HIONTATEKNIIKAN KOULUTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HIONTATEKNIIKAN KOULUTUS"

Transkriptio

1 HIONTATEKNIIKAN KOULUTUS Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / Etelä-Savon teollisuuden osaajat -hanke järjestää hiontatekniikan koulutusta yhteistyökumppaneilleen. Paikka: Henkilöstöravintola Andriisi, Vipusenkatu 6, SAVONLINNA Koneistuksen ammattilaiset, jotka tarvitsevat perustietoa metallin työstämisestä kivi- ja nauhahionnalla. Kesto: 3 päivää, Yrityksen omarahoitus: 100 /henkilö Ilmoittautumiset: Inkeri Kuutti, inkeri.kuutti@samiedu.fi, viimeistään Voit ilmoittautua myös hankkeen www sivujen kautta koulutuskalenteri. Kurssille otetaan mukaan enintään 15 henkilöä Lisätietoja: Juha Karjalainen juha.karjalainen@samiedu.fi Koulutuksen sisältö (yhteensä n. 24h): - hionnan perusteet, hiontaparametrit, hiontatyypit - hiontamenetelmät, hionnan työkalut ja hiomatarvikkeiden laadut,(keskitytään pyöröhiontaan kivihionnassa tasohiomakoneella) - hionnassa käytettävät nesteet ja öljyt - automaatio hionnassa (Cnc-ohjaus, ohjelmointi muutoksineen) - nauhahionta, nauhan valinta ym. - koneen kunnossapito, päivittäiset huoltotoimenpiteet - työturvallisuus hionnassa - lämpötilojen vaikutus hiottavaan kappaleeseen - työkappaleiden kiinnitykset magneettipöytään - loppukoe Koulutuksen rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi Ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka ja matkakulut hankkeelle.

2 LAATUKOULUTUS Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / Etelä-Savon teollisuuden osaajat -hanke järjestää laatukoulutusta yhteistyökumppaneilleen. Paikka: Ravintola Paviljonki, Rajalahdenkatu 4, SAVONLINNA Yritysten ja oppilaitosten laatuasioista vastaavat ja laatujärjestelmien parissa työskentelevät henkilöt DI, konsultti Ari Marttila, AJ Marttila Laatupaja Oy Kesto: 3 päivää, Yrityksen omarahoitus: Ilmoittautumiset: Lisätietoja: Koulutuksen sisältö: 200 /henkilö Inkeri Kuutti, aito@samiedu.fi, viimeistään Voit ilmoittautua myös hankkeen www sivujen kautta koulutuskalenteri. Kurssille otetaan mukaan enintään 20 henkilöä, etusijalla ovat hankkeen yhteistyöyritykset. Juha Karjalainen juha.karjalainen@samiedu.fi 1. Päivä, ISO 9001 Perusteet Aloituskahvi ja tervetulosanat Tilaisuuden avaus osallistujien esittäytyminen 8.30 Yleiset vaatimukset Dokumentointivaatimukset Johdon vastuu Resurssien hallinta Tuotteen toteuttaminen Asiakkaaseen liittyvät prosessit (myynti ja markkinointi) Suunnittelu ja kehittäminen Ostotoimi Lounas Tuotanto- ja palvelutoiminnot Tuotteen seuranta ja mittaaminen Poikkeavien tuotteiden valvonta Mittaus-, tarkastus- ja testausvälineiden valvonta Laadun mittaaminen, analysointi ja parantaminen Asiakastyytyväisyyden selvittäminen Jatkuva parantaminen ja kehittäminen

3 2. Päivä, AQUAP 2110 perusteet ja laatujärjestelmäprojektin hallinta AQAP 2110 perusteet (keskeiset erot ISO 9001 vaatimuksiin) AQAP 2105 ja laatusuunnitelman tekeminen Lounas AQAP 2110 aiheet jatkuvat Laatujärjestelmäprojektin hallinta Laatuprojektista päättäminen Projektin aloitus Aloitusvaiheen työt Projektin työllistävä vaikutus Projektisuunnitelma ja sen valvonta Ohjeen luomisen työtavat Muutoksen hallinta Projektin aikainen koulutus Sertifioinnin organisointi Laatutoiminnan jatkuvuus yrityksissä, Sitoutuminen - mitä projektin jälkeen? 3. Päivä, Auditoijan perustaidot Johdatus sisäiseen auditointiin Laatujärjestelmän arviointien tarkoitus Laatujärjestelmän arvioinnin toteuttaminen Miten auditoinnista tehdään iloinen asia Lounas Laatujärjestelmän auditointiin valmistautuminen Käytännön auditointi Näytteiden ja auditoitavien tapausten valinta Harjoitus ja harjoituksen purku ryhmissä (oma kannettava tietokone toivottava, mutta ei välttämättömyys) Kahvi Muistiinpanojen tekeminen Loppuyhteenveto Raportointi Havaintojen ja poikkeamien luokittelu. Korjaustoimet Koulutuksen rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi Ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut hankkeelle.

4 KONETURVALLISUUSKOULUTUS Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / Etelä-Savon teollisuuden osaajat -hanke järjestää koneturvallisuus koulutusta yhteistyökumppaneilleen. Paikka: Ravintola Paviljonki, Rajalahdenkatu 4, SAVONLINNA Teknologiateollisuuden suunnittelun ja valmistuksen parissa työskentelevät henkilöt, oppilaitosten opettajat Raimo Hevosmaa, Safepro Oy Kesto: 2 päivää, Yrityksen omarahoitus: Hankkeen yhteistyöyritykset 130 /henkilö, muut yritykset 170 /hlö Ilmoittautumiset: Inkeri Kuutti, aito@samiedu.fi, viimeistään Voit ilmoittautua myös hankkeen www sivujen kautta koulutuskalenteri. Kurssille otetaan mukaan enintään 20 henkilöä, etusijalla ovat hankkeen yhteistyöyritykset. Lisätietoja: Juha Karjalainen juha.karjalainen@samiedu.fi Koulutuksen tavoite: Koulutuksen sisältö: Koulutuksen jälkeen osallistuja tuntee konedirektiivin, koneasetuksen, käyttöasetuksen ja niihin liittyvien standardien suhteet. Osallistuja tuntee riskin arvioinnin periaatteen ja tietää koneasetuksen soveltamiseen liittyvät tekijät. Osallistuja tunnistaa hallintalaitteiden ja komponenttien merkityksen turvallisuuteen sekä tietää perusteet koneturvallisuuden ohjausjärjestelmän luotettavuuden arvioinnista. 1. Päivä, Aloituskahvi ja tervetulosanat Tilaisuuden avaus osallistujien esittäytyminen Konedirektiivi, lait ja asetukset sekä koneturvallisuuden standardit Tauko Koneasetuksen sisältö ja soveltaminen Ruokailu Riskin arviointi ja riskien hallinta SFS-EN ISO mukaan Tauko Riskien hallinnassa käytettäviä työkaluja Tauko Yhteenveto ja keskustelu päivän aiheista

5 Koulutuksen sisältö: 2. Päivä, Aloituskahvi Esimerkki/Harjoitustyö riskin arvioinnista Tauko Koneen hallintalaitteet, suojaukset ja turvalaitteet Ruokailu Ohjausjärjestelmän toiminnallinen turvallisuus Tauko Toiminnallisen turvallisuuden todentaminen SISTEMAtyökalulla Tauko Yhteenveto ja loppukeskustelu Koulutuksen rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi Ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut hankkeelle.

6 ATEX -DIREKTIIVIKOULUTUS ATEX tarkoittaa ilmaan sopivassa suhteessa sekoittunutta palavan nesteen höyryä, palavaa kaasua tai pölyä. Räjähdysvaarallisia tiloja voi muodostua esim. maalaamoissa, metallin työstössä, mekaanisessa puunkäsittelyssä, jne. Tilaa, jossa voi olla palavan nesteen, kaasun tai pölyn takia räjähdysvaara, kutsutaan Ex-tilaksi ja sitä koskee ATEX olosuhdedirektiivi. Laitedirektiivi puolestaan koskee Ex tiloihin sijoitettavia laitteita, niiden suunnittelua, valmistusta, markkinoille saattamista ja käyttöönottoa Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / Etelä-Savon teollisuuden osaajat -hanke järjestää ATEX -koulutusta yhteistyökumppaneilleen. Paikka: Ravintola Paviljonki, Rajalahdenkatu 4, SAVONLINNA Teknologiateollisuuden suunnittelun ja valmistuksen parissa työskentelevät henkilöt sekä oppilaitosten opettajat. Hannu Soinvirta, Rejlers Oy Kesto: 1 päivä, Yrityksen omarahoitus: Hankkeen yhteistyöyritykset 100 /henkilö, muut yritykset 120 /hlö Ilmoittautumiset: Lisätietoja: Inkeri Kuutti, aito@samiedu.fi, viimeistään Voit ilmoittautua myös hankkeen www sivujen kautta koulutuskalenteri. Kurssille otetaan mukaan enintään 20 henkilöä, etusijalla ovat hankkeen yhteistyöyritykset. Juha Karjalainen juha.karjalainen@samiedu.fi Koulutuksen sisältö: klo ATEX-direktiivien vaatimukset - Syttymissyyt ja räjähdysvaaran estäminen - Tilaluokitukset - Laitteiden ja koneiden valinta - Yhdenmukaistetut standardit - Räjähdyssuojausasiakirja - Vapaamuotoista keskustelua Koulutuksen rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi Ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut hankkeelle.

7 ALUMIININ HITSAUS -KOULUTUS Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / Etelä-Savon teollisuuden osaajat -hanke järjestää alumiinin hitsaus koulutusta yhteistyökumppaneilleen. Paikka: Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / metalliosasto, Pohjolankatu SAVONLINNA Hitsaajat, hitsaustyönjohtajat Lauri Käyhkö Kesto: 4 päivää, ja Yrityksen omarahoitus: Ilmoittautumiset: Lisätietoja: Koulutuksen sisältö: 80 /henkilö Inkeri Kuutti, aito@samiedu.fi, viimeistään Voit ilmoittautua myös hankkeen www sivujen kautta koulutuskalenteri. Kurssille otetaan mukaan enintään 10 henkilöä, etusijalla ovat hankkeen yhteistyöyritykset. Juha Karjalainen juha.karjalainen@samiedu.fi 1. Yleistä yleisimmät alumiinit ja alumiiniseokset al-materiaalien käsittely (työtasojen puhtaus, naarmuttuminen, oksidikalvo..) työturvallisuus (hiontapöly, hitsaushuurut) 2. Hitsaus perusaineiden hitsattavuus käytössä olevat yleisimmät hitsausprosessit ja suojakaasut hitsausohjeiden käyttö railomuodot hitsauslisäaineiden valinta hitsausjärjestys, muodonmuutokset, jännitykset lämmöntuonti, lämmöntuonnin rajoitukset hitsausvirheet ja niiden raja-arvot alumiinille 3. Hitsauksen suorittaminen hitsauskoneen käyttöönotto ja parametrien säätö pulssikaaren käyttö pätevyyskokeet prosesseille 131 ja 141 (valitaan vaatimustaso ja materiaalit yrityksen tarpeiden mukaan) Koulutusmenetelminä teoriaopinnot, etätehtävät ja käytännön harjoitukset Koulutuksen rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi Ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut hankkeelle.

8 SOLID WORKS -PERUSKURSSI Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / Etelä-Savon teollisuuden osaajat -hanke järjestää SolidWorks koulutusta yhteistyökumppaneilleen. Paikka: Ravintola Paviljonki, Rajalahdenkatu 4, SAVONLINNA Suunnittelijat, tuotekehityshenkilöstö CadOn Oy Kesto: 3 päivää, Yrityksen omarahoitus: Ilmoittautumiset: Lisätietoja: 210 /henkilö Inkeri Kuutti, aito@samiedu.fi, viimeistään Voit ilmoittautua myös hankkeen www sivujen kautta koulutuskalenteri. Kurssille otetaan mukaan enintään 12 henkilöä, etusijalla ovat hankkeen yhteistyöyritykset. Juha Karjalainen juha.karjalainen@samiedu.fi Koulutuksen sisältö: Peruskurssilla käsiteltävät asiat (klo ): 1. päivä o ohjelmiston käytön perusteet o sketchin ja piirteiden merkitys o osamallinnus 2. päivä o kokoonpanomallinnus o piirustusten tuottaminen osista ja kokoonpanoista 3. päivä o konfiguraatiot ja tuoteperheet o osakirjastojen tekeminen ja käyttö Kurssiohjelma toimii runkona, jota pääasiassa noudatetaan. Sisältöä muokataan osallistujien osaamistason ja tarpeen mukaan koulutuksen aikana. Koulutuksen rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi Ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut hankkeelle.

9 HITSAUSSAUMOJEN SILMÄMÄÄRÄINEN TARKASTUS Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / Etelä-Savon Teollisuuden Osaajat -hanke järjestää hitsaussaumojen silmämääräisen tarkastuksen kurssin yhteistyökumppaneilleen. Paikka: Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / metalliosasto, Pohjolankatu SAVONLINNA Hitsaajat, hitsaustyönjohtajat, alihankintaostajat, oppilaitosten opettajat IW-Training Ky, Risto Kouvalainen Kesto: 2 päivää, Yrityksen omarahoitus: Ilmoittautumiset: Lisätietoja: Koulutuksen sisältö: 100 /henkilö Inkeri Kuutti, aito@samiedu.fi, viimeistään Voit ilmoittautua myös hankkeen www sivujen kautta koulutuskalenteri. Kurssille otetaan mukaan enintään 20 henkilöä, etusijalla ovat hankkeen yhteistyöyritykset. 1. päivä Juha Karjalainen juha.karjalainen@samiedu.fi Koulutuksen aloitus, esittäytymiset, lähtötason mittaus ko. aihealueella Hitsin laatu laatu syntyy tekemällä, ei korjaamalla syitä, miksi hitsausliitos on rakenteen heikoin lenkki mikä on hitsausvirhe/ hitsausvika? hitsausvirheiden merkitys liitosten kestävyydelle hitsausvirheet päätyypeittäin SFS-EN ISO mukaan Hitsiluokka laadun tunnus Hitsiluokat ja hyväksymisrajat tiivistelmä standardista SFS-EN ISO 5817, Hitsiluokat ja hyväksymisrajat hitsausvirheiden nimikkeet SFS-EN ISO mukaan Lounas Edellinen aihe jatkuu Hitsien silmämääräinen tarkastus tiivistelmä standardista SFS-EN 970, Hitsien rikkomaton aineenkoetus. Sulahitsausliitosten silmämääräinen tarkastus Hitsausliitosten mittalaitteet ja mittaus hitsin koon (a-z-mitta) määrittely- ja mittausharjoituksia

10 2.päivä Hitsausmerkinnät piirustuksissa tiivistelmä standardista SFS-EN ISO Hitsausliitokset ja juotokset, merkinnät piirustuksissa Edellinen aihe jatkuu hitsausmerkintöjen lukuharjoituksia Hitsaukseen liittyvien näkökohtien huomioiminen saavutettavaan laatuun yleisimmät käytössä olevat hitsausprosessit eri hitsausprosessien vaikutus saavutettavaan laatuun Lounas Yleisimmät hitsausvirheet ja niiden välttäminen Hitsausvirheiden vaikutus hitsatussa rakenteessa Silmämääräisen tarkastuksen harjoituksia hitsatuilla kappaleilla Loppukeskustelu, palautteet, koulutuksen päätös Koulutuksen rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut hankkeelle.

11 UUDET TERÄSRAKENNESTANDARDIT KÄYTTÖÖN ONKO YRITYKSENNE VALMIS? Eurokoodit ovat kantavien rakenteiden suunnittelua koskevia standardeja, jotka ovat Suomessa olleet käytössä kansallisten määräysten rinnalla. Nyt käytössä olevista kansallisista määräyksistä on tarkoitus luopua vuonna 2011 ja siirtyä käyttämään ainoastaan Eurokoodi sarjan standardeja ja niiden kansallisia liitteitä. Eurokoodien käyttäminen edellyttää, että kantavat teräsrakenteet valmistetaan standardin SFS-EN mukaan. Muuttuvat vaatimukset koskevat kaikkia alalla työskenteleviä: Kantavien teräsrakenteiden valmistukseen on tulossa pakollinen kolmannen osapuolen valvonta. Hitsausohjeiden hyväksyntään ja hitsauskoordinoijan pätevyyteen liittyvät vaatimukset ovat tiukentumassa. Kantavien teräsrakenteiden CE - merkintä käynnistynee myös ensi vuoden aikana. Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto, Etelä-Savon koulutus Oy ja Etelä-Savon Teollisuuden Osaajat hanke järjestävät seuraavan koulutuskokonaisuuden yhteistyökumppaneilleen ja sidosryhmille: EUROKOODIKOULUTUS Paikka: Rakennesuunnittelijat, rakennuttajat, teräsrakenteita valmistavien yritysten henkilöstö, viranomaiset Ranjit Kumar Ravintola Paviljonki, Rajalahdenkatu 4, SAVONLINNA Tarvittaessa yhteiskuljetus muilta paikkakunnilta : Eurokoodit 0 ja 1, Teräsrakenteiden suunnittelun perusteet ja rakenteiden kuormat - suunnitteluperusteet ja kuormat - eurokoodien tausta, nykytilanne ja tulevaisuus - seuraamus- ja luotettavuusluokat - rajatilamitoituksen perusteet, osavarmuudet ja niiden arvot. - kuormitusyhdistelmät, pysyvä ja hyötykuorma - lumi- ja tuulikuorma, laskentaperusteet ja esimerkit : Eurokoodi 3,Teräsrakenteiden suunnittelu - teräsnormien lyhyt esittely - materiaalien ominaisuudet ja niiden osavarmuuskertoimet - sauvarakenteiden mitoitus, liitosten suunnittelun perusteet (pultti ja hitsiliitokset) - rakenteiden palomitoitus - laskuesimerkit ja esimerkki Ruukin Winrami ohjelman hyödyntämisestä Ilmoittautumiset: Koulutus järjestetään, mikäli saadaan riittävä määrä osallistujia. Sitovat ilmoittautumiset: Inkeri Kuutti, aito@samiedu.fi, viimeistään Voit ilmoittautua myös hankkeen www sivujen kautta koulutuskalenteri. Voit ilmoittautua myös pelkästään ensimmäisen päivän osalta.

12 TERÄSRAKENTEIDEN TOTEUTUS SFS-EN 1090 MUKAAN Rakennesuunnittelijat, rakennuttajat, teräsrakenteita valmistavien yritysten henkilöstö, viranomaiset Unto Kalamies Aika: Paikka: Koulutuksen sisältö: Ilmoittautumiset: Ravintola Paviljonki, Rajalahdenkatu 4, SAVONLINNA Tarvittaessa yhteiskuljetus muilta paikkakunnilta - standardien lyhyt läpikäynti (SFS-EN , -2) - kantavien metallirakenteiden CE-merkintä - teräsrakenteiden toteutuksen tekniset vaatimukset - käytettävät tuotteet ja esivalmistus - hitsaus, (myös työnsuunnittelu, ohjeistus, koordinointi, pätevyydet) - mekaaninen kiinnittäminen ja pintakäsittelyt - tarkastukset Koulutus järjestetään, mikäli saadaan riittävä määrä osallistujia. Sitovat ilmoittautumiset: Inkeri Kuutti, aito@samiedu.fi, viimeistään Voit ilmoittautua myös hankkeen www sivujen kautta koulutuskalenteri. HITSAUSNEUVOJAN (IWS) KOULUTUS KOULUTUSTEN HINNAT Koulutus on suunnitteilla syksyksi Koulutusohjelma sisältää lähiopetuspäivää Suunnittelun perusteet ja rakenteiden kuormat (1 päivä) - hankkeen yhteistyöyritysten omarahoitusosuus muut yritykset ja yhteisöt Suunnitteluperusteet, kuormat ja teräsrakenteiden suunnittelu (yht. 3 päivää) - hankkeen yhteistyöyritysten omarahoitusosuus muut yritykset ja yhteisöt Teräsrakenteiden toteutus SFS-EN 1090 MUKAAN (1 päivä) - hankkeen yhteistyöyritysten omarahoitusosuus muut yritykset ja yhteisöt 155 Yhteistyöyrityksille: Koulutusten rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut hankkeelle. Lisätietoja: Juha Karjalainen , Mika Kärki

13 NOSTOT JA NOSTOAPUVÄLINEET Nostotyöt ovat korkean riskin töitä. Liikuteltavat massat ovat yleensä suuria lisäten onnettomuuksista aiheutuneita vahinkoja. Vuosittain nosturit ja nostoapuvälineet aiheuttavat noin 600 tapaturmaa. Joka kolmas tapaturma johtaa yli kahden viikon sairauslomaan. *) Savonlinnan ammatti - ja aikuisopisto / Etelä-Savon Teollisuuden Osaajat -hanke järjestää koulutusta yhteistyökumppaneilleen. Paikka: Savonlinnan ammatti - ja aikuisopiston tietokeskus (pääovesta vasemmalle, Infon vieressä), Pohjolankatu SAVONLINNA, Kurssiin liittyvä harjoittelu Savonlinna Works Oy:n tiloissa. Savonlinna Works Oy:n nosturien käyttäjät, työnjohtajat Timo Palkolahti, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto Kesto: 1 päivä, Yrityksen omarahoitus: ESTEOS hankkeen pilottikoulutus. Jatkossa Savonlinna Works Oy:n nosturia käytetään oppimisympäristönä, joten omarahoitusosuutta ei tämän koulutuksen osalta laskuteta. Ilmoittautumiset: Viimeistään koulutuksen alkaessa 23.5.klo 8:00. Lisätietoja: Juha Karjalainen juha.karjalainen@samiedu.fi Koulutuksen sisältö: Lainsäädäntöä: Työturvallisuuslaki (738/2002) Käyttöasetus (403/2008) Nostoapuvälineet: CE merkityt nostoapuvälineet itse tehdyt nostoapuvälineet nostoapuvälineiden tarkastus ja hylkäysperusteet Kuormitustaulukoiden käyttö Kappaleen painopiste Taakan sidonta Nosturin turvallinen käyttö Ohjaustoiminnot Radio-ohjatun nosturin turvallinen käyttö nosturien yhteiskäyttö Käsimerkit Ajoharjoittelu heilumisen poisto kappaleen kääntö Koulutuksen rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut hankkeelle. *) Lähde: TTK, Metallialan työalatoimikunta, 2010

14 SAMI:n liiketalouden yksikkö järjestää syksyn 2011 aikana seuraavat koulutukset Tavaroiden, rahaliikenteen ja tiedon siirto hankintatoimessa, klo 8-15 Koulutuksen aikana perehdytään toimituslausekkeisiin, maksuehtoihin, reklamaatiokäytäntöihin ja kuljetusmuotoihin. Koulutukseen sisältyy yhteistoiminnallisia, käytännönläheisiä harjoituksia. Perttu Huopalainen, opettaja, ins. (p ) Viimeinen ilmoittautumispäivä Sopimusosaaminen hankintatoiminnassa klo 8-15 Koulutuksen aikana perehdytään sopimusprosessiin alusta alkaen (tarjouspyyntö, tarjous, tilaus, tilausvahvistus sekä sopimuksen laatiminen). Erityisesti kiinnitetään huomiota sopimuksen lukutaitoon ja erilaisiin sopimuslausekkeisiin. Koulutukseen sisältyy yhteistoiminnallisia, käytännönläheisiä harjoituksia Teija Mielonen, opettaja, YTM (p ) Viimeinen ilmoittautumispäivä Myyntityöllä tuloksiin klo 8-15 Koulutuksen aikana perehdytään myyntituloksen syntymiseen, myyjän rooliin, myyntiprosessiin ja myyntitapahtumaan. Koulutukseen sisältyy yhteistoiminnallisia, käytännönläheisiä harjoituksia. Perttu Huopalainen Viimeinen ilmoittautumispäivä Neuvotteluprosessi hankintatoiminnassa, klo 8-15 Koulutuksen aikana perehdytään neuvotteluprosessiin kokonaisuutena, neuvotteluviestintään, rooleihin, neuvottelutaitoihin sekä neuvottelustrategiaan. Koulutukseen sisältyy yhteistoiminnallisia, käytännönläheisiä harjoituksia Teija Mielonen Viimeinen ilmoittautumispäivä Työsuhdeasiat ajan tasalle, klo 8-15 Koulutuksessa perehdytään työlainsäädännön keskeisimpään lakiin, työsopimuslakiin. Koulutuksessa syvennetään tietoja työsopimuslain keskeisestä sisällöstä, kuten työsuhteen sisältöä sääntelevistä keinoista, työsopimuksesta ja työsuhteesta, työnantajan ja työntekijän velvollisuuksista, lomautuksesta sekä työsuhteen päättämismenetelmistä. Koulutukseen sisältyy yhteistoiminnallisia, käytännönläheisiä harjoituksia Teija Mielonen Viimeinen ilmoittautumispäivä Ilmoittautumiset sähköpostitse puhelimitse Inkeri Kuutti (p ) tai hankkeen www-sivujen kautta koulutuskalenteri ESTEOS -hankkeen yhteistyökumppaneiden omavastuuhinta 50 /hlö/päivä sisältäen aamu- ja iltapäivä kahvit. Koulutuksen rahoitus muodostuu ESR -hankerahoituksen ja yrityksen omarahoitusosuuden lisäksi ns. laskennallisesta osuudesta, jolla on suuri merkitys hankkeen kokonaisrahoituksessa. Tämän vuoksi ilmoittautuessasi koulutukseen, sitoudut samalla ilmoittamaan koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut hankkeelle.

15 KANSAINVÄLINEN HITSAUSNEUVOJA (IWS) Syksy 2011 Savonlinna Mikkeli Pieksämäki Kansainvälinen hitsausneuvoja (IWS) Koulutuksen tavoite Tavoitteena on kansainvälisen hitsausneuvojan pätevyys (IWS), joka antaa valtuudet toimia hitsauskoordinaattorina. Koulutuksen kohderyhmä Henkilöt, joiden toimenkuvaan kuuluu hitsauksen laatuun, valvontaan ja valmistukseen liittyvät tehtävät Henkilöt, joilla on hitsausalan koulutusta vähintään 6 kk tai vastaavat tiedot, vähintään 22 vuoden ikä, kolme vuotta hitsausalaan liittyvä työkokemusta Ennen valintaa suoritetaan haastattelu. Koulutuksen toteutus Koulutus toteutetaan alkaen viikko 36/2011monimuoto-opiskeluna, johon sisältyy sekä lähi- että etäopiskelua. Lähiopiskelupäivien määrä on 30, jotka toteutetaan kolmen päivän jaksoina (ke pe). Aikataulu tarkentuu koulutuksen alkuun mennessä.

16 Koulutuksen hinta Koulutus on ESTEOS-hankkeen osittain rahoittama ja yritysten omakustannusosuus on 700 /henkilö. Koulutusaikaiset palkka- ja matkakulut ovat osa hankkeen kokonaisrahoitusta ja on raportoitava hankkeelle. Koulutuksen sisältö Hitsausprosessit ja laitteet 45 h Johdatus hitsaustekniikkaan Leikkaus ja railonvalmistus Muut liitännäismenetelmät Eri hitsausprosessit Mekanisoitu ja robotisoitu hitsaus Materiaalit ja niiden käyttäytyminen hitsauksessa 47 h Terästen valmistus Metallit ja niiden ominaisuudet Terästen halkeamailmiöt Hitsausliitosten testaus Hitsausliitosten rakenne Muut teräkset Hitsausliitosten suunnittelu ja toteutus 22 h Suunnittelun ja lujuusopin perusteet Hitsattujen rakenteiden käyttäytyminen ja suunnittelu Hitsattujen rakenteiden suunnitteluperusteet Väsyttävästi kuormitettujen rakenteiden käyttäytyminen ja suunnittelu Hitsaustuotanto ja sovellusesimerkit 53 h Hitsauksen laatu Rikkomaton aineenkoestus Hitsauspaikan laitteet Hitsaustyön tuottavuus Käytännön hitsausharjoituksia on 60 h. Tavoitteena on saada tietoa eri hitsausprosessien hallinnasta. Lähiopetuspäivien määrä 30. Hakeminen Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston internet-sivujen koulutuskalenterin kautta viimeistään : Voit myös tilata hakulomakkeen yhteyshenkilöiltä. Lisätietoja SAVONLINNA: Juha Karjalainen, puh MIKKELI, PIEKSÄMÄKI: Mika Kärki, puh

17 Muita järjestettyjä koulutuksia - Autocad versiokoulutus - Autocad P&ID - Autocad Plant3D - Autodesk Inventor peruskurssi - Autodesk Vault - Robottihitsauksen asiantuntijakoulutus (LUT) - Juotoskoulutus - Hitsauksen laatu ja tuottavuus - ym.

EUROKOODI SUUNNITTELUN PERUSTEET JA RAKENTEIDEN KUORMITUKSET 1090 MITÄ SUUNNITTELIJAN TULEE TIETÄÄ? LUJUUSOPIN KERTAUSTA SUUNNITTELIJOILLE

EUROKOODI SUUNNITTELUN PERUSTEET JA RAKENTEIDEN KUORMITUKSET 1090 MITÄ SUUNNITTELIJAN TULEE TIETÄÄ? LUJUUSOPIN KERTAUSTA SUUNNITTELIJOILLE EUROKOODI SUUNNITTELUN PERUSTEET JA RAKENTEIDEN KUORMITUKSET 26. 27.11.2015 1090 MITÄ SUUNNITTELIJAN TULEE TIETÄÄ? 3.12.2015 LUJUUSOPIN KERTAUSTA SUUNNITTELIJOILLE 15. 16.12.2015 Skannaa tästä QR-koodi

Lisätiedot

Pirkka Mellanen Lahden Tasopalvelu Oy

Pirkka Mellanen Lahden Tasopalvelu Oy Pirkka Mellanen Lahtelainen, vuonna 1998 toimintansa aloittanut, teräsrakenteisiin erikoistunut metallialan yritys. Henkilökuntaa n. 40hlö Asiakkaita pääasiassa rakennusliikkeet. Sertifionti SFS-EN 1090-2

Lisätiedot

EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet. Hitsauskoordinoijan ohjekirja. Innover. Innovator Network Oy innover@ innover.fi

EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet. Hitsauskoordinoijan ohjekirja. Innover. Innovator Network Oy innover@ innover.fi EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet Hitsauskoordinoijan ohjekirja innover@ innover.fi Innover Alkusanat Tämän dokumenttikokoelman tarkoitus on opastaa yritystäsi CE- merkintäprojektissa laatimamme FPC järjestelmän

Lisätiedot

1 (7) Kohderyhmä: Kurssi soveltuu teräsrakenteiden parissa toimiville suunnittelijoille sekä soveltuvin osin tilaajille, tarkastajille ja valvojille.

1 (7) Kohderyhmä: Kurssi soveltuu teräsrakenteiden parissa toimiville suunnittelijoille sekä soveltuvin osin tilaajille, tarkastajille ja valvojille. 1 (7) Eurocode 3 koulutus Kesto: 2 + 2 koulutuspäivää Ajankohta: 9. 10.12.2018 13. 14.1.2019 Paikka: Pasila, Helsinki (paikka varmistuu lokakuun aikana) Kurssiohjelma: ks. sivut 3 7 Aihealueet: Mm. poikkileikkausten

Lisätiedot

Vastaavan teräsrakennesuunnittelijan ja vastaavan teräsrakennetyönjohtajan koulutukset EN-standardien mukaan

Vastaavan teräsrakennesuunnittelijan ja vastaavan teräsrakennetyönjohtajan koulutukset EN-standardien mukaan Vastaavan teräsrakennesuunnittelijan ja vastaavan teräsrakennetyönjohtajan koulutukset EN-standardien mukaan Rakenneluokat RL1 (AA) ja RL2 (A) Teräsrakenteiden toteutus EN 1090:n mukaan 2013-2014 Ajankohta:

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Rakennusteollisuus RT RakMK luotiin 1970 luvun jälkipuoliskolla Rakennusteollisuus RT ry 2 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

Kemikaaliturvallisuus

Kemikaaliturvallisuus Kemikaaliturvallisuus Kemikaalien valmistusta, varastointia ja käsittelyä valvotaan lakisääteisesti. Kemikaaliturvallisuuskoulutuksemme perehdyttävät eri toimijoiden vastuisiin ja velvollisuuksiin. Kursseilla

Lisätiedot

Kone- ja metallialan koulutuksia yrityksille Keuruulla keväällä 2009

Kone- ja metallialan koulutuksia yrityksille Keuruulla keväällä 2009 1/5 Kone- ja metallialan koulutuksia yrityksille Keuruulla keväällä 2009 Kehittämisyhtiö Keulink Oy toteuttaa vuoden 2009 aikana pääasiassa seutukunnan metalliteollisuuteen räätälöityjä lyhytkestoisia

Lisätiedot

Kemikaaliturvallisuus

Kemikaaliturvallisuus Kemikaaliturvallisuus Kemikaalien valmistusta, varastointia ja käsittelyä valvotaan lakisääteisesti. Kemikaaliturvallisuuskoulutuksemme perehdyttävät eri toimijoiden vastuisiin ja velvollisuuksiin. Kursseilla

Lisätiedot

Robottihitsauksen koulutus asiantuntija- ja operaattoritasoille 19.9.2007 8.2.2008, Turku

Robottihitsauksen koulutus asiantuntija- ja operaattoritasoille 19.9.2007 8.2.2008, Turku Robottihitsauksen koulutus asiantuntija- ja operaattoritasoille 19.9.2007 8.2.2008, Turku Tule suorittamaan kansainvälisesti hyväksytty robottihitsauksen koulutuskokonaisuus ja tutkinto. Tutkintoa voi

Lisätiedot

Kohderyhmä: Kurssi soveltuu teräsrakenteiden parissa toimiville suunnittelijoille sekä soveltuvin osin tilaajille, tarkastajille ja valvojille.

Kohderyhmä: Kurssi soveltuu teräsrakenteiden parissa toimiville suunnittelijoille sekä soveltuvin osin tilaajille, tarkastajille ja valvojille. Eurocode 3 koulutus Kesto: 2 + 2 koulutuspäivää Ajankohta: 13. 14.12.2017 10. 11.01.2018 Paikka: Hotelli Haven, (kokoustilat), Unioninkatu 17, 00130 Hki Kurssiohjelma: Ks. tämän esitteen loppuosasta Aihealueet:

Lisätiedot

Oppilaitoksen tarjonta hitsaajan ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen

Oppilaitoksen tarjonta hitsaajan ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Oppilaitoksen tarjonta hitsaajan ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Mallinnus rakenteesta, tuotekortteina kuvatusta sisällöstä ja toteutuksen vuosikellosta Henkilökohtaistamisen ja osaamisen arvioinnin

Lisätiedot

Kohderyhmä: Kurssi soveltuu teräsrakenteiden parissa toimiville suunnittelijoille sekä soveltuvin osin tilaajille, tarkastajille ja valvojille.

Kohderyhmä: Kurssi soveltuu teräsrakenteiden parissa toimiville suunnittelijoille sekä soveltuvin osin tilaajille, tarkastajille ja valvojille. 1 (7) Eurocode 3 koulutus Kesto: 2 + 2 koulutuspäivää Ajankohta: 12. 13.12.2018 9. 10.1.2019 Paikka: Original Sokos hotel Pasila Maistraatinportti 3, 00240 Helsinki Kurssiohjelma: ks. sivut 3 7 Aihealueet:

Lisätiedot

Kevät 2016. Laita talteen! Webinaari, sähköalan säädökset 2016/SFS 6000 pulmakohdat 27.1., 20.4. ja 8.6.2016.

Kevät 2016. Laita talteen! Webinaari, sähköalan säädökset 2016/SFS 6000 pulmakohdat 27.1., 20.4. ja 8.6.2016. Kursseja kevätkaudella 2016: Webinaari, sähköalan säädökset 2016/SFS 6000 pulmakohdat 27.1., 20.4. ja 8.6.2016. 09:00 Sähköalan turvallisuutta koskevat uudet säädökset uusi sähköturvallisuuslaki ja -asetus

Lisätiedot

NDT-STANDARDIT NDT-tutkinnot

NDT-STANDARDIT NDT-tutkinnot NDT-pätevyystutkinnoissa käytettävät standardit 1(5) Kaikkiin menetelmiin yhteiset standardit SFS-EN 473 2008 Non-destructive testing. Qualification and certification of NDT personnel. General principles

Lisätiedot

Eurokoodi 2010 Seminaari 25.11.2010. Teräsrakenteiden uudet julkaisut

Eurokoodi 2010 Seminaari 25.11.2010. Teräsrakenteiden uudet julkaisut Eurokoodi 2010 Seminaari 25.11.2010 Teräsrakenteiden uudet julkaisut Jouko Kouhi Tekninen johtaja Teräsrakenneyhdistys ry. PL 381 (Unioninkatu 14, 3. krs) FI-00131 Helsinki Puh: 09-12991 Puh (gsm):050

Lisätiedot

FPC+manuaali" XXXX"Oy" Tämä"FPC+manuaali"sisältää"kuvauksen"yrityksemme"standardin"SFS+EN"1090+ 1"mukaisesta"laadunhallintajärjestelmästä.

FPC+manuaali XXXXOy TämäFPC+manuaalisisältääkuvauksenyrityksemmestandardinSFS+EN1090+ 1mukaisestalaadunhallintajärjestelmästä. ! FPC+manuaali XXXXOy TämäFPC+manuaalisisältääkuvauksenyrityksemmestandardinSFS+EN1090+ 1mukaisestalaadunhallintajärjestelmästä. FPC-Manuaali SFS+EN1090+1+A1 FPCmanuaali! XXXXOy Tuotantolaitoksenosoite

Lisätiedot

ATEX-direktiivit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi

ATEX-direktiivit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi ATEX-direktiivit Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi ATEX direktiivit ATEX-laitedirektiivi (Euroopan yhteisön direktiivi 94/9/EY) Direktiivin tarkoituksena on yhtenäistää EU:n jäsenvaltioiden räjähdysvaarallisten

Lisätiedot

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Ruukin Teräspaalupäivä 2013 Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Unto Kalamies Inspecta Sertifiointi Oy 1 Sisältö Hitsaus prosessina Laatuvaatimukset Hitsaajan pätevyys

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUSKOORDINOIJAN REKISTERÖINTIÄ HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien rekisteröinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen tahon tekemä

Lisätiedot

3 Hitsattujen rakenteiden vaatimustenmukaisuuden osoittaminen (B7 kohta 11)

3 Hitsattujen rakenteiden vaatimustenmukaisuuden osoittaminen (B7 kohta 11) 2 1 Yleistä Hitsausliitosten laatu voidaan parhaiten varmistaa kohdistamalla valvontatoimenpiteet työvaiheiden ja käytettyjen työmenetelmien oikeellisuuteen, koska jälkikäteen tehtävällä rikkomattomalla

Lisätiedot

Tutkintokohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma

Tutkintokohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Tutkintokohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Kone- ja metallialan perustutkinto, Koneistaja Valmistustekniikan koulutusohjelma Ammatilliset tutkinnon osat, 90 ov Kaikille

Lisätiedot

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu vakioteräsosat RakMK:n mukainen suunnittelu vakioteräsosat 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5 3.4 Laadunvalvonta...5

Lisätiedot

Hitsausmerkinnät rakentamisessa Unto Kalamies, diplomi-insinööri Teknillinen asiamies, Teräsrakenneyhdistys unto.kalamies@rtt.ttliitot.

Hitsausmerkinnät rakentamisessa Unto Kalamies, diplomi-insinööri Teknillinen asiamies, Teräsrakenneyhdistys unto.kalamies@rtt.ttliitot. Unto Kalamies, diplomi-insinööri Teknillinen asiamies, Teräsrakenneyhdistys unto.kalamies@rtt.ttliitot.fi Piirustuksissa käytettäviä hitsausmerkintöjä käsitellään standardissa SFS-EN 22553. Tähän kirjoitukseen

Lisätiedot

Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja kansallisten liitteiden mukaan, 2015-2016.

Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja kansallisten liitteiden mukaan, 2015-2016. Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja kansallisten liitteiden mukaan, 2015-2016. Kurssi toimii osana teräsrakennesuunnittelijoiden pätevöittämiseen tähtäävää koulutusta. Kurssi

Lisätiedot

66 päivää ma ma

66 päivää ma ma Tunnus Tehtän nimi Kesto Aloitus Valmis Edeltäjät 1 Natura Mobile Projekti 587 päivää la 1.1.2011 su 31.3.2013 2 Natura Mobile automaatio 566 päivää la 1.1.2011 pe 1.3.2013 3 hankinnat 132 päivää ti 1.3.2011

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (6) HAKUOHJE TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen

Lisätiedot

Hakuohje teräs- ja alumiinirakenteiden hitsauskoordinoijan rekisteröintiä hakeville

Hakuohje teräs- ja alumiinirakenteiden hitsauskoordinoijan rekisteröintiä hakeville 2017-09-06 Sivu 1 / 5 teräs- ja alumiinirakenteiden n rekisteröintiä hakeville 1 Yleistä hitsauskoordinoijien rekisteröinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen elimen suorittama rekisteröintivaatimusten

Lisätiedot

Rakennustuotteiden CE-merkintä

Rakennustuotteiden CE-merkintä Rakennustuotteiden CE-merkintä Euroopan parlamentti ja Euroopan komissio hyväksyivät viime vuonna rakennustuoteasetuksen (305/2011/EC), joka astuu voimaan kaikissa EU:n jäsenmaissa viimeistään 1.7.2013ilman

Lisätiedot

Rakennusalan työsuojelun peruskurssi

Rakennusalan työsuojelun peruskurssi Rakennusalan työsuojelun peruskurssi 1. jakso 2. 4.10. ja 2. jakso 23. 24.10.2012 Siikaranta-opisto opitaan yhdessä Rakennusalan työsuojelun peruskurssi, Siikaranta-opisto 1. jakso 2. 4.10. ja 2. jakso

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) 2.9.217 Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen

Lisätiedot

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit - Mitä betoninormeihin (rakentamiskokoelmaan) jää jäljelle - Mitä suunnittelijan tulee tietää tuotestandardeista

Lisätiedot

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski [presentation title] via >Insert >Header & Footer KONEEN JATKOAIKA Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski Johtava asiantuntija Inspecta Tarkastus Oy Koneen

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa valmistelemalla hitsausrailon, asemoimalla ja silloittamalla koekappaleet,

Lisätiedot

NWE 2014, Tampere EN sertifiointi

NWE 2014, Tampere EN sertifiointi NWE 2014, Tampere 5.11.2014 EN 1090-1 sertifiointi Direktiivi (directive) (CPD 89/106/ETY) Vahvistetaan tavoitteet yhdelle, usealle tai kaikille jäsenvaltioille Ohjeistus kansalliselle lainsäätäjälle Jäsenvaltiot

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE HITSAUSKOORDINOIJAN REKISTERÖINTIÄ HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien rekisteröinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen tahon tekemä pätevyyden arviointi. Jäljempänä

Lisätiedot

Hitsauksen laadunhallintaan liittyvät standardit ja hitsauksen koordinointi. Janne Hämäläinen, EWE 13.12.2005

Hitsauksen laadunhallintaan liittyvät standardit ja hitsauksen koordinointi. Janne Hämäläinen, EWE 13.12.2005 Hitsauksen laadunhallintaan liittyvät standardit ja hitsauksen koordinointi Janne Hämäläinen, EWE 13.12.2005 TURVALLISUUS KÄYTTÖVARMUUS TUOTTAVUUS YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS POLARTEST Oy Vakituinen henkilöstö:

Lisätiedot

ABB Drives and Controls, 26.05.2015 Koneenrakentajan ja laitetoimittajan yhteistoiminta toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa

ABB Drives and Controls, 26.05.2015 Koneenrakentajan ja laitetoimittajan yhteistoiminta toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa ABB Drives and Controls, 26.05.2015 Koneenrakentajan ja laitetoimittajan yhteistoiminta toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa Sisältö 1. Koneenrakentajan haasteita koneiden turvallistamisessa 2.

Lisätiedot

Hitsauskoulutuksen ja hitsaavan teollisuuden alueelliset näkymät. Timo Kauppi, Lapin ammattikorkeakoulu, SHY ry

Hitsauskoulutuksen ja hitsaavan teollisuuden alueelliset näkymät. Timo Kauppi, Lapin ammattikorkeakoulu, SHY ry Hitsauskoulutuksen ja hitsaavan teollisuuden alueelliset näkymät Timo Kauppi, Lapin ammattikorkeakoulu, SHY ry 17.11.2015 Hitsaavan teollisuuden kilpailukyky Hitsaustekniikka 5/2015, Juha Lukkari 5% tuottavuusloikka

Lisätiedot

Hitsauksen standardit

Hitsauksen standardit Hitsauksen standardit Juha Kauppila Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys ry. 17.3.2016/JKa 1 Hitsauksen Standardit» Mikä on standardi» Standardin laadinta» Eri tasot» Kansallinen taso» Miksi hitsaus standardisoitu»

Lisätiedot

EN 1090 kokemuksia kentältä

EN 1090 kokemuksia kentältä EN 1090 kokemuksia kentältä Mitä kaikkea vaatii? (vaatinut ) Tuotannolle (työohjeita) Toimihenkilöille (lomakkeita) Yritykselle (uusi toimintatapa) Paljonko tähän kaikkeen menee aikaa? Mitä siis konepajoissa

Lisätiedot

Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja kansallisten liitteiden mukaan,

Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja kansallisten liitteiden mukaan, S. 1 Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja kansallisten liitteiden mukaan, 2016-2017. Kurssi toimii osana teräsrakennesuunnittelijoiden pätevöittämiseen tähtäävää koulutusta.

Lisätiedot

Vastaavan teräsrakennetyönjohtajan koulutus

Vastaavan teräsrakennetyönjohtajan koulutus Vastaavan teräsrakennetyönjohtajan koulutus Ajankohta: 11. 12.10.2016 ja 18. 19.10.2016 (kesto 4 päivää) Koulutuspaikka: Sokos Hotel Pasila, Helsinki Teräsrakenteiden työnjohdolle suunnattu terärakenteiden

Lisätiedot

Tunnus Tehtävän nimi Kesto Aloitus Valmis

Tunnus Tehtävän nimi Kesto Aloitus Valmis Tunnus Tehtävän nimi Kesto Aloitus Valmis 1 Natura Mobile Projekti 741 päivää la 1.1.2011 to 31.10.2013 2 NM -automaatio 576 päivää la 1.1.2011 pe 15.3.2013 3 hankinnat 132 päivää ti 1.3.2011 ke 31.8.2011

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen suorittama pätevyyden

Lisätiedot

Seppo Saarela

Seppo Saarela Seppo Saarela 040 500 7721 seppo.saarela@dekra.com Tampere 23.10.-25.10.2012 Hitsauksen laadunhallinta Hitsaus on erikoisprosessi Tuloksia ei voida täysin todentaa valmiin tuotteen tarkastuksella Laadun

Lisätiedot

1-lk betonityönjohtajan ja 1-lk valmisbetonityönjohtajan pätevöityskoulutus nro 44

1-lk betonityönjohtajan ja 1-lk valmisbetonityönjohtajan pätevöityskoulutus nro 44 BETONIALAN PÄTEVÖITYSKOULUTUSTA 1-lk betonityönjohtajan ja 1-lk valmisbetonityönjohtajan pätevöityskoulutus nro 44 1. jakso 11...13.11.2014 2. jakso 9...11.12.2014 3. jakso 13...15.1.2015 4. jakso 10...12.2.2015

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Valvisto Tarja Painelaitedirektiivin soveltaminen ja tulkinnat

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Valvisto Tarja Painelaitedirektiivin soveltaminen ja tulkinnat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Valvisto Tarja 24.9.2013 Painelaitedirektiivin soveltaminen ja tulkinnat 2 Painelaitedirektiivi ja NDT 1. Painelaitedirektiivi eli PED on Suomessa saatettu voimaan

Lisätiedot

Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136

Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136 Laatu-, turvallisuus- ja ympäristöosaaminen suurhankkeissa Jukka Matero Ilari Alatalo Veli-Pekka Raatikka Ammatillinen toinen aste Toteuttamissuunnitelma, ohje opettajalle Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto

Lisätiedot

Alustava aikataulu/ kouluttajan nimi Markus Pahkala/ Jussi Fors/ Jussi Fors/

Alustava aikataulu/ kouluttajan nimi Markus Pahkala/ Jussi Fors/ Jussi Fors/ TUTKINTO Rakennusalan perustutkinto Kone- ja metallialan perustutkinto Betoniraudoittajan koulutus VALMISTAVA KOULUTUS TUTKINNON OSAT alustava sisältö RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Raudoitus ja betonointi

Lisätiedot

Standardisointikatsaus

Standardisointikatsaus Standardisointikatsaus 4.6.2015 ISO/TC 199 Koneturvallisuus työryhmät WG 5 General principles for the design of machinery and risk assessment Suomen edustaja: Sari Kojo, Wärtsilä Finland Oy WG 6 Safety

Lisätiedot

Yksinkertaista. Me autamme. TM

Yksinkertaista. Me autamme. TM Yksinkertaista. Me autamme. TM EN 1090 ja CE-merkintä Neuvoja teräskokoonpanojen CE-merkintään ja FPC-manuaalin laadintaan Ver. 8 30.6.2015 Ceriffi Oy MKE Aineiston sisältö Mitä tuotteita teräskokoonpanojen

Lisätiedot

Turvallisen tekniikan seminaari 2015 Työpajapäivä, keskiviikko 3.6.

Turvallisen tekniikan seminaari 2015 Työpajapäivä, keskiviikko 3.6. Työpajapäivä 2015 Turvallisen tekniikan seminaari 2015 Työpajapäivä, keskiviikko 3.6. Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustalo Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään keskiviikkona

Lisätiedot

Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja kansallisten liitteiden mukaan,

Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja kansallisten liitteiden mukaan, S. 1 Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja kansallisten liitteiden mukaan, 2016-2017. Kurssi toimii osana teräsrakennesuunnittelijoiden pätevöittämiseen tähtäävää koulutusta.

Lisätiedot

SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI. Heikki Salkinoja LEKA-hanke

SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI. Heikki Salkinoja LEKA-hanke SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI Heikki Salkinoja LEKA-hanke Standardin osat SFS-EN 1090-1+A1: Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus Osa 1: Vaatimukset rakenteellisten kokoonpanojen vaatimustenmukaisuuden arviointiin

Lisätiedot

Jouko Seppäläinen Indewe QC Oy

Jouko Seppäläinen Indewe QC Oy Jouko Seppäläinen Indewe QC Oy Noin 35 vuoden kokemus eri tehtävissä telakka-, kattila- ja valmistavan teollisuuden parissa. Bureau Veritas:n tarkastaja / pääarvioija v. 2001-2015. Päätehtävinä laiva-

Lisätiedot

Rikasta Pohjoista Metallialan ammattilaisten koulutus edistämässä turvallisempaa tulevaisuutta

Rikasta Pohjoista Metallialan ammattilaisten koulutus edistämässä turvallisempaa tulevaisuutta Rikasta Pohjoista 2019 Metallialan ammattilaisten koulutus edistämässä turvallisempaa tulevaisuutta Tässä esityksessä ei ole tarkoitus varsinaisesti keskittyä työturvallisuuteen. Työelämässä on muita tahoja,

Lisätiedot

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa Raahen ammattiopisto Vaiheen 2 suunnitelma Toteutuksesta vastaa: Juha Mäntykangas ja Aija Keski-Korsu. Terästakentaminen Opiskelijaryhmä

Lisätiedot

KOPAR GROUP EN 1090:n ja ISO :n soveltaminen ja käytännön kokemuksia. Samuli Saarela, Q&D Manager, IWE, IWI-C

KOPAR GROUP EN 1090:n ja ISO :n soveltaminen ja käytännön kokemuksia. Samuli Saarela, Q&D Manager, IWE, IWI-C KOPAR GROUP EN 1090:n ja ISO 9606-1:n soveltaminen ja käytännön kokemuksia Samuli Saarela, Q&D Manager, IWE, IWI-C 5.11.2014 Perustietoa Koparista Suomalainen suunnittelu ja valmistus konepaja, jolla neljä

Lisätiedot

Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa

Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa Raahen Seudun Teknologiakeskus Oy Steelpolis tuotantostudio Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa Sami Heikkilä Tutkimusinsinööri 17.9.2009 Steelpolis tuotantostudio

Lisätiedot

SBKL-KIINNITYSLEVYT EuroKoodIEN mukainen SuuNNITTELu

SBKL-KIINNITYSLEVYT EuroKoodIEN mukainen SuuNNITTELu SBKL-KIINNITYSLEVYT Eurokoodien mukainen suunnittelu SBKL-KIINNITYSLEVYT 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 SBKL-kiinnityslevyjen mitat... 4 2.2 SBKL-kiinnityslevyjen tilaustunnukset...

Lisätiedot

Hyvinvointiteknologiaan painottuva koulutusohjelma- /osaamisalakokeilu TUTKINNON PERUSTEET KOKEILUA VARTEN

Hyvinvointiteknologiaan painottuva koulutusohjelma- /osaamisalakokeilu TUTKINNON PERUSTEET KOKEILUA VARTEN Hyvinvointiteknologiaan painottuva koulutusohjelma- /osaamisalakokeilu TUTKINNON PERUSTEET KOKEILUA VARTEN Hyvinvointiteknologian koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 26.9.2014 Voimarinne, Sastamalan Karkku

Lisätiedot

Kuvaus MEISTÄ.... ja mahdollisista yhteisistä StandardisointiTEISTÄ... 07.08.2013

Kuvaus MEISTÄ.... ja mahdollisista yhteisistä StandardisointiTEISTÄ... 07.08.2013 Kuvaus MEISTÄ... ja mahdollisista yhteisistä StandardisointiTEISTÄ... 07.08.2013 Mikä on METSTA Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys METSTA ry on yleishyödyllinen standardisointiin keskittynyt yhdistys.

Lisätiedot

Maa- ja kiviainesalan ammatilliset erikoistumisopinnot (30 op) Tammikuu 2015 Joulukuu 2015

Maa- ja kiviainesalan ammatilliset erikoistumisopinnot (30 op) Tammikuu 2015 Joulukuu 2015 Maa- ja kiviainesalan ammatilliset erikoistumisopinnot (30 op) Tammikuu 2015 Joulukuu 2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi Maa- ja kiviainesalan ammatilliset

Lisätiedot

Työturvallisuus elementtien valmistuksessa ja kuljetuksessa. torstai, 7. kesäkuuta 2012 Timo Teräs 1

Työturvallisuus elementtien valmistuksessa ja kuljetuksessa. torstai, 7. kesäkuuta 2012 Timo Teräs 1 Työturvallisuus elementtien valmistuksessa ja kuljetuksessa torstai, 7. kesäkuuta 2012 Timo Teräs 1 Turvallisuus lähtee suunnittelusta OHJAA VAHVASTI SUUNNITTELUA -> ESIM. ONTELOLAATTOJEN REI ITYSOHJEET,

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

Rakennamme yrityksesi menestystä.

Rakennamme yrityksesi menestystä. Ovi osaamiseen. Rakennamme yrityksesi menestystä. Hyvä asiakkaamme! Käsissäsi on Kaakkois-Suomen oppilaitosverkoston kokoama koulutuskalenteri. Tästä löydät alueellamme syksyllä 2014 alkavat matkailu-,

Lisätiedot

Betonirakenteiden määräykset. Betonityönjohtajien päivityskurssi Rakennustuoteteollisuus RTT ry Timo Tikanoja

Betonirakenteiden määräykset. Betonityönjohtajien päivityskurssi Rakennustuoteteollisuus RTT ry Timo Tikanoja Betonirakenteiden määräykset Betonityönjohtajien päivityskurssi 29.10.2015 Rakentamismääräysten uusi rakenne Kantavien rakenteiden suunnittelua ohjaavan lainsäädännön rakenne: Maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

Teräsrakenteiden NDT-tarkastukset SFS-EN 1090 mukaan. DI Juha Toivonen, DEKRA

Teräsrakenteiden NDT-tarkastukset SFS-EN 1090 mukaan. DI Juha Toivonen, DEKRA Teräsrakenteiden NDT-tarkastukset SFS-EN 1090 mukaan DI Juha Toivonen, DEKRA SHY NDT-päivä 24.-25.9. 2013 1 (4) DI Juha Toivonen Teräsrakenteiden NDT-tarkastukset SFS-EN 1090 mukaan 1. SFS EN 1090 SFS

Lisätiedot

R-STEEL LENKKI EuRoKoodIEN mukainen SuuNNITTELu

R-STEEL LENKKI EuRoKoodIEN mukainen SuuNNITTELu R-STEEL LENKKI Eurokoodien mukainen suunnittelu R-STEEL LENKKI 1 R-STEEL LENKIN TOIMINTATAPA... 2 2 R-STEEL LENKIN MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 R-Seel Lenkin mitat... 4 2.2 R-Steel Lenkin materiaalit

Lisätiedot

Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään torstaina 7.6 työpajapäivä, jossa keskitytään kolmeen aihealueeseen.

Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään torstaina 7.6 työpajapäivä, jossa keskitytään kolmeen aihealueeseen. Turvallisen tekniikan seminaari 2012 Tampereen teknillinen yliopisto, tietotalo Työpajapäivä, torstai 7.6 Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään torstaina 7.6 työpajapäivä, jossa keskitytään

Lisätiedot

Cloudia-koulutuksemme monipuolistuu

Cloudia-koulutuksemme monipuolistuu Cloudia-koulutuksemme monipuolistuu Nyt sinulla on mahdollisuus suorittaa yhteistyössä Cloudia Oy:n kanssa toteutettava Cloudia-sertifikaatti, jolla voit osoittaa taitavasi Cloudia Kilpailutusjärjestelmän

Lisätiedot

Betonieurokoodit ja niiden kansalliset liitteet Betonivalmisosarakentamisen uudet suunnittelu- ja toteutusohjeet

Betonieurokoodit ja niiden kansalliset liitteet Betonivalmisosarakentamisen uudet suunnittelu- ja toteutusohjeet Betonieurokoodit ja niiden kansalliset liitteet Betonivalmisosarakentamisen uudet suunnittelu- ja toteutusohjeet /Rakennusteollisuus RT Betonieurokoodien tilanne Eurokoodien asema Uudessa B-sarjassa eurokoodeihin

Lisätiedot

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat Etelä-Savon Teollisuuden osaajat YHTEISTYÖSSÄ MUKANA Eteläsavolainen verkostohanke Rahoitus: rakennerahastot (ESR), Etelä-Savon ELY - keskus Kokonaishanke 896 000 ESR -rahan osuus 581 000 Hallinnoijana

Lisätiedot

Satakunnan koulutuskuntayhtymän laatujärjestelmä. RUORI Matti Isokallio Noormarkku 10.8.2010

Satakunnan koulutuskuntayhtymän laatujärjestelmä. RUORI Matti Isokallio Noormarkku 10.8.2010 atakunnan koulutuskuntayhtymän laatujärjestelmä RUORI Matti Isokallio Noormarkku 10.8.2010 Kokemäenjokilaakson kky Pohjois-atakunnan kky Kokemäenjokilaakson mmattiopisto Kokemäki Kokemäenjokilaakson mmattiopisto

Lisätiedot

OMCN:n toimintafilosofia

OMCN:n toimintafilosofia OMCN-nostimet OMCN:n toimintafilosofia Kaikki tehdään itse Raaka-ainetoimittajien kanssa pitkät sopimukset Sähkökomponentit ostetaan itse; valutyöt, maalaukset ja pinnoitukset teetetään pääosin alihankkijoilla.

Lisätiedot

VIRANOMAISEN PUUHEENVUORO STANDARDI SFS 3358 Hannu Kononen, Turvallisuusinsinööri, Tukes 15.5.2008 STAHA ATEX työryhmän 6.

VIRANOMAISEN PUUHEENVUORO STANDARDI SFS 3358 Hannu Kononen, Turvallisuusinsinööri, Tukes 15.5.2008 STAHA ATEX työryhmän 6. VIRANOMAISEN PUUHEENVUORO STANDARDI SFS 3358 Turvallisuusinsinööri, Tukes työryhmän 6. kokoontuminen PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) 00181 HELSINKI WWW.TUKES.FI PUHELIN 010 6052 000 ETUNIMI.SUKUNIMI@TUKES.FI

Lisätiedot

R-Group Finland Oy. RT-vakioteräsosat Käyttöohje. Eurokoodien mukainen mitoitus

R-Group Finland Oy. RT-vakioteräsosat Käyttöohje. Eurokoodien mukainen mitoitus R-Group Finland Oy RT-vakioteräsosat Käyttöohje Eurokoodien mukainen mitoitus 18.5.2017 2 / 17 Tämä ohje on laadittu yhteistyössä alla mainittujen yritysten sekä Betoniteollisuus ry:n kanssa. Mainitut

Lisätiedot

EUROKOODI 2016 SEMINAARI. Teräs- ja alumiinirakenteet

EUROKOODI 2016 SEMINAARI. Teräs- ja alumiinirakenteet EUROKOODI 2016 SEMINAARI Teräs- ja alumiinirakenteet Teräsrakenneteollisuuden toiminnanedistäjä Edistää kotimaista teräs- ja metallirakentamista Edustaa asiantuntemusta teräs- ja metallirakentamisen alalla

Lisätiedot

Teräsrakenteet OHJEET 1996 LIITE 2

Teräsrakenteet OHJEET 1996 LIITE 2 B7 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ, Asunto-ja rakennusosasto Teräsrakenteet OHJEET 1996 LIITE 2 Ympäristöministeriön asetus teräsrakenteista Annettu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta

Lisätiedot

ASIAKAS. AJ&J Service Oy:n Tilaus- / toimitusprosessi. Tilausvahvistus. Markkinointi PINTAKÄSITTELY TUKITOIMET 1 (5)

ASIAKAS. AJ&J Service Oy:n Tilaus- / toimitusprosessi. Tilausvahvistus. Markkinointi PINTAKÄSITTELY TUKITOIMET 1 (5) 1 (5) ASIAKAS MARKKINOINTI / MYYNTI Markkinointi Myynti - tarjouskysely - tarjous - tilaus/ vuosisopimus Tilausvahvistus PINTAKÄSITTELY Ikaalinen, 100: Pintakäsittelyprosessi Toteutuksen suunnittelu Parkano,

Lisätiedot

EUROKOODI 2012 SEMINAARI. Betonirakenteet eurokoodit ja toteutusstandardi SFS-EN 13670

EUROKOODI 2012 SEMINAARI. Betonirakenteet eurokoodit ja toteutusstandardi SFS-EN 13670 EUROKOODI 2012 SEMINAARI Betonirakenteet eurokoodit ja toteutusstandardi SFS-EN 13670 Koulutus ja käyttöönotto Eurokoodikoulutukset järjestettiin pääosin 2007 Oppilaitoksissa opetus pääosin eurokoodipohjaista

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN Savunhallintaprojekti 12/2008 03/2010 Status 1. Savunhallintalaitteistojen määrittely ja kartoitus valmis 2. Savunhallintalaitteiden tarkastustoiminnan nykytilanne

Lisätiedot

Kurssit 2015. Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille

Kurssit 2015. Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille Kurssit 2015 Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille Kurssit 2015 Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille Sisältö Pyörivien koneiden linjauskoulutus... 3 Värähtelymittaus ja analysointi...

Lisätiedot

RAKSAKYMPPI käytännöksi

RAKSAKYMPPI käytännöksi RAKSAKYMPPI käytännöksi Perusteet Käyttö Hyödyt Kokemuksia Tarja Mäkelä VTT RATUKE-seminaari 20.9.2007 RAKSAKYMPPI -uutta ajattelua työturvallisuuteen Lisätietoja: Tarja Mäkelä VTT Puh. 020 722 3308, tarja.makela@vtt.fi

Lisätiedot

B8 Tarkastus ja testaus

B8 Tarkastus ja testaus B.8 Tarkastus ja testaus 1 B.8.1 Hitsausvirheiden kertaus (ISO 6520-1) Ks. kohta A7. B.8.2 Hitsiluokkien kertaus Tausta Hitsiluokkia on perinteisesti käytetty teräsrakenteiden valmistuksen yhteydessä.

Lisätiedot

Tekn. lis. Matti Sundquist, Sundcon Oy Turvallisuusvastuut koneiden modernisoinnissa eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset

Tekn. lis. Matti Sundquist, Sundcon Oy Turvallisuusvastuut koneiden modernisoinnissa eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset kirjoittaja: otsikko: julkaisupäivä: 23.4.2010 Tekn. lis. Matti Sundquist, Sundcon Oy Turvallisuusvastuut koneiden modernisoinnissa eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset Artikkelin sisällysluettelo: 1

Lisätiedot

IIO10200 Tietokantaohjelmointi (4 op)

IIO10200 Tietokantaohjelmointi (4 op) IIO10200 Tietokantaohjelmointi (4 op) Opintojakson esittely Jouni Huotari S2008 http://student.labranet.jamk.fi/~huojo/opetus/iio10200/ Tavoitteena on, että opiskelija: Osaa SQL-kielen perusteet Taulujen

Lisätiedot

CENTRIA tutkimus ja kehitys, Ylivieska Vierimaantie 7, 84100 Ylivieska

CENTRIA tutkimus ja kehitys, Ylivieska Vierimaantie 7, 84100 Ylivieska EUROKOODIKOULUTUS CENTRIA tutkimus ja kehitys, Ylivieska Vierimaantie 7, 84100 Ylivieska Aika: Ke 10.2.2010, klo 11.15-17 To 18.2.2010, klo 11.15-17 Ma 22.2.2010, klo 10-16 To 25.2.2010, klo10-15 Kohderyhmä:

Lisätiedot

Betonielementtien nostolenkit

Betonielementtien nostolenkit Betonielementtien nostolenkit Rakennusalan standardit ja eurokoodit 2017 15.12.2017 Tuomo Haara Betonielementtien nostolenkit, Suomi-historia Suomi-historiaa, nostolenkit mm.: Työsuojeluhallitus 1973 1993

Lisätiedot

KOPAR GROUP EN 1090; kokemuksia hankinnoista ulkomailta. Samuli Saarela Service Manager, IWE, IWI-C

KOPAR GROUP EN 1090; kokemuksia hankinnoista ulkomailta. Samuli Saarela Service Manager, IWE, IWI-C KOPAR GROUP EN 1090; kokemuksia hankinnoista ulkomailta Samuli Saarela Service Manager, IWE, IWI-C 15.3.2016 Perustietoa Koparista Suomalainen suunnittelu ja valmistus konepaja, jolla neljä yksikköä: Kopar

Lisätiedot

ATEX-perustietopaketti

ATEX-perustietopaketti ATEX-perustietopaketti Ketä ATEX koskee? Atex-työolosuhdesäädökset koskevat kaikkia niitä työnantajia ja heidän edustajiaan, joiden työntekijät voivat joutua alttiiksi palavista nesteistä, kaasuista tai

Lisätiedot

KOULUTUS LIIKETOIMINNAN VAUHDITTAJANA - KATSAUS HEALTHBION KOULUTUSOHJELMIIN

KOULUTUS LIIKETOIMINNAN VAUHDITTAJANA - KATSAUS HEALTHBION KOULUTUSOHJELMIIN Riitta Sutinen KOULUTUS LIIKETOIMINNAN VAUHDITTAJANA - KATSAUS HEALTHBION KOULUTUSOHJELMIIN BioTurku aamiaisinfo 27.1.2012 Riitta Sutinen 1) HealthBIO-klusterin kv. myynti- ja markkinointikoulutuksen tarveselvitys

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Ohjelma. Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen

Ohjelma. Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen Energiatehokkuusjärjestelmästä (ETJ) ISO50001-standardiin Aika ja paikka 19.-21.3.2013, Scandic Rosendahl, Tampere Tavoite Tilaisuudessa valmennetaan yrityksiä

Lisätiedot

Turvallisen Tekniikan Seminaari Tampereen teknillinen yliopisto

Turvallisen Tekniikan Seminaari Tampereen teknillinen yliopisto Turvallisen Tekniikan Seminaari 2017 7.-8.6.2017 Tampereen teknillinen yliopisto Turvallisen Tekniikan Seminaari 2017 Ohjelma Seminaari keskiviikko 7.6.2017 9.30 Seminaarin avaus Toimitusjohtaja Hanna

Lisätiedot

Rakennustuotteiden -merkintä

Rakennustuotteiden -merkintä Rakennustuotteiden -merkintä Eurooppalainen käytäntö rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseen Rakennustuotteiden CE-merkintä perustuu rakennustuotedirektiiviin Euroopan komission rakennustuotedirektiivin

Lisätiedot

Teräsrakennesuunnittelijoiden pätevöittämiseen tähtäävä koulutus 2014

Teräsrakennesuunnittelijoiden pätevöittämiseen tähtäävä koulutus 2014 Teräsrakennesuunnittelijoiden pätevöittämiseen tähtäävä koulutus 2014 Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus standardin SFS-EN 1993 ja Koulutukset järjestetään seuraavasti: Keskiviikko 22.1.2014 Torstai

Lisätiedot

MITTAUSTEKNIIKAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

MITTAUSTEKNIIKAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) MITTAUSTEKNIIKAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 - Joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi MITTAUSTEKNIIKAN ERIKOISTUMISOPINNOT Tervetuloa

Lisätiedot

OHSAS vs. ISO mikä muuttuu?

OHSAS vs. ISO mikä muuttuu? OHSAS 18001 vs. ISO 45001 mikä muuttuu? Kiwa Inspecta Sini Ahlgren HSEQ-tuotepäällikkö 12.9.2018 Trust Quality Progress OHSAS 18001 vaihtuu ISO 45001 standardiksi ISO 45001: Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät.

Lisätiedot