Kilpa- ja huippu-urheilun. Jyväskylä VALMENNUKSEN. Mikko Häyrinen. Urheilututkija, joukkueurheilu.

Nuorten ja naisten jääkiekon teknisten suoritusten ja. määrittäminen. Kilpa- ja huippu-urheilun. Jyväskylä.

KISAKANGAS BEACH OTTELUOHJELMA SEKAPARISARJA

Suomalaisen. Henri Lehto, LitM Projektitutkija. Kehitysprojektien raportointiseminaari

Sisältö. 1. Säännöt 2. Pelin kulku 3. Osa-alueet 4. Beach volleyn ja lentopallon erot

VASTUSTAJA-ANALYYSIT VAMMAISPÖYTÄ- TENNIKSESSÄ JA PYÖRÄTUOLIRUGBYSSÄ

KILPAILUKUTSU 21. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN

Vammaishuippu-urheilun tutkimus- ja kehitystyö on Suomessa maailman huippua

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN ESI istumalentopallo Lappeenranta

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

ISTUMALENTOPALLON SM-BEACH VOLLEYN KILPAILUSÄÄNNÖT 2012

Technical and tactical. basketball in three different levels. tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä. Henri Lehto.

VIHILUOTO BEACH TULOKSET SEKASARJA

HYPPYSYÖTÖN ANALYYSI. Kilpa- ja huippu-urheilun. Jyväskylä. Mikko Häyrinen Urheilututkija, joukkueurheilu KIHU

OHJEITA VALMENTAJILLE/ JOUKKUEENJOHTAJILLE TEHTÄVÄT ENNEN FBA TAPAHTUMAA - PELAAJIEN LISÄYS - JOUKKUETAPAHTUMIEN LISÄYS (VALMENTAJA)

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ

TURNAUSSÄÄNNÖT Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

Palautumista seurataan myös urheilussa

MINI- JA MIDITENNISKIERTUE

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput

KUUDELLA PELAAMINEN. Kuudella pelaamisen opettelu. Pertti Honkanen

Valmennuksen Linjaukset Pelitaktiikka

Näkökulmia taidon oppimiseen: Kaaos kotoisaksi. Nuorisovalmennusseminaari, Susi Training Center

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä.

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT kuljettaminen

Aika: Perjantai Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4

Liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta, Viveca. TAITOVALMENNUS valmentajien täydennyskoulutus

Kuulantyönnön ja kiekonheiton suoritustekniikan kehittämisprojekti 2009

2019/2020 MIEHET 1-DIVISIOONA

SUOMEN PÖYTÄTENNISLIITTO MIESTEN RANKINGJÄRJESTELMÄN PERUSTEET

TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4

Kausi 2018/2019. Padel Lähiliiga

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa

NJS Milan: Joukkueen Säännöt Hyväksytty Vanhempainkokouksessa

MART testi tulokset ja kuvaus. Ari Nummela Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus - KIHU Kuntotestauspäivät Jyväskylä

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna

Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry LOPULLINEN ISTUMALENTOPALLON SARJARAPORTTI PELIKAUDELTA

JYVÄSLENTIKSEN VALMENNUKSEN LINJAUKSET

LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA

Taustaa. Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät. Keminmaan Pallo ry

Aloittelevan kuntoilijan valmennus

NUORTEN KILPAILU- JÄRJESTELMÄ Muutokset &

Superpesis Oy pidättää oikeuden muutoksiin. Miesten Superpesiksen otteluohjelma 2013

TERVETULOA HARRASTEKIEKKO PUULAAKIIN 2015

2019/2020 MIEHET MESTARUUSSARJA

BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander

SAJL NAISTEN KILPAILUJÄRJESTELMÄ

Kesäkausi, täältätullaan. Me kehitämme - Me menestymme

Tämä on alustava otteluohjelma, mahdolliset muutokset tehdään käsiohjemaan.

NAISTEN KORISLIIGAN SARJAMÄÄRÄYKSET

Woman Volley ry. Seuratoiminta. Uutiskirje tammikuu Tukea seuralle Veikkauksen peleillä. Revontuliturnaus Junnuvaskooli 2017

Transkriptio:

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä Naisten beach volleyn teknis-taktinen lajianalyysil Mikko Häyrinen, Urheilututkija, joukkueurheilu Huippu-urheilun kehitysprojektien k raportointiseminaari IV 11.4.2012 www.kihu.fi

Johdanto Peli on kehittynyt Viimeiset julkaistut tutkimukset vuoden 2008 peleistä Tavoitteena löytää ydinkohtia niin harjoittelun kuin pelaamisen kehittämiseksi

Menetelmät Kehitettiin beach volleyn analysointisysteemi DataVolley -ohjelmaan yhteistyössä valmentaja Kostas Tampouratzisin kanssa Analysoitiin videoiden perusteella 16 peliä (31 erää, 1174 pallorallia) World Tourilta 2010 ja 2011 sekä MM- ja EM-kisoista 2011 Analysoiduissa otteluissa pelanneet parit maailman rankingissa sijoilla 3 38 38 31.12.2011

Menetelmät Aika-analyysit Pallorallien kesto (alle 10 s, 11-20 s, yli 20 s osuus ja määrä) Pallorallien välisten taukojen kesto (alle 20 s, 21-30 s,,yli 30 s osuus ja määrä) Erien kesto Erien välisten taukojen kesto Otteluiden kesto

Menetelmät Lajisuoritukset: Aloitussyöttö (6-portainen asteikko) Hyppysyöttö/hyppyleija/leija y j Vastaanotto (6-portainen asteikko) Hyppysyöttö/hyppyleija/leija Passi (3-portainen asteikko) Hyökkäys (5-portainen asteikko) Kova/sijoitus, vastaanottohyökkäys/jatkopallohyökkäys

Menetelmät Lajisuoritukset: Torjunta (4-portainen asteikko) Kovaa hyökkäystä/sijoitushyökkäystä y y y vastaan Puolustus (3-portainen asteikko) Kovaa hyökkäystä/sijoitushyökkäystä vastaan/verkolta irtoamisen jälkeen Määrä ja laatu Onnistumis- ja virheprosentit

Menetelmät Hyökkäys Syöttö ja vastaanotto

Menetelmät Pallorallien voittaminen Oma syöttövuoro vs. vastustajan syöttövuoro Erän neljä osaa: 0-7, 8-11, 12-18 ja yli 19 pistettä Voitetut pisteet: Syöttö, vastaanottohyökkäys, jatkopallohyökkäys, y torjunta ja vastustajan virhe Hävityt pisteet: Syöttö, vastaanotto, passi, vastaanottohyökkäys y ja jatkopallohyökkäys y Erän voittaminen riippuen tilanteesta teknisellä aikalisällä Tiukkojen erien (ero 2 pist.) loput (yli 17 pist.)

Menetelmät Vertailut: erän voittajien vs. häviäjien välillä tiukkojen erien loput vs. kaikki

Aika-analyysit Pallorallien lli määrä ä 37,8±3.6 36 kpl/erä Pallorallien kesto 6,9±4.2 s Pallorallien maksimikesto 27 s Alle 10 sekunnin palloralleja 80 %, 11-20 sekunnin 19 %, yli 20 sekunnin 1 % Erän tehokas peliaika 4 min 26 s 21 pisteen erän kokonaiskesto 18 min 10 s Kahden erän ottelun kokonaiskesto 39 min 42 s, kolmen erän 53 min 41 s

Aika-analyysit Pallorallien lli välisten kaikkien taukojen kesto 24,0±18,1 s Pallorallien välisten lyhyiden taukojen kesto 18,7±7,2 s Aikalisien kesto 79 s Erätaukojen kesto 100 s Alle 20 sekunnin taukoja 59 %, 21-30 sekunnin 29 %, yli 30 sekunnin 11 % Työn ja levon suhde 1:3,5

Pisteiden tekeminen:

Pisteiden tekeminen: 61 % vastustajan syötöllä, 39 % omalla syötöllä

Erän voittaminen Piste-ero teknisellä aikalisällä Voitetut erät Hävityt erät Voitto% -5 tai enemmän 0 10 0 % -3 0 9 0 % -1 4 8 33 % +1 8 4 67 % +3 9 0 100 % +5 tai enemmän 10 0 100 %

Lajisuoritukset erää kohti:

Eri tekniikoiden osuudet syöttö ja vastaanotto

Eri tekniikoiden osuudet hyökkäys

Eri tekniikoiden osuudet torjunta ja puolustus

Onnistuminen eri suorituksissa

Syöttö Alueet Kaikkiaan 41 % syötöistä alueelta 6, 35 % alueelta 5 ja 23 % alueelta 1 Kaikkiaan 42 % syötöistä alueelle 6, 34 % alueelle 5 ja 25 % alueelle 1 Hyppysyöttö ja -leija: kohteena alue 6 tai syöttö ristiin Leija: suora syöttö ö

Syöttö ja vastaanotto Onnistuminen Eri alueiden välillä ei tilastollisesti merkitseviä eroja

Hyökkäys Alueet

Hyökkäys Alueet ja tekniikat

Hyökkäyssuunnat Kova hyökkäys Viisto alueilta 1, 2 ja 4 Molemmat kulmat alueilta 3 ja 5 Sijoitushyökkäys y Raja alueilta 1, 4 ja 5 Molemmat kulmat alueilta 2 ja 3 Keskelle e e vähiten sekä kovia että sijoitushyökkäyksiä s ä

Hyökkäys Onnistuminen eri tekniikoilla eri tilanteissa

Hyökkäys Onnistuminen eri alueilta Vastaanottohyökkäys Jatkopallohyökkäys

Torjunta 3,9±2.1 torjuntakosketusta/erä, 59 % kovista lyönnistä ja 41 % sijoituslyönneistä 1,0±1,0, tappotorjuntaa/erä, 68 % kovista lyönnistä ja 32 % sijoituslyönneistä

Torjunta hyökkäysalueittain Kosketukset Tappotorjunnat

Puolustus 8,8±3.3 puolustuskosketusta/erä, 51 % kovista lyönnistä ja 49 % sijoituslyönneistä 6 onnistunutta puolustusta/erä, 39 % kovista lyönnistä ja 61 % sijoituslyönneistä

Voittajat vs. häviäjät Onnistuminen tiukkojen erien lopussa

Pohdinta Aika-analyysi Pallojen kesto lyhentynyt - aiemmin 10,2 s (2005) ja 7,4 s (2006), nyt 6,9 s Erien kesto ennallaan, joten taukojen kesto pidentynyt y

Pohdinta Pallorallien ja erien voittaminen Hyökkäämällä tehdään 61 % pisteistä ja 24 % saadaan vastustajan virheillä Omalla syöttövuorolla tehdään enemmän pisteitä kuin aiemmin Erän alku tärkeä, koska 87 % eristä voittaa joukkue, joka johtaa teknisellä aikalisällä

Pohdinta Eri suoritusten käyttäminen Hyökkäys, passaaminen ja syöttäminen eniten käytetyt taidot ja torjunta vähiten käytetty Hyökkäykset jakautuvat tasaisesti koviin ja sijoitushyökkäyksiin Samoin 2005 tuloksissa, 2007 enemmän kovia hyökkäyksiä (55-59 %) Hyppyleija eniten käytetty syöttötekniikka Verrattuna aiempiin tutkimuksiin leijojen määrä laskenut huomattavasti ja erityisesti hyppyleijojen lisääntynyt 2008 huippuparit käyttivät enemmän hyppysyöttöä

Pohdinta Eri suoritusten tehokkuus Hyppyleija ja leija yhtä tehokkaita syöttötekniikoita, hyppysyöttö y heikoin (korkea -%) Samoin aiemmissa tutkimuksissa Alue 5 tehokkain syöttöalue hyppysyötöissä y ja -leijoissa Eri tekniikoilla syötettyjen syöttöjen vastaanoton tasossa ei eroja, kuten ei myöskään eri vastaanottoalueiden Samoin aiemmissa tutkimuksissa

Pohdinta Eri suoritusten tehokkuus Keskeltä hyökättiin molempiin kulmiin Kovat viistolyönnit ja sijoituslyönnit rajaan käytetyimpiä reunoista Samoin aiemmissa tutkimuksissa Kovien hyökkäysten teho vo-hyökkäyksissä hieman alhaisempi kuin sijoitusten käytettiin yhtä paljon Sijoitushyökkäysten teho jp-hyökkäyksissä hieman korkeampi kuin kovin käytettiinkin enemmän Aiemmin jp-hyökkäysten onnistumis% korkeampi

Pohdinta Eri suoritusten tehokkuus Sekä torjuntakosketuksia että tappotorjuntoja enemmän kovista hyökkäyksistä y kuin sijoituksista, onnistumis% samoja Tiukkojen erien lopussa torjunnassa onnistuttiin paremmin Puolustussuorituksia yhtä paljon kovista hyökkäyksistä ja sijoituksista, onnistumis% korkeampi sijoituksista Aiemmin enemmän puolustuksia sijoitushyökkäyksistä

Pohdinta Voittajat vs. häviäjät Voittajat selkeästi parempia vastaanottohyökkäyksessä y ja torjunnassa (kovat hyökkäykset). y Voittajat parempia myös jatkopallohyökkäyksissä, vastaanotossa ja syötössä

Johtopäätökset Kuormitus laskenut hieman Lyhyemmät rallit ja pidemmät tauot Tosin hyppyjen määrän lisääntyminen on lisännyt kuormitusta vähän Hyökkääminen (erityisesti vastaanottohyökkäys) ja torjuminen voittamisen kannalta tärkeimmät äk ä taidot

Muuta Analyyseistä tuotettiin suomalaisparien käyttöön analyysit ja videokoosteet otteluun valmistautumista varten Jatkossa järjestelmän hyödyntäminen turnaustilanteessa ja lisämateriaalin tuottaminen otteluun valmistautumiseen