VARDA-yhteistyöryhmän tapaaminen 2017/1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARDA-yhteistyöryhmän tapaaminen 2017/1"

Transkriptio

1 VARDA-yhteistyöryhmän tapaaminen 2017/1 Keskiviikkona klo 9:30-12:00 Paikka: Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki), kokoustila 505, 5krs. Kokouksen nauhoite löytyy täältä: Paikalla: Tarja Kotamäki, Kirkkoniemen kunta Margot Flinck, Kirkkonummen kunta Sanna Nieminen, Valtiovarainministeriö Markku Mölläri, Valtiovarainministeriö Seija Mäkinen, Hämeenlinnan kaupunki Janne Orkola, Hämeenlinnan kaupunki Anne Kuhmonen, Kaarinan kaupunki Päivi Kemppainen, Kaarinan kaupunki Mikko Svartsjö, Suomen Kuntaliitto Oy Jarkko Lahtinen, Suomen Kuntaliitto Oy Kirsi Tarkka, Opetushallitus Anne Peltonen, Espoon kaupunki Sirpa Puumalainen, Espoon kaupunki Mirka Nisula, Polvijärven kunta Anu Liljeström, Itä-Suomen AVI Jyri Ulvinen, Pohjois-Suomen AVI Ulla Peltola, Lounais-Suomen AVI Malin Eriksson, Länsi- ja Sisä-Suomen AVI Marja-Liisa Keski-Rauska, Länsi- ja Sisä-Suomen AVI Päivi Lindberg, THL Salla Säkkinen, THL Maria Valaste, Kela Jenni Runola, Kela Tiina Äijälä, Kela Mika Tuononen, Tilastokeskus Sari Ekholm, Vantaan kaupunki Merja Asikainen, Vantaan kaupunki Elina Niemelä, Helsingin kaupunki Tero Huttunen, Opetus- ja kulttuuriministeriö Kirsi Alila, Opetus- ja kulttuuriministeriö Matti Sillanmäki, Opetus- ja kulttuuriministeriö Paula Merikko, CSC Hanna-Mari Puuska, CSC Raine Rapo, CSC Liisi Hakalisto, CSC

2 Asialista 1) Kokouksen avaus ja osallistujien esittäytyminen Hanna-Mari Puuska avasi kokouksen. 2) VARDA-projektin kuulumisia ja eteneminen vuonna 2017 Nauhoite: 0:03:06-0:48:00 Hanna-Mari Puuska esitteli Kysymys: Voiko VARDA johtaa päällekäisiin tiedonkeruihin? Esimerkiksi Tilastokeskus kerää tällä hetkellä tietoja, jota voidaan varmasti kerätä myös VARDA:n kautta. o Vastaus: Yhtenä VARDA:n tavoitteena on sujuvoittaa tiedonsiirtoa eri toimijoiden välillä. Tavoitteena on, että VARDA ei johda päällekäisiin tiedonkeruihin, ja että mahdollisimman moni jo olemassa oleva lakiperustainen varhaiskasvatukseen liittyvä tiedonkeruu voidaan järjestää VARDA:n avulla. Kysymys: Onko VARDA:ssa tavoitteena kerätä samat tiedot sekä kunnalliselta että yksityiseltä puolelta? o Vastaus: Tavoitteena on kerätä samat tiedot kummaltakin sektorilta. Kysymys: Miten pienten toimijoiden kuten perhepäivähoitajien tiedot aiotaan kerätä? o Vastaus: Tästä pitää vielä keskustella. VARDA:an on suunnitteilla exceltyökalu ja syöttöpalvelu, joiden avulla pienetkin toimijat voivat ladata tiedot VARDA:an. Kysymys: Tarjotaanko tiedon hyödyntäjille muuta tapaa siirtää tiedot VARDA:sta tiedon hyödyntäjän järjestelmään kuin siirtää tiedot Kansallisen palveluväylän kautta? o Vastaus: KaPa-laki velvoittaa käyttämään Kansallista palveluväylää. Yhteisen tiedon hallinta -hankkeessa (YTI) rakennetaan parhaillaan teknistä ratkaisua, jonka avulla voidaan siirtää suuriakin massatiedostoja Kansallisen palveluväylän kautta. Kansallisesta palveluväylästä löytyy lisätietoja täältä: Kysymys: VARDA:n rakentaminen vaatii kunnilta työtä, josta tulee kunnille kuluja. Miten kustannuksen korvataan? o Vastaus: On linjattu, että VARDA:an liittymisestä ei tule kuluja kunnille. Myöskään pilotoinnista tai ylläpitovaiheen kustannuksista ei pitäisi tulla kunnille ylimääräisiä kustannuksia. Kysymys: Mikä on Koski?

3 o Vastaus: Koski on Opetushallituksen palvelukokonaisuus, joka tulee hyödyntämään muita koulutukseen liittyviä tietovarantoja, kuten VIRTAopintotietopalvelua ja VARDA:a. Koskesta voidaan tulevaisuudessa hakea oppijan tiedot oppijan koulutusasteesta riippumatta. Koskeen on suunnitteilla myös käyttöliittymä tiedon hyödyntäjille sekä tiedon tuottajille. Lisätietoa Koskesta löytyy täältä: Kysymys: Tuleeko Koskeen tietoja esiopetuksesta? o Koskeen viedään hankkeen ensimmäisessä vaiheessa perusopetuslain mukainen esiopetus (arvioaikataulu syksy). Hankkeen toisessa vaiheessa Koskeen viedään varhaiskasvatuslain mukainen esiopetus (siirtymäsäännöksissä alkaen). Kysymys: Onko teillä tietoa, miten hyvin tietosisällöt eri kuntien tietojärjestelmissä kattavat tällä hetkellä VARDA:an kerättävät tiedot? o Vastaus: CGI:n, Abilitan ja Tieto Oy:n järjestelmät kattavat arviolta 90% Suomen kuntien käyttämistä tietojärjestelmistä. Järjestelmäntoimittajien kanssa on keskusteltu, että VARDA:an kerättävät tiedot pystytään pääosin jo nyt keräämään järjestelmistä. Tietojen kirjaustavoissa on totta kai eroja. Kysymys: Miten kirjaustavoista aiotaan sopia? o Vastaus: Kirjaustavoista päätetään muun muassa VARDA-yhteistyöryhmässä. Myös lainsäädäntö saattaa jossain määrin määrittää, miten tiedot tullaan viemään VARDA:an. Kysymys: Henkilöstötiedot ovat todennäköisesti VARDA-tietomallin tiedoista kaikkein hankalimpia kerätä. Miten henkilöstötietojen osalta edetään? o Vastaus: Henkilöstötietojen keruuseen liittyvät ongelmat on tiedostettu, ja tämän takia esimerkiksi VARDA-pilotointi aloitetaan lapsi- ja toimipaikkatiedoilla. Kysymys: Miten varhaiskasvatusaikaa aiotaan mitata etenkin osa-aikaisuuden ja osapäiväisyyden osalta? voimaan tuleva asiakasmaksulain muutos pohjautuu osa- ja kokoaikaisuuteen, mutta esimerkiksi mitoituksessa käytetään edelleen käsitteitä osapäiväinen ja kokopäiväinen. o Vastaus: Varhaiskasvatusajan koodistosta keskustellaan vielä. Koodisto päätetään todennäköisesti tänä keväänä. Kysymys: Laki ei tällä hetkellä velvoita keräämään tuntikohtaista tietoa. Millä tarkkuudella tietoja kerätään? o Vastaus: VARDA-tietomallissa on tietyt tiedot, jotka ovat pakollisia. Osa tiedoista jää vapaaehtoisiksi. Tämän lisäksi tiedonsiirtovaiheessa järjestelmä tuottaa tarkistusraportteja, joista kunta pystyy tarkistamaan, ovatko syötetyt tiedot puutteellisia.

4 3) VARDA-tietomallin tietomalli ja koodistot Nauhoite: 1:01:00-1:41:00 Hanna-Mari Puuska esitteli. Kysymys: Kunnissa kirjataan varhaiskasvatusajan toteumaa tällä hetkellä sekä tuntipohjaisesti että muulla tavalla. Aiotaanko VARDA:ssa sallia useampi eri kirjaustapa? o Vastaus: Esimerkiksi toteuman kirjaamiseen pitänee luoda useampi eri kirjaamisvaihtoehto, joista sitten VARDA:ssa muodostetaan yhdenmukainen ja vertailtavissa oleva tieto. Laissa ei määritellä tietomalleja tai koodistoja, joten keskustelun pohjalta pitää päättää, millainen kirjaustapa on järkevä. Tärkeintä on, että tietojen kirjaus on mahdollisimman vaivatonta. Kysymys: Miksi varhaiskasvatuspäätös-luokassa on erityis- ja tehostettuun tukeen liittyviä attribuutteja sekä oppivelvollisuuteen liittyviä attribuutteja, joita käytetään tällä hetkellä vain esiopetuksessa? o Vastaus: Kyseessä ei ole pakollinen tieto. Ne kunnat, joissa kyseessä olevat tiedot kirjataan lähdejärjestelmään, voivat käyttää kyseisiä kenttiä. Joka tapauksessa tieto tulee täyttää vain, jos varhaiskasvatuspäätöksessä päätetään, että lapsi saa esiopetusta. Kysymys: Mihin tietomallissa kirjataan tieto siitä, milloin varhaiskasvatuspäätös on myönnetty? o Vastaus: Tieto kirjataan tällä hetkellä varhaiskasvatuspäätös-luokan alkamispäivämäärään. Kysymys: Miten tehdään, jos lapsen varhaiskasvatuspäätökseen tulee muutos esimerkiksi vuorohoidon osalta? Jääkö myöntämispäivämäärä eli päätöksen alkamispäivämäärä voimaan? o Vastaus: Tietomallin päätös-luokkaan tulee tässä tapauksessa pääsääntöisesti uusi päivämäärä, vaikka uutta päätöstä ei ole tehty. Vuorohoitotiedot voidaan todennäköisesti myös päivittää järjestelmään erikseen. Kysymys: Mikä tietomallissa käsitetään varhaiskasvatuspäätökseksi? Osa varhaiskasvatuspäätöksen alle kerätyistä tiedoista ei liity itse päätökseen. Pidennetyn oppivelvollisuuden päätökset eivät ole varhaiskasvatuksen päätöksiä. o Vastaus: Tämän takia määritelmät ovat tärkeitä, ja tässä valossa varhaiskasvatuspäätös-luokan nimeä tai sisältöä pitänee miettiä vielä. Oppivelvollisuuden roolia varhaiskasvatuspäätös-luokassa käsiteltiin aikaisemmassa kysymyksessä. Kysymys: Onko varhaiskasvatuspäätös-luokassa otettu huomioon jotenkin sijoitustiedot? Ovatko sijoituspäätöksiin liittyvät tiedot sidoksissa ryhmiin? o Vastaus: Hyvä kysymys. Otamme sijoitustiedot myös huomioon, kun käsittelemme varhaiskasvatuspäätös-luokan sisältöä uudestaan.

5 Kysymys: Onko kunnissa tapana viedä henkilökuntatiedot järjestelmiin niminä vai lukumäärinä? Ovatko nämä tiedot kirjattu sekä ryhmätasolle että toimipaikkatasolle? o Vastaus: OKM sai henkilöstötiedoista tietoja tältä osin selvityksen kautta. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että henkilöstötiedot voidaan kytkeä yksikkö- tai toimipaikkatasolle, muttei välttämättä ryhmätasolle. Koodistot Kysymys: Kuuluvatko asukaspuisto- tai leikkipuistotoiminta VARDA-tietomalliin? o Vastaus: Tarkoititko, että kerätäänkö VARDA:an tietoja asukaspuisto- ja leikkitoiminnasta? Kyllä kerätään, mutta OKM ei tarvitse kovin tarkkaa tietoa ko. toiminnasta. Ministeriötä lähinnä kiinnostaa lukumäärätieto sekä tieto, onko toimintaa järjestetty. Kysymys: Miksi järjestämismuoto-koodistossa yksityinen on mainittu ennen kunnallista? o Vastaus: Tälle ei ole mitään tiettyä syytä, eikä vaihtoehtojen järjestyksellä ole teknisessä mielessä väliä. Koodiston vaihtoehtojen järjestystä voidaan totta kai muuttaa. Kysymys: Miksi palveluseteliä ei ole listattu järjestämismuodon koodistoon? o Kommentti: Jos järjestämismuoto-koodistoon lisätään vaihtoehdoksi palveluseteli, miten tämä vaikuttaa yksityisenhoidon tuen rooliin? o Kommentti: Esimerkiksi Kelassa palvelusetelin käyttö tarkoittaa, että henkilöllä ei ole oikeutta yksityisenhoidon tukeen. o Vastaus: Palveluseteli lisättiin lapsi-tauluun, koska palveluseteli voi olla lapsikohtainen. Tämän lisäksi vain palvelusetelillä toimivia toimipaikkoja ei ole todennäköisesti olemassa. Kysymys: Halutaanko OKM:ssä tietää, kuinka moni käyttää palveluseteliä? o Vastaus: Ministeriötä kiinnostaa, kuinka monta lasta käyttää palvelusetelillä tuotettua palvelua ja kuinka monessa kunnassa käytetään palveluseteliä. Kysymys: Voiko toiminnallinen painotus -koodistoon tulla vielä lisää vaihtoehtoja? o Vastaus: Mielestämme koodisto on nyt aika kattava. Kysymys: Mikä on kielikylvyn ja kielisuihkun ero? o Vastaus: Kielikylpy on laajempaa toimintaa. Tähän koodistoon tulee vielä muutoksia. Kysymys: Onko päiväkodin kieli kirjattu tietomalliin? o Vastaus: Kieli kirjataan tällä hetkellä toimipaikka-luokan asiointikieli-kenttään. Kysymys: Miten tehtävä-koodiston tiedot kerätään ja saadaan kerättyä? Onko koodistossa huomioitu, että päiväkodin johtaja voi toimia joko hallinnossa tai ei. Myös erityisopettaja toimii joissain tilanteissa sekä osana mitoitusta että mitoituksen ulkopuolella. o Vastaus: Kunta päättää tällä hetkellä kunnassa käytetyistä nimikkeistä. OKM:n eräässä selvityksessä kerättiin kuntien varhaiskasvatuksen nimikkeitä ja tuloksena saatiin noin 880 eri nimikettä. Nimikkeiden suuren määrän takia

6 VARDA-hankeen yhteydessä kunnat yritetään saada luokittelemaan omat nimikkeensä OKM:n mallin luokituksen mukaan. Mitä tulee mitoitukseen, tarkistamme koodiston keskusteluissa esille nousseiden huomioiden valossa uudestaan. Kysymys: Miksi hallintopuolella varhaiskasvatuksen johtaja on lisätty tehtäväkoodistoon, mutta eri asiantuntijoita ei ole lisätty koodistoon? o Vastaus: Otamme tämänkin huomion esille koodiston tarkistuksen yhteydessä. Jos yhteistyöryhmän kokousten välissä haluatte kommentoida koodistoja, lähettäkää huomionne ja kysymyksenne osoitteeseen varda@csc.fi. 4) Lainsäädäntövalmistelun eteneminen Nauhoite: 1:41:15-1:56:24 Matti Sillanmäki esitteli. Kommentti: Yhteistyöryhmästä toivottin, että lainsäädäntövalmistelu etenee suunnitellusti. Kysymys: Millaisesta tiedosta on tällä hetkellä pulaa? Mitkä tietokokonaisuudet ovat sellaisia, että niistä on tällä hetkellä vaikeaa saada tietoa? o Vastaus: Isoimpia tarvittavia tietokokonaisuuksia ovat palvelun järjestämiseen liityvät tiedot sekä järjestämistavat. Lapsiin liittyvät tiedot ja myös jossain määrin perheisiin liittyvät tiedot ovat toinen kokonaisuus, josta kaivataan tarkempaa ja ajankohtaisempaa tietoa. Myös henkilöstötiedot ovat erittäin tärkeitä esimerkiksi koulutusennakointien takia. Tämän lisäksi ministeriö tarvitsee maksu- ja tukitietoja, tietoja pedagogisesta painotuksesta sekä tietoja varhaiskasvatuksessa käytetyistä kielistä. 5) VARDA-tietovirrat: Varhaiskasvatuksen tietojen siirtyminen tiedon tuottajilta tiedon hyödyntäjille Nauhoite: 1:56:40 2:11:50 Tero Huttunen esitteli. Kysymys: Ovatko VARDA:an kerättävät tiedot jo pääosin löydettävissä lähdejärjestelmistä? o Vastaus: Tieto Oy:n, CGI:n ja Abilitan tiedot ovat suurimmilta osin. Kirjaustavat totta kai vaihtelevat. Ministeriö arvioi, että 90-95% Suomen lapsista löytyy näiden kolmen palveluntarjoajan järjestelmästä. Kysymys: Onko Vipunen ainut tapa päästä käsiksi VARDA:ssa tuotettuun tilastotietoon?

7 o Vastaus: Ei välttämättä, mutta Vipunen jo olemassa olevana palveluna on tietysti helppo tapa koota ja visualisoida valtakunnalliset tiedot. Tiedot tuodaan tiedon hyödyntäjille totta kai muuta kautta. 6) Pilotointi Nauhoite: 2:12:00 2:18:20 Tero Huttunen esittelee Kysymys: Tarkoittaako pilotointi tietojen siirtoa käsin vai sitä, että testataan automaattisiirtorajapinnan käyttöä? o Vastaus: Testattavana on rajapinta. Eri asia on, kytketäänkö testauksen yhteydessä myös siirtojen ajastukset päälle. 7) Seuraava kokous Nauhoite: 2:18:30 2:20:37 Tero Huttunen esittelee Seuraava kokous pidetään maanantaina 24.4 klo 13:00-16:00. Samana päivänä klo pidetään kaikille avoin VARDA-keskustelutilaisuus.

Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto

Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto Varhaiskasvatuksen tietovaranto VARDA on kansallinen keskeisten varhaiskasvatustietojen kokonaisuus Tietovaranto kokoaa tiedot

Lisätiedot

Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto. Erityisasiantuntija Tero Huttunen

Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto. Erityisasiantuntija Tero Huttunen Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto Erityisasiantuntija Tero Huttunen 20.11.2018 Varda - esittely 21.11.2018 GOVERNMENT.FI 2 Lähtökohdat Varhaiskasvatuksen yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat

Lisätiedot

Varda Varhaiskasvatuksen tietotuotannon kehittäminen. Tero Huttunen, erityisasiantuntija, OKM

Varda Varhaiskasvatuksen tietotuotannon kehittäminen. Tero Huttunen, erityisasiantuntija, OKM Varda Varhaiskasvatuksen tietotuotannon kehittäminen Tero Huttunen, erityisasiantuntija, OKM VARDA-hanke Aloitettiin syksyllä 2015 Tietotarpeiden ja toteutustapojen kartoitus 2016 Toteuttajaksi valittiin

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tietotuotannon yhteentoimivuuden laatiminen. Liisi Hakalisto, erityisasiantuntija, OKM

Varhaiskasvatuksen tietotuotannon yhteentoimivuuden laatiminen. Liisi Hakalisto, erityisasiantuntija, OKM Varhaiskasvatuksen tietotuotannon yhteentoimivuuden laatiminen Liisi Hakalisto, erityisasiantuntija, OKM Varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda Varhaiskasvatuksen valtakunnallinen tietovaranto Tiedot varhaiskasvatustoimijoista,

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tietovarannon tietoluettelo

Varhaiskasvatuksen tietovarannon tietoluettelo Varhaiskasvatuksen tietovarannon tietoluettelo Sisällysluettelo Dokumentin tarkoitus... 2 Tietosisällöt... 2 Vardan tietomalli - Varhaiskasvatuksen järjestäjä... 2 3.1.1. Varhaiskasvatuksen järjestäjä...

Lisätiedot

Varda käyttöönoton tilanne. Kehityspäällikkö Jutta Virolainen, CSC Projektipäällikkö Kukka-Maaria Berg, Opetushallitus

Varda käyttöönoton tilanne. Kehityspäällikkö Jutta Virolainen, CSC Projektipäällikkö Kukka-Maaria Berg, Opetushallitus Varda käyttöönoton tilanne Kehityspäällikkö Jutta Virolainen, CSC Projektipäällikkö Kukka-Maaria Berg, Opetushallitus Vardan käyttöönoton tilanne Vardaan siirretyt tietosisällöt 9.4.2019: Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Varda-webinaari Vardan käyttöönotto

Varda-webinaari Vardan käyttöönotto Varda-webinaari 4.12. Vardan käyttöönotto Kukka-Maaria Berg, Opetushallitus Liisi Hakalisto, CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Miia Hämäläinen, CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Webinaarin sisältö

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda käyttöönotto

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda käyttöönotto Varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda 1.9.2019 käyttöönotto Projektipäällikkö Kukka-Maaria Berg, Opetushallitus Erityisasiantuntija Liisi Hakalisto, opetus- ja kulttuuriministeriö Webinaarin sisältö ja

Lisätiedot

Varda-webinaari Vardan käyttöönotto

Varda-webinaari Vardan käyttöönotto Varda-webinaari 5.12. Vardan käyttöönotto Kukka-Maaria Berg, Opetushallitus Liisi Hakalisto, CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Miia Hämäläinen, CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Webinaarin sisältö

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 15.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 101 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Anne

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 16 02.03.2016 tuen kuntalisä 1.8.2016 alkaen Sivistyslautakunta 02.03.2016 16 Lakia lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta muutetaan 1.8.2016 alkaen. Muutokset koskevat pääosin

Lisätiedot

OKM:n hallinnonalan yhteisen tiedon hallinta

OKM:n hallinnonalan yhteisen tiedon hallinta OKM:n hallinnonalan yhteisen tiedon hallinta Case: Varhaiskasvatuksen tietotuotanto 14.11.2016 Tero Huttunen, erityisasiantuntija, OKM OKSA-sanasto Sanastotyö aloitettu vuonna 2010 osana Oppijan verkkopalvelukokonaisuuden

Lisätiedot

HE 9/2019 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian syksyllä 2019.

HE 9/2019 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian syksyllä 2019. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi varhaiskasvatuslain 70 ja 76 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi varhaiskasvatuksen tietovarannon käyttöönottoa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 08.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 33 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta Tossavainen,

Lisätiedot

Opetushallitus 2018 Alustavat tietosisällöt varhaiskasvatuksen henkilöstöstä 1/7

Opetushallitus 2018 Alustavat tietosisällöt varhaiskasvatuksen henkilöstöstä 1/7 Opetushallitus 2018 Alustavat tietosisällöt varhaiskasvatuksen henkilöstöstä 1/7 Tähän tiedostoon on koottu taulukkomuodossa Vardaan tallennettavat varhaiskasvatuksen henkilöstöä koskevat tietosisällöt

Lisätiedot

90 Mikkelin kaupungin lausunto uuden varhaiskasvatuslain esitysluonnoksesta

90 Mikkelin kaupungin lausunto uuden varhaiskasvatuslain esitysluonnoksesta Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2018 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 25, 22.02.2018 Kaupunginhallitus, 90, 06.03.2018 90 Mikkelin kaupungin lausunto uuden varhaiskasvatuslain esitysluonnoksesta MliDno-2018-433

Lisätiedot

Yhteentoimivuusvälineistö

Yhteentoimivuusvälineistö Yhteentoimivuusvälineistö Yhteinen tiedon hallinta (YTI) hanke V 1.0, 5.9.2017 Päivittyvä Miksi yhteentoimivuusvälineistöä tarvitaan? Ongelmana on kielen moniselitteisyys Tavallisessa kielenkäytössä emme

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen uusia tuulia alueellisen ohjauksen näkökulmasta

Varhaiskasvatuksen uusia tuulia alueellisen ohjauksen näkökulmasta Varhaiskasvatuksen uusia tuulia alueellisen ohjauksen näkökulmasta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Opetustoimen ylitarkastaja hanna-mari.sarlin@avi.fi Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 27.11.2013

Lisätiedot

OKM nimeämispyyntö jäseniksi Oppijan tietovirtojen ja Virtaopintotietopalvelun

OKM nimeämispyyntö jäseniksi Oppijan tietovirtojen ja Virtaopintotietopalvelun Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 00023 Valtioneuvosto Asiakirjan nimi: OKM nimeämispyyntö jäseniksi Oppijan tietovirtojen ja Virtaopintotietopalvelun ohjausryhmään Asiakirjan päivämäärä: 31.01.2017

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN PERUSKOULUN ENSIMMÄISELLE LUOKALLE

ILMOITTAUTUMINEN PERUSKOULUN ENSIMMÄISELLE LUOKALLE ILMOITTAUTUMINEN PERUSKOULUN ENSIMMÄISELLE LUOKALLE Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoitetaan - vuonna 2008 syntyneet lapset sekä - vuonna 2007 syntyneet lapset, joiden perusopetuksen alkamista on

Lisätiedot

Järjestötapaaminen -VIP-verkostotyö Jussi Pihkala

Järjestötapaaminen -VIP-verkostotyö Jussi Pihkala Järjestötapaaminen -VIP-verkostotyö 09.10.2018 Jussi Pihkala OKM:n vaativan erityisen tuen kehittämisryhmä teki 12 ehdotusta syksyllä 2017 muun muassa VIPverkostojen käynnistäminen Kaikkia ehdotuksia viedään

Lisätiedot

KANSALLISEN PALVELUARKKITEHTUURIN YHTEISTEN LIITTYMIEN OHJAUS

KANSALLISEN PALVELUARKKITEHTUURIN YHTEISTEN LIITTYMIEN OHJAUS KANSALLISEN PALVELUARKKITEHTUURIN YHTEISTEN LIITTYMIEN OHJAUS 4.5.2017 Tausta: Sisältö Korkeakoulujen tietohallinnon kehittäminen: tiedon yhteismitallisuus ja järjestelmien yhteentoimivuus (2011) OKM-taso:

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tietovarannon tietoluettelo - henkilöstön tiedot

Varhaiskasvatuksen tietovarannon tietoluettelo - henkilöstön tiedot Varhaiskasvatuksen tietovarannon tietoluettelo - henkilöstön tiedot Sisällysluettelo Dokumentin tarkoitus... 2 Tietosisällöt... 3 Vardan tietomalli Työntekijän tiedot... 3 2.1.1. Työntekijän henkilötiedot...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 16.12.2015 Sivu 1 / 1 5253/2015 05.10.00 219 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Lasten päivähoito 2014 Barndagvård 2014

Lasten päivähoito 2014 Barndagvård 2014 TILASTORAPORTTI Statistikrapport Statistical report Lasten päivähoito 2014 Barndagvård 2014 Salla Säkkinen +358 29 524 7064 salla.sakkinen@thl.fi Tuula Kuoppala +358 29 524 7234 tuula.kuoppala@thl.fi Terveyden

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

PPH tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivät

PPH tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivät PPH tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivät 20.3.2015 Helsinki Jarkko Lahtinen Päivähoitoa lukuina (2013) Vuonna 2013 0-6 vuotiaista lapsia 424 402 Päivähoidossa yhteensä 229 127 lasta Kokopäivähoidossa oli

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012 17.04.2013 Sivu 1 / 1 1774/00.01.01/2013 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2012 Päätösehdotus Valmistelijat / lisätiedot: Marjatta Korhonen, puh. (09)

Lisätiedot

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Liite 23 Opetus- ja kasvatusltk 27.11.2014 Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Kuntaliitto (Lahtinen & Selkee) on vuonna 2014 tehnyt selvityksen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

- Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen (linkitetty) tietomalli

- Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen (linkitetty) tietomalli 1 2 3 4 - Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen (linkitetty) tietomalli 5 - kokonaisuus tunnetaan myös nimellä semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys - Yhteentoimivuutta tukeva (tieto)arkkitehtuuri kokoaa

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda - info käyttöönotosta yksityisille varhaiskasvatustoimijoille

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda - info käyttöönotosta yksityisille varhaiskasvatustoimijoille Varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda - info käyttöönotosta yksityisille varhaiskasvatustoimijoille Projektipäällikkö Kukka-Maaria Berg Erityisasiantuntija Elisa Alanen Erityisasiantuntija Laura von der

Lisätiedot

PALVELUSETELI-INFO Kirkkonummen varhaiskasvatuksen. Tähän tarvittaessa otsikko. palveluseteli alkaen

PALVELUSETELI-INFO Kirkkonummen varhaiskasvatuksen. Tähän tarvittaessa otsikko. palveluseteli alkaen PALVELUSETELI-INFO Kirkkonummen varhaiskasvatuksen Tähän tarvittaessa otsikko palveluseteli 1.8.2018 alkaen Mitä laki sanoo varhaiskasvatuksen järjestämisestä ja palvelusetelistä? Kunta voi järjestää lasten

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Sivistystoimen neuvottelupäivät 4.10.2012 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Esityksen aiheita Poimintoja hallitusohjelmasta

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tietovarannon tietoluettelo - huoltaja- ja maksupäätöstiedot

Varhaiskasvatuksen tietovarannon tietoluettelo - huoltaja- ja maksupäätöstiedot Varhaiskasvatuksen tietovarannon tietoluettelo - huoltaja- ja maksuptöstiedot Sisllysluettelo Dokumentin tarkoitus... 2 Tietosisllöt... 2 Vardan tietomalli - huoltaja- ja maksutiedot... 2 2.1.1. Huoltajan

Lisätiedot

VIRTA-PROJEKTI Tilanneraportti

VIRTA-PROJEKTI Tilanneraportti RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi VIRTA-PROJEKTI Tilanneraportti 20.8.2012, Paula Merikko

Lisätiedot

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen 4.12.2012 Kokonaisarkkitehtuuri hyvinvointipalveluissa seminaari Riitta Häkkinen, erikoissuunnittelija THL / OPER Esityksen

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 TV/11.2.2014 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa ja ostopalveluna yksityisissä päiväkodeissa. (700 h/v) Esiopetukseen

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 6/2018 Kuntatalouden ohjaus 121/51/2017

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 6/2018 Kuntatalouden ohjaus 121/51/2017 Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 6/2018 Kuntatalouden ohjaus 121/51/2017 Kuntaliitto 2.3.2018. Tilastokeskus 7.3.2018. Valtiovarainministeriö 8.3.2018. Opetus ja kulttuuriministeriö 9.3.2018. Sosiaali

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

RAKETTI ohjausryhmä. RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto

RAKETTI ohjausryhmä. RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAKETTI ohjausryhmä VIRTA-rajapinnan hyödyntäminen jatkokehityshankkeissa

Lisätiedot

Jatkuvan oppimisen tunnistuspalvelu pähkinänkuoressa. Opetus- ja kulttuuriministeriö

Jatkuvan oppimisen tunnistuspalvelu pähkinänkuoressa. Opetus- ja kulttuuriministeriö Jatkuvan oppimisen tunnistuspalvelu pähkinänkuoressa Opetus- ja kulttuuriministeriö Miksi MPASSid on oikea valinta? Oppilaan ja opettajan näkökulma: Vähemmän muistettavia käyttäjätunnuksia, sujuvammat

Lisätiedot

Webinaari Varhaiskasvatuksen tietovaranto - Varda

Webinaari Varhaiskasvatuksen tietovaranto - Varda Webinaari 5.6.2018 Varhaiskasvatuksen tietovaranto - Varda CSC Suomalainen tutkimuksen, koulutuksen, kulttuurin ja julkishallinnon ICT-osaamiskeskus Webinaarin sisältö Tero Huttunen, erityisasiantuntija

Lisätiedot

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki 29.4.2011 Opetusneuvos Hely Parkkinen 1 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 5 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKIMUODOT

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi Suomen Vanhempainliitto ry, Finlands Föräldraförbund rf Lausunto 16.03.2018 Asia: OKM/3/010/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi 1 luku. Yleiset säännökset (13 ) 2 luku.

Lisätiedot

Päätös muuttaa edellä mainittua määräystä seuraavasti:

Päätös muuttaa edellä mainittua määräystä seuraavasti: DNO 3/011/2009 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Esiopetuksen järjestäjille PÄIVÄMÄÄRÄ 16.3.2009 Voimassaoloaika 16.3.2009 alkaen toistaiseksi Säännökset joihin toimivalta määräyksen Perusopetuslaki antamisesta

Lisätiedot

RAKETTI-VIRTA-projekti rakentaa korkeakoulujen valtakunnallista tietovarantoa ja viranomaistietovirtoja

RAKETTI-VIRTA-projekti rakentaa korkeakoulujen valtakunnallista tietovarantoa ja viranomaistietovirtoja RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-VIRTA-projekti rakentaa korkeakoulujen valtakunnallista tietovarantoa ja viranomaistietovirtoja Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Kotihoidon tuen puolittaminen Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus Varhaiskasvatuslain uudistaminen Jarkko Lahtinen jarkko.lahtinen@kuntaliitto.fi Syyskuussa

Lisätiedot

Sote-palveluhakemisto-projekti. Projektiryhmän kokous

Sote-palveluhakemisto-projekti. Projektiryhmän kokous Sote-palveluhakemisto-projekti Projektiryhmän kokous 11.1.2017 Asialista 1.10.2017 1. Kokouksen avaus 2. Ajankohtaiskatsaus projektin etenemiseen Osaprojekti 1 Osaprojekti 2 3. Road map Mitä on tehty Missä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 10.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 13 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Ilmainen ja vaikuttava varhaiskasvatus

Ilmainen ja vaikuttava varhaiskasvatus Ilmainen ja vaikuttava varhaiskasvatus Kuntamarkkinat 14.9.2017 12.00-12.45 Jarkko Lahtinen Erityisasiantuntija, Kuntaliitto Varhaiskasvatus mitä se on? Varhaiskasvatuslaki 1 :» Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan

Lisätiedot

Varda-info webinaari klo 13-14

Varda-info webinaari klo 13-14 Varda-info webinaari 5.9.2018 klo 13-14 Kukka-Maaria Berg/Opetushallitus Tero Huttunen/Opetus- ja kulttuuriministeriö Miia Hämäläinen/CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Webinaarin tavoitteet Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Sote-palveluhakemisto-projekti. Ohjausryhmän kokous

Sote-palveluhakemisto-projekti. Ohjausryhmän kokous Sote-palveluhakemisto-projekti Ohjausryhmän kokous 12.4.2017 ASIALISTA 1. Kokouksen avaus 2. Edellisen kokouksen pöytäkirja 3. Osaprojekti 1 eteneminen 4. Keskustelu sote-palveluhakemisto-projektin kokonaistilanteesta

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 3/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 3/ Aika: 20.4.2016 klo 13 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2. krs. Osallistujat: Almusa Liisa varhaiskasvatuspäällikkö Pirkkala, pj Raunio Arja varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Pirkkala Aalto-Ropo

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tietovaranto - Varda

Varhaiskasvatuksen tietovaranto - Varda Varhaiskasvatuksen tietovaranto - Varda Aluehallintoviraston tilaisuus: Ajankohtaista varhaiskasvatuksessa, 6.9.2019, Helsinki Miia Hämäläinen/CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Sisältö 1. Vardan tietosisältö

Lisätiedot

Suvi Remes Miika Alonen Petri Mustajoki Totti Tuhkanen

Suvi Remes Miika Alonen Petri Mustajoki Totti Tuhkanen Suvi Remes Miika Alonen Petri Mustajoki Totti Tuhkanen So far Toimeksianto: Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon viitearkkitehtuuri Tietoarkkitehtuurin osuuteen liittyen Synergiaryhmä 4.12.2014 linjannut,

Lisätiedot

Koulutus- ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot

Koulutus- ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot Koulutus- ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot Helena Majamäki 13.9.2017 OPTIETOR ja KooTuki CSC Suomalainen tutkimuksen, koulutuksen, kulttuurin ja julkishallinnon ICT-osaamiskeskus Ajankohtaisia esille

Lisätiedot

Valtion taloushallintopäivä Anne Melanen Valtiokonttori. Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu

Valtion taloushallintopäivä Anne Melanen Valtiokonttori. Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu Valtion taloushallintopäivä 22.11.2018 Anne Melanen Valtiokonttori Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu 2 Mistä Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelussa on kyse? Tietopalveluprojekti toteuttaa kuntien

Lisätiedot

Korkeakoulujen kansallinen tietovaranto: Viranomaistietovarasto ja KSHJ. KOTA-AMKOTA -seminaari Antti Mäki

Korkeakoulujen kansallinen tietovaranto: Viranomaistietovarasto ja KSHJ. KOTA-AMKOTA -seminaari Antti Mäki Korkeakoulujen kansallinen tietovaranto: Viranomaistietovarasto ja KSHJ KOTA-AMKOTA -seminaari 26.10.2011 Antti Mäki Korkeakoulujen tietojen yhteismitallisuus ja yhteentoimivuus tietojärjestelmien välillä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhdentyminen Toimintakulttuurien yhtenäistäminen. Oppilaitosjohdon foorumi Ritva Järvinen Aija Rinkinen

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhdentyminen Toimintakulttuurien yhtenäistäminen. Oppilaitosjohdon foorumi Ritva Järvinen Aija Rinkinen Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhdentyminen Toimintakulttuurien yhtenäistäminen Oppilaitosjohdon foorumi 14.6.2012 Ritva Järvinen Aija Rinkinen Toimintakulttuurien yhtenäistäminen Ovatko varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardan käyttöönotto - kunnan roolit ja tehtävät klo Kukka-Maaria Berg/Opetushallitus Miia

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardan käyttöönotto - kunnan roolit ja tehtävät klo Kukka-Maaria Berg/Opetushallitus Miia Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardan käyttöönotto - kunnan roolit ja tehtävät 27.9.2018 klo 13-14 Kukka-Maaria Berg/Opetushallitus Miia Hämäläinen/CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Webinaarin sisältö

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 10.09.2015 Sivu 1 / 1 3801/05.10.01/2015 25 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Elina Pulli, puh.

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri

Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, :00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN... 1

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, :00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN... 1 i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 21.3.2017 18:00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 ALKAEN... 1 23, KASKO 21.3.2017 18:00 Sivu 2 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 ALKAEN Kaskoltk

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksessa tapahtuu lainsäädäntö uudistuu Neuvolapäivät Tarja Kahiluoto Opetusneuvos

Varhaiskasvatuksessa tapahtuu lainsäädäntö uudistuu Neuvolapäivät Tarja Kahiluoto Opetusneuvos Varhaiskasvatuksessa tapahtuu lainsäädäntö uudistuu Neuvolapäivät 6.11.2018 Tarja Kahiluoto Opetusneuvos Varhaiskasvatuksen lainsäädäntö uudistuu Uusi varhaiskasvatuslaki (540/2018) ja valtioneuvoston

Lisätiedot

HE 80/2015 mukaisen 20h laajemman varhaiskasvatuspalvelun myöntämisen periaatteet Orimattilassa. Varhaiskasvatuksen johtoryhmä 18.3.

HE 80/2015 mukaisen 20h laajemman varhaiskasvatuspalvelun myöntämisen periaatteet Orimattilassa. Varhaiskasvatuksen johtoryhmä 18.3. HE 80/2015 mukaisen 20h laajemman varhaiskasvatuspalvelun myöntämisen periaatteet Orimattilassa Varhaiskasvatuksen johtoryhmä Toimeenpanossa huomioitavat yleisperiaatteet Jokaisella lapsella on oikeus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011 06.03.2012 Sivu 1 / 1 1106/00.01.02/2012 3 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa vuonna 2011 Valmistelijat / lisätiedot: Ulla Valtonen, puh. (09) 816 45536 Anna-Liisa

Lisätiedot

Alueelliset kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostot

Alueelliset kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostot Alueelliset kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostot Turvallisuus opetusalalla - ennakoi, opi ja toimi Rauma 26.-27.9.2018 Mikko Helasvuo Tiina Mäkitalo Michael Mäkelä Thomas Sundell Merja Ekqvist,

Lisätiedot

Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta?

Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta? Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta? Lakimies Sanna Haanpää Opetusneuvos Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Mikä uudessa varhaiskasvatuslaissa muuttuu salassapidon kannalta?

Lisätiedot

RAKETTI ohjausryhmä. RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto. RAKETTI -VIRTA tilannekatsaus Projektipäällikkö Kirsi Pispa

RAKETTI ohjausryhmä. RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto. RAKETTI -VIRTA tilannekatsaus Projektipäällikkö Kirsi Pispa RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAKETTI ohjausryhmä RAKETTI -VIRTA tilannekatsaus 24.9.2013

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardan käyttöönotto - kunnan roolit ja tehtävät klo ja Kukka-Maaria Berg/Opetushallitus Miia

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardan käyttöönotto - kunnan roolit ja tehtävät klo ja Kukka-Maaria Berg/Opetushallitus Miia Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardan käyttöönotto - kunnan roolit ja tehtävät 26.9.2018 klo 10-11 ja 13-14 Kukka-Maaria Berg/Opetushallitus Miia Hämäläinen/CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Webinaarin

Lisätiedot

Varsinais-Suomen palveluverkkotyöryhmä. Kokous VII Varsinais-Suomen liitto

Varsinais-Suomen palveluverkkotyöryhmä. Kokous VII Varsinais-Suomen liitto Varsinais-Suomen palveluverkkotyöryhmä Kokous VII 1.12.2015 9.30-11.00 Varsinais-Suomen liitto 1. Edellisen kokouksen muistio 2. Lounaistietoesittely ja palvelupisteet (Sanna Jokela) 3. MAL-valmistelun

Lisätiedot

Itä-Suomen oppimisen tuen päivät

Itä-Suomen oppimisen tuen päivät Itä-Suomen oppimisen tuen päivät 9. 10.11.2017 Mikkeli AVAUSSANAT Opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola Itä-Suomen aluehallintovirasto Kari Lehtola, opetustoimen ylitarkastaja 1 Kari Lehtola, opetustoimen

Lisätiedot

KOSKI-palvelu 11/2017

KOSKI-palvelu 11/2017 KOSKI-palvelu 11/2017 KOSKI pähkinänkuoressa KOSKI - Opintosuoritukset ja opiskeluoikeudet kootusti valtakunnalliseen palveluun 2018 09/11/2017 Opetushallitus 3 4 Tietosisällöt ylätasolla Opetuksen ja

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2016 1 Kokousaika kello 10:00-11:57 Kokouspaikka Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Edellisen

Lisätiedot

Tietohallintolain vaikutus opetuksen ja tieteennäkökulmasta

Tietohallintolain vaikutus opetuksen ja tieteennäkökulmasta Tietohallintolain vaikutus opetuksen ja tieteennäkökulmasta 25.5.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriö Johtaja Anita Lehikoinen 1 Tietohallintolaki OKM:n toimialalla Opetus- ja kulttuuriministeriön tehtävät

Lisätiedot

Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö

Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö 2016-2018 30.8.2016 Ilmari Hyvönen Taustaa Digitalisaation vaikutukset korkeakoulutukseen

Lisätiedot

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri Pöytäkirja sivu 1(5) nro 2/2017 Elin: Vähemmistökielinen lautakunta Aika: 21.11.2017, klo 13.00 14.30 Paikka: Vaasan keskussairaala, X-talon 6. kerroksen kokoushuone Päätöksentekijät Läsnäolijat: Holm

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot

Tiedote lasten vanhemmille 6/2016

Tiedote lasten vanhemmille 6/2016 Tiedote lasten vanhemmille 6/2016 Tiedoksi seuraavat sivistyslautakunnan päätökset 18.5.2016 1. Subjektiivinen päivähoito-oikeus Eduskunta on hyväksynyt 15.12.2015 hallituksen esityksen varhaiskasvatuslain

Lisätiedot

Kuntatilastotietopankki - Tilastokeskuksen kuntatilastopalvelu uudistuu

Kuntatilastotietopankki - Tilastokeskuksen kuntatilastopalvelu uudistuu Kuntatilastotietopankki - Tilastokeskuksen kuntatilastopalvelu uudistuu Kuntamarkkinat 11.-12.9.2013 Esko Syrjäkari esko.syrjakari@tilastokeskus.fi Kuntatilastopalvelun uudistaminen on osa Valtionvarainministeriön

Lisätiedot

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö 2.10.2018, Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tiedon käyttö asiakaslähtöisen toiminnan perustana Lait, Linjaukset Toimintatavat Tiedonhallinta Palvelussa

Lisätiedot

Itä-Suomen aluetyön verkoston kokous muistiinpanoja klo 9-12 Majakka, Teletie 6 E

Itä-Suomen aluetyön verkoston kokous muistiinpanoja klo 9-12 Majakka, Teletie 6 E Itä-Suomen aluetyön verkoston kokous muistiinpanoja 12.3.2014 klo 9-12 Majakka, Teletie 6 E Läsnäolleet Etunimi Sukunimi Sähköpostiosoite Organisaatio Hilkka Mäkinen hilkka.makinen@nal.fi Nuorisoasuntoliitto

Lisätiedot

Posote valmistelu / Henkilöstöryhmä. Kys / Kaarisairaala 4. krs. kokoushuone 4067 A

Posote valmistelu / Henkilöstöryhmä. Kys / Kaarisairaala 4. krs. kokoushuone 4067 A Posote valmistelu / Henkilöstöryhmä 5. kokous Aika 26.1.2017 klo 13:00-15:50 Paikka Kys / Kaarisairaala 4. krs. kokoushuone 4067 A Läsnä Janne Niemeläinen (pj) Tarja Miettinen (vpj) Terttu Ruotsalainen

Lisätiedot

Maakuntien yhteisten taloustietojen määrittelyryhmä

Maakuntien yhteisten taloustietojen määrittelyryhmä 1 (6) Asettamispäätös VM037:12/2016 VM/1384/00.01.00.01/2016 21.9.2016 Maakuntien yhteisten taloustietojen määrittelyryhmä Valtiovarainminiseriö on asettanut maakuntien yhteisten taloustietojen määrittelyryhmän

Lisätiedot

Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä Saari Salme päivähoidon ohjaaja, 23

Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä Saari Salme päivähoidon ohjaaja, 23 Iitin kunta Pöytäkirja 5/2016 1 Tarkastuslautakunta 16.05.2016 Aika Maanantai 16.05.2016 klo 18:00-19:25 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, neuvotteluhuone (1. krs.) Yli-Kaitala Markku Heinonen Sinikka Ikonen

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän ja Keski- Uudenmaan toimijoiden tapaaminen. Keravan lukio ja aikuislukio

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän ja Keski- Uudenmaan toimijoiden tapaaminen. Keravan lukio ja aikuislukio Aluehallintovirasto Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän ja Keski- Uudenmaan toimijoiden tapaaminen Keravan lukio 29.9.2015 ja aikuislukio Etelä-Suomen aluehallintovirasto 22.9.2015

Lisätiedot

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty Suomenkielinen koulutusjaosto Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma 1.8.2016 / päivitetty 1.8.2017 Paikalliseen esiopetussuunnitelmaan tehdyt muutokset Koko suunnitelmassa muutettu Laadukkaan varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

JUSTUS - Theseus integraatio

JUSTUS - Theseus integraatio JUSTUS - Theseus integraatio 21.11.2018 Theseus 10-vuotis juhlaseminaari, Tampere Joonas Nikkanen, CSC CSC Suomalainen tutkimuksen, koulutuksen, kulttuurin ja julkishallinnon ICT-osaamiskeskus Mikä JUSTUS?

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen perustetyön avausseminaari 24.9.2015

Varhaiskasvatuksen perustetyön avausseminaari 24.9.2015 Varhaiskasvatuksen perustetyön avausseminaari 24.9.2015 Jorma Kauppinen Johtaja Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus Opetushallitus MATKA ALKAA! Asema ja keskeiset lakisääteiset tehtävät Opetushallitus

Lisätiedot

Yhteinen kansallinen koodistopalvelu ( Suomi.fi koodistopalvelu )

Yhteinen kansallinen koodistopalvelu ( Suomi.fi koodistopalvelu ) Yhteinen kansallinen koodistopalvelu ( Suomi.fi koodistopalvelu ) Miika Alonen miika.alonen@csc.fi Petri Roponen petri.roponen@vrk.fi Kansallinen koodistopalvelutyöpaja Kick off 29.5.2017 Väestörekisterikeskus,

Lisätiedot

Kansallisen palveluväylän pilotoinnin tukeminen. JulkICTLab-projektihakemus

Kansallisen palveluväylän pilotoinnin tukeminen. JulkICTLab-projektihakemus Kansallisen palveluväylän pilotoinnin tukeminen JulkICTLab-projektihakemus v0.4 2 (6) DOKUMENTINHALLINTA Laatinut Tarkastanut Hyväksynyt VERSION HALLINTA versionro mitä tehty pvm/henkilö v0.4 3 (6) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä Sivistys- ja kulttuurilautakunta 15.5.2014 2 Oulun kaupunki on lausunnossaan ottanut kantaa niihin asioihin,

Lisätiedot

1. Kokouksen avaus ja tilannekatsaus

1. Kokouksen avaus ja tilannekatsaus KOKOUSMUISTIO 8/2011 JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa -suosituksen päivittäminen Paikka: Kuntatalo, Toinen linja

Lisätiedot

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen Kunta-KaPA JUHTA 14.10.2015 Kunta-KaPA Kuntaliittoon on perustettu projektitoimisto, jonka tehtävänä on tukea ja edesauttaa Kansallisen Palveluarkkitehtuurin

Lisätiedot

Hallitus 4/2018. Torstai klo

Hallitus 4/2018. Torstai klo KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ KOKOUSKUTSU ASIALUETTELO Hallitus 4/2018 KOKOUSTIEDOT ASIAT Aika Paikka Torstai 26.4.2018 klo 15.15 16.40 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Opinahjon yksikkö Opinahjontie 1,

Lisätiedot

Opetus- ja kasvatuslautakunta Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alkaen 2586/ /2017

Opetus- ja kasvatuslautakunta Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alkaen 2586/ /2017 Opetus- ja kasvatuslautakunta 15 15.02.2017 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.3.2017 alkaen 2586/02.05.00/2017 OPEKAS 15.02.2017 15 Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista ja varhaiskasvatuslain 13 :n

Lisätiedot

Informointiasiakirja varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardaan tallennettavista varhaiskasvatus asiakkaiden tiedoista

Informointiasiakirja varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardaan tallennettavista varhaiskasvatus asiakkaiden tiedoista Informointiasiakirja varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardaan tallennettavista varhaiskasvatus asiakkaiden tiedoista Kunnat ja kuntayhtymät sekä Opetushallitus toimivat yhteisrekisterinpitäjinä kansallisessa

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No3/ Savonlinnan keskussairaala, F-rakennuksen 2. neuvottelutila, 5. kerros

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No3/ Savonlinnan keskussairaala, F-rakennuksen 2. neuvottelutila, 5. kerros Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No3/2017 1 Kokousaika kello 10:00 13:33 Kokouspaikka Savonlinnan keskussairaala, F-rakennuksen 2. neuvottelutila, 5. kerros Asialista: 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Julkinen ja yksityinen sektori yhteistyössä yli rajojen. Jarkko Moilanen OKM

Julkinen ja yksityinen sektori yhteistyössä yli rajojen. Jarkko Moilanen OKM Julkinen ja yksityinen sektori yhteistyössä yli rajojen Jarkko Moilanen OKM Lähtökohdat 12/2013 Tiimi rekryttiin tarpeeseen Jarkko Moilanen (uutena taloon, tech/business) Thomas Vikberg (uutena taloon,

Lisätiedot