VERKOT ELI GRAAFIT. MHK-SciFest 2011: työpajan Koe Matematiikka! osaraportti. Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VERKOT ELI GRAAFIT. MHK-SciFest 2011: työpajan Koe Matematiikka! osaraportti. Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus"

Transkriptio

1 VERKOT ELI GRAAFIT MHK-SciFest 2011: työpajan Koe Matematiikka! osaraportti Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kurssin vastaava opettaja: Martti Pesonen Opettajat: Tiina Komulainen, Eric Lehman, Eric Reyssat Vertaisohjaaja: Mika Koponen Ohjaajat: Tiina Aaltonen, Miia Liimatainen Joensuussa

2 1 Johdanto Tämä on Itä-Suomen yliopiston Matematiikan havainnollistaminen ja kerhotoiminta -kurssiin liittyvän SciFest työpajan Koe Matematiikka! työpisteraportti. Tässä esityksessä työpajalla tarkoitetaan työpajakokonaisuutta Koe matematiikka! ja sen viiden eri työryhmän pitämiä osapajoja työpisteiksi. Kullakin työpisteellä voi olla useita osioita, jotka ovat itsenäisiä tai toisiinsa liittyviä pienimpiä toimintakokonaisuuksia. Tässä raportissa osioista käytetään vaihtelevasti myös nimitystä aktiviteetti. Tämä raportti esittelee Verkot eli Graafit -työpisteen pitämiseen valmistautumista, ohjelman SciFestissä 2011, kokemuksia ja onnistumisia SciFestistä sekä havaittuja ongelmia ja parannusehdotuksia jatkoa ajatellen. 2 Työpisteen pitämiseen valmistautuminen Työpisteen pitämiseen valmistauduttiin yhteisillä lähiopetusjaksoilla ja Lähiopetusjaksot sisälsivät yhteensä 32 tuntia luentoja työpisteiden aiheisiin liittyvästä matematiikasta. Luennoilla opettajina toimivat ranskalaiset Eric Lehman ja Eric Reyssat, minkä takia opetus oli pääosin englanninkielistä. Lisäksi viikonloppuna osallistuimme kerhotoiminta-koulutukseen (15 h), jonka opettajana toimi Tiina Komulainen Oulusta. Lähiopetusjaksojen välillä suunnittelimme ja valmistimme työpisteessä tarvittavia välineitä ja teimme ohjeistuksia osioihimme. Suunnittelutyötä teimme ensin itsenäisesti, jonka jälkeen kokoonnuimme ja jatkoimme suunnittelua yhdessä. Aluksi olimme yhteydessä toisiimme lähinnä sähköpostin välityksellä, mutta koimme sen käyttämisen hitaaksi ja hankalaksi. Maaliskuun lopussa aloimmekin käyttää vertaisohjaajamme luomaa Google Docs -sivustoa, johon keräsimme työpistettämme koskevia asioita ja materiaaleja. Sivuston käyttäminen helpotti suunnittelutyötämme ja pystyimme online-tilassa jakamaan asiakirjoja ja vaihtamaan ajatuksia. Tarvikkeet, joita tarvitsimme välineiden valmistamiseen, on hankittu kurssin vastaavan opettajan Martti Pesosen ja monitoimimiehenä toimineen Tommi Sallisen avustuksella. Lisäksi osa tarvikkeista on itse erilaisten suhteiden avulla hankittuja. Saimme kaikki suunnittelemamme työpisteen osiot valmiiksi, ja lopulta vain Taksiauto etäisyys -osiota emme käyttäneet lainkaan.

3 Valmistimme kaikkiin osioihin uudet laminoidut tehtävänannot lukuun ottamatta Lankaverkkoja, jossa käytimme vanhaa tehtävänantoa. Königsbergin siltaongelman toista havainnollistusta varten valmistimme kahdeksan kappaletta laminoituja timantteja sekä teimme teipeistä kartan maahan. Lankaverkot -osio oli jo edelliseltä vuodelta valmis ja selvisimme vain muutamalla nastan vaihtamisella. Salapoliisi -osiota oli käytetty aikaisemmin matematiikkakerhoissa. Teimme siihen kuitenkin uudet laminoidut karttapohjat suurennetussa koossa. Väritysongelmia varten meille hankittiin tyhjiä liitutauluja, väriliituja, taulusieniä ja valkoisia huopatusseja, joilla taiteilimme kuviot liitutauluihin. Talojen maalaus -aktiviteettia varten laminoimme talokuviot, maalasimme puukiekot sekä teimme paikan päällä kartan teipillä lattiaan. Instant Insanity -kuutiot olivat jo viime vuonna mukana SciFestillä, mutta ne olivat liian pienet ja huonosti maalatut. Maalasimme siis uudet isommat kuutiot. Matka Euroopan ympäri -osion kehittelimme itse alusta lähtien. Vanhan Euroopan kartan saimme Maantieteen laitokselta, lisäksi tarvitsimme puulevyn, nastoja, lankaa ja rikkoja. Graafipelin löysimme Internetistä ja sen toteuttamiseen tarvitsimme ainoastaan älytaulun, jonka saimmekin käyttöömme. Jäätelökioski kisa -aktiviteetti oli edelliseltä vuodelta valmis sellaisenaan. Yhteensä valmistautumiseen, suunnitteluun ja välineiden valmistamiseen, käytimme aikaa vähintään kurssiin vaadittavat 48 tuntia. SciFestissä Verkot eli Graafit -työpisteemme oli varattava paja. Työpisteemme ohjauksesta kertyi yhteensä 12 tuntia, jonka lisäksi päivystimme työpisteellämme myös muina aikoina. 3 Työpisteen ohjelma SciFestissä 2011 Lopullisessa Verkot eli Graafit -työpisteessä käytimme pääasiassa kahdeksaa eri osiota. Lisäksi tässä luvussa esittelemme käyttämättömiä työpisteen osioita. Kustakin osiosta on ensin esitetty tehtävänanto, jonka avulla osio on mahdollista suorittaa ilman ulkopuolista apua. Lisäksi aktiviteeteista on valokuvia, mahdolliset ratkaisuohjeet sekä teoriaa, johon aktiviteetit pohjautuvat. Työpisteemme osioita pystyi suorittamaan haluamassaan järjestyksessä, vaikka esimerkiksi Königsbergin siltaongelma ja Lankaverkot sekä Väritysongelma ja Talojen maalaus linkittyvät keskenään vahvasti yhteen.

4 3.1 Königsbergin siltaongelma Königsbergin kaupungissa on seitsemän siltaa. Kaupungin asukkaat kävivät mielellään sunnuntai kävelyllä pitkin kaupunkia. Asukkaat lähtivät kävelylle kukin omasta kaupungin osastaan(a, B, C, D) ja pyrkivät kulkemaan reitin, jossa kukin silta ylitettiin vain kerran ja tultiin takaisin lähtöpisteeseen. Oliko mahdollista kulkea kukin silta vain kerran ja päätyä takaisin lähtöpisteeseen, entä oliko lähtöpisteellä vaikutusta tähän? Laminoidulle ongelmalle kehitimme myös konkreettisemman havainnollistuksen (Kuva oikealla). Vastaava kartta muodostettiin maahan käyttämällä erivärisiä teippejä. Lisäksi jokaiselle sillalle (punainen) asetettiin yksi timantti. Tarinan mukaan jokaisen sillan alla nukkui lohikäärme, joka heräsi, kun sillan yli kuljettiin. Eli kunkin sillan pystyi ylittämään vain yhden kerran, ellei halunnut joutua lohikäärmeen syömäksi. Tarkoituksena oli yrittää kerätä mahdollisimman monta timanttia, kun lähtöpaikan sai itse valita. Idea siltaongelman havainnollistamiseen syntyi juuri ennen SciFestiä, joten toteutukseen ei ollut paljoakaan aikaa käytettävissä. Vaikka havainnollistuksen ulkonäkö ei ollut paras mahdollinen, oli se kuitenkin toimiva.

5 Königsbergin siltaongelma -teoriaa Königsbergin siltaongelma on klassinen matemaattinen ongelma graafiteorian ja topologian alalta. Königsbergin eli nykyisen Kaliningradin läpi virtaa Pregolja-joki, jonka keskellä on kaksi saarta. Saaret oli 1700-luvulla yhdistetty toisiinsa ja mantereeseen seitsemällä sillalla. Ongelmana oli sellaisen reitin keksiminen mitä kävelemällä voitaisiin ylittää jokainen silta täsmälleen kerran ja päätyä takaisin lähtöpisteeseen. Euler todisti vuonna 1736, ettei tällaista reittiä ole olemassa. Sveitsiläinen matemaatikko Leonhard Euler oli kuultuaan Königsbergin siltaongelmasta päättänyt ratkaista sen. Hän aloitti abstrahoimalla Königsbergin kartan poistaen ensin ylimääräiset piirteet siten, että jäljelle jäävään kuvaan oli merkitty vain maamassat, niitä erottava vesi ja niiden väliset sillat. Seuraavaksi hän korvasi maamassat pisteillä ja niitä yhdistävät sillat viivoilla saaden tulokseksi alla kuvatun verkon, jota graafiteorian termillä kutsutaan graafiksi. Pisteitä taas kutsutaan solmuiksi ja viivoja kaariksi. Graafin muotoa voidaan muokata vapaasti ilman, että graafi itse muuttuu, solmujen välisten yhteyksien on pysyttävä samoina. Ei ole merkitystä, ovatko kaaret suoria vai käyriä, taikka millä puolella toista solmua jokin solmu sijaitsee. Solmun asteluku on siihen ulottuvien kaarien lukumäärä. Euler todisti, että graafiin on mahdollista piirtää polku, Eulerin kehä, joka kulkee graafin jokaisen kaaren kautta täsmälleen kerran palaten alkusolmuun, jos ja vain jos graafissa ei ole yhtään solmua, jonka asteluku on pariton. Königsbergin silloista muodostuvassa graafissa on kolme solmua, joiden asteluku on kolme, ja yksi solmu, jonka asteluku on viisi, yhteensä siis neljä asteeltaan paritonta solmua, joten polkua ei Königsbergin tapauksessa ole mahdollista piirtää. Ongelma voidaan muuntaa sellaiseksi, että etsitään polkua, joka ylittää jokaisen sillan kerran, mutta jonka alku- ja loppupiste ei välttämättä ole sama. Tällaista polkua kutsutaan Eulerin poluksi; se on olemassa, jos ja vain jos graafissa on täsmälleen kaksi (tai ei yhtään) solmua, joiden asteluku on pariton siten, että nämä kaksi solmua ovat polun alku- ja loppusolmu. Königsbergin siltojen kohdalla tämäkään ehto ei toteudu.

6 3.2 Lankaverkot Pystytkö muodostamaan kappaleisiin mustalla värillä piirretyn kuvion yhdellä langalla niin, ettei lanka mene yhdelläkään välillä kaksinkerroin? Mieti näiden verkkojen ominaisuuksia: Keksi sääntö, jolla selviää kokeilematta, mitkä verkoista on mahdollisia tehdä edellä mainitulla tavalla.

7 3.3 Salapoliisi -tehtävä Viisi salapoliisia asettuu siten, että he voivat tarkkailla kaikkia katuja. Mihin risteyksiin heidän pitää asettua? Entä miten salapoliisien tulee asettua, jos heitä on vain neljä? Ongelma, joka tarinassa selitetään, on helppo ymmärtää, mutta yksinkertaista ja suoraviivaista ratkaisua ongelmaan ei ole olemassa. Nykypäivänä mielenkiinto tämän tyyppisiin ongelmien ratkaisuun kasvaa kokoajan. Myös ihmiset ovat osa verkkoja esimerkiksi internetin ja sosiaalisen median mukana. Tämä aktiviteetti toteutettiin laminoitujen tehtäväkorttien avulla.

8 3.4 Väritysongelma Montako väriä tarvitset, jotta saat väritettyä kuviot niin, että jokainen vierekkäinen alue on erivärinen?

9 Neliväriongelma on verkkoteoriaan liittyvä ongelma, jonka mukaan jokainen tasokartta voidaan värittää neljällä eri värillä siten, että millään kahdella samanvärisellä alueella ei ole yhteistä rajaa. Tässä rajalla tarkoitetaan nimenomaan rajaviivaa, ei rajapistettä. Heawoodin lauseen (1890) avulla on todistettu, että tasokartan värittäminen onnistuu viittä väriä käyttämällä. Vuonna 1976 K. Appel ja W. Haken esittivät kuuluisalle neliväriväittämälle todistuksen, joka perustuu oleellisesti tietokoneen käyttöön. Työhön kului aikaa 4 vuotta ja yli 1200 tietokonetuntia. Tämä todistus ei kuitenkaan ole matemaattisesti kompakti. Maailmankartta voidaan siis värittää neljällä värillä neliväriongelman mukaisesti. Millä värillä meret ja järvet tulisi värittää, jotta kartta olisi väritetty neliväriongelman mukaisesti?

10 3.5 Talojen maalaus Jäävuoren kaupungissa järjestetään asuntomessut, jonne rakennetaan paljon uusia taloja. Asuntomessujen arkkitehti haluaa maalata talot niin, että jokainen vierekkäinen talo on erivärinen. Talojen maalarit eivät kuitenkaan tiedä, kuinka monta eriväristä maalia heidän tulisi ostaa, joten he pyytävät sinun apuasi. Kuinka monella värillä maalareiden tulee maalata, jotta vierekkäiset talot eivät ole samanvärisiä? Maalareilla on kuitenkin rajattu määrä kutakin maalia, talot tulee siis maalata mahdollisimman tasapuolisesti.

11 Afrikan manner voidaan värittää käyttämällä neljää väriä. Väritetystä kartasta voidaan muodostaa verkko. Jokaista valtiota merkitään valtion värinmukaisella solmulla. Kukin valtio yhdistetään kaarilla sen rajanaapureihin. Kartta on väritetty oikein, kun ei ole kaaria, jotka yhdistävät samanvärisiä solmuja.

12 3.6 Instant Insanity Tavoitteena on asettaa neljä eri tavoin värjättyä (4 eri väriä) kuutiota päällekkäin siten, että kaikilla sivuilla jokainen väri esiintyy vain kerran. Instant Insanity -kuutioiden avulla voidaan havainnollistaa, mitä hyötyä verkkoteoriasta on. Tätä tehtävää kaikki lähtevät lähes poikkeuksetta ratkaisemaan kokeilemalla. Tuntuu miltei utopistiselta, että vain neljän kuution päällekkäin asettamisella on yhteensä erilaista vaihtoehtoa. Ensimmäinen kuutio voidaan asettaa vain kolmella eri tavalla, lopuissa kolmessa kuutiossa voidaan valita joku kuudesta sivusta alaspäin ja edelleen on vielä neljä vaihtoehtoa pyörittää kuutiota, joten saadaan 3 (4 6)^3 = Näin ollen kokeilemalla ratkaisuun saattaa tuhrautua paljon aikaa, sillä vain 2 näistä vaihtoehdoista on oikeita ratkaisuja. Verkkoteorian avulla nämä kuutiot voidaan muuntaa verkoiksi, jolloin ratkaiseminen nopeutuu. Kyseinen verkkoteoreettinen ratkaisu on esitetty seuraavalla sivulla.

13 INSTANT INSANITY RATKAISU Kuva 1. Kuva 2. Kuva 3. Kuva Ensimmäisessä vaiheessa kuutiot avataan tasoon. Avatusta kuutiosta muodostetaan verkko siten, että kuution neljä eri väriä ovat verkon solmuja. Verkon kaaret yhdistävät kuution vastakkaisten tahkojen värit keskenään. Jos kuution vastakkaisilla puolilla on sama väri, piirretään verkkoon silmukka. 2. Toisessa vaiheessa muodostetaan vastaavalla tavalla kaikkien kuutioiden verkot. Numeroidaan (1-4) kuutiot ja niitä vastaavien verkkojen kaaret. 3. Kolmannessa vaiheessa kuutioista muodostetut neljä verkkoa yhdistetään yhdeksi verkoksi. 4. Neljännessä vaiheessa etsitään kaksi aliverkkoa, jotka toteuttavat seuraavat ehdot: 1. Jokaisesta solmusta (väri) tulee lähteä kaksi kaarta. 2. Numeroituja kaaria 1-4 tulee käyttää tasan yhden kerran. Lopuksi kuutiot asetetaan aliverkkoja vastaavalla tavalla. Ensimmäinen aliverkko edustaa kuutioiden etu- ja takatahkojen muodostamia väripareja. Vastaavasti toinen aliverkko edustaa kuutioiden vasemman ja oikeanpuoleisen tahkon väripareja.

14 3.7 Matka Euroopan ympäri Sinun tulee löytää mahdollisimman lyhyt reitti kymmenen kaupungin välille. Saat valita lähtöpisteen vapaasti. Jos löydät lyhyemmän reitin kuin aikaisemmat Euroopan matkustajat, saat laittaa naruun oman merkkisi. Entä keksitkö reitin, joka on mahdollisimman pitkä? Tällöin saat myös laittaa oman merkkisi naruun. Saat käydä jokaisessa kaupungissa vain kerran. Kyseinen aktiviteetti vastaa lähes ns. kauppamatkustajan ongelmaa eli jos kauppamatkustaja tietää kaupunkien keskinäiset etäisyydet, miten hän voi laskea itselleen nopeimman kulkureitin, jossa palataan lopussa lähtökaupunkiin ja käydään kaikkien kaupunkien kautta tasan kerran? Tähän ongelmaan ei ole olemassa ratkaisua, mutta se voidaan usein laskea tietokoneen avulla. Tosin reittien määrä kasvaa nopeasti, koska esimerkiksi: kolmen kaupungin välille voidaan muodostaa 2 erilaista reittivaihtoehtoa, neljän kaupungin välille 6 erilaista vaihtoehtoa ja kymmenen (kuten tässä aktiviteetissa) kaupungin välille voidaan muodostaa erilaista reittivaihtoehtoa.

15 3.8 Graafipeli älytaululla Tässä aktiviteetissä verkkoihin tutustutaan pelin muodossa. Oppilaat pelaavat kaksinpelinä graafipeliä koskettamalla sormella älytaulua. Pelin kulku: Pelissä on kaksi kirkkaalla vihreällä aktivoitua solmua. Pelaaja SHORT aktivoi verkon jonkun kaaren, jolloin kaari muuttuu kirkkaan vihreäksi. Pelaaja CUT leikkaa jonkun verkon kaaren, jolloin kaari katkeaa ja häviää. Peliä pelataan vuoronperään. Pelaajan SHORT tavoitteena on saada yhdistettyä kirkkaana palavat kaksi solmua yhtenäisellä polulla. Pelaajan CUT tavoitteena on estää tämän tapahtuminen. Pelaaja SHORT voittaa, jos hän onnistuu rakentamaan yhtenäisen polun kirkkaiden solmujen välille. Pelaaja CUT voittaa, jos hän onnistuu katkaisemaan kaaret niin, ettei kirkkaiden pisteiden yhdistäminen ole mahdollista. Peli löytyy osoitteesta Peliä pelaamalla harjaantuu pelistrategia, verkkojen hahmottaminen, looginen päättely ja monia muita taitoja, jotka kehittyvät usein matemaattisten taitojen rinnalla. Kun peliä pelaa jonkin aikaa saattaa herätä ajatus, että onko pelin aloittajalla parempi mahdollisuus voittaa. (Vastaava ajatus saattaa tulla esille Ristinollaa pelaamalla). Peli onkin herättänyt kiinnostusta monissa matemaatikoissa kehittää ns. voitto-algoritmi eli pelistrategia, jonka avulla voittaa aina. Molempien pelaajien hyväksi on keksitty voittostrategiat, jotka riippuvat ainoastaan kumpi pelaajista aloittaa pelin. Algoritmin mukaan pelin aloittanut pelaaja voittaa aina, jos osaa pelata voittostrategian mukaisesti.

16 3.9 Jäätelökioski -kisa Kesä saapui Jäävuoriston kaupunkiin ja oli aika avata jäätelökioskit. Kioskit tuli asettaa kaupungin risteyksiin (pallot kartalla) niin, että asukkaat kävivät ostamassa jäätelöä kotikatunsa (viivat kartalla) risteyksistä. Kuinka monta jäätelökioskia kaupungin tuli avata, jotta koko kaupunki tulisi palvelluksi mahdollisimman vähillä kioskeilla. Tämä osio toteutettiin laminoitujen kaupungin karttojen avulla, mutta toimi lähinnä ylimääräisenä tehtävänä. Kyseinen ongelma on esimerkki tapauksesta, jossa etsitään verkon hallitsevaa joukkoa (dominating set): verkon hallitseva joukko muodostuu niiden solmujen minimaalisesta joukosta, jotka naapureineen kattavat kaikki verkon solmut. Ratkaisu jäätelö kioskikisaan on alapuolella.

17 3.10 Taksiauto etäisyys Olet taksikuski ja olet ajossa Joensuun kaupungin ruutukaavalla. Olet tällä hetkellä pisteessä A. Saat keskukselta soiton, jossa pyydetään hakemaan asiakas kyytiin pisteestä B. Mikä on lyhin reitti pisteestä A pisteeseen B? Saavuttuasi pisteeseen B asiakas pyytää sinua viemään hänet pisteeseen C. Mikä on lyhin reitti pisteestä B pisteeseen C? Tätä aktiviteettia emme käyttäneet SciFestissä, eikä siitä ole valokuvaa. Puulevyyn piirrettiin yllä olevan kuvan mukainen ruudukko, ja risteyskohtiin kiinnitettiin naulat. Tehtävää suoritettiin langalla, jonka toiseen päähän oli kiinnitetty rikka. Koimme tämän tehtävän liian helpoksi ja yksinkertaiseksi, joten jätimme sen pois työpisteestämme.

18 4 Kokemukset ja onnistuminen Matematiikan havainnollistaminen ja kerhotoiminta -kurssille sekä SciFestiin 2011 osallistuminen Verkot eli Graafit työpisteessä oli kokemuksena mielenkiintoinen ja antoisa. Lähiopetusjaksot helmi- ja huhtikuussa olivat opettavaisia: Opimme luennoilla paljon uutta niin monitahokkaista, kartioleikkauksista, symmetriasta ja laatoituksista, äärettömyydestä kuin verkoistakin. Lisämausteensa opiskeluun toi englanninkielinen opetus, johon kuitenkin tottui nopeasti. Myös kerhotoiminnan viikonloppu oli hyödyllinen ja antoi paljon käyttökelpoisia ideoita esimerkiksi omaan opettamiseen. Oman työpisteemme suunnittelu ja valmistelut sujuivat pääasiassa ongelmitta. Ryhmässä työskentely ja suunnittelu olivat mukavaa vaihtelua tavallisiin yliopiston kursseihin verrattuna. Itse työpisteen toteutus SciFestissä 2011 onnistui mielestämme hyvin. Olemme tyytyväisiä siihen, mitä saimme aikaan, ja siihen, miten suunnittelemamme asiat toimivat käytännössä. Kaiken kaikkiaan kurssi Matematiikan havainnollistaminen ja kerhotoiminta täytti odotuksemme. 5 Ongelmat ja suositukset jatkoa varten Kurssin lähiopetusjaksoon, valmistautumiseen ja SciFestiin ei juuri liittynyt ongelmia. Lähinnä ongelmia tuotti aikataulujen sovittaminen muihin meneillä oleviin kursseihin. Kurssin yhtenä lähtökohtana oli parannella ja kehitellä edellisen vuoden SciFest pajojen sisältöjä. Uusien osioiden kehittely tuntui haastavalta, kun pohjana olivat vanhat havainnollistukset. Olisi ollut mielekkäämpää alkaa kehitellä havainnollistuksia aivan uusiin aihealueisiin. Työpisteemme Verkot eli Graafit toteutettiin varattavana pajana, mikä toimikin pääosin kiitettävästi. Työpisteemme olisi varmasti toiminut hyvin ilman varaustakin. Mielenkiintoiset aktiviteettimme houkuttelivatkin monia ohikulkijoita tutustumaan lähemmin työpisteeseemme. Työpisteemme osiot olivat sellaisia, että tehtävänanto olisi ollut riittävä osion itsenäiseen suorittamiseen.

Verkot. SciFest 2013: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti. Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus

Verkot. SciFest 2013: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti. Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Verkot SciFest 2013: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kurssin vastaava opettaja: Martti Pesonen Vertaisohjaajat: Janne Valtonen

Lisätiedot

Johdatus graafiteoriaan

Johdatus graafiteoriaan Johdatus graafiteoriaan Syksy 2017 Lauri Hella Tampereen yliopisto Luonnontieteiden tiedekunta 166 Luku 4 Erilaisia graafeja 4.1 Eulerin graafi 4.2 Hamiltonin graafi 4.3 Tasograafi 4.4 Graafin värittäminen

Lisätiedot

Pelit, päättely ja ongelmat

Pelit, päättely ja ongelmat * Pelit, päättely ja ongelmat SciFest 2013: työpajan Kohtaa Matematiikka! osaraportti Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kurssin vastaava opettaja: Martti Pesonen Opettajat:

Lisätiedot

Graafiteoria matematiikkaako?

Graafiteoria matematiikkaako? Koostanut: Elina Viro, Juho Lauri Opettajalle Graafiteoria matematiikkaako? Kohderyhmä: 7.-9.-luokkalaiset Esitiedot: - Taustalla oleva matematiikka: Graafiteoria, looginen ajattelu Ajankäyttö: Varsinainen

Lisätiedot

Königsbergin sillat. Königsberg 1700-luvulla. Leonhard Euler ( )

Königsbergin sillat. Königsberg 1700-luvulla. Leonhard Euler ( ) Königsbergin sillat 1700-luvun Königsbergin (nykyisen Kaliningradin) läpi virtasi joki, jonka ylitti seitsemän siltaa. Sanotaan, että kaupungin asukkaat yrittivät löytää reittiä, joka lähtisi heidän kotoaan,

Lisätiedot

Pelit, päättely ja ongelmat

Pelit, päättely ja ongelmat Pelit, päättely ja ongelmat MHK-SciFest 2011: työpajan Koe Matematiikka! osaraportti Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kurssin vastaava opettaja: Martti Pesonen Opettajat:

Lisätiedot

Monitahokkaat. MHK-SciFest 2011: työpajan Koe Matematiikka! osaraportti. Mitro Makkonen, Alpo Voutilainen ja Kaisa Ronkanen Joensuussa 8.5.

Monitahokkaat. MHK-SciFest 2011: työpajan Koe Matematiikka! osaraportti. Mitro Makkonen, Alpo Voutilainen ja Kaisa Ronkanen Joensuussa 8.5. Monitahokkaat MHK-SciFest 2011: työpajan Koe Matematiikka! osaraportti Mitro Makkonen, Alpo Voutilainen ja Kaisa Ronkanen Joensuussa 8.5.2011 Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun

Lisätiedot

Johdatus verkkoteoriaan 4. luento

Johdatus verkkoteoriaan 4. luento Johdatus verkkoteoriaan 4. luento 28.11.17 Viikolla 46 läpikäydyt käsitteet Viikolla 47 läpikäydyt käsitteet Verkko eli graafi, tasoverkko, solmut, välit, alueet, suunnatut verkot, isomorfiset verkot,

Lisätiedot

Kenguru 2019 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2019 Cadet (8. ja 9. luokka) Sivu 0 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Tunnistekoodi (ope täyttää): Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse vastaus tehtävän numeron alle. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai

Lisätiedot

MATEMATIIKKA JA TAIDE I

MATEMATIIKKA JA TAIDE I 1 MATEMATIIKKA JA TAIDE I Tehtävät sopivat peruskoulun alaluokille. Ne on koostettu Matematiikkalehti Solmun Matematiikkadiplomeista I VI. Sivunumerot viittaavat näiden diplomitehtävien sivuihin. Aihepiirejä:

Lisätiedot

keskenään isomorfiset? (Perustele!) Ratkaisu. Ovat. Tämän näkee indeksoimalla kärjet kuvan osoittamalla tavalla: a 1 b 3 a 5

keskenään isomorfiset? (Perustele!) Ratkaisu. Ovat. Tämän näkee indeksoimalla kärjet kuvan osoittamalla tavalla: a 1 b 3 a 5 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 6, 21.10.2015 1. Ovatko verkot keskenään isomorfiset? (Perustele!) Ratkaisu. Ovat. Tämän näkee indeksoimalla kärjet kuvan osoittamalla tavalla: a 2 b 4 a

Lisätiedot

Johdatus verkkoteoriaan luento Netspace

Johdatus verkkoteoriaan luento Netspace Johdatus verkkoteoriaan luento 20.3.18 Netspace Kurssin sijainti muussa suunnitellussa kokonaisuudessa Verkko eli graafi, tasoverkko, solmut, välit, alueet, suunnatut verkot, isomorfiset verkot, verkon

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Järjestelyraportti. MHK-SciFest 2011 - työpaja Koe Matematiikka! Joensuussa 22.6.2011. Tommi Sallinen

Järjestelyraportti. MHK-SciFest 2011 - työpaja Koe Matematiikka! Joensuussa 22.6.2011. Tommi Sallinen Järjestelyraportti MHK-SciFest 2011 - työpaja Koe Matematiikka! Joensuussa 22.6.2011 Tommi Sallinen Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kurssin vastaava opettaja: Martti

Lisätiedot

Kuva Suomen päätieverkko 1 Moottoritiet on merkitty karttaan vihreällä, muut valtatiet punaisella ja kantatiet keltaisella värillä.

Kuva Suomen päätieverkko 1 Moottoritiet on merkitty karttaan vihreällä, muut valtatiet punaisella ja kantatiet keltaisella värillä. POHDIN projekti TIEVERKKO Tieverkon etäisyyksien minimointi ja esimerkiksi maakaapeleiden kokonaismäärän minimointi sekä ylipäätään äärellisen pistejoukon yhdistäminen reitityksillä toisiinsa niin, että

Lisätiedot

isomeerejä yhteensä yhdeksän kappaletta.

isomeerejä yhteensä yhdeksän kappaletta. Tehtävä 2 : 1 Esitetään aluksi eräitä havaintoja. Jokaisella n Z + symbolilla H (n) merkitään kaikkien niiden verkkojen joukkoa, jotka vastaavat jotakin tehtävänannon ehtojen mukaista alkaanin hiiliketjua

Lisätiedot

A274101 TIETORAKENTEET JA ALGORITMIT

A274101 TIETORAKENTEET JA ALGORITMIT A274101 TIETORAKENTEET JA ALGORITMIT VERKOT ELI GRAAFIT Lähteet: Timo Harju, Opintomoniste Keijo Ruohonen, Graafiteoria (math.tut.fi/~ruohonen/gt.pdf) HISTORIAA Verkko- eli graafiteorian historia on saanut

Lisätiedot

Matematiikan havainnollistaminen ja kerhotoiminta SciFest 2011 työpaja Koe matematiikka! Loppuraportti Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kurssin vastaava opettaja: Martti

Lisätiedot

Algoritmit 1. Luento 8 Ke Timo Männikkö

Algoritmit 1. Luento 8 Ke Timo Männikkö Algoritmit 1 Luento 8 Ke 1.2.2017 Timo Männikkö Luento 8 Järjestetty binääripuu Solmujen läpikäynti Binääripuun korkeus Binääripuun tasapainottaminen Graafit ja verkot Verkon lyhimmät polut Fordin ja Fulkersonin

Lisätiedot

DMP / Kevät 2016 / Mallit Harjoitus 6 / viikko 13 / alkuviikko

DMP / Kevät 2016 / Mallit Harjoitus 6 / viikko 13 / alkuviikko DMP / Kevät 2016 / Mallit Harjoitus 6 / viikko 13 / alkuviikko Alkuviikon tuntitehtävä 1: Montako kahdeksaan yhtäsuureen sektoriin leikattua pitsaa voidaan tehdä kolmesta täytteestä siten, että kukin sektori

Lisätiedot

verkkojen G ja H välinen isomorfismi. Nyt kuvaus f on bijektio, joka säilyttää kyseisissä verkoissa esiintyvät särmät, joten pari

verkkojen G ja H välinen isomorfismi. Nyt kuvaus f on bijektio, joka säilyttää kyseisissä verkoissa esiintyvät särmät, joten pari Tehtävä 9 : 1 Merkitään kirjaimella G tehtäväpaperin kuvan vasemmanpuoleista verkkoa sekä kirjaimella H tehtäväpaperin kuvan oikeanpuoleista verkkoa. Kuvan perusteella voidaan havaita, että verkko G on

Lisätiedot

Datatähti 2019 loppu

Datatähti 2019 loppu Datatähti 2019 loppu task type time limit memory limit A Summa standard 1.00 s 512 MB B Bittijono standard 1.00 s 512 MB C Auringonlasku standard 1.00 s 512 MB D Binääripuu standard 1.00 s 512 MB E Funktio

Lisätiedot

Kartioleikkaukset. SciFest 2015: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti. Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus

Kartioleikkaukset. SciFest 2015: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti. Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kartioleikkaukset SciFest 2015: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kurssin vastaava opettaja: Martti Pesonen Pääopettaja Tommi

Lisätiedot

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saat 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

V. V. Vazirani: Approximation Algorithms, luvut 3-4 Matti Kääriäinen

V. V. Vazirani: Approximation Algorithms, luvut 3-4 Matti Kääriäinen V. V. Vazirani: Approximation Algorithms, luvut 3-4 Matti Kääriäinen Luento omatoimisen luennan tueksi algoritmiikan tutkimusseminaarissa 23.9.2002. 1 Sisältö Esitellään ongelmat Steiner-puu Kauppamatkustajan

Lisätiedot

Algoritmit 1. Luento 9 Ti Timo Männikkö

Algoritmit 1. Luento 9 Ti Timo Männikkö Algoritmit 1 Luento 9 Ti 7.2.2017 Timo Männikkö Luento 9 Graafit ja verkot Kaaritaulukko, bittimatriisi, pituusmatriisi Verkon lyhimmät polut Floydin menetelmä Lähtevien ja tulevien kaarien listat Forward

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

a) Mitkä reaaliluvut x toteuttavat yhtälön x 2 = 7? (1 p.) b) Mitkä reaaliluvut x toteuttavat yhtälön 5 4 x

a) Mitkä reaaliluvut x toteuttavat yhtälön x 2 = 7? (1 p.) b) Mitkä reaaliluvut x toteuttavat yhtälön 5 4 x Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 01 Arkkitehtimatematiikan koe, 1..01, Ratkaisut (Sarja A) 1. Anna kohdissa a), b) ja c) vastaukset tarkkoina arvoina. a) Mitkä reaaliluvut x toteuttavat

Lisätiedot

Monitahokkaat. SciFest 2015: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti. Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus

Monitahokkaat. SciFest 2015: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti. Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Monitahokkaat SciFest 2015: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kurssin vastaava opettaja: Martti Pesonen Pääopettaja Tommi Sallinen

Lisätiedot

PELIN JA LEIKINOMAISUUTTA KOULUSUUNNISTUKSEEN

PELIN JA LEIKINOMAISUUTTA KOULUSUUNNISTUKSEEN Liikunnanopettajien opintopäivät Salossa 30. 3..205, Suunnistusdemo PELIN JA LEIKINOMAISUUTTA KOULUSUUNNISTUKSEEN Harjoitusten kuvaukset ja karttaesimerkit maasto- ja salitoteutuksesta.. Muistipeli Pelataan

Lisätiedot

Platonin kappaleet. Avainsanat: geometria, matematiikan historia. Luokkataso: 6-9, lukio. Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia.

Platonin kappaleet. Avainsanat: geometria, matematiikan historia. Luokkataso: 6-9, lukio. Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia. Tero Suokas OuLUMA, sivu 1 Platonin kappaleet Avainsanat: geometria, matematiikan historia Luokkataso: 6-9, lukio Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia Tavoitteet: Tehtävässä tutustutaan matematiikan

Lisätiedot

RAPORTTI. Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014. Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa

RAPORTTI. Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014. Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa RAPORTTI Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014 Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa Johdanto Työpajatoiminta matemaattisissa aineissa kurssiin kuului työskentely SciFest-tapahtumassa. Itse en päässyt

Lisätiedot

Luku 7. Verkkoalgoritmit. 7.1 Määritelmiä

Luku 7. Verkkoalgoritmit. 7.1 Määritelmiä Luku 7 Verkkoalgoritmit Verkot soveltuvat monenlaisten ohjelmointiongelmien mallintamiseen. Tyypillinen esimerkki verkosta on tieverkosto, jonka rakenne muistuttaa luonnostaan verkkoa. Joskus taas verkko

Lisätiedot

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Kombinatorinen optimointi

Kombinatorinen optimointi Kombinatorinen optimointi Sallittujen pisteiden lukumäärä on äärellinen Periaatteessa ratkaisu löydetään käymällä läpi kaikki pisteet Käytännössä lukumäärä on niin suuri, että tämä on mahdotonta Usein

Lisätiedot

2. Seuraavassa kuvassa on verkon solmujen topologinen järjestys: x t v q z u s y w r. Kuva 1: Tehtävän 2 solmut järjestettynä topologisesti.

2. Seuraavassa kuvassa on verkon solmujen topologinen järjestys: x t v q z u s y w r. Kuva 1: Tehtävän 2 solmut järjestettynä topologisesti. Tietorakenteet, laskuharjoitus 11, ratkaisuja 1. Leveyssuuntaisen läpikäynnin voi toteuttaa rekursiivisesti käsittelemällä jokaisella rekursiivisella kutsulla kaikki tietyllä tasolla olevat solmut. Rekursiivinen

Lisätiedot

Kenguru 2019 Benjamin 6. ja 7. luokka

Kenguru 2019 Benjamin 6. ja 7. luokka sivu 0 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Koodi: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai

Lisätiedot

Olkoon seuraavaksi G 2 sellainen tasan n solmua sisältävä suunnattu verkko,

Olkoon seuraavaksi G 2 sellainen tasan n solmua sisältävä suunnattu verkko, Tehtävä 1 : 1 a) Olkoon G heikosti yhtenäinen suunnattu verkko, jossa on yhteensä n solmua. Määritelmän nojalla verkko G S on yhtenäinen, jolloin verkoksi T voidaan valita jokin verkon G S virittävä alipuu.

Lisätiedot

Geogebra-appletit Scifestissä

Geogebra-appletit Scifestissä Geogebra-appletit Scifestissä Raportti Henri Heiskanen 185703 Itä-Suomen yliopisto 29. huhtikuuta 2014 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Pajan suunnittelu ja applettien taustateoria 1 3 Geogebra-appletit 2 4 Pohdintaa

Lisätiedot

Visualisointi käyttöliittymäsuunnittelussa (syksy 2012), muistiinpanot esityksestä Jussi Kurki: Suurten verkkojen visualisointi.

Visualisointi käyttöliittymäsuunnittelussa (syksy 2012), muistiinpanot esityksestä Jussi Kurki: Suurten verkkojen visualisointi. Visualisointi käyttöliittymäsuunnittelussa (syksy 2012), muistiinpanot esityksestä Jussi Kurki: Suurten verkkojen visualisointi Tuomas Husu Jussi Kurki kävi keskiviikon 3.10.2012 seminaariesityksessään

Lisätiedot

Pelit, päättely ja ongelmat

Pelit, päättely ja ongelmat Pelit, päättely ja ongelmat SciFest 2015: työpajan Kohtaa matematiikka! osaraportti Fysiikan ja matematiikan laitos Itä-Suomen yliopisto Joensuun kampus Kurssin vastaava opettaja: Martti Pesonen Pääopettaja:

Lisätiedot

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html Sivu 1/5 Pelin sisältö 104 numeroitua laattaa (numeroitu 1-13) 2 laattaa kutakin neljää väriä (musta, oranssi, sininen ja punainen) 2 jokerilaattaa, 4 laattatelinettä, pelisäännöt Pelin tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

Algoritmit 2. Luento 11 Ti Timo Männikkö

Algoritmit 2. Luento 11 Ti Timo Männikkö Algoritmit 2 Luento 11 Ti 24.4.2018 Timo Männikkö Luento 11 Rajoitehaku Kapsäkkiongelma Kauppamatkustajan ongelma Paikallinen etsintä Lyhin virittävä puu Vaihtoalgoritmit Algoritmit 2 Kevät 2018 Luento

Lisätiedot

Verkkojen värittäminen

Verkkojen värittäminen Verkkojen värittäminen Pro gradu -tutkielma Tiina Aaltonen 165231 Itä-Suomen yliopisto Fysiikan ja matematiikan laitos 10. tammikuuta 2012 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Verkkojen peruskäsitteitä 4 2.1 Solmu,

Lisätiedot

Johdatus graafiteoriaan

Johdatus graafiteoriaan Johdatus graafiteoriaan Syksy 2017 Lauri Hella Tampereen yliopisto Luonnontieteiden tiedekunta 62 Luku 2 Yhtenäisyys 2.1 Polku 2.2 Lyhin painotettu polku 2.3 Yhtenäinen graafi 2.4 Komponentti 2.5 Aste

Lisätiedot

Algoritmit 2. Luento 6 To Timo Männikkö

Algoritmit 2. Luento 6 To Timo Männikkö Algoritmit 2 Luento 6 To 28.3.2019 Timo Männikkö Luento 6 B-puun operaatiot Nelipuu Trie-rakenteet Standarditrie Pakattu trie Algoritmit 2 Kevät 2019 Luento 6 To 28.3.2019 2/30 B-puu 40 60 80 130 90 100

Lisätiedot

Harjoitus 3 (31.3.2015)

Harjoitus 3 (31.3.2015) Harjoitus (..05) Tehtävä Olkoon kaaren paino c ij suurin sallittu korkeus tieosuudella (i,j). Etsitään reitti solmusta s solmuun t siten, että reitin suurin sallittu korkeus pienimmillään olisi mahdollisimman

Lisätiedot

Liite: Verkot. TKK (c) Ilkka Mellin (2004) 1

Liite: Verkot. TKK (c) Ilkka Mellin (2004) 1 Liite: Verkot TKK (c) Ilkka Mellin (2004) 1 : Mitä opimme? Verkkoteoria on hyödyllinen sovelletun matematiikan osa-alue, jolla on sovelluksia esimerkiksi logiikassa, operaatiotutkimuksessa, peli-ja päätösteoriassa

Lisätiedot

Tehtävä 8 : 1. Tehtävä 8 : 2

Tehtävä 8 : 1. Tehtävä 8 : 2 Tehtävä 8 : 1 Merkitään kirjaimella G tarkasteltavaa Petersenin verkkoa. Olkoon A joukon V(G) niiden solmujen joukko, joita vastaavat solmut sijaitsevat tehtäväpaperin kuvassa ulkokehällä. Joukon A jokaisella

Lisätiedot

TUNTISUUNNITELMAN RUNKO OPITUT TAIDOT JA ARVIOINTI OPETTAJAN VALMISTELUTYÖT. ESITTELY: Tuntisuunnitelma

TUNTISUUNNITELMAN RUNKO OPITUT TAIDOT JA ARVIOINTI OPETTAJAN VALMISTELUTYÖT. ESITTELY: Tuntisuunnitelma ESITTELY: Tuntisuunnitelma 3 ALAOHJELMAT Soveltuvuus: K-2 Ryhmäkoko: Parit Valmisteluaika: 5 minuuttia Kokonaisaika: 100 minuuttia Tehtäviä: 4 TUNTISUUNNITELMAN RUNKO Tehtävä 1: KUBO matkustaa 25 minuuttia

Lisätiedot

Kenguru 2010 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

T Syksy 2004 Logiikka tietotekniikassa: perusteet Laskuharjoitus 7 (opetusmoniste, kappaleet )

T Syksy 2004 Logiikka tietotekniikassa: perusteet Laskuharjoitus 7 (opetusmoniste, kappaleet ) T-79144 Syksy 2004 Logiikka tietotekniikassa: perusteet Laskuharjoitus 7 (opetusmoniste, kappaleet 11-22) 26 29102004 1 Ilmaise seuraavat lauseet predikaattilogiikalla: a) Jokin porteista on viallinen

Lisätiedot

Turun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 18.1.2012 Tehtävät ja ratkaisut

Turun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 18.1.2012 Tehtävät ja ratkaisut (1) Laske 20 12 11 21. Turun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 18.1.2012 Tehtävät ja ratkaisut a) 31 b) 0 c) 9 d) 31 Ratkaisu. Suoralla laskulla 20 12 11 21 = 240 231 = 9. (2) Kahden peräkkäisen

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Kenguru 2019 Ecolier 4. ja 5. luokka

Kenguru 2019 Ecolier 4. ja 5. luokka sivu 0 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Tunnistekoodi (ope täyttää): Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta

Lisätiedot

Avaruuslävistäjää etsimässä

Avaruuslävistäjää etsimässä Avaruuslävistäjää etsimässä Avainsanat: avaruusgeometria, mittaaminen Luokkataso: 6.-9. lk, lukio Välineet: lankaa, särmiön muotoisia kartonkisia pakkauksia(esim. maitotölkki tms.), sakset, piirtokolmio,

Lisätiedot

58131 Tietorakenteet ja algoritmit (syksy 2015) Toinen välikoe, malliratkaisut

58131 Tietorakenteet ja algoritmit (syksy 2015) Toinen välikoe, malliratkaisut Tietorakenteet ja algoritmit (syksy 0) Toinen välikoe, malliratkaisut. (a) Alussa puu näyttää tältä: Lisätään 4: 4 Tasapaino rikkoutuu solmussa. Tehdään kaksoiskierto ensin oikealle solmusta ja sitten

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

58131 Tietorakenteet ja algoritmit (kevät 2014) Uusinta- ja erilliskoe, , vastauksia

58131 Tietorakenteet ja algoritmit (kevät 2014) Uusinta- ja erilliskoe, , vastauksia 58131 Tietorakenteet ja algoritmit (kevät 2014) Uusinta- ja erilliskoe, 10..2014, vastauksia 1. [9 pistettä] (a) Todistetaan 2n 2 + n + 5 = O(n 2 ): Kun n 1 on 2n 2 + n + 5 2n 2 + n 2 +5n 2 = 8n 2. Eli

Lisätiedot

Harjoitus 3 (3.4.2014)

Harjoitus 3 (3.4.2014) Harjoitus 3 (3..) Tehtävä Olkoon kaaren paino c ij suurin sallittu korkeus tieosuudella (i, j). Etsitään reitti solmusta s solmuun t siten, että reitin suurin sallittu korkeus pienimmillään olisi mahdollisimman

Lisätiedot

Algoritmit 2. Luento 13 Ti Timo Männikkö

Algoritmit 2. Luento 13 Ti Timo Männikkö Algoritmit 2 Luento 13 Ti 2.5.2017 Timo Männikkö Luento 13 Merkkijonon sovitus Horspoolin algoritmi Laskennallinen vaativuus Päätösongelmat Epädeterministinen algoritmi Vaativuusluokat NP-täydellisyys

Lisätiedot

75059 Suuri lajittelusarja

75059 Suuri lajittelusarja 75059 Suuri lajittelusarja Peliohjeet Tämä sarjan sisältö: 632 kpl lajitteluesineitä 3 kpl onnenpyörää 6 kpl lajittelukulhoa 1 kpl muovinen lajittelualusta 1 kpl numeromerkitty arpakuutio Lajittelusarja

Lisätiedot

Trafficars - Ruuhkaara

Trafficars - Ruuhkaara 760104 Trafficars - Ruuhkaara 2 5 pelaajaa Ikäsuositus 5+, 8+ Peliaika 10 15 minuuttia Pelipaketin sisältö 50 autokorttia 12 erikoiskorttia ohjevihko Pelissä: Opitaan liikkumaan lukualueella 0 50. Harjoitellaan

Lisätiedot

Viivan ulko- vai sisäpuolella?

Viivan ulko- vai sisäpuolella? Viivan ulko- vai sisäpuolella? Avainsanat: parillisuus, parittomuus, topologia Luokkataso: 1.-2. luokka, 3.-5. luokka Välineet: asfalttiliitua tai narua, puukeppi tai kivi tms. Kuvaus: Tehtävässä tutkitaan

Lisätiedot

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela Olipa kerran köyhä maanviljelijä Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela 1 1 Johdanto Tässä raportissa esittelemme ratkaisukeinon ongelmalle, joka on suunnattu 7 12-vuotiaille oppilaille

Lisätiedot

Kaikkiin tehtäviin laskuja, kuvia tai muita perusteluja näkyviin.

Kaikkiin tehtäviin laskuja, kuvia tai muita perusteluja näkyviin. Peruskoulun matematiikkakilpailu Loppukilpailu perjantaina 1.2.2013 OSA 1 Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 20 Tässä osassa ei käytetä laskinta. Kaikkiin tehtäviin laskuja, kuvia tai muita perusteluja näkyviin.

Lisätiedot

Kysymys: Voidaanko graafi piirtää tasoon niin, että sen viivat eivät risteä muualla kuin pisteiden kohdalla?

Kysymys: Voidaanko graafi piirtää tasoon niin, että sen viivat eivät risteä muualla kuin pisteiden kohdalla? 7.7. Tasograafit Graafi voidaan piirtää mielivaltaisen monella tavalla. Graafin ominaisuudet voivat näkyä selkeästi jossain piirtämistavoissa, mutta ei toisessa. Eräs tärkeä graafiryhmä, pintagraafit,

Lisätiedot

Seguinin lauta A: 11-19

Seguinin lauta A: 11-19 Lukujen syventäminen Kun lapsi ryhtyy montessorileikkikoulussa syventämään tietouttaan lukualueesta 1-1000, uutena montessorimateriaalina tulevat värihelmet. Värihelmet johdattavat lasta mm. laskutoimituksiin,

Lisätiedot

Puiden karakterisointi

Puiden karakterisointi Puiden karakterisointi LuK-tutkielma Airta Ella 2502661 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Syksy 2018 Sisältö Johdanto 2 1 Johdatus verkkoteoriaan 3 1.1 Verkko käsitteenä.........................

Lisätiedot

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu..013 Ratkaisuita 1. Eräs kirjakauppa myy pokkareita yhdeksällä eurolla kappale, ja siellä on meneillään mainoskampanja, jossa seitsemän sellaista ostettuaan

Lisätiedot

Johdatus graafiteoriaan

Johdatus graafiteoriaan Johdatus graafiteoriaan Syksy 2017 Lauri Hella Tampereen yliopisto Luonnontieteiden tiedekunta 126 Luku 3 Puut 3.1 Puu 3.2 Virittävä puu 3.3 Virittävän puun konstruointi 3.4 Minimaalinen virittävä puu

Lisätiedot

58131 Tietorakenteet (kevät 2009) Harjoitus 11, ratkaisuja (Topi Musto)

58131 Tietorakenteet (kevät 2009) Harjoitus 11, ratkaisuja (Topi Musto) 811 Tietorakenteet (kevät 9) Harjoitus 11, ratkaisuja (Topi Musto) 1. Bellmanin-Fordin algoritmin alustusvaiheen jälkeen aloitussolmussa on arvo ja muissa solmuissa on arvo ääretön. Kunkin solmun arvo

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

7.4. Eulerin graafit 1 / 22

7.4. Eulerin graafit 1 / 22 7.4. Eulerin graafit 1 / 22 Viivojen läpikäynti Graafin pisteiden/viivojen läpikäyminen esiintyy usein sovelluksissa: Etsintäalgoritmit, reititykset Läpikäyminen tehdään nopeimmin, kun yhtäkään viivaa/pistettä

Lisätiedot

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 16 3 pistettä 1. Kello on 17.00. Kuinka paljon kello on 17 tunnin kuluttua? (A) 8.00 (B) 10.00 (C) 11.00 (D) 12.00 (E) 13.00 17 tuntia on 7 tuntia vaille täysi vuorokausi. 17 7 = 10, joten 17

Lisätiedot

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 NIMI RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Graafit ja verkot. Joukko solmuja ja joukko järjestämättömiä solmupareja. eli haaroja. Joukko solmuja ja joukko järjestettyjä solmupareja eli kaaria

Graafit ja verkot. Joukko solmuja ja joukko järjestämättömiä solmupareja. eli haaroja. Joukko solmuja ja joukko järjestettyjä solmupareja eli kaaria Graafit ja verkot Suuntamaton graafi: eli haaroja Joukko solmuja ja joukko järjestämättömiä solmupareja Suunnattu graafi: Joukko solmuja ja joukko järjestettyjä solmupareja eli kaaria Haaran päätesolmut:

Lisätiedot

Kenguru 2015 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2015 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 13 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Pasi Leppäniemi OuLUMA, sivu 1 POLYNOMIPELI Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Luokkataso: 8-9 lk Välineet: pelilauta, polynomikortit, monomikortit, tuloskortit,

Lisätiedot

Matematiikan didaktiikka, osa II Algebra

Matematiikan didaktiikka, osa II Algebra Matematiikan didaktiikka, osa II Algebra Sarenius Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yksikkö Mitä on algebra? Algebra on aritmetiikan yleistys. Algebrassa siirrytään operoimaan lukujen sijaan niiden ominaisuuksilla.

Lisätiedot

Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Sivu 0 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

0 v i v j / E, M ij = 1 v i v j E.

0 v i v j / E, M ij = 1 v i v j E. Vieruspistematriisi Graafi esitetään tietokoneessa useimmiten matriisin avulla. Graafin G = (V, E), V = {v 1, v 2,..., v n } vieruspistematriisi (adjacency matrix)on n n matriisi M = (M ij ), missä n on

Lisätiedot

v 8 v 9 v 5 C v 3 v 4

v 8 v 9 v 5 C v 3 v 4 Verkot Verkko on (äärellinen) matemaattinen malli, joka koostuu pisteistä ja pisteitä toisiinsa yhdistävistä viivoista. Jokainen viiva yhdistää kaksi pistettä, jotka ovat viivan päätepisteitä. Esimerkiksi

Lisätiedot

Kenguru 2010, Benjamin, ratkaisut sivu 1 / 9

Kenguru 2010, Benjamin, ratkaisut sivu 1 / 9 Kenguru 2010, Benjamin, ratkaisut sivu 1 / 9 3 pistettä 1. Kun tiedetään, että + + 6 = + + +, mikä luku voidaan sijoittaa kolmion paikalle? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 Ratkaisu: Kun poistetaan kummaltakin

Lisätiedot

Kenguru 2017 Student lukio

Kenguru 2017 Student lukio sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

Malliratkaisut Demot

Malliratkaisut Demot Malliratkaisut Demot 4 3.4.017 Tehtävä 1 Tarkastellaan harjoituksen 1 nopeimman reitin ongelmaa ja etsitään sille lyhin virittävä puu käyttämällä kahta eri algoritmia. a) (Primin algoritmi) Lähtemällä

Lisätiedot

Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkiratkaisut 3 / vko 10

Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkiratkaisut 3 / vko 10 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkiratkaisut / vko 0 Tuntitehtävät - lasketaan alkuviikon harjoituksissa ja tuntitehtävät - loppuviikon harjoituksissa. Kotitehtävät - tarkastetaan loppuviikon harjoituksissa.

Lisätiedot

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Julia Petäjäjärvi, Niko Romppainen, Elias Ilvesluoto ja Taneli Luokkanen TÄMÄ TOIMII 14.3.2005 Meidän Tämä toimii - ryhmässämme on Taneli, Julia, Elias ja Niko. Aluksi

Lisätiedot

Kenguru 2016 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2016 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Pinta-ala- ja tilavuuskäsitteiden oppimispeli

Pinta-ala- ja tilavuuskäsitteiden oppimispeli Pinta-ala- ja tilavuuskäsitteiden oppimispeli Kari Mikkola, FM, OSAO, Kaukovainion yksikkö, tekniikka Geometriaa on perinteisesti osattu heikoiten matematiikan osa-alueista peruskoulun päättyessä [1],

Lisätiedot

Eulerin verkkojen karakterisointi

Eulerin verkkojen karakterisointi Eulerin verkkojen karakterisointi Pro Gradu -tutkielma Jenni Heikkilä 373175 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Syksy 018 Sisältö Johdanto 1 Verkkojen peruskäsitteet 3 1.1 Verkon määrittely.........................

Lisätiedot

Ongelmanratkaisutehtävien analysointia

Ongelmanratkaisutehtävien analysointia Ongelmanratkaisutehtävien analysointia Tero Vedenjuoksu 29.3.2014 Matemaattisten tieteiden laitos OPH:n ongelmanratkaisutaitojen tutkimus I Ajatuksia ja keskustelua artikkelista (Leppäaho, Silfverberg

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET ROBOGEM_Ohjevihko_148x210mm.indd 1 PELIN TAVOITE Robotit laskeutuvat kaukaiselle planeetalle etsimään timantteja, joista saavat lisää virtaa aluksiinsa. Ohjelmoi

Lisätiedot

Task list Submit code Submissions Messages Scoreboard View queue Edit contest

Task list Submit code Submissions Messages Scoreboard View queue Edit contest Jäätelö Edit task Translate 1.00 s Uolevi aikoo ostaa kaksi jäätelötötteröä: yhden Maijalle ja yhden itselleen. Tiedossasi on jokaisen myynnissä olevan jäätelötötterön hinta ja paino sekä suurin summa,

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerralla

Lisätiedot