1.2 Opetussuunnitelman laatiminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1.2 Opetussuunnitelman laatiminen"

Transkriptio

1 1.2 Opetussuunnitelman laatiminen Pietarsaaren kaupungin kotisivu Opetussuunnitelmauudistuksen tausta K oulun on reagoitava yhteiskunnassa ja maailmassa tapahtuviin, nopeisiin muutoksiin. Opetussuunnitelman uudistamisen tarpeen taustalla ovatkin pääasiassa yleiset yhteiskunnalliset taustatekijät, Suomen muuttunut kansainvälinen asema ja kaikkia koskeva työelämän muutos, jossa kansalaisilta vaaditaan yhä monipuolisempia tietoja ja taitoja. Myös koululta edellytetään kykyä sopeutua muutoksiin. Tärkeä, maailmanlaajuinen tavoite on kestävä tulevaisuus. K aupungissamme on laadittu ensimmäinen koko perusasteen yhdistävä opetussuunnitelma. Pietarsaaren kaupungin perusopetuksen paikallinen opetussuunnitelma vuosiluokille 3 9 on tehty lukuvuoden aikana Opetushallituksen vahvistamien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2004 pohjalta. Se muodostaa kansallisen kehyksen tavoitteenaan yhtenäistää perusopetus koko maassa ja taata tasa arvoiset koulutusmahdollisuudet kaikille oppivelvollisille asuinpaikasta riippumatta. Opetusjärjestelmässä on tapahtunut useita muutoksia. Koululainsäädäntö on uudistunut siten, että esiopetuksesta ja perusopetuksesta on laadittu opetussuunnitelmallinen kokonaisuus ja sitä laadittaessa on edellytetty otettavan huomioon nimenomaan perusopetuksen yhtenäisyys. Uudistuksen tavoitteena on yhtenäinen perusopetus esiopetuksesta päättövaiheeseen, 9. luokalle asti. Myös yhteys perusopetuksen ja lukion välillä täytyy olla nähtävissä. Aikaisemmat perusteet eivät ole ohjanneet riittävästi paikallisten opetussuunnitelmien laatimista ja uusilla perusteilla halutaan turvata opetussuunnitelmien riittävä yhtenäisyys ja niiden perusteiden ohjattavuus.

2 Opetussuunnitelman perusteet nojaavat perusopetuslakiin ja asetukseen sekä valtioneuvoston tavoite ja tuntijakoasetukseen. Opetussuunnitelma täsmentää lain ja asetusten tavoitteita. Uudistuksen taustalla on myös oppimistulosten parantamisen tarve sekä tiedon ja oppimiskäsityksen edistäminen. Osalla yhdeksännen luokan oppilaista on todettu olevan liian heikot perustiedot ja taidot. Myös oppimisen tasossa on ollut nähtävissä alueellisia ja sukupuolten välisiä eroja. Uusi opetussuunnitelma korostaa yksilön tukemista kasvatuksessa, oppilaan yleisestä hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimista sekä yhteistyön tärkeyttä kotien ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on myös tasoittaa heikommista sosiaalisista oloista tulevien lasten opintietä. Oppilaista huolehtiminen, oppilashuolto ja oppilaan ohjaus ja on kirjattu aiempaa tarkemmin opetussuunnitelmaan. Tavoitteena on lisäksi nykyistä tiiviimpi kodin ja koulun välinen yhteistyö. Tehostunut oppilashuolto, monimuotoinen erityisopetus, oppimisen tavoitteellisuus ja vuorovaikutuksellinen arviointiprosessi ovat koulun uutta arkea, jossa oppilas, opettaja ja vanhemmat sitoutuvat yhteistyössä kukin omaan vastuuseensa. 1 2 luokkien aikaisempaa opetussuunnitelmaa laatinut työryhmä on valmistanut esiopetuksen jatkoksi opetustyötä tukevan eettisen kasvatuksen aineiston, joka on tämän opetussuunnitelman liitteenä. Kansainvälisyyden ja kulttuurisen moniarvoisuuden lisääntyessä on entistäkin tärkeämpää, että lapselle kehittyy selkeä identiteetti ja tietoisuus omista juuristaan. Merikivet Inhimillinen kestävä kehitys perustuu fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tasapainoon. Koulun tulee antaa oppilaalle taidot hakea, arvioida ja soveltaa yksittäisten oppiaineiden rajat ylittäviä tietokokonaisuuksia alati muuttuvassa maailmassa. Oppilaiden arviointi on ollut epäyhtenäistä. Uuden, valtakunnallisesti yhtenäisen opetussuunnitelman tavoitteena on oppilaan arvioinnin vertailtavuuden parantaminen.

3 Siihen pyritään siten, että perusteisiin on laadittu kielten opetusta varten taitotasoasteikot, hyvän osaamisen kuvaukset kouluaikaiseen arviointiin ja päättöarvioinnin kriteerit kaikkiin yhteisiin aineisiin. Päättötodistus on todistus perusopetuksesta koko oppimäärän suorittamisesta. Esiopetuksen antamat oppimisvalmiudet tulee hyödyntää alkuopetuksessa. 1 2 luokkien opetuksen päätavoite on saada valmiudet myöhempää opiskelua varten. Vuosiluokat 8 9 muodostavat perusopetuksen päättövaiheen, jonka tehtävänä on myös ohjata oppilasta jatko opintoihin ja kehittää valmiuksia toimia yhteiskunnassa ja työelämässä. Kieliryhmien välinen yhteistyö on kirjattu painotusalueeksi Pietarsaaren koulutustoimen strategioihin. Myös hallinto on kaikille perusopetuksen asteille yhteinen. Lähes kaikissa päivähoitoa ja esiopetusta antavissa päiväkodeissa toimii sekä suomen että ruotsinkielisiä ryhmiä. Myös henkilöstö on tottunut työskentelemään yhdessä. Tavoitteena on kaikkien opettajien organisoitu, tavoitteellinen yhteistyö. Pietarsaaren raatihuone Opetussuunnitelman perusteiden keskeiset muutokset Pietarsaaren keskustaa Opetuksen keskeisiä sisältöjä, kielikylpyopetusta, erityisopetusta, maahanmuuttajien opetusta, oppilashuoltoa sekä oppilaan hyvää osaamista on ollut pohtimassa työryhmiä, joihin on kuulunut luokanopettajia, lastentarhanopettajia ja asiantuntijajäseniä. O petussuunnitelmaa on uudistettu sekä yleisen osan että ainekohtaisten suunnitelmien osalta. Kokonaan uusia asioita ovat fysiikkakemian tulo alaluokille, perusopetuksen yhtenäistäminen, hyvinvoinnin tuen eli oppilashuollon tarkat suunnitelmat, arvioinnin yhtenäistäminen, hyvän osaamisen kriteerit ja kielien taitotasoasteikot.

4 Myös koulujen itsearviointi ja opetussuunnitelman toteutumisen arviointi, missä on onnistuttu ja missä on kehitettävää, on kirjattu opetussuunnitelmaan. Opetuksen järjestämisen lähtökohdissa perusopetuksen arvopohja ja tehtävä on määritelty tarkemmin, kuin aikaisemmassa opetussuunnitelmassa. Samoin opetuksen toteuttamisen kuvauksessa oppimiskäsitys, oppimisympäristö, toimintakulttuuri ja työtavat on kuvattu aiempaa täsmällisemmin. Eheyttämisen ja aihekokonaisuuksien teemat ovat ajanmukaistettuja. Aiemmassa opetussuunnitelmassa annettiin esimerkkejä ajankohtaisista teemoista, nyt käsittelyssä edellytetään etenemistä kohti keskeisiä kasvatus ja opetustyön päämääriä. Aihekokonaisuudet tulee sisällyttää oppiaineisiin ja niiden tulee näkyä koulujen toimintakulttuurissa, kun ennen toteutus tapahtui eri oppiaineiden yhteistyönä ja erillisinä projekteina. Aihekokonaisuuksien on oltava näkyvissä myös arvopohjassa. Aihekokonaisuudet ovat omaa tulkintaa ympäröivän maailman muutoksista: mikä ajassa on sellaista, jonka täytyy vaikuttaa koulutyöhön? Mikä muutoksissa on tärkeää juuri meidän alueellamme? Aihekokonaisuuksien käsittelyssä otetaan huomioon lapsen kehitysvaihe, sillä vastuun ottaminen on erilaista eri ikäkausina. Koulukohtaisissa tarkennuksissa on kuvattava tarkasti, miten aihekokonaisuudet toteutetaan omassa koulussa. Perusteista johdetaan suunnitelma siitä, milloin ja missä aineessa asiat käsitellään, miten muuten koulussa toimien niitä toteutetaan ja miten ne näkyvät koulun toiminnassa. Runebergin tupa Näkymä UPM:n tehtaille Äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelmassa kielen yhteisöllinen näkökulma ja vuorovaikutustaidot nousevat vahvemmin esille, prosessiajattelua ja perustaitojen oppimista korostetaan ja teksti nostetaan keskeiseksi tarkasteluyksiköksi. Kirjallisuudella on keskeinen asema ja verkkoviestintä tulee uutena asiana.

5 Toisen kotimaisen ja vieraan kielen tavoitteet jaetaan nyt alakohtiin kieli, kulttuuritaidot, oppimaan oppiminen ja viestintästrategiat. Sisällöissä taas käytetään jakoa tilanteet, aihepiirit sekä rakenteet. Lisäksi eri kielille määritellään erilaiset saavutustasot hyvässä osaamisessa. Liite: taitotasoasteikko Matematiikan opiskelussa pääpaino on uusissa perusteissa ajattelun kehittämisessä ja ajattelumallien oppimisessa. Matematiikan opetuksen velvoitetaan etenevän systemaattisesti ja korostetaan käsitteiden ja ajattelun esiin tuomista eri tavoin (välineet, puhe, kuvat, kirjoitus). Lisäksi tiettyjä sisältöjä on siirretty alkamaan pohjustamisen muodossa jo alemmilla vuosiluokilla. Ympäristö ja luonnontieto ovat 1 4 luokilla aineryhmä, joka sisältää biologian, maantiedon, fysiikan, kemian ja terveystiedon tiedonalat. Tämä mahdollistaa aineryhmän jäsentämisen kokonaisuuksiksi, joissa tarkastellaan oppilasta, ympäröivää maailmaa ja oppilaan toimintaa yhteisön jäsenenä. Lähtökohtana ovat oppilaan ympäristöön ja oppilaaseen itseensä liittyvät asiat, ilmiöt ja tapahtumat. Opetuksessa korostuvat elämyksellisyys, kokemuksellisuus ja vuorovaikutteisuus ja se tukeutuu tutkivaan ja ongelmakeskeiseen lähestymistapaan. Biologian ja maantiedon opetuksessa on kestävän kehityksen näkökulma painokkaammin esillä. Biologian opetuksessa korostuu lähiympäristön tutkiminen, maastotyöskentely ja lajien tunnistaminen. Maantieto keskittyy aiempaa enemmän oman kotiseudun tutkimiseen ja painottaa karttatyöskentelyn merkitystä. Alimmilla luokilla vahvistetaan terveystiedon oppiainesta. Ylempien luokkien maantiedon ja biologian sisällöt ovat ihmiskeskeisempiä, ympäristötietoisempia ja dynaamisempia, kuin aikaisemmin.

6 Aspegrenin puutarhaa Pedersören kirkko Fysiikan ja kemian opetus oppiaineena alkaa perusopetuksessa aikaisemmin. Tiedonalat ovat mukana opetuksessa jo 1 4 luokilla ja 5 6 luokilla erotetaan tuntijaon mukaisesti fysiikan ja kemian aihepiirit ja niihin sisältyy myös terveystiedon tavoitteita ja sisältöjä. 7 9 luokilla tavoitteita ja sisältöjä tarkennetaan ja järjestetään uudelleen fysiikan ja kemian osa alueiden pohjalta. Uskonnon tavoitteissa vahvistetaan oppilaan yleissivistystä ja elämänkatsomuksen rakentumista. Keskeiset sisältöalueet muodostavat aiempaa selkeämmät kokonaisuudet. Osa Vanhan Testamentin kertomuksista siirretään yläluokille, tilalle on tullut kristinuskon perusainesta. Uskonnon opetuksessa korostetaan juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin keskinäistä yhteyttä. Elämänkatsomustietoon on lisätty katsomuksellisen ajattelutaidon tavoitteita ja niihin liittyviä hyvän osaamisen kuvauksia. Opetuksessa pyritään esiopetuksesta lähtevään ja perusopetuksen kautta kulkevaan eheään linjaan, joka rakentuu neljän sisältöteeman varaan: moraalinen kasvu, kulttuuri identiteetti, ihmisoikeudet ja ympäristö. Musiikissa korostetaan oppilaan toiminnallisuutta ja musiikillista keksintää, sisältöjä on konkretisoitu ja oppimiskäsitystä tuodaan selkeämmin esille. Kuvataiteen tavoitteissa nykytaide otetaan selkeästi näkyviin ja painopistettä siirretään mediaan. Tietokonegrafiikka ja multimedia tulevat korostetummin esille, samoin oppiaineen sisäinen integraatio.

7 Pietarsaaren kaupungin museo Oppilaanohjauksessa korostetaan yhteisöllisyyttä ja tiedonhankintataitojen oppimista. Oppilaitoksen tulee laatia opetussuunnitelmaansa kuvaus, jossa määritellään oppilaanohjaustoiminnan periaatteet ja työnjako eri toimijoiden kesken. Oppilaanohjauksen luokkatuntien sisältöjen aihealueet tuodaan yksilöidysti esille. Uutta myös käsityön opiskelussa on tietotekniikan ja teknologian välineisiin tutustuminen. Suunnittelutaitoja ja kokonaisprosessin hallintaa korostetaan. Käsityön kokonaisuus selkiytyy, laajentuu ja konkretisoituu, kuten myös kotitaloudessa. Kotitalouden opetuksessa teemoja ajankohtaistetaan liittyen oman talouden hallintaan, kestävän kehityksen mukaisiin työtapoihin, monikulttuurisuuden haasteisiin ja aktiivisena kansalaisena toimimiseen. Liikunnan opetuksen suurin muutos on se, että terveystiedon oppiaines erotetaan liikunnan opetuksesta. Vuosiluokilla 1 4 opetus toteutetaan leikinomaisesti kohti lajitaitoja, kun taas 5 9 luokilla painotetaan lajitaitojen oppimista, niiden soveltamista ja fyysisen kunnon kehittymistä. Oppilaanohjaus ja ohjauksen järjestäminen kuvataan uudessa opetussuunnitelmassa kahdella tasolla: oppilaitoksen tehtävänä ja toimijoiden tehtävänä. Uutta on eri vuosiluokille jaettu rakenne (1 2, 3 6, 7 8). Maisema vesitornille Erityistä tukea tarvitsevia oppilaita varten ohjeistusta on täsmennetty, eikä eri erityisopetuksen ryhmien opetukseen laadita erillisiä perusteita. Yhteistyötä kodin ja koulun välillä täsmennetään ja velvoitetaan sen toteutumiseen. Opetussuunnitelmassa määritellään selkeämmin HOJKS:n laatiminen, erityisesti yksilölliset oppimäärät.

8 Hankkeisiin liittyy läheisesti myös opettajille suunnattu ope.fi koulutus, joka jakaantuu kolmeen taitotasoon. Hanketta on toteutettu myös Pietarsaaressa paikallisin kouluttajavoimin. Pietarsaaren koulupuisto Tieto ja viestintätekniikan opetuksen perustana tulee olla oppilaitoksen tietoja viestintästrategia, joka painottuu tietoteknisessä osaamisessa laadun kehittämiseen. Sen on oltava osa opetussuunnitelmaa ja kaikkien aineiden opetusta, ei vain irrallinen toimintasaareke. Tietoyhteiskuntahankkeisiin on saatu tukea Opetushallitukselta ja suunnitelmissa on kehittää kansainvälisiä projekteja, kuten kansainvälistä ystävyyskouluhanketta etwinning. Pietarsaaressa Tieto ja viestintätekniikan opetuskäytön strategia on laadittu vuosille Tietostrategian lähtökohtana on Vuosina toteutettu tietoyhteiskuntaohjelma, joka jakautuu osahankkeisiin: tietoyhteiskunnan kansalaistaidot, opetushenkilöstön koulutus, tietoteollisuuden ja uusmedian ammattilaisten koulutus, virtuaalikoulu ja virtuaaliammattikoulu, virtuaaliyliopisto, oppimisympäristöjen tutkimus, tietoyhteiskunnan rakenteet, digitaaliset oppimateriaalit ja verkkoopetuksen tekijänoikeudet. Perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan hankkeissa painopisteet ovat alueellisen tasa arvon edistäminen, kielivähemmistöjen aseman turvaaminen, kodin ja koulun välinen yhteistyö ja valinnaisen A kielen opetuksen kehittäminen. Strengbergin kello

9 1.2.3 Opetussuunnitelmaprosessi Pietarsaaressa T ähän opetussuunnitelmaan on sisällytetty soveltuvin osin Pietarsaaren kaupungin molemmille kieliryhmille käyttöön otettu esiopetussuunnitelma tarkistuksineen ja uudistuksineen sekä Pietarsaaren perusopetuksen opetussuunnitelma 1 2 luokille, joka on otettu käyttöön alkaen. Samoin 1 2 vuosiluokille aikaisemmin voimassa ollut opetussuunnitelma on laadittu opetushallituksen oppivelvollisille tarkoitetun perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaiseksi ja yhdistetty koko perusopetusta yhdistäväksi opetussuunnitelmaksi Pietarsaaren kouluissa toteutettavaksi vuosiluokilla 0 9. Perusteet kumoavat määräykset PL 14 1/011/1994, 26/011/1997, 4/011/1999 ja 63/011/2002. Laadinnassa on otettu huomioon muut lapsia ja nuoria koskevat päätökset, kaupungin kehittämisstrategia vuosille sekä tieto ja viestintätekniikan opetuskäyttöä ohjaava strategia vuosille , joka löytyy Pietarsaaren koulusivuilta. Tvt strategia Pikkuiset Tomtebon päiväkodin pihalla Opetushallituksen edellyttämät muutokset esiopetuksen opetussuunnitelmaan (Liite määräykseen 42/011/2003) 8, yhteistyö kodin kanssa 11 esiopetuksen oppilashuolto 19 opetussuunnitelman laatimisen järjestelyt sekä 20 opetussuunnitelmaan sisältyvät seikat on huomioitu ja kirjattu tähän asiakirjaan. Strengberg Etelänummen koulun oppilaiden näkökulmasta

10 Opettajan tulee opetuksessaan noudattaa opetuksen järjestäjän vahvistamaa opetussuunnitelmaa ja valtakunnalliset ja paikalliset perusopetusta koskevat päätökset muodostavat perusopetusta ohjaavan kokonaisuuden. Nämä päätökset ovat perusopetuslaki ja asetus valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta esi ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet opetuksen järjestäjän hyväksymä opetussuunnitelma opetussuunnitelmaan perustuva perusopetusasetuksen 9. :n mukainen vuosittainen suunnitelma Kaiken kaikkiaan tähän opetussuunnitelmaan kirjatut asiat ovat pitkälle sellaisia, että niitä on jo tehty aikaisemminkin. Nyt valmis aineisto on koottu yksiin kansiin eri lähteistä ja päivitetään vastaamaan nykypäivää. Tarkistuksia jatkettiin lukuvuoden 2004 keväällä ja lukuvuonna , tehtiin vertailuja valtakunnalliseen normitekstiin ja lisättiin puuttuvia asioita. Kevätlukukauden 2005 alusta aloitettiin opetussuunnitelman kokoaminen. Siihen yhdistettiin vuosiluokkien 1 2 aikaisempi opetussuunnitelma ja esiopetuksen opetussuunnitelman pääkohdat, yhtenäistettiin kirjoitusasu ja tarkistettiin asiasisältö. Lausuntokierros järjestettiin siten, että luonnoksia ovat lukeneet ja korjanneet sekä koulutoimenjohtaja että opettajat. Huhtikuussa 2005 opettajille järjestettiin veso päivän tilaisuus, jossa luonnos tarkistettiin, täydennettiin ja korjattiin ryhmissä. Opetussuunnitelman taitto ja kuvitus ovat edenneet rinnakkain kouluportaalin ja opetussuunnitelman verkkoversion kanssa toukokuuhun 2005, jolloin opetussuunnitelmaluonnos hyväksyttiin Pietarsaaren päivähoito ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa. Prosessin organisointia varten nimettiin syksyllä 2003 prosessinohjaajien työryhmä ja opetussuunnitelmatyön johtoryhmä, joissa työstettiin aine ja aiheryhmiltä saatuja luonnoksia. Luonnokset esiteltiin, käsiteltiin ja hyväksyttiin, jonka jälkeen prosessinohjaajat työstivät niitä eteenpäin. Pietarsaaren kirkko

11 Kouluttautuminen uuteen opetussuunnitelmaan Opetussuunnitelmaprosessin tavoitteena on ollut tutustuttaa ja kouluttaa opettajat uuden opetussuunnitelmien tuomiin muutoksiin opetus ja kasvatustyössä, sekä pyrkiä muuttamaan toimintamalleja käytännön koulutyössä uutta oppimiskäsitystä läheneviksi. Kouluttautuminen aloitettiin syyslukukauden 2003 alussa opettajien vesopäivän informaatiotilaisuudella. Prosessin etenemisestä ja ajankohtaisista asioista on tiedotettu johtoryhmän välityksellä. Lukukauden alkaessa prosessinohjaajat kertoivat opettajille opetussuunnitelman sen hetkisestä vaiheesta. Kaksi aineryhmän edustajaa esitteli tilaisuudessa oman ryhmänsä luonnokset ja opettajat keskustelivat ryhmissä muun muassa erityisopetuksesta, pietarsaarelaisuudesta ja tekivät ehdotuksiaan uuteen opetussuunnitelmaan tutustumisesta ja kouluttautumisesta. Opetussuunnitelman yhtenäisyyden takaamiseksi on tehty yhteistyötä eri opettajaryhmien välillä sekä käytetty asiantuntijoiden ja vanhempien näkemyksiä tukena. Periaatteena on ollut, että opetussuunnitelmatyöryhmissä on mahdollisimman monta eri asteen tai alan opettajaa tai muuta asiantuntijaa. Portti kesään Opetussuunnitelma on oppilashuoltoa sekä kodin ja koulun yhteistyötä koskevalta osalta laadittu yhteistyössä kunnan sosiaali ja terveydenhuollon toimenpanoon kuuluvia tehtäviä hoitavien asiantuntijoiden kanssa. Rehtoreista ja koulutoimenjohtajasta koostunut ryhmä on työstänyt arviointiosan ja todistusmallit. Työryhmät valmistelivat luonnoksensa kansallisten perusteiden pohjalta lukuvuoden aikana. Työtä on jatkettu lukuvuoden ajan. Opetussuunnitelma koostuu lukujen 1 6 yleisestä osasta sekä luvun seitsemän ainekohtaisesta osasta.

12 Yleisessä osassa kuvataan opetussuunnitelmaa, sen laadinnan perusteita, toimintaympäristöä, arvoperustaa, oppimisympäristöä sekä esitellään tuntijako. Myös kodin ja koulun yhteistyö sekä oppilashuollon ja erityisopetuksen organisointi sisältyvät tähän jaksoon. Arviointiluvussa käsitellään niin oppilasarviointia kuin kouluyhteisön arviointiakin. Opetussuunnitelman toteutumisen seuraaminen ja arviointi kirjataan myöhemmin tähän opetussuunnitelmaan. Luvussa 9 esitellään kielikylpyopetuksen ruotsin ja suomen kielten opetussuunnitelma vuosiluokille 1 9. Opetussuunniteman päätavoitteena on perusopetuksen yhtenäistäminen koko ikäluokkaa käsittäväksi, saumattomaksi kokonaisuudeksi. Kun perusopetusta aletaan toteuttaa uuden opetussuunnitelman pohjalta, on erityisen tärkeää varmistaa, että opettajat saavat täydennyskoulutusta ja työn kehittämiseen tarvittavat uudet tiedot ja virikkeet. Syksyn satoa

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2016 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 46, 26.05.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta, 57, 16.06.2016 57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi

Lisätiedot

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN Uudistustyön suunta Missä perusteiden linjauksissa muutos ilmenee? (1) Koulun ja opetuksen suhde muuttuvaan yhteiskuntaan Arvoperusta, tehtävä ja velvoitteet Toimintakulttuuri ja koulutyön järjestäminen

Lisätiedot

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 Opetus- ja kasvatuslautakunta 42 26.04.2016 Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 129/12.00.01/2016 OPEKAS 42 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254,

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10.1 Kuntakohtainen arviointi Uudistuneen perusopetuslain (628/1998) mukaan opetuksen järjestäjän tulee arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta.

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman Muutokset luku 1 2019 perusteiden 2014 mukainen opetussuunnitelma Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin hyväksymä 16.6.2016

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016...

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... 4 40, KASKO 19.5.2015 17:30 Sivu 2 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan opetussuunnitelmaprosessissa? Miten tänä syksynä edetään? Aikataulu Valtioneuvoston

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA Sisällys LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA... 1 1.1 Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma... 1 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet...

Lisätiedot

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä 1. Opetussuunnitelmassa päätetään perusopetuksen

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten perusopetus

Uudistuva aikuisten perusopetus Uudistuva aikuisten perusopetus 15.5.2017 Leena Nissilä Teijo Koljonen Opetushallitus Turvapaikanhakijatilanteesta ja muusta maahanmuutosta johtuvat toimet OKM:n hallinnonalalla OKM: Ohjausryhmän ja valmisteluryhmän

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

Horisontti

Horisontti Horisontti 19.11.2015 Vuosiluokkaistaminen. Mitä tehdään ennen sitä? Oppimiskäsitys Eriyttäminen ja oppimisen tuki Oppiaine Laaja-alainen osaaminen Oppimisen arvioinnin periaatteet Oppimisympäristöt Tärkeää

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 18.4.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS Oppivelvollisille tarkoitetun perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS Oppivelvollisille tarkoitetun perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004 DNO 4/011/2009 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Perusopetuksen järjestäjille PÄIVÄMÄÄRÄ 16.3.2009 Voimassaoloaika 16.3.2009 alkaen toistaiseksi Säännökset joihin toimivalta määräyksen Perusopetuslaki

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa OPStuki 2016 TYÖPAJA 3 Rauma 23.9.2015 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet: luku 4.2. Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Opetushallituksen esiopetuksen

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa 1.4 (s 15) Painotettu opetus kuvataan painotetun opetuksen tuntijako

Lisätiedot

Perusopetuksen tuntijako

Perusopetuksen tuntijako Opetus- ja kasvatuslautakunta 117 26.11.2015 Perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 998/12.00.01/2015 OPEKAS 117 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254, koulutoimenjohtaja Per-Olof Nyström

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010 Hyvinkää Järvenpää Kerava Riihimäki Tuusula Sisällysluettelo 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat 3 2. Perusopetukseen valmistavan

Lisätiedot

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa EDUCA 24.1.2014 Irmeli Halinen ja Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Verkkosivut: oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh Sivistys- ja Sivistys- ja Sivistys- ja 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 45/12.00.01/2016 Sivistys- ja 01.03.2016 18 Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten perusopetus

Uudistuva aikuisten perusopetus Uudistuva aikuisten perusopetus 29.8.2017 Leena Nissilä Teijo Koljonen Opetushallitus Turvapaikanhakijatilanteesta ja muusta maahanmuutosta johtuvat toimet OKM:n hallinnonalalla OKM: Ohjausryhmän ja valmisteluryhmän

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AIHEKOKONAISUUDET

PERUSOPETUKSEN AIHEKOKONAISUUDET PERUSOPETUKSEN AIHEKOKONAISUUDET Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmän kokous 27.1.2010 Opetusneuvos Aihekokonaisuuksien määrittely vuoden 2004 perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 17.5.2017 Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Uudistusprosessin aikataulu Eduskunta hyväksyi 29.12.2016 perusopetuslain

Lisätiedot

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen Sivistyslautakunta 42 25.05.2016 Sivistyslautakunta 85 17.11.2016 Sivistyslautakunta 36 15.05.2017 Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa 1.8.2016 alkaen Sivltk

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Tästä on kyse perusopetuslaissa (628/1998,

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelun lähtökohtia Valtioneuvoston asetus (942/2014) Tavoitteet 2 Kasvu sivistyneeksi yhteiskunnan jäseneksi 3 Tiedot

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista

Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista Lukiopäivät 13.11.2013 Opetusneuvos Eija Kauppinen Opetusneuvos Tiina Tähkä OPETUSHALLITUS 1 2 Maailma on hämmentävä paikka! Osaamisen 7.11.2013

Lisätiedot

ASIAKIRJAT, JOIHIN YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN KEHITTÄMINEN PERUSTUU

ASIAKIRJAT, JOIHIN YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN KEHITTÄMINEN PERUSTUU ASIAKIRJAT, JOIHIN YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN KEHITTÄMINEN PERUSTUU Perusopetuslaki 628/1998 Perusopetusasetus 852/1998 Valtioneuvoston asetus perusopetuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta

Sonkajärven kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 26.2.2014 11 liitenro 2 Sonkajärven kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 26.2.2014 11 Sonkajärven kunnan perusopetukseen valmistavan opetuksen

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus 15.4.2010 Helsinki, Paasitorni Taiteen perusopetuksen kehittäminen Opetustuntikohtaisen taiteen perusopetus:

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Joensuun seudun opetussuunnitelma Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan: mitkä arvot ohjaavat oppimista

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Tiina Tähkä tiina.tahka@oph.fi MAOL Pori 6.10.2012 1 Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Kotiinpäin Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2011

Kotiinpäin Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2011 Kotiinpäin Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2011 29.4.2011 Timo Lankinen pääjohtaja Opetushallitus Laadukas opetus (sekä mahdollisuus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin kaikkina

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 17.3.2005, 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus Perusopetuksen oppimäärän suorittaneille

Lisätiedot

Uskonnonopetuksen uusi OPS. KM, väitöskirjatutkija Raili Keränen-Pantsu Agricola, Seurakuntaopisto

Uskonnonopetuksen uusi OPS. KM, väitöskirjatutkija Raili Keränen-Pantsu Agricola, Seurakuntaopisto Uskonnonopetuksen uusi OPS KM, väitöskirjatutkija Agricola, Seurakuntaopisto Katsomusaineet: uskonto ja elämänkatsomustieto Katsomusaineet Uskonto Ev.lut, ort. Islam, juut.,katol., Bahai, mormonit, Kristiyhteistö,

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA LIEKSAN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 1.8.2016 alkaen Hyväksytty Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnassa 15.6.2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Ops-koordinaattori Tuija Vänni 16.3.2016 Vänni 2016 1 4.3: Eriyttäminen opetussuunnitelman perusteissa ohjaa työtapojen valintaa perustuu

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö. Info lyseon lukiolla

Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö. Info lyseon lukiolla Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö Info lyseon lukiolla 8.9.2015 Yleistä 16 ainekohtaista kirjoitustiimiä (1-2, 3-6 ja 7-9 ope) 3 yleisen osan kirjoitustiimiä Esiopetuksen työryhmä Ohjausryhmä Mukana normaalikoulu

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Opetussuunnitelman arvopohja ja tuntijako

Opetussuunnitelman arvopohja ja tuntijako Opetussuunnitelman arvopohja ja tuntijako Outi Rinne 16.3.2016 Perusopetuksen ohjausjärjestelmä (1.1) Perusopetuksen ohjausjärjestelmän tarkoituksena on varmistaa koulutuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu Ritva Järvinen

Yleissivistävä koulutus uudistuu Ritva Järvinen Yleissivistävä koulutus uudistuu 12.2.2010 Ritva Järvinen Opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen/ yksikön päällikkö Yleissivistävä koulutus uudistuu; tavoitteet ja tuntijako 2009-2010 Opetusministeri

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh.

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 24 19.09.2017 24 Perusopetuksen

Lisätiedot

Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen

Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen Tiina Pilbacka-Rönkä Valteri, Mikael 2.5.2017 Tiina Pilbacka-Rönkä PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS Valmistavan opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden

Lisätiedot

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen Sivistyslautakunta 42 25.05.2016 Sivistyslautakunta 85 17.11.2016 Sivistyslautakunta 36 15.05.2017 Sivistyslautakunta 45 29.06.2017 Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan

Lisätiedot

TIINA VÄLIKANGAS OPETUSSUUNNITELMA 2014

TIINA VÄLIKANGAS OPETUSSUUNNITELMA 2014 TIINA VÄLIKANGAS OPETUSSUUNNITELMA 2014 OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUKSEN TAUSTATEKIJÄT Koulua ympäröivä maailma on muuttunut paljon 2000-luvun alusta globalisaation vaikutukset ja kestävän tulevaisuuden haasteet

Lisätiedot

Opetussuunnitelmaprosessi Helsingin kaupungissa. Outi Salo 3.10.2014

Opetussuunnitelmaprosessi Helsingin kaupungissa. Outi Salo 3.10.2014 Opetussuunnitelmaprosessi Helsingin kaupungissa Outi Salo 3.10.2014 Koulutuksen järjestäjät ja oppilasmäärät Kaupungin koulut - Suomenkieliset - ruotsinkieliset Koulujen määrä 99 21 oppilasmäärä 37 379

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN LAADINTA Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN LAADINTA Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN LAADINTA 2012-2016 15.3.2012 Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS KOULUN OPETUSSUUNNITELMA ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma KUNNAN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä 4.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Opetusneuvos OPH KE/OH www.edu.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä

Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä Valtuusto 47 22.05.2017 Suomenkielinen 4 05.02.2019 koulutusjaosto Aloite kieltenopetuksen varhentamisesta/kokoomuksen valtuustoryhmä 1698/12.00.01/2016 KV 130 Valtuusto 5.9.2016 Kokoomuksen valtuustoryhmä

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 -2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 Kokouskutsu Torstaina 11.2.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8.

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8. Kaupunginhallitus 148 10.05.2016 Kaupunginhallitus 218 27.06.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8.2017 alkaen 1345/07.05/2017 KH 10.05.2016 148 Perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu

Yleissivistävä koulutus uudistuu Yleissivistävä koulutus uudistuu Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus Opetusalan johtamisen foorumi / Lukion uudistamisen johtaminen Helsinki 5.6.2013 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Erja Vitikka Opetusneuvos Vuoden 2014 opetussuunnitelman perusteiden päälinjauksia Lainsäädännön määrittelemän arvioinnin pedagogisen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten. perusopetus. Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma. Opetus- ja kulttuuriministeriö

Uudistuva aikuisten. perusopetus. Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma. Opetus- ja kulttuuriministeriö Uudistuva aikuisten perusopetus Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma Annika Bussman Opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Teijo Koljonen Opetusneuvos Opetushallitus

Lisätiedot

3 OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 3.1 OPPIMISKÄSITYS

3 OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 3.1 OPPIMISKÄSITYS 3 OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 3.1 OPPIMISKÄSITYS Opetussuunnitelman perusteet on laadittu perustuen oppimiskäsitykseen, jossa oppiminen ymmärretään yksilölliseksi ja yhteisölliseksi tietojen ja taitojen rakennusprosessiksi,

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. Mikko Hartikainen Minna Muukkonen. Taiteen perusopetuksen hyvä hallinto Hakaniemenranta 6 Helsinki, Opetushallitus

Tilaisuuden avaus. Mikko Hartikainen Minna Muukkonen. Taiteen perusopetuksen hyvä hallinto Hakaniemenranta 6 Helsinki, Opetushallitus Tilaisuuden avaus Mikko Hartikainen Minna Muukkonen Taiteen perusopetuksen hyvä hallinto 15.11.2010 Hakaniemenranta 6 Helsinki, Opetushallitus OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN UUDISTAMINEN Esiopetuksen ja

Lisätiedot

Aarnivalkean koulun opetussuunitelmamuutokset LIITE 1

Aarnivalkean koulun opetussuunitelmamuutokset LIITE 1 Aarnivalkean koulun opetussuunitelmamuutokset 1.8.2018- LIITE 1 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 9.4.18 ylimääräisessä kokouksessaan, että varhennettu kieli aloitetaan kaikissa Espoon kouluissa

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä heinäkuuta 2012. 422/2012 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä heinäkuuta 2012. 422/2012 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 4 päivänä heinäkuuta 2012 422/2012 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelma laaditaan opetussuunnitelman perusteiden ja kunnan opetussuunnitelman sisälle siten, että koulukohtaisia

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 28 päivänä kesäkuuta 2012 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja

Annettu Helsingissä 28 päivänä kesäkuuta 2012 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja Annettu Helsingissä 28 päivänä kesäkuuta 2012 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA OPETUSTOIMESTA JA OPISKELUHUOLLOSTA

AJANKOHTAISTA OPETUSTOIMESTA JA OPISKELUHUOLLOSTA AJANKOHTAISTA OPETUSTOIMESTA JA OPISKELUHUOLLOSTA Johtaja Jorma Kauppinen Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät Helsinki 27.11.2014 Lain käsitteet Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki Opetussuunnitelman

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus - työpaja Pro lukio -seminaarissa. Anu Halvari Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus - työpaja Pro lukio -seminaarissa. Anu Halvari Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus - työpaja 4.11.2016 Pro lukio -seminaarissa Anu Halvari Opetushallitus Opetussuunnitelman tehtävä LL 629 / 1998 11 Opetussuunnitelma: Koulutuksen järjestäjän tulee hyväksyä opetussuunnitelma.

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus etenee globaaleja haasteita koulutuksessa

Opetussuunnitelmauudistus etenee globaaleja haasteita koulutuksessa Opetussuunnitelmauudistus etenee globaaleja haasteita koulutuksessa Johtaja Jorma Kauppinen Peruskoulujen ja lukioiden kansainvälisyyspäivät 21.11.2013 Kuopio Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Suitsutusta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi YMPÄRISTÖOPPI Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Rakentaa perusta ympäristö- ja luonnontietoaineiden eri tiedonalojen osaamiselle Tukea oppilaan

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN KUNTA Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä

SUOMUSSALMEN KUNTA Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä Liite 4 koskeva suunnitelma (HOJKS) Perustiedot: Koulu: lukuvuosi päiväys luokka Suunnitelman laatiminen ja käytetyt asiakirjat : Oppilaan nimi ja osoite: Syntymäaika Huoltaja(t) laatimisesta vastaavat

Lisätiedot