PSYCHOANALYSIS. visual culture, visual pleasure, visual disruption

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PSYCHOANALYSIS. visual culture, visual pleasure, visual disruption"

Transkriptio

1 PSYCHOANALYSIS visual culture, visual pleasure, visual disruption

2 1. Psykoanalyysin ja visuaalisuuden lyhyt esittely - Monia teorioita, joista suurin osa käsittