Kymmenen periaatetta vastuulliseen kalanhankintaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kymmenen periaatetta vastuulliseen kalanhankintaan"

Transkriptio

1 Kymmenen periaatetta vastuulliseen kalanhankintaan

2 Vastuullisen kalastuksen määritelmä Vastuullinen kalastaminen, kalankasvattaminen ja kalatuotteiden valmistaminen tarkoittavat sitä, että kalaa pyytäessämme otamme huomioon kalojen ja muiden merissä elävien lajien elinympäristön. Kunnioitamme ja vaalimme sitä. Vastuullisen kalastuksen ansiosta kalakannat pysyvät, tai jopa elpyvät, kestävälle tasolle. Osana vastuullista kalastusta on kalavesistöjen ja kalankasvattamojen sekä muiden merissä elävien lajien, kuten merilintujen, korallien ja merinisäkkäiden, suojelu. Vastuullinen kalastus takaa tulevaisuuden ei vain itselleen ja ympäristölleen, vaan myös kalateollisuudelle sekä kaikille siitä riippuvaisille.

3 Finduksen 10 periaatetta vastuulliselle kalanhankinnalle Elintarviketuotannon jatkuvasta modernisoinnista huolimatta kala on edelleen yksi harvoista villinä kasvavista raaka-aineista. Kalojen vesiviljely yleistyy, mutta silti suurin osa syömästämme kalasta pyydetään perinteisesti avomerellä. Osana Euroopan suurinta kala- ja äyriäisyritystä tiedostamme Finduksella hyvin hoidetun kalastuksen tärkeyden. Haluamme varmistaa kalakantojen riittävyyden myös tuleville sukupolville. Olemme moderni, tulevaisuuteen tähtäävä yritys ja haluamme toimia oikealla tavalla. Findus on vahvasti sitoutunut ylläpitämään aktiivista roolia saavuttaaksemme tavoitteemme kestävässä kalastuksessa. Emme pelkää kyseenalaistaa epäsopivia toimintamalleja. Omien työskentelytapojen kontrolloimiseksi olemme määritelleet Finduksen 10 periaatetta vastuulliselle kalanhankinnalle. Esittelemme ne tässä kirjasessa. Olemme vakuuttuneita, että nämä periaatteet ovat oikea tie eteenpäin. Odotamme, että kaikki toimijat kalateollisuudessa toimivat vastaavalla tavalla. Kai Mäkinen toimitusjohtaja, Findus Finland Oy

4 Avoimuus Siinä missä kymmenen periaatettamme ovat elintärkeät kalan vastuullisessa tuotannossa, olemme muutoinkin aktiivisia luontoa suojelevien ohjelmien parissa. Haluamme olla toiminnassamme mahdollisimman avoimia. Yksi perusarvoistamme on, että kaikki tuotteemme ovat jäljitettävissä kalastusaluksesta tai kalanviljelylaitoksesta lautaselle. Näin takaamme tuotteittemme laillisuuden ja rehellisyyden sekä annamme kuluttajille valinnan mahdollisuuden. Lisäksi olemme sitoutuneet julkaisemaan avoimesti tietoa tuotteittemme valmistusmenetelmistä sekä niissä käytettyjen raakaaineiden alkuperästä. Pyrimme saattamaan nämä tiedot kaikkien saataville joko pakkausten, www-sivustojemme ( tai kuluttajapalvelumme kautta.

5 Fish for Life -ohjelma Varmistaaksemme, että 10 periaatettamme toteutuvat, olemme kehittäneet Fish For Life -ohjelman. Se sisältää mm. yksityiskohtaiset arvioinnit kalastusalueiden tilasta, jolloin voimme tunnistaa matalan, keskitason ja korkean riskin kalastusalueet. Samalla, kun toiminta antaa tietoa kuluttajan ostopäätöksen tueksi, arviointi auttaa Findusta tunnistamaan riskialttiit alueet ja auttaa meitä antamaan kalan tuottajille eväät oikeaan toimintaan. Bodycote Lawlabs auditoi ja vahvisti vuoden 2007 Fish for Life -ohjelmamme. Siinä todettiin, että käyttämämme menetelmät ovat moitteettomia, kun arvioimme kalantuottajiemme sitoutumista kestävään kalastukseen.

6 Kymmenen periaatetta

7 1. Laillisuus Findus ottaa täyden vastuun siitä, että käyttämiämme kaloja ei ole pyydetty, maihintuotu tai kasvatettu laittomasti. Toimimme ainoastaan sellaisten kalantoimittajien kanssa, jotka noudattavat vastuullisia ja avoimia toimintatapoja sekä kaikkia tärkeitä kansallisia ja kansainvälisiä määräyksiä. Findus pyrkii kaikin mahdollisin keinoin selvittämään ja varmistamaan tuotantoketjun laillisuuden.

8 2. Puolueeton arviointi Findus tekee kalanhankintapäätökset tarkoin määriteltyjen, virallisten valintakriteereiden pohjalta, joiden avulla määrittelemme vastuullisen hankinnan. Tiedostamme vedenalaisten ekosysteemien dynaamisuuden ja sen, ettei niiden toimintaa ymmärretä vielä tarpeeksi hyvin. Tiedämme myös, että ekosysteemien tuntemus lisääntyy jatkuvasti ja virallinen käsitys muuttuu sen myötä. Tämän vuoksi tarkistamme säännöllisesti valintakriteerimme ja kalanhankintapolitiikkamme voidaksemme olla varmoja päätöstemme ajanmukaisuudesta.

9

10

11 3. Pakkausmerkinnät Findus noudattaa pakkausmerkinnöissä avoimuutta, jotta kuluttajat saavat tarpeeksi tietoa ostopäätöstensä tueksi. Pakkauksistamme tai www-sivustoltamme käy ilmi jokaiseen tuotteeseen käytetyn kalan alkuperä. Tämä helpottaa kuluttajan ostopäätöstä. Aina kun mahdollista, käytämme tuotteissamme Ekomerkintää. Se kertoo, että tuotteessa käytetyt kalat on hankittu riippumattomilta ja kestävää kalataloutta harjoittavilta tahoilta.

12

13 4. Markkinointi Findus tukee ja edistää kestävien kalakantojen käyttöä markkinoilla. Tuotekehityksemme keskittyy valitsemaan tuotantoon kalalajeja kestävistä kalakannoista ja sertifioiduilta toimittajilta. Lisäksi tarkistamme jatkuvasti valikoimaamme varmistaaksemme näiden kalalajien parhaan mahdollisen käytön tuotannossamme.

14 5. Jatkuva kehitys Findus tiedostaa sekä kalastuksen että vesiviljelyn jatkuvat kehitystarpeet. Kehitämme yhteistyötä niiden toimittajien kanssa, jotka ovat tietoisia oman toimintansa vaikutuksista ympäristöön. Kannustamme kalantoimittajiamme kehittämään toiminnassaan parhaiksi havaittuja toimintatapoja ja uusinta teknologiaa, joiden avulla voidaan minimoida kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn ympäristölle ja vedenalaisille ekosysteemeille aiheuttamat rasitteet.

15 6. Sitoutuminen Findus huomioi kalatalouden eri toimijoiden erilaiset intressit. Pyrimme jatkuvaan ja avoimeen vuoropuheluun kalastajien, kalanviljelijöiden, hallitusten, kauppajärjestöjen, ei-valtiollisten organisaatioiden ja elintarvikkeiden jälleenmyyjien kanssa. Teemme aktiivista työtä saadaksemme vastuulliseen kalanhankintaan liittyvät periaatteemme, arvomme ja toimintatapamme ohjaamaan julkista mielipidettä. Tavoitteenamme on olla enemmän aktiivinen kuin passiivinen tai kritiikille altis yritys.

16

17 7. Vastuuttoman toiminnan ehkäiseminen Olemme selkeästi määritelleet ja julkituoneet kantamme toimintoihin, joihin emme halua ottaa osaa. Liiketoiminnassamme on tarkoin määritelty tuotteet ja toimintatavat, jotka ovat yrityksessämme kiellettyjä ja joita emme kaupallisissa tarkoituksissa harjoita. Nykyisellään tämä pitää sisällään IUCN:n* punaisella listalla määriteltyjen uhanalaisten tai erittäin uhanalaisten lajien myynnin. Siihen kuuluvat myös geneettisesti muunneltujen kasvatettujen lajien käyttö, epäeettinen hainpyynti sekä ympäristölle haitallisten kalastustapojen kuten dynamiitin ja myrkyllisten aineiden käyttö. Näiden lisäksi myyntikieltomme koskee kalalajeja, jotka on pyydystetty muille lajeille kuten kilpikonnille, delfiineille ja merilinnuille vahingollisella tavalla. * Maailman luonnonsuojeluliitto. Katso lisää:

18 8. Tutkimus Findus tiedostaa tarpeet jatkuvalle tieteelliselle tutkimustyölle, jolla taataan uudet ja tehokkaammat tekniset toimintatavat vesiviljelyn ja kalastuksen hallinnointiin. Kannustamme ympäristön ja lajien hyvinvointia sekä ruoan laatua ja turvallisuutta edistävää toimintaa. Tavoitteenamme on olla mukana tieteellisissä tutkimusprojekteissa ja käyttää markkina-asemaamme hyväksemme kannustaaksemme tutkimustulosten hyödyntämistä kalastus- ja vesiviljelysektoreilla.

19

20 9. Jäljitettävyys

21 Uskomme, että tuotteittemme jäljitettävyys kalastusalukselta tai kalankasvattamolta lautaselle on keskeisessä asemassa varmistaaksemme laillisuuden, tuotteiden rehellisyyden ja kuluttajien valinnan mahdollisuuden. Tämän vuoksi kannustamme, edistämme ja osallistumme tämän osa-alueen kehittämiseen. Teemme kaikkemme varmistaaksemme ostamiemme vapaasti kasvaneiden kalojen jäljitettävyyden joko pyydystäneeseen alukseen tai alusryhmään sekä kalastusalueeseen kansainvälisen merentutkimusneuvosto ICES:n määritelmien mukaisesti. Jatkamme oman jäljitettävyysprosessimme kehittämistä ja tehostamista viljeltyjen kalojen osalta taataksemme tuotteiden jäljitettävyyden viljelykohteeseen. Tätä kautta pääsemme käsiksi ostamiemme kalojen taustatietoihin ja voimme varmistaa, että ne ovat linjassa oman toimintapolitiikkamme kanssa.

22 Findus tukee ETI base Code of Conduct -sopimusta sekä kansainvälisen eettisen liiketoiminnan, SA 8000, tavoitteita ja toimintaa. Emme tee yhteistyötä yritysten kanssa, jotka jättävät huomioimatta toimintansa eettisen, sosiaalisen, taloudellisen ja humanitäärisen vastuun tai ympäristövaikutukset. Kieltäydymme yhteistyöstä myös, mikäli tavarantoimittaja ei pysty varmistamaan toimintansa vastaavan asetettuja standardeja. 10. Eettisyys ja ympäristö

23 Findus on tietoinen siitä, että tietyt kalastus- tai kalankasvatusmenetelmät heikentävät pysyvästi ekosysteemien tilaa ja että niistä aiheutuu vahinkoa paikallisväestön toimeentulolle, sosiaalisille suhteille tai ravinnon saannille. Pyrimme huomioimaan ajoissa tällaiset epäkohdat, jotta voimme taata ostotoimintamme eettisen ja ympäristöä kunnioittavan perustan. Mahdollisuuksien mukaan käytämme vaikutusvaltaamme estääksemme epäeettisen ja ympäristöä vahingoittavan toiminnan alallamme. Huomioimme myös maailmanlaajuisen ilmastomuutoksen aiheuttamat muutokset merien elinpiireihin ja minimoimme tuotantomme vaikutukset ilmastoon.

24 Sanoista tekoihin Kymmenen periaatetta vastuulliseen kalanhankintaan -ohjelmaa hallinnoidaan erityisessä Sustainability-työryhmässä. Sen asiantuntijoilla on erityisosaamista kalataloudesta, ostotoiminnasta, tekniikasta, tuotekehityksestä, markkinoinnista ja viestinnästä. Tätä ryhmää tukevat alaosastot, jotka keskittyvät vastuullisen toiminnan erikoisosa-alueisiin. Sustainability-työryhmä varmistaa, että tiedostamme ja ylläpidämme oikeita toimintatapoja sekä noudatamme niitä päivittäisessä toiminnassamme. Sustainability-työryhmään kuuluu myös kaksi ulkopuolista asiantuntijaa, kalatalouden tutkija David Agnew ja luonnonsuojeluun keskittynyt Jim Cannon. He tuovat ryhmän työskentelyyn arvokasta ulkopuolista tietoa ja näkemystä sekä omaa erityisosaamistaan. Työryhmän viimeaikaisimmat tulokset ovat luettavissa www-sivustollamme

25 Sustainability-työryhmä Foodvestin kestävän kehityksen periaatetta tukee kaksi asiantuntijaa: Mike Mitchell (head of seafood sustainability) ja Anna Roslund (sustainability manager). Mike Mitchellillä on 25 vuoden kokemus kalatuotteiden ostotoiminnasta sekä sen teknisistä vaatimuksista ja hän on alalla hyvin tunnettu kalatalouden kestävän kehityksen erikoisasiantuntija. Mike on ollut mukana useissa kansainvälisissä aloitteissa ja konferenssitoiminnassa. Seafood Choices Alliance valitsi Mike Mitchellin vuoden 2008 Seafood Championiksi. Anna Roslund tekee työtä laajasti kestävän kehityksen parissa. Hän vastaa mm. hiilidioksidipäästöistä, jätemäärän vähentämisestä ja jätteen oikeaoppisesta hävittämisestä. Anna on myös nimitetty osa-aikaiseksi jäseneksi Seafood Choices Alliancen ja Global Reporting Initiativen (GRI) yhteistyöprojektiin, jossa hänen tehtävänään on varmistaa, että kansainväliset toimintamallit kestävän kehityksen raportoinnissa vastaavat maailmanlaajuisen kalatalouden tarpeita. Kuvassa: Mike Mitchell ja Anna Roslund

26 Riippumattomat asiantuntijat Jim Cannon (Sustainable Fisheries Partnership) Jim Cannon on tunnustettu kalavesistöjen suojelija. Hän on opiskellut ekologiaa Cambridgessa sekä ympäristötaloutta, hallintoa ja kalataloustiedettä Lontoon Imperial Collegessa. Vuosina 1995 ja 1997 hän toimitti YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön katselmuksen merikalastusalueista. Hän on erikoistunut auttamaan yrityksiä (mm. McDonald s ja Unilever) niiden ympäristöohjelmissa. Nykyään Jim työskentelee kestävää kalastusta edistävän Marine Stewardship Councilin (MSC) teknisten asiantuntijoiden johtokunnassa sekä toimii vuonna 2006 perustamansa Sustainable Fisheries Partnership -organisaation toimitusjohtajana. Tässä yhteydessä hän on edistänyt mm. FishSourcetietokannan perustamista, josta tavarantoimittajat ja puolueettomat tutkijat saavat ajantasaista tietoa vastuullisesta kalastuksesta. Lisäksi hän on työskennellyt kalatalouden kehittämisen ohjelmassa mukana olevien ostajien ja tuottajien sitouttamiseksi maailmanlaajuisesti. Dr. David Agnew David Agnew on Iso-Britannian MRAG:n (Marine Resources Assessment Group) johtaja. MRAG toimii tiiviissä yhteistyössä Lontoon Imperial Collegen kanssa, jossa David luennoi kalataloustieteestä. Hän toimi vanhempana tieteellisenä asiantuntijana ja strategina ryhmässä, joka auttoi Iso-Britannian hallitusta muodostamaan virallisen lausunnon kalateollisuuden tulevaisuudesta. David toimii myös EU:n asiantuntijana laittomaan ja sääntelemättömään kalastukseen liittyvissä asioissa. David on ollut mukana laatimassa useita Marine Stewardship Councilin (MSC) raportteja kestävästä kalastuksesta. Hänen erikoisaluettaan ovat eteläiset valtameret ja hän on toiminut South Georgian ja Sandwich-saarten hallitusten kalatalouden erityisasiantuntijana.

27 Tunnustukset ja palkinnot Palkinto erinomaisesta saavutuksesta, Palkinto ympäristön kestävästä kehityksestä, Palkinto kestävän kehityksen toimitusketjusta,

28 Young s Fish for Life Vuoden 2007 IGD Award for Environmental Sustainability and the Seafish Award for Outstanding Achievement -palkinnon voittaja Findus Finland Oy Taivaltie 5, Vantaa Kesäkuu 2008

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011 Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille Huhtikuu 2011 JOHDANTO Sodexon periaatteisiin liiketoiminnassa kuuluu korkeat eettiset standardit. Tämän vuoksi olemme laatineet Code of Conduct, toimintaohjeistuksen

Lisätiedot

Tulevaisuuden suuntaviivat sisävesikalataloudessa. Järvitaimenkannat kasvuun Keski- Suomessa 12.6.2014 Matti Sipponen

Tulevaisuuden suuntaviivat sisävesikalataloudessa. Järvitaimenkannat kasvuun Keski- Suomessa 12.6.2014 Matti Sipponen Tulevaisuuden suuntaviivat sisävesikalataloudessa Järvitaimenkannat kasvuun Keski- Suomessa 12.6.2014 Matti Sipponen Kalataloushallinnon strategia Toiminta-ajatus Strategiset päämäärät Kalataloushallinto

Lisätiedot

Linjaus kestävän kalastuksen ja kalankasvatuksen edistämiseksi <#>

Linjaus kestävän kalastuksen ja kalankasvatuksen edistämiseksi <#> Linjaus kestävän kalastuksen ja kalankasvatuksen edistämiseksi Kohti parempaa huomista. 1. Arvomme ja toimintaperiaatteemme Huomioimme kaikessa toiminnassamme taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen vastuumme.

Lisätiedot

KALASTUS JA VESIVILJELYTUOTTEIDEN JÄLJITETTÄVYYSSÄÄNNÖT YHTEISESSÄ KALASTUSPOLITIIKASSA. Maija Mela Kala ja riistaosasto MMM 25.1.

KALASTUS JA VESIVILJELYTUOTTEIDEN JÄLJITETTÄVYYSSÄÄNNÖT YHTEISESSÄ KALASTUSPOLITIIKASSA. Maija Mela Kala ja riistaosasto MMM 25.1. KALASTUS JA VESIVILJELYTUOTTEIDEN JÄLJITETTÄVYYSSÄÄNNÖT YHTEISESSÄ KALASTUSPOLITIIKASSA Maija Mela Kala ja riistaosasto MMM 25.1.2012 Yhteisen kalastuspolitiikan jäljitettävyyssäännöillä pyritään siihen,

Lisätiedot

Fazer-konserni sitoutuu vastuullisen palmuöljyn käyttöön

Fazer-konserni sitoutuu vastuullisen palmuöljyn käyttöön Fazer-konserni sitoutuu vastuullisen palmuöljyn käyttöön Fazerin tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä hankimme ainoastaan RSPO-sertifioitua, entistä paremmin jäljitettävää palmuöljyä. Tämä tarkoittaa

Lisätiedot

WWF:n työ kestävän kalastuksen edistämiseksi

WWF:n työ kestävän kalastuksen edistämiseksi WWF:n työ kestävän kalastuksen edistämiseksi WWF VAIKUTTAA Kalastuspolitiikka Kestävät kalastuskiintiöt, suojelusopimukset Kuluttajavalistus Kalaoppaat kunkin maan kuluttajille MSC-merkintä WWF tukee parasta

Lisätiedot

Kampanja ja sen tavoitteet

Kampanja ja sen tavoitteet WWF Suomen Kalakampanja kysymyksiä ja vastauksia 13.4.2012 Kampanja ja sen tavoitteet Miksi WWF kampanjoi kestävän kalastuksen puolesta? WWF työskentelee pysäyttääkseen luonnon monimuotoisuuden vähenemisen.

Lisätiedot

Tuoteluettelo Tuoteluettelo ladattavissa myös kalaneuvos.fi/horeca 1/2019

Tuoteluettelo Tuoteluettelo ladattavissa myös kalaneuvos.fi/horeca 1/2019 Tuoteluettelo Tuoteluettelo ladattavissa myös kalaneuvos.fi/horeca 1/2019 Parhaat raaka-aineet ja jatkuva tuotekehitys Ylivoimainen laatumme syntyy käyttämistämme laadukkaista raaka-aineista. Jalostamme

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ 1 Lain tavoitteet Tavoitteena selkeä ja tietoon perustuva kalastuksen järjestäminen, jolla edistetään 1. kalavarojen

Lisätiedot

Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon?

Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon? Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon? Luontopaneelin ja Ympäristötiedon foorumin seminaari 28.5.2018 Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

SILAKALLE MSC-MERKKI?

SILAKALLE MSC-MERKKI? SILAKALLE MSC-MERKKI? KIM JORDAS, SUOMEN AMMATTIKALASTAJALIITTO SAKL RY KALAFOORUMI 13.5.2016 HELSINKI ESITYS Mikä on MSC? Miksi SAKL lähti selvittämään? Miten prosessi edennyt? DNV esiarviointi: Silakan

Lisätiedot

Vastuullista ajattelua tuotteen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Sinun valinnallasi on merkitystä

Vastuullista ajattelua tuotteen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Sinun valinnallasi on merkitystä Vastuullista ajattelua tuotteen elinkaaren kaikissa vaiheissa Sinun valinnallasi on merkitystä Suunnittelemme tuotteemme kulutusta vähentäviksi. Pienempi kulutus, suurempi säästö Autamme yritystäsi keskittymään

Lisätiedot

LGT ja yhteiskuntavastuu

LGT ja yhteiskuntavastuu LGT ja yhteiskuntavastuu Voit luottaa siihen, että kannamme vastuumme Kaikki, mitä kuljettajana, toimittajana, työnantajana, yrityksenä, ostajana ja yrityskansalaisena teemme, vaikuttaa ympäröivään maailmaan.

Lisätiedot

MarineStewardshipCouncil, MSC merkki mitä se on käytännössä,

MarineStewardshipCouncil, MSC merkki mitä se on käytännössä, MarineStewardshipCouncil, MSC merkki mitä se on käytännössä, entä Suomen kalastukset, kuha? Jari Raitaniemi, RKTL Lähteet: Marine Stewardship council julkaisuja, MSC-raporttiluonnos Perusperiaatteet (Principles

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Case Id: 0de07826-cc4c-4173-b6d8-234da2c827b3 Date: 31/07/2015 11:53:18 Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Perustiedot

Lisätiedot

Ratkaisun Paikka 2013. WWF:n yritysyhteistyön tuloksia

Ratkaisun Paikka 2013. WWF:n yritysyhteistyön tuloksia Ratkaisun Paikka 2013 WWF:n yritysyhteistyön tuloksia Olemme nostaneet kovasti ympäristötietoisuutta henkilöstömme keskuudessa erilaisin viestinnän keinoin, joista ehkä vaikuttavimpana Green Office käyttöönotto

Lisätiedot

Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä

Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä Ympäristömerkit helpottavat hankkijan työtä Esimerkkinä metsäsertifiointimerkit 18.1.2011 Vihreät hankinnat haltuun -seminaari Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit

Lisätiedot

Tuoteluettelo Tuoteluettelo ladattavissa myös kalaneuvos.fi/horeca 1/2019

Tuoteluettelo Tuoteluettelo ladattavissa myös kalaneuvos.fi/horeca 1/2019 Tuoteluettelo Tuoteluettelo ladattavissa myös kalaneuvos.fi/horeca 1/2019 Parhaat raaka-aineet ja jatkuva tuotekehitys Ylivoimainen laatumme syntyy käyttämistämme laadukkaista raaka-aineista. Jalostamme

Lisätiedot

Kalatalousrahaston tuet kaupalliselle kalastukselle. Jari Leskinen Lapin ELY-keskus

Kalatalousrahaston tuet kaupalliselle kalastukselle. Jari Leskinen Lapin ELY-keskus Kalatalousrahaston tuet kaupalliselle kalastukselle Jari Leskinen Lapin ELY -keskus Lapin ELY-keskus Jari Leskinen EMKR varojen jakauma Painopistealue EU (M ) kansal. (M ) Yhteensä (M ) Kestävä kalastus

Lisätiedot

Saaristomeri Kestävän kalatalouden mallialue Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin

Saaristomeri Kestävän kalatalouden mallialue Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin Saaristomeri Kestävän kalatalouden mallialue Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalastajien tiedotus- ja koulutusristeily Viking Grace 6.2.2013 Esityksen rakenne Mitä kestävyydellä tarkoitetaan?

Lisätiedot

Raisio on nyt terveelliseen ruokaan keskittyvä kansainvälinen bränditalo

Raisio on nyt terveelliseen ruokaan keskittyvä kansainvälinen bränditalo Raisio on nyt terveelliseen ruokaan keskittyvä kansainvälinen bränditalo Raision yhtiökokous 2019 toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi Raisio Oyj 19.3.2019 Voimakkaan uudistumisen ja uuden rakentamisen vuosi

Lisätiedot

Miten Juhla Mokka -kahvista tuli Luomu? Pro Luomu Uuna Kostamo

Miten Juhla Mokka -kahvista tuli Luomu? Pro Luomu Uuna Kostamo Miten Juhla Mokka -kahvista tuli Luomu? Pro Luomu 5.10.2017 Uuna Kostamo Vuonna 1876 nuori Gustav Paulig perusti yrityksen, jonka idea oli johdattaa pohjoinen kansakuntamme eksoottisten makujen ennen kaikkea

Lisätiedot

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua Liite 15.12.2008 65. vuosikerta Numero 4 Sivu 6 Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua siinä kuluttajien odotuksia tulevaisuuden broilerituotteilta Sari Forsman-Hugg, MTT,

Lisätiedot

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01 PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01 PEFC lyhyesti Kuva: Scandinavian StockPhoto/gunnar3000 PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) on kansainvälinen

Lisätiedot

Irtopakastamon naapurissa sijaitsevat Toripihan suuret pakkasvarastot tuotteiden välivarastointiin.

Irtopakastamon naapurissa sijaitsevat Toripihan suuret pakkasvarastot tuotteiden välivarastointiin. IQF- Vesanto sijainti: Irtopakastuslaitos sijaitsee Pohjois-Savossa Vesannon taajamassa sijaitsevan kala-aseman yhteydessä. Hallinnoijana toimii kalastajien omistama Vesannon Kala Osk. Irtopakastamon naapurissa

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

Ympäristövastuun ajankohtaiset aloitteet ja toimenpiteet kalatoimialalla. Kalafoorumi 25.1.2012 Anna Vainikainen, ETL/Kalateollisuusyhdistys

Ympäristövastuun ajankohtaiset aloitteet ja toimenpiteet kalatoimialalla. Kalafoorumi 25.1.2012 Anna Vainikainen, ETL/Kalateollisuusyhdistys Ympäristövastuun ajankohtaiset aloitteet ja toimenpiteet kalatoimialalla Kalafoorumi 25.1.2012 Anna Vainikainen, ETL/Kalateollisuusyhdistys Miksi elintarviketeollisuuden vastuullisuus kiinnostaa juuri

Lisätiedot

Hämeenlinna 25.9.2014. Pirjo Kortesniemi

Hämeenlinna 25.9.2014. Pirjo Kortesniemi Toiminnan painopisteet 2014-2019 Hämeenlinna 25.9.2014 Pirjo Kortesniemi Esityksen sisältö Suunta selvillä.. ETT:n tehtäväkenttä ja strategiset tavoitteet Tavoitteiden toteutumisen arviointi Tulevaisuuden

Lisätiedot

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Säätytalo Päivittäistavarakauppa ry Toimitusjohtaja 1 Elintarvikeketjun ympäristövastuu ja asiakastoiminnan haasteet Tuoteturvallisuus (Suomessa)

Lisätiedot

Käyttö- ja hoitosuunnitelmat sekä yhteistyöryhmien roolit

Käyttö- ja hoitosuunnitelmat sekä yhteistyöryhmien roolit Käyttö- ja hoitosuunnitelmat sekä yhteistyöryhmien roolit Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho V-S ELY-keskus/Kalatalouspalvelut Pohjanlahden kalastusaluepäivät, Seinäjoki 19.-20.10. 2017 1 Kestävyys Tarve

Lisätiedot

PIKAOPAS KULUTTAJALLE

PIKAOPAS KULUTTAJALLE PIKAOPAS KULUTTAJALLE Tiedätkö, mistä ruokasi tulee? Suomessa syötävästä ruuasta noin 80 % on Suomessa valmistettua. Noin 65 % ruokamme raaka-aineesta on suomalaista. Elintarviketuotanto on maailmanlaajuista.

Lisätiedot

VASTUULLINEN VESIENOMISTUS

VASTUULLINEN VESIENOMISTUS VASTUULLINEN VESIENOMISTUS Vastuullinen vesienomistus Vastuullinen vesienomistus tarkoittaa, että vesialueen omistaja tiedostaa omaisuutensa arvon ja ymmärtää siitä huolehtimisen tärkeyden. Vesialueomistamiseen

Lisätiedot

Vapaaajankalastuksen. eettiset säännöt. EIFAC Code of Practice for Recreational Fisheries 2008.

Vapaaajankalastuksen. eettiset säännöt. EIFAC Code of Practice for Recreational Fisheries 2008. Vapaaajankalastuksen eettiset säännöt EIFAC Code of Practice for Recreational Fisheries 2008. Vapaa-ajankalastuksen eettiset säännöt EIFAC Code of Practice for Recreational Fisheries 2008. Suomennos; Hannu

Lisätiedot

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET 4.2.2016 TAUSTAA Haluamme avoimesti viestiä millaisia periaatteita ja linjauksia noudatamme sijoituspäätöksiä tehdessämme Vastuullisen sijoittamisen periaatteiden

Lisätiedot

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja Boliden Kokkola vastuullinen sinkintuottaja Sinkkiteknologian edelläkävijä Luotettavaa laatua Boliden Kokkola on yksi maailman suurimmista sinkkitehtaista. Tehtaan päätuotteet ovat puhdas sinkki ja siitä

Lisätiedot

JÄLJITETTÄVYYS, PAKKAUSMERKINNÄT JA DIOKSIINIVALVONTA

JÄLJITETTÄVYYS, PAKKAUSMERKINNÄT JA DIOKSIINIVALVONTA JÄLJITETTÄVYYS, PAKKAUSMERKINNÄT JA DIOKSIINIVALVONTA Kim Jordas, tj, Suomen Ammattikalastajaliitto, kalastajaristeily 4.-5.2.2015 ESITYKSEN RAKENNE 1. Jäljitettävyys 2. Pakkausmerkinnät 3. Dioksiinivalvonta

Lisätiedot

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON Oletko kiinnostunut taloudellisesti kannattavasta metsänhoidosta, joka huomioi monipuolisesti myös ympäristöarvot ja sosiaaliset näkökulmat?

Lisätiedot

Eden Springs on nyt hiilineutraali ja sertifioitu CarbonNeutral company

Eden Springs on nyt hiilineutraali ja sertifioitu CarbonNeutral company Eden Springs on nyt hiilineutraali ja sertifioitu CarbonNeutral company Ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi Eden Springs, Suomen johtava yritysten juomavesiratkaisujen

Lisätiedot

CODE OF CONDUCT TAPAMME TOIMIA

CODE OF CONDUCT TAPAMME TOIMIA CODE OF CONDUCT TAPAMME TOIMIA LUOTTAMUKSESI ARVOISIA AMMATTILAISIA Rentalle vastuulliset ja eettiset toimintatavat ovat toimintamme perusedellytys. Yhtiömme arvot ja maine on rakennettu avoimuuden, luottamuksen

Lisätiedot

Kestävät elintarvikehankinnat ruokapalvelujen kilpailuttamisessa. Hankintafoorumi 10.4.2014

Kestävät elintarvikehankinnat ruokapalvelujen kilpailuttamisessa. Hankintafoorumi 10.4.2014 Kestävät elintarvikehankinnat ruokapalvelujen kilpailuttamisessa Hankintafoorumi 10.4.2014 Sisältö Palvelujen hankkiminen kunnassa Kuntastrategia Hankintaprosessi ISS Palvelut esimerkkinä palveluyrityksestä:

Lisätiedot

Kalatalouspalvelut. 2. vaihe

Kalatalouspalvelut. 2. vaihe Kalatalouspalvelut 2. vaihe Kuvattavat palvelut Kalavarojen hoito Kalojen elinympäristön tilan säilyttäminen ja parantaminen Kalatalousyritysten kehittämispalvelut Kalavarojen hoidon vaikuttavuustavoite:

Lisätiedot

Kestävä globaali talous

Kestävä globaali talous Kestävä globaali talous Johtaminen 2020 Next Best Practices seminaari Keski-Suomen kauppakamari 10.5.2012 Tuula Pohjola Crnet Oy 11.5.2012 Copyright Crnet Oy 1 Eettistä tehokkuutta Tuula Pohjola TkT Erityisala

Lisätiedot

ASC ONKO SUOMESSA KOHTA SERTIFIOITUA KIRJOLOHTA? Riitta Myyrä Oy WAI Consulting Ltd

ASC ONKO SUOMESSA KOHTA SERTIFIOITUA KIRJOLOHTA? Riitta Myyrä Oy WAI Consulting Ltd ASC ONKO SUOMESSA KOHTA SERTIFIOITUA KIRJOLOHTA? Riitta Myyrä Oy WAI Consulting Ltd SUOMEN KALANKASVATTAJALIITON ASC-ESISELVITYSHANKE - Käynnistetty alkuvuonna 2017 - Euroopan meri- ja kalatalousrahaston

Lisätiedot

Puutarhakalusteita tropiikista?

Puutarhakalusteita tropiikista? Puutarhakalusteita tropiikista? Tietoa kuluttajille Suomen luonnonsuojeluliitto ry Oletko aikeissa ostaa uudet puutarhakalusteet, ja viehättäkö sinua tummasta puusta tehdyt aurinkotuolit, joita mainoslehtiset

Lisätiedot

Elinkeinokalatalouden kehittäminen 2014-2020

Elinkeinokalatalouden kehittäminen 2014-2020 Elinkeinokalatalouden kehittäminen 2014-2020 - Kalastajien tiedotus- ja koulutusristeily 5.2.2014, Turku Risto Lampinen maa- ja metsätalousministeriö 1 Keskeisiä tulevia muutoksia Hallinnon strategiat

Lisätiedot

Kuluttajan kestävät kalavalinnat ja keskeiset edistysaskeleet

Kuluttajan kestävät kalavalinnat ja keskeiset edistysaskeleet Olli Toivonen / WWF Kuluttajan kestävät kalavalinnat ja keskeiset edistysaskeleet Matti Ovaska, WWF Suomi 20.3.2013 WWF vaikuttaa maailmanlaajuisesti Kalastuspolitiikka - Kestävät kalastuskiintiöt - Suojelusopimukset

Lisätiedot

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ BRANDS Lisää myyntiä Vahvista BRÄNDIÄ VIESTINTÄ myymälässä MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ? Hyödyntämällä näitä tietoja voit lisätä myyntiä melkoisesti Haluatko lisätä myyntiä? Viesti enemmän Haluatko kasvattaa MARKKINAOSUUTTASI?

Lisätiedot

Kyselytutkimus suomalaisten näkemyksistä uhanalaisiin kaloihin, särkikaloihin ja kalan ympäristösertifiointiin

Kyselytutkimus suomalaisten näkemyksistä uhanalaisiin kaloihin, särkikaloihin ja kalan ympäristösertifiointiin Olli Toivonen / WWF Kyselytutkimus suomalaisten näkemyksistä uhanalaisiin kaloihin, särkikaloihin ja kalan ympäristösertifiointiin Think If Laboratories / WWF Suomi Kestävällä kalalla -hanke 1 Kohderyhmä

Lisätiedot

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/

PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/ PEFC-projektisertifiointi VASTUULLISTA PUUTA RAKENTAMISEEN PEFC/02-1-01 PEFC lyhyesti Kuva: Scandinavian StockPhoto/gunnar3000 PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) on kansainvälinen

Lisätiedot

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Laadullinen eli kvalitatiiivinen analyysi Yrityksen tutkimista ei-numeerisin perustein, esim. yrityksen johdon osaamisen, toimialan kilpailutilanteen

Lisätiedot

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Tomi-Pekka Juha, Sector Manager, GS1 Finland Oy 08.10.2015 Sisältö GS1 Finland GS1 ja verkkokauppa GS1 järjestelmä

Lisätiedot

Vastuullisuusraportti 2013

Vastuullisuusraportti 2013 Vastuullisuusraportti 2013 Global Compact -ohjelma YK:n perustama ja johtama yritysten vastuullisuusohjelma Global Compact on toiminut vuodesta 2000 lähtien. Se perustettiin sitouttamaan kansainvälisesti

Lisätiedot

Vastuullinen ruokaketju - hyvinvoiva kuluttaja Kalvosarja särkijalosteen ympäristövaikutuksista

Vastuullinen ruokaketju - hyvinvoiva kuluttaja Kalvosarja särkijalosteen ympäristövaikutuksista Vastuullinen ruokaketju - hyvinvoiva kuluttaja Kalvosarja särkijalosteen ympäristövaikutuksista 18.11.2014 Frans Silvenius/MTT/BEL/Kestävä biotalous Tutkimusalue Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja

Lisätiedot

Keskeiset termit kalakantaarvioiden. Ari Leskelä, RKTL

Keskeiset termit kalakantaarvioiden. Ari Leskelä, RKTL Keskeiset termit kalakantaarvioiden laadinnassa Ari Leskelä, RKTL 21.3.2014 Mitkä? SSB, kutukannan biomassa R, rekrytointi F, kalastuskuolevuus M, luonnollinen kuolevuus MSY, kestävä enimmäistuotto Kalakanta

Lisätiedot

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto!

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto! FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto Yritysvastuuverkosto FIBS tarjoaa ajankohtaista tietoa yritysvastuun parhaista käytännöistä, trendeistä ja työkaluista, tukea vastuullisuustoiminnan kehittämiseen,

Lisätiedot

Tehtävä, visio, arvot ja strategiset tavoitteet

Tehtävä, visio, arvot ja strategiset tavoitteet Tehtävä, visio, arvot ja strategiset tavoitteet Tehtävä Euroopan tilintarkastustuomioistuin on Euroopan unionin toimielin, joka perussopimuksen mukaan perustettiin huolehtimaan unionin varojen tarkastamisesta.

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin hankinnat Jaana Levo, VSSHP- Ruokahuoltopäällikkö

Sairaanhoitopiirin hankinnat Jaana Levo, VSSHP- Ruokahuoltopäällikkö Sairaanhoitopiirin hankinnat Jaana Levo, VSSHP- Ruokahuoltopäällikkö Miksi sairaanhoitopiirinkin ruoka kulki tuhansia kilometrejä? - Ruokatottumukset ovat muuttuneet - Työn tuottavuutta on nostettu keskittämällä

Lisätiedot

Meriympäristöön kohdistuvat uhat ja niiden edellyttämät torjunta- ja sopeutumisstrategiat vaativat yhteiskunnan, päättäjien ja tutkijoiden

Meriympäristöön kohdistuvat uhat ja niiden edellyttämät torjunta- ja sopeutumisstrategiat vaativat yhteiskunnan, päättäjien ja tutkijoiden Suomenlahti-vuoden visio Miksi Suomenlahti-vuosi? Meriympäristöön kohdistuvat uhat ja niiden edellyttämät torjunta- ja sopeutumisstrategiat vaativat yhteiskunnan, päättäjien ja tutkijoiden aktiivista vuorovaikutusta

Lisätiedot

from the north poultry protein meal

from the north poultry protein meal from the north Poultry meal proteiinirikas eläinvalkuainen Poultry Meal on suomalaisen siipikarjan sivutuotteista valmistettu proteiinirikas eläinvalkuainen. Se on laadukas raaka-aine rehuihin ja lemmikkien

Lisätiedot

Social media manager koulutus

Social media manager koulutus Social media manager koulutus Koulutus organisaation sosiaalisen median toiminnasta vastaaville henkilöille. 8.5.2012 klo 8:30-16:00 2.10.2012 klo 8:30-16:00 @ Mannerheimintie 8 0010 Helsinki Social media

Lisätiedot

ETU SEMINAARI Helsinki, Säätytalo

ETU SEMINAARI Helsinki, Säätytalo ETU SEMINAARI 10.5.2012 Helsinki, Säätytalo Terveydenhuolto osana tulevaisuuden laatujärjestelmiä ja auditointeja Tuija Lilja Kehityspäällikkö, laatutoiminnot SAARIOINEN OY Tuotantoeläinten terveydenhuolto

Lisätiedot

Järvitaimenseminaari. Kalastuslain uudistus ja taimenkantojen hoito. Matti Sipponen Keski-Suomen TE-keskus

Järvitaimenseminaari. Kalastuslain uudistus ja taimenkantojen hoito. Matti Sipponen Keski-Suomen TE-keskus Järvitaimenseminaari Kalastuslain uudistus ja taimenkantojen hoito Matti Sipponen Keski-Suomen TE-keskus MMM:n strategiaperusta Uusiutuvien luonnovarojen käyttö on kestävää ja tuottaa lisäarvoa. Luonnonvaroja

Lisätiedot

Vastuullisuus elintarvikealalla mitä se on? Vastuullisuus kalatoimialalla seminaari

Vastuullisuus elintarvikealalla mitä se on? Vastuullisuus kalatoimialalla seminaari Vastuullisuus elintarvikealalla mitä se on? Vastuullisuus kalatoimialalla seminaari Park Hotel Käpylä 16.11.2012 Jaana Kotro, tutkija, ETM Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT Sähköposti: jaana.kotro@mtt.fi,

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA. Valtiosihteeri Risto Artjoki Osastopäällikkö Juha Ojala Kalastusneuvos Eija Kirjavainen

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA. Valtiosihteeri Risto Artjoki Osastopäällikkö Juha Ojala Kalastusneuvos Eija Kirjavainen UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ Valtiosihteeri Risto Artjoki Osastopäällikkö Juha Ojala Kalastusneuvos Eija Kirjavainen Hankkeen tausta Voimassa oleva

Lisätiedot

HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT

HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT T y ö n t e k i j ä l l e Henkilöstövuokrauksen auktorisointi Henkilöstöpalveluyritysten auktorisoinnilla varmistetaan, että henkilöstövuokraus on aina reilua

Lisätiedot

Koulutus kalojen lääkinnästä 5.2.2015 Hanna Kuukka-Anttila Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö, Evira. Kalanviljely Suomessa

Koulutus kalojen lääkinnästä 5.2.2015 Hanna Kuukka-Anttila Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö, Evira. Kalanviljely Suomessa Koulutus kalojen lääkinnästä 5.2.2015 Hanna Kuukka-Anttila Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö, Evira Kalanviljely Suomessa Vesiviljely maailmassa Kalojen, nilviäisten, äyriäisten ja vesikasvien kasvatusta

Lisätiedot

EKTR toteutuminen 2009 2014 ja uusi Euroopan meri- ja kalatalousrahasto 2015-2020. Jouni Hiltunen Lapin ELY-keskus

EKTR toteutuminen 2009 2014 ja uusi Euroopan meri- ja kalatalousrahasto 2015-2020. Jouni Hiltunen Lapin ELY-keskus EKTR toteutuminen 2009 2014 ja uusi Euroopan meri- ja kalatalousrahasto 2015-2020 Jouni Hiltunen Lapin ELY-keskus EKTR 2009-2014 Hankkeiden lukumäärä hylätty 22 keskeytetty 6 kesken 36 hyljesietopalkkiot

Lisätiedot

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Ainutlaatuinen tapa toimia Fiblonilla on alalla ainutlaatuinen tapa toimia paneudumme asiakkaidemme liiketoimintaan ja kehitämme jatkuvasti uusia, innovatiivisia palvelu-

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus 14.6.2017 Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja Taustaa Kaupungin toimintamallin arvioinnissa ja Henkilöstön työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET. Päivitetty

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET. Päivitetty VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET Päivitetty 29.12.2016 TAUSTAA Haluamme avoimesti viestiä millaisia periaatteita ja linjauksia noudatamme sijoituspäätöksiä tehdessämme Vastuullisen sijoittamisen

Lisätiedot

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja uusia päämääriä Johtaja, EK Säteilevät Naiset seminaari Rion ympäristö- ja kehityskonferenssi 1992 Suurten lukujen tapahtuma 180 valtiota, 120

Lisätiedot

2.1. Noudatamme kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja säädöksiä. Noudatamme asianmukaisia kansainvälisiä ja kansallisia lakeja ja säädöksiä.

2.1. Noudatamme kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja säädöksiä. Noudatamme asianmukaisia kansainvälisiä ja kansallisia lakeja ja säädöksiä. EETTISET PERIAATTEET 1. Johdanto Ahlstromin eettisissä periaatteissa kuvataan ne eettiset periaatteet, jotka ohjaavat yhtiömme liiketoimintaa. Periaatteet perustuvat ydinarvoihimme, joita ovat vastuullinen

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

Alma Media Oyj Code of Conduct eettinen ohjeistus

Alma Media Oyj Code of Conduct eettinen ohjeistus Alma Media Oyj 2011 Code of Conduct eettinen ohjeistus Alma Median Code of Conduct -- eettinen ohjeistus Tämä eettinen ohjeistus koskee kaikkia Alma Median ja sen tytäryhtiöiden työntekijöitä organisaatiotasosta

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

Ajatus innovaatio-ohjelmaksi

Ajatus innovaatio-ohjelmaksi Ajatus innovaatio-ohjelmaksi Kalatalouden ympäristöohjelma Hanke on osittain Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) rahoittama YMPÄRISTÖOHJELMAN TAUSTALLA OLEVAT EU:N LINJAUKSET JA EMKR -TOIMINTAOHJELMA

Lisätiedot

Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen

Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen Kalafoorumi 11.9.2014 Kalatalousneuvos Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö Venäjän pakotteiden vaikutukset kalatalouteen Suorat vaikutukset Kalan vientikiellolla

Lisätiedot

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen 2014 PAULIG GROUP 2014 PAULIG GROUP Niin Pauligin perhe kuin yrityskin ovat läpi historiansa olleet maailmalla

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

ASCOM MIRATEL YHDESSÄ VAHVEMPI

ASCOM MIRATEL YHDESSÄ VAHVEMPI ASCOM MIRATEL YHDESSÄ VAHVEMPI ASCOM MIRATEL YHDESSÄ VAHVEMPI ASCOM MIRATEL LUONTEVA YHDISTYMINEN Suomalaisen terveydenhuollon alalla nimi Miratel tarkoittaa samaa kuin laadukkaat viestintätuotteet, -ratkaisut

Lisätiedot

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013 VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11. Meri Vehkaperä, KTL, lehtori, konsultti S-posti: meri.vehkapera@haaga-helia.fi Puh. 040 514 0646 2 Tänään aiheena Vastuullisuuden käsitteitä ja tasoja

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/0274(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/0274(NLE) EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Kalatalousvaliokunta 9.12.2014 2014/0274(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Välimeren yleisen kalastuskomission perustamista koskevan muutetun sopimuksen

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE Way of Life- sertifikaatti Way of Life- sertifikaatti kosmetiikalle ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin tuotteille HAKULOMAKE Olemme iloisia voidessamme tarjota sinulle sertifioinnin kansainvälisten kriteerien

Lisätiedot

Elintarviketalouden tutkimusohjelma Lähtökohdat ja tavoitteet Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin

Elintarviketalouden tutkimusohjelma Lähtökohdat ja tavoitteet Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin Elintarviketalouden tutkimusohjelma Lähtökohdat ja tavoitteet Jari Setälä Loppuseminaari 5.3.2013 RKTL Helsinki Taustaa: Kalatalouden rakennemuutos Kotimarkkinat - Kotimaisen kalan osuus suuri - Silakka

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. Biskajanlahden sardellin kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta kalastuskaudeksi 2014/2015

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. Biskajanlahden sardellin kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta kalastuskaudeksi 2014/2015 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.7.2014 COM(2014) 454 final 2014/0211 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Biskajanlahden sardellin kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta kalastuskaudeksi 2014/2015 FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä?

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? Kestävä kehitys Kelassa 2012 Sisältö 1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? 3 Painopisteenä kestävyys 3 Ohjelman perusta ja tavoite 3 Yhteinen globaali haaste 3 Kestävyys on monien asioiden summa 4 2

Lisätiedot

Raaka-aineiden alkuperätiedot

Raaka-aineiden alkuperätiedot 1 Raaka-aineiden alkuperätiedot Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Twitter: @IlkkaAlarotu Kulutuksen valtatrendit TERVEELLISYYS HELPPOUS SOSIAALINEN KANSSAKÄYMINEN AITOUS EETTISYYS JA EKOLOGISUUS

Lisätiedot

LAATULIITE LEMMIKKIELÄINTEN RUOAT JA TARVIKKEET

LAATULIITE LEMMIKKIELÄINTEN RUOAT JA TARVIKKEET 1 / 5 Dokumenttityyppi: Hankintapuitesopimuksen liite LAATULIITE LEMMIKKIELÄINTEN RUOAT JA TARVIKKEET Osapuolet Yleiset vaatimukset 1. Yleistä Toimittajan tulee tuotannon ja tuotteiden osalta noudattaa

Lisätiedot

Miten raportista tehdään kilpailumenestyjä? Ruotsalaisten vuosikertomusopit

Miten raportista tehdään kilpailumenestyjä? Ruotsalaisten vuosikertomusopit Miten raportista tehdään kilpailumenestyjä? Ruotsalaisten vuosikertomusopit Miten ruotsalaiset ovat vieneet oppejaan käytäntöön? 2 Ruotsalaisten vuosikertomustärpit Pedagoginen ote raportointiin: selkeys,

Lisätiedot

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos Arla ja Luomu Nnenna Liljeroos 24-11-2014 Arla on kansainvälinen ja paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä. Kannustamme ihmisiä ympäri maailman elämään terveellisesti tarjoamalla ravitsevia ja turvallisia

Lisätiedot

Ålandsbanken ja kestävä toiminta. täyttää nykyhetken tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta täyttää omia tarpeitaan

Ålandsbanken ja kestävä toiminta. täyttää nykyhetken tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta täyttää omia tarpeitaan Ålandsbanken ja kestävä toiminta täyttää nykyhetken tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta täyttää omia tarpeitaan 2014 Tiemme kestävään kehitykseen Meidän tulee olla luonnollinen valinta

Lisätiedot

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1 Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy 22.3.2017 Motiva 1 Koottu opas elintarvikehankintoihin Opas kattaa seuraavat tuoteryhmät: ravintorasvat ja kasviöljyt kasvikset

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ. Kalastusneuvos Eija Kirjavainen, MMM

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ. Kalastusneuvos Eija Kirjavainen, MMM UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ Kalastusneuvos Eija Kirjavainen, MMM Hankkeen tausta Voimassa oleva kalastuslaki on pääosin valmisteltu1970-luvulla

Lisätiedot

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet 1/5 Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet Berner-konsernin yhteistyökumppaneiden ja toimittajien (tästä eteenpäin Toimittaja ) on noudatettava kaikkea soveltuvaa lainsäädäntöä,

Lisätiedot

Miten uusi kalastuslaki parantaa ammattikalastuksen edellytyksiä?

Miten uusi kalastuslaki parantaa ammattikalastuksen edellytyksiä? Miten uusi kalastuslaki parantaa ammattikalastuksen edellytyksiä? Ammattikalastajien koulutusristeily 5.2. 2015 Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho ELY-keskus/ Kalatalouspalvelut 10.2.2015 1 WWF Lähtötilanne

Lisätiedot

välinen kumppanuusohjelma

välinen kumppanuusohjelma ohjelma Kalatalouden innovaatiopäivät 2017 Tampere Ari Leskelä, Luke Tausta EU:n yhteinen kalastuspolitiikka (CFP regulation 1380/2013) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta

Lisätiedot

Vastuulliset Ruokapalvelut Tekme Oy Päivi Lindholm

Vastuulliset Ruokapalvelut Tekme Oy Päivi Lindholm Vastuulliset Ruokapalvelut Tekme Oy 3.10.2017 Päivi Lindholm Tekme Oy Valmistamme yli 15 000 ateriaa päivässä päiväkotien, koulujen, kokopäivälaitosten, terveyskeskuksen ja sairaalan asiakkaille sekä henkilöstölle

Lisätiedot