Seitsemän faktaa dieselmoottoreista.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seitsemän faktaa dieselmoottoreista."

Transkriptio

1 Seitsemän faktaa dieselmoottoreista.

2 Fakta 1. Dieseliä kannattaa kehittää edelleen kieltämisen sijaan. prosenttia. Tämä on pitkälti hyötyajoneuvojen ja henkilöautojen viime vuosien teknisten innovaatioiden ansiota, joista osa on kohdistunut dieselmoottoreiden kehitykseen. Dieselmoottori. Etenkin Euroopassa autoteollisuus on julkisen keskustelun polttopisteessä tiukemmin kuin koskaan aiemmin. Luottamus innovaatiovoimaan ja alan kykyyn vastata tulevaisuuden haasteisiin on hukassa. Siksi tartumme tällä hetkellä käytävään keskusteluun tärkeiden tosiasioiden voimin ja ilmaisemme oman kantamme. Pitkäaikainen tavoitteemme lähes päästötön henkilö- ja tavaraliikenne on vielä kaukana. Olemme kuitenkin käynnistäneet jo lukuisia tärkeitä toimenpiteitä oikeaan suuntaan. Monilla ihmisillä on käsitys, että typen oksidien (NOx) aiheuttama ilmastokuormitus EU:ssa on suurempi kuin koskaan ennen. Asia on todellisuudessa päinvastoin. Vuosien 1990 ja 2015 välillä tieliikenteen NOx-päästöt ovat Euroopan ympäristökeskuksen mukaan vähentyneet 59 Nämä innovaatiot ulottuvat tuoreimmissa moottorisukupolvissa pakokaasujen kierrätyksestä ja NOx-varaajakatalysaattoreista selektiivisen katalyyttisen pelkistyksen (SCR) kautta aina moottorin lähelle asennettuun pakokaasun jälkikäsittelyjärjestelmään. Uuden henkilöautomoottoriperheemme ensimmäinen moottori nelisylinterinen OM 654 on jo osoittanut eri testeissä, että moottorit alittavat laboratoriotestejä varten määritetyt NOx-raja-arvot selvästi myös todellisessa ajossa. Tämä koskee myös uutta kuusisylinteristä rividieselmoottoria OM 656, joka on jo saatavana uuteen S-sarjaan. Saksankielisen alueen 25 johtavaa moottoriajoneuvo- ja moottoritekniikan professoria ovat vahvistaneet hiljattain seuraavaa: "NOx-päästöongelman voidaan katsoa olevan teknisesti ratkaistu".

3 Fakta 2. Ohjelmapäivitykset tehoavat. Uusi E-sarja. Olemme vakuuttuneita siitä, että ajokieltojen sijaan meidän tulee panostaa siihen, että NOx-päästöjä lasketaan jatkuvasti älykkäiden toimenpiteiden avulla. VDA:n (Saksan autoteollisuusjärjestö) tutkimuksen mukaan autokannan uudistaminen yhdessä niiden toimenpiteiden kanssa, joista on sovittu Saksassa elokuussa 2017 pidetyssä poliitikkojen ja autoteollisuuden edustajien dieselhuippukokouksessa, laskevat NOx-päästöjä koko tieliikenteessä prosenttia vuoden 2019 alkuun mennessä. Ohjelmapäivitykset laskevat autojemme NOx-päästöjä normaaliajossa keskimäärin prosenttia. Esimerkki: auto motor und sport -autolehden (painos 17/2017) testissä Mercedes-Benz V-sarjan NOx-päästöt laskivat ohjelmapäivityksen jälkeen yli 80 prosenttia. Tämä vähennys on vain yksi esimerkki monista eikä siihen varmastikaan päästä keskimääräisesti eikä kaikkien mallisarjojen kohdalla, mutta silti: ohjelmapäivityksillä typen oksidien päästöjä saadaan laskettua monissa mallisarjoissa tehokkaasti.

4 Fakta 3. NOx-päästöt ovat nyt alhaisemmat kuin koskaan aiemmin. Alenevat typen oksidien päästöt. Vuosien 1990 ja 2015 välillä tieliikenteen NOx-päästöt ovat vähentyneet 28 EU-maassa noin 59 prosenttia. Vähennys on erityisen huomionarvoinen etenkin sen vuoksi, että autokanta on kasvanut samalla aikavälillä selvästi. Henkilöautojen määrä on lisääntynyt tänä aikana noin 55 prosenttia. Vaikka liikennetiheys on kasvanut, kaupunkien ilma on siis parantunut. NOx-päästöjen vähentyminen on näin ollen seurausta ajoneuvojen parantuneesta moottoritekniikasta. Meillä on selvä tavoite: raja-arvot eivät saa ylittyä kaupungeissamme. Tavoitteeseen on lisäksi päästävä mahdollisimman nopeasti.

5 Fakta 4. Dieselin poistaminen vastaisi urheilutermein ampumista ilmastopoliittisesti "omaan maaliin". dieselmoottori kuluttaa jopa 25 % vähemmän ja CO₂-päästöt ovat jopa 15 % pienemmät kuin vastaavalla bensiinimoottorilla. Alenevat CO₂-päästöt. Muihin perinteisiin voimanlähteisin verrattuna haitta-ainepäästöjen osalta ei juuri ole löydettävissä sellaisia argumentteja, jotka puhuisivat uuden sukupolven dieselmoottoreitamme vastaan. Bensiinimoottorimme toki kehittyvät yhä taloudellisemmiksi, mutta dieselmoottorin polttoaineenkulutus ja CO₂-päästöt ovat silti alhaisemmat kuin vertailukelpoisen bensiinimoottorin. Uusimmat dieselmoottorit saavuttavat siis molemmat: taloudellisen tehokkuuden ja alhaiset NOx-arvot normaaliajossa. VDA:n mukaan moderni Dieselin tulee toki pärjätä vertailussa paitsi bensiinimoottorille myös sähkömoottorille. Selvää on, että sähköautoilu tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Selvää on kuitenkin myös, että nykyiset dieselit saattavat päihittää jopa sähköauton ilmastonsuojelun kannalta tarkasteltuna. Sähköauto on nimittäin vain juuri niin puhdas kuin se sähkö, jota siihen ladataan. Autoilun energiamurros onkin kaikkien yhteinen asia. Siinä meidän tulee hyödyntää kaikki käytettävissä olevat mahdollisuudet: akkusähkömoottorin ja polttokennon lisäksi äärimmäisen taloudelliset polttomoottorit ja pistokehybridit. Vuonna 2025 arviolta yksi neljästä uudesta ajoneuvosta on sähkömoottorikäyttöinen. Niinpä perinteisten voimanlähteiden kehittäminen on edelleen erittäin tärkeää.

6 Fakta 5. Dieselmoottorit eivät ole enää vuosikausiin olleet mikään oleellinen hiukkaspäästöjen lähde. Toki maanteillä liikkuu vielä tätä vanhempia ajoneuvoja. Kaiken kaikkiaan moottoreiden hiukkaspäätöt ovat kuitenkin vähäisiä. Dieselhiukkassuodatin. Tällä hetkellä käydyssä keskustelussa hiukkaspäästöt ja typen oksidit eli NOx sekoitetaan yhä keskenään. Tosiasia on, että moottoriin liittyvien hiukkaspäästöjen ongelma on kyetty jo ratkaisemaan dieselhiukkassuodattimen käyttöönotolla. Mercedes-Benz on varustanut ensimmäiset dieselautot hiukkassuodattimilla jo vuonna 1985, ensimmäisenä automerkkinä maailmassa. Niistä saadut kokemukset ovat olleet perustana uudenlaisten suodatinteknologioiden kehittämiselle, joiden hyötysuhde on noussut erittäin suureksi. Siten dieselin nokipäästöt ovat nykyään lähes nollassa. Mercedeksellä nämä suodattimet ovat kuuluneet dieselautojen vakiovarustukseen Suomessa vuodesta 2009 lähtien. Esimerkki Saksasta: Stuttgartin Neckartorilla ajoneuvomoottoreiden osuus hiukkaspäästöistä on ympäristöviranomaisten mukaan vain 7 prosenttia. Muu liikenteen aiheuttama hiukkaspäästö muodostuu hiukkasten pyörteilystä ajotiellä riippumatta siitä, onko auto diesel-, bensiinitai sähkökäyttöinen. Ensimmäiset tulokset Stuttgartin Neckartorilla suoritetusta kokeilusta osoittavat, että tätä pyörteilyä kyetään vähentämään selvästi lakaisukoneiden käytöllä. Tämä esimerkki valaisee sitä tosiasiaa, että hiukkaspäästökuormituksen pienentämiseksi edelleen on olemassa lukuisia tehokkaita vaihtoehtoja ajokieltojen sijaan. Sopivia toimenpiteitä kaupunkien ilmanlaadun parantamiseksi ovat mielestämme myös esimerkiksi autokannan nopeutettu uusiminen, tehostettu yhteistyö kuntien, tavarantoimittajien ja autonvalmistajien välillä sekä sähköautojen lisääminen julkiseen henkilölähiliikenteeseen ja jakeluliikenteeseen.

7 Fakta 6. Erot laboratoriomittausten ja todellisessa ajossa tehtyjen mittausten välillä tulevat pienenemään. Meidän mielestämme uudistus on erittäin tervetullut olemmehan tukeneet sitä jo vuosia. Laboratorio- ja maantiemittaukset. Erot dieselautojen laboratorioissa mitattujen ja maantieliikenteessä saavutettujen haitta-ainepäästöjen arvoissa ovat ymmärrettävästi aiheuttaneet paljon kysymyksiä. Syyskuussa 2017 otettiin käyttöön WLTP-kulutus- ja päästömittausmenetelmä (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) ja RDE-päästömittaus (Real Driving Emissions, todellisessa ajossa mitatut päästöt), jota käytetään kaikille uusille tyyppihyväksyttäville ajoneuvoille. Ensimmäistä kertaa mukana ovat siis myös todellisessa ajossa tapahtuvat mittaukset. Tähän saakka maantietestejä ei ole tarvinnut suorittaa tyyppihyväksyntää varten. Tarvitsemme nimittäin molempia: Laboratorio-olosuhteissa tehtyjä mittauksia, jotka ovat kansainvälisesti vertailtavissa ja toisinnettavissa. Ja toisaalta maanteillä tehtyjä mittauksia, jotta asiakkaamme saavat käyttöönsä entistä realistisempia arvoja. Mercedes-Benz on tuonut jo v alusta alkaen markkinoille dieselautoja, jotka täyttävät RDE-vaatimusten (vaihe 1) myötä tiukentuneet EU-päästöraja-arvot. Tämän ovat vahvistaneet riippumattomien organisaatioiden suorittamat testit. Yksi esimerkki: auto motor und sport -autolehden (painos 12/2017) teettämässä testissä Mercedes-Benz E 220 d (OM 654) (polttonesteen kulutus yhdistetty: 4,3-3,9 l/100 km; CO₂-päästöt yhdistetyt: g/km) saavutti 41 milligramman typen oksidien päästöt kilometrillä autoon kiinnitetyllä PEMS-mittalaitteella tehdyssä mittauksessa. Tämä alittaa selvästi laboratoriomittauksille määritetyn raja-arvon 80 mg/km.

8 Fakta 7. Uutta tietoa hyödynnetään myös nykyisissä automalleissa. Uutta tietoa. Teknologia ei saavuta koskaan optimitilaa eikä tutkimustyö lopu koskaan. Tämä koskee yhtä lailla autoja kuin älypuhelimia. Viime vuosina dieselteknologian kehitykseen on virrannut merkittävästi resursseja. Yksinomaan Daimler on investoinut kolme miljardia euroa uusiin dieselmoottoreihinsa. Vuoden 2016 lopusta alkaen sarjatuotannossa on otettu käyttöön joukko toimenpiteitä: ohjelmapäivityksiä, entistä vankempia materiaaleja ja tehokkaampia SCR-järjestelmiä. Tiivistetysti: pakokaasun jälkikäsittely paranee jatkuvasti ja siitä tulee aiempaa tehokkaampaa. Uuden moottorisukupolven kehitystyöstä saatuja tietoja ja kentältä saatuja kokemuksia hyödynnetään myös nykyisten automallien päästökäyttäytymisen parantamiseen.

9 Katsaus OM 654 -moottorin teknologiaan. Säästeliäämpi ja voimakkaampi, kevyempi ja kompaktimpi. OM 654 -dieselmoottorin tulevaisuus. Uusi dieselmoottori. Nelisylinterinen dieselmoottori OM 654 aloittaa Mercedes-Benzin uuden suuntaa näyttävän moottoriperheen. Esimerkilliset taloudellisuus- ja päästöarvot tekevät tästä premium-dieselmoottorista pitkälle tulevaisuuteen kantavan ratkaisun ja korostavat sitä keskeistä roolia, joka dieselmoottoreilla on maailmanlaajuisten tiukkojen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Mercedes-Benz ottaa OM 654 -moottorissa ensimmäistä kertaa henkilöauton dieselmoottorissa käyttöön männänpäihin porrastetut palotilasyvennykset. Niiden ansiosta hiukkaspäästöt on saatu laskettua erityisen alhaiselle tasolle. Uuden moottorin pakokaasun kierrätys on toteutettu monikanavakierrätyksenä (AGR). Siinä yhdistyvät jäähdytetyn korkeapaineisen pakokaasun ja matalapaineisen pakokaasun kierrätykset. Tällä tavoin jo moottorin raakapäästöjä kyetään laskemaan selvästi koko säätökäyrästön alueella palamisen painopisteen ollessa kulutuksen kannalta optimaalisella alueella. Pakokaasuahtimelta tuleva pakokaasu ohjataan ensiksi dieselhapetuskatalysaattoriin. Sen jälkeen se ohittaa edelleen putousvirtaussekoittimen, jossa siihen sekoitetaan AdBlueR-nestettä vesijäähdytteisen annostelumodulin avulla. Erityisen sekoitusvaiheen ansiosta AdBlueR -neste höyrystyy erittäin lyhyellä matkalla pakokaasuvirtaan ja jakautuu tasaisesti perään kytketyn dieselhiukkassuodattimen pinnalle (sdpf: hiukkassuodatin, jossa on erityinen pinnoite typen oksidien vähentämiseksi). sdpf-suodattimen perään on kytketty vielä SCR-katalysaattori, jossa typen oksideja vähennetään edelleen pelkistämällä. Vasta tämän jälkeen puhdistettu pakokaasu ohjataan pakoputkistoon.

10 Uuden moottorin tärkeimmät innovaatiot: Ensimmäistä kertaa nelisylinterisessä dieselmoottorissa täysin alumiininen rakenne Teräsmännät, joiden päissä on porrassyvennykset, sylinterien NANO- SLIDER-pinnoite neljännen sukupolven Common-Rail-suoraruiskutusjärjestelmä Pakokaasun puhdistustekniikan kaikkien osien sijoittaminen aivan moottorin lähelle Pakokaasun puhdistustekniikan kaikkien osien sijoittaminen aivan moottorin lähelle Selvästi kevyempi ja kompaktimpi: 168,4 kg vs. 203,8 kg ( 17 %), nyt 2 litran iskutilavuus (ennen 2,15 l), sylinteriväli 90 mm entisen 94 mm:n sijaan Alhainen melutaso ja erinomainen värinämukavuus monien eri toimenpiteiden ansiosta

11 WLTP versus NEDC. Lyhenne WLTP tulee sanoista Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure ja se on kansainvälisesti yhdenmukainen henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen testimenetelmä. Testit tehdään dynamometrissä. Yleistä tietoa WLTP on uusi autoteollisuuden kulutusmittaus- ja pakokaasutestimenetelmä, joka korvaa vähitellen aiemmin käytetyn NEDC-menetelmän (New European Driving Cyclus eli uusi eurooppalainen ajosykli). NEDC-menetelmällä on saatu usein epärealistisia kulutus- ja päästöarvoja, koska se ei ole ottanut riittävästi huomioon todellisia ajo-olosuhteita. Myös uusi WLTP-standardi on laboratoriossa suoritettava testi, mutta dynaamisen painotuksensa ansiosta WLTP-testi on huomattavasti aiempaa lähempänä todellisia ajo-olosuhteita. WLTP auttaa siis saavuttamaan aiempaa realistisemmat tiedot polttonesteen kulutuksesta ja päästöistä, jolloin selkeys paranee asiakkaiden ja myös automyynnin kannalta. Huomautus: Vaikka WLTP-testisyklillä määritetyt arvot ovat useimmiten suuremmat kuin aiemmin, todellinen kulutus ei kuitenkaan muutu.

12 Tärkeimmät uudistukset. Aiempaa dynaamisempi ajoprofiili WLTP sisältää aiempaa enemmän kiihdytyksiä, ja sen ajoprofiili on dynaamisempi. Huippunopeus on lisäksi nostettu lukemaan 131 km/h keskinopeuden ollessa nyt 47 km/h. Pidempi ajosyklin kesto Ajosykli pitenee 10 minuutilla ja dynamometrissä simuloidun moottoritieajon osuus kasvaa. Samalla paikallaanoloaika pienenee. Ajosyklin pituus Ajosyklin kokonaispituus kaksinkertaistuu 23 kilometriin. Auto- ja voimansiirtolinjakohtaisesti määritetyt vaihteiden vaihtamishetket Vaihteiden vaihtamishetkiä ei ole enää määritetty kiinteiksi, vaan ne lasketaan jo ennalta auto- ja voimansiirtolinjakohtaisesti. Käsivaihteisissa autoissa tästä yksilöllisestä vaihtamishetkien määrittämisestä hyödytään verrattuna NEDC-menetelmän kiinteästi määritettyihin vaihtamishetkiin. Lisävarusteiden ottaminen huomioon Jatkossa kaikki lisävarusteet, joilla on vaikutusta auton aerodynamiikkaan, vierintävastukseen tai auton painoon, otetaan laskelmissa huomioon. Testiautoina ei siis enää käytetä entiseen tapaan painoltaan optimoituja autoja. Tällaisia lisävarusteita ovat esimerkiksi avustinjärjestelmät ja mukavuustoiminnot, kuten radio, sekä nahkasisustus ja normaalia suuremmat vanteet. Näiden toimintojen lisäämä sähkönkulutus kasvattaa myös laboratoriotestissä saavutettavaa CO₂-arvoa. Maailmanlaajuinen standardi Uusi WLTP-standardi tuottaa maailmanlaajuisesti vertailukelpoisia testituloksia. EU-maat ovat kärjessä standardin käyttöönotossa. Myös esimerkiksi Japani ja Intia ovat osoittaneet kiinnostusta uutta testimenetelmää kohtaan.

13 Aikataulu. Syyskuusta 2017 alkaen WLTP-kulutus- ja päästösykli on ollut käytössä kaikille uusille tyyppihyväksyttäville ajoneuvoille sekä ajoneuvoille, joissa on uusi voimansiirtolinja. Määriteltyjen WLTP-arvojen pohjalta lasketaan kuitenkin edelleen NEDC-arvot, jotka ilmoitetaan jonkin aikaa lakimääräisinä virallisina arvoina autoesitteissä ja muissa julkaisuissa. WLTP:n mukaisten reunaehtojen puitteissa ja niiden perusteella lasketut NEDC-arvot saattavat olla suurempia kuin tähän mennessä ilmoitetut NEDC-arvot. Syyskuusta 2018 alkaen WLTP-kulutus- ja -päästösykli otetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä, ja se on syyskuusta 2018 alkaen käytössä kaikille uusille rekisteröitäville ajoneuvoille (poikkeuksena markkinoilta poistuvat automallit, joiden tuotanto päättyy ennen ). WLTP-arvot tullaan todennäköisesti ilmoittamaan autoesitteissä ja muissa julkaisuissa. Auton rekisteröintidokumenteissa ilmoitetaan rinnakkain molemmat arvot (NEDC ja WLTP). Autoesitteissä ja muissa julkaisuissa saatetaan ilmoittaa kansallisesta lainsäädännöstä riippuen vain NEDC-kulutusarvo tai vain WLTPkulutusarvo. Syyskuusta 2019 alkaen WLTP:n ohella uusille rekisteröitäville autoille on käytössä lisäksi ajonaikainen testimenetelmä, niin sanottu RDE (Real Driving Emissions). Sen avulla varmistetaan, että hiukkaspäästöjen laboratoriossa saavutetut raja-arvot eivät ylity myöskään todellisessa ajossa. Ensimmäisessä vaiheessa RDE-normin nimenä on Euro 6d-TEMP. Normi otetaan käyttöön useammassa vaiheessa sen mukaan, onko kyseessä uusi automalli vai jo aiemmin valmistettu automalli. Tutustu tarkemmin osoitteessa: mercedes-benz.fi/wltp

14 WLTP JA NEDC VERTAILUSSA. Varusteiden vaikutus Auton paino testin aikana WLTP Jatkossa kaikki lisävarusteet, joilla on vaikutusta auton painoon, aerodynamiikkaan, vierintävastukseen tai virrankulutukseen (lepovirta), otetaan laskelmissa huomioon Omapaino (sarjatuotantoauto korimalli huomioon ottaen) kg + 90 % täynnä olevan polttonestesäiliön paino + varusteet (ei ilmastointilaite) NEDC Ei oteta huomioon, paitsi renkaat Omapaino (sarjatuotantoauto korimalli huomioon ottaen) kg + 90 % täynnä olevan polttonestesäiliön paino Ajosyklin kesto 30 min. noin 20 min. Paikallaanolojaksot (osuus %) 9 (13 %) 14 (25 %) Ajosyklin pituus 23,25 km 11 km Nopeus Vaihtaminen Teho Keskim.: 46,6 km/h Huippunop.: 131 km/h Auto- ja voimansiirtolinjakohtaiset vaihtamishetket Keskim.: 7 kw (9,5 hv) Suurin: 47 kw (64 hv) Keskim.: 34 km/h Huippunop.: 120 km/h Kiinteät vaihtamishetket Keskim.: 4 kw (5,4 hv) Suurin: 34 kw (46 hv)

15 JULKAISUTIEDOT Julkaisija Mercedes-Benz Sales Germany Osoite Daimler AG HPC V Berlin Kuvien copyright Daimler AG

16 Tämän esitteen toimitusajankohdan, , jälkeen tuotteeseen on saattanut tulla muutoksia. Pidätämme itsellemme oikeuden rakenteellisiin ja muotoon liittyviin muutoksiin, värien muutoksiin sekä toimitussisältöjen muutoksiin toimitusajan sisällä sikäli kuin muutosten ja poikkeamien voidaan katsoa olevan asiakkaan kannalta kohtuullisia. Sikäli kuin myyjä tai valmistaja käyttää tilauksen tai ostokohteen yksilöinnissä kirjaimia tai numeroita, nämä eivät yksinomaan riitä oikeudellisten toimien perusteeksi. Esitteen kuvissa voi olla lisävarusteita ja jälkiasennettuja varusteita, jotka eivät kuulu vakiovarustukseen. Kuvien värit voivat painoteknisistä syistä poiketa autojen luonnollisista väreistä. Tähän julkaisuun saattaa sisältyä malleja ja huoltopalveluja, joita ei tarjota joissakin maissa lainkaan. Esitteen kuvat ja tekstit eivät kelpaa oikeudellisten vaatimusten perustaksi. Viittaukset lakeihin ja asetuksiin sekä verotusseikkoihin koskevat vain Saksan liittotasavaltaa. Selvitä oman maasi voimassa olevat sitovat säädökset ja niiden vaikutukset ottamalla yhteyttä paikalliseen Mercedes-Benz-jälleenmyyjään, Käytetyn auton palautus: Otamme vastaan autosi ja huolehdimme sen ympäristöystävällisestä hävittämisestä Euroopan unionin (EU) käytettyjen autojen direktiivin mukaisesti. Mutta siihen on vielä pitkä aika. Jotta käytetyn auton palauttaminen olisi mahdollisimman helppoa, käytettävissä on palautuspisteiden ja purkamoiden laaja verkosto. Voit palauttaa autosi kuluitta johonkin näistä yrityksistä. Näin edistät arvokkaalla tavalla kierrätystä ja luonnonvarojen säästeliästä käyttöä. Lisätietoja käytettyjen autojen kierrätyksestä, jälleenkäytöstä sekä takaisinoton ehdoista saat internet-osoitteesta Palveluntarjoaja: Daimler AG, Mercedesstraße 137, Stuttgart MBD/VPK /0218.

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Amarok Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10024/17 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: CLIMA 172 ENV 585 ENT 146 DELACT 94 Euroopan komission

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Caravelle Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Euro VI bussien ja Euro 6 dieselhenkilöautojen todellisen ajon NO x päästöt

Euro VI bussien ja Euro 6 dieselhenkilöautojen todellisen ajon NO x päästöt Euro VI bussien ja Euro 6 dieselhenkilöautojen todellisen ajon NO x päästöt HSY Ilmanlaadun tutkimusseminaari 8.11.2018 Petri Söderena Erikoistutkija VTT 9.11.2018 VTT beyond the obvious 1 Sisältö Raskaanliikenteen

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Caddy Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3300 3750 3750. L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3750 3750

L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3300 3750 3750. L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3750 3750 TEKNISET TIEDOT Täysin uusi Ford Transit alustavat tekniset tiedot Mallisto Täysin uusi Transit Van -pakettiauto L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli 3300 3750 3750 Kokonaispituus 5531 5981 6704 Kokonaispaino 3100

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Transporter Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Tehokas ja ympäristöystävällinen Avant 760i 4 AVANT MAGAZINE

Tehokas ja ympäristöystävällinen Avant 760i 4 AVANT MAGAZINE Tehokas ja ympärist Av 4 AVANTMAGAZINE öystävällinen ant 760i Avant-kuormaajasarja kokee jälleen kerran suuren mullistuksen kun kuormaajavalikoimaan liittyy uusi Avant 760i. Avant 760i on uusi kuormaajamalli

Lisätiedot

Uusi S-sarjan Coupé. Suuri matka-auto

Uusi S-sarjan Coupé. Suuri matka-auto S-sarja. Coupé Uusi S-sarjan Coupé. Suuri matka-auto Miten kaikki alkoi: muotokielellä, joka tekee sanattomaksi. Siihen kuuluvat urheilullisen, suuren coupén tyypilliset mittasuhteet, pitkä konepelti

Lisätiedot

Liikenteen ilmanlaatua heikentävien päästöjen kehittyminen

Liikenteen ilmanlaatua heikentävien päästöjen kehittyminen TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Liikenteen ilmanlaatua heikentävien päästöjen kehittyminen 42. Ilmansuojelupäivät Lappeenranta 22-23.2017 Nils-Olof Nylund, tutkimusprofessori Miten käy polttomoottoriautojen?

Lisätiedot

Sähköinen liikenne Ratkaisuja Energia- ja Ilmastostrategian haasteisiin

Sähköinen liikenne Ratkaisuja Energia- ja Ilmastostrategian haasteisiin Sähköinen liikenne Ratkaisuja Energia- ja Ilmastostrategian haasteisiin 2 Energia- ja ilmastostrategia 2030 Sähköautoja liikenteessä vähintään 250 000 kpl 2 950 000 *) 2030 - Vaikutus 2016 - Lähtötilanne

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU) /, annettu XXX, asetuksen (EY) N:o 692/2008 muuttamisesta kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5/6) osalta

KOMISSION ASETUS (EU) /, annettu XXX, asetuksen (EY) N:o 692/2008 muuttamisesta kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5/6) osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel XXX D040155/01 [ ](2015) XXX draft KOMISSION ASETUS (EU) /, annettu XXX, asetuksen (EY) N:o 692/2008 muuttamisesta kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5/6) osalta

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy Tekniset tiedot Mallivuosi 14 Caddy Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

VOLVO S60 & V60 DRIV. Lisäys käyttöohjekirjaan

VOLVO S60 & V60 DRIV. Lisäys käyttöohjekirjaan VOLVO S60 & V60 DRIV Lisäys käyttöohjekirjaan Tästä lisäyksestä Tämä painotuote Tämä käyttöohje on auton käyttöohjekirjaa täydentävä lisäys. Volvo Personvagnar AB Lisäys käsittelee tämän automallin varsinaisen

Lisätiedot

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Perinteiset polttoaineet eli Bensiini ja Diesel Kulutus maailmassa n. 4,9 biljoonaa litraa/vuosi. Kasvihuonekaasuista n. 20% liikenteestä. Ajoneuvoja n. 800

Lisätiedot

Nauttii paljosta huomiosta. Antaa sinulle vielä enemmän

Nauttii paljosta huomiosta. Antaa sinulle vielä enemmän S-sarja sedan Nauttii paljosta huomiosta. Antaa sinulle vielä enemmän Mitä voimme antaa matkan varrelle sellaiselle, joka on jo käynyt läpi kaikki tiet? Mikä voi enää yllättää, jos jokainen seuraava tilanne

Lisätiedot

Uusi Actros Loader. Uusi Actros Volumer.

Uusi Actros Loader. Uusi Actros Volumer. Uusi Actros Loader. Uusi Actros Volumer. Kantavuuden uusi ulottuvuus: Actros Loader ja Actros Volumer. Jotta kapasiteettirajat tulisivat hyötykuorman ja tilavuuden osalta hieman myöhemmin vastaan: Uudesta

Lisätiedot

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi henkilö- ja pakettiautojen vuoden 2020 jälkeisiksi CO 2 -raja-arvoiksi

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi henkilö- ja pakettiautojen vuoden 2020 jälkeisiksi CO 2 -raja-arvoiksi Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi henkilö- ja pakettiautojen vuoden 2020 jälkeisiksi CO 2 -raja-arvoiksi U 67/2017 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Liikenne- ja viestintävaliokunta

Lisätiedot

Renault SCENIC & GRAND SCENIC

Renault SCENIC & GRAND SCENIC Uusi Renault SCENIC & GRAND SCENIC Tekniset tiedot ja värit Tekniset tiedot SCENIC / GRAND SCENIC (7 istuinta) Energy TCe 115 Energy TCe 130 Energy dci 110 Energy dci 110 EDC Energy dci 160 EDC Polttoaine

Lisätiedot

CLA-sarja. Shooting Brake

CLA-sarja. Shooting Brake CLA-sarja Shooting Brake Designed for urban hunting. Uusi CLA Shooting Brake Elämä suurkaupungissa on seikkailu. Talot ulottuvat pitkälle kohti taivasta. Uusia kortteleita syntyy pikavauhtia. Kaupunki

Lisätiedot

Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintävaliokunta

Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintävaliokunta Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi henkilöja pakettiautojen vuoden 2020 jälkeisiksi CO2 raja-arvoiksi/ COM(2017) 676 FINAL Eleonoora Eilittä

Lisätiedot

Autojen todelliset päästöt liikenteessä

Autojen todelliset päästöt liikenteessä VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Autojen todelliset päästöt liikenteessä 41. Ilmansuojelupäivät Lappeenranta, 28 29.8.2016 Juhani Laurikko, VTT Lainsäädännön perusteita Pakokaasupäästöjä rajoitetaan

Lisätiedot

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu Teknologiaraportti Heikki Torvinen 1 Teknologiaraportti Käsittelee tekniikan näkökulmasta nyt ja tulevaisuuden ajoneuvoratkaisuja Polttoaineet Energian varastointi Lataus Ajoneuvoryhmät Henkilöauto Hyötyajoneuvot

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

Miten autokannan päästöjä vähennetään?

Miten autokannan päästöjä vähennetään? Miten autokannan päästöjä vähennetään? Autoalan ilmasto- ja energialinjaukset Tero Kallio, Autotuojat ry Autokannan uudistaminen autoveron poistaminen vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvon alentaminen

Lisätiedot

General Picture IEA Report. Teknologiateollisuus 1. World CO 2 emissions from fuel combustion by sector in 2014

General Picture IEA Report. Teknologiateollisuus 1. World CO 2 emissions from fuel combustion by sector in 2014 World CO 2 emissions from fuel combustion by sector in 2014 1 SOURCE: IEA - CO2 emissions from fuel combustion highlights (2016 edition) General Picture IEA Report Situation after year 2015 2 1 IEA: CUMULATIVE

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D040155/01

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D040155/01 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. syyskuuta 2015 (OR. en) 12353/15 ENV 586 ENT 199 MI 583 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 23. syyskuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D040155/01

Lisätiedot

Uusi Arocs Loader. Uusi Arocs Grounder.

Uusi Arocs Loader. Uusi Arocs Grounder. Uusi Arocs Loader. Uusi Arocs Grounder. Äärimmäistä voimaa äärimmäistä kuormitusta varten. Arocs Loader ja Arocs Grounder. Erityisen korkeaa hyötykuormaa ja äärimmäistä kuormitusta varten. Arocs Loaderin

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

YHTEINEN PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS

YHTEINEN PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja B8-0223/2019 } B8-0224/2019 } RC1 27.3.2019 YHTEINEN PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS työjärjestyksen 123 artiklan 2 ja 4 kohdan mukaisesti joka korvaa seuraavat päätöslauselmaesitykset:

Lisätiedot

Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot

Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot Huom. Liikenteestä poisto (alkaen 06.08.2015) Tietoja ajoneuvosta Ajoneuvo: Audi A4 LIMOUSINE Sedan (AA) 4ov 1968cm3 Ajoneuvolaji: Henkilöauto Väri: Harmaa Istumapaikkojen

Lisätiedot

Miten jokainen yritys voi parantaa Helsingin ilmanlaatua? Uutta Ilmansuojelusuunnitelmaa tehdään parhaillaan

Miten jokainen yritys voi parantaa Helsingin ilmanlaatua? Uutta Ilmansuojelusuunnitelmaa tehdään parhaillaan Miten jokainen yritys voi parantaa Helsingin ilmanlaatua? Uutta Ilmansuojelusuunnitelmaa tehdään parhaillaan Suvi Haaparanta Helsingin kaupungin ympäristökeskus Typpidioksidin raja-arvo ylittyy Helsingissä

Lisätiedot

BMW Business. www.bmw.fi. Ajamisen iloa. BMW Business.

BMW Business. www.bmw.fi. Ajamisen iloa. BMW Business. BMW. Ansaittu ajonautinto. i BMW on investoinut yli 1,2 miljardia euroa BMW EfficientDynamics -teknologioiden kehitykseen. Panostuksen ansiosta voit nauttia ajamisen ilosta ylivoimaisella tehon ja kulutuksen

Lisätiedot

Taulukko 1. Bussien keskimääräisiä päästökertoimia. (www.rastu.fi)

Taulukko 1. Bussien keskimääräisiä päästökertoimia. (www.rastu.fi) MUISTIO 7.5.2010 VTT-M-04216-10 Nils-Olof Nylund LIIKENNEPOLTTOAINEIDEN LAATUPORRASTUS LÄHIPÄÄSTÖJEN PERUSTEELLA Tausta Parafiinisen dieselpolttoaineen ja metaanin (maakaasu/biokaasu) voidaan kiistatta

Lisätiedot

Kevytrakennetekniikka ja hybridisointi alentavat polttoaineen kulutusta. Tommi Mutanen Kabus Oy 4.12.2007

Kevytrakennetekniikka ja hybridisointi alentavat polttoaineen kulutusta. Tommi Mutanen Kabus Oy 4.12.2007 Kevytrakennetekniikka ja hybridisointi alentavat polttoaineen kulutusta Tommi Mutanen Kabus Oy 4.12.2007 70 60 Braunschweig Bus Cycle F=ma Speed (km/h) 50 40 30 20 Voima ja massa ovat toisiinsa suoraan

Lisätiedot

AJONEUVOTEKNIIKAN KEHITTYMINEN JA UUSIEN ENERGIAMUOTOJEN SOVELTUMINEN SÄILIÖKULJETUKSIIN. Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy

AJONEUVOTEKNIIKAN KEHITTYMINEN JA UUSIEN ENERGIAMUOTOJEN SOVELTUMINEN SÄILIÖKULJETUKSIIN. Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy AJONEUVOTEKNIIKAN KEHITTYMINEN JA UUSIEN ENERGIAMUOTOJEN SOVELTUMINEN SÄILIÖKULJETUKSIIN Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy Scania Vabis Chassis 1930 Liikenteen rooli kestävässä kehityksessä

Lisätiedot

Autovero: autojen elinkaari, autojen määrä, vaikutus joukkoliikenteeseen

Autovero: autojen elinkaari, autojen määrä, vaikutus joukkoliikenteeseen Autovero: autojen elinkaari, autojen määrä, vaikutus joukkoliikenteeseen TkT Kimmo Klemola Kemiantekniikan yliassistentti Lappeenrannan teknillinen yliopisto Eduskunta 15.11.2007 Suomessa myytyjen uusien

Lisätiedot

Puhdasta tulevaisuutta Volvon uudet dieselmoottorit ja SCR

Puhdasta tulevaisuutta Volvon uudet dieselmoottorit ja SCR Puhdasta tulevaisuutta Volvon uudet dieselmoottorit ja SCR Alhaiset päästöt. ALHAINEN polttoaineen kulutus. LUOTETTAVA. EU ottaa tulevaisuudessa käyttöön uudet, tiukat päästörajoitukset raskaille ajoneuvoille.

Lisätiedot

C-Klasse GLC Sport Utility Vehicle

C-Klasse GLC Sport Utility Vehicle C-Klasse GLC Sport Utility Vehicle T-Modell Miellyttävän korkea. Mukavan edistyksellinen Koe jokainen matka aivan uudella tasolla: uudella GLC:llä. Uusi-ilmeinen ja urheilullisempi kuin koskaan, samalla

Lisätiedot

Volvon Trucksin uudet voimansiirtolinjat lisäävät voimaa ja pienentävät polttoaineenkulutusta

Volvon Trucksin uudet voimansiirtolinjat lisäävät voimaa ja pienentävät polttoaineenkulutusta Lehdistöinfo Volvon Trucksin uudet voimansiirtolinjat lisäävät voimaa ja pienentävät polttoaineenkulutusta Volvo Trucks esitteli tammikuussa maailman voimakkaimman kuorma-auton, jossa on tehoa 700 hv.

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. tammikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. tammikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. tammikuuta 2017 (OR. en) 5365/17 ADD 3 ENT 13 ENV 28 MI 46 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 16. tammikuuta 2017 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Autoilun viisaat valinnat. Työpaikat kohti viisaita liikkumisvalintoja -seminaari 14.3.2013 Vesa Peltola, Motiva Oy

Autoilun viisaat valinnat. Työpaikat kohti viisaita liikkumisvalintoja -seminaari 14.3.2013 Vesa Peltola, Motiva Oy Autoilun viisaat valinnat Työpaikat kohti viisaita liikkumisvalintoja -seminaari 14.3.2013 Vesa Peltola, Motiva Oy SISÄLTÖ Sähköautokaan ei ratkaise kaupunkien ruuhkaongelmia Tilankäyttö ja ruuhkat Liikenne

Lisätiedot

SYNTYNYT VOITTAMAAN. TÄYSIN UUSI BMW 5-SARJA.

SYNTYNYT VOITTAMAAN. TÄYSIN UUSI BMW 5-SARJA. SYNTYNYT VOITTAMAAN. TÄYSIN UUSI BMW 5-SARJA. KOE MENESTYS. Täysin uusi BMW 5-sarja on yhdistelmä rohkeaa dynaamisuutta ja modernia ylellisyyttä. Samalla se tulee jatkamaan BMW 5-sarjan menestystä luokkansa

Lisätiedot

Uusi dynaaminen Prius HUOLELLISESTI KEHITETTYÄ ETUMATKAA

Uusi dynaaminen Prius HUOLELLISESTI KEHITETTYÄ ETUMATKAA UUSI PRIUS Uusi dynaaminen Prius HUOLELLISESTI KEHITETTYÄ ETUMATKAA Jo vuodesta 1997 Prius on näyttänyt tietä autoilun tulevaisuudelle. Sen edistyksellinen hybriditeknologia ja huomiota herättävän moderni

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja B8-0040/2016 12.1.2016 PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS työjärjestyksen 106 artiklan 2 ja 3 kohdan sekä 4 kohdan c alakohdan mukaisesti ehdotuksesta komission asetukseksi

Lisätiedot

Arab Company for Petroleum and Natural Gas Services (AROGAS) Johtaja, insinööri Hussein Mohammed Hussein

Arab Company for Petroleum and Natural Gas Services (AROGAS) Johtaja, insinööri Hussein Mohammed Hussein MISR PETROLEUM CO. Keneltä Kenelle Teknisten asioiden yleishallinto Suoritustutkimusten osasto Arab Company for Petroleum and Natural Gas Services (AROGAS) Johtaja, insinööri Hussein Mohammed Hussein PVM.

Lisätiedot

Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa. Motiva Oy 1

Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa. Motiva Oy 1 Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa ( 1509/2011)

Lisätiedot

KILPAILUTUS KANNUSTAA PUHTAAMPIEN BUSSIEN KÄYTTÖÖN

KILPAILUTUS KANNUSTAA PUHTAAMPIEN BUSSIEN KÄYTTÖÖN KILPAILUTUS KANNUSTAA PUHTAAMPIEN BUSSIEN KÄYTTÖÖN Reijo Mäkinen 4.12.2007 Sisältö YTV:n tehtävä Bussipalveluiden kilpailuttaminen HKL:n, YTV:n ja Neste Oilin biopolttoainehanke Yhteenveto MISSIO YTV tuottaa

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0156/5. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0156/5. Tarkistus 11.3.2019 B8-0156/5 5 Seb Dance S&D-ryhmän puolesta Julie Girling, Seb Dance, Catherine Bearder,,, Eleonora Johdanto-osan 14 a viite (uusi) ottaa huomioon unionin yleisen tuomioistuimen asiassa T-339/16

Lisätiedot

Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet

Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet Ari Juva, Neste Oil seminaari 4.11.2009 Source: Ben Knight, Honda, 2004 4.11.2009 Ari Juva 2 120 v 4.11.2009 Ari Juva 3 Auton kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0156/1. Tarkistus. Julie Girling PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0156/1. Tarkistus. Julie Girling PPE-ryhmän puolesta 11.3.2019 B8-0156/1 1, Seb Dance, Catherine Bearder, Keith Taylor, Anja Hazekamp, Eleonora 2 kohta 2. kehottaa komissiota toimimaan viipymättä PM 2,5 :n suhteen ehdottamalla, että näiden hiukkasten osalta

Lisätiedot

Parasta varautua - Neste Pro Diesel - talvilaatu. Tuukka Hartikka, moottoriasiantuntija, Neste Oil, Tutkimus ja teknologia

Parasta varautua - Neste Pro Diesel - talvilaatu. Tuukka Hartikka, moottoriasiantuntija, Neste Oil, Tutkimus ja teknologia Parasta varautua - Neste Pro Diesel - talvilaatu Tuukka Hartikka, moottoriasiantuntija, Neste Oil, Tutkimus ja teknologia Parasta varautua Parasta tankata talvilaatua ajoissa Parasta huollattaa auto ennen

Lisätiedot

Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Liikenne- ja matkailuvaliokunta 15.10.2010 2010/0195(COD) LAUSUNTOLUONNOS liikenne- ja matkailuvaliokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

Ajankohtaista liikenteen verotuksessa. Hanne-Riikka Nalli Valtiovarainministeriö, vero-osasto 10.11.2011

Ajankohtaista liikenteen verotuksessa. Hanne-Riikka Nalli Valtiovarainministeriö, vero-osasto 10.11.2011 Ajankohtaista liikenteen verotuksessa Hanne-Riikka Nalli Valtiovarainministeriö, vero-osasto 10.11.2011 Esityksen rakenne Hallitusohjelman kirjaukset Liikenteen verotuksen muutokset 2012 autovero ajoneuvoveron

Lisätiedot

Topten-Suomi -verkkopalvelu - henkilöautot. Ekoauto 2010 julkistamistilaisuus 23.2.2010 Vesa Peltola, Motiva Oy

Topten-Suomi -verkkopalvelu - henkilöautot. Ekoauto 2010 julkistamistilaisuus 23.2.2010 Vesa Peltola, Motiva Oy Topten-Suomi -verkkopalvelu - henkilöautot Ekoauto 2010 julkistamistilaisuus 23.2.2010 Vesa Peltola, Motiva Oy SISÄLTÖ Taustaa Topten-Suomi henkilöautot listan laatimisperiaatteet kategoriat tietosisältö

Lisätiedot

Tervetuloa. Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen

Tervetuloa. Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen Tervetuloa Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen Koneiden yleisimmin käyttämät polttoaineet Diesel Bensiini 2T Bensiini Diesel ja Bensiini Suomessa ja EU:ssa (muuta ei saatavana)

Lisätiedot

Sähköauton historia I

Sähköauton historia I Puhtaasti sähköllä! Sähköauton historia I Ensimmäinen sähkömoottori 1821 Ensimmäiset sähköautot 1820-luvulla Ánvos Jedlik kehitti 1828 ensimmäisen sähköauton Sähköauton historia II Camille Jenatzyn "Le

Lisätiedot

COROLLAN UUSI AIKAKAUSI

COROLLAN UUSI AIKAKAUSI UUSI HYBRID COROLLAN UUSI AIKAKAUSI Auris on ollut 12 vuoden ajan mallistomme sydämessä, ja nyt on tullut aika hyvästellä Auris mallinimenä. Auris on nyt saanut uuden vieläkin tunnistettavamman nimen Corolla

Lisätiedot

Sähköautot liikenne- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta

Sähköautot liikenne- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta Sähköautot liikenne- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Sähköautodemonstraatioiden työpaja 24.5.2010 Suomen ilmasto- ja energiapolitiikka vuoteen 2020

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.6.2017 C(2017) 3720 final KOMISSION ASETUS (EU) /, annettu 7.6.2017, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanoasetus

LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanoasetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.7.2018 C(2018) 4351 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Komission täytäntöönpanoasetus täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2017/1152 muuttamisesta korrelaatiomenettelyn selventämiseksi

Lisätiedot

Maakaasun käytönvalvojien neuvottelupäivät MAAKAASUTRUKIT. Ari Seppänen asiakaspalvelupäällikkö Maakaasun Siirtoyksikkö ari.seppanen@gasum.

Maakaasun käytönvalvojien neuvottelupäivät MAAKAASUTRUKIT. Ari Seppänen asiakaspalvelupäällikkö Maakaasun Siirtoyksikkö ari.seppanen@gasum. Maakaasun käytönvalvojien neuvottelupäivät MAAKAASUTRUKIT Ari Seppänen asiakaspalvelupäällikkö Maakaasun Siirtoyksikkö ari.seppanen@gasum.fi 1 Tehdasvalmisteiset (OEM) maakaasutrukit Trukkivalmistajia

Lisätiedot

Työsuhdeauto. Ympäristötuholainen vai ekoteko?

Työsuhdeauto. Ympäristötuholainen vai ekoteko? Työsuhdeauto Ympäristötuholainen vai ekoteko? Agenda LeasePlan lyhyesti Työsuhdeautoilu Suomessa Työsuhdeautoilijoiden asenteet Työsuhdeautoilijoiden valinnat LeasePlanin rooli päästöjen vähentämisessä

Lisätiedot

HDENIQ Energiatehokas ja älykäs raskas ajoneuvo. Tilannekatsaus

HDENIQ Energiatehokas ja älykäs raskas ajoneuvo. Tilannekatsaus HDENIQ Energiatehokas ja älykäs raskas ajoneuvo Tilannekatsaus TransEco tutkijaseminaari 3.11.2011 Kimmo Erkkilä, VTT Petri Laine, VTT Hannu Kuutti, VTT Micke Bergman, VTT Paula Silvonen, VTT 2 Sisältö

Lisätiedot

Moottoripyörien autovero Suomessa

Moottoripyörien autovero Suomessa 1 (15) MP autovero Suomessa, valkoinen kirja (White paper) 21.10.2018 Moottoripyörien autovero Suomessa Tämä dokumentti on SMOTOn valkoinen kirja (White paper) moottoripyörien autoverosta. Se sisältää

Lisätiedot

y Polttonestetoiminen lämmitin 87

y Polttonestetoiminen lämmitin 87 Klimat 5 1 y Polttonestetoiminen lämmitin 87 912-B, 912-D Op. no. 87516 01- Bensiini 30618 095-1 Diesel 3730 340-1 20000 paitsi AT Bensiini 30618 095-1 912-B edustaa lämmittimien uuttaa sukupolvea. Tämä

Lisätiedot

VOLVO V-70 D5 (2008) 136 KW DIESELHIUKKASSUODATIN - JÄRJESTELMÄ

VOLVO V-70 D5 (2008) 136 KW DIESELHIUKKASSUODATIN - JÄRJESTELMÄ VOLVO V-70 D5 (2008) 136 KW DIESELHIUKKASSUODATIN - JÄRJESTELMÄ JÄRJESTELMÄN KOMPONENTIT KOMPONENTIT JA TOIMINTA Ahtimen jälkeen ensimmäisenä tulee happitunnistin (kuva kohta 1). Happitunnistin seuraa

Lisätiedot

Liikenteen CO2 päästöt 2030 Baseline skenaario

Liikenteen CO2 päästöt 2030 Baseline skenaario TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Liikenteen CO2 päästöt 2030 Baseline skenaario Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä 15 14 Liikenteen CO 2 ekv. päästöt LIPASTO-baseline 14.6.2016 Kokous 23.3.2017 13

Lisätiedot

Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5

Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5 Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5 Juhani Laurikko Principal Scientist VTT 6.6.2011 3.6.2011 2 TAUSTAT EU:n pakottavana tavoitteena on lisätä bioenergian käyttöä myös liikenteessä

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanoasetus

LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanoasetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.7.2018 C(2018) 4352 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Komission täytäntöönpanoasetus täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2017/1153 muuttamisesta korrelaatiomenettelyn selventämiseksi

Lisätiedot

Torqeedo. Palkittu, suorituskykyinen sähköperämoottori.

Torqeedo. Palkittu, suorituskykyinen sähköperämoottori. Torqeedo. Palkittu, suorituskykyinen sähköperämoottori. Torqeedo on veneilijän tulevaisuutta. Perämoottori, joka menestyy sitä paremmin, mitä tiukemmaksi ympäristömääräykset käyvät. Markkinoiden tehokkaimmat

Lisätiedot

Toledo North Assembly Plant, Ohio, USA

Toledo North Assembly Plant, Ohio, USA TECHNICAL SPECIFICATIONS Dodge Nitro Alla esitetyt tiedot pohjautuvat julkaisuajankohdan (20.06.2007) tietoihin ja ne voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Tiedot ovat Euroopan markkina-alueelle tarkoitettuja

Lisätiedot

Moottoripyörien CO2-päästöt ja autoveron taso

Moottoripyörien CO2-päästöt ja autoveron taso Moottoripyörien CO2-päästöt ja autoveron taso SMOTOn tutkimus 2019 Jari Kielinen 21.3.2019 Moottoripyörien autovero 2019 Nykyinen moottoripyörien autoverotaulukko on vuodelta 2009 Moottoripyörien veroprosentit

Lisätiedot

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012. Motiva Oy 1

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012. Motiva Oy 1 Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012 Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa (1509/2011)

Lisätiedot

Henkilöautoliikenteen energiatehokkuuden parantaminen käyttäjälähtöisin toimin EFFICARUSE. TransEco Seminaari Jukka Nuottimäki, VTT

Henkilöautoliikenteen energiatehokkuuden parantaminen käyttäjälähtöisin toimin EFFICARUSE. TransEco Seminaari Jukka Nuottimäki, VTT Henkilöautoliikenteen energiatehokkuuden parantaminen käyttäjälähtöisin toimin EFFICARUSE TransEco Seminaari 3.11.2011 Jukka Nuottimäki, VTT Polttoaineen kulutus / CO 2 päästö 3.11.2011 2 LIIKENTEEN ENERGIATEHOKKUUDEN

Lisätiedot

AUTOALA SUOMESSA VUONNA Autoalan Tiedotuskeskuksen vuosittain julkaisema, autoalan perustietoja esittelevä kalvosarja

AUTOALA SUOMESSA VUONNA Autoalan Tiedotuskeskuksen vuosittain julkaisema, autoalan perustietoja esittelevä kalvosarja AUTOALA SUOMESSA VUONNA 2006 Autoalan Tiedotuskeskuksen vuosittain julkaisema, autoalan perustietoja esittelevä kalvosarja Järjestäytynyt autoala vuonna 2006 Autoalan Keskusliitolla oli vuoden lopussa

Lisätiedot

Autotuojat ry:n esittely ja autoalan ajankohtaisia asioita

Autotuojat ry:n esittely ja autoalan ajankohtaisia asioita Autotuojat ry:n esittely ja autoalan ajankohtaisia asioita Antti Ruhanen Puheenjohtaja Autotuojat ry 25.6.2015 1 Autotuojat ry Perustettu 1925, nykyinen nimi vuodesta 1955 Edustaa käytännössä 100 % Suomen

Lisätiedot

Sähköisen liikenteen tilannekatsaus Q1/ Teknologiateollisuus

Sähköisen liikenteen tilannekatsaus Q1/ Teknologiateollisuus 1 Sähköautojen määrän kasvu 31.3.2018 Sähköautojen määrä liikenteessä on kaksinkertaistunut alle 11 kuukaudessa ja ylittänee 10 000 kpl rajan vuoden toisella neljänneksellä. Ladattavien hybridien autokanta

Lisätiedot

Henkilöauton energiankäyttö ja hybridiauton energiatehokkuus

Henkilöauton energiankäyttö ja hybridiauton energiatehokkuus Henkilöauton energiankäyttö ja hybridiauton energiatehokkuus Markku Ikonen Turun ammattikorkeakoulu markku.ikonen@turkuamk.fi 1 Miksi polttoaineenkulutuksta pitäisi alentaa? Päästöt ja säästöt 1. HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖT

Lisätiedot

EkoAuton julkistustilaisuus 22.2.2011

EkoAuton julkistustilaisuus 22.2.2011 EkoAuton julkistustilaisuus Katja Lohko Trafi Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Trafi 2 Sisältö Trafin Ekoautoilusivusto ja henkilöauton hankintaohje Turvallinen auto Ympäristöä vähemmän kuormittava

Lisätiedot

Kehittyneet työkoneiden käyttövoimavaihtoehdot moottorinvalmistajan näkökulmasta. 10.09.2015 Pekka Hjon

Kehittyneet työkoneiden käyttövoimavaihtoehdot moottorinvalmistajan näkökulmasta. 10.09.2015 Pekka Hjon Kehittyneet työkoneiden käyttövoimavaihtoehdot moottorinvalmistajan näkökulmasta 10.09.2015 Pekka Hjon Agenda 1 Vallitseva tilanne maailmalla 2 Tulevaisuuden vaihtoehdot 3 Moottorinvalmistajan toiveet

Lisätiedot

Sähköautot osana älykästä energiajärjestelmää

Sähköautot osana älykästä energiajärjestelmää Muistio 1 (8) Sähköautot osana älykästä energiajärjestelmää Sähköinen liikenne vähentää merkittävästi liikenteen energiankulutusta Suomen koko henkilöautokannan sähköistäminen lisää sähköenergian kokonaiskulutusta

Lisätiedot

TEKNIIKKA. Dieselmoottorit jaetaan kahteen ryhmään: - Apukammiomoottoreihin - Suoraruiskutusmoottoreihin

TEKNIIKKA. Dieselmoottorit jaetaan kahteen ryhmään: - Apukammiomoottoreihin - Suoraruiskutusmoottoreihin TALOUDELLISUUS Dieselmoottori on vastaavaa ottomoottoria taloudellisempi vaihtoehto, koska tarvittava teho säädetään polttoaineen syöttömäärän avulla. Ottomoottorissa kuristetaan imuilman määrää kaasuläpän

Lisätiedot

Dodge Avenger TEKNISET TIEDOT. Yleistä. Sterling Heights Assembly, Michigan, USA

Dodge Avenger TEKNISET TIEDOT. Yleistä. Sterling Heights Assembly, Michigan, USA TEKNISET TIEDOT Dodge Avenger Alla esitetyt tiedot pohjautuvat julkaisuajankohdan (20.06.2007) tietoihin ja ne voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Tiedot ovat Euroopan markkina-alueelle tarkoitettuja

Lisätiedot

Petri Saari HSL Helsingin seudun liikenne 07.09.2010 JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ

Petri Saari HSL Helsingin seudun liikenne 07.09.2010 JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Petri Saari HSL Helsingin seudun liikenne 07.09.2010 JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Joukkoliikenteen uudelleenorganisointi 1.1.2010 alkaen HKL HKL-Rv HKL-Metro HKL-Infra SL Oy Helsingin seudun liikenne

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Eurooppa-neuvosto lokakuu 2014 : EU:n 2030 ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet Pariisin

Lisätiedot

Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Matkamittarilukema on suuri auton ikään nähden.

Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Matkamittarilukema on suuri auton ikään nähden. Dirica.fi Hae auton tiedot AUDI A6, 2008 DIR-1 Ajoneuvovero erääntynyt Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Matkamittarilukema on suuri auton

Lisätiedot

KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖKRITEERIEN KÄYTÖSTÄ JOUKKOLIIKENNE-, HENKILÖKULJETUSPALVELU- SEKÄ AJONEUVOHANKINNOISSA

KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖKRITEERIEN KÄYTÖSTÄ JOUKKOLIIKENNE-, HENKILÖKULJETUSPALVELU- SEKÄ AJONEUVOHANKINNOISSA Motivan HANKINTAPALVELU KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖKRITEERIEN KÄYTÖSTÄ JOUKKOLIIKENNE-, HENKILÖKULJETUSPALVELU- SEKÄ AJONEUVOHANKINNOISSA KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖKRITEERIEN KÄYTÖSTÄ JOUKKOLIIKENNE-, HENKILÖKULJETUSPALVELU-

Lisätiedot

Bernd Kölmel, Ulrike Trebesius, Hans-Olaf Henkel, Joachim Starbatty ECR-ryhmän puolesta

Bernd Kölmel, Ulrike Trebesius, Hans-Olaf Henkel, Joachim Starbatty ECR-ryhmän puolesta 11.3.2019 B8-0156/19 19 Bernd Kölmel, Ulrike Trebesius, Hans-Olaf Henkel, Joachim Starbatty Johdanto-osan A a kappale (uusi) A a. ottaa huomioon Kalifornian osavaltion typpidioksidipäästöjen rajaarvon

Lisätiedot

Machine Silver (9S) metalliväri. Sand Track (D5U) metalliväri. Dark Gun Metal (E5B) metalliväri. Space Blue (J3U) metalliväri.

Machine Silver (9S) metalliväri. Sand Track (D5U) metalliväri. Dark Gun Metal (E5B) metalliväri. Space Blue (J3U) metalliväri. Kia cee d 5-ovinen 1,4 ISG 1,6 ISG 1,6 DCTautomaatti 1,4 CRDi ISG 1,6 CRDi ISG 1,6 CRDi EcoDynamics 100 hv EcoDynamics 135 hv 135 hv EcoDynamics 90 hv EcoDynamics 128 hv automaatti 128 hv Varustetasot

Lisätiedot

Autoalan päästömittauksia käsittelevä tutkintavaliokunta. TYÖASIAKIRJA nro 12

Autoalan päästömittauksia käsittelevä tutkintavaliokunta. TYÖASIAKIRJA nro 12 Euroopan parlamentti 2014 2019 Autoalan päästömittauksia käsittelevä tutkintavaliokunta 30.11.2016 TYÖASIAKIRJA nro 12 autoalan päästömittauksia käsittelevästä tutkimuksesta Lisäys E: Sanasto Autoalan

Lisätiedot

RASTU - Ajoneuvojen energiankulutus ja päästöt kaupunkiliikenteessä. Rastu päätösseminaari Innopoli 1, Otaniemi 4.11.

RASTU - Ajoneuvojen energiankulutus ja päästöt kaupunkiliikenteessä. Rastu päätösseminaari Innopoli 1, Otaniemi 4.11. RASTU - Ajoneuvojen energiankulutus ja päästöt kaupunkiliikenteessä Rastu päätösseminaari Innopoli 1, Otaniemi 4.11.2009 Kimmo Erkkilä SISÄLTÖ Taustat ja menetelmät Uusien ajoneuvojen energiatehokkuus

Lisätiedot

POWER WITH HYDRAULICS

POWER WITH HYDRAULICS POWER WITH HYDRAULICS PELASTUSKALUSTO REHOBOT Hydraulics on ruotsalainen 1900-luvun alussa perustettu korkeapainehydraulisiin tuotteisiin erikoistunut yritys. Yrityksen tuotteet ovat tunnettuja korkeasta

Lisätiedot

VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND JÄLKIASENNETTAVIEN PAKOKAASUN PUHDISTUSLAITTEISTOJEN ARVIOINTI

VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND JÄLKIASENNETTAVIEN PAKOKAASUN PUHDISTUSLAITTEISTOJEN ARVIOINTI 1 JÄLKIASENNETTAVIEN PAKOKAASUN PUHDISTUSLAITTEISTOJEN ARVIOINTI 2 UUSIEN PÄÄSTÖMÄÄRÄYSTEN VOIMAANTULO EURO 4 uudet tyypit 1.10.2005 kaikki uutena myytävät autot 1.10.2006 EURO 5 uudet tyypit 1.10.2008

Lisätiedot

Säästä rahaa ja ympäristöä. vähäpäästöisellä autoilulla

Säästä rahaa ja ympäristöä. vähäpäästöisellä autoilulla Säästä rahaa ja ympäristöä vähäpäästöisellä autoilulla Pysäköintialennus vähäpäästöisille henkilöautoille Vähäpäästöisyyden kriteerit (voimassa alkaen 1.1.2017) Saat 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain ja ajoneuvoverolain muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain ja ajoneuvoverolain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain ja ajoneuvoverolain muuttamisesta - auto- ja ajoneuvoveron sopeuttaminen pakokaasupäästöjen mittaustavan muutokseen HE 74/2018 vp Valtiovarainvaliokunnan

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D040155/01 - Liite 1 - Osa 2/3

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D040155/01 - Liite 1 - Osa 2/3 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. syyskuuta 2015 (OR. en) 12353/15 ADD 2 ENV 586 ENT 199 MI 583 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 23. syyskuuta 2015 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Bussiliikenteen kilpailuttamiskriteerit ja ympäristöbonus

Bussiliikenteen kilpailuttamiskriteerit ja ympäristöbonus Bussiliikenteen kilpailuttamiskriteerit ja ympäristöbonus Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Sisältö 1. Tausta 2. Kilpailuttamisperiaatteet 3. Ympäristöbonus

Lisätiedot