SUU-RTG -muuttujat, lisätietoja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUU-RTG -muuttujat, lisätietoja"

Transkriptio

1 SUU-RTG -muuttujat, lisätietoja 1. Yleistä 1.1 Ohjelmassa ennen tulkitsemista valmiina olleet oletustiedot ja muuttujien väliset loogiset yhteydet Tavanomaisesta käytännöstä poiketen alla mainituissa muuttujissa ennen tulkintaa ei ollut puuttuvaa tietoa (tyhjä kohta, arvo. ), vaan käytettiin oletusarvoja. PYSYVÄT HAMPAAT Hampaallinen hampaiden dd kunto, oletus 9 (= ehjä hammas) Hampaaton hampaiden dd18-48 kunto, oletus 0 (= puuttuva hammas) Hampaallinen perikoroniitti dd 18,17,27,28,38,37,47,48 oletus 0 (= ei löydöstä) Hampaallinen furkaleesiot dd 18-16, 26-28, 38-36, 46-48, oletus 0 (= ei löydöstä) MAITOHAMPAAT Hampaallinen maitohampaat dd 55-85, oletus 0 (= puuttuva hammas) ATK-ohjelmassa muuttujien väliset loogiset yhteydet eivät täysin toimineet. Hampaista määritettiin ensin niiden kunto (arvot 0 9). Koska loogiset yhteydet eivät toimineet, niin oletusarvot eivät olleet kytköksissä kuntoarvioon. Tämän seurauksena oli esim. mahdollista arvioida ohjelman alussa puuttuvaksi hampaaksi määritellylle hampaalle löydöksiä kuten furkatioleesio tai perikoroniitti. Nämä on tarkistusten yhteydessä korjattu hampaan kuntoarvion mukaan. Esimerkiksi jos hammas oli kuntoarviossa todettu puuttuvaksi ( 0 ), niin oletusarvona furkatioleesion ja ko. hampaan kohdalla oli arvo 0 (=ei löydöstä) puuttuvan tiedon sijaan. Jos hammas oli merkitty puuttuvaksi ( 0 ), niin muut hammaskohtaiset tulkinnat on muutettu puuttuvaksi tiedoksi (arvo. ). 1.2 Puuttuva tieto Kuvien tulkitsijat ovat pääsääntöisesti kirjanneet ohjelmaan vain positiiviset löydökset. Negatiivisten löydösten kohdalla havainto on useimmiten puuttuva (arvo. ) ja vain osassa merkitty arvolla 0 (= ei löydöstä). Sen jälkeen kun muut korjausehdot kunkin muuttujan kohdalla ovat täyttyneet, on puuttuva tieto pääsääntöisesti korjattu arvoksi 0. Korjatussa aineistossa arvo 0 merkitsee sitä, että tulkitsija oli joko merkinnyt negatiivisen löydöksen tai jättänyt sen kokonaan merkitsemättä.

2 1.3 Kuvien tulkintajärjestys Hammaslääketieteessä yleisesti käytössä oleva hampaiden ja niitä ympäröivien kudosten tutkimusjärjestys alkaa yläleuan oikean puolen takimmaisesta hampaasta ja päätyy alaleuan vasemman puolen takimmaiseen hampaaseen. Tallennettaessa tulkintoja ohjelmaan yläleuan vasemman puolen jälkeen tulkitsija oli tästä tavanomaisesta käytännöstä poiketen pakotettu siirtymään alaleuan oikealle puolelle ja vasta sen jälkeen vasemmalle. Tämä ei tarkistusten perusteella ole aiheuttanut ongelmia tallennuksessa. 1.4 Juuritäytteen laatu Juuritäytteen laatua arvioitaessa (hatara, vajaa, ylitäyttö) tallennusruudukossa oli mahdollista liikkua kahdella vaihtoehtoisella tavalla (so. sekä painamalla enteriä että nuolinäppäimillä). Tämä on saattanut aiheuttaa virhetallennuksia ko. kohdissa. 1.5 Perikoroniitti Hampaan d 38 kohdalla tieto puuttuu kokonaan tallennuspohjan virheen vuoksi. Merkitty arvolla.m.

3 2. Muuttujakohtaiset tarkistukset ja korjaukset 2.1 Hampaallisuus OPTG_HAMPAITA_YLA OPTG_HAMPAITA_ALA 0=Hampaaton 1=Hampaallinen Muodostettu uusi muuttuja alkuperäisen atrofia-asteen (kts. kohta 2.2) mukaan. Jos OPTG_ATRO_YLA / OPTG_ATRO_ALA sai arvon 1, 2 tai 3, niin OPTG_HAMPAITA_YLA / OPTG_HAMPAITA_ALA sai arvon 0 eli hampaaton. Jos alkuperäinen OPTG_ATRO_YLA / OPTG_ATRO_ALA sai arvon 0, niin OPTG_HAMPAITA_YLA / OPTG_HAMPAITA_ALA sai arvon 1 eli hampaallinen. 2.2 Atrofia OPTG_ATRO_YLA OPTG_ATRO_ALA 1 = vähäistä 2 = kohtalaista 3 = voimakasta Kaikilla hampaattomilla atrofia-aste vähintään 1 Alkuperäiset muuttujat OPTG_ATRO_YLA / OPTG_ATRO_ALA sisälsivät arvon 0, joka nyt poistettu ja sen perusteella muodostettu uudet muuttujat OPTG_HAMPAITA_YLA / OPTG_HAMPAITA_ALA (kts. kohta 2.1.). 2.3 Hampaiden kunto OPTG_HAMxx OPTG_MAIxx 0= puuttuva hammas 1= retinoitunut 2= juuri, osittain luun sisällä 3= juuri, kokonaan luun sisällä 4= implantti 5= fikstuura 6= karioitunut 9= ehjä tai paikattu, mutta ei hoidon tarvetta

4 2.4 Hampaiden lukumäärät OPTG_HAMLKM_YLA 0-16 OPTG_HAMLKM_ALA 0-16 OPTG_MAILKM_YLA 0-10 OPTG_MAILKM_ALA 0-10 BLAISE-ohjelman automaattisesti laskema hampaiden lukumäärä, jossa mukana hampaat, jotka saaneet arvot 1,2,6 tai 9 (kts. kohta 2.3.). Hampaiden enimmäismäärä BLAISE-tallennuspohjassa on 16 pysyvää ja 10 maitohammasta. Jos tutkittava on määritetty hampaalliseksi kohdan 2.1. mukaan eli OPTG_HAMPAITA_YLA / OPTG_HAMPAITA_ALA = 1 ja pysyvien hampaiden lukumäärä muodostuu 0:ksi, tulee tutkittavalla olla maitohampaita. OPTG_LKM_12369_YLA OPTG_LKM_12369_ALA Hampaiden lukumäärään laskettu mukaan hampaat, jotka saaneet arvot 1,2,3,6 tai 9. OPTG_LKM_ _YLA OPTG_LKM_ _ALA Hampaiden lukumäärään laskettu mukaan hampaat, jotka saaneet arvot 1,2,3,4,5,6 tai 9. Hampaiden lukumäärä on pienin OPTG_HAMLKM_YLA /OPTG_HAMLKM_ALA, seuraavaksi OPTG_LKM_12369_YLA /OPTG_LKM_12369_ALA, suurin OPTG_LKM_ _YLA/OPTG_LKM_ _ALA. 2.5 Periapikaalimuutokset OPTG_PAxx 1= alle 10 mm 2= 10 mm tai yli OPTG_PAxx määritettiin hampaasta, jos se aikaisemmin oli kohdassa 2.3. ( OPTG_HAMxx) saanut jonkin arvon 2,3,4,6,9 OPTG_PAxx määritettiin hampaasta, jos se aikaisemmin oli kohdassa 2.3. ( OPTG_MAIxx) saanut jonkin arvon 2,6,9.

5 2.6 Juurihoito OPTG_JHxx. 1= amputaatio tai nastakruunu/juurikanavaruuvi ilman juuritäytettä 2= juuritäyte, moitteeton 3= juuritäyte, epätyydyttävä OPTG_JHxx määritettiin hampaasta, jos se aikaisemmin oli kohdassa 2.3. ( OPTG_HAMxx) saanut jonkin arvon 2,3,6,9 OPTG_JHxx määritettiin hampaasta, jos se aikaisemmin oli kohdassa 2.3. ( OPTG_MAIxx) saanut jonkin arvon 2,6,9 Vain epätyydyttävistä juuritäytteistä (OPTG_JH xx arvo 3) arvioitiin oliko täyte yli, hatara tai vajaa (OPTG_ JHxx_YLI, OPTG_ JHxx_HATARA ja OPTG_ JHxx _VAJAA). OPTG_ JHxx_YLI (juuritäyte ulottuu hampaassa yli juuren kärjen) OPTG_ JHxx_HATARA (juuritäyte hatara) OPTG_ JHxx _VAJAA (juuritäyte vajaa) 0=Ei Kaikissa hampaissa voi olla samanaikaisesti yli- vajaa tai hatara juuritäyte. Maitohampaille ei lausuta ko. muuttujia. Jos juurihoito oli tulkittu epätyydyttäväksi (OPTG_JH xx arvo 3) ja jossakin vian laatua kuvaavissa muuttujissa (OPTG_ JHxx_YLI, OPTG_ JHxx_HATARA ja OPTG_ JHxx _VAJAA YLI/HATARA/VAJAA) oli arvo 1 ja muissa puuttuva tieto (.), niin puuttuva tieto on korjattu arvoksi 0 (0= Ei löydöstä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt) Jos juurihoito oli tulkittu epätyydyttäväksi (OPTG_JH xx arvo 3) ja kaikissa vian laatua kuvaavissa muuttujissa (OPTG_ JHxx_YLI, OPTG_ JHxx_HATARA ja OPTG_ JHxx _VAJAA YLI/HATARA/VAJAA) oli puuttuva tieto (.), niin puuttuva tieto on korjattu arvoksi.m. Jos OPTG_HAMxx (kts. kohta 2.3.) sai arvon 4 (= implantti) ja OPTG_JHxx sai arvot 0,1,2 tai 3, niin OPTG_JHxx on korjattu puuttuvaksi tiedoksi (arvo. ).

6 2.7 Perikoroniitti OPTG_PKxx 1= Kyllä OPTG_PKxx tulkittiin vain seuraavissa hampaista: Hammas 18,17 Hammas 28,27 Hammas 38,37 Hammas 48,47 ATK-ohjelman (BLAISE) ohjelmavirheen vuoksi d 38 tiedot puuttuvat kokonaan (arvo.m ) 2.8 Horisontaalinen alveoliluukato OPTG_ALVE_YLA1 OPTG_ALVE_YLA2 OPTG_ALVE_YLA3 OPTG_ALVE_ALA1 OPTG_ALVE_ALA2 OPTG_ALVE_ALA3 1=kervikaalikolmanneksen alueella 2=keskikolmanneksen alueella 3=apikaalikolmanneksen alueella OPTG_ALVE_YLA1: luukadon määrä reg. dd OPTG_ALVE_YLA2: luukadon määrä reg. dd OPTG_ALVE_YLA3: luukadon määrä reg. dd OPTG_ALVE_ALA1: luukadon määrä reg. dd OPTG_ALVE_ALA2: luukadon määrä reg. dd OPTG_ALVE_ALA3: luukadon määrä reg. dd Horisontaalinen alveoliluukato määritettiin leukakuudenneksista, joissa oli vähintään yksi hammasta. Toinen hammas voitiin lainata viereisestä kuudenneksesta. Tähän käytäntöön liittyi paljon epäselvyyttä ja siksi tämä kohta on korjattu seuraavasti. Horisontaalinen alveoliluukato määritettiin leukakuudenneksesta, jos siinä oli vähintään kaksi hammasta. Hampaaksi laskettiin kohdassa 2.3. (OPTG_HAMxx) arvot 2, 4, 5, 6, 9. Jos hampaita oli vähemmän kuin kaksi, niin horisontaalinen alveoliluukato korjattiin puuttuvaksi arvoksi (. ). Jos hampaita oli vähintään kaksi, mutta horisontaalista alveoliluukatoa ei ollut määritetty (arvo. ), niin se korjattiin arvoksi 0 (=Ei löydöstä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt).

7 2.9 Horisontaalisen luukadon yleisarvio OPTG_ALVE_KA 1=kervikaalikolmanneksen alueella 2=keskikolmanneksen alueella 3=apikaalikolmanneksen alueella OPTG_ALVE_KA on tulkittu hampaallisilta (OPTG_HAMPAITA_YLA tai OPTG_HAMPAITA_ALA=1) Vertikaaliset luutaskut OPTG_LTxx 1=juuren keskikolmanneksen alueella 2=apikaalikolmanneksen alueella OPTG_LTxx määritettiin hampaasta, jos se aikaisemmin oli kohdassa 2.3. ( OPTG_HAMxx) saanut jonkin arvon 2,3,4,5, 6,9 OPTG_LTxx määritettiin hampaasta, jos se aikaisemmin oli kohdassa 2.3. ( OPTG_MAIxx) saanut jonkin arvon 2,6, Furkatioleesiot OPTG_FUxx Furkatioleesiot lausuttiin vain hampaista dd 18-16, 26-28, 38-36, 46-48, jos se aikaisemmin oli kohdassa 2.3. ( OPTG_HAMxx) saanut jonkin arvon 2,6,9. Furkatioleesioita oli tulkittu väärillä hampaille. Esim. hampaat dd18, 17 oli määritetty puuttuviksi (arvo 0 ) ja d16 oli saanut arvo 9 (=ehjä tai paikattu, mutta ei hoidon tarvetta) ja furkatioleesio oli merkitty hampaalle d17. Tässä tapauksessa furkatioleesio korjattiin hampaalle d16, joka oli saanut arvon 9. Näin meneteltiin muissa vastaavissa tapauksissa. Jos alueilla dd 18-16, 26-28, 38-36, oli kaksi hammasta ja kaksi furkaleesiota, joista toinen oli merkitty puuttuvalle hampaalle. Virheellisesti kohdistettu furkatioleesio korjattiin olemassa olevalle hampaalle, josta furkatioleesiota ei ollut määritetty..

8 Jos alueilla dd 18-16, 26-28, 38-36, oli kaksi hammasta ja yksi furkatioleesio, joka oli merkitty puuttuvalle hampaalle, niin furkatioleesion arvoa ei voinut kohdistaa olemassa oleville kahdelle hampaalle ja se korjattiin arvoksi.m Leukanivelet OPTG_NIVEL_DX OPTG_NIVEL_SIN 0 = Ei 1 = Kyllä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt. OPTG_NIVEL_DX: oikea leukanivel arvioitavissa OPTG_NIVEL_SIN: vasen leukanivel arvioitavissa. Tämä on arvioitu kaikista kuvatuista. OPTG_NIVEL_DX1 OPTG_NIVEL_SIN1 0= epänormaali löydös tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt 1= normaali löydös OPTG_NIVEL_DX1: leukanivelen kunto oikeassa leuassa. OPTG_NIVEL_SIN1: leukanivelen kunto vasemmassa leuassa. OPTG_NIVEL_DX2 OPTG_NIVEL_SIN2 0=ei löydöstä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt OPTG_NIVEL_DX2: oikean nivelen arthroosi OPTG_NIVEL_SIN2: vasemman nivelen arthroosi. OPTG_NIVEL_DX3 OPTG_NIVEL_SIN3 0= ei löydöstä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt OPTG_NIVEL_DX3: oikean nivelen arthriitti/sen jälkitila, OPTG_NIVEL_SIN3: vasemman nivelen arthriitti/sen jälkitila. OPTG_NIVEL_DX 4 OPTG_NIVEL_SIN4 0= ei löydöstä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt

9 OPTG_NIVEL_DX 4: oikean nivelen vamman jälkitila/epämuodostuma OPTG_NIVEL_SIN4: vasemman nivelen vamman jälkitila/epämuodostuma. Leukanivellöydökset (OPTG_NIVEL_DX1 OPTG_NIVEL_DX4 / OPTG_NIVEL_SIN3 - OPTG_NIVEL_SIN3) on arvioitu, jos OPTG_NIVEL_DX / OPTG_NIVEL_SIN on saanut arvon 1 (= on arvioitavissa). Leukanivellöydöksiä (OPTG_NIVEL_DEX1 - OPTG_NIVEL_DEX4 / OPTG_NIVEL_SIN1 - OPTG_NIVEL_SIN4 ) koskevat tiedot ovat puuttuvia (arvo. ), jos OPTG_NIVEL_DX / OPTG_NIVEL_SIN on saanut arvon 0 (leukanivel ei ole arvioitavissa ) Poskiontelot OPTG_SINUS_DX OPTG_SINUS_SIN 0 = Ei 1 = Kyllä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt OPTG_SINUS_DX: oikea poskiontelo arvioitavissa OPTG_SINUS_SIN: vasen poskiontelo arvioitavissa. Tämä on arvioitu kaikista kuvatuista. OPTG_SINUS_DX1 OPTG_SINUS_SIN1 0= epänormaali löydös tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt 1= normaali löydös OPTG_SINUS_DX1: oikean poskiontelon muoto. OPTG_SINUS_SIN1: vasemman poskiontelon muoto OPTG_SINUS_DX2 OPTG_SINUS_SIN2 0=ei löydöstä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt OPTG_SINUS_DX2: limakalvoturvotusta oikeassa poskiontelossa OPTG_SINUS_SIN2: limakalvoturvotusta vasemmalla poskiontelossa OPTG_SINUS_DX3 OPTG_SINUS_SIN3 0= ei löydöstä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt OPTG_SINUS_DX3: limakalvokysta oikeassa poskiontelossa

10 OPTG_SINUS_SIN3: limakalvokysta vasemmassa poskiontelossa OPTG_SINUS_DX 4 OPTG_SINUS_SIN4 0= ei löydöstä tai tulkitsija ei ole sitä merkinnyt OPTG_SINUS_DX 4: muu löydös oikeassa poskiontelossa OPTG_SINUS_SIN4: muu löydös vasemmassa poskiontelossa Poskiontelolöydökset (OPTG_SINUS_DX1 OPTG_SINUS_DX4 / OPTG_SINUS_SIN3 - OPTG_SINUS_SIN3) on arvioitu, jos OPTG_SINUS_DX / OPTG_SINUS_SIN on saanut arvon 1 (= on arvioitavissa). Poskiontelolöydöksiä (OPTG_SINUS_DEX1 - OPTG_SINUS_DEX4 / OPTG_SINUS_SIN1 - OPTG_SINUS_SIN4 ) koskevat tiedot ovat puuttuvia (arvo. ), jos OPTG_SINUS_DX / OPTG_SINUS_SIN on saanut arvon 0 (poskiontelo ei ole arvioitavissa ) Osteoporoosi OPTG_OSTEOPOROOT 0= normaali 1= poroottisen näköistä OPTG_OSTEOPOROOT: kuvaa alaleuan luun rakennetta ja arvioitu alaleuasta kaikilta kuvatuilta Huomioiden luokitus OPTG_HUOMAUTUS_LK1 OPTG_HUOMAUTUS_LK2 0 ei huomautusta 1 tulehduskysta 2 kehityskysta 3 tuumoriepäily 4 ylilukuiset hampaat 5 fibro/semento-osseaalisen leesio 6 juurihalkeama 7 sisäinen tai ulkoinen resorptio hampaassa 8 sylkikivi 9 leukamurtuman tai-leikkauksen jälkitila 10 staattinen luukavitetti (Stafnen kysta) 11 vähäpätöinen löydös, ei merkitystä 12 huomautus, jolla ei merkitystä

11 Huomiot olivat alun perin kirjattu avoimeen kahteen eri tekstikenttään, minkä jälkeen huomautukset on luokiteltu. Näitä kuvaavat muuttujat OPTG_HUOMAUTUS_LK1 ja OPTG_HUOMAUTUS_LK2. Arvo 12 : ei liity hampaisiin (esimerkiksi virran voimakkuutta koskevia huomautuksia). OPTG_HUOMAUTUS_LK1_SIJ OPTG_HUOMAUTUS_LK2_SIJ 1 Yläleuka 2 Alaleuka 3 Molemmat 4 Sijainnilla ei merkitystä OPTG_HUOMAUTUS_LK1_SIJ / OPTG_HUOMAUTUS_LK2_SIJ: koskeeko huomautus ylä- ja tai alaleukaa. Jos huomautus (OPTG_HUOMAUTUS_LK1 ja OPTG_HUOMAUTUS_LK2) on saanut arvon 0, niin huomatuksen sijainti (OPTG_HUOMAUTUS_LK1_SIJ / OPTG_HUOMAUTUS_LK2_SIJ) on puuttuva tieto (arvon. ). OPTG_YLILUKUISET_LKM_YLA OPTG_YLILUKUISET_LKM_ALA Ylilukuisten hampaiden lukumäärä (OPTG_YLILUKUISET_LKM_YLA / OPTG_YLILUKUISET_LKM_ALA ) on arvioitu, jos OPTG_HUOMAUTUS_LK1 / OPTG_HUOMAUTUS_LK2 on saanut arvon 4.

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä SUUN TERVEYS

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä SUUN TERVEYS TERVEYS 2000 Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä SUUN TERVEYS T2250 SUUNTERVEYS (muuttujat lihavoituna) Tutkittavan numero 2) Päivämäärä..200 3) Tallentaja: SUUT_ANTIB 5) Antibioottisuojaus:

Lisätiedot

Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan?

Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan? Stick Techin kuitulujitteiset hoitoratkaisut www.sticktech.com Stick, everstick Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan? Kysy miellyttävästä, hampaitasi säästävästä hoitoratkaisusta hammaslääkäriltäsi.

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

WINHIT PARODONTOLOGINEN STATUS. Parodontologisen statuksen ohjekirja

WINHIT PARODONTOLOGINEN STATUS. Parodontologisen statuksen ohjekirja WINHIT PARODONTOLOGINEN STATUS Parodontologisen statuksen ohjekirja 2017 2 / 8 SISÄLLYSLUETTELO 1. TAUSTATIETOA PARODONTOLOGISESTA STATUKSESTA... 3 1.1. PARODONTOLOGISEN JA KARIOLOGISEN STATUKSEN TOIMINTA

Lisätiedot

Nettiveivi Tuote- ja vähennystietojen lataustoiminto. www.tulli.fi. 1. Johdanto. 2. Tuote- ja vähennystietojen lataaminen

Nettiveivi Tuote- ja vähennystietojen lataustoiminto. www.tulli.fi. 1. Johdanto. 2. Tuote- ja vähennystietojen lataaminen Nettiveivi Tuote- ja vähennystietojen lataustoiminto www.tulli.fi versio1.1, 19.11.2014 1. Johdanto Tullin valmisteverotuksen nettipalvelun Nettiveivin käyttöliittymässä on toiminto, jonka avulla Tullin

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

KOIRAN PURENTAVIKA: ALAKULMAHAMPAAT OSUVAT KITALAKEEN MITÄ TEHDÄ?

KOIRAN PURENTAVIKA: ALAKULMAHAMPAAT OSUVAT KITALAKEEN MITÄ TEHDÄ? Kirjoittaja: Helena Kuntsi-Vaattovaara, ELL, Dip AVDC, Dip EVDC Eläinlääkäriasema Anident, Lamminpääntie 43, 02880 Veikkola Puh. 09-2565430, sähköposti anident@kolumbus.fi KOIRAN PURENTAVIKA: ALAKULMAHAMPAAT

Lisätiedot

ALKON MYYMÄLÄN VAIKUTUS YMPÄRISTÖNSÄ PÄIVITTÄISTAVARAMYYNTIIN

ALKON MYYMÄLÄN VAIKUTUS YMPÄRISTÖNSÄ PÄIVITTÄISTAVARAMYYNTIIN ALKON MYYMÄLÄN VAIKUTUS YMPÄRISTÖNSÄ PÄIVITTÄISTAVARAMYYNTIIN 1. Tutkimuksen tavoite: Tutkimuksen tavoitteena on selvittää Alkon myymälöiden vaikutus niiden välittömässä läheisyydessä tai vaikutuspiirissä

Lisätiedot

TEKNINEN TIEDOTE 3/2007. Nissinpuisto 11 A 02780 Espoo Email pssoft@pssoft.fi Puh 050-518 1300 Y-tunnus 0781122-8

TEKNINEN TIEDOTE 3/2007. Nissinpuisto 11 A 02780 Espoo Email pssoft@pssoft.fi Puh 050-518 1300 Y-tunnus 0781122-8 Sivu 1/8 KASÖÖRI.NET 2007 HUOLTOPÄIVITYS BUILD 2761 Yleistä Tämä ohje käsittelee KASÖÖRI.NET 2007 ohjelmaan tehtyä huoltopäivitystä build 2761. Ohjeessa kuvataan päivityksen asennus sekä käydään läpi ohjelmaan

Lisätiedot

JOPE. Tutkimus- ja kehittämiskysymykset olivat:

JOPE. Tutkimus- ja kehittämiskysymykset olivat: Lomake C1 HANKKEEN LOPPURAPORTTI - YHTEENVETO Hankkeen numero 1080107 Työsuojelurahaston valvoja Ilkka Tahvanainen Raportointikausi 1.5-1.12.2009 Arvio hankkeen toteutumisesta Hankkeen nimi lyhyesti JOPE

Lisätiedot

KOKONAISLAADUN VERTAILUTAULUKKO

KOKONAISLAADUN VERTAILUTAULUKKO KOKONAISLAADUN VERTAILUTAULUKKO LAADUN TUNNUSLUKU KOOSTETAAN YKSITTÄISTEN MITTAREIDEN PAINOTETUSTA SUMMASTA 100 90 80 70 80 79 78 75 69 68 67 67 60 50 40 30 20 10 0 Tuusula Studiodent Mehiläinen Järvenpää

Lisätiedot

HEVOSEN HAMMASHOITO 01/01/2015 (Raspaus, floating, rasping, equine dentistry)

HEVOSEN HAMMASHOITO 01/01/2015 (Raspaus, floating, rasping, equine dentistry) HEVOSEN HAMMASHOITO 01/01/2015 (Raspaus, floating, rasping, equine dentistry) Hammashoito aloitetaan 1,5 vuoden iässä Hampaat hoidetaan yleensä 1 2 kertaa vuodessa Suu tutkitaan suun huuhtelemisen jälkeen

Lisätiedot

Ostolaskujen haku Netvisorista

Ostolaskujen haku Netvisorista Ostolaskujen haku Netvisorista Päiväys: 9.4.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 ValueFrameen tehtävät määritykset... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 2 Yleiset ValueFrame-määritykset... 3 Osaprojektien

Lisätiedot

Hammasterveyden täydentävät kysymykset (kliinisen tutkimuksen päivänä)

Hammasterveyden täydentävät kysymykset (kliinisen tutkimuksen päivänä) POHJOIS- SUOMEN KOHORTTI 1966:N HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA Hammasterveyden täydentävät kysymykset (kliinisen tutkimuksen päivänä) KYSELYLOMAKKEEN VASTAUSOHJEET Vastaa rengastamalla sen vaihtoehdon

Lisätiedot

Aivan kuin luonnolliset hampaat

Aivan kuin luonnolliset hampaat Aivan kuin luonnolliset hampaat DENSPLY Implantsilla on pitkät perinteet tutkimus- ja tuotekehitystyössä. Laaja tieteellinen ja kliininen tutkimusohjelmamme todistaa, että ASTRA TECH Implant System -järjestelmän

Lisätiedot

Muutokset WebOodin versiossa 2.7 Virkailijoille näkyvät muutokset

Muutokset WebOodin versiossa 2.7 Virkailijoille näkyvät muutokset Helsingin yliopisto WebOodi 1 Muutokset WebOodin versiossa 2.7 Virkailijoille näkyvät muutokset OpasOodi ja opetustapahtumat... 1 OodiHOPS -muutokset... 2 Koko OodiHOPS -työkalua koskevat muutokset...

Lisätiedot

Opetustapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä tehtävät tarkistukset (hylkäyksen syyt)

Opetustapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä tehtävät tarkistukset (hylkäyksen syyt) Helsingin yliopisto WinOodi 1 Opetustapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä tehtävät tarkistukset (hylkäyksen syyt) Kun opiskelija ilmoittautuu opetustapahtumaan WebOodilla, järjestelmä tarkistaa opiskelijan

Lisätiedot

8.10.2012. Kystat suukirurgian näkökulmasta. Mikä on kysta? cysta (lat.) = rakko, rakkulakasvain. Luennon tavoite

8.10.2012. Kystat suukirurgian näkökulmasta. Mikä on kysta? cysta (lat.) = rakko, rakkulakasvain. Luennon tavoite Mikä on kysta? cysta (lat.) = rakko, rakkulakasvain Kystat suukirurgian näkökulmasta 9.10.2012 H4 Dosentti Irja Ventä Suukirurgian erikoishammaslääkäri Yliopistonlehtori 2 Luennon tavoite Tavallisimmat

Lisätiedot

Opetustapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä tehtävät tarkistukset (hylkäyksen syyt)

Opetustapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä tehtävät tarkistukset (hylkäyksen syyt) Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1 (7) Opetustapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä tehtävät tarkistukset (hylkäyksen syyt) Kun opiskelija ilmoittautuu opetustapahtumaan WebOodissa, järjestelmä tarkistaa

Lisätiedot

USB/Ipod Music Player, liitäntä, pidin

USB/Ipod Music Player, liitäntä, pidin Ohje nro Versio Osa nro 30756189 1.2 30756129 USB/Ipod Music Player, liitäntä, pidin Sivu 1 / 17 Varuste A0000162 IMG-239981 IMG-302043 Sivu 2 / 17 IMG-213320 Sivu 3 / 17 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen

Lisätiedot

TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.1.2015

TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.1.2015 TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.1.2015 YLEISOHJEET 1 Toimenpidepalkkio maksetaan käynnin yhteydessä hammaslääkärin suorittamalta kultakin toimenpideluettelossa sanotulta toimenpiteeltä,

Lisätiedot

TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.4.2000 LUKIEN YLEISOHJEET

TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.4.2000 LUKIEN YLEISOHJEET 1 HAMMASLÄÄKÄRIEN TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN 1.4.2000 LUKIEN YLEISOHJEET 1 Toimenpidepalkkio maksetaan käynnin yhteydessä hammaslääkärin suorittamalta kultakin toimenpideluettelossa sanotulta toimenpiteeltä,

Lisätiedot

Käyttöohje Twain / WIA Software für DIAGNOcam 2170. Aina turvallisella puolella.

Käyttöohje Twain / WIA Software für DIAGNOcam 2170. Aina turvallisella puolella. Käyttöohje Twain / WIA Software für DIAGNOcam 2170 Aina turvallisella puolella. Valmistaja: Kaltenbach & Voigt GmbH Bismarckring 39 D-88400 Biberach www.kavo.com Myynti: KaVo Dental GmbH Bismarckring 39

Lisätiedot

Omakanta ja suun terveydenhuolto

Omakanta ja suun terveydenhuolto Omakanta ja suun terveydenhuolto -tietoa terveydenhuollon henkilöstölle Päivitetty 2018 Potilastiedon arkisto ja Omakannan toimintaperiaatteet Omakannalla ei ole omaa tietovarastoa. Se näyttää Potilastiedon

Lisätiedot

INTRAKAPSULAARIMURTUMAT HOIDETAAN AINA KONSERVATIIVISESTI SUBKONDYLAARIMURTUMAT HOIDETAAN KUTEN ANGULUSMURTUMAT

INTRAKAPSULAARIMURTUMAT HOIDETAAN AINA KONSERVATIIVISESTI SUBKONDYLAARIMURTUMAT HOIDETAAN KUTEN ANGULUSMURTUMAT Nivelmurtuma NIVELEN PÄÄ, CAPUT, INTRAKAPSULAARIMURTUMA NIVELEN KAULA, COLLUM, COLLUMMURTUMA NIVELEN TYVI, SUBKONDYLAARIMURTUMA INTRAKAPSULAARIMURTUMAT HOIDETAAN AINA KONSERVATIIVISESTI SUBKONDYLAARIMURTUMAT

Lisätiedot

Terveyskeskusten hammaslääkärien toimenpideluettelon soveltamisohjeet YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5

Terveyskeskusten hammaslääkärien toimenpideluettelon soveltamisohjeet YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5 Terveyskeskusten hammaslääkärien toimenpideluettelon soveltamisohjeet YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5 KT YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5 1 (5) TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELON SOVELTAMISOHJEET

Lisätiedot

Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopisto Matematiikan valintakoe 11.6.2012 klo 10 13 Ratkaisut ja pisteytysohjeet

Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopisto Matematiikan valintakoe 11.6.2012 klo 10 13 Ratkaisut ja pisteytysohjeet Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopisto Matematiikan valintakoe 11.6.01 klo 10 13 t ja pisteytysohjeet 1. Ratkaise seuraavat yhtälöt ja epäyhtälöt. (a) 3 x 3 3 x 1 4, (b)

Lisätiedot

AutoFutur/KoneFutur lisäohje

AutoFutur/KoneFutur lisäohje Örumin 6-numeroisten tuoteryhmien käyttöönotto Yleistä Örumilla on tähän mennessä ollut käytössään 3-numeroiset alennusryhmät ja 6-numeroiset seurantaryhmät. Useimmille käyttäjille on riittänyt että ohjelmaan

Lisätiedot

ABHELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

ABHELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Tilastollinen testaus Tilastollinen testaus Tilastollisessa testauksessa tutkitaan tutkimuskohteita koskevien oletusten tai väitteiden paikkansapitävyyttä havaintojen avulla. Testattavat oletukset tai

Lisätiedot

Lasten panoraamatutkimukset miten pienille?

Lasten panoraamatutkimukset miten pienille? Lasten panoraamatutkimukset miten pienille? HLT, EHL (hampaiston oikomishoito), dos., Janna Waltimo-Sirén, Hammaslääketieteen laitos, Helsingin yliopisto Leukojen panoraamatomografiatutkimus (PTG) antaa

Lisätiedot

Merkitse kertolasku 3 3 3 3 potenssin avulla ja laske sen arvo.

Merkitse kertolasku 3 3 3 3 potenssin avulla ja laske sen arvo. 13 Luvun potenssi Kertolasku, jonka kaikki tekijät ovat samoja, voidaan merkitä lyhyemmin potenssin avulla. Potenssimerkinnässä eksponentti ilmaisee, kuinka monta kertaa kantaluku esiintyy tulossa. Potenssin

Lisätiedot

Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopisto Matematiikan valintakoe klo 10 13

Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopisto Matematiikan valintakoe klo 10 13 Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopisto Matematiikan valintakoe 11.6.2012 klo 10 13 1. Ratkaise seuraavat yhtälöt ja epäyhtälöt. (a) 3 2 x 2 3 2 3 x 1 4, (b) (x + 1)(x 2)

Lisätiedot

HIRVI IKÄMÄÄRITYS Alces alces

HIRVI IKÄMÄÄRITYS Alces alces HIRVI IKÄMÄÄRITYS Alces alces Veli Lappalainen Nykykäytännön mukaan trofeearvostelussa hirvieläinten trofeista määritetään myös eläimen ikä. Näyttelyyn ja arvosteltavaksi tuotavan trofeen mukana tulee

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA HALO R400 LASER ETÄISYYS MITTARILLE

KÄYTTÖOHJEKIRJA HALO R400 LASER ETÄISYYS MITTARILLE KÄYTTÖOHJEKIRJA HALO R400 LASER ETÄISYYS MITTARILLE MYYNTIPAKETIN SISÄLTÖ ALKUTOIMENPITEET 1) Liuta/ työnnä auki patterikotelon kansi laitteen takaosasta ja aseta patteri paikkoilleen. Patterin tyyppi

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 17.8.2010

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 17.8.2010 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 247 OIKAISUVAATIMUS VAHINGONKORVAUSPÄÄTÖKSESTÄ Terke 2010-884 Esityslistan asia TJA/29 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä mainitun henkilön

Lisätiedot

TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.5.2011 LUKIEN

TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.5.2011 LUKIEN TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.5.2011 LUKIEN YLEISOHJEET 1 Toimenpidepalkkio maksetaan käynnin yhteydessä hammaslääkärin suorittamalta kultakin toimenpideluettelossa sanotulta toimenpiteeltä,

Lisätiedot

Palvelusetelihammaslääkärin toimenpidehinnasto 1.7.2012 Oral hammaslääkärit

Palvelusetelihammaslääkärin toimenpidehinnasto 1.7.2012 Oral hammaslääkärit Palvelusetelihammaslääkärin toimenpidehinnasto 1.7.2012 Oral hammaslääkärit 2 (12) Luku S Suun ja hampaiston avohoidon toimenpiteet Tähän sisältyy tavallisesti avohoidossa tehtävät suun ja hampaiston hoitotoimenpiteet.

Lisätiedot

HINNASTO 2013 ja 2014

HINNASTO 2013 ja 2014 HINNASTO 2013 ja 2014 Tutkimukset KELA-koodi 2013 2014 Suun suppea tutkimus SAA01 35,00 Suun perustutkimus SAA02 60,00 62,00 Suun laaja tutkimus SAA03 97,00 100,00 Suun erityistutkimus SAA04 138,00 142,00

Lisätiedot

Hammasimplanteilla. Esite potilaille

Hammasimplanteilla. Esite potilaille Hammasimplanteilla TURVALLISESTI ESTEETTINEN LOPPUTULOS Esite potilaille Hyvä lukija Hampaiden implanttihoito tehdään noudattaen luonnon esimerkkiä. Omien hampaidesi toiminta palautuu täydellisesti samalla

Lisätiedot

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT...

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... Sivu 1/7 Sisällysluettelo Päästäksesi haluamaasi kohtaan napauta otsikkoa hiirellä. ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 2 ILMOITTAUTUMINEN-NÄKYMÄ... 2 YHTEISTYÖMAAT-NÄKYMÄ...

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

METSÄKAURIS IKÄMÄÄRITYS Capreolus capreolus

METSÄKAURIS IKÄMÄÄRITYS Capreolus capreolus METSÄKAURIS IKÄMÄÄRITYS Capreolus capreolus Veli Lappalainen < turpa HAMPAIDEN KEHITYS vasan alaleuan hampaat (alle 7 kk.) pm1, pm2 ja pm3 ovat maitohampaita viimeinen takahammas M3 ei ole vielä puhjennut

Lisätiedot

LAINAUSJÄRJESTELMÄ. Kyllä. Vihermetsän lukion kirjastossa on samankaltainen, mutta monimutkaisempi lainausjärjestelmä:

LAINAUSJÄRJESTELMÄ. Kyllä. Vihermetsän lukion kirjastossa on samankaltainen, mutta monimutkaisempi lainausjärjestelmä: LAINAUSJÄRJESTELMÄ Holopaisten lukion kirjastossa on yksinkertainen kirjojen lainausjärjestelmä: henkilökunnalle laina-aika on 28 päivää, ja opiskelijoille laina-aika on 7 Alla on tätä yksinkertaista järjestelmää

Lisätiedot

AvoHILMO 1(17) Tekninen rakennekuvaus 2.1

AvoHILMO 1(17) Tekninen rakennekuvaus 2.1 AvoHILMO 1(17) Sisältö Sisältö... 1 Tavoitteet... 1 Muutokset edelliseen ohjeeseen... 2 Periaatteet... 2 Rakenne... 3 Yksilötapahtuma... 3 Yhteisötapahtuma... 4 Rakenne-esimerkki... 4 Kentät... 6 Kenttien

Lisätiedot

VALKOHÄNTÄPEURA IKÄMÄÄRITYS Odocoileus virgianus

VALKOHÄNTÄPEURA IKÄMÄÄRITYS Odocoileus virgianus VALKOHÄNTÄPEURA IKÄMÄÄRITYS Odocoileus virgianus Veli Lappalainen HAMPAIDEN KEHITYS vasan alaleuan hampaat (alle6 kk.) pm1, pm2 ja pm3 ovat maitohampaita viimeiset takahampaat M2 ja M3 evät ole vielä puhjenneet

Lisätiedot

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 18.11.2008 PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 Työntekijän kielivalinta Työntekijän sekä työ- ja tekijänoikeuskorvauksen saajan tietoihin on lisätty kielitieto. Palkkalaskelma ja korvauksensaajan

Lisätiedot

Etupaneeli. ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE. Näytöllä lukee ON LINE => tulostin on valmis

Etupaneeli. ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE. Näytöllä lukee ON LINE => tulostin on valmis Toshiba B-SA4T opas Etupaneeli ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE FEED:llä saa yhden tyhjän tarran tai viimeksi tulostuneen tarran uudelleen (asetettava huoltomenusta) Kuva muovikuorisen

Lisätiedot

Koko maan ilveskanta-arvion taustasta ja erityisesti Etelä-Hämeen arviosta. Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin

Koko maan ilveskanta-arvion taustasta ja erityisesti Etelä-Hämeen arviosta. Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin Koko maan ilveskanta-arvion taustasta ja erityisesti Etelä-Hämeen arviosta Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin Erillislaskentojen pentuetulos talvi 2012/2013 Ensimmäinen tieto lehdistössä Pentueet

Lisätiedot

Pikaopas: Miten hyväksyn opiskelijan ehopsin?

Pikaopas: Miten hyväksyn opiskelijan ehopsin? HUOM! Hyväksy opiskelijan ehops vasta, kun olet käynyt kaikki seuraavat kohdat läpi. 1. Kirjaudu SoleOPSiin 2. Valitse joko HOPS:ien selaus tai HOPS toinnot. 3. Jos opiskelijan ehops on hyväksytty, ota

Lisätiedot

Päänsärky, purenta ja TMD. 26.5.2016 Taru Kukkula Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Porin perusturva, Suun terveydenhuolto

Päänsärky, purenta ja TMD. 26.5.2016 Taru Kukkula Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Porin perusturva, Suun terveydenhuolto Päänsärky, purenta ja TMD 26.5.2016 Taru Kukkula Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Porin perusturva, Suun terveydenhuolto Etiologia Epäselvä, monitekijäinen Useita etiologialtaan ja patologialtaan erilaisia

Lisätiedot

TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.5.2011 LUKIEN

TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.5.2011 LUKIEN TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELO 1.5.2011 LUKIEN YLEISOHJEET 1 Toimenpidepalkkio maksetaan käynnin yhteydessä hammaslääkärin suorittamalta kultakin toimenpideluettelossa sanotulta toimenpiteeltä,

Lisätiedot

Liite 2 1(20) Tarkastukset Tekla NIS Offline Inspection ohjelmistolla. Käyttöohje asentajille

Liite 2 1(20) Tarkastukset Tekla NIS Offline Inspection ohjelmistolla. Käyttöohje asentajille Liite 2 1(20) Tarkastukset Tekla NIS Offline Inspection ohjelmistolla Käyttöohje asentajille Kemin Energia/ Arto Tikkanen 22.2.2013 Liite 2 2(20) Sisältö 1. Tarkastusohjelmisto... 3 2. Puuttuvan tarkastuskohteen

Lisätiedot

Tuomarit. 1 Järjestelmään kirjautuminen

Tuomarit. 1 Järjestelmään kirjautuminen Tuomarit Taso järjestelmässä hoidetaan Suomen Palloliiton valtakunnallisten sarjojen, sekä järjestelmän käyttöönottaneiden piirien erotuomariasettelut ja tulospalvelu (mm. sähköiset pöytäkirjat). 1 Järjestelmään

Lisätiedot

KITT-tilannekatsaus. Asiantuntijaseminaari Markku Laitinen, Kansalliskirjasto

KITT-tilannekatsaus. Asiantuntijaseminaari Markku Laitinen, Kansalliskirjasto KITT-tilannekatsaus Asiantuntijaseminaari 29.4.2014 Markku Laitinen, Kansalliskirjasto markku.laitinen@helsinki.fi http://www.helsinki.fi/~malaitin/ KITT2 kadonneen tiedon metsästys Kirjastoilta alkoi

Lisätiedot

Väinölänrannan asemakaavan näkymäanalyysi

Väinölänrannan asemakaavan näkymäanalyysi Väinölänrannan asemakaavan näkymäanalyysi Jyväskylän kaupunki Maankäyttö Eetu Lappalainen 21.10.2015 1 Lähtötilanne Näkymäanalyysin tarkoituksena oli tutkia, kuinka paljon olemassa olevien rakennusten

Lisätiedot

Hammaslaboratorio Precident Oy. Hyvä Hammas Oy Hinta euro Hinta euro Hinta euro Hinta euro. Dentec Oy. Tarjoajat: Tilausarvio vuodessa

Hammaslaboratorio Precident Oy. Hyvä Hammas Oy Hinta euro Hinta euro Hinta euro Hinta euro. Dentec Oy. Tarjoajat: Tilausarvio vuodessa HAMMASLABORATORIOPALVELUT H023-12-1 HEL 2011-009227 OSIO 1. TAVANOMAINEN PROTETIIKKA JA PURENTAFYSIOLOGIA Hinnnan painoarvo 80 % Laadun painoarvo 20% = valittu toimittaja Tarjoajat: Tilausarvio vuodessa

Lisätiedot

Opus Dental. -julkaisutiedot. Versio 7.1.325

Opus Dental. -julkaisutiedot. Versio 7.1.325 Opus Dental -julkaisutiedot Versio 7.1.325 Versio 7.1.325 (version 7.1.311 jälkeen) Uudet ominaisuudet Tutkimus- tai hoitomääräys SV3 Tutkimus- tai hoitomääräys (SV3) lomake voidaan tulostaa joko Hoito-ikkunan

Lisätiedot

135 & 145 sarja. Väärennetyn rahan tunnistin. Manuaalinen

135 & 145 sarja. Väärennetyn rahan tunnistin. Manuaalinen 135 & 145 sarja Väärennetyn rahan tunnistin Manuaalinen Käyttöohje Safescan 135i, 135ix & 145ix Väärennetyn rahan tunnistin Onnittelut Safescan 135i, 135ix tai 145ix väärennetyn rahan tunnistimen hankinnan

Lisätiedot

58131 Tietorakenteet ja algoritmit (kevät 2016) Ensimmäinen välikoe, malliratkaisut

58131 Tietorakenteet ja algoritmit (kevät 2016) Ensimmäinen välikoe, malliratkaisut 58131 Tietorakenteet ja algoritmit (kevät 2016) Ensimmäinen välikoe, malliratkaisut 1. Palautetaan vielä mieleen O-notaation määritelmä. Olkoon f ja g funktioita luonnollisilta luvuilta positiivisille

Lisätiedot

Tutustu Daisy-soittimeen!

Tutustu Daisy-soittimeen! Tutustu Daisy-soittimeen! Daisy-julkaisut Äänikirjat, -lehdet, oppaat, tiedotteet Äänen lisäksi kuvia, piirroksia, taulukoita Tiedostot MP3-muotoisia Jakelu CD-levyillä tai verkon kautta Daisy-julkaisuja

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0344/312. Tarkistus. Charles Goerens ALDE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0344/312. Tarkistus. Charles Goerens ALDE-ryhmän puolesta 7.12.2016 A8-0344/312 Tarkistus 312 Charles Goerens ALDE-ryhmän puolesta Mietintö Richard Corbett Euroopan parlamentin työjärjestyksen yleinen tarkistaminen 2016/2114(REG) A8-0344/2016 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Hyytymishäiriöiden osaamiskeskus Hematologia Sisätaudit PL 372, 00029 HUS

Hyytymishäiriöiden osaamiskeskus Hematologia Sisätaudit PL 372, 00029 HUS Hyytymishäiriöiden osaamiskeskus Hematologia Sisätaudit PL 372, 00029 HUS VUOTO-OIREKYSELY Päivämäärä: Potilaan nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin koti: Puhelin työ: Matkapuhelin: Sähköposti: Vuototaudin

Lisätiedot

EHT-tuen valvonta Minna Venäläinen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, maaseutu ja energia 12.4.2012 1

EHT-tuen valvonta Minna Venäläinen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, maaseutu ja energia 12.4.2012 1 EHT-tuen valvonta 1 Mitä valvonnassa tapahtuu? Navetassa, eläinmäärän tarkastaminen Kaikkien nautojen korvamerkit katsotaan -> jos merkittömiä, laajennetaan valvonta täydentävien ehtojen merkinnän ja rekisteröinnin

Lisätiedot

Hammasimplantin avulla voit jälleen nauttia elämästä...

Hammasimplantin avulla voit jälleen nauttia elämästä... Hammasimplantin avulla voit jälleen nauttia elämästä... Lisätietoja BIOMET 3i -hammasimplanttiratkaisuista Saat lisätietoja hammasimplanteista lukemalla koodin älypuhelimellasi. Suuren rahoitusalan yrityksen

Lisätiedot

Leena Pulkkanen, Heidi Lirkki, Tomas Högman, Outi Käppi, Juho Heikkilä

Leena Pulkkanen, Heidi Lirkki, Tomas Högman, Outi Käppi, Juho Heikkilä TEHTÄVÄ 6. Leena Pulkkanen, Heidi Lirkki, Tomas Högman, Outi Käppi, Juho Heikkilä Reg dd. 13, 21 on asetettu fikstuurat, joiden annetaan luutua useita kuukausia. Kun fikstuurat ovat kiinnittyneet lujasti

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

Näppäimistö CT 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. CT1000v.5

Näppäimistö CT 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. CT1000v.5 Näppäimistö CT 1000 Käyttäjäopas CT1000v.5 Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi Sivu 2 CT 1000 Rajoitukset Kaikki oikeudet tähän ohjekirjaan ovat Global Safety & Security

Lisätiedot

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelun vuosi 2014 29.7.2014 Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelimen vuosisuunnitelma 2014 Maaliskuu: Duodecim- FinMeSH THL- Suun terveydenhuollon tietosisältö

Lisätiedot

Yleishammaslääkäreiden hinnasto 2017

Yleishammaslääkäreiden hinnasto 2017 Yleishammaslääkäreiden hinnasto 2017 Nimike Koodi Hinta Kelakorvaus Potilaan osuus Tutkimukset Suun tutkimus, suppea SAA01 40 9,5 30,5 Suun perustutkimus SAA02 65 15,5 49,5 Suun laaja tutkimus SAA02(L)

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Käyttö- ja huolto-ohjeet Käyttö- ja huolto-ohjeet 2 Arvoisa OPTISLEEPIN käyttäjä, Hyvä OPTISLEEP-tuotteen käyttäjä, tiedät tunteen, kun väsymys ja uupumus määräävät päivän kulun. Lääkärin diagnoosi kuuluu: kärsit kuorsauksesta

Lisätiedot

Seurantajärjestelmä ja vuosiraportointi Poimintoja raportoijalle, TETS. 22.1.2013 Saara Elväs

Seurantajärjestelmä ja vuosiraportointi Poimintoja raportoijalle, TETS. 22.1.2013 Saara Elväs Seurantajärjestelmä ja vuosiraportointi Poimintoja raportoijalle, Saara Elväs Vuosiraportointi 2012 Kaikki tiedot tulee raportoida seurantajärjestelmään maaliskuun loppuun 2013 mennessä Tiedot tarkastetaan,

Lisätiedot

Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä

Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä Tutkielman arvostelussa on käytössä viisiportainen asteikko (1-5): o Ykkönen (1) merkitsee, että työ on hyväksyttävissä, mutta siinä on huomattavia puutteita.

Lisätiedot

Terveyskyselyn yhteenveto 3.10.2013

Terveyskyselyn yhteenveto 3.10.2013 Stina Högnabba.. Suomen Schipperkekerho Terveyskyselyn yhteenveto.. Ylstä kyselystä Suomen schipperkekerhon jalostustoimikunta päätti keväällä tehdä kyselyn schipperken ylsestä terveydentilasta. Lisäksi

Lisätiedot

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO SM-EC79 HAKEMISTO Tarkistuslaitteen käyttö Ongelman sijainnin määritys tarkistuslaitteella 136 Ongelma etuvaihtajassa tai takavaihtajassa 137 Ongelma SM-EW79A + ST-7970:n toiminnassa 139 SM-EW79A tarkistus

Lisätiedot

PAINOVOIMAMITTAUKSET JA KALLIONPINNAN SYVYYSTULKINNAT

PAINOVOIMAMITTAUKSET JA KALLIONPINNAN SYVYYSTULKINNAT 1 (24) PAINOVOIMAMITTAUKSET JA KALLIONPINNAN SYVYYSTULKINNAT Tuire Valjus Menetelmän perusteista Painovoimamittausten avulla voidaan tutkia tiheydeltään ympäristöstä poikkeavien muodostumien paksuutta

Lisätiedot

Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki

Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki Niina Nivala-Huhtaniska Suuhygienisti Länsi-Pohjan shp ky/hammas- ja suusairauksien poliklinikka niina.nivala-huhtaniska@lpshp.fi Tietoa on mutta ei tekoja?

Lisätiedot

Osoitetiedot kuntoon!

Osoitetiedot kuntoon! Osoitetiedot kuntoon! Ajankohtaista osoitteiden laadunparannustyöstä Mikko Väisänen 1 Tavoitteena valtakunnallinen osoitetietovaranto Jossa osoitetieto on ajantasaisena osoitteiden kirjoitusasu on moitteeton

Lisätiedot

Opus Dental -julkaisutiedot. Versio 7.1.297

Opus Dental -julkaisutiedot. Versio 7.1.297 Opus Dental -julkaisutiedot Versio 7.1.297 Versio 7.1.297 (version 7.1.290 jälkeen) Korjaukset / muutokset Hammasnumeropäivitys potilaan vaihtuessa Maitohammasnumerot eivät jää enää näkyviin graafiseen

Lisätiedot

411 Kiireellistä ensiapua tarvitsevan potilaan hoitokäynti

411 Kiireellistä ensiapua tarvitsevan potilaan hoitokäynti 1 HAMMASLÄÄKÄRIEN - JA SV-KOODIEN TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELOSSA MÄÄRÄTTYJEN JA SAIRAUSVAKUUTUKSEN PALAUTUSTAKSASSA MÄÄRÄTTYJEN TOIMENPITEIDEN 1.9.2001 LUKIEN Tutkimukset 201 Tutkimus,

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

JÄTTIhampaan. ar voitus

JÄTTIhampaan. ar voitus JÄTTIhampaan ar voitus Fossiili on sellaisen olion tai kasvin jäänne, joka on elänyt maapallolla monia, monia vuosia sitten. Ihmiset ovat löytäneet fossiileja tuhansien vuosien aikana kivistä ja kallioista

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJANTARKASTAJAN SELVITYS LIITTYEN SUOMEN SCHIPPERKEKERHO RY:N SYYSKOKOUKSEEN 11.11.2006

PÖYTÄKIRJANTARKASTAJAN SELVITYS LIITTYEN SUOMEN SCHIPPERKEKERHO RY:N SYYSKOKOUKSEEN 11.11.2006 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJAN SELVITYS LIITTYEN SUOMEN SCHIPPERKEKERHO RY:N SYYSKOKOUKSEEN 11.11.2006 Kuten jo 8.12.2006 Suomen Schipperkekerho ry:n hallitukselle sekä yhdistyksen syyskokouksen 11.11.2006 puheenjohtajalle

Lisätiedot

infektiivisen parodontaalihoidon toteutuksessa UÄ-laitteet anti-infektiivisen 27.10.2005 Seinäjoki 1

infektiivisen parodontaalihoidon toteutuksessa UÄ-laitteet anti-infektiivisen 27.10.2005 Seinäjoki 1 UÄ-laitteet anti-infektiivisen infektiivisen parodontaalihoidon toteutuksessa 27.10.2005 Seinäjoki 1 Yleistä Perustuu korkeataajuiseen tärinään, ei mekaanisen voiman käyttöön laitteesta riippuen kärjen

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista)

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2013 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Hammastapaturma on yleensä yllättävä.

Hammastapaturma on yleensä yllättävä. Näin hoidan SÁRA KARJALAINEN JA TERO SOUKKA Hammasvammojen ensiapu kuuluu kiireellisen hoidon piiriin. Kaikki tapaturmat tulee tutkia järjestelmällisesti, potilaille pitää antaa ensiapu ja kotihoito-ohjeet

Lisätiedot

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Tärkeää tietoa käyttäjälle Mikä on DaisyTrio-kirja? DaisyTrio-kirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna, koko tekstin sekä kuvia.

Lisätiedot

LÄHTÖTILANNE YLEISTÄ KÄYRÄT

LÄHTÖTILANNE YLEISTÄ KÄYRÄT Karl-Magnus Spiik Ky ET/valinta / sivu 1 LÄHTÖTILANNE Tulosyksikön johtaja vaihtui. Yrityksen johdon tavoitteena oli saada lisää tietoa uuden johtajan valitsemista varten; hakijat (3) olivat talon sisältä.

Lisätiedot

ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI. Mikko Kylliäinen

ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI. Mikko Kylliäinen ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI Mikko Kylliäinen Insinööritoimisto Heikki Helimäki Oy Dagmarinkatu 8 B 18, 00100 Helsinki kylliainen@kotiposti.net 1 JOHDANTO Suomen rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

SVINGIN KIINNITYSKOHDAT

SVINGIN KIINNITYSKOHDAT Antti Mäihäniemi opettaa kesäisin Master Golfissa ja talvisin Golfin Vermon House Prona. Hän on tutkinut golfsvingiä omatoimisesti yli kymmenen vuoden ajan. Hän on oppinut, että vain kyseenalaistamalla

Lisätiedot

Anja Ahola (EK), Kari Nissinen, Jaana Lustig 23.3.2006 1( 5)

Anja Ahola (EK), Kari Nissinen, Jaana Lustig 23.3.2006 1( 5) Anja Ahola (EK), Kari Nissinen, Jaana Lustig 23.3.2006 1( 5) TIETOJEN SIIRTO ESIJÄRJESTELMISTÄ COMMUNITYYN SISÄLTÖ 1 Yleistä 2 Tiedoston rakenne 2.1 Yhteenvetotietue 2.2 Laskun otsikkotietue 2.3 Laskutustapahtuman

Lisätiedot

WinhaWilho 8.9. Käyttöohje. Opiskelijapalvelukeskus / ja. X:\Yhteiset\OPHJ-ohjeet\Wilho\PHKK\Salpaus\Wilho_huoltajanohje_Winha89_190815.

WinhaWilho 8.9. Käyttöohje. Opiskelijapalvelukeskus / ja. X:\Yhteiset\OPHJ-ohjeet\Wilho\PHKK\Salpaus\Wilho_huoltajanohje_Winha89_190815. 2 (17) Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Kirjautuminen WinhaWilho -huoltajaliittymään... 4 2.1. Kirjautuminen... 4 2.2. Jos kirjautuminen ei onnistu... 4 3. Etusivu... 5 4. Henkilötiedot -linkki... 6

Lisätiedot

Tilastollinen testaus. Vilkkumaa / Kuusinen 1

Tilastollinen testaus. Vilkkumaa / Kuusinen 1 Tilastollinen testaus Vilkkumaa / Kuusinen 1 Motivointi Viime luennolla: havainnot generoineen jakauman muoto on usein tunnettu, mutta parametrit tulee estimoida Joskus parametreista on perusteltua esittää

Lisätiedot

Suomen Villakoirakerho r.y. Terveyskysely 2013

Suomen Villakoirakerho r.y. Terveyskysely 2013 Suomen Villakoirakerho r.y. Terveyskysely 2013 Finnish Poodle Club 2014 1 Terveyskysely 2013 Yhteensä 726 koiraa ilmoitettiin kyselyyn, vastausmäärä oli ennätys. Vain 6 koiraa jouduttiin jättämään analysoinnin

Lisätiedot

Juurenpään resektio. Resectio apicis radicis dentis. Juurenpään resektion indikaatiot (11kpl) Luennon tavoite. Juurenpään resektion indikaatiot

Juurenpään resektio. Resectio apicis radicis dentis. Juurenpään resektion indikaatiot (11kpl) Luennon tavoite. Juurenpään resektion indikaatiot Resectio apicis radicis dentis Juurenpään resektio 1.10.2012 H4 Dosentti Irja Ventä Suukirurgian erikoishammaslääkäri Yliopistonlehtori Resectio (lat.) = pois leikkaaminen, osapoisto Synonyymejä: Juurenpään

Lisätiedot

Toimintakyvyn arviointi ICF-viitekehyksessä VAT:n (valmennuksen arvioinnin tukijärjestelmä)

Toimintakyvyn arviointi ICF-viitekehyksessä VAT:n (valmennuksen arvioinnin tukijärjestelmä) Toimintakyvyn arviointi ICF-viitekehyksessä VAT:n (valmennuksen arvioinnin tukijärjestelmä) avulla ICF WHO:n tekemä toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus (ICF) julkistettiin

Lisätiedot

Hammaslääkäri Mikko Nyman, Oral Hammaslääkärit Oyj

Hammaslääkäri Mikko Nyman, Oral Hammaslääkärit Oyj Hammaslääkäri Mikko Nyman, Oral Hammaslääkärit Oyj Hammaslääkäri Esko Liukkonen Ogelin Hammaslääkärit Oy Hammaslääkäri Heikki Pilvinen Hammaslääkäri Kimmo Kaihovaara Hammaslääkäri Mailiis Liige Hammaslääkäri

Lisätiedot

Hinnasto. Normaali Alennus Alennus SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00

Hinnasto. Normaali Alennus Alennus SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00 SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SA Tutkimukset SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00 SAA02 Suun perustutkimus 63,00 47,00 50,00 SB Täydentävät tutkimukset SBB10 Hampaiston jäljennökset ja kipsimallit

Lisätiedot

HAMMAS- JA PURENTAPERÄISET KIVUT 26.5.2016 PROTETIIKAN JA PURENTAFYSIOLOGIAN EHL SHEILA NIEMI

HAMMAS- JA PURENTAPERÄISET KIVUT 26.5.2016 PROTETIIKAN JA PURENTAFYSIOLOGIAN EHL SHEILA NIEMI HAMMAS- JA PURENTAPERÄISET KIVUT 26.5.2016 PROTETIIKAN JA PURENTAFYSIOLOGIAN EHL SHEILA NIEMI TMD Purentaelimistön toimintahäiriöt (temporomandibular disorders, TMD) on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten,

Lisätiedot