Hyvinvointi ja terveyden edistäminen teemaryhmän kokous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvinvointi ja terveyden edistäminen teemaryhmän kokous"

Transkriptio

1 Muistio (5) Hyvinvointi ja terveyden edistäminen teemaryhmän kokous Aika Keskiviikko klo 9-12 Paikka Biokatu 12 FM5/2.krs, Tampere, Perusterveydenhuollon yksikkö, h-101 Osallistujat Poissa Juha Ahonen, Ulla Harala, Anja Jalonen-Männikkö, Tiina Konttajärvi, Tarja Laukkanen, Riitta Luoto, Maija Mäkinen, Sari Mäkinen, Sini Männistö, Paula Paavilainen, Marja-Leena Parto- Koski, Tarja Paulaniemi, Kirsi Sario, Tuula Tuominen, Markku Valkamo, Maarit Varjonen- Toivonen, Mika Vuori, Minna Kylmäniemi, Helena Pesu Jaakko Herrala, Marja Huttunen, Marja Lehtonen, Juha Mieskolainen, Satu Rannisto, Mirja Suntila, Tommi Vasankari Asia Esittely, keskustelu, jatkotoimenpiteet 1 Kokouksen avaus ja esityslistan hyväksyminen Puheenjohtaja avaa kokouksen ja todetaan läsnäolijat. Avattiin kokous. Kokous on esivalmistelun toisen vaiheen ensimmäinen kokous. Hyväksyttiin esityslista ja sovittiin, että päätetään kokous Edellisen kokouksen muistio Hyväksyminen Edellisen kokouksen muistio hyväksyttiin muutoksitta. 3 Työryhmän tehtäväksianto Puheenjohtaja esittelee HYTE -työryhmän tehtäväksiannon ja käydään uuden työryhmän esittelykierros. Puheenjohtaja kävi läpi tehtäväksiannon muistion liitteenä olevien diojen mukaisesti. HYTE on sijoitettu palvelut ryhmän alle. Keskusteltiin, että HYTEn poikkileikkaavuudesta ja siitä, että kokonaisuus kuuluu kaikille. Suurin osa HYTEn tehtävistä valmistellaan yhdessä muiden työryhmien kanssa. Käytiin esittelykierros. Sari Mäkinen jatkaa työryhmän puheenjohtajana. HYTE ryhmällä ei ole projektipäällikköä eikä se ole seuraavissakaan rekrytoinneissa suunnitteilla. Maarit Varjonen-Toivonen on nimetty työryhmän esittelijäksi. Sovittiin, että Mika Vuori jatkaa varapuheenjohtajana. Koordinaatiotyöryhmässä HYTEä edustaa esittelijä ja puheenjohtaja. Koordinaatioryhmässä kokoontuu työryhmien puheenjohtajat ja projektipäälliköt. Sen tarkoituksena on sovittaa työskentelyä yhteen ja ratkoa haasteita. Ryhmään viedään jokaisesta kokouksesta yksi tiivistelmädia, jotta työryhmät voivat tutustua toistensa etenemiseen. Todettiin, että työryhmien jäsenet tuovat työskentelyyn oman asiantuntemuksensa taustaorganisaatiosta riippumatta. Marraskuun aikana on tarkoitus aikatauluttaa tehtäväkokonaisuudet.

2 Muistio (5) Pohditaan onko nyt esivalmistelun II vaiheessa tarve perustaa pysyviä alatyöryhmiä vai perustetaanko alatyöryhmiä edelleen tarpeen mukaan. Viestintään kiinnitetään enemmän huomiota ja erityisesti, miten viestitään jatkossa työskentelystä kansalaisille. Työskentely dokumentoidaan väli- ja loppuraportteihin, lisäksi tehdään riskien arviointi. Jokaisesta kokouksesta tehdään yksi koontidia. Työryhmien käyttöön tulee sharepoint alusta, joka mahdollistaa dokumenttien jaon ja muokkaamisen yhteisesti. Minna Kylmäniemi osallistuu ryhmän osalta sharepoint -koulutukseen. Minna, Maarit ja Sari hallinnoivat HYTEn sharepointia. 4 HYTE - toimeenpanosuunnitelma Tehtäväkokonaisuuden hahmottaminen ja toimeenpanosuunnitelman konkretisointi ja tehtävien jakaminen/aikatauluttaminen Toimeenpanosuunnitelman ja tehtävämatriisin täsmentäminen, ajantasaistaminen ja vastuuttaminen Marraskuun aikana työryhmät laativat aikataulutuksen tehtäväkokonaisuuksien käsittelystä Toimeenpanosuunnitelman pohja on tullut järjestämisen käsikirjasta. Sari, Maarit ja Minna ovat valmistelleen pohjan. Keskusteltiin siitä onko suunnitelmassa kaikki olennaiset asiat. HYTEn asioiden eteneminen on hyvin paljon kiinni muiden ryhmien etenemisestä. Erityisesti johtamismallin valmistelu vaikuttaa suuresti koko kokonaisuuteen. Monet asiat vaativat poliittisen päätöksen ja se saadaan vasta aikanaan maakuntavaltuustosta Koko vuosi 2018 on vielä valmistelevaa työskentelyä. Käytiin läpi toimeenpanosuunnitelma kohta kohdalta: Pyrittiin tekemään priorisointilista. Tunnistettiin työryhmät, joiden kanssa pitää ensimmäisenä päästä neuvottelemaan. Poimittiin toimeenpanosuunnitelman kohdat, joita voidaan edistää HYTEssä ja vastuutettiin työskentely. Todettiin, että toimeenpanosuunnitelma on terveyspainotteinen ja siksi on hyvä vahvistaa näkökulmaa hyvinvoinnin kokonaisuudesta. Maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyö ryhmä puuttui kokonaan yhdyspinnat sarakkeesta, lisätään se. Lisätään yhdyspinnat sarakkeen 7 ja 8 ja 9 kohtiin alueen kehittäminen. 1. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen poikkihallinnollinen ja strateginen johtamismalli luotu HYTEn johtamisrakenteesta on jo tehty loppuraportissa ehdotus. Edellyttää keskustelua kojo-ryhmän kanssa. Haluavatko he esim.

