ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc"

Transkriptio

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Finn nyelv írásbeli vizsga 1713 I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 26.

3 KÄÄNNÄ SIVUA! 1713 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 26.

4 TEHTÄVÄ 1 Alla olevasta haastattelusta puuttuvat kysymykset. Etsi vastauksiin sopivat kysymykset! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Fantasia on vapautta Maria Turtschaninoff on suomenruotsalainen kirjailija. Hän kirjoittaa fantasiakirjoja. Syksyllä kaksi hänen kirjaansa ilmestyy selkokielellä, Maresi ruotsiksi ja Helsingin alla suomeksi. (0) Kun kirjoittaa fantasiaa, ei tarvitse miettiä, voiko jotakin tapahtua todellisuudessa. Tuntuu melkein siltä kuin kirjailija ja lukija tekisivät sopimuksen, että kirjan tapahtumat ovat totta kirjassa. (1) En valinnut itse fantasiaa lajikseni, vaan fantasia valitsi minut. Niin vain kävi, että kirjoitin aina asioista, jotka eivät voi tapahtua todella. Lopulta hyväksyin sen, että näin haluan kirjoittaa. (2) Hauskinta on vapaus. Voin kirjoittaa mistä haluan ja miten haluan. Jos kirjoittaisin oikeista, todellisista tapahtumista, minulla olisi vähemmän mahdollisuuksia. Toinen hauska asia on se, että lukijakuntani on laaja. Koska kirjojeni päähenkilöt ovat nuoria, kirjani lasketaan usein nuortenkirjoiksi. Nuoret ehkä kokevat ne jännittäviksi tarinoiksi, kun taas vanhemmat huomaavat niissä useita eri tasoja. Nuorimmat lukijani ovat 11-vuotiaita ja vanhimmat 90-vuotiaita. (3) Se on voinut tulla huomaamatta kirjaan. Mutta koen kyllä, että Maresi olen minä. Me kumpikin rakastamme kirjoja. Olemme monella tapaa samanlaisia, mutta luulen, että Maresi on rohkeampi kuin minä. (4) Se tuntuu hyvältä. Minusta selkokirjat Maresi ja Helsingin alla ovat hyviä. Toivon, että osaisin itsekin kirjoittaa selkokieltä, mutta se vaikuttaa vaikealta. Se on melkein kuin runon kirjoittamista, kun kaikki lyhenee. Selkokieli on valtavan hieno juttu. Selkokirjat sopivat myös kaikille, jotka haluavat oppia uuden kielen írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 26.

5 (5) Kiina. Erityisen mukavaa on se, että monet maat ovat ostaneet oikeudet myös kahteen seuraavaan kirjaani. Uusin kirjani on juuri ilmestynyt, sen nimi on Naondel. (6) Se merkitsee sitä, että minun ei nyt tarvitse huolehtia talousasioista. Voin keskittyä kirjoittamaan. Voin myös tehdä sellaisia pidempiä kirjasuunnitelmia, jotka vaativat tutkimista ja valmistautumista. (Lähde: Teksti: Maria Österlund) A) Olet juuri saanut viisivuotisen apurahan. Mitä se sinulle merkitsee? B) Mikä on fantasiassa parasta? C) Mitä on fantasia? D) Maresi on käännetty monille kielille ja myyty 17 maahan. Mikä maa on kaikkein kaukaisin? E) Miltä tuntuu, kun omasta kirjasta tehdään selkokirja? F) Miten aloit kirjoittaa fantasiakirjoja? G) Maresi-kirjassa kirjat ja tieto ovat tärkeitä asioita. Ovatko ne sitä myös sinulle? C Max. Elért írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 26.

6 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Vaate on aate Eihän vaatteet mustalaista tee, esimerkiks mä täällä [koulussa] mä käytän housuja, mutta sitte jos meen kaupunkiin tai jonnekin muualle, niin mulla on hame. Ja sit joskus kun mä oon valmis siihen niin mä laitan ne isot hameet. Ja tota ne hameet (0) ei tee, vaan se mikä itellä on täällä [sydämessä]. 14-vuotias romanityttö Missään muussa maassa romaninaiset eivät pukeudu yhtä näyttävästi kuin Suomessa. Vielä (7) suomalaisen romaninaisen asu ei juuri eronnut talonpoikaisnaisen asusta. Asuun kuului pitkä hame, pusero, esiliina ja huivi. Valtaväestön siirtyessä hiljalleen käyttämään uudenaikaisempia malleja, romaninaiset pitäytyivät perinteisessä asussa, josta kehittyi vähitellen romaninaisille (8). Mustaa samettia Asu alkoi kehittyä nykyisenlaiseksi 1920-luvulla. Samettihameen lisäksi asuun kuuluu pitkähihainen pusero, jota (9) röijyksi (vrt. ruotsin kielen sana tröja). Vaikka romaninaisen asu ei ole kehittynyt yleismaailmallisen muodin mukana, myös sen materiaalit, värit ja leikkaukset (10) luvulla röijyjen villa ja puuvilla vaihtuivat silkiksi. Aluksi mustaa samettia oli vain hameen helmassa, nykyään koko hame (11) sametista. Sametti valikoitui hameen materiaaliksi pitkälti ilmaston vuoksi: se on lämpimämpi kuin monet muut kankaat. Teini-iässä peittävämpää Perinteiseen romaninaisen hameeseen käytetään yli kahdeksan metriä kangasta, ja puku voi painaa jopa (12) Nykyään monet käyttävät kevyempää hametta. Myös näyttävät, usein kultaiset, korut ovat tärkeä osa romaninaisen asua. Aikaisemmin korut olivat keino säilyttää perheen rahavarat helposti liikuteltavassa muodossa. Romanimiesten pukeutuminen ei ole yhtä (13) kuin romaninaisilla. Myös miesten vaatteet ovat muuttuneet ajan mukana, mutta asu on aina ollut tumma. Nykyisin miehet käyttävät suoria tummia housuja, valkoista tai värikästä paitaa, pusakkaa ja mustia pikkukenkiä. Asun ja yleisen ulkoasun on tärkeintä olla siisti. Romanilapset puetaan yleensä samanlaisiin vaatteisiin kuin muutkin lapset. Murrosiässä lasten pukeutuminen alkaa saada enemmän kulttuurisia vaikutteita: tytöt pukeutuvat peittäviin puseroihin ja pitkiin hameisiin, pojat (14) írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 26.

7 Puku on osa arkea Pukeutumisella romanit viestivät vanhempien kunnioitusta. Romaninaisen hame on lisäksi merkki siitä, että tytöstä on tullut aikuinen ja hänen tulee käyttäytyä romanitapojen mukaan. Siksi puku on osa arkea, ei pelkkä juhla-asu. Tavallisesti tyttö päättää (15) iässä, ottaako hän käyttöönsä romanipuvun. Se on vapaaehtoista, mutta kun puvun on kerran valinnut, siitä ei voi luopua ilman, että aiheuttaa häpeää vanhemmille romaneille. Työasun käyttö on sallittua, jos työpäivän aikana ei kohtaa vanhempia romaneja esimerkiksi työtovereina tai asiakkaina. Kuten muissakin tapasäännöissä, pukeutumisessakin toiset romanit noudattavat perinteitä tiukemmin kuin toiset. Asiallisuus ja peittävyys ovat kuitenkin periaatteita, jotka valtaosa romaneista ottaa huomioon. (Lähde: A) suoriin housuihin B) tyypillinen puku C) mustalaista D) perinteistä E) kymmenen kiloa F) ovat muuttuneet G) sanotaan H) vuoden I) tehdään K) 1900-luvun alussa C Max. Elért írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 26.

8 TEHTÄVÄ 3 Vastaa kysymyksiin tekstin perusteella! Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Ivalossa on Lapin taikaa Lapista tulee mieleen puhdas luonto, yötön yö ja revontulet. Lapissa on paljon poroja. Ne liikkuvat vapaasti luonnossa. Poronomistajat keräävät porot yhteen keväällä ja syksyllä ja merkitsevät uudet porot. Tällä tavalla he saavat selville, kuinka monta poroa heillä on. Ivalo sijaitsee Lapin maakunnassa Pohjois-Suomessa. Oona Pennanen ja hänen isoäitinsä Salme Pennanen kertovat, millaista elämä on Ivalossa. He ovat syntyneet ja kasvaneet Lapissa. Lappi on kuuluisa revontulista. Salme kertoo, että hän herää yöllä katsomaan revontulia. Vaikka niitä näkyy Ivalossa usein, ihmiset haluavat aina katsoa niitä. Salme asui Keski-Suomessa joitakin vuosia, kun hänen aviomiehensä sai työpaikan sieltä. Myöhemmin he muuttivat takaisin Lappiin. Oli kiva muuttaa takaisin. Aviomies oli tyytyväinen, kun hän pääsi taas kalastamaan isoja siikoja Inarinjärvestä, Salme kertoo. Oona muuttaa syksyllä Etelä-Suomeen, kun hän aloittaa opiskelun Helsingissä. Hän toivoo kuitenkin, että voi opiskelun jälkeen asua jälleen Ivalossa. Lapissa on rauhallista ja hyvä olla. Tänne minä kuulun, Oona sanoo. Isoäiti Salme on samaa mieltä. Ivalossa on hyvä asua, mutta pidän myös matkustamisesta. Viimeksi kävimme aviomieheni kanssa Jamaikalla ja sitä ennen Meksikossa. Seuraavaksi he lähtevät tammikuussa Sri Lankaan. Myös Oona tulee mukaan. Tammikuussa Lapissa on kaamos. Kaamos tarkoittaa sitä aikaa, jolloin aurinko ei nouse ollenkaan taivaalle Lapissa. Silloin on koko ajan pimeää. Monet ihmiset tekevät kaamoksen aikana lomamatkan ulkomaille. Se auttaa heitä jaksamaan pimeän talven, Salme kertoo. Sen vastakohta on Lapin kesä eli yöttömät yöt. Silloin aurinko paistaa myös yöllä. (Lähde: Teksti: Eliisa Uotila, muokattu) 1713 írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 26.

9 (0) Missä Ivalon kaupunki on? Ivalo sijaitsee Lapin maakunnassa Pohjois-Suomessa. / Se on Lapissa Pohjois-Suomessa. (16) Mistä Oona ja Salme Pennanen ovat kotoisin? (17) Kuinka poronomistaja laskee, montako eläintä hänellä on? (18) Miksi Salme Pennasen mies muutti mielellään Lappiin? (19) Miksi Oona haluaa tulla takaisin Ivaloon? (20) Miksi Lapin asukkaat matkustavat paljon talvella? (21) Mikä kaamos on? (22) Milloin on valoisaa myös yöllä? Max. Elért írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / május 26.

10 TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava teksti. Päätä sitten, ovatko tekstin jälkeen olevat lauseet oikein vai väärin. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on totta eli oikein. Kirjoita taulukkoon V-kirjain, jos lause ei ole totta, eli se on väärin. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Tampereen delfiinit eivät pääse vanhainkotiin Särkänniemi ei ole selvityksistään huolimatta löytänyt neljälle pullonokkadelfiinille niin sanottua vanhainkotia. Uusi osoite on toinen delfinaario tai merinisäkäspuisto. Leevi ja Eevertti muuttavat keväällä uuteen osoitteeseen. Delfinaarion alasajo oli ainoa mahdollinen ja kestävä ratkaisu. Se oli erittäin vaikea päätös. Tampereen Särkänniemen huvipuisto sulkee delfinaarionsa. Delfiinit eivät enää esiinny näytöksissä. Särkänniemi siirtää neljä delfiiniään toiseen delfinaarioon ensi kevään aikana, sanoo Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä. Keskitymme nyt valmistelemaan eläimiä siirtoon. Delfiinit sijoitetaan luotettavaan, hyvin hoidettuun delfinaarioon tai merinisäkäspaikkaan, jossa eläinten hyvinvointi voidaan turvata mahdollisimman hyvin. Olemme selvittäneet myöskin niin sanottua vanhainkotivaihtoehtoa. Emme ole kuitenkaan löytäneet mitään luotettavaa paikkaa. Sosiaaliset eläimet kaipaavat muiden eläinten seuraa. Seppälän mielestä ei voinut ajatella vaihtoehtoa, jossa harvenevan lauman eläimet olisivat jääneet vanhainkotiin Tampereelle. Selvitämme eri vaihtoehdot asiantuntijoiden kanssa. Särkänniemi aloitti syksyllä neuvottelut delfinaarion tulevaisuuden selvittämiseksi. Delfinaarion alasajo oli ainoa mahdollinen ja kestävä ratkaisu. Se oli erittäin vaikea päätös. Särkänniemi tarjoaa kaikille delfinaarion työntekijöille korvaavaa työtä. (Lähde: Kirsi Matson-Mäkelä (0) Delfiinit Tampereelta muuttavat eläinten vanhainkotiin. (23) Neljästä delfiinistä vain yksi muuttaa pois. (24) Miikka Seppälä on ollut työssä huvipuiston johdossa. (25) Delfiinit pitävät muista eläimistä. (26) Johtaja päätti yksin delfinaarion tulevaisuudesta. (27) Oli pakko lopettaa delfinaario. (28) Ihmiset, jotka olivat työssä delfinaariossa, eivät saa uusia tehtäviä V Max. Elért írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / május 26.

11 1713 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / május 26.

12 pontszám maximális elért 1. feladat 6 I. Olvasott szöveg 2. feladat 9 értése 3. feladat 7 4. feladat 6 Feladatpont összesen 28 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1713 írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / május 26.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Finn nyelv írásbeli vizsga 1713 II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 26.

15 TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja pane sulkeissa annetut verbit yksikön toisen persoonan imperatiivimuotoon (käskymuotoon). Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. 10 vinkkiä: Näin paljon rikastut vuodessa, jos muutat rutiineitasi Paljonko säästää vuodessa, jos lopettaa tupakoinnin ja kahvilassa istumisen? Tai jos lyhentää suihkuaikaa viiteen minuuttiin? - (0) Irrota (irrottaa) television johto pistorasiasta aina, kun et katso telkkaria! Rikastut: 60 senttiä. Saat: postimerkin. - (1) (sammuttaa) kattolamppu neljäksi tunniksi joka päivä! Rikastut: 3,20 euroa. Saat: paketin leikkelettä. - (2) (sulkea) televisio aina virtakytkimestä, äläkä vain kaukosäätimestä! Rikastut: 6 euroa. Saat: 6 kiloa perunoita tai porkkanoita - (3) (jättää) ruokakaupan muovipussi ostamatta kaksi kertaa viikossa! Rikastut: 21 euroa. Saat: kaksi elokuvalippua. - (4) (lyhentää) suihkuaikaa kymmenestä minuutista viiteen! Rikastut: 154 euroa. Saat: halpalennon Eurooppaan. - Lopeta päivittäinen kahvittelu kahvilassa! Rikastut: 803 euroa. Saat: jääkaappi-pakastimen. - Älä osta tupakka-askia päivässä! Rikastut: 1606 euroa. Saat: Rivitalo-osakkeen ja pikkuauton vakuutukset vuodeksi. - Puolita ajokilometriä ja (5) (vaihtaa) autoa kolmen vuoden välein! Rikastut: 1703 euroa. Saat: kaksitehosilmälasit. - (6) (ryhtyä) tuhlarista nuukaksi omakotitalon lämmityksessä ja veden kulutuksessa! Rikastut: 2986 euroa. Saat: näönkorjausleikkauksen yksityisellä lääkäriasemalla. - Älä osta autoa lainkaan, vaan (7) (käyttää) julkista liikennettä! Rikastut: 6594 euroa. Saat: opiskelijaboksin vuokrarahat vuodeksi. (Lähde: Max. Elért írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 26.

16 TEHTÄVÄ 2 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Heijastin näkyy pimeällä Heijastimen käyttäjä näkyy pimeällä jopa (0) päähän. Pimeän aikaan jalankulkijoita ja (8) on vaikea havaita. Heijastin auttaa näkymään liikenteessä. Jos jalankulkija käyttää heijastinta, autoilija näkee (9) seitsemän kertaa kauempaa kuin jalankulkijan ilman heijastinta. Laki velvoittaa Laki velvoittaa, että jalankulkija pitää pimeään aikaan liikenteessä heijastinta. Laista huolimatta vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta. Monet vakavat jalankulkijoiden liikenneonnettomuudet johtuvat siitä, että (10) ei ole käytetty. Millainen on hyvä heijastin? Kaupassa myytävien heijastimien täytyy täyttää EU-kriteerit. Heijastimen (11) on tällöin CE-merkintä. Se tarkoittaa, että EU on tarkastanut heijastimen. Kiinnitä riippuva heijastin polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti (12).. Autoilija havaitsee parhaiten heijastimen, joka riippuu tien puoleisella sivulla. Heijastimen pitää heilua vapaasti, jotta se näkyy joka puolelta. Venyvä stretch- tai jousiheijastin on hyvä kiinnittää (13) tai kyynärvarteen tien puoleiselle sivulle. Heijastinliivi on tehokas, sillä se näkyy parhaiten joka puolelle. Heijastimia ei voi pimeässä olla liikaa. (Lähde: Liikenneturva, HS. (0) A) kilometri C) kilometriä B) kilometrin D) kilometristä (8) A) pyöräilijöitä C) pyöräilijiä B) pyöräilijät D) pyöräilijöistä (9) A) hänen C) hänellä B) hänestä D) hänet (10) A) heijastinta C) heijastimen B) heijastin D) heijastimet 1713 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 26.

17 (11) A) myyntipakkaudessa C) myyntipakkauksessa B) myyntipakkaukselta D) myyntipakkausta (12) A) heilua C) heilumassa B) heilumaan D) heilumasta (13) A) ranteen C) ranteeseen B) rannelle D) ranteella B Max. Elért írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 26.

18 TEHTÄVÄ 3 Lue teksti perusteellisesti. Valitse aukkoihin sopiva sana alla olevasta listasta. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon! Faktaa Suomesta Suomi on yksi Euroopan harvimmin asutuista maista. Suomen pinta-alasta 80% on metsää ja kaupunkeja on maassamme vain reilut sata. Moni rakastaakin Suomea juuri sen upean luonnon (0)! Suomen tasavalta eli Suomi on valtio Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Suomi kuuluu Pohjoismaihin ja Euroopan unioniin. Suomi rajautuu idässä Venäjään, pohjoisessa Norjaan ja lännessä Ruotsiin. Suomea kutsutaan tuhansien järvien maaksi. Suomen suurin järvi on Saimaa Itä-Suomessa. Suomen järvissä on saarta. Suomen rannikon (14) on noin saarta. Saaristomeri on yksi maailman suurimpia saaristoja. Kaikilla Suomen vuotiailla on oikeus ilmaiseen koulunkäyntiin. Koulutus kestää yhdeksän vuotta. Sen (15) voi siirtyä opiskelemaan ammattikouluun tai lukioon. Lukion (16) suoritetaan ylioppilastutkinto. Ylioppilaan tunnistat valkoisesta ylioppilaslakista! Terveydenhoito on Suomessa yksityistä tai julkista. Hoito alkaa jo (17) syntymää, lastenneuvolassa. Kouluissa on kouluterveydenhuolto. Aikuisia hoidetaan terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa. Kaikki suomalaiset on vakuutettu sairauksien (18) Kelalle. Suomen taide on saanut vaikutteita idästä ja lännestä. Venäläisiä vaikutteita on etenkin arkkitehtuurissa. Maalaustaide lähti nousuun vasta 1800-luvun (19). (Lähde: - lyhennetty) A) ennen B) jälkeen C) takia D) päätteeksi E) loppupuolella F) varalta G) edustalla C Max. Elért írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 26.

19 TEHTÄVÄ 4 Pane sulkeissa annetut verbit passiivin (impersonaalimuodon) imperfektiin. Sinulle on annettu malli. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon! Sinunkin keittiösi (0) suunniteltiin (suunnitella) 60 vuotta sitten tieteellisellä kokeella Suomessa. Keittiö oli naisen työpaikka, ja siitä (20) (haluta) mahdollisimman tehokas. Siksi se suunniteltiin tieteellisin testein. Kun silppuaa korianteria keittiössään työpöydän äärellä, nappaa jääkaapista kerman ja nakkaa ainekset pannuun hellalle, ei tule mieleen, että suomalainen standardikeittiö on ja luvuilla tehdyn tutkimuksen tulos. Suomen maatalousmuseon museotyöntekijä Riikka Soininen tietää, mistä suomalainen keittiö on tehty: - Kun suomalaista standardikeittiötä (21) (alkaa) suunnitella ja 1950-luvuilla, mitä tutkittiin? - Työtehoseura tutki ensimmäistä kertaa koehenkilöillä, miten keittiöstä saadaan mahdollisimman tehokas ja aikaa säästävä. Tutkimuksessa (22) (ottaa) kellolla aikaa, kuinka kauan ruuan valmistamisessa menee ja (23) (selvittää), millainen järjestys keittiössä on toimivin. Keittiötä (24) (pitää) naisten työpaikkana, ja se suunniteltiin vain naisia varten. Kaapit ja tasotkin (25) (mitoittaa) naisten keskipituuden mukaan. (Lähde: - lyhennetty) Max. Elért írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 26.

20 pontszám maximális elért 1. feladat 7 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 6 3. feladat 6 4. feladat 6 Feladatpont összesen 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1713 írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 26.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Finn nyelv írásbeli vizsga 1713 III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. Ylioppilastutkinto suomen kieli keskitaso Tervetuloa! Nyt alkaa suomen kielen ylioppilaskokeen puheenymmärtämisosa. Kokeessa on kolme tehtävää. Kuulet kolme tekstiä. Kuulet ne kaksi kertaa. Teksteihin liittyvät tehtävät ovat vihkossa. Jokainen teksti alkaa musiikilla. Musiikin jälkeen kuulet tehtävien ohjeet. Sitten sinulla on vähän aikaa lukea kysymykset läpi. Sen jälkeen kuulet koko tekstin ensimmäisen kerran. Sitten sinulla on vähän aikaa vastata kysymyksiin. Sen jälkeen kuulet tekstin toisen kerran, mutta kolmessa osassa, jotta sinulla olisi vielä tarpeeksi aikaa miettiä vastauksiasi. Lopussa sinulla on taas aikaa tarkistaa vastauksesi. Muista, että jokaisen tehtävän alussa on malli. Koe kestää 30 minuuttia. Onnea kokeeseen! 1713 írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 26.

23 KÄÄNNÄ SIVUA! 1713 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 26.

24 TEHTÄVÄ 1 Kuulet tekstin Porvoosta. Kuuntele teksti kaksi kertaa. Sinun tehtäväsi on jatkaa tai täydentää lauseita. Kirjoita taulukkoon A-, B- tai C-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Porvoo sijaitsee A) meren rannalla. B) Itä-Suomessa. C) 60 km päässä Helsingistä. (1) Porvoon ruotsinkielinen nimi on Borgå, koska A) se on vanha kauppapaikka. B) siellä on ollut ruotsinkielistä asutusta pitkään. C) se on joen rannalla ja siellä oli keskiajalla linna. (2) Porvoo on ollut kaupunkina A) vuodesta B) vuodesta C) vuodesta (3) Vuoden 1809 valtiopäivillä A) Suomi tuli osaksi Venäjää. B) Aleksanterista tuli Venäjän keisari. C) Porvoon tuomiokirkko otettiin käyttöön. (4) Porvoo oli tärkeä paikka Runebergin elämässä, koska A) hän asui siellä. B) hän perusti sinne museon. C) hän tutustui siellä vaimoonsa. (5) Porvoon markkinoilla A) käy yli miljoona turistia joka vuosi. B) myydään historiallisia vaatteita. C) turistit voivat ostaa käsitöitä ja herkullista ruokaa. (6) Suvisoitto-musiikkijuhla A) järjestetään kesällä. B) on 20 vuotta vanha. C) järjestetään joka toinen vuosi. (7) Helsingistä Porvooseen pääsee A) linja-autolla, laivalla, junalla ja lentokoneella. B) linja-autolla ja junalla. C) linja-autolla ja kesäisin laivalla A Max. Elért írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 26.

25 TEHTÄVÄ 2 Kuulet haastattelun, jossa keskustellaan uudenvuodenaaton ilotulituksista ja ilotulitteiden vaikutuksesta eläimiin. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Sinun pitää päättää, mitkä alla olevista väitteistä ovat totta ja mitkä eivät. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on oikein, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet läpi. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. (0) Pohjoismaissa ammutaan ilmaan uudenvuodenaattona myös nykyään. (8) Hannele Luukkainen on töissä Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä. (9) Yhdistyksen tiedote kertoo ihmisille, millaisia raketteja saa ostaa. (10) Ilotulitteita saa käyttää heti joulun jälkeen. (11) Ilotulitus häiritsee vain koiria, koska niillä on hyvä kuulo. (12) Uudenvuodenaattona kasvaa riski, että koira jää auton alle. (13) Uudenvuodenaattona koiria ei saa ulkoiluttaa ollenkaan. (14) Asunnossa täytyy olla pimeää, jotta eläinten olisi helppo piiloutua. (15) Eläinlääkäriltä voi saada lääkkeitä, jotka rauhoittavat lemmikkejä V Max. Elért írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 26.

26 TEHTÄVÄ 3 Kuuntele neljä lyhyttä uutista. Kuulet ne kaksi kertaa. Tehtäväsi on täydentää puuttuvat sanat uutisista. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea uutiset läpi. Huom! Älä kirjoita harmaaseen taulukkoon. Kaksi (0)... on loukkaantunut vakavasti liikenneonnettomuudessa, joka on tapahtunut (16)..., lähellä kauppakeskus Jumboa. Auto törmäsi (17)... ja sen molemmat matkustajat joutuivat sairaalaan. Onnettomuus tapahtui noin kello yksi torstain vastaisena yönä. Onnettomuuden syy oli todennäköisesti se, että autoilija ajoi liian (18).... Kiinassa alkoivat lauantaina (19)... maailmanmestaruuskilpailut eli MM-kisat. Ensimmäisenä oli vuorossa maratonkilpailu, joka juostiin Pekingin (20)... ja saastuneessa ilmassa. Sen voitti 19-vuotias eritrealainen juoksija, joka on samalla MM-kisojen historian (21)... maratonvoittaja. Pekingin MM-kisat kestävät runsaan viikon. Espanjassa on ollut viikonloppuna talvimyrsky. Siinä on (22)... ainakin 2 ihmistä. Myös vettä on satanut tosi paljon, erityisesti (23)... rannikoilla. Jotkut autot jäivät veden keskellä, mutta pelastustyöntekijät tulivat avuksi. Onneksi sateet ovat jo vähentyneet. Ensi vuoden elokuussa laulaja Robbie Williamsillä on konsertti Tampereella. Keikka on osa suositun poptähden kiertuetta, jonka aikana Williams esiintyy (24)... maassa. Williamsin edellinen keikka Suomessa oli Hartwall Areenalla vuonna Ensi vuoden konsertti järjestetään 10. elokuuta ja (25)... alkaa perjantaina 11. marraskuuta írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 26.

27 (0) miestä (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) (25) Max. Elért írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 26.

28 pontszám maximális elért 1. feladat 7 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 8 3. feladat 10 Feladatpont összesen 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1713 írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 26.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Finn nyelv írásbeli vizsga 1713 IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben a létrehozott szöveg jelentősen eltér (rövidebb, hosszabb) a megadott szóintervallumtól, az pontlevonással jár írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 26.

31 TEHTÄVÄ 1 Olet saanut stipendin Jyväskylän yliopistoon. Tarvitset asunnon. Olet löytänyt internetistä seuraavan ilmoituksen Vuokralle tarjotaan heti vapaa kalustettu huone rivitaloasunnosta. Takuuvuokra kaksi kuukautta. Rauhallinen sijainti ja hyvät liikenneyhteydet. Ota yhteyttä ja sovi näyttö. Puh , Petri Timonen Olet kiinnostunut huoneesta. Kirjoita Petri Timoselle sähköpostiviesti. Ota siinä esille seuraavat asiat: - Kysy asunnosta (huoneet, koko, sisustus) - Kysy vuokrasta ja kuluista - Kirjoita omista vaatimuksistasi (esim. lemmikkieläin, musisointi) Kirjoita sanaa írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 26.

32 1713 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 26.

33 TEHTÄVÄ 2 Olet osallistunut erään matkatoimiston järjestämälle seuramatkalle Suomeen. Kaikki ei sujunutkaan suunnitelmien mukaan. Kirjoita valituskirje matkanjärjestäjälle. Muista ottaa siinä esille seuraavat asiat: - Kerro, kuka olet, miksi kirjoitat. - Kerro, mikä meni pieleen (esim. bussi, joka vei ryhmän lentokentältä hotelliin, tuli liian myöhään / ruoka oli surkeaa, sait ruokamyrkytyksen / kerran kun satoi vettä, matkanjärjestäjillä ei ollut varasuunnitelmia yms.) - Vaadi vahingonkorvausta. - Kerro, että olet hyvin pettynyt, mutta silti viihdyit Suomessa. Kirjoita sanaa írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 26.

34 1713 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 26.

35 1713 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 26.

36 Feladat I. II. Értékelési szempont pontszám maximális elért A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 1. feladat összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 2. feladat összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző 1713 írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 26.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 25. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 22. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni Suomi 3A Torstai 1. kesäkuuta 2017 Syreeni Lämmittely: Juttele parin kanssa Mitä kuuluu? Millainen päivä sulla on ollut? Mitä sä teit viime viikolla? Kotitehtävä: harjoitus 7 Nominatiivi yksikkövartalo

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Heijastimen käyttö. Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa Vastaajia oli yhteensä 1530.

Heijastimen käyttö. Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa Vastaajia oli yhteensä 1530. Heijastimen käyttö Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa 2017. Vastaajia oli yhteensä 1530. Käytätkö jalankulkijana heijastinta liikkuessasi liikenteessä pimeällä,

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 8 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Johdanto Seuraavassa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Euroopan komission esittämästä

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

YMPÄRISTÖ. Lämmittely

YMPÄRISTÖ. Lämmittely Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

OLETKO TUTUSTUNUT ROMANI- KULTTUURIIN? luokkalaisille

OLETKO TUTUSTUNUT ROMANI- KULTTUURIIN? luokkalaisille K SN RN- KRN? 3.-4. luokkalaisille Romanikulttuuri-vihkosarja koostuu 4 eri osasta: sikouluikäisille ja 1.-2. luokkalaisille 3.-4. luokkalaisille 5.-6. luokkalaisille pettajille ja kouluttajille vet uki

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset KIVISTÖN VISIOPAJA Aurinkokiven koulu 30.5.2017 tulokset Kivistön visio ja kaavarunko 021600 I Kivistön asemakaavayksikkö I Vantaan kaupunkisuunnittelu ESITTELYKIERROS KERRO NIMESI JA MIKÄ ON KIVOINTA

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Porvoolaisten käsityksiä matkailusta. Sakari Nurmela

Porvoolaisten käsityksiä matkailusta. Sakari Nurmela Porvoolaisten käsityksiä matkailusta Sakari Nurmela Valtaenemmistö ei koe matkailun vaikuttavan negatiivisesti omaan elinympäristöönsä Ei milloinkaan; % On vaikuttanut joskus; % Porvoolaiset matkailusta

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

P. Tervonen 11/ 2018

P. Tervonen 11/ 2018 P. Tervonen 11/ 2018 Olen 50 vuotias puhdistuspalvelualan kouluttaja Minun tyttäreni on sairastunut psyykkisesti, hänen ikänsä on 14 v Minulla on mies ja kaksi muuta lasta, toinen heistä on muualla opiskelemassa

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1 kuvat: Ilona Vestu 1 NUKKUMAANMENO Nukkumaanmenoaika voi olla perheille useista eri syistä vaikeaa. Vanhempana on hyvä miettiä, mitä nämä syyt voivat olla ja mitä lapsi tilanteesta ajattelee. En tykkää

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Maija Saraste Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kirjastotapaaminen Saransk 7.10.2011 1 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeenlinna

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2

Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2 NORDIC SCHOOL KOE Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2 Имя и фамилия учащегося/учащейся Выполнение письменной работы за 4-й семестр обучения рассчитано на 45-60 минут. Использование

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

One click is enough to make the world a be5er place.

One click is enough to make the world a be5er place. One click is enough to make the world a be5er place. KERRO - mikä on sinun uusin vaate? - mistä sinä olet ostanut / saanut sen? - millainen se on? - mitä materiaalia? - mistä väristä pidät? - millaisia

Lisätiedot

Venäläisten matkailu Kaakkois- Suomessa

Venäläisten matkailu Kaakkois- Suomessa Venäläisten matkailu Kaakkois- Suomessa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Venäläisten Suomen-matkailun kehitys VENÄLÄISTEN MATKAT SUOMEEN 1992-2017 6,0 5,0 4,0 Helsinki (lentokenttä ja satama) rekkakuskit

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA89 Flash Eurobarometer 78 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL 78 Traineeship - FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI, KOODI ON '99')

Lisätiedot