Luottamusta lisäämässä. Toimintasuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luottamusta lisäämässä. Toimintasuunnitelma 2014 2016"

Transkriptio

1 Luottamusta lisäämässä Toimintasuunnitelma

2 Toimintasuunnitelma Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen visio on, että Kyberturvallisuuskeskuksesta kehittyy entistä monipuolisempia tietoturvapalveluita tuottava kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu kyberturvallisuusviranomainen. Tähän toimintasuunnitelmaan on sisällytetty Kyberturvallisuuskeskuksen tavoitteet ja ne keskeiset tehtävät, joihin Kyberturvallisuuskeskuksen on erityisesti panostettava toiminnan käynnistys- ja vakiintumisvaiheessa. Toimintasuunnitelma tukee Viestintäviraston vuodesta 2001 tekemää pitkäjänteistä ja suunnitelmallista tietoturvatyötä. Suunnitelma on osa viraston toiminnan suunnittelua ja siihen on sisällytetty Kyberturvallisuuskeskuksen vuosisuunnitelmien keskeiset kohdat ja viraston keskipitkän aikavälin strategiset hankkeet. Toimintasuunnitelman aikajänne ulottuu vuoteen Kyberturvallisuuskeskuksen tehtävänä on» kehittää viestintäverkkojen ja -palveluiden toimintavarmuutta ja turvallisuutta» lisätä yhteiskunnan luottamusta sähköisten palveluiden käyttöön vahvistamalla kansallista tietoturvaa» terävöittää yleisten viestintäverkkojen ja -palveluiden tietoturvallisuuden sekä varautumisen teknistä ohjausta ja valvontaa.

3 1 Johdanto Viestintävirastoon perustettiin Kyberturvallisuuskeskus vuoden 2014 alusta kyberturvallisuusstrategiasta annetun valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti. Periaatepäätöksessä kuvataan Suomen kyberturvallisuuden visio, toimintamalli ja strategiset linjaukset, joiden mukaan kansallista kyberturvallisuutta kehitetään. Kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelma määrittää käytännön toimenpiteet, joilla varmistetaan kansallisten kyberturvallisuustavoitteiden toteutuminen. Kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelman tehtävät vahvistavat Viestintäviraston jo olemassa olevia tietoturvatehtäviä. Viestintäviraston yhtenä tavoitteena on kehittää viestintäverkkojen ja -palveluiden toimintavarmuutta ja turvallisuutta. Kyberturvallisuuskeskus vahvistaa kansallista tietoturvaa kehittämällä kyberturvallisuuden tilannekuvaa ja yhteistyöverkostoja, tekemällä tieto- ja viestintäjärjestelmien tarkastuksia ja hyväksyntöjä, edistämällä varautumista teleyrityksissä sekä tuottamalla valtionhallinnolle tietoturvapalveluja. Kyberturvallisuuskeskuksen tehtävät ja vastuut on määritelty pääosin sähköisen viestinnän tietosuojalaissa, kansainvälisistä tietoturvavelvoitteista annetussa laissa sekä laissa viranomaisten tietojärjestelmien ja tietoliikennejärjestelyjen tietoturvallisuuden arvioinnista. Lisäksi viestintämarkkinalaissa määrätään teleyritysten varautumiseen ja vika- ja häiriötilanteisiin liittyvistä asioista. Tietoturvatason arviointia tekevien laitosten toiminnasta puolestaan säädetään laissa tietoturvallisuuden arviointilaitoksista. Kyberturvallisuuskeskuksen operatiivinen toiminta muodostuu kansallisesti ja kansainvälisesti havaittujen tietoturvapoikkeamien ja -uhkien selvittämisestä (CERT), tietojärjestelmien ja tietoliikennejärjestelyiden vaatimuksienmukaisuuden tarkastuksista (NCSA), yleisten viestintäverkkojen ja -palveluiden tietoturvallisuuden sekä varautumisen ohjauksesta ja valvonnasta sekä kansallisen kyberturvallisuuden tilannekuvan ylläpitämisestä. Viestintävirasto on toiminut Kyberturvallisuuskeskuksen suunnitteluvaiheen aikana avoimesti ja kuullut laaja-alaisesti eri sidosryhmien ja asiakkaiden näkemyksiä niin nykyisestä toiminnastaan kuin tulevista tarpeista. Lausunnoista saatua tärkeää palautetta on hyödynnetty Kyberturvallisuuskeskuksen toiminnan suunnittelussa. Kyberturvallisuuskeskuksen toimintoja ja niiden kehittymistä arvioivat sekä liikenne- ja viestintäministeriö Viestintävirastolle asettamien tulostavoitteiden seurannassa että Viestintäviraston johto neljännesvuosittain ja vuositasolla. Vuonna 2017 liikenne- ja viestintäministeriön asettama laaja-alainen kyberturvallisuustyöryhmä tekee Kyberturvallisuuskeskuksen toiminnasta välitarkastelun.

4 2 Toimintasuunnitelma 2.1 Toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Kyberturvallisuuskeskuksen toiminta on käynnistynyt vuoden 2014 alussa ja kyseisen vuoden aikana toimintaa kehitetään ja laajennetaan. Keskeisimmät tehtävät ovat laadukas tilannekuvatuotanto, yhteistyöverkostojen, havainnointikyvyn, teknisen ohjauksen, valvonnan ja varautumisen sekä keskuksen henkilöstön osaamisen kehittäminen. Toimintasuunnitelma takaa sen, että Kyberturvallisuuskeskus säilyttää luotettavan ja aktiivisen kansallisen sekä kansainvälisen toimijan roolinsa. Kansallisesti ja kansainvälisesti tulleista tietoturvapoikkeamista ja -uhkista (CERT) saatu tieto yhdistetään tietojärjestelmien ja tietoliikennejärjestelyiden tarkastuksista (NCSA) sekä valvojan ja ohjaajan roolissa saatuun tietoon. Tästä syntyy Kyberturvallisuuskeskuksen tilannekuva. Tilannekuva Kyberturvallisuuskeskuksen toiminta käynnistyy Kyberturvallisuuskeskus CERT-toiminto NCSA-toiminto tarjoaa palveluitaan laadukkaammin ja tehokkaammin jakaa ja tuottaa kyberturvallisuuden tilannekuvaa Yleisten viestintäverkkojen ja -palveluiden tietoturvallisuuden sekä varautumisen ohjaus ja valvonta kehittää varallaolo- ja päivystystoimintaansa kehittää havaintokykyään tukee toimijoita laajojen kyberhäiriöiden hallinnassa Laadukas tilannekuvatuotanto Kyberturvallisuuskeskus kerää tietoa lakisääteisen tietoturvatehtävien valvojan ja ohjaajan roolissa. Viestintäviraston muistakin toiminnoista kertyy lakisääteistä tietoa poikkeama- ja häiriötilanteiden tapahtumista.» kerätä, analysoida ja jakaa tietoa kyberturvallisuustilanteesta» reagoida oikea-aikaisesti oikealla tasolla» tuottaa asiakkaille monipuolisia ja laadukkaita tilannekuvatuotteita.

5 2.1.3 Yhteistyöverkostojen kehittäminen Kyberturvallisuuskeskus muodostaa näkemyksen eri elinkeinoelämän toimijoiden toiminnasta ja tilannekuvan luomisesta yhteistyöverkostojen tietolähteitä nykyistä kattavamman tilannekuvan luomiseksi. HAVAROsta saatavaa tietoa käytetään koko yhteiskunnan hyödyksi tilannekuvatuotannon kautta. kautta. Kyberturvallisuuskeskus saa paremman käsityksen kokonaistilannekuvasta ja sen luomisen edellytyksistä lisäämällä yhteistyöverkostojen vuorovaikutteisuutta. Uusien yhteistyöverkostojen muodostamisessa ja aktivoinnissa hyödynnetään Huoltovarmuuskeskuksen pooliorganisaatioita.» kehittää tietojärjestelmiään ja toimintakyvyn kannalta kriittisiä ympäristöjä nykyisiä ja tulevia tietoturvauhkia vastaan. Huoltovarmuuskriittiset toimijat» ylläpitää ja tehostaa yhteistyöverkostojen toimintaa ja kehittää niiden osaamista» hyödyntää yhteistyöverkostojen osaamista aktiivisen ja vuorovaikutteisesti toimivan verkoston kautta Havainnointikyvyn kehittäminen Kyberturvallisuuskeskuksen vakavien tietoturvaloukkausten havainnointi- ja varoitusjärjestelmän (HAVARO) asiakaskuntaa kasvatetaan ja» levittää HAVARO-järjestelmän kattavuutta kriittisiin toimintoihin, infrastruktuuriin ja palveluihin» kehittää järjestelmän kykyä, laatua ja asiakastyytyväisyyttä. Valtionhallinto» turvata GovCERT- ja GovHAVARO-palvelut jatkossakin valtionhallinnolle» suunnitella yhteistyössä tulevan Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishankkeen kanssa, miten Kyberturvallisuuskeskus ja valtion ympärivuorokautinen tietoturvatoiminto vaihtavat tietoja ja tilannekuvaa. laajennetaan kattamaan keskeisiä kriittisen infrastruktuurin toimijoita. Lisäksi valtionhallinnolle suunnattua GovHAVARO-palvelua laajennetaan valtionhallinnon toimijoiden keskuudessa sekä kehitetään yhteisiä toimintamalleja. HAVAROn ja muiden tietojärjestelmien automaatiota kehitetään suuren tietomäärän hallitsemiseksi, ja tietojärjestelmien piiriin tuodaan uusia

6 2.1.5 Teknisen ohjauksen, valvonnan ja varautumisen kehittäminen Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus jatkaa ja vakiinnuttaa häiriötilanteiden yhteistoimintaryhmän toimintaa sekä aloittaa tietoyhteiskuntakaareen liittyvän määräysvalmistelun yhdessä toimijoiden kanssa.» valmistautua tietoyhteiskuntakaaren voimaantuloon kehittämällä tietoturvallisuuden ja varautumisen teknisiä määräyksiä yhteistyössä toimijoiden kanssa» vakiinnuttaa häiriötilanteiden yhteistoimintaryhmän toiminta Henkilöstön osaamisen kehittäminen Viestintävirasto ylläpitää ja kehittää suunnitelmallisesti Kyberturvallisuuskeskuksen henkilöstön osaamista. Henkilöstön osaamisen kehittämiseen varataan riittävästi aikaa ja resursseja.» tukea asiantuntijuuden kehittämistä» osallistua aktiivisesti kansalliseen ja kansainväliseen harjoitustoimintaan ammattitaidon ja kyvykkyyksien ylläpitämiseksi.

7 2.2 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Vuonna 2015 toiminnan kehittämistä jatketaan vuoden 2014 päätehtävien ja tavoitteiden mukaisesti. Kyberturvallisuuskeskus jakaa laadukasta ja monipuolista tilannekuvaa. Tilannekuvaa muodostetaan oikea-aikaisesti siten, että se hyödyttää mahdollisimman laajasti asiakaskuntaa. Yhteistyöverkostojen säännöllinen ja kaksisuuntainen tiedonvaihto takaa hyvälaatuisen tilannekuvapalvelun toimijoille. Kyberturvallisuuskeskus kehittää havainnointikykyään laajentamalla HAVAROn asiakaskuntaa, kehittämällä keskuksen omia tietojärjestelmiä ja etsimällä aktiivisesti uusia tietolähteitä. Kyberturvallisuuskeskuksen toiminta vakiintuu Toiminnan kehitystä arvioidaan jatkuvasti. Henkilöstö on koulutettua ja osaavaa. HAVARO-palvelu laajenee huoltovarmuuskriittisiin toimijoihin Huoltovarmuuskeskuksen ja Viestintä- viraston yhdessä määrittelemän monivuotisen strategian mukaisesti. Tietojärjestelmien keräämästä tiedosta voidaan tuottaa toimijoiden käyttöön uhka- ja trendi- analyysejä. Valtionhallinnon sopimuksen varmistuttua GovHAVARO- ja GovCERT-palveluja tuotetaan ja kehitetään valtionhallinnon tarpeisiin. Kyberturvallisuuskeskus suunnittelee yhteistyössä tulevan Valtion ympärivuorokautisen tietoturva- toiminnan kehittämishankkeen kanssa, miten Kyberturvallisuuskeskus ja valtion ympärivuorokautinen tietoturvatoiminto vaihtavat tietoja ja tilannekuvaa.

8 2.3 Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Kyberturvallisuuskeskus toteuttaa toiminnallaan Kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelmassa sille asetetut tavoitteet. Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on vuonna 2016 kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettu, laajasti arvostettu ja luotettu toimija. Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen toimintaa ohjaavat periaatteet ja kriittiset menestystekijät ovat samat kuin Viestintäviraston strategiassaan määrittelemät: Kyberturvallisuuskeskuksen toimintaa ohjaavat periaatteet Olemme ennakoivia Olemme riippumattomia Teemme yhteistyötä Kyberturvallisuuskeskuksen kriittiset menestystekijät Osaava ja aktiivinen henkilöstö Rohkea ja innostava johtajuus Aktiivinen osallistuminen ja vaikuttaminen Tehokas tiedon hallinta ja jakaminen Toimivat ja turvalliset tietojärjestelmät Kestävä ja riittävä rahoitus

9 Itämerenkatu 3 A, Helsinki Puhelin: (vaihde) kyberturvallisuuskeskus.fi viestintävirasto.fi

Luottamusta lisäämässä

Luottamusta lisäämässä Luottamusta lisäämässä Kyberturvallisuuskeskus Kyberturvallisuuskeskus aloitti toimintansa osana Viestintävirastoa 1.1.2014. Se vahvistaa Viestintäviraston jo vuodesta 2001 lähtien hoitamia tietoturvatehtäviä.

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö kyberturvallisuudessa. Johtaja Kirsi Karlamaa

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö kyberturvallisuudessa. Johtaja Kirsi Karlamaa Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö kyberturvallisuudessa Tietoturvaloukkausten käsittelyn tukeminen Kyberturvallisuuskeskus toimii kansallisena tietoturvaloukkausilmoitusten ja vika- ja häiriöilmoitusten

Lisätiedot

Kyberturvallisuus ja finanssialaan kohdistuvat kyberuhat. Tomi Hasu Kyberturvallisuuskeskus

Kyberturvallisuus ja finanssialaan kohdistuvat kyberuhat. Tomi Hasu Kyberturvallisuuskeskus Kyberturvallisuus ja finanssialaan kohdistuvat kyberuhat Tomi Hasu Kyberturvallisuuskeskus 6.10.2015 1 Kyberturvallisuutta vai tietoturvallisuutta? Tietoturvallisuus koskee tietojärjestelmien ja verkkojen

Lisätiedot

Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishanke (SecICT) Kimmo Janhunen SecICT-hankepäällikkö

Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishanke (SecICT) Kimmo Janhunen SecICT-hankepäällikkö Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishanke (SecICT) 20.5.2014 Kimmo Janhunen SecICT-hankepäällikkö Hankkeen tausta Esityksen sisältö Valtion ympärivuorokautinen tietoturvatoiminto

Lisätiedot

Kyberturvallisuuskeskus Toimintasuunnitelma

Kyberturvallisuuskeskus Toimintasuunnitelma Kyberturvallisuuskeskus Toimintasuunnitelma 1 (15) Tiivistelmä Tämän toimintasuunnitelman tarkoituksena on esitellä 1.1.2014 perustettavan Kyberturvallisuuskeskuksen toimintaa ja kehittämistä lähivuosien

Lisätiedot

Kyberturvallisuuskeskuksen toimintasuunnitelman liitteet

Kyberturvallisuuskeskuksen toimintasuunnitelman liitteet Kyberturvallisuuskeskuksen toimintasuunnitelman liitteet Sisällysluettelo Liite 1 - Viestintäviraston strategia 2020... 3 Liite 2 - Kyberturvallisuuskeskus toteuttaa kansallisen kyberturvallisuusstrategian

Lisätiedot

Viestintäviraston strategia 2020

Viestintäviraston strategia 2020 Viestintäviraston strategia 2020 2 Viestintäviraston strategia 2020 Sisällys Johdanto...4 Visio...5 Toiminta-ajatus...5 Strategiset tavoitteet, painopisteet ja toimenpiteet...6 Strateginen tavoite 1: Viestintäpalvelujen

Lisätiedot

Viestintävirasto Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa

Viestintävirasto Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintävirasto Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Mikko Viitaila 13.10.2016 1 Vapaus, tasa-arvo, luottamus Viestintävirasto takaa toimivan tietoyhteiskunnan Uusia langattomia palveluita

Lisätiedot

Viestintävirasto JTS LiV

Viestintävirasto JTS LiV Viestintävirasto JTS 2019-2022 LiV 8.5.2018 Viestintäviraston strategia 2018-2025 VISIO Kohti maailman parasta digiyhteiskuntaa S T R A T E G I S E T P A I N O P I S T E E T Luomme sähköisiin palveluihin

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää

Varmaa ja vaivatonta viestintää Varmaa ja vaivatonta viestintää Viestintäviraston toimet kaikille viestinnän Suomessa luottamuksellisuuden turvaamiseksi Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Asta Sihvonen-Punkka LVM:n keskustelutilaisuus

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Tietojärjestelmien ja tietoliikenteen arviointi "Uuteen turvallisuusselvityslakiin" 18.11.2014 Säätytalo Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Viestintäviraston

Lisätiedot

TIETOTURVALLISUUDESTA TOIMINNAN TURVALLISUUTEEN. Tietoturva Nyt! Säätytalo Toimitusjohtaja Raimo Luoma

TIETOTURVALLISUUDESTA TOIMINNAN TURVALLISUUTEEN. Tietoturva Nyt! Säätytalo Toimitusjohtaja Raimo Luoma TIETOTURVALLISUUDESTA TOIMINNAN TURVALLISUUTEEN Tietoturva Nyt! 4.11.2015 Säätytalo Toimitusjohtaja Raimo Luoma HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE Huoltovarmuuden turvaamisesta annetun lain tarkoituksena on

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Kyberturvallisuuskeskus -luottamusta lisäämässä Paasitorni 2.4.2014 Apulaisjohtaja Rauli Paananen Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Viestintäviraston

Lisätiedot

HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5.

HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5. HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5.2018 Miten Suomi säilyttää kilpailukykynsä muuttuvassa maailmassa? Digitalisaatio

Lisätiedot

Kyberturvallisuus. Jarkko Saarimäki Turvallisuussääntelyryhmän päällikkö

Kyberturvallisuus. Jarkko Saarimäki Turvallisuussääntelyryhmän päällikkö Kyberturvallisuus Jarkko Saarimäki Turvallisuussääntelyryhmän päällikkö Kyberturvallisuuskeskuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuuus Kansallinen CERT-toiminto; ohjeet, tiedotteet, haavoittuvuuskoordinaatio

Lisätiedot

Viestintäviraston tilannekuvahanke TIKU2012+ Pertti Hölttä

Viestintäviraston tilannekuvahanke TIKU2012+ Pertti Hölttä Viestintäviraston tilannekuvahanke TIKU2012+ Pertti Hölttä 19.10.2012 "Tilannekuvahanke: pähkinänkuoressa Viestintävirasto kehittää yleistä tietoisuutta viestintäverkkojen ja -palvelujen saatavuudesta,

Lisätiedot

Tietoturvapalvelut Huoltovarmuuskriittisille toimijoille. Abuse-seminaari Ilmoitusvelvollisuus 10.11.2010

Tietoturvapalvelut Huoltovarmuuskriittisille toimijoille. Abuse-seminaari Ilmoitusvelvollisuus 10.11.2010 Tietoturvapalvelut Huoltovarmuuskriittisille toimijoille Abuse-seminaari Ilmoitusvelvollisuus Jarkko Saarimäki Kehityspäällikkö Kauto Huopio Vanhempi tietoturva-asiantuntija CERT-FI Lainsäädäntö Ilmoitusvelvollisuus

Lisätiedot

Tietoturvapalvelut Huoltovarmuuskriittisille toimijoille. Kansallinen CIP-seminaari. Jani Arnell Vanhempi tietoturva-asiantuntija CERT-FI

Tietoturvapalvelut Huoltovarmuuskriittisille toimijoille. Kansallinen CIP-seminaari. Jani Arnell Vanhempi tietoturva-asiantuntija CERT-FI Tietoturvapalvelut Huoltovarmuuskriittisille toimijoille Kansallinen CIP-seminaari Turvaluokiteltu IV VIRANOMAISKÄYTT YTTÖ JulkL (621/1999) 24.1 :n 7 k Jani Arnell Vanhempi tietoturva-asiantuntija CERT-FI

Lisätiedot

Viestintäviraston turvallisuustoimiala. Tietoturva nyt! -seminaari 8.5.2013 Kirsi Karlamaa

Viestintäviraston turvallisuustoimiala. Tietoturva nyt! -seminaari 8.5.2013 Kirsi Karlamaa Viestintäviraston turvallisuustoimiala Tietoturva nyt! -seminaari 8.5.2013 Kirsi Karlamaa 1 Viestintäviraston organisaatio 1.1.2013 Pääjohtaja Asta Sihvonen-Punkka Tv-maksut Viestintä Hanna Tamminen Hallinto

Lisätiedot

Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishankkeen (SecICT) tilannekatsaus. Kimmo Janhunen 2.4.2014 SecICT-hankepäällikkö

Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishankkeen (SecICT) tilannekatsaus. Kimmo Janhunen 2.4.2014 SecICT-hankepäällikkö Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishankkeen (SecICT) tilannekatsaus Kimmo Janhunen 2.4.2014 SecICT-hankepäällikkö Valtion ympärivuorokautinen tietoturvatoiminto (SecICT) Perustettava

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintätoimialan muutostekijät 2010-luvulla

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintätoimialan muutostekijät 2010-luvulla Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintätoimialan muutostekijät 2010-luvulla Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Digitaaliset palvelut laajemmin käyttöön Tieto digitalisoituu

Lisätiedot

Kyberturvallisuuden tila Suomessa Jarkko Saarimäki Johtaja

Kyberturvallisuuden tila Suomessa Jarkko Saarimäki Johtaja Kyberturvallisuuden tila Suomessa Jarkko Saarimäki Johtaja Jarkko Saarimäki, johtaja 16.6.2016 1 Jarkko Saarimäki, johtaja 16.6.2016 2 http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/towards-5g Useita limittäisiä

Lisätiedot

Globaalien toimintaympäristöjen käytettävyyden turvaaminen

Globaalien toimintaympäristöjen käytettävyyden turvaaminen Globaalien toimintaympäristöjen käytettävyyden turvaaminen Yhteiskunnan kokonaisturvallisuus Yhteiskunnan turvallisuudesta huolehtiminen on valtiovallan keskeisimpiä tehtäviä ja yhteiskunnan elintärkeät

Lisätiedot

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut tietoturvaloukkaustilanteissa. Kauto Huopio

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut tietoturvaloukkaustilanteissa. Kauto Huopio Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut tietoturvaloukkaustilanteissa Kauto Huopio Mikä on Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus? Kyberturvallisuuskeskus on Kansallinen tietoturvaviranomainen,

Lisätiedot

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 PIRKANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA Pirkanmaan visio Vuonna 2025 Pirkanmaa on vauras, rohkeasti uudistumiskykyinen, osaamista hyödyntävä kasvumaakunta. Pirkanmaalla

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Kaikki VTV:n tarkastukset liittyvät riskienhallintaan ja tukevat hyvää hallintoa

Kaikki VTV:n tarkastukset liittyvät riskienhallintaan ja tukevat hyvää hallintoa VTV:n tarkastuskertomukset sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta sekä sähköisten palvelujen toimintavarmuuden ohjauksesta Pasi Tervasmäki, Pirkko Lahdelma ja Mika Häkkinen Valtiontalouden tarkastusvirasto

Lisätiedot

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Kyberturvallisuus toiminta Valtio Kyberturvallisuuden poliittinen ohjaus kuuluu valtioneuvostolle,

Lisätiedot

MAASEUTUELINKEINO- VIRANOMAISTEN TALVIPÄIVÄT 26.1.2011 12.1.2011 1

MAASEUTUELINKEINO- VIRANOMAISTEN TALVIPÄIVÄT 26.1.2011 12.1.2011 1 MAASEUTUELINKEINO- VIRANOMAISTEN TALVIPÄIVÄT 26.1.2011 12.1.2011 1 Maaseutuviraston asiakasstrategia MAVI:n asiakkaat ja muut sidosryhmät ASIAKKAAT (keitä varten) Viljelijät Maaseutuyritykset Maaseudun

Lisätiedot

Ajankohtaista JulkICT:stä Kirsi Janhunen VAHTI-päivä

Ajankohtaista JulkICT:stä Kirsi Janhunen VAHTI-päivä Ajankohtaista JulkICT:stä 13.9.2016 Kirsi Janhunen VAHTI-päivä Aiheet Julkisen hallinnon verkosto vakaviin ja laajoihin häiriötilanteisiin VAHTI-sivusto uudistuu Tietoturvan kasijako uudistuu uudeksi hallintarakenteeksi

Lisätiedot

23.9.2014. Kyberturvallisuuskatsaus

23.9.2014. Kyberturvallisuuskatsaus 23.9.2014 Kyberturvallisuuskatsaus 3/2014 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Tietoturva tilastojen valossa... 4 1 Autoreporter... 4 1.1 Haittaohjelmahavainnot... 4 1.2 Haittaohjelmahavainnot eri teleyritysten

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2016

TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2016 Suunnitelma 1 (9) 2.6.2015 VALTIONHALLINNON TIETO- JA KYBERTURVALLISUUDEN JOHTORYHMÄ TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2016 Hyväksytty VAHTIn kokouksessa 2.6.2015 Valtiovarainministeriö Puh 0295 16001

Lisätiedot

Abuse-seminaari 12.9.2006

Abuse-seminaari 12.9.2006 Abuse-seminaari Abuse-seminaari 12.9.2006 9.30-10.00 Kahvi 10.00-10.15 Tervetuliaissanat ja seminaarin työjärjestyksen esittely Erka Koivunen, Viestintävirasto 10.15-11.00 Internet Abuse -toiminnot teleyrityksessä

Lisätiedot

VIESTINTÄVIRASTON PUOLIVUOTISRAPORTTI 2012

VIESTINTÄVIRASTON PUOLIVUOTISRAPORTTI 2012 Puolivuotisraportointi 1(6) ( tavoitteiden : = saavutetaan, = ehkä, = ei saavuteta) VIESTINTÄVIRASTON PUOLIVUOTISRAPORTTI 1. Tulostavoitteet: 1.1 Viestinnän peruspalvelut Viestintäverkot ja -palvelut toimivat

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Viestintäpalvelut ja - verkot, viestinnän tukeminen HE 123/2018 vp: Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019

Viestintäpalvelut ja - verkot, viestinnän tukeminen HE 123/2018 vp: Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019 Viestintäpalvelut ja - verkot, viestinnän tukeminen HE 123/2018 vp: Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019 Viestintäneuvos Sini Wirén, verkko-osasto, Hallitusneuvos Elina

Lisätiedot

Valtorin strategia. Hyväksytty Valtorin hallituksen kokouksessa

Valtorin strategia. Hyväksytty Valtorin hallituksen kokouksessa Valtorin strategia Hyväksytty Valtorin hallituksen kokouksessa 26.10.2017 TORI Töissä valtiolla sujuvammin Valtorin strategia Visio Luotettu ja toiminnan kaikissa tilanteissa turvaava Tuotamme valtionhallinnon

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Pelastustoimen strategia 2025 Pelastustoimen visio 2025: Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 31.5.2016 2 Toiminta-ajatus: Parannamme yhteiskunnan

Lisätiedot

Valviran strategiset linjaukset 2011 2015

Valviran strategiset linjaukset 2011 2015 Valviran strategiset linjaukset 2011 2015 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. sosiaali- ja terveydenhuollon, alkoholihallinnon

Lisätiedot

VAHTIn kesäseminaari Kimmo Rousku, VAHTI-pääsihteeri, Väestörekisterikeskus VAHTI

VAHTIn kesäseminaari Kimmo Rousku, VAHTI-pääsihteeri, Väestörekisterikeskus VAHTI VAHTIn kesäseminaari 31.8.2018 Kimmo Rousku, VAHTI-pääsihteeri, Väestörekisterikeskus VAHTI Ohjelma aamupäivä 8.30 Kahvi 9.00 Tilaisuuden avaus, yksikön päällikkö Aku Hilve, valtiovarainministeriö 9.10

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Pelastustoimen strategia 2025 Pelastustoimen visio 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 31.5.2016 2 Toiminta-ajatus Parannamme yhteiskunnan

Lisätiedot

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET Liikenne- ja viestintäministeriö edistää väestön hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä. HYVINVOINTIA JA KILPAILUKYKYÄ HYVILLÄ YHTEYKSILLÄ

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön hallinnonalan johdon aamupäivä - puheenvuoroja digitalisaation johtamisesta kyberturvallisuus & riskienhallinta

Valtiovarainministeriön hallinnonalan johdon aamupäivä - puheenvuoroja digitalisaation johtamisesta kyberturvallisuus & riskienhallinta Valtiovarainministeriön hallinnonalan johdon aamupäivä - puheenvuoroja digitalisaation johtamisesta kyberturvallisuus & riskienhallinta Kimmo Rousku, VAHTI-pääsihteeri, JulkICT-osasto Esitykseni - viisi

Lisätiedot

Viestintäviraston tilannekuvajärjestelmät. Timo Lehtimäki Tulosalueen johtaja Internet ja tietoturva/viestintävirasto

Viestintäviraston tilannekuvajärjestelmät. Timo Lehtimäki Tulosalueen johtaja Internet ja tietoturva/viestintävirasto Viestintäviraston tilannekuvajärjestelmät Timo Lehtimäki Tulosalueen johtaja Internet ja tietoturva/viestintävirasto Tilannekuva?! Mikä/mitä on tilannekuva? Kuva viestintäverkkojen tietoturvallisuustilanteesta,

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi Pelastustoimen strategia 2025 Pelastusylijohtaja Esko Koskinen 25.5.2016 Pelastustoimen visio 2025: Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 26.5.2016 2 Toiminta-ajatus:

Lisätiedot

Digitaalinen tieto innovatiiviset palvelut hyvät yhteydet

Digitaalinen tieto innovatiiviset palvelut hyvät yhteydet Digitaalinen tieto innovatiiviset palvelut hyvät yhteydet Liikenne- ja Hyvinvointia ja viestintäministeriö kilpailukykyä edistää väestön hyvillä yhteyksillä hyvinvointia ja elinkeinoelämän Toimivat liikenne-

Lisätiedot

Koti on POP "Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? Satu Kangas ja Reetta Hjelm

Koti on POP Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? Satu Kangas ja Reetta Hjelm Koti on POP "Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? 13.11.2018 Satu Kangas ja Reetta Hjelm KOTIHOITO KEHITTYY MIKSI? 2 JOTAIN ON TEHTY, JOTTA UUTISKYNNYS YLITTYY? MUTTA MITÄ MUUTA? Shokeeraavat kotikuolemauutiset

Lisätiedot

70. Viestintävirasto

70. Viestintävirasto 70. Viestintävirasto S e l v i t y s o s a : Viestintäviraston toiminnan tavoitteena ovat monipuoliset, toimivat ja turvalliset viestintäyhteydet kaikille Suomessa. Viraston vuoden painopisteitä ovat tietoturvallinen

Lisätiedot

Katsaus tieto- ja kyberturvallisuuden tilanteeseen. Aku Hilve JUHTA

Katsaus tieto- ja kyberturvallisuuden tilanteeseen. Aku Hilve JUHTA Katsaus tieto- ja kyberturvallisuuden tilanteeseen Aku Hilve 5.2.2014 JUHTA Tieto- ja kyberturvallisuuden ohjaus valtionhallinnossa Ohjaus JulkICT Yhteiset palvelut Palveluntarjoajat (VIP/Valtori, ViVi,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2011 1 (6) 684 Lausunto Varautuminen ja kokonaisturvallisuus - komiteamietinnöstä HEL 2011-000148 T 00 01 06 Päätös päätti antaa komiteamietinnöstä seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET Liikenne- ja HYVINVOINTIA JA viestintäministeriö KILPAILUKYKYÄ edistää väestön HYVILLÄ YHTEYKSILLÄ hyvinvointia ja elinkeinoelämän Toimivat liikenne-

Lisätiedot

Suomen kyberturvallisuusstrategia

Suomen kyberturvallisuusstrategia Suomen kyberturvallisuusstrategia Valtioneuvoston periaatepäätös 24.1.2013 1 Sisällys 1. Johdanto...1 2. Kyberturvallisuuden visio...3 3. Kyberturvallisuuden johtaminen ja kansallinen koordinaatio...4

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Mäntsälä Hyväksyntä Julkisuusluokka JULKINEN Sijainti Versio 0.9 2/8 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Mitä tietoturvallisuus on?... 4 2.1 Tietoturvallisuuden hallinta... 5 2.2 Riskienhallinta sekä jatkuvuuden

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja

VALTIOVARAINMINISTERIÖ talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VALTIOVARAINMINISTERIÖ talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja Valtiovarainministeriö vastaa valtioneuvoston osana» vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta,»

Lisätiedot

Kyberturvallisuus vuosi 2018, 2019 & #kybersää? VAHTI-päivä Tilannekuvapalveluiden ja yhteistyöverkostojen päällikkö Jarna Hartikainen

Kyberturvallisuus vuosi 2018, 2019 & #kybersää? VAHTI-päivä Tilannekuvapalveluiden ja yhteistyöverkostojen päällikkö Jarna Hartikainen Kyberturvallisuus vuosi 2018, 2019 & #kybersää? VAHTI-päivä 14.12.2018 Tilannekuvapalveluiden ja yhteistyöverkostojen päällikkö Jarna Hartikainen Kyberturvallisuuskeskuksen päätoiminnot Regulaatiotehtävät

Lisätiedot

Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille toimijoille

Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille toimijoille Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille toimijoille 2008-11-12 TIVA @Oulu Erka Koivunen Yksikön päällikkö CERT-FI CERT-FI:n esittely CERT-FI kansallinen CERT-viranomainen Coordinated CERT == Computer

Lisätiedot

HUOVI-portaali. Huoltovarmuustoiminnan uusi painopiste: toiminnallinen huoltovarmuus

HUOVI-portaali. Huoltovarmuustoiminnan uusi painopiste: toiminnallinen huoltovarmuus Miten yrityksesi toiminta jatkuu, kun sähkönsaannissa on pitkäkestoinen katko tietoliikenneyhteydet ovat poikki myrskyn vuoksi tuotantokiinteistö tuhoutuu tulipalossa tärkeimmän raaka-ainetoimittajan tai

Lisätiedot

Seuraavaksi: VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku, VM: Tietoturvallisuuden ja varautumisen roolit valtionhallinnossa

Seuraavaksi: VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku, VM: Tietoturvallisuuden ja varautumisen roolit valtionhallinnossa Seuraavaksi: VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku, VM: Tietoturvallisuuden ja varautumisen roolit valtionhallinnossa Osallistu keskusteluun, kysy ja kommentoi Twitterissä: #Valtori2015 Tietoturvallisuuden ja

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

SPEK2020. strategia

SPEK2020. strategia SPEK2020 strategia 2019-2023 Vaikutamme turvallisen yhteiskunnan puolesta, seuraamme ja ennakoimme yhteiskuntakehitystä, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kokoamme tietoa yhteiskuntakehityksestä,

Lisätiedot

Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka

Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka Kunnanhallitus 2.3.2015 50, liite 2 Kunnan johtoryhmä 18.11.2014 Tietohallinnon ohjausryhmä (Thor) 24.9.2014 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Mitä tietoturvallisuus on?...

Lisätiedot

SUUPOHJAN AMMATTI-INSTITUUTTI

SUUPOHJAN AMMATTI-INSTITUUTTI SUUPOHJAN AMMATTI-INSTITUUTTI Käsittely: YH 10.11.2016 108 YV 25.11.2016 18 Versio 1.1 Sivu 2 / 8 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Strategiset lähtökohdat... 4 3 Strategiset tavoitteet... 5 4 Kriittiset

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

Kyberturvallisuus julkisen hallinnon digitalisoinnissa

Kyberturvallisuus julkisen hallinnon digitalisoinnissa Kyberturvallisuus julkisen hallinnon digitalisoinnissa 3.11.2016 Tuija Kuusisto Julkisen hallinnon ICT-osasto Sisältö Mitä on mahdollista turvata digitalisoitaessa? Toimijaverkostojen johtamisen luokittelu

Lisätiedot

Valtori tänään ja huomenna Valtorin strategia. Valtorin asiakaspäivä 30.10.2014 Toimitusjohtaja Kari Pessi

Valtori tänään ja huomenna Valtorin strategia. Valtorin asiakaspäivä 30.10.2014 Toimitusjohtaja Kari Pessi Valtori tänään ja huomenna Valtorin strategia Valtorin asiakaspäivä 30.10.2014 Toimitusjohtaja Kari Pessi MUUTOS = MAHDOLLISUUS JA HAASTE On etuoikeus olla toteuttamassa muutosta ja ottaa haaste vastaan.

Lisätiedot

STRATEGIA 2013-2016 Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta

STRATEGIA 2013-2016 Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta 1( 9) 2013-2016 Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Hyväksytty edustajiston kokouksessa 05/2012 2( 9) Yleistä Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (HAMKO) on lakisääteinen, julkisoikeudellinen

Lisätiedot

POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA

POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOSTEKIJÄT Keskeisiä muutostekijöitä poliisin toimintaympäristössä ja niiden vaikutuksia osaamistarpeisiin ovat: niukkenevat toiminnalliset

Lisätiedot

Turvallisuus. Käytettävyys. Yhteistyö. Hallinnon turvallisuusverkkohanke Hankkeen esittely

Turvallisuus. Käytettävyys. Yhteistyö. Hallinnon turvallisuusverkkohanke Hankkeen esittely Turvallisuus. Käytettävyys. Yhteistyö. Hallinnon turvallisuusverkkohanke Hankkeen esittely Valtiovarainministeriö TUVE-hanke 03/2012 TUVE - esityksen sisältö 1. Mitä hallinnon turvallisuusverkolla tarkoitetaan

Lisätiedot

Valtorin strategia Töissä valtiolla sujuvasti ja turvatusti

Valtorin strategia Töissä valtiolla sujuvasti ja turvatusti Valtorin strategia Valtorin strategia Visio, toimintaajatus ja arvot Töissä valtiolla sujuvasti ja turvatusti Tuotamme valtionhallinnon toimialariippumattomat ict-palvelut sekä korkean varautumisen ja

Lisätiedot

PRH:n strategia vuosille

PRH:n strategia vuosille PRH:n strategia vuosille 2018-2022 Asiakaskeskeisyys on työmme lähtökohta. Yhteistyössä rakennetut palveluketjut tarjoavat asiakkaalle sujuvan reitin asioiden hoitamiseen. Asiointi palveluissamme on helppoa,

Lisätiedot

Lausunto. Maanmittauslaitoksen keskushallinto esittää lausuntona luonnoksesta hallituksen

Lausunto. Maanmittauslaitoksen keskushallinto esittää lausuntona luonnoksesta hallituksen Maanmittauslaitos Lausunto 20.02.2018 MML 444/00 08/2018 Asia: LVM/891/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenne ja viestintäviraston perustamisesta, Liikennevirastosta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA POLIISIN POLIISIN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA 2017 2019 POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA Toimintaympäristön muutostekijät Keskeisiä muutostekijöitä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

Suomen kyberturvallisuusstrategia

Suomen kyberturvallisuusstrategia Suomen kyberturvallisuusstrategia Valtioneuvoston periaatepäätös 24.1.2013 SUOMEN KYBERTURVALLISUUSSTRATEGIA 1 Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Kyberturvallisuuden visio... 3 3. Kyberturvallisuuden johtaminen

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa TAKO-strategia ja toimintavuosi 2018 TAKO-verkoston kevätseminaari 14.2.2018 / Johanna Jakomaa Ohjausryhmän esitys TAKO-strategiaksi 14.2.2018 Missio TAKO antaa museoille välineitä avata ja kehittää kokoelmiaan

Lisätiedot

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus 23.1.2017 Kaupunginvaltuusto 30.1.2017 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 STRATEGISET ARVOT... 3 Avoimuus... 3 Kestävä kasvu... 3 Kuntalaislähtöisyys... 3 Uudistumisvalmius... 3

Lisätiedot

AMEO-strategia

AMEO-strategia AMEO-strategia 2022 9.10.2018 AMEOn missio ja visio AMEO-missio Ammatillisen erityisopetuksen tulevaisuuden rakentaja AMEO-visio Kaikille yhdenvertainen, saavutettava ja osallistava ammatillinen koulutus

Lisätiedot

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa Uudistamme rohkeasti Uudistaminen on sitä, että reagoimme muuttuvaan toimintaympäristöön aiempaa herkemmin. Kehitämme ammattitaitoamme, kokeilemme rohkeasti uusia toimintatapoja ja opimme yhdessä luottaen

Lisätiedot

Varautumisen ohjeistus. Veli-Pekka Kuparinen valmiuspäällikkö

Varautumisen ohjeistus. Veli-Pekka Kuparinen valmiuspäällikkö Varautumisen ohjeistus Veli-Pekka Kuparinen valmiuspäällikkö Varautumisen ohjeistus Lait ja asetukset LVM:n valmiusohjeet Viestintäviraston määräykset Viestintäviraston tietoturvaohjeistus PTS:n ja HVK:n

Lisätiedot

Laajakaistan toimeenpano-ohjelma ja digitaalisen infrastruktuurin strategia. Ari-Pekka Manninen 1.11.

Laajakaistan toimeenpano-ohjelma ja digitaalisen infrastruktuurin strategia. Ari-Pekka Manninen 1.11. Laajakaistan toimeenpano-ohjelma ja digitaalisen infrastruktuurin strategia Ari-Pekka Manninen 1.11. 1 Tulevaisuuden Suomi on digitaalinen Suomesta hyvä toimintaympäristö digitaalisille palveluille ja

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

Avoimuus ja strateginen hankintatoimi. BRIIF: Yhteistyöllä ja uskalluksella innovaatioita julkisessa hankinnassa Sari Laari-Salmela

Avoimuus ja strateginen hankintatoimi. BRIIF: Yhteistyöllä ja uskalluksella innovaatioita julkisessa hankinnassa Sari Laari-Salmela Avoimuus ja strateginen hankintatoimi BRIIF: Yhteistyöllä ja uskalluksella innovaatioita julkisessa hankinnassa 27.9.2016 Sari Laari-Salmela Hankintamenettelyt strategisina käytäntöinä Millaisia hankintamenettelyjen/-

Lisätiedot

Missä Suomen kyberturvallisuudessa mennään -Kyberturvallisuuskeskuksen näkökulma

Missä Suomen kyberturvallisuudessa mennään -Kyberturvallisuuskeskuksen näkökulma Missä Suomen kyberturvallisuudessa mennään -Kyberturvallisuuskeskuksen näkökulma Apulaisjohtaja Jarkko Saarimäki 20.11.2015 Jatkuva tavoitettavuus ja läsnäolo verkossa Tieto digitalisoituu Langattomuuden

Lisätiedot

Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut ja vuosittainen automaatiokartoitus RAKLI Käyttö- ja ylläpitotoimikunta. Erika Suortti-Myyry

Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut ja vuosittainen automaatiokartoitus RAKLI Käyttö- ja ylläpitotoimikunta. Erika Suortti-Myyry Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut ja vuosittainen automaatiokartoitus RAKLI Käyttö- ja ylläpitotoimikunta Erika Suortti-Myyry Sisältö Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut Vuosittainen automaatiokartoitus

Lisätiedot

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI SELONTEKO EU:N TIETOSUOJA-ASETUS GDPR:N VAATIMUSTEN TOTEUTTAMISTAVOISTA ITPOINT OY:SSA ITpoint Oy toimittaa asiakkaansa

Lisätiedot

TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013

TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013 TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013 Ajankohtaista TORI-palvelukeskuksen strategiakarttaa työstettiin työpajassa 5.2.2013 TORI-palvelukeskuksen ja asiakkaan rooleja, tehtäviä ja vastuita

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Tietojärjestelmien varautuminen

Tietojärjestelmien varautuminen Tietojärjestelmien varautuminen Riihimäki 24.5.2005 Harri Pursiainen ylijohtaja PTS:n tietoyhteiskuntasektorin puheenjohtaja 1 Valtioneuvoston periaatepäätös yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisesta

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä 2.11.2017 1 YHTEISKUNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIAN PERUSTEET Yhteiskunnan turvallisuusstrategia (YTS) valtioneuvoston

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

Strategia toimintaa ohjaamassa

Strategia toimintaa ohjaamassa Strategia toimintaa ohjaamassa Akavan Erityisalat ry on kulttuurin, hallinnon ja liike-elämän asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien etujärjestö. AKAVAN ERITYISALOJEN TOIMINTA-AJATUS Tässä esitteessä

Lisätiedot

Kyberturvallisuuden implementointi

Kyberturvallisuuden implementointi Kyberturvallisuuden implementointi Mika Laaksonen, KPMG HanselForum ICTpäivä 26.9.2013 Esityksen sisältö Mitä Kyberturvallisuus on? Keitä kyberturvallisuus koskettaa? Mitä organisaation tulisi tehdä lyhyellä

Lisätiedot

VALVO JA VARAUDU PAHIMPAAN

VALVO JA VARAUDU PAHIMPAAN VALVO JA VARAUDU PAHIMPAAN Erkki Sivonen Senior Account Manager Nordic LAN&WAN Communication erkki.sivonen@lanwan.fi 5/13/2015 5/13/2015 5/13/2015 1.10.2013 UUSI SÄHKÖMARKKINALAKI JATKUVUUDENHALLINNAN

Lisätiedot

Pirkanmaan ELO strategia 2020 -tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen

Pirkanmaan ELO strategia 2020 -tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen Pirkanmaan ELO strategia 2020 -tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen Ohjaustyön verkostot seminaari 15.11.2013 Tampere Jukka Peltokoski, Pirkanmaan ELY-keskus 15.11.2013 Tieto-, neuvonta-

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys tietoyhteiskuntakaaresta

Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys tietoyhteiskuntakaaresta Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys tietoyhteiskuntakaaresta O 42/2017 vp Liikenne- ja viestintävaliokunta 26.9.2017 1 Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen tausta Tietoyhteiskuntakaari

Lisätiedot

U 13/2013 vp. Liikenneministeri Merja Kyllönen

U 13/2013 vp. Liikenneministeri Merja Kyllönen U 13/2013 vp Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi verkko- ja tietoturvallisuuden korkean tason varmistamiseksi Euroopan unionin alueella Perustuslain 96

Lisätiedot

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Työryhmä VM asetti työryhmän tekemään esityksen Kieku-järjestelmän elinkaaren hallinnasta

Lisätiedot

Luonnos LIITE 1

Luonnos LIITE 1 Luonnos 15.4.2015 LIITE 1 Valtioneuvoston asetus julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta annetun

Lisätiedot

Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä

Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä Päivi Nuutinen, Liikennevirasto 8.5.2018 UUDISTUNUT LIIKKUMISEN JA LIIKENTEEN EKOSYSTEEMI Liikenneviraston strategia 2016-2020 LUOTETTAVAT DIGITAALISET PALVELUT

Lisätiedot