3 Muistio (5) vaihtoehtoisia malleja valmisteluun? Keskeistä on luoda sellainen malli, jossa HYTE-johtaminen voi vaikuttaa rahoitukseen. Sovittiin, että tehdään yhteistyötä kojo -ryhmän kanssa ja pyritään saamaan syksyn aikana raamit jatkotyöskentelylle. 2. Päätösten ennakkoarvioinnin prosessi Järjestetään EVA-työpaja keväällä. Maarit alkaa suunnitella koulutusta. 3. Alueellisen yhteistyön koordinaatio, rakenteet ja toimintatavat Kohta on osittain päällekkäinen 1. kohdan kanssa. Rakennetta on kuvattu jo I vaiheen loppuraportissa. Tehdään yhteistyötä osallistuminen ryhmän kanssa. Asukkaiden ja asiakkaiden osallistamiseksi on ajatuksena pitää HYTE-asioista keväällä osallisuus ryhmän kanssa yhteinen kansalaisille suunnattu työpaja. 4. Alueellisen hyvinvointikertomustyö Voidaan valmistella toimintamalli ja prosessikuvaus. Maarit toimii vetäjänä. Haetaan uutta tapaa tehdä ja hakea alueen erikoispiirteitä. Yritetään laajentaa sote-painotteisia indikaattoreita eri hallinnonaloille. Tehdään jatkossa alueellinen hyvinvointikertomus kuntien hyvinvointikertomusten pohjalta. 5. Maakuntien kunnille tarjoama tuki Hyvinvointikoordinaattorit ovat suuntima työkalun avulla segmentoineet hyvinvointikoordinaation tukea kunnille. Maarit voi käydä seuraavassa kokouksessa tuloksia läpi taustatiedoksi valmistelulle. Tavoitteena on mallintaa tuen paketteja ja määrittää tiedon ja tuen saannin rakenteet ja muoto. Ulla Harala vetää työskentelyä, työryhmässä Marja-Leena Partokoski ja Maija Mäkinen 6. Maakuntastrategian mukaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteet Kerätään tietoperusta strategian pohjaksi. Kuntien hyvinvointikertomusten painopisteet ovat tärkeä pohjatieto. Tehdään prosessikuvaus, miten edetään. Tavoitteena muuttaa painopistettä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen tukeen. Mika Vuori toimii vetäjänä. 7. Ehkäisevien sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä digitaalisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä tukevien palvelujen järjestäminen ja tuottaminen suunniteltu HYTEn tehtävänä on osallistua järjestämisen suunnitteluun ja kuvata keskeiset toimijat. Eli vastata siihen, mitä ovat HYTE-palvelut ja kuka niitä tuottaa ja järjestää. VESOTE-hankkeessa lähdetään vastaamaan näihin kysymyksiin elintapaohjauksen osalta. Tunnistettiin maakunnan ja kunnan väliset yhdyspinnat tärkeiksi. Todettiin haasteeksi palveluja suunnittelevien työryhmien erillisyys, arjessa elämän haasteet eivät tule vain yhdestä siilosta. Tarja ja Anja lupasivat toimia LAPEagentteina. Sovittiin, että korostetaan asiakaslähtöistä ajattelua ja mallinnetaan ehkäisevien palvelujen prosesseja tarinoiden kautta. Luodaan vielä perheen tarina. 8. Malli asiakasosallisuuden käytännöistä Tehdään tiivistä yhteistyötä osallistuminen -ryhmän kanssa 9. Yhdyspintapalvelut järjestetty

4 Muistio (5) Aluekierroksen työpajoissa tunnistettiin yhdyspintoja. Tehdään yhteistyötä maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyö ryhmän kanssa. Paula toimii vetäjänä, mukana Riitta ja Tarja. 10. HYTE-kannustinjärjestelmä-malli laadittu Valtakunnalliset sopimusmallit ovat valmisteilla. Asiassa päästään eteenpäin, kun niistä tulee jotain tietoa. 11. Luotu edellytykset maakuntien ja kuntien valtion rahoitukseen liitettävästä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosan (HYTE-kerroin) saamiseksi täysmääräisenä Pirkanmaalle Edistetään hyvien käytäntöjen käyttöönottoa ja juurrutusta. Marja- Leena ja Maija vievät asiaa eteenpäin. Hyvinvointikoordinaattorien verkosto on tässä tärkeässä roolissa. 12. Ympäristönterveydenhuollon palvelut järjestetty Kirsi Sario on vastuuhenkilö. 5 HYTE-kohtaamon jatkotyöstäminen Keskustelun pohjalta pientyöryhmä: Sari, Maarit, Maija ja Mika viimeistelevät toimeenpanosuunnitelman kokoukseen mennessä. HYTE kohtaamon asioiden sovittaminen toimeenpanosuunnitelmaan ja tehtävien jakaminen Työryhmien vetäjät esittelivät työpajojen yhteenvedot. Keskusteltiin erityisesti järjestöjen roolista tulevassa maakunnassa. Järjestöillä on huoli rahoituksesta ja toimintamahdollisuuksista. Sovittiin, että työpajojen tuotokset upotetaan toimeenpanosunnitelmaan. 6 Kansallisen sote-kustannusvaikuttavuus (KUVA) mittariston kommentointi Osana maakunta ja sote- uudistuksen toimeenpanon valmistelua on luonnosteltu ehdotukset valtakunnallisesti yhtenäiseksi mittaristoksi väestön hyvinvoinnin ja terveyden tilan kuvaamiseen, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tarpeen sekä saatavuuden arviointiin ja palvelujen laadun, vaikuttavuuden, kustannusten ja tehokkuuden seuraamiseen (Liite KUVAmittarit simulointiin ). Maakunnilta toivotaan näkemystä esitettyyn tapaan ryhmitellä ja raportoida mittareiden avulla koottua tietoa neuvotteluprosessin taustaksi. Palautetta mittareiden ryhmittelystä ja koostamisesta näkymiksi pyydetään mennessä. Palautetta varten esityslistan liitteenä Mittaristoryhmittely kommentointipohja. Keskustellaan Sote-KUVA-mittaristoluonnoksesta Asiakohtaa ei voitu ajanpuutteen vuoksi käsitellä. Sovittiin, että työryhmän jäsenet lähettävät kommenttinsa Sarille maanantaihin mennessä. Kommentit yleisellä tasolla: ovatko näkökulmat oikeat, onko rakenne oikea, onko mukana tarvittavat/oikeat mittarit? Loppuvuodesta keskusteluun ja kommentoitavaksi tulevat maakunnan omat KUVA-mittarit.

5 Muistio (5) 7 Ohjaamotoiminta Tarja Paulaniemi esittelee Ohjaamotoiminnan esittely siirrettiin ajan puutteen vuoksi seuraavaan kokoukseen. 8 Muut asiat 9 Kokouksen päättäminen Kokous päätettiin klo Seuraava kokous klo FM 2, Kauppi-kabinetti, 7 krs klo Seuraavat kokoukset, joista kalenterikutsut on lähetetty: klo klo klo klo

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 18.6.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Lupauksen toteutuslinjaukset Palvelulupaus HYTE-työn sisällyttäminen maakuntastrategian eri elementteihin Asiakkuudet segmentoitu

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta ja Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto

Terveyden edistämisen neuvottelukunta ja Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto Terveyden edistämisen neuvottelukunta ja Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto Kokous 9.2.2018 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Aiheet Pienryhmätyöskentely 1 Ehdotus Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden

Lisätiedot

Hyvinvointi ja terveyden edistäminen työryhmän kokous

Hyvinvointi ja terveyden edistäminen työryhmän kokous Muistio 1 (5) Hyvinvointi ja terveyden edistäminen työryhmän kokous Aika Tiistai 29.5.2018 klo 8-12 Paikka FM 5, 2.krs. kh 101, Biokatu 12 Asia 1 Kokouksen avaus ja esityslistan hyväksyminen Esittely,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Työpaja

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Työpaja Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Työpaja 9.3.2017 Yhteenveto: Sari Mäkinen ja Tiina Konttajärvi 16.3.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Teemat 1. Hyvinvoinnin edistäminen ja hyvinvointierojen kaventaminen

Lisätiedot

Alueelliset verkostot ja yhteistyö-teemapaja

Alueelliset verkostot ja yhteistyö-teemapaja Alueelliset verkostot ja yhteistyö-teemapaja Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueellisten toimijoiden vertaisfoorumi 9.5.2019 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pshp Tampereen yliopistollinen sairaala

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteet nyt ja SOTEssa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteet nyt ja SOTEssa Hyinoinnin ja tereyden edistämisen rakenteet nyt ja SOTEssa STESO ry VERKOSTOTAPAAMINEN 14.3.2018 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toionen Aiheet Pirkanmaan hyinoinnin ja tereyden edistämisen nykyiset rakenteet

Lisätiedot

Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen. Keskustelun pohjaksi

Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen. Keskustelun pohjaksi Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen työpajoihin Keskustelun pohjaksi Hyte-aluekierroksen työpajat Tavoitteet Tukea alueen valmistelua ja väliaikaishallinnon työtä Tukea tiekartan ja

Lisätiedot

Hyvinvointi ja terveyden edistäminen teemaryhmän kokous

Hyvinvointi ja terveyden edistäminen teemaryhmän kokous Muistio 1 (5) Hyvinvointi ja terveyden edistäminen teemaryhmän kokous Aika Tiistai 21.2.2017 klo 11.30 13.30 Paikka Biokatu 12 FM5/2.krs, 33520 Tampere, Perusterveydenhuollon yksikkö, h-101 Osallistujat

Lisätiedot

Maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyömallit -työryhmän kokous

Maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyömallit -työryhmän kokous Muistio 1 (5) Maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyömallit -työryhmän kokous Aika: keskiviikko 13.12.2017 kello 13.00 15.30 Paikka: Osallistujat: kh Tammerkoski, Kokouskeskus Pellava, Kelloportinkatu

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous 8.6.2017 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Aiheet Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017-2020 - Yhteenvetoa toimeenpanosta Pirkanmaan maakunta- ja

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmistelu ja tilannekatsaus Pirkanmaalta

Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmistelu ja tilannekatsaus Pirkanmaalta Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmistelu ja tilannekatsaus Pirkanmaalta Maarit Varjonen-Toivonen, ylilääkäri PSHP ja Johanna Riippi, Pirkanmaa 2021 muutosvalmistelusuunnittelija Maakuntien

Lisätiedot

Muistio. Biokatu 12 FM5 / 2.krs, Tampere Perusterveydenhuollon yksikkö, kokoustila h-101

Muistio. Biokatu 12 FM5 / 2.krs, Tampere Perusterveydenhuollon yksikkö, kokoustila h-101 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemaryhmän kokous Aika Torstai 1.12.2016 klo 14.00 16.00 Paikka Osallistujat Poissa Asia Biokatu 12 FM5 / 2.krs, 33520 Tampere Perusterveydenhuollon yksikkö, kokoustila

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön?

Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön? Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön? Pekka Puustinen, LT, MPH, TM Sp. pekka.puustinen@kuh.fi 1) Kuinka kokonaiskuva hallitaan? Pohjois-Savossa iso työkenttä

Lisätiedot

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere TYÖPAJATYÖSKENTELY Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere 27.10.2016 Sini Männistö ja Juha Mieskolainen 1 TYÖPAJATYÖSKENTELY: TEEMA Palautetaan mieleen aamupäivän

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous 1.12.2017 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Aiheet Terveyden edistämisen neuvottelukunnan toimikauden 2013 2017 evästykset uudelle kaudelle VESOTE-Pirkanmaa

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017-2020 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen

Lisätiedot

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Uudenmaan Maakuntaparlamentti 23. 24.11.2017 Erkki Kukkonen kaupunginjohtaja Järvenpää Kuntien nykyisten tehtävien muuttuminen maakunta-

Lisätiedot

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Seinäjoki

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Seinäjoki TYÖPAJATYÖSKENTELY Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Seinäjoki 4.10.2016 Sini Männistö ja Juha Mieskolainen 1 TYÖPAJATYÖSKENTELY: TEEMA Palautetaan mieleen

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009-2013 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Alueellinen TED-työryhmä (2010) Kuntakierros 2009 Kuntien toiveet Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009 Alueellinen

Lisätiedot

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Jyväskylä

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Jyväskylä TYÖPAJATYÖSKENTELY Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Jyväskylä 13.10.2016 Sini Männistö ja Juha Mieskolainen 1 TYÖPAJATYÖSKENTELY: TEEMA Palautetaan mieleen

Lisätiedot

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne Hyvinvointijohtaminen Salossa Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa Tavoitteita tulevaisuuden kunnan ja maakunnan väliselle yhteistyölle hyvinvoinnin edistämisessä SALON HYVINVOINTIKERTOMUS vuosilta

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta 17.1.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellisen TED-koordinaation kokonaisuus: aiheet Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Ennaltaehkäisevät

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 Lausuntopyynnön esittelyn tueksi TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen alueellisen koordinaation painopisteet Pirkanmaalla

Lisätiedot

Hyvinvointi ja terveyden edistäminen työryhmän kokous

Hyvinvointi ja terveyden edistäminen työryhmän kokous Muistio 20.2.2018 1 (5) Hyvinvointi ja terveyden edistäminen työryhmän kokous Aika Torstai 15.2.2018 klo 13.00-16.00 Paikka Tampella, kokouskeskus Pellava, kokoustila ROINE Asia Esittely, keskustelu, jatkotoimenpiteet

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous 31.3.2017 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Aiheet Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017-2020: yhteenvetoa kuntakierrokselta VESOTE-Pirkanmaa tilannekatsaus

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa. Eeva Häkkinen

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa. Eeva Häkkinen Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa Eeva Häkkinen 25.5.2018 Maakuntalakiluonnoksen linjauksia maakuntien tehtävistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen

Lisätiedot

1. Maakunnan tehtävät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja maakuntien kunnille tarjoama asiantuntijatuki

1. Maakunnan tehtävät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja maakuntien kunnille tarjoama asiantuntijatuki 1. Maakunnan tehtävät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja maakuntien kunnille tarjoama asiantuntijatuki Karoliina Luukkainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmän pj Niina Jalo, ehkäisevän

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuolto, turvallisuus ja varautuminen & hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Satakunnan kuntapäivä

Sosiaali- ja terveydenhuolto, turvallisuus ja varautuminen & hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Satakunnan kuntapäivä Sosiaali- ja terveydenhuolto, turvallisuus ja varautuminen & hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Satakunnan kuntapäivä 8.5.2018 Terttu Nordman Muutosjohtaja, Satakunta Maakunnan tehtävät Hyvinvoinnin

Lisätiedot

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS LAPISSA. Ryhmätyöskentelyn tuotokset Työkokous Lapin aluehallintovirasto

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS LAPISSA. Ryhmätyöskentelyn tuotokset Työkokous Lapin aluehallintovirasto HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS LAPISSA Ryhmätyöskentelyn tuotokset Työkokous 1.3.2017 Lapin aluehallintovirasto 1 Tehtävä 1: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, ehkäisevän

Lisätiedot

Pirkanmaan parhaat HYTE-kannustimet

Pirkanmaan parhaat HYTE-kannustimet Pirkanmaan parhaat HYTE-kannustimet Pientyöryhmä Ulla Harala, Sari Mäkinen, Paula Paavilainen Maarit Varjonen-Toivonen, Mika Vuori 18.5.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Yleistä HYTE on maakunnan ja kuntien

Lisätiedot

Kokous helmikuuta :05

Kokous helmikuuta :05 Kokous 06.03.2017 22. helmikuuta 2017 14:05 Kokouksen aihe: Lapin ICT työryhmä / Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelu Kokouksen päivämäärä: 6.3.2017 9:00 Sijainti: Skype-kokous Kutsuviesti Osallistujat

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Jarno Turunen Muutosjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Järjestöt maakuntauudistuksessa, Joensuu 21.6.2017 Uudistuksen päätavoitteet o maakunnan elinvoima ja kestävä

Lisätiedot

YHTEENVETO Hyte-verkoston 1. tapaamisesta

YHTEENVETO Hyte-verkoston 1. tapaamisesta YHTEENVETO Hyte-verkoston 1. tapaamisesta Keskiviikko 21.2 2018 Klo 12-15.30 Wanha Herra, Metelinmäen kabinetti Lahti Osallistujat Asikkala: Matti Kettunen Hartola: Johanna Huttunen Hollola: Antti Anttonen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuus

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuus Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuus Heli Hätönen, TtT, neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö 1 11.02.2019 Etunimi Sukunimi Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma. Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma. Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma TAVOITE: Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen mahdollistamalla

Lisätiedot

OSALLISTUMINEN - teemaryhmän kokous

OSALLISTUMINEN - teemaryhmän kokous MUISTIO 1 (5) OSALLISTUMINEN - teemaryhmän kokous Aika KESKIVIIKKO 19.4.2017 klo 8 8.50 (+ työpaja klo 9 12) Paikka Osallistujat Kutsuttuna Este Iso kokoushuone, FM 5 (1.krs), osoite Biokatu 12, Tampere

Lisätiedot

Voimaa verkostoista. Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pshp, Perusterveydenhuollon yksikkö 17.3.2014

Voimaa verkostoista. Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pshp, Perusterveydenhuollon yksikkö 17.3.2014 Voimaa verkostoista Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pshp, Perusterveydenhuollon yksikkö 17.3.2014 2 17.3.2014 Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation organisaatio Koordinaatio taso

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2019 1 Henkilöstö työryhmä - Kokousaika 25.4.2019 kello 12 13.10 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista:

Lisätiedot

Kunta-alan hyvinvointiseminaari Helsinki. Taru Koivisto, johtaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Kunta-alan hyvinvointiseminaari Helsinki. Taru Koivisto, johtaja Sosiaali- ja terveysministeriö Kunta-alan hyvinvointiseminaari 7.6.2017 Helsinki Taru Koivisto, johtaja Sosiaali- ja terveysministeriö 1 7.6.2017 - Taru Koivisto Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohtia uudistuksessa - muutosjohtajien

Lisätiedot

Hyte tulevien maakuntien organisaatioissa

Hyte tulevien maakuntien organisaatioissa Hyte tulevien maakuntien organisaatioissa Maakuntien hyte-valmistelijoiden vertaisfoorumi Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto Muuttuvat kuntien hallintomallit Lautakunta hoitaa kunnanhallituksen

Lisätiedot

Muistio 1 (6)

Muistio 1 (6) Muistio 1 (6) TERVEYDEN EDISTÄMISEN NEUVOTTELUKUNTA Aika Perjantai 1.12.2017 klo 10.00-12.00 Paikka Osallistujat Poissaolijat Finn Medi 5, 2.krs, kokoushuone 101, Biokatu 12 Tampere Kunnallisneuvos Antero

Lisätiedot

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN TULEVIEN MAAKUNTIEN VALMISTELUSSA JA TOIMINNASSA - EHDOTUS TOIMEENPANON TUEKSI

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN TULEVIEN MAAKUNTIEN VALMISTELUSSA JA TOIMINNASSA - EHDOTUS TOIMEENPANON TUEKSI HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN TULEVIEN MAAKUNTIEN VALMISTELUSSA JA TOIMINNASSA - EHDOTUS TOIMEENPANON TUEKSI Tässä muistiossa kuvataan ehdotus hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen organisoimiseksi

Lisätiedot

Paikka Biokatu 12 FM5/2.krs, Tampere, Perusterveydenhuollon yksikkö, h-101

Paikka Biokatu 12 FM5/2.krs, Tampere, Perusterveydenhuollon yksikkö, h-101 Muistio 1 (5) Hyvinvointi ja terveyden edistäminen teemaryhmän kokous Aika Torstai 12.1.2017 klo 8.00 10.00 Paikka Biokatu 12 FM5/2.krs, 33520 Tampere, Perusterveydenhuollon yksikkö, h-101 Osallistujat

Lisätiedot

Esivalmistelun sote-tiimi

Esivalmistelun sote-tiimi MUISTIO 1/2016 1 Esivalmistelun sote-tiimi Aika 21.12.2016 klo 14:00-16:20 Paikka Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 B Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaaminen 3 2 Sote- ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Talousryhmä - Kokousaika 24.10.2017 kello 8:30 10:25 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat 5

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat 5 MUISTIO 2/2019 1 AIKA 11.03.2019 klo 10:15-11:45 PAIKKA Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 b, Helsinki KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Tilannekatsaus 4 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat

Lisätiedot

Ajankohtaista järjestöjen roolista maakunta- ja soteuudistuksessa

Ajankohtaista järjestöjen roolista maakunta- ja soteuudistuksessa Kekohankkeen järjestöjen yhteinen tilaisuus Postitalolla 23.11.2017 Ajankohtaista järjestöjen roolista maakunta ja soteuudistuksessa VATES säätiö, 23.11.2017 Sarita FrimanKorpela, STM 1 27.11.2017 2 27.11.2017

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sote- ja maakuntauudistuksessa - kuntien ja maakuntien yhteinen tehtävä

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sote- ja maakuntauudistuksessa - kuntien ja maakuntien yhteinen tehtävä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sote- ja maakuntauudistuksessa - kuntien ja maakuntien yhteinen tehtävä Taru Koivisto Sosiaali- ja terveysministeriö 1 30.3.2017 - Taru Koivisto Hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta verkostolle

Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta verkostolle Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta verkostolle 23.3.2017 23.3.2017 tapani.kauppinen@thl.fi @TapaniKa 1 Taustaksi: Ennakkoarvioinnissa vertailtaan eri päätösvaihtoehtojen hyte-vaikutuksia 1 vaikutus

Lisätiedot

KASPERI II - Väli-Suomen lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen kehittämishanke

KASPERI II - Väli-Suomen lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen kehittämishanke KASPERI II - Väli-Suomen lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen kehittämishanke Ohjausryhmän kokous Muistio 3/2012 AIKA: 7.9.2012 klo 9.15-12.05 PAIKKA: Kokouskeskus Juvenes, Åkerlundinkatu 1, Kokoustila

Lisätiedot

Sote tukijana ja tekijänä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Sote tukijana ja tekijänä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Sote tukijana ja tekijänä kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät 4.2.2015 Johtaja Taru Koivisto Sosiaali- ja terveysministeriö Hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 5/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 5/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 5/2017 1 n kokous Kokousaika kello 9:00 10.55 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista 1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen...

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ

PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ TERVETULOA Käytiin esittelykierros 18.6.2018 Heli Lehtovaara Osallistujat x Nimi Saila Juntunen Nimi x Johanna Huttunen Tuija Pessa x Kirsi Mäkilä x Susanna Leimio x Antti Anttonen x Helena Haaja x Irina

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1 Maakuntauudistus, Poliittisen ohjauksen neuvottelukunta Kokousaika 09.03.2018 kello 14:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO 1 Kokousaika kello 14:00 16:00 Kokouspaikka Partalan kuninkaankartano, Juva Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Edellisen kokouksen muistion hyväksyminen 4 3 Maakunta-

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika kello 13:00 15:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 4 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Palvelustrategian valmistelu

Palvelustrategian valmistelu Palvelustrategian valmistelu Pirjo Marjamäki Leena Turpeinen Markus Pauni Esivalmistelun SOTE-virkamieskoordinaatioryhmä 17.1.2018 Maakuntastrategian ja siihen liittyvien ohjelmien ja suunnitelmien viitekehys

Lisätiedot

SÄHKÖINEN HYVINVOINTIKERTOMUS

SÄHKÖINEN HYVINVOINTIKERTOMUS SÄHKÖINEN HYVINVOINTIKERTOMUS www.hyvinvointikertomus.fi Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto 30.3.2012 Ulla Ojuva, 044 417 3836, ulla.ojuva@isshp.fi Mervi Lehmusaho, 044 711 3913, mervi.lehmusaho@kuh.fi

Lisätiedot

Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari Vuokatti

Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari Vuokatti Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari 28.9.2017 Vuokatti Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen maakunnan ja kunnan yhteisenä tehtävänä Saara Pikkarainen, erikoissuunnittelija, TtM Kainuun sote

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

Perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti

Perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Heli Hätönen Neuvotteleva virkamies Sosiaali ja terveysministeriö 1 13.9.2017 Pysyvä muutos 2 13.9.2017 Etunimi Sukunimi

Lisätiedot

Väkivaltatyön osaamisen kehittäminen ja verkostointi LAPE:n perhekeskushankkeissa. THL:n toimintamallit, koordinaatio ja tuki

Väkivaltatyön osaamisen kehittäminen ja verkostointi LAPE:n perhekeskushankkeissa. THL:n toimintamallit, koordinaatio ja tuki Väkivaltatyön osaamisen kehittäminen ja verkostointi LAPE:n perhekeskushankkeissa THL:n toimintamallit, koordinaatio ja tuki 28.8.2017 Martta October 1 28.8.2017 Esityksen nimi / Tekijä 2 Väkivallan ehkäisy

Lisätiedot

Hankinnat ja logistiikka sekä siivous ja ruokahuolto

Hankinnat ja logistiikka sekä siivous ja ruokahuolto Hankinnat ja logistiikka sekä siivous ja ruokahuolto MUISTIO: Järjestäytymiskokous 28.10.2016 klo 12.30-14.23 Tampereen kaupungin virastotalo, ryhmähuone 4, 5.krs (Aleksis Kiven katu 14-16, Tampere) 1.11.2016

Lisätiedot

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 3. krs, nh 1, Helsinki. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Sote-uudistuksen valmistelu Uudellamaalla 4

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 3. krs, nh 1, Helsinki. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Sote-uudistuksen valmistelu Uudellamaalla 4 MUISTIO 1/2018 1 AIKA 10.09.2018 klo 08:30-11:45 PAIKKA Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 3. krs, nh 1, 00530 Helsinki KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Sote-uudistuksen valmistelu

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä Keskeistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminnan turvaamisessa on maakunnallinen rakenne, joka mahdollistaa yhdessä tekemisen monella tasolla ja

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungintalo, Hallituskatu 7, kokoushuone Harbin

Rovaniemen kaupungintalo, Hallituskatu 7, kokoushuone Harbin Sote-sparrausryhmä valmistelutyöryhmän kokous 7.2.2018 Aika 7.2.2018 klo 10:00 12:00 Paikka Rovaniemen kaupungintalo, Hallituskatu 7, kokoushuone Harbin Esittelijät / sihteerit Palo Miia. Lapin maakunta-

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen - työryhmä

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen - työryhmä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen - työryhmä Loppuraportointi 30.6.2018 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällysluettelo 1. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi (s.2-8) 2. Yhteistyö,

Lisätiedot

Yleishyödylliset yhteisöt sote- ja maakuntauudistuksessa

Yleishyödylliset yhteisöt sote- ja maakuntauudistuksessa Yleishyödylliset yhteisöt sote ja maakuntauudistuksessa Uudenmaan sote ja maakuntauudistuksen järjestötilaisuus 12.6.2017, Messukeskus, Helsinki 1 erityisasiantuntija Esityksen sisältö Kunnat yleishyödyllisten

Lisätiedot

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA!

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA! PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA! 31.1.2017 Arttu Haapalainen taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaa Soile Vuolle hyvinvointikoordinaattori ja

Lisätiedot

KUNTIEN JA SIUN SOTEN HYTE-

KUNTIEN JA SIUN SOTEN HYTE- KUNTIEN JA SIUN SOTEN HYTE- YHTEISTYÖN SEMINAARI o Mikä on maakuntien tuleva rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työn ohjauksessa ja koordinoinnissa? -Maarita Mannelin Hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Päihde- ja mielenterveyspalveluiden ja aikuisten sosiaalityön teemaryhmän kokous

Päihde- ja mielenterveyspalveluiden ja aikuisten sosiaalityön teemaryhmän kokous Muistio 1 (6) Päihde- ja mielenterveyspalveluiden ja aikuisten sosiaalityön teemaryhmän kokous Aika 14.11.2017 klo 9-12 Paikka Osallistujat Pitkäniemi, Rakennus 1 (Hallintola) Neuvotteluhuone Ykkönen,

Lisätiedot

3 Kasvupalvelujen tilanne valtakunnallisesti ja alueellisesti

3 Kasvupalvelujen tilanne valtakunnallisesti ja alueellisesti 1 6 Kasvupalvelut - Maakuntauudistuksen valmistelutyöryhmä Kokousaika 20.06.2018 kello 09:00 12.00 Kokouspaikka Kannashovi, Juva Asialista 1 Kokouksen avaus 2 Edellisen kokouksen muistion hyväksyminen

Lisätiedot

Alueellisten hyte-toimijoiden VERTAISFOORUMI

Alueellisten hyte-toimijoiden VERTAISFOORUMI Alueellisten hyte-toimijoiden VERTAISFOORUMI 9.5.2019 Jyväskylä 10.5.2019 Erityisasiantuntija Nella Savolainen, THL 1 Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ALUEILLA tilanne huhtikuussa 2019 10.5.2019 Erityisasiantuntija

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa Lapin maakunnassa ja kunnissa - yhteinen tehtävä. Taustaa uusille rakenteille

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa Lapin maakunnassa ja kunnissa - yhteinen tehtävä. Taustaa uusille rakenteille Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa Lapin maakunnassa ja kunnissa - yhteinen tehtävä Taustaa uusille rakenteille Koonnut Tuula Kokkonen, ylitarkastaja, Lapin aluehallintovirasto 7.3.2017 1 Hyvinvoinnin

Lisätiedot

Valtion ja kuntien hyvinvointityö

Valtion ja kuntien hyvinvointityö Valtion ja kuntien hyvinvointityö Neuvotteleva virkamies Heli Hätönen 1.6.2016 1 2 1.6.2016 2 Valtakunnallinen aluehallintovirasto Yhteinen ICT Maakuntien tehtävät ja uusi sote-rakenne Valtio Sote-linjaukset:

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta 1.4.2016 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Aiheet Pirkanmaan alueellisen hyvinvointikertomus 2017-2020:n perustana käytettävät kansalliset ja alueelliset suunnitelmat,

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Terveyden edistämisen neuvottelukunta 9.10.2015 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Sisältö Lainsäädäntöperusta Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2012

Lisätiedot

- palvelutuotanto - yhdyspinnat - hallittu siirto ja prosessin ohjaus (järjestämisen ja tuotannon yhteensovittaminen).

- palvelutuotanto - yhdyspinnat - hallittu siirto ja prosessin ohjaus (järjestämisen ja tuotannon yhteensovittaminen). Väliaikainen valmistelutoimielin 89 19.12.2017 Väliaikainen valmistelutoimielin 5 09.01.2018 Sote-valmistelun organisoituminen LLVate 19.12.2017 89 Väliaikainen valmistelutoimielin on kokouksessaan 24.10.2017

Lisätiedot

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Turvallisuusverkosto 19.4.2018 Susanna Leimio Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Taustaa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämis (hyte)

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuntien ja maakuntien yhteisenä tehtävänä - kuka tekee ja miten rahoitetaan?

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuntien ja maakuntien yhteisenä tehtävänä - kuka tekee ja miten rahoitetaan? Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuntien ja maakuntien yhteisenä tehtävänä - kuka tekee ja miten rahoitetaan? Heli Hätönen Neuvotteleva virkamies, STM Tehyn Kuntapäättäjät seminaari 17.3.2018 Helsinki

Lisätiedot

Sote-projektiryhmän kokous

Sote-projektiryhmän kokous Muistio 1 (5) Sote-projektiryhmän kokous Aika 28.3.2017 klo 13.30-15.30 Paikka Osallistujat Tammerkoski-kabinetti, Finn Medi 5, Biokatu 12, Tampere Ihalainen Rauno, Pshp, puheenjohtaja Kuosmanen Taru,

Lisätiedot

Hyvinvointitiedolla johtamisen ABC - Onnistumisen avaimet

Hyvinvointitiedolla johtamisen ABC - Onnistumisen avaimet Hyvinvointitiedolla johtamisen ABC - Onnistumisen avaimet Maria Salenius, Soile Paahtama ja Ville Nieminen 12.9.2019 Haastattelututkimus hyvinvoinnin tilasta kunnissa Kunta hyvinvoinnin edistäjänä verkostoprojektin

Lisätiedot

SAVUKOSKEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/ Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus sekä laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

SAVUKOSKEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/ Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus sekä laillisuuden ja päätösvaltaisuuden SAVUKOSKEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 1 Nuorisovaltuusto 06.02.2018 AIKA 06.02.2018 klo 16:00-17:01 PAIKKA Korvatunturin koulu KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus sekä laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

Lisätiedot

Sote-uudistus: mikä muuttuu ja missä mennään?

Sote-uudistus: mikä muuttuu ja missä mennään? Sote-uudistus: mikä muuttuu ja missä mennään? Lähisuhde- ja perheväkivallan, ehkäisevän päihdetyön sekä terveyden edistämisen yhdyshenkilöiden verkostopäivä Seinäjoki kehittämispäällikkö Jaana Markkula

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen kunnassa. - rakenteet, vastuut, seuranta ja voimavarat

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen kunnassa. - rakenteet, vastuut, seuranta ja voimavarat Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen kunnassa - rakenteet, vastuut, seuranta ja voimavarat syyskuu 2015 Tutkimuksesta tiiviisti 31/2015 1 Johdanto THL kerää kunnan johdolta tietoa hyvinvoinnin

Lisätiedot

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi Työpaja 1 17.4.2018 16.4.2018 Valmistelutilanne Kainuun maakunnassa / Matti Heikkinen,

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen Miten lisätä hallintokuntien välistä yhteistyötä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja kuntien liikuntapalveluketjuja

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Yhdistysten yhteistyö ja verkostoituminen Järjestöjen muutosvalmiuksien tukeminen maakunta- ja sote-uudistuksessa Järjestöjen toimintaedellytysten

Lisätiedot

Väkivaltatyön osaamisen kehittäminen ja verkostointi maakuntien perhekeskushankkeissa. THL:n toimintamallit, koordinaatio ja tuki

Väkivaltatyön osaamisen kehittäminen ja verkostointi maakuntien perhekeskushankkeissa. THL:n toimintamallit, koordinaatio ja tuki Väkivaltatyön osaamisen kehittäminen ja verkostointi maakuntien perhekeskushankkeissa THL:n toimintamallit, koordinaatio ja tuki 31.5.2017 Martta October 1 Työpaja 8: Väkivallan ehkäisy Klo 11 12 työpajan

Lisätiedot

KAINUUN MAAKUNTAUUDISTUS MUISTIO 1/2016. Asia Otsikko Sivu

KAINUUN MAAKUNTAUUDISTUS MUISTIO 1/2016. Asia Otsikko Sivu AIKA Perjantai 9.12.2016 klo 9:00 10.27 PAIKKA Kainuun liitto, 2. krs. neuvotteluhuone Kanerva, Kauppakatu 1, Kajaani KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Kokoonpanon toteaminen ja

Lisätiedot

Alueellinen hyvinvointikertomus

Alueellinen hyvinvointikertomus Alueellinen hyvinvointikertomus Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen maakuntien ja kuntien yhteisenä tehtävänä Neuvotteleva virkamies Heli Hätönen, STM 1 7.2.2017 1 Sisältö Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Lisätiedot

Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiotoiminta (TKI) -työryhmän kokous

Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiotoiminta (TKI) -työryhmän kokous Asialista 1 (5) Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiotoiminta (TKI) -työryhmän kokous Aika 12.1.2018 klo 13.15-15.30 Paikka Osallistujat Kokouskeskus Tampella, nh. Roine, Kelloportinkatu 1 B, Tampere Liitteenä

Lisätiedot

Strateginen hankinta ja valinnanvapauden mallit -työryhmän kokous

Strateginen hankinta ja valinnanvapauden mallit -työryhmän kokous Muistio 1 (5) Strateginen hankinta ja valinnanvapauden mallit -työryhmän kokous Aika: tiistai 19.12.2017 kello 12.04 15.21 Paikka: Osallistujat: nh Roine, Kokouskeskus Pellava, Kelloportinkatu 1 B, Tampere

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2016 1 Kokousaika kello 9:30 11.30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Edellisen kokouksen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin edistäminen monen eri tahon työnä

Hyvinvoinnin edistäminen monen eri tahon työnä Hyvinvoinnin edistäminen monen eri tahon työnä Seinäjoki 8.9.2016 Juha Mieskolainen LSSAVI Juha Mieskolainen, Länsi- ja Sisä Suomen aluehallintovirasto 1 LSSAVIn päihdehaittojen ehkäisyn ja terveyden edistämisen

Lisätiedot

Sote-uudistus: mikä muuttuu ja missä mennään?

Sote-uudistus: mikä muuttuu ja missä mennään? Sote-uudistus: mikä muuttuu ja missä mennään? Lähisuhde- ja perheväkivallan, ehkäisevän päihdetyön sekä terveyden edistämisen yhdyshenkilöiden verkostopäivä Tampere kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka,

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yksikkö - Terveydenhuoltolain velvoitteet

Perusterveydenhuollon yksikkö - Terveydenhuoltolain velvoitteet Perusterveydenhuollon yksikkö - Terveydenhuoltolain velvoitteet Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri 2 Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen ja tuen tarpeet kuntien ja alueiden näkökulma

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen ja tuen tarpeet kuntien ja alueiden näkökulma Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen ja tuen tarpeet kuntien ja alueiden näkökulma Heli Hätönen, TtT, erityisasiantuntija 12.11.2014 Kuopio 13.11.2014 Hätönen 1 Hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot