TUOREENA VITSA VÄÄNNETTÄVÄ. A Policy Paper for new Students

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUOREENA VITSA VÄÄNNETTÄVÄ. A Policy Paper for new Students"

Transkriptio

1 TUOREENA VITSA VÄÄNNETTÄVÄ A Policy Paper for new Students

2 THE ROAD SO FAR The Board Preparatory meeting of the Council The Board The Meeting of the Council A round of Comments by SSAs Special Interest Groups (FTMK, ITMK, Neuvosto, UO-vastaavat) The Board The Board Preliminary Debate of the Council Preparatory meeting of the Council

3 HIGHLIGHTS AND LOW-LOWS: PART 1, TERMINOLOGY Tutor Tehtäväänsä koulutettu vertaistutor, jonka valinnan suorittavat yhteistyössä erityisasemayhdistys ja korkeakoulu. Tutorin tehtäviin kuuluu uuden opiskelijan orientointi opiskelijaelämän arkeen: käytännön asioissa opastaminen, opiskelujen alkuun auttaminen sekä tutustuttaminen opiskelijakulttuuriin ja -yhteisöön. Tutor on kansainvälinen ja siten yleisesti tunnettu termi. Näin varmistetaan, että kaikki tietävät mistä puhutaan ja pyritään siihen, että jokaisella Aallossa aloittavalla on tasavertaiset mahdollisuudet arvostettuun, asiantuntevaan ja sitoutuneeseen tutoriin siitä huolimatta, miksi tutoria missäkin kutsutaan.

4 Opintotutor Kanssaopiskelija, jonka tehtävänä on toimia uuden opiskelijan vertaisopinnonohjaajana. - - Opintotutoreita on tarjolla jokaisesta Aalto-yliopiston pääaineesta ja heidät valitsee sekä kouluttaa korkeakoulu ja/tai koulutusohjelma. Perustelu: Opintotutor ei kilpaile tavallisten tutoreiden kanssa uusista opiskelijoista. Opintotutorit ovat toimijoina varsin uusi keksintö, eikä heitä löydy kaikista korkeakouluista ja jossain heidät voidaan rinnastaa esimerkiksi opintoneuvoloissa työskenteleviin opiskelijoihin. Käytäntö on nähty toimivaksi ja paljon antavaksi: näin uudet opiskelijat saavat ns. parempaa tietoa opinnoista esimerkiksi pääaineiden valinnasta helposti ja vaivattomasti kanssaopiskelijalta.

5 Opettajatutor -- tehtäväänsä koulutettu opetushenkilökunnan jäsen, joka toimii uuden opiskelijan ensisijaisena kontaktina akateemiseen yhteisöön. Opettajatutorin tehtävänä on opastaa opiskelijaa opintoihin liittyvissä asioissa --. Opiskelijan opintosuunnitelmien tarkentuessa opettajatutorin vaihtaminen on mutkatonta. Opettajatutor on aidosti sitoutunut toimimaan opiskelijan tukena ja tuntee korkeakoulunsa ja opastamansa tutkinto-ohjelman käytännöt. -- Perustelu: Tämä on tahtotila siitä, miten hienossa ja valmiissa maailmassa opettajatutorointi toimisi. Oleellista on, että uudella opiskelijalla on välittömästi kouluun saapuessaan kontakti akateemiseen yhteisöön myös korkeakoulun kautta. Erityisen tärkeää tässä on se, että opettajatutor osaa opastaa koulun käytännöistä ja virallisista asioista esimerkiksi opintojen muodostumista kanssaopiskelijaa paremmin etenkin nykyisen tutkintouudistuksen syövereissä.

6 Tutorryhmä Uusista opiskelijoista koostuva pienryhmä, jolle osoitetaan tutor sekä opettajatutor. Tutorryhmäjaosta huolehtii korkeakoulu yhteistyössä erityisasemayhdistysten kanssa. Perustelu: Pienryhmällä tarkoitetaan 5-8 opiskelijan per tutor muodostamaa ryhmää. Vaikka yhteistyö opiskelijoiden ja opintoasianpalveluiden välillä on ehdottoman tärkeää, tutorryhmäjako on asetettu ensisijaisesti korkeakoulun vastuulle, sillä korkeakouluilla on ja tulee olla vastuu aloittavista opiskelijoista. Tutoreiden määrään ryhmää kohden ei ole otettu kantaa, kunhan heitä on vähintään yksi, joka on määritelmän mukaan vastuullinen ja koulututtu.

7 Orientaatiojakso - - Orientaatio käsittää koko ensimmäisen opiskeluvuoden ja sen sisältö nivoutuu myöhempien opintovuosien ohjaustoimiin Orientaatiosta uusi opiskelija saa valmiudet toimia täysipainoisena jäsenenä yliopistoyhteisössä ja eväät erinomaiseen opiskelijaelämään. Orientaatio kattaa sekä korkeakoulujen että opiskelijajärjestöjen toteuttaman toiminnan ja se suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä. - - Perustelu: Haluamme irti ajatuksesta tarkasti rajatusta yhden viikon mittaisesta lapiolla päähän perehdytyksestä. Orientaatiota tulee ajatella kokonaisuutena, jossa toki tulee olla ns. intensiivijakso, jossa opiskelijat saavat tarvittavat tiedot opiskelujen alkuun pääsemiseksi.

8 PART 2, COMMUNICATION & GUIDES Erityisasemayhdistykset tuottavat uusien opiskelijoiden oppaat yhteistyössä korkeakoulujen kanssa. AYY tuottaa tarvittavaa perusinformaatiota erityisasemayhdistysten oppaisiin -- kolmikielisenä -- Korkeakoulut kattavat uusien opiskelijoiden oppaiden painattamis- ja muut kustannukset. Perustelu: AYY:n ei ole järkevää tuottaa erityisasemayhdistyksen kanssa päällekkäistä omaa opasta. AYY:llä kuitenkin on ajantasaisin ja paikkaansapitävin tieto ns. perusasioista kuten opintotuista, joten tämän tiedon saaminen eay:iden oppaisiin on kaikkien kannalta fiksua.

9 PART 3, ORIENTATION Aalto-yliopiston lukuvuosi alkaa 1.9. kaikissa korkeakouluissa, eikä sitä ennen edellytetä läsnäoloa. Perustelu: Ennen kuukauden vaihdettava alkava lukuvuosi aiheuttaa merkittäviä ongelmia toimeentulossa ja asumisessa. Suurin kipupiste ovat taidealojen pajakurssit. Koska orientaatio nähdään kokonaisuutena, ei ole järkevää linjata, että näille esimerkiksi varattaisiin suoraan viikko aikaa. Näemme, että orientaatio nivoutuu osittain ns. varsinaiseen opetukseen ja tarve erityisperehdytyksille tiedostetaan ilmankin.

10 Uudet opiskelijat vastaanottaa ensisijaisesti korkeakoulu ja sen piirissä toimivat erityisasemayhdistykset. Korkeakoulut ovat vastuussa siitä, että aloittavista opiskelijoista on kattava ja ajantasainen rekisteri, eikä pudokkaita pääse syntymään. Perustelu: Läheisyysperiaatteen mukaisesti on tärkeää, että uusi opiskelija saapuu osaksi itselleen läheistä yhteisöä. Tähän luonnollinen ratkaisu ovat erityisasemayhdistykset. Vastaanotto tulee hoitaa yhteistyössä korkeakoulujen kanssa, jotta sekä sosiaalinen että akateemiseen maailmaan nappaava vastaanotto nivoutuvat mukavasti yhteen. Rekisteri ei tarkoita hyväksyttyjen listaa vaan ajantasaista ja tarkkaa tietoa siitä, ketkä opintonsa ovat tosiasiassa aloittamassa.

11 PART 3, TUTORS Kaikilla Aaltoon saapuvilla uusilla opiskelijoilla on iästä, äidinkielestä ja muista muuttujista riippumatta asiantunteva ja vastuullinen tutor ja opettajatutor. Uuden opiskelijan on mahdollista päästä ruotsin- tai englanninkieliseen tutorryhmään jokaisessa korkeakoulussa. Perustelu: Ensimmäiseen kohtaan liittyvät perustelut on esitetty Terminologia -kappaleessa. Ruotsinkielisiin ryhmiin ei ole osallistujia kaikissa koulutusohjelmissa, jolloin korkeakoulukohtainen jaottelu on tässä yhteydessä järkevämpi.

12 Maisterivaiheen opiskelijat pyritään ohjaamaan omiin tutorryhmiinsä. Ulkomailta saapuvat uudet maisterivaiheen tutkinto-opiskelijat tutoroidaan yhdessä suomalaisten maisterivaiheen opiskelijoiden kanssa, ottaen huomioon heidän erityistarpeensa (esim. viisumit, pankkitilit, lentokenttäkuljetukset). Vaihto-opiskelijoiden tutorointi järjestetään erikseen. Perustelu: Kv-opiskelijat saapuvat useimmiten maisteriohjelmiin ja kandidaattivaiheen opetus ja -opiskelu ovat pääasiassa suomenkielistä, joten kv-opiskelijoiden ja integraation eriyttäminen maisterivaiheeseen on järkevää. Lisäksi kotimaistenkin maisterivaiheen uusien opiskelijoiden tarpeet tutoroinnin ja vastaanoton suhteen eroavat usein merkittävästi kandivaiheeseen tulevista, mikä tukee ajatusta erillisen tutoroinnin järkevyydestä.

13 Korkeakoulut ja erityisasemayhdistykset hoitavat yhteistyössä tutorien rekrytoinnin, valitsemisen, sitouttamisen, motivoinnin ja palkitsemisen. Korkeakoulut ja erityisasemayhdistykset edellyttävät opinto- ja opettajatutoreiltaan sekä tutoreiltaan vastuunkantoa ja sitoutumista tehtäväänsä. Perustelu: Tutoreiden rekryäminen on periaatteellisesti ajatellen korkeakoulujen tehtävä, jonka Otaniemessä killat ovat joskus historian hämärissä itselleen ottaneet. Varsinkin kun korkeakouluja halutaan sitouttaa yhteiseen orientaatioon sekä tutoreiden palkitsemiseen tulisi niiden kaikkialla olla tutoreita valitsemassa. Opiskelijajärjestöjen tiedotuskanavat ja tuki ovat kuitenkin tässä ensiarvoisen tärkeitä: sosiaalinen apu on aivan yhtä tärkeää kuin akateemiseen maailmaan perehdyttäminen. Näin ollen: yhteistyötä! Koska tutorit valitaan yhdessä, on molemmilla näin oikeus edellyttää vastuuta ja sitoutumista tutoreiltaan.

14 Tutoreita palkitaan ensisijaisesti lukuvuoden mittaisella kaikille yhteisellä opintojaksolla (opintopisteillä). Tämän lisäksi korkeakoulut ja erityisasemayhdistykset voivat palkita tutoreitaan myös muilla hyväksi katsomillaan tavoilla. Perustelu: Tällä hetkellä eri korkeakouluilla on erilaisia tapoja palkita tutoreitaan, mikä nostattaa kysymyksen palkitsemisen tasavertaisuudesta: Jos kaikki tutorit tekevät yhtä arvokasta ja hyvin samankaltaista työtä, miksi siitä palkitaan eri tavoin? AYY ei halua lähteä linjaamaan rahallisten korvausten poistamisen puolesta, sillä tikkareiden poisnykimistä ei nähdä tarkoituksenmukaisena. Sen sijaan halutaan palkita kaikki Aallon tutorit yhteisellä opintojaksolla ja jättää rahallisen palkitsemisen korkeakoulujen harkinnan varaan.

15 Kaikille Aallon tutoreille järjestetään yhteinen koulutus, joka toimii kaikkien tutoreiden peruskurssina. Tutorkoulutuksen kustannukset kattaa Aalto-yliopisto. Sen sisällön ja oppimistavoitteet suunnittelevat korkeakoulut yhteistyössä ylioppilaskunnan kanssa. Koulutuksen käytännön järjestelyistä vastaa Aaltoyliopiston ylioppilaskunta. Yhteisen koulutuksen lisäksi korkeakoulut ja erityisasemayhdistykset voivat järjestää omia tutorkoulutuksiaan korkeakoulu- ja kulttuurikohtaisista asioista. Perustelu: Keskittäminen kannattaa. Kaikkien tutoreiden on kuitenkin tiedettävä tietyt perusasiat, joten ne on järkevää kouluttaa kaikille keskitetysti.

16 Kotimaisia ja ulkomailta saapuvia uusia opiskelijoita ja vaihto-opiskelijoita opastavat tutorit koulutetaan yhtenä joukkona. Kansainvälisiä opiskelijoita opastavien tutoreiden erityistiedot ja -taidot varmistetaan erillisillä koulutusosioilla. Perustelu: Vaihto-opiskelijatutorointi ei perustarpeiltaan eroa ns. tavallisesta tutoroinnista niin paljoa kuin usein annetaan ymmärtää. Aallon yhteisen tutorkoulutuksen tulee sisältää sellaista pienryhmäohjaamistaitoihin ja Aalto-yhteisön käytäntöihin perehdyttämistä, jota myös vaihto-opiskelijoita tutoroivat tarvitsevat. Korkeakoulujen ja erityisasemayhdistyksien koulutuksien järjestämiseen ja sisältöihin ei ylioppilaskunta ota kantaa.

17 JOTAIN MUUTA, MITÄ? Miksi?

18 THIS IS THE PART WHERE YOU COME IN! AGAIN. Problems? Guestions? Things that absolutely need to go? Things to add?

19 1. TERMINOLOGY

20 2. COMMUNICATION AND GUIDES

21 3. ORIENTATION

22 4. TUTORS 4.1 Orientation of Tutors

Lausuntokierroksen antia

Lausuntokierroksen antia Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Lausuntokierros 3/2012 1 (8) Lausuntokierroksen antia Luonnos uusien opiskelijoiden linjapaperista lähetettiin lausuntokierrokselle erityisasemayhdistyksiin sekä edustajistoryhmien

Lisätiedot

KV-TUTOROINNIN KEHITTÄMINEN

KV-TUTOROINNIN KEHITTÄMINEN KV-TUTOROINNIN KEHITTÄMINEN Tilanne tällä hetkellä Käytännöissä paljon eroja koulujen välillä Kv-tutoreita tekniikan puolella liian vähän. Tutorrekrytointi haasteellista myös ARTSissa Tutoriksi päätyy

Lisätiedot

Yhteistyösopimus. eli yhteisymmärrys ylioppilaskunnan ja yhdistyksen työnjaosta

Yhteistyösopimus. eli yhteisymmärrys ylioppilaskunnan ja yhdistyksen työnjaosta Yhteistyösopimus eli yhteisymmärrys ylioppilaskunnan ja yhdistyksen työnjaosta Tähän asiakirjaan kirjataan Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) ja sen piirissä toimivan erityisaseman yhdistyksen Inkubio

Lisätiedot

Inkubion opintokysely 2015 * Required

Inkubion opintokysely 2015 * Required Inkubion opintokysely 2015 * Required 1. Sukupuoli * Mies Nainen 2. Vuosikurssi * 1 After the last question in this section, skip to question 5. 2 After the last question in this section, skip to question

Lisätiedot

Association Regulation

Association Regulation Tuukka Pykäläinen AYYE 6/2013 Updates on their way! Association Regulation http://farm1.staticflickr.com/54/117048243_7cc6bb0b87_o.jpg The purpose of the regulation Defines the status, benefits and duties

Lisätiedot

CHEM opiskelijoiden ohjaus, tuki/valmennus ja akateeminen ohjaus

CHEM opiskelijoiden ohjaus, tuki/valmennus ja akateeminen ohjaus CHEM opiskelijoiden ohjaus, tuki/valmennus ja akateeminen ohjaus päivitetty 21.9.2017 päivitykset merkitty punaisella Bachelor s Programme level Määritelmä ja käsitteitä Yliopistoissa ohjauksella voidaan

Lisätiedot

Raamisopimuksen lähetekeskustelu. Preliminary discussion for the framework agreement with Aalto University

Raamisopimuksen lähetekeskustelu. Preliminary discussion for the framework agreement with Aalto University Raamisopimuksen lähetekeskustelu Preliminary discussion for the framework agreement with Aalto University Keskustelun tavoitteet / Purpose of the Discussion Esitellä raamisopimus edustajistolle / introduce

Lisätiedot

OPINTOKYSELY 2014. Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely

OPINTOKYSELY 2014. Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely OPINTOKYSELY 2014 Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely Inkubio on saanut ensimmäiset uuden kandidaattiohjelman mukaiset opiskelijat fuksien myötä ja korkeakoulun päässä sorvataan paraikaa maisteriuudistusta.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta / edustajiston päätöskäsittely 25.11.2013 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 PAINOPISTE: UUDET OPISKELIJAT TAVOITTEET: AALTOON ON KIVA TULLA OPISKELEMAAN JA OPPIMAAN. VASTAANOTTO

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

TERVETULOA! Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Alansa suunnannäyttäjä

TERVETULOA! Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Alansa suunnannäyttäjä TERVETULOA! Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Alansa suunnannäyttäjä Ingmar Björkman Dekaani Kristiina Mäkelä Varadekaani Aalto-yliopisto Ainutlaatuiseen yhteisöömme kuuluu: 80 000 alumnia 20 000 opiskelijaa

Lisätiedot

Kielelliset. linjaukset

Kielelliset. linjaukset Kielelliset linjaukset 1 1 Aaltoyliopiston kielelliset linjaukset Aalto-yliopiston kielelliset periaatteet Aallossa käytetään kolmea työkieltä: suomea, ruotsia ja englantia Kaikki voivat osallistua keskusteluun

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

TUUTOROINNIN TOTEUTUS ENGissä

TUUTOROINNIN TOTEUTUS ENGissä Insinööritieteiden korkeakoulu/ Opinto- ja opiskelijapalvelut, 27.1.2012, päivitetty 4.4.2014/ VR TUUTOROINNIN TOTEUTUS ENGissä Opiskelija Opintotuutori Opettajatuutori Opintoneuvojat, kilta Opinto- ja

Lisätiedot

Ylioppilaskunnan suunta

Ylioppilaskunnan suunta Ylioppilaskunnan suunta -työryhmä 12.5.2016 Ylioppilaskunnan suunta AYY yhteiskunnallisena vaikuttajana Tavoite: AYY:n vaikuttaminen on tavoitteellista, pitkäjänteistä ja proaktiivista Tavoite: AYY:n jäsenet

Lisätiedot

Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011

Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011 Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011 } Pedagogiset näkökulmat taito opettaa, koulutuspolitiikan ymmärrys, itsevarmuuden kasvu opettajana } Palkkaan liittyvät näkökulmat Pätevä opettaja saa yleensä

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Kaisa Kurki Kansainväliset asiat, Tampereen yliopisto Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät, Lahti

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

Taitosalkku-opintokokonaisuus, 6 op Perehdytyspäivät, avoimen väylä Minna Nevala

Taitosalkku-opintokokonaisuus, 6 op Perehdytyspäivät, avoimen väylä Minna Nevala Taitosalkku-opintokokonaisuus, 6 op 29.8.2012 Perehdytyspäivät, avoimen väylä Minna Nevala MIKÄ ON TAITOSALKKU? 1/2 Taitosalkku on 6 op:n opintokokonaisuus, joka on osa liiketoimintaosaamisen perusteita

Lisätiedot

Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja

Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja Opiskelun aloittaminen Salla Mäkinen & Paula Koivukangas Opintotutor-biz@aalto.fi Vastaanotto tiistaisin klo 11.45-13.15 Maanantai 2.9.2019 KTK-TUTKINNON TAVOITTEET

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma ssa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta. Ohjelma yhdistää kolmen oppiaineen opintoja, ja se

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Orientaatio ammattikorkeakouluopintoihin

Orientaatio ammattikorkeakouluopintoihin RYHMÄ JA HYVINVOINTI RYHMÄYTYMISEN CASE PKAMK Insinöörikoulutuksen Foorumi 5.10.2012 Joni Ranta Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Orientaatio ammattikorkeakouluopintoihin Terveys ja hyvinvointi Wärtsilän

Lisätiedot

The decision making structure The representa8ve council Teemu Halme, Janne Koskenniemi & AnA Karkola

The decision making structure The representa8ve council Teemu Halme, Janne Koskenniemi & AnA Karkola The decision making structure 25.1.2012 The representa8ve council Teemu Halme, Janne Koskenniemi & AnA Karkola Who are we? Janne Koskenniemi Administra0ve Manager Documents Central Office Bill verifica0on

Lisätiedot

Toimintasuunnitelman lähetekeskustelu. Preliminary Discussion of the Plan of Action 2015 Lauri Lehtoruusu AYYE 10/

Toimintasuunnitelman lähetekeskustelu. Preliminary Discussion of the Plan of Action 2015 Lauri Lehtoruusu AYYE 10/ Toimintasuunnitelman lähetekeskustelu Preliminary Discussion of the Plan of Action 2015 Lauri Lehtoruusu AYYE 10/2014 5.11.2014 Pääteemojen ideointia toimistolla Edarin workshop 24.9 Edustajiston linjakeskustelu

Lisätiedot

liikkuvuus ja kielitaitotarpeet

liikkuvuus ja kielitaitotarpeet Korkeakoulujen kansainvälinen liikkuvuus ja kielitaitotarpeet Kv-kevätpäivät, Vaasa 10.5.2017 Riitta Pyykkö Sisältö Kielivarannon monipuolisuus ja kielitaitotarpeet -selvityshanke Kielivaranto: mikä siihen

Lisätiedot

Erikoistumisalueen opinnot

Erikoistumisalueen opinnot en opinnot 2017-2018 en valinta valintaan osallistuvat kaikki Kauppakorkeakoulun tutkinto-opiskelijat ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä. Lykkäystä erikoistumisalueen valintaan voit saada, jos olet suorittanut

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTON KIELIOHJELMA.

TURUN YLIOPISTON KIELIOHJELMA. TURUN YLIOPISTON KIELIOHJELMA 1 www.utu.fi/kieliohjelma KANSAINVÄLINEN JA MONIKULTTUURINEN TURUN YLIOPISTO Vuonna 1920 perustettu Turun yliopisto on maailman vanhin suomenkielinen yliopisto. Yliopistolain

Lisätiedot

INKUBIO RY PL ESPOO PÖYTÄKIRJA

INKUBIO RY PL ESPOO PÖYTÄKIRJA PÖYTÄKIRJA Inkubio ry:n hallituksen kokous 06/2011 Aika: 16.2.2011, klo 16:10 Paikka: Otakaari 5, E220 Läsnä: Puheenjohtaja Opintomestari Yrityssuhdemestari Sisä- ja ulkomestari Rahastonhoitaja Tiedotusmestari

Lisätiedot

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS Kansainvälisyys on aina jollain tavalla osa koko yhdistyskentän toimintaa. Kun yhdistys pitää kansainvälisyyttä tärkeänä arvona ja kansainvälisiä opiskelijoita potentiaalisina

Lisätiedot

Kandiuudistusinfo. Stina Immonen, (ref. Maria Ranta, tutan infotilaisuus )

Kandiuudistusinfo. Stina Immonen, (ref. Maria Ranta, tutan infotilaisuus ) Kandiuudistusinfo Teknistieteellisen kandidaattiohjelman käynnistyminen ja sen vaikutukset ennen 1.8.2013 opintonsa aloittaneisiin informaatioverkostojen opiskelijoihin Stina Immonen, 16.4.2013 (ref. Maria

Lisätiedot

Tutkinnon rakenne. Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Heli Järvelä

Tutkinnon rakenne. Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Heli Järvelä Tutkinnon rakenne Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC 5.9.2017 Heli Järvelä Ohjelma 5.9.2017 9:00 9:30 Tavoitteet /Jouni 9:30 10:15 Tutkinnon rakenne & sisältö 10:30 11:15

Lisätiedot

OPINTOPOLKU lukuvuosi

OPINTOPOLKU lukuvuosi OPINTOPOLKU lukuvuosi 2019 2020 Opintojen jakautuminen periodeihin Luokanopettajan opintosuunta, kasvatustiede, Vanhoilla tutkintovaatimuksilla opintoja jatkavat Opetusperiodit Syyslukukausi 2019 Intensiivijakso

Lisätiedot

Erikoistumisalueen opinnot

Erikoistumisalueen opinnot Erikoistumisalueen opinnot 2018-2020 Erikoistumisalueen valinta Erikoistumisaluevalintaan osallistuvat kaikki Kauppakorkeakoulun tutkinto-opiskelijat ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä. Lykkäystä erikoistumisalueen

Lisätiedot

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusien opiskelijoiden tulokyselyraportti Syksyllä-2012 aloittaneet uudet opiskelijat

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusien opiskelijoiden tulokyselyraportti Syksyllä-2012 aloittaneet uudet opiskelijat Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusien opiskelijoiden tulokyselyraportti Syksyllä-2012 aloittaneet uudet opiskelijat Tiivistelmä Linda Witick/OOP 22.1.2013 Sisällysluettelo 1. Johdanto

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- tai tunnistetietoja

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- tai tunnistetietoja JUPINAVIIKOT 2017 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- tai tunnistetietoja Jarna Väisänen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

luokkaan B114 jako. Nimenhuuto. Vertaistutorit

luokkaan B114 jako. Nimenhuuto. Vertaistutorit ORIENTAATIOVIIKON OHJELMA TIKO /2012 ZZPP0300 Oppiminen ja ammatillinen kasvu (3 op, 81 tuntia) orientaatioviikon osuus 27-30.8.2012 Opettajatutoreina: Timo Bister ja Tommi Tuikka Vertaistutoreina: Jussi

Lisätiedot

Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry:n (KY) esitys Ekonomiliiton opetuspalkinnoksi 2011. Taitosalkku

Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry:n (KY) esitys Ekonomiliiton opetuspalkinnoksi 2011. Taitosalkku Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry:n (KY) esitys Ekonomiliiton opetuspalkinnoksi 2011 Taitosalkku Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijapalvelut Aalto-yliopisto, Kauppakorkeakoulu, PL 21210,

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

Digitaalisuus osana opintojen-ohjausta. Virpi Riissanen ja Mari Martinmaa Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu 16.8.

Digitaalisuus osana opintojen-ohjausta. Virpi Riissanen ja Mari Martinmaa Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu 16.8. Digitaalisuus osana opintojen-ohjausta Virpi Riissanen ja Mari Martinmaa Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu 16.8.2017 Aikataulu klo 13:15 aloitus klo 13:30 learning cafe 10min. sähköisen opinto-ohjauksen

Lisätiedot

Saavutettavuus ja esteettömyys

Saavutettavuus ja esteettömyys Saavutettavuus ja esteettömyys Esteetön kulkeminen kampuksella Monenlaisten oppijoiden tukeminen Mahdollisuudet henkilökohtaisiin opetusjärjestelyihin à Ota yhteyttä opintotutoreihin tai opiskelijapalvelut@aalto.fi

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

USKONTOTIETEEN HOPS. Humanistinen tiedekunta

USKONTOTIETEEN HOPS. Humanistinen tiedekunta USKONTOTIETEEN HOPS Humanistinen tiedekunta ORIENTOIVIEN OPINTOJEN HOPS (2 op) Jakson aikana opiskelija hankkii valmiudet opintojensa aloittamiseen ja tutkintonsa suunnitteluun sekä tutustuu opiskeluympäristöönsä

Lisätiedot

Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma

Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma Maisteriohjelma KEY antaa sinulle vahvat kielelliset ja kulttuuriset taidot, joita tarvitset monikulttuurisessa työelämässä ja yhteiskunnassa.

Lisätiedot

Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina valmistuneille

Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina valmistuneille Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina 2005-2007 valmistuneille TAUSTATIEDOT 1) Sukupuoli nmlkj mies nmlkj nainen 2) Opintojen aloitusvuosi 3) Valmistumisvuosi 4) Millä perusteella valitsit opiskelupaikkasi?

Lisätiedot

VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTE 2014 TULOSESITTELY AALTO/ENG 3.12.2015 Pirre Hyötynen, TEK

VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTE 2014 TULOSESITTELY AALTO/ENG 3.12.2015 Pirre Hyötynen, TEK VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTE 204 TULOSESITTELY AALTO/ENG 3.2.205 Pirre Hyötynen, TEK TEKNIIKAN ALAN PALAUTEKYSELY VASTAVALMISTUNEILLE 3.2.205 2 3.2.205 204 ENG:LTÄ VALMISTUNEET, YHTEENVETO /4 Sivunumerot

Lisätiedot

Sisää Kandidaattivaiheen opintojen ohjaus alusta loppuun 21.5.2008

Sisää Kandidaattivaiheen opintojen ohjaus alusta loppuun 21.5.2008 Sisää ään - ja ulos! Kandidaattivaiheen opintojen ohjaus alusta loppuun 21.5.2008 Opintopää äällikkö Monica Nerdrum Humanistinen tiedekunta Opintoneuvoja Johanna Hedenborg Oppimiskeskus/Lärcentret i Åbo

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Opettajatuutorin opas

Opettajatuutorin opas Opettajatuutorin opas 2013-2014 Opettajatuutori, olet saanut haastavan ja antoisan tehtävän. Pääset luotsaamaan uudet opiskelijat alkuun kohti diplomi-insinööriksi valmistumista. Opettajatuutorointi kestää

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg Heli Alatalo Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Opintojen ohjaus. Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat

Opintojen ohjaus. Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat Opintojen ohjaus Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat 29.8.2017 Opiskelu yliopistossa Yliopisto-opintoihin kuuluu olennaisena osana akateeminen vapaus ja toisaalta myös vastuu omista opinnoista ja niiden

Lisätiedot

Ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys Koulutuspäivä 28.5.2012 Minna Kaartinen-Koutaniemi

Ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys Koulutuspäivä 28.5.2012 Minna Kaartinen-Koutaniemi Ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys Koulutuspäivä 28.5.2012 Minna Kaartinen-Koutaniemi Erilaiset opiskelijaryhmät Uudet uudet Vanhat uudet, esim. alan vaihtajat Maisterivaiheen uudet Maisterivaiheen vanhat

Lisätiedot

OPINTOPOLKU lukuvuosi

OPINTOPOLKU lukuvuosi OPINTOPOLKU lukuvuosi 2019 2020 Opintojen jakautuminen periodeihin Luokanopettajan opintosuunta, kasvatuspsykologia, vanhoilla tutkintovaatimuksilla jatkavat Opetusperiodit Syyslukukausi 2019 Intensiivijakso

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 25.8.2016 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

Englannin kieli ja sen testaus Suomen korkeakouluissa

Englannin kieli ja sen testaus Suomen korkeakouluissa Englannin kieli ja sen testaus Suomen korkeakouluissa Seminaari 17.11.2010 Fulbright Center Anu Virkkunen-Fullenwider Helsingin yliopiston kielikeskus anu.virkkunen@helsinki.fi Esityksen sisältö - Ensin

Lisätiedot

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tampereen yliopisto Johtamiskorkeakoulu Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tässä ohjaussuunnitelmassa kuvataan kauppatieteiden tutkinto-ohjelman

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken 25.8.2016 Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Koulutusohjelman opinnot Amanuenssi Hanna Snellman (Fabriikki F3428B) puh.

Lisätiedot

Mikä AYY, kuka AYY ja mitä siitä sitten? Tutorkoulutus 2012 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Mikä AYY, kuka AYY ja mitä siitä sitten? Tutorkoulutus 2012 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Mikä AYY, kuka AYY ja mitä siitä sitten? Tutorkoulutus 2012 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta OMGrganisaatio Aalto-yliopisto IT Kirjasto Alumnit Yrittäjyys Tilat Ura & Rekry Kehitys Opetuksen ja tutkimuksen

Lisätiedot

Boost your future career! Study Life - Go Abroad!

Boost your future career! Study Life - Go Abroad! Boost your future career! Study Life - Go Abroad! Syksy 2017 Miksi tarvitsen kansainvälistä kokemusta? Vahvistut Eläminen vieraassa maassa ja kulttuurissa kasvattaa henkistä kanttiasi. Virkistyt Saat uusia

Lisätiedot

Rajat ylittävän korkeakoulutuksen laadunvarmistus. Yhteis- ja kaksoistutkinnot

Rajat ylittävän korkeakoulutuksen laadunvarmistus. Yhteis- ja kaksoistutkinnot Rajat ylittävän korkeakoulutuksen laadunvarmistus Yhteis- ja kaksoistutkinnot Kirsi Hiltunen Korkeakoulujen arviointineuvosto (KKA) Korkeakoulujen arviointineuvosto Rådet för utvärdering av högskolorna

Lisätiedot

Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle

Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle 2019 2020 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIMEN YLIOPISTON YHTEISTYÖOPPILAITOKSILLE JYU. Since 1863. OPINTOMME SOPIVAT: OPINTOJAKSOT PERUSOPINTOTASO / yliopistojen

Lisätiedot

TERVETULOA! Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Alansa suunnannäyttäjä

TERVETULOA! Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Alansa suunnannäyttäjä TERVETULOA! Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Alansa suunnannäyttäjä Ingmar Björkman Dekaani Kristiina Mäkelä Varadekaani Aalto-yliopisto Ainutlaatuiseen yhteisöömme kuuluu: 80 000 alumnia 20 000 opiskelijaa

Lisätiedot

Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma DRAF

Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma DRAF Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma 2019-2023 DRAF 22.11.2018 Suunnitelma on hyväksytty xx.yy.zzzz päätöksellä. Resurssipäätökset tehdään erikseen. Johdanto Aalto-yliopiston kielellisten linjausten

Lisätiedot

KYE 7/2013 ti 15. lokakuuta 2013

KYE 7/2013 ti 15. lokakuuta 2013 KYE 7/2013 ti 15. lokakuuta 2013 Ehdotettu rakenne Sisältöjen läpikäynti Prosessin loppuunvienti Johdanto Kaikkeen toimintaan vaikuttavat taustatekijät Toimintasuunnitelman tarkoitus jne. Projektit Organisaatio

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 30.8.2018 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tampereen yliopisto Johtamiskorkeakoulu Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tässä ohjaussuunnitelmassa kuvataan kauppatieteiden tutkinto-ohjelman

Lisätiedot

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Osa kolmikantaa Opiskelijat Professorit Yliopistoyhteisö Henkilökunta Opiskelijatoiminnan yhteisöt Ylioppilaskunta Korkeakoulujärjestö Kilta Ainejärjestö

Lisätiedot

Erikoistumisaluevalinta Marja Elonheimo & Salla Mäkinen

Erikoistumisaluevalinta Marja Elonheimo & Salla Mäkinen Erikoistumisaluevalinta 2017 Marja Elonheimo & Salla Mäkinen opintotutor-biz@aalto.fi Päivän ohjelma 13.15 Palaute Meet Your Community -tilaisuudesta 13.30 Tietoa erikoistumisaluevalinnasta 14.00 Opiskelijapaneeli

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu

Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden korkeakoulu Tutkinnonuudistuksen tilanne 18.4.2013 Koostanut Pertti Jokela Juha Paavolan ja Markku Kuuvan esityksistä Kaksivaiheinen tutkinto Kandidaatti 180 op, 3 vuotta Diplomi-insinööri

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu

Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden kandidaattiohjelman hakukohteet 2014 Koe Kampus! 31.10.2014 Kaksivaiheinen tutkinto Kandidaatti 180 op, 3 vuotta Diplomi-insinööri 120 op, 2 vuotta Hakukohteet

Lisätiedot

Yhdistysohjesääntö. Vuonna 2009 asiat olivat toisin. Tuukka Pykäläinen 7/2013

Yhdistysohjesääntö. Vuonna 2009 asiat olivat toisin. Tuukka Pykäläinen 7/2013 Yhdistysohjesääntö Vuonna 2009 asiat olivat toisin Tuukka Pykäläinen 7/2013 Yhdistysohjesääntö Ohjesäännön pohja vuodelta 2009 Nykyinen versio päivitetty 14.9.2011 Määrittelee AYY:n piirissä toimivien

Lisätiedot

Tuutoreiden sitoutuminen Mitä keinoja kv-tuutoreiden sitoutumiseen? Miten toteutetaan? CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012

Tuutoreiden sitoutuminen Mitä keinoja kv-tuutoreiden sitoutumiseen? Miten toteutetaan? CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Tuutoreiden sitoutuminen Mitä keinoja kv-tuutoreiden sitoutumiseen? Miten toteutetaan? CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Tuula Hellstedt (tuula.hellstedt@helsinki.fi) Kansainvälisen vaihdon palvelut, Helsingin

Lisätiedot

ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet (TUTA)

ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet (TUTA) ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet (TUTA) 1 JOHDANTO ehops on WebOodista löytyvä työkalu, jolla opiskelijan on mahdollista tehdä tutkintorakenteensa kurssisuorituksien yhteyteen. Se ei korvaa opinto-opasta,

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Juho Niemelä. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Juho Niemelä. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2019 Palauteraportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Juho Niemelä Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 Palautteiden

Lisätiedot

Vaasan yliopisto kouluttaa uusia terminologian asiantuntijoita

Vaasan yliopisto kouluttaa uusia terminologian asiantuntijoita Vaasan yliopisto kouluttaa uusia terminologian asiantuntijoita Anita Nuopponen Vaasan yliopisto, viestintätieteet Anita.Nuopponen@uv a.f i Sisältö Terminologiaoppia 36 vuotta Vaasan yliopistossa Teknisen

Lisätiedot

1. Montako diplomi-insinööriä, tekniikan lisensiaattia ja tekniikan tohtoria valmistui osastolta v. 2001?

1. Montako diplomi-insinööriä, tekniikan lisensiaattia ja tekniikan tohtoria valmistui osastolta v. 2001? Seppo Saastamoinen 25.9.2003 Sivu 1/5 SÄHKÖ- JA TIETOLIIKENNETEKNIIKAN OPINTO-OPAS 2003-2004, luvut 1 10 ( (http://www.sahko.hut.fi/opiskelijat/opinto-opas2003-2004/estopas2003/index.htm) (http://www.sahko.hut.fi/opiskelijat/opinto-opas2003-2004/tltopas2003/index.htm)

Lisätiedot

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info www.helsinki.fi/yliopisto 8.11.2018 1 Tilaisuuden sisältö Miksi valinnaisia pitäisi / voi suorittaa ja minkä verran? Eli tietoa tutkintorakenteista ja

Lisätiedot

Tutoroinnin kick-off. KY Yläkertsi 14.4.

Tutoroinnin kick-off. KY Yläkertsi 14.4. Tutoroinnin kick-off KY Yläkertsi 14.4. Kick-offin ohjelma Terveiset KY:n puheenjohtajalta Tutoroinnin henkilöt esittäytyvät Erilaisia tutorryhmiä Tulevat koulutukset ja tapahtumat Vaihtaritutorit omaan

Lisätiedot

Opiskelijakeskeinen oppiminen opiskelukyvyn edistäjänä

Opiskelijakeskeinen oppiminen opiskelukyvyn edistäjänä Opiskelijakeskeinen oppiminen opiskelukyvyn edistäjänä Työpaja 36. Peda-Forum -päivät 24.8.2011 Laura Heinonen, Suomen ylioppilaskuntien liitto Johanna Kujala, Suomen ylioppilaskuntien liitto Ann-Marie

Lisätiedot

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma BOARD PROGRAM Hallitusohjelma Henrikki Soininen AYYH VPJ PROJEKTIT PROJECTS 1.2 Tilaohjelma opiskelijakeskukselle/student center 3.3 Tutoroinnin arvostus/valuation of tutoring 5.1 Kuntavaalitavoitteet/Municipal

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA

OPETUSSUUNNITELMA HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU OPETUSSUUNNITELMA 2018 2024 Yhteiset vapaasti valittavat opinnot Sisällys Kansainvälinen vaihto 3 op... 3 Tutorina toimiminen, 5-10 op... 3 Opiskelija-aktiivina toimiminen

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Opiskelijat

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Opiskelijat Lakisääteinen tapaturmavakuutus Opiskelijat 21.6.2017HENKILÖSTÖPALVELUT 1 Lakisääteinen tapaturmavakuutus, Opiskelijat 1/2 Opiskelijoiden vakuutusturva perustuu työtapaturma- ja ammattitautilakiin. Lain

Lisätiedot

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia Kansallinen Bologna-seurantaseminaari, Dipoli 25.5.2009 Opetussuunnitelmatyön haasteet ja mahdollisuudet yliopistolakiuudistuksen ja korkeakoulutuksen rakenteellisen kehittämisen yhteydessä Taideteollisen

Lisätiedot

Opinto-ohjauksen, uusien opiskelijoiden yliopistoyhteisöön integroitumisen ja opetuksen kehittäminen opiskelijakyselyiden tuloksia hyödyntäen

Opinto-ohjauksen, uusien opiskelijoiden yliopistoyhteisöön integroitumisen ja opetuksen kehittäminen opiskelijakyselyiden tuloksia hyödyntäen Opinto-ohjauksen, uusien opiskelijoiden yliopistoyhteisöön integroitumisen ja opetuksen kehittäminen opiskelijakyselyiden tuloksia hyödyntäen Virpi Riissanen ja Mari Martinmaa Aalto-yliopiston insinööritieteiden

Lisätiedot

Piia Kuosmanen (President of the Board) Jori Jämsä (Vice President of the Board, services)

Piia Kuosmanen (President of the Board) Jori Jämsä (Vice President of the Board, services) Piia Kuosmanen (President of the Board) Oltu SYL:n liittarissa SYL:n perehdytysviikko takana kaksi duunia päällekkäin ei ole helppo nakki saatettu ensi vuoden suunnitelmat pakettiin Tekeillä: Dipoli-neuvottelut

Lisätiedot

Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat Master s Programme in Information Networks

Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat Master s Programme in Information Networks Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat Master s Programme in Information Networks Infotilaisuus 4.12.2014 DI-tutkinnonuudistuksen aikataulu Uudet DI-ohjelmat aloittavat 1.8.2015 Vanha tutkinto valmiiksi

Lisätiedot

Johdatus opiskeluun II ELEC-A0110

Johdatus opiskeluun II ELEC-A0110 Johdatus opiskeluun II ELEC-A0110 Päivän ohjelma Opintotuki Opintojen suunnittelu, HOPS Saavutettava Aalto Opintojen seuranta Ergonomia Opintotuki Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut Opintotuki

Lisätiedot

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Tiedotusmateriaalia kokeilusta koulujen käyttöön Opetushallitus 2018 1. Mistä huoltajan on hyvä olla tietoinen ennen

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2011 Helena Collin/Ari Kurlin

RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2011 Helena Collin/Ari Kurlin RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2011 Helena Collin/Ari Kurlin Sisältö 1. Johdanto...2 2. Miksi tuutoriksi hakeuduttiin?...3 3. Tuutorin tehtävien arvioiminen...4 4. Väittämien toteutuminen...5 5.

Lisätiedot

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYY tekee Turun yliopistosta parhaan mahdollisen paikan opiskella, opiskelijoista hyvinvoivia ja opiskeluajasta ikimuistoisen. VISIO Ihanteiden TYY on opiskelijoiden avoin ja

Lisätiedot

20A00510 Opinnot haltuun. Anni Rintala & Inka Pulkkinen

20A00510 Opinnot haltuun. Anni Rintala & Inka Pulkkinen 20A00510 Opinnot haltuun 20A00510 Opinnot haltuun Anni Rintala & Inka Pulkkinen opintotutor-biz@aalto.fi 20.3.2018 Tänään ohjelmassa Erikoistumisaluevalinnan kertaus Kandiopinnot 1. vuoden jälkeen Opintojen

Lisätiedot

Miksi kotikansainvälisyys? Kansainvälinen yliopisto opiskelijanäkökulmasta Milla Ovaska Asiantuntija, kansainväliset asiat Aalto-yliopiston

Miksi kotikansainvälisyys? Kansainvälinen yliopisto opiskelijanäkökulmasta Milla Ovaska Asiantuntija, kansainväliset asiat Aalto-yliopiston Miksi kotikansainvälisyys? Kansainvälinen yliopisto opiskelijanäkökulmasta Milla Ovaska Asiantuntija, kansainväliset asiat Aalto-yliopiston ylioppilaskunta WHAT KIND OF COMPETENCES DOYOU THINK YOU LL NEED

Lisätiedot

Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat / Teknillinen fysiikka ja matematiikka. Infotilaisuus

Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat / Teknillinen fysiikka ja matematiikka. Infotilaisuus Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat / Teknillinen fysiikka ja matematiikka Infotilaisuus 10.11.2014 DI-tutkinnonuudistuksen aikataulu Uudet DI-ohjelmat aloittavat 1.8.2015 Vanha tutkinto valmiiksi 31.10.2016

Lisätiedot

Bolognan prosessi vuoteen 2020

Bolognan prosessi vuoteen 2020 Bolognan prosessi vuoteen 2020 LEUVENIN KOMMUNIKEA prosessia jatketaan vuoteen 2020 ministerikokoukset kolmen vuoden välein (seuraava Bukarest, 27.- 28.4.2012) seurantaryhmä laatii ensimmäisen työsuunnitelman

Lisätiedot

Omaisuuskysymys 23.11.2011 AYYE

Omaisuuskysymys 23.11.2011 AYYE Omaisuuskysymys 23.11.2011 AYYE Sisällys Vuoden aikana tapahtunutta Tahtotilan kirkastus Ymmärryksen rakentaminen Sovinnon hakeminen PRH, Hao Arkisto Missä ollaan nyt ja mitä seuraavaksi tehdään? Tämän

Lisätiedot