SÄHKÖVERKON MERKINNÄT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SÄHKÖVERKON MERKINNÄT"

Transkriptio

1 Asiakirjavastaava Hyväksyjä Voimassa Tunniste ja alkaen versio Pauliina Salovaara Jouni Pylvänäinen _9 Muutoshistoria: Versio Pvm Mitä muuttunut? Rev. 8 Rev Elenian ja tiimien nimet päivitetty / Henri Kokkonen Päivitetty asiakirjavastaava ja revisio / Pauliina Salovaara SÄHKÖVERKON MERKINNÄT 1. Tarkoitus Soveltamisala Vastuut Turvaluokitus Yleistä merkinnöistä Merkintämateriaalit Merkintöjen tekeminen Varoitusnauhat Muuntamot Puistomuuntamoiden ja niiden erottimien merkinnät Kiinteistömuuntamoiden ja niiden erottimien merkinnät Pylväsmuuntamoiden ja niiden erottimien merkinnät Kytkinlaitteet Verkon erottimet ja erotinasemat Verkkokatkaisijat Kaapelimerkinnät Kytkinlaitteilla ja muuntamoilla PJ-keskuksilla Keskijännitekaapelinousut Kaapit, keskukset, kotelot ja sulakkeet PJ-keskukset KJ- jako- ja haaroituskaapit Ilmajohtojen risteämien merkinnät Vesistöristeämien merkinnät LIITE 1. SÄHKÖVERKON MERKINNÄT, KUVALIITEOSA _9_SÄHKÖVERKON_MERKINNÄT

2 Tarkoitus Tämä asiakirja on ohje Elenia Oy:n sähköverkon merkinnöistä. 2. Soveltamisala Tätä ohjetta sovelletaan Elenia Oy:n prosessikuvausten mukaisessa toiminnassa. 3. Vastuut Tästä asiakirjasta vastaa verkonhallinta / strateginen verkon kehitys / kunnossapidon suunnittelija. 4. Turvaluokitus Tämä asiakirja on turvaluokitukseltaan julkinen. 5. Yleistä merkinnöistä Jakeluverkon komponentit merkitään maastoon ohjeen Tekla NIS tietosisältöohjeet mukaisesti. Lisäksi käytetään soveltuvilta osin verkostosuositusta YJ8:09 Sähkönjakeluverkon merkinnät. Kaikki vanhat ulkoiset tunnukset vaihdetaan uusiin verkostotarkastusten yhteydessä. KJ ja PJ-keskusten sisäiset lähtö- ja kaapelimerkinnät vaihdetaan uusiin verkostotöiden yhteydessä. 5.1 Merkintämateriaalit Merkintämaeriaalien tulee olla standardien, verkosto ja muiden suositusten sekä yleisten hyvien käytäntöjen mukaisia. Merkinnän tulee kestää kulutusta ja ympäristön olosuhteita (esim UV-valo ja lämpötilan vaihtelu) vähintään 10 vuotta ilman merkittävää vaikutusta kiinnipysyvyydessä tai tekstin luettavuudessa. Merkinnän tekstin tulee olla musta, fontin ja sen koon helposti luettavia. Merkinnän pohjavärin tulee olla valkoinen, oranssi tai muu verkonhaltijan hyväksymä. Merkintöjen teossa tärkeintä on komponenttien yksilöinti siten, että erehtymisen vaaraa ja turvallisuusriskiä ei ole.

3 Merkintöjen tekeminen Merkintöjen asentaminen tulee tehdä hyviä asennustapoja noudattaen (tarrojen pohjat puhdistettu ennen asennusta, kilvet ja merkinnät asiallisesti kiinnitetty). - Asennetaan vaakasuoraan - Varmistetaan kiinnipysyvyys tarvittaessa, esimerkiksi alustalla pylväskiinnityksessä - Merkintöjen kiinnitysvälineiden tulee olla korroosiota kestäviä - Merkintöjen tulee näkyä oletettavasta kulkusuunnasta käsin - PJ-/KJ-pääkaavioita ylläpidetään ainoastaan kiinteistömuuntamoilla - Jos laitteistossa useiden omistajien laitteita, on haltijatunnuksien oltava selkeitä 5.3 Varoitusnauhat Varoitusnauhat merkitään osoittamaan työskentelyetäisyyksiä ja tarvittaessa kiipeämisen rajoittamista niille kuuluville paikoille standardien ja suositusten mukaisesti. Yhden varoitusnauhan leveys on: - Lentovaroitusmerkinnöissä 100 mm - Yhteiskäyttö- ja lahovaroitusnauhoissa 25 mm - Muut varoitusnauhat 50 mm 6. Muuntamot 6.1 Puistomuuntamoiden ja niiden erottimien merkinnät - Kulkusuunnan päätyoven yläpuolelle: - Muuntamon nimi - Tunnusnumero - Pohjavesialueilla pohjavesialue-varoituskyltti (liite 1, kuva 9) - Jokaiselle ulkoseinälle hengenvaara-kyltti - Vanhat merkinnät poistetaan tai peitetään uusilla merkinnöillä. PUISTOMUUNTAMOIDEN EROTTIMET JA KATKAISIJAT: Erottimien ja katkaisijan merkinnät tehdään laitteiden viereen mahdollisuuksien mukaan kiinteään osaan asennettuina. Yksilöivät tunnukset tulee sijaita välittömästi erottimen vieressä. Asennonosoitus merkitään ohjainlaitteisiin. Kytkinlaitteelle on erikseen merkittävä muuntamotunnus, mikäli tunnus ei ole muuten nähtävissä.

4 Muuntajaerotin tai katkaisija - nimeksi MUUNTAJA - erottimen numeroksi erottimen yksilöivä tunnus (M1-M9) - katkaisijan numeroksi katkaisijan yksilöivä tunnus (Q1-Q9) Muuntajan maadoituserotin - nimeksi MAADOITUS - erottimen numeroksi erottimen yksilöivä tunnus (WM1-WM9) Johtoerotin - nimeksi johtolähdön nimi - erottimen numeroksi erottimen yksilöivä tunnus (E1-E9) Maadoituserotin - nimeksi johtolähdön nimi - erottimen numeroksi erottimen yksilöivä tunnus (W1-W9) MUUNTAMON EROTIN KAUEMPANA VERKOSSA Muuntamon erotuskohta on merkittävä muuntamolle. Erotuskohta merkitään tilaan, jossa 20 kv pääte sijaitsee (esimerkiksi oven sisäpintaan). Merkintänä käytetään tekstiä EROTUSKOHTA ja erotuskohdan/-kohtien tunnukset sekä nimet (liite 1, kuva 4). Jos muuntaja on ns. haarajohdon päässä ja erotin on maksimissaan 30 metrin päässä muuntamolta, mielletään kyseinen erotin muuntajaerottimeksi ja merkitään sen mukaisesti. MUUT PUISTOMUUNTAMON KOHTEET Maadoitusjohtimet - Uusiin kohteisiin merkitään maadoitusjohtimien osoitteet, tyyppi ja poikkipinta - Vanhoihin kohteisiin ei tehdä merkintöjä Pääkytkin - Merkitään pääkytkin-tarralla (liite 1, kuva 10) - Merkitään myös silloin, kun varokekytkin toimii pääkytkimenä 20kV KJ-sulakkeet - Sulakekoko merkitään näkyvästi sulakkeiden lähelle.

5 Kiinteistömuuntamoiden ja niiden erottimien merkinnät Kiinteistömuuntamoilla ylläpidetään tunnusjärjestelmän mukaisia PJ- ja KJpääkaavioita, joiden on oltava näkyvällä paikalla. Muuntamo-kyltti, hengenvaara-kyltti, muuntamon nimi ja tunnus merkitään muuntamon oven yläosaan tai oven yläpuolelle. Kiinteistömuuntamon erottimet merkitään kuten puistomuuntamoissa 6.3 Pylväsmuuntamoiden ja niiden erottimien merkinnät Merkitään pylvääseen 2 m maanpinnasta: - hengenvaarakyltti (tarvittaessa korkeammalle) - muuntamon nimi - tunnus - pohjavesialueilla pohjavesialue-varoituskyltti (liite 1, kuva 9) - Varoitusnauhat PYLVÄSMUUNTAMOIDEN EROTTIMET Tapaus 1: Muuntamolla vain muuntajaerotin - erottimelle ei erillistä tunnusmerkintää - merkitään asennonosoitus ohjainlaitteeseen Tapaus 2: Muuntamon erottava erotin kauempana verkossa - merkitään muuntamon erotuskohta pylvääseen tekstillä EROTUSKOHTA ja erotuskohdan/-kohtien tunnukset sekä nimet Tapaus 3: Muuntamolla useampia erottimia - merkinnät jokaiselle erottimelle - merkitään asennonosoitus ohjainlaitteeseen - johtoerottimelle erottimen nimi, tunnus ja yksilöivä tunnus (E1 E9) - muuntajaerottimen tunnuskilpeen merkitään nimeksi MUUNTAJA ja lisäksi yksilöivä tunnus (M1 M9) - Kiinnitys ja asennus pylväässä, ohjainlaitteiden vieressä (Liite 1, kuva 1)

6 Kytkinlaitteet 7.1 Verkon erottimet ja erotinasemat JOHTOEROTIN KOPISSA - Merkitään kohdan puistomuuntamon erottimet ja katkaisijat mukaan JOHTOEROTIN PYLVÄÄSSÄ - Merkitään asennonosoitus ohjainlaitteeseen - Johtoerottimelle erottimen nimi, tunnus ja yksilöivä tunnus (E1 E9) - Hengenvaara kyltti - Varoitusnauhat Lisäksi kauko-ohjattavilla erotinasemilla: - Kauko-ohjattavien asemien merkinnät ohjainkaappien kanteen - Erotinasemakilvessä aseman nimi ja numero (liite 1, kuva 5) 7.2 Verkkokatkaisijat VERKKOKATKAISIJA KOPISSA - Merkitään kopin rungon yläosaan tunnusnumero ja nimi - Jokaiselle ovelliselle ulkoseinälle hengenvaarakyltti VERKKOKATKAISIJA PYLVÄÄSSÄ Merkitään: - verkkokatkaisijan nimi ja yksilöivä tunnus (liite 1, kuva 13) ohjainkaapin kanteen - hengenvaara-kyltti pylvääseen - varoitusnauhat 8 Kaapelimerkinnät Kaapelin varoitusverkko asennetaan aina reitinteon yhteydessä. Kaapelit merkitään (muovisilla tai metallisilla) merkintätangoilla haja-asutusalueilla alla luetelluissa paikoissa: - kaapelireitillä 200m välein, mutta ei suoraan kaapelin yläpuolella (KJ) - pysyvien tieliittymien tapauksissa heti liittymän vieressä (KJ) - maa- ja metsätalousliittymissä liittymästä nähtävällä paikalla (KJ) - pelloilla tai sen reunoilla kulkevan kaapelin merkinnät tehdään pellon reunoille kohtiin, missä kaapeli tulee pellolle tai lähtee pellolta (KJ) - tienalituksissa myös PJ-kaapeli merkitään KJ-kaapelin tapaan (KJ+PJ)

7 Taajama-alueilla kaapelit pitää merkitä (muovisilla tai metallisilla) merkintätangoilla paikoista joissa niiden olemassaoloa ei välttämättä osata odottaa (puistot, katualue). Merkintätangot asennetaan sivusuunnassa korkeintaan 1 m päähän kaapelireitistä. 8.1 Kytkinlaitteilla ja muuntamoilla Merkitään kaapelin reunaan helposti luettavaan paikkaan: - kaapelin lähtösuunta tai kohde (esimerkiksi muuntamo, jakokaappi, erotin, pylväsnousu) - kaapelin tyyppi ja poikkipinta-ala 8.2 PJ-keskuksilla Merkitään kaapelin reunaan helposti luettavaan paikkaan: - lähtönumero(t) - suunta - tyyppi ja poikkipinta-ala - liittymisjohdoissa osoitteeksi merkitään katuosoite - jakokaapille tai muuntamolle lähtevään kaapeliin merkitään osoitteeksi kaapin numero tai muuntamon nimi ja numero Samalta varokkeelta lähtevät kaapelit: - merkitään lähdön numeron lisäksi kaapelin yksilöivä numero (2.1, 2.2 jne.) - mikäli lähdössä on kaksi rinnakkaista kytkinvaroketta ja kaapelia, lähdöt merkitään esim. 3.1 ja 3.2 ja varustetaan Varo rinnakkaissyöttöä - varoituskilvellä (liite 1, kuva 11) - Takajännitettä muista syöttöpisteistä -kilpeä käytetään tarvittaessa (esimerkiksi rengasverkko, pien- tai mikrotuotantolaitos verkossa) Ilmajohtoa syöttävän maakaapelin merkitseminen (liite 1, kuva 12): - jos kyseessä liittymiskaapeli, merkitään liittymän osoite ja kaapelin tyyppi - jos kaapeli menee jakokaapille tai muuntamolle, merkitään kaapeliin jakokaapin tai muuntamon nimi, tunnus, lähtönumero ja kaapelin tyyppi - mikäli kaapeli tulee muuntamolta, merkitään myös AMKA:n lähtönumero

8 Keskijännitekaapelinousut - Pylvääseen kiinnitetään hengenvaara-kyltti - Merkitään kaapeliin tai suojakourun yläreunaan kohdetieto (esim. muuntamo, jakokaappi, pylväsnousu) - Varoitusnauhat 9 Kaapit, keskukset, kotelot ja sulakkeet AMKA-VERKON JAKORAJAT - Merkitään tarvittaessa jakorajakyltti pylvääseen SULAKEKOKOMERKINNÄT - Sulakkeiden koot merkitään sen mukaan, mikä sulake on kytkettynä - Huomioitava ohjeen Sulakkeenvaihto vikatilanteessa mukaiset poikkeukset PÄÄSULAKEKOKOMERKINNÄT Pääsulakekoko merkitään asiakkaan mittauskeskukseen ns. pääsulaketarralla. Pääsulakekoko merkitään liittymän pääsulakkeiden ylä/alapuolelle riippuen keskuksen rakenteesta. Monimittauskeskuksessa merkitään liittymän pääsulakkeet sekä kunkin mittarin pääsulakkeiden kohdalle siirtotuotteen mukainen sulakekoko. Pääsulaketarrat tilataan tilaajan erillisen ohjeistuksen mukaisesti. 9.1 PJ-keskukset Jakokaapit merkitään metallisilla merkintätangoilla alueilla joissa vaarana, että lumenajon tai muun toiminnan vuoksi ne ovat alttiita kolhuille. Merkitään kaapin yläosaan: - tunnusnumero - yksittäiselle välivarokkeelle merkitään sulakekoko - vanhat tunnukset poistetaan - kaavioita ei pidetä maastossa sen jälkeen, kun merkinnät ovat uuden tunnusjärjestelmän mukaiset

9 LÄHTÖJEN TUNNUKSET Merkintäpaikka ja merkinnät - lähtönumerot keskuksen kiinteään osaan - lähdön numero, sulakekoko ja osoite varokekytkinten kanteen, kiinteään osaan jos mahdollista. Merkintätapa: - uudisasennuksissa lähdöt numeroidaan vasemmalta oikealle suurenevasti, numerojärjestys ei pakollinen - suunnitelmassa olevaa järjestystä ei saa ilman suunnittelijan lupaa muuttaa - vanhojen asennuksien lähtöjen järjestystä ei muuteta jos merkinnät ovat oikeelliset, mutta lähtöjen merkinnät muutetaan uuden tunnusjärjestelmän mukaisiksi - vanhojen asennuksien lähdöt, joissa viitataan jakokaappitunnukseen, vaihdetaan uuden tunnusjärjestelmän mukainen tunnus MUUNTAMON PJ-KESKUS - syöttö merkitään S -kirjaimella, jos se tulee PJ-keskukseen kaapelilla - jos jonovarokekytkin/kytkimet toimivat syöttönä, merkitään ne S -kirjaimella - kun syöttö tulee kiskolla, merkintää ei tehdä - tunnusten merkintä kuten lähtöjen ja kaapelin tunnusten tapauksissa - muuntamopylväältä lähteviin ilmajohtolähtöihin merkitään ryhmänumero 9.2 KJ- jako- ja haaroituskaapit Kaapit merkitään metallisilla merkintätangoilla alueilla joissa vaarana, että lumenajon tai muun toiminnan vuoksi ne ovat alttiita kolhuille. Merkitään kaapin tai kotelon rungon yläosaan: - tunnusnumero ja nimi - jokaiselle ulkoseinälle hengenvaara-kyltti LÄHTÖJEN TUNNUKSET - jos KJ-kaappi sisältää erottimia, merkitään kuten kohdassa Puistomuuntamoiden ja niiden erottimien merkinnät.

10 Ilmajohtojen risteämien merkinnät Verkossa olevat johtoristeämät tulee olla merkitty risteämää edeltäville pylväille kummastakin lähestymissuunnasta, jotta tarkastus/viankorjauslentoa tekevä osaa varautua risteämään ajoissa. Viimeinen merkitty pylväs tulee 20kV verkossa olla n. 100m ennen risteämää. 20 ja 45 kv-verkon risteämä korkeamman jännitetason kanssa: - Ennen risteämää olevat pylväät merkitään 100 mm leveillä varoitusnauhoilla jotka on asennettava 200 mm välein - 3. pylväs ennen risteämää 3 nauhaa - 2. pylväs ennen risteämää 2 nauhaa - 1. pylväs ennen risteämää 1 nauha (viimeinen merkitty pylväs ennen Risteämää) 110 kv-verkon risteämä korkeamman jännitetason kanssa: - Ennen risteämää olevat pylväät merkitään ylöspäin osoittavilla nuolilla - 2. pylväs ennen risteämää 1 nuoli - 1. pylväs ennen risteämää 2 nuolta (viimeinen pylväs ennen risteämää) 11 Vesistöristeämien merkinnät Vesistöristeämät merkitään vesiliikennelain 463/1996 ja liikenneviraston ohjeen 6155/040/2010 Liikenneviraston ohje: ilmajohtojen, kaapeleiden ja muiden johtojen asettamisesta ja merkitsemisestä mukaisilla paikoilla. Taulujen ja merkintöjen tulee olla liikenneviraston määräyksen 6154/040/2010 Liikenneviraston määräykset vesiliikennemerkeistä ja valo-opasteista mukaisia. Ilmajohdot Vesistön ylittävät, vesiliikennettä rajoittavat ilmajohdot merkitään maastoon vesiliikenne-merkeillä. Ilmajohdot merkitään maastoon tiedotusmerkillä, jossa on salamaa esittävä kuvio. Lisäksi käytetään rajoitettu alikulkukorkeus merkkiä joka osoittaa sallitun alikulkukorkeuden metreissä. Merkki sijoitetaan ilmajohtoa kuvaavan merkin yläpuolelle väylän molemmille puolille. Merkintöjä koskeva suunnitelma on esitettävä liikennevirastolle ennen merkintöjen toteuttamista. Kaapelit Jos kaapeli kulkee vesialueen poikki, kaapeli tai johtotaulut sijoitetaan vesistön kummallekin rannalle kaapelin kohdalle. Jos kaapeli mutkittelee vesistössä, asennetaan kaapelit erityisesti kulkuväylän kohdalle. Useita vierekkäsisä kaapeleita

11 ei tarvitse merkitä erikseen. Rinnakkaiset kaapelit voidaan merkitä tauluilla joihin tulee merkintä johtojen laadusta. Epäselvissä tapauksissa tulee tarkemmat ohjeet pyytää liikenneviraston alueelliselta väyläyksiköltä tai tilaajalta.

12 LIITE 1. SÄHKÖVERKON MERKINNÄT, KUVALIITEOSA Kuva 1. Pylväsmuuntamoiden erottimien merkinnät Kuva 2. Puistomuuntamon nimen ja tunnusnumeron merkinnät

13 Kuva 3. Kennorakenteisen puistomuuntamot KJ-puolen merkinnät Kuva 4. Verkossa kauempana olevan erotuskohdan ilmaisu

14 Kuva 5. Erotinaseman merkintöjä Kuva 6. Ulkoiset tunnukset

15 Kuva 7. Jakokaapin lähtöjen tunnukset Kuva kV risteämä merkintä - kaksi nuolta ja 20kV risteämä - kaksi nauhaa Kuva 9. Pohjavesialue varoituskyltti

16 Kuva 10. Pääkytkin-tarra Kuva 11. Varo rinnakkaissyöttöä-tarra Kuva 12. Pylvääseen nouseva maakaapeli Kuva 13. Verkkokatkaisijan merkinnät

TORNIONLAAKSON SÄHKÖ OY

TORNIONLAAKSON SÄHKÖ OY Reijo Mustonen, Jouni Koskenniemi 20.11.2017 TORNIONLAAKSON SÄHKÖ OY Yleisohjeet Sähköurakoitsijoille Ja Suunnittelijoille Sisällys Asiakkaan vastuut sähkönjakeluverkkoon liityttäessä... 3 Liittymissopimus...

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

1.1.2015. Muuntamon ovessa tulee olla kaiverrettu muuntamon tunnuskilpi.

1.1.2015. Muuntamon ovessa tulee olla kaiverrettu muuntamon tunnuskilpi. 1(5) KESKIJÄNNITELIITTYJÄN MUUNTAMOT 1 Yleistä Keskijänniteliittyjien muuntamot on suunniteltava ja rakennettava voimassa olevien standardien ja tässä ohjeessa annettujen Kuopion Oy:n lisäohjeiden mukaisesti.

Lisätiedot

PIENJÄNNITELIITTYMÄT. Ohje 1 (6) Sähköliittymien suunnitteluohjeet 14.4.2014 PYSYVÄT JA TILAPÄISET PIENJÄNNITELIITTYMÄT. 1 Yleistä

PIENJÄNNITELIITTYMÄT. Ohje 1 (6) Sähköliittymien suunnitteluohjeet 14.4.2014 PYSYVÄT JA TILAPÄISET PIENJÄNNITELIITTYMÄT. 1 Yleistä Ohje 1 (6) PIENJÄNNITELIITTYMÄT PYSYVÄT JA TILAPÄISET PIENJÄNNITELIITTYMÄT 1 Yleistä 2 Pienjänniteliittymän suurin sulakekoko 3 Liittymissopimus 4 Liittymismaksu 5 Liittymän koon muuttaminen Vantaan Energia

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka Pienjänniteverkot Jarmo Partanen Pienjänniteverkot Pienjänniteverkot 3-vaiheinen, 400 V Jakelumuuntamo pylväsmuuntamo, muuntaja 16 315 kva koppimuuntamo, 200 800 kva kiinteistömuuntamo,

Lisätiedot

Pienjännitejakeluverkko

Pienjännitejakeluverkko Sähkönjakelutekniikka, osa 3 Pienjännitejakeluverkko Pekka Rantala 20.9.2015 Johto ja johdin Johto Koostuu yksittäisistä johtimista, sisältää yleensä 3 vaihetta + muuta Johdin = yksittäinen piuha päällystetty

Lisätiedot

PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET

PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM6 1 (9) PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM6 2 (9) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Vastuut... 3 2.1 Liittyjän vastuut... 3 2.2 Vantaan Energian vastuut... 3 3 Tekniset ohjeet...

Lisätiedot

SÄHKÖVERKON RAKENTAMISEN

SÄHKÖVERKON RAKENTAMISEN Kunta: VTJ-tunnus: HATTULA 6HAT15533A11 Suunnitelma valmis: 3.9.211 SÄHKÖVERKON RAKENTAMISEN KOHDE KOTIRINTEEN KAAVA-ALUE työ nro FN.498.44.7 osoite Rietoontie 1 1372 Parola Patamäenkatu 7 PL 2 3391 Tampere

Lisätiedot

Sivu 1 / 6 LIITE 1. Taulukko 1. Verkoston raivaukset (Headpower kunnossapitoyksiköt 2015).

Sivu 1 / 6 LIITE 1. Taulukko 1. Verkoston raivaukset (Headpower kunnossapitoyksiköt 2015). Sivu 1 / 6 Taulukko 1. Verkoston raivaukset (Headpower kunnossapitoyksiköt 2015). Verkoston raivaukset oksiminen, pj-riippujohto 03140K oksiminen, pj-avojohto tai kj-yleiskaapeli 03141K oksiminen, PAS-johto

Lisätiedot

KESKIJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET

KESKIJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM7 1 (8) KESKIJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM7 2 (8) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Vastuut... 3 2.1 Liittyjän vastuut... 3 2.2 Vantaan Energian vastuut... 3 3 Tekniset ohjeet...

Lisätiedot

Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus

Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus Kaikki vaihejohtimet on varustettava ylivirtasuojalla Kun vaaditaan nollajohtimen poiskytkentää, se ei saa kytkeytyä pois ennen vaihejohtimia ja sen on kytkeydyttävä

Lisätiedot

ELENIA OY SÄHKÖVERKOT KAUPUNGIN ALUEELLA

ELENIA OY SÄHKÖVERKOT KAUPUNGIN ALUEELLA ELENIA OY SÄHKÖVERKOT KAUPUNGIN ALUEELLA 1 Elenia konserni Elenia Oy Elenia Lämpö Oy Elenia Palvelut Oy Elenia Finance Oyj Elenia konsernin muodostavat sähkönjakelupalveluita tarjoava emoyhtiö Elenia Oy

Lisätiedot

Maadoittaminen ja suojajohtimet

Maadoittaminen ja suojajohtimet Maadoittaminen ja suojajohtimet Tapio Kallasjoki 2/2016 Standardisarjan SFS 6000 ohjeita Kun sähköliittymää syötetään verkosta, joka sisältää PEN-johtimen on liittymään tehtävä maadoitus, jossa on maadoituselektrodi

Lisätiedot

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE SÄHKÖVERKON LIITTYMISSOPIMUS Liittymissopimus tulee tehdä vähintään 1 kuukausi ennen kuin sähköä tarvitaan. -Liittymissopimus tehdään Vaasan Sähkö Oy:n rakentajapalvelussa osoitteessa

Lisätiedot

YLEISOHJEET SÄHKÖSUUNNITTELIJOILLE JA URAKOITSIJOILLE

YLEISOHJEET SÄHKÖSUUNNITTELIJOILLE JA URAKOITSIJOILLE YLEISOHJEET SÄHKÖSUUNNITTELIJOILLE JA URAKOITSIJOILLE 2 Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Sähköliittymän tilaaminen... 3 2.1. Yleistä... 3 2.2. Liittymissopimukset... 3 2.3. Liittymän toimitusaika ja liittymismaksu...

Lisätiedot

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja maadoitukset Viestintäverkkojen sähköinen suojaaminen ja maadoitukset Antenniverkon potentiaalintasaus ja maston maadoitus Yleiskaapelointijärjestelmän ylijännitesuojaus

Lisätiedot

SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ

SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ OHJE 1 (5) SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ Yleistä Ohjeeseen on koottu Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n uusien ja saneerattavien pysyvien pienjännitteisten suora- ja virtamuuntaja liitäntäisten mittausten

Lisätiedot

JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N OHJE SÄHKÖURAKOITSIJOILLE JA SUUNNITTELIJOILLE

JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N OHJE SÄHKÖURAKOITSIJOILLE JA SUUNNITTELIJOILLE JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N OHJE SÄHKÖURAKOITSIJOILLE JA SUUNNITTELIJOILLE JÄRVI-SUOMEN ENERGIA OY:N YLEISOHJEET SÄHKÖURAKOITSIJOILLE JA SUUNNITTELIJOILLE 1 Asiakkaan vastuut liittymisessä jakeluverkkoon

Lisätiedot

STONEPLAN Tero Kotikivi

STONEPLAN Tero Kotikivi STONEPLAN Tero Kotikivi Kokemuksia ja näkemyksiä kuluttajamuuntamoiden toteutuksista suunnittelijan ja sähköverkkoyhtiön näkökulmasta Pääasiat Asiakasmuuntamoiden sijoitus Esteetön kulku kaikkina vuorokauden

Lisätiedot

Sähkölaitostekniikka. Pekka Rantala

Sähkölaitostekniikka. Pekka Rantala Sähkölaitostekniikka Pekka Rantala 8.11.2015 Termejä Sähkö- eli kytkinasema (Substation) Sähkön jakamista useisiin johtolähtöihin Muuntoasemassa muuntaja, 2 jännitetasoa Kojeisto (Switchgear) Pienjännitekojeisto

Lisätiedot

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6 1 7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$.$$3(/2,17, 7

Lisätiedot

Radan merkit turvallisuuden osana

Radan merkit turvallisuuden osana Rata 2018 Radan merkit turvallisuuden osana Tuomo Jacobsson 24.1.2018 Selkeys, näkyvyys ja johdonmukaisuus ovat avainsanoja liikennemerkkien ja nopeusrajoitusten kannalta. Liikennemerkkejä ei kuitenkaan

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

Liittymismaksuhinnasto. Caruna Oy

Liittymismaksuhinnasto. Caruna Oy hinnasto Caruna Oy 1.4.2018 Jakeluverkkoon liittymisestä laskutetaan tämän hinnaston mukainen liittymismaksu. Uuden sähköliittymän liittymismaksuun sisältyy jakeluverkostoon liittäminen ja yhden energiamittarin

Lisätiedot

Lausunto Asuntomessualueen asemakaava (OAS+luonnos)

Lausunto Asuntomessualueen asemakaava (OAS+luonnos) LAUSUNTO 1 (3) 17.4.2018 Naantalin kaupunki Kirjaamo PL 43 21101 NAANTALI kirjaamo@naantali.fi Lausunto Asuntomessualueen asemakaava (OAS+luonnos) Viite Lausuntopyyntönne 20.3.2018 Nykyinen sähkönjakeluverkko

Lisätiedot

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE 1 Sähköverkkoon liittyminen 1. Sähkösuunnittelu Rakentajan sähkösuunnittelija laskee sähköliittymän pääsulakkeiden koon. 2. Liittymissopimus Sopimus kannattaa tehdä hyvissä

Lisätiedot

Puistomuuntamot. Tehtasvalmisteiset, sisältäohjattavat betonimuuntamot. Yhdelle muuntajalle HEKA1SB. Kahdelle muuntajalle HEKA2SB

Puistomuuntamot. Tehtasvalmisteiset, sisältäohjattavat betonimuuntamot. Yhdelle muuntajalle HEKA1SB. Kahdelle muuntajalle HEKA2SB Puistomuuntamot Tehtasvalmisteiset, sisältäohjattavat betonimuuntamot Yhdelle muuntajalle HEKA1SB Kahdelle muuntajalle HEKA2SB Muuntamot HEKA1SB ja HEKA2SB kuuluvat AS Harju Elekter monipuoliseen puistomuuntamojen

Lisätiedot

PKS Sähkönsiirto Oy 2011

PKS Sähkönsiirto Oy 2011 Pohjois-Karjalan Sähkö Oy (PKS) PKS Sähkönsiirto Oy (PKSS) Eero Puoskari Antti Varis PKS Sähkönsiirto Oy 2011 Liikevaihto 44 milj. Investoinnit 15 milj. Sähkön siirto 1 160 milj. kwh Asiakkaita 87 000

Lisätiedot

Lisätään kuvaan muuntajan, mahdollisen kiskosillan ja keskuksen johtavat osat sekä niiden maadoitukset.

Lisätään kuvaan muuntajan, mahdollisen kiskosillan ja keskuksen johtavat osat sekä niiden maadoitukset. MUUNTAMON PE-JOHDOT Kun kuvia piirretään kaaviomaisina saattavat ne helposti johtaa harhaan. Tarkastellaan ensin TN-C, TN-C-S ja TN-S järjestelmien eroja. Suomessa käytettiin 4-johdin järjestelmää (TN-C)

Lisätiedot

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje 1(11) Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje Ohje koskee mittarimallia 162LxG (686-18B-L1-G3-084) 1. Merkinnät ja ulkopuoliset osat 1. LCD-näyttö 2. Optinen liitäntä 3. Mittarin numero 4. Mittarin

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015 Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue 1.3

Lisätiedot

Liittymismaksuhinnasto. Caruna Espoo Oy

Liittymismaksuhinnasto. Caruna Espoo Oy Liittymismaksuhinnasto Caruna Espoo Oy 1.4.2018 Liittymismaksu Jakeluverkkoon liittymisestä laskutetaan tämän hinnaston mukainen liittymismaksu. Uuden sähköliittymän liittymismaksuun sisältyy jakeluverkostoon

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI KATUVALAISTUS b 12.5.2015 / HM a 7.4.2015 / HM Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 03.12.2013 / HM 1 Katuvalaistus 2 Piirustukset

Lisätiedot

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka. Johdanto Jarmo Partanen

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka. Johdanto Jarmo Partanen BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka Johdanto Jarmo Partanen BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka, 8.0 op Luennot: Prof. Jarmo Partanen, vko 44-49 ja 9-8, ma 10-12 ja ti 16-18, sali 6323 Harjoitukset: TkT Jukka

Lisätiedot

Keskusesimerkki: LOMAKIINTEISTÖN KESKUKSET JA PÄÄJOHTOVERKKO

Keskusesimerkki: LOMAKIINTEISTÖN KESKUKSET JA PÄÄJOHTOVERKKO Keskusesimerkki: LOMAKIINTEISTÖN KESKUKSET JA PÄÄJOHTOVERKKO Esimerkkinä on loma-asuntokiinteistö, jossa on erillinen uusi asuinrakennus sekä vanha, peruskorjattu saunarakennus. Kohteessa uudistetaan kaikki

Lisätiedot

Sähkönjakelujärjestelmistä. Kojeistoista, asemista ja muuntamoista

Sähkönjakelujärjestelmistä. Kojeistoista, asemista ja muuntamoista Sähkönjakelujärjestelmistä Kojeistoista, asemista ja muuntamoista Verkostorakenteet Säteittäisverkko Rengasverkko Silmukkaverkko Säteittäisverkko Etuja selkeä rakenne suojaaminen helppoa yksinkertainen

Lisätiedot

20.1.2014. Liittymän loistehon kompensointi tulee rakentaa niin, että se on ennen alamittauksia sekä ennen päämittauksen keskusta.

20.1.2014. Liittymän loistehon kompensointi tulee rakentaa niin, että se on ennen alamittauksia sekä ennen päämittauksen keskusta. Energianmittaus 1/6 1. ENERGIANMITTAUS 1.1 Standardit ja yleisohjeet Jakeluverkonhaltijoiden mittauskäytännön yhdenmukaistamiseksi on olemassa standardeja ja suosituksia, joita noudatetaan erityisohjeissa

Lisätiedot

4 Suomen sähköjärjestelmä

4 Suomen sähköjärjestelmä 4 Suomen sähköjärjestelmä Suomen sähköjärjestelmä koostuu voimalaitoksista, siirto- ja jakeluverkoista sekä sähkön kulutuslaitteista. Suomen sähköjärjestelmä on osa yhteispohjoismaista Nordel-järjestelmää,

Lisätiedot

Sähköliittymä. Tapio Kallasjoki Tapio Kallasjoki 2017

Sähköliittymä. Tapio Kallasjoki Tapio Kallasjoki 2017 Sähköliittymä Tapio Kallasjoki 2016 Sähköliittymän käsitteitä Liittymä Liittymällä tarkoitetaan sekä liittyjän oikeutta liittymissopimuksessa yksilöidyssä paikassa liittyä jakeluverkkoon että sopijapuolten

Lisätiedot

1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni.

1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni. www.ren.fi Rakentajan opas 2013 1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni. 1. Tontilla olevat kaapelit Ennen

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE Sähköverkkoon liittyminen 1. Sähkösuunnittelu Rakentajan sähkösuunnittelija laskee sähköliittymän pääsulakkeiden koon. 2. Liittymissopimus Sopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-2

ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-2 ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-2 muutos 1 6.2.1996 PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 www.lentoturvallisuushallinto.fi ILMA-ALUSTEN KANSALLISUUS- JA REKISTERITUNNUKSET Tämä

Lisätiedot

Pientalorakentajan opas

Pientalorakentajan opas Pientalorakentajan opas 1. Ota rohkeasti yhteyttä Forssan Verkkopalvelut Oy:n henkilökuntaan Saat neuvoja ja opastusta sähköistyksen ja tarvittavan sähköliittymän toteuttamisesta. Samalla varmistat sähkön

Lisätiedot

MENETELMÄT TUOTANNON LIITTÄMISESTÄ PERITTÄVIIN MAKSUIHIN

MENETELMÄT TUOTANNON LIITTÄMISESTÄ PERITTÄVIIN MAKSUIHIN MENETELMÄT TUOTANNON LIITTÄMISESTÄ PERITTÄVIIN MAKSUIHIN SISÄLLYS: 1. YLEISTÄ...2 2. LIITTYMIEN HINNOITTELUPERIAATTEET...2 2.1. Enintään 2 MVA sähköntuotantolaitteisto...2 2.2. Yli 2 MVA sähköntuotantolaitteisto...2

Lisätiedot

Tekninen käsikirja AE-kytkentäkaapit

Tekninen käsikirja AE-kytkentäkaapit Tekninen käsikirja AE-kytkentäkaapit 3 4 1 6 3 4 8 7 5 2 Alkuperäinen kansainväliset hyväksynnät, sarjavalmisteisena varastotuotteena monissa standardimitoissa. Kokovalikoima ja toiminnalliset lisävarusteet

Lisätiedot

Maksniemen latuvalaistuksen saneeraus

Maksniemen latuvalaistuksen saneeraus Simon kunta 11.2.2014 Maksniemen latuvalaistuksen saneeraus Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat 1

Lisätiedot

Liittymismaksuhinnasto. Fortum Sähkönsiirto Oy 1.6.2013

Liittymismaksuhinnasto. Fortum Sähkönsiirto Oy 1.6.2013 Liittymismaksuhinnasto Fortum Sähkönsiirto Oy 1.6.2013 Mitä liittymismaksulla tarkoitetaan? Liittymismaksulla katetaan jakeluverkon rakennuskustannuksia liittämiskohtaan saakka. Jakeluverkoston rakentamiskustannuksilla

Lisätiedot

SÄHKÖNJAKELUVERKON ASIAKASMUUNTAMOIDEN 20 KV -KOJEISTOT

SÄHKÖNJAKELUVERKON ASIAKASMUUNTAMOIDEN 20 KV -KOJEISTOT SÄHKÖNJAKELUVERKON ASIAKASMUUNTAMOIDEN 20 KV -KOJEISTOT 1 2 3 Johdanto Tässä teknisessä erittelyssä määritellään Tampereen Sähköverkko Oy:n (TSV) vaatimukset 20 kv -kojeistoille, jotka liitetään TSV:n

Lisätiedot

Ilmajohtojen sekä kaapeleiden ja putkijohtojen asettaminen ja merkitseminen vesialueella

Ilmajohtojen sekä kaapeleiden ja putkijohtojen asettaminen ja merkitseminen vesialueella 23 2014 LIIKENNEVIRASTON ohjeita asettaminen ja merkitseminen vesialueella Liikenneviraston ohjeita 23/2014 Liikennevirasto Helsinki 2014 Kannen kuva: Liikenneviraston kuva-arkisto Verkkojulkaisu pdf

Lisätiedot

Kiinteistön sähköverkko. Pekka Rantala Syksy 2016

Kiinteistön sähköverkko. Pekka Rantala Syksy 2016 Kiinteistön sähköverkko Pekka Rantala Syksy 2016 Suomen sähköverkon rakenne Suomen Kantaverkko Jakeluverkko Jakeluverkko Fingrid Jakeluverkko Voimalaitos Voimalaitos kiinteistöjen sähköverkot Sähkön tuotanto

Lisätiedot

Muurauspukin käyttöohje

Muurauspukin käyttöohje Muurauspukin käyttöohje Muurauspukin käyttöohje SISÄLTÖ 1. Alkusanat ja ehdot. 2. Turvallisuus vaatimukset. 3. Muurauspukin pystytys. 4. Korotuskehän asennus. 5. Alumiinitason asennus. 6. Seinäkiinnikkeen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Käyttäjälle... 3

Sisällysluettelo. Käyttäjälle... 3 Käyttäjälle..................................... 3 Sisällysluettelo................................. 5 Johdanto..................................... 11 Tekniset vaatimukset 31000 Vesihuolto.............................

Lisätiedot

Lataussäädin 12/24V 10A. Käyttöohje

Lataussäädin 12/24V 10A. Käyttöohje Lataussäädin 12/24V 10A Käyttöohje 1 Yleistä Lataussäätimessä on näyttö ja sen latausmenetelmä on 3-vaiheinen PWM lataus. Siinä on myös kaksi USB liitintä pienten laitteiden lataamiseen. 2 Kytkentäkaavio

Lisätiedot

OHJE 1 24.1.2013 SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ. Yleistä

OHJE 1 24.1.2013 SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ. Yleistä OHJE 1 SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ Yleistä Ohjeeseen on koottu Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n uusien ja saneerattavien pysyvien pienjännitteisten suora- ja virtamuuntaja liitäntäisten mittausten toteutusvaatimukset.

Lisätiedot

TEHOLÄHTEET JA MUUNTAJAT

TEHOLÄHTEET JA MUUNTAJAT TEHOLÄHTEET JA MUUNTAJAT TABILOIDUT TEHOLÄHTEET Galvaanisesti erotettu verkosta, elektronisella sulakkeella. Ohjaus ja automaatiojärjestelmien syöttöön, versiot 12 ja 24V. TABILOIDUT ÄÄDETTÄVÄT TEHOLÄHTEET

Lisätiedot

Kullekin tontille tai rakennuspaikalle rakennetaan vain yksi liittymä. Liittymismaksu ei sisällä liittymiskaapelia eikä sähkömittarin asennusta.

Kullekin tontille tai rakennuspaikalle rakennetaan vain yksi liittymä. Liittymismaksu ei sisällä liittymiskaapelia eikä sähkömittarin asennusta. SÄHKÖLIITTYMÄN LIITTYMISMAKSUPERUSTEET 1.7.2016 ALKAEN Yleistä Sähkönkäyttöpaikan liittämisessä sovelletaan sähkönkäyttöpaikkojen liittymisen ehdot (LE14). Niitä täydentävät nämä liittymismaksuperusteet.

Lisätiedot

SÄHKÖLIITTYMÄ PIENTALOON

SÄHKÖLIITTYMÄ PIENTALOON S Ä H K Ö V E R K K O O Y SÄHKÖLIITTYMÄ PIENTALOON Ohjeita rakentajille Tampereen Sähköverkko Oy 11.6.14 JPM Sähkönjakeluinfra Sähkönjakelua varten rakennetaan muuntamo, jakokaapit ja kaapeloinnit valmiiksi

Lisätiedot

Sähköliittymä ja työmaasähkö

Sähköliittymä ja työmaasähkö Sähköliittymä ja työmaasähkö Rakentajailta Keskiviikko 23.3.2011 Juha Viherjälaakso 1 17.3.2010 Suunnitteluvaihe Onnistunut talon sähköistys alkaa hyvästä suunnittelusta koskee myös ä. Rakennuksen suunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

Maaseutumuuntamot NPM 400. Laatua kaikissa vaiheissa

Maaseutumuuntamot NPM 400. Laatua kaikissa vaiheissa Maaseutumuuntamot MAASEUTUMUUNTAMOT 2 Maaseutumuuntamot Sisällysluettelo sivu Sisällysluettelo 2 Yleiskuvaus 2-3 Muuntamon tekniset tiedot 3 Muuntamon paino ja jalustan tekniset tiedot 3 Tilaratkaisut,

Lisätiedot

Liikenneviraston määräys vesiliikennemerkeistä ja valo-opasteista

Liikenneviraston määräys vesiliikennemerkeistä ja valo-opasteista MÄÄRÄYS 12.4.2017 LIVI/2393/00.03.03/2017 Säädösperusta Vesiliikennelaki, vesilaki, asetus vesikulkuväylien merkitsemisestä Korvaa Liikenneviraston määräykset vesiliikennemerkeistä ja valo-opasteista 12.11.2010

Lisätiedot

Atte Mattila. 1000V sähköjakeluverkon rakentaminen ja merkinnät. Sähkötekniikan koulutusohjelma 2013

Atte Mattila. 1000V sähköjakeluverkon rakentaminen ja merkinnät. Sähkötekniikan koulutusohjelma 2013 1 Atte Mattila 1000V sähköjakeluverkon rakentaminen ja merkinnät Sähkötekniikan koulutusohjelma 2013 2 1000V verkon rakentaminen ja merkinnät Mattila, Atte Samuli Satakunnan ammattikorkeakoulu Sähkötekniikan

Lisätiedot

SOTILASILMA-ALUSTEN TUNNUKSET JA MERKINNÄT

SOTILASILMA-ALUSTEN TUNNUKSET JA MERKINNÄT SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ FINNISH MILITARY AVIATION AUTHORITY SOTILASILMAILUN VIRANOMAISOHJE MILITARY AVIATION ADVISORY SIO-Ma-Yl-004 18.02.2010 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, FINLAND, Tel. +358 299

Lisätiedot

Määräys. sähkönjakeluverkon kehittämissuunnitelmasta. Annettu Helsingissä 13 päivänä tammikuuta 2014

Määräys. sähkönjakeluverkon kehittämissuunnitelmasta. Annettu Helsingissä 13 päivänä tammikuuta 2014 1/3 dnro 823/002/2013 Määräys sähkönjakeluverkon kehittämissuunnitelmasta Annettu Helsingissä 13 päivänä tammikuuta 2014 Energiavirasto on määrännyt 9 päivänä elokuuta 2013 annetun sähkömarkkinalain (588/2013)

Lisätiedot

Standardiehdotus SESKO 271-11 309-11 Lausuntopyyntöä varten Ehdotus SFS 6000:2012 Pienjännitesähköasennukset

Standardiehdotus SESKO 271-11 309-11 Lausuntopyyntöä varten Ehdotus SFS 6000:2012 Pienjännitesähköasennukset SÄHKÖTURVALLISUUSKOULUTUKSET Sivu 1 / 8 Jouni Känsälä / JKä Standardiehdotus SESKO 271-11 309-11 Lausuntopyyntöä varten Ehdotus SFS 6000:2012 Pienjännitesähköasennukset STANDARDIN UUSIMISEN TAUSTAA SFS

Lisätiedot

Putketon uppoasennus

Putketon uppoasennus Putketon uppoasennus Asennus rakenteeseen: perusasiat Kaapelia asennettaessa suoraan rakenteeseen ilman asennusputkea jätetään kaapelille liikkumavaraa. Vältetään risteämiä muiden kaapeleiden kanssa. Asennustilaa

Lisätiedot

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 20.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Alkulause Ohjeet ja

Lisätiedot

1. Yleistä Katso RT 92-10774 sekä ST - 53.11 JOHDANTO / YLEISTÄ

1. Yleistä Katso RT 92-10774 sekä ST - 53.11 JOHDANTO / YLEISTÄ 1 (6) SÄHKÖNKÄYTTÄJÄN MUUNTAMO Sähkönkäyttäjän muuntamon suunnittelussa ja rakentamisessa käytetään ohjetta RT 92-10774 MUUNTAMOTILA RAKENNUKSESSA sekä ohjetta ST 53.11 KAAPELILIITÄNTÄISET SÄHKÖNKÄYTTÄJÄN

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

AKTIIVILAITEKAAPIT 1.1.2012.

AKTIIVILAITEKAAPIT 1.1.2012. 72 710 07 LT-20420, ERJA 1 ERISTETTY AKTIIVILAITEKAAPPI, JALUSTA LT-20328 jäähdytys/lämmitysmalli Asennustilan korkeus: n. 26U L1500xS1500xK1830 Kaapin mitat: Leveys: 1500 mm Syvyys: 1500 mm Korkeus: 1830

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125 SM_09122016 1/8 Päätekotelo NC-125 asentaminen Tässä ohjeessa neuvotaan FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -talokaapelin asennusta NC-125 -päätekoteloon. Tätä ohjetta voi jokainen soveltaa omalla tavallaan, mutta

Lisätiedot

ILMAILUTIEDOTUS. PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499

ILMAILUTIEDOTUS. PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 ILMAILUTIEDOTUS OPS T1-21 4.2.1999 PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 www.lentoturvallisuushallinto.fi KENTTÄALUEEN KYLTIT JA NIIDEN YHTEYDESSÄ KÄYTETTÄVÄT MAALAUSMERKINNÄT

Lisätiedot

Liittymismaksuhinnasto

Liittymismaksuhinnasto Liittymismaksuhinnasto 1.2.2018 Yhteystiedot asiakaspalvelu@leppakoski.fi puh. 03 4503 400 www.leppakoski.fi Leppäkosken Sähkö Oy noudattaa liittymismaksuissa vyöhykehinnoittelua, jonka periaatteet Energiavirasto

Lisätiedot

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta.

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta. KAUKOLÄMPÖ-, KAUKOJÄÄHDYTYS- 1(5) JA KAASUJOHDOT YLEINEN OHJE 3 115-1 Luotu 16.12.2013 Korvaa ohjeen 10.02.2012 Voimassa toistaiseksi 1 Yleistä Sähkölaitoksen sijaintikartoilla on esitettynä maahan asennettuja

Lisätiedot

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS Muutos A Korjattu 18.4.2011 R5291 SISÄLLYSLUETTELO I 7511 1 7512 1 7513 2 7513

Lisätiedot

Laituri- ja Satamatuotteet

Laituri- ja Satamatuotteet Laituri- ja Satamatuotteet * Nyt annamme 5 vuoden takuun uusille tuotteille. Sinun tarvitsee vain mennä kotisivullemme, rekisteröityä ja rekisteröidä tuote. El-Björn Oy El-Björn AB on Pohjoismaiden johtava

Lisätiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot Pientalonrakentajan tietoliikenneopas Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot MIKSI KUITULIITTYMÄ? IPP:n kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen

Lisätiedot

Helsinki 21.11.2013. Sähkötekniset laskentaohjelmat. Pituus-sarja (versio 1-3-4) ohjelman esittely

Helsinki 21.11.2013. Sähkötekniset laskentaohjelmat. Pituus-sarja (versio 1-3-4) ohjelman esittely Sähkötekniset laskentaohjelmat. Helsinki 21.11.2013 Pituus-sarja (versio 1-3-4) ohjelman esittely Pituus-sarja ohjelma on Microsoft Excel ohjelmalla tehty laskentasovellus. Ohjelmat toimitetaan Microsoft

Lisätiedot

Hensel sähkönjakelujärjestelmät ja PaloTurva tuotteet

Hensel sähkönjakelujärjestelmät ja PaloTurva tuotteet Hensel sähkönjakelujärjestelmät ja PaloTurva tuotteet Meillä on hyvä Itä-Eurooppalainen paloturvallisuustaso Turvajärjestelmät joiden tulee toimia palon aikana määritellään esim. rakennusluvassa 11.1.4

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Liite. Luonnos YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS LUONNONSUOJELUALUEEN MERKITSEMI- SESTÄ MAASTOON

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Liite. Luonnos YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS LUONNONSUOJELUALUEEN MERKITSEMI- SESTÄ MAASTOON YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Liite Luonnos YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS LUONNONSUOJELUALUEEN MERKITSEMI- SESTÄ MAASTOON 1. Asetuksen pääasiallinen sisältö Ympäristöministeriön asetuksella luonnonsuojelualueen

Lisätiedot

Pienjänniteliittymien liittymismaksut ja hintavyöhykkeet, sulakekoko enintään 160 A

Pienjänniteliittymien liittymismaksut ja hintavyöhykkeet, sulakekoko enintään 160 A KSS VERKKO OY 1 (3) SÄHKÖVERKON LIITTYMISMKSUT 1.1.2013 LKEN Sovelletaan KSS Verkko Oy:n vuoden 2010 jakelualueella arvonlisäverottomia maksuja Pienjänniteliittymien liittymismaksut ja hintavyöhykkeet,

Lisätiedot

SÄHKÖVERKON LIITTYMISMAKSUPERUSTEET JA HINNAT

SÄHKÖVERKON LIITTYMISMAKSUPERUSTEET JA HINNAT 1/6 SÄHKÖVERKON LIITTYMISMAKSUPERUSTEET JA HINNAT 1.4.2018 Lammaisten Energia Oy noudattaa liittymismaksuissa vyöhykehinnoittelua, jonka periaatteet Energiamarkkinavirasto on valtakunnallisesti vahvistanut.

Lisätiedot

117 vj M 160 s jv M 160 v M 160

117 vj M 160 s jv M 160 v M 160 117 vj M 160 jv M 160 sv M 160 Vattenfall Verkko Oy 10407526 Avux Maastosuunittelu ID Xpower 6JAN107709A10 TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS KOHDE: Kenttävahdintie Tervakoski Janakkala VATTENFALL VERKKO OY

Lisätiedot

Rakentaminen 110 kv johdon Ventusneva - Uusnivala vierelle pylväsvälillä 67-68

Rakentaminen 110 kv johdon Ventusneva - Uusnivala vierelle pylväsvälillä 67-68 LAUSUNTO 1 (3) Maankäyttö ja ympäristö / Heidi Oja 22.4.2015 AE-1 893-8-13 Kokkolan kaupunki Minna Torppa minna.torppa@kokkolaji Lausuntopyyntö 16.4.2015, RN:o 272-421-3-79 Rakentaminen 110 kv johdon Ventusneva

Lisätiedot

VÄISTÄMÄTTÄ PARAS PYLVÄSRATKAISU

VÄISTÄMÄTTÄ PARAS PYLVÄSRATKAISU 1 VÄISTÄMÄTTÄ PARAS PYLVÄSRATKAISU Ajathan silti varovasti. JRK Tekniikka on parantanut liikenneturvallisuutta kehittämällä markkinoiden edistyksellisemmän turvapylvästuotteen. Yrityksellä on käytännön

Lisätiedot

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI KIIMINGIN KUNTA 28.2.2011 NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat

Lisätiedot

KAAPELIKOTELOPERUSTUKSEN ASENNUSOHJE PUISTOMUUNTAMOILLE

KAAPELIKOTELOPERUSTUKSEN ASENNUSOHJE PUISTOMUUNTAMOILLE ARMI PRODUCTION OY Päivitetty 21.12.2015 / PP KAAPELIKOTELOPERUSTUKSEN ASENNUSOHJE PUISTOMUUNTAMOILLE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE PUISTOMUUNTAMON KAAPELIKOTELOPERUSTUS V1.0 YLEISTÄ Tämä ohje on tarkoitettu

Lisätiedot

Liittymismaksu on siirto- ja palautuskelpoinen eikä siitä peritä arvonlisäveroa. LIITTYMISMAKSUPERIAATTEET PIENJÄNNITEVERKOSSA

Liittymismaksu on siirto- ja palautuskelpoinen eikä siitä peritä arvonlisäveroa. LIITTYMISMAKSUPERIAATTEET PIENJÄNNITEVERKOSSA Naantalin Energia Oy LIITTYMIEN HINNOITTELUPERIAATTEET 1.5.2011 ALKAEN YLEISTÄ Alla olevia hinnoittelumenetelmiä ja periaatteita sovelletaan jakeluverkossa ja suurjännitteisessä jakeluverkossa. LIITTYMIEN

Lisätiedot

Rekkojen purkupaikan sijoittaminen Tampereen Sähköverkon 110kV johdon Kangasala Hervanta läheisyyteen pylväsvälille Hervannassa

Rekkojen purkupaikan sijoittaminen Tampereen Sähköverkon 110kV johdon Kangasala Hervanta läheisyyteen pylväsvälille Hervannassa Lausunto 1 (3) 31.8.2017 A-0-78382 Tampereen kaupunki Kiinteistötoimi Marjut Malo-Siltanen marjut.malo-siltanen tampere,fi Lausuntopyyntö 23.5.2017 Rekkojen purkupaikan sijoittaminen Tampereen Sähköverkon

Lisätiedot

PALVELUHINNASTO 01.02.2015 alkaen

PALVELUHINNASTO 01.02.2015 alkaen PALVELUHINNASTO 01.02.2015 alkaen Haukiputaan Sähköosuuskunta PL 31, 90831 HAUKIPUDAS puh: (08) 5612 600 fax: (08) 5612 601 www.hso.fi Sisällysluettelo MAKSUTTOMAT PALVELUT 1. Sähkönkäytön yleisneuvonta...

Lisätiedot

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Tietoverkkotuotteet 19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Kaapin leveys 600 mm Kaapin leveys 800mm Kaappirunko, jossa katto, sivut/takaseinä, ovi ja sokkelikulmat. Kaapin ovi on standardina varustettu lukolla.

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 4.11.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1242AG 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Tukiaseman liitännät... 3 1.2 Virransyöttösovitin...

Lisätiedot

Sähkön siirto- ja verkkopalveluhinnasto alkaen

Sähkön siirto- ja verkkopalveluhinnasto alkaen Sähkön siirto- ja verkkopalveluhinnasto 1.2.2019 alkaen Sähkön siirtohinnasto Tämän siirtohinnaston mukaisilla maksuilla verkkoyhtiö huolehtii sähköenergian siirtämisestä tuottajalta asiakkaalle ja tarjoaa

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset Päällysrakennetöiden yleiset laatuvaatimukset PYL 1(8) Tekninen yksikkö 5.6.1998 90/731/98 Korvaa määräykset 3.10.1997 RHK 265/731/97, 20.1.1998 RHK 91/731/98 ja 20.1.1998 RHK 90/731/98 Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön

Lisätiedot

Verkkopalveluosasto / Hannu Ahokas 30.5.2011 1 / 5

Verkkopalveluosasto / Hannu Ahokas 30.5.2011 1 / 5 Verkkopalveluosasto / Hannu Ahokas 30.5.2011 1 / 5 LIITTYMISEHDOT 1.6.2011 1. Yleistä arikkalan Valo Oy noudattaa sähköverkkoon liittymisessä yleisiä liittymisehtoja (LE05), sekä Energiamarkkinaviraston

Lisätiedot

Digiroad - Kuntaylläpito. Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon

Digiroad - Kuntaylläpito. Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon Digiroad - Kuntaylläpito Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon DIGIROAD - KUNTAYLLÄPITO Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon DIGIROAD - YLLÄPITO Digiroad on aineistokokonaisuus, johon kerätään

Lisätiedot

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus 1.2018 Tuulivoimalan maaperustus Tuule200 tuulivoimalan 18 m maaperustuksen asennus Tuulivoimalan masto... 2 Tuulivoimalan perustustyön suunnittelu... 2 Maston perustuksen osat... 2 Asennuspaikan valmistelu...

Lisätiedot

Asiakasverkkojen loistehon kompensointi Verkkotoimikunta Jussi Antikainen

Asiakasverkkojen loistehon kompensointi Verkkotoimikunta Jussi Antikainen Asiakasverkkojen loistehon kompensointi 2.12.1015 Verkkotoimikunta Jussi Antikainen Savon Voima Verkko Oy Sähköverkko 110 kv -verkko 503 km 45 kv -verkko 126,9 km 110/20 kv -sähköasema 37 kpl 45/20 kv

Lisätiedot