VANHEMPIEN OPAS OPINNOT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VANHEMPIEN OPAS OPINNOT"

Transkriptio

1 VANHEMPIEN OPAS Kauniaisten kuvataidekoulu on suomen ensimmäinen kuvataidekoulu. Se on perustettu vuonna Kuvataidekoulu antaa taiteen perusopetusta vuotiaille lapsille ja nuorille, kerran viikossa toimivissa opetusryhmissä ja järjestää myös erikoiskursseja. Opetusta annetaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Opetus on tavoitteellista ja vuodesta toiseen etenevää. Sen sisältö ja metodit on suunniteltu ottaen huomioon oppilaiden ikä- ja kehitysvaihe. Opetuksessa toteutetaan kuvataiteen yleisen oppimäärän opetussuunnitelmaa. OPINNOT Opiskelun pääpaino on aktiivisessa, omakohtaisessa kuvanteossa, joka tapahtuu kerran viikossa kokoontuvissa opetusryhmissä ja periodiopetuksessa. Opiskelu kuvataidekoulussa tarjoaa hauskan harrastuksen lisäksi tietoja, taitoja ja valmiuksia myös kuvataiteen jatko- opintoihin. Opintojen päättyessä oppilas saa päättötodistuksen ja työpajaopintojen aikana hänellä on mahdollisuus tehdä oma taiteellinen, itsenäinen opinnäytetyö. Itsenäisen ja ohjatun työskentelyn lisäksi oppilaita rohkaistaan toimimaan ryhmässä. Kuvallisen ilmaisun lisäksi harjoitellaan teosten tarkastelua, taidepuhetta ja rakentavaa palautteen antoa. Opetus jakautuu 3 jaksoon ikävaiheittain: Valmentava opetus (4 6 - vuotiaat); tutustutaan leikinomaisesti kuvataiteeseen. Perusopetus ( vuotiaat); opitaan kuvataiteen perustietoja ja taitoja. Työpajaopetus ( vuotiaat); oppilaat keskittyvät yhteen tai useampaan valitsemaansa kuvataiteen erityisalueeseen ja hiovat taitoja sekä persoonallista kuvallista ilmaisua. Työpajaopetus syventää taitoja kohti ammatillisia opintoja. Lukukauden pituus on syksyllä 16- ja keväällä 18, yhteensä 34 opetuskertaa. Opetustunnin pituus on 45 minuuttia. Poikkeukset opetusjärjestelyissä, loma- ajat, lukujärjestykset, tapahtumat ja oppilasnäyttelyt löytyvät koulun kotisivuilta. Kotisivuilta löytyy myös esim. kuvankäyttölupa- ja vapaaoppilaskaavakkeet.

2 Ilmoittautuminen Kuvataidekoulun 10 vuoden opintokokonaisuuteen ilmoittaudutaan vain kerran. Jatkopaikka jokaiselle oppilaalle säilyy automaattisesti vuodesta toiseen, mikäli ette tee päätöstä kuvataidekoulun lopettamisesta. Kuvataidekoulussa ei ole pääsykokeita. Oppilaan kiinnostus kuvataidetta ja kädentaitoja kohtaan riittää perusteeksi aloittaa kuvataidekoulu. Taidot ja oma ilmaisu kehittyvät harjoituksen myötä! Valmistautuminen opetustunneille Kuvataidekoulun opetukseen kuuluvat materiaalit kuuluvat lukukausimaksuun. Kuvataidekoululla on esiliinoja oppilaiden käyttöön, mutta tästä huolimatta ei tunneille kannata tulla juhlavaatteissa, vaan sellaisessa vaatetuksessa joka saa likaantua esim. saveen tai maaliroiskeisiin. Ulkojalkineita ei suositella käytettäväksi luokkatiloissa. Poissaolot tunneilta Poissaoloja opetustunneilta ei yleensä korvata. Sillä kaikki ryhmät toimivat omalla tavallaan, eri opettajat noudattavat oman ryhmänsä opetussuunnitelmaa. Poikkeustapauksista sovittaessa kannattaa ottaa yhteys omaan opettajaan ja koulun rehtoriin Opettajan estyminen Mikäli opettaja on estynyt pitämään omia opetustunteja pyritään ensisijaisesti löytämään opettajalle sijainen. Kuitenkin mikäli opettaja esim. sairastuu äkillisesti eikä sijaista voida löytää, järjestetään opetustunti muuna sovittuna ajankohtana. Näyttelykäynnit Opettajan ja oppilaiden yhteiset näyttelykäynnit voivat olla osa opetusta. Näyttelykäynnit korvaavat pituudesta riippuen yksi- tai kaksi opetuskertaa. Näyttelykäynneistä informoidaan oppilaan huoltajia ja ohjeistetaan oppilaita hyvissä ajoin. Kuvataidekoulu maksaa näyttelykäyntien kustannukset matkan ja mahdollisen sisäänpääsymaksun osalta. Mikäli näin sovitaan, oppilaat voivat ottaa mukaan evästä. Myös vanhemmat voivat osallistua näyttelykäynteihin omalla kustannuksella. Kannattaa kuitenkin huomioida, että opastusryhmän koko on yleensä rajattu, tämän vuoksi on mahdollista, että vanhemmat eivät aina mahdu mukaan opastettavaan ryhmään.

3 Oppilaan sairastuminen Kuten kouluunkaan, ei myöskään kuvataidetunneille kannata tulla sairaana. Lepo auttaa jaksamaan sitten tervehdyttyä, eivätkä flunssat ja muut pöpöt pääse tarttumaan oppilaisiin ja opettajiin. Mikäli oppilas sairastuu opetustunneilla, ilmoitetaan tästä vanhemmille. Oppilasta ei kuitenkaan lähetetä tunneilta kotiin yksin, mikäli vanhempia ei tavoiteta. Onnettomuustapauksissa otetaan aina yhteys kotiin ja sairaanhoitohenkilökuntaan. On tärkeää että koululla on aina saatavilla vanhempien ajankohtaiset yhteystiedot! Lukukausimaksut Varhaisiän valmentavat opinnot 4-5 vuotiaat 1 opetustunti / vko Perusopinnot 6-12 vuotiaat 2 opetustuntia / vko Syventävä opetus - työpajat vuotiaat 3 opetustuntia / vko Sisaralennukset: Rinnakkaisryhmät: Ulkopaikkakuntalaislisä: Lukukausimaksuista lähetetään lasku koteihin lukukausien alkamisen jälkeen. Lukuvuodessa on kaksi lukukautta. Maksujärjestelyt ja vapaaoppilaspaikat Maksujärjestelyissä olkaa ystävällinen ja ottakaa yhteys rehtoriin sähköpostitse. Koululla on myös vapaaoppilaspaikkoja, jotka myönnetään taloudellisin ja sosiaalisin perustein. Koulun kotisivuilta löytyy vapaaoppilaspaikkahakemus. Lopetus ja oppilaspaikkaperuutukset Oppilaspaikan peruutuksesta / lopettamisesta tulee välittömästi tehdä kirjallinen ilmoitus sähköpostilla. Lopettamispäiväksi tulee päivä, jolloin lopetusilmoitus toimitetaan. Huomioittehan että ilmoittamatta jättäminen vie oppilaspaikan joltain toiselta, tästä syystä noudatamme seuraavaa käytäntöä: Lukukauden peruutusmaksu on 20 euroa (toimistomaksu). Opetusviikoilla 3 6 lopettaneilta peritään puolet lukukausimaksusta ja tämän jälkeen lopettaneilta täysi lukukausimaksu.

4 Välivuosi Kuvataidekoulusta on mahdollista pitää välivuosi matkan, sairauden tms. vuoksi. Jos haluatte pitää välivuoden tai lopettaa kuvataidekoulun, ilmoittakaa asiasta kansliaan sähköpostitse mahdollisimman pian, mieluiten ennen käynnissä olevan lukukauden päättymistä. Ilmoittamatta jättämisessä noudatamme samaa periaatetta kuin oppilaspaikkaperuutuksissa (ks. yllä). Opetusraportit ja oppilasarviointi Lukuvuoden päätteeksi oppilaille jaetaan opetusraportti, joka on opettajan vapaamuotoisesti kirjoittama lyhyehkö luonnehdinta lukukauden opetuksen tavoitteista ja sisällöistä. Lukuvuoden päätteeksi oppilaat suorittavat itsearvioinnin jonka tarkoitus on auttaa oppilasta arvioimaan omia taitoja ja kehittymistä kuvallisessa ilmaisussa, ryhmätyötaidoissa ja Itsearvioinnin lisäksi opettaja antaa oppilaille sanallisen palautteen, joka pyritään aina muotoilemaan rakentavaksi ja oppilasta kannustavaksi. Oppilaan itsearvioinnin voi suorittaa joko suomen- tai ruotsinkielisenä, Suomenkielisten ryhmien oppilasarviointi palautetaan suomenkielellä, ruotsinkielisessä ryhmissä ruotsiksi. Itsenäinen opinnäytetyö Kauniaisten kuvataidekoulussa on opintojen päätteeksi mahdollisuus suorittaa itsenäinen opinnäytetyö. Opinnäytetyö sisältää sekä kuvallisen että kirjallisen osan ja se arvioidaan sekä kirjallisella, että numeroarvosanalla. Opinnäytetyötä ohjaa yleensä sen ryhmän opettaja, jossa opinnäytetyötä suorittava opiskelee. Osa oppilaitoksista myöntää hakijalle lisäpisteen itsenäisen opinnäytetyön suorittamisesta, tästä voi oppilaitoksesta, johon haetaan. Lisätietoja itsenäisen opinnäytetyön suorittamisesta kuvataidekoulussa oppilaan opettajalta tai rehtorilta. Opintotodistukset ja päättötodistukset Koululta saa pyydettäessä opintotodistuksen, josta ilmenee suoritetut opinnot ja opiskeluvuodet. Myös opettajan lausunto on mahdollista liittää opiskelutodistukseen. Päättötodistus myönnetään pyydettäessä koko opintokokonaisuuden suorittaneille. Huom! Opiskelu- ja päättötodistukset tulee pyytää hyvissä ajoin ennen muihin oppilaitoksiin pyrkimistä. Todistukset toimitetaan kahden viikon kuluessa pyynnöstä. Kuvankäyttölupa Kuvankäyttölupa on voimassa koko opiskelun ajan. Kaavake löytyy kotisivuilta ja sen saa myös pyydettäessä koulun toimistosta.

5 Konfliktitilanteet Mikäli havaitsette että lapsellanne on kuvataidekoulussa hankaluuksia, joiden vuoksi hänen on vaikea käydä kuvataidekoulua, esimerkiksi riita- tai kiusaamistilanteita, olkaa heti yhteydessä oppilaan omaan opettajaan ja/tai koulun rehtoriin. Vastaavasti mikäli opettaja havaitsee ongelmatilanteita jotka eivät ratkea yhteisellä sovittelulla, ilmoitetaan asiasta oppilaiden huoltajille. Kuvataidekoulussa on nollatoleranssi kiusaamistilanteisiin ja ongelmat pyritään ratkaisemaan rakentavassa yhteistyössä. Muuta Mikäli lapsellanne on jokin allergia, sairaus tai muu asia joka vaikuttaa oppilaan olemiseen kuvataidekoulussa tai muusta syystä haluatte informoida opettajaa tai koulun rehtoria, voitte mielellään näin tehdä. Kuvataidekoulun henkilökunnalla on oppilasta koskeva vaitiolovelvollisuus. Kuvataidekoulun kannatusjäseneksi? Sinun on mahdollista liittyä kuvataidekoulun kannatusjäseneksi. Maksamalla 30 euron jäsenmaksun tuet kuvataidekoulun toimintaa, samalla tarjoamme sinulle mahdollisuuden osallistua pelkän materiaalimaksun hinnalla kuvataidekoulun tarjoamiin taidetempauksiin. Taidetempauksia järjestetään 2-4 kertaa lukuvuodessa. Ne ovat hauskaa tekemistä yhdessä, kuten grafiikkaa, keramiikan työpajoja, taidenäyttelykäyntejä tai muuta toivelistalla olevaa. Voit myös itse ehdottaa jotakin sellaista, joka sinua taiteen tekemisen tai taiteeseen tutustumisen kentällä kiehtoo ja kiinnostaa. Tapahtumat ovat avoimia kaikille. Ei jäsenet maksavat osallistumisesta sekä kurssi- että materiaalimaksun. Vetäjinä kuvataidekoulun klubin taidetempauksissa toimivat ammattitaitelijat tai muuten kuvataiteen kentällä ammattimaisesti toimivat ohjaajat. Jäsenmaksun maksaneet saavat kutsun tapahtumaan s- postissa. PÄÄSET MUKAAN KUVATAIDEKOUUN KLUBIIN maksamalla jäsenmaksun kerran vuodessa: 30 euroa, tai ainaisjäsenmaksun: 150 euroa. Liitä maksuun mukaan yhteystietosi: nimi ja sähköpostiosoite. Lisätietoa: Raija Koskinen:

Kauniaisten kuvataidekoulun opas huoltajille

Kauniaisten kuvataidekoulun opas huoltajille 1 Kauniaisten kuvataidekoulun opas huoltajille SISÄLLYSLUETTELO 1. ILMOITTAUTUMINEN 2. OPISKELU 3. NÄYTTELYKÄYNNIT 4. LOPPUTYÖ KUVATAIDEKOULUSSA 5. OPETUSRAPORTIT JA ARVIOINTI 6. OPINTO- JA PÄÄTTÖTODISTUKSET

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

Vantaan kuvataidekoulu

Vantaan kuvataidekoulu Emma Kuusela, 9 v. Vantaan kuvataidekoulu OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2015 2016 Heleanore Mandri, 16 v. Henna Nuorti, 19 v. Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Taustakuva:

Lisätiedot

Koulu on perustettu 1987. Toiminnasta vastaa Vihdin Kuvataidekoulun Kannatusyhdistys ry.

Koulu on perustettu 1987. Toiminnasta vastaa Vihdin Kuvataidekoulun Kannatusyhdistys ry. 1 Tervetuloa! Vihdin kuvataidekoulu antaa tavoitteellisesti etenevää taiteen perusopetusta. Koulussa on noin 270 oppilaspaikkaa 5-20 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Koulun opetuksesta vastaavat rehtori

Lisätiedot

MILLAINEN KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU ON?

MILLAINEN KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU ON? OPPILAAN OPAS MILLAINEN KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU ON? Kuvataidekoulumme on perustettu vuonna 1982 antamaan kuvataiteen opetusta lapsille ja nuorille. Koulutuslautakunta hyväksyi 15.6.2006

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t)

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t) TAITEEN PERUSOPETUS 42 Taiteen perusopetus alkaa kansalaisopistossa viikolla 36. Katso ilmoittautumisohjeet oppaan takakannesta. Taiteen perusopetuksessa opiskelevilla sisaruksilla on oikeus sisaralennukseen.

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi Keravan kuvataidekoulu Lukuvuosi 2016-2017 Opetuspaikat Keravan kuvataidekoulu Paasikivenkatu 5 04200 Kerava Taidepäiväkoti Konsti (kuvismuskarin opetus) Puusepänkatu 3 04200 Kerava Toimisto Paasikivenkatu

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti:

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti: Yhteystiedot KÄSITYÖKOULU TAITIS Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen, puh. 044 371 3662 Porin

Lisätiedot

TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU. Viikki Malmi Maatulli Keskusta Paloheinä Herttoniemi Pohjois-Haaga. Opas vanhemmille & oppilaille

TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU. Viikki Malmi Maatulli Keskusta Paloheinä Herttoniemi Pohjois-Haaga. Opas vanhemmille & oppilaille TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU Viikki Malmi Maatulli Keskusta Paloheinä Herttoniemi Pohjois-Haaga Opas vanhemmille & oppilaille 2017-2018 Opas vanhemmille & oppilaille 2017-2018 OPPILAAKSI HAKEMINEN JA

Lisätiedot

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt 2 Yleistä Tähän järjestyssääntöön/opinto-oppaaseen on koottu musiikkioppilaitoksia ja taiteen perusopetusta koskevia yleisiä sääntöjä sekä

Lisätiedot

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide www.edu.fi > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide KUVATAIDE Kuvataiteessa taiteen perusopetusta annetaan joko yleisen tai laajan oppimäärän mukaan. Mahdolliset varhaisiän ja aikuisten

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 Kuvat: Natalia Hoskio, Anni Kääriäinen, Valeria Andreeva KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa

Lisätiedot

HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPETUSSUUNNITELMA

HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPETUSSUUNNITELMA HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPETUSSUUNNITELMA KUVATAITEEN PERUSOPETUS HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUSSA 1. Toiminta-ajatus Haminan lasten ja nuorten kuvataidekoulun toiminta-ajatuksena

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS Yhteystiedot Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen,

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2014-2015 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 2006 1.6.2006 Tom Linkopuu 1 KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 1. Toiminta-ajatus 2. Kuvataiteen opetuksen

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

Sivistyslautakunta vahvisti musiikkiopiston maksut lukuvuodelle kokouksessaan

Sivistyslautakunta vahvisti musiikkiopiston maksut lukuvuodelle kokouksessaan SISÄLLYS 1.8.2016 MUSIIKKILEIKKIKOULU 1 Musiikkileikkikoulu 2 2 Kuvismuskari yhteistyössä Taidekoulun kanssa 2 VALMENTAVA SOITONOPETUS..2 3 Soitinvuokra 2 4 Oppimateriaalimaksu 2 5 Soitinryhmät 2 6 Koulupajat

Lisätiedot

Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille

Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille SYKSY 2010 MIKÄ PALETTI ON? Taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden laajan

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS lukuvuosi 2015-2016 Hyvät oppilaat Musiikkiopiston aukioloajat Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa työskentelyänne Lauttasaaren musiikkiopistossa. Tähän

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

OPINTO-OPAS Lukuvuosi

OPINTO-OPAS Lukuvuosi OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2016 2017 Taustakuva: Minni Skyttén, 16 v (öljymaalaus, sävytetty) Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Lukuvuosi 2016 2017 Syyslukukausi 22.8.

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

OPINTO-OPAS Lukuvuosi

OPINTO-OPAS Lukuvuosi Taustakuva (sävytetty): Laura Herno, 16 v Pöllö: Sanni Kapiainen, 8 v. OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2017 2018 Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Lukuvuosi 2017 2018 Syyslukukausi

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Kangasalan osasto Siluetti Oppilaskirje 2015-2016 1 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Oppiaine Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja Kuvataideala Kuvataide

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

Lukukausimaksu. Peruutusehdot

Lukukausimaksu. Peruutusehdot Vihdin kuvataidekoulu Voimapolku 3 03100 Nummela 050 411 8055 vihdin.kuvataidekoulu@kolumbus.fi www.vihdinkuvataidekoulu.com Tervetuloa! Vihdin kuvataidekoulu antaa tavoitteellisesti etenevää taiteen perusopetusta.

Lisätiedot

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 17.3.2005, 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus Perusopetuksen oppimäärän suorittaneille

Lisätiedot

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kansalaisopisto 8.9.2011 Pentti Kinosmaa, Eeva Puromies 1 Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman

Lisätiedot

SML:N SYYSPÄIVÄT KOKKOLASSA TIETOA PÄÄTÖKSENTEON POHJAKSI

SML:N SYYSPÄIVÄT KOKKOLASSA TIETOA PÄÄTÖKSENTEON POHJAKSI SML:N SYYSPÄIVÄT KOKKOLASSA17.11.2016 TIETOA PÄÄTÖKSENTEON POHJAKSI TIMO KLEMETTINEN, TOIMINNANJOHTAJA MUSIIKKIOPPILAITOSTEN TOIMIPISTEET JA SIVUTOIMIPISTEET Jäsenoppilaitoksia 96 Valtionosuutta saavia

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas 2016-2017 KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa tanssin perusopetusta ja eri-ikäisille tanssijoille tarjotaan

Lisätiedot

Kontiolahden koulu

Kontiolahden koulu Kontiolahden koulu 18.3.2017 MIKÄ ON JOPO-LUOKKA? Opetus joustaa ei oppilas JOPO (joustava perusopetus) on työelämäpainotteinen ja toiminnallinen tapa suorittaa peruskoulun yhdeksäs vuosiluokka. Tavoitteena

Lisätiedot

Lasten ja nuorten. Opinto-opas

Lasten ja nuorten. Opinto-opas Lasten ja nuorten Opinto-opas Sisällysluettelo 1. Yhteystiedot 2. Taidekoulun toiminta-ajatus 3. Opintojen eteneminen ja laajuus 4. Oppilaan tiedot 5. Lukukausimaksut 6. Oppilaspaikka 7. Opetuskäytännöt

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Tästä on kyse perusopetuslaissa (628/1998,

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT Kuvataide Käsityö Tanssi Ilmajoki-opisto Hyväksytty johtokunnassa 22.5.2018 1 SAATTEEKSI Kädessäsi on Ilmajoki-opiston taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS Mitä taiteen perusopetus on? Koulutuksen järjestäminen Taiteen perusopetuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

Eräitä oppilaan arvioinnin yleisiä kysymyksiä. Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsinki Opetusneuvos Kristiina Ikonen

Eräitä oppilaan arvioinnin yleisiä kysymyksiä. Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsinki Opetusneuvos Kristiina Ikonen Eräitä oppilaan arvioinnin yleisiä kysymyksiä Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsinki 5.11.2010 Opetusneuvos Kristiina Ikonen Oppilaan arvioinnin merkitys ja tehtävä opetussuunnitelman perusteissa

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu

Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu OPINTO-OPAS 2014-2015 29.toimikausi Oppaan sisältö: Kalenteritietoja 2014-2015 Henkilökunta ja koulun yhteystiedot Ohjeita opiskelijoille ja vanhemmille Opintojen rakenne

Lisätiedot

Opintopolku-info opintoohjaajille

Opintopolku-info opintoohjaajille Opintopolku-info opintoohjaajille 18.2.2016 Yleistä OPH aloittanut katsaukset hakuihin ja valintoihin liittyvistä asioista sekä Opintopolun uusista toiminnallisuuksista n. 1-2 kertaa kuukaudessa Infot

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Kangasalan osasto Siluetti Oppilaskirje 2016-2017 1 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 5 Toimitilat 5 Tiedottaminen

Lisätiedot

Yhteystiedot: Rehtori Minna Palokangas , Tuottaja/toimistosihteeri Maria Tolonen

Yhteystiedot: Rehtori Minna Palokangas , Tuottaja/toimistosihteeri Maria Tolonen OPINTO-OPAS LUKUVUOSI 2017 2018 Kajaani Dancen 40. toimintavuosi Kajaani Dancen tanssikoulu antaa tanssin taiteen laajaa ja yleisen oppimäärän opetusta, ja avointa opetusta. Eri-ikäisille tanssijoille

Lisätiedot

HUOLTAJAN OPAS TERVETULOA! YHTEYSTIEDOT

HUOLTAJAN OPAS TERVETULOA! YHTEYSTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO ii Johdanto 2 Yhteystiedot 3 Lukukausimaksu 4 Jatkoilmoittautuminen 4 Peruutusehdot 4 Sairauspoissaolot 6 Poissaolot ja poistuminen koulun alueelta 6 Välivuosi 7 Vapaaoppilaat 7 Oppitunnit

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Wilma-ohje huoltajille

Wilma-ohje huoltajille Wilma-ohje huoltajille Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Wilman osoite on https://wilma.businesscollege.fi/ Wilmaan kirjaudutaan tunnuksilla, jotka huoltaja luo saamallaan avainkoodilla. Wilman etusivulla

Lisätiedot

Lukukausimaksu. Peruutusehdot

Lukukausimaksu. Peruutusehdot Vihdin kuvataidekoulu Voimapolku 3 03100 Nummela 050 411 8055 vihdin.kuvataidekoulu@kolumbus.fi www.vihdinkuvataidekoulu.com Facebook, Instagram Lukukausimaksu Tervetuloa! Vihdin kuvataidekoulu antaa tavoitteellisesti

Lisätiedot

SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI

SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI 17.12.2009 Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton opetussuunnitelmatyöryhmä (Heli Tiainen, Marketta Urpo-Koskinen ja Leena Stolzmann) on laatinut

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu Kuvataiteen syventävien opintojen päättötyö Opetussuunnitelman perusteet ( Opetushallitus / Maarays 39/01L/2002 ) Saadakseen päättötodistuksen laajan oppimäärän

Lisätiedot

Arkki -opas vanhemmille

Arkki -opas vanhemmille Arkki -opas vanhemmille Yhteystiedot Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry Tallberginkatu 1 C 106 00180 HELSINKI Anna työrauha puh. +358 50 5258 66 8 info@arkki.net www.arkki.net Rehtori Johtava

Lisätiedot

JUHLAVUOSI v. Kuvataiteen perusopetusta Nurmijärvellä. Nurmijärven kuvataidekoulu OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE

JUHLAVUOSI v. Kuvataiteen perusopetusta Nurmijärvellä. Nurmijärven kuvataidekoulu OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE 2018-2019 www.nurmijarvenkuvataidekoulu.fi Nurmijärven kuvataidekoulu OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE JUHLAVUOSI 2018-2019 20v. Kuvataiteen perusopetusta Nurmijärvellä Tervetuloa Nurmijärven kuvataidekouluun!

Lisätiedot

ILMAJOEN TANSSIKOULU

ILMAJOEN TANSSIKOULU ILMAJOEN TANSSIKOULU Ilmajoen tanssikoulu Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma, Tanssi 2018 1 SISÄLTÖ 1. Ilmajoen tanssikoulun toiminta, tehtävät ja arvot 2. Opetuksen tavoite, oppimisympäristö

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus. Taito -käsityökoulun opetussuunnitelma. Yleinen oppimäärä. Taito Itä-Suomi ry Taito Ylä-Savo ry

Käsityön taiteen perusopetus. Taito -käsityökoulun opetussuunnitelma. Yleinen oppimäärä. Taito Itä-Suomi ry Taito Ylä-Savo ry Käsityön taiteen perusopetus Taito -käsityökoulun opetussuunnitelma Yleinen oppimäärä Taito Itä-Suomi ry Taito Ylä-Savo ry SISÄLTÖ 1. JOHDANTO JA OPPILAITOKSEN TOIMINTA-AJATUS 3 2. TAITEEN PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKIOPISTO Musiikkiopiston Nohterin ja Kärjen talot Musiikkiopiston kirjastotalon tilat Musiikkiopiston toimitilat sijaitsevat Salon keskustassa

Lisätiedot

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.) Opintotyyppi Syventäviä opintoja Koulutusala Kuvataideala

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Tiedotusmateriaalia kokeilusta koulujen käyttöön Opetushallitus 2018 1. Mistä huoltajan on hyvä olla tietoinen ennen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107 20.03.2013 Sivu 1 / 1 1428/12.01.01/2013 107 Taiteen perusopetus varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Mattila Virpi, puh. (09) 816 23022 Suihkonen Jaana, puh. (09) 816 52353 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA. Kauniaisten kuvataidekoulu: Odenwall

KAUNIAISTEN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA. Kauniaisten kuvataidekoulu: Odenwall KAUNIAISTEN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA Kauniaisten kuvataidekoulu: Odenwall 0 SISÄLTÖ 1. Kauniaisten kuvataidekoulun toiminta-ajatus 3 2. Opetuksen arvot ja yleiset tavoitteet 3 Taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu

Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu 2016-2017 OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE Sisältö: Kuva: Nuppu-Roosa Keskisen päättötyöstä Kuvataidekoulusta ja taiteen perusopetuksesta Ohjeita opiskelijoille ja vanhemmille

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2013-2014 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

Taidekoulu Oiva KUVATAITEEN PERUSOPETUS. yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Taidekoulu Oiva KUVATAITEEN PERUSOPETUS. yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Taidekoulu Oiva KUVATAITEEN PERUSOPETUS yleisen oppimäärän opetussuunnitelma 2 KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄ Nimi: Seinäjoen kansalaisopisto Osoite: Vapaudentie 83, 60100 Seinäjoki Puhelin: Opisto 06-4162463,

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 25.10.2017 25.10.2017 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 13.10.2016 13.10.2016 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

VALKEAKOSKI-OPISTO Teatteri-ilmaisun koulu

VALKEAKOSKI-OPISTO Teatteri-ilmaisun koulu VALKEAKOSKI-OPISTO Teatteri-ilmaisun koulu Pääkirja Lv. 2014-2015 VALKEAKOSKI Teatteri-ilmaisun koulu on osa Valkeakoskiopistoa. Valkeakoski-opiston ytimen muodostaa Valkeakosken kansalaisopisto, joka

Lisätiedot

SALON MUSIIKKIOPISTO

SALON MUSIIKKIOPISTO SALON MUSIIKKIOPISTO SALON MUSIIKKIOPISTO Musiikkiopiston Nohterin ja Kärjen talot Musiikkiopiston kirjastotalon tilat Musiikkiopiston toimitilat sijaitsevat Salon keskustassa kirjaston läheisyydessä.

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUODELLE 2015 2016

ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUODELLE 2015 2016 ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUODELLE 2015 2016 Muskattilaisten ilmoittautuminen ensi lukuvuoden ryhmiin on ajankohtaista. Ilmoittautuminen tapahtuu ohessa jaettavalla ilmoittautumiskaavakkeella. Kaavakkeeseen

Lisätiedot

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka Mertalan koulun LuMa-luokka Lukuvuosi 2017-2018 Luonnontiede- ja matematiikkaluokka LuMa-luokka tarjoaa ylöspäin eriyttävää opetusta matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa vahvan pohjan perusopinnoissa

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TANSSIKOULU STUDIO DANCE PITISSÄ

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TANSSIKOULU STUDIO DANCE PITISSÄ TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TANSSIKOULU STUDIO DANCE PITISSÄ 1 Sisällys Taiteen perusopetus... 3 Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä... 3 Toiminta-ajatus...

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Matematiikka- ja luonnontiedeluokkien. Olarin koulu 13.1.2014

Matematiikka- ja luonnontiedeluokkien. Olarin koulu 13.1.2014 Matematiikka- ja luonnontiedeluokkien oppilasvalinta Olarin koulu 13.1.2014 Painotuskoulut, vuosiluokat 7.-9. Espoonlahden koulu Järvenperän koulu Mankkaan koulu Nöykkiön koulu Olarin koulu Ilmoittaudu

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU. Kuvitus: Pima I-ryhmän töitä lukuvuodelta OPPILAAN OPAS

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU. Kuvitus: Pima I-ryhmän töitä lukuvuodelta OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU Kuvitus: Pima I-ryhmän töitä lukuvuodelta 2017-18 OPPILAAN OPAS 2018-2019 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT JA KÄYTÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6 05800 Hyvinkää 019-459

Lisätiedot

OPPILAAN OPAS

OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS 2019-2020 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT JA KÄYTÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6 05800 Hyvinkää p. 040 179 6852 (rehtori) www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen yhteydessä voidaan järjestää myös muuta taiteen edistämiseen liittyvää toimintaa.

Taiteen perusopetuksen yhteydessä voidaan järjestää myös muuta taiteen edistämiseen liittyvää toimintaa. Op 401 L taiteen perusopetuksesta 21.8.1998/633 1. Taiteen perusopetuksen tarkoitus. Taiteen perusopetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää

Lisätiedot

Joustavaa perusopetusta Kouvolassa

Joustavaa perusopetusta Kouvolassa Joustavaa perusopetusta Kouvolassa Kuntamarkkinat 10.9.2009 Teija Toppila Rehtori / aluerehtori Esiintyjä 1 Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä

Lisätiedot

Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu

Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu 2018-2019 OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE Sisältö: Ykistyiskohta sarjakuvataiteen lopputyöstä. Kuvataidekoulusta ja taiteen perusopetuksesta Ohjeita opiskelijoille ja vanhemmille

Lisätiedot

Osaavat luovat MAAILMOJA

Osaavat luovat MAAILMOJA Osaavat luovat MAAILMOJA SASKY koulutuskuntayhtymä YLÄ-SATAKUNNAN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA (tiivistelmä) 1 Sisällysluettelo 1. Ylä-Satakunnan musiikkiopisto... 2 1.1. Oppilaitoksen toiminta-ajatus,

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2016-2017 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu

Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu 2017-2018 OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE Sisältö: Kuvataidekoulusta ja taiteen perusopetuksesta Ohjeita opiskelijoille ja vanhemmille Ilmoittautuminen, peruutukset, toimistoasiat

Lisätiedot

Espoon aikuislukio. Matemaattisluonnontieteellisten. opinto-opas

Espoon aikuislukio. Matemaattisluonnontieteellisten. opinto-opas Espoon aikuislukio Matemaattisluonnontieteellisten aineiden opinto-opas 2017-2018 1 Sisällysluettelo Yhteystiedot... 3 Yleistä... 3 Pitkä matematiikka... 4 Laaja fysiikka... 5 Laaja kemia... 5 Lääketieteelliseen

Lisätiedot

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu Saarnilaakson koulu Opas valinnaisuuteen Sisällysluettelo 1. Valinnaisuus perusopetuksessa... 2 2. Valinnaiset aineet... 3 3. Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit... 3 4. Arviointi... 4 Valinnaiset

Lisätiedot

ESITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS

ESITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS Valmistava opetus - yleistä Oppilas, joka ei vielä osaa suomea tai tarvitsee tukea suomen kielen vahvistamisessa, aloittaa koulunkäyntinsä perusopetukseen valmistavassa

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Pälkäneen osasto Oppilaskirje 2016-2017 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen 4 Oppilasryhmät

Lisätiedot

ULVILAN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA

ULVILAN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA Kevät 2018 ULVILAN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 1. KUVATAIDEKOULUN TOIMINTA-AJATUS, ARVOT JA OPPIMISKÄSITYS 1.1. Toiminta-ajatus ja organisaatio Kuvataidekoulun toiminta-ajatuksena on tarjota kunnan

Lisätiedot

TIKKURILAN TEATTERI- JA SIRKUSKOULUN SIRKUSTAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA

TIKKURILAN TEATTERI- JA SIRKUSKOULUN SIRKUSTAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TIKKURILAN TEATTERI- JA SIRKUSKOULUN SIRKUSTAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA SISÄLLYS 1. YLEISTÄ 1.1 Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulu 3 1.2 Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän tarkoitus,

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot