Suloista suvea kaikille!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suloista suvea kaikille!"

Transkriptio

1 1 Kesänumero Kesä-heinäkuu 2018 Suloista suvea kaikille!

2 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Helatorstaina vietimme perinteistä Kylämajajuhlaa 88 kävijän kanssa. Kylämajan tämän vuoden teema on Rauha & Rakkaus ja näissä juhlissa halusimme korostaa nimenomaan rauha-teemaa. Siihen liittyy oleellisesti moninaisuuden hyväksyminen ja arvostaminen. Kylämaja on monikulttuurinen upea paikka ja todistetusti kävijämme edustavat aikakin 38 eri kansalaisuutta. Kalliolan Setlementin arvojen mukaan me Kylämajassa edistämme yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta sekä puolustamme oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Juhlapuheessani siteerasin kuuluisien henkilöiden ajatuksia rauhasta. Martin Luther King on sanonut: Rauha ei tarkoita vain ristiriitojen poissaoloa, vaan oikeudenmukaisuuden läsnäoloa. Ja Mahatma Gandhi on puolestaan sanonut: Rauhaan ei ole tietä. Rauha on tie. Lausuin juhlissa myös Eino Leinon runon Rauha, jonka kautta haluan tässä kiittää kuluneesta keväästä ja toivottaa kaikille Kylämajan upeille kävijöille, vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille oikein aurinkoista ja rentouttavaa kesää! Mitä on nää tuoksut mun ympärilläin? Mitä on tämä hiljaisuus? Mitä tietävi rauha mun sydämessäin, tää suuri ja outo ja uus? Minä kuulen, kuink kukkaset kasvavat ja metsässä puhuvat puut. Minä luulen, nyt kypsyvät unelmat ja toivot ja tou ot muut. Kaikk on niin hiljaa mun ympärilläin, kaikk on niin hellää ja hyvää. Kukat suuret mun aukeevat sydämessäin ja tuoksuvat rauhaa syvää. Kylämajassa kohdataan! Kesäisin terveisin, Mari Kuvassa Mari ja asukastalokoira Oili. Oilia saa tulla silittämään.

3 3 AS U K AS TA L O N Y H T E Y S T I E D O T Olemme osoitteessa Matinkatu 7 (Matinkylä, Espoo), kerrostalon kivijalassa, vastapäätä Matinkylän vanhaa Ostaria. Pääsisäänkäynti on Matinkadun ylittävän kävelysillan vieressä. Kesän aukioloajat: ma - pe klo suljettu klo 9-15 Viikonloppuisin asukastalo on suljettu (mahdollinen toiminta on ryhmänohjaajien vastuulla). Kesäisin terveisin: Abeba, Aila, Annastiina, Elizabeth, Eric, Mahamud, Mari, Pertti, Pia, Qusai ja Regina Asukastalo Kylämaja verkossa Ilmoitamme ajankohtaisista asioista lähinnä Facebook-sivuillamme kiitos, että tykkäät meistä! Kannattaa silloin tällöin tykätä/kommentoida myös sivun julkaisuja, jotta näymme uutisvirrassasi. Kotisivuiltamme löydät laajemmat kuvaukset toiminnastamme, mutta niitä emme päivitä yhtä usein kuin Facebook-sivua. Kuvia ja videoita Kylämajasta löydät täältä:

4 4 Y H T E I S T Y Ö K U M P P A N I N A E S P O O N M I E L E N T E R V E Y S Y H D I S T Y S E M Y R Y Emyn toimintaa Emyn kohtaamispaikat Meriemy Kivenlahdessa ja Lilla Karyll Espoon keskuksessa ovat avoinna koko kesän ma - pe klo ! Lisätietoja: Nauti kesästä Kalliolan kesäkodissa! Rauhaa, saunaa ja luontoa Helsingin Laajasalossa! Kalliolan kesäkoti sijaitsee metro- ja bussimatkan päässä Helsingin keskustasta. Upealla merenrantatontilla sijaitseva kesäkoti koostuu mökkirakennuksesta sekä erillisestä rantasaunasta ja tarjoaa mahdollisuuden mökkitunnelmaan kaupungissa. Kesäkodilla voi grillata, viettää aikaa, pelata tai vaikkapa käydä soutelemassa. Merenrantasaunalla saa mahtavat löylyt, jonka kruunaa pulahdus mereen. Kesäkoti on mainio paikka ryhmien päiväretkille, kesäkokouksille ja saunailloille. Mökkitupaa ja saunaa voi varata yhdessä tai erikseen. Yöpymiseen kesäkodilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta. Tervetuloa viettämään päivää Laajasaloon! Yleinen saunavuoro on asti joka lauantai. Naiset saunovat klo 16-18, miehet klo Hinta on 8 /kerta ja 100 kausimaksu. Lisätietoja: Osoite: Mankelipolku 8, Helsinki

5 5 Kesä-heinäkuussa avoinna olevia kohtaamispaikkoja Espoossa Olarin seurakunnan Chapple-tila, Iso Omena kauppakeskus, uusi osa, 2. kerros Avoinna ma - pe klo Espoon kaupungin Asukastila Kivenkolo Merisaapas 1 A, Espoonlahti Avoinna koko kesän ma - to klo 9-16, pe klo 9-14 Kalliolan setlementin Kohtaamispaikka Askel Pappilantie 5, Espoon keskus Avoinna ma-pe klo pe asti ja jälleen elokuun alusta. Helsingissä Kalliolan setlementin Pasilan asukastalo Topparikuja 2, Itä-Pasila Suljettu Avoinna jälleen alkaen klo 9-15.

6 6 Y H T E I S T Y Ö K U M P P A N I N A ESPOON KAUPUNKI Palveluohjausta ja neuvontaa Kylämajassa tarjoaa joka arkipäivä kaupungin sosiaaliohjaaja Pia Hänninen, p , pia.m.hanninen@espoo.fi. Pia on tavattavissa Ison Omenan Palvelutorilla viikoilla 26 ja 27. Kesälomalla Y H T E I S T Y Ö K U M P P A N I N A MLL PERHEKAHVILA PERHEKAHVILA INTERNATIONAL FAMILY CAFÉ Jatkaa Kylämajassa jälleen ke (keskiviikkoisin klo 14-17) Toiminnan järjestää MLL Etelä-Espoo

7 7 Kylämajan kahvikioski Joka arkipäivä myynnissä tuoksuvaa pullaa ja hyvää kahvia, teetä tai kaakaota (á 0,50-1 ). Makoisat maistuvaiset kruunaat hyvällä juttuseuralla ja päivän lehdillä. Lämpimästi tervetuloa! PS. Keittopäivät jatkuvat jälleen syksyllä!

8 Kiusatusta auttajaksi Kylämajan pitkäaikainen vapaaehtoinen Oscar 8 Kokeile vapaaehtoistyötä, ehdotti eräs ystävä Oscar Mendez Fernandezille syksyllä Oscar oli tuolloin masentunut, sillä ahkera työnhaku ei tuottanut tulosta. Hän oli kärsinyt pitkään vakavasta koulukiusaamisesta ja suoritti kesken jääneitä peruskouluopintojaan vasta aikuisena. Teknologiaihmisenä etsin sitten vapaaehtoistoiminnan vaihtoehtoja netistä ja löysin Espoon vapaaehtoisverkoston kautta tiedon, että Kylämajassa kaivataan tietotekniikan taitajaa, Oscar kertoo. Toimintaa suunniteltiin ja kokeiltiin eri muodoissa jonkin aikaa. Huhtikuussa 2013 käynnistyi kaikille avoin ATK-luokka, joka siis tänä vuonna 10. huhtikuuta täytti viisi vuotta. Vähitellen tieto ryhmästä levisi ja kävijät oppivat, mistä saavat asiantuntevaa apua tietoteknisissä ongelmissa. Hieman myöhemmin Oscar perusti vielä Tietotekniikan ABC -ryhmän ja aloitti lisäksi yksityistuntien pitämisen. Vuonna 2015 hän valmistui Omniasta datanomiksi. Työ Kylämajassa on kasvattanut itsetuntoani hirmuisesti. Minusta on tuntunut, että ensimmäistä kertaa elämässäni osaamistani arvostetaan, Oscar miettii ja jatkaa: Tämä on ollut suuri asia minulle. Kylämajan työntekijät saavat usein kuulla Oscaria kiiteltävän siitä, että hän on kärsivällinen ja ystävällinen eikä suhtaudu alentuvasti oppilaisiinsa. Yritän pitää tunnit maalaisjärkitasolla ja opetan esimerkkien avulla rauhalliseen tahtiin. Oppilaat tuovat omat koneet mukanaan. Oscar lähettää seuraavanlaisia terveisiä vapaaehtoistyötä harkitseville: Kannattaa ottaa huomioon, että se vaikuttaa elämään monella tavalla. On huolehdittava omasta jaksamisesta, sillä työ vie mukanaan ja menee niin sanotusti ihon alle. Silloin rajaaminen on tärkeää, oma elämä ja vapaaehtoistyö on pidettävä erillään. Myös ryhmän säännöistä kiinni pitäminen on ollut tärkeää. Minä olen vastuuntuntoinen, yritän auttaa parhaani mukaan niin, että henkilö joka tulee tänne, lähtee onnellisempana tai hänellä on vähemmän huolia näissä asioissa. Oscarin mukaan vapaaehtoistyö on ollut palkitsevaa, koska palaute on välitöntä. Työhön liittyy paljon pieniä hyviä hetkiä, haasteita tai huonoja hetkiä on ollut vain vähän.

9 9 Miten Oscar sitten virkistyy ja huolehtii omasta jaksamistaan? Rentoudun tietokoneen ääressä, pelaan pelejä ja katson sarjoja. Matkustelen myös paljon ja tapaan kansainvälisiä ystäviäni cosplay-piireistä, viimeksi olin alan messuilla Kööpenhaminassa. Lukijoille tiedoksi, että cosplay, pidemmin costume play, on harrastus, jossa pukeudutaan esimerkiksi manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi. Cosplay on alun perin kehittynyt Yhdysvalloissa järjestetyissä scifi-tapahtumissa. Entä kaipaatko vastapainoa digimaailmalle? Välillä tulee tunne, että en välitä ja saan tarpeekseni sosiaalisista verkostoista. Silloin kirjaudun ulos ja pidän taukoa, Oscar toteaa. Mitä Oscar sanoisi ihmisille, jotka ovat huolissaan esimerkiksi lapsista ja nuorista, jotka pelaavat liikaa tai viettävät aikaa sosiaalisessa mediassa? Ymmärrän huolet jossain määrin, jotkut huolet ovat aiheellisia, mutta niitä ei pidä suurennella. Nykyään voi hyödyntää vaikkapa sovelluksia, joiden avulla voi rajoittaa joko omaa tai esimerkiksi lapsen liiallista kännykän käyttöä, Oscar vastaa. Hän huomauttaa kuitenkin, että verkko ei suinkaan aina eristä ihmisiä Oscar itse on saanut monet parhaista ystävistään sosiaalisen median välityksellä. Juuri tätä kautta hän on liittynyt cosplay-yhteisöönkin, jossa ihmiset ovat samoista asioista kiinnostuneita ja ajavat positiivisia asioita. Oscarin ystävä Mia on kiusaamista vastaan toimiva kuuluisa yhdysvaltalainen cosplay-ammattilainen, joka järjestää hyväntekeväisyyskampanjoita. Myös Oscar haluaa jatkaa työtä koulukiusaamisen vähentämiseksi: Haluan opiskella kokemuskouluttajaksi, joita kutsutaan puhumaan omista kokemuksistaan kouluihin ja erilaisiin tilaisuuksiin. Se mitä itse koin nuorena, on vaikuttanut siihen, että haluan auttaa myös näin Kalliolan Setlementin vapaaehtoisena. Asukastalo Kylämaja ja Kalliolan Setlementti kiittävät Oscaria pitkäjänteisestä, merkittävästä työstä! Oscar ystävänsä Mian kanssa cosplaymessuilla.

10 10 Kylämajan viikkoryhmät Muut ryhmät ovat kesätauolla - jatkuvat elo-syyskuussa. Maanantaisin Hannun musabasaari klo ma asti Perjantaisin Kauneustuokio klo 10-12, pe viimeinen kerta! Omatoiminen VIKATIKKI-käsityökahvila Kylämajan olo- tai pianohuoneessa pe klo Lauantaisin Miniatyyrikerho klo asukastalon kellarissa. Sisäänkäynti Matinkadun puolelta.

11 11 Ryhtyisitkö syksyllä vapaaehtoiseksi? Vapaaehtoinen kielikummi Vapaaehtoinen suomea hyvin osaava tapaa suomen kielen opiskelijaa noin kerran viikossa tai kahdessa molempien aikatauluihin sopivasti - paikan pari voi sopia itse. Tavallisen ihmisen tavallisin tiedoin ja taidoin opetetaan, kiinnostus kieleen ja uusiin ihmisiin riittää! Monet harrastavat yhdessä, käyvät kävelyllä tai kahvilla, kirjastossa tai shoppailemassa - puhumisen harjoittelu on usein opiskelijalle tärkeintä. Kokeile kuinka kivaa on olla kielikummi! Vapaaehtoinen suomen kielen opettaja Suomen kielen alkeisopetuksen ryhmään maanantaisin klo kaivataan lisävahvistusta syksyllä. Opetuskokemusta ei edellytetä. Kieltä opetetaan rennossa ilmapiirissä yhdessä Kylämajan opiskelijoiden ja muiden vapaaehtoisten kanssa! Lisätietoja: annastiina.ylistalo@kalliola.fi, p

12 12 Terveisiä Äijäryhmästä Ryhmämme täytti kuusi vuotta. Juhlistimme sitä yhteisellä lounaalla Orient Express -ravintolassa. Sitsissämme joimme vielä täytekakkukahvit porukalla (kuva alla). Ryhmän toiminta oli alkuvuodet vilkasta. Kävimme mm. teattereissa, elokuvissa, museoissa, saaristoajeluilla ja retkillä ulkoilualueilla. Kesäteatterireissuille pyysimme mukaan myös Kylämajan leidit. Mukavia reissuja. Luentoja terveyteen liittyvistä eri aiheista kertyi toistakymmentä. Niistä monet olivat kaikille avoimia. Sitseissä riitti kaikenlaisia aivonystyröitä hierovia tehtäviä. Vakiona aivojumppa, joka kiersi viikoittain aina ÄIJÄLTÄ ÄIJÄLLE. Anagrammitehtävät, tulitikkutehtävät ja monet muut vastaavanlaiset tehtävät olivat ohjelmassa. Harrastimme myös mm. pienimuotoista avustustoimintaa Matinkylän Kappelin kautta. Keräsimme muutaman kerran vuodessa kolehdin Matinkylän yksinhuoltajaäideille. Mutta vuodet vierii, ÄIJÄT vanhenee, askel lyhenee ja hidastuu. Samoin käy myös muille toiminnoille. Huomioiden ryhmämme keski-iän (n.75 vuotta), voi hyvin ymmärtää miksi olemme tulleet seuraavaan tilanteeseen. Aluksi vieraat ihmiset tutustuvat toisiinsa, toimintatavoista ja periaatteista sovitaan ja ryhmän toiminta vakiintuu. Jos ryhmä ja sen toiminta pysyy muuttomana vuosia, siihen tulee helposti puuduttavaa toistoa, joka ei anna enää ryhmäläisille sitä, miksi se alun perin muodostettiin. (Lainaus aiemmasta ÄIJÄ-viestistä.) Yllä mainittu asia näkyy selvästi tällä hetkellä ryhmässä. Se on ollut liian kauan yhden henkilön varassa.

13 13 Ryhmästä on poistunut kaksi ÄIJÄÄ viime vuoden puolella (Eikka ja Timo) ja pientä liikehdintää on havaittavissa nytkin. Toivon ja uskon, että ryhmä pysyy yhtenäisenä, käyden sitseissä itseohjautuvana ryhmänä. Kyllä me ÄIJÄT tarvitsemme toisiamme ja niitä kahvi- ja juttuhetkiä, joita olemme viettäneet tähänkin asti! Näin on käynytkin: ryhmä kokoontuu edelleen vaihtelevalla osanottajamäärällä. Ryhmään kuuluvat vielä Masa, Teppo, Raimo, Pate, Esko, Jorma, Hannu, Isomasa ja Kari. Omalta kohdaltani tein päätöksen, että poistun tauolle. Kuuntelen itseäni ja terveyttäni. Piipahdan vielä ennen kesäloman alkua parissa viimeisessä sitsissä. Kylämajan avauduttua elokuussa ryhmä voisi aloittaa sitsit 3.8., jolloin toivon olevani mukana, mutta en vetäjän roolissa. Siihen tarvitsemme uutta intoa ja uusia ajatuksia. Edellä mainittuun vedoten: ÄIJÄRYHMÄ toivoo saavansa elokuussa kaksi uutta jäsentä ryhmään. Toiveena olisi, että heiltä löytyisi uutta intoa ottaa vastuu ryhmän johtamisesta, joko yksin tai yhdessä sekä tehdä siitä uudistunut ÄIJÄRYH- MÄ. Toivon ja uskon, että nuo UUDET ÄIJÄT ovat olemassa jo, mutta missä? Teitä tarvitaan muiden Kylämajan vapaaehtoisten, iloisten ihmisten joukkoon. Tervetuloa! Mikäli kiinnostusta riittää, niin voitte ottaa yhteyttä 1.8. alkaen Kylämajaan Annastiinaan p tai Kariin Kesäisin terveisin, Kari

14 Kulttuurien kirjoa Kylämajajuhlassa 14 Seuraavien aukeamien kuvakavalkadi kertoo keväisten juhlien iloisista tunnelmista! Perinteistä Kylämajajuhlaa vietettiin helatorstaina Mukavan yhdessäolon, musiikin ja kahvittelun lisäksi ohjelmaan kuului kulttuurielämyksiä. Lähi-idän pisteellä oli mahdollisuus tutustua irakilaiseen, tunisialaiseen ja syyrialaiseen kulttuuriin makujen, tuoksujen ja kauniiden esineiden kautta - Sonia ja Qusai esittelivät. Sosionomiopiskelija Hope oli rakentanut hienon kokonaisuuden Yhdysvalloissa sijaitsevat synnyinalueensa New Mexicon kulttuuriin liittyen. Paljon mielenkiintoa herättänyttä Kuolleiden päivän esineistöä oli esittelemässä myös opiskelijamme Pekka. Taitava viulisti Leith palautti juhlaväen pohjoismaisiin tunnelmiin! Kuulimme mm. Säkkijärven polkan ja valikoiman ruotsalaista kansanmusiikkia. Joku taisi pistää tanssiksikin...

15 15 Juhlien teema oli rauha! Intialaisella kulttuuripisteellä ihasteltiin upeita pukuja, kauniita kankaita ja koruja. Pienet juhlavie- raat hurmasivat perinteisissä asuissaan! Osaavien leipureidemme val- mistama mustikkapiirakka teki kauppansa. Leppoisa puheensorina täytti piano- ja olohuoneen. Ja tässä Kylämaja- juhlan järjestäjät yhteiskuvassa - mahtavaa tehdä töitä tällaisella porukalla!

16 16 Aurinkoa ja iloa Kyläkarnevaaleilla! Matinraitin Kyläkarnevaalit järjestettiin Matinkylän vehreässä asukaspuistossa helteisessä säässä. Omenapuut kukkivat, aurinko paistoi ja väkeä oli paljon. Kiitos kaikille Matinkylä-Olarin Monitoimisiin kuuluville järjestäjille onnistuneista juhlista! Keppihevostelu oli juhlien keskeinen ohjelmanumero. Omia keppareita tehtiin ja tuunattiin - ja sitten lähdettiin kisaamaan! Buffetin antimien ja grilliherkkujen lisäksi juhlissa nautittiin kulttuurista. Hevosajelu oli juhlien ehdoton suosikki! Hela-heppa ja isäntä Raul ajeluttivat juhlakansaa leppoisasti, vaikka innokkaita jonottajia riitti viime minuuteille.

17 17 Asukastalo Kylämajan kasvomaalauspisteelle syntyi myös jono! Taiteilijoina olivat Elizabeth, Regina ja Roosa. Brankkari kiinnosti kaikenikäisiä kävijöitä. Kävi välillä hoitamassa hälytyksen ja tuli onneksi takaisin... Pelle Mamma hauskutti... ja Etelä-Espoon eläkeläisten lauluyhtye Elmuska laulatti juhlaväkeä.

18 18 Kylämajan kesäaikataulu Avoinna klo 9-15 Asukastalo on suljettu Avaamme jälleen 1.8. Avoinna klo 9-15 Kylämajan vuoden 2018 teema on Rauha & Rakkaus. Rauhan tärkeydestä muistuttaa kävijämme Aili Kempin runo: Loppuisi Loputon uhkailu Rakettien pauke ja sauhut Rauhallista kesää kaikille! Seuraava Haloo Kylämaja! ilmestyy elokuun alussa Jos haluat tiedottaa siinä jotakin, ilmoitathan siitä viimeistään ma Annastiinalle (annastiina.ylistalo@kalliola.fi).

19 19 Ota meihin yhteyttä tai tule tapaamaan asukastalolle Asukastalon vastaava Mari Nieminen , Yhteisökoordinaattori Annastiina Ylistalo , Yhteisökoordinaattori Elizabeth Rokala , Sosiaaliohjaaja Pia Hänninen, Espoon kaupunki, , Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry, Pirjo Heikkinen, , (Tavoitettavissa Emyn kohtaamispaikoista). Asukastalon puhelin Tästä numerosta tavoitat vahtimestarit. Voit tiedustella myös muuta henkilökuntaa tästä puhelimesta (mm. keittiö, siistiminen). Numerosta vastataan asukastalon aukioloaikoina eli kesällä ma-pe klo 9-15.

20 A S U K A S T A L O L L A Y H T E I S T Y Ö S T Ä V O I M A A 20 Käy tykkäämässä meistä! Asukastalo sosiaalisessa mediassa Asukastalon tapahtumia lähes livenä! Makupaloja matkan varrelta!

Elokuu 2019 Uutiskirje

Elokuu 2019 Uutiskirje 1 Elokuu 2019 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Kylämajajuhlassa vietimme minun läksiäisiäni. Jään elokuusta alkaen vuodeksi työvapaalle, koska siirryn Diakonia-ammattikorkeakouluun sosiaalialan

Lisätiedot

Aurinkoista kesää kaikille!

Aurinkoista kesää kaikille! 1 Kesän lukunumero Kesä-heinäkuu 2017 Aurinkoista kesää kaikille! 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Kesän kynnyksellä haluan kiittää teitä kaikkia kuluneesta keväästä. Kylämajassa on entiseen tapaan

Lisätiedot

Huhti-toukokuu 2018 Uutiskirje

Huhti-toukokuu 2018 Uutiskirje 1 Huhti-toukokuu 2018 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Vaikka maisema näyttää vielä aika talviselta, alkaa kohta se vaihe, kun luonto herää talven horroksesta. Valo ja lämpö lisääntyvät.

Lisätiedot

Elokuu 2018 Uutiskirje

Elokuu 2018 Uutiskirje 1 Elokuu 2018 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Lämmin elokuinen tervehdys Kylämajasta! Tänä vuonna on tuntunut, että kesä on kestänyt pitkään. Helle alkoi jo toukokuussa ja elokuunkin

Lisätiedot

Haloo Kylämaja! Kesänumero 2019

Haloo Kylämaja! Kesänumero 2019 Haloo Kylämaja! Kesänumero 2019 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Asukastalo Kylämajan toiminnan pääylläpitäjä on Kalliolan Setlementti, joka täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Monille setlementti-sana

Lisätiedot

Syys-lokakuu 2018 Uutiskirje

Syys-lokakuu 2018 Uutiskirje 1 Syys-lokakuu 2018 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Syyskuinen tervehdys Kylämajasta! Nyt syyskuun alkaessa loputkin ryhmät jatkavat toimintaansa sekä keskiviikon keittopäivät starttaavat.

Lisätiedot

Marras-joulukuu 2018 Uutiskirje

Marras-joulukuu 2018 Uutiskirje 1 Marras-joulukuu 2018 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Loppuvuodesta aina ihmettelen, että mihin yksi vuosi on jälleen hujahtanut. Tähän vuoteen 2018 on mahtunut jälleen paljon hauskoja

Lisätiedot

Marras-joulukuu 2017 Uutiskirje

Marras-joulukuu 2017 Uutiskirje 1 Marras-joulukuu 2017 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Asukastalo Kylämajan vuoden 2017 teema on ollut Yksin ja yhdessä. Kylämajassa voi osallistua erilaiseen harraste- ja vertaisryhmätoimintaan

Lisätiedot

Tammikuu 2017 Uutiskirje

Tammikuu 2017 Uutiskirje 1 Tammikuu 2017 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Näin uuden vuoden kynnyksellä on perinteisesti lupausten aika. Internetin ihmeellisestä maailmasta silmiini osui Elämän tärkein ToDo

Lisätiedot

Syys-lokakuu 2017 Uutiskirje

Syys-lokakuu 2017 Uutiskirje 1 Syys-lokakuu 2017 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Viime keväänä Kylämajassa kokoontui 73 erilaista harraste- ja vertaisryhmää. Näistä ryhmistä oli 13 Kylämajan työntekijöiden tai

Lisätiedot

Huhti-toukokuu 2017 Uutiskirje

Huhti-toukokuu 2017 Uutiskirje 1 Huhti-toukokuu 2017 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Keväällä alkaa uusi vaihe, kun luonto herää talven jälkeen eloon. Päivät pitenevät ja voimme iloita lisääntyvästä valon määrästä.

Lisätiedot

HALOO KYLÄMAJA! Valoa päin! Asukastalo Kylämajan aukioloajat:

HALOO KYLÄMAJA! Valoa päin! Asukastalo Kylämajan aukioloajat: 1 HALOO KYLÄMAJA! A S U K A S T A L O K Y L Ä M A J A N Ä Ä N I T O R V I T A M M I - H E L M I K U U N 2 0 1 4 U U T I S K I R J E Valoa päin! Pirteä pakkanen ja kylmän kirkas aurinko on täällä. Pitkään

Lisätiedot

Asukastalo Kylämajan uutiskirje

Asukastalo Kylämajan uutiskirje 1 Asukastalo Kylämajan uutiskirje A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N M A R I N PA L S TA 2 Tämän vuoden Kylämajajuhlassa 16.4. tehtiin osallistujaennätys: 228 osallistujaa. Kyllä oli vilskettä ja vilinää!

Lisätiedot

HALOO KYLÄMAJA! Lämpimästi tervetuloa! www.kylamaja.fi. Muistakaa

HALOO KYLÄMAJA! Lämpimästi tervetuloa! www.kylamaja.fi. Muistakaa A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A T O U K O - K E S Ä K U U S S 2 0 1 2 Tervehdys Kylämajasta näin ihanan kevätkesän keskeltä. Tässä tietokoneen

Lisätiedot

Elokuu 2017 Uutiskirje

Elokuu 2017 Uutiskirje 1 Elokuu 2017 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Elokuinen tervehdys Kylämajasta! Asukastalon ovet avautuvat ke 2.8. klo 9 ja ryhmät käynnistyvät pikkuhiljaa. Tarkat aloituspäivät voit

Lisätiedot

Helmi-maaliskuu 2017 Uutiskirje

Helmi-maaliskuu 2017 Uutiskirje 1 Helmi-maaliskuu 2017 Uutiskirje 2 A SUKASTA LON VA STAAVA N MARIN PALSTA Helmikuussa lähestyvän ystävänpäivän kunniaksi jaan jälleen viime vuoden Kylämajajuhlien kävijöiden ajatuksia ystävyydestä. Kari

Lisätiedot

HALOO KYLÄMAJA! Vielä on kesää jäljellä! Asukastalo Kylämajan aukioloajat:

HALOO KYLÄMAJA! Vielä on kesää jäljellä! Asukastalo Kylämajan aukioloajat: 1 HALOO KYLÄMAJA! A S U K A S T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A SYYSKUU 2013 Vielä on kesää jäljellä! Kesä oli kaunis ja päivät olivat pitkiä ja lämpöisiä.

Lisätiedot

haloo kylämaja! heinä-elokuu

haloo kylämaja! heinä-elokuu 1 haloo kylämaja! heinä-elokuu Kuule kesän äänet Rentoudu luonnossa Lataudu auringossa Kirmaa kesälaitumille Tunne ruusujen tuoksu ASUKASTALO KYLÄM AJAN UUTISKIRJE HEINÄ-ELOKUU 2014 2 A S U K A S T A L

Lisätiedot

HALOO KYLÄMAJA! Lämpimästi tervetuloa! käynnistää aivan omanlaista toimintaa. Tämä on Asukastalo Kylämajan ensimmäinen kuukausittain ilmestyvä

HALOO KYLÄMAJA! Lämpimästi tervetuloa! käynnistää aivan omanlaista toimintaa. Tämä on Asukastalo Kylämajan ensimmäinen kuukausittain ilmestyvä A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A H U H T I K U U S S A 2 0 1 2 Tämä on Asukastalo Kylämajan ensimmäinen kuukausittain ilmestyvä tiedote. Tarkoituksenamme

Lisätiedot

A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A L O K A K U U 2 0 1 2

A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A L O K A K U U 2 0 1 2 A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A L O K A K U U 2 0 1 2 Pitäkää hatuistanne kiinni, se on syksy nyt! Tuuli tuivertaa ja sukat pyörivät jaloissa.

Lisätiedot

Haloo Kylämaja! Uutiskirje

Haloo Kylämaja! Uutiskirje 1 Haloo Kylämaja! Marras-joulukuu 2016 Uutiskirje 2 AS U K AS TA L O N VAS TA AVA N M AR I N PAL S TA Asukastalo Kylämajan 5-vuotis syntymäpäiviä vietettiin pienimuotoisesti lokakuussa. Viidessä vuodessa

Lisätiedot

A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N M A R I N PA L S TA

A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N M A R I N PA L S TA 1 2 A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N M A R I N PA L S TA Tiesitkö, että yksinäisyys on terveydelle vaarallista? Tutkimusten mukaan yksinäisyys on kolme kertaa pahempi terveyshaitta kuin ylipaino ja tuhoisampaa

Lisätiedot

A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A M A R R A S - J O U L U K U U 2 0 1 2

A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A M A R R A S - J O U L U K U U 2 0 1 2 A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A M A R R A S - J O U L U K U U 2 0 1 2 Vuoden viimeisiä viikkoja vietetään ja kohti tunnelmallista joulunaikaa

Lisätiedot

TERVEHDYS A SUKASTA LO STA

TERVEHDYS A SUKASTA LO STA Uutiskirje 5/2019 2 TERVEHDYS A SUKASTA LO STA Tänä syksynä Kylämajassa on aloittanut todella hieno työryhmä! Meitä kaikkia yhdistää halu tehdä töitä hyvän naapuruuden, huolenpidon ja yhteisöllisyyden

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Poimintoja kesän ohjelmasta:

Poimintoja kesän ohjelmasta: Tammelan lähitori Itsenäisyydenkatu 21 B, 1.krs 33500 Tampere Tammelan lähitorin palveluohjaajat: Puh. 050 3379004, lahitori@apukolmio.fi, apukolmio.fi/tammelan-lahitori Perheiden talo: www.tampere.fi/perheidentalo

Lisätiedot

A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N PA L S TA : S O I N N U N ÄÄNI

A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N PA L S TA : S O I N N U N ÄÄNI 1 U U T I S K I R J E 2 A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N PA L S TA : S O I N N U N ÄÄNI Kiitos Espoon kaupungille ja Raha-automaattiyhdistykselle (RAY) toimintamme tukemisesta tänäkin vuonna! Tämä vuosi

Lisätiedot

A S U K A S T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A H U H T I - T O U K O K U U 2 0 1 3

A S U K A S T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A H U H T I - T O U K O K U U 2 0 1 3 1 HALOO KYLÄMAJA! A S U K A S T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A H U H T I - T O U K O K U U 2 0 1 3 Neiti kevät on täällä taas! Sir Elwoodin hiljaiset värit

Lisätiedot

Tove Janssonin Muuminpeikon kesärunon sanoin hyvää kesää kaikille:

Tove Janssonin Muuminpeikon kesärunon sanoin hyvää kesää kaikille: 1 HALOO KYLÄMAJA! A S U K A S T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A K E S Ä N U M E R O K E S Ä K U U S T A E L O K U U H U N 2 0 1 3 Helli meitä helle! Kesäinen

Lisätiedot

A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A E L O K U U 2 0 1 2

A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A E L O K U U 2 0 1 2 A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A E L O K U U 2 0 1 2 Arki on saapunut majaamme Normaali päivärytmi on pikkuhiljaa palannut Kylämajaan. Lomat ovat

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

haloo kylämaja! kesäkuu Soppaa suurella sydämellä Maista ja nauti yhdessä toisten kanssa Hyvää mieltä ryhmätoiminnasta ja iloa ihmisten kohtaamisesta

haloo kylämaja! kesäkuu Soppaa suurella sydämellä Maista ja nauti yhdessä toisten kanssa Hyvää mieltä ryhmätoiminnasta ja iloa ihmisten kohtaamisesta 1 haloo kylämaja! kesäkuu A S U K A S T A L O K Y L Ä M A J A N U U T I S K I R J E K E S Ä K U U 2 014 TULE MUKAAN! Vielä ehdit aistia Kylämajan tunnelmaa TAPAHTUMARIKAS KEVÄT Soinnun ääni Soppaa suurella

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VASTAAJIA: 56 SUKUPUOLI MIES (11) NAINEN (43) EI VASTAUSTA/EOS (2) ELÄMÄNTILANNE TYÖSSÄ (18) TYÖTÖN (6) KOULULAINEN/OPISKELIJA (5) ELÄKELÄINEN (26)

Lisätiedot

haloo kylämaja! kesänumero

haloo kylämaja! kesänumero 1 Kylämaja haloo kylämaja! kesänumero Kylämaja Kylämaja K y l ä K m Y A L j Ä a m A J a Kylämaja A S U K A S TA L O K Y L Ä M A J A N U U T I S K I R J E K E S Ä N U M E R O 2 0 1 5 2 A S U K A S T A L

Lisätiedot

Verkosta virtaa Vertaisopastajan opas. Vinkkejä vapaaehtoistyöhön laitteiden ja netin käytön vertaisopastajana

Verkosta virtaa Vertaisopastajan opas. Vinkkejä vapaaehtoistyöhön laitteiden ja netin käytön vertaisopastajana Verkosta virtaa Vertaisopastajan opas Vinkkejä vapaaehtoistyöhön laitteiden ja netin käytön vertaisopastajana Tervetuloa vertaisopastajaksi! Verkosta virtaa -toiminnan vertaisopastajaksi ovat tervetulleita

Lisätiedot

HALOO KYLÄMAJA! Kynttilöitä ja kirkasvalolamppuja! Asukastalo Kylämajan aukioloajat:

HALOO KYLÄMAJA! Kynttilöitä ja kirkasvalolamppuja! Asukastalo Kylämajan aukioloajat: 1 A S U K A S T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A M A R R A S K U U 2 0 1 3 Kynttilöitä ja kirkasvalolamppuja! Nyt tarvitaan keinovaloa, koska kuljemme vuoden

Lisätiedot

haloo kylämaja! toukokuu

haloo kylämaja! toukokuu 1 Asu Kylämaja kas Kylämaja haloo kylämaja! toukokuu K Y L Ä m A J a talo Kylämaja A S U K A S TA L O K Y L Ä M A J A N U U T I S K I R J E T O U K O K U U 2 0 1 5 2 A S U K A S T A L O N Y H T E Y S T

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa ANNA AIKAASI VAIKKA VAIN TUNNIKSI KERRALLAAN Vihdin seurakunnassa on monipuoliset mahdollisuudet osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit tulla esim. mummiystäväksi

Lisätiedot

Kuopion Perheentalo. Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille.

Kuopion Perheentalo. Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille. Kuopion Perheentalo Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille. Avoinna tiistaista perjantaihin 9-15, torstaisin 9-19 Kaikki perheet ovat tervetulleita!

Lisätiedot

Haloo Kylämaja. heinä-elokuu Uutiskirje

Haloo Kylämaja. heinä-elokuu Uutiskirje 1 Haloo Kylämaja heinä-elokuu 2016 Uutiskirje 2 A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N M A R I N PA L S TA Kylämajassa kevät on ollut täynnä monenlaista ryhmätoimintaa ja tapahtumia. Kuluneen kevään aikana

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi?

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALO Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALON HISTORIA 2009: YLILYÖNTI AVASI OVENSA OSANA ETSIVÄÄ TYÖTÄ Etsivä työ avasi tammikuussa matalan kynnyksen kohtaamispaikka Ylilyönnin osana perustyötä.

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

HALOO KYLÄMAJA! Iloa ja valoisia ajatuksia! Asukastalo Kylämajan aukioloajat:

HALOO KYLÄMAJA! Iloa ja valoisia ajatuksia! Asukastalo Kylämajan aukioloajat: 1 HALOO KYLÄMAJA! A S U K A S T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A M A R R A S - J O U L U K U U 2 0 1 3 Iloa ja valoisia ajatuksia! Vuosi on lähes lopuillaan

Lisätiedot

Haloo Kylämaja. Syyskuu Uutiskirje

Haloo Kylämaja. Syyskuu Uutiskirje 1 Haloo Kylämaja Syyskuu 2016 Uutiskirje 2 A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N M A R I N PA L S TA Aloitan tämän syksyn ensimmäisen kirjoitukseni jakamalla jälleen ajatuksia ystävyydestä. Kylämajajuhlien

Lisätiedot

Haloo Kylämaja! Uutiskirje

Haloo Kylämaja! Uutiskirje 1 Haloo Kylämaja! Lokakuu 2016 Uutiskirje 2 AS U K AS TA L O N VAS TA AVA N M A R I N PAL S TA Kylämajan työyhteisössä on jälleen ollut jäähyväisten aika, kun vietimme viime viikolla siistijänä ja tiimivastaavana

Lisätiedot

SENTRAALI -IKÄIHMISTEN KOHTAAMISPAIKKA

SENTRAALI -IKÄIHMISTEN KOHTAAMISPAIKKA 1 SENTRAALI -IKÄIHMISTEN KOHTAAMISPAIKKA Porrassalmenkatu 28, 50100 Mikkeli HELMIKUU 2016 OHJELMA VESIVAHINGON VUOKSI OHJELMA JÄRJESTETÄÄN HELMIKUUN AJAN SENTRAALIN VIEREISESSÄ TILASSA, RYHMÄT KOKOONTUVAT

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Halli Toimintakalenteri Heinäkuu 2013

Halli Toimintakalenteri Heinäkuu 2013 Halli kotihoidon esimies Anna-Liisa Raiskio, puh. 040 752 1138 POUTA PARAS HEINÄMIES ON Tapahtuma: Palvelupäivä Ajankohta: keskiviikkoisin klo 9-14, Puistotie 5 A Ohjelma: vaihtuva vanhusten avohoito Kenelle:

Lisätiedot

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN JOULUKUUN KUUKAUSIOHJELMA TERVETULOA MUKAAN!

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN JOULUKUUN KUUKAUSIOHJELMA TERVETULOA MUKAAN! TAATALAN PALVELUKESKUKSEN JOULUKUUN KUUKAUSIOHJELMA TERVETULOA MUKAAN! Taatalan palvelukeskuksen harrastusryhmät ja kulttuuriohjelmat ovat kaikille avoimia. Ryhmät ja tapahtumat ovat pääsääntöisesti maksuttomia.

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry

Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry Case: Monitoimijainen yhteistyö elintapamuutoksen tukena Tiina Pajula EMY ry www.emy.fi Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry Tavoite kohderyhmän yhdistämisessä ja aktivoimisessa,

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma

Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskus on avoin kohtaamispaikka. Palvelukeskuksessa voitte saada ohjausta- ja neuvontaa sosiaaliohjaajalta, käydä aterioimassa ravintolassa ja

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Korson asukaspuisto Kesätoiminnan 2018 ohjelma

Korson asukaspuisto Kesätoiminnan 2018 ohjelma Korson asukaspuisto Kesätoiminnan 2018 ohjelma TOTEUTETAAN ULKONA Sisällä leikkitilat on suljettuna koko kesäkuun remonttijärjestelyistä johtuen Kesäkuussa asukaspuistossa on talon ulkomaalaustyöt käynnissä.

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

haloo kylämaja! tammi-helmikuu

haloo kylämaja! tammi-helmikuu 1 haloo kylämaja! tammi-helmikuu A S U K A S TA L O K Y L Ä M A J A N U U T I S K I R J E TA M M I - H E L M I K U U 2 0 1 5 2 A S U K A S T A L O N V A S T A A V A N P A L S T A S O I N N U N Ä Ä N I

Lisätiedot

TÄSSÄ TEHTÄVÄSSÄ EDUKSI LUETAAN ALLAOLEVISTA TAI ON ETUA HAKIESSASI TEHTÄVÄÄN

TÄSSÄ TEHTÄVÄSSÄ EDUKSI LUETAAN ALLAOLEVISTA TAI ON ETUA HAKIESSASI TEHTÄVÄÄN ONNENPELITYÖNTEKIJÄ Onnenpelimme ovat suosittu hupi lapsille, sillä jokainen pelaaja voittaa. Pelejä on tarjolla erilaisia aina Narunvedosta Onnenpyörään ja ne etsivät rohkeita, iloisia ja energisiä vetäjiä.

Lisätiedot

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi Kuvat: Suomen Punainen Risti Itsetuntemus ja erilaisuuden hyväksyminen Kun opimme tiedostamaan omien ajattelu- ja toimintatapojemme taustalla vaikuttavia

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Sukupolvia yhdistävä. toiminta

Sukupolvia yhdistävä. toiminta Sukupolvia yhdistävä toiminta Yhteisöllisyyden merkitys Yhteisö muodostuu ihmisryhmästä, jonka jäsenillä on keskinäisiä suhteita sekä lisäksi jokin yhdistävä tekijä tai tavoite KESKEISTÄ ON Jäsenten välinen

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Terkuin, Mari. Ps. Oletko mahdollisesti hukannut huivisi, käsineesi tms.? Ttule tarkistamaan Asukastalon löytölaatikko! Kysy vahtimestareilta.

Terkuin, Mari. Ps. Oletko mahdollisesti hukannut huivisi, käsineesi tms.? Ttule tarkistamaan Asukastalon löytölaatikko! Kysy vahtimestareilta. 1 U U T I S K I R J E 2 A S U K A S TA L O N VA S TA AVA N M A R I N PA L S TA Olen toiminut asukastalon vastaavana helmikuun puolesta välistä alkaen, Soinnun siirryttyä uusiin haasteisiin. Otin tämän

Lisätiedot

Toimintaa toukokuussa 2019

Toimintaa toukokuussa 2019 Toimintaa toukokuussa 2019 TOUKOKUU 2019 JUMALANPALVELUKSET: su 5.5. klo. 10.00 su 12.5. klo. 10.00 su 19.5. klo. 10.00 su 19.5. klo. 10.00 su 26.5. klo. 10.00 to 30.5. klo. 10.00 pe 31.5. klo. 9.00 pe

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

KOULUJEN KERHO-OPAS. syksy 2019

KOULUJEN KERHO-OPAS. syksy 2019 KOULUJEN KERHO-OPAS syksy 2019 ASEMAN KOULU KUUHANKAVEDEN KOULU NIEMISJÄRVEN KOULU RISTIMÄEN KOULU HANKASALMEN KOULUJEN KERHO-OPAS Koulujen kerhotoiminta käynnistyy! Koulujen kerhotoiminnan kehittämisen

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Elämyksi kehittämisseminaari

Elämyksi kehittämisseminaari Elämyksi myksiä sisält ltävä kehittämisseminaari Könkäällä 31.3.2008 Anne Korva Merja Saukkoriipi EVÄIT ITÄ ELÄMÄÄ ÄÄN N RYHMÄT Ylitorniolla ja Pellossa pidetty: pienten lasten vanhemmille eri työntekij

Lisätiedot

TÄSSÄ TEHTÄVÄSSÄ EDUKSI LUETAAN ALLAOLEVISTA TAI ON ETUA HAKIESSASI TEHTÄVÄÄN

TÄSSÄ TEHTÄVÄSSÄ EDUKSI LUETAAN ALLAOLEVISTA TAI ON ETUA HAKIESSASI TEHTÄVÄÄN ONNENPELITYÖNTEKIJÄ Onnenpelimme ovat suosittu hupi lapsille, sillä jokainen pelaaja voittaa. Pelejä on tarjolla erilaisia aina Narunvedosta Onnenpyörään ja ne etsivät rohkeita, iloisia ja energisiä vetäjiä.

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Paranna työnhakutaitojasi netissä!

Paranna työnhakutaitojasi netissä! Paranna työnhakutaitojasi netissä! te-palvelut.fi/jobitti CV-netti anna työnantajan löytää sinut Laita oma työnhakuilmoitus nettiin ilmaiseksi. CV-netin käyttöön tarvitset vain verkkopankkitunnukset ja

Lisätiedot

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005 Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry o Perustettu vuonna 2002 o Jäseniä noin 320 o TAVATA-projekti 2003-2005 o VOIMAVARAKETJU projekti 2006-2008 o KATVE-projekti 2009 2011 o PUHUMALLA PUHTIA TAPAAMALLA

Lisätiedot

TERVEISET SYYSKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET SYYSKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN TERVEISET SYYSKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS Syyskauden alku seurakunnassa Kesä alkaa olla lopuillaan ja syyskausi alkamassa. Monella on

Lisätiedot

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla kesäkuu 2018

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla kesäkuu 2018 YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla kesäkuu 2018 Perjantai 1.6. 13.15-14.15 KEINUPUISTON KEVÄTJUHLA, Juhlitaan kesää ja aurinkoa yhdessä! Kevätjuhlassa jaetaan henkilökunnalle todistukset kuluneesta

Lisätiedot

haloo kylämaja! syyskuu

haloo kylämaja! syyskuu 1 haloo kylämaja! syyskuu Yhteiset soppakeskiviikot jatkuvat Ryhmätoiminta käynnistyy täysillä! Tapahtumarikas syksy tiedossa Kivoja ihmisiä tavattavissa Apua ja neuvontaa, juttukaveria ja toimintaa! A

Lisätiedot

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN LOKAKUUN KUUKAUSIOHJELMA

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN LOKAKUUN KUUKAUSIOHJELMA TAATALAN PALVELUKESKUKSEN LOKAKUUN KUUKAUSIOHJELMA TERVETULOA MUKAAN! Taatalan palvelukeskuksen harrastusryhmät ja kulttuuriohjelmat ovat kaikille avoimia. Ryhmät ja tapahtumat ovat pääsääntöisesti maksuttomia.

Lisätiedot

TOIMINTAKESKUS KOMPASSIN PAJATOIMINTA Kevät 2019

TOIMINTAKESKUS KOMPASSIN PAJATOIMINTA Kevät 2019 TOIMINTAKESKUS KOMPASSIN PAJATOIMINTA Kevät 2019 VKO MA TI KE TO PE joka kuun 1.vko Naisten piiri klo 9.30-10.30 Vetäjät: Tuija & Helena Multasormet klo 12.00-13.00 Vetäjät: Milja, Helena ja Maija Vetäjät:

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani Alkaa 12.9 klo 13 14.30, jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, 87100 Kajaani Alkaa12.9, 24.10, 21.11, klo10 11.30 Alkaa 13.9 jatkuen 27.9, 11.10, 25.10, 8.11, 22.11,

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

Friday, December 7, 2018 at 7:49:38 AM Eastern European Standard Time. Page 1 of 6 TULEVIA TAPAHTUMIA

Friday, December 7, 2018 at 7:49:38 AM Eastern European Standard Time. Page 1 of 6 TULEVIA TAPAHTUMIA Friday, December 7, 2018 at 7:49:38 AM Eastern European Standard Time Subject: FW: Viikkovies, 48 Date: Friday, 7 December 2018 at 7.48.19 Eastern European Standard Time From: Mari Hedberg To: Helsingin

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

PYHÄNNÄN KUNTATIEDOTE LOKAKUU 2016

PYHÄNNÄN KUNTATIEDOTE LOKAKUU 2016 1 PYHÄNNÄN KUNTATIEDOTE LOKAKUU 2016 Sisältö: Seuraava kuntatiedote... 1 Valtuuston kokous... 1 Viemärilaitoksen päivystys... 1 Avoin luento/ Pääasia muistista... 1 MTK-Pyhäntä tiedottaa... 1 Eläkeliitto

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

MERIKARTANO PUISTOKARTANO. Oma koti palveluiden äärellä.

MERIKARTANO PUISTOKARTANO. Oma koti palveluiden äärellä. MERIKARTANO PUISTOKARTANO Oma koti palveluiden äärellä. ITSENÄISTÄ ELÄMÄÄ Merikartanossa ja Puistokartanossa oma kotisi on palveluiden äärellä. Katso esittelyvideot asumisesta ja palveluistamme Ritva,

Lisätiedot

Kalliolan setlementti haluaa olla mukana edistämässä yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta

Kalliolan setlementti haluaa olla mukana edistämässä yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta 1 A S U K A S TA L O K Y L Ä M A J A N U U T I S K I R J E 2 K A L L I O L A N S E T L E M E N T I N T O I M I N N A N J O H T A J A N T I M O L E M M E T Y I S E N K I R J O I T U S Kalliolan setlementti

Lisätiedot

Kotikonsertti. Sen jälkeen Mari lauloi Jonnen kitaran säestyksellä Juha Tapion Kaksi vanha puuta. Marin soolo-laulun kertosäe on:

Kotikonsertti. Sen jälkeen Mari lauloi Jonnen kitaran säestyksellä Juha Tapion Kaksi vanha puuta. Marin soolo-laulun kertosäe on: Kotikonsertti Sunnuntaina, 26.1.2014 klo 15.00 oli kotikonsertin aikaa. Konsertti järjestettiin 94-vuotispäivän kunniaaksi. Päivänsankarin vieraina olivat lapset, lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset. Mukana

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

haloo kylämaja! lokakuu Nähdään ja tehdään! Kuunnellaan ja katsotaan! Annetaan arvoa! Tehdään yhdessä! Kokoonnutaan yhteen!

haloo kylämaja! lokakuu Nähdään ja tehdään! Kuunnellaan ja katsotaan! Annetaan arvoa! Tehdään yhdessä! Kokoonnutaan yhteen! 1 Nähdään ja tehdään! Kuunnellaan ja katsotaan! Annetaan arvoa! Kokoonnutaan yhteen! Tehdään yhdessä! haloo kylämaja! lokakuu ASUKASTALO KYLÄM AJAN UUTISKIRJE LOKAKUU 2014 2 A S U K A S T A L O N V A S

Lisätiedot

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Taas kukkasilla kukkulat, oi Herra, kaikki vyötät ja laumat lukemattomat taas laitumilla syötät. Näin kaikki maa nyt iloissaan sinulle laulaa kiitostaan, julistaa kunniaasi.

Lisätiedot

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla elokuu 2018

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla elokuu 2018 YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla elokuu 2018 Keskiviikko 1.8. 13.30-14.30 Puistokonsertti: Lauluryhmä Urhot Laulu kuuluu kaikille, niin myös edelleen tälle seitsenmiehiselle porukalle. Urhoja

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus

Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010 Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus Setlementti Louhela ry Päätavoite 4. SETLEMENTTI LOUHELAN RINKULAN JA RINGIN VAPAAEHTOISTOIMINTA ON

Lisätiedot

ASIAKASKYSELYN YHTEENVETO yhteenvedon tehnyt Emilia Helminen 12/2014

ASIAKASKYSELYN YHTEENVETO yhteenvedon tehnyt Emilia Helminen 12/2014 ASIAKASKYSELYN YHTEENVETO yhteenvedon tehnyt Emilia Helminen 12/2014 Asiakaskysely Säkylän kirjaston ja kulttuuripalvelujen asiakkaille toteutettiin marraskuussa 2014. Kyselyyn vastanneita oli yht. 49

Lisätiedot