ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ KÄSIKIRJOITTAMINEN. Oppimateriaalit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ KÄSIKIRJOITTAMINEN. Oppimateriaalit"

Transkriptio

1 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Oppimateriaalit KÄSIKIRJOITTAMINEN Sodankylän kunta puh Elokuvakasvatus Sodankylässä fax Vasantie SODANKYLÄ

2 2 1. TARINANKERRONTA Elokuvassa on kyse tarinankerronnasta. Tämän vuoksi elokuvassa on oltava tarina ja rakenne. Tarinassa on aina oltava ALKU, KESKIKOHTA ja LOPPU. Tämä pätee erilaisiin mediateksteihin, kuten lyhyeen uutisraporttiin, mainokseen, dokumenttielokuvaan tai fiktiivisiin tarinoihin. Alku-keskikohta-loppu -rakenne on vakiintunut valtaelokuvan tyypilliseksi tarinankerrontamuodoksi. Tavallisesti elokuvan kerronta jaetaan rakenteen mukaisesti kolmeen näytökseen: Alku Keskikohta Loppu I näytös II näytös III näytös I näytös: Ominaisia piirteitä ovat henkilöhahmojen esittely sekä tarinan pääongelman esittely. Pääongelma on tarinassa se asia, jonka elokuvan päähenkilö yrittää elokuvan kuluessa ratkaista. Kahden tunnin mittaisessa elokuvassa I näytöksen pituus on n. 30 minuuttia. II näytös: Ominaisia piirteitä ovat henkilöhahmojen ja tarinan syventäminen. Pääongelman selvittämisessä päähenkilö kokee useita pienempiä ristiriitoja, jotka pyrkivät estämään päähenkilöä saavuttamasta tavoitettaan. Kahden tunnin elokuvassa II näytös kestää n. 60 minuuttia. III näytös: Ristiriidat kärjistyvät ja tapahtumat huipentuvat loppuratkaisussa. Loppuratkaisu on yleensä selkä, tavoitteet joko saavutetaan tai niitä ei saavuteta. Loppuhuipentuman jälkeen elokuvissa on vielä lyhyehkö palautumisjakso (sekä tarinan henkilöille että katsojalle). Kahden tunnin elokuvassa III näytös on pituudeltaan n. 30 minuuttia. I ja II näytöksen lopussa sijaitsevat tarinan juonipisteet eli käännekohdat. Niiden avulla tarinaan saadaan uutta mielenkiintoa kääntämällä tarinan kulku katsojalle uuteen ja odottamattomaan suuntaan.

3 3 2. KÄSIKIRJOITUSPROSESSI Käsikirjoitus on kohtausluettelo. Kohtaus kertoo tapahtumat, jotka tapahtuvat samassa ajassa tai paikassa esim. oppitunnin kuvaus luokkahuoneessa. Käsikirjoitus kertoo, mitä katsoja näkee ja kuulee valkokankaalla tai televisioruudulla. Käsikirjoituksessa ei tuoda esille henkilöiden sisäisiä ajatuksia tai kuvarajauksen ulkopuolisia tapahtumia ellei niihin viitata dialogilla tai kertojaäänellä. Käsikirjoitus kirjoitetaan aina preesensmuodossa ilman tarkkoja yksityiskohtia esim. henkilöiden pukeutumisessa ja ulkonäössä. Ylimääräiset koristeellisuudet ja adjektiivit tulee jättää pois. Käsikirjoittajalla ei ole tarkoituksena kirjoittaa kaunokirjallista teosta. Kohtauksessa tulee aina määrittää tapahtuuko toiminta sisällä INT.(interiööri) vai ulkona EXT. (exteriööri), tapahtumapaikka ja -aika. Lisäksi tapana on kertoa henkilöiden ikä. Kun henkilö mainitaan ensimmäistä kertaa, henkilö erotetaan tekstistä isoilla kirjaimilla. Esimerkkikohtaus: INT. RAUTATIEASEMA - PÄIVÄ TERO (30) istuu rautatieaseman odotushallin penkillä ja lukee sanomalehteä. Taustalla kuulemme kuulutuksia ja ihmisten hälinää. Tero vilkaisee aseman kelloa. Kello näyttää aikaa Tero laskee lehden syliinsä ja katsoo tallelokeroille päin. Hän kaivaa taskustaan avaimen. Tero nousee ja kävelee kohti lokeroita. Poliisi astelee häntä vastaan. Tero pudottaa avaimen lattialle. Hän kumartuu nostamaan avainta ja odottaa, että poliisi ohittaa hänet ennen kuin nousee ylös. Tero asettaa avaimen lukkoon. Hän katsoo ympärilleen huolestuneena. Hän kääntää avainta. Lokeron ovi aukeaa. Tero etsii katseellaan poliisia. Tätä ei näy ihmisvilinän keskellä. Tero pistää kätensä lokeroon. NAINEN Tero! Mitä sinä täällä? Tero vetää kätensä nopeasti pois ja kääntyy katsomaan naista. TERO Pirkko. Tämäpä yllätys.

4 4 3. KUVAKÄSIKIRJOITUS Käsikirjoituksen valmistuttua yleensä ohjaaja ja kuvaaja suunnittelevat elokuvan kuvallisen ilmaisun ja tyylin. Usein välineenä käytetään kuvakäsikirjoitusta (storyboard). Kuvakäsikirjoituksessa käsikirjoituksen kohtaukset esitetään kuvina. Kuvakäsikirjoitukseen voidaan merkitä: 1. Kameran liike panorointi (pan), tilttaus (tilt), kamera-ajo, zoomaus. Panorointi on kyseessä, kun kameraa käännetään sivuttaissuunnassa. Tilttaus tarkoittaa kameran kääntämistä pystysuunnassa. Kamera-ajolla ja zoomauksella kohde voidaan tuoda lähemmäs tai etäännyttää. Kuvakäsikirjoituksessa liike ja suunta esitetään nuolilla. Kameran liikkeen tulisi aina olla perusteltua. Usein kamera liikkuu, kun halutaan esimerkiksi esitellä jokin asia kuvarajauksen ulkopuolella (panorointi) tai kun huomio kohdistetaan tiettyyn asiaan (ajo, zoomaus). 2. Kuvakoot: ELK (erkoislähikuva) LK (lähikuva) PLK (puolilähikuva) PK (puolikuva) LPK (laaja puolikuva) KK (kokokuva) LKK (laaja kokokuva) YK (yleiskuva) Kuvakokojen vaihtelu rikastuttaa kerrontaa ja tehostaa henkilöiden ilmeiden ja eleiden vaikutusta. Lisäksi kuvakoon vaihdoksella voidaan tuoda uutta informaatiota katsojalle samaan tapaan kuin kameran liikkeellä. 3. Kuvakulmat: Alakulma, neutraali, yläkulma Kuvakulmia voi käyttää kerronnan tehostamiseen. Alakulmasta kuvattaessa henkilö näyttäytyy suurena ja voimakkaana. Yläkulma tekee kohteesta pienen ja avuttoman. Neutraalikuvakulma on kyseessä, kun kamera asetetaan henkilöiden silmien tasolle.

5 5 4. DOKUMENTTIELOKUVA Dokumentti kuvaa todellisuutta tekijänsä näkökulmasta. Näkökulma tulisi valita niin, että se on sopiva käsiteltävään aiheeseen. Erilaisia aiheen käsittelytapoja voivat olla: 1. TUTKIVA Tuodaan perustellusti esille esim. yhteiskunnallisia epäkohtia. Käsitellään asiaa eri näkökulmista. 2. SELITTÄVÄ On luonteeltaan julistava. Tuodaan esille selkeä näkökulman asiaan kertomalla, miten asia ilmenee. 3. RATKAISU ONGELMAAN Esittää ongelman tai epäkohdan ja kehittää siihen soveltuvan ratkaisun. 4. KRIITTINEN Suhtaudutaan kriittisesti käsiteltävään aiheeseen. Kuvattavilta kohteilta haetaan perusteltuja vastauksia. 5. UUSIA KOKEMUKSIA ANTAVA, ESITTELEVÄ Kerrotaan esim. eri kulttuureista ja tapahtumista. 6. KESKUSTELUA HERÄTTÄVÄ Tuodaan esille jokin epäkohta tai väärinkäytös, ottamatta välttämättä kantaa asiaan. Dokumenttielokuva voi käyttää tai yhdistellä useita käsittelytapoja kerronnassa.

6 6 5. DOKUMENTIN TEKEMISEN TYÖVAIHEET Seuraavat työvaiheet pätevät sekä dokumentin että fiktiivisen elokuvan tekemiseen: 1. IDEA Kannattaa ideoida ryhmissä. Kaikki ideat ovat tässä vaiheessa hyviä ideoita. Mitä enemmän ideoita sitä helpompi on löytää mielenkiintoiset aiheet ja samanhenkiset kaverit toteuttamaan ideaa. Inspiraatiota voi etsiä sanomalehdistä, internetistä, musiikista. 2. TAUSTATUTKIMUS Aiheesta täytyy tietää ennen kuin siitä voi kertoa. Tietoa voi etsiä eri lähteistä: internet, kirjat, vanhemmat, opettaja jne. 3. SYNOPSIS Idea kannattaa kirjoittaa paperille. Jutun punainen lanka ja sanoma tulisi olla selvillä tässä vaiheessa. Yleensä sen saa kiteytettyä pariin lauseeseen, joka herättää lukijan mielenkiinnon (vrt. sanomalehden uutisotsikot). Synopsis kertoo lisäksi, mitä elokuvassa tapahtuu ja mihin kysymyksiin se yrittää hakea vastausta. Synopsiksen pituus voi vaihdella yhdestä lauseesta sivun tai kahden kuvauksiin. 4. KUVAUSSUUNNITELMA / KÄSIKIRJOITUS Dokumenttielokuvaa ei voida käsikirjoittaa niin tarkasti kuin fiktiivistä elokuvaa. Tekijä ei voi esimerkiksi laittaa sanoja haastateltavan suuhun. Kuvauksissa on aina jätettävä varaa spontaaniudelle. Ennen kuvausta tulisikin tehdä kuvaussuunnitelma, jossa esitetään aikataulut, kuvauspaikat ja henkilöt, joita aiotaan kuvata. Lisäksi voidaan tehdä kuvakäsikirjoitus siitä materiaalista, joka tekijän mielestä on pakko saada aiheen esittämisen tai tarinankerronnan kannalta. 5. KUVAUKSET Kuvaussuunnitelmasta tulisi tarkistaa, että kaikki suunniteltu on kuvattu ennen kuin pakataan tavarat ja poistutaan kuvauspaikalta. Kuvaustilanne on ryhmätyötä, jossa kannattaa suorittaa tehtävien ja vastuun jakamista. 6. EDITOINTI Kuvattu materiaali katsotaan läpi ennen varsinaista editointivaihetta. Näin onnistuneet otokset voidaan merkitä muistiin. Tämä nopeuttaa editointivaihetta huomattavasti. Onnistuneet otokset ladataan tietokoneen kovalevylle, jonka jälkeen kuvaussuunnitelmaa / käsikirjoitusta / kuvakäsikirjoitusta noudattaen asetetaan kuvattu materiaali oikeaan järjestykseen editointiohjelman avulla. 7. ENSI-ILTA Elokuvan valmistuttua kannattaa järjestää esitys, johon kutsutaan kaverit ja opettajat. Näin työstä saadaan palautetta ja motivaatiota tehdä uusia elokuvia. Muista kysyä lupa muulta tekijäryhmältä saatko esittää elokuvaasi.

7 7 6. HARJOITUKSIA 1. Käsikirjoittaminen Kohtauksen rakentamisen harjoitus: AIKA, PAIKKA, HENKILÖT, TOIMNTA, ÄÄNET Tavoite: Rakennetaan kohtaus. Mielikuvituksen käyttö. Jaetaan luokka ryhmiin, jonka jälkeen osa oppilaista keksii ajankohtia, milloin kohtaus tapahtuu (esim. keskiyö, iltapäivä, aamu) osa oppilaista keksii paikkoja, missä kohtaus tapahtuu (esim. linna, kauppa, linja-auto) osa oppilaista keksii henkilöitä, kenelle toiminta kohdistuu (päähenkilö(t), muut ihmiset, eläimet) osa oppilaista keksii toiminnan, mitä kohtauksessa tapahtuu (esim. takaa-ajo, riita, sovinto) osa oppilaista keksii äänet, mitä kohtauksen taustalla kuuluu (esim. pöllö, sade, kello) Kootaan eri ryhmistä arpomalla kokonainen kohtaus ja kirjoitetaan se taululle. Kehitellään kohtauksen dramaturgiaa ja lopuksi näytellään kohtaus. 2. Kuvakäsikirjoittaminen Kuvakulmien ja -kokojen harjoitteleminen Kamera Tehdään kamera leikkaamalla neliön tai suunnikkaan muotoinen reikä pahviin. Esim. 5cm x 5cm. Kamera voidaan tehdä myös laittamalla oikean käden peukalon pää kiinni vasemman käden etusormen päähän ja oikean käden etusormen pää kiinni vasemman käden peukalon päähän. Katsotaan reiästä yhdellä silmällä. Paperia tai käsiä voidaan liikuttaa syvyyssuunnassa (zoomaus). Otetaan kohteesta erilaisia kuvakokoja ja kuvakulmia. Parityö Toinen parista toimii kameramiehenä ja toinen kamerana. Kamera pistää silmät kiinni ja kameramies kuljettaa kameran paikkaan, josta haluaa ottaa kuvan. Hän säätää kameran liikuttelemalla tämän päätä eri asentoihin ja kulmiin. Kamera avaa silmät ja kertoo mitä näkee. 3. Dokumentti Selataan sanomalehtiä. Tavoitteena etsitä uutinen, joka herättää mielenkiinnon ja josta saisi tehtyä dokumentin. Kiinnitetään huomiota uutisotsikkoihin. Keksitään omasta aiheesta myyvä otsikko, joka herättää kuulijan mielenkiinnon. Kirjoitetaan lyhyt kuvaus otsikon aiheesta (synopsis).

ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI

ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 ELOKUVAKERRONNAN JA -ILMAISUN KÄSITTEITÄ Kuvakäsikirjoitus eli storyboard = Kuvallinen käsikirjoitus siitä, minkälaisilla kuvilla elokuva aiotaan

Lisätiedot

EDITOINTI ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla.fi

EDITOINTI ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaalit 8/2005 EDITOINTI 2 Digitaalisen

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet lyhytelokuvan tekoon 1 Sisällys Tarvittavat työvälineet 2 Valmistelut 2 Kuvaaminen 3 Editointi 3 Kohtausten jakaminen osiin 5 Äänten lisääminen

Lisätiedot

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus Elävä kuva oppimisympäristönä Käsikirjoitus Mihin käsikirjoitusta tarvitaan? Elokuva (lyhyt, täyspitkä, dokumentti)- ja tv -tuotannot Mainokset Musiikkivideot Nettisivut Trailerit Kirjat Kuunnelmat Mikä

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle Idea ja rakenne Lähde: Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki (1993, Painatuskeskus Oy) 1. Valitse aihe joka todella kiinnostaa sinua. Päätä teema. Mikä on

Lisätiedot

Perustarinan draaman rakenne muodostuu kolmesta näytöksestä

Perustarinan draaman rakenne muodostuu kolmesta näytöksestä Perustarinan draaman rakenne muodostuu kolmesta näytöksestä Alku Tarina sysätään liikkeelle esittelemällä tärkein ristiriita eli konflikti (alkusysäys). Alussa esitellään tärkeimmät henkilöhahmot ja ympäristö.

Lisätiedot

MINÄ & ME ELÄMME ELÄMÄN AARTEET MITÄ SYÖN KOTIKYLÄSSÄMME UNELMAKOTINI

MINÄ & ME ELÄMME ELÄMÄN AARTEET MITÄ SYÖN KOTIKYLÄSSÄMME UNELMAKOTINI MINÄ & ME ELÄMME ELÄMÄN AARTEET UNELMAKOTINI KOTIKYLÄSSÄMME MITÄ SYÖN Minä & Me -tehtäväosio käsittelee nuorten elämän teemoja; terveyttä, arvoja ja ystävien kanssa yhdessä toimimista. Tehtävät voidaan

Lisätiedot

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E Draamatyöpajassa ryhmä ideoi ja tuottaa synopsiksen pohjalta musiikkiteatteriesityksen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus

Lisätiedot

Lapset Hittivideon tekijöinä - menetelmä musiikkivideoiden tekemiseen koululuokassa

Lapset Hittivideon tekijöinä - menetelmä musiikkivideoiden tekemiseen koululuokassa Lapset Hittivideon tekijöinä - menetelmä musiikkivideoiden tekemiseen koululuokassa Antti Haaranen, Valveen elokuvakoulu 18.11.2010 GRAFIIKKA: HENNA TOPPI Hittivideo lyhyesti - Elokuva- ja mediakasvatuksen

Lisätiedot

Ohjeet animaation tekoon

Ohjeet animaation tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet animaation tekoon 1 Sisällys Kuvakäsikirjoituksen laatiminen 2 Lavasteiden valmistus 3 Kuvausten valmistelut 3 Kuvaus 5 Editointi 6 Leikkeiden

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI 2015

OPETUSMATERIAALI 2015 OPETUSMATERIAALI 2015 SOKEA RAKKAUS Onko rakkaus todella sokea? Kuinka löytää elämänsä rakkaus vaikka ei voi nähdä? Dokumentissa seurataan kolmen sokean nuoren elämää ja pohditaan, kuinka sokeus vaikuttaa

Lisätiedot

VIDEOTUOTANNON PERUSTEET

VIDEOTUOTANNON PERUSTEET VIDEOTUOTANNON PERUSTEET JOHDANTO Tämä videotuotannon koulutusmateriaali on tehty Apogeen yrityksille suunnattuja koulutuksia varten. Se on saatavilla myös oppilaitosten, opiskelijoiden ja asiasta kiinnostuneiden

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 VARICELLA. Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 VARICELLA. Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 VARICELLA Elokuvan esittely: Kaksi lahjakasta sisarta, 13-vuotias Nastya ja 7-vuotias Polina harrastavat balettia arvostetussa

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

Käsikirjoitus 21.3.2012. Meri Kailanto (meri.kailanto@tut.fi), tutkija TTY Hypermedialaboratorio

Käsikirjoitus 21.3.2012. Meri Kailanto (meri.kailanto@tut.fi), tutkija TTY Hypermedialaboratorio Videot verkossa 2012 Käsikirjoitus 21.3.2012 Meri Kailanto (meri.kailanto@tut.fi), tutkija TTY Hypermedialaboratorio Pohjautuu kirjaan: Jouko Aaltonen. (2002). Käsikirjoittajan työkalut: Audiovisuaalisen

Lisätiedot

VIDEOMIELIPIDEKIRJOITUS

VIDEOMIELIPIDEKIRJOITUS TYÖPAJAOPAS VIDEOMIELIPIDEKIRJOITUS Ismo Kiesiläinen & Mikko Toiviainen Työpajassa tehdään videomielipidekirjoituksia, joilla pyritään vaikuttamaan koulun asioihin. Tavoitteena on oppia ilmaisemaan ja

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 PIDÄ MINUT TURVASSA. Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 PIDÄ MINUT TURVASSA. Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 PIDÄ MINUT TURVASSA Elokuvan esittely: Pidä minut turvassa on tarina kolmesta nuoresta tytöstä, jotka asuvat väliaikaisesti skotlantilaisessa

Lisätiedot

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen.

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen. Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti Jonne Hirvonen Miksi video? Herättää huomiota Kertoo tarinoita Synnyttää tunteita Jää mieleen Videoita mobiilisti? Älypuhelin = tietokone + kamera = kaikki

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2016 Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Tehtävän materiaalit Lyhytelokuva

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Dokumenttielokuva Kesto n. 60 min

Dokumenttielokuva Kesto n. 60 min PAKKO HOITAA? Dokumenttielokuva Kesto n. 60 min Käsikirjoitus ja ohjaus: Antti Okkonen Tuottajat: Mika ja Niko Ritalahti Silva Mysterium Oy ANTTI OKKONEN KOULUTUS: Sairaanhoitaja ( Mikkelin ammattikorkeakoulu,

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Mediataidot Anna Berg

Mediataidot Anna Berg Mediataidot 2013 16.9.2013 Anna Berg Elokuvatuotannon vaiheet Alkutuotanto Käsikirjoitus Kuvausten suunnittelu Kuvaukset Kuvan ja äänen taltiointi Jälkituotanto Leikkaus Äänen jälkityöt Grafiikka ja efektit

Lisätiedot

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Anna Alatalo Aihe Mistä teos kertoo? - Aihe on konkreettisesti selitettävissä oleva kokonaisuus, joka kirjassa kuvataan. - Mika Wickströmin Kypärätempun

Lisätiedot

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö 8-99- vuotiaille taikuri + yleisö Pelin tavoite: Tulla taikuriksi FI Sisältö: 61 korttia (48 kortin pakka + 6 tuplatausta korttia + 1 lyhyt kortti + 6 temppukorttia 4 perhettä (punainen, sininen, vihreä,

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014 Sisällöt liikkeelle Kaisa Mikkola 25.11.2014 Alma 360 Alma 360 on sisältötoimisto, jossa tehdään tavoitteista totta. Videot ovat oleellinen osa monikanavaista sisällöntuotantoa. Kuukaudessa toteutetaan

Lisätiedot

1. Kuinka kaikki alkoi? 2. Synopsis 3. Käsikirjoituksen lähtökohdat 4. Käsikirjoitus 5. Kuvausten ennakko suunnittelu 6. Kuvauspaikkojen valmistelu

1. Kuinka kaikki alkoi? 2. Synopsis 3. Käsikirjoituksen lähtökohdat 4. Käsikirjoitus 5. Kuvausten ennakko suunnittelu 6. Kuvauspaikkojen valmistelu 1. Kuinka kaikki alkoi? 2. Synopsis 3. Käsikirjoituksen lähtökohdat 4. Käsikirjoitus 5. Kuvausten ennakko suunnittelu 6. Kuvauspaikkojen valmistelu 7. Kuvaukset 8. Ongelmia kuvauksissa 9. Editointi 10.

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2010 Nuorten koulutus

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2010 Nuorten koulutus 1 ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2010 Nuorten koulutus Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television koulutusohjelman hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin. Kuvaus ja leikkaus

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS152 17.2.2014 Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan käytännön toteutus 1. Kuva-, ääni- ja videomateriaalin muokkaaminen 2. Digitaalisen tarinan koostaminen Editointi

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu)

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) Vinkki! MAPPAsta www.mappa.fi löytyy haulla matematiikkaa ulkona valmiita tuntisuunnitelmia

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Mie Myö & Mualima. Tiedottamisen uudet välineet järjestö- ja kylätoiminnassa

Mie Myö & Mualima. Tiedottamisen uudet välineet järjestö- ja kylätoiminnassa Mie Myö & Mualima Tiedottamisen uudet välineet järjestö- ja kylätoiminnassa Verkossa on mahdollisuuksia Tietotekniikan kehittyessä yhteydenpitomahdollisuudet ja muu tiedonvaihto ovat mullistuneet. Verkko

Lisätiedot

Pingviinin värimatka. Pirkanmaan Kikatus koulutus varhentajille Draama- ja leikkipaja Jenni Koskela, Akaa Elina Luoma, Nokia

Pingviinin värimatka. Pirkanmaan Kikatus koulutus varhentajille Draama- ja leikkipaja Jenni Koskela, Akaa Elina Luoma, Nokia Pingviinin värimatka Pirkanmaan Kikatus 20.5.2019 koulutus varhentajille Draama- ja leikkipaja Jenni Koskela, Akaa Elina Luoma, Nokia Tästä kokoelmasta Tämä kokoelma on laadittu esimerkiksi ja inspiraatioksi

Lisätiedot

NÄIN TEET OMAN LYHYEN DOKUMENTTIELOKUVAN! 1. Ennakkotyö

NÄIN TEET OMAN LYHYEN DOKUMENTTIELOKUVAN! 1. Ennakkotyö NÄIN TEET OMAN LYHYEN DOKUMENTTIELOKUVAN! 1. Ennakkotyö Dokumenttielokuva alkaa ideasta. Millaisiin epäkohtiin olet törmännyt? Mitä haluaisit muuttaa ympärilläsi? Mistä olet kiinnostunut? Mistä haluaisit

Lisätiedot

LYKANTROPIA Psykologinen Trilleri Lyhytelokuvan tuotantosuunnitelma

LYKANTROPIA Psykologinen Trilleri Lyhytelokuvan tuotantosuunnitelma LYKANTROPIA Psykologinen Trilleri Lyhytelokuvan tuotantosuunnitelma 29.11.2012 1. Versio Tomi Tauriainen Osao Pikisaari Piaume12 SYNOPSIS Elokuva kertoo miehestä, joka raha pulaansa testaa uutta huumetta,

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään etsimme sanomalehdestä tarinoita. 1. Etsi lehdestäsi mielenkiintoinen

Lisätiedot

Opettajan ohjeet videon tekoon

Opettajan ohjeet videon tekoon Opettajan ohjeet videon tekoon A. Suunnittelu ESITTELY- TAI ALUSTUSVIDEON TEKO, KESTO N. 3-10 MINUUTTIA, TOIMII SELAIMESSA LINKISTÄ Tässä esimerkissä tehty ConnectProlla, jonka ohjeet Connect.funet.fi

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius Verkkokirjoittaminen Anna Perttilä Tarja Chydenius 1 Suosi lyhyttä tekstiä 2 Kenelle kirjoitat 3 Helpota lukijan työtä; lajittele tekstisi 3.1 Otsikot 3.2 Johdanto 3.3 Väliotsikot 3.4 Pääteksti 4 Linkit:

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

Peikkoarvoitus Taikametsässä

Peikkoarvoitus Taikametsässä Peikkoarvoitus Taikametsässä Vaasa, Teeriniemen koulu luokat 2 A ja B Teeriniemen koulun kakkosluokat, yhteensä 30 oppilasta, päättivät osallistua kilpailuun Tämä metsä on meille tärkeä. Teeriniemen koulu

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Kuvien tarinat -tehtävä ( 30 kpl tehtäväsivuja )

Kuvien tarinat -tehtävä ( 30 kpl tehtäväsivuja ) Kuvien tarinat -tehtävä ( 30 kpl tehtäväsivuja ) Harjoitellaan kuvanlukutaitoa, kysymyksiin vastaamista, asioiden kuvailemista ja tarinallista kerrontaa. Tehtävä vahvistaa myös päättelykykyä sekä puhutun

Lisätiedot

lehtipajaan! Esiopettajan aineisto

lehtipajaan! Esiopettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Esiopettajan aineisto Esiopettajalle Lehtipaja sopii osaksi esiopetuksen mediakasvatusta Menetelmä on alun perin tehty alakoululaisten l l käyttöön, tämä versio on muokattu siitä

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Median matkassa Media on tuotettua todellisuutta. Media tarjoaa informaatiota ja tapoja ymmärtää maailmaa. Suomalaiseksi sanaksi media on päätynyt englannin

Lisätiedot

Multimedia oppimisen tukena esimerkkinä pedagogiset digitarinat. KK Jaana Tolonen

Multimedia oppimisen tukena esimerkkinä pedagogiset digitarinat. KK Jaana Tolonen Multimedia oppimisen tukena esimerkkinä pedagogiset digitarinat KK Jaana Tolonen 1 Esityksen rakenne Lähestymisnäkökulmat digitaaliseen tarinankerrontaan Oppimisteoriat ja mallit multimediaoppimisessa

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Kolmioitten harjoituksia. Säännöllisten monikulmioitten harjoituksia. Pythagoraan lauseeseen liittyviä harjoituksia

Kolmioitten harjoituksia. Säännöllisten monikulmioitten harjoituksia. Pythagoraan lauseeseen liittyviä harjoituksia Kolmioitten harjoituksia Piirrä kolmio, jonka sivujen pituudet ovat 4cm, 5 cm ja 10 cm. Minkä yleisen kolmion sivujen pituuksia ja niitten eroja koskevan johtopäätöksen vedät? Määritä huippukulman α suuruus,

Lisätiedot

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN Pertti Alasuutari Lyhyt kuvaus Monografia koostuu kolmesta pääosasta: 1. Johdantoluku 2. Sisältöluvut 3. Päätäntäluku Lyhyt kuvaus Yksittäinen luku koostuu kolmesta osasta

Lisätiedot

Digitaalinen tarinankerronta HTKS152

Digitaalinen tarinankerronta HTKS152 Digitaalinen tarinankerronta HTKS152 Paul Ife Horne. Flickr. CC BY-NC 2.0. 16.3.2015 Tanja Välisalo Tänään Digitaalinen tarinankerronta menetelmänä Kurssin suoritus Digitaalisen tarinan rakentaminen Digitaalinen

Lisätiedot

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Lähde: Amob ideointipalveri 2010 Saarijärven koulu Kirkonrotta / Rönttö / Kymmenen tikkua laudalla: piilossa olija voi nähdä

Lisätiedot

Opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli

Opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli Opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli Visualisoinnit, mitä tarkoitetaan ja mitä hyötyä? Opintopolkujen esittely videoiden, kuvien, pelillisten menetelmien ja graafisten esitysten avulla Opintopolkua

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta!

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta, joten Liikkuva koulu -ohjelma kutsuu kaikki koulut tekemään tunnetuksi ja juhlimaan yhdessä

Lisätiedot

Anatomisia taitekohtia kannattaa varoa. Anatomisia taitekohtia ovat nilkat, polvet, haarus, kyynärpää ja yleensä vartalon taitekohdat.

Anatomisia taitekohtia kannattaa varoa. Anatomisia taitekohtia ovat nilkat, polvet, haarus, kyynärpää ja yleensä vartalon taitekohdat. 1 2 Dokumentin aiheen totuus on usein laajempi kuin mitä videolle on voitu vangita. Siksi dokumentin ennakkotutkimusvaihe on olennainen dokumentin lopullisen totuudellisuuden kannalta. Tässä vaiheessa

Lisätiedot

MAINOKSENMURTAJAT. Oppimiskokonaisuus yläkouluun (8. lk)

MAINOKSENMURTAJAT. Oppimiskokonaisuus yläkouluun (8. lk) MAINOKSENMURTAJAT Oppimiskokonaisuus yläkouluun (8. lk) Projektin idea - Päädyimme tähän ideaan, koska se yhdisti ryhmää: mainokset ovat osa äidinkielen ja kirjallisuuden sisältöjä, mainonnan etiikka liittyy

Lisätiedot

Sarjat ja integraalit, kevät 2014

Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Peter Hästö 12. maaliskuuta 2014 Matemaattisten tieteiden laitos Osaamistavoitteet Kurssin onnistuneen suorittamisen jälkeen opiskelija osaa erottaa jatkuvuuden ja tasaisen

Lisätiedot

KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville

KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville Kustannus Aarni 2018 Ensimmäinen painos, 2018 Kustannus Aarni Kannen piirrokset ja suunnittelu: Noora Jantunen Takakannen kuva: Hanna-Maria Hämäläinen

Lisätiedot

Media-alan ammattitutkinto

Media-alan ammattitutkinto Media-alan ammattitutkinto Humanistiset ja taidealat Tietoa hakemisesta ja opiskelusta Media-alan ammattitutkinnossa voit valita räätälöidyistä vaihtoehdoista: TV-LINJA (Lue alta lisää) TV-draama TV-dokumentti

Lisätiedot

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA Viestintä- ja markkinointiseminaari 2.-3.6.2015 Kari Ikonen twitter @IkonenKari 3.6.2015 Alma Aluemedia Maakuntalehdet Alma Aluemedia 4 maakuntalehteä 14 tilattavaa

Lisätiedot

Loppukilpailu perjantaina OSA 1 Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 20. Peruskoulun matematiikkakilpailu

Loppukilpailu perjantaina OSA 1 Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 20. Peruskoulun matematiikkakilpailu Peruskoulun matematiikkakilpailu Loppukilpailu perjantaina 31.1.2014 OSA 1 Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 20 Tässä osassa ei käytetä laskinta. Kaikkiin tehtäviin laskuja, kuvia tai muita perusteluja näkyviin.

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄT

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄT ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄT 2009 Nuorten koulutus Tutustu huolellisesti hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin osoitteessa http://www.metropolia.fi/hakeminen HUOM! Nämä

Lisätiedot

Prosenttikäsite-pelin ohje

Prosenttikäsite-pelin ohje 1(5) Prosenttikäsite-pelin ohje Yksi neljäsosa kakkua Tässä pelissä opitaan yhdistämään * murtoluvun kuva ja sanallinen kuvaus sekä murtolukumerkintä * murto- ja desimaali- sekä %-luvun merkinnät. 0,25

Lisätiedot

Meidän kaikkien juttu -mediakasvatuskoulutus Hanna Romppainen & Piia Hietamäki

Meidän kaikkien juttu -mediakasvatuskoulutus Hanna Romppainen & Piia Hietamäki SANOMALEHTI OPETUKSESSA -TOIMINTA Meidän kaikkien juttu -mediakasvatuskoulutus 9.9.2016 Hanna Romppainen & Piia Hietamäki TAVOITTEENA KRIITTINEN JA AKTIIVINEN LUKIJA Tahdomme tukea lasten ja nuorten kriittistä

Lisätiedot

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö Kertomustaulut Johdanto Tämä peli luotiin puheen ja kielen häiriöistä kärsiville lapsille, jotka tarvitsivat apua tarinankerronnassa, kun he esimerkiksi halusivat kuvailla luokkaretken tapahtumia. Kertomustaulut-peli

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI 2015

OPETUSMATERIAALI 2015 OPETUSMATERIAALI 2015 KUUNTELE! Kymmenvuotiaan Tristanin perhe on hieman erilainen kuin muut. Molemmat Tristanin vanhemmista ovat kuuroja, mutta Tristan ja hänen siskonsa kuulevat normaalisti. Tristan

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

KÄSIS. Videon käsikirjoittaminen ja tuotantoprosessi

KÄSIS. Videon käsikirjoittaminen ja tuotantoprosessi KÄSIS Videon käsikirjoittaminen ja tuotantoprosessi KÄSIKIRJOITUSPROSESSIN VAIHEET briefing taustatyö ideointi synopsis treatment kohtausluettelo käsikirjoitus kuvakäsikirjoitus BRIEFING Tilaaja kertoo

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEUDUN. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi.

JYVÄSKYLÄN SEUDUN. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi. JYVÄSKYLÄN SEUDUN Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi. Lomakkeella voit lisätä tapahtuman tapahtumiin, harrasteisiin tai molempiin. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia.

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI)

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 3 2 KOKEIDEN SUORITTAMINEN 3 2.1 Sisäänkirjautuminen 3 2.2 Ääniasetusten testaus kuullunymmärtämiskoetta varten 5 2.3 Kokeen suorittaminen

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

rere Maailman kätevin ideakuvasto!

rere Maailman kätevin ideakuvasto! Pinterest-työpaja rere Maailman kätevin ideakuvasto! Pinterest, monien mahdollisuuksien maailma. Pinterest tuo uudet ja vanhat ideat lähellesi, helposti saataville. Pinterestistä löydät paljon ideoita

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus Uuden TwinSpacen yleiskatsaus (Julkaistu syyskuussa 2014 ) Nämä ohjeet on tarkoitettu opettajaylläpitäjille. Ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot uuden TwinSpacen käyttämiseen. Kirjautuminen Siirry

Lisätiedot

Harjoituspaketti 2. 17. helmikuuta 2008

Harjoituspaketti 2. 17. helmikuuta 2008 17. helmikuuta 2008 ISLP:n Kansainvälinen tilastotieteellisen lukutaidon kilpailu (International Statistical Literacy Competition of the ISLP) http://www.stat.auckland.ac.nz/~iase/islp/competition Harjoituspaketti

Lisätiedot

ELÄMÄN TARINA III VÄLITEHTÄVÄ

ELÄMÄN TARINA III VÄLITEHTÄVÄ ELÄMÄN TARINA III 30.3.2017 Jyrki Tuulari VÄLITEHTÄVÄ Anna kynäsi/sormiesi lentää vapaasti ilman rajoitteita. Kirjoita muutamien minuuttien ajan; aloita Muistan, Vihaan, Rakastan, Kunnioitan jne. Tee elämänviiva

Lisätiedot

ELÄMÄN TARINA III Jyrki Tuulari

ELÄMÄN TARINA III Jyrki Tuulari ELÄMÄN TARINA III 5.4.2018 Jyrki Tuulari VÄLITEHTÄVÄ Anna kynäsi/sormiesi lentää vapaasti ilman rajoitteita. Kirjoita muutamien minuuttien ajan; aloita Muistan, Vihaan, Rakastan, Kunnioitan jne. Tee elämänviiva

Lisätiedot

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput.

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput. LAPPUTEHTÄVÄT LAPPUHAHMO Tee lappuja kahdelle eriväriselle paperille, niin että kirjoitat toisen väriseen lappunippuun vain adjektiiveja ja toisen värisiin lappuihin objekteja. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskokonaisuus (8-10 tuntia) 5.-6.lk äidinkieli, Kalevala Helene Broman & Sonja Veijonen

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskokonaisuus (8-10 tuntia) 5.-6.lk äidinkieli, Kalevala Helene Broman & Sonja Veijonen Tieto- ja viestintätekniikan opetuskokonaisuus (8-10 tuntia) 5.-6.lk äidinkieli, Kalevala Helene Broman & Sonja Veijonen Opetuskokonaisuuden tarkoituksena on tutustua Kalevalaan ja sen tarinoihin toiminnallisesti

Lisätiedot

Trafficars - Ruuhkaara

Trafficars - Ruuhkaara 760104 Trafficars - Ruuhkaara 2 5 pelaajaa Ikäsuositus 5+, 8+ Peliaika 10 15 minuuttia Pelipaketin sisältö 50 autokorttia 12 erikoiskorttia ohjevihko Pelissä: Opitaan liikkumaan lukualueella 0 50. Harjoitellaan

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot