Liittohallitus , liite 1 Kevätliittokokous liite 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liittohallitus 5.3.2013, liite 1 Kevätliittokokous 20.4.2013 liite 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012"

Transkriptio

1 Liittohallitus , liite 1 Kevätliittokokous liite 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012

2 1(20) Sisältö 1. YLEISTÄ LIITTOKOKOUKSET JA LIITTOHALLITUS HENKILÖKUNTA JÄRJESTÖTOIMINTA Aluetyö Kokemuskoulutus Tapahtumat Järjestökoulutus Ammatillinen lisäkoulutus sosiaali ja terveydenhuollon henkilöstölle Harvinaiset verkosto Lomatoiminta Maaseudun terveys ja lomahuolto ry:n kanssa NV yhteistyö Liikuntatoiminta HANKKEET Parkinson työssä hanke Ryhmävoimaa! hanke Sosiaalisen hyödyn mittaaminen hanke VIESTINTÄ JA MARKKINOINTI SOPEUTUMISVALMENNUS JA KUNTOUTUSTOIMINTA Kelan kurssit Ray:n kurssit Muut kurssit Asiantuntijapalvelut Avoterapiat Ensitietopäivät Koulutuspäivät ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN YHTEISTYÖTAHOT TALOUS TOIMITILAT LIITTOHALLITUKSEN JÄSENET VUONNA LIITTOHALLITUKSEN VALITSEMAT TOIMIKUNNAT VUONNA JÄSENYHDISTYKSET JA JÄSENMÄÄRÄT... 20

3 2(20) 1. Yleistä Valtakunnallinen kansanterveys- ja vammaisjärjestö Suomen Parkinson-liitto tekee työtä parantaakseen Parkinsonin tautia, dystoniaa, Huntingtonin tautia ja muita vastaavia liikehäiriösairauksia sairastavien ja läheisten hyvän elämän edellytyksiä. Suomen Parkinson-liiton toiminnan perusta on vapaaehtoisuuteen perustuva kansalaistoiminta, jota liitolla on yli sadalla paikkakunnalla. Liiton jäsenyhdistyksissä on yli 8000 jäsentä. Yhdistystensä tukena ja niiden toimintaedellytysten turvaajana toimiva liitto tuottaa ja kehittää sopeutumisvalmennus-, kuntoutus-, ja koulutuspalveluja. Toimintavuoden 2012 aikana otettiin käyttöön liiton strategia vuosille ja toteutettiin Hyvinvoiva yhdistys -teemaan liittyen tavoitteelliset yhteistyötapaamiset liiton jäsenyhdistysten kanssa.. Toimintavuonna Kela kilpailutti liikehäiriösairauksia sairastavien ryhmämuotoiset sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssit vuosiksi , eikä Parkinson-liitto ole kuntoutuskursseja liikehäiriötä sairastaville järjestävien keskusten joukossa vuonna Kelan ostojen poisjäännin vuoksi liiton järjestämää sopeutumisvalmennus- ja kuntoutustoimintaa joudutaan supistamaan. 2. Liittokokoukset ja liittohallitus Suomen Parkinson-liitto ry:n sääntömääräinen kevätliittokokous pidettiin Porissa. Kevätliittokokouksen yhteydessä julkistettiin Suomen Parkinson-säätiön apurahojen saajat. Porin Parkinson yhdistyksen 10-vuotisjuhlaa vietettiin Syysliittokokous pidettiin lauantaina Suvituulessa. Liittohallitus kokoontui kymmenen kertaa, lisäksi pidettiin 4 sähköpostikokousta toimintavuoden aikana. 3. Henkilökunta Liiton keskustoimistossa työskenteli vakituisesti viisi toimihenkilöä. Aluetoimistoissa työskenteli vakituisesti viisi toimihenkilöä. Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuksessa työskenteli vakituisesti seitsemän henkilöä ja sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssien aikana neljä tarvittaessa työhön kutsuttavaa lähihoitajaa. Lisäksi kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseilla sekä tilaisuuksissa luennoi ja työskenteli tarvittaessa eri alojen erityisasiantuntijoita sekä kokemusasiantuntijoita vuosittain noin 90 henkilöä. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämillä avustuksilla palkattiin 20 prosentin työajalla liikuntatyöntekijä sekä osa-aikainen hanketyöntekijä Ryhmävoimaa! hankkeeseen. Osaaikainen projektisuunnittelija palkattiin Parkinson työssä hankkeeseen Rahaautomaattiyhdistyksen myöntämällä uudella projektiavustuksella. Henkilökunnan osaamista syvennettiin tarjoamalla mahdollisuus opiskeluun työn ohella. Neljä työntekijää osallistui omaehtoiseen täydennyskoulutukseen. Henkilökunnalle järjestettiin yhteiset kehittämis- ja neuvottelupäivät tavoitteena kehittää liiton toimintaa.

4 3(20) Tiimit järjestivät omat koulutus- ja suunnittelupäivänsä keväällä ja syksyllä. Liitto työnantajana tarjosi työterveyshuollon ja työhyvinvointia edistävää toimintaa, jota organisoi työsuojelutoimikunta. 4. Järjestötoiminta Liiton tehtävänä on liiton jäsenyhdistyksien vapaaehtoistoiminnan, järjestö- ja yhdistystoiminnan kehittäminen, arvioiminen ja tukeminen. Liitto palvelee jäsenyhdistyksiä mm. ylläpitämällä jäsenrekisteriä, ohjaamalla sen käyttöä, kehittämällä vertaistukitoimintaa, tarjoamalla järjestöosaamiseen liittyvää koulutusta sekä järjestämällä erilaisia tapahtumia itse sekä yhteistyöverkostojensa kautta. Keskeisiä kumppaneita olivat Neurologiset vammaisjärjestöt NV ja Harvinaiset -verkosto. Liitto teki kiinteää yhteistyötä OK -opintokeskuksen kanssa ja liitto oli Eläkeliitto ry:n neurologinen yhteistyökumppani yhdessä Muistiliiton ja Aivoliiton kanssa. Toimintavuonna uusiksi jäseniksi liittyi 813 henkilöä, joista potilasjäseniä oli 656 sekä omais ja muita jäseniä yhteensä 146. Parkinsonhoitaja -yhdistykseen liittyi 11 uutta jäsentä. Jäsenistöstä poistui 735 jäsentä, jolloin jäsenmäärän nettolisäys oli 78 jäsentä Aluetyö Liiton viisi aluetyöntekijää toimivat oman alueensa sairastuneiden, heidän läheistensä sekä jäsenyhdistysten ja niiden kerhojen tukijoina ja yhdistävinä linkkeinä. Aluetiimi toimi suurimman osan vuotta neljän aluetyöntekijän voimin. Aluetyötä ja jäsenyhdistysten toimintaa kehitettiin yhteistyössä jäsenyhdistysten hallitusten ja vapaaehtoisten kanssa.

5 4(20) Erityisesti toimintavuonna panostettiin yhdistysten arviointikiertueeseen. Kiertueen aikana liiton aluetyöntekijät ja toiminnanjohtaja vierailivat 16 jäsenyhdistyksessä.

6 5(20) ka= keskiarvo 4.2. Kokemuskoulutus Liitossa toimii koulutus- ja tiedotustehtävissä 30 vapaaehtoisen, koulutuksen saaneen kokemuskouluttajan verkosto. Kokemuskouluttajat käyvät kertomassa omista kokemuksista ja arjen sujumisesta mm. sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitoksissa, hoitoja lääketieteellisissä tiedekunnissa, ensitietopäivillä jne. Liitto järjesti omille kokemuskouluttajilleen koulutus- ja työnohjauksellisen tapaamisen Toimintakeskus Koulurannassa. Kokemuskoulutuksesta pysyvää hanke päättyi vuoden lopulla. Toiminta jatkuu Raha-automaattiyhdistyksen kohdennetulla A-avustuksella vuonna Tapahtumat Vapaaehtoistoiminnan teemavuosien päätöstapahtumana järjestettiin jäsenristeily Helsinki-Tukholma-Helsinki. Risteilyn ohjelmassa oli mm. entisen Eu-parlamentin jäsenen VM Esko Seppäsen luento Minun Parkinsonin tautini, risteilyllä esiintyi myös Tapani Perttu säestäjänsä kanssa. Ohjelmaan kuului kiertoajelu Tukholmassa. Risteilyllä oli mukana 195 osallistujaa 4.4. Järjestökoulutus Liiton vapaaehtoistyön koulutusta kehitettiin paremmin jäsenistöä palvelevaksi yhdessä jäsenistön kanssa. Suunnittelussa hyödynnettiin vuonna 2011 tehtyä koulutuskyselyä sekä Moniosaaja-koulutuksen ja Vaparit-hankkeesta saatuja kokemuksia. Järjestökoulutuspäivät pidettiin Kurssikeskus Ilkossa, Kangasalalla, koulutukseen osallistui 36 liiton jäsenyhdistyksien ja kerhojen vapaaehtoistyöntekijää tai sellaiseksi aikovaa. Jäsenyhdistysten puheenjohtajien ja sihteerien neuvottelu- ja koulutuspäiviin Seaport hotellissa, Turussa osallistujia oli 33.

7 6(20) 4.5. Ammatillinen lisäkoulutus sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle Alustavasti tarkoituksena oli järjestää kuusi ammatillista lisäkoulutustilaisuutta eri puolilla Suomea: viisi oli suunniteltu Parkinsonin taudin hoidosta ja yksi dystoniaa sairastavien hoidosta. Dystonia-koulutuspäivä jouduttiin perumaan liian vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Yksi Parkinson-koulutus siirrettiin pidettäväksi vuonna 2013 ja yksi tilaisuus peruuntui Etelä-Suomen aluetyöntekijän puuttumisen vuoksi. Parkinsonpotilaan hoito - koulutuspäivään Kajaanissa osallistui 21 ihmistä ja Mikkelissä 44. Turun lähimmäispalveluyhdistys/ Kotikunnaan hoitohenkilökunnalle järjestettiin uutena kokeiluna 3x3 opintotunnin koulutusosio , osallistujia oli 23. Koulutukset toteutettiin Okopintokeskuksen, Orion Pharman ja Abbotin tuella Harvinaiset-verkosto Suomen Parkinson-liitto on yksi Harvinaiset-verkoston 17 jäsenestä. Verkosto tekee työtä harvinaisten sairausryhmien hyväksi. Verkoston tavoitteena on jakaa ajanmukaista tietoa harvinaisista sairauksista ja vammoista sekä parantaa näihin ryhmiin kuuluvien ja heidän läheistensä asemaa. Verkosto ylläpitää -sivustoa. Verkoston toiminta voitiin vakiinnuttaa toimintavuonna Rayn kohdennetun toiminta-avustuksen turvin. Verkoston palveluksessa työskentelee kaksi suunnittelijaa. Verkoston toimintaa hallinnoidaan Suomen Reumaliiton toimesta ja verkoston puheenjohtajajärjestönä toimi Rinnekotisäätiö. Verkosto ylläpitää -suomenkielistä sivustoa ja se on Eurodisin(eurooppalainen harvinaisia sairauksia vammoja edustavien järjestöjen kattojärjestö) jäsen Lomatoiminta Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n kanssa Toimintavuoden aikana toteutettiin seitsemän lomajaksoa eri puolilla Suomea yhteistyössä Maaseudun terveys- ja lomahuollon kanssa. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamien lomien tavoitteena on tarjota mahdollisuus arjesta irtautumiseen ja virkistykseen. Lomajaksoilla toimivat liiton aluetyöntekijöiden perehdyttämät vertaisohjaajat. Osalla lomajaksoista aluetyöntekijä kävi luennoimassa liikehäiriösairauksia sairastavien palveluista ja sairauksien erityispiirteistä. Lomajaksoille osallistui 136 lomalaista NV-yhteistyö Toimiva arki oli Neurologisten Vammaisjärjestöjen (NV) yhteistyöorganisaation teema. Keskeistä toiminnan sisältöä olivat alueelliset NV-toimintaryhmät, vaikuttamistyö sekä paikallisyhdistysten roolin vahvistaminen. Aivoviikko ja kuntavaalit nostivat esiin palveluiden saatavuuden varmistamisen tilanteessa, jossa kuntien palvelut ovat keskittymässä isompiin keskuksiin. Tästä yhteinen voimannäyte oli Kantti kestää kiertue.

8 7(20) Neurologisilla vammaisjärjestöillä on asiaa, mutta kuuleeko kunta? Ainakin Turussa Erityisosaamiskeskus Suvituulessa NV-tapahtumaan osallistunut parinkymmenen kuntavaaliehdokkaan joukko vakuutti, että kantti kestää myös neurologisten vammaisten asioiden hoidossa. Kuntavaaliehdokkaat osallistuivat Kantti kestää - tapahtumaan testaamalla osumatarkkuuttaan boccia-pelissä Lounais-Suomen MS-yhdistyksen ja Turun Parkinson-yhdistyksen jäsenten kanssa maanantaina Liikuntatoiminta Parkinson-liitto on valtionapuun oikeutettu liikuntajärjestö. Liitto teki yhteistyötä liikuntatoiminnassa muiden valtakunnallisten järjestöjen kanssa ja osallistui Soveltava liikunta Soveli ry:n toimintaan. Liikuntatyöntekijän tukena ja asiantuntijaelimenä toimi liikuntatoimikunta, joka koostuu potilas- ja asiantuntijajäsenistä. Liikuntatoimikunta suunnitteli liikuntatoiminnan linjoja yhteistyössä liikuntatyöntekijän kanssa. Liiton liikuntatiimi koostuu kuntoutus- ja aluetoiminnan työntekijöistä, jotka tuovat liikuntatoimintaan asiantuntemusta käytännön työnsä ja kokemuksensa kautta. Jäsenille tiedotettiin liikunnasta Parkinson-postia lehdessä ja jäsenkirjeissä. Liikunnan vapaaehtoistoimijoille ja yhdistyksille lähetettiin useita alueellisia täsmätiedotteita. Tietoa välitettiin ajankohtaisista valtakunnallisista tapahtumista ja vertaistoimintaa tukevista sekä lajikohtaisista koulutuksista. Lääkkeeksi liikettä -kirjoitussarjaa julkaistiin Parkinsonpostissa. Lisäksi jäsenillä ja ammattihenkilöstöllä oli mahdollisuus kysyä liikunnasta liikuntatyöntekijän puhelinaikana kaksi tuntia kuukaudessa. Yhdistystemme liikuntavastaaville järjestettiin koulutuspäivät Toimintakeskus Koulurannassa. Liikuntatoimintaan sisältyivät myös alueelliset turnaukset, kilpailut ja golftapahtumat. Elokuussa organisoitiin perinteinen golf-turnaus Turussa Harjattula Golf ja country clubin kanssa. Tämän lisäksi liitto pyrkii edistämään golfin harrastusta yhdessä yhdistysten ja tukijoiden kanssa eri puolella Suomea. Jäseniä kannustetaan säännölliseen liikuntaan vuosittaisella liikuntalahjakortti arvonnalla. Jäsenten liikunnan aktiivisuutta ja monipuolisuutta sekä kerhojen ja yhdistysten toimintaa kartoitettiin liikuntakyselyllä (ITE-arviointi). Liikuntatyöntekijä osallistui myös Ryhmävoimaa-hankkeeseen oman työaikansa puitteissa ja ohjasi hanke-koordinaattoria alkuvuodesta työskentelemään hankeen parissa.

9 8(20) 5. Hankkeet 5.1. Parkinson työssä hanke Parkinson työssä -hanke käynnistyi maaliskuussa 2012 Raha-automaattiyhdistyksen myönnettyä avustuksen hankkeelle. Osa-aikaiseksi projektisuunnittelijaksi palkattiin HuK Anna-Maria Salonen alkaen. Hankkeelle nimettiin seitsemänhenkinen ohjausryhmä, johon kuuluvat Timo Montonen ( ry., ohjausryhmän puheenjohtaja), Hanna Mattila (Suomen Parkinson -liitto ry.), Päivi Niemi (Suomen Parkinson -liitto ry.), Jari Hartikainen (Uudenmaan Parkinson -yhdistys ry.), Anne Karkulahti (Helsingin Yliopisto, koulutuskeskus Palmenia), Martti Leppänen (Uudenmaan Parkinson-yhdistys ry.), Teuvo Viinikangas (Suomen Parkinson -liiton liittohallituksen ja työikäisten toimikunnan edustaja). Ohjausryhmä kokoontui vuoden 2012 aikana kolme kertaa. Hankkeen tavoitteena oli vuonna 2012 suunnitella ja toteuttaa verkkopalvelusivusto Lisäksi hankkeen tavoitteena oli järjestää tapahtumia ja koulutustilaisuuksia, jotka tukevat työikäisten Parkinsonia sairastavien työssä jaksamista. Verkkopalvelusivusto on suunnattu työikäisille Parkinsonia sairastaville, heidän työnantajilleen ja läheisilleen. Sivuston tavoitteena on jakaa tietoa Parkinsonia sairastavien työelämän kokemuksista sekä tarjota mahdollisuuden ajatusten ja kokemusten vaihtoon verkkopalvelun keskustelupalstalla. Verkkopalvelun toteutuksesta järjestettiin touko kesäkuussa 2012 tarjouskilpailu. ja verkkopalvelun toteuttajaksi valittiin digitoimisto KWD Digital. Sivuston visuaalinen toteutus tilattiin mainostoimisto 2T:n Nina Laineelta, joka on suunnitellut myös Suomen Parkinson -liiton internet-sivut. Verkkopalvelu julkaistiin Lokakuussa sivustolle valittiin myös noin kymmenen henkilöä, jotka alkoivat kirjoittaa julkista blogia sivuston Kertomuksia työelämästä -sivulle. Marraskuun lopulla oli kirjoituksia kertynyt sivulle jo 41 blogikirjoitusta ja sivustolla oli 55 rekisteröitynyttä käyttäjää, mikä oli enemmän kuin olimme osanneet odottaa Ryhmävoimaa! -hanke Parkinson-liitto hallinnoi kolmevuotista valtakunnallista Ryhmävoimaa-hanketta Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Kohderyhmänä olivat Aivoliiton ja Parkinson-liiton edustamat sairausryhmät, joilla liikuntakyky on heikentynyt tai heikentymässä ja joilla on kohonnut riski kaatumisiin, kotona selviytymisen vaikeutumiseen sekä syrjäytymiseen ja jotka hyötyvät ohjauksesta ja neuvonnasta. Hankkeessa toteutui yhteensä 10 ryhmää seuraavasti: Porissa 3 ryhmää, Vaasassa 3 ryhmää, Mikkelissä ja Ranualla yksi ryhmä ja Seinäjoella toteutui kaksi ryhmää. Hankkeen ryhmiin osallistui yhteensä 72 ryhmäläistä. Päätavoite oli selvittää, innostuivatko kahteen eri neurologiseen sairausryhmään kuuluvat harrastamaan omaehtoista terveysliikuntaa, kun he saavat neuvontaa ja opastusta samassa ryhmässä. Lisäksi osatavoitteita oli 1) Löytää kahden eri neurologisen sairausryhmän yhteisen liikuntaneuvonnan edut ja mahdolliset esteet sekä selvittää voidaanko esteet poistaa 2) Luoda toimiva ryhmämuotoinen liikuntaneuvonnan malli, joka olisi käytettävissä usean neurologisen sairausryhmän yhteisessä liikuntaneuvonnassa 3) Tukea aivoverenkiertohäiriön sairastaneita ja Parkinsonin tautiin sairastuneita osallistumaan omaehtoiseen liikuntaan 4) Mahdollistaa vertaistuen saaminen

10 9(20) 5) Hyödyntää olemassa olevia ja käyttökelpoisia materiaaleja liikuntaneuvonnassa Tuloksia saavutettiin, kahden eri neurologisen sairausryhmän yhteisen liikuntaneuvonnan etuja löydettiin ja esteitä saatiin kartoitettua ja osa esteistä jopa poistettua. Suurin osa kahteen eri neurologiseen sairausryhmään kuuluvista innostui harrastamaan omaehtoista liikuntaa saatuaan ohjausta ja neuvontaa samassa ryhmässä. Tästä on hyvä jatkaa liittojen liikuntatyötä sairastavien parhaaksi. Hankkeen tuloksena luotiin malli, joka on käytettävissä toimintakyvyltään suurin piirtein samaa liikkumisen tasoa olevien Parkinsonia sairastavien ja AVH:n sairastaneiden kesken. Malli todettiin toimivaksi myös heterogeenisen ryhmän kesken, mikäli ryhmässä on riittävästi avustajia. Keskeinen oppi oli myös se, että vertaistuen saavuttamiseksi mahdollisimman homogeeninen ryhmä on eduksi. Tulos oli, että kehitetty malli toimii parhaiten yhteistyössä terveystoimen kanssa! Jatkoryhmiä toteutettiin Seinäjoella, Ranualla ja Porissa. Näin vertaistuen saaminen oli mahdollista myös hankkeen ryhmien päätyttyä. Seuraavia olemassa olevia ja käyttökelpoisia materiaaleja kannattaa jatkossakin hyödyntää liikuntaneuvonnassa: ViLiMi -viikkoliikuntamittari UKK-instituutin tavallinen ja soveltava liikuntapiirakka Terveysliikunnan vaikutusaika -tiedote Parkinson-liiton liikuntakortti Parkinson ja liikunta -opas Ikäinstituutin kotivoimisteluohjelma Aivoliiton AVH ja liikunta -opas Aivoliiton Aivoverenkiertohäiriön sairastaneen palveluopas Kehotietoisuus-, trager-, jooga-, hengitys-, tanssi-, ja tasapainoharjoituksia 5.3. Sosiaalisen hyödyn mittaaminen -hanke Sosiaalisen hyödyn mittaaminen hankeen tavoitteena on tuottaa liiton jäsenyhdistyksille yksinkertainen malli/työkalu, millä voidaan mitata jäsenyhdistysten ja niiden kerhojen vapaaehtoisten tuottamasta hyödystä yksittäiselle jäsenelle. Toisena tavoitteena on arvioida jäsenyhdistyksien ja niiden kerhojen toimintaa yhteneväisesti. Hanke käynnistyi Ok-opintokeskuksen suunnittelijan tekemällä kyselyllä liiton jäsenyhdistyksien ja kerhojen vapaaehtoistoimijoille (liikunta- ja vapaaehtoisvastaaville, yhdistysten hallitusten jäsenille sekä kerhonvetäjille). Kyselyn tuloksien perusteella valittiin kolme hyödyn osa-aluetta, joita suunniteltiin mittavaksi: hyvinvointi-, yhteisöllisyys- ja vaikuttamishyödyt. Ideana on, että yhdistykset arvioivat vuoden alussa resurssinsa (paukut), suunnittelevat toimintaansa, ja kirjaavat hyödyt ylös peukkuina. Tuotettua mallia esiteltiin liiton henkilökunnalle ja marraskuussa Suvituulessa pidetyssä seminaarissa liiton jäsenyhdistyksien vapaaehtoisille. Hanke on saanut jatkorahoituksen vuodelle Vuonna 2013 Paukuista peukkuihin mallia tullaan kokeilemaan liiton aluetyöntekijöiden toimesta viidellä alueella. Lainaus kyselyn vapaan kentän vastauksesta: Minusta se hyöty tulee siitä, että kun saman kohtalon ja kokemuksen jakavat sellaiset ihmiset jonka sen parhaiten tietävät. Heillä on paras mahdollisuus omakohtaisesti jakaa sitä sosiaalista hyötyä ja se ei tule maksamaan rahallisesti niin paljon kuin asiantuntijoiden käyttö.

11 10(20) 6. Viestintä ja markkinointi Viestintää toteutettiin vuonna 2012 liiton tavoitteiden mukaisesti jäsenryhmien hyvinvointia edistäen. Toimintavuonna vahvistettiin liiton strategia vuosille , ja Hyvinvoiva yhdistys -teeman mukaisesti vuonna 2012 strategian tavoitteita tuettiin viestinnän ja markkinoinnin avulla. Tietoa välitettiin monipuolisesti eri viestintäkanavia käyttäen sairastuneiden ja omaisten lisäksi myös suurelle yleisölle, yhteistyökumppaneille, sosiaalija terveydenhuollon ammattilaisille ja päättäjille. Jäsenistön oma neurologinen aikakausilehti Parkinson-postia ilmestyi neljä kertaa (teemoina: Tieto auttaa jaksamaan, Mielen hyvinvointi, Elinvoimaa lautaselta, Turvaverkkoja sosiaalipalveluista). Lehteä postitettiin jäsenistön lisäksi mm. neurologeille, neurologian klinikoille, Kelan toimistoihin, sosiaalitoimistoihin, kirjastoihin ja kansanedustajille. Parkinson-liiton kotisivuilla ja Facebookissa kerrottiin ajankohtaisista tapahtumista ja uutisista. Erityisosaamiskeskus Suvituuli esitteli suurelle yleisölle avoimin ovin Parkinson-liiton ja Aivoliiton Suvipäivä-tapahtumassa 7.6. Parkinsonin tautia tehtiin tutuksi myös Parkinson-liiton toimistossa esillä olleiden Matti Joutsimäen taidenäyttelyn ja Reijo Möttösen valokuvanäyttelyn yhteydessä. Parkinson-viikkoa vietettiin ja kansainvälistä Parkinson-päivää Viikon suojelijana toimi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Dystonia-viikkoa vietettiin ja Dystonia-päiviä Parkinsonin taudista ja dystoniasta tehtiin sairauksista ja yhdistystoiminnasta kertovia tietokortteja yhdistysten ja kerhojen käyttöön. Yhdistysten ja kerhojen viestinnän tueksi lähetettiin myös tiedotusmateriaalia ja pinssejä. Viestintäyhteistyötä tehtiin NV:n (Neurologiset vammaisjärjestöt) ja lääkeyritysten kanssa. Suvituulessa järjestettiin Kenen kantti kestää NV-tapahtuma Tapahtumaan oli kutsuttu kuntavaaliehdokkaita, jotka kertoivat tavoitteistaan myös Parkinson-liiton kotisivuilla ja Facebookissa. 7. Sopeutumisvalmennus- ja kuntoutustoiminta Parkinson-liiton kuntoutustoiminnan keskeisenä tavoitteena oli vuoden 2012 aikana toteuttaa oikea-aikaisia ja laadukkaita palveluja liiton kaikille sairausryhmille. Toiminnan perustan muodosti liiton oma ammattitaitoinen henkilöstö, joka kurssien lisäksi toteutti myös muita asiantuntijapalveluita. Kuntoutus käytti kehittämistyössään vuoden aikana apuna ITE-arviointimenetelmää ja hyödynsi IMS-toiminnanohjausjärjestelmää. Vuodelle 2012 suunnitellut sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssit toteutuivat pääosin suunnitellusti. Kelan avosopeutumisvalmennusjakso taas jouduttiin perumaan hakijoiden puuttumisen takia. Sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssien osallistujamäärät ovat alla olevassa taulukossa. Edelliseen vuoteen tullut vähennys johtuu mm. moniosaisten Kelan kurssien jaksojen sijoittumisesta viime vuoteen sekä Kelan lisähankinnoista edellisenä vuotena.

12 11(20) 7.1. Kelan kurssit Vuonna 2012 Parkinson-liitto järjesti Kelan rahoittamia sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskursseja yhteensä 15. Näistä Parkinsonin tautia sairastaville ja omaisille oli kohdennettu 5, Parkinsonismi-oireyhtymää sairastaville 1, dystoniaa sairastaville 6 ja Huntingtonia sairastaville 1. Lisäksi ammatillisena kuntoutuksena kursseja järjestettiin työikäisille. Nämä kaksi- ja kolmeosaiset kurssit järjestettiin yhteistyössä Petrean (dystoniaa sairastavat) ja Kankaanpään (Parkinsonin tautia sairastavat) kuntoutuskeskuksen kanssa. Kaiken kaikkiaan Kelan kursseille pääsi 65 % hakijoista ja kursseille osallistui 141 sairastavaa ja 34 omaista Ray:n kurssit Raha-automaattiyhdistyksen (+ STVOL ja OK) rahoittamia sopeutumisvalmennuskursseja järjestettiin Suvituulessa 11. Näistä oli 3 kohdennettu varhaisvaiheelle, 3 keskivaiheelle ja 2 myöhäisvaiheelle. Kursseista yksi järjestettiin dystoniaa sairastaville ja yksi Huntingtonin tautia sairastaville sekä yksi ruotsinkielisille Parkinsonin tautia sairastaville ja omaisille. Lisäksi Ilomantsissa ja Lapin kuntoutuskeskuksessa oli 3 vuorokauden pituiset kurssit, joissa hyödynnettiin aluetyöntekijöiden erityisosaamista. Hakijoita näille kursseille oli 230, joten kurssille pääsi 46 % hakijoista. Kaiken kaikkiaan sairastavia osallistui kursseille 110 ja omaisia Muut kurssit Yhteistyössä Kuurojen palvelusäätiön kanssa (PASSI-ohjelma) jatkui viittomia käyttävien Parkinsonin tautia sairastavien kurssi. Yhteistyössä lääkefirmojen kanssa Suvituulessa järjestettiin myös levodopa-infuusiopumppuhoitoa käyttäville ja stimulaatiohoitoa käyttäville tai harkitseville 3 vuorokauden sopeutumisvalmennusjaksot. Näille jaksoille osallistui 30 sairastavaa ja 30 omaista. Kaikkien toteutuneiden kurssien kuntoutusvuorokaudet ovat alla olevassa taulukossa.

13 12(20) 7.4. Asiantuntijapalvelut Asiantuntijapalveluiden markkinointia tehostettiin vuoden aikana. Suvituulessa tarjolla olevista palveluista tehtiin mm. mainokset. Asiantuntijapalveluina liitto tarjosi avoterapioita, ensitietopäiviä sekä koulutuspalveluja ammattihenkilöstölle Avoterapiat Liitto tuotti avoterapiapalveluja fysio- ja toimintaterapiassa Turun alueen asiakasryhmille. Liitolla oli ostopalvelusopimukset Kelan, Turun kaupungin ja TYKS:n kanssa, fysioterapiassa kävi myös itsemaksavia asiakkaita. Vuonna 2012 avoterapioiden suurimpana maksajatahona (67%) oli Kela. Avoterapiakäynnit ja niiden kehitys viime vuosina näkyy alla olevasta taulukosta Ensitietopäivät Ensitietopäiviä järjestettiin ostopalveluina suunnitelman mukaisesti Parkinsonin tautia sairastaville (2 päivää), Parkinsonismi-oireyhtymää sairastaville sekä dystoniaa sairastaville ja heidän omaisilleen. Osallistujia Parkinson ensitietopäivissä oli 27, dystonia päivässä 6 ja Parkinson-Plus-oireyhtymä päivässä 3. Ensitietopäivä toteutettiin kahtena puolipäivää kestävänä luentokokonaisuutena, joka koettiin hyväksi toimintamalliksi sekä henkilökunnan että osallistujien mielestä.

14 13(20) Koulutuspäivät Liiton neurologi, fysioterapeutti ja toimintaterapeutti olivat kouluttamassa Helsingissä vanhusten palvelujen vastuualueiden sairaanhoitajia, fysioterapeutteja ja toimintaterapeutteja. Fysioterapeutti oli lisäksi Jokioisilla vanhusten palvelukeskuksessa kouluttamassa perusterveydenhuollon henkilöstöä. Lisäksi liiton fysioterapeutti oli mukana aluetyöntekijöiden järjestämässä perusterveydenhuollon koulutuspäivässä Kotikunnaassa sekä Suvituulessa järjestetyssä työikäisten muistisairaiden koulutuspäivässä. 8. Arviointi ja kehittäminen Suomen Parkinson-liitontoiminnan perustana on vapaaehtoisesti toimivien ihmisten verkostoituminen ja vertaistuki. Strategia vuosille ohjaa liiton toimintaa ja sen tavoitteiden toteutumista, jota arvioidaan yhdessä yhdistysten kanssa. Strategiaa sovelletaan käytäntöön vuosittaisen toimintasuunnitelman mukaisesti ja sitä arvioidaan strategisen valintojen pohjalta. Yhdistysten toiminnan kehittämisen tueksi liitossa toteutti vuonna 2012 yhdessä jäsenyhdistysten kanssa laajan toiminnan itsearviointikiertueen, johon osallistuivat aluetyöntekijät, toiminnanjohtaja sekä suurin osa yhdistyksistä. Ensimmäiset arviointikeskustelut toteutettiin maaliskuussa ja viimeiset keskustelut joulukuussa. 9. Yhteistyötahot Liiton edustajat osallistuivat seuraavien yhteistyöjärjestöjen ja verkostojen toimintaan ja kokouksiin. Raha-automaattiyhdistys RAY Sosiaali- ja terveys SOSTE ry Vanhustyön keskusliitto ry Neurologiset Vammaisjärjestöt NV Opintotoiminnan Keskusliitto OK ry Elinkeinoelämän Keskusliitto/Sosiaalialan Työnantajat ry Asumispalvelusäätiö ASPA Soveltava liikunta Soveli ry Turun Kauppakamari Toimintakeskus Kouluranta ry Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry Harvinaiset-verkosto Kokemuskoulutuksesta pätevää Liiton puheenjohtaja Ariel Gordin osallistui European Parkinson s Disease Associationin 20-vuotis juhlakokoukseen Amsterdamissa lokakuussa. 10. Talous Taloushallinnon prosesseja kehitettiin yhteistyössä Visma Services Teemuaho Oy:n kanssa. Liiton tilintarkastajina jatkoi KHT-yhteisö Oy Soinio &Co.

15 14(20) Liiton rahoituspohja perustui eri tahoilta saataviin avustuksiin, Kelan kurssiostoihin sekä varainhankintaan että toiminnan tuottoihin. Toimintavuonna aloitettiin sosiaalisen hyödyn mittaamisen hanke OK -opintokeskukselta saadulla tuella aluetyöntekijöiden ja jäsenyhdistysten kanssa. Raha-automaattiyhdistykseltä saatiin rahoitus kaksivuotiselle Parkinson työssä hankeelle. Kelan osuus sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssitoiminnan rahoituksesta oli 45% ja Ray:n osuus 34%. Osa kuntoutustoiminnan rahoituksesta saatiin kuntien myöntämistä maksusitoumuksista. Muuta tuottoa olivat osallistumis- ja omavastuumaksut, Opintotoiminnan keskusliiton myöntämä kurssi- ja luennointituki sekä liiton fysioterapian ja toimintaterapian avokuntoutuspalvelumaksut. Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella toteutettiin liiton erityisliikuntatoimintaa. Toiminnan kautta tulevaan rahoitukseen kuuluvat mm. osallistumismaksut, tiedotusmateriaalin välitys, työllistämistuet, Parkinson-postia lehden ilmoitustulot sekä kirjojen, oppaiden ja muun julkaisumateriaalin myynnistä saatavat tulot. Toiminnan kautta tulevien tulojen ja oman varainhankinnan osuus rahoituksesta oli noin 27 %. Liiton oman varainhankinnan tavoitteena on mahdollistaa toimintaa, johon ei saada julkista avustusta. Liitto järjesti Muistathan minut tavara-arpajaiset, jotka suunnattiin jäsenistölle mutta myös suurelle yleisölle kohdennetusti. Arpajaiset toteutettiin hyväksi koettuun tapaan Tavara-arpa ry:n ja Muistiliiton kanssa. Joulukortit kuuluivat edelleen tuotevalikoimaan ja ne toimitettiin jäsenille vapaaehtoista maksua vastaan. Parkinsonviikolla järjestettiin tapahtumia yhteistyökumppanien kanssa ja avattiin valtakunnallinen nettikeräys kotisivuilla. 11. Toimitilat Suomen Parkinson-liitto ry:n ja Aivoliitto ry:n omistamaa Suvituulta hallinnoi Kiinteistöosakeyhtiö Erityisosaamiskeskus Suvituuli. Kiinteistöosakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimi liittohallituksen jäsen Heimo Lehikoinen. Suvituulessa sijaitsee kummankin liiton keskustoimistot, Varsinais-Suomen ja Satakunnan aluetyöntekijän toimipiste, Turun seudun Parkinson-yhdistyksen toimisto, liikunta-, koulutus- ja kokoustilat sekä 34-paikkainen kuntoutusosasto. Liitto on vuokrannut toimitilat neljälle aluetyöntekijälle Oulussa, Kuopiossa, Tampereella ja Helsingissä.

16 15(20) Liittohallituksen jäsenet vuonna 2012 Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Ariel Gordin, Harri Ristikankare, Turun seudun Parkinson-yhdistys asti Varsinaiset jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenet Varsinainen Vara Varsinainen Vara Varsinainen Vara Varsinainen Vara Varsinainen Vara Varsinainen Vara Varsinainen Vara Varsinainen Vara Heimo Lehikoinen, Joensuun Parkinson-yhdistys Seija Lipponen, Kuopion Parkinson-yhdistys Stig Lehtovaara, Suomen Dystonia-yhdistys Sami Sotti, Suomen Dystonia-yhdistys Matti Paavola, Tampereen Parkinson-yhdistys Antti Virjo, Tampereen Parkinson-yhdistys Ritva Roine, Keski-Suomen Parkinson-yhdistys Timo Korhonen, Mikkelin Parkinson-yhdistys Teuvo Viinikangas, Pohjois-Suomen Parkinson-yhdistys Osmo Moilanen, Pohjois-Suomen Parkinson-yhdistys Yrjö Talosela, Etelä-Pohjanmaan Parkinson-yhdistys Timo Korva, Pohjois-Suomen Parkinson-yhdistys Heikki Tulento, Suomen Huntington-yhdistys Timo Montonen, Jaakko Ylinen, Turun Seudun Parkinson-yhdistys Seppo Maikola, Turun Seudun Parkinson-yhdistys Esittelijä Toiminnanjohtaja Helena Noroila Sihteeri Aluetyöntekijä Hanna Mattila Tilintarkastus Oy Soinio & Co KHT-yhteisö

17 16(20) Liittohallituksen valitsemat toimikunnat vuonna 2012 Työvaliokunta Sisäinen tarkastaja Ariel Gordin, pj Harri Ristikankare, vpj Heimo Lehikoinen, jäsen Ritva Roine, jäsen Jaakko Ylinen, jäsen Helena Noroila, esittelijä Stig Lehtovaara, liittohallituksen jäsen Parkinson-postin toimitusneuvosto puheenjohtaja päätoimittaja Arja Pasila liiton puheenjohtaja Ariel Gordin toiminnanjohtaja Helena Noroila neurologi Kirsti Martikainen Elma Pyykkö, Suomen Dystonia -yhdistyksen edustaja Erkki Kallionpää, Turun seudun Parkinson-yhdistys Sirppa Kinos, VTL Liikuntatoimikunta puheenjohtaja Antero Ovaskainen, Kainuun Parkinson-yhdistys sihteeri Taina Piittisjärvi, kurssivastaava/liikuntatyöntekijä Kirsti Mäkelä, Suomen Dystonia-yhdistys Marja-Liisa Lehtonen Tampereen Parkinson-yhdistys Pekka Annala, toiminnanjohtaja SPR, Länsi-Suomen piiri Työikäisten, sairastuneiden toimikunta puheenjohtaja Teuvo Viinikangas, Pohjois-Suomen Parkinson-yhdistys Antti Reinikainen, Turun seudun Parkinson-yhdistys Timo Montonen, Riitta Niskanen, Joensuun Parkinson-yhdistys Jussi Pollari, Tampereen Parkinson-yhdistys Antero Miettinen, Kuopion Parkinson-yhdistys Kiinteistöosakeyhtiö Suvituulen hallitus Toimintakeskus Kouluranta ry:n hallitus Parkinson työssä projektin ohjausryhmä puheenjohtaja Liittohallituksen jäsen Heimo Lehikoinen Liittohallituksen jäsen Matti Paavola suunnittelija Timo Montonen, aluetyöntekijä Hanna Mattila, Suomen Parkinson-liitto atk-assistentti Päivi Niemi Suomen Parkinson-liitto Teuvo Viinikangas, liittohallituksen edustaja projektipäällikkö Anne Karkulahti, Helsingin yliopisto/palmenia hankejohtaja Jari Hartikainen, Sosiaalipedagoginen säätiö Sääntömuutos-

18 17(20) työryhmä puheenjohtaja sihteeri Stig Lehtovaara Helena Noroila liittohallituksen jäsenet Jaakko Ylinen, Harri Ristikankare ja Heikki Tulento

19 18(20) Myönnetyt huomionosoitukset ja stipendit vuonna 2012 Liiton kultainen ansiomerkki Irja Mäki-Tanila Rauman seudun Parkinson-yhdistys Hopeiset ansiomerkit Ahonen Tapio Kuittinen Aila Nyqvist Pirkko Raveala Risto Nykänen Terttu Venäläinen Heikki Ikonen Martti Lehikoinen Heimo Lehtovaara Stig Mäkelä Kirsti Jungar Håkan Katajisto Annikki Auvinen Anja Lähde Onni Hyvönen Marju Koskinen Lasse Koskinen Ritva Haapanen Anna-Maija Kaitanen Tuija Knuuttila Lauri Virjo Antti Porin seudun Parkinson-yhdistys Joensuun Parkinson-yhdistys Joensuun Parkinson-yhdistys Joensuun Parkinson-yhdistys Suomen Dystonia-yhdstys Suomen Dystonia-yhdstys Botnia Parkinson Förening Rauman seudun Parkinson-yhdistys Tampereen Parkinson-yhdistys Tampereen Parkinson-yhdistys Liiton pöytästandaarit Lounais-Hämeen Parkinson-kerho Juuan seudun Parkinson-kerho Siilinjärven Parkinson-kerho Porin seudun Parkinson-yhdistys Antti Virjo, Tampereen Parkinson-yhdistys

20 19(20) HENKILÖKUNTA 2012 Keskustoimisto Helena Noroila, toiminnanjohtaja Arja Pasila, tiedottaja/päätoimittaja Hanna Mattila, tiimivastaava Ulla Ehrlund, tiimivastaava Birgit Kaartovuori, talousassistentti Leena Kataja, jäsensihteeri Päivi Niemi, atk-assistentti Nitta Lindström, jäsensihteeri hoitovapaa asti Kuntoutus Maiju Valli, kuntoutuksen sihteeri Kirsti Martikainen, neurologi Ulla Ehrlund, fysioterapeutti Taina Piittisjärvi, fysioterapeutti/liikuntatyöntekijä Salla Koivunen, fysioterapeutti opintovapaa asti Pia Eklund, fysioterapeutti, sijainen alkaen Heli Hiivola, sairaanhoitaja asti Laura Närhi, toimintaterapeutti äitiysvapaa asti Jenni Enberg, toimintaterapeutti sijainen ajalla Marjut Hellman, kunto-ohjaaja/lähihoitaja Aluetoimistot Oulu Jukka Tauriainen, aluetyöntekijä Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu Kuopio Annukka Tuovinen, aluetyöntekijä Etelä- ja Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Keski-Suomi Helsinki Jari Hartikainen, aluetyöntekijä asti Ilari Huhtasalo, aluetyöntekijä alkaen Uusimaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala Tampere Lyyli Heikkinen, aluetyöntekijä Pirkanmaa, Kanta-Häme, Pohjanmaa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaa Turku Hanna Mattila, aluetyöntekijä Varsinais-Suomi, Satakunta ja Ahvenanmaa sekä ruotsinkieliset alueet Osa-aikaiset kurssityöntekijät: Anna-Kaisa Hämäläinen, lähihoitaja asti Hannele Hyppönen, lähihoitaja Sirkku Tähkäpää-Lindgren, lähihoitaja Anne Wikström, lähihoitaja Mervi Ylä-Lahti, lähihoitaja Projekti/hanke Mirjami Moisio, hankekoordinaattori, RyhmäVoimaa -hanke Anna-Maria Salonen, projektisuunnittelija, alkaen Parkinson työssä hanke

Liittohallitus 6.3.2014, 22, liite 5 Kevätliittokokous 12.4.2014, 6, liite 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2013

Liittohallitus 6.3.2014, 22, liite 5 Kevätliittokokous 12.4.2014, 6, liite 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2013 Liittohallitus 6.3.2014, 22, liite 5 Kevätliittokokous 12.4.2014, 6, liite 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2013 1(25) Sisältö SISÄLTÖ... 1 1. YLEISTÄ... 2 2. LIITTOKOKOUKSET JA LIITTOHALLITUS... 2 3. HENKILÖKUNTA...

Lisätiedot

LIITON TOIMINTAKERTOMUS 2011

LIITON TOIMINTAKERTOMUS 2011 Liittohallitus 8.3.2012 Kevätliittokokous 21.4.2012 LIITON TOIMINTAKERTOMUS 2011 Vapaaehtoinen välittää Kansalaistoiminta täydentää julkista toimintaa ja on yleishyödyllistä tukea ja palvelua. SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

VUOSIKIRJA 2014. 30 vuotta toimintaa liikehäiriösairaiden ja heidän läheistensä hyväksi. Teemana itsehoito osaksi hyvää arkea

VUOSIKIRJA 2014. 30 vuotta toimintaa liikehäiriösairaiden ja heidän läheistensä hyväksi. Teemana itsehoito osaksi hyvää arkea VUOSIKIRJA 2014 30 vuotta toimintaa liikehäiriösairaiden ja heidän läheistensä hyväksi Teemana itsehoito osaksi hyvää arkea SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. LIITTOKOKOUKSET JA LIITTOHALLITUS 3 3. HENKILÖKUNTA

Lisätiedot

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto ry Epilepsialiitto ry Hengitysliitto ry Lihastautiliitto ry Mielenterveyden keskusliitto ry Munuais- ja

Lisätiedot

Vuoden 2016 kurssit. Meillä jälleen! MS-tauti

Vuoden 2016 kurssit. Meillä jälleen! MS-tauti Vuoden 2016 kurssit MS-tauti Parkinsonin tauti Avh Epilepsia Omaishoitajat Primaarinen ataksia ALS Lihassairaus ja/tai dystrofia Myastenia gravis (MG) CP-oireyhtymä Kehitysvammat ja -häiriöt sekä monivammat

Lisätiedot

Toimintakertomus 2009

Toimintakertomus 2009 Toimintakertomus 2009 Hyväksytty kevätliittokokouksessa 24.4.2010 Liikunnalla hyvinvointia -toimintavuosi Jäsenet ja järjestötoiminta Hallinto, henkilöstö, verkostot Viestintä Talous Sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Lounais-Suomen Lihastautiyhdistys ry Sirke Salmela toiminnanjohtaja

Lounais-Suomen Lihastautiyhdistys ry Sirke Salmela toiminnanjohtaja Lounais-Suomen Lihastautiyhdistys ry Sirke Salmela toiminnanjohtaja Toiminta-ajatus Lihastautiliitto (ja sen yhdistykset) on valtakunnallinen vammaisjärjestö, joka tukee ja palvelee jäsenyhdistystensä

Lisätiedot

LIIKUNTATIEDOTE 2 / 2010 13.9.2010. Hei Liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan parissa toimivat!

LIIKUNTATIEDOTE 2 / 2010 13.9.2010. Hei Liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan parissa toimivat! LIIKUNTATIEDOTE 2 / 2010 13.9.2010 Hei Liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan parissa toimivat! Tiedoksi kaikille, että Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema esitys uudesta liikuntalaista on siirtymässä

Lisätiedot

Suomen Parkinson-liitto ry TOIMINTAKERTOMUS 2006

Suomen Parkinson-liitto ry TOIMINTAKERTOMUS 2006 Suomen Parkinson-liitto ry TOIMINTAKERTOMUS 2006 Sisällysluettelo Tavoite Hallinto Viestintä Toiminta Projektit Sopeutumisvalmennus ja kuntoutus Talous Suomen Parkinson-säätiö Liitteet 2 TAVOITE Suomen

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

Toimintakertomus. vuodelta 2015

Toimintakertomus. vuodelta 2015 Toimintakertomus vuodelta 2015 31.12.2015 Kanta-Hämeen TOIMINTAKERTOMUS 1/8 JOHDANTO Kanta-Hämeen AVH-yhdistys ry. on valtakunnallisen kansanterveys-, vammais- ja potilasjärjestö Aivoliitto ry:n jäsenyhdistys

Lisätiedot

Vuoden 2015 kurssit. Omaishoitajat

Vuoden 2015 kurssit. Omaishoitajat Vuoden 2015 kurssit Omaishoitajat Avh-kommunikaatio Parkinsonin tauti Primaarinen ataksia Epilepsia Downin oireyhtymä CP-oireyhtymä Kehitysvammat ja -häiriöt sekä monivammat Myastenia gravis (MG) ALS Lihassairaus

Lisätiedot

KENTTÄPOSTIA 1/2015. Toimikunnat. Uusia työntekijöitä

KENTTÄPOSTIA 1/2015. Toimikunnat. Uusia työntekijöitä 6.3.2015 Liiton strategia Liiton strategian päivitystyö on alkanut. Aloitimme työn kyselemällä yhteistyökumppaneilta ja jäseniltä missä asioissa olemme onnistuneet ja mitä toiveita heillä on liiton toiminnalle.

Lisätiedot

Suomen Parkinson-liitto ry:n toimintakertomus 2010

Suomen Parkinson-liitto ry:n toimintakertomus 2010 1. tammikuuta 200 Suomen Parkinson-liitto ry:n toimintakertomus 2010 Liittohallitus 9.-10.3.2011 Kevätliittokokous 16.4.2011 Liite 1 Sisältö Vertaistuesta voimaa... 2 Hallinto... 2 Viestintä... 3 Järjestö-

Lisätiedot

Vuoden 2016 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit

Vuoden 2016 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2016 kurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2016 kurssit Neuroliiton Avokuntoutus Aksoni tarjoaa valtakunnallisesti ryhmämuotoisia sopeutumisvalmennuskursseja

Lisätiedot

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä 24.4.2015 Sosiaalialan AMK-verkoston valtakunnalliset verkostopäivät Päivi Kiiskinen, erityisasiantuntija SOSTE SOSTE on Suomen suurin

Lisätiedot

OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET -LIITTO RY TAPAHTUMAKALENTERI 2011

OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET -LIITTO RY TAPAHTUMAKALENTERI 2011 OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET -LIITTO RY TAPAHTUMAKALENTERI 2011 Ajankohta Tilaisuus Paikka Ilmoitt. viim. Alueell./ valtak. kutsu TAMMIKUU 13.1. Työvaliokunta kokoontuu, eduskunta Helsinki 25.1. Hankepoliklinikka

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS V U O D E L T A 2 0 11

TOIMINTAKERTOMUS V U O D E L T A 2 0 11 TOIMINTAKERTOMUS V U O D E L T A 2 0 11 1 SUOMEN HAUTAUSTOIMINNAN KESKUSLIITTO RY BEGRAVNINGSVERKSAMHETENS CENTRALFÖRBUND I FINLAND RF YLEISTÄ Liiton kotisivu: www.shk.fi Y-tunnus: 1480117-5 LIITTOKOKOUS

Lisätiedot

Vuoden 2017 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit

Vuoden 2017 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2017 kurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2017 kurssit Neuroliiton Avokuntoutus Aksoni tarjoaa valtakunnallisesti ryhmämuotoisia sopeutumisvalmennuskursseja

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa edelleen! Järjestöbarometrin 2008 kertomaa. Juha Peltosalmi Vapaaehtoistoiminnan seminaari Joensuu 5.12.

Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa edelleen! Järjestöbarometrin 2008 kertomaa. Juha Peltosalmi Vapaaehtoistoiminnan seminaari Joensuu 5.12. Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa edelleen! Järjestöbarometrin 2008 kertomaa Juha Peltosalmi Vapaaehtoistoiminnan seminaari Joensuu 5.12.2008 JÄRJESTÖBAROMETRI Ajankohtaiskuva sosiaali- ja terveysjärjestöistä

Lisätiedot

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011 Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry Vuosikertomus 2010 Yleistä Toiminnan tarkoitus Tukea yhdessä Lihastautiliiton kanssa neuromuskulaarisia tauteja sairastavien ja

Lisätiedot

KRUUNUPUISTO Kuntoutuksen edelläkävijä

KRUUNUPUISTO Kuntoutuksen edelläkävijä KRUUNUPUISTO Kuntoutuksen edelläkävijä Vuoden 2016 kuntoutuskurssit Kruunupuistossa Kruunupuisto Oy, Vaahersalontie 44, 58450 Punkaharju puh. 020 763 9130 www.kruunupuisto.fi Kuntoutuksen monipuolinen

Lisätiedot

STESOn toimintaa. STESO-verkosto terveyden edistämistyön tukena 24.3.2014

STESOn toimintaa. STESO-verkosto terveyden edistämistyön tukena 24.3.2014 Terveyttä ja hyvinvointia yhteistyöllä Itä-Suomessa Kevätkoulutuspäivät 20.-21.3.2014 KYS, Kuopio STESO-verkosto terveyden edistämistyön tukena Veikko Kujala, puheenjohtaja Suomen terveyttä edistävät sairaalat

Lisätiedot

Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry

Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry Koulutettuja hammashoitajia, suun terveydenhoitoalan lähihoitajia ja suuhygienistejä sekä alan opiskelijoita edustava

Lisätiedot

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman YHDISTYKSEN TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN syksy 2017 ohje Yleistä Yhdistyksen mallisääntöjen mukaan yhdistyksen hallituksen on valmisteltava toimintasuunnitelma ja talousarvio syyskokoukseen, joka on

Lisätiedot

Laivalla varattu myös inva-hyttejä, muista mainita varauksen yhteydessä.

Laivalla varattu myös inva-hyttejä, muista mainita varauksen yhteydessä. 4.6.2015 Parkinson-liiton jäsenristeily 7. 8.10.2015 Turku-Tukholma- Turku Baltic Princesillä Lähde virkistäytymään Parkinson-liiton jäsenristeilylle Turusta Tukholmaan. Alustava ohjelma Keskiviikko 7.10.

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Olemme valtakunnallinen kansalaisjärjestö, jonka perustehtävä on edistää kehitysvammaisen ihmisen ja hänen perheensä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja elämänlaatua - hyvää

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 ATOPIALIITTO RY

VUOSIKERTOMUS 2014 ATOPIALIITTO RY VUOSIKERTOMUS 2014 ATOPIALIITTO RY ** www.atopialiitto.fi ** Karjalankatu 2 B, 00520 Helsinki 2 1 YLEISTÄ Atopialiitto on atooppista ihottumaa sairastavien potilas- ja edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä

Lisätiedot

Nätverk för närståendevård i Finland. The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

Nätverk för närståendevård i Finland. The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Nätverk för närståendevård i Finland The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring MIKSI VERKOSTO? Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa

Lisätiedot

UUDENMAAN MUNUAIS-JA MAKSAYHDISTYS UUMU RY NJUR- OCH LEVERFÖRENINGEN I NYLAND RF

UUDENMAAN MUNUAIS-JA MAKSAYHDISTYS UUMU RY NJUR- OCH LEVERFÖRENINGEN I NYLAND RF 1 UUDENMAAN MUNUAIS-JA MAKSAYHDISTYS UUMU RY NJUR- OCH LEVERFÖRENINGEN I NYLAND RF TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTAVUODEN YLEISNÄKYMÄT JA -TAVOITTEET Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU

Lisätiedot

Oikaristen Sukuseura Ry:n. toimintakertomus 2013

Oikaristen Sukuseura Ry:n. toimintakertomus 2013 Oikaristen Sukuseura Ry:n toimintakertomus 2013 Kuva: Sirpa Heikkinen 2013 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2013 Oikaristen 13-vuotiaan sukuseuran toiminta jatkui edelleen aktiivisena. Seuran

Lisätiedot

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Omaishoitajat ja läheiset liitto ry:n neuvottelupäivät Vantaa 29.8.2013 Janne Juvakka Janne Juvakka 1 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry Valtakunnallinen sosiaali-

Lisätiedot

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi Suomen CP-liitto ry Suomen CP-liitto ry on CP-, MMC- ja hydrokefaliavammaisten lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän omaistensa valtakunnallinen keskusjärjestö, jonka päätehtävät ovat oikeuksien valvonta

Lisätiedot

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Malleja paikalliseen, toimivaan, terveyttä edistävään sovellettuun liikuntatoimintaan Lounais-Suomessa Konsultointi- ja kehittämishanke 2006 2009 Soveli-järjestöjen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 1.1.2015-31.12.2015

TOIMINTAKERTOMUS 1.1.2015-31.12.2015 SUOMEN AKUSTIKUSNEURINOOMAYHDISTYS RY FINLANDS AKUSTIKUSNEURINOMFÖRENING rf 1 TOIMINTAKERTOMUS 1.1.2015-31.12.2015 YLEISTÄ Suomen Akustikusneurinoomayhdistys ry on perustettu 19.5.1989. Yhdistyksen toimialueena

Lisätiedot

Suomen Parkinson-liitto ry:n sääntömääräinen syysliittokokous Syysliittokokoukseen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet!

Suomen Parkinson-liitto ry:n sääntömääräinen syysliittokokous Syysliittokokoukseen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet! 13.10.20177 Suomen Parkinson-liitto ry:n sääntömääräinen syysliittokokous 18.11.2017 Suomen Parkinson-liiton sääntömääräinen syysliittokokous pidetään lauantaina 18.11.2017 klo 13.00 alkaen Erityisosaamiskeskus

Lisätiedot

KRUUNUPUISTO Kuntoutuksen edelläkävijä

KRUUNUPUISTO Kuntoutuksen edelläkävijä KRUUNUPUISTO Kuntoutuksen edelläkävijä Vuoden 2015 kuntoutuskurssit Kruunupuistossa Kruunupuisto Oy, Vaahersalontie 44, 58450 Punkaharju puh. 020 763 9130 www.kruunupuisto.fi ASLAK ja TYK Kelan kurssinro.

Lisätiedot

Vahvista kanssamme kävellen hyvä hoitopolku Parkinsonin tautia sairastaville. Yhdessä hyvän asian puolesta kävellen

Vahvista kanssamme kävellen hyvä hoitopolku Parkinsonin tautia sairastaville. Yhdessä hyvän asian puolesta kävellen KENTTÄPOSTIA 3/2016 1.9.2016 Yhdessä hyvän asian puolesta kävellen Vahvista kanssamme kävellen 24.9. hyvä hoitopolku Parkinsonin tautia sairastaville Tule kävelemään kanssamme Kelpo polulle lauantaina

Lisätiedot

Tämän runon sanoilla liittohallitus ja liiton henkilökunta toivottaa rauhallista joulunaikaa kaikille.

Tämän runon sanoilla liittohallitus ja liiton henkilökunta toivottaa rauhallista joulunaikaa kaikille. 1.12.2016 Vuosi 2016 on kääntymässä kohti loppuaan ja aika hieman kurkistaa vuoden 2017 toimintaan. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä kun englantilainen lääkäri James Parkinson julkaisi kuvauksen

Lisätiedot

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista 2008-2013 Tea Viljanen Projektivastaava Syömishäiriöliitto-SYLI ry ENSISYLI -projekti 1 Projektin toimialue Liiton jäsenyhdistykset 2013: Pohjois-Suomen syömishäiriöperheet

Lisätiedot

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Energianeuvonnan tavoite Kuluttajat löytävät tiedon ja neuvontapalvelut helposti Kuluttajat

Lisätiedot

Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö

Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö Osaamiskeskusohjelma 2007 2013 13 klusteria 21 osaamiskeskusta Lahden Seudun Kehitys LADEC Henkilöstöä 75 Asumisen

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Perusta Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt ja Suomen Reumaliiton vuoden toimintateema: Liikkeestä

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2006

TOIMINTAKERTOMUS 2006 TOIMINTAKERTOMUS 2006 YLEISTÄ Vuosi 2006 oli OuLVI:n 44. toimintavuosi. Vuoden aikana järjestetty toiminta oli edellisten vuosien mukaista.tapahtumissa keskityttiin laatuun ja panostettiin tapahtumaympäristöön

Lisätiedot

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Snellmaninkatu 3 B, Lappeenranta (ent. asemapäällikön talo) Toimisto avoinna klo 9.00-13.00 tai sopimuksesta Puh. 040 587 2451 Sähköposti:

Lisätiedot

Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta. Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry

Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta. Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry Muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä edunvalvontajärjestö Edistää heidän elämänlaadun ja hyvinvoinnin edellytyksiä

Lisätiedot

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 Suomen Parkinson-liitto ry Liikuntatoiminta Taina Piittisjärvi Raportti 17.3.2014 1(4) RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 TULOKSIA Tämä on raportti Suomen Parkinson-liiton

Lisätiedot

Kokemustoimintaverkosto 2016 Lauri Honkala, suunnittelija, Kokemustoimintaverkosto Kokemustoimintaverkostossa mukana 36 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä 17 alueellista ohjausryhmää eri

Lisätiedot

Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen!

Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen! Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen! Aluesihteeri Veijo Kivistö Aivoliitto ry p. 040 5430 009 sp. veijo.kivisto@aivoliitto.fi Aivoliitto ry Suomen Parkinson-liitto ry Suomen Parkinson-liitto

Lisätiedot

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA yhteistyöryhmä ALVA hanke alueelliset ja valtakunnalliset verkostot Kehityskasvatushanke (RKO/Kepa) riitta.prittinen-maarala@rko.fi

Lisätiedot

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Perustettu 2005 Suomen Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa toimivien järjestöjen, säätiöiden

Lisätiedot

Opas harvinaistoiminnasta

Opas harvinaistoiminnasta Opas harvinaistoiminnasta Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. 2 Harvinaiset Hengitysliiton harvinaistoiminta Hengitysliiton harvinaistoiminta edistää

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

Sulasolin organisaatio

Sulasolin organisaatio Sulasol Mikä Sulasol? Vuonna 1922 perustettu Sulasol, Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto r.y. on maamme suurimpia harrastajamusiikkijärjestöjä. Sulasol tarjoaa jäsenilleen harrastustoimintaan liittyviä

Lisätiedot

Kokemustoiminta alueellisella ja valtakunnallisella tasolla

Kokemustoiminta alueellisella ja valtakunnallisella tasolla Kokemustoiminta alueellisella ja valtakunnallisella tasolla Kati Multanen, Kokemustoimintaverkoston ohjausryhmän varapuheenjohtaja (Järjestösuunnittelija, Suomen Diabetesliitto ry) Kokemustoimintaverkostossa

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Järjestöjen yhteinen kokemuskoulutustoiminta

Järjestöjen yhteinen kokemuskoulutustoiminta Järjestöjen yhteinen kokemuskoulutustoiminta Kokemuskoulutuksen historiaa Kokemustietoa käytetty kautta aikojen opiskelijoiden opetuksessa Potilasluennoitsija-projekti 1988-1991 Sosiaalihallituksen rahoituksella

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Asiantuntija- ja keskustelutilaisuus narkolepsialasten vanhemmille ja aikuispotilaille 4.2.2011 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren,

Lisätiedot

Yhdistystiedote 1/2016

Yhdistystiedote 1/2016 Yhdistystiedote 1/2016 Tärkeimmät: Aivoituksen aineistopäivä on pe 29.1. Raha-automaattiyhdistys (RAY) myönsi meille jälleen jäsenjärjestöavustuksen Jäsenmäärä kasvoi 2015 vuonna 12% Ystäväkurssilla vielä

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Anne Taulu, Toiminnanjohtaja, FT, TtM, sh (AMK) Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1.

Lisätiedot

PIENI PALVELUOPAS 2011

PIENI PALVELUOPAS 2011 PIENI PALVELUOPAS 2011 Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki Puh. 09-5407540, fax. 09-54075460 toimisto@cp-liitto.fi AIKUISTOIMINTA Aikuistoiminnan tarkoituksena on kehittää vammaisille aikuisille toimintoja

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

KRUUNUPUISTO Kuntoutuksen edelläkävijä

KRUUNUPUISTO Kuntoutuksen edelläkävijä KRUUNUPUISTO Kuntoutuksen edelläkävijä Vuoden 2014 kuntoutuskurssit Kruunupuistossa Kruunupuisto Oy, Vaahersalontie 44, 58450 Punkaharju puh. 020 763 9130 www.kruunupuisto.fi ASLAK ja TYK Kelan kurssinro.

Lisätiedot

Harvinaiset-verkosto

Harvinaiset-verkosto Harvinaiset-verkosto verkosto Mitä aukkoja harvinaissairaan palveluissa? Hanna Eloranta varapuheenjohtaja Harvinaiset-verkosto 20 jäsenyhteisöä, joiden toiminnassa on edustettuina useita harvinaisia sairaus-

Lisätiedot

Hissi esteetön Suomi 2017 Jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen

Hissi esteetön Suomi 2017 Jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen Hissi esteetön Suomi 2017 Jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen Lahti 22.8.2012 Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Kehittämispäällikkö, arkkitehti Vesa Ijäs Osaamiskeskusohjelma 2007

Lisätiedot

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Aluefoorumi Tornio 3.10.2015 EHYT ry:n strategiasta 2014-2020 Yhdistämme vapaaehtoistoiminnan voiman ja asiantuntijoidemme osaamisen Vapaaehtoistoiminta

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2014

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2014 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2014 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2015

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2015 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2015 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli tilinpäätöksen tarkastus ja alllekirjoitus), Roby oli sihteerinä

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

jäsenkysely a) maaseutututkija 30,4% 41 b) maaseudun kehittäjä 31,9% 43 c) hallintoviranomainen 15,6% 21 d) opiskelija 3,7% 5

jäsenkysely a) maaseutututkija 30,4% 41 b) maaseudun kehittäjä 31,9% 43 c) hallintoviranomainen 15,6% 21 d) opiskelija 3,7% 5 jäsenkysely 1) Olen tällä hetkellä Kysymykseen vastanneet: 135 (ka: 2,4) a) maaseutututkija 30,4% 41 b) maaseudun kehittäjä 31,9% 43 c) hallintoviranomainen 15,6% 21 d) opiskelija 3,7% 5 e) jokin muu,

Lisätiedot

Järjestökenttä väestön terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäjänä

Järjestökenttä väestön terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäjänä Järjestökenttä väestön terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäjänä Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen päivän esitys RAY-kiertueella Satakunnassa 25.2.2015 Janne Jalava, RAY, seurantapäällikkö, dosentti

Lisätiedot

1 (7) 16.9.2015/tl. Talousarvio 2016. Talousarvio Talousarvio Tarkennettu alustava 2 015 2016. Varsinainen toiminta. Ay avustus

1 (7) 16.9.2015/tl. Talousarvio 2016. Talousarvio Talousarvio Tarkennettu alustava 2 015 2016. Varsinainen toiminta. Ay avustus 1 (7) 16.9.2015/tl Talousarvio 2016 Varsinainen toiminta Talousarvio Talousarvio Tarkennettu alustava Ay avustus Ray avustukset 795 000 860 000 Palkat 440 000 479 000 Palkkiot, hallitus 6 000 6 000 Eläkekulut

Lisätiedot

Kuntoutus-Auris toteuttaa vuonna 2014 Valkeassa talossa Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuksen perhekursseja sekä lasten yksilöllisiä

Kuntoutus-Auris toteuttaa vuonna 2014 Valkeassa talossa Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuksen perhekursseja sekä lasten yksilöllisiä KUNTOUTUSKALENTER I 2014 Kuntoutus-Auris toteuttaa vuonna 2014 Valkeassa talossa Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuksen perhekursseja sekä lasten yksilöllisiä kuntoutuksen perhejaksoja. Kuntoutuspäätöstä

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2012 ATOPIALIITTO RY

VUOSIKERTOMUS 2012 ATOPIALIITTO RY VUOSIKERTOMUS 2012 ATOPIALIITTO RY ** www.atopialiitto.fi ** Karjalankatu 2 B, 00520 Helsinki 2 1 YLEISTÄ Atopialiitto on atooppista ihottumaa sairastavien potilas- ja edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä

Lisätiedot

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Toimintakertomus vuodelta 2013 Nykytila: Yhdistyksemme jäsenmäärä kasvoi 14.11.1013 lähes kaksinkertaiseksi, kun Helsingin sosiaaliviraston henkilöstö

Lisätiedot

MS liitto 17.1.2013. Arja Toivomäki, avokuntoutuspäällikkö, Avokuntoutus Aksoni. MS liiton kuntoutuspalvelut. Maskun neurologinen kuntoutuskeskus

MS liitto 17.1.2013. Arja Toivomäki, avokuntoutuspäällikkö, Avokuntoutus Aksoni. MS liiton kuntoutuspalvelut. Maskun neurologinen kuntoutuskeskus MS liiton kuntoutuspalvelut Arja Toivomäki, avokuntoutuspäällikkö, Avokuntoutus Aksoni MS liiton kuntoutuspalvelut Maskun neurologinen kuntoutuskeskus Avokuntoutus Aksoni Valtakunnallinen laitoskuntoutus

Lisätiedot

VETERAANIAVUSTA TYÖELÄMÄÄN - hanke. Keuruun kaupunki 10.1.2013 VETERAANINEUVOTTELU

VETERAANIAVUSTA TYÖELÄMÄÄN - hanke. Keuruun kaupunki 10.1.2013 VETERAANINEUVOTTELU VETERAANIAVUSTA TYÖELÄMÄÄN - hanke Keuruun kaupunki 10.1.2013 VETERAANINEUVOTTELU Hankkeen taustaa Sotainvalidien Veljesliitto on hallinnoinut avustajatoiminnan projektia vuodesta 1998 Sotainvalidien Veljesliiton

Lisätiedot

Sopeutumisvalmennuskurssit

Sopeutumisvalmennuskurssit HAKU SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSEILLE Sopeutumisvalmennuskursseille haetaan Parkinson-liiton hakulomakkeella, johon liitetään alle puoli vuotta vanha lääkärinlausunto, lääkärinlausunto B tai kattava sairauskertomus.

Lisätiedot

Oivaltava päivät. 3.6.2015 Hotelli Arthur, Helsinki. Avustus/Anne Kukkonen, 2.6.2015 1

Oivaltava päivät. 3.6.2015 Hotelli Arthur, Helsinki. Avustus/Anne Kukkonen, 2.6.2015 1 Oivaltava päivät 3.6.2015 Hotelli Arthur, Helsinki Avustus/Anne Kukkonen, 2.6.2015 1 Esityksen sisältö Avustukset vuodelle 2015 Omaishoidon avustaminen Tavoitealueet ja teemarahoitus Yksinäisyys- teema

Lisätiedot

Sopeutumisvalmennuskurssit 2016. Aivoverenkiertohäiriöt

Sopeutumisvalmennuskurssit 2016. Aivoverenkiertohäiriöt Sopeutumisvalmennuskurssit 2016 Aivoverenkiertohäiriöt Kurssipaikka Erityisosaamiskeskus Suvituuli Suvilinnantie 2, 20900 Turku p. 02 2138 200, f. 02 2138 210, www.aivoliitto.fi Lisätietoja (ma pe klo

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Aiemmin Taiteen keskustoimikunta (1968 2012) Tehtävänä taiteen edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Myös kulttuurin

Lisätiedot

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Konsultointi- ja kehittämisprojekti 2013 2015 Liikunta kuuluu kaikille myös neurologista sairautta sairastavalle Liikunnan on todettu

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS 2016 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmien toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15.9.2011/tl

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15.9.2011/tl 1 (9) Varsinainen toiminta Ay avustus Ray avustukset 879 000 666 000 1. Perusjärjestötyö a) Edunvalvonta Palkat 57 000 56 000 Lakisääteiset sosiaalikulut 10 000 10 000 Työterveyshuolto 500 500 Luontoisedut

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2010

TOIMINTASUUNNITELMA 2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Luonnos 14.10.09 Pohjois-Suomen Munuais- ja maksayhdistys ry toimii alueellisena kansanterveys- ja potilasjärjestönä eri-ikäisten pitkäaikaisia ja vaikeita munuais- ja maksasairauksia

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

JOSE TOIMINTA 2013 1/7 Joensuun seudun erilaiset oppijat ry 1.10.2013 Puosuntie 1 80170 Joensuu

JOSE TOIMINTA 2013 1/7 Joensuun seudun erilaiset oppijat ry 1.10.2013 Puosuntie 1 80170 Joensuu JOSE TOIMINTA 2013 1/7 TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Josen jäseninä on erilaisia oppijoita, heidän läheisiään ja työnsä vuoksi oppimisvaikeuksista kiinnostuneita. Josen tarkoituksena on koota edellä mainitut

Lisätiedot

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA yhteistyöryhmä ALVA hanke alueelliset ja valtakunnalliset verkostot riitta.prittinen-maarala@rko.fi puh. 050 4691 946

Lisätiedot

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Tämä on Kuopion kaupungin JHL ry:n (yhdistys 862) 4. toimintavuosi ja haasteet tehokkaalle ja tulokselliselle edunvalvonnalle ovat mittavat.

Lisätiedot

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Närståendevårdare och Vänner Förbundet rf Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina OPASTAVA HANKE 2012-2016

Lisätiedot

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain 19.10.2016 Järjestöt kärkihankkeissa ja omaishoidon palveluiden kehittämisessä Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Suomen on aatteellinen yhdistys, jonka kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alue koko Suomi. Vuoden 2017 aikana Yhdistys jatkaa anestesiasairaanhoitajien osaamisen ja koulutuksen

Lisätiedot

Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry. Takana 20 vuotta toimintaa

Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry. Takana 20 vuotta toimintaa + Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry Takana 20 vuotta toimintaa + Miten kaikki alkoi? 1993 Syömishäiriöisten lasten vanhempien tukiyhdistys perustettiin Turussa 31.3.1993. Valtakunnallinen yhdistys,

Lisätiedot

18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki

18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki 18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki Liiton ja yhdistyksien sääntöjen tarkastelua / Aluetyö AlueAvaimet: 18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki Liiton

Lisätiedot

Autismi- ja Aspergerliitto ry edistää ja valvoo autismikirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia

Autismi- ja Aspergerliitto ry edistää ja valvoo autismikirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia edistää ja valvoo autismikirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia oikeuksia ja tasa-arvoa. Autismi- ja Aspergerliitto perustettiin vuonna 1997. Keskeisenä tavoitteena on edistää

Lisätiedot