PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel)"

Transkriptio

1 PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel) MÄÄRITELMÄ Painehaava Painehaava on paikallinen vaurio iholla tai sen alla olevassa kudoksessa. Vaurion on aiheuttanut paine, ihon venyttyrninen, hankaus ja/tai nämä yhdessä. Edellä esitetty määritelmä perustuu tämänhetkiseen tutkimukseen ja teoriaan. Uusia teorioita painehaavan synnystä ja hoidosta kehitetään jatkuvasti. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimustyötä ennen kuin määritelmä voidaan niiden perusteella muuttaa. LUOKITTELU 1. aste: Ehjän ihoalueen punoitus, joka ei häviä asentoa muutettaessa ja paineen poistuttua ihoalueelta. Myös ihon värin muutos, kuumotus, turvotus sekä ihon ja ihonalaisen kudoksen kovettuminen voivat olla merkkejä painehaavasta. 2. aste: Osittainen ihovaurio tai ihon rikkoontuminen, joka ulottuu epidermikseen, dermikseen tai molempiin saakka. Haava on pinnallinen ja kliiniseltä kuvaltaan se on hiertymä tai rakkula. 3. aste: Ihon syvimpiin kerroksiin asti ulottuva vaurio, jossa ihonalainen kudos on vaurioitunut tai nekroosissa. Haava saattaa ulottua alla olevan lihaksen peitinkalvoon eli faskiaan saakka mutta ei lihakseen. 4. aste: Laaja ihokudoksen tuho, jossa on nekroosia tai vaurio ulottuu lihakseen, luuhun tai jänteisiin. Kudosvaurio saattaa olla pahempi ihon syvemmissä kerroksissa kuin sen pinnassa, epidermiksessä, havaittavista merkeistä voisi päätellä. HOIDON PERIAATTEET I HOITOLINJAT Hoidon pääperiaatteet perustuvat tutkimukseen ja tietoon seuraavin edellytyksin: [A] Vähintään kahden ihmisille tehdyn satunnaistetun, kliinisen painehaavatutkimuksen tulokset tukevat valittua hoitoa. [B] Vähintään kahden ihmisille tehdyn kliinisen, kokeellisen painehaavatutkimuksen tulokset tukevat valittua hoitoa, tai tarkoituksenmukaiset tulokset vähintään kahdesta kokeellisesta, kliinisestä, eläimillä tehdystä tutkimuksesta antavat epäsuoraa tukea valitulle hoidolle. [C] Tämä luokitus edellyttää yhden tai useamman seuraavaksi esitetyn tekijän toteutumista: 1) Yhdenvalvotun kokeellisen tutkimuksen tulokset 2) Vähintään kahden ihmisille tehdyn tapaussarjan tai deskriptiivisen painehaavatutkimuksen tulokset 3) Asiantuntijan mielipide

2 ARVIOINTI Painehaavan arviointi Arvioidessasi painehaavaa määritä ja tutki sen/niiden sijainti, aste, koko, haavapohjan tila, eritys, kipu ja ympäröivän ihon tila sekä mahdollisesti ihon alle ulottuvat ja onkaloituvat haavat. [C] Painehaavoja arvioidaan säännöllisesti. Tee arviointi päivittäin, mikäli se vain on mahdollista mutta kuitenkin vähintään kerran viikossa. Jos potilaan kunto tai haavan tila huononee, arvioi suunniteltu hoito ja seuranta uudelleen. Jo yksikin havaittu merkki potilaan kunnon tai haavan tilan huononemisesta on indikaatio hoitolinjojen uudelleenarviointiin. [C] Selvitetään potilaan taustatiedot ja fyysinen kunto. Hoitoa aloittaessasi selvitä potilaan taustatiedot ja tutki hänen fyysinen kuntonsa. Painehaavapotilaan hoidon suunnittelun perustaksi tehty arviointi perustuu aina potilaan kokonaisvaltaiseen terveydentilan arviointiin, joka sisältää potilaan fyysisen ja psykososiaalisen terveyden. Huomioi hoidon suunnittelussa kaikki tunnistamasi hoidon tarpeet. KOMPLIKAATIOIDEN ARVIOINTI Ravitsemustilan arviointi ja hoito Varmista painehaavapotilaan tarvitsema ravintoaineiden saanti ehkäistäksesi aliravitsemusta. Huomioi ravitsemushoidossa potilaan kunto ja toivomukset. Kivun arviointi ja hoito - Arvioi ja kirjaa aina kaikkien potilaiden painehaavoihin tai niiden hoitoon liittyvä kipu. - Helpota potilaan kipua poistamalla tai kontrolloimalla kivun lähde (esimerkiksi peittämällä haavat, laittamalla painetta keventävät pinnat oikeille kohdille, vaihtamalla potilaan asentoa). - Anna potilaalle kipulääkettä tai käytä muita tarvittavia ja tilanteenmukaisia kivunlievitysmenetelmiä. - Pyydä tarvittaessa asiantuntija-apua. - Psykososiaalisen tilan arviointi ja hoito Arvioi kotona hoidettavan painehaavapotilaan käytettävissä olevat resurssit (esimerkiksi omaishoitajan/-hoitajien sitoutuminen haavahoitoon ja hänen/heidän taitonsa, potilaan asumisolosuhteet, hoitovälineet, mieltymykset ja odotukset). KUDOKSEN KUORMITUKSEN MUUTTAMINEN Kudosten kuormitusta voidaan muuttaa eri tavoin, kuten 1) vaihtamalla potilaan asentoa 2) käyttämällä erikoisvälineitä. Kudosten kuormituksen muuttamisen pitää olla ympärivuorokautista riippumatta siitä, onko potilas vuoteessa vai tuolissa. Potilas saa olla liikkumattomana tuolissa korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan, mielellään lyhemmänkin ajan, mikäli hänen kliininen tilansa ei ole esteenä asennon muutoksiin.

3 Painehaavapotilaan hoidon pääperiaatteiden mukaisen hoidon seurannan ja suunnittelun toteutumiseksi on kehitettävä jatkuvan arvioinnin menetelmä, joka on osa potilaan päivittäistä hoitosuunnitelmaa. Jos on mahdollista, vältä potilaan kääntämistä painehaavan puolelle tai suoraan luisen ulokkeen päälle, ellei se ole välttämätöntä potilaan hoidon yleisten tavoitteiden kanssa. Tällöin on käytettävä riittävästi painetta poistavaa (esimerkiksi painetta aktiivisesti vaihtavaa) apuvälinettä. PAINEHAAVOJEN EHKÄISYSSÄ TARVITTAVIEN APUVÄLINEIDEN KÄYTTÖ Paineeseen liittyvistä termeistä ei ole olemassa yhtä sovittua määritelmää: poistaminen - vähentäminen - uudelleen jakautuminen. Selkeyden vuoksi tässä julkaisussa käytetään termiä painehaavojen ehkäisyn apuväline. Huomioi potilaan asento, paineen jakautuminen kehon eri osiin, paino, stabiliteetti (vakaus) ja painehaavariskin vähentäminen aina kun vaihdat potilaan asentoa tai valitset hänelle apuvälinettä. Erityisen tärkeää tämä on silloin kun potilas istuu sängyssä tai tuolissa. Vaihda potilaan asentoa tai jos mahdollista, opeta potilasta vaihtamaan itse asentoaan säännöllisin väliajoin, jolloin paine kevenee. Useista painehaavojen ehkäisyn apuvälineistä on todennäköisesti hyötyä. Tutkittua tietoa niiden vaikuttavuudesta ja kustannustehokkuudesta on niukasti saatavilla. Tulevaisuudessa kehitetään yhteisesti sovitut ja hyväksytyt kansainväliset ja eurooppalaiset standardit apuvälineilie. Tällaisia standardeja on jo joissakin maissa käytössä. HAAVAN PAIKALLISHOITO Haavapohjan puhdistaminen määritellään kuolleen kudoksen poistamiseksi haavasta. Syyt - infektion ehkäiseminen - haavan biologisen paranemisprosessin edistäminen - haavan syvyyden arvioinnin mahdollistaminen. Poista kuollut kudos painehaavoista heti kun potilaan tila ja lääketieteellinen hoito sen mahdollistavat. Saattohoitopotilaan painehaavan paikallishoitoa suunniteltaessa tärkein tekijä on potilaan elämänlaatu. Tämän perusteella tehdään päätös siitä, aloitetaanko tehokas haavan paikallishoito ja mitä menetelmiä haavapohjan puhdistukseen käytetään.

4 Mekaanista, entsymaattista ja/tai autolyyttistä haavapohjan puhdistus tekniikkaa voidaan käyttää silloin kun potilaan kliininen tila ei edellytä kiireellistä kuolleen kudoksen poistoa leikkaussaliolosuhteissa. Mikäli haavapohja pitää puhdistaa välittömästi, kuten esimerkiksi silloin kun kyseessä on etenevä selluliitti tai sepsis, puhdistus on tehtävä kirurgisesti*. Haavapohjan kirurgisen puhdistuksen saa tehdä siihen koulutuksen saanut henkilö, joka Suomessa on lääkäri. Haavapohjan puhdistusmenetelmiä ovat mekaaninen, entsymaattinen ja autolyyttinen sekä biologinen (toukat) puhdistus tai näiden menetelmien yhdistelmä. Kuivia rupia ei tarvitse poistaa, ellei haava-alueella ole turvotusta, punoitusta tai märkäeritettä eikä kudosneste ja/tai veri keräänny haava-alueelle. Kuivat ruvet voidaan poistaa sidoksilla, jotka muodostavat haavaan kostean ympäristön, joka puolestaan edistää haavapohjan autolyyttistä puhdistumista. Tällaisia sidoksia ovat hydrokolloidit ja hydrogeelit. Infektoituneet tai infektoitumisriskiset painehaavat arvioidaan päivittäin. Näin saadaan tietoa haavassa tapahtuneista muutoksista, joiden perusteella suunnitellaan haavanhoito ja haavapohjan puhdistus. Ehkäise tai hoida haavapohjan mekaaniseen puhdistukseen liittyvä kipu. *Mekaanisella haavapohjan puhdistuksella tarkoitetaan sairaanhoitajan kauhalla, kyretillä, pinseteillä, sienellä tai saksilla ja kirurgisella veitsellä tekemää toimenpidettä. Kirurginen haavapohjan puhdistus on kirurgin tekemä toimenpide, joka voidaan tehdä joko osastolla, poliklinikalla tai leikkaussalissa. PAINEHAAVAN PUHDISTAMINEN Puhdista painehaavat vesijohtovedellä. juotavaksi kelpaavalla vedellä tai keittosuolaliuoksella. Käytä mahdollisimman vähän mekaanista voimaa puhdistaessasi tai huuhdellessasi haavaa. Suihkuttaminen on suositeltavaa. Huuhtelua käytetään ontelohaavojen puhdistamisessa. Antiseptisiä aineita ei pidä käyttää rutiininomaisesti haavojen puhdistukseen, mutta niiden käyttöä voidaan harkita, kun haavan bakteerikasvustoa on hillittävä (kliinisen arvioinnin jälkeen). Suositeltavaa on, että antiseptisiä aineita käytetään vain rajoitetun ajan siihen saakka kunnes haavapohja on puhdas ja sen ympärillä oleva tulehdus on vähentynyt. SIDOKSET Laitapainehaavalle sidos, joka pitää haavan kostealla sidosten vaihtojen välisen ajan. Määritä haavan tila ja aseta hoitotavoitteet ennen sidosten valintaa - esimerkiksi haavan aste, haavapohja, infektio, eritys, kipu, ympäröivä iho, haavan sijainti ja potilaan mieltymykset.

5 Sidos pidetään haavalla niin kauan kuin on kliinisesti tarpeen. Sidosten vaihtovälin suunnittelussa huomioidaan valmistajien suositukset. Usein toistuva sidosten vaihto voi vahingoittaa haavapohjaa. Sidokset eivät saa kuivua ja kovettua haavalle, koska ne voivat aiheuttaa painevaurioita. Tilanteeltaan epävakaa haava pitää arvioida päivittäin, jotta voidaan varmistua, ettei haavan tilanne huonone paineen riittämättömän keventämisen takia. Jos painehaavassa on tihkuvuotoa tai se erittää niin paljon, että sidokset kostuvat läpi, on sidos vaihdettava, sillä se ei enää suojaa haavaa ulkoiselta kontaminaatiolta. Mikäli sidokset kostuvat usein, on tarpeen harkita toisenlaisen sidosmateriaalin käyttöä. Tutkituilla ja hyviksi havaituilla sidosvaihtojen käytännöillä voidaan välttää turhia vaihtoja. Säännöllisellä tarkkailulla seurataan haavan paranemisprosessia ja tarvittaessa muutetaan hoidon tavoitteita. BAKTEERIKASVUSTON JA INFEKTIOIDEN HALLINTA Painehaavojen bakteerikasvustot ja infektiot. Käsienpesulla, haavan suihkutuksella ja/tai huuhtelulla sekä haavapohjan puhdistuksella voit vähentää haavan infektoitumisriskiä sekä edistää haavan paranemista. Jos haavassa on märkäistä eritettä tai siinä on paha haju, tarvitaan säännöllistä päivittäistä haavan suihkutusta ja/tai huuhtelua sekä mahdollisesti haavapohjan puhdistusta kuolleesta kudoksesta. Kaikissa painehaavoissa on bakteerikasvua. Tämän takia niistä ei oteta rutiininomaisesti bakteerinäytettä. Mikäli haavassa on kliiniset tulehduksen merkit, on siitä aiheellista ottaa viljelynäyte. Konsultoi tarvittaessa hoitavaa lääkäriä tai infektiolääkäriä. Jos haavassa on nähtävissä kliiniset infektion merkit, eikä haavan hoidolla saada haluttua vastetta, hoitava lääkäri voi määrätä lisätutkimuksia osteomyeliitin ja niveltulehduksen pois sulkemiseksi. Potilas, jolla todetaan bakteremia, sepsis, etenevä selluliitti tai osteomyeliitti, hoidetaan sairaalassa systeemisellä antibioottihoidolla. Systeemisiä antibiootteja ei tarvita sellaisten painehaavojen hoitoon, joissa on havaittavissa ainoastaan paikallisen infektion tunnusmerkit. Suojaa painehaavat ulkoiselta kontaminaatiolta (esimerkiksi uloste ja/tai virtsa inkontinenssi). Infektion seuranta Noudata painehaavojen hoidossa käytettyjen hoitovälineiden ja sidosmateriaalien käsittelyssä ja hävittämisessä hygieniaohjeistoa soveltaen sitä potilaan hoito-olosuhteisiin ja kuntoon. Vaihda tehdaspuhtaat suojakäsineet jokaista potilasta varten. Kun hoidat saman potilaan useampia haavoja, noudata hoidossa haavojen puhtausjärjestystä niin, että hoida infektoituneet tai todennäköisimmin kontaminoituneimmat haavat viimeiseksi (esimerkiksi anaalialueen haava). Riisu suojakäsineet välittömästi hoidon jälkeen ja käytä käsihuuhdetta. Pese kädet ennen seuraavan potilaan hoitoa. Käytä steriilejä välineitä painehaavojen haavapohjan mekaaniseen puhdistukseen.

6 LIITÄNNÄISHOIDOT ELI ADJUVANTTIHOIDOT Joissakin Euroopan maissa käytetään kudoksia stimuloivia sähkö- ja laserhoitoja. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole saatavissa riittävästi tutkimustuloksia, jotta menetelmiä voitaisiin suositella yleiseen käyttöön. Lisätietoja saatavilla Euroopan painehaavaa asiantuntijaneuvostosta EPUAP Business Office, Wound Healing Unit Department of Dermatology, Churchill Hospital Old Road, Headington, Oxford, OX3 7L.J; UK Puh (0) Fax + 44 (0) Sähköposti: EuropeanPressureUlcerAdvisPanel@compuserve. com Kotisivut: Käännöksen asiantuntemus: Helvi Hietanen & Salla Seppänen Käännös: Kieliapu R. Kankkunen Julkaisija: Suomen Haavanhoitoyhdistys ry EPAUP:in luvalla

PAINEHAAVA- KALLISTA KÄRSIMYSTÄ 5.11.2015

PAINEHAAVA- KALLISTA KÄRSIMYSTÄ 5.11.2015 PAINEHAAVA- KALLISTA KÄRSIMYSTÄ 5.11.2015 Hoitotyön keinot ehkäistä painehaavoja, käytännön näkökulma Erja Laitinen Sairaanhoitaja os.34, Esshp Tavoitteena on herättää ajatuksia ja keskustelua painehaavan

Lisätiedot

Painehaavojen kirurginen hoito

Painehaavojen kirurginen hoito Painehaavojen kirurginen hoito Kristiina Hietanen Plastiikkakirurgi 1.11.2017 Määritelmä Ihon tai ihonalaisen kudoksen vaurio, jonka on aiheuttanut paine ja/tai ihon venyttyminen ja hankaus yhdessä tai

Lisätiedot

Painehaavojen kirurginen hoito

Painehaavojen kirurginen hoito Painehaavojen kirurginen hoito Kristiina Hietanen Plastiikkakirurgi 21.11.2016 Määritelmä Ihon tai ihonalaisen kudoksen vaurio, jonka on aiheuttanut paine ja/tai ihon venyttyminen ja hankaus yhdessä tai

Lisätiedot

HYGIENIAHOITAJAN ROOLI TOIMENPITEISIIN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SELVITYKSESSÄ JAANA VATANEN HYGIENIAHOITAJA, HYKS PEIJAS

HYGIENIAHOITAJAN ROOLI TOIMENPITEISIIN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SELVITYKSESSÄ JAANA VATANEN HYGIENIAHOITAJA, HYKS PEIJAS HYGIENIAHOITAJAN ROOLI TOIMENPITEISIIN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SELVITYKSESSÄ JAANA VATANEN HYGIENIAHOITAJA, HYKS PEIJAS TOIMENPITEISIIN LIITTYVÄT INFEKTIOT Edeltävä polikliininen toimenpide Edeltävä sairaalahoitojakso

Lisätiedot

PAINE (p) massa (kg) x maan vetovoima (G) Pinta-ala

PAINE (p) massa (kg) x maan vetovoima (G) Pinta-ala PAINE (p) p= F A p= massa (kg) x maan vetovoima (G) Pinta-ala 2 3 4 5 6 7 Mukaeltu BRADEN - painehaavariskiluokitus 1 2 3 4 paineen kesto & voimakkuus FYYSINEN AKTIIVI- SUUS KYKY MUUTTAA KEHON ASENTOA

Lisätiedot

Alueellinen Haavakoulutuspäivä LKS / auditorio. Raili Oikkonen-Heikkuri Sairaanhoitaja/ Auktorisoitu haavahoitaja

Alueellinen Haavakoulutuspäivä LKS / auditorio. Raili Oikkonen-Heikkuri Sairaanhoitaja/ Auktorisoitu haavahoitaja Alueellinen Haavakoulutuspäivä 19.09.2017 LKS / auditorio Raili Oikkonen-Heikkuri Sairaanhoitaja/ Auktorisoitu haavahoitaja Haavanhoitotuotteiden käyttö Haavanhoitotuotteisiin kuuluvat tuotteet; Haavanpuhdistusaineet

Lisätiedot

Pieni tietopaketti painehaavoista hoitohenkilökunnalle

Pieni tietopaketti painehaavoista hoitohenkilökunnalle Pieni tietopaketti painehaavoista hoitohenkilökunnalle SISÄLLYSLUETTELO IHO 3 HAAVA 4 HAAVAN LUOKITTELU 5 HAAVAN PARANEMINEN 6 PAINEHAAVA JA DIAGNOSTIIKKA 7-8 SYVYYSLUOKITUS 9-10 PAINEHAAVOJEN ENNALTAEHKÄISY

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

PD-katetrin juuren hoito

PD-katetrin juuren hoito PD-katetrin juuren hoito Potilasohje Tämä ohje on tarkoitettu sinulle, joka olet aloittamassa peritoneaalidialyysihoitoa. Satakunnan sairaanhoitopiiri Dialyysi Päivitys 03//2015 Päivittäjä KL,ml Sisällys

Lisätiedot

Perifeeristen kanyylien infektiot ja niiden ehkäisy

Perifeeristen kanyylien infektiot ja niiden ehkäisy Perifeeristen kanyylien infektiot ja niiden ehkäisy Anita Pahkamäki hygieniahoitaja Tampereen yliopistollinen sairaala Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Perifeeristen kanyyli-infektion ehkäisyssä huomioitavat

Lisätiedot

käyttöohjeet PUHDISTAA

käyttöohjeet PUHDISTAA käyttöohjeet PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE peräiset Säärihaavat Painehaavat Palovammat Ihorikot Kirurgiset haavat Traumaat kun hoitotulokset ratkaisevat ISO 9001:2008 ISO 14001:2004 PolyMem PolyMem

Lisätiedot

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Kuvallisten ohjeiden kehittäminen Kehittämistyö, Arcada, Hygieniahoitajan opinnot Maarit Juti Sisältö Miksi nämä ohjeet? Verinäytteenotto CVK:sta

Lisätiedot

Neurokirurgisen haavan hoito

Neurokirurgisen haavan hoito Neurokirurgisen haavan hoito Alueellinen neurohoitotyön iltapäivä 9.5.2017 sh. Laura Louhi, TYKS Neurokirurgian vuodeosasto Miksi neurokirurgisen haavan hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota? Keskushermoston

Lisätiedot

IV-kanyylien käsittely

IV-kanyylien käsittely IV-kanyylien käsittely Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 Hygieniahoitaja Tuula Keränen infektioiden torjuntayksikkö, OYS Puh 0405094097 Sisältö

Lisätiedot

haavanhoito käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön 6/2013

haavanhoito käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön 6/2013 6/2013 haavanhoito käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Maailman tutkituin lääkehunaja Antibakteerinen lääkehunaja Medihoney haavanhoitoon Medihoney-haavanhoitotuotteet sisältävät Manuka-hunajaa

Lisätiedot

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA 1. VIRTSAKATETRI-INFEKTION EHKÄISY 2. KANYYLI-INFEKTION EHKÄISY 3. KEUHKOKUUMEEN EHKÄISY 4. KÄSIHYGIENIA 5. MIKROBILÄÄKKEET 1 VIRTSAKATETRI-INFEKTION EHKÄISYKEINOJA

Lisätiedot

HUS Haavakeskuksen haavanhoito-ohjeistus (2018)

HUS Haavakeskuksen haavanhoito-ohjeistus (2018) HUS Haavakeskuksen haavanhoito-ohjeistus (2018) - Haavalla on aina oltava diagnoosi ja tieto siitä mikä haavan on aiheuttanut, sillä se määrittää hoitolinjan sekä paikallishoidon! Muista myös maligniteetin

Lisätiedot

Käsikirurgisen potilaan hoito Heidi Pehkonen

Käsikirurgisen potilaan hoito Heidi Pehkonen Käsikirurgisen potilaan hoito 22.9.17 Heidi Pehkonen Käsipäikissä hoidetaan sekä elektiivisiä että päivystyksellisiä käsikirurgisia leikkauspotilaita Elektiivisistä yleisimmät: canalis carpi, napsusormi,

Lisätiedot

Haavanhoidon yleiset periaatteet ja käytännön keinoja painehaavan ehkäisyyn ja hoitoon

Haavanhoidon yleiset periaatteet ja käytännön keinoja painehaavan ehkäisyyn ja hoitoon Haavanhoidon yleiset periaatteet ja käytännön keinoja painehaavan ehkäisyyn ja hoitoon 24.5. 2017 Scandic Marski Kotihoidon haavahoitajat Katja Oksanen ja Marja Vihavainen Haava = ehjän ihon tai ihonalaiskudoksen

Lisätiedot

Painehaavojen paikallishoito

Painehaavojen paikallishoito Painehaavojen paikallishoito AUKTORISOITU HAAVAHOITAJA ANNE OJALA JYTE, TK-SAIRAALA 21.11.2016 Missä hoidetaan? -Koti -omainen, kotihoito, kotisairaala -Palvelutalo -Terveysasemat -TK-sairaala -Erikoissairaanhoito

Lisätiedot

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala ENSIHAVAINNOT Verenvuoto: valtimovuoto suihkuaa Kipu: tärinä, pinnallinen hengitys, hikoilu tuskainen ilme,

Lisätiedot

Haavanhoidon perusteet

Haavanhoidon perusteet Haavanhoidon perusteet Evelina Hammarström sh, th, haavahoidon asiantuntija 23.5.2019 Sisältö Haavapotilas & haavan hoitosuunnitelma Haavan arviointi Aseptiikka Haavan värit Haavan puhdistaminen Haavanhoitotuotteet

Lisätiedot

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE 1/2012 haavanhoito käyttöohjeet alovammat Ihorikot EB-haavat Traumaattiset haavat Kirurgiset haavat Diabeettiset haavat PUHDISTAA Laskimoperäise KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE altimoperäiset säärihaavat Painehaavat

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

ENSIHAVAINNOT TOIMENPITEET ENSIHAVAINNOT ELÄINLÄÄKÄRIN TARVE. HAAVAT JA HAAVAHOITO 14.3.2013 Killerin ravirata

ENSIHAVAINNOT TOIMENPITEET ENSIHAVAINNOT ELÄINLÄÄKÄRIN TARVE. HAAVAT JA HAAVAHOITO 14.3.2013 Killerin ravirata ENSIHAVAINNOT HAAVAT JA HAAVAHOITO 14.3.2013 Killerin ravirata Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala Verenvuoto: valtimovuoto suihkuaa Kipu: tärinä, pinnallinen hengitys, hikoilu, tuskainen

Lisätiedot

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi Käyttöopas AMS 700 MS sarjan pumpattava penisproteesi 1 AMS 700 MS sarjan pumpattavan penisproteesin käyttö 2-3 Mitä toimenpiteen jälkeen on odotettavissa?..

Lisätiedot

Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma. 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala

Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma. 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala Potilaan vastaanotto Potilaat tulevat kiireellisellä lähetteellä (1-7 vrk) Potilaat tulevat

Lisätiedot

LASKIMOPORTTI. Sari Hovila, opetushoitaja (YAMK) KTVa, KSSHP

LASKIMOPORTTI. Sari Hovila, opetushoitaja (YAMK) KTVa, KSSHP LASKIMOPORTTI Sari Hovila, opetushoitaja (YAMK) KTVa, KSSHP Laskimoportin rakenne Laskimoportin käyttö Keskuslaskimo-, infuusio- eli ihonalainen laskimoportti on potilaan ihon alle asetettu verisuoniyhteyslaite,

Lisätiedot

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita:

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: Kotihoito-ohje potilaalle Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: 2 Johdanto Tämä potilaan ohjekirja sisältää tärkeää tietoa Smith & Nephew n valmistaman kertakäyttöisen alipainetta

Lisätiedot

ASENTOHOITO PAINEHAAVOJEN EHKÄISYSSÄ VUODEOSASTOLLA PAULA PALONIEMI, SH, TTM. OS. A21

ASENTOHOITO PAINEHAAVOJEN EHKÄISYSSÄ VUODEOSASTOLLA PAULA PALONIEMI, SH, TTM. OS. A21 ASENTOHOITO PAINEHAAVOJEN EHKÄISYSSÄ VUODEOSASTOLLA PAULA PALONIEMI, SH, TTM. OS. A21 ASENTOHOIDON MERKITYS - PALJON POTILAITA, JOTKA RISKIRYHMÄSSÄ PAINEHAAVARISKIN SUHTEEN - ASENTOHOITO ON AVAINASEMASSA

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

Painehaavat paineesta aiheutuneiden kudosvaurioiden hoito rivillä

Painehaavat paineesta aiheutuneiden kudosvaurioiden hoito rivillä Volume 12 Issue 3 2008 ISSN: 1329-1874 Translated with permission of the Joanna Briggs Institute Joanna Briggs Instituutin julkaisema tutkimusnäyttöön perustuva hoitosuositus (JBI-suositus). Painehaavat

Lisätiedot

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala POTILAAN VALMISTAUTUMISEN TULEE ALKAA VIIMEISTÄÄN KUN LÄHETE TYKSIIN TEHDÄÄN Kaikki konservatiiviset keinot käytetty Potilaalle annetaan

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mika Paldanius Osastonhoitaja TtM, FT Mikrobiologian laboratorio Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mikrobit ovat erittäin muuntautumiskykyisiä Antibioottihoidoista

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELPOTILAIDEN KAHDEN ERI HAAVANPEITTOMATERIAALIN RANDOMISOITU VERTAILUTUTKIMUS

LONKAN TEKONIVELPOTILAIDEN KAHDEN ERI HAAVANPEITTOMATERIAALIN RANDOMISOITU VERTAILUTUTKIMUS LONKAN TEKONIVELPOTILAIDEN KAHDEN ERI HAAVANPEITTOMATERIAALIN RANDOMISOITU VERTAILUTUTKIMUS Sairaala ORTON, Invalidisäätiö : Sirpa Harle, Esh; Anu Korhonen, Esh; Seppo Seitsalo, professori, johtava ylilääkäri

Lisätiedot

Auktorisoitu haavahoitaja Anne Ojala 12.11.2014. A.Ojala 2014

Auktorisoitu haavahoitaja Anne Ojala 12.11.2014. A.Ojala 2014 Haavakipu Auktorisoitu haavahoitaja Anne Ojala 12.11.2014 Haavakivun luokittelu -akuuttikipu eli lyhytkestoinen kipu -krooninen kipu eli pitkäkestoinen kipu -nosiseptiivinen eli kudosvauriokipu -neuropaattinen

Lisätiedot

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi.

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. idslofi04.12/06.2 Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. Galderma Nordic AB. Box 15028, S-167 15 Bromma. Sweden Tel +46 8 564 355 40, Fax +46 8 564 355 49. www.galdermanordic.com

Lisätiedot

Hyvät kirurgiset tekniikat. Anna Meller

Hyvät kirurgiset tekniikat. Anna Meller Hyvät kirurgiset tekniikat Anna Meller Leikkaustilat Tulisi olla eristetty muista toiminnoista Oma huone, jossa erilliset alueet Eläimen valmistelua ja nukuttamista varten Kirurgin valmistelua varten Varsinainen

Lisätiedot

Painehaavojen ehkäisy ja tunnistaminen kansallisen suosituksen laadinta

Painehaavojen ehkäisy ja tunnistaminen kansallisen suosituksen laadinta NÄYTTÖ ELÄÄ - Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen, HOTUS ja KYS Painehaavojen ehkäisy ja tunnistaminen kansallisen suosituksen laadinta, ESH, TtT, yliopisto-opettaja FinCC asiantuntijaryhmän

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

AESTHETICS. Turvallinen, miellyttävä ja tehokas hoitolaite kuntouttavaan ihonhoitoon.

AESTHETICS. Turvallinen, miellyttävä ja tehokas hoitolaite kuntouttavaan ihonhoitoon. AESTHETICS DEEP OSCILLATION Personal AESTHETICS Turvallinen, miellyttävä ja tehokas hoitolaite kuntouttavaan ihonhoitoon. Nopeuttaa kudoksen paranemista esteettisen kirurgian operaatioiden sekä laserhoitojen

Lisätiedot

Hoitovirhe vai välttämätön paha? - painehaavan tunnistaminen ja ehkäisy

Hoitovirhe vai välttämätön paha? - painehaavan tunnistaminen ja ehkäisy Hoitovirhe vai välttämätön paha? - painehaavan tunnistaminen ja ehkäisy Heli Kavola LT, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri HUS Painehaavatyöryhmän pj. HUS, Hyvinkään/Töölön sairaala Essote / Asiakas- ja

Lisätiedot

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet { STIHL AP 100, 200, 300 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista.

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla 1(5) Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla Yleistä Sairaalaympäristössä mikrobien keskeisin tartuntareitti on kosketustartunta.

Lisätiedot

Haavan paranemisen eri vaiheet ja miten akuutin haavan paraneminen eroaa kroonisen haavan paranemisprosessista?

Haavan paranemisen eri vaiheet ja miten akuutin haavan paraneminen eroaa kroonisen haavan paranemisprosessista? Haavan paranemisen eri vaiheet ja miten akuutin haavan paraneminen eroaa kroonisen haavan paranemisprosessista? 15.5.2019 PORVOO VERMAN Sirpa Arvonen Haavahoitaja, esh, jalkojenhoidon at IHON TEHTÄVÄT:

Lisätiedot

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä.

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä. PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille, jotka ovat toistuvasti joutuneet käymään keuhkopussin tyhjennyksessä. Katetri

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Tekonivelinfektiot. 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS

Tekonivelinfektiot. 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS Tekonivelinfektiot 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS Lääkelaitos: Endoproteesirekisteri Lääkelaitos: Endoproteesirekisteri Tekonivelinfektio Lonkan ja polven primaaritekonivelistä

Lisätiedot

Opas haavanhoitoon Sorbact haavanhoitotuotteilla

Opas haavanhoitoon Sorbact haavanhoitotuotteilla Opas haavanhoitoon Sorbact haavanhoitotuotteilla www.sorbact.fi Sisällysluettelo: Miten Sorbact toimii... sivu 4 Minkälaisiin haavoihin Sorbact sidoksia voi käyttää?.... sivu 5 Sorbact Kirurginen sidos...

Lisätiedot

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA Aseptiikka = kaikki toimenpiteet, joilla pyritään ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyminen ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA LÄÄKEHOITO 1 A. KENTTÄ/M. M-K Aseptiikka lääkehoidon osana Lääkehoidon toteuttaminen

Lisätiedot

PAINEHAAVAN ENNALTAEHKÄISY JA HOITO Hoitajien kokemuksia ammattitaidostaan. Niina Rautiainen Jenna Suna

PAINEHAAVAN ENNALTAEHKÄISY JA HOITO Hoitajien kokemuksia ammattitaidostaan. Niina Rautiainen Jenna Suna PAINEHAAVAN ENNALTAEHKÄISY JA HOITO Hoitajien kokemuksia ammattitaidostaan Niina Rautiainen Jenna Suna Opinnäytetyö Lokakuu 2012 Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto TIIVISTELMÄ Tampereen

Lisätiedot

Verisuonikatetrien käsittely

Verisuonikatetrien käsittely Verisuonikatetrien käsittely 6.5.2013 klo 9-15.30 ls 5 Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä Hygieniahoitaja Raija Järvinen p. 08-3152308 raija.jarvinen@ppshp.fi

Lisätiedot

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Ohje henkilökunnalle 1 Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Infektioiden torjunta perustuu tartuntareittien katkaisuun. Infektioiden torjunta edellyttää hyvää käsihygieniaa ja aseptisia työtapoja.

Lisätiedot

Hoitoon liittyvät infektiot: SIRO-seuranta Osa 3

Hoitoon liittyvät infektiot: SIRO-seuranta Osa 3 Hoitoon liittyvät infektiot: SIRO-seuranta Osa 3 Leikkausalueen infektiot ja raportit Sairaalainfektio-ohjelma (SIRO) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos SIRO 28.10.2015 1 www.thl.fi/siro SIRO 28.10.2015

Lisätiedot

ROSE ROSE K2 POTILASOHJE IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. semiskleraaliset piilolinssit

ROSE ROSE K2 POTILASOHJE IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. semiskleraaliset piilolinssit ROSE TM K TM ROSE K2 ROSE K2 TM NC POTILASOHJE ROSE K2 IRREGULAR CORNEA IC TM ROSE K2 Post Graft TM ROSE K2 XL semiskleraaliset piilolinssit TM Semiskleraalisten Rose K2 XL piilolinssien silmiin laitto

Lisätiedot

Infektioiden torjunnan suositusten toteutumisen kartoitus 2012

Infektioiden torjunnan suositusten toteutumisen kartoitus 2012 Infektioiden torjunnan suositusten toteutumisen kartoitus 2012 Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 12.11.2012 hygieniahoitaja Tuula Keränen Infektioiden

Lisätiedot

Diabeetikon jalkahaavan hoito. Sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio emedic-koulutus 26.9.2012 Kaarina

Diabeetikon jalkahaavan hoito. Sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio emedic-koulutus 26.9.2012 Kaarina Diabeetikon jalkahaavan hoito Sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio emedic-koulutus 26.9.2012 Kaarina Krooninen alaraajahaava Yli neljä viikkoa avoinna ollut haavauma säären tai jalkapöydän

Lisätiedot

Debrisoft Pad Paras menetelmä mekaaniseen puhdistukseen.

Debrisoft Pad Paras menetelmä mekaaniseen puhdistukseen. Paras menetelmä mekaaniseen puhdistukseen. www.lohmann-rauscher.com Vastaus on Paras menetelmä hyvästä syystä: Debrisoft Pad koostuu patentoiduista mikrokuiduista, jotka irrottavat haavasta tehokkaasti

Lisätiedot

Kotoa leikkaukseen Ihon puhdistus ja desinfektio ennen leikkausta

Kotoa leikkaukseen Ihon puhdistus ja desinfektio ennen leikkausta Kotoa leikkaukseen Ihon puhdistus ja desinfektio ennen leikkausta Eija Similä Sairaanhoitaja, hygieniavastaava Keskusleikkausosasto Oulun yliopistollinen sairaala eija.simila@ppshp.fi p. 08 3152202 Ihon

Lisätiedot

Toiminta leikkausosastolla. Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys

Toiminta leikkausosastolla. Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys Toiminta leikkausosastolla Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys Leikkausalueen infektio Hoitoon liittyvä infektio Terveydenhuollon toimintayksikössä annetun hoidon aikana tai alkunsa

Lisätiedot

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille,

Lisätiedot

Hoitosuositus. Painehaavan ehkäisy ja tunnistaminen aikuispotilaan hoitotyössä. Tutkimusnäytöllä tuloksiin. 60 % painehaavoista jää terveydenhuollossa

Hoitosuositus. Painehaavan ehkäisy ja tunnistaminen aikuispotilaan hoitotyössä. Tutkimusnäytöllä tuloksiin. 60 % painehaavoista jää terveydenhuollossa Hoitosuositus Tutkimusnäytöllä tuloksiin 60 % painehaavoista jää terveydenhuollossa havaitsematta. Kuva: Shutterstock Painehaavan ehkäisy ja tunnistaminen aikuispotilaan hoitotyössä Hoitosuositukset ovat

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea polven/polvien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Alueellinen haavakoulutuspäivä 03.03.2015 Kerttu Saha Kliininen mikrobiologia Krooninen alaraajahaava (=säärihaava) Tärkeimpiä kroonisen haavan tyyppejä ovat verenkiertopohjaiset

Lisätiedot

PUMPATTAVA VIRTSAPUTKEN KEINOSULKIJA AMS 800 -VIRTSAINKONTINENSSI-IMPLANTTI

PUMPATTAVA VIRTSAPUTKEN KEINOSULKIJA AMS 800 -VIRTSAINKONTINENSSI-IMPLANTTI PUMPATTAVA VIRTSAPUTKEN KEINOSULKIJA AMS 800 -VIRTSAINKONTINENSSI-IMPLANTTI Virtsaamisen hallintajärjestelmä AMS 800 -virtsainkontinenssi implantti on virtsaamisen hallintajärjestelmä, jonka avulla voit

Lisätiedot

Painehaava Hoidon laadun mittari? Ansa Iivanainen

Painehaava Hoidon laadun mittari? Ansa Iivanainen Painehaava Hoidon laadun mittari? Ansa Iivanainen 1 SHHY ry suosittelee käytettävän painehaava Pressure ulcer Pressure injury Pressure sore Decubitus Decubiti Decubitus ulcer Trophic ulcer Bed sore Ischaemic

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Sädehoitoon tulevalle

Sädehoitoon tulevalle Sädehoitoon tulevalle Satakunnan sairaanhoitopiiri Sädehoitoyksikkö Päivitys 10//2015 Päivittäjä MM, mi Tämä opas on selkokielinen. Saat siitä tietoa helposti ja nopeasti. Ohjeen laatinut: Satakunnan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

INFEKTIOIDEN TORJUNTA LEIKKAUKSEN AIKANA

INFEKTIOIDEN TORJUNTA LEIKKAUKSEN AIKANA INFEKTIOIDEN TORJUNTA LEIKKAUKSEN AIKANA 39. Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Helsinki Congress Paasitorni Jaana Palosara Hygieniakoordinaattori TAVOITTEET Toimenpiteisiin liittyvien

Lisätiedot

Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com

Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje www.kuulotekniikka.com Sisällysluettelo Kuvaus Pure kuulokojeista sivu 3 Pure kuulokojeen pariston vaihto sivu 4 Tilanneohjelmat ja kuulokojeen virtakytkin sivu 5

Lisätiedot

Painehaavojen ehkäisy

Painehaavojen ehkäisy Painehaavojen ehkäisy PIKAOPAS Euroopan painehaava-asiantuntijaneuvoston ja USA:n kansallisen painehaavaasiantuntijaneuvoston kehittämä Johdanto n pikaopas esittää näyttöön perustuvat painehaavojen ehkäisy-

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Ebolasuojavarusteiden. pukeminen ja riisuminen JAMES BOYD OSASTONLÄÄKÄRI HYKS ENSIHOITO, HELSINKI 25.11.

HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Ebolasuojavarusteiden. pukeminen ja riisuminen JAMES BOYD OSASTONLÄÄKÄRI HYKS ENSIHOITO, HELSINKI 25.11. HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Ebolasuojavarusteiden pukeminen ja riisuminen JAMES BOYD OSASTONLÄÄKÄRI HYKS ENSIHOITO, HELSINKI 25.11.2014 SUOJAVARUSTEIDEN PUKEMINEN (donning) 1 Muista käydä

Lisätiedot

Opas sädehoitoon tulevalle

Opas sädehoitoon tulevalle Opas sädehoitoon tulevalle Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö / sädehoito 2014 Teksti ja kuvitus: Riitta Kaartinen Pekka Kilpinen Taru Koskinen Syöpätautien yksikkö / sädehoito Satakunnan keskussairaala

Lisätiedot

Sinut on kutsuttu vierihoitajaksi. Tehtävänäsi on potilaan vitaalielintoimintojen seuraaminen ja perushoidosta huolehtiminen.

Sinut on kutsuttu vierihoitajaksi. Tehtävänäsi on potilaan vitaalielintoimintojen seuraaminen ja perushoidosta huolehtiminen. 1 (6) OSAAVA VIERIHOITAJA Vierihoitajalla tarkoitetaan tässä sitä, että potilaalla on jatkuva, ympärivuorokautinen hoito/valvonta, jonka toteuttaa kyseistä potilasta hoitamaan kutsuttu hoitaja. Hoitajalla

Lisätiedot

Gynekologiset haavainfek1ot. Leena Berg LT plas1ikkakirurgi

Gynekologiset haavainfek1ot. Leena Berg LT plas1ikkakirurgi Gynekologiset haavainfek1ot Leena Berg LT plas1ikkakirurgi Aiheuttaja % Staphylococcus aureus 20 Koagulaasineg. stafylokokki 14 Enterokokki 12 E. coli 8 Pseudomonas aerunginosa 8 Enterobacter sp 7 Muut

Lisätiedot

MULTIFUNCTIONAL BACK FIN. Käyttöohje

MULTIFUNCTIONAL BACK FIN. Käyttöohje MULTIFUNCTIONAL BACK Käyttöohje VAKIOMALLI Multifunctional Back STANDARD KOOT CM INCH 36x45 14½x18 41x45 16½x18 46x45 18½x18 37x54 14¾x21½ 40x54 16x21½ 45x54 18x21½ 50x54 20x21½ * leveys x korkeus Special

Lisätiedot

HAIR DRYER TRAVEL. Move HD 2509

HAIR DRYER TRAVEL. Move HD 2509 HAIR DRYER TRAVEL Move HD 2509 DA HU FI CS NO SV IT PT NL SL LT EL BG RU E F B D C A 3 DANSK 05-08 SUOMI 09-12 NORSK 13-16 SVENSKA 17-20 ITALIANO 21-24 PORTUGUÊS 25-28 NEDERLANDS 29-32 MAGYAR 33-36 ČESKY

Lisätiedot

Pia Vähäkangas, TtT, Projektipäällikkö Kokkolan yliopistokeskus, Asiantuntija THL

Pia Vähäkangas, TtT, Projektipäällikkö Kokkolan yliopistokeskus, Asiantuntija THL Pia Vähäkangas, TtT, Projektipäällikkö Kokkolan yliopistokeskus, Asiantuntija THL Moniammatillista, tavoitteellista ja terveyslähtöistä Yksilöllistä, asiakkaan tarpeista lähtevää Lähtökohtana on asiakkaan

Lisätiedot

Midline-katetrit. Peijas Sh Oskar Nyholm

Midline-katetrit. Peijas Sh Oskar Nyholm Midline-katetrit Peijas 11.1.2018 Sh Oskar Nyholm oskar.nyholm@hus.fi PICC- ja Midline-katetrien erot Keskuslaskimokatetri Ääreislaskimokatetri eli pitkä kanyyli Käyttöindikaatiot kuten pitkäaikaisella

Lisätiedot

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F 1(6) Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F Tässä on sinulle ohjeet siitä milloin pitäisi epäillä vatsakalvontulehdusta ja miten silloin on meneteltävä: Potilaan huomioitava oireet: 1. Vatsakipu

Lisätiedot

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 FI F E G D B C A 3 SUOMI 08-10 4 HIUSTENKUIVAAJA HD 3700 Turvallisuus Ota huomioon seuraavat ohjeet laitetta käytettäessä. 7 Laite on suunniteltu vain kotitalouskäyttöön. 7 Älä

Lisätiedot

Kok 1,3. Water kettle. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual WK13W

Kok 1,3. Water kettle. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual WK13W Kok 1,3 Water kettle Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. WK13W S.

Lisätiedot

Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI

Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI Tämän oppaan tarkoituksena on neuvoa Uracyst-hoitoa saaville potilaille, kuinka virtsarakon voi katetroida itse. Oppaan sivuilta löytyvät yksityiskohtaiset ohjeet.

Lisätiedot

HORNADY LOCK-N-LOAD SONIC CLEANER LOCK-N-LOAD MAGNUM SONIC CLEANER KÄYTTÖOHJE

HORNADY LOCK-N-LOAD SONIC CLEANER LOCK-N-LOAD MAGNUM SONIC CLEANER KÄYTTÖOHJE HORNADY LOCK-N-LOAD SONIC CLEANER LOCK-N-LOAD MAGNUM SONIC CLEANER KÄYTTÖOHJE Hornady Lock-N-Load Sonic/Magnum Sonic Cleaner poistaa ruutijäämät hylsyn sisä-ja ulkopuolelta ultraäänienergian ja erityisen

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

Käsien pesu, desinfektio ja suojakäsineiden käyttö

Käsien pesu, desinfektio ja suojakäsineiden käyttö Käsien pesu, desinfektio ja suojakäsineiden käyttö Ohje henkilökunnalle 29.3.2011 1 Käsihygienia Kynnet, sormukset ja korut Sormuksien, rannekellon ja rannerenkaiden käyttö ei ole suotavaa terveydenhuoltotyössä,

Lisätiedot

Apuaineet: Yksi gramma sisältää 1,56 mg metyyliparahydroksibentsoaattia (E 218) ja 0,17 mg propyyliparahydroksibentsoaattia (E 216), ks. kohta 4.4.

Apuaineet: Yksi gramma sisältää 1,56 mg metyyliparahydroksibentsoaattia (E 218) ja 0,17 mg propyyliparahydroksibentsoaattia (E 216), ks. kohta 4.4. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI REGRANEX 0,01 % geeli 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma geeliä sisältää 100 μg bekaplermiiniä*. * Rekombinantti-DNA-tekniikalla tuotettu ihmisen BB-verihiutalekasvutekijä

Lisätiedot

Nivelreumapotilaiden hoidon laatustandardit

Nivelreumapotilaiden hoidon laatustandardit Nivelreumapotilaiden hoidon laatustandardit Käännös kielelle: Laatija: Sähköposti: SOC 1 Henkilöiden, joilla on nivelreumaoireita, tulee päästä ajoissa diagnoosin (erottavan) tekemiseen pätevän terveydenhoidon

Lisätiedot

ResMed-kokokasvomaski sairaalakäyttöön

ResMed-kokokasvomaski sairaalakäyttöön ResMed-kokokasvomaski sairaalakäyttöön RESMED-KOKOKASVOMASKI SAIRAALAKÄYTTÖÖN on tarkoitettu yhden potilaan käyttöön aikuispotilaille (> 30 kg), joille on määrätty jatkuva hengitysteiden ylipaine- tai

Lisätiedot

POTILAAN PAINEHAAVOJEN TUNNISTAMINEN JA ENNALTAEHKÄISY HOITOTYÖSSÄ

POTILAAN PAINEHAAVOJEN TUNNISTAMINEN JA ENNALTAEHKÄISY HOITOTYÖSSÄ POTILAAN PAINEHAAVOJEN TUNNISTAMINEN JA ENNALTAEHKÄISY HOITOTYÖSSÄ Jaakola Pirjo Kuusisto Kirsi Opinnäytetyö Joulukuu 2010 Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Voideside sisältää Fucidin 2% voidetta noin 1,5 g/dm 2. 1 g voidetta sisältää vaikuttavaa ainetta: Natriumfusidaattia 20 mg (2 %).

VALMISTEYHTEENVETO. Voideside sisältää Fucidin 2% voidetta noin 1,5 g/dm 2. 1 g voidetta sisältää vaikuttavaa ainetta: Natriumfusidaattia 20 mg (2 %). VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Fucidin voideside 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Voideside sisältää Fucidin 2% voidetta noin 1,5 g/dm 2. 1 g voidetta sisältää vaikuttavaa ainetta: Natriumfusidaattia

Lisätiedot

Pientoimenpiteiden aseptiikka

Pientoimenpiteiden aseptiikka Pientoimenpiteiden aseptiikka 30.11.2016 Hygieniahoitaja Rauni Ikonen Pientoimenpide Invasiivinen toimenpide (=elimistön sisälle ulottuva, kajoava, ihon rikkova), joka vaati hyvää aseptiikkaa hoitoon liittyvien

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea lonkan/lonkkien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Hurjat vai kurjat. käsihuuhdekulutusluvut?

Hurjat vai kurjat. käsihuuhdekulutusluvut? Victor Oys Hurjat Huuhdeluvut? Hurjat vai kurjat huuhdekulutukset käsihuuhdekulutusluvut? Alueellinen koulutus 7.10.2011 hygieniahoitaja Tuula Keränen Infektioiden torjuntayksikkö p.08-3152898 Käsihuuhdekulutuksen

Lisätiedot

käyttöohjeet PUHDISTAA

käyttöohjeet PUHDISTAA käyttöohjeet PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE peräiset Säärihaavat Painehaavat Palovammat Ihorikot Kirurgiset haavat Traumaat kun hoitotulokset ratkaisevat Puh. 09 417 606 00 www.steripolar.fi ISO 9001:2008

Lisätiedot

PAINEHAAVOJEN ENNALTAEHKÄISY JA HOITO OPAS HOIVAKOTI LEHMUSKARTANOON

PAINEHAAVOJEN ENNALTAEHKÄISY JA HOITO OPAS HOIVAKOTI LEHMUSKARTANOON Emma Auvinen & Tiia Ordén PAINEHAAVOJEN ENNALTAEHKÄISY JA HOITO OPAS HOIVAKOTI LEHMUSKARTANOON Opinnäytetyö Sairaanhoitajakoulutus Marraskuu 2016 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 10.11.2016 Tekijä(t)

Lisätiedot

Henkilösuojainten valinta

Henkilösuojainten valinta Henkilösuojainten valinta Hygieniahoitaja Jaana Kaappa Tays Valkeakoski Työturvallisuus laki 738/2002 Työnantajan on hankittava ja annettava työntekijän käyttöön apuväline tai muu varuste, silloin kun

Lisätiedot