VUODEN 2008 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUODEN 2008 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET"

Transkriptio

1 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) Toimielimille VUODEN 2008 TALOUSARVION -OHJEET YLEISTÄ Valtuusto hyväksyi vuoden 2008 talousarvion ja taloussuunnitelman Talousarviokirjat jaetaan toimielimille. Talousarvion täytäntöönpano-ohjeet annetaan tässä kirjeessä. Talousarvio perustuu valtuuston hyväksymään palvelustrategiaan. Kaikkien toimielinten käsiteltävä erikseen talousarvion käyttösuunnitelma, jossa valtuuston asettamien tavoitteiden toteuttamisen edellyttämät määrärahat tulee arvioida ja asettaa tarkentavia tavoitteita talousarvion toteuttamiselle sekä määritellä kunkin toimialueen toimivaltaiset viranhaltijat ja työntekijät. TALOUSARVION RAKENNE JA SISÄLTÖ Talousarviossa valtuusto on hyväksynyt kaupungin toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Talousarvioon on otettu toiminnallisten tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot. Kaupungin toiminnassa ja taloudessa on noudatettava talousarviota. Määrärahataso ja sitovuus talousarviossa Käyttötalousosan tulosalueilla sitovia määrärahoja ovat: Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate Nettoperiaate on voimassa vain liikelaitosluontoisilla tulosalueilla, joissa toimintatuottojen lisäyksellä voidaan kattaa syntyvä kulujen lisäys. Liikelaitoksen talousarviossa on TILIKE-kuntatilitoimisto, jonka sitovuustaso on tulos poistojen jälkeen. Investointiosassa määrärahat on myönnetty hanketasolla. Sitovien toiminnallisten tavoitteiden yhteydessä asetetut euromääräiset tavoitteet ovat myös määrärahoina sitovia. Kullakin tehtäväkokonaisuudella on sitovia tavoitteita ja muita toimintaa kuvaavia lisätietoja, jotka eivät ole sitovia tavoitteita. Sitovat toiminnalliset tavoitteet on eritelty oman otsikkonsa alle.

2 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) TILIRAKENNE TILIVELVOLLISET Tilijärjestelmä vuodelle 2008 (talousarviorakenne ja tilikartta) jaetaan hallintokunnille. Tiliöinnissä noudatetaan Suomen Kuntaliiton tililuettelomallia sekä kirjanpidon laatimaa tiliöintiohjetta. Kirjanpito opastaa tarvittaessa tilimerkintöjen tekemisessä. Tilivelvollisia vuonna 2008 ovat: Luottamushenkilöt Kaupunginhallituksen jäsenet Keskusvaalilautakunnan jäsenet Sivistyslautakunnan jäsenet Maaseutulautakunnan jäsenet Sosiaalilautakunnan jäsenet Teknisen lautakunnan jäsenet Ympäristölautakunnan jäsenet Seutuvaltuuston jäsenet HYTKES-johtokunnan jäsenet TILIKE-kuntatilitoimiston johtokunnan jäsenet Viranhaltijat Kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläinen Hallintojohtaja Jaakko Turunen Talousjohtaja Teijo Mustonen Tekninen johtaja Risto Asikainen Ympäristöpäällikkö Marketta Lintinen Maaseutuasiamies Teuvo Hukka Sosiaalijohtaja Airi Turunen Sivistysjohtaja Ulla Huhtilainen TALOUSARVION TOIMINNALLISET TAVOITTEET Talousarvion toiminnalliset tavoitteet muodostavat valtuuston vahvistaman osan talousarvion toiminnallisesta sisällöstä. Kunkin toimielimen tulee omassa käyttösuunnitelmassaan varmistaa toiminnallisten tavoitteiden saavuttaminen. KÄYTTÖSUUNNITELMIEN LAATIMINEN Talousarvion täytäntöönpano Käyttösuunnitelman avulla toimielinten tulee panna täytäntöön valtuuston hyväksymä talousarvio tammikuun loppuun mennessä tai toimielimen ensimmäisessä kokouksessa ottaen huomioon tässä täytäntöönpano-ohjeessa kaupunginhallituksen antamat ohjeet. Käyttösuunnitelmassa tulee varmistaa, että toimintaan varatut määrärahat riittävät valtuuston asettamien toiminnallisten tavoitteiden toteuttamiseen sekä muiden tulosalueiden taloudellisten velvoitteiden hoitamiseen.

3 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) Hinnastot ja taksat Valtuusto on palvelustrategiassa edellyttänyt, että maksujen ja taksojen ajanmukaisuus tulee tarkistaa vuosittain. Käyttösuunnitelman yhteydessä tulee ottaa kantaa maksujen ja taksojen ajanmukaisuuteen. Kaupungin myymien palvelujen hinnoittelun perusteena tulee käyttää omakustannushintaa. Periaatteesta voidaan poiketa, kun maksuperuste tai taksa perustuu lakiin tai erillisiin luottamushenkilötoimielimien johtosäännön nojalla tekemiin päätöksiin. Henkilöstökulujen osalta omakustannushinta on maksupalkka 59,4 prosentilla, joka on laskettu seuraavasti: Kuukausipalkkaan lisätään lomakorvauksen, lomarahan ja sairauspäivien kustannusvaikutus yhteensä keskimäärin 22 %. Palkkauskulujen yhteissummaan lisätään henkilöstösivukulut, keskimäärin 24,4 % (palkkaperusteinen eläkemaksu 16,0 %, varhaiseläkemaksu 1,1 %, sosiaaliturvamaksut 3,821 %, työttömyysvakuutusmaksu 2,95 %, muut 0,537 %) sekä työnjohdon, palkanlaskennan ja kirjanpidon yleiskuluina 5 %. Tuntipalkaksi kuukausipalkka muunnetaan jakamalla tulos yleistyöaikaa noudattavien osalta 163:lla ja toimistotyöaikaa tekevien osalta 152. Käyttövaltuudet ja hankintarajat Käyttösuunnitelmassa tulee toimielinten määritellä viranhaltijoiden ja työntekijöiden määrärahojen käyttövaltuudet sekä hankintarajat ja -valtuudet. (ks. s. 10) Laskujen hyväksyjät ja vastaanottajat Käyttösuunnitelmassa on myös yksilöitävä kenellä on kunkin tulosalueen ostolaskujen ja laskutusmääräysten hyväksymisoikeus ja ketkä voivat toimia tavaroiden ja palvelujen vastaanottajina ja tarkistajina tulosalueen puolesta. Käyttösuunnitelmat on toimitettava TILIKE-kuntatilitoimistoon ostoreskontran hoitajille. Hallintokuntien on huolehdittava siitä, että tavaran vastaanottajien ja tarkistajien määrä ei kasva liian suureksi toimintaan nähden.

4 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) RAPORTOINTI Talousarvion toteutumasta annetaan raportti valtuustolle ja tilanteesta. Raportit tulee käsitellä lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa raportointikautta seuraavan kuukauden aikana. Kirjanpidon edellisen kuukauden talousraportit ovat tulostettavissa kuluvan kuukauden 15. päivänä, jolloin säännönmukaiset kulut ja tuotot näkyvät kuukauden vienteinä. Täydellinen kuukausiraportti on käytettävissä seuraavan kuukauden 25. päivä. Hallintokunnan tehtävänä on huolehtia talousarvion toiminnallisten tavoitteiden saavuttamisen raportoinnista. TALOUSARVION MUUTTAMINEN Talousarvioon tehtävistä muutoksista päättää valtuusto. Talousarvioon tehtävien muutosten esittämisoikeus ja -velvollisuus koskee samalla tavoin sekä määrärahoja että tavoitteita. Talousarviotarkistukset tehdään entisten vuosien tapaan osavuosiraportoinnin yhteydessä. Talousarviomuutokset tulee kattaa ensisijassa määrärahasiirroilla toimialueen omien tulosalueiden välillä. Talousarvion toteutumisen tarkastelu ja talousarviomuutokset tulee viedä toimielimeen käsittelyyn ennen kaupunginhallituksen käsittelyä. Kokousaikataulut tulee suunnitella sellaisiksi, että tämä on mahdollista. Muutokset viedään hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle keskitetysti ja siitä annetaan ohjeita myöhemmin. Jos määrärahaan esitetään muutosta (korotus tai pienennys), samalla tulee arvioida ja ilmoittaa sitovien tavoitteiden muutokset. Vuoden aikana tapahtuvat toimielimen käyttösuunnitelman muutokset Kaikki vuoden aikana tapahtuvat toimielimen sitovat tehtäväalueen sisäiset määrärahan siirrot kustannuspaikalta toiselle tulee viedä ajoissa ao. toimielimelle hyväksyttäväksi. Sen jälkeen ne tulee toimittaa kirjanpitoon, jotta tarvittavat määrärahasiirrot voidaan tehdä talousarvioon. PROJEKTIT Projektihallinnon ja seurannan järjestämiseksi kaikki ne projektit, joiden rahoituksessa kaupunki on osallisena hallinnoijana, ovat kaupunginhallituksen alla erillisessä tulosalueessa. Jos hankkeen toteutus edellyttää määrärahan siirtoja, ne toteutetaan talousarvion tarkistuksien yhteydessä.

5 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) Ne projektit, joissa hallintokunta on mukana vain kiinteällä kuntarahoitusosuudella, kirjataan suoraan toimielimen kuluksi kullekin tulosalueelle erikseen avattavalle projektikustannuspaikalle Projektien toteutumasta tehdään arviointi talousarvion osavuosiseurannan yhteyteen. Kaupunginjohtajan tehtävänä on määritellä minkä toimielimen tai viranhaltijan vastuulle kuuluu projektin toiminnan ja kulujen seuranta. Projektipäällikkö tai vastuuhenkilö vastaa koko projektin hallinnon ja toiminnan järjestämisestä. Projektit sidotaan erityisiin kuntatilitoimiston määrittelemiin projektikoodeihin. Samaa projektikoodia tulee käyttää kaikissa ko. projektin kuluissa ja tuotoissa riippumatta siitä mistä tulosalueen määrärahan käytöstä on kysymys. Projekteista luodaan kokoava projektitiedosto, jonka avulla voidaan seurata projektien etenemistä ja toteutumista. Toiminnan järjestämiseksi muodostettavaa projektikoodia tulee käyttää kaikissa yhteyksissä. Kaikkien projektien alkuperäinen tositeaineisto säilytetään erillisenä kirjanpidossa. Tositteiden kopiot liitetään kaupungin normaalin tositeaineistoon. Mahdollista tarkastusta varten on kaikki hankeasiakirjat ja muu aineisto koottava yhteen paikkaan keskusarkistoon. Kirjanpitoon tulee toimittaa tarkastusta varten tiedot kaikista ulkopuolelle lähetetyistä tilityksistä. Pääsääntöisesti ennen tilityksen lähettämistä tehdyn tarkastuksen tarkoituksena on varmistua, että kaikki, myös laskennalliset tai kirjanpitokäytännön takia eri kausille kirjatut, kustannukset ovat oikean suuruisina tilityksissä. Tilikkeen pääkirjanpitäjät Vuokko Hirvonen ja Tuula Saloluoma toimivat projektiyhdyshenkilöinä Kiteen kaupungilla. Heihin on otettava yhteyttä projektin alkaessa ja päättyessä, jotta projektin taloudenhoidon käytännön järjestelyistä voidaan sopia. Projektien tilinpidollisen seurannan helpottamiseksi tulee projektien alkamisesta, seurannan vaatimuksista ja päättymisestä toimittaa tieto kirjanpitoon. Näin kirjanpito pystyy seuraamaan ja keräämään tietoja mahdollista muiden rahoittajien suorittamaa tarkastusta varten. Hankkeen arvonlisäverokäsittelystä on sovittava kirjanpitäjän kanssa. Arvonlisäkäsittelystä on pääsääntöisesti määräys rahoituspäätöksessä. YLEINEN HYVÄKSYMISOIKEUS, LASKUJEN TARKASTAMINEN SEKÄ PANKKI- TILIEN KÄYTTÖOIKEUS Ostolaskujen ja tulojen yleinen hyväksymisoikeus sekä pankkitilien käyttöoikeus on kaupunginjohtajalla, hallintojohtajalla ja talousjohtajalla. TILIKE - kuntatilitoimiston pääkirjanpitäjillä on oikeus hyväksyä ilmeisen virheellisen suorituksen palautus maksajalle.

6 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) TILIKE-kuntatilitoimiston tehtävänä on tarkistaa, että osto- ja myyntilaskut täyttävät vaadittavat määrämuodot. Laskun tulee täyttää seuraavat määrämuodot: Laskusta ilmenee laskun antamispäivä Laskussa on juokseva tunniste Lasku on osoitettu Kiteen kaupungille, (pelkkä toimintayksikön nimi ei riitä) Laskusta selviää myytyjen tuotannontekijöiden määrä ja luonne sekä toimituspäivä Laskussa on myyjän virallinen nimi tai kaupparekisteriin merkitty aputoiminimi ja y-tunnus Suoritettavan arvolisäveron määrä verokannoittain ja yksikköhinta ilman veroa Suoritettavan veron määrä Arvonlisäverottomuuden peruste Muutoslaskutuksessa viittaus aikaisempaan laskuun Laskuttaja on merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos laskuun sisältyy alv:tä Onko laskuttaja merkitty ennakkoperintärekisteriin, jos laskuun sisältyy työsuoritusta tai vastaavaa palvelua Epätäydellisestä laskusta on pyydettävä korjattu uusi lasku laskuttajalta. Kaupungin puolesta ei ostolaskuun saa tehdä oma-aloitteisesti muutoksia, jos laskusta kirjataan arvolisäverovähennystä tai -palautusta. Alle 250 euron lasku on kuitenkin maksukelpoinen, jos se täyttää kevennettyjen laskumerkintöjen vaatimukset: Laskun antamispäivä Myyjän nimi ja arvonlisäverotunniste (Y-tunnus) Myytyjen tavaroiden määrä ja luonne sekä palvelujen luonne Suoritettavan veron määrä verokannoittain tai veron peruste verokannoittain Laskuttajan y-tunnus, alv-velvollisuus ja ennakkoperintärekisterimerkintä tulee tarkastaa osoitteesta

7 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Ostolaskujen sähköinen käsittely Ostolaskut käsitellään sähköisesti. Laskutusosoitteena käytetään TILIKEkuntatilitoimiston postilokero-osoitetta: Kiteen kaupunki PL KITEE Kaikki ostolaskut lukuun ottamatta ennakonpidätystä ja eläkemaksua edellyttäviä laskuja käsitellään sähköisessä muodossa. Jos laskuttajaa ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, ensisijaisesti työpalvelun tilaajan tulee pyytää verokortti mieluimmin jo laskun mukana toimitettavaksi kuntatilitoimistoon. Myös kuntatilitoimistolla on oikeus pyytää tilaajan puolesta verokorttia, jos laskusta on tehtävä ennakonpidätys ja maksettava eläkemaksu. Jos henkilöyritystä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, niin työtä sisältävät laskut maksetaan palkanlaskennan kautta. Kuntatilitoimistossa kaikki saapuneet laskut skannataan ja esikirjataan, jonka jälkeen ne lähetetään käsiteltäviksi hallintokunnille. Laskuihin tehdään tiliöintimerkinnät ja niihin liitetään tarvittavat liitteet ja merkinnät ja tavaran tai palvelun vastaan oton varmentava tarkastusmerkintä. Sähköisen hyväksynnän jälkeen lasku on valmis maksettavaksi. Kuntatilitoimiston ostoreskontra toimii laskukeskuksena, joka seuraa laskujen kiertoa ja hoitaa laskujen käsittelyn. Virheelliset laskut tai vain osittain hyväksyttävissä olevat laskut on palautettava laskukeskukseen. Ennen palautusta on toimittajan kanssa sovittava laskutuksen oikaisemisesta sekä hyvityslaskun toimittamisesta. Toimenpiteistä tulee tehdä merkintä laskuun. Laskukeskus hoitaa hyvityslaskujen käsittelyn, kun hyvitys vastaa kokonaisuudessaan alkuperäistä laskutusta. Ostolaskuihin liittyvät kauttalaskutukset sekä selvittelytilin kautta perittävät erät tiliöidään hallintokeskuksessa. Vasta tämän jälkeen lasku lähetetään hyväksyttäväksi, jolloin myös laskutusmääräys saa hyväksymisen. Verkkolaskutuksen aloitus Sähköisten ostolaskujen vastaanotto aloitetaan vuoden 2008 alkupuolella. Tarkemmat ohjeet käytännön toimenpiteistä informoidaan myöhemmin. Laskujen vastaanottomerkintä Laskuihin tulee tehdä vastaanotto/ -tarkastusmerkintä, jolla todetaan, että laskutus vastaa vastaanotettua tavaraa/ palvelua. Merkinnän voivat tehdä henkilöt, joilla on oikeus päättää tai valmistella hankintoja.

8 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) Laskujen hyväksyminen Arvonlisäverot Laskun hyväksyjän on tarkastettava, että tosite on muodollisesti ja asiallisesti oikea, tavara, työsuoritus tai muu palvelus on merkitty vastaanotetuksi, tositteessa on oikea tilimerkintä ja että menojen suorittamiseen on käytettävissä määräraha. Laskun hyväksyjä vastaa tilimerkinnästä ja niiden muuttamisesta ulkoisen kirjanpidon tiliä lukuun ottamatta. Jos lasku ja hyväksyntä poikkeavat toisistaan, tulee laskuun merkitä poikkeuksen peruste sekä merkintä mahdollisesta yhteydenotosta laskuttajaan. Laskun ollessa virheellinen tulee laskuttajalta pyytää hyvityslasku ko. laskuun sekä uusi lasku. Hyvityslaskua odottava lasku palautetaan laskukeskukseen. Osittaiset hyvityslaskut ja kirjausvirheen oikaisusta johtuvat muistiotositteet tulee käsitellä samalla tavalla kuin varsinaiset laskutkin. Samassa laskussa tarkastajana ja hyväksyjänä ei voi olla sama henkilö. Yksiselitteisesti voimassa oleviin sopimuksiin tai päätöksiin perustuvat suoritukset voidaan hyväksyä myös tiliöijän tekemällä tarkastusmerkinnällä. Kukaan ei voi hyväksyä omia henkilökohtaisia laskujaan. Laskuissa, joissa on useita hyväksyjiä, voidaan käyttää keskitettyä hyväksymismenettelyä. Kuntalain muutos Kuntalain muutoksen mukaisesti kunnat laativat vuodelta 2008 konsernituloslaskelman, Kuntakonsernin muodostaa kunta tytäryhteisöineen. Konsernitilinpäätöstä laadittaessa eliminoidaan tuloslaskelman sisäiset tuotot ja kulut. Eliminointikirjausten onnistumiseksi ei Kiteen kaupunki enää voi maksaa jonkin tytäryhteisön tai kuntayhtymän puolesta ostolaskua ja laskuttaa sitä kauttalaskutuksena edelleen tytäryhteisöltä tai kuntayhtymältä, jossa Kitee jäsenenä. Liitteenä luettelo Kiteen kaupungin konsernirakenteen tytäryhteisöistä. Laskut kirjataan arvonlisäverottomina ja kirjaukseen liitetään oikea arvonlisäverokoodi. Tämän koodin avulla ostolaskujen kierrätysjärjestelmä muodostaa automaattisesti oikean kirjausrivin arvonlisäveron käsittelyä varten. Arvonlisäverokäsittelyn tulee perustua laskuun tai tositteeseen, jossa on selvitys arvonlisäverokannasta tai toiminnan arvonlisäverottomuudesta. Kunta tai kuntayhtymä saa 5 prosenttiyksikön laskennallisen palautuksen. Laskennallinen palautuksen tekeminen edellyttää, että myyjän lähettämässä laskussa on merkintä Veroton AVL 130a :ssä tarkoitettu myynti.

9 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) Palautusoikeus koskee myös kunnan omaa hallintoa varten tehtäviä hankintoja. Palautusta ei saada, jos toisena osapuolena on kunta tai kuntayhtymä tai korvaus perustuu työsuhteeseen. Yksityishenkilöille annetusta tuesta tai avustuksesta ei palatusta voi hakea, vaikka avustus olisikin käytetty verottoman palvelun hankkimiseen. LASKUTUS Laskutukseen tulee materiaali toimittaa kuukausittain, vaikka laskutettavaa olisikin vain vähän. Laskutusaineiston keräily on järjestettävä siten, että asia on jälkikäteen tarkastettavissa. Laskutusaineisto, myös hyvityslaskut, tulee merkitä hyväksymismerkinnällä. Kaupungin laskutus hoidetaan hajautetusti. Laskutusraja on 5 euroa. Tätä pienemmät suoritukset tulee kerätä käteissuorituksina taikka koota samalle asiakkaalle meneviä laskuja yhteen niin, että kokonaissumma ylittää ko. rajan. Vuoden lopussa on kuitenkin laskutettava kertynyt velka, vaikka se ei ylittäisikään 5 euron rajaa. Kirjanpidon seurannan tarkkuuden vuoksi tulee kalenterikuukausittain laskutettavien saatavien laskutus tehdä seuraavan kuukauden 10. päivään mennessä. Saapuvien maksujen kertymisen nopeuttamiseksi ja perinnästä aiheutuvien kulujen osittaiseksi kattamiseksi kaupunki perii 5 euron maksukehotusmaksun viivästyneestä suorituksesta. Maksukehotusmaksu peritään jokaisesta lähetetystä maksukehotuksesta. Yhtä laskua kohden kaupunki lähettää maksukehotuksen yhden kerran, jonka jälkeen saatava siirretään pakkoperintään. Asuntojen vuokrauksen osalta toisen maksukehotuksen sijasta lähetetään vuokralaiselle ilmoitus vuokrasopimuksen irtisanomisesta. Viivästyskoron laskutusraja on kaupungilla 5 euroa. Viivepäivien lukumäärä on seitsemän. Tätä lyhyemmältä ajalta kertyneitä viivästyskorkoja ei laskuteta. Viivästyskorot laskutetaan myös silloin, kun asiakkaan yhteenlasketut viivästyskorot ylittävät laskutusrajan. Maksukehotusmaksun perimisen yhteydessä peritään kuitenkin myös pienemmät viivästyskorot. Laskutusmääräyksestä tulee aina selvitä velallisen virallinen nimi ja osoite, yhteyshenkilö, velallisen henkilö- tai y-tunnus, laskun peruste ja tulokohta. Alaikäisten lasten osalta laskutuksen perusteena olevassa sitoumuksessa tulee olla huoltajan allekirjoitus. Kaupungin lähettämien laskujen tulee noudattaa laskujen määrämuodosta annettuja määräyksiä (ks. Ostolaskujen käsittely) Kiteen kaupunki käyttää laskutuksessaan pääsääntöisesti e-kirjettä. Laskutuksesta annetaan tarkempia määräyksiä erillisillä laskutusohjeilla.

10 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) TULOJEN TARKKAILU JA SAATAVIEN PERINTÄ Huomiota on kiinnitettävä myös siihen, että kaupungille kuuluvat tulot kertyvät oikein. Seurantaa varten kaikista tilityksistä ja maksatushakemuksista on toimitettava tieto myös kirjanpitoon. Samoin kuin oikeuteen jätetyistä vahingonkorvausvaatimuksista. Suoraan ulosottokelpoisten saatavien pakkoperintää käytetään aina, kun sen perintä ei ole ilmeisen turhaa. Haastehakemuksella ulosottokelpoiseksi haettavan saatavan tulee olla vähintään 25 euroa. Saatavat poistaa tileistä aina estetodistuksella tai jos velallinen on muuten todettu varattomaksi. Saatavan perintää voidaan kuitenkin jatkaa saatavan voimassaoloaikana, jos velallisen taloudellinen tilanne paranee. Talousjohtaja päättää kaikista alle saatavien poistamisesta sekä yksityishenkiöiden velkajärjestelyihin liittyvistä asioista. Yhteisöjen saatavien poistosta päättää. VAHINGONKORVAUKSIEN KÄSITTELEMINEN Kaupungin varoista maksettavat vahingonkorvausasiat käsittelee talousjohtaja. Kaupungin vastuuvakuutuksen omavastuurajan ylittävissä korvausvaatimuksissa asian ratkaisee vakuutusyhtiö, muutoin asian ratkaisee talousjohtaja. Vahingonkorvausten maksaminen perustuu vahingonkorvausvelvollisuuteen. Vahingonkorvaushakemukseen tulee aina liittää vahinkoilmoitus, jonka perusteella voidaan arvioida vahinkoon liittyvä tuottamus. KASSATOIMINNAT Kaupungin käteiskassojen pääkassana toimii hallintokeskuksen kassa, johon alikassojen tulee tehdä tilitykset. Lisäksi varsinaisina kassoina toimivat. Kansalaisopiston kassa Kirjaston kassa Keskuskeittiön kassat Kaatopaikan kassa VesPelin kassa Kassat tulee tilittää aina kuukauden viimeisenä päivänä tai, kun kassa ylittää 500 euron rajan. Kaupungin kassanhallinnan tavoitteena on vaikuttaa rahoituksen riittävyyteen ja rahoituksen kannattavuuteen sekä minimoida vieraan pääoman kuluja. Maksuvalmiuden seurantaa toteutetaan taloushallinnon päivittäisten toimintojen yhteydessä. Investoinneista ja suurista hankinnoista tulee toimittaa tieto taloushallinnolle. Maksuvalmiuden kehittymisestä annetaan kaupunginhallitukselle ja valtuustolle tarvittaessa tietoja.

11 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) HANKINNAT Kaupungin kaikissa hankinnoissa on noudatettava julkisista hankinnoista annettuja säädöksiä. On otettava huomioon, että hankintalaki uudistui Tämä vaikuttaa mm. kansallisten ja EU-kynnysarvojen määräytymiseen. Kansalliset kynnysarvot määrittyvät seuraavasti: 1. Tavara- ja palveluhankinnat, suunnittelukilpailut, palveluja koskevat käyttöoikeussopimukset: hankinnan ennakoitu arvo alle euroa ilman arvonlisäveroa. 2. Terveydenhoito- ja sosiaalipalvelut sekä julkiset työvoimapalvelut, joita hankitaan yhteishankintana työnantajan kanssa: ennakoitu arvo alle euroa ilman arvonlisäveroa. 3. Rakennusurakat ja käyttöoikeusurakat, jos hankinnan ennakoitu arvo ilman arvonlisäveroa alle euroa. Hankinnan ennakoidun arvon laskentaperusteena käytetään pääsääntöisesti suurinta maksettavaa kokonaiskorvausta ilman arvonlisäveroa. (kts. L julkisista hankinnoista 17 ) Hankinnoissa käytettävän menettelyn tulee perustua lakiin julkisista hankinnoista. Hankintamenettelyn valinnasta säädetään tarkemmin ko. lain 24 :ssä. Hankinnassa on käytettävä avointa tai rajoitettua menettelyä. Neuvottelumenettelyä, suorahankintaa, kilpailullista neuvottelumenettelyä ja puitejärjestelyä voidaan käyttää lain 24 :ssä säädetyin edellytyksin. Yleisenä periaatteena kehotetaan toimielimiä suorittamaan hankinta avoimella tai rajoitetulla menettelyllä, jolloin hinta- ja laatuvertailu tehostuu. Uuden hankintalain mukaisesti ilmoitusvelvollisuus täsmentyy. Hankintayksikön on toimitettava julkaistavaksi ennakkoilmoitus ja hankintailmoitus, suunnittelukilpailua koskeva ilmoitus sekä jälki-ilmoitus. Käyttöön on otettu sivusto Myös hankintojen määräajat ovat täsmentyneet. Kansallisen kynnysarvon alittavat hankinnat jäävät uuden hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hankintoja kilpailutettaisi. Näiden hankintojen osalta säädökset ovat vapaammat, ja hankintayksikkö voi vapaammin määritellä menettelyn ja perusteet joilla hankinta toteutetaan. Edelleen hallintolain ja kuntalain tasapuolisuus- ja avoimuusvelvoitteet sekä menettelytapavelvoitteet koskevat myös hankintoja, jotka alittavat kansallisen kynnysarvon. Hankintoja ei voi jakaa tai yhdistellä keinotekoisesti niin, että hankintojen kynnysarvot ylittyvät tai alittuvat. Pienhankinnoissa on noudatettava Kiteen kaupunginhallituksen hyväksymiä pienhankintaohjeita. Pienhankintarajaksi asetetaan kaikille hallintokunnille 3000 euroa. Tämän summan alittavalta osalta tavara voidaan hankkia joko ilman kilpailutusta tai kevyellä kilpailutuksella, ja tilaus tulee hyväksytyksi toimialajohtajan tai tulosalueen esimiehen laskun hyväksymismerkinnällä. Arvoltaan euron hankinnoista on tehtävä viranhaltijapäätös ja hankintamenettelyn toteuttamisessa on noudatettava tarkoituksenmukaisuusharkintaa. Johtavien viranhaltijoiden hankintavaltuudet täsmennetään hallintokuntien käyttösuunnitelmissa.

12 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) Hankinnoissa tulee pyrkiä mahdollisimman suureen keskitykseen eri hallinnonalojen välillä. Hankintarengasta on hyödynnettävä aina kun se on kaupungin kannalta edullista. Hankintarenkaassa yhdyshenkilöinä: Reima Perho, atk-hankinnat Eila Ketolainen, elintarvikkeet Eija Pennanen, toimistotarvikkeet Jaana Kuittinen, siivoustarvikkeet Riitta Väistö, sosiaalialan tarvikkeisto INVESTOINNIT JA KALUSTOHANKINNAT Investointiosaan merkitään ylittävät hankinnat ja rakentamiskustannukset. Investointiosaan merkityistä hankinnoista tehdään suunnitelman mukaiset poistot. Rajan alittavat hankinnat merkitään käyttötalouteen kertamenona. Investoinnit kirjataan suoraan tasetileille palkkoja ja sisäisiä eriä lukuun ottamatta, jotka kirjataan tuloslaskelmatilien kautta. Investoinnit, jotka toteutuvat kahden tai useamman talousarvio- ja kalenterivuoden aikana kirjataan aina keskeneräisten hankintojen tilille. Poiston alaisen käyttöomaisuuden lisäksi käyttöomaisuuskirjanpidossa pidetään yllä irtaimistorekisteriä. Irtaimistorekisteriin merkitään se kalusto, jonka hankintahinta jää alle pienhankintarajan, mutta jonka taloudellinen käyttöikä on yli kolme vuotta ja arvo yli 500. Hinnasta riippumatta edelleen merkitään irtaimistorekisteriin taide-esineet ja tietojenkäsittelylaitteet. Tietojenkäsittelylaitteista tulee ylläpitohenkilöstön pitää erillistä luetteloa, jonka avulla voidaan seurata eri toimipisteiden välillä siirrettyjä laitteita. Kalustoon ja muihin esineisiin (esim. kirjat) tulee hankinta-arvosta riippumatta merkitä omistajatieto (KITEEN KAUPUNKI) kaivertamalla, tarralla, leimalla taikka muulla tarkoituksenmukaisella tavalla. VIRKOJEN JA TOIMIEN MUUTOKSET SEKÄ TÄYTTÖLUPAMENETTELY Talousarvion yhteydessä hyväksytyistä virkojen ja toimien muutoksista tulee toimivaltaisen viranomaisen tehdä erilliset täytäntöönpanopäätökset. Päätöksistä tulee toimittaa ote arkistonhoitajalle ja palkanlaskentaan. Virkojen ja työsuhteiden täyttäminen yli 3 kk:n ajaksi edellyttää hallintosäännön mukaisesti myöntämää täyttölupaa, jonka kaupunginjohtaja voi myöntää toimialajohtajan ehdotuksesta. Täyttölupamenettely ei koske alle vuoden kestävää työvoimahallinnon työllistämistuella työllistämistä.

13 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) EDUSTAMINEN JA HUOMIONOSOITUKSET Tavanomainen edustaminen ja huomionosoitukset sisältyvät tulosalueiden määrärahoihin. Kaupungin yleistä edustamista varten kaupunginhallituksella on erillinen määräraha, jonka käytöstä päättää kaupunginjohtaja. Alv-palautuskelvottomina edustusmenoina ei saa käsitellä tavanomaisia työhön tai kaupungin henkilöstöön liittyviä kuluja. Edustuskuluja ovat yleensä ennalta yksilöityyn henkilöpiiriin kohdistuva vieraanvaraisuus tai huomaavaisuus, jolla pyritään luomaan uusia tai parantamaan vanhoja liikesuhteita. ELÄKEMAKSUJEN KÄSITTELY Valtiokonttorin ilmoittama vanhempien opettajien VaEL-eläkemaksun keskimääräinen maksu on 22,07 % palkkasummasta. KuEL eläkemaksu jakaantuu kolmeen osaan: - palkkaperusteiseen maksuun, joka on 16,0 % palkkasummasta - varhaiseläkemenoperusteiseen eläkemaksuun (varhe) ja - eläkemenoperusteiseen maksuun Varhaiseläkemenoperusteinen maksu otettiin käyttöön vuonna 2006 ja se korvaa aiemman omavastuukäsittelyn varhaiseläkkeiden osalta. Työnantajan vastuulla olevat eläkemeno- ja varhaiseläkemenoperusteiset maksut ovat keskimäärin 6,7 % ja 1,1 % palkoista. Eläkemenoperusteista maksua peritään ennen kerätyn eläketurvan mukaisten eläkkeiden maksamiseen. Tällä maksulla ei enää ole yhteyttä palkkasummaan, jonka vuoksi KEVA suosittelee maksun kirjattavaksi erillisenä eläkemaksuna. Eläkemenoperusteiseen maksuun luetaan kaikki henkilökohtaisten eläkeiän mukaan määräytyneet kulut. Peruskunta on vastuussa omien toimintojen lisäksi myös lakkautuneiden kuntayhtymien eläkemenoperusteisesta maksusta. Vuonna 2006 eläkemaksut peritään palkkaperusteisena: - KuEL 16,0 % - VaEL 22,07 % (arvio) Edellä mainittuihin eläkemaksuprosentteihin lisätään kulloinenkin työntekijän eläkemaksu (4,1 % tai 5,2 %). KuEL eläkemenoperusteinen eläkemaksu kirjataan kunnan maksamiin eläkkeisiin kuntien eläkevakuutuksen toimittaman luettelon mukaisesti. Kustannus kohdennetaan sen toimialan tulosalueeseen, josta henkilö on jäänyt eläkkeelle. Lakkautuneiden toimialojen henkilöiden eläkemaksut kirjataan kaupunginhallituksen kuluksi. Siltä osin, kun eläkkeensaajan toimiala on epäselvä, kulut kirjataan henkilöstöhallinnon kuluksi ja jaetaan jatkossa henkilöstöhallinnon yleiskustannuksina edelleen.

14 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) TYÖLLISTÄMISMÄÄRÄRAHOJEN KÄYTTÖ JA PALKKATUKIEN KÄSITTELY V voimaan tulleen työmarkkinatukiuudistuksen mukaisesti vastuu työmarkkinatuesta jaetaan valtion ja kuntien kesken. Kun henkilölle on maksettu työmarkkinatukea yli 500 työttömyyspäivältä, työttömyyden aikaisen työmarkkinatuen rahoittavat valtio ja kunta puoliksi. Em. syystä, hallintokuntien tulee työllistää palkkatuella ensisijassa niitä työttömiä, jotka kuuluvat kaupungin rahoitusvastuulle. V talousarvioon on varattu järjestöjen palkkatukityöllistämistä tukevaa ns. kaupunkilisää 15 henkilölle. Kaupunkilisää maksetaan enintään 20 /työpäivä/henkilö. Kaupunkilisää varataan Maaseudun Kehittämisyhdistys Keski-Karjalan Jetina ry:n v hallinnoimassa Uraa Uurtamassa - hankkeessa mukana olleiden henkilöiden 12 kuukauden palkkatukijakson loppuun viemiseen. Palkkausta tuetaan yhteensä 12 kuukautta eli niin kauan kun he ovat oikeutettuja korkeimpaan korotettuun palkkatukeen. Loppuosa kaupunkilisästä jaetaan järjestöille tarpeen mukaan siten, että ensi kertaa tukea hakevat ovat kaupunkilisää jaettaessa ensi sijalla. V aloitettuja työsuhteita tuetaan pääsääntöisesti yhteensä 12 kuukautta. Työnantajapalvelun ostamista jatketaan nykyiseltä palvelun tuottajalta entiseen tapaan. Työttömien ruokailun tukemiseksi on jo usean vuoden ajan palkattu yksi henkilö palkkatuella kaupungin työsuhteeseen. Tästä menettelystä luovutaan. Kansankahvila Kirsikan keittiötyöntekijän palkkaamista tuetaan kuitenkin edelleen. Tuen maksatus hoidetaan kaupunkilisän tapaan. Tuen maksamisesta tehdään Kiteen Vapaat Puurtajat ry:n kanssa erillinen sopimus. Yli 54-vuotiaiden ja alle euroa kuukaudessa ansaitsevien osalta voidaan jättää osa ennakonpidätyksestä tilittämättä verottajalle. Työllistämistuella palkattujen osalta ei matalapalkkatukea voi saada. Kun matalapalkkatuki kohdistuu täyden valtionkorvauksen toimialalle, kirjataan tuki samalle kustannuspaikalle. Muissa tapauksissa matalapalkkatuki kirjataan henkilöstöhallinnon tuloksi. PALKKIOT JA KORVAUKSET Kokouspalkkiot ja ansionmenetyskorvaukset Kokouspalkkiot ja ansiomenetyskorvaukset määräytyvät valtuuston hyväksymän palkkiosäännön ja virkaehtosopimusten määräysten mukaan. Kokouspalkkiot maksetaan neljännesvuosittain kauden toiseksi viimeisenä pankkipäivänä. Ansionmenetyskorvaukset maksetaan kuukausittain. Toimielimien sihteerien tulee huolehtia siitä, että muulloin kuin neljännesvuosittain maksettavista ansionmenetyskorvauksista on tieto palkanlaskennassa.

15 KITEEN KAUPUNKI TALOUSARVIO (15) Kulukorvaukset Matkapuhelimet Kulukorvaukset tulee laskuttaa viimeistään kahden kuukauden kuluessa mieluimmin kalenterikuukausittain. Matkakustannusten korvaukset maksetaan palkanlaskennan kautta hyväksyntää seuraavan säännönmukaisen palkanmaksun yhteydessä. Luottamustoimielimien kokousmatkat korvataan annettujen tietojen perusteella automaattisesti. Muut kulukorvaukset tulee laskuttaa erikseen. Työ- ja virkamatkalla tulee käyttää edullisinta matkustusmuotoa. Matkaliput ja muut tositteet tulee liittää matkalaskuun alv-palautuksen hakemista varten. Matkakorvausta alennetaan 8 %, jos tositetta ei ole esittää, mutta kulusta on muutoin kiistaton selvitys. Käyttökorvausten (paikkalippu, pysäköintimaksu) korvaaminen edellyttää aina tositetta. Korvaus oman auton käytöstä on lukien 44 snt/km. Muut korvaukset löytyvät kunnallisen työmarkkinalaitoksen sivuilta ja verohallinnon sivuilta Kaupungin maksamien lentojen kerryttämät henkilökohtaiset bonukset ovat kaupungin omaisuutta ja ne tulee käyttää työ- ja virkamatkoihin. Matkapuhelimissa on kaksi korvausluokkaa. 1. Työntekijät ja viranhaltijat, joilta edellytetään työpuheluja ja saavutettavuutta myös vapaa-aikana Näille työntekijöille ja viranhaltijoille kaupunki antaa puhelinedun, josta luontaisetuarvona lisätään palkkaan verohallituksen vahvistama luontoisetu (20 ) kuukaudessa. Luontaisetumatkapuhelimeen oikeutettuja ovat: johtoryhmän jäsenet atk-suunnittelijat rehtorit koti- ja asumispalvelujen johtaja kuntatekniikan päällikkö kiinteistöpäällikkö rakennuttamispäällikkö 2. Työntekijät ja viranhaltijat, jotka kantavat kaupungin matkapuhelinta vain työaikana ja soittavat satunnaisesti yksityispuheluja Työntekijöiltä ja viranhaltijoilta, jotka sitoutuvat käyttämää kaupungin matkapuhelinta vain työpuheluihin ja säilyttävät puhelimen vapaaaikanaan pääsääntöisesti työpaikalla peritään satunnaisista yksityispuheluista vain puhelumaksukorvaus. Yksityispuheluja varten on olemassa ns. tuplakortti. Matkapuhelinliittymät luetteloidaan keskitetysti hallintokeskuksessa, jonne myös hallinnan muutoksesta on ilmoitettava. Matkapuhelimien liittymämuutokset ja hankinnat hoidetaan operaattoriin päin hallintokeskuksesta. Toimialapäälliköiden on valvottava alaistensa tarkoituksenmukaista matkapuhelinten käyttöä ja tarvittaessa puututtava siihen.

VUODEN 2011 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2011 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET KITEEN KAUPUNKI Talousarvion 2011 1 (5) Toimielimille VUODEN 2011 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET YLEISTÄ Valtuusto hyväksyi 13.12.2010 73 vuoden 2011 talousarvion ja taloussuunnitelman 2012-2014. Talousarviokirjat

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

Kuhmoisten kunta Toritie 34 A 17800 Kuhmoinen 13.1.2014. Vuoden 2014 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet. Hallintokunnat

Kuhmoisten kunta Toritie 34 A 17800 Kuhmoinen 13.1.2014. Vuoden 2014 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet. Hallintokunnat Kuhmoisten kunta Toritie 34 A 17800 Kuhmoinen 13.1.2014 1 Hallintokunnat Vuoden 2014 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet 1. Yleistä Valtuusto on kokouksessaan 16.12.2013 102 hyväksynyt talousarvion vuodelle

Lisätiedot

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1 SISÄLLYS 1. TALOUTTA OHJAAVAT SÄÄNNÖKSET... 3 1.1. Kuntalaki... 3 1.2. Hallintosääntö ja konserniohjeet... 3 1.3. Täytäntöönpano-ohjeet... 3 2. TALOUSARVION NOUDATTAMINEN...

Lisätiedot

KUHMOISTEN KUNTA Toritie 34 A 17800 Kuhmoinen 14.1.2015

KUHMOISTEN KUNTA Toritie 34 A 17800 Kuhmoinen 14.1.2015 1 KUHMOISTEN KUNTA Toritie 34 A 17800 Kuhmoinen 14.1.2015 Hallintokunnat VUODEN 2015 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. Yleistä Valtuusto on kokouksessaan 16.12.2014 84 hyväksynyt talousarvion vuodelle

Lisätiedot

TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2015

TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2015 Talousarvio 2015 1 (5) TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2015 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpanossa ja toteutuksessa on noudatettava kaupunginvaltuuston 15.12.2014 hyväksymää talousarviota.

Lisätiedot

Palvelutuotannon lautakunnan vuoden 2017 talousarvion käyttösuunnitelma. Talousarvio 2017 ja vuosien taloussuunnitelma

Palvelutuotannon lautakunnan vuoden 2017 talousarvion käyttösuunnitelma. Talousarvio 2017 ja vuosien taloussuunnitelma Palvelutuotannon lautakunta 3 26.01.2017 Palvelutuotannon lautakunnan vuoden 2017 talousarvion käyttösuunnitelma 838/02.02.02/2016 Palvelutuotannon lautakunta 26.01.2017 3 Talousarvio 2017 ja vuosien 2018-2019

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET. Taloudenhoitajakoulutus / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET. Taloudenhoitajakoulutus / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET Taloudenhoitajakoulutus 9.2.2018 / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. YHDISTYKSEN KIRJANPITO Kirjanpitolaki: kahdenkertainen kirjanpito perustana kaksipuoleiset

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN. TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 10.12.2012 94

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN. TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 10.12.2012 94 JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 10.12.2012 94 1 Sisältö TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ... 3 1 Soveltamisala... 3 1 LUKU PALKKIOT... 3 2 Kokouspalkkiot... 3 3 Samana päivänä

Lisätiedot

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE 1. SITOVUUDEN MÄÄRITTELY Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava valtuuston hyväksymää talousarviota. Talousarvion käyttötalousosassa on asetettu kunnan

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus

LAPIN LIITTO Hallitus LAPIN LIITTO Hallitus 29.8.2016 Liite Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE 2018

TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE 2018 1 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE 2018 Sisällys 1. YLEISTÄ... 2 2. TALOUSARVION SITOVUUS... 2 3. ORGANISAATIO... 2 4. HENKILÖSTÖN TÄYTTÖLUPAMENETTELY... 2 5. KÄYTTÖSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN... 3 6. LASKUJEN

Lisätiedot

92 euroa. 2 Lauta- ja johtokunnat, jaostot ja toimikunnat 73 euroa (63 euroa) RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

92 euroa. 2 Lauta- ja johtokunnat, jaostot ja toimikunnat 73 euroa (63 euroa) RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1 RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKI 1 SOVELTAMISALA Kaupunginvaltuuston 26.11.2001 hyväksymä, voimaantulo 1.1.2002, kaupunginvaltuuston 17.1.2005 muuttama, voimaantulo 21.1.2005, kaupunginvaltuuston 14.1.2013

Lisätiedot

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TALOUSSÄÄNTÖ

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TALOUSSÄÄNTÖ SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TALOUSSÄÄNTÖ Sisällys 1 YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ... 2 1 Taloussäännön soveltaminen... 2 2 Taloudellisuus ja tulosvastuu... 2 3 Sisäinen valvonta... 2 4 Riskienhallinta... 2 2

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Kaupunginvaltuusto 11.12.2017 102 1 Soveltamisala Kaupungin luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta sekä korvausta ansionmenetyksestä ja

Lisätiedot

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014.

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014. MYNÄMÄEN KUNTA Kh 19.1.2015 1 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Talousarvio Talousarvion käsittelyä, hyväksymistä, velvoittavuutta, sisältöä ja rakennetta sekä talousarvioperiaatteita koskevat

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 YLIVIESKAN KAUPUNKI Voimaantulopäivä Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 29.5.2017 53 1.6.2017 1 Soveltamisala Kaupungin luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

Talousarvio jakaantuu käyttötalousosaan, tuloslaskelmaosaan, rahoitusosaan ja investointiosaan sekä vastaa kunnan organisaatiorakennetta.

Talousarvio jakaantuu käyttötalousosaan, tuloslaskelmaosaan, rahoitusosaan ja investointiosaan sekä vastaa kunnan organisaatiorakennetta. Kaupunginhallitus on hyväksynyt 19.12.2016 535 Savonlinnan kaupunki Talousarvio 2017 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE VUODELLE 2017 Savonlinnan kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 12.12.2016 hyväksynyt

Lisätiedot

Talousarvio ja vuosien 2012-2013 taloussuunnitelma

Talousarvio ja vuosien 2012-2013 taloussuunnitelma Vesihuoltolaitoksen johtokunta 4 19.01.2011 Vesihuoltolaitoksen johtokunnan käyttösuunnitelma vuodelle 2011 2/02.02.02/2010 VESI 4 Kuntalain mukaan kunnanvaltuuston hyväksymä talousarvio on kunnan kaikkia

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA KÄYTTÖSUUNNITELMAT

VUODEN 2019 TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA KÄYTTÖSUUNNITELMAT Hallintokunnille VUODEN 2019 TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA KÄYTTÖSUUNNITELMAT Talousarvio ja käyttösuunnitelmat Valtuusto on hyväksynyt vuoden 2019 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2020 2022

Lisätiedot

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä 1 JOENSUUN KAUPUNKI Kaupunginkanslia KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA 055 JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 4 :n 2 momentti poistettu (KV 25.11.2002) Muutos 11 :n 3 momenttiin

Lisätiedot

PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö. (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ

PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö. (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Soveltamisala Kaupungin taloudenhoidossa ja taloushallinnon järjestämisessä on sen lisäksi, mitä

Lisätiedot

VUODEN 2015 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2015 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1 Sisällys VUODEN 2015 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET... 1 1. Yleistä... 1 2. Hyvän hallinnon, talouden ja valvonnan toteuttaminen... 1 3. Talousarvion sitovuustasot... 2 4. Hankintavaltuudet ja hankintojen

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNTA TALOUSSÄÄNTÖ

PUNKALAITUMEN KUNTA TALOUSSÄÄNTÖ PUNKALAITUMEN KUNTA TALOUSSÄÄNTÖ PUNKALAITUMEN KUNNAN TALOUSSÄÄNTÖ Hyväksytty Kunnanvaltuusto 5.4.2006, 17 Voimaantulo 1.5.2006 SISÄLLYSLUETTELO I Luku: Yleisiä määräyksiä 1 Soveltamisala 2 2 Taloudellisuus

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus 25.8.2015

LAPIN LIITTO Hallitus 25.8.2015 LAPIN LIITTO Hallitus 25.8.2015 Liite Vuoden 2016 talousarvion ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

Henkilö ei saa osallistua sellaisten sopimusten tai asioiden käsittelyyn, joista hänellä on odotettavissa olennaista henkilökohtaista etua.

Henkilö ei saa osallistua sellaisten sopimusten tai asioiden käsittelyyn, joista hänellä on odotettavissa olennaista henkilökohtaista etua. HÄMEENLINNAN ELÄKKEENSAAJAT RY Taloussääntö Yleisiä määräyksiä 1 Yhdistyksen hallinnossa, varojen hoidossa, kirjanpidossa ja tilinpäätöstä tehtäessä on noudatettava yhdistyslain, kirjanpitolain ja -asetuksen

Lisätiedot

Hankintaohje. Hankintaohje

Hankintaohje. Hankintaohje Hankintaohje Hankintaohje 1 Kaupunginhallituksen hyväksymä 1.7.2015 Sisällysluettelo 1. Yleiset periaatteet 3 2. Hankintojen ryhmäjako 3 2.1. Kansallisen kynnysarvon alittavat hankinnat 3 2.2. Kansallisen

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ

Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1 Johtosäännön tarkoitus...1 2 Hankintakeskuksen tehtävä...1 3 Hankintojen toteutustapa...1 4 Hankintojen toteuttaminen kansallisen

Lisätiedot

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE SIIKAJOEN KUNTA TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE Vuoden 2014 talousarvion täytäntöönpanossa ja toteutuksessa on noudatettava valtuuston 11.12.2013 hyväksymää talousarviota ja sen perusteluja hallintosäännön

Lisätiedot

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET PALKKIOIDEN MAKSU. OAJ/SOOL/TJS järjestökurssi / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET PALKKIOIDEN MAKSU. OAJ/SOOL/TJS järjestökurssi / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET PALKKIOIDEN MAKSU OAJ/SOOL/TJS järjestökurssi 9.-10.2.2019 / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. YHDISTYKSEN KIRJANPITO Kirjanpitolaki: kahdenkertainen

Lisätiedot

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 80 Kokousaika 29.9.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 69 70 71 72 73 74 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Salon kaupungin luottamushenkilöiden kokouspalkkiosääntö. Salon kaupunginvaltuusto,

Salon kaupungin luottamushenkilöiden kokouspalkkiosääntö. Salon kaupunginvaltuusto, Salon kaupungin luottamushenkilöiden kokouspalkkiosääntö Salon kaupunginvaltuusto, 20.5.2013 83 698/01.02.01/2013 2(6) Sisällysluettelo: 1 Soveltamisala 3 2 Kokouspalkkiot 3 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset

Lisätiedot

2 Kunnan toimielinten kokouksista suoritetaan jäsenille palkkiota seuraavasti (palkkio sisältää sähköisen kokoushallinnan kulukorvauksen):

2 Kunnan toimielinten kokouksista suoritetaan jäsenille palkkiota seuraavasti (palkkio sisältää sähköisen kokoushallinnan kulukorvauksen): NURMIJÄRVEN KUNNAN KOKOUSPALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuustossa 31.5.2017 48, voimaantulo 1.6.2017 1 SOVELTAMISALA 1 Kunnan luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta ja korvausta

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Nakkilan kunta Voimaantulo 7.6.2002 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleisperiaatteet...2 2. Soveltamisala...2 3. Laskutuksen suorittaja...2 4. Laskut...2

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI 1(7)

KUOPION KAUPUNKI 1(7) KUOPION KAUPUNKI 1(7) Kuopion kaupungin LASKUTUS- JA PERINTÄOHJE YLEISPERIAATTEET 1 2 LASKUTUS 3 4 5 Näitä ohjeita noudatetaan kaikkien kaupungille tulevien saatavien laskutuksessa ja perinnässä ellei

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNKI LUOTTAMUSHENKILÖIDEN 2 (5) PALKKIOSÄÄNTÖ

KITEEN KAUPUNKI LUOTTAMUSHENKILÖIDEN 2 (5) PALKKIOSÄÄNTÖ KITEEN KAUPUNGIN KITEEN KAUPUNKI LUOTTAMUSHENKILÖIDEN 2 (5) Hyväksytty KV 16.12.2013 126 Voimaantulo 1.1.2014 1 Soveltamisala 2 Kokouspalkkiot Kaupungin luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA

HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA 0 YLEISHALLINTO 02 HENKILÖSTÖASIAT LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA 2013 MATKUSTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuusto 18.6.2012/36 Voimaantulo 1.1.2013

Lisätiedot

RAISION KAUPUNKI 041 00 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

RAISION KAUPUNKI 041 00 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ RAISION KAUPUNKI 041 00 1 RAISION KAUPUNGIN Kaupunginvaltuuston 17.1.2005 muuttama, voimaantulo 21.1.2005 1 SOVELTAMISALA 2 KOKOUSPALKKIOT Luottamushenkilölle suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta,

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus Liite

LAPIN LIITTO Hallitus Liite LAPIN LIITTO Hallitus 29.8.2016 Liite Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2018 2019 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

Toimialat, palveluyksikköjen vastuuhenkilöt, 17.12.2014 tilivelvolliset, vesihuoltoliikelaitos TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2015

Toimialat, palveluyksikköjen vastuuhenkilöt, 17.12.2014 tilivelvolliset, vesihuoltoliikelaitos TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2015 Toimialat, palveluyksikköjen vastuuhenkilöt, 17.12.2014 tilivelvolliset, vesihuoltoliikelaitos TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2015 Valtuusto hyväksyi vuoden 2015 talousarvion kokouksessaan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Talousarvion noudattamista koskevat ohjeet Talousarvion sitovuuden osalta kaupunginhallitus esittää noudatettavaksi

Lisätiedot

Haapajärven kaupunki. Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Haapajärven kaupunki. Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Haapajärven kaupunki Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Kaupunginhallitus, Kaupunginvaltuusto 14.11.2011 66 1.11.2011 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 Soveltamisala Luottamushenkilölle suoritetaan

Lisätiedot

Hallintosääntö. Kokous- ja palkkiosääntö

Hallintosääntö. Kokous- ja palkkiosääntö Hallintosääntö Kokous- ja palkkiosääntö 1 KOKOUS- JA PALKKIOSÄÄNTÖ Yhtymävaltuusto hyväksynyt 5.6.2013 1 Soveltamisala Luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta, korvausta

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2017

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2017 LEMIN KUNTA 19.6.2017 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2017 Toteutuma toukokuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin toukokuun kirjauksista 19.6.2017.

Lisätiedot

VUODEN 2017 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2017 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2017 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. KÄYTTÖSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN Kunnanvaltuusto on hyväksynyt talousarvion vuodelle 2017 19.12.2016. Valtuusto on hyväksynyt talousarvion käyttötalousosan

Lisätiedot

KEURUUN KAUPUNKI Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

KEURUUN KAUPUNKI Luottamushenkilöiden palkkiosääntö KEURUUN KAUPUNKI Luottamushenkilöiden palkkiosääntö 1.1.2013 lukien Valtuusto hyväksynyt 17.12.2012 KEURUUN KAUPUNKI 2 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty Valtuustossa 17.12.2012 Voimaantulo

Lisätiedot

TALOUSARVION 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE

TALOUSARVION 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE SIIKAJOEN KUNTA TALOUSARVION 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE Vuoden 2018 talousarvion täytäntöönpanossa ja toteutuksessa on noudatettava valtuuston 14.12.2017 hyväksymää talousarviota ja sen perusteluja hallintosäännön

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 146/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 146/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 146/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kirkkolain muuttamisesta, kirkon keskusrahastosta annetun lain kumoamisesta sekä evankelisluterilaisten seurakuntien jäsenten velvollisuudesta

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.1. 2005 11

KEMIN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.1. 2005 11 Luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2005 ALKAEN Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.1. 2005 11 Muutos KV 28.8.2006

Lisätiedot

IIN KUNTA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

IIN KUNTA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ IIN KUNTA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kunnanhallitus 2.5.2017 Kunnanvaltuusto 15.5.2017 2 1 Soveltamisala Kunnan luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta ja korvausta

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Seutuhallitus 3.12.2009 205 Seutuvaltuusto 11.12.2009 31 1 Soveltamisala 1) Tätä sääntöä sovelletaan a) yhtymävaltuuston jäseniin b) yhtymähallituksen jäseniin c) tarkastuslautakuntaan

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI 2/5 11.1.2016

KAUHAVAN KAUPUNKI 2/5 11.1.2016 KAUHAVAN KAUPUNKI 1/5 Kauhavan kaupungin vuoden 2016 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 14.12.2015 talousarvion vuodelle 2016. Hallintokuntien tulee noudattaa

Lisätiedot

TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2016

TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2016 Talousarvio 2016 1 (6) TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2016 Vuoden 2016 talousarvion täytäntöönpanossa ja toteutuksessa on noudatettava kaupunginvaltuuston 14.12.2015 hyväksymää talousarviota.

Lisätiedot

KITTILÄN KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

KITTILÄN KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ KITTILÄN KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kvalt 8.4.2013 37 Voimaantulo: 1.5.2013 1 SOVELTAMISALA Luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta,

Lisätiedot

Reisjärven kunta. Kunnanhallitus LIITE 1 Valtuusto LIITE Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Reisjärven kunta. Kunnanhallitus LIITE 1 Valtuusto LIITE Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Reisjärven kunta Kunnanhallitus 6.9.2017 151 LIITE 1 Valtuusto 19.9.2017 LIITE 5 67 Luottamushenkilöiden palkkiosääntö LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 Soveltamisala Kunnan luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

Yritystoiminta Pia Niuta KIRJANPITO

Yritystoiminta Pia Niuta KIRJANPITO KIRJANPITO Kirjanpito On tietojärjestelmä, jossa ylläpidetään tietoa yrityksen tai yhteisön taloudellisesta toiminnasta. On sitä, että kerätään ja järjestetään tositteet, rekisteröidään niiden tiedot tietyn

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2009

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2009 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2009 Kaupunginhallitus 14.4.2008 Kaupunginvaltuusto 28.4.2008 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI SISÄLLYSLUETTELO 1 SOVELTAMISALA... 1

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET Kaupunginhallitus 22.5.2017 Kaupunginvaltuusto 29.5.2017 1 (7) SISÄLLYS Luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteet... 2 1 Soveltamisala...

Lisätiedot

VUODEN 2014 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖN-PANO-OHJEET

VUODEN 2014 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖN-PANO-OHJEET VUODEN 2014 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖN-PANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kuntalain 65 :ssä on talousarvioperiaatteita koskevat säännökset. Valtuuston on vuoden loppuun mennessä

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

RAAHEN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ RAAHEN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty Raahen kaupunginhallitus 4.2.2013 74 Voimaantulo 1.1.2013 Soveltamisala 1 Raahen kaupungin viranhaltijoille ja työntekijöille suoritetaan

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki. Vuoden 2015 talousarvion. täytäntöönpano-ohjeet

Kajaanin kaupunki. Vuoden 2015 talousarvion. täytäntöönpano-ohjeet Kajaanin kaupunki Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet 1. Talousarvion sitovuus Kajaanin kaupunginvaltuuston on hyväksynyt kokouksessaan 8.12.2014 224 vuoden 2015 talousarvion ja vuosien 2016-2017

Lisätiedot

SIMON KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

SIMON KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ SIMON KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Kunnanhallitus 29.11.2012 Voimaan 1.1.2013 1 Soveltamisala Luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta, korvausta

Lisätiedot

Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus. Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus. Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. ENNAKONPIDÄTYS Yhdistys on velvollinen toimittamaan suorittamastaan palkasta

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI SYYSKUULTA 2017

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI SYYSKUULTA 2017 LEMIN KUNTA 20.10.2017 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI SYYSKUULTA 2017 Toteutuma syyskuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin syyskuun kirjauksista 19.10.2017.

Lisätiedot

TALOUSARVION VALMISTELU VUODELLE 2008

TALOUSARVION VALMISTELU VUODELLE 2008 TALOUSARVION VALMISTELU VUODELLE 2008 1 LIITE 1 Kainuun maakunta -kuntayhtymän talousarvio vuodelle 2008 tehdään tulosyksiköittäin erillisellä web-taloussuunnitteluohjelmalla. Kunkin tulosyksikön tiedot

Lisätiedot

Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7)

Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7) Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7) LIEKSAN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kaupunginhallitus hyväksynyt

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset

Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset Liite 1 1 (5) Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset 1 Palkkiot ja korvaukset 2 Pormestarin ja apulaispormestarin palkka 3 Kokouspalkkiot Luottamushenkilöille suoritetaan kaupungin luottamustehtävien

Lisätiedot

HAAPAVEDEN KAUPUNKI. Palkkiosääntö. Khall x Kvalt xx.xx.2017 x

HAAPAVEDEN KAUPUNKI. Palkkiosääntö. Khall x Kvalt xx.xx.2017 x HAAPAVEDEN KAUPUNKI Palkkiosääntö Khall 10.4.2017 x Kvalt xx.xx.2017 x I LUKU 1 Soveltamisala 2 Maksaminen II LUKU 3 Kokouspalkkiot Yleistä Kaupungin luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

2 Kokouspalkkiot Joensuun kaupungin toimielinten kokouksista suoritetaan seuraavat kokouspalkkiot:

2 Kokouspalkkiot Joensuun kaupungin toimielinten kokouksista suoritetaan seuraavat kokouspalkkiot: 1 JOENSUUN KAUPUNKI KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA 007 Konsernipalvelut Kh esityslista 23.1.2017 JOENSUUN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Joensuun kaupunginvaltuuston hyväksymä xx.xx.2017

Lisätiedot

KINNULAN KUNTA KUNNANHALLITUS Khall 13.01. 2014 4, liite 1 VUODEN 2014 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET HALLINTOKUNNILLE

KINNULAN KUNTA KUNNANHALLITUS Khall 13.01. 2014 4, liite 1 VUODEN 2014 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET HALLINTOKUNNILLE KINNULAN KUNTA KUNNANHALLITUS Khall 13.01. 2014 4, liite 1 VUODEN 2014 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET HALLINTOKUNNILLE YLEISTÄ Kuntalain 65 mukaan kunnan talouden hoidossa ja toiminnassa on noudatettava

Lisätiedot

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 19.3.2012 21 Voimaantulo 1.1.2013 1 Soveltamisala 2 Kokouspalkkiot Kaupungin luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Luottamushenkilöiden palkkiosääntö SISÄLLYS 1 Yleistä 2 Kokouspalkkiot 3 Vuosipalkkiot 4 Osa-aikaiset luottamushenkilöt 5 Vaalitoimielinten palkkiot 6 Erillispalkkiot 7 Toimielimen sihteerin palkkio 8

Lisätiedot

TALOUSARVION 2015 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE

TALOUSARVION 2015 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE TALOUSARVION 2015 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE Ulvilan valtuusto hyväksyi kokouksessaan 12.12.2014 vuoden 2015 talousarvion ja vuosien 2016 2018 taloussuunnitelman. Talousarviossa valtuusto on hyväksynyt toiminnalliset

Lisätiedot

MÄNTYHARJUN KUNTA Kh Kv liite 3. Palkkiosääntö. Kvalt hyväksynyt Voimaantulo

MÄNTYHARJUN KUNTA Kh Kv liite 3. Palkkiosääntö. Kvalt hyväksynyt Voimaantulo MÄNTYHARJUN KUNTA Kh 10.12.2012 Kv 30.1.2013 liite 3 Palkkiosääntö Kvalt hyväksynyt 30.1.2013 25 Voimaantulo 1.2.2013 1 Soveltamisala Kunnan luottamushenkilöille, viranhaltijoille ja työntekijöille suoritetaan

Lisätiedot

Valtiokonttori antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä palkkakirjanpidosta ja palkkalaskennasta.

Valtiokonttori antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä palkkakirjanpidosta ja palkkalaskennasta. 4.4 Palkanmaksu 4.4.1 Palkkalaskenta ja palkkakirjanpito Tässä kohdassa käsitellään palkanmaksua pääasiassa kirjanpidon kannalta. Valtio ei kuulu kirjanpitolain mukaan kirjanpitovelvollisiin, joille ennakkoperintälain

Lisätiedot

IIN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 2016 2018

IIN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 2016 2018 1 IIN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 2016 2018 Yleinen taloudellinen tilanne Kuntalaisiin ja kuntiin vaikuttava lainsäädäntö on voimakkaasti uudistumassa. Uusi kuntalaki

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 16

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 16 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 16 KYMENLAAKSON PELASTUSLAITOKSEN LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 14.11.2011, tulee voimaan 1.1.2012) 1 Toimiala Kymenlaakson pelastuslaitoksen

Lisätiedot

2 Kokouspalkkiot Kaupungin toimielinten kokouksista suoritetaan seuraavat kokouspalkkiot:

2 Kokouspalkkiot Kaupungin toimielinten kokouksista suoritetaan seuraavat kokouspalkkiot: 1 JOENSUUN KAUPUNKI KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA 007 Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Joensuun kaupunginvaltuuston hyväksymä 26.11.2012 Tulee voimaan 1.1.2013

Lisätiedot

Hollolan kunta Tehtävä YHTEISET TALOUSASIAT. Päättää oman toimialansa painotuotteiden ja asiakirjojen hinnat. Toimialan johtaja

Hollolan kunta Tehtävä YHTEISET TALOUSASIAT. Päättää oman toimialansa painotuotteiden ja asiakirjojen hinnat. Toimialan johtaja 1 Päättää oman toimialansa painotuotteiden ja asiakirjojen hinnat Päättää hankintarajoista Kh konsernipalvelut, kukin toimielin omalta toimialaltaan Päättää oman toimialansa/ tulosalueensa hankinnoista

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. Kaupunginhallitus 78 08.03.2016 Kaupunginhallitus 97 22.03.2016 Tarkastuslautakunta 60 23.05.2016 Valtuusto 31 21.06.2016 Tilinpäätös ja vastuuvapaus vuodelta 2015 960/02.55/2016 KH 08.03.2016 78 Kuntalain

Lisätiedot

Kunnallinen Asetuskokoelma

Kunnallinen Asetuskokoelma N:o 490/2012 Pietarsaaren kaupungin Kunnallinen Asetuskokoelma TALOUS JA TILINTARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 9 muutettu kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.1.2001 12 muutettu kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 12.12.2012 Voimaantulopäivä: 1.1.2013 1 SOVELTAMISALA Kaupungin luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

ILOMANTSIN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ VALTUUSTOKAUDELLE

ILOMANTSIN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ VALTUUSTOKAUDELLE ILOMANTSIN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ VALTUUSTOKAUDELLE 2017-2021 1 Soveltamisala 2 Kokouspalkkiot Kunnan luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta ja korvausta ansionmenetyksestä

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion täytäntöönpanoon liittyen annetaan seuraavat tarkentavat ohjeet:

Vuoden 2017 talousarvion täytäntöönpanoon liittyen annetaan seuraavat tarkentavat ohjeet: NOUSIAISTEN KUNTA 10.1.2017 Kunnanhallitus Lautakunnille VUODEN 2017 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET Kunnanvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2017 talousarvion 12.12.2015 83. Kunnan taloudenpitoa ohjaavien

Lisätiedot

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 24.8.2015 TALOUSARVION 2016 SEKÄ VUOSIEN 2017 2018 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU Yleistä Palkat Kunnanhallitus

Lisätiedot

KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ. I Yleisiä säännöksiä. 1 Taloussäännön soveltaminen

KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ. I Yleisiä säännöksiä. 1 Taloussäännön soveltaminen KIRKON KESKUSHALLINNON SÄÄNTÖKOKOELMA KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ I Yleisiä säännöksiä 1 Taloussäännön soveltaminen Kirkon eläkerahaston talouden hoidosta säädetään tarkemmin kirkkojärjestyksessä,

Lisätiedot

TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2017

TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2017 Talousarvio 2017 1 (6) TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODELLE 2017 Vuoden 2017 talousarvion täytäntöönpanossa ja toteutuksessa on noudatettava kaupunginvaltuuston 19.12.2016 hyväksymää talousarviota.

Lisätiedot

TALOUSOHJE SISÄLLYSLUETTELO. Hyväksytty hallituksen kokouksessa

TALOUSOHJE SISÄLLYSLUETTELO. Hyväksytty hallituksen kokouksessa TALOUSOHJE Hyväksytty hallituksen kokouksessa 9.1.2018 SISÄLLYSLUETTELO VAPAAEHTOISTEN KULUJEN KORVAUS... 2 Aktiivivapaaehtoisille maksettavat kulukorvaukset SPR-tapahtumissa ja tilaisuuksissa... 2 Koulutus...

Lisätiedot

VALVJAOS 18 Toimialan vt. esimies 29.3.2011

VALVJAOS 18 Toimialan vt. esimies 29.3.2011 Teknisen lautakunnan valvontajaosto 18 30.03.2011 VUODEN 2011 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET JA KÄYTTÖSUUNNITELMAN TARKISTAMINEN VALVJAOS 18 Toimialan vt. esimies 29.3.2011 Kaupunginvaltuusto on 7.12.2010

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki. Vuoden 2013 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet

Kajaanin kaupunki. Vuoden 2013 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Kajaanin kaupunki Vuoden 2013 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet 1. Talousarvion sitovuus Kajaanin kaupunginvaltuuston on hyväksynyt kokouksessaan 12.12.2012 86 vuoden 2013 talousarvion ja vuosien 2014-2015

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 17.11.2015 Sivu 1 / 1 171 Rakennuslautakunnan vuoden 2015 lokakuun kuukausiraportti (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI ELOKUULTA 2018

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI ELOKUULTA 2018 LEMIN KUNTA 21.9.2018 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI ELOKUULTA 2018 Toteutuma elokuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin elokuun kirjauksista 21.9.2018. Talousarviomuutoksia

Lisätiedot

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 11.11.2008 84 Noudatetaan 1.1.2009 alkaen 1 Toimiala Tässä johtosäännössä määritellään vesihuoltolaitoksen, sen johtokunnan ja toimitusjohtajan

Lisätiedot

valtuusto, kunnanhallitus ja konsernijaosto 80 eur 100 eur muut toimielimet lautakunnat (pl. vaalilautakunnat), niiden jaostot

valtuusto, kunnanhallitus ja konsernijaosto 80 eur 100 eur muut toimielimet lautakunnat (pl. vaalilautakunnat), niiden jaostot V OSA Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset 17 luku Palkkiot ja korvaukset 135 Soveltamisala Kunnan luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta ja korvausta ansionmenetyksestä

Lisätiedot

PIENHANKINTAOHJEET. Hyväksytty: Kunnanhallitus

PIENHANKINTAOHJEET. Hyväksytty: Kunnanhallitus PIENHANKINTAOHJEET Hyväksytty: Kunnanhallitus 4.2.2019 8 Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen tekemistä sekä turvata

Lisätiedot

Karstulan kunta. Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Karstulan kunta. Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Luottamushenkilöiden palkkiosääntö 1.6.2019 Kunnanhallitus 6.5.2019 135 Kunnanvaltuusto 20.5.2019 28 Voimaantulo 1.6.2019 1 1.1.2018 - sisällysluettelo Sisällysluettelo 1.6.2019 alkaen... 1 1 Soveltamisala...

Lisätiedot