KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transkriptio

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 23.

3 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja täydennä se listassa olevilla sanoilla! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Suomalaisia pidetään (0) Pari vuotta (1) eri maissa tutkittiin, kuinka kohteliaita ihmiset ovat. Tutkijat tarkkailivat esimerkiksi sitä, pitävätkö ihmiset toisilleen ovea auki tai kiittävätkö (2) asiakasta. Tämän tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät ole kovin kohteliaita. Muun muassa ruotsalaiset, sveitsiläiset ja saksalaiset olivat kohteliaampia. (3) kohteliaimmat ihmiset asuvat tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa New Yorkissa. Tutkimuksen tulos ei ole (4) suomalaisille. Aika usein puhutaan siitä, että suomalaiset eivät ole kohteliaita tai avuliaita. Ei se pidä paikkaansa! Suomalaisten kohteliaisuus on vain kovin (5) kuin Kiinassa, sanoo Fang Tuurnala. Hän on syntynyt Etelä-Kiinassa, mutta asunut Suomessa jo kolmetoista vuotta. Hänen mielestään useimmat suomalaiset ovat ystävällisiä, mutta pidättyväisiä. Jos suomalainen ei tunne toista ihmistä, hän ei mene juttelemaan tämän kanssa. Joku voi ajatella, että se on epäkohteliasta. Mutta minä ajattelen, että se on vain suomalainen (6). Suomalaiset kohtelevat ystäviään mukavasti. He auttavat mielellään, jos heiltä pyydetään apua. Kiinalaisia pidetään yleensä hyvin kohteliaina ja (7). Kiinalainen ei yleensä sano vieraalle ihmiselle (8), mitä hän ajattelee. Mutta omalle ystävälleen tai sukulaiselleen hän voi olla hyvin suorasukainen, jopa töykeä. Julia Lattu muutti Länsi-Saksasta Suomeen yksitoista vuotta sitten. Hän tottui nopeasti suomalaisten tapoihin. Suomalaiset ovat (9) ja puhuvat vähemmän kuin saksalaiset. Se voi ehkä tuntua ulkomaalaiselta tylyltä. Joskus suomalaisten hiljaisuus harmittaa. Mutta siinä on se hyvä puoli, että suomalaiset puhuvat myös pahaa toisistaan vähemmän kuin monet muut. Saksalaiset ovat varmaankin huomaavaisempia kuin suomalaiset. Mutta siinäpä se onkin: he huomaavat myös muiden ihmisten virheet. (Lähde: Leealaura Leskelä. Selkouutiset ) A) tapa B) maailman C) erilaista D) suoraan E) epäkohteliaina F) sitten G) yllätys H) rauhallisempia I) ystävällisinä J) kaupanmyyjät E Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 23.

4 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraavat tekstit, jotka ovat pätkiä artikkeleista. Etsi sitten tekstin jälkeen olevasta listasta sopiva otsikko/nimi artikkeleille. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Satu Mäkelä-Nummela voitti maanantaina olympiakultaa. Hänen lajinsa on trapammunta, jossa ammutaan kiekkoja. Henri Häkkinen saavutti ilmakiväärin 60 laukauksen sarjassa pronssia varhain samana maanantaiaamuna. (Lähde: Selkouutiset ) (10) Masennus on yleinen sairaus sekä nuorilla että vanhoilla. Hiljattain on tapahtunut useita järkyttäviä kuolemantapauksia, joiden syynä saattaa olla ihmisten henkinen pahoinvointi. (Lähde: Selkouutiset ) (11) Metallimiehet aikoivat todistaa kappaleellaan Missä miehet ratsastaa, että suomen kielelläkin pärjää euroviisuissa. - Jos laulaisimme englanniksi, asioita pitäisi yksinkertaistaa, sanoo laulaja J. Ahola. (Lähde: Selkouutiset ) (12) Säännöllinen reittiliikenne alkoi uudelleen 9. huhtikuuta. Syksyllä yhtiö alkaa lentää myös viikonloppuisin. Viron pääkaupunkiin lennetään 12-paikkaisella italialaisella kopterilla. (Lähde: Selkouutiset ) (13) Ympäristön puhtauteen voi vaikuttaa lajittelemalla roskat. Biojätteisiin tarkoitetut ruuantähteet ja roskat kannattaa heittää niille tarkoitettuun bioastiaan. Siellä ne maatuvat, eikä metaania synny. (Lähde: Selkouutiset ) (14) Lumilautailijat suosivat tällä hetkellä erityisesti mummomaisia myssyjä. Mummonmyssyt ovat isoja, virkattuja tai virkatun näköisiä pipoja. (Lähde: Selkouutiset ) (15) Miljoonat kiinalaiset joutuivat jäämään koteihinsa tammikuun lopulla, kun maan itä- ja eteläosiin iski lumimyrsky ja kova pakkanen. Lumi on katkaissut teitä ja sähkölinjoja ja romahduttanut talojen kattoja. (Lähde: Selkouutiset ) (16) Maamme kunnista puuttuu yli 400 lääkäriä. Nykyisin lääkäripulasta kärsitään jo suurissakin kaupungeissa ja Etelä-Suomessa. Aiemmin lääkäripula vaivasi pienten ja syrjäisien kuntien terveyskeskuksia. (Lähde: Selkouutiset ) (17) Tarkasti ottaen elintarvikeliikkeitä on vähemmän kuin 100 vuoteen. Se johtuu siitä, että ruuan myynti keskittyy koko ajan enemmän valtaviin marketteihin. Ihmiset ostavat ruokaa entistä enemmän lähikaupan sijasta myös vaikkapa huoltoasemilta. (Lähde: Selkouutiset ) írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 23.

5 A) Ruokakaupat vähenevät B) Moni suomalainen voi huonosti C) Terveyskeskuslääkäriin ei pääse helposti D) Kiinassa kova talvi E) Helikopterilla pääsee taas Tallinnaan F) Suomelle yllätyskulta! G) Lajittele ruokajätteesi! H) Pipot ovat taas muodissa I) Teräsbetoni lähtee euroviisuihin F Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 23.

6 TEHTÄVÄ 3 Lue seuraava teksti. Päätä sitten, ovatko tekstin jälkeen olevat lauseet oikein vai väärin. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on totta eli oikein. Kirjoita taulukkoon V-kirjain, jos lause ei ole totta eli se on väärin. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Egypti on monipuolinen matkakohde Egypti tunnetaan pyramideista ja faaraoista. Egyptiin onkin matkustettu ennen kaikkea tutustumaan vuosituhansia vanhaan historiaan. Egyptiin ei tarvitse kuitenkaan mennä pelkästään historian vuoksi. Suomesta on viime vuosina järjestetty seuramatkoja Punaisen meren rannikolla olevaan Hurghadaan. Siellä on loisteliaat sukellusmahdollisuudet, sillä Punaisen meren kirkkaassa vedessä on hienoja kaloja ja koralleja. Korallit ovat kauniita meren pohjan muodostelmia. Luontonsa puolesta Egypti ei muuten tarjoa kovinkaan paljon nähtävää. Lähes koko maa on erämaata, pelkkää hiekkaa tai kuivaa vuoristoa. Ainoastaan Niili-joen laakso tekee poikkeuksen, se on ainoa vihreä alue koko maassa. Yleensä Egyptiin matkustetaan Suomesta syksystä kevääseen eli se on niin sanottu talvikohde. Kesällä Egypti on suomalaisille liian kuuma, mutta parin viime vuoden aikana on ollut mahdollista matkustaa maahan myös kesällä. Silloin pitää vain varautua siihen, että päiväsaikaan varjossa voi olla yli 40 asteen lämpötiloja. Meren rannalla lämpö on merituulen vuoksi siedettävää, mutta sisämaassa lämpötila voi nousta lähelle 50 astetta. Hurghada on vanhasta kalastajakylästä kehittynyt lomakohde. Hurghadassa ei ole nähtävyyksiä, mutta siellä on erinomaiset mahdollisuudet vesiurheiluun ja sukeltamiseen. Jos ei halua sukeltaa varsinaisilla sukelluslaitteilla, voi tyytyä snorklailemaan. Räpylöiden ja sukellusmaskin avulla voi snorklata aivan rantavedessäkin, sillä Hurghadassa voi koralleja ihailla jo aivan rannassa. Snorklaaminen kauempana merellä vaatii jonkin verran uimataitoa ja ennen kaikkea uskallusta. Jos Egyptissä haluaa nähdä pyramidit, silloin on tehtävä matka Kairoon, maan pääkaupunkiin. Siellä on myös hieno egyptiläinen museo, jossa on nähtävillä faaraoiden haudoista pelastettuja esineitä. Suurin osa haudoista on ryöstetty vuosituhansien aikana. Kuuluisan faaraon Tutankhamenin hauta on Luxorissa, jossa on muitakin faaraoiden kalliohautoja. Niissä pääsee käymään sisällä. Lisäksi Luxorissa on paljon muitakin Egyptin historiaan liittyviä paikkoja. Onkin sanottu, että Luxor on maailman suurin ulkoilmamuseo. (Lähde: Reijo Vaurula. Selkouutiset 2001/9) (0) Kairo on Egyptin pääkaupunki. (18) Pyramideja on Egyptissä kaikkialla. (19) Merivesi on hyvin puhdasta. (20) Hurghadassa on paljon nähtävyyksiä. (21) Suomalaiset matkustavat Egyptiin vain talvella. (22) Koko maa on kauniin vihreä. (23) Meren rannalla voi olla, vaikka siellä on kuuma. (24) Faaraoiden hautoja voi katsoa vain ulkoa. (25) Hurghada on vesiurheiluparatiisi O Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 23.

7 TEHTÄVÄ 4 Alla olevasta haastattelusta puuttuvat kysymykset. Etsi vastauksiin sopivat kysymykset. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Joulupukki: Kaikki on valmiina jouluna Tapasin Joulupukin hyvissä ajoin ennen joulua Napapiirin Pajakylässä. Reitti on jännittävä, sillä kammari sijaitsee jäisen ja äänekkään kävelymatkan päässä luolissa. Kuuluu kuorsausta. (0) Hyvä kysymys. Oikea koti on ja pysyy Korvatunturilla. Napapiirillä on tämä tapaamispaikka. (26) Erittäin mukavasti, puuhaa riitti. Keräsimme syksyn sadon, marjat ja sienet talteen. Luonnossa ja metsässä liikkuminen on tärkeää minulle. Se on aarrearkku, jonka avulla jaksan sitten kiireisen talven. (27) Kieltämättä joskus on sellainen olo, että onpa pienoinen hässäkkä. Siinä vaiheessa on hyvä ottaa mukavat nokoset. Se auttaa aina. Talvisin myös kuppi kuumaa kaakaota auttaa. Suosittelen. (28) Tämä on tarkkaan vaalittu salaisuus. Voin kuitenkin paljastaa vain teille, että en muista itsekään. (29) Lapset toivovat paljon nykyajan laitteita, kuten tietokonepelejä. Kaksi toivetta pitää pintansa vuodesta toiseen: leikkiautot ja nuket. Saan myös edelleen paljon oikeita, käsinkirjoitettuja kirjeitä. (30) Hyvän mielen hymyjä ja uudet villasukat. Toivotan kaikille rauhaisaa ja onnellista joulua. (Lähde: Selkouutiset ) A) Miten Joulupukin syksy sujui? B) Asuuko Joulupukki nyt sitten Napapiirillä vai Korvatunturilla? C) Mitä pukki toivoo lahjaksi? D) Kuinka vanha Joulupukki on? E) Rasittuuko pukki ikinä kiireessä? F) Mitkä ovat lasten lahjasuosikit? B Max. Elért 5 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 23.

8 maximális pontszám 1. feladat 9 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat 8 3. feladat 8 4. feladat 5 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 23.

9 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

10 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 23.

11 TEHTÄVÄ 1 Pane sulkeissa annetut verbit oikeaan muotoon. Ota huomioon tempukset ja modukset! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Shakkiautomaatti Turkkilainen (0) oli (olla) shakkia pelaava kone 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alkupuolella. Useat omistajat (1) (kuljettaa) Turkkilaista näytöksissä pelaamassa vuodesta 1770 alkaen yli 84 vuotta. Tammikuussa 1857 kuitenkin (2) (todeta), että se oli huijaus. Turkkilaisen (3) (rakentaa) ja (4) (esitellä) vuonna 1770 Farkas Kempelen ( ). Hänen tarkoituksensa oli tehdä vaikutus Itävallan arkkiherttuatar Maria Teresiaan. Turkkilaista (5) (mainostaa) shakkia pelaavana automaattina. Se pystyi suorittamaan ratsun kierron eli liikuttamaan ratsua laudalla niin, että se käy jokaisessa ruudussa kerran ja vain kerran. Automaatti (6) (saada) nimensä ulkonäöstään, turkkilaisen näköisestä nukesta. Tosiasiassa koneen sisällä oli pieni ihmispelaaja, joka pystyi liikuttamaan muun muassa Turkkilaisen käsiä ja näin tekemään siirrot peleissä. Taitavan pelaajan avulla Turkkilainen voitti Euroopan ja Amerikan kiertueillaan suurimman osan peleistään. Se (7) (tuhoutua) lopulta Philadelphian museon palossa 5. heinäkuuta (Lähde: Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 23.

12 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Karaoke Suomessa Kukapa (0)... vuonna 1990, että (8)... tulee sellainen ilmiö kuin se vieläkin on? Karaoke on tullut Suomeen jäädäkseen. Kun karaoke (9)... Suomeen 1990, muuttui koko kansan kulttuurihistoria merkittävästi. Karaokebaareja, -pubeja, -paikkoja ja -klubeja nousi tiheään tahtiin, kuin sieniä sateella. Ensin kukaan ei ymmärtänyt, mistä oikein oli kysymys. Osa ravintolan (10)... piti lavalla pelleilyä epähienona, jopa naisen arvolle sopimattomana (11)... Mutta sitten tapahtui jotain, sillä äkkiä kaikki muuttui. Yllättäen huomattiin, että karaokelaulajat osaavat ihan oikeasti laulaa. Ihmisiä yhdisti se sama tunne sisäisestä tarpeesta kertoa jotakin. Syntyi sanaton yhteisymmärrys. Näin syntyi erilaisia porukoita, (12)..., karaokeyhdistyksiä. Tänä päivänä karaokea laulavat kaikki, niin alan ammattilaiset kuin tavalliset työntekijätkin. Lavalla esiintyvät isät, äidit, pojat ja tyttäret. Lauluista voi kuulla lähimmäisten, naapureiden ja työtovereiden (13)... salaisuudet. (14)... kerrotaan välillisesti se, mitä ei voida sanoa suoraan. (Lähde: muokattu) (0) A) olisi uskoneet B) uskoisi C) oli uskonut D) olisi uskonut (8) A) karaokesta B) karaokeen C) karaokelta D) karaokea (9) A) tuodaan B) tuotiin C) oli tuonut D) tuotu (10) A) asiakkoja B) asiakasta C) asiakkaista D) asiakkaiden (11) A) käyttönä B) käytöksinä C) käytönä D) käytöksenä (12) A) ryhmiä B) ryhmitä C) ryhmää D) ryhmittä (13) A) sydänten B) sydämiän C) sydäntten D) sydämmen (14) A) Niissä B) Niinä C) Nissä D) Niitä D Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 23.

13 TEHTÄVÄ 3 Pane sulkeissa annetut sanat oikeaan muotoon eli monikon partitiiviin. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Tontut (0) Tonttuja (tonttu) on kaikenlaisia kaikenlaisia (15) (tehtävä) varten. On poronhoitajatonttuja, kotitonttuja, saunatonttuja ja kirjuritonttuja. On professoritonttuja, jotka tietävät kaiken maailman asiat, ja on metsätonttuja, jotka katsovat metsän eläinten perään. Yksi vanhimmista tontuista on puutonttu, joka tuntee puun sielun ja tietää kuinka puuta tulee käsitellä. Hän on itsekin kuin vanha hongankäkkärä. Tonttuja on (16) (kaikenkokoinen), -näköisiä ja -ikäisiä. Vanhimmat ovat yhtä (17) (vanha) kuin Joulupukki. Tontut ovat (18) (vilkas) liikkeissään ja harvoin yhtä aikaa paikalla. Tonttuja ei ole siis koskaan voitu varmasti laskea, mutta arvioidaan, että tonttuja on melkein yhtä paljon kuin Joulupukin poroja. Täysikasvuisen tontun pituus on noin puolet Joulupukin parran pituudesta. Joku on vähän pitempi, joku vähän lyhyempi. Tontuilla on kaikilla omat tehtävänsä, mutta kaikista (19) (yleisluonteisempi) tehtäviä on kaksi. Ensiksikin tontut kiertelevät ympäri vuoden siellä, täällä ja vähän tuollakin. He pitävät huolta siitä, että lapsilla on kaikki hyvin, mutta samalla he pitävät myös kirjaa lasten kiltteydestä! Toiseksi tonttujen tehtäviin kuuluu metsän eläimistä huolehtiminen. Tontut paimentavat poroja ja ovat apuna rakentamassa karhuille (20) (talvipesä) ja majaville (21) (pato). (Lähde: Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 23.

14 TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava teksti ja täydennä se listassa olevilla sanoilla. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Suklaa Suklaa on yksi Kolumbuksen Amerikan tuliaisista. Katkerasta seremoniajuomasta on vuosien saatossa kehittynyt herkku, (0)... syödään valkoisena, vaaleana ja tummana. Aidon suklaan pääraaka-aine on kaakaomassa, (22)... valmistetaan kaakaopuun pavuista. Suklaan teollinen valmistus aloitettiin 1850-luvulla. Maitosuklaa keksittiin Sveitsissä 1875 ja Sveitsi onkin suklaantuotannon suurmaita. Amerikassa on käytössä leivontaan tarkoitettu suklaa, joka on oikeastaan vain (23)... hyvin vähäsokerista kaakaomassaa (24)... pelkkää kaakaomassaa. En tiedä, (25)... Suomessa on ensimmäistä kertaa syöty suklaata ja kenen valmistamaa tuo suklaa on ollut, (26)... ainakin 1800-luvun makeiset tulivat Suomeen pääasiassa Venäjältä. Muualta maailmasta Suomeen ei juuri tuotu makeisia, (27)... Venäjä peri tuoduista makeisista tuontitulleja, (28)... tarkoitus oli suojella maan omaa tuotantoa. Suomessa on tällä hetkellä kolme varsinaista suklaan valmistajaa: Brunberg, Fazer Makeiset ja Panda. Vuonna 2006 Suomessa syötiin suklaata 6,6 kg/henkilö. Määrä ylittää reilusti EU:n keskitason, joka vuonna 2006 oli 5,2 kg/hlö (kuten myös 2005). (Lähteet: D A) tai B) joko C) milloin D) jota E) koska F) joka G) joiden H) mutta Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 23.

15 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 23.

16 maximális pontszám 1. feladat 7 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 7 FELADATPONT ÖSSZESEN 28 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 23.

17 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

18 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 23.

19 TEHTÄVÄ 1 Kuulet puhelinkeskustelun. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita sopiva sana/ilmaus aukkoihin. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet läpi. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Teemu soittaa kaverilleen. (1) Teemu oli neljä tuntia. (2) Teemu meni työpaikalleen sisään. (3) Teemu meni ylös hissillä, koska hänellä oli. (4) Hissi pysähtyi kerroksen väliin. (5) Kukaan ei huomannut mitään, koska kaikilla. (6) Vihdoinkin avasi oven. (7) Teemu on kuitenkin. (8) Teemu ja Heidi tapaavat Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 23.

20 TEHTÄVÄ 2 Kuulet tekstin Joulupukista. Kuuntele teksti kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on oikein eli se on totta, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Joulupukilla on fiksu katse. (9) Kotona Joulupukki käyttää punaista pellavatakkia. (10) Vasta kun hän lähtee ulos, hän laittaa saappaat jalkaan. (11) Joskus Joupupukki ei pidä villasukkia. (12) Kun Joulupukki menee juhlimaan, hän pukee päälleen kauniin punaisen liivin. (13) Joulupukin parta on puolen tontun pituinen. (14) Joulupukki ei pidä kesälläkään lyhyitä housuja. (15) Joulupukki pitää punaisesta väristä, koska iloisten lasten kasvot ovat myös punaiset O Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 23.

21 KÄÄNNÄ SIVUA! írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 23.

22 TEHTÄVÄ 3 Opettajaryhmä on tulossa Suomesta Budapestiin. Tästä syystä suomalainen matkanjärjestäjä ja budapestiläinen opas pitävät palaverin eräässä kahvilassa. Nyt kuulet heidän dialoginsa. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea kysymykset läpi. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Miksi matkanjärjestäjä ja opas pitävät palaverin? A) Koska he ovat ystäviä. B) Koska opas ei pääse Suomeen. C) Koska matkanjärjestäjä tapaa matkailijoita Suomessa seuraavana päivänä. D) Koska he haluavat keskustella. (16) Montako henkeä on tulossa Suomesta Budapestiin? A) 30 naista ja 11 miestä. B) 19 naista ja 13 miestä. C) 11 naista ja 30 miestä. D) 49 ihmistä. (17) Mihin aikaan lentokone saapuu keskiviikkona Budapestiin? A) Klo B) Klo C) Klo D) Klo (18) Millä suomalaiset lähtevät lentoasemalta? A) Linja-autolla. B) Autolla. C) Julkisella kulkuvälineellä. D) Junalla. (19) Miksi oppaan täytyy varmistaa hotellilta, että siellä on vastaanotossa henkilöstöä perjantaina? A) Koska ryhmä ei puhu englantia. B) Koska perjantaina ryhmä palaa retkeltä aika myöhään. C) Koska ryhmä haluaa järjestää silloin juhlat. D) Koska suomalaiset lähtevät silloin takaisin Suomeen. (20) Milloin suomalaiset katsovat Budapestin nähtävyyksiä? A) Lauantaiaamuna. B) Perjantaina. C) D) Lauantaina iltapäivällä. írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 23.

23 (21) Minkä erikoisohjelman ryhmä on keksinyt? A) Laivaristeilyn. B) Yöretken. C) Kylpyläkäynnin. D) Juhlalounaan. (22) Missä suomalaiset käyvät virallisella vierailulla? A) Suomenkielisessä koulussa. B) Päiväkodissa. C) Erityiskoulussa. D) Suomalaisessa yrityksessä C Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 23.

24 maximális pontszám 1. feladat 8 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 7 3. feladat 7 FELADATPONT ÖSSZESEN 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 23.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

26 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 23.

27 TEHTÄVÄ 1 Ystäväsi luona on viikonloppuna isot juhlat, joihin myös sinut on kutsuttu. Valitettavasti et pääse juhliin. Lähetä ystävällesi sähköpostiviesti, jossa ilmoitat hänelle, ettet voi mennä hänen luokseen. Ota viestissäsi esille seuraavat asiat: o Kiitä kutsusta. o Pahoittele sitä, ettet pääse juhliin. o Kerro syitä. o Kysy, voitko kuitenkin auttaa häntä valmisteluissa. o Toivota hauskaa iltaa ystävällesi ja kerro terveisiä muille. Kirjoita sanaa. írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 23.

28 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 23.

29 TEHTÄVÄ 2 Valitse jompikumpi seuraavasta kahdesta aiheesta! A) Olet saanut ystävältäsi kirjapaketin, jonka mukana oli seuraava kirje: Hei rakas ystäväni, lähetän sinulle tämän kirjan ja samalla toivotan sinulle hyvää syntymäpäivää! Toivon, että vietät kirjan parissa mukavia hetkiä. Mitä Sinulle kuuluu? Miten koulu- ja työasiasi ovat järjestyneet ja miten elämä muutenkin sujuu? Kuulisin todella mielelläni, mitä kaikkea Sinulle nykyään kuuluu. Kerrohan itsestäsi; mitä ajattelet, tunnet ja koet. Mielenkiintoista olisi myös tietää, miten vietät tavallisen viikonlopun eli mitä yleensä teet viikonloppuisin ja mihin aikaan. Minulle ja meille kuuluu ihan hyvää, tavallista arkielämää. Auringonpaistetta sekä elämän- ja työniloa sinulle, ystäväni. Lämmöllä, Tuula Vastaa ystävällesi. Ota vastauksessasi esille seuraavat asiat: o Kiitä lahjasta. o Vastaa ystäväsi kysymyksiin. o Esitä sinäkin kirjeessäsi pari kysymystä. Kirjoita sanaa! írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 23.

30 B) Olet jo vähän aikaa miettinyt, miten voisit päästä Suomeen työharjoitteluun. Eilen löysit Internetistä seuraavan ilmoituksen: Kesätyöntekijä, 100 paikkaa, Metsä Paperi Oy, Jyväskylä Metsä on kansainvälinen teknologiakonserni. Tarjoamme KESÄTYÖPAIKKOJA eri alojen opiskelijoille sekä koululaisille Metsän Jyväskylän yksikössä. Harjoittelujaksot kestävät kuukaudesta neljään kuukauteen. OLETKO SINÄ UUSI KESÄTYÖNTEKIJÄMME? Toimita hakemuksesi lähettämällä elämäkertasi osoitteeseen Ilmoitamme mahdollisesta työpaikkatarjouksesta puhelimitse tai sähköpostitse. (Lähde: Työhallinnon asiakaspalvelun tietojärjestelmä) Kirjoita elämäkertasi. Muista ottaa siinä esille seuraavat asiat: o henkilötiedot o koulutus, työkokemus o kielitaito, ATK-taidot o järjestötoiminta o harrastukset o muut mielestäsi tärkeät, valintaan mahdollisesti vaikuttavat seikat, esimerkiksi tulevaisuuden tavoitteet. Kirjoita sanaa! Kirjoita tähän valitsemasi aiheen kirjain A tai B: írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 23.

31 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 23.

32 írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 23.

33 írásbeli vizsga, IV. összetevő 9 / május 23.

34 írásbeli vizsga, IV. összetevő 10 / május 23.

35 írásbeli vizsga, IV. összetevő 11 / május 23.

36 Feladat Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 1. feladat összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 2. feladat összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 12 / május 23.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 22. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 25. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen! 祝 福 : 结 婚 Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Lämpimät

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 1

Agricolan Monenlaista luettavaa 1 Tiainen ja karhu Puun oksalla oli tiaisen pesä. Karhu tuli pesän luokse ja olisi halunnut tulla vie-rai-sil-le. Tiaisen pojat tirs-kah-te-li-vat pesässä. Onko isänne kotona? karhu kysyi. Ei ole, vastasivat

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-kiina

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-kiina Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. 祝 贺, 愿 你 们 幸 福 快 乐 Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne 致 以 我 对 你 们 婚 姻

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

sovitus Tiituksen Satu-kertomuksesta ja Marjatta Kurenniemen Joulukuusen koristeita - kertomuksesta.

sovitus Tiituksen Satu-kertomuksesta ja Marjatta Kurenniemen Joulukuusen koristeita - kertomuksesta. Näytelmä Joulusatu : sovitus Tiituksen Satu-kertomuksesta ja Marjatta Kurenniemen Joulukuusen koristeita - kertomuksesta. Laatinut: Jaroslava Novikova Opetuskommentit: 1. Kyseessä on draamaa. Esitimme

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Osallistujan palautelomake

Osallistujan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 45 Osallistujan palautelomake 1. Ikäni Kysymykseen vastanneet: 42 (ka: 4,9) (1.1) Alle 7 v 9,5% 4 (1.2) 7 v 14,3% 6 (1.3) 8 v 9,5% 4 (1.4) 9 v 9,5% 4 (1.5) 10 v 14,3% 6 (1.6) 11

Lisätiedot

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI UUDENVUODEN YMPÄRISTÖLUPAUS-KILPAILU KEVÄT 2010 PYYKÖSJÄRVEN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKERHO NEULASET PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI Pyykösjärven päiväkoti on mukana kansainvälisessä

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot