinformatiikan tutkimusyhmä Avoimen julkisen tiedon hyödyntämisen potentiaalista suomalaisissa yrityksissä Maankäyttötieteiden laitos Geoinformatiikan tutkimusyhmä Inspire-verkosto Hyödyntäminen-työryhmä 23.5.2012 Julkisen tiedon

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 3.1.2019 STRATEGINEN TAVOITE SUOMEA VARTEN Käynnistämme uutta kestävää kasvua innovoinnin ja kansainvälisen yhteistyön kautta 1 2 Yritysten globaali kasvu

Lisätiedot

Sidosryhmäkysely tilintarkastuksen merkityksestä

Sidosryhmäkysely tilintarkastuksen merkityksestä Sidosryhmäkysely tilintarkastuksen merkityksestä Suomen Tilintarkastajat ry 26.9.2018 18.9.2018 1 Taustaa tutkimukselle Aula Research Oy toteutti Suomen Tilintarkastajat ry:n toimeksiannosta sidosryhmäkyselyn

Lisätiedot

Metsäteollisuuden toimialakatsaus

Metsäteollisuuden toimialakatsaus Metsäteollisuuden toimialakatsaus Verokertymä, työllistävä vaikutus ja arvonmuodostus 3.11.2017 The better the question. The better the answer. The better the world works. Selvityksen tausta ja tavoitteet

Lisätiedot

Suomen finanssisektori vastaa digitalisaatioon kehittämällä uusia palveluja

Suomen finanssisektori vastaa digitalisaatioon kehittämällä uusia palveluja BLOGI Suomen finanssisektori vastaa digitalisaatioon kehittämällä uusia palveluja 1 1. 1 0. 2 0 1 6 B L O G I M e r v i T o i v a n e n K i r j o i t t a j a M e r v i T o i v a n e n t y ö s k e n t e

Lisätiedot

Risk Advisory Services. Ernst & Young Oy. Suomen Riskienhallintayhdistys Seminaari 3.11.2006 3.11.2006

Risk Advisory Services. Ernst & Young Oy. Suomen Riskienhallintayhdistys Seminaari 3.11.2006 3.11.2006 Risk Advisory Services Ernst & Young Oy Suomen Riskienhallintayhdistys Seminaari 1 Asiakkaamme arvostavat työtämme Henkilöstön ammattitaito/ asiantuntemus Vastaajien mielestä tärkein tekijä Asiakaspalvelu

Lisätiedot

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010 MPS Executive Search Johtajuustutkimus Marraskuu 2010 Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö AddValue Internetkyselynä 1....2010. Tutkimuksen kohderyhmänä oli suomalaista yritysjohtoa

Lisätiedot

Logistiikkaselvitys 2009

Logistiikkaselvitys 2009 Logistiikkafoorumi Logistiikkaselvitys 2009 Professori Lauri Ojala Tutkija Tomi Solakivi Turun kauppakorkeakoulu - Logistiikka Lauri.ojala@tse.fi Tomi.solakivi@tse.fi 1 Logistiikkaselvitys 2009 Liikenne-

Lisätiedot

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman jatko Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-toiminta jatkuu vaikka ohjelma päättyy Kansallisesti tarkasteltuna kehittymisen ja sen tukemisen tarve

Lisätiedot

Talousjohtajabarometri II/2010

Talousjohtajabarometri II/2010 Talousjohtajabarometri II/2010 28.9.2010 Copyright, Gutta Oy Sisällysluettelo 1. Barometrin tausta 2. Barometrin yhteenveto 3. Barometrikatsaus aihealueittain Barometrin taustatiedot Talousjohtajabarometri

Lisätiedot

Tekesin palvelut teollisuudelle

Tekesin palvelut teollisuudelle DM xx-2016 Tekesin palvelut teollisuudelle Nastolan Teollisuusryhmä 28.9.2017 Markku Mäkelä/Tekes Lahti Tekesin toimipisteet Suomessa Rovaniemi Kemi Oulu Jyväskylä Seinäjoki Vaasa Tampere Pori Turku Kajaani

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 #1916549 KASVUUN TÄHTÄÄVILLE YRITYKSILLE STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja keskisuuret

Lisätiedot

SIJOITUSMESSUT Toimitusjohtaja Timur tjkarki

SIJOITUSMESSUT Toimitusjohtaja Timur tjkarki SIJOITUSMESSUT 2019 9.5.2019 Toimitusjohtaja Timur Kärki @ tjkarki Gofore on kasvava ja kannattava digitalisaation asiantuntijayritys. 60 600 50 500 Miljoonaa euroa 40 30 20 400 300 200 Henkilöstömäärä

Lisätiedot

TALOUSJOHTAJABAROMETRI SYKSY 2014 27.10.2014

TALOUSJOHTAJABAROMETRI SYKSY 2014 27.10.2014 TALOUSJOHTAJABAROMETRI SYKSY 2014 27.10.2014 Talousjohtajabarometri II/2014 - Yhteenveto Enemmistö talousjohtajista uskoo maailmantalouden kasvuun lähitulevaisuudessa. Määrä on kuitenkin hieman laskenut

Lisätiedot

DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA

DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA 12.05.2017 EIRA VATANEN KTM, HHJ, CERTIFIED BUSINESS COACH DIGIKYVYKKYYSKYSELYN JA POP-UP PROJEKTIN OMISTAJA DIGIKYVYKKYYSKYSELY PK, EIRA VATANEN, #DIGIKYVYKKYYS

Lisätiedot

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 16.11.2011 Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 Suomalaiset aikovat sijoittaa muita pohjoismaalaisia innokkaammin tulevina kuukausina finanssikriisistä huolimatta, käy ilmi Danske Invest

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometri 2015

Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometri 2015 Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometri 2015 Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometri on valtakunnallinen kyselytutkimus, johon vastasi tämän vuoden tammi- ja helmikuun

Lisätiedot

PK-hallitusbarometri 2015. Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä

PK-hallitusbarometri 2015. Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä PK-hallitusbarometri 2015 Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä PK-hallitusbarometri Kauppakamarien PK-hallitusbarometri on valtakunnallinen kyselytutkimus, johon vastasi

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-9/2014

Osavuosikatsaus 1-9/2014 Osavuosikatsaus 1-9/2014 31.10.2014 Juha Varelius, toimitusjohtaja Katsauskauden pääkohdat Katsauskauden 1-9/2014 pääkohdat Digia-konserni 1-9/2014 1-9/2013 Muutos % Liikevaihto 70 187 72 959-3,8 % Liikevoitto

Lisätiedot

Yrityksen jatkuvuussuunnitelma

Yrityksen jatkuvuussuunnitelma Yrityksen jatkuvuussuunnitelma TIVA:n alueseminaari Ari Väisänen, Ernst & Young Oy Luennoitsijan taustaa Partner and Practice leader of IT Risk and assurance Services, Ernst & Young, 2007-2002-2007 IT-tarkastus

Lisätiedot

Digitaalisuudesta kilpailukykyä 2020-luvulle. Timo

Digitaalisuudesta kilpailukykyä 2020-luvulle. Timo Digitaalisuudesta kilpailukykyä 2020-luvulle Timo Ritakallio @ritakti Megatrendit muuttavat yritysten ja julkisen sektorin toimintakenttää Teknologian kehitys ja digitalisaatio Tiedon lisääntyminen Globalisaatio

Lisätiedot

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE Harri Kivelä Iisalmi

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE Harri Kivelä Iisalmi BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 Harri Kivelä Iisalmi 5.4.2018 #1916549 Tekes+Finpro = Business Finland 1.1.2018 Yhdysvallat Was hington, D.C. Palo Alto EU Bryssel Saksa Venäjä Moskova

Lisätiedot

Ruotsin markkinoiden mahdollisuudet

Ruotsin markkinoiden mahdollisuudet Ruotsin markkinoiden mahdollisuudet 9.10.2014, Turku Suomalais-ruotsalainen kauppakamari Antti Vuori & Anne Masalin Ruotsi markkinana Markkinoiden ominaispiirteet ja toimintatavat Ruotsi markkinana 9,4

Lisätiedot

Ota selvää kasvuasiantuntijoiden 10 ominaispiirteestä. Miten tulla nopeasti kasvavaksi valmistajaksi

Ota selvää kasvuasiantuntijoiden 10 ominaispiirteestä. Miten tulla nopeasti kasvavaksi valmistajaksi Ota selvää kasvuasiantuntijoiden 10 ominaispiirteestä Miten tulla nopeasti kasvavaksi valmistajaksi Nopeasti kasvavien yritysten takana on ihmisiä, jotka ymmärtävät, mitä kasvualustan luominen vaatii.

Lisätiedot

OHITUSKAISTA MAAILMALLE Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Juha Pulkkinen, Senior Director OULUSTA

OHITUSKAISTA MAAILMALLE Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Juha Pulkkinen, Senior Director OULUSTA OHJELMA 9.00-9.20 Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Juha Pulkkinen, Senior Director OULUSTA OHITUSKAISTA MAAILMALLE 11.12. Juha Pulkkinen Senior Director, Business Finland 9.20-9.40 Keynote

Lisätiedot

Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla

Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla Tutkimus Marraskuu 2005 *connectedthinking Sisällysluettelo Yhteenveto... 3 Yleistä... 3 Kyselytutkimuksen tulokset... 3 Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla...

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012 Anetjärvi Mikko Karvonen Kaija Ojala Satu Sisällysluettelo 1 TUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT... 2 2 LIIKEVAIHTO... 5 3 TYÖVOIMA... 6 3.1 Henkilöstön määrä... 6 3.2 Rekrytoinnit...

Lisätiedot

Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 #

Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 # Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 #1916549 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

TAMPEREELTA MAAILMALLE OHITUSKAISTA Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Juha Suuronen, Senior Director

TAMPEREELTA MAAILMALLE OHITUSKAISTA Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Juha Suuronen, Senior Director OHJELMA TAMPEREELTA OHITUSKAISTA MAAILMALLE 13.11.2018 Juha Suuronen Yksikönjohtaja, Business Finland 9.00-9.20 Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Juha Suuronen, Senior Director 9.20-9.40 Miten

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Tutkimuksella selvitettiin syyskuussa 2010 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

LIIKETOIMINTAKATSAUS. Tammi-Syyskuu 2016

LIIKETOIMINTAKATSAUS. Tammi-Syyskuu 2016 Q3 Detection Technology Oyj LIIKETOIMINTAKATSAUS Tammi-Syyskuu 2016 DETECTION TECHNOLOGY OYJ:N LIIKETOIMINTAKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2016 Detection Technology Q3: Myynti kaksinkertaistui Heinä-syyskuu 2016

Lisätiedot

CIO Forum. Tietohallintojohtajat muutosjohtajina Säästöjä vai uusia valloituksia? Johan Sandell CIO Forum 3.6.2009

CIO Forum. Tietohallintojohtajat muutosjohtajina Säästöjä vai uusia valloituksia? Johan Sandell CIO Forum 3.6.2009 CIO Forum Tietohallintojohtajat muutosjohtajina Säästöjä vai uusia valloituksia? Johan Sandell CIO Forum 3.6.2009 Tervetuloa Taloudellisen tilanteen haasteet voidaan kääntää mahdollisuuksiksi vahvalla

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-6/2014

Osavuosikatsaus 1-6/2014 Osavuosikatsaus 1-6/2014 8.8.2014 Juha Varelius, toimitusjohtaja Katsauskauden pääkohdat Katsauskauden 1-6/2014 pääkohdat Digia-konserni 1-6/2014 1-6/2013 Muutos % Liikevaihto 48 455 51 523-6,0 % Liikevoitto

Lisätiedot

Tekesin rahoituspalvelut kasvuun ja kansainvälistymiseen. Eeva Salminen Palvelujohtaja Startup-yritykset

Tekesin rahoituspalvelut kasvuun ja kansainvälistymiseen. Eeva Salminen Palvelujohtaja Startup-yritykset Tekesin rahoituspalvelut kasvuun ja kansainvälistymiseen Eeva Salminen Palvelujohtaja Startup-yritykset Sisältö - Kasvu & kansainvälistyminen - Rahoituspalvelut - Verkostopalvelut - Ajankohtaista 10-2015

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013 Hiltunen Heikki Junnila Tiia Luukkonen Aki Sisällysluettelo 1 TUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT... 2 2 LIIKEVAIHTO... 5 3 TYÖVOIMA... 6 3.1 Henkilöstön määrä... 6 3.2 Rekrytoinnit...

Lisätiedot

Tietoturvan johtaminen suomalaisen liikkeenjohdon näkökulmasta

Tietoturvan johtaminen suomalaisen liikkeenjohdon näkökulmasta Tietoturvan johtaminen suomalaisen liikkeenjohdon näkökulmasta Suomalaisen tietoturvayhtiö Silverskin Information Securityn tilaamassa tutkimuksessa kysyttiin sadan yritysjohtajan näkemyksiä tietoturvan

Lisätiedot

Sote-ilmapuntari. Sote-maakuntauudistuksen vaikutukset yritysten nykyiseen ja tulevaan toimintaan. Soili Vento/ Entresote hanke

Sote-ilmapuntari. Sote-maakuntauudistuksen vaikutukset yritysten nykyiseen ja tulevaan toimintaan. Soili Vento/ Entresote hanke Sote-ilmapuntari Sote-maakuntauudistuksen vaikutukset yritysten nykyiseen ja tulevaan toimintaan Soili Vento/ Entresote hanke Vastaajastatistiikka - kaikki vastaajat Vastaajaryhmä Linkin avanneet Vastaamassa

Lisätiedot

Smart way to smart products. Etteplan Oyj sijoituskohteena

Smart way to smart products. Etteplan Oyj sijoituskohteena Etteplan Oyj sijoituskohteena Sijoitus Invest 2014 -tapahtuma 12.-13.11.2014 Etteplan suunnittelualan edelläkävijä yli 30 vuotta Suomen suurin kone- ja laitesuunnitteluun erikoistunut yritys ja suurimpien

Lisätiedot

Me muutamme tapaa, miten työntekijöitä kuunnellaan.

Me muutamme tapaa, miten työntekijöitä kuunnellaan. Me muutamme tapaa, miten työntekijöitä kuunnellaan. Yli 70 % organisaatiouudistuksista kaatuu, kun ihmisiä ei kuunnella.* Oulun Yliopisto, Leena Ruopsa väitöstutkimus 3/2016 http://yle.fi/uutiset/3-8753681

Lisätiedot

Työn arvojen monimuotoistuminen. 18.06.2014 Mikko Kesä, Jan-Erik Müller, Tuomo Saarinen Innolink Research Oy

Työn arvojen monimuotoistuminen. 18.06.2014 Mikko Kesä, Jan-Erik Müller, Tuomo Saarinen Innolink Research Oy Työn arvojen monimuotoistuminen 18.06.2014 Mikko Kesä, Jan-Erik Müller, Tuomo Saarinen Innolink Research Oy Taustaa Tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa uutta ymmärrystä Suomalaisen Työn Liitolle kuluttajakansalaisten

Lisätiedot

Jyväskylästä OHITUSKAISTA MAAILMALLE Risto Huhta-Koivisto Senior Director, Business Finland OHJELMA

Jyväskylästä OHITUSKAISTA MAAILMALLE Risto Huhta-Koivisto Senior Director, Business Finland OHJELMA OHJELMA 13.00 Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Risto Huhta-Koivisto, Senior Director Jyväskylästä OHITUSKAISTA MAAILMALLE 12.6.2019 Risto Huhta-Koivisto Senior Director, Business Finland Global

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan kauppakamarin Syysbarometri Grafiikka

Pohjois-Karjalan kauppakamarin Syysbarometri Grafiikka Pohjois-Karjalan kauppakamarin Syysbarometri 2016 Grafiikka Liikevaihto Kohderyhmänä pohjoiskarjalaiset yritykset 7% Toteutettiin 10.10.-4.11.2016 9% Vastauksia 328 kpl 38% 34% alle 500 000 euroa 500 000

Lisätiedot

Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015

Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015 Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015 Ohjelma Kassalla kasvaminen on kova laji 27.3.2015 Kuopio Moderaattorina Jukka Turunen, Technopolis 8.30 Verkottumisaamiainen ja ilmoittautuminen 9.00

Lisätiedot

KUOPIOSTA MAAILMALLE OHITUSKAISTA Janne Peräjoki Senior Director, Business Finland OHJELMA

KUOPIOSTA MAAILMALLE OHITUSKAISTA Janne Peräjoki Senior Director, Business Finland OHJELMA OHJELMA 9.00 9.20 Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Janne Peräjoki, Senior Director KUOPIOSTA OHITUSKAISTA MAAILMALLE 29.1.2019 Janne Peräjoki Senior Director, Business Finland 9.20 9.40 Saksan

Lisätiedot

Poliittinen riski Suomessa. Kyselytutkimuksen keskeisimmät löydökset

Poliittinen riski Suomessa. Kyselytutkimuksen keskeisimmät löydökset Poliittinen riski Suomessa Kyselytutkimuksen keskeisimmät löydökset 16.10.2014 Taustaa tutkimuksesta Aula Research Oy toteutti syys-lokakuussa kyselytutkimuksen poliittisesta riskistä Suomessa Tutkimus

Lisätiedot

Teollisuuden uudistuminen - innovaatiot uuden nousun mahdollistajana

Teollisuuden uudistuminen - innovaatiot uuden nousun mahdollistajana VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Teollisuuden uudistuminen - innovaatiot uuden nousun mahdollistajana Antti Vasara, toimitusjohtaja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Joensuu 7.2.2017: Älyä

Lisätiedot

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 # Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #1916549 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja

Lisätiedot

Lappeenrannasta MAAILMALLE OHITUSKAISTA Jarmo Heinonen Senior Director, Business Finland OHJELMA

Lappeenrannasta MAAILMALLE OHITUSKAISTA Jarmo Heinonen Senior Director, Business Finland OHJELMA OHJELMA 9.00 Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Jarmo Heinonen, Senior Director Lappeenrannasta OHITUSKAISTA MAAILMALLE 12.4.2019 Jarmo Heinonen Senior Director, Business Finland Tanska on lähellä

Lisätiedot

Tulevaisuuden osaaminen. Ennakointikyselyn alustavia tuloksia

Tulevaisuuden osaaminen. Ennakointikyselyn alustavia tuloksia Tulevaisuuden osaaminen Ennakointikyselyn alustavia tuloksia 19.3.2010 Teemat Tulevaisuuden taidot ja osaaminen Tulevaisuuden osaamisen vahvistaminen koulutusjärjestelmässä Tieto- ja viestintätekniikan

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA 1 YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA Työmarkkinat ovat murroksessa. Suomea varjostanut taantuma on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Pk-yritysten merkitystä ei tule aliarvioida taantumasta

Lisätiedot

75 % YRITTÄJISTÄ KOKEE DIGITALISAATIOSSA ONNISTUMISEN TÄRKEÄKSI YRITYKSENSÄ TULEVAISUUDELLE SONERA YRITTÄJÄTUTKIMUS TUTKIMUSRAPORTTI

75 % YRITTÄJISTÄ KOKEE DIGITALISAATIOSSA ONNISTUMISEN TÄRKEÄKSI YRITYKSENSÄ TULEVAISUUDELLE SONERA YRITTÄJÄTUTKIMUS TUTKIMUSRAPORTTI % YRITTÄJISTÄ KOKEE DIGITALISAATIOSSA ONNISTUMISEN TÄRKEÄKSI YRITYKSENSÄ TULEVAISUUDELLE SONERA YRITTÄJÄTUTKIMUS TUTKIMUSRAPORTTI 1 TUTKIMUKSEN PÄÄHAVAINNOT 2 Onko yrityksesi kasvamassa vai hiipumassa?

Lisätiedot

Fondia Oyj Lakialaa digitalisoiva uudistaja

Fondia Oyj Lakialaa digitalisoiva uudistaja Fondia Oyj Lakialaa digitalisoiva uudistaja 24.8.2017 Fondian markkinapositio Fondian strategiana on yhdistää sisäisen lakiosaston ja ulkoa ostetun lakipalvelun hyödyt Suomen lakipalvelumarkkina 2015 noin

Lisätiedot

Uudistuva kansainvälinen ohjelmistoyhtiö. Yritysesittely

Uudistuva kansainvälinen ohjelmistoyhtiö. Yritysesittely Uudistuva kansainvälinen ohjelmistoyhtiö Yritysesittely Arvolupaus, tarjoama ja hyödyt QPR Softwaren missiona on tehdä asiakkaista tehokkaita ja ketteriä toiminnassaan. Arvolupauksemme on avata asiakkaille

Lisätiedot

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa 8.6.2017 Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta ja asiantuntemusta

Lisätiedot

YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Teleste Proprietary. All rights reserved.

YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Teleste Proprietary. All rights reserved. YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki VISIO - Alamme johtavana toimijana luomme modernia verkottunutta maailmaa uusien laajakaista- ja videoratkaisujen avulla. 1 Teleste lyhyesti 2 Vuosi 2014 keskeiset

Lisätiedot

Digian kasvun perustan luomisen vuosi, koko vuoden liikevaihto kasvoi noin 7 %

Digian kasvun perustan luomisen vuosi, koko vuoden liikevaihto kasvoi noin 7 % Digian kasvun perustan luomisen vuosi, koko vuoden liikevaihto kasvoi noin 7 % Digia Oyj Tilinpäätöstiedote 2016 Timo Levoranta 3.2.2017 Kasvustrategian vaiheet toteutus vaatii muutosta ja tuo mahdollisuuksia

Lisätiedot

Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen

Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

HR-BAROMETRI KEVÄT

HR-BAROMETRI KEVÄT HR-BAROMETRI KEVÄT 2017 14.2.2017 Mikä HR-barometri? TAUSTA HR-barometri on HR:n tilaa ja tulevaisuuden näkymiä kuvaava kyselytutkimus, jossa tutkimushorisonttina on tutkimushetkeä seuraavat 6-12 kk. TOTEUTUS

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Kimmo Alkio Yhtiökokous 2015 Vuosi 2014 kohti kasvua Strategian toteutus jatkuu suunnitellusti Hyvä kehitys IT-palveluissa Vakaa kehitys kohti 10 %:n liikevoittomarginaalia Palveluja

Lisätiedot

Talent Management parhaat käytännöt -kartoituksen tulokset

Talent Management parhaat käytännöt -kartoituksen tulokset Talent Management parhaat käytännöt -kartoituksen tulokset Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisten yritysten käytäntöjä Talent Managementissa ja liiketoiminnan tilanteen vaikutusta valittuihin

Lisätiedot

Dovre Group Oyj. Pörssi-ilta 2.9.2013, Helsinki Janne Mielck, toimitusjohtaja

Dovre Group Oyj. Pörssi-ilta 2.9.2013, Helsinki Janne Mielck, toimitusjohtaja Dovre Group Oyj Pörssi-ilta 2.9.2013, Helsinki Janne Mielck, toimitusjohtaja Dovre Group lyhyesti Kansainvälinen energiateollisuuden asiantuntijapalveluita tarjoava yritys Liikevaihto: 94,1 milj. euroa

Lisätiedot

OHITUSKAISTA. Rovaniemeltä MAAILMALLE Suvi Sundquist Senior Director, Business Finland OHJELMA

OHITUSKAISTA. Rovaniemeltä MAAILMALLE Suvi Sundquist Senior Director, Business Finland OHJELMA OHJELMA 13.00 Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Suvi Sundquist, Senior Director Keynote Business Finlandin ulkomaanverkostosta; Norjan mahdollisuudet ja Business Finlandin palvelut, Jukka Suokas,

Lisätiedot

Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy. Suuri Yrittäjätutkimus

Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy. Suuri Yrittäjätutkimus Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy Suuri Yrittäjätutkimus Collector & Companies Yrittäjäfoorumi 2 Tutkimus ja tulokset Collector teetti tutkimuksen suomalaisista pkyrityksistä 11.3. 1.4.2. Kyselyyn

Lisätiedot

Ruotsin markkinoiden mahdollisuudet. Suomalais-ruotsalainen kauppakamari Antti Vuori

Ruotsin markkinoiden mahdollisuudet. Suomalais-ruotsalainen kauppakamari Antti Vuori Ruotsin markkinoiden mahdollisuudet Suomalais-ruotsalainen kauppakamari Antti Vuori Miten Suomalais-ruotsalainen kauppakamari voi auttaa kansainvälistymisessä Suomalais-ruotsalainen kauppakamari Perustettu

Lisätiedot

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma 2012 2018 Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa. Intoa ja osaamista Loistava

Lisätiedot

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Turun kauppakamarin strategia 18.11.2016, Minna Arve Varsinais-Suomi 2030 Paras paikka menestyä. Paras paikka onnistua. Paikka olla onnellinen. MENESTYS ONNISTUMINEN

Lisätiedot

Muutokset henkilökunnan määrässä yrityksen perustamisesta alkaen. 10 % 15 % kasvanut vähintään viidellä henkilöllä 9 % kasvanut 3-4 henkilöllä 44 % 22 % kasvanut 1-2 henkilöllä pysynyt ennallaan vähentynyt

Lisätiedot