B8 Tarkastus ja testaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "B8 Tarkastus ja testaus"

Transkriptio

1 B.8 Tarkastus ja testaus 1 B.8.1 Hitsausvirheiden kertaus (ISO ) Ks. kohta A7. B.8.2 Hitsiluokkien kertaus Tausta Hitsiluokkia on perinteisesti käytetty teräsrakenteiden valmistuksen yhteydessä. Ne ovat myös yleistyneet muille aloille, kuten paineastioille. Myös hitsaajan pätevyyskokeen ja hitsausliitoksen menetelmäkokeen hitsausvaatimukset on määritetty hitsiluokkien mukaan. On ilmestynyt kaksi hitsiluokkastandardia, SFS-EN ISO 5817 teräksille, nikkelille ja titaanille ja SFS-EN ISO alumiinille. Standardia SFS-EN ISO voidaan soveltaa myös kuparille ja magnesiumille. SFS-EN ISO 5817 Standardissa ryhmitellään hitsausvirheet mitoituksellisten arvojen perusteella kolmeen hitsiluokkaan B, C ja D, joista B on vaativin. Hitsiluokka C on tarkoitettu staattisille kuormitetuille rakenteille sekä paineastioille ja hitsiluokka B väsyttävästi kuormitetuille rakenteille sekä tapauksille, jolloin haurasmurtumisriski on olemassa. Tarvittava hitsiluokka määritetään sovellutusstandardissa tai sen valitsee suunnittelija yhdessä valmistajan, käyttäjän ja/tai muun osapuolen kanssa ennen valmistuksen aloittamista, esim. tarjouspyynnön tai tilauksen yhteydessä. Erityistapauksissa saattaa olla tarve määrittää lisää yksityiskohtia. On tärkeätä, että suunnittelija hitsiluokkaa valitessaan on tietoinen siitä, mitä määritetty hitsiluokka merkitsee valmistuskustannusten lisäksi myös ja tarkastuskustannuksissa. Näin ollen hitsiluokan valinnassa tulisi olla yhteydessä myös tarkastuksen kanssa. Hitsiluokat sovelletaan valmistuksessa tehtyihin hitsausliitoksiin. On mahdollista soveltaa eri hitsiluokkia saman tuotteen tai rakenneosan eri hitsausliitoksille. Yleensä on tarkoitus määrittää yhden hitsausliitoksen hitsausvirheille vain yksi hitsiluokka. Joissakin tapauksissa saattaa kuitenkin olla tarpeen määrittää yhden hitsausliitoksen eri hitsausvirheille eri hitsiluokat. Hitsausvirheet esitetään todellisina mittoina. Arvojen havaitseminen ja tulkitseminen saattaa vaatia yhden tai useamman rikkomattoman aineenkoetusmenetelmän käyttämistä. Hitsausvirheiden havaitseminen ja niiden koon määritys riippuvat käytettävistä tarkastusmenetelmistä sekä sovellutusstandardissa tai sopimuksessa esitetystä tarkastuksen laajuudesta. Hitsiluokkastandardia voidaan soveltaa sellaisenaan hitsien silmämääräiseen tarkastukseen. Standardissa ei anneta mitään yksityiskohtaisia suosituksia siitä, miten rikkomattomalla aineenkoetuksella voidaan havaita hitsausvirheitä tai määrittää niiden kokoa. On otettava huomioon, että on vaikeata käyttää hitsausvirheiden arvoja tarkoituksenmukaisten hyväksymiskriteerien määrittämiseen eri NDT-menetelmille, kuten ultraäänitarkastukselle, radiografialle, pyörrevirtatarkastukselle, tunkeumanestetarkastukselle, magneettijauhetarkastukselle. Tätä varten tarvitaan lisävaatimuksia tarkastukselle, arvioinnille ja testaukselle, ns. hyväksymisrajastandardeja. Tietyt hitsausprosessit ovat alttiita tietyille hitsausvirheille. Tämä pitää ottaa huomioon NDTmenetelmän valinnassa.

2 Laatu tulee (ei hitsiluokka) tekemällä, eli 2 käyttämällä päteviä hitsaajia (SFS-EN 287 tai SFS-EN ISO 9606) käyttämällä hyväksyttyjä hitsausohjeita (SFS-EN ISO 15607) tekemällä työkokeita täyttämällä hitsauksen laatuvaatimukset (SFS-EN ISO 3834). nimeämällä hitsauskoordinoijia (SFS-EN ISO 14731) Jos hyväksymisraja ylittyy on se merkki siitä, että hitsausmenetelmä (hitsausohje) jostain syystä ei toimi tai että hitsaaja on tehnyt virheen. Tällöin tulisi tarkastusta lisätä. NDT:llä siis saadaan lisävarmistusta, että hitsin laatuvaatimukset ovat kunnossa, mutta NDT ei takaa, etteikö virheitä silti voisi esiintyä. Tämä on yksi syy miksi hitsaus ISO 9000 standardin mukaan määritetään erityisprosessiksi. Jos hitsiluokka ei täyty, niin se ei välttämättä johda korjaukseen, vaan tapauksesta riippuen voidaan arvioida virheen merkitystä rakenteessa. Joka tapauksessa pitää ryhtyä toimenpiteisiin, jotteivät virheet toistu taas seuraavalla hitsauskerralla. B.8.3 Mittojen tarkistus, pinnat ja muodonmuutokset Hitsauksesta syntyvät pitkittäis- ja poikittaiskutistumat, kulmavetäytymät sekä lommahdukset aiheuttavat rakenteisiin muoto- ja mittapoikkeamia. Asiakas ja suunnittelija asettavat valmistustoleranssit, jotka tuotteen tulee täyttää. Vaatimukset lähtevät yleensä rakenteen lujuusvaatimuksista, asennettavuudesta, toimivuudesta ja ulkonäöstä. Yleisesti käytetään standardin mukaisia vaatimuksia Esim. SFS-EN ISO Hitsaus. Hitsattuja Rakenteita Koskevat Yleistoleranssit. Pituus- Ja Kulmamitat. Muoto Ja Sijainti. Pituus- kulmamitoille samoin kuin tasomaisuudelle standardissa on neljä (4) tarkkuusluokkaa. Tarkkuusluokkien ja mitta pituuden mukaan määräytyy sallittu poikkeama nimellismitasta. Hitsatuissa rakenteissa mittausvälineiksi tavallisesti riittää; nauha / rullamitta, viivaimet ja kulmamitat.

3 3 B.8.4 Pintahalkeamien ja muiden pintavirheiden tarkastus silmämääräisesti, tunkeumanestetarkastuksella ja magneettijauhetarkastuksella Silmämääräinen tarkastus Silmämääräinen tarkastus on tavallisin ja tärkein hitsausvirheiden tarkastusmenetelmä. Se soveltuu useimpien pintavirheiden tarkastamiseen. Kun etsitään sisäisiä virheitä, pieniä pintahalkeamia tai suurimmaksi osassa pinnan alla olevia hitsausvirheitä on syytä käyttää muita tarkastusmenetelmiä. Silmämääräinen tarkastus suoritetaan standardin SFS-EN 970 mukaan. Silmämääräisessä tarkastuksessa voidaan hyväksymisrajana soveltaa hitsiluokkastandardia SFS-EN ISO 5817 tai EN ISO sellaisenaan. Tunkeumanestetarkastus Tunkeumanestetarkastusta käytetään erityisesti pintahalkeamien tarkastamiseen. Menetelmä soveltuu kaikille metallisille materiaaleille. Tunkeumanestetarkastus perustuu nesteen tunkeutumiseen kappaleen pintaan asti ulottuviin vikoihin ja sen palautumiseen pinnalle levitettyyn hienojakoiseen kehitteeseen. Tunkeumanestetarkastus suoritetaan neljässä vaiheessa. 1. Tarkastettavan kappaleen pinta puhdistetaan perusteellisesti roskista, ruosteesta, liasta, maalista ja erityisesti rasva- ja öljyjätteistä. Puhdistus tehdään sopivalla hellävaraisella mekaanisella menetelmällä ja sen jälkeen liuotinaineella. 2.Levitetään tunkeumaneste niin, että pinta kostuu tunkeumanesteestä, joka tunkeutuu epäjatkuvuuskohtiin. 3. Ylimääräinen tunkeumaneste poistetaan n. 10 minuutin kuluttua niin, että nestettä jää vain halkeamaan. 4. Levitetään kehite kappaleen pintaan. Kehitekerros toimii imupaperin tavoin ja neste leviää kehitekalvossa, jolloin syntyy näyttämä. Näyttämän kokoa verrataan annettuihin hyväksymisrajoihin. 1. Esipuhdistus 2.Tunkeumanesteen levitys 3. Ylimääräisen nesteen poisto 4. Kehitys Tunkeumanestetarkastus suoritetaan standardin SFS-EN mukaan.

4 4 Tunkeumanestetarkastuksen hyväksymisrajoista on julkaistu standardi SFS-EN Siinä määritellään kolme hyväksymisrajaa (1, 2 ja 3), jotka perustuvat hitsien pintoihin. Mitä parempi pinta sen tiukempi hyväksymisraja voidaan valita. Hyväksymisrajasta huolimatta on mahdollista lisämerkillä X vaatia, että kaikki halkeamatyyppiset indikaatiot tulisi hylätä. Hyväksymisrajoja koskevat sallitut näyttämät esitetään taulukossa 1. Taulukko 1 Näyttämä lineaarinen 1) epälineaarinen Hyväksymisraja ) pituus enemmän kuin kolme kertaa leveys 8 8 Hitsiluokkia SFS-EN ISO 5817 koskevat hyväksymisrajat esitetään taulukossa 2. Taulukko 2 Hyväksymisraja 2X 2X 3X Hitsiluokka B C D Huom. Pätee myös huokosille. Magneettijauhetarkastus Magneettijauhetarkastusta käytetään erityisesti pintahalkeamien tarkastamiseen. Menetelmää voidaan käyttää vain ferromagneettisille materiaaleille. Magneettijauhetarkastus perustuu epäjatkuvuuskohtien synnyttämien vuotokenttien havaitsemiseen. Tarkastettava kappale magnetoidaan ja sen pinnalle levitetään magneettijauhetta. Kappaleen pinnassa tai sen läheisyydessä olevat epäjatkuvuuskohdat aiheuttavat magneettikenttään häiriökohtia, joihin magneettijauhe kerääntyy. Kerääntyneen magneettijauheen näyttämä (koko ja muoto) verrataan annettuihin hyväksymisrajoihin. Magneettijauhetarkastuksessa suoritetaan seuraavat työvaiheet: - pinnan puhdistus (tarvittaessa) - kontrastivärin levitys (tarvittaessa menetelmästä riippuen) - kappaleen magnetointi - tarkastusaineen levittäminen - tarkastustulosten arviointi - dokumentointi - demagnetointi (tarvittaessa) - pinnan jälkikäsittely Hitsien magneettijauhetarkastus suoritetaan standardin SFS-EN 1290 mukaan.

5 5 Magneettijauhetarkastuksen hyväksymisrajoista on julkaistu standardi SFS-EN Periaate on sama kuin tunkeumanestetarkastuksessa. esitetään taulukossa 3. Taulukko 3 Näyttämä lineaarinen 1) epälineaarinen 1) Hyväksymisraja , pituus enemmän kuin kolme kertaa leveys Hitsiluokkia SFS-EN ISO 5817 koskevat hyväksymisrajat esitetään taulukossa 4. Taulukko Hyväksymisraja 2X 2X 3X Huom. Ei päde huokosille. Hitsiluokka B C D B.8.5 Sisäisten hitsausvirheiden tarkastus radiografisella kuvauksella ja ultraäänitarkastuksella Radiografinen kuvaus Radiografisella kuvauksella tarkoitetaan ionisoivalla säteilyllä tapahtuvaa kuvausta. Tarkastettavaan kappaleeseen kohdistetaan ionisoivaa säteilyä ja kohteen takana olevalla filmillä tallennetaan kohteen läpäisseen säteilyn voimakkuus. Ohuet, eli enemmän säteilyä läpäisevät kohdat näkyvät filminä tummina kohtina. Tummuus- eli mustumaerojen perusteella voidaan materiaalin eheyttä arvioida mm. erilaisten vertailukuvastojen avulla. Tavallisimmat kuvausmenetelmät ovat röntgenkuvaus ja gammakuvaus. Radiografisella kuvauksella havaitaan hyvin kaikki kolmiulotteiset (volymetriset) virheet, kuten huokoset, sulkeumat ja erilaiset muotovirheet. Tasomaisten virheiden, kuten halkeamien havaitseminen on epävarmaa, jos ne sijaitsevat epäedullisesti säteen suuntaan nähden. Radiografinen kuvaus sopii kaikille metallisille materiaaleille kaikilla aineenpaksuuksilla. Hitsien radiografinen kuvaus suoritetaan standardin SFS-EN 1435 mukaan. Hyväksymisrajastandardin SFS-EN periaatteena on, että esitetään ne hitsausvirheet, joita on mahdollista tarkastaa radiografisella kuvauksella. Näin ollen standardissa esitetään vain päittäisliitoksen sisäisiä virheitä. Nurkka- ja T-liitosten radiografiseen tarkastukseen sovelletaan tarvittaessa päittäisliitosten hyväksymisrajoja. Standardissa esitetään vain filmillä näkyvien virheiden pituudet ja leveydet.

6 Ultraäänitarkastus 6 Ultraäänitarkastus perustuu tarkastettavaan kappaleeseen suunnatun ja siinä etenevän äänisäteen heijastumiseen sisäisistä epäjatkuvuuskohdista tai kohteen takaseinästä. Heijastumisen perusteella voidaan päätellä epäjatkuvuuskohdan sijainti, laatu ja koko. Hitsien tarkastuksessa käytetään luotainta, jolla ultraääni lähetetään tarkastettavaan kohteeseen. Jos ääniaalto kohtaa epäjatkuvuuskohdan heijastuu se takaisin ja saadaan korkea kaiku, joka osoittaa epäjatkuvuuden. Ultraäänitarkastus sopii ensisijaisesti läpihitsattujen ferriittisten terästen hitsien tarkastukseen, kun aineenpaksuus on mm. Hitsien ultraäänitarkastus suoritetaan standardin SFS-EN 1714 mukaan. Hyväksymisrajastandardissa SFS-EN 1712 on esitetty kaksi hyväksymisrajaa 2 ja 3, hitsiluokille C ja B. Standardissa esitetään myös db-arvoja aineenpaksuudesta ja virheen pituudesta riippuen. Lisäksi huomioidaan käytetty tarkastustekniikka ja taajuus. B.8.6 Hitsien mekaanisten ominaisuuksien tarkastus rikkovilla aineenkoetusmenetelmillä Rikkova aineenkoetus Rikkovalla aineenkoetuksella tutkitaan hitsausliitoksen mekaanisia ominaisuuksia, kuten lujuus, kovuus ja sitkeys. Rikkovaa aineenkoetusta käytetään koehitsauksien yhteydessä, kuten. hitsaajan pätevyyskokeessa, hitsausohjeiden laatimisessa (esim. menetelmäkokeet ja esituotannolliset kokeet) tai hitsausohjeiden toimivuuden tarkastamisessa (työkokeet). Vetokoe Vetokokeessa koesauva kuormitetaan vetokoneessa yksiakselisessa vedossa, yleensä murtumiseen asti. Vetovoima saadaan aikaan mekaanisesti tai hydraulisesti. Kuormituksen aikana koesauva pitenee ja pituuden muutos rekisteröidään vetokoneessa ja näytetään käyränä. Kuormitusta lisätään tasaisesti, kunnes koesauva murtuu (ks. kuvaa). Vetokokeella saadaan seuraavat tiedot: Materiaalin kestämä kuormitus, ennen murtumista (murtolujuus R m ) Murtovenymä tietyllä kuormituksella (A) Kuinka paljon materiaalin poikkileikkaus muuttuu (kurouma) Materiaalin myötöraja (R el tai R eh ), joka on määräävä rakenteiden lujuuslaskennassa. Teräs SFS-EN Aineenpaksuus Ylempi myötöraja R eh S235JRG (16) S355J2G (16) Murtolujuus R m Venymä L 0 = 5,65 S

7 Hitsien poikittaiset vetokokeet tehdään standardin SFS-EN 895 mukaan ja pitkittäiset vetokokeet standardin SFS-EN 876 mukaan. 7 Iskukoe Iskukokeella testataan materiaalin ja hitsausliitoksen taipumusta haurasmurtumaan. Koesauva koneistetaan yleensä niin, että sen poikkileikkaus on neliömuotoinen 10x10 mm ja pituus 55 mm. Koesauvan keskellä on lovi, joka hitseille yleensä on V-muotoinen. Kiinteän asteikon ja heilurin mukana olleen osoittimen avulla voidaan iskusitkeys määrittää. Iskusitkeydellä tarkoitetaan sitä energia, jota tarvitaan koesauvan katkaisemiselle (ks. kuva). Iskukokeita tehdään eri lämpötiloissa. Hitsausliitosten koesauvojen ottopaikat esitetään standardissa SFS-EN 876. Vetokoe tehdään huoneen lämpötilassa (20 o C) R p = Venymäraja N/mm 2, joka osoittaa jäljellä olevaa venymää.

8 Taivutuskoe 8 Taivutuskokeella tutkitaan miten paljon materiaali voidaan taivuttaa tiettyyn kulmaan ilman, että virheitä syntyy. Hitsausliitoksissa taivutuskokeella tutkitaan miten hitsiaine on sulautunut perusaineeseen. Taivutintelan halkaisija on yleensä 4t ja taivutuskulma 180 o. Hitsin sijainnista riippuen taivutuskokeet voidaan tehdä pintataivutuskokeena tai juuritaivutuskokeena. Kun aineenpaksuus on yli 10 mm tehdään taivutuskoe yleensä sivutaivutuskokeena. Murtokoe Murtokoetta käytetään hitsausliitoksen homogeenisuuden tutkimiseksi. Esimerkiksi hitsaajan pätevyyskokeessa pienahitsit murretaan. Hitsien murtokoe tehdään standardin SFS-EN 1320 mukaan. Kovuuskoe Kovuuskokeita tehdään hitsiaineen, muutosvyöhykkeen ja perusaineen kovuuden tutkimista varten. Kovuus tutkitaan painamalla kovaa terävää esinettä, esim. kartiota materiaalin pintaa vastaan. Painuman suuruuden perusteella arvioidaan materiaalin kovuutta. Hitsien kovuutta mitataan yleensä ns. Vickersin menetelmällä. Kovuuskokeet esitetään tarkemmin standardeissa SFS-EN /2, jossa esitetään mistä kohdista kovuusarvot mitataan.

9 Makrohietutkimus 9 Makrohietutkimuksella tarkistetaan hitsin poikkipintaa. Koesauvat hiotaan, ja tarvittaessa syövytetään ja/tai kiillotetaan. Tällöin näkyy esimerkiksi yksittäiset palot, tunkeuma ja mahdollisia hitsausvirheitä. Joskus otetaan suurennettu valokuva, esim. menetelmäkokeen dokumentointia varten. Hitsien makrohietutkimus tehdään standardin SFS-EN 1321 mukaan. Mikrohietutkimus Mikrohietutkimuksella tutkitaan hitsin mikrorakennetta. Mikrohietutkimus tehdään kuten makrohietutkimus, mutta tutkimus ja valokuvaus tehdään mikroskoopin avulla.

HITSAUSMENETELMÄKOKEEN TARKASTUS JA TESTAUS SFS-EN ISO A1+A2:2012

HITSAUSMENETELMÄKOKEEN TARKASTUS JA TESTAUS SFS-EN ISO A1+A2:2012 HITSAUSMENETELMÄKOKEEN TARKASTUS JA TESTAUS SFS-EN ISO 15614-1 + A1+A2:2012 Teppo Vihervä / Rakennustuoteasetuspäivä 21.8.2013 / Oulun Yliopisto Esityksen rakenne: -SFS-EN 1090-2 + A1:2012 -tarkastuksen

Lisätiedot

NDT-STANDARDIT NDT-tutkinnot

NDT-STANDARDIT NDT-tutkinnot NDT-pätevyystutkinnoissa käytettävät standardit 1(5) Kaikkiin menetelmiin yhteiset standardit SFS-EN 473 2008 Non-destructive testing. Qualification and certification of NDT personnel. General principles

Lisätiedot

Laatutason määrittely ja laatustandardit - Valurauta

Laatutason määrittely ja laatustandardit - Valurauta Laatutason määrittely ja laatustandardit - Valurauta Valunhankinta-koulutus 15.-16.3.2007 Marko Riihinen Metso Foundries Jyväskylä Oy Rautavalussa mahdollisesti esiintyviä valuvirheitä Muoto: IV + V ~40

Lisätiedot

Tarkastuksen ja testauksen tavoite

Tarkastuksen ja testauksen tavoite HITSAUSMENETELMÄKOKEEN RIKKOVA TESTAUS Käytännön kokemuksia testauksesta ja vinkkejä hitsausmenetelmäkokeen toteutukseen SFS-EN ISO 15614-1 + A1+A2:2012 Teppo Vihervä / HT 17 päivät, Seminaari 6.4.2017

Lisätiedot

Seppo Saarela

Seppo Saarela Seppo Saarela 040 500 7721 seppo.saarela@dekra.com Tampere 23.10.-25.10.2012 Hitsauksen laadunhallinta Hitsaus on erikoisprosessi Tuloksia ei voida täysin todentaa valmiin tuotteen tarkastuksella Laadun

Lisätiedot

HITSAUS- STANDARDIT 2006

HITSAUS- STANDARDIT 2006 HITSAUS- STANDARDIT 2006 Hitsausta koskevat standardit ovat laajin koko metalli- ja rakennusteollisuuteen vaikuttava perusstandardien osa-alue. Hitsausstandardit ovat horisontaalisia standardeja. Tämä

Lisätiedot

RAKENNUSTEOLLISUUDEN HITSAUSTÖIDEN MUUTTUNEET VAATIMUKSET

RAKENNUSTEOLLISUUDEN HITSAUSTÖIDEN MUUTTUNEET VAATIMUKSET RAKENNUSTEOLLISUUDEN HITSAUSTÖIDEN MUUTTUNEET VAATIMUKSET 15.11.2011 klo 12-16 WinNova Pori Rauma 29.10.2011 Tuomo Orava WinNova Hitsaaminen rakennustyömailla ja rakennusten osiksi tuleviin tuotteisiin

Lisätiedot

3 Hitsattujen rakenteiden vaatimustenmukaisuuden osoittaminen (B7 kohta 11)

3 Hitsattujen rakenteiden vaatimustenmukaisuuden osoittaminen (B7 kohta 11) 2 1 Yleistä Hitsausliitosten laatu voidaan parhaiten varmistaa kohdistamalla valvontatoimenpiteet työvaiheiden ja käytettyjen työmenetelmien oikeellisuuteen, koska jälkikäteen tehtävällä rikkomattomalla

Lisätiedot

A9 Hitsaajan pätevyyskokeet

A9 Hitsaajan pätevyyskokeet A.9 Hitsaajan pätevyyskokeet A.9.1 Pätevöittämisen tarkoitus 1(13) Hitsaus on metalliteollisuuden vaativin ammatti. Tästä johtuen on hitsaajan pätevyydellä olennainen merkitys hitsin laadun kannalta. Hitsaajan

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Valvisto Tarja Painelaitedirektiivin soveltaminen ja tulkinnat

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Valvisto Tarja Painelaitedirektiivin soveltaminen ja tulkinnat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Valvisto Tarja 24.9.2013 Painelaitedirektiivin soveltaminen ja tulkinnat 2 Painelaitedirektiivi ja NDT 1. Painelaitedirektiivi eli PED on Suomessa saatettu voimaan

Lisätiedot

Teräsrakenteiden NDT-tarkastukset SFS-EN 1090 mukaan. DI Juha Toivonen, DEKRA

Teräsrakenteiden NDT-tarkastukset SFS-EN 1090 mukaan. DI Juha Toivonen, DEKRA Teräsrakenteiden NDT-tarkastukset SFS-EN 1090 mukaan DI Juha Toivonen, DEKRA SHY NDT-päivä 24.-25.9. 2013 1 (4) DI Juha Toivonen Teräsrakenteiden NDT-tarkastukset SFS-EN 1090 mukaan 1. SFS EN 1090 SFS

Lisätiedot

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Ruukin Teräspaalupäivä 2013 Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Unto Kalamies Inspecta Sertifiointi Oy 1 Sisältö Hitsaus prosessina Laatuvaatimukset Hitsaajan pätevyys

Lisätiedot

NDT-TUTKINNOT Standardit, level-2 tutkinnot NDT LEVEL 2 PÄTEVYYSTUTKINNOISSA KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT

NDT-TUTKINNOT Standardit, level-2 tutkinnot NDT LEVEL 2 PÄTEVYYSTUTKINNOISSA KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT 2017-09-06 Sivu 1 / 5 NDT LEVEL 2 PÄTEVYYSTUTKINNOISSA KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT Kaikkiin menetelmiin yhteiset standardit SFS-EN ISO 9712 Rikkomaton aineenkoetus. NDT-henkilöiden pätevöinti ja sertifiointi.

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-8

ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-8 ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-8 16.2.1996 PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 www.lentoturvallisuushallinto.fi ILMAILUVÄLINEIDEN HITSAUKSET Tämä ilmailumääräys koskee ilmailuvälineiden

Lisätiedot

Valetun valukappaleelle on asetettu usein erilaisia mekaanisia ominaisuuksia, joita mitataan aineenkoestuksella.

Valetun valukappaleelle on asetettu usein erilaisia mekaanisia ominaisuuksia, joita mitataan aineenkoestuksella. K. Aineen koestus Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Valetun valukappaleelle on asetettu usein erilaisia mekaanisia ominaisuuksia, joita mitataan aineenkoestuksella. K. 1 Väsyminen Väsytyskokeella on

Lisätiedot

Teräsrakenteet OHJEET 1996 LIITE 2

Teräsrakenteet OHJEET 1996 LIITE 2 B7 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ, Asunto-ja rakennusosasto Teräsrakenteet OHJEET 1996 LIITE 2 Ympäristöministeriön asetus teräsrakenteista Annettu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta

Lisätiedot

Metso Lokomo Steels Oy

Metso Lokomo Steels Oy Metso Lokomo Steels Oy The biggest steel foundry in Nordic countries Net sales EUR 40 million Personnel approx. 250 Production 12 15000 tn/a Approx. 50 % Vaculok steels Net weight of steel castings from

Lisätiedot

Hitsauksen laatu Rikkova aineenkoetus menetelmäkokeessa. Lapin AMK TeLu Eri lähteistä koonnut Timo Kauppi 2016. www.lapinamk.fi 1

Hitsauksen laatu Rikkova aineenkoetus menetelmäkokeessa. Lapin AMK TeLu Eri lähteistä koonnut Timo Kauppi 2016. www.lapinamk.fi 1 Hitsauksen laatu Rikkova aineenkoetus menetelmäkokeessa Lapin AMK TeLu Eri lähteistä koonnut Timo Kauppi 2016 1 2 Hitsauksen laatua 3 Yleistä Erilaisilla materiaalien aineenkoetusmenetelmillä tutkitaan

Lisätiedot

2/19 Ympäristöministeriön asetus

2/19 Ympäristöministeriön asetus 2/19 Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen kupariputkien tyyppihyväksynnästä Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä

Lisätiedot

B.2 Levyjen hitsausliitokset

B.2 Levyjen hitsausliitokset 1 B.2 Levyjen hitsausliitokset B.2.1 Hitsilajit: Päittäis- ja pienahitsit Hitsilajeja on kaksi, pienhitsejä ja päittäishitsejä. Pienahitsillä tarkoitetaan pienarailoon hitsattua hitsiä. Päittäishitsejä

Lisätiedot

B.3 Terästen hitsattavuus

B.3 Terästen hitsattavuus 1 B. Terästen hitsattavuus B..1 Hitsattavuus käsite International Institute of Welding (IIW) määrittelee hitsattavuuden näin: Hitsattavuus ominaisuutena metallisessa materiaalissa, joka annetun hitsausprosessin

Lisätiedot

Vaihtoehtoiset tarkastusmenetelmät nostolaitteiden perusteellisissa määräaikaistarkastuksissa Juha Seppänen Inspecta Tarkastus Oy

Vaihtoehtoiset tarkastusmenetelmät nostolaitteiden perusteellisissa määräaikaistarkastuksissa Juha Seppänen Inspecta Tarkastus Oy Vaihtoehtoiset tarkastusmenetelmät nostolaitteiden perusteellisissa määräaikaistarkastuksissa Juha Seppänen Inspecta Tarkastus Oy 1 Sisältö Lainsäädäntö Tavoite, periaatteet ja tarkastuslaajuus Tarkastusmenetelmät

Lisätiedot

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Sivu 1/6 Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Kirjoittaja Seppo Koivuniemi, Finnblast Oy Hyvän tuottavuuden yhtenä kulmakivenä on tehdä kerralla oikeaa laatua niin, että korjauksia ei tarvita.

Lisätiedot

MEKAANINEN AINEENKOETUS

MEKAANINEN AINEENKOETUS MEKAANINEN AINEENKOETUS KOVUUSMITTAUS VETOKOE ISKUSITKEYSKOE 1 Kovuus Kovuus on kovuuskokeen antama tulos! Kovuus ei ole materiaaliominaisuus samalla tavalla kuin esimerkiksi lujuus tai sitkeys Kovuuskokeen

Lisätiedot

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET 24 2012 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Liikenneviraston

Lisätiedot

Murtolujuus, Rm, MPa 49-186 196-372 196-372 343-490 (=N/mm ) Myötöraja, Re, MPa 10-167 59-314 137-334 206-412

Murtolujuus, Rm, MPa 49-186 196-372 196-372 343-490 (=N/mm ) Myötöraja, Re, MPa 10-167 59-314 137-334 206-412 N:o 765 2679 LIITE A VAARALLISET AINEET JA ESINEET SEKÄ NIIDEN PAKKAAMINEN JA MERKITSEMINEN III OSA LISÄYS A.2 A. Luokan 2 tiettyjen kaasujen kuljetuksessa käytettäviä alumiiniseosastioita koskevat määräykset

Lisätiedot

Jouko Seppäläinen Indewe QC Oy

Jouko Seppäläinen Indewe QC Oy Jouko Seppäläinen Indewe QC Oy Noin 35 vuoden kokemus eri tehtävissä telakka-, kattila- ja valmistavan teollisuuden parissa. Bureau Veritas:n tarkastaja / pääarvioija v. 2001-2015. Päätehtävinä laiva-

Lisätiedot

NDT-TUTKINNOT Standardit, level-3 tutkinnot

NDT-TUTKINNOT Standardit, level-3 tutkinnot 1(10) NDT LEVEL 3 PÄTEVYYSTUTKINNOISSA KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT Kaikkiin menetelmiin yhteiset standardit PAINELAITE PED 97/23/EY Painelaitedirektiivi PÄTEVÖINTI NORDTEST DOC GEN 010 EN ISO 9712/NORDTEST

Lisätiedot

Petri Hakkola HITSAUSOHJEEN HYVÄKSYTTÄMIS- PROSESSI

Petri Hakkola HITSAUSOHJEEN HYVÄKSYTTÄMIS- PROSESSI Petri Hakkola HITSAUSOHJEEN HYVÄKSYTTÄMIS- PROSESSI Tekniikka ja liikenne 2013 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Petri Hakkola Opinnäytetyön nimi Hitsausohjeen

Lisätiedot

Johannes Wesslin ALIHANKINTAKONEPAJAN HITSAUKSEN LAADUNHALLINTA

Johannes Wesslin ALIHANKINTAKONEPAJAN HITSAUKSEN LAADUNHALLINTA Johannes Wesslin ALIHANKINTAKONEPAJAN HITSAUKSEN LAADUNHALLINTA Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma 2014 ALIHANKINTAKONEPAJAN HITSAUKSEN LAADUNHALLINTA Wesslin, Johannes Paavo Rasmus Satakunnan

Lisätiedot

Austeniittiset ruostumattomat suorakaideputket Muokkauslujittumisen hyödyntäminen päittäisliitoksissa

Austeniittiset ruostumattomat suorakaideputket Muokkauslujittumisen hyödyntäminen päittäisliitoksissa TRY TERÄSNORMIKORTTI N:o 15/2002 SFS-ENV 1993-1-4: 1996, kohdat 2.1.3, 2.3, 6.3 ja 7 Käytetään yhdessä SFS-ENV 1993-1-4:n kansallinen soveltamisasiakirjan (NAD) kanssa Austeniittiset ruostumattomat suorakaideputket

Lisätiedot

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN TOIMIALA. Kone- ja tuotantotekniikka. Laivajärjestelmät INSINÖÖRITYÖ HITSAUSOHJEET (WPS) HYDRAULISYLINTEREILLE

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN TOIMIALA. Kone- ja tuotantotekniikka. Laivajärjestelmät INSINÖÖRITYÖ HITSAUSOHJEET (WPS) HYDRAULISYLINTEREILLE TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN TOIMIALA Kone- ja tuotantotekniikka Laivajärjestelmät INSINÖÖRITYÖ HITSAUSOHJEET (WPS) HYDRAULISYLINTEREILLE Työn tekijä: Danesh Hajizadeh Työn valvoja: Petri Koivu Työn ohjaaja:

Lisätiedot

Pirkka Mellanen Lahden Tasopalvelu Oy

Pirkka Mellanen Lahden Tasopalvelu Oy Pirkka Mellanen Lahtelainen, vuonna 1998 toimintansa aloittanut, teräsrakenteisiin erikoistunut metallialan yritys. Henkilökuntaa n. 40hlö Asiakkaita pääasiassa rakennusliikkeet. Sertifionti SFS-EN 1090-2

Lisätiedot

Ainettarikkomattoman tarkastuksen (NDT) hinnoittelumalli

Ainettarikkomattoman tarkastuksen (NDT) hinnoittelumalli Ainettarikkomattoman tarkastuksen (NDT) hinnoittelumalli Mari Koistinen Opinnäytetyö.. Ammattikorkeakoulututkinto SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala Tekniikan ja liikenteen

Lisätiedot

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET Oulu 01.02.1993 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Poijukettingit ja sakkelit, Laatuvaatimukset

Lisätiedot

Pienahitsien materiaalikerroin w

Pienahitsien materiaalikerroin w Pienahitsien materiaalikerroin w Pienahitsien komponenttimenettely (SFS EN 1993-1-8) Seuraavat ehdot pitää toteutua: 3( ) ll fu w M ja 0,9 f u M f u = heikomman liitettävän osan vetomurtolujuus Esimerkki

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus www.ruukki.fi Ruukki toimittaa kuumavalssattuja levyjä ultraäänitarkastettuina tai muiden, erikseen sovittavien vaatimusten mukaisesti. Ultraäänitarkastuksesta

Lisätiedot

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa 1 (1) Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelijoilla Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa varten. Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu on tehtävä Liikenneviraston

Lisätiedot

Rakennustuotteiden CE-merkintä

Rakennustuotteiden CE-merkintä Rakennustuotteiden CE-merkintä Euroopan parlamentti ja Euroopan komissio hyväksyivät viime vuonna rakennustuoteasetuksen (305/2011/EC), joka astuu voimaan kaikissa EU:n jäsenmaissa viimeistään 1.7.2013ilman

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-05508-10. Järvenpään romahtaneen urheiluhallin kattoteräsrakenteiden hitsausliitosten tutkinta

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-05508-10. Järvenpään romahtaneen urheiluhallin kattoteräsrakenteiden hitsausliitosten tutkinta TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-05508-10 Järvenpään romahtaneen urheiluhallin kattoteräsrakenteiden hitsausliitosten tutkinta Kirjoittajat: Pekka Nevasmaa Luottamuksellisuus: Luottamuksellinen 1 (22) Raportin nimi

Lisätiedot

E. Valukappaleen tarkastusmenetelmät

E. Valukappaleen tarkastusmenetelmät E. Valukappaleen tarkastusmenetelmät Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Kuva 183. Ultraäänitarkastusta Tarkastusmenetelmiä on useita erilaisille valumateriaaleille, -tavoille sekä laatuvaatimuksille.

Lisätiedot

TYÖOHJE MÄNNÄN MAGNEETTIJAUHETARKASTUKSELLE TASON 1 TARKASTAJALLE

TYÖOHJE MÄNNÄN MAGNEETTIJAUHETARKASTUKSELLE TASON 1 TARKASTAJALLE TYÖOHJE MT001 rev 1 Laatinut: Markku Pasonen 23.9.2016 Hyväksynyt: Ilpo Virtanen 1(2) TYÖOHJE MÄNNÄN MAGNEETTIJAUHETARKASTUKSELLE TASON 1 TARKASTAJALLE 1. TARKASTETTAVA KOHDE JA LAAJUUS Tämä ohje on laadittu

Lisätiedot

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)! LUT-Kone Timo Björk BK80A2202 Teräsrakenteet I: 31.3.2016 Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Lisätiedot

Hitsausmerkinnät rakentamisessa Unto Kalamies, diplomi-insinööri Teknillinen asiamies, Teräsrakenneyhdistys unto.kalamies@rtt.ttliitot.

Hitsausmerkinnät rakentamisessa Unto Kalamies, diplomi-insinööri Teknillinen asiamies, Teräsrakenneyhdistys unto.kalamies@rtt.ttliitot. Unto Kalamies, diplomi-insinööri Teknillinen asiamies, Teräsrakenneyhdistys unto.kalamies@rtt.ttliitot.fi Piirustuksissa käytettäviä hitsausmerkintöjä käsitellään standardissa SFS-EN 22553. Tähän kirjoitukseen

Lisätiedot

Luennon tavoite on oppia ymmärtämään oheisen kuvan kaltaisia hitsausmerkintöjä sekä laatimaan hitsausmerkintöjä omiin valmistusdokumentteihin.

Luennon tavoite on oppia ymmärtämään oheisen kuvan kaltaisia hitsausmerkintöjä sekä laatimaan hitsausmerkintöjä omiin valmistusdokumentteihin. TkT Harri Eskelinen Johdanto Luennon tavoite on oppia ymmärtämään oheisen kuvan kaltaisia hitsausmerkintöjä sekä laatimaan hitsausmerkintöjä omiin valmistusdokumentteihin. 3 Hitsatuille rakenteille laadituissa

Lisätiedot

Hitsaustekniikkaa suunnittelijoille koulutuspäivä Hitsattujen rakenteiden lujuustarkastelu Tatu Westerholm

Hitsaustekniikkaa suunnittelijoille koulutuspäivä Hitsattujen rakenteiden lujuustarkastelu Tatu Westerholm Hitsaustekniikkaa suunnittelijoille koulutuspäivä 27.9.2005 Hitsattujen rakenteiden lujuustarkastelu Tatu Westerholm HITSAUKSEN KÄYTTÖALOJA Kehärakenteet: Ristikot, Säiliöt, Paineastiat, Koneenrungot,

Lisätiedot

NDT-TUTKINNOT Standardit, level-3 tutkinnot

NDT-TUTKINNOT Standardit, level-3 tutkinnot 1(11) NDT LEVEL 3 PÄTEVYYSTUTKINNOISSA KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT Kaikkiin menetelmiin yhteiset standardit ASME ASME SECTION V 2015 - NONDESTRUCTIVE EXAMINATION PAINELAITE PED 2014/68/EU Painelaitedirektiivi

Lisätiedot

A.7 Hitsauksen suoritus (2)

A.7 Hitsauksen suoritus (2) Hitsauksen teoriaopetus A7 Hitsauksen suorittaminen 1 A.7 Hitsauksen suoritus (2) A.7.1 Hitsausparametrien tarkistus Tärkeätä on, että hitsauslaitteisto antaa oikeat arvot (kelpuutus), kun hitsataan WPS:n

Lisätiedot

Mika Haataja PUOMIHITSAUKSEN LAADUNVARMISTUSMENETELMÄT

Mika Haataja PUOMIHITSAUKSEN LAADUNVARMISTUSMENETELMÄT Mika Haataja PUOMIHITSAUKSEN LAADUNVARMISTUSMENETELMÄT PUOMIHITSAUKSEN LAADUNVARMISTUSMENETELMÄT Mika Haataja Opinnäytetyö Kevät 2012 Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Hitsaustyön dokumentointi ja jäljitettävyys

Hitsaustyön dokumentointi ja jäljitettävyys Hitsaustyön dokumentointi ja jäljitettävyys Welding coordinator, Quality engineer Vaatimukset jäljitettävyydelle ja sen tasolle voivat tulla useasta eri lähteestä: EN 1090-2 (teräsrakenteita koskevat tekniset

Lisätiedot

Hitsauksen laadunhallintaan liittyvät standardit ja hitsauksen koordinointi. Janne Hämäläinen, EWE 13.12.2005

Hitsauksen laadunhallintaan liittyvät standardit ja hitsauksen koordinointi. Janne Hämäläinen, EWE 13.12.2005 Hitsauksen laadunhallintaan liittyvät standardit ja hitsauksen koordinointi Janne Hämäläinen, EWE 13.12.2005 TURVALLISUUS KÄYTTÖVARMUUS TUOTTAVUUS YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS POLARTEST Oy Vakituinen henkilöstö:

Lisätiedot

Valujen raaka-ainestandardit - Valurauta

Valujen raaka-ainestandardit - Valurauta Valujen raaka-ainestandardit - Valurauta Valunhankinta-koulutus 15.-16.3.2007 Marko Riihinen Metso Foundries Jyväskylä Oy Valurauta / rautavalun valumateriaali - rakkaalla lapsella on monta nimeä Suomugrafiittivalurauta

Lisätiedot

Ohje 1 (6)

Ohje 1 (6) Ohje 1 (6) 15.10.2018 PAINELAITTEIDEN KORJAUS- JA MUUTOSTYÖT Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 2 2 SOVELLETTAVAT SÄÄDÖKSET... 2 3 TARKASTUSLAITOKSET... 2 4 KORJAUS- JA MUUTOSTYÖN SUUNNITTELU JA HANKINTA...

Lisätiedot

Perusteet valukomponentin laatutason määrittelylle ja laatustandardit

Perusteet valukomponentin laatutason määrittelylle ja laatustandardit Perusteet valukomponentin laatutason määrittelylle ja laatustandardit Valukomponentin laatutason määrittely seminaari 8.11.2012 Prof. Juhani Orkas Aalto-yliopisto, Insinööritieteiden korkeakoulu, Koneenrakennustekniikan

Lisätiedot

NON DESTRUCTIVE TESTING: NDT-TARKASTAJAN AMMATTI JA REKRYTOINTI

NON DESTRUCTIVE TESTING: NDT-TARKASTAJAN AMMATTI JA REKRYTOINTI Opinnäytetyö (AMK) Kone- ja tuotantotekniikka Laiva- ja venetekniikka 2011 Marko Suominen NON DESTRUCTIVE TESTING: NDT-TARKASTAJAN AMMATTI JA REKRYTOINTI NDT- tarkastajien rekrytointimateriaali OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

Oppilaitos, standardit ja teollisuus

Oppilaitos, standardit ja teollisuus Tampereen ammattikorkeakoulu Ammatillinen opettajakorkeakoulu Kauhanen Jyrki Suominen Jari Kehittämishanke Oppilaitos, standardit ja teollisuus Opetussuunnitelman, opettajien, standardien sekä hitsattavien

Lisätiedot

Betonielementtien työmaahitsaukset

Betonielementtien työmaahitsaukset Betonielementtien työmaahitsaukset Arto Suikka, diplomi-insinööri arto.suikka@fonet.fi Uusien eurooppalaisten terässtandardien voimaantulo 1.7.2014 alkaen toi myös hitsauksiin muutoksia. Tärkein standardi

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-2 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-2 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-2 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 1.6.2010 Kansallinen liite (LVM), 1.6.2010 1/9 Alkusanat KANSALLINEN LIITE (LVM) STANDARDIIN SFS-EN

Lisätiedot

Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia.

Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia. B.5 Hitsausvirheet 1 B.5.1 Hitsausvirheiden syyt Perusaine Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia. Tavallisimmat syyt kuumahalkeamien syntymiseen

Lisätiedot

TERÄKSEN KÄYTTÄYTYMINEN ÄÄRIOLOSUHTEISSA.

TERÄKSEN KÄYTTÄYTYMINEN ÄÄRIOLOSUHTEISSA. 1 SAVONIA-AMK TEKNIIKKA/ KUOPIO HitSavonia- projekti Seppo Vartiainen Esitelmä paineastiat / hitsausseminaarissa 1.11.05 TERÄKSEN KÄYTTÄYTYMINEN ÄÄRIOLOSUHTEISSA. Kylmät olosuhteet. Teräksen transitiokäyttäytyminen.

Lisätiedot

TYÖOHJE MÄNNÄN MAGNEETTIJAUHETARKASTUKSELLE TASON 1 TARKASTAJALLE

TYÖOHJE MÄNNÄN MAGNEETTIJAUHETARKASTUKSELLE TASON 1 TARKASTAJALLE TYÖOHJE MT001 rev 1 Laatinut: Markku Pasonen 23.9.2016 Hyväksynyt: Ilpo Virtanen 1(2) TYÖOHJE MÄNNÄN MAGNEETTIJAUHETARKASTUKSELLE TASON 1 TARKASTAJALLE 1. TARKASTETTAVA KOHDE JA LAAJUUS Tämä ohje on laadittu

Lisätiedot

Säde-, hybridi- ja kitkahitsauksen laatukysymykset

Säde-, hybridi- ja kitkahitsauksen laatukysymykset Säde-, hybridi- ja kitkahitsauksen laatukysymykset Hitsauksen laatu päivät Turku, 31.10 1.11.2018 Mika Sirén, VTT Oy 31.10.2018 VTT beyond the obvious 1 Sisältö 1. Kaari- ja sädehitsaus, laserhybridihitsaus

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Lnk enne vira sto 24 2012 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012

Lisätiedot

Tarkastusmenetelmät. ValuAtlas Suunnittelijan perusopas Seija Meskanen, Tuula Höök

Tarkastusmenetelmät. ValuAtlas Suunnittelijan perusopas Seija Meskanen, Tuula Höök Tarkastusmenetelmät Tuula Höök, Tampereen teknillinen yliopisto Seija Meskanen, Teknillinen korkeakoulu Valimossa tarkastetaan valukappaleet niiltä osin kuin asiakas on tilauksen yhteydessä esittänyt vaatimuksia.

Lisätiedot

Ydinjätekapselin deformaatiomekanismit Projektin johtaja: Hannu Hänninen Tutkijat: Kati Savolainen ja Tapio Saukkonen

Ydinjätekapselin deformaatiomekanismit Projektin johtaja: Hannu Hänninen Tutkijat: Kati Savolainen ja Tapio Saukkonen Ydinjätekapselin deformaatiomekanismit Projektin johtaja: Hannu Hänninen Tutkijat: Kati Savolainen ja Tapio Saukkonen Projektin tavoite Selvittää mikroskooppinen ja makroskooppinen plastinen deformaatio

Lisätiedot

Hitsien laatu ja. Hitsausuutisissa julkaistut artikkelit, osat 1 5. Juha Lukkari OY ESAB

Hitsien laatu ja. Hitsausuutisissa julkaistut artikkelit, osat 1 5. Juha Lukkari OY ESAB Hitsien laatu ja hitsausvirheet Hitsausuutisissa julkaistut artikkelit, osat 1 5 Juha Lukkari OY ESAB Julkaisija: OY ESAB, Ruosilantie 18, 00390 Helsinki, puh. (09) 547 761, faksi (09) 547 7771, www.esab.fi

Lisätiedot

EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet. Hitsauskoordinoijan ohjekirja. Innover. Innovator Network Oy innover@ innover.fi

EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet. Hitsauskoordinoijan ohjekirja. Innover. Innovator Network Oy innover@ innover.fi EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet Hitsauskoordinoijan ohjekirja innover@ innover.fi Innover Alkusanat Tämän dokumenttikokoelman tarkoitus on opastaa yritystäsi CE- merkintäprojektissa laatimamme FPC järjestelmän

Lisätiedot

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa.

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa. 1 (5) Yleistä Muovimuotteihin kohdistuu yhä suurempia vaati muksia. Niinpä muotteihin käytettyjen terästen on samanaikaisesti oltava sitkeitä, korroosionkestäviä ja suureltakin poikkileikkaukselta tasaisesti

Lisätiedot

HTM. HT-teräspaalujen hitsausohjeet HT-TERÄSPAALUT. ver. 12/2015 HTM. Standardin SFS EN ja ohjeen RIL 254 PO-2011 mukaisesti

HTM. HT-teräspaalujen hitsausohjeet HT-TERÄSPAALUT.  ver. 12/2015 HTM. Standardin SFS EN ja ohjeen RIL 254 PO-2011 mukaisesti HTM HT-TERÄSPAALUT www.htmyhtiot.fi HT-teräspaalujen hitsausohjeet Standardin SFS EN 1090-2 ja ohjeen RIL 254 PO-2011 mukaisesti ver. 12/2015 HTM Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Hitsaussuunnitelma... 3 2.1

Lisätiedot

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ. Suunnittelun merkitys tuotantokustannuksiin hitsauksessa

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ. Suunnittelun merkitys tuotantokustannuksiin hitsauksessa Engineering and Technical Services since 1973 LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ Suunnittelun merkitys tuotantokustannuksiin hitsauksessa Dipl. Ins. Juha Kemppi CTS Engtec Oy 9.4.2008 CTS Engtec Oy Kaikukatu

Lisätiedot

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille www.polarputki.fi 2 3 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa valmistelemalla hitsausrailon, asemoimalla ja silloittamalla koekappaleet,

Lisätiedot

TRY edistää ja kehittää teräksen ja muiden metallien käyttöä rakennusteollisuudessa. Teräsrakenneyhdistys ry

TRY edistää ja kehittää teräksen ja muiden metallien käyttöä rakennusteollisuudessa. Teräsrakenneyhdistys ry TRY edistää ja kehittää teräksen ja muiden metallien käyttöä rakennusteollisuudessa 1 Toteutusstandardien käyttöönotto Kantavat teräsrakenteet Standardi SFS EN 1090 osat 1 ja 2 2 SFS EN 1090-1+AC1: (harmonisoitu

Lisätiedot

KUPARISAUVOJEN KOVUUS-, VETO-, JA VÄSYTYSKOKEET ANU VÄISÄNEN, JARMO MÄKIKANGAS, MARKKU KESKITALO, JARI OJALA

KUPARISAUVOJEN KOVUUS-, VETO-, JA VÄSYTYSKOKEET ANU VÄISÄNEN, JARMO MÄKIKANGAS, MARKKU KESKITALO, JARI OJALA KUPARISAUVOJEN KOVUUS-, VETO-, JA VÄSYTYSKOKEET 18.12.2008 ANU VÄISÄNEN, JARMO MÄKIKANGAS, MARKKU KESKITALO, JARI OJALA 1 Johdanto Muovauksen vaikutuksesta metallien lujuus usein kasvaa ja venymä pienenee.

Lisätiedot

BK10A3500 Materiaalitekniikka

BK10A3500 Materiaalitekniikka BK10A3500 Materiaalitekniikka Raimo Suoranta I periodi h. 1215 F Timo Kärki II periodi Materiaalit muokkaavat ihmiskunnan kehitystä Ihmisen selviytyminen on materiaalien kehittymisen ansiota? Kivikausi

Lisätiedot

PAINELAITE- STANDARDIT 2006

PAINELAITE- STANDARDIT 2006 PAINELAITE- STANDARDIT 2006 Painelaitedirektiivi on tarkoitettu helpottamaan painelaitteiden markkinoille saattamista ja yhdenmukaistamaan EU:n lainsäädäntöä. Painelaitedirektiivi 97/23 EY (Pressure Equipment

Lisätiedot

Souru Oy, Kahitie Nurmijärvi

Souru Oy, Kahitie Nurmijärvi Souru Petteri, IWE/IWI-C Vuodesta 2009 (>70 asiakasta) Hitsauksen koordinointipalvelut Hitsausohjeet (WPS) ja menetelmäkokeet (WPQR) SFS-EN ISO 1090, SFS-EN ISO 3834, SFS-EN 15085 Valmistuksen valvonta

Lisätiedot

Takasin sisällysluetteloon

Takasin sisällysluetteloon Tässä esitteessä on taulukot eri materiaalien ominaisuuksista. Taulukoiden arvot ovat suunta-antavia. Tiedot on kerätty monista eri lähteistä, joissa on käytetty eri testausmenetelmiä, joten arvot eivät

Lisätiedot

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu vakioteräsosat RakMK:n mukainen suunnittelu vakioteräsosat 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5 3.4 Laadunvalvonta...5

Lisätiedot

3. SUUNNITTELUPERUSTEET

3. SUUNNITTELUPERUSTEET 3. SUUNNITTELUPERUSTEET 3.1 MATERIAALIT Rakenneterästen myötörajan f y ja vetomurtolujuuden f u arvot valitaan seuraavasti: a) käytetään suoraan tuotestandardin arvoja f y = R eh ja f u = R m b) tai käytetään

Lisätiedot

Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet. 1 Yleistä 3. 2 Luvanhaltijan velvoitteet 3. 3 Valmistajalle asetetut vaatimukset 4

Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet. 1 Yleistä 3. 2 Luvanhaltijan velvoitteet 3. 3 Valmistajalle asetetut vaatimukset 4 OHJE 4.10.1999 YVL 1.14 Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet Valmistuksen valvonta 1 Yleistä 3 2 Luvanhaltijan velvoitteet 3 3 Valmistajalle asetetut vaatimukset 4 3.1 Yleistä 4 3.2 Rakenneaineet

Lisätiedot

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)! LUT-Kone Timo Björk BK80A2202 Teräsrakenteet I: 17.12.2015 Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Lisätiedot

Hitsauksen standardit

Hitsauksen standardit Hitsauksen standardit Juha Kauppila Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys ry. 17.3.2016/JKa 1 Hitsauksen Standardit» Mikä on standardi» Standardin laadinta» Eri tasot» Kansallinen taso» Miksi hitsaus standardisoitu»

Lisätiedot

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5) Yleistä Uddeholm Unimax on kromi/molybdeeni/vanadiini - seosteinen muovimuottiteräs, jonka ominaisuuksia ovat: erinomainen sitkeys kaikissa suunnissa hyvä kulumiskestävyys hyvä mitanpitävyys lämpökäsittelyssä

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari

LAPPEENRANNAN TEKNILINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari STANDARDIN SFS-EN 1090 VAATIMUKSET HITSAUSTUOTANTOON CE- MERKINNÄN SAAMISEKSI REQUIREMENTS OF STANDARD

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08052-12. Betonin halkeamien injektointiaineiden,

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08052-12. Betonin halkeamien injektointiaineiden, Betonin halkeamien injektointiaineiden, imeytysaineiden ja sulkuaineiden SILKO-koeohjelma 2013 Luottamuksellisuus: Julkinen 2 (10) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Injektointiaineet... 3 3 Imeytysaineet...

Lisätiedot

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET www.polarputki.fi Polarputken valikoimaan kuuluvat myös ruostumattomat ja haponkestävät tuotteet. Varastoimme saumattomia ja hitsattuja putkia, putkenosia sekä muototeräksiä.

Lisätiedot

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY INSPECTA OY

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY INSPECTA OY T011/M21/2015 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(9) AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY INSPECTA OY Tunnus Code Laboratorio Laboratory Osoite Address Puh./fax/e-mail/www Tel./fax/e-mail/www

Lisätiedot

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY INSPECTA OY

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY INSPECTA OY T011/A22/2017 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(9) AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY INSPECTA OY Tunnus Code Laboratorio Laboratory Osoite Address www www T011 Inspecta Oy

Lisätiedot

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 1 SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 2 FERRIITTINEN EN 1.4521 RUOSTUMATON TERÄS -Titaanistabiloitu -Haponkestävä 3 LASERHITSAUS -Pieni lämmöntuonti ei

Lisätiedot

RR- ja RD-paalut Hitsien esilämmitys ja jäähdytysajat

RR- ja RD-paalut Hitsien esilämmitys ja jäähdytysajat Liite 5 RR - ja RD -paalut Suunnittelu- ja asennusohjeet RR- ja RD-paalut Hitsien esilämmitys ja jäähdytysajat 6/19 SISÄLTÖ Yleistä... 2... 2 Taulukot ja kuvaajat esilämmityksen määrittämiseksi... 3 Hitsien

Lisätiedot

sulkuaineiden SILKO-koeohjelma 2015-v4

sulkuaineiden SILKO-koeohjelma 2015-v4 TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-02113-15 Betonin halkeamien injektointiaineiden, imeytysaineiden ja sulkuaineiden SILKO-koeohjelma 2015-v4 Kirjoittajat: Liisa Salparanta Luottamuksellisuus: Julkinen 2 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY INSPECTA OY

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY INSPECTA OY T011/M24/2019 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(8) AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY INSPECTA OY Tunnus Code Laboratorio Laboratory Osoite Address www www T011 Inspecta Oy

Lisätiedot

P U T K I PA L K I T H O L L OW SECTIONS

P U T K I PA L K I T H O L L OW SECTIONS NELIÖN MUOTOISET MITTAMERKINNÄT M = Paino W p = Plastinen taivutusvastus Poikkileikkausarvot on laskettu käyt- A = Poikkileikkauksen pinta-ala i = Jäyhyyssäde täen nimellismittoja H, B ja T sekä Au = Ulkopinta-ala

Lisätiedot

Robottihitsaus ja lujat

Robottihitsaus ja lujat 1 Author / Subject Robottihitsaus ja lujat teräkset metsäkoneissa Heikki Selkälä Tuotannonkehityspäällikkö Ponsse Oyj 2 Sisältö Ponsse Hitsaustuotanto Hitsattavat lujat teräkset Hitsauslisäaineet ja laitteet

Lisätiedot

EN 1090 kokemuksia kentältä

EN 1090 kokemuksia kentältä EN 1090 kokemuksia kentältä Mitä kaikkea vaatii? (vaatinut ) Tuotannolle (työohjeita) Toimihenkilöille (lomakkeita) Yritykselle (uusi toimintatapa) Paljonko tähän kaikkeen menee aikaa? Mitä siis konepajoissa

Lisätiedot

Maalikerrokset ja niiden ominaisuudet. Pienin sis. pokkaussäde

Maalikerrokset ja niiden ominaisuudet. Pienin sis. pokkaussäde Sida 1/6 TAULUKKO 1 Maalikerrokset ja niiden ominaisuudet Sisäkäyttö/ Ulkokäyttö I/O Nim. paksuus µm Kiilto yksikköä Pienin sis. pokkaussäde 1 mm Vähimmäislämpöt. kaavauksessa C Iskunlujuus J Kynän kovuus

Lisätiedot

Talonrakennustyömaan hitsauksien valvonnan kehitys

Talonrakennustyömaan hitsauksien valvonnan kehitys Mikko Paju Talonrakennustyömaan hitsauksien valvonnan kehitys Metropolia Ammattikorkeakoulu Rakennusmestari (AMK) Rakennusalan työnjohto Mestarityö 16.10.2014 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika

Lisätiedot

Liite 1. Rakenteiden murtumismekanismin, rakenteissa käytettyjen materiaalien ja rakenteiden hitsausliitosten laadun selvitys

Liite 1. Rakenteiden murtumismekanismin, rakenteissa käytettyjen materiaalien ja rakenteiden hitsausliitosten laadun selvitys TUTKIMUSSELOSTUS nro TUO74-033240 7.11.2003 Liite 1 Rakenteiden murtumismekanismin, rakenteissa käytettyjen materiaalien ja rakenteiden hitsausliitosten laadun selvitys Tilaaja: Onnettomuustutkintakeskus,

Lisätiedot

Betonielementtirakentamisen työmaahitsausohje BETONIELEMENTTIRAKENTAMISEN TYÖMAAHITSAUSOHJE. Betoniteollisuus ry

Betonielementtirakentamisen työmaahitsausohje BETONIELEMENTTIRAKENTAMISEN TYÖMAAHITSAUSOHJE. Betoniteollisuus ry Betonielementtirakentamisen työmaahitsausohje BETONIELEMENTTIRAKENTAMISEN TYÖMAAHITSAUSOHJE Betoniteollisuus ry Betonielementtirakentamisen työmaahitsausohje SISÄLLYS TOTEUTUSERITELMÄN HUOMIOON OTTAMINEN...

Lisätiedot