Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde"

Transkriptio

1 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 1(10) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Helena Andersson, helena.andersson@habo.se Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde Mötet öppnades Projektledaren för finskt förvaltningsområde hälsade deltagare och tjänstemän välkomna till årets första samrådsmöte inom ramen för det finska förvaltningsområdet. En närvarolista skickades runt bland deltagarna. Deltagarna ombads hålla sina inlägg korta och koncisa. Panelen bestod av projektledare för finskt förvaltningsområde, kommunalråd Agneta Hägglund och en tjänsteman från miljö- och teknikförvaltningen. 2. Mötesordförande och sekreterare Agneta Hägglund, kommunalråd, var mötesordförande. Sekreterare under mötet var tjänsteman från kommunstyrelsen. 3. Anmälan av övriga frågor Tre övriga frågor anmäldes: - Varpsund - Sagostunder - Informationsinsats vid nästa samrådsmöte 4. Godkännande av förra mötets mötesanteckningar Förra mötets minnesanteckningar godkändes och lades till handlingarna. 5. Rapporter a) Hemtjänsten rapporterade om höstens nybörjarkurser i finska för svenskspråkig personal POSTADRESS BÅLSTA BESÖKSADRESS Centrumleden 1 TELEFON VÄXEL TELEFAX ORG.NR HEMSIDA E-POST kommun@habo.se

2 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 2(10) Personal som arbetar inom äldreomsorgen i Bålsta fick under hösten ett erbjudande att gå en nybörjarkurs i finska. Totalt var det 10 stycken som gick kursen. Kursen hölls av en lärare från Finlandsinstitutet. Varje vecka gick de igenom ett dokument som innehöll meningar och glosor. De fick också läxor till varje vecka. Vid sista kurstillfället fick de ett häfte med allt de hade lärt sig under de 10 kurstillfällena. Alla som gick kursen var nöjda och speciellt nöjda var de med den duktiga läraren. Personalen har försökt att använda sig av de finska ord och meningar, som de lärde sig under kursen, i det vardagliga arbetet. De skulle gärna gå en fortsättningskurs för att lära sig mer om språket. Sista gången på kursen var Uutiset där för att göra ett inslag som också finns att se på SVT Play. b) Skriftlig rapport I november genomfördes en enkät med samrådsdeltagarna. Enkätfrågorna behandlade delaktighet, relevans/betydelsen i de frågor som behandlats under samråden och begriplighet i samrådsdokumenten. Enligt tolkning av resultatet så var informanterna mycket nöjda med formen för samrådsmötena. Informationen kring resultatet av undersökningen finns i kallelsen, men det är enbart ett axplock. Hela dokumentet finns att hämta ut på kommunstyrelsen stab [beteckning KS , anm.] c) Rapport från planeringsgruppen för finsk kultur på Pomona Det genomfördes ett planeringsmöte, i slutet av januari, där vårens kulturaktiviteter på Pomona planerades. Det fanns olika alternativ av aktiviteter. Ett huvudalternativ till vart och ett av dagarna valdes. Allra bäst är det om det finns artister/talanger från Håbo kommun som vill delta. Ett bra förslag var föreställning om Hallstas Hiltas Pensionärernas kvällskurs. Planeringsgruppen undersöker om föreställningen skulle kunna visas i Bålsta under hösten. Kulturaktiviteter under våren 2013: 18/2 En finsk diktare med Bålstaanknytning 18/3 Påskpyssel och fika med memma 29/4 Två finska artister från Västerås 27/5 Roliga historier 10/6 Karaoke med glada finska sommarsånger Hur de äldre som sitter hemma ensamma ska kunna få delta i aktiviteterna diskuterades. Hemtjänsten skulle kunna hjälpa till genom att berätta för sina brukare om de kommande finska aktiviteterna. Anhöriga och vänner uppmanades också att hjälpa till. En annons kommer att finnas i Bålsta-Bladet. Till påskpysslet skulle något ytterligare i annons väg kunna utformas för att locka fler besökare.

3 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 3(10) Fika kommer att serveras vid varje tillfälle. Om någon av artisterna skulle få förhinder kan allsångsföreställning anordnas eller en finsk film visas med kort varsel. Den 22 augusti kommer nästa planeringsmöte för kulturaktiviteter på Pomona att hållas. Alla är välkomna att ge förslag på aktiviteter. d) Utvärdering av festen på Finlands självständighetsdag 6 december 2012 Det var många som var med och deltog under festligheterna på Finlands självständighetsdag och flera tyckte att det var mycket trevligt. En diskussion som kom upp var festlighetens opartiskhet från religion och politik. Ett fåtal uttryckte att det var för mycket religiösa budskap under kvällen. Det fanns en artist som var första alternativet för kvällen men planeringsgruppen var tvungna att hitta ett annat alternativ. Målet från planeringsgruppen var att artisten skulle vara obunden från religion och politik. Det var ingen som visste att den artist som inbjöds skulle lägga ett sådant stort fokus på religion. Från kommunens sida fanns det inget att invända eftersom det var minoriteten själva som bestämde sig för denne artist och bjöd in honom. Andra åsikter som kom upp var att det skulle kunna ha varit lite mer dans under kvällen. Några i samrådet uttryckte ett stort tack till eldsjälen och sammankallande i arbetsgruppen, eftersom festen på självständighetsdagen inte skulle ha blivit av utan hennes insats. 6. Information om matavfallsinsamling från Miljö- och teknikförvaltningen Projektledare för matavfallsinsamling på miljö- och teknikförvaltningen kom och informerade. Obligatorisk matavfallsinsamling ska införas här i kommunen eftersom politiker och medborgare har visat intresse. Håbo kommun har målet att vara fossilbränslefria Att börja samla in matavfall är ett sätt att nå målet. Det finns också ett nationellt mål som stödjer det här beslutet. Innan 2018 ska allt matavfall i kommunen bli biogas. Kommunen vill försöka minska avfallet vilket kommer att hjälpa till att minska växthusgaser genom att omvandla resterna till biogas. Biogas är nästan helt koldioxid fritt. Idag har 169 kommuner av 290 sortering av matavfall i Sverige. Hämtningsintervaller kommer att förändras från varje vecka till varannan vecka förutom under sommaren (v ) då det kommer att vara varje vecka. De som har kompostering idag kommer att fortsätta att kompostera. Matavfallsinsamlingen planeras att påbörjas hösten Medborgarna kommer att få hem ett brunt kärl, slaskrensare, plastbehållare, papperspåsar samt information. Det bruna kärlen är på 140 liter och kommer att användas för matavfallet medan det gröna kärlet används för övriga sopor. Ragnsells kommer att hämta de två kärlen under samma dag.

4 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 4(10) 7. Budget En kort sammanställning av budgeten presenterades. Det finns en buffert i finska förvaltningsområdets statsbidrag uppgående till kr som utgör outnyttjade medel från åren vid utgången av Förslaget till samrådet var att kommunen tar cirka en tredjedel av dessa buffertmedel i bruk för verksamheten under Återstoden föreslås sparas för att säkra kvalitet i finska förvaltningsområdets verksamhet även för kommande år. Han föreslog också att vi gör en ny kursomgång i finska för personalen på Solängen och Pomona. Det kommer också att finnas pengar att ge till bland annat ungdomsrådet, Håbo festdagar, Finlands självständighetsdag, läsecirklar och för sagostunder för barn och vuxna. Mer detaljerat kring budgeten finns i kallelsen till mötet. De närvarande samrådsrepresentanterna tog del av budgeten och inga frågor kom upp. 8. Sverigefinska representanter till ungdomsrådet Två kandidater valdes till ungdomsrådet efter en kort presentation. Den tredje kandidaten valde att inte fortsätta kandidera till ungdomsrådet. Arbetet med att hitta en tredje representant fortsätter. 9. Finskspråkig förskoleverksamhet Beslut i skolnämnden från den att förskoleverksamhet delvis ska bedrivas på finska eftersom Håbo kommun är ett finskt förvaltningsområde och har därför skyldighet att erbjuda plats i förskola där hela eller delar av verksamheter bedrivs på finska. Det är Mansängens förskola som ska ta över hela ansvaret för den finskspråkiga verksamheten men arbetet fortsätter som vanligt på skolorna tills Mansängens förskola tar över verksamheten. Det fanns inga frågor kring beslutet. 10. Kulturprojekt a) Läsecirkel På lördag 16 mars kommer vårens första läsecirkelträff att anordnas. Det finns fem anmälda hittills. Första boken kommer att vara Människans lott. Det fanns möjlighet att anmäla sig i anslutning till samrådsmötet och de som först anmälde sig fick också boken.

5 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 5(10) b) Inköp av karaokemaskin Kultur och fritid avråder från inköp av karaokemaskin eftersom det kan medföra oförutsägbara merkostnader som det ej finns budgeterat för. Det anses därför inte tillrådligt att genomföra en investering av karaokemaskin. Däremot avsätts kronor i hyra av karaokemaskin i budgeten för Övriga frågor a) Varpsund Finska föreningen använder sig enbart av Varpsund på lördagar och förslaget var att lokalen skulle kunna hyras ut för andra aktiviteter som ungdomsaktiviteter, exempelvis finskt disco och födelsedagsfirande. Anläggningen öppnas den 18:e maj. Kommunens anställda skulle också kunna hyra Varpsund. Agneta Hägglund lovade att ta med sig informationen. b) Sagostund Sagostund på biblioteket lockade inte så många barn under föregående år. Det var ungefär endast 2-3 barn där per gång. Hur vi skulle kunna sprida information kring sagostunden diskuterades. Förslag som att sprida information på förskolorna och testa att lägga sagostunden en vardagkväll kom upp. c) Informationsinsats vid nästa samrådsmöte Undersök möjligheten att bjuda in kommunens tekniska handläggare med inriktning mot bostadsanpassning samt riksdagsmannen Pyry Niemi till nästa möte. 12. Nästa samråd Nästa samrådsmöte kommer att äga rum onsdagen den 15 maj 2013 kl i Övergransalen, kommunhuset. 13. Mötet avslutas Deltagarna tackades för sin medverkan.

6 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 6(10) Muistiinpanot suomen kielen hallintoalueen neuvottelukunnan kokouksesta Kokouksen avaus Suomen kielen hallintoalueen projektipäällikkö toivotti osanottajat ja virkamiehet tervetulleeksi vuoden 2013 ensimmäiseen suomen kielen hallintoalueen puitteissa pidettävään neuvottelukunnan kokoukseen. Osallistujalista laitettiin kiertämään. Osanottajia pyydettiin pitämään puheenvuorojaan lyhyinä ja ytimekkäinä. Paneeliin osallistuneet olivat suomen kielen hallintoalueen projektipäällikkö, kunnanneuvos Agneta Hägglund ja ympäristö- ja tekniikkahallinnon virkamies. 2. Kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri Kunnanneuvos Agneta Hägglund oli kokouksen puheenjohtaja. Kokouksen sihteerinä toimi kunnanhallituksen virkamies. 3. Muiden kysymysten ottaminen esityslistalle Kolme kysymystä otettiin esityslistalle: - Varpsund - Satutuokiot - Tiedotusta seuraavassa neuvottelukunnan kokouksessa 4. Edellisen kokouksen muistiinpanojen hyväksyminen Edellisen kokouksen muistiinpanot hyväksyttin ja merkittiin tiedoksi. 5. Raportit a) Kotipalvelu raportoi menneenä syksynä järjestetystä suomen kielen alkeiskurssista ruotsinkieliselle henkilöstölle Bålstan vanhustenhoidossa työskentelevälle henkilöstölle tarjottiin menneenä syksynä mahdollisuus osallistua suomen kielen alkeiskurssiin. Kymmenen henkilöä osallistui kurssiin. Kurssin vetäjänä toimi opettaja Suomi-Instituutista. Viikoittaisiin tehtäviin kuului lauseiden ja sanojen

7 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 7(10) oppiminen. Oppilaille annettiin myös läksyjä. Viimeisellä kerralla he saivat vihkon joka sisälsi kaikki edelliskertoina käsitellyn ja opitun oppiaineiston. Kaikki kurssiin osallistuneet olivat tyytyväisiä kurssiin ja erikoisesti pätevän opettajan työpanokseen. Henkilöstö on pyrkinyt käyttämään opittua suomea arkipäiväisessä työssään. Osanottajat haluaisivat mielellään käydä jatkokurssin oppiakseen lisää suomen kieltä. Viimeisessä kurssitilaisuudessa SVT Uutiset oli paikan päällä tekemässä reportaasia, joka myös on nähtävänä SVT Play sivustolla. b) Kirjallinen raportti Marraskuisessa kokouksessa osallistujat saivat vastata kyselyyn. Kysyttiin osallisuuteen, käsiteltävien asioiden tärkeyteen ja asiakirjojen ja kielenkäytön ymmärrettävyyteen liittyvistä näkökohdista. Vastauksista päätellen kyselyyn vastanneet ovat hyvin tyytyväisiä neuvottelukunnan kokousmuotoon. Lähemmät tiedot kyselyn tuloksesta löytyvät kutsusta, mutta siinä on ainoastaan valikoima. Asiakirja kokonaisuudessaan on saatavissa kunnanhallituksen henkilöstön välityksellä [huomautus: asiakirjan merkintä KS ] c) Raportti Pomonan suomenkielistä kulttuuria suunnittelevalta ryhmältä Tammikuun lopussa ryhmä piti suunnittelupalaverin, jossa kaavoitettiin kevään tapahtumia Pomonassa. Eri vaihtoehtoja oli tarjolla tapahtumien sisältöön nähden. Jokaiselle päivämäärälle valittiin päävaihtoehto. Ensisijaisesti otettaisiin paikallisia artisteja/kykyjä Håbon kunnasta esiintymään Pomonaan. Mieluinen ehdotus koski Hallstan Hiltan Eläkeläisten iltakurssi esitystä. Suunnitteluryhmä ottaa selvää, voitaisiinko tämä komedia esittää syksyllä Bålstassa. Kulttuuritapahtumat keväällä 2013: 18/2 Suomalainen runoilija Bålstasta 18/3 Pääsiäisaskartelua ja mämmiä 29/4 Kaksi suomalaista artistia Västeråsista 27/5 Vitsien kertomista 10/6 Karaokea iloisine suomalaisine kesälauluineen Keskustelun aiheena oli myös, miten kotona yksinäisissä oloissa aikaansa viettävät vanhukset voisivat osallistua toimintaan. Kotipalvelu voisi avustaa tässä asiassa ilmoittamalla asiakkailleen tulevista suomenkielisistä tapahtumista. Ilman muuta tämä tiedotustehtävä kuuluu myös omaisille ja ystäville. Tapahtumista ilmoitetaan Bålsta-Bladetissa jatkossakin. Pääsiäisaskartelutapahtuman suhteen voitaisiin laatia jokin

8 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 8(10) kiinnostusta herättävä mainos, jotta tapahtumaan saataisiin lisää osanottajia. Kahvittelu kuuluu jokaiseen tapahtumaan. Jos jollekulle artisteista sattuisi tulemaan este, voidaan järjestää yhteislaulutilaisuus tai suomalaisen elokuvan esitys alkuperäisen esityksen sijasta. Seuraava Pomonan kulttuuritapahtumia koskeva suunnittelupalaveri on 22. elokuuta. Kaikki ehdotukset koskien tulevaa toimintaa ovat tervetulleita. d) Suomen itsenäisyyspäiväjuhlan arviointi Moni oli mukana juhlimassa Suomen itsenäisyypäivää ja monen mielestä juhla oli hyvin mukava. Kokouksessa syntyi keskustelua juhlien puolueettomuudesta uskontoon ja politiikkaan nähden. Joidenkin mielestä uskonnollista sanomaa oli juhlailtana liikaa. Ensimmäisenä vaihtoehtona olleen artistin pudottua pois kuvioista, suunnitteluryhmän täytyi löytää muu vaihtoehto. Suunnitteluryhmän tavoitteena oli, että artistin tuli olla uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. Kukaan ei ollut tietoinen siitä, että esiintyvä artisti panostaisi niin paljon uskonnon asioihin. Kunnalla ei ollut mitään huomauttamista tässä asiassa, koska vähemmistö päätti artistin osallistumisesta ja kutsusta. Ilmaistiin myös mielipide siitä, että juhlissa olisi pitänyt olla tarjolla enemmän tanssia. Muutama neuvottelukunnan kokoukseen osallistujista ilmaisi suuret kiitokset tulisielulle/työryhmän koollekutsujalle, koska ilman hänen työpanostaan itsenäisyyspäiväjuhlaa ei olisi voitu toteuttaa. 6. Tietoa ruokajätteiden keräyksestä (Ympäristö- ja tekniikkahallinnolta) Ruokajätekeräyksestä vastaava projektipäällikkö Ympäristö- ja tekniikkahallinnosta tiedotti. Pakollinen ruokajätteiden keräys toteutetaan kunnassa poliitikkojen ja kuntalaisten ilmaistua kinnostusta hankkeeseen. Håbon kunnalla on tavoitteena olla fossiilivapaa kunta vuoteen 2050 mennessä. Ruokajätteiden keräys on eräs keino päästä tähän tavoitteeseen. On olemassa myös kansallinen tavoite, joka tukee tätä päätöstä. Kunnalla on aikomus alkaa muutattamaan kaikki ruokajätteet biokaasuksi ennen vuotta Kunta pyrkii vähentämään jätemäärää, mikä johtaa kasvihuonekaasujen vähentämiseen, kun jätteet muuttuvat biokaasuksi. Biokaasut ovat miltei kokonaan hiilidioksidivapaita. Tällä hetkellä 169:llä kunnalla Ruotsin 290:sta kunnasta on toimiva ruokajätteiden lajittelujärjestelmä. Jätteiden noutamisen aikavälejä muutetaan jokaviikoittaisesta joka toinen viikoittaiseksi, paitsi kesällä (viikko 26-36), jolloin jätteet noudetaan viikoittain. Ne, joilla on kompostointi, saavat jatkaa kompostointia. Ruokajätteiden keräyksen suunnitellaan alkavan syksyllä 2013.

9 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 9(10) Kotitalouksille lähetetään ruskea suojasäiliö, tiskialtaan kaavin, jätesäiliö, paperipusseja ja tiedotusesite. Ruskea säiliö on 140 litran suuruinen ja sitä käytetään ruokajätteitä varten, ja vihreää säiliötä käytetään muille jätteille. Ragnsells hakee molemmat säiliöt samana päivänä. 7. Budjetti Kokouksessa esiteltiin lyhyt budjettia käsittelevä kooste. Suomen kielen hallintoalueen valtiolta saamia ja vuosina käyttämättä jääneitä rahoja on kertynyt kruunua vuoden 2012 loppuun mennessä, summa joka muodostaa puskurirahan. Neuvottelukunnalle esitetty ehdotus oli, että kunta ottaisi noin kolmannesosan käytettäväksi tästä puskurirahasta vuoden 2013 toimintaa varten. Ylijäämä ehdotetaan säästettäväksi tulevia vuosia varten, jotta suomen kielen hallintoalueen toiminnan laatu taattaisiin tuleville vuosille. Projektipäällikkö ehdotti myös, että järjestetään uusi suomen kielen kurssikierros Solängenin ja Pomonan henkilöstölle. Varoja satsattaisiin myös nuorten neuvostoa, Håbo festdag:ia, Suomen itsenäisyyspäivää, lukupiirejä ja satutuokioita varten. Lisätietoja budjetista löytyy kokouskutsusta. Osallistujat tutustuivat esitettyyn budjettiin, ja kysyttävää ei ollut kenelläkään. 8. Ruotsinsuomalaiset edustajat nuorten neuvostoon Kaksi ehdokasta valittiin nuorten neuvostoon lyhyen esittelyn jälkeen. Kolmas ehdokas päätti luopua ehdokkuudestaan nuorten neuvostoon. Työ jatkuu edelleen kolmannen sopivan ehdokkaan etsimisessä. 9. Suomenkielinen esikoulutoiminta Koululautakunta päätti , että esikoulutoimintaa tarjotaan osittain suomeksi Håbon kunnassa, koska kunta kuuluu suomen kielen hallintoalueeseen ja on siten velvoitettu tarjoamaan suomalaistaustaisille lapsille paikkaa esikoulusta, jossa toiminta on kokonaan tai osittain suomen kielellä. Mansängenin esikoulu saa päävastuun suomenkielisestä toiminnasta, mutta toiminta jatkuu muissa esikouluissa kuten ennenkin, kunnes Mansängen ottaa johdon käsiinsä. Päätöksestä ei esitetty kysymyksiä. 10. Kulttuurihankkeet a) Lukupiiri

10 ANTECKNING / MUISTIINPANOT 10(10) Lauantaina lukupiiri alkaa jälleen. Viisi henkilöä on ilmoittautunut siihen tähän asti. Ensimmäinen lukupiirissä luettava kirja on nimeltään Ihmisen osa. Kokouksessa oli tilaisuus ilmoittautua lukupiiriin, ja ne jotka noudattivat tarjousta saivat myös kirjan omakseen. b) Karaokelaitteiden osto Kulttuuri & Vapaa-aika suosittelee, ettei laitteita ostettaisi, koska tämän tyyppiseen laitteeseen kuuluvat myös lisäkustannukset, joita varten määrärahoja ei ole budjetoitu. Siksi ei ole suositeltavaa, että karaokelaitteita ostettaisiin. Sen sijaan karaokelaitteiden vuokraamista varten budjetoidaan 5000 kruunua vuodelle Muut kysymykset a) Lukupiiri Bålstan Suomalainen Yhdistys käyttää Varpsundin tiloja ainoastaan launtaisin ja yhdistyksen esittämä ehdotus on, että tiloja voitaisiin vuokrata muuta toimintaa, esimerkiksi nuorisotoimintaa varten siellä voisi järjestää vaikkapa suomalaisen diskon tai viettää syntymäpäiväjuhlia. Tilat otetaan jälleen käyttöön 18. toukokuuta. Kunnan henkilöstö olisi myös tervetullut vuokraamaan Varpsundin tilat. Agneta Hägglund lupautui viemään asiaa eteenpäin. b) Satutuokiot Satutuokiot kirjastossa eivät viime vuonna houkutelleet kovinkaan monta lasta. Suunnilleen 2-3 lasta oli mukana tuokioissa. Keskusteltiin siitä, miten tietoa tuokioista voitaisiin parantaa. Kokouksessa ilmaistiin mielipide, että tietoa välitettäisiin esikoulujen kautta ja että tuokiota voitaisiin pitää arki-iltana. c) Tiedotusta ensi neuvottelukunnan kokouksessa Kokouksen mielestä olisi sopivaa, jos asunnon sopeuttamiskysymyksiä hoitava kunnan virkamies sekä kansanedustaja Pyry Niemi kutsuttaisiin seuraavaan kokoukseen tiedottamaan omien alojensa asioista. 12. Seuraava kokous Seuraava kokous pidetään keskiviikkona 15. toukokuuta klo kunnantalon Övergranssalissa. 13. Kokous päätetään Osanottajia kiitettiin osallistumisesta kokoukseen.

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kommunal verksamhet och service nu på finska! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosan kunta osa suomen kielen hallintoaluetta Kommunal

Lisätiedot

Tarvekartoitus: Vanhustenhoito ja -palvelut

Tarvekartoitus: Vanhustenhoito ja -palvelut Tarvekartoitus: Vanhustenhoito ja -palvelut Behovskartläggning: Äldrevård och -service Skövden kunta, Suomen kielen hallintoalue, 541 83 Skövde Skövde kommun, Finskt förvaltningsområde, 541 83 Skövde LAKI

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 Tiedotustilaisuus Aika Torstai 16. toukokuuta 2013 klo 18 20 Paikka Kaupunginjohtotoimisto, Köpmansgatan 20, Informationssalen Läsnä 27 henkilöä Antti Yliselä, suunnittelupäällikkö

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE HAE VALTIONTUKEA ANSÖK OM STATSBIDRAG Tukea hakeva organisaatio Sökande organisation Organisaationumero Organisationsnummer Osoite Adress Yhteyshenkilö

Lisätiedot

Vill du vara med och utveckla det finska förvaltningsområdet

Vill du vara med och utveckla det finska förvaltningsområdet Har du finska rötter? Vill du vara med och utveckla det finska förvaltningsområdet i Sigtuna kommun? Sigtuna kommun är sedan 2010 finskt förvaltningsområde. Det innebär bland annat att kommunens finskspråkiga

Lisätiedot

Protokoll för Drumsö Paddlarklubb r.f:s vårmöte 2014 Drumsö Paddlarklubb r.y:n kevätkokouksen 2014 pöytäkirja

Protokoll för Drumsö Paddlarklubb r.f:s vårmöte 2014 Drumsö Paddlarklubb r.y:n kevätkokouksen 2014 pöytäkirja Protokoll för Drumsö Paddlarklubb r.f:s vårmöte 2014 Drumsö Paddlarklubb r.y:n kevätkokouksen 2014 pöytäkirja Mötet ägde rum i klubbhuset den 3.4.2014 Kokous pidettiin kerhon tiloissa 3.4.2014 1 Öppnandet

Lisätiedot

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia - VALREKLAM INFÖR RIKSDAGSVALET 2015 - VAALIMAI- NONTA ENNEN EDUSKUNTAVAALEJA 2015, TILLÄGG / LISÄYS Det finns tomma reklamplatser kvar i stadens valställningar och

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan kuntalaiskysely / Kyrkslätts kommuns kommuninvånarenkät

Kirkkonummen kunnan kuntalaiskysely / Kyrkslätts kommuns kommuninvånarenkät Kirkkonummen kunnan kuntalaiskysely / Kyrkslätts kommuns kommuninvånarenkät Raportti ajalta 02.03.2017-30.06.2017. Vastauksia annettu yhteensä 580 kpl. Minkä ikäinen olet? / Hur gammal är du? Alle 18 /

Lisätiedot

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys FOKUS grammatik Konjunktiot yhdistävät sanoja, lauseenosia ja lauseita. Konjunktiot jaetaan rinnastus- ja alistuskonjunktioihin. Jag och min kompis ska resa till Köpenhamn. Minä ja kaverini matkustamme

Lisätiedot

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde 2012-11-21

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde 2012-11-21 1(11) 2013-02-06 KS nr 2013.330 Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Risto Hurskainen, Projektipäällikkö suomen kielen hallintoalue 0171-525 20 risto.hurskainen@habo.se Minnesanteckningar

Lisätiedot

Minnesanteckningar från finskt samråd kl

Minnesanteckningar från finskt samråd kl 1(6) 2016-02-17 KS 26 nr 243 Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Sara Widströmer, Nämndsekreterare/administratör 0171-525 61 sara.widstromer@habo.se Minnesanteckningar från finskt samråd

Lisätiedot

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 Kansainvälinen pitkäkestoinen koulukyselytutkimus, jossa tarkastellaan kouluikäisten lasten ja nuorten terveyskäyttäytymistä ja elämäntyylejä eri konteksteissa.

Lisätiedot

Minnesanteckningar finskt samrådsmöte

Minnesanteckningar finskt samrådsmöte 1(12) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör 0171-525 61 caroline.uttergard@habo.se Minnesanteckningar finskt samrådsmöte 2014-09-24 1. Mötets öppnande Ordföranden

Lisätiedot

Minnesanteckningar finskt samrådsmöte

Minnesanteckningar finskt samrådsmöte MINNESANTECKNING / 1(12) MUISTIINPANOT Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Helena Andersson, Administratör helena.andersson@habo.se Minnesanteckningar finskt samrådsmöte 2014-05-14 1. Mötets

Lisätiedot

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa SKILLNADEN II Samverkan som strategi MUUTOS II Strategiana yhteistyö 24.11.2015 Tua Heimonen Specialplanerare,

Lisätiedot

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde 2012-08-21

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde 2012-08-21 ANTECKNING MUISTIINPANOT 1(8) Datum 2012-11-15 KS nr 2012.3399 Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Risto Hurskainen, Projektipäällikkö suomen kielen hallintoalue 0171-525 20 risto.hurskainen@habo.se

Lisätiedot

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Sverigefinskt familjeläger 1-3 augusti 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Tervetuloa Örebron läänin ensimmäiselle

Lisätiedot

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Medan vi lever Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Till läraren Filmen och övningarna är främst avsedda för eleverna på högstadiet, men övningarna kan också

Lisätiedot

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde 1(14) 2013-05-15 KS nr 2013.1686 Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör caroline.uttergard@habo.se Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde

Lisätiedot

3. Godkännande av förra mötets mötesanteckningar Minnesanteckningar från föregående möte godkänns och läggs till handlingarna.

3. Godkännande av förra mötets mötesanteckningar Minnesanteckningar från föregående möte godkänns och läggs till handlingarna. MINNESANTECKNING / 1(6) MUISTIINPANOT Kommunstyrelsens kansli Sara Widströmer, Kommunsekreterare 0171-525 61 sara.widstromer@habo.se Minnesanteckningar från sverigefinskt samrådsmöte 2017-05-17 1. Mötets

Lisätiedot

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde 1(10) Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde 2012-05-15 Mötets öppnande Projektledaren för finskt förvaltningsområde hälsade deltagare och tjänstemän välkomna till det andra samrådsmötet

Lisätiedot

Grupparbete Ryhmätyö. LAPE-akademi / LAPE-akatemia Tillfälle 1. Tilaisuus

Grupparbete Ryhmätyö. LAPE-akademi / LAPE-akatemia Tillfälle 1. Tilaisuus Grupparbete Ryhmätyö LAPE-akademi / LAPE-akatemia Tillfälle 1. Tilaisuus 1. 9.5.2019 A Miten voidaan varmistaa, ettei suunnitelma jää vain paperiksi? Hur kan vi försäkra oss om att planen inte bara lämnar

Lisätiedot

Päiväkotirauha Dagisfred

Päiväkotirauha Dagisfred 15.3.2017 varhaiskasvattajille Mia Viljanen ja Maria Stoor-Grenner Päiväkotirauha Dagisfred Kaverisuhteita vahvistava ja kiusaamista ehkäisevä toimintatapa Ett sätt att stärka kompisrelationer och förebygga

Lisätiedot

Minnesanteckningar sverigefinskt samrådsmöte 2014-11-26

Minnesanteckningar sverigefinskt samrådsmöte 2014-11-26 1(14) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör 0171-525 61 caroline.uttergard@habo.se Minnesanteckningar sverigefinskt samrådsmöte 2014-11-26 1. Mötets öppnande

Lisätiedot

JAKOBSTAD PIETARSAARI

JAKOBSTAD PIETARSAARI Hyvää päivähoitoa jo 110 vuotta. 110 år av högklassig dagvård. JAKOBSTAD PIETARSAARI Jakobstad ordnar småbarnspedagogisk verksamhet på svenska och finska. I Jakobstad finns dessutom ett populärt och fungerande

Lisätiedot

Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen 41 31.01.2012 7 15.01.2013 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle Saariston ja rannikon osayleiskaavan hyväksymispäätöksestä jätetyistä

Lisätiedot

KAKSIKIELISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ

KAKSIKIELISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ KAKSIKIELISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ LAHTI 23.5.2018 Susanne Ahlroth Aluehallintovirasto Ruotsinkielinen sivistystoimen yksikkö SVENSKA SAMARBETSGRUPPEN FÖR UTVECKLINGSUPPDRAG RUOTSINKIELINEN KEHITTÄMISTEHTÄVIEN

Lisätiedot

104 21.09.2011. Aloite merkittiin tiedoksi. Motionen antecknades för kännedom.

104 21.09.2011. Aloite merkittiin tiedoksi. Motionen antecknades för kännedom. Kaavoitusjaosto/Planläggningssekti onen 104 21.09.2011 Aloite pysyvien päätepysäkkien rakentamisesta Eriksnäsin alueelle/linda Karhinen ym. / Motion om att bygga permanenta ändhållplatser på Eriksnäsområdet/Linda

Lisätiedot

Minnesanteckningar från finskt samrådsmöte 2015-09-23

Minnesanteckningar från finskt samrådsmöte 2015-09-23 1(10) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Sara Widströmer, Administratör/nämndsekreterare 0171 525 61 sara.widstromer@habo.se Minnesanteckningar från finskt samrådsmöte 2015-09-23 1. Mötets

Lisätiedot

Minnesanteckningar från finskt samråd kl Nästa samrådsmöte Fråga doktorn i höst på finska

Minnesanteckningar från finskt samråd kl Nästa samrådsmöte Fråga doktorn i höst på finska 1(6) 2016-09-28 KS nr 69983 Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Sara Widströmer, Nämndsekreterare/administratör 0171-525 61 sara.widstromer@habo.se Minnesanteckningar från finskt samråd

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Minnesanteckningar från finskt samråd

Minnesanteckningar från finskt samråd MINNESANTECKNINGAR / 1(9) MUISTIINPANOT /päivämäärä /merkintä 2015-11-25 KS nr 124 Sara Widströmer, Nämndsekreterare/administratör 0171-525 61 sara.widstromer@habo.se Minnesanteckningar från finskt samråd

Lisätiedot

Språkbarometern Kielibarometri 2012

Språkbarometern Kielibarometri 2012 Språkbarometern Kielibarometri 1. Service på svenska (svenskspråkiga minoriteter, N=0) Palveluita suomeksi (suomenkieliset vähemmistöt, N=1) Får du i allmänhet service på svenska? KOMMUNAL SERVICE 0 0

Lisätiedot

Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas samtidigt då man gräver.

Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas samtidigt då man gräver. Torgmöte 3½ 3.3 kl. 12:30-14 i Saima, stadshuset Kim Mäenpää presenterade projektet Skede 1 av HAB och torgparkeringen Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas

Lisätiedot

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde

Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde 1(10) MUISTIINPANO Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör 0171-525 61 caroline.uttergard@habo.se Minnesanteckningar från samrådsmötet finskt förvaltningsområde

Lisätiedot

CE-märkning och Produktgodkännande. CE-merkintä ja Tuotehyväksyntä

CE-märkning och Produktgodkännande. CE-merkintä ja Tuotehyväksyntä CE-märkning och Produktgodkännande CE-merkintä ja Tuotehyväksyntä Joakim Nyström 25.5.2018 Typgodkännande = nationellt godkännande av byggprodukter i Finland tillverkaren bevisar, att produkten kan användas

Lisätiedot

XIV Korsholmsstafetten

XIV Korsholmsstafetten XIV Korsholmsstafetten 19.5.2013 Huvudklasser Öppen klass: Laget får komponeras fritt. Damklass: Laget ska endast bestå av kvinnliga löpare. Varje lag skall bestå av 6 8 löpare. Två löpare från varje lag

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvlk/socialoch hälsovårdsutsk Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen 21 03.03.2014 73 11.03.2014 Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevasta lainsäädännöstä / Utlåtande

Lisätiedot

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Osuuskauppa Varuboden-Osla haluaa omalla toimialueellaan,

Lisätiedot

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats?

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Maarit Nevalainen, terveyskeskuslääkäri, Mäntsälän terveyskeskus Ei sidonnaisuuksia, inga bindingar (till några firmor förutom

Lisätiedot

Resultat från kundnöjdhetsenkäten / Asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksia Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster / Kaupunginhallituksen

Resultat från kundnöjdhetsenkäten / Asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksia Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster / Kaupunginhallituksen Resultat från kundnöjdhetsenkäten / Asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksia Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster / Kaupunginhallituksen palvelutoimintojaosto 9.3.2015 Kundnöjdhetsenkäten har genomförts

Lisätiedot

Svarsprocent i enkäten bland de undersökta kommunerna, sammanlagt 1 900 svar.

Svarsprocent i enkäten bland de undersökta kommunerna, sammanlagt 1 900 svar. Svarsprocent i enkäten bland de undersökta kommunerna, sammanlagt 1 900 svar. Kyselyyn osallistuneiden kuntien vastausprosentit, yhteensä 1900 vastausta. 54 % Keskiarvo/Medeltal 67 % Jakobstad (svenskspråkig

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Lasten tarinoita Arjen sankareista

Lasten tarinoita Arjen sankareista Arjen sankarit Lasten tarinoita Arjen sankareista 112-päivää vietetään vuosittain teemalla Ennakointi vie vaaroilta voimat. Joka vuosi myös valitaan Arjen sankari, joka toiminnallaan edistää turvallisuutta

Lisätiedot

Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA

Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Utkast till landskapslag - Maakuntalakiluonnos Landskapets invånare och de som använder

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan yrittäjäkysely / Kyrkslätts kommuns företagarenkät

Kirkkonummen kunnan yrittäjäkysely / Kyrkslätts kommuns företagarenkät Kirkkonummen kunnan yrittäjäkysely / Kyrkslätts kommuns företagarenkät Raportti ajalta 02.03.7-2.04.7. Vastauksia annettu yhteensä 37 kpl. Millä toimialalla yrityksesi toimii? / Inom vilken bransch verkar

Lisätiedot

Kunnanhallitus/Kommunstyrelsen 241 30.08.2011

Kunnanhallitus/Kommunstyrelsen 241 30.08.2011 Kunnanhallitus/Kommunstyrelsen 241 30.08.2011 Kunnan ilmoitusten tiedoksisaattaminen vuosina 2011-2012/Selitys Helsingin hallinto-oikeudelle valtuuston päätöksestä jätetyn valituksen johdosta / Sättet

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA STIFTELSEURKUND FÖR VALMANSFÖRENING

VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA STIFTELSEURKUND FÖR VALMANSFÖRENING VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA Allekirjoittaneet, jotka vakuuttavat olevansa seurakunnan äänivaltaisia jäseniä, ovat perustaneet marraskuussa 2014 toimitettavaa kirkkovaltuuston jäsenten vaalia

Lisätiedot

Miljöministeriets förordning om byggnaders fukttekniska funktion 782/ Byggnadstillsynen i Pargas

Miljöministeriets förordning om byggnaders fukttekniska funktion 782/ Byggnadstillsynen i Pargas Miljöministeriets förordning om byggnaders fukttekniska funktion 782/2017 25.5.2018 Byggnadstillsynen i Pargas Nordiskt Byggsymposium Soveltamisala Tämä asetus koskee uuden rakennuksen kosteusteknisen

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KEHITYSVAMMAISTEN TUKI RY

KIRKKONUMMEN KEHITYSVAMMAISTEN TUKI RY Kirkkonummen kehitysvammaisten tuki ry UUTISKIRJE syksy 2016 KIRKKONUMMEN KEHITYSVAMMAISTEN TUKI RY Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Uutiskirje

Lisätiedot

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ...

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ... Missa Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa Kunka Missa ellää S.4 1 Harjotus Mikä Missa oon?.. Minkälainen Missa oon?.. Miksi Missa hääty olla ykshiin niin ushein?.. Missä Liinan mamma oon töissä?

Lisätiedot

Yhteisen kirkkovaltuuston kokous 2/2015 Gemensamma kyrkofullmäktiges sammanträde 2/2015

Yhteisen kirkkovaltuuston kokous 2/2015 Gemensamma kyrkofullmäktiges sammanträde 2/2015 Yhteisen kirkkovaltuuston kokous 2/2015 Gemensamma kyrkofullmäktiges sammanträde 2/2015 Aika Tid ti/tis 19.5.2015 klo/kl. 17.00 18.23 Paikka Plats Kauniaisten kirkko, Kavallintie 3 Grankulla kyrka, Kavallvägen

Lisätiedot

Justus ry/rf PÖYTÄKIRJA/PROTOKOLL 21/2013

Justus ry/rf PÖYTÄKIRJA/PROTOKOLL 21/2013 Justus ry/rf PÖYTÄKIRJA/PROTOKOLL 21/2013 Syyskokous Höstmöte Aika/Tid: 19.11.2013 klo/kl. 18.00 Paikka/Plats: Auditorio 405/ Auditorium 405 Läsna/ Närvarande: Caius Honkanen (puheenjohtaja/ordförande)

Lisätiedot

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2014

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2014 ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2014 Tietoisku 8/2014 Sisällys 1. Asuntokuntien keskikoko pysynyt ennallaan 2. Perheiden keskikoko hieman pienentynyt 3. Monilapsisuus yleisintä Pohjois-Espoossa 4. Perheiden kaksikielisyys

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelujen kehittäminen ja haasteita De äldres service utveckling och utmaningar

Ikäihmisten palvelujen kehittäminen ja haasteita De äldres service utveckling och utmaningar Ikäihmisten palvelujen kehittäminen ja haasteita De äldres service utveckling och utmaningar Pia Vähäkangas, TtT, Pohjanmaan I&O muutosagentti, förändringsagent i Österbotten 13.11.2018 Pia Vähäkangas,

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Pienryhmässä opiskelu

Pienryhmässä opiskelu Kulturer möts (2 op) ruotsin vapaaehtoinen kurssi kaikkien tiedekuntien opiskelijoille ohjattua opiskelua pienryhmissä, pareittain ja itsenäisesti, 8 lähiopetustuntia ensimmäinen kokoontuminen: info, ryhmien

Lisätiedot

Ordföranden tackar för presentationen och undrar om samrådet har några frågor.

Ordföranden tackar för presentationen och undrar om samrådet har några frågor. MINNESANTECKNINGAR/ 1(8) MUISTIINPANOT Stina Gabrielsson, Arkivarie 0171 46 43 69 stina.gabrielsson@habo.se 1. Mötets öppnande Ordförande Carina Lund hälsar alla som deltar på kvällens finska samråd välkomna.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 435/2003 vp Kehitysvammaisten koululaisten iltapäivähoito Eduskunnan puhemiehelle Kehitysvammaisten koululaisten iltapäivähoidon osalta on ilmennyt ongelmia ympäri Suomea. Monet kunnat

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 345/2013 vp Osasairauspäivärahan maksaminen vuosiloman ajalta Eduskunnan puhemiehelle Sairausvakuutuslain mukaan osasairauspäivärahaa maksetaan vähintään 12 arkipäivän yhtäjaksoiselta

Lisätiedot

SIBBE VESIHUOLTO-OSUUSKUNTA SIBBE VATTENSERVICEANDELSLAG INFO-TILLFÄLLE TIEDOTUSTILAISUUS KL 18.00

SIBBE VESIHUOLTO-OSUUSKUNTA SIBBE VATTENSERVICEANDELSLAG INFO-TILLFÄLLE TIEDOTUSTILAISUUS KL 18.00 SIBBE VESIHUOLTO-OSUUSKUNTA SIBBE VATTENSERVICEANDELSLAG INFO-TILLFÄLLE TIEDOTUSTILAISUUS 16.10.2018 KL 18.00 SIBBE VESIHUOLTO-OSUUSKUNTA SIBBE VATTENSERVICEANDELSLAG Tilaisuuden tarkoitus on, että osallistuja

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimen Kruunupyyn yksiköiden talousarvioesitys 2015 Förslag till budget 2015 för social- och hälsovårdsväsendets enheter i Kronoby

Sosiaali- ja terveystoimen Kruunupyyn yksiköiden talousarvioesitys 2015 Förslag till budget 2015 för social- och hälsovårdsväsendets enheter i Kronoby Sosiaali- ja terveyslautakunta 149 03.09.2014 Sosiaali- ja terveystoimen Kruunupyyn yksiköiden talousarvioesitys 2015 Förslag till budget 2015 för social- och hälsovårdsväsendets enheter i Kronoby 537/02/02/00/2014

Lisätiedot

Minnesanteckningar Finskt samrådsmöte

Minnesanteckningar Finskt samrådsmöte 1(12) 2013-12-17 KS nr 2013.3498 Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör 0171-525 61 caroline.uttergard@habo.se Minnesanteckningar Finskt samrådsmöte 2013-11-27

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1012/2010 vp Eläkkeiden maksun myöhästymiset Eduskunnan puhemiehelle Eläkkeiden maksuissa on ollut paljon ongelmia tänä vuonna. Osa eläkeläisistä on saanut eläkkeensä tililleen myöhässä

Lisätiedot

Vaalikampanjat/Valkampanjer

Vaalikampanjat/Valkampanjer Vaalikampanjat/Valkampanjer Pohdintatehtävä/Tänkandeuppgift Miettikää ongelmia, asioita jotka häiritsevät tai vaikeuttavat elämääsi. Fundera vilka problem, saker som stör er eller gör besvärlighet till

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1278/2010 vp Osa-aikaeläkkeellä olevien sairauspäivärahaan liittyvien ongelmien korjaaminen Eduskunnan puhemiehelle Jos henkilö sairastuu osa-aikaeläkkeelle jäätyään, putoavat hänen

Lisätiedot

EVIJÄRVI JAKOBSTAD KRONOBY FÖREDRAGNINGSLISTA / ESITYSLISTA 4 1 LARSMO NYKARLEBY PEDERSÖRE. Stadskansliet / Kaupunginkanslia, Nykarleby

EVIJÄRVI JAKOBSTAD KRONOBY FÖREDRAGNINGSLISTA / ESITYSLISTA 4 1 LARSMO NYKARLEBY PEDERSÖRE. Stadskansliet / Kaupunginkanslia, Nykarleby EVIJÄRVI JAKOBSTAD KRONOBY FÖREDRAGNINGSLISTA / ESITYSLISTA 4 1 Tid / Aika: 27.5.2014 kl./klo 16.00 Plats / Paikka: Stadskansliet / Kaupunginkanslia, Nykarleby Närvarande / Läsnä: Sabah Samaletdin, ordf./pj

Lisätiedot

OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN

OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN Joka neljäs vuosi pidettävissä edustajiston vaaleissa valitaan osuuskaupan edustajistoon 50 edustajaa. Edustajisto toimii osuuskaupan

Lisätiedot

1. 3 4 p.: Kansalaisjärjestöjen ja puolueiden ero: edelliset usein kapeammin tiettyyn kysymykseen suuntautuneita, puolueilla laajat tavoiteohjelmat. Puolueilla keskeinen tehtävä edustuksellisessa demokratiassa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1104/2001 vp Kunnan oikeus ilman perillisiä kuolleen henkilön kiinteistöön Eduskunnan puhemiehelle Perintökaaren mukaan ilman perillisiä kuolleen henkilön omaisuuden perii valtio. Omaisuus

Lisätiedot

Kuvaile tai piirrä, millainen on sinun kotiovesi. Beskriv eller rita dörren till ditt hem.

Kuvaile tai piirrä, millainen on sinun kotiovesi. Beskriv eller rita dörren till ditt hem. Yllättävät ympäristökysymykset Överraskande frågor om omgivningen Miltä ympäristösi tuntuu, kuulostaa tai näyttää? Missä viihdyt, mitä jää mieleesi? Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat ja pyydä

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Jag har gått vilse. Et tiedä missä olet. Kan du visa mig var det är på kartan? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta Var kan jag hitta? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu Jag har gått

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 546/2010 vp Kuljettajantutkintojen kilpailuttaminen Eduskunnan puhemiehelle Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kilpailuttaa kuljettajantutkintojen vastaanottamisen 19 maakunnassa,

Lisätiedot

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 212 16.12.2014 Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 1010/05/03/00/2014 SosTe 212 Valmistelija; palvelujohtaja

Lisätiedot

TEMA VALET 2014 MÅL. Valet

TEMA VALET 2014 MÅL. Valet TEMA VALET 2014 MÅL Valet Du ska ha kunskap om hur ett riksdagsval går till. Du ska ha kunskap om Sveriges statsskick, riksdag och regering och deras olika uppdrag. Du ska ha kunskap om Sveriges partier

Lisätiedot

Kehoa kutkuttava seurapeli

Kehoa kutkuttava seurapeli Kehoa kutkuttava seurapeli Pelaajia: 2-5 henkilöä tai joukkuetta Peliaika: 30 45 min Välineet: pelilauta, 112 korttia, kaksi tavallista noppaa, yksi erikoisnoppa ja viisi pelinappulaa. Kisa Pelin tarkoituksena

Lisätiedot

Silva. Malin Sjöholm. Pedagogisk ledare/pedagoginen ohjaaja 13.10.2015

Silva. Malin Sjöholm. Pedagogisk ledare/pedagoginen ohjaaja 13.10.2015 Silva Malin Sjöholm Pedagogisk ledare/pedagoginen ohjaaja 13.10.2015 Fakta Bygget skall vara klart 30.11 Naturen har fungerat som inspiration i processen. Silva- betyder skog på latin Färgskalan inne i

Lisätiedot

Loviisan kyläfotissarja / Lovisa byaserie i fotis. Nappulat syntyneet 2005 ja myöhemmin (peliaika 2 x 15 min) kentällä

Loviisan kyläfotissarja / Lovisa byaserie i fotis. Nappulat syntyneet 2005 ja myöhemmin (peliaika 2 x 15 min) kentällä Loviisan kyläfotissarja / Lovisa byaserie i fotis Perinteinen kyläjalkapallosarja pelataan myös tänä vuonna. Säännöt ovat ennallaan, eli pelataan kahdessa luokassa: nappulat syntyneet 2004 ja myöhemmin

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 30/2005 vp Digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtyminen Eduskunnan puhemiehelle Analogiset tv-lähetykset loppuvat nykytiedon mukaan 31.8.2007. Kuitenkin useimmat ihmiset ovat ostaneet

Lisätiedot

Sisältö. Johdanto, Tausta. Laatija: Sosiaali- ja terveysministeriö. Vastauksen määräpäivä: 20.10.2015

Sisältö. Johdanto, Tausta. Laatija: Sosiaali- ja terveysministeriö. Vastauksen määräpäivä: 20.10.2015 Laatija: Sosiaali- ja terveysministeriö Vastauksen määräpäivä: 20.10.2015 Laki kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain eräiden velvoitteiden voimassaolon jatkamisesta/ Lag om ändring av lagen

Lisätiedot

SANAJÄRJESTYS. Virke on sanajono, joka ulottuu isosta alkukirjaimesta pisteeseen, huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin:

SANAJÄRJESTYS. Virke on sanajono, joka ulottuu isosta alkukirjaimesta pisteeseen, huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin: SANAJÄRJESTYS RUB1 Virke ja lause. Virke on sanajono, joka ulottuu isosta alkukirjaimesta pisteeseen, huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin: Minä en ole lukenut päivän lehteä tarkasti tänään kotona. Tulepas

Lisätiedot

ITSEARVIOINTIRAPORTTI työstetty utarbetat arviointialue, utvärderingsområde 3 henkilöstö, personal

ITSEARVIOINTIRAPORTTI työstetty utarbetat arviointialue, utvärderingsområde 3 henkilöstö, personal ITSEARVIOINTIRAPORTTI työstetty utarbetat 3.2.2017 arviointialue, utvärderingsområde 3 henkilöstö, personal KANSALAISOPISTOJEN CAF 2017 Mi + Vako yhteinen raportti! TOIMINTA 1 JOHTAJUUS johtamisen arvot

Lisätiedot

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2013

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2013 ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2013 Tietoisku 8/2013 Sisällys 1. Asuntokuntien keskikoko pieneni hieman 2. Perheiden keskikoko pysynyt ennallaan 3. Monilapsisuus yleisintä Pohjois-Espoossa 4. Perheiden kaksikielisyys

Lisätiedot

Muistiinpanot suomalaisesta neuvonpidosta

Muistiinpanot suomalaisesta neuvonpidosta 1(12) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör 0171-525 61 caroline.uttergard@habo.se Muistiinpanot suomalaisesta neuvonpidosta 12.5.2015 1. Kokous avataan

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelu Länsi-Vantaan asemakaavayksikkö Asia: ASEMAKAAVAMUUTOS NRO , VAPAALA, LUONNOS

Kaupunkisuunnittelu Länsi-Vantaan asemakaavayksikkö Asia: ASEMAKAAVAMUUTOS NRO , VAPAALA, LUONNOS Vantaa Kaupunkisuunnittelu Länsi-Vantaan asemakaavayksikkö 23.9.2011 Maanomistajat, rajanaapurit, viranomaiset ja osalliset Viite: Vuorovaikutus kaavaa valmisteltaessa MRL 62 mukaisesti Asia: ASEMAKAAVAMUUTOS

Lisätiedot

Ännu större kanalutbud för våra fiber- och kabel-tv-kunder Vieläkin laajempi kanavavalikoima kuitu- ja kaapeli-tv-asiakkaillemme

Ännu större kanalutbud för våra fiber- och kabel-tv-kunder Vieläkin laajempi kanavavalikoima kuitu- ja kaapeli-tv-asiakkaillemme Trevlig sommar! Hauskaa kesää! Ännu större kanalutbud för våra fiber- och kabel-tv-kunder Vieläkin laajempi kanavavalikoima kuitu- ja kaapeli-tv-asiakkaillemme KUNDINFORMATION ASIAKASTIEDOTE 4/2011 Snart

Lisätiedot

Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA

Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA TUTKIMUSALUE North (Torne) Saami - 4000 (25 000) Lule Saami - 500 (1500)

Lisätiedot

KOMMUNLEDNINGSKONTORET Södergatan 20 195 85 Märsta Telefon 08-591 260 00 vx Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.

KOMMUNLEDNINGSKONTORET Södergatan 20 195 85 Märsta Telefon 08-591 260 00 vx Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna. MINNESANTECKNINGAR 1 (4) 2013-02-11 Helge Artell Projektledare 08-591 262 47, 073-661 38 84 helge.artell@sigtuna.se KOMMUNLEDNINGSKONTORET Södergatan 20 195 85 Märsta Telefon 08-591 260 00 vx Fax 08-591

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, Sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 264/2013 vp Eduskunnan suullinen kyselytunti radiossa Eduskunnan puhemiehelle Eduskunnan suullisella kyselytunnilla ministerit vastaavat kansanedustajien kysymyksiin. Kyselytunti mahdollistaa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 845/2006 vp Internetin hankkiminen yhteydenpitoon työvoimaviranomaisten kanssa Eduskunnan puhemiehelle Työttömän työnhakijan piti lähettää työvoimaviranomaiselle kuittaus sähköisen

Lisätiedot

Lataa Mervi-hirvi - Älgen Mervi - Markku Harju. Lataa

Lataa Mervi-hirvi - Älgen Mervi - Markku Harju. Lataa Lataa Mervi-hirvi - Älgen Mervi - Markku Harju Lataa Kirjailija: Markku Harju ISBN: 9789529364893 Sivumäärä: 147 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 26.62 Mb Mervi-hirvenvasan tarina on koskettanut satojatuhansia

Lisätiedot

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD Kauniainen - Grankulla Kauniaisissa on toiminut vuodesta 1989 lähtien vammaisneuvosto, joka edistää ja seuraa kunnallishallinnon eri aloilla tapahtuvaa toimintaa vammaisten

Lisätiedot

Uutisvirtaa 3/2015. Suomen kielen hallintoalue kuuluttaa

Uutisvirtaa 3/2015. Suomen kielen hallintoalue kuuluttaa Uutisvirtaa 3/2015 Suomen kielen hallintoalue kuuluttaa Tämä vuosi päättyy kuten muutkin, mutta poikkeuksena muihin vuosiin olemme tänä vuonna aloittaneet uuden luvun Ludvikan historiankirjoissa. En tehtävää

Lisätiedot

SpråkBarometern KieliBarometri 2008

SpråkBarometern KieliBarometri 2008 SpråkBarometern KieliBarometri 2008 Målgrupp/kohderyhmä kiga i tvåspr språkiga kommuner med finsk majoritet Suomenkielisiä kaksikielisissä kunnissa missä ruotsinkielinen enemmistö Urval kommunvis/otos

Lisätiedot

Hallituspohja. 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 2. Kotikuntanne asukasmäärä. 3. Vastaajan sukupuoli. Vastaajien määrä: 24

Hallituspohja. 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 2. Kotikuntanne asukasmäärä. 3. Vastaajan sukupuoli. Vastaajien määrä: 24 Hallituspohja 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 25% 5 75% 10 Keskusta Kokoomus Kristillisdemokraatit Perussuomalaiset Ruotsalainen Kansanpuolue 10 Sosialidemokraatit Vasemmistoliitto Vihreät

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 440/2012 vp Taksiautoilijoiden ajoluvan ikäraja Eduskunnan puhemiehelle Taksiautoilijat sekä linja- ja kuorma-auton kuljettajat ovat olennainen osa tieliikennettämme, ja heidän kykynsä

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1104/2013 vp Rajatyöntekijöiden oikeus aikuiskoulutustukeen Eduskunnan puhemiehelle Osaamisen kehittäminen ja aikuisopiskelu ovat nykyään arkipäivää. Omaehtoisesti opiskelevat rajatyöntekijät

Lisätiedot