KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transkriptio

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 24.

3 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja täydennä se listassa olevilla sanoilla! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Voiko netissä käyttää ekohakua? (0) on paljon puhuttu siitä, kuinka paljon yksi Googlaus vie energiaa ja tuhoaa ympäristöä. Ruotsalaiset ovat kääntäneet asian toisin päin. (1) julkisuuteen tuotu hakukone Growyn lupaa lahjoittaa kaikki tekemänsä voitot ympäristönsuojeluun. Tukholmalaiset Kurdi Rad, 30, ja David Johansson, 28, saivat idean pari vuotta sitten. He ovat kauan miettineet (2), että hakukonealalla pyörii valtavasti rahaa, (3) monikaan ei edes tiedä. Ehkä sitä voisi käyttää ympäristön (4)? Halusimme antaa ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa taloudellisesti ympäristönsuojeluun tekemällä ilman rahaa jotakin, mitä he tekevät muutenkin päivittäin, sanoo Rad. Growyn on ensimmäinen (5). Sillä ei ole omaa hakutietokantaa, vaan sopimus Yahoon kanssa, jolta hakutulokset tulevat. Rahaa palvelu saa sponsoroiduista linkeistä (6) kuin alan suurin tekijä Google. Olemme uusi tekijä markkinoilla, mutta valtavan pidetty, Rad sanoo. Ainakin median lemmikiltä hakukone näyttää. Perustajat ovat päässeet kertomaan keksinnöstään lukuisiin ruotsalaislehtiin. Hakukoneella on (7). Rad ja Johansson tapasivat toisensa neljä vuotta sitten yrittäjäkeskuksessa Tukholmassa. Rad on työskennellyt vuosia projektinjohtajana sekä markkinoinnin että verkkoviestinnän parissa, Johansson on (8) ja ollut perustamassa useita alan yrityksiä. Rahaa Radin ja Johanssonin uusi yritys ei ole vielä jakanut kenellekään, mutta he toivovat pääsevänsä tähän vaiheeseen vuodenvaihteen jälkeen. Silloin Growynillä pitäisi heidän laskujensa mukaan olla päivässä käyttäjää. Growyn on jo valinnut kaksi ruotsalaista ikimetsiä suojelevaa (9), joita se tahtoo tukea. Toivomme, että voimme luovuttaa kuusinumeroisen summan erilaisiin ympäristöprojekteihin, Rad sanoo. Sivuston on tarkoitus myös kasvaa ympäristötietoutta jakavaksi portaaliksi. (Teksti Elina Venesmäki; lähde: A) toukokuussa B) ekohakukone C) viime aikoina D) hyväksi E) tuhansia käyttäjiä F) tietotekniikkainsinööri G) yritystä H) sitä I) samaan tapaan K) mistä C Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 24.

4 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraavat tekstit, jotka ovat pätkiä artikkeleista. Etsi sitten tekstin jälkeen olevasta listasta sopiva otsikko/nimi artikkeleille. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Nurmeksen käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin miehen, jonka koira puri ohikulkijaa sääreen kesäkuussa Nurmeksessa. Viisikymppinen mies oli sitonut koiransa pyörätelineeseen ruokakaupan eteen kaupassa käynnin ajaksi. Koira pääsi jostakin syystä irti ja puri ohi kulkenutta naista vasempaan sääreen. (Lähde: Helsingin Sanomat ) (10) Tämän vuoden kirjallisuuden valtionpalkinnon sai kirjailija Daniel Katz kirjasta Berberileijonan rakkaus ja muita tarinoita. Kirjassa on 26 faabelia eli eläinsatua, joissa taiteilijasatiiri kohdistuu ennen kaikkea kirjailijaan itseensä. (Lähde: (11) Espoon modernin taiteen museo EMMA järjestää ensi vuonna ensimmäisen EMMAPrize-kuvataidekilpailun. Kilpailu järjestetään kolmen vuoden välein, ja se edustaa kulloinkin eri taiteenlajia. EMMAPrize2010 on valokuvataidekilpailu. (Lähde: Helsingin Sanomat ) (12) Laukaassa Keski-Suomessa on ryöstetty pankin konttori. Puukolla aseistautunut ryöstäjä tuli pankkikonttoriin aamulla yhdeksän aikaan. Hän pakeni paikalta juosten. Poliisi pyytää yleisöä ilmoittamaan ryöstöön liittyvistä havainnoista hätäkeskukseen. Ryöstäjä on hoikka mies, jolla oli tekohetkellä yllään harmaa huppari. (Lähde: Helsingin Sanomat ) (13) Bambusta rakennettu talo romahti noin ihmisen päälle Nepalissa tiistai-iltana. Poliisin mukaan surmansa sai ainakin noin 20 ihmistä ja kymmenet loukkaantuivat. Kolmikerroksinen rakennus oli täynnä kristittyjä, jotka osallistuivat kaksipäiväiseen tapahtumaan Itä-Nepalissa. (Lähde: Helsingin Sanomat ) (14) Yksi loukkaantui vakavasti ja kolme lievemmin nokkakolarissa Mäntsälässä tiistai-iltana. Onnettomuus sattui Vanhalla Lahdentiellä puoli yhdeksän aikaan. Vakavasti loukkaantunut mies vietiin Töölön sairaalaan. Lähde: Helsingin Sanomat ) (15) Karhu on liikkunut Sodankylässä varuskunta-alueella. Peto havaittiin varuskunnan lenkkipolun lähellä maanantaina illalla. Alueella on tehty jälki- ja näköhavaintoja. Ihmisiä kehoitetaan tarkkaavaisuuteen ja varovaisuuteen, mikäli liikkuu alueella. (Lähde: Iltasanomat ) (16) Amerikkalaisturistille kävi huonosti Meksikossa. 20-vuotiaan amerikkalaismiehen kimppuun nimittäin hyökkäsi krokotiili, kun hän oli virtsaamassa laguunilla. Poliisin mukaan krokotiili raateli miestä niin, että hän sai vammoja jalkoihinsa ja niskaansa. Mies sai myös vamman päähänsä, kun krokotiili töytäisi hänet maahan. Cancunin alueella useimmille laguuneille on asetettu varoitusmerkkejä krokotiileistä. (Lähde: Iltasanomat ) (17) Aktiivisen liikunnan harrastamisen lisäksi on ajoittain tarpeen rentoutua ja hoitaa itseään erilaisin itsehoitomenetelmin. Tämän hetken kuumimpiin uutuuksiin hoitomenetelmien joukossa kuuluu ehdottomasti piikkimatto, joka tunnetaan myös fakiirimattona. (Lähde: Iltasanomat ) írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 24.

5 A) Uusi palkinto on perustettu B) Onnettomuudessa loukkaantui kolme, yksi vakavasti C) Koira puri naista kaupan edessä omistajalle sakot D) Puukolla uhannut mies ryösti pankin E) Varuskunta-alueella pitää olla varovainen F) Krokotiili hyökkäsi turistin kimppuun G) Vuoden 2009 kirjallisuuden valtionpalkinto on myönnetty H) Testissä rentouttava matto I) Talo romahti kristittyjen päälle C Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 24.

6 TEHTÄVÄ 3 Lue seuraava teksti. Päätä sitten, ovatko tekstin jälkeen olevat lauseet oikein vai väärin. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on totta eli oikein. Kirjoita taulukkoon V-kirjain, jos lause ei ole totta eli se on väärin. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Karkki syntyi lääkkeeksi Karkki on peräisin Tuhannen ja yhden yön valtakunnasta. Siellä 800-luvun arabiapteekkarit keittelivät siirappeja, hyytelöitä, kumimakeisia ja pastilleja. Sitten makeiset löysivät tiensä eurooppalaisten suihin, edistämään terveyttä. Rinta- tai oikeammin kandisokeri on Euroopan vanhin makeinen. Sitä on ollut saatavilla lähes yhtä kauan kuin sokeria eli noin 900-luvulta lähtien. Rintasokerilla lääkittiin lasten yskää. Niitä sai Suomen apteekeista 1960-luvulle asti. Ja monelle lääkkeelle kävi kuten rintasokerille: niistä tuli pelkkiä makeisia. Itse asiassa suklaata ja toffeeta lukuun ottamatta kaikki nykyiset karkit voi jäljittää apteekkiin. Meille tutut karkit syntyivät 800-luvun arabiapteekkarien laboratorioissa. Keskiajalla sokeria pidettiin terveysruokana. Sen uskottiin lämmittävän vatsaa ja parantavan ruoansulatusta. Makeiset eivät kuitenkaan olleet arabien keksintö. Varhaisimmat sokeria käsittelevät tekstit ovat Intiasta. Se on karkkien kehto, jossa sokeri oli käytössä mahdollisesti jo 500 eaa. Myös sana sokeri on peräisin Intiasta, sanskritin sanasta sarkara, joka alun perin tarkoitti soraa. Euroopassa Venetsiasta tuli sokerin portti. Suomeen sokeria saatiin odottaa vuosisatoja. Suurempia määriä sokeria Suomeen saapui vasta 1500-luvulla. Tavalliset suomalaiset kuitenkin napostelivat kuivattuja marjoja ja purupihkaa, kunnes sokerin saatavuus 1750-luvulla parani. Turkuun perustettiin silloin Suomen ensimmäinen sokerinpuhdistamo. Turun tehtaassa valmistettiin myös rintasokeria, joka pitkään oli monelle ainoa makeinen. Kodeissa sokeria käytettiin lähinnä kahvin makeuttamiseen, leivontaan ja hillojen valmistukseen. Nykyään tarjolla on terveysvaikutteisia purukumeja, vitaminoituja karkkeja, yskänpastilleja ja hengityksenraikastajia. Monet nauttivat päivittäin palan tummaa suklaata, lääkkeeksi. (Teksti: Eeva Mäkelä; lähde: (0) Karkkia käytettiin alunperin lääkkeenä. (18) Ensimmäiset karkit tehtiin Intiassa. (19) Sana sokeri on arabian kielinen sana. (20) Eurooppaan sokeri tuli Italian kautta. (21) Suomessa karkeista on nautittu 900-luvulta lähtien. (22) Rintasokeria on kauan myyty Euroopan apteekeista yskänlääkkeenä. (23) Myös suklaata myytiin keskiajan apteekeissa. (24) Turun ensimmäinen sokeritehdas perustettiin 1700-luvulla. (25) Keskiajalla uskottiin, että sokerilla on parantava voima O Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 24.

7 TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava teksti ja täydennä se listassa olevilla sivulauseilla! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Antakaa koululaisten nukkua! Suomalaiset koululaiset menevät yöpuulle selvästi myöhemmin kuin sukupolvi sitten. Kun koulu kuitenkin alkaa yhtä aikaisin kuin ennen, (0). Väsyneenä oppimisesta ei tietysti tule mitään. Tämän vahvistavat tutkimukset, mutta aamun ensimmäisen tunnin opettajat tietävät sen ehkä muutenkin. Kaikki ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, (26) mutta kummasta päästä sitä pitäisi pidentää? Olisi loogista ajatella, että kun ongelman on aiheuttanut iltakukkuminen, ratkaisu olisi, (27). Televisio, tietokone ja konsolipelit pois teinien makuuhuoneista ja kotiintuloajat kunniaan. Voi tosin olla vaikeaa saada nuoret varhaisempaan sänkyynmenoon, (28). Televisiosta tulee sarjoja myöhemmin kuin ennen, (29). Kaupatkin ovat auki yhä vapaammin. Entä jos kokeiltaisiin toista lähestymistapaa. Siirretään koulujen alkamista myöhempään ajankohtaan, (30). Silloin koulupäivä päättyisi kuitenkin myöhemmin. Aktiivisilla oppilailla tulisi harrastuksiin kiire. Unitutkija Markku Partinen kannattaa koulujen alkamisajankohdan myöhäistämistä, ainakin kokeiluna. Yhdysvalloissa Minnesotassa on useissa koulupiireissä kokeiltu koulun alkamisajan myöhäistämistä. Esimerkiksi Minneapolisissa yläkoululaiset saivat mennä kouluun 8.40 aiemman 7.20:n sijaan. Opiskelijat valittivat vähemmän masennuksesta, opettajat kertoivat oppilaiden olevan vastaanottavaisempia opetukselle, ja vanhempien mukaan heidän lapsensa olivat tasapainoisempia kotona. Miksi siis enää odottaa? Eikö myöhempää koulun alkua kannattaisi kokeilla Suomessakin? (Teksti: Marko Hamilo; lähde: A) ja ravintolat sulkeutuvat myöhään B) että koululaiset tarvitsevat pitemmän yöunen C) kun koko yhteiskunta on pidentänyt iltaa D) jotta lapset ja nuoret voisivat aamulla nukkua hieman pitempään E) lapset eivät ehdi nukkua tarpeeksi F) että he menevät aikaisemmin nukkumaan E Max. Elért 5 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 24.

8 maximális pontszám 1. feladat 9 I. Olvasott szöveg értése 2 feladat 8 3. feladat 8 4. feladat 5 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 24.

9 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

10 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 24.

11 TEHTÄVÄ 1 Pane sulkeissa annetut sanat oikeaan muotoon. Ota huomioon rektiot! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Hei Lili, Terveisiä (0) Suomesta (Suomi)! Kiitos (1) (joulukortti). Se on ihanan tunnelmallinen. Me odotamme vielä jännityksellä, tuleeko valkea joulu vai ei. Tällä hetkellä Järvenpäässä maa on juuri ja juuri valkoinen, mutta äskettäin alkoi sataa lunta. Toivomme vain, että se ei muutu huomiseen mennessä (2) (vesi). Tiedät varmaan, että (3) (suomalaiset) on tärkeää, että jouluna maisema on kauniin luminen ja huurteinen. Olen muuttanut uuteen asuntoon noin (4) (kuukausi) sitten. Se Kulmakadun talo myytiin kesällä ja asuin vuokra-asunnossa vajaan puoli vuotta. Nyt ostin oman asunnon itselleni aivan kaupungin (5) (keskusta). Asunnossani on kolme (6) (huone), keittiö ja oma sauna. Olohuoneen ikkunat ja iso parveke on länteen päin, eli ilta-aurinkoon, mikä on minulle tärkeää. Viihdyn oikein hyvin, kunhan vielä saan sisustettua sen kunnolla. Kun tulet seuraavan kerran Suomeen, niin tulet katsomaan. (7) (Riitta) tuli jo viestiä ja ilmoittautumislomake ensi kesän kielileiristä. Oletko sinä tulossa sinne? Toivottavasti ainakin jossakin tapaamme. Oikein kaunista ja lämminhenkistä joulua sinulle ja perheellesi ja kaikkea hyvää uudelle vuodelle. Terveisin Tuula (Lähde: yksityiskirje) Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 24.

12 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Dinosauruksilla (0) höyhenet Kiinassa tehty fossiililöytö vahvistaa, että ensimmäiset höyhenet olivat dinosauruksilla eivätkä linnuilla. Löydöt antavat lisää tietoa lintujen (8)... Poikkeuksellisen hyvin säilyneet fossiilit ovat yli 150 miljoonaa vuotta vanhoja. Ne ovat myös kiistämättä (9)... kuin Saksasta löydetty Archaeopteryx, joka (10)... tähän mennessä vanhin tunnettu lintufossiili. Höyheniä on nähtävissä ympäri luurankoa, kuvaa professori Xu Xing Pekingin tiedeakatemiasta. Professori Xu kollegoineen päättelee löytöjen olevan lopullinen todiste sille, että dinosaurukset olivat lintujen (11)... Uusimmat fossiililöydöt ovat noin kymmenkunta miljoonaa vuotta (12)... vanhempia. (Lähde: (0) A) vanhimpat B) vanhimpi C) vanhin D) vanhimmat (8) A) kehityksestä B) kehityksistä C) kehitystä D) kehitysestä (9) A) vanhemmat B) vanhimpia C) vanhimmat D) vanhempia (10) A) oli B) oli ollut C) on ollut D) on (11) A) esi-isät B) esi-isiä C) esi-isejä D) esi-isä (12) A) saksalaista lintufossiilia B) saksalaista lintufossiilea C) saksalaisesta lintufossiilista D) saksalaiselta lintufossiililta D Max. Elért 5 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 24.

13 TEHTÄVÄ 3 Pane sulkeissa annetut verbit imperfektiin. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Jääkarhu Knut (0) ujosteli (ujostella) ensitreffeillään Jääkarhut Knut ja Gianna (13) (tavata) Knutin aitauksessa Berliinin eläintarhassa tänään. Julkkisjääkarhu Knutin ensitreffit (14) (lähteä) tiistaina liikkeelle väärällä tassulla. Knutin uusi tyttöystävä, naarasjääkarhu Gianna (15) (iskeä) Knutiin treffien aluksi tassulla päin näköä. Berliinin eläintarhan työntekijöiden mukaan Knut kuitenkin (16) (kestää) iskun "kuin mies" ja näytti alkujärkytyksen jälkeen tulevan hyvin toimeen uuden morsiamensa kanssa. Knut ja Gianna (17) (kohdata) tiistaina ensi kertaa kahden. Hoitaja Heiner Klösin mukaan Knut oli hyvin yllättynyt nähdessään naaraskarhun aitauksessaan aamulla. "Kuten (18) kin (odottaa), Knut oli melko ujo", hoitaja Klös (19) (kertoa). Karhujen yhteistä aikaa aiotaan jatkossa vähitellen lisätä. Jälkikasvua pariskunnalle ei ole kuitenkaan luvassa vielä vähään aikaan, koska kumpikin on kolmevuotiaana vasta tulossa murrosikään. Emonsa hylkäämästä Knutista (20) (tulla) kansainvälinen julkimo vuonna Yli kahdeksan miljoonaa ihmistä on nähnyt sen Berliinin eläintarhassa. Tuoreen jääkarhuromanssin toivotaan tuovan tarhalle lisää vieraita. (Lähde: Helsingin Sanomat; ) Max. Elért 8 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 24.

14 TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava teksti ja täydennä se listassa olevilla sanoilla. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Joka neljäs kieltäytyy sikainfluenssarokotteesta, (0)... yhä enemmän tartuntoja on vahvistettu Tuoreesta kyselystä käy ilmi, (21)... sikainfluenssarokotteen haluaa yli 42 prosenttia vastaajista. Kuitenkin yli 28 prosenttia ei halua sitä. Kyselyyn vastasi lähes ihmistä Terve Media -sivustoilla. Kyselyn tuloksia voidaankin pitää suuren vastaajamäärän vuoksi varsin luotettavina. Lähes 30 prosenttia ei osannut vielä vastata kysymykseen. Lähes vastaajaa oli samoilla linjoilla kuin lääkäritkin, (22)... Terve Media aikaisemmin järjesti kyselyn samasta aiheesta. Lääkäreistä hieman noin 70 prosenttia aikoo ottaa rokotteen. Vain 15 prosenttia kertoi kieltäytyvänsä rokotteesta. Hieman alle joka viides lääkäri ei vielä osannut kertoa, aikooko mennä rokotettavaksi. Kyselyyn vastasi lähes 1000 suomalaislääkäriä. Sikainfluenssarokotusten tarpeellisuus on herättänyt suomalaisten keskuudessa epäluuloja ja -varmuutta, (23)... lääkärikyselyn tulosten perusteella syytä huoleen ei ole. Viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi rokotejärjestyksen, (24)... lokakuusta alkaen rokotetta ihmisille annetaan. Viranomaiset tulevat toteuttamaan suuren mittakaavan rokottamisen aloittamalla ensin riskiryhmistä ja laajentamalla sitten koko väestöön. Rokotejärjestyksessä ensimmäisenä tulevat terveydenhuollon ammattilaiset, toisena raskaana olevat naiset ja kolmantena sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat alle 64- vuotiaat henkilöt. Heidän jälkeensä rokotteen saavat 6 35-kuukauden ikäiset lapset, (25)... viidentenä 3 24-vuotiaat lapset, nuoret ja varusmiehet. Kuudenteen ryhmään kuuluvat 65 vuotta täyttäneet sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat. Suomeen on tilattu sikainfluenssarokote koko väestölle. Asiantuntijat ovat yksimielisiä riskiryhmien rokottamisen tarpeellisuudesta, mutta koko väestön rokottamista on pidetty jopa tarpeettomana. (Lähde: B A) joille B) vaikka C) että D) ja E) mutta F) jonka mukaan Max. Elért 5 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 24.

15 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 24.

16 maximális pontszám 1. feladat 7 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 5 3. feladat 8 4. feladat 5 FELADATPONT ÖSSZESEN 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 24.

17 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

18 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 24.

19 KÄÄNNÄ SIVUA! írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 24.

20 TEHTÄVÄ 1 Kuulet tekstin Pablo Picassosta. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Taiteilija syntyi... A) Ranskassa vuonna 1881 B) Espanjassa vuonna 1889 C) Espanjassa vuonna 1881 D) Pariisissa vuonna 1991 (1) Kun hän oli 14 vuotta vanha,... A) hän ei vielä osannut maalata. B) hän maalasi vain itselleen. C) hänellä oli jo näyttely. D) hän piirsi vain isälleen. (2) Pariisissa... A) hän maalasi vain sinisiä tauluja. B) hänellä oli monta kautta ja tyyliä. C) hän maalasi rikkaita ihmisiä. D) hän ei muuttunut. (3) Millaisilla tyyleillä Picasso maalasi? A) kubismi, renessanssi, klassismi, poptaide B) surrealismi, klassismi, poptaide, realismi C) kubismi, klassismi, surrealismi, poptaide D) romantiikka, realismi, klassismi, poptaide (4) Picasso oli kiinnostunut myös... A) teatterista. B) matkailusta. C) kielistä. D) musiikista. (5) Hän oli niin ahkera, että ehti tekemään... teosta. A) noin B) enemmän kuin C) 5000 D) noin írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 24.

21 (6) Hänellä... A) oli kaksi lasta ja neljä vaimoa. B) ei ollut perhettä. C) oli kaksi vaimoa ja neljä lasta. D) ei ollut lapsia. (7) Guernica-maalauksella hän halusi... A) vastustaa sotaa. B) vastustaa rauhaa. C) vastustaa pasifismia. D) vastustaa perheväkivaltaa. (8) Pablo Picasso kuoli... A) 91-vuotiaana vuonna B) 81-vuotiaana vuonna C) 99-vuotiaana vuonna D) 91-vuotiaana vuonna C Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 24.

22 TEHTÄVÄ 2 Kuulet Villen ja Marjatan keskustelun. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Täydennä taulukkoon Marjatan viikkojärjestys. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai sunnuntai matkatoimisto (0) matkatoimisto Lappia-talo, (9), puukkotehdas (10), (11), (kirkko, Lappiatalo) toimisto (13) (14) yksin yksin saksalaisen matkatoimiston johtajan kanssa (12) yksin Villen kanssa (15) Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 24.

23 TEHTÄVÄ 3 Kuulet eläinlääkäri Outi Lepistön haastattelun. Kuuntele se kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on oikein eli se on totta, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Outi Lepistö asuu ja työskentelee Tampereella. (16) Eläinlääkäri tekee monipuolisempaa työtä kuin tavallinen lääkäri. (17) Ei ole helppo sanoa, mikä eläintä vaivaa. (18) Outi Lepistö ei välitä ihmisten eikä ympäristön ongelmista. (19) Sairaalla eläimellä on huono ruokahalu. (20) Eläinlääkäri voi antaa neuvoja myös puhelimitse. (21) Outi Lepistö ei ole koskaan hoitanut villieläimiä. (22) Hänellä on seitsemän kotieläintä V Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 24.

24 maximális pontszám I. feladat 8 III. Hallott szöveg értése II. feladat 7 III. feladat 7 FELADATPONT ÖSSZESEN 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 24.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

26 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 24.

27 TEHTÄVÄ 1 Tarvitset Suomesta kirjan, joka kertoo Suomen taiteesta. Ensi kuussa suomalainen ystäväsi on tulossa Unkariin. Kirjoita hänelle sähköpostiviesti, jossa pyydät häntä tuomaan sinulle kirjan, jonka otsikko on Kuvien Suomi. Ota viestissäsi esille seuraavat asiat: o Kysy kuulumiset. o Kerro hänelle, mitä haluat. o Kirjoita myös siitä, miksi tarvitset kirjan. o Kirjoita hänelle, milloin ja miten aiot maksaa kirjasta. o Kiitä avusta ja pyydä häntä vastaamaan pian tähän viestiin. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 24.

28 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 24.

29 TEHTÄVÄ 2 Valitse jompikumpi seuraavasta kahdesta aiheesta! A) Lukioon, jota käyt, on tulossa suomalainen opiskelijaryhmä. Lukion rehtori on pyytänyt sinua toimimaan yhteyshenkilönä. Kirjoita sähköpostiviesti suomalaisen ryhmän johtajalle, Hanna Mäkiselle. Ota viestissäsi esille seuraavat asiat: o Kerro, kuka olet, miksi kirjoitat. o Kysy, milloin ryhmä saapuu Unkariin, montako heitä on? o Kerro ideoitasi siitä, miten voisit auttaa ryhmää, minkälaisia ohjelmia ryhmälle suosittelisit. o Kysy suomalaisten vaatimuksia ja pyyntöjä. o Hyvästele ystävällisesti. Kirjoita sanaa! B) Suomen suurlähetystö on julistanut kirjoituskilpailun nimellä Minun Suomeni. Osallistujien täytyy kirjoittaa essee siitä, millaiselta maalta Suomi heistä tuntuu. Päätät osallistua kilpailuun. Kirjoita essee. Muista ottaa siinä esille seuraavat asiat: o Kerro Suomen maasta, maisemista, kielestä, ihmisistä. o Oletko jo käynyt Suomessa? Milloin ja mistä syystä? o Mistä asioista pidät eniten Suomessa? Mistä et pidä? o Kerro omista kokemuksistasi. Kirjoita sanaa! írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 24.

30 Kirjoita tähän valitsemasi aiheen kirjain A tai B: írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 24.

31 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 24.

32 Feladat I. II. Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 I. feladat összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 II. feladat összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 24.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 22. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 25. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com 6. ÓRA IGEI CSOPORTOK 1. puhua-típusú igék: az ide tartozó igék infinitívusza -a/-ä, ragozáskor levágjuk az igéről,

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Kulttuurimatka suomalaiseen kotiin

Kulttuurimatka suomalaiseen kotiin Kulttuurimatka suomalaiseen kotiin Case: Cosy Finland Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring, 8.4.2011 Mistä kaikki alkoi? Kirsti Sergejeff pääsi Gambian matkallaan vuonna 2002 tutustumaan

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

EU:n mallin mukainen ilmoitus oikeuksista rikoksesta epäillyille ja syytteeseen asetetuille rikosoikeudenkäynneissä

EU:n mallin mukainen ilmoitus oikeuksista rikoksesta epäillyille ja syytteeseen asetetuille rikosoikeudenkäynneissä Suomi EU:n mallin mukainen ilmoitus oikeuksista rikoksesta epäillyille ja syytteeseen asetetuille rikosoikeudenkäynneissä Sinulla on oikeus säilyttää itselläsi tämä ilmoitus oikeuksistasi pidätyksesi ajan.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

1. Tehtäväsarja. Keskustele kokeen pitäjän kanssa hänen ehdottamastaan aiheesta!

1. Tehtäväsarja. Keskustele kokeen pitäjän kanssa hänen ehdottamastaan aiheesta! 1. tétel 1/2. oldal 1. Tehtäväsarja Suullinen koe koostuu kolmesta arvioitavasta osasta. Tehtävissä 2 ja 3 kokeen suorittajalla on noin puoli minuuttia aikaa tehtävien miettimiseen. Koe alkaa johdattelevalla

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta.

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta. Osastollamme tehdään paljon erilaisia tutkimuksia. Lääkärin pyynnöstä haluamme ottaa sinusta EEG- eli aivosähkötutkimuksen, joka tutkii aivojen toimintaa. Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta

Lisätiedot