MUUTOS: Kirjallisuuden ja kirjallisuudentutkimuksen paikat kulttuurisessa muutoksessa Kirjallisuudentutkijain Seuran vuosiseminaari 2018

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUUTOS: Kirjallisuuden ja kirjallisuudentutkimuksen paikat kulttuurisessa muutoksessa Kirjallisuudentutkijain Seuran vuosiseminaari 2018"

Transkriptio

1 MUUTOS: Kirjallisuuden ja kirjallisuudentutkimuksen paikat kulttuurisessa muutoksessa Kirjallisuudentutkijain Seuran vuosiseminaari 2018 Abstraktikirja A1: Digitaaliset aineistot kirjallisuudentutkimuksessa (to klo , AG 209): Niklas Alén, Sakari Katajamäki & Ossi Kokko, Erkki Sevänen, Kati Launis A2: Ei-inhimillisyydet kirjallisuudentutkimuksen haasteena I: Menetelmät (to klo , AG 207): Karoliina Lummaa, Kaisa Kurikka, Henna-Riikka Rumbin A3: Kertomus postmodernismin jälkeen I: Kertomus ja muuttuva kirjallisuuskäsitys (to klo , AG 208): Janica Oke & Matias Nurminen, Elise Kraatila, Valtteri Leinonen B1: Ei-inhimillisyydet kirjallisuudentutkimuksen haasteena II: Menetelmät ja tapausesimerkit (to klo , AG 207): Katri Aholainen, Miikka Laihinen, Lea Rojola B2: Kirjallisuudentutkimus muutoksessa: Teoria, metodi, analyysi (to klo , AG 208): Tommi Nieminen, Juha Raipola B3: Muuttuvat luonnolliset ja kirjalliset ympäristöt: Keskustelua aineistosta ja metodologiasta (to klo , AG 209): Tintti Klapuri, Eeva Kuikka, Lotta Luhtala B4: Romaani muutoksessa: Tekstuaaliset aineistot ja lähteet (to klo , AG 210): Sanna Nyqvist, Laura Piippo, Teemu Jokilaakso C1: Ei-inhimillisyydet kirjallisuudentutkimuksen haasteena III: Tapausesimerkit (pe klo , AG 106): Elsi Hyttinen, Elli Lehikoinen, Helinä Ääri C2: Kirjallisuuden tutkimus, opetus ja lukeminen: Uusia metodisia avauksia (pe klo , AG 104): Aino Mäkikalli & Kaisa Ilmonen, Hanne Juntunen, Kaisa Ahvenjärvi C3: Uusia näkökulmia suomalaiseen kirjallisuuteen (pe klo , AG 105): Anna Kuutsa, Hanna Karhu, Tomi Oravainen D1: Kertomus postmodernismin jälkeen II: Lajit, mediat ja kerronnalliset ympäristöt (pe klo , AG 105): Markus Laukkanen, Mikko Mäntyniemi, Helena Haavisto D2: Kuva ja sana, tunne ja kokemus (pe klo , AG 106): Kasimir Sandbacka, Niina Hanhinen, Anna Rantanen

2 A1: Digitaaliset aineistot kirjallisuudentutkimuksessa Tutkimusaineistojen digitalisoituminen on osa käynnissä olevaa digitalisaatiota, jota murrokseksi ja jopa vallankumoukseksi kutsutaan. Myös humanistit käyttävät enenevästi joko digitalisoituja tai syntyjään digitaalisia aineistoja tutkimuksessaan. Digitaalinen humanismi vakiinnuttaa asemiaan tutkimusmaailmassa meillä ja muualla. Tässä työryhmässä pohdinnan alla on digitaalisten aineistojen käyttö kirjallisuuden ja tekstien tutkimuksessa. Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita digiaineistot tuovat kirjallisuudentutkimukseen ja tekstuaalitieteisiin? Miten digitaaliset, usein volyymiltaan massiiviset aineistot vaikuttavat esimerkiksi kirjallisuushistorian tutkimiseen, kun Franco Morettia lainaten kaukoluemme laajoja tekstimassoja? Miten laajojen digiaineistojen tutkimus vaikuttaa kirjallisuuden vastaanoton, kirjallisen kulttuurin tai lukemisen tutkimukseen? Kuinka rakenteiset aineistot auttavat tekstien analysointia? Muuttuvatko käsitykset kirjallisuudesta ja kirjallisesta elämästä tai tutkimusmetodimme digitaalisaation myötä?

3 Niklas Alén, Sakari Katajamäki ja Ossi Kokko, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Sano (XML-)kielin, puhu mielin Kiven romaanihenkilöt keskustelijoina Seitsemästä veljeksestä (1870) noin puolet koostuu veljesten ja romaanin muiden henkilöiden keskusteluista. Teoksen dialogit, jotka on merkitty näytelmäkirjallisuuden tapaan puhujien nimet mainiten, ovat askarruttaneet tutkijoita romaanin ilmestymisestä alkaen. August Alhqvistin aikalaisnäkemyksen mukaan romaanin henkilöt ovat varjoja, jotka puhuvat ja toimivat kaikki samalla tavalla. Päätimme selvittää, millaisilta Kiven veljekset näyttäisivät, jos heidän keskustelujaan ja repliikkejään analysoisi sanatasolla tilastollisesti. Osoittaisiko koneellinen analyysi selviä eroja veljesten välillä? Miltä näyttäisi veljesten välinen keskusteludynamiikka ja mitä se kertoisi heistä ihmisinä? Seitsemän veljeksen kriittistä editiota varten laaditun XML (extensible Markup Language) - rakenteisen ja TEI-standardin (Text Encoding Initiative) mukaisen transkription avulla romaanin dialogit on mahdollista erottaa teoksen muusta tekstistä ja aineistoa voi ryhmitellä puhujittain. Puhujakohtaisten repliikkimäärien ja -laajuuksien ohella tutkimushankkeessa on tarkasteltu eri puhujien repliikkien sijaintia dialogeissa sekä analysoitu muun muassa henkilönnimien, pronominien ja välimerkkien jakaumia puhujakohtaisesti sekä vertailtu saneiden ja sanebigrammien jakaumia veljesten välillä. Esitelmässä esitellään Kiven veljesten keskustelijaprofiileja sekä pohditaan, miten leksikaalinen analyysi voi palvella henkilöhahmojen tutkimusta. Esitelmä pohjautuu yhteisartikkeliimme, joka julkaistaan Kiven tuotannon henkilöhahmoihin keskittyvässä teoksessa Ihmissydän. Henkilöitä ja kohtaloita A. Kiven maailmoissa (toim. Reeta Holopainen, Sakari Katajamäki & Ossi Kokko; ntamo, kesäkuu 2018).

4 Kati Launis, Itä-Suomen yliopisto Naiset lukijoina Vantaan kaupunginkirjaston lainausdatan tulkintaa Lukeminen ja lukija ovat suhteellisen nuoria tutkimuskohteita kirjallisuustieteen kentällä. Niistä kiinnostuttiin laajemmin luvun myötä niin saksalaisessa reseptioestetiikasta kuin pääosin angloamerikkalaisessa reader-response tutkimuksessakin vastareaktiona tekstikeskeiselle uuskritiikille. Sittemmin tutkijat ovat keskittyneet pohtimaan niin lukemisen prosessia, merkitystä ja sukupuolittumista kuin empiirisiä lukijoita ja heidän kirjallista makuaan. Suomessa kirjallisuussosiologista vastaanottotutkimusta, jonka piiriin tämäkin esitys sijoittuu, ovat tehneet muiden muassa Juhani Niemi, Kimmo Jokinen, Yrjö Varpio ja Katarina Eskola. Heistä erityisesti Eskolan laajat lukijatutkimukset toimivat esityksessäni ja laajemminkin digitaalisen humanismin alueelle sijoittuvassa LibDat-projektissa 1 ja sen piirissä tekeillä olevissa yhteisartikkeleissa vertailukohteena lukukulttuurien muutokseen. Suomalainen yhteiskunta ja lukemisen kulttuuri ovat muuttuneet rajusti 1970-luvun jälkeen, mutta vieläkö vallitseva lukutapa on tuon ajan lukijoiden tapaan realistinen, kansallinen ja yhtenäinen? Erona aiempiin lukijatutkimuksiin on se, että aineistona sekä esityksessä että laajemmin LibDathankkeessa toimii Vantaan kaupunginkirjaston vuodesta 2016 keräämä syntyjään digimuotoinen, päivittäin kertyvä lainaus- ja palautusdata. Keräämisen tarkoitus on kehittää kirjaston sisäisiä palveluja, kuten teosten esillepanoa, työvuoroja ja aukioloaikoja. Melko pian kirjastossa heräsi kuitenkin myös kysymys siitä, miten dataa voisi hyödyntää tutkimuksessa. Esityksessäni pohdin tämän aineiston pohjalta nykyistä lainaus- ja lukemiskulttuuria ja erityisesti naisia kirjaston suurinta käyttäjäkuntaa kaunokirjallisuuden lukijoina. Mitkä kirjat kuuluvat naislainaajien suosituimpiin ja miksi näin? Mitä tietokoneavusteinen, laajan digiaineiston käyttö mahdollistaa ja merkitsee metodisesti lukijatutkimukselle? 1 LibDat: Kohti pidemmälle kehittynyttä lainaus- ja lukemiskulttuuria (projektinumero 15012, Suomen Akatemia, , PI Erkki Sevänen) -hankkeessa tutkitaan Vantaan kaupunginkirjaston keräämää päivittäistä lainausdataa hyödyntäen nykyistä lainaus- ja lukemiskulttuuria Suomessa. Hanke on humanistien (Itä-Suomen yliopisto), informaatiotietelijöiden (ÅA, VTT) ja Vantaan kaupunginkirjaston tiivistä yhteistyötä.

5 A2, B1 ja C1: Ei-inhimillisyydet kirjallisuudentutkimuksen haasteena Erilaiset ei-inhimillisyydet ovat asettuneet pysyväksi osaksi kirjallisuudentutkimuksen kenttää: tutkitaan eläinesityksiä ja eläimiin liittyviä eettisiä ja filosofisia ongelmia kaunokirjallisuuden aiheina, mietitään ihmisen ja koneen keskinäistä riippuvuutta, käsitellään ympäristö- ja resurssikysymyksiä kulttuuristen syy- ja seuraussuhteiden näkökulmasta, ymmärretään kaunokirjallisuuden keinot materiaalisina ilmiöinä joiden toiminnan tutkiminen vaatii kokeilevia, perinteiset analyyttistulkinnalliset parametrit kyseenalaistavia tutkimusmenetelmiä. Sekä nämä kaunokirjallisista ja muista kulttuurisista aineistoista nousevat haasteet että ekokriittisten, posthumanististen ja uusmaterialististen tutkimussuuntausten nopea kehitys ja muuntelu herättävät pohtimaan kirjallisuudentutkimuksen perinteisten taustaoletusten ja menetelmien riittävyyttä. Onko keskiössä vielä tulkintoja tekevä inhimillinen subjekti? Millaiset ei-inhimilliset tekijät ja toimijuudet häneen vaikuttavat - ja miten ne olisivat kohdattavissa ja niiden voimat käsitteellistettävissä? Työryhmässämme tartutaan näihin kysymyksiin keskustelun sekä yhdeksän lyhyen esitelmän muodossa. Työryhmä jakaantuu kahteen osaan, joista toisessa tarkastellaan ei-inhimillisen lukemiseen liittyviä tapausesimerkkejä, ja toisessa käsitellään lukemisen menetelmällisiä ja teoreettisia kysymyksiä. Työryhmän puhujat ovat Koneen säätiön rahoittaman, professori Lea Rojolan johtaman Sotkuiset maailmat. Kielimateriaalit ja luontokulttuurit taiteidentutkimuksessa -hankkeen tutkijoita Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden oppiaineesta.

6 Katri Aholainen, Turun yliopisto Valokuvien ja tekstin materiaalisista kytköksistä ei-inhimillisen lukemisessa Yrjö Kokon tuotannossa Esitelmäni käsittelee ei-inhimillistä toimintaa taiteentekemisen prosesseissa. Aineistona minulla on Yrjö Kokon 1950-luvulla julkaistut teokset Laulujoutsen ja Ne tulevat takaisin, jotka sisältävät tekstin lisäksi valokuvia. Esitelmässäni tarkastelen valokuvien ja tekstin materiaalisia kytköksiä. Miten valokuvat ja teksti vaikuttavat toisiinsa ja miten merkitykset syntyvät tästä yhteenkietoutumasta? Fyysikko ja tieteenfilosofin Karen Baradin ajattelun avulla käsitän Kokon kirjallisten joutsenhahmojen syntyvän valokuvien ja tekstien intra-aktiossa. Tällöin ne ovat väistämättä kytköksissä myös materiaalisiin joutseniin, joiden toimijuutta luen materiaalisen ekokritiikin kehyksessä. Esitelmässäni käsittelen valokuvien ja tekstin materiaalisuuden aiheuttamia haasteita ja toisaalta mahdollisuuksia, joita ne lukemiselle tarjoavat.

7 A3 ja D1: Kertomus postmodernismin jälkeen Janica Oke ja Matias Nurminen, Tampereen yliopisto Uusvilpittömyyden mahdollisuudet ja mahdottomuus Esitelmässä Janica Oke ja Matias Nurminen tarkastelevat 1990-luvulta jatkunutta keskustelua postmodernismin jälkeisestä kulttuurisesta tilasta, uusvilpittömyydestä (new sincerity). David Foster Wallacen teksteihin ja haastatteluihin nojaten kulttuuriteoreetikot ovat yrittäneet löytää uusvilpittömän eetoksen muodostamalla listauksia ehdottomasti vilpittömyyttä osoittavista taiteilijoista ja teoksista. Tämä on kuitenkin johtanut teoreettiseen umpikujaan, jossa tutkijat puhuvat toistensa ohi, eikä kukaan oikeastaan tunnu osaavan määritellä ilmiötä, jota tieteilijät yrittävät kilvan listata olevaksi. Janica Oke tarkastelee omassa osuudessaan uusvilpittömyyden lähtökohtia ja sen tutkimukseen vaikuttavia motiiveja. Onko kirjallisuus todella siirtynyt postmodernismin tuolle puolen, vai yritetäänkö postmodernismia haudata elävältä? Uusvilpittömyys personifioituu David Foster Wallaceen, jonka vihamielisyys postmodernistisia keinoja kohtaan on muokannut oleellisesti hänen romaanituotantonsa tulkintaa: Wallace-tutkijat ottavat hänen tekstiensä uusvilpittömyyden annettuna. Oke pohtiikin, onko postmodernismin kuolemassa todella kyse kirjallisuuden muuttumisesta, vai muutoksesta kirjallisuuteen kohdistetuissa asenteissa ja odotuksissa. Matias Nurminen pohtii puheenvuorossaan uusvilpittömyyden mahdollisuuksia tarkastelemalla viimeaikaisen viettelykertomuksen muutosta itserefleksiiviseen suuntaan. Nurminen pohtii uusien viettelykertomusten onnellisia loppuja, ja sitä kautta myös palkitun draamasarjan Mad Menin ( ) erilaisia lopetuksia, suhteessa uusvilpittömyyteen. Hän tulkitsee loppuja tekijän ja vastaanottajan moraalis-eettisinä keskustelualustoina, jotka kutsuvat tuomitsemaan hahmoja ja heidän vilpittömyyttään. Nurminen näkee uusvilpittömyyden kehittyneen rikkinäisen puhelimen tavoin teoreettisen innostuksen ja populaarikulttuurin oletusten myötä ohitse sen, mitä David Foster Wallacen tarkoitti uusvilpittömyydellä.

8 Elise Kraatila, Tampereen yliopisto Suuren kertomuksen paluu? Historian ja legendojen sekoittuminen Kazuo Ishiguron The Buried Giant -romaanissa Spekulatiivinen genrefiktio on 2000-luvulla noussut suurempaan suosioon kuin koskaan: fantasia ja tieteisfiktio ovat tänä päivänä länsimaisen kulttuurin valtavirtaa, joka tavoittaa ja puhuttelee yhä laajempia yleisöjä. Tässä esityksessä Elise Kraatila tarkastelee spekulatiivisen fiktion erityisesti fantasiafiktion suosion kasvua osana laajempaa postmodernismin jälkeistä kulttuurista käännettä. Erityisesti hän keskittyy siihen, miten spekulatiivinen tarinankerronta antaa mahdollisuuden merkitysten rakentamiseen postmodernistisen ironian ja kyynisyyden tuolla puolen rakentamalla uudelleen sellaisia metanarratiiveja tai niin kutsuttuja suuria kertomuksia joita kohtaan postmodernismi Jean-Francois Lyotardin mukaan koki syvää epäuskoa. Nykyaikaisessa fantasiakerronnassa tällaisia maailmaa selittäviä suuria kertomuksia rekonstruoidaan rakentamalla avoimesti keinotekoisia, omasta kerrotusta luonteestaan tietoisia fiktiivisiä maailmoja. Näin maailmanselityksen virkaa toimittavaa suurta kertomusta päästään käsittelemään spekulatiivisena ajatusleikkinä: mitä jos maailma olisikin tällainen? Tapausesimerkkinä Kraatila analysoi Kazuo Ishiguron The Buried Giant -romaania (2015), joka on kirjallisuuden nobelistin kohua herättänyt poikkeama fantasiafiktion puolelle. Romaanin tavassa luoda fiktiivistä maailmaa historiallisen ajan kuvaus ja myyttiset elementit sekoittuvat toisiinsa luoden mielikuvan menneestä ajasta, joka rakentuu tarinankerronnan kautta. Näin teos luo ajatusleikkiä maailmasta, joka on kirjaimellisesti tarinankerronnan tuote ja rekonstruoi nykyaikaisella tavalla postmodernismin kertaalleen hylkäämän metanarratiivin historiasta kertomuksena. Ishiguron fantasiaromaani toimii näin esimerkkinä tavasta, jolla postmodernismin jälkeisen ajan tarinankerronta rakentaa merkityksiä kulttuurissa, jossa kertomusten on löydettävä tapoja päästä kyynisyyden ja ironian tuolle puolen.

9 Valtteri Leinonen, Turun yliopisto Metamoderni tulkintamalli. Shane Carruthin Upstream Color ja oskilloivan luentatavan problematiikka Valtteri Leinosen esitelmä pohtii metamodernistisesti rakentuvan tulkintamallin mahdollisuutta ja mielekkyyttä. Keskustelu metamodernismista on toistaiseksi keskittynyt pääasiallisesti taiteen ja kulttuurituotteiden luokitteluun. Käsitteen vaikutus akateemiseen käytäntöön on jäänyt vähäisemmälle huomiolle. Leinosen esitelmä purkaa tähänastista metamodernismi-tutkimusta ja hahmottelee metamodernismille ominaiseen heiluriliikkeeseen perustuvaa tulkintamallia. Hahmoteltu malli ottaa oskillaation navoiksi strukturalistis-mielisen kertomuksentutkimuksen ja jälkistrukturalistisen diskurssien moninaisuuden. Näistä edeltävä vastaa metamodernismin modernia tiedeuskoa ja jälkimmäinen postmodernia paljoutta ja hajanaisuutta. Leinonen tarkastelee tulkintamallin toimivuutta analysoimalla Shane Carruthin science fiction - elokuvaa Upstream Color (2013). Mikrobudjetilla tuotettu elokuva tarjoaa otollisen tapauksen, jossa tieteisnarratiivin eri ymmärtämisen tavat avaavat toisistaan poikkeavia yhteiskunnallisia merkityksiä. Samalla tapaa elokuvan lähestyminen erilaisilla kriittisillä kehyksillä muuttaa käsitystä sen peruskertomuksesta. Käsittelyssä tuleekin heti vastaan metamodernistisen mallin ensimmäinen ongelma: vastakkaisten napojen väliselle heiluriliikkeelle on valittava lähtöpiste. Carruthin elokuvan tapauksessa vastakkain asettuvat elokuvan kognitiivisnarratologiset haasteet ja muun muassa sen feministiset ja marxilaiset merkitykset. Ensisijaisesti Leinonen pohtii metamodernistisen oskillaation hyödyllisyyttä akateemisessa tulkinnassa. Kuinka tulkintamallin käyttöönotto muuttaisi fiktiontutkimuksen kenttää? Kelle se olisi eduksi ja kelle haitaksi? Poststrukturalismin saralla malli voisi toimiessaan vastata toistuviin intersektionaalisuuden vaatimuksiin. Narratologialle ja etenkin kognitiiviselle tutkimukselle malli voisi puolestaan tarjota paljon kaivattua tulkinnallisuutta. Joka tapauksessa mallin käyttöönotto vaatisi hegemonisen aseman jakamista yhteiskuntakriittisen ja kertomusteoreettisen tutkimuksen välillä, mikä voi osoittautua liian suureksi vaatimukseksi. Pohdinnoillaan Leinonen haluaa tuoda metamodernismin vahvemmin mukaan meta-akateemiseen keskusteluun. Tähän asti metamodernismi on toiminut lähinnä taksonomisena kehikkona, mutta Leinosen mukaan se voisi myös toimia tutkimusta ohjaavana eetoksena, kuten moderni ja postmoderni ajattelu sitä ennen. Parhaimmillaan metamodernismi voisi ajaa fiktiontutkimusta monipuolisempaan ja inklusiivisempaan suuntaan. Pahimmillaan sen vaikutus voi osoittautua regressiiviseksi ja syrjiväksi. Näitä vaikutuksia on syytä punnita ennen kuin postmoderni aikakausi julistetaan kuolleeksi.

10 Markus Laukkanen Tampereen yliopisto Historiassa oleminen kertomuksena genrestä Robin Hobbin Farseer-trilogiassa Markus Laukkasen esitys käsittelee historiasta kerrottujen tarinoiden tematioisntia fantasian genrekonventioiden kontekstissa, fantasiafiktion keinoin, Robin Hobbin Farseer (suom. Näkijän Taru) kirjasarjassa ja sen jatko-osissa. Historialliset metanarratiivit, suuret kertomukset menneisyydestä ja tulevaisuudesta määrittävät nykyisyyden: historiankirjoitus ei siis kerro tällaisen ajtusmallin mukaan menneisyydestä, vaan kontekstoi nykyisyyttä. Hobbin sarja tiedostaa tämän ja käyttää tarinamaailmansa kuvitteellista historiaa metanarratiivina. Toinen läsnäoleva metanarratiivi, historian peili, on tulevaisuus, joka puolestaan manifestoituu Hobbin tekstissä fantasiakirjallisuudelle tyypillisten profetioiden kautta. Fitz, sarjan päähenkilö, on salamurhaaja, historioitsija, taikuri ja kuninkaallisen suvun äpärä: fantastisen maailmansa historian tuote ja sen aktiivinen tuottaja, mutta toisaalta lukuisten profetioiden kohde. Historian käsittely tekstissä on keskeinen osa metanarratiivien roolin tematisointia Farseer sarjassa, mutta tekstin tasolla merkittävämpi läsnä oleva suuri kertomus on fantasiagenre. Hobb sitoo luomansa maailman kuvitteellisen historian fantasian konventioihin analogian avulla metafiktiivisesti ja metaleptisesti. Kun Fitz kertoo, että kuninkaasta joka pelasti valtakunnan saamalla lohikäärmeet liittolaisikseen sodassa, on jäljellä lähinnä legendoja, tietää lukija millaisia nämä legendat ovat, sillä samankaltaiset legendat ovat tuttuja muista fantasiakirjoista. Maailma, jossa Farseer tapahtuu, on fantasiasta tuttu. Yhtälailla sen puitteet kuin tarinan lähtökohdat sitoutuvat genren konventioihin voimakkaasti. Feudaalia fantasiaa, kruununprinssin jalosta äpärästä koulutetaan salamurhaaja, synkkä paha uhkaa valtakuntaa ulkopuolelta samalla kun pikkumainen nuorempi prinssi juonittelee perhettään vastaan hovissa. Muinaiset legendat, laulut ja obskuurit profetiat antavat kuitenkin toivon pilkahduksen synkkenevään tulevaisuuteen. On tarvetta sankarille, joka ottaa maailman painon hartioilleen ja ohjaa historian paremmalle polulle. Historia on Farseer sarjassa itsetietoinen, genretraditioihin metafiktiivisesti sitoutuva metanarratiivi, kertomus joka määrittää henkilöhahmojen elämää, kuten esitin edellä. Hobb yhdistää tulevaisuuden historiaan, tarinankerronnan traditioon, luo siitä kuvan tulkittavana ja muokattavana todellisuutena.

11 Mikko Mäntyniemi, Tampereen yliopisto Uuden ajan äärellä. Apokalyptinen retoriikka internetin survivalismisivustoilla Esitelmäni tarkastelee internetissä julkaistavia survivalismiin keskittyviä internet-sivuja sekä blogikirjoituksia. Surivivalismisivustot tarjoavat lukijoille käytännönohjeita katastrofaalisten tilanteiden varalle. Yleensä tällaiset ohjeet toistavat perinteisiä luonnossa selviytymiseen tähtääviä erätaitoja hypoteettisen mitä jos -tilanteen kautta. Mitä jos luonnonkatastrofi iskee asuinalueellesi? Mitä jos koko valtion sähköverkko kaatuu? Sivustojen uhkakuvissa toistuu keskeiset apokalyptisten kertomusten konventiot, mutta myös arkistoiva nykypäivän kuvaus. Sivustot myös yhdistelevät useamman apokalyptiselle ajatusmaailmalle keskeisen konvention kirjoituksissaan: kritiikin nyky-yhteiskuntaa ja -aikaa kohtaan, kyvyn ennustaa tulevan maailmanlopun sekä tiedon siitä, ketkä tulevat pelastumaan tulevasta tuhosta ja saavuttavat paikkansa uusien valittujen joukossa. Selviytymissivustojen perimmäisenä ajatuksena on, että länsimainen nyky-yhteiskunta tulee romahtamaan jossain vaiheessa, ja tämä romahdus on tulossa lähitulevaisuudessa. Samalla kun sivustot valmistelevat lukijoitaan katastrofin jälkeiseen maailmaan, ne myös rakentavat lopun ajan merkkejä nykymaailmasta. Vaikka uhkaava katastrofi voi syntyä yhteiskunta- tai talousjärjestelmän romahtamisesta, ydinasehyökkäyksestä tai luonnonkatastrofin myötä, on ihmisten mahdollista selviytyä kaikista näistä uhkista seuraamalla tiettyjä perinteisiä selviytymiskeinoja. Pelastus löytyy näin ollen myyttisestä menneisyydestä, jota ihmisen tulee tavoitella nykypäivänä tulevaisuuden uhkakuvan johdosta. Ajallisten suhteiden hämärtyessä myös ilmiöiden ja tapahtumien suhteet toisiinsa muuttuvat entistä epäselvimmiksi. Olen rajannut esitelmäni käsittelemään vain muutamaa selviytymisblogia ja ennen kaikkea sivustojen ylläpitäjien kirjoituksiin ja sivuston rakenteeseen sekä visuaaliseen ilmeeseen. Erityisesti selviytymisuutisia kokoavat julkaisut rakentavat arkistoa nykypäivästä, jossa valtavirtamedian uutiset omaksutaan, leikataan ja järjestetään uudelleen tukemaan apokalyptistä maailmankuvaa sivustojen taustalla. Esitelmäni tarkastelee tätä monisyistä ajallista rakennetta selviytymissivustojen arkistoissa, joissa nykyajan ilmiöitä tarkastellaan tulevaisuudessa nähtävän katastrofin kautta osana historian kehitystä kohti jotain tiettyä suuntaa.

12 Helena Haavisto, Tampereen yliopisto Harry Potter -fanifiktio feministisenä pornona Esitelmäni tarkastelee Harry Potter -fanifiktion eroottisia romanssikertomuksia feministisestä näkökulmasta. Harry Potter -fanifiktio tarkoittaa J. K. Rowlingin Harry Potter - fantasiaromaanisarjaan ( ) pohjautuvia fanien kirjoittamia tarinoita, jotka on julkaistu internetissä erilaisilla julkaisualustoilla, kuten fanifiktiosivustoilla ja blogialustoilla. Vaikka useat feministiset aiheet, kuten kysymys suostumuksesta (consent), ovat nousseet keskeisiksi aiheiksi mediassa ja yleiseen keskusteluun vasta viime vuosien aikana, väitän, että nämä aiheet ovat olleet vahvasti esillä monissa internetin faniyhteisöissä ja niiden sisällä tuotetussa fanfiktiossa jo pidempään. Esitelmässä tarkastelen, mitkä ovat feministisen pornon keskeiset lajipiirteet ja miten nämä piirteet ovat läsnä Harry Potter -fanifiktion eroottisissa romanssikertomuksissa. Analyysin kohteina esitelmässä ovat sekä fanifiktiotekstit että fanifiktion kirjoitus- ja piirtämishaasteiden eli festien yhteydessä fanien esittämät toiveet. Festit ovat hyvä esimerkki internetin faniyhteisöjen yhteisöllisyydestä: festeissä fanifiktiotekstien tai fanitaideteosten luomisesta tulee kollektiivista, kun teos luodaan toiselle yhteisön jäsenelle tämän toiveita kunnioittaen. Festiin osallistujat esittävät kukin toiveita sen suhteen, minkälaisen ficin tai taideteoksen haluaisivat luoda ja minkälaisen haluaisivat vastaanottaa, ja festin moderaattorit jakavat osallistujat pareiksi toiveiden mukaan. Osallistujien toiveet voivat vaihdella teoksessa esiintyvistä hahmoista ja yleisistä elementeistä hyvinkin yksityiskohtaisiin juonikuvioihin. Useimmissa festeissä kaikille teoksille keskeistä on kuitenkin se, että niissä on läsnä romantiikkaa tai erotiikkaa. Esitelmässäni hyödynnän Alastair Fowlerin lajirepertoaarin käsitettä ja jatkan aiemmin aloittamaani feministisen lajirepertoaarin määrittelyä. Keskityn esitelmässäni erityisesti suostumukseen fanien toiveissa ja seksiaktien kuvaamisen yhteydessä fanifiktioteksteissä. Pohdin, onko suostumuksen esiin tuominen feministiselle pornolle välttämätöntä ja että voiko eroottinen romanssikertomus edustaa feminististä pornoa, vaikka se sisältäisi ei-suostumuksellisen seksin kuvausta.

13 B3: Muuttuvat luonnolliset ja kirjalliset ympäristöt: Keskustelua aineistosta ja metodologiasta Työryhmän kokoavana kysymyksenä on, kuinka muuttuvan luonnollisen ympäristön kuvaaminen ja käsittäminen vaatii myös uusia kirjallisia ja kerronnallisia keinoja. Suomen Akatemian tutkimusprojektiin The Changing Environment of the North kytkeytyvän työryhmän fokuksena on erityisesti pohjoisen muuttuva ympäristö ja sen esittämisen tavat. Voidaan ajatella, että pohjoisen luonnollinen ympäristö, ilmasto ja sekä ihmisten että eläinten olosuhteet ovat muutoksessa ja että myös kirjallisuus joutuu etsimään uusia tapoja tämän muuttuvan ympäristön kuvaamiseksi. Kirjallisten keinojen muutoksen ja uudistumisen lisäksi työryhmässä kysytään metateoreettisia kysymyksiä koskien sitä, millaisin kirjallisuustieteellisin menetelmin tätä luonnon ja kirjallisuuden muutosta pitäisi tutkia. Perinteisen semiotiikan, kertomusteorian ja kulttuurintutkimuksen oheen nousevat ekokriittisen, posthumanistisen ja vegaaninäkökulmaisen kirjallisuudentutkimuksen uudet suuntaukset. Esitelmissä kysytään, olisiko venäläisessä maaseutuproosassa esiin nousevaa käsitystä Venäjän pohjoisesta syytä lähestyä toisesta, ekokriittisesti värittyneestä perspektiivistä tarkastelemalla sitä nimenomaan modernisaatiokriittisenä ilmiönä ja osana jo 1800-luvun kirjallisuudesta kumpuavaa luontoa mytologisoivaa ajattelua. Niin ikään pohditaan, miten posthumanismin avulla voidaan lähestyä neuvostoaikana kirjoitettua arktiselle alueelle sijoittuvaa kirjallisuutta, kuten Juri Rytheun tuotantoa, jota etenkin venäläisessä kirjallisuudentutkimuksessa on luettu vahvasti hänen etnisen taustansa kautta tai hänen teostensa tekstilajeja pohtien. Lopuksi hahmotetaan, miten antroposeeninen ja vegaaniutopistinen näkökulma ovat löydettävissä Margaret Atwoodin Maddaddam-trilogian tarinamaailman maailmanlopusta", joka on kuitenkin vain tietynlaisen maailman ihmisten maailman loppu ja samalla uuden maailman alku. Työryhmässä edetään erilaisen (yhtäältä venäläisen, toisaalta angloamerikkalaisen) tekstiaineiston sekä kolmen menetelmän kautta kohti uusia kirjallisuudentutkimuksen suuntia: 1) ekokriittinen, 2) posthumanistinen ja 3) vegaanilukijuuten liittyvä kirjallisuudentutkimus.

14 Eeva Kuikka, Tampereen yliopisto. Muuttuva pohjoinen, muuttuvat tutkimusmenetelmät: Juri Rytheun tuotannosta posthumanistisen teorian valossa Ihminen on toiminnallaan aiheuttanut pohjoisen luonnossa, ilmastossa, sekä pohjoista asuttavien inhimillisten, että ei-inhimillisten eläinten elämissä radikaaleja muutoksia. Nämä muutokset heijastuvat väistämättä tapaan, jolla tutkimme pohjoisen luontoa käsittelevää kirjallisuutta. Pohdinkin esitelmässäni sitä, kuinka uuden teoreettisen viitekehyksen, posthumanismin, avulla voidaan lähestyä neuvostoaikana kirjoitettua arktiselle alueelle sijoittuvaa kirjallisuutta. Keskityn esitelmässäni tarkastelemaan Venäjän pohjoisen alkuperäiskansaa, tšuktšeja, edustavan kirjailijan Juri Rytheun ( ) tuotantoa. Rytheu tarkastelee omassa tuotannossaan tšuktšien vaiheita Neuvostoliiton aikana ja erityisesti näiden elämän muuttumista neuvostovallan mukanaan tuoman modernisaation myötä. Jäämeren rannalla elävien tšuktšien pääasiallinen elinkeino on kautta aikojen ollut merinisäkkäiden pyynti ja kansa on perinteisesti elänyt hyvin tiiviissä suhteessa ympäröivän luonnon kanssa. Modernisaatio heijastuu kuitenkin väistämättä vähemmistökansan luontosuhteeseen, mikä näkyy selvästi myös Rytheun kaunokirjallisissa töissä. Siitä huolimatta, että Rytheu on yksi Neuvostoliiton tunnetuimpia etniseen vähemmistöön kuuluvia kirjailijoita, on hänen teoksiaan tutkittu varsin vähän paitsi Venäjällä niin myös länsimaissa. Rytheun tutkimus on herättänyt akateemista mielenkiintoa lähinnä kohdistuen hänen etniseen taustaansa ja hänen tuotantoaan onkin luettu vahvasti kuvauksena pohjoisen vähemmistökansan elämästä ja uskomuksista. Aikaisemmissa tutkimuksissa on myös pyritty analysoimaan Rytheun kirjallisten töiden tekstilajia ja teoksista löydettäviä omaelämäkerrallisia piirteitä. Oma tarkoitukseni on tarjota Rytheun tutkimukseen vaihtoehtoista lukutapaa posthumanistista teoriaa hyödyntäen. En kiistä Rytheun etnisen alkuperän merkitystä tämän tuotantoa tarkastellessa, mutta oman luentani mukaan Rytheun töissä ilmenevä suhde inhimillisen ja ei-inhimillisen välillä heijastaa samoja kysymyksenasetteluja, joita posthumanistinen teoria käsittelee. Tavoitteeni onkin Rytheun tuotannon kautta osoittaa, kuinka uusilla kirjallisuuden tutkimussuuntauksilla voi tuoda uutta näkökulmaa ihmisen ja luonnon välisen suhteen tarkasteluun myös vanhempaa kirjallista aineistoa tarkasteltaessa.

15 Lotta Luhtala, Itä-Suomen yliopisto The Changing Storyworld in the Maddaddam Trilogy by Margaret Atwood. From Anthropogenic Dystopia to Vegan Utopia In this presentation I am analysing the storyworld of Margaret Atwood s Maddaddam trilogy by implementing my own method of the vegan readership. That means, that I read the novels through a vegan lens. In addition, I use the theoretical-methodological interdisciplinary framework of Rhetorical Ethical and Feminist Narrative Theories, Critical Animal Studies, Vegan Studies and Animal Philosophy. The story of the trilogy is situated at a time before, during and after an apocalypse of the humankind, in a world that is in some ways very alike and very different from our own. Through my methodological and theoretical framework and my vegan point of view the narrative has an inwoven possibility of an alternative interpretation. The dystopian situation, stemmed from an unsustainable, anthropogenic developments of the storyworld, can also be observed as a carefully crafted and nurtured vegan utopia. On the other hand are they separate interpretations at all? The apocalypse is only an end of a certain world and a species of a certain kind the humankind. Simultaneously it is the beginning of a new world for the new humanoids and non-human animals, as well as the few surviving humans. I am particularly interested in mapping the parallels and the contrasts of the two intertwined, mutually inclusive and exclusive interpretations of the anthropogenic dystopia and the vegan utopia. The context of the changing storyworld is the anthropogenic apocalypse of the humankind, where seeds of veganism have been planted, yet the human genes continue to live on. The Maddaddam trilogy consists of the novels Oryx and Crake (2003), The Year of the Flood (2009) and Maddaddam (2013). Keywords: Margaret Atwood, Maddaddam Trilogy, Vegan Readership, Veganism, Storyworld, Anthropogenic Dystopia, Vegan Utopia, Non-Human Animals, Apocalypse, Narrative Theory.

16 B4: Romaani muutoksessa: Tekstuaaliset aineistot ja lähteet Sanna Nyqvist, Helsingin yliopisto Kenen sanat ja tarinat? Kerronnallinen tietokirjallisuus kaunokirjallisuuden lähteenä Kaunokirjailijoiden tapa käyttää lähteinään tietokirjoja ja muokata niistä ammennettuja ajatuksia on viime vuosina herättänyt paljon keskustelua ja jopa kulttuuriskandaaleja. Taustalla vaikuttaa kaksi toisiinsa kytkeytyvää ilmiötä. Ensinnäkin, tietokirjallisuus käyttää yhä useammin kaunokirjallisuudesta lainattuja kerrontaa elävöittäviä ja syventäviä keinoja, mikä korostaa tietokirjailijan luovaa panosta kirjansa tietoaineksen jäsentämisessä ja tulkitsemisessa. Samaan aikaan kaunokirjallisille teoksille on alettu asettaa yhä tiukempia vaatimuksia sitaattien merkitsemisestä ja lähdeluetteloiden kirjaamisesta. Näin ero tieto- ja kaunokirjallisuuden välillä kaventuu molemmista suunnista. Tilanne on kiinnostava paitsi kertomusteoreettisesti, myös käytännön syistä. Kirjailijoille, kriitikoille, lukijoille ja tapauksia niiden kärjistyessä ratkoville juristeille on aidosti epäselvää, millaisin kriteerein lainaamisen hyväksyttävyyttä pitäisi arvioida. Esitelmässäni tarkastelen kertovan tietokirjallisuuden käyttöä kaunokirjan lähteenä yhden tapausesimerkin kautta. Vuonna 2015 ruotsalainen toimittaja-tutkija Jan Bergman syytti julkisuudessa kirjailija Jan Guillouta kertovan tietokirjansa Sekretarklubben: C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget (2014) varastamisesta. Guillou oli ottanut Bergmanin kirjasta paljon tietoja ja vaikutteita romaaniinsa Blå stjärnan (2015, suom. Sininen tähti, 2016). Guillou myöntää jälkisanassa, että on ehkä asiatonta ( osnygg ) nojata niin paljon yhteen lähteeseen, mutta perustelee sitä sillä, ettei toisen maailmansodan aikana Ruotsin vakoojina toimineita naisia ole käsitelty muissa tutkimuksissa. Vertaan Bergmanin dokumentaarisen vakoilukertomuksen ( dokumentär spionberättelse ) narratiivisia ja retorisia keinoja Guilloun romaaniin ja pohdin, millaisia lajityypillisiä odotuksia ne lukijassa synnyttävät. Lisäksi tarkastelen Guilloun tapaa käyttää Bergmanin teosta lähteenään lainaamisen etiikan ja estetiikan näkökulmasta sekä juridiselta kannalta. Tarkoitukseni on nostaa käsittelyyn ne rajapinnat, joissa kysymys lainaamisen oikeutuksesta aktivoituu. Vertaan Bergman Guillou-tapausta myös Suomessa julkisuudessa esiin tulleisiin lainaamisen ehtoja ja oikeutusta koskeviin keskusteluihin, joita tietokirjallisuuden käyttö romaanikirjallisuuden lähteenä on viime vuosina synnyttänyt (esim. Panu Rajalan Intoilija, Raija Orasen Aurora, Venla Hiidensalon Sinun tähtesi ja Juha Hurmeen Niemi).

17 Laura Piippo, Jyväskylän yliopisto Neurokoreografiaa ja kirjallisia kokeiluja aivotieteen aikakaudella: Neuromaani & Neuromaani intermediaalisena teosparina Eksessiivinen ja ergodinen, eli tavanomaista työläämmin luettava ja ylitsevuotavan ylenmääräinen muoto näyttävät esiintyvän suomalaisessa 2000-luvun kirjallisuudessa yhä enenevissä määrin. Samaan aikaan, kun teokset koettelevat painetun kirjallisuuden laji- ja mediumrajoja ne sekä vuotavat uusiin mediumeihin että herkistyvät omalle mediaalisuudelleen. Jaakko Yli-Juonikkaan Neuromaani-romaanin (2012) ja Valtteri Raekallion & työryhmän Neuromaani-tanssitaideteoksen (2016) muodostama teospari on kiinnostava esimerkki tällaisesta ristiinvuodosta. Tanssitaideteos on toteutettu varsin uskollisesti kirjan pohjalta, ja adaptaatiossa on hyödynnetty sekä temaattista, tekstuaalista että rakenteellista romaanista löydettyä ainesta, mutta se on kuitenkin jo taiteenlajin näkökulmastakin itsenäinen ja omalakinen teoksensa. Tutkin, millaisesta liikkeestä korostetun kirjallisen kirjan tai kirjaesineen ja paikkasidonnaisen monimediaisen tanssitaideteoksen välillä on kyse. Lähestyn ilmiötä erityisesti materiaalisdiskursiivisen luennan ja intermediaalisuuden sekä mediumspesifisyyden näkökulmista. Mikä vuotaa ja mihin, minne muodostuvat vain puoliläpäisevät kalvot tai tukokset? Pohdin, millaisia asioista tämäntyyppinen intermediaalisuus tuo esiin käsitellyistä 2000-luvun kirjallisista muodoista, ja millaisin kirjallisuudentutkimuksellisin välinein sitä on hedelmällistä käsitteellistää.

18 C2: Kirjallisuuden tutkimus, opetus ja lukeminen: Uusia metodisia avauksia Hanne Juntunen, Tampereen yliopisto Kirjallisuuden kauko- ja lähilukua tilastolliset menetelmät kirjallisuudentutkimuksessa Esitelmässäni käsittelen ja esittelen yhtä tapaa yhdistää kirjallisuuden tutkimukseen datan tutkimusta. Tutkimukseni koskee yön kuvaamisen metaforia brittiläisessä kirjallisuudessa modernilla aikakaudella, vuosina Tutkimus yhdistää n kaunokirjallista tekstiä käsittävän tekstipankin (eli korpuksen) sekä yksittäisten kaunokirjallisten teosten analyysiä. Tarkastelen metaforia kognitiivisen metaforateorian viitekehyksessä, tutkien yön metaforia ensin tilastollisesti korpuksen ja faktorianalyysin kautta, sitten yksittäisissä kaunokirjallisissa teoksissa. Tilastollinen analyysi on eräänlainen löydösvaihe, jossa on tarkoitus kartoittaa, millaisia metaforisia trendejä tai rakenteita yöhön kiinnittyy yksittäisen teoksen ylittävänä ilmiönä. Kaunokirjallinen analyysi on eräänlainen tapaustutkimusvaihe, jossa on tarkoitus tutkia, löytyykö näitä trendejä tai rakenteita yksittäisistä teoksista. Tutkimus rakentuu nk. big datan ja pienen datan väliselle jännitteelle; keskeinen väitteeni onkin, että uusi kirjallisuustieteellisesti merkityksellinen tieto rakentuu spesifisti kaunokirjallisten tapaustutkimusten kautta, mutta tilastolliset menetelmät voivat tukea sitä uudenlaisella tavalla. Tutkimus sitoutuu keskusteluihin digitaalisuudesta kirjallisuustieteessä, digitaalisista ihmistieteistä sekä tavoista, joilla kirjallisuutta on mahdollista tutkia monialaisesti. Se peilaa muutosta sekä historiallisessa kirjallisuuden yössä että nyky-yhteiskunnassa, jossa laajojen datamassojen merkitys vain kasvaa. Mitä data siis voi kertoa kirjallisuudesta?

19 C3: Uusia näkökulmia suomalaiseen kirjallisuuteen Anna Kuutsa, Tampereen yliopisto Dialogikerronta yhteiskunnallisen murroksen tematisoijana Maria Jotunin romaanissa Arkielämää Esitelmä käsittelee Maria Jotunin Arkielämää -teoksen (1909) dialogikerrontaa ja sen suhdetta kirjoitusajan yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Jotunin ensiromaani ilmestyi aikana, jolloin Suomi kävi läpi modernistumisen ja teollistumisen murrosta. Vuosisadan vaihtuessa myös naisten asemassa tapahtui huomattavia muutoksia: 1800-luvun loppupuolelta lähtien asetettiin asteittain naisten koulutusta ja itsenäisyyttä parantavia lakimuutoksia, joiden päätepisteenä voi pitää vuoden 1930 päätöstä vapauttaa aviovaimot miehensä edusmiehisyydestä eli edunvalvonnasta. Tunnetuin näistä uudistuksista lienee vuonna 1906 voimaan astunut laki yhtäläisestä äänioikeudesta. Arkielämää sijoittuu niin ajallisesti kuin myös teemansa puolesta näiden muutosten keskelle ja toimii esitelmässä yhtenä esimerkkinä Jotunin kerrontatekniikoiden yhteiskunnallisesta tulkinnasta. Kohdeteoksessa korostuu avioliiton merkitys naishahmojen elämää määrittävänä tekijänä. Hypoteesini on, että tämä Jotunille toisteinen naimakauppateema linkittyy kirjoitusajan yhteiskunnalliseen kontekstiin tekstien kerronnallisten muotojen ja rakenteiden kautta. Esitelmässä liitän kohdetekstissä esiin nousevat naishahmojen odotukset rakkautta kohtaan myös odotuksiksi ja toiveiksi elämää kohtaan laajemminkin. Romaanin hahmot kertovat ja keskustelevat yhtenään naimisiinmenosta ja sen seurauksista; esitelmässä käsittelen kohtia, joissa naimakauppapuhe tematisoituu yhteiskunnallisiksi viittauksiksi nimenomaan dialogikerronnassa ja puheen esitysten rakenteissa, eritoten Jotunille tyypillisissä nollapersoona- ja passiivimuodoissa. Kiinnitän huomiota kohtiin, joissa yksittäisen hahmon puhe ulottuu tekstuaalisen esityksensä myötä koskemaan laajempia kulttuurille, sukupuolelle ja sosiaaliluokalle ominaisia oletuksia, tulkiten niitä kommentteina kirjoitusajan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tulkinnat siitä, tulisiko Jotunin tuotantoa määritellä nimenomaan yhteiskunnalliseksi kirjallisuudeksi ovat vaihdelleet läpi kirjallisuushistorian. Varhaisissa maininnoissa yhteiskunnallisesta tematiikasta on jopa sanouduttu irti, toisaalta taas myöhemmin yhteiskunnallisuutena on nähty Jotunin tapa kuvata tuotannossaan nimenomaan naisia ympäristön luomien pakotteiden ja roolien puristuksissa. Viimeisimpänä ideologisuus on liitetty kirjailijalle ominaiseen suorien puhe-esitysten dialogirakenteeseen ja sen tuottamaan vapaan puheen illuusioon. Tavoitteenani on Arkielämääromaania analysoimalla uudistaa Jotunin yhteiskunnallisen merkityksen tulkintaa ja alleviivata nimenomaan dialogikerronnan rakenteiden ja tekstuaalisten keinojen mahdollisuuksia sosiaalisten kysymysten tematisoinnissa.

20 Hanna Karhu, Helsingin yliopisto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Muuttuva ilmaisu 1890-luvulla: Otto Mannisen, Ilmari Kiannon ja Larin-Kyöstin rekilaulunomaiset runot 1800-luvun loppupuoli oli monella tavoin kiinnostavaa aikaa, jolloin suomalainen yhteiskunta muuttui ja monet uudet virtaukset ja ilmaisun muodot valtasivat alaa kirjallisuudessa ja muissa taiteenlajeissa luvulla debytoivat myös monet merkittävät kirjailijat kuten Eino Leino, Otto Manninen, Ilmari Kianto ja Larin-Kyösti. Kuten Pentti Lyly (1983, 113) on nostanut esiin, näiden kirjailijoiden runoissa näkyi kiinnostus rekilauluja kohtaan: Kun uusromantiikan ensimmäinen lyyrikkopolvi tuli julkisuuteen [---] sen yhteisenä nimittäjänä olivat rekilaulujen antamat herätteet. Uudempiin riimillisiin kansanlauluihin lukeutuvat rekilaulut olivat 1800-luvun lopulla suosittua perinnettä (Asplund 2006, 108). Pääosin nuorten perinteeksi luokitellut laulut kertoivat usein rakkaudesta, sen kaipuusta, huikentelevaisista nuorukaisista ja nuorista naisista sekä pettymyksistä (Asplund 1981, ). Rekilauluja muistuttavia runoja kirjoitettiin rekilaulumitalla, niissä esiintyi kansanlauluista tuttua peonirytmiä ja aiheet ja teemat olivat lauluista tuttuja. Julkaistujen rekilaulumaisten ns. taiderunojen ja suullisten kansanlaulujen vertailu nostaa esiin monia kiinnostavia kysymyksiä. Mikä oli suullisen perinteen (ja ennen kaikkea uudemman kansanlaulun) ja taiderunouden suhde 1890-luvulla? Mitä merkityksiä kansanlaululla nähtiin olevan 1890-luvulla? Miksi runoilijat kirjoittivat runoja, jotka muistuttivat rekilauluja? Mitä nämä uudempiin riimillisiin kansanlauluihin lukeutuvat rekilaulut oikein ovat? Esitelmäni käsittelee Mannisen, Kiannon ja Larin-Kyöstin rekilaulunomaisia runoja ja sitä, miten 1890-luvun nuoret runoilijat muuttivat suomalaista kirjallisuutta osin suullisesta nuorisoperinteestä ammentavalla ilmaisullaan ja miten nämä runot liittyivät niin ns. kansallisen uusromantiikan kuin symbolismin kysymyksiin. Lähteet: Asplund, Anneli 1981: Riimilliset kansanlaulut. Teoksessa Kansanmusiikki. Toim. Anneli Asplund ja Matti Hako. Helsinki: SKS. Asplund, Anneli 2006: Runonlaulusta rekilauluun kansanlaulun murros. Teoksessa Suomen musiikin historia. Anneli Asplund, Petri Hoppu, Heikki Laitinen, Timo Leisiö, Hannu Saha ja Simo Westerholm. Helsinki: Werner Söderström. Lyly, Pentti 1983: Otto Mannisen Pellavan kitkijä. Teoksessa Kirjojen meri. Toim. Kai Laitinen & al. Helsinki: SKS.

21 Tomi Oravainen, Jyväskylän yliopisto Susikoskien fiktiivisen Suomen tavaramarkkinat Marlboropakkaus oli leikattu täsmällisesti auki oikeasta yläkulmastaan ja yksi savuke oli vedetty kutsuvasti puolittain esille (Surma surutalossa 1973, 120). Tällaista kutsua Susikoskien fiktiivisen Suomen henkilöhahmojen on vaikea vastustaa. Esitelmäni aiheena ovat Mauri Sariolan Susikoski-poliisiromaanien tavaramerkit ja kulutuskulttuuri ja se perustuu tekeillä olevan väitöskirjani havaintoihin. Tarkastelen Susikoski-teoksia kulutuskulttuurin ja kuluttamisen sosiologian näkökulmasta. Tulkintani on, että tavaramerkit ja tavarat ovat Susikoskien henkilöhahmoja liikkeelle paneva voima. Susikoski-poliisiromaanit ilmestyivät vuosina , jolloin Suomi kaupungistui, kehittyi hyvinvointivaltioksi ja kansalaisista kasvoi kuluttajia. Kulutuksen tutkijat ajoittavat kulutuskulttuurin läpimurron Suomessa 1960-luvulle. Susikoskien fiktiivinen maailma muodostaakin mielenkiintoisen peilin. Sariola oli avoimen kaupallinen aikana, jolloin siihen oikeistossakin suhtauduttiin kriittisesti. Hän sijoitti suosikkitavaramerkkejään Susikoski-teoksiinsa, solmi sponsorisopimuksia ja oli ensimmäisiä suomalaiskirjailijoita, joka brändäsi itseään. Sariolasta ei ole tehty kirjallisuustieteellistä väitöskirjaa. Tässä esitelmässäni etsin vastauksia Susikoskien kulutuskulttuurin olemukseen. Ensiksi pohdin Sariolan suhdetta kulutuskulttuurin ja pyrin luomaan kontekstia tutkimukselle sekä perustelemaan, miksi kulutuskulttuuri on relevantti näkökulma tutkia Susikoskia. Seuraavaksi tarkastelen henkilöhahmojen kulutusvalintoja ja sitä, miten ne määrittävät henkilöhahmoja. Susikoskien fiktiossa tavaramerkit toimivat titteleinä, joilla henkilöhahmot sijoitetaan statusasemiinsa. Lopuksi pohdin päähenkilön Leo Olavi Susikosken suhdetta kuluttamiseen. Työorjentoituneesta rikostarkastajasta kuoriutuu vapaa-ajalla merkkitietoinen ylellissyystavaroiden kuluttaja. Susikoskella ei ole romaanista toiseen seuraavia ystäviä, mutta hänellä on suosikkitavaramerkkejä, joille hän pysyy uskollisena. Lukija tietääkin enemmän hänen kulutustottumuksistaan kuin lähipiiristään. Nämä ovat perusteita tulkinnalleni kulutuskulttuurin hallitsevasta asemasta Susikoskissa. Susikoskissa kulutuskulttuuri ylellisine tavaroineen on unelmoinnin kohde ja areena menestymisen julkisella todistamiselle. Henkilöhahmojen tulee myös hallita uskottavasti etenkin luksushyödykkeiden kuluttaminen kaikkine rituaaleineen, jotta hänen statuksensa olisi uskottava. Susikoskien kuvaus keskittyy varakkaiden ihmisten maailmaan ja tulkitsenkin, että kylmän sodan aikana ilmestyneet Susikosket edustivat kulutuskeskeisyydessä eräänlaista oikeistolaista utopiaa. Lukijoita tähän ylelliseen kulutuskulttuuriin opastaa ja sen puolesta propagoi Susikoski, jonka on tässä tehtävässä todistettava uskottavuutensa kuluttamisen julkisilla areenoilla. Avainsanat: kulutuskulttuuri, tavaramerkit, poliisiromaanit, dekkarit

22 D2: Kuva ja sana, tunne ja kokemus Kasimir Sandbacka, Oulun yliopisto Muutos ja tuntemusrakenne Tove Janssonin novelleissa Tässä esitelmässä tarkastelen, miten yhteiskunnalliset ja kulttuuriset muutokset hahmottuvat Tove Janssonin novellikokoelmassa Nukkekaappi ja muita kertomuksia (Dockskåpet och andra berättelser 1978, suom. 1980) tuntemusrakenteina. Pohdin, kuinka kokoelman novelleissa muutos ilmenee sukupolvien väliin repeytyvinä kuiluina ja yhteiskunnan normeista vieraantumisena. Erityisesti kiinnitän huomiota melankoliaan yksilön ja yhteiskunnan välistä ristiriitaa ilmentävänä tuntemusrakenteen piirteenä. Esitelmän keskeinen teoreettinen käsite on Raymond Williamsin tuntemusrakenne. Se kuvaa yhteiskunnallisen kokemisen tavan ja vuorovaikutussuhteiden kehkeytymää, josta on tulkittavissa tietylle aikakaudelle tai sukupolvelle tyypillisiä piirteitä. Tuntemusrakenne on kunakin hetkenä vasta muotoutumaisillaan. Se on tunnistettavissa ja määriteltävissä jonkinlaiseksi rajatuksi muodostumaksi vasta jälkikäteen, kun se on kokemisen ja merkitysten antamisen tapana jo ohitettu ja uusi tuntemusrakenne on muotoutumassa. Se ei ole samaan tapaan formalisoitavissa kuin vaikkapa maailmankuva tai ideologia vaan on näitä vaikeammin määriteltävä todellisuuden kokemisen tapa. Lähestymällä Janssonin novelleja tuntemusrakenteen käsitteen kautta tarkastelen teosten piirteitä, jotka liittyvät kirjoitushetkellä vasta muotoutumaisillaan oleviin kokemisen ja ajattelun tapoihin ja jotka ovat historiallisesta perspektiivistä kenties paremmin artikuloitavissa. Jansson-tutkimuksessa on jo kiinnetty huomiota menneisyyden ja tulevaisuuden kokemiseen liittyviin motiiveihin, kuten nostalgiaan ja utopiaan, tosin muumeihin keskittyen. Tässä esitelmässä tarkastelen näitä motiiveja Janssonin novelleissa osana tuntemusrakenteen kehkeytymistä. Samalla kysyn, kuinka tietoista tuntemusrakenteen hahmottaminen Janssonin novelleissa on ja millä tavoin tuntemusrakenne on mielekäs käsite muutoksen hahmottamiseen kirjallisuudessa.

23 Niina Hanhinen, Itä-Suomen yliopisto Kaksoisvalotuksia todellisuuden ja tarinamaailman välillä esimerkki kuvien ja sanojen yhteistyöstä W. G. Sebaldin tuotannossa Tässä esityksessä aion pohtia sitä, kuinka saksalainen W. G. Sebald ( ) rakentaa merkityksiä yhdistämällä kuvaa ja sanaa ikonoteksteissään. Ikonotekstit ovat teoksia, joissa kuvat ja teksti muodostavat elimellisen kokonaisuuden. Sarjakuvat ja lasten kuvakirjat ovat ikonotekstejä tyypillisimmillään. Sebaldin proosafiktion sisältämät kuvat ovat sekalainen joukko: mm. piirroksia, maalauksia, lehtileikkeitä, valokuvia, kuitteja, matkalippuja ja asiakirjoja. Teksti on aiheidensa puolesta moninaista ja fragmentaarista, mutta lausetasolla toisiinsa virtaavaa. Nostan tässä esiin vain yhden konkreettisen kuvan ja sen sanallisen vastakuvan. Esimerkkini tulee Sebaldin ensimmäisestä romaanista Huimaus (Schwindel. Gefühle, 1990), joka tutkii mm. holokaustin loputonta läsnäoloa. Teoksen loppupuolella minäkertoja vierailee vuosien ulkomailla olon jälkeen lapsuuskylässään. Matkalla hän muistaa kylän ulkopuolelle hetkeksi asettuneen mustalaisleirin ja siitä hänen ajatuksesta siirtyvät lapsuudenkodin valokuva-albumiin, jossa on kuva romaneista keskitysleirillä. Toinen näistä mustalaisleirikuvista on siis sanallinen ja toinen konkreettinen, valokuva. Valokuvan merkitystä sitoo sen sanallinen konteksti. Valokuva on erityinen kuva, sillä sen kohde on ollut olemassa todellisessa maailmassa, kuten Roland Barthes valokuvaa käsittelevissä teksteissään korostaa. Romaninaiset Sebaldin käyttämässä valokuvassa ovat todellisia ihmisiä, he ovat joskus eläneet ja kuolleet. Piirrosten ja maalausten, samoin kuin sanojen side historialliseen todellisuuteen on heikompi, sillä ne voivat kuvitella maailman. Sebaldin teoksissa valokuvat kuitenkin ovat ikään kuin kaksoisvalotettuja, niiden kohteet ovat olemassa sekä todellisuudessa että tarinamaailmassa. Valokuvat sekä kuvittavat että kuvittelevat. Suurin osa kuvista on alunperin tehty toiseen tarkoitukseen ja toisiin yhteyksiin. Uudessa kontekstissa niiden merkitykset muuttuvat. Kahden eri merkkijärjestelmän käyttäminen tuo Sebaldin teoksiin monitasoisuutta ja -tulkintaisuutta. Valokuva on tarkemmin ottaen valokuva valokuva-albumin sivusta, jolla on valokuva keskitysleiristä näin sekä kuvan esineellisyys että sen alkuperäinen konteksti korostuvat. Katsominen ja katseen vastavuoroisuuden toteutuminen tai toteutumatta jääminen, katseen sisältämä vallankäyttö ja pahimmillaan väkivaltainen tiedonhalu tematisoituvat. Kuviin ja katsomiseen liittyy eettinen aspekti, kuka katsoo ja ketä. Lukija joutuu osaksi tätä katsomisen liikettä ja problematiikkaa, hän seisoo kuvaajan paikalla. W. G. Sebaldin intermediaaliset teokset hämmentävät ja ilahduttavat uteliasta lukijaa. Ikonoteksteinä ne haastavat katsomaan syvemmälle, tarkemmin. Ne ovat osa meneillään olevaa laajempaa muutosta kirjallisuuden kentällä.

KTS:n VUOSISEMINAARI 2018, Itä-Suomen yliopisto, Joensuu, Agora (Yliopistokatu 4)

KTS:n VUOSISEMINAARI 2018, Itä-Suomen yliopisto, Joensuu, Agora (Yliopistokatu 4) KTS:n VUOSISEMINAARI 2018, Itä-Suomen yliopisto, Joensuu, Agora (Yliopistokatu 4) Keskiviikko 16.5. Klo 13.15 17.05 AG 107 Väitöskirjatyöpaja (vain niille, joilla on työpajassa oma paperi käsiteltävänä

Lisätiedot

KTS:n VUOSISEMINAARI 2018, Itä-Suomen yliopisto, Joensuu, Agora (Yliopistokatu 4)

KTS:n VUOSISEMINAARI 2018, Itä-Suomen yliopisto, Joensuu, Agora (Yliopistokatu 4) KTS:n VUOSISEMINAARI 2018, Itä-Suomen yliopisto, Joensuu, Agora (Yliopistokatu 4) Keskiviikko 16.5. Klo 13 17 AG 107 Väitöskirjatyöpaja Vetäjä: Erkki Sevänen (Itä-Suomen yliopisto) Torstai 17.5. Klo 09.30

Lisätiedot

Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo

Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo 31.10.2008 Ääntä etsimässä Mikä ääni? Käytetty usein poliittisessa mielessä, nuorten ääni politiikassa, kirkossa, kulttuurien välisessä vuoropuhelussa.

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen Fenomenografia Hypermedian jatko-opintoseminaari 12.12.2008 Päivi Mikkonen Mitä on fenomenografia? Historiaa Saksalainen filosofi Ulrich Sonnemann oli ensimmäinen joka käytti sanaa fenomenografia vuonna

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

TUTKIMUSOTTEITA TIEDONINTRESSIN NÄKÖKULMA

TUTKIMUSOTTEITA TIEDONINTRESSIN NÄKÖKULMA TUTKIMUSOTTEITA TIEDONINTRESSIN NÄKÖKULMA Hanna Vilkka KVANTITATIIVINEN ANALYYSI ESIMERKKINÄ TEKNISESTÄ TIEDONINTRESSISTÄ Tavoitteena tutkittavan ilmiön kuvaaminen systemaattisesti, edustavasti, objektiivisesti

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa:

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: I II III IV Novellianalyysi Perinnetekstin analyysi Kuva-aineiston analyysi Populaarimusiikkiaineiston

Lisätiedot

Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi. Eero Ropo TAY Kasvatustieteiden yksikkö Aineenopettajakoulutus

Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi. Eero Ropo TAY Kasvatustieteiden yksikkö Aineenopettajakoulutus Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi Eero Ropo TAY Kasvatustieteiden yksikkö Aineenopettajakoulutus 2 Turvallisuuden kokemus ja identiteetti Turvallisuutta ja identiteettiä on kirjallisuudessa käsitelty

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Median matkassa Media on tuotettua todellisuutta. Media tarjoaa informaatiota ja tapoja ymmärtää maailmaa. Suomalaiseksi sanaksi media on päätynyt englannin

Lisätiedot

KIRJALLISUUDEN EKODYSTOPIAT. FT, Toni Lahtinen Tampereen yliopisto

KIRJALLISUUDEN EKODYSTOPIAT. FT, Toni Lahtinen Tampereen yliopisto KIRJALLISUUDEN EKODYSTOPIAT FT, Toni Lahtinen Tampereen yliopisto toni.lahtinen@uta.fi Ekologiset dystopiat kulttuuriteollinen trendi? Vuosituhannen vaihteessa luonnon ja kulttuurin suhteesta tuli yksi

Lisätiedot

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Perustuu väitöskirjaan Sukupuoli ja syntyvyyden retoriikka Venäjällä ja Suomessa 1995 2010 Faculty of Social Sciences Näin se kirjoitetaan n Johdanto

Lisätiedot

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN Hanna Vilkka Mikä on havainto? - merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös

Lisätiedot

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta Syyslukukauden 2012 opintotarjonta ELOKUVA JA TELEVISIO Elokuvan ja median historia 5 op MUOTOILU Taiteen ja kulttuurin historia 3 op MUSIIKKI Musiikin historia 5 op VIESTINTÄ Taidehistoria 5 op Viestintä

Lisätiedot

Kivi leivässä vai manteli puurossa?

Kivi leivässä vai manteli puurossa? Kivi leivässä vai manteli puurossa? Itseoppineet perinteenkerääjät arkiston keruuideologian haastajina FT tutkijatohtori Kati Mikkola Helsingin yliopisto / SKS:n tutkimusosasto Esityksen kuvat: SKS ja

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki?

Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki? Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki? Tommi Nieminen 40. Kielitieteen päivät, Tampere 2. 4.5.2013 Empiria (kielitieteessä)? lähtökohtaisesti hankala sana niin käsitteellisesti kuin käytöltään

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Sisällönanalyysi. Sisältö

Sisällönanalyysi. Sisältö Sisällönanalyysi Kirsi Silius 14.4.2005 Sisältö Sisällönanalyysin kohde Aineistolähtöinen sisällönanalyysi Teoriaohjaava ja teorialähtöinen sisällönanalyysi Sisällönanalyysi kirjallisuuskatsauksessa 1

Lisätiedot

VAIKUTTAVUUS- KETJU 1

VAIKUTTAVUUS- KETJU 1 VAIKUTTAVUUS- KETJU 1 Sisältö Vaikuttavuusketju....... 3 Tarve 4 Visio. 4 Tavoite..... 4 Resurssit...5 Toimenpiteet....5 Tulokset.....5 Vaikuttavuus.....5 Hyvän mitat Tietojen keräämisen suunnitelma 6

Lisätiedot

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski Taiteen ja sosiaalityön rajalla Aikuissosiaalityön i i päivät ä 18.-19.1.201119 1 Työryhmä 19.1.2011: Taiteen avaamat mahdollisuudet d sosiaalityössä Arja Honkakoski Mahdollisuus enemmän kuin todellisuus?

Lisätiedot

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri?

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? Kulttuuri = jonkin ryhmän ominaislaatu, joka ilmenee erilaisina arvoina ja toimintatapoina sekä aineellisina ja aineettomina tuotteina.

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

SP 11: METODOLOGIAN TYÖPAJA Kevät Yliopistonlehtori, dosentti Inga Jasinskaja-Lahti

SP 11: METODOLOGIAN TYÖPAJA Kevät Yliopistonlehtori, dosentti Inga Jasinskaja-Lahti SP 11: METODOLOGIAN TYÖPAJA Kevät 2010 Yliopistonlehtori, dosentti Inga Jasinskaja-Lahti Työpajan tavoitteet 1. Johdattaa sosiaalipsykologian metodologisiin peruskysymyksiin, niiden pohtimiseen ja niistä

Lisätiedot

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi.

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. 1 MIKÄ ON HAVAINTO? Merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös kvantitatiivisessa, vrt.

Lisätiedot

Kuluttaminen ja kulttuuri

Kuluttaminen ja kulttuuri 23C580 Kuluttajan käyttäytyminen Kuluttaminen ja kulttuuri Ilona Mikkonen, KTT Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos Luennon aiheet Kulttuuri käsitteenä mitä se oikein tarkoittaa? Kulttuuri

Lisätiedot

Laadullisen tutkimuksen piirteitä

Laadullisen tutkimuksen piirteitä Laadullisen aineiston luotettavuus Kasvatustieteiden laitos/ Erityispedagogiikan yksikkö Eeva Willberg 16.2.09 Laadullisen tutkimuksen piirteitä Laadullisessa tutkimuksessa tutkitaan ihmisten elämää, tarinoita,

Lisätiedot

FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011

FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011 FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011 Esityksen rakenne Johdannoksi Tekstilajin eli genren määrittelyä Millaisin eri tavoin tekstilajia voidaan tutkia? Millaisista

Lisätiedot

ESIPUHE... 3 SISÄLLYSLUETTELO... 4 1. JOHDANTO... 6

ESIPUHE... 3 SISÄLLYSLUETTELO... 4 1. JOHDANTO... 6 Sisällysluettelo ESIPUHE... 3 SISÄLLYSLUETTELO... 4 1. JOHDANTO... 6 2. LAADULLISEN TUTKIMUKSEN KÄSITTEITÄ... 9 1.1 TUTKIMUKSEN TEKEMISEN TAUSTAFILOSOFIAT... 10 1.2 LAADULLINEN TUTKIMUS VS. MÄÄRÄLLINEN

Lisätiedot

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN,,, Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako -työryhmä 18.11.2009 Pirkko Pohjakallio

Lisätiedot

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman Laadullinen tutkimus KTT Riku Oksman Kurssin tavoitteet oppia ymmärtämään laadullisen tutkimuksen yleisluonnetta oppia soveltamaan keskeisimpiä laadullisia aineiston hankinnan ja analysoinnin menetelmiä

Lisätiedot

Pitkä ja monivaiheinen prosessi

Pitkä ja monivaiheinen prosessi Sähköinen ylioppilaskoe Äidinkielen opettajain liiton talvipäivät Lahti 17.1.2016 Minna-Riitta Luukka YTL & Jyväskylän yliopisto ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Pitkä ja monivaiheinen prosessi Joulukuu

Lisätiedot

Jorma Joutsenlahti / 2008

Jorma Joutsenlahti / 2008 Jorma Joutsenlahti opettajankoulutuslaitos, Hämeenlinna Latinan communicare tehdä yleiseksi, jakaa Käsitteiden merkitysten rakentaminen ei ole luokassa kunkin oppilaan yksityinen oma prosessi, vaan luokan

Lisätiedot

KESKUSTELUNANALYYSI. Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009

KESKUSTELUNANALYYSI. Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009 KESKUSTELUNANALYYSI Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009 Esitelmän rakenne KESKUSTELUNANALYYTTINEN TAPA LUKEA VUOROVAIKUTUSTA ESIMERKKI: KUNINGAS ROLLO KESKUSTELUNANALYYSIN PERUSOLETTAMUKSET

Lisätiedot

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN Nykyinen kapitalistinen taloudellinen ja poliittinen järjestelmämme ei ole enää kestävällä pohjalla Se on ajamassa meidät kohti taloudellista ja sosiaalista kaaosta sekä ekologista

Lisätiedot

Tekstianalyysi Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos

Tekstianalyysi Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos Viestinnän menetelmät I Tekstianalyysi 03.12. 2008 Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos Tekstintutkimuksen konstruktivistinen lähtl htökohta Sosiaalinen konstruktivismi -> > todellisuuden sosiaalinen rakentuminen.

Lisätiedot

SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA

SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA Juhlajulkaisu Matti Suurpäälle hänen täyttäessään 60 vuotta 3. marraskuuta 1997

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

KASVATETTAVAN OSALLISTAMINEN JA KASVUN ARVIOINTI

KASVATETTAVAN OSALLISTAMINEN JA KASVUN ARVIOINTI KASVATETTAVAN OSALLISTAMINEN JA KASVUN ARVIOINTI VTT/ Sosiologi Hanna Vilkka Opetusmenetelmät ja opetuksen arviointi -seminaari/ Turun kesäyliopisto 11.12.2010 RAKENTEISTA TOIMIJAAN Oma kasvu merkityksissä,

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

JÄLJET. Aika, esineet, muisti

JÄLJET. Aika, esineet, muisti JÄLJET Aika, esineet, muisti JÄLJET - Aika, esineet, muisti Mitä jälkiä lääninmuseo on kerännyt tai jättänyt keräämättä? Mitä jälkiä olemme esitelleet ja mitä emme? Mitä jälkiä meidän pitäisi kerätä tänään

Lisätiedot

TERVEYSHISTORIA - LYHYT JOHDATUS. Heini Hakosalo FT, akatemiatutkija aate- ja oppihistoria Oulun yliopisto

TERVEYSHISTORIA - LYHYT JOHDATUS. Heini Hakosalo FT, akatemiatutkija aate- ja oppihistoria Oulun yliopisto TERVEYSHISTORIA - LYHYT JOHDATUS Heini Hakosalo FT, akatemiatutkija aate- ja oppihistoria Oulun yliopisto TERVEYSHISTORIA MITÄ SE ON? "HISTORY OF MEDICINE & HEALTH" SAIRAUKSIEN JA NIIDEN HALLINNAN HISTORIAA

Lisätiedot

Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN. Paula Arvas & Voitto Ruohonen

Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN. Paula Arvas & Voitto Ruohonen Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN Paula Arvas & Voitto Ruohonen Suomen tietokirjailijat ry on tukenut teoksen kirjoittamista. Paula Arvas on kirjoittanut luvut 1, 2, 4 ja 6 ja Voitto

Lisätiedot

Kaksi maailmaa. J. R. R. Tolkienin ja David Lindsayn fantasiamaailmojen materiaalisuudesta. Tommi Nieminen Jyväskylän (> Turun) yliopisto

Kaksi maailmaa. J. R. R. Tolkienin ja David Lindsayn fantasiamaailmojen materiaalisuudesta. Tommi Nieminen Jyväskylän (> Turun) yliopisto Kaksi maailmaa J. R. R. Tolkienin ja David Lindsayn fantasiamaailmojen materiaalisuudesta Tommi Nieminen Jyväskylän (> Turun) yliopisto tommi.nieminen@utu.fi Kirjallisuudentutkijain Seuran vuosiseminaari

Lisätiedot

Nuoret ja turvallisuus , Eduskunta

Nuoret ja turvallisuus , Eduskunta Nuoret ja turvallisuus 12.10.2018, Eduskunta Jarno Limnéll Professori, kyberturvallisuus, Aalto-yliopisto Toimitusjohtaja, TOSIBOX OY Dosentti, kyberturvallisuuden johtaminen, Maanpuolustuskorkeakoulu

Lisätiedot

kertomusta, tarinaa tai tutkimusta menneisyydestä selittää ja kuvaa ihmisen toimintaa

kertomusta, tarinaa tai tutkimusta menneisyydestä selittää ja kuvaa ihmisen toimintaa Mitä historia on? historia on kreikkaa ja tarkoittaa kertomusta, tarinaa tai tutkimusta menneisyydestä humanistinen aine, joka selittää ja kuvaa ihmisen toimintaa eri aikakausina ja eri ilmiöissä tiedot

Lisätiedot

MYYTIT Totta vai tarua?

MYYTIT Totta vai tarua? MYYTIT Totta vai tarua? MYYTTI ON TARINA Arkikielessä myytti merkitsee usein epätotta, satua, juttua vain. Tämä on myytin todellisen olemuksen sivuuttamista ja vähättelyä! Maailmassa on muitakin totuuksia

Lisätiedot

Ajatuksia sivistyksen suunnasta Sivistyksen sivuhuoneessa. Peter Johnson

Ajatuksia sivistyksen suunnasta Sivistyksen sivuhuoneessa. Peter Johnson Ajatuksia sivistyksen suunnasta Sivistyksen sivuhuoneessa Peter Johnson 29.1.2016 Sivistyksen aika Sivistys on parin vuosisadan aikana taipunut moneen muotoon. Se on tavattoman dynaaminen ja monimuotoinen

Lisätiedot

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus Sari Kuusela Organisaatioelämää voima ja vaikutus Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja Sari Kuusela Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Janne Harju Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen,

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Tutkimuspäiväkirja ja tutkimussuunnitelma Eeva Jokinen

Tutkimuspäiväkirja ja tutkimussuunnitelma Eeva Jokinen Tutkimuspäiväkirja ja tutkimussuunnitelma Eeva Jokinen Kääk!??? Idea! TUTKIMUSPÄIVÄKIRJA Empiirisessä tutkimuksessa tutkimustulokset saadaan tekemällä konkreettisia havaintoja tutkimuskohteesta ja analysoimalla

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

Minna Rauas. Nuorisotyölle eettinen ohjeistus

Minna Rauas. Nuorisotyölle eettinen ohjeistus Minna Rauas Nuorisotyölle eettinen ohjeistus Työryhmä: *Suvi Kuikka (pj/nuoli ry) *Markus Söderlund (Allianssi), *Annikki Kluukeri Jokinen (Humak), *Marika Punamäki (Mamk/Juvenia) *Tomi Kiilakoski (nuorisotutkimus)

Lisätiedot

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku)

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) 1. Historia ja tulevaisuuden valmiudet Lähtökohtakysymyksiä: MIKSI historiaa opetetaan,

Lisätiedot

SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ

SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ UCLA School of Law Professor Intersektionaalisuus lyhyesti Teoria ja menetelmä, työkalu tarkastella risteäviä eroja Crenshaw

Lisätiedot

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Pyrimme kirjaston ja koulun tiiviin yhteistyön avulla tukemaan kouluissa tehtävää monipuolista lukuinnon ja -ilon edistämistyötä. Lisäksi haluamme

Lisätiedot

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Anna Alatalo Aihe Mistä teos kertoo? - Aihe on konkreettisesti selitettävissä oleva kokonaisuus, joka kirjassa kuvataan. - Mika Wickströmin Kypärätempun

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ

LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ Aineiston ja teorian suhde INDUKTIIVINEN ANALYYSI Tulokset/teoria muodostetaan aineiston perusteella Tutkimuskysymykset muotoutuvat analyysin edetessä ABDUKTIIVINEN ANALYYSI

Lisätiedot

Digittääkö Lieksa/6. Lieksan kulttuuriseminaari

Digittääkö Lieksa/6. Lieksan kulttuuriseminaari Digittääkö Lieksa/6. Lieksan kulttuuriseminaari Arvoisat Lieksan kuudenteen kulttuuriseminaariin osallistujat, Minulla on miellyttävä kunnia pitää puheenvuoro Lieksan kaupungin puolesta tässä Digittääkö

Lisätiedot

Räkna biljetten, laskekaa lippu

Räkna biljetten, laskekaa lippu Räkna biljetten, laskekaa lippu - Lippujen ja liputuksen kulttuurihistoriaa Liput ovat vaakunoiden ohella merkittävimpiä valtioiden ja muiden yhteisöjen visuaalisia tunnuksia. Tutustumme lippujen ja liputuksen

Lisätiedot

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden ja lastenpsykiatrian poliklinikan yhteistyö. Eeva Vermas 2010

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden ja lastenpsykiatrian poliklinikan yhteistyö. Eeva Vermas 2010 Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden ja lastenpsykiatrian poliklinikan yhteistyö Eeva Vermas 2010 Itäinen perhekeskus Sörnäisten lastenpsykiatrian poliklinikka Lastensuojelu on sosiaaliviraston lapsiperheiden

Lisätiedot

Luonnon monet kasvot:

Luonnon monet kasvot: Luonnon monet kasvot: teknologinen ja fokaalinen luonto Ylä-Lapissa Sanna Hast Jyväskylän yliopisto sanna.t.hast@jyu.fi Pro Gradu: Releasing Upper Lapland Martin Heidegger and the question concerning nature

Lisätiedot

Seitsemännen vuosiluokan maantiedossa tutustutaan maapallon karttakuvaan, erityisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.

Seitsemännen vuosiluokan maantiedossa tutustutaan maapallon karttakuvaan, erityisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan. 1 Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Maantieto Maantiedon opetuksessa tutkitaan maapalloa ja sen erilaisia alueita sekä alueellisia ilmiöitä. Opetuksen tulee kehittää oppilaiden maantieteellistä maailmankuvaa

Lisätiedot

Puhutun ja kirjoitetun rajalla

Puhutun ja kirjoitetun rajalla Puhutun ja kirjoitetun rajalla Tommi Nieminen Jyväskylän yliopisto Laura Karttunen Tampereen yliopisto AFinLAn syyssymposiumi Helsingissä 14. 15.11.2008 Lähtökohtia 1: Anekdotaaliset Daniel Hirst Nordic

Lisätiedot

OHJEITA KURSSIPÄIVÄKIRJAN LAATIMISEEN Terveystiedon kurssi 2: Nuoret, terveys ja arkielämä

OHJEITA KURSSIPÄIVÄKIRJAN LAATIMISEEN Terveystiedon kurssi 2: Nuoret, terveys ja arkielämä OHJEITA KURSSIPÄIVÄKIRJAN LAATIMISEEN Terveystiedon kurssi 2: Nuoret, terveys ja arkielämä Palautetaan arvioitavaksi ennen koeviikkoa (palautelaatikkoon viimeistään ke 13.5.) Kurssipäiväkirja on oman oppimisesi,

Lisätiedot

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Esiripun noustessa Sekä esiintyjillä että yleisöllä on aktiivinen rooli esitystapahtumassa -> vuorovaikutus Esitystilanteessa

Lisätiedot

Tieteiden välinen kommunikaatio oikeus- ja yhteiskuntatieteiden välillä

Tieteiden välinen kommunikaatio oikeus- ja yhteiskuntatieteiden välillä Tieteiden välinen kommunikaatio oikeus- ja yhteiskuntatieteiden välillä Kaisa Raitio Yhteiskuntapolitiikan laitos Joensuun yliopisto Monitieteisen ympäristötutkimuksen metodit 12.-13.10.2006 SYKE Esityksen

Lisätiedot

Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni?

Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni? Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni? Jyväskylä 31.5.2017 Petteri Niemi Relativismi ja Sosiaalinen konstruktivismi Relativismi (Swoyer 2010) Relativismi on näkemysten

Lisätiedot

Akateemiset fraasit Tekstiosa

Akateemiset fraasit Tekstiosa - Väitteen hyväksyminen Broadly speaking, I agree with because Samaa mieltä jostakin näkökulmasta One is very much inclined to agree with because Samaa mieltä jostakin näkökulmasta Yleisesti ottaen olen

Lisätiedot

Kalevalaa monessa muodossa Kansalliskirjastossa

Kalevalaa monessa muodossa Kansalliskirjastossa Kalevalaa monessa muodossa Kansalliskirjastossa Posted on 12.5.2010 by helehilt Kalevala on aina vaikuttanut vahvasti elämääni, ihan lapsuudesta saakka. Kalevalan päivä oli ehdottomasti lempijuhlapäiviä

Lisätiedot

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari Kandityön kirjoittaminen Opinnäyteseminaari Lue ja kirjoita Ajatukset eivät kasva tyhjästä. Ruoki niitä lukemalla ja kirjoittamalla lukemastasi. Älä luota muistiisi Merkitse alusta asti muistiinpanoihin

Lisätiedot

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Eeva Willberg Pro seminaari ja kandidaatin opinnäytetyö 26.1.09 Tutkimuksen teoreettinen viitekehys Tarkoittaa tutkimusilmiöön keskeisesti liittyvän tutkimuksen

Lisätiedot

Turvallisuustutkimuksen strategia kommenttipuheenvuoro

Turvallisuustutkimuksen strategia kommenttipuheenvuoro Turvallisuustutkimuksen strategia kommenttipuheenvuoro 30.1.09 Kari Laitinen Poliisiammattikorkeakoulu kari.m.laitinen@poliisi.fi 5.2.2009 sisällys Turvallisuuden luonne Strategian luonne Tutkimustyön

Lisätiedot

Köyhyys, tunteet ja toimijuus. Eeva-Maria Grekula

Köyhyys, tunteet ja toimijuus. Eeva-Maria Grekula Köyhyys, tunteet ja toimijuus Eeva-Maria Grekula Aiheuttaako köyhyys suomalaisille eläkeläis- naisille häpeää ja toimijuuden menetystä? Robert Walker ym. 2014. The Shame of Poverty Köyhyyteen liittyy aina

Lisätiedot

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä Lionspiirin viestintäkoulutus Erkki Hujanen, Oulu 8.10.2015 WWW.KALEVA.FI KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni, joka tarjoaa asiakkailleen tuoreita

Lisätiedot

TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Johdanto: Katseen politiikkaa. Audiovisuaalinen. Kulttuuri. Juha Herkman, 12.3.

TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Johdanto: Katseen politiikkaa. Audiovisuaalinen. Kulttuuri. Juha Herkman, 12.3. TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Johdanto: Katseen politiikkaa Juha Herkman, 12.3.2013 Helsingin yliopisto: osiaalitieteiden laitos, viestinnän tutkimus Audiovisuaalinen Audio (lat.)

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa 1. 6. luokilla Sisällysluettelo Suomen kielen ja kirjallisuuden arviointi lukuvuositodistuksessa... 1 Ruotsin arviointi lukuvuositodistuksessa... 2 Englannin arviointi

Lisätiedot

Isät turvallisuuden tekijänä

Isät turvallisuuden tekijänä Isät turvallisuuden tekijänä Mitä on väkivalta Väkivalta on fyysisen voiman tai vallan tahallista käyttöä tai sillä uhkaamista, joka kohdistuu ihmiseen itseensä, toiseen ihmiseen tai ihmisryhmään tai yhteisöön

Lisätiedot

MAPOLIS toisenlainen etnografia

MAPOLIS toisenlainen etnografia MAPOLIS toisenlainen etnografia MAPOLIS ELETYN MAAILMAN TUTKIMUSMENETELMÄ LÄHTÖKOHTIA Maailmassa oleminen on yksilöllistä elettynä tilana maailma on jokaiselle ihmiselle omanlaisensa Arkiset kokemukset,

Lisätiedot

Monitieteisyys ja humanistinen tutkimus. Otto Latva Tohtorikoulutettava Kulttuurihistoria, TY

Monitieteisyys ja humanistinen tutkimus. Otto Latva Tohtorikoulutettava Kulttuurihistoria, TY Monitieteisyys ja humanistinen tutkimus Otto Latva Tohtorikoulutettava Kulttuurihistoria, TY Monitieteisyys? Menetelmä tutkia, opettaa tai opiskella laajan tieteenalakirjon näkökulmasta Voidaan toteuttaa

Lisätiedot

KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville

KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville Kustannus Aarni 2018 Ensimmäinen painos, 2018 Kustannus Aarni Kannen piirrokset ja suunnittelu: Noora Jantunen Takakannen kuva: Hanna-Maria Hämäläinen

Lisätiedot

SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ. Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu

SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ. Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu maunuan@gmail.com www.anttimaunu.fi Näkökulma arviointiin ja tutkimukseen Suomi 100 ei ehkä

Lisätiedot

Mitä työyhteisöjen näyttämöllä tapahtuu?

Mitä työyhteisöjen näyttämöllä tapahtuu? Mitä työyhteisöjen näyttämöllä tapahtuu? - esittäminen, vaikutelmanhallinta, roolit, käsikirjoitus ja työyhteisön draama Sari Kuusela yhteiskuntatieteiden tohtori, tietokirjailija Blogi: www.organisaatioelamaa.fi

Lisätiedot

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO Ylösnousemustutkimukseen liittyy laaja filosofinen keskustelu, koska kyseessä on kristinuskon oppijärjestelmän kannalta varsin keskeinen uskonkappale Jeesuksen

Lisätiedot

AJATTELE ITSE. Hanna Vilkka

AJATTELE ITSE. Hanna Vilkka AJATTELE ITSE Hanna Vilkka Kirjallisuus: Hurtig, Laitinen, Uljas-Rautio 2010. Ajattele itse! Hirsjärvi, Remes, Sajavaara 2007: Tutki ja kirjoita Viskari 2009: Tieteellisen kirjoittamisen perusteet TUTKIMUKSELLINEN

Lisätiedot

Opetussuunnitelma ja selviytymisen kertomukset. Eero Ropo

Opetussuunnitelma ja selviytymisen kertomukset. Eero Ropo Opetussuunnitelma ja selviytymisen kertomukset Tapaus Ahmed 2 3 Minuuden ja maailman kertomuksellisuus Itseä voi tuntea ja ymmärtää vain kertomuksina ja kertomusten kautta Oppimisen ja opetuksen ymmärtäminen

Lisätiedot

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatusmateriaali? Tässä puheenvuorossa: esittelen kolmen järjestön yhteistä suositusluonnosta,

Lisätiedot

Lataa Mielekäs keho - kehon tarinoita - Minna Kinnunen. Lataa

Lataa Mielekäs keho - kehon tarinoita - Minna Kinnunen. Lataa Lataa Mielekäs keho - kehon tarinoita - Minna Kinnunen Lataa Kirjailija: Minna Kinnunen ISBN: 9789529369874 Sivumäärä: 170 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.12 Mb Mielekäs keho - kehon tarinoita -kirja

Lisätiedot

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta Vaikuttava kaksivaiheinen tulevaisuusselonteko Teemana työn murros ja tulevaisuuden työ 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lisätiedot

Lataa Luontopolitiikkaa lähiössä - Eveliina Asikainen. Lataa

Lataa Luontopolitiikkaa lähiössä - Eveliina Asikainen. Lataa Lataa Luontopolitiikkaa lähiössä - Eveliina Asikainen Lataa Kirjailija: Eveliina Asikainen ISBN: 9789514496226 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.05 Mb Lähiön rakentaminen aiheuttaa luonnossa äkillisiä,

Lisätiedot

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta Vaikuttava kaksivaiheinen tulevaisuusselonteko Teemana työn murros ja tulevaisuuden työ 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lisätiedot

Lataa 50 eläintä jotka muuttivat maailmaa - Eric Chaline. Lataa

Lataa 50 eläintä jotka muuttivat maailmaa - Eric Chaline. Lataa Lataa 50 eläintä jotka muuttivat maailmaa - Eric Chaline Lataa Kirjailija: Eric Chaline ISBN: 9789522541918 Sivumäärä: 223 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.82 Mb Eläimet ovat luonnollinen osa ympäröivää

Lisätiedot

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Fakta- ja näytenäkökulmat Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mikä on faktanäkökulma? sosiaalitutkimuksen historia: väestötilastot, kuolleisuus- ja syntyvyystaulut. Myöhemmin kysyttiin ihmisiltä tietoa

Lisätiedot

tripod research ethos elämä 2011 LOHAS

tripod research ethos elämä 2011 LOHAS ethos elämä 2011 LOHAS ethos elämä 2011 Toteutettu elo-syyskuussa 2011 Tiedonkeruu M3 paneelissa Vastaajia yhteensä 1967 Aineisto on painotettu vastaamaan manner-suomen väestöä 15-75 v LOHAS LOHAS = Lifestyles

Lisätiedot