KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transkriptio

1 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Név:... osztály:... Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 25.

3 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja täydennä listassa olevilla sanoilla ja sanayhtymillä. Sinulle on annettu malli. Vesijuoksu on uusi (0) Suomalaiset ovat innostuneet uudesta liikuntalajista (1) vesijuoksu. Vesijuoksussa alaselän kohdalle kiinnitetään (2). Vyön avulla (3). kelluu vedessä ja pysyy pystyasennossa. Halutessaan hän voi siirtyä myös perinteiseen uima-asentoon. Vesijuoksussa juoksijan jalat eivät ota pohjaan, (4) hän voi tehdä vedessä juoksuliikkeitä. Samalla hän liikkuu (5) eteenpäin. Uimaopettajien (6) laji sopii hyvin kaikenlaisille ihmisille. Monet kuntoilijat ovat alkaneet harrastaa vesijuoksua, (7) se on niin tehokasta liikuntaa. Vesijuoksu on (8) hyvä laji esimerkiksi niille, (9) on tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Nivelet eivät rasitu vedessä. Vesijuoksu soveltuu esimerkiksi ylipainoisille ja vanhuksille. Koska vesijuoksuvyö kelluttaa, laji sopii myös lapsille ja muille henkilöille, joilla (10) huono uimataito. Vesijuoksu on (11) turvallista. Vedessä ei juuri pysty itseään satuttamaan. A) juoksija B) mukaan C) nimeltä D) hitaasti E) koska F) kuntoilulaji G) vesijuoksuvyö H) joilla I) on J) hyvin K) mutta L) erittäin F ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 11 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 25.

4 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 2 Lue seuraavat tekstit, jotka ovat pätkiä artikkeleista. Etsi sitten alhaalla olevasta listasta sopiva otsikko/nimi artikkeleihin. Sinulle on annettu malli. (0) Tatuoinnit alkavat olla jo niin yleisiä, että ne eivät enää herätä huomiota. Esimerkiksi Yhdysvalloissa joka viidennellä vuotiaalla on tatuointi. (12) Ensimmäiset ihmiset olivat tieteellisten tutkimusten mukaan kotoisin Afrikasta. Kun ihmiset muuttivat muille mantereille, he kulkivat Intian valtameren rantaa pitkin. (13) Kaikkien aikojen suosituin elokuvasatu Star Wars on päättynyt. Elokuvasarjan viimeinen osa Sithin kosto sai ensi-iltansa ympäri maailmaa (14) Ruotsalaiset pitävät nykyisin kuninkaastaan aikaisempaa enemmän. Aikaisemmin kuningas ja kuningashuone eivät ole nauttineet yhtä suurta suosiota. (15) Kaikkien aikojen suosituin rock-yhtye julkaisi viime keväänä ensimmäisen uuden laulunsa 11 vuoden jälkeen. (16) 24-vuotias urheilija on kotoisin Rovaniemeltä. Tyttö aloitti laskettelun jo 3-vuotiaana. (17) Tänä keväänä ilmestynyt Unkaria helposti taskukoossa keskusteluopas ja näinä päivinä levitykseen tuleva Magyar-video täydentävät Suomi Unkari Seuran tuottaman uuden oppikirjapaketin. (18) Amerikkalainen tähti esiintyy Helsingissä kolme kertaa. Neidon omat konsertit ovat Areenassa 10. ja A) Tähtien sodan taru päätökseen B) Alppihiihto: Tanja Poutiainen on talven paras C) Tatuointi ei ole enää erikoisuus D) Kaarle XVI Kustaa on nyt suosittu E) Anastacia kolmesti F) Eppu Normaali teki onnistuneen paluun G) Ihminen muutti Afrikasta rannikoita pitkin H) Uusi oppimateriaalikokonaisuus valmis C ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 25.

5 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 3 Lue seuraava kirje. Päätä sitten, ovatko alhaalla olevat lauseet oikein vai väärin. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on totta eli oikein. Kirjoita taulukkoon V-kirjain, jos lause ei ole totta eli se on väärin. Rakas isä ja äiti! Kiitos kirjeestä, jonka sain viime viikolla. Oli hauska kuulla uutisia kotoa. Olin iloinen, kun kuulin, että äitikin on parantunut. Täällä on kaikki hyvin. Pikku Timo on kasvanut kovasti. Huomenna hän täyttää jo kolme kuukautta. Hän on vienyt kaiken aikani. En ole ehtinyt opiskelemaan kovin paljon. Timo on ihan sinun näköisesi, isä. Olemme suunnitelleet, että tulemme käymään siellä jouluna, että tekin saatte tavata Timon. Olen viihtynyt oikein hyvin täällä Suomessa, vaikka suomen kieli on vielä minulle vaikeaa. Puhun kuitenkin Jyrkin kanssa suomea joka päivä, koska hän ei ole vieläkään oppinut puhumaan sujuvasti viroa. Muuten elämä Jyrkin kanssa on sujunut oikein hyvin. Kävimme kuukausi sitten Helsingissä. Kävimme teatterissa ja olimme myös oopperassa. En ollutkaan käynyt oopperassa pitkään aikaan. Jyrki on ollut pari viikkoa työmatkalla Oulussa. Hän tulee huomenna takaisin. Minulla on ollut oikein ikävä häntä, vaikka hän on soittanut joka päivä. Tallinnaan verrattuna Porvoo on todella rauhallinen paikka. Minusta on mukavaa, että täällä on nykyään myös aika paljon virolaisia. En ole kuitenkaan tutustunut heihin paremmin. Terveisiä kaikille! Rakkaudella tyttärenne Anu (0) Anu on eestiläinen. (19) Hän opiskelee ahkerasti. (20) Anun poika muistuttaa Anun isää. (21) Anu tykkää Suomesta. (22) Anulla on virolainen mies. (23) Anu ei ole koskaan käynyt oopperassa. (24) Kun Jyrki on työmatkalla, Anu ja Jyrki puhuvat puhelimitse päivittäin. (25) Porvoo on Tallinnaa hiljaisempi kaupunki O ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 25.

6 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 4 Lue seuraava teksti. Etsi tekstistä annettujen sanojen/ilmausten synonyymit. Sinulle on annettu malli. Vuodenajat Suomessa on neljä vuodenaikaa, jotka selvästi eroavat toisistaan. Syys-, loka- ja marraskuu ovat syksyn kuukausia. Silloin lehdet putoavat puista. Ilmat tulevat kylmemmiksi ja sataa paljon. Syyskuussa sataa vettä, loka- ja marraskuussa sataa räntää ja lunta. Päivät tulevat lyhyemmiksi ja pimeämmiksi. Syksy on vuoden synkintä aikaa. Joulu-, tammi- ja helmikuu ovat talven kuukaudet. Silloin päivät ovat lyhimmät. Lumi peittää maan. Hiihtäminen on suosittu talviurheilulaji. Lapin tunturit ovat täynnä turisteja sekä Etelä-Suomesta että ulkomailta. Joulu on suomalaisten suurin juhla. Se on perinteinen perheen juhla. Se tuo valoa ja lämpöä kylmän talven keskelle. Talvella ilmat voivat olla hyvinkin kylmiä. Pakkasta voi olla jopa -40 C. Kaikki joet, järvet ja meretkin ovat jäässä. Kevätkuukaudet ovat maalis-, huhti- ja toukokuu. Suomalaiset odottavat kevättä. Keväällä aurinko taas paistaa. Päivät muuttuvat valoisammiksi ja pitemmiksi. Lumi sulaa. Muuttolinnut palaavat. Kuitenkin vielä Lapissa kevätkuukaudet ovat parasta hiihto- ja lasketteluaikaa. Kevään juhlia ovat pääsiäinen ja vappu. Etelä-Suomessa lehdet tulevat puihin toukokuussa. Koko luonto herää. Kevään ensimmäiset kukat tulevat esiin. Kesä-, heinä- ja elokuu ovat kesän kuukaudet. Kesä on Suomen kaunein vuodenaika. Luonto on vihreä, päivät ovat pitkät ja aurinko paistaa. Ihmiset ovat paljon ulkona luonnossa. Suomalaiset haluavat pitää kesällä lomansa. Suosituin lomakuukausi on heinäkuu. Kesän suurin juhla on juhannus. Se on yöttömän yön juhla. Silloin aurinko ei pohjoisessa laske ollenkaan. 0) talvi, kevät, kesä ja syksy = vuodenajat 26) olla erilainen = 27) kylmetä = 28) pidetty, tykätty = 29) Pohjois-Suomessa sijaitsevat vuoret = 30) tulla takaisin = 31) aika, jolloin monet ihmiset eivät käy työssä = 32) aikakausi, jolloin aurinko ei laske ollenkaan = 33) kausi, jolloin ihmiset harrastavat talviurheilua = ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 25.

7 Név:... osztály:... írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 25.

8 Név:... osztály:... I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 8 ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 25.

9 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

10 Név:... osztály:... Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 25.

11 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 1 Lue seuraava teksti ja valitse sopiva sana alhaalla olevista sanoista. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. (0)... suunnitelmia Juho on juuri lopettanut peruskoulun. Hän istuu (1)... kanssa keittiössä. Isä: "No, mitä sinä aiot tehdä nyt, kun koulu on loppunut? Oletko ajatellut jotain työpaikkaa (2)...?" Juho: "En tiedä. Olisi ihan kiva olla (3)... vähän aikaa. On sitä koulua ollut jo ihan tarpeeksi. Ajatelkaa, yhdeksän vuotta." Äiti:"Nythän se opiskelu vasta alkaa. Menethän sinä ainakin kolmeksi vuodeksi lukioon." Juho: "Joo, joo. Ja sitten ainakin seitsemäksi vuodeksi yliopistoon ja (4)... pääsee ilman karsintaa työttömäksi." Isä: "Ei se nyt niin yksinkertaista ole. Kyllä asia on niin, että jos on kunnon koulutus, niin aina työtä löytyy. Mitä sinä itse olet suunnitellut?" Äiti: "Ei tässä mitään (5)... tarvita. Lukioon vaan. Eihän nykyaikana ole mitään mahdollisuuksia (6)... lukiota." Juho: "Minä olen saanut tarpeeksi (7)... Minä haluan opiskella tietotekniikkaa. Se on homma, jolla pärjää." (0) A) Tulevaisuun B) Tulevaisuusen C) Tulevaisuuksen D) Tulevaisuuden (1) A) vanhemmansa B) vanhempiensa C) vanhempansa D) vanhempaan (2) A) kesällä B) kesänä C) kesäksi D) kesälle (3) A) laiskaa B) laiskaksi C) laiskana D) laiskassa (4) A) sieltä B) siitä C) siltä D) sitä (5) A) suunnitelmat B) suunnitelma C) suunnitelman D) suunnitelmia (6) A) kanssa B) ennen C) ilman D) kuin (7) A) lukemasta B) lukemista C) lukemisesta D) lukemaan D ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 25.

12 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 2 Alla on lueteltu sanoja. Kirjoita niistä lause. Jokaisen verbin täytyy olla PREESENSISSÄ. Käytä jokainen sana. Älä muuta sanojen järjestystä. Sinulle on annettu malli. (0) Timo / olla / kaksi / kallis / moottoripyörä Timolla on kaksi kallista moottoripyörää. 8) Odottaa / sinä / Mikko / veli...? 9) Anne / vihata / keltaiset / ruusut ) Minä / ei / tykätä / kuumat / kesät ) Äiti / ostaa / kaksi / litra / maito / kilo / leipä / ja / omena ) Me / ei / mennä / elokuvateatteri / vaan / jäädä / koti ) Milloin / sinä / tulla / käydä / Afrikka...? 14) Juoda / te / kahvi / sokeri / kanssa / vai / ilman / sokeri...? ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 25.

13 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 3 Pane sulkeissa annetut sanat konditionaaliin. Sinulle on annettu malli. Mitä tekisit, jos (0) saisit (saada) päävoiton? Unelma lottovoitosta Minä ainakin (15). (jäädä) kotiin heti seuraavana päivänä. En (16) (katsoakaan) työpaikkaan päin. Saisin kerrankin olla perheen kanssa. (17).. (olla) ihanaa, kun saisimme viettää paljon aikaa lasten kanssa. Ajattele, (18).. (voida) ostaa pienen kaksion tilalle ison omakotitalon, jossa olisi iso puutarha. (19). (heittää) ulos vanhan sohvakaluston. Mieheni saisi ostaa uuden isomman auton. Kerrankin (20)... (mahtua) kaikki kunnolla kyytiin. Ja lapset saisivat harrastaa mitä ikinä (21)... (haluta). Sitten ostaisimme tietysti kesämökin rauhallisen järven rannalta. Ja sitten... ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 25.

14 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 4 Laita sulkeissa olevat sanat oikeaan muotoon. Käytä kolmatta infinitiiviä. Sinulle on annettu malli. On kaunis heinäkuun ilta. Löhösen perhe on ollut viikon mökillä. Niko Löhösellä on lomaa koko heinäkuu. Hän menee työhön vasta syyskuun alussa. Löhösillä on kolme lasta: Niklas, seitsemän vuotta, Pirjo, neljä vuotta ja Ville, kohta vuoden. Kello on viisi iltapäivällä. Isä on järvellä (0) soutamassa (soutaa). Äiti ja Pirjo ovat keittiössä (22)... (leipoa) pullaa. Niklas on lämmittämässä saunaa ja pikku Ville on verannalla nukkumassa. Aurinko paistaa vielä lämpimästi, taivas on sininen ja pilvetön, ja järvi on aivan tyyni. Pelargoniat ovat pihalla täydessä kukassa. Isä tulee (23)... (soutaa) ja menee saunalle (24)... (katsoa), mitä Niklas on (25)... (tehdä). Hän käy (26)... (hakea) lisää puita ja jatkaa saunan lämmittämistä, koska Niklas haluaa mennä (27)... (uida). Pikku Ville herää ja rupeaa (28)... (itkeä). Isä ottaa Villen syliinsä ja vie hänet sisälle. Äiti ja Pirjo ovat kattamassa kahvipöytää, koska täti tulee perheensä kanssa kylään. Heillä on mökki järven toisella puolella. ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 25.

15 Név:... osztály:... írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 25.

16 Név:... osztály:... II. Nyelvhelyesség maximális pontszám 1. feladat 7 2. feladat 7 3. feladat 7 4. feladat 7 ÖSSZESEN 28 VIZSGAPONT 18 elért pontszám javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 25.

17 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

18 Név:... osztály:... Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 25.

19 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 1 Kuulet dialogin, jossa äiti ja poika keskustelevat. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon A- tai B-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. (0) Äiti haluaa, että Ville menee... A) kauppaan B) R-kioskille (1) Äiti ei voi käydä siellä, koska... A) hän on menossa elokuviin B) hänellä on kiire (2) Ville käy ensin... A) WC:ssä B) suihkussa (3) Äiti kirjoittaa Villelle... A) ostoslapun B) ruokalistan (4) Villen pitää ostaa... maitoa. A) 4 litraa B) 3 litraa (5) Villen täytyy tuoda... A) 8 litraa omenamehua B) 8 omenaa (6) Tänään on tarjouksessa... A) unkarilainen hunaja B) unkarilainen viini (7) Ville haluaa ostaa itselleen... A) suklaata B) jäätelöä A ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 25.

20 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 2 Kuulet tekstin maidosta. Kuulet tekstin kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon A-, B-, C- tai D-kirjain. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. (0) Paljonko maitoa tavallisen suomalaisen jääkaapissa on? A) korkeintaan litra C) vähintään litra B) kaksi litraa D) puoli litraa (8) Mitä ainetta maidossa on? A) kalsiumia C) kalkkia B) kaliumia D) natriumia (9) Miksi maidossa oleva aine on tärkeää ihmisille? A) Koska se vahventaa luustoa. C) Koska se on hyvä vatsalle. B) Koska se vahventaa silmiä. D) Koska se vahventaa lihaksia. (10) Ihmiset, joilla on laktoosi-intoleranssi A) sairastuvat maidosta. C) eivät voi juoda maitoa. B) voivat juoda tavallista maitoa. D) eivät voi juoda tavallista maitoa. (11) Paljonko suomalaiset juovat maitoa vuodessa? A) 163 litraa C) 236 litraa B) 136 litraa D) 263 litraa (12) Paljonko maitoa aikuisten olisi hyvä juoda päivässä? A) 3 lasia C) 2 lasia B) muutama lasillinen D) 3 desilitraa (13) Millä maidon voi korvata? A) lihalla C) juustolla B) vihanneksilla D) sipulilla C ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 25.

21 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 3 Kuulet dialogin, jossa pariskunta keskustelee lomastaan. Kuuntele teksti kaksi kertaa. Kirjoita taulukkoon O-kirjain, jos lause on oikein, eli se on totta, ja kirjoita V-kirjain, jos lause on väärin, eli se ei ole totta. Sinulle on annettu malli. Ensin sinulla on vähän aikaa lukea lauseet. (0) Pariskunta keskustelee kesälomastaan. (14) Poika on nyt lomalla. (15) Tyttö ei ole käynyt vielä Tšekin pääkaupungissa. (16) Lehdessä on ilmoitus, jossa matka Mallorcalle maksaa 350 euroa. (17) Pojan mielestä heillä ei ole tarpeeksi rahaa. (18) Tytön mielestä syömiseen ja muihin asioihin menisi Mallorcalla noin 500 euroa. (19) Poika ei halua jäädä Suomeen. (20) He lähtevät pääsiäisenä Prahaan V ÄLÄ KIRJOITA TÄMÄN VIIVAN ALLE! Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 25.

22 Név:... osztály:... írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 25.

23 Név:... osztály:... írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 25.

24 Név:... osztály:... III. Hallott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat 7 2. feladat 6 3. feladat 7 ÖSSZESEN 20 VIZSGAPONT 33 elért pontszám javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 25.

25 Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

26 Név:... osztály:... Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 25.

27 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 1 Sinulla on suomalainen ystävä, Leena. Hän on tulossa Unkariin kuukauden kuluttua. Kirjoita hänelle sähköpostiviesti, jossa pyydät häntä tuomaan sinulle muutaman DVD:n (esimerkiksi Pahat pojat, Taru Sormusten Herrasta, Mies vailla menneisyyttä). Ota viestissäsi esille seuraavat asiat: Olet hyvin iloinen, että Leena tulee käymään Unkarissa. Ehdota hänelle, että hän voi asua sinun luonasi, jos haluaa. Kirjoita hänelle, mitkä DVD:t tarvitset ja miksi. Kirjoita viesti, jossa on noin sanaa. Aloita näin: Hei Leena! írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 25.

28 Név:... osztály:... TEHTÄVÄ 2 Valitse jompikumpi seuraavasta kahdesta aiheesta! A ) Olet saanut Erasmus-stipendin Tampereelle ensi lukukaudeksi. Kirjoita kirje Budapestin Suomen suurlähetystöön. Kirjeessäsi kyselet matkaasi liittyviä asioita. Tee kysymyksiä seuraavien avainsanojen perusteella: passi / henkilötodistus oleskelulupa työnteko maksut esitteitä Suomesta ja Tampereesta. Kirjoita noin sanaa. B) Olet saanut tämän sähköpostiviestin suomalaiselta kaveriltasi. Vastaa hänelle. Kirjoita sanaa. Hei ystäväni! Terveisiä Helsingistä! Mitä sinulle kuuluu? Minä olin viime viikon Italiassa lomalla. Tulen äitini kanssa Debreceniin elokuun ensimmäisellä tai toisella viikolla. Voisitko järjestää meille edullisen majoituksen johonkin hotelliin? Voisitko suositella meille jotain ohjelmaa? Mitä voisimme tehdä siellä? Olisi mukavaa nähdä sinua, jos olet paikalla silloin. En ole tilannut vielä lentoja, koska halusin varmistaa majoituksen ensin. Mukavaa kesäkuun alkua sinulle! Terveisin Jaana írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 25.

29 Név:... osztály:... írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 25.

30 Név:... osztály:... írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 25.

31 Név:... osztály:... írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 25.

32 Név:... osztály:... Feladat Értékelési szempont elérhető pont A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 1. Érthetőség 5 Íráskép 1 Összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 2. Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 Összesen 22 IV. Íráskészség pontszáma 33 elért pont javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 25.

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn nyelv középszint írásbeli

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 6. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Finn

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. október 22. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 22. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 25. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 25. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. FINN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

Pane verbi oikeaan muotoon (kolmas infinitiivi).

Pane verbi oikeaan muotoon (kolmas infinitiivi). Pane verbi oikeaan muotoon (kolmas infinitiivi). 1. Pääsitkö sinä yliopistoon... OPISKELLA? opiskelemaan 2. Milloin sinä menet... TAVATA Katjua? tapaamaan 3. Mitä sinä menet... TEHDÄ Tampereelle? tekemään

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Mitä teet viikonloppuna?

Mitä teet viikonloppuna? Mitä teet viikonloppuna? On sunnuntai ja Saidin ja Leilan perhe menee uimahalliin. He harrastavat uimista ja saunomista usein viikonloppuisin. Tänään he pakkaavat uimapuvut, pyyhkeet, shampoot, saippuat,

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. FINN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com 6. ÓRA IGEI CSOPORTOK 1. puhua-típusú igék: az ide tartozó igék infinitívusza -a/-ä, ragozáskor levágjuk az igéről,

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2

Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2 NORDIC SCHOOL KOE Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2 Имя и фамилия учащегося/учащейся Выполнение письменной работы за 4-й семестр обучения рассчитано на 45-60 минут. Использование

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn 0 Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita Vihko 2 Jussi Örn 1 Mikä ja missä? Kysy parilta. Pari vastaa. - Mikä tämä on? - Se on kynä. - Mikä tuo on? - Se on tietokone. Mikä tää on? Mikä toi on? Mikä?

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Kappale 2. Tervetuloa!

Kappale 2. Tervetuloa! Kappale 2 Tervetuloa! 17 Virtaset muuttavat On maanantai. Virtaset muuttavat. Osoite on Koivutie 8. 18 Joonas Virtanen on pihalla. Pieni poika tulee ulos. Hei, kuka sinä olet? Minä olen Joonas Virtanen.

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

TAPAN I BAGGE. Rannalla. Rannalla TAMMI

TAPAN I BAGGE. Rannalla. Rannalla TAMMI Kaisa TAPAN I BAGGE Rannalla Rannalla TAMMI TAPANI BAGGE Rannalla Kuvittanut Hannamari Ruohonen Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Kaisa-sarjan kirjat: Pihalla, 2002 Ulkona, 2004 Kylässä, 2005 Yöllä, 2006

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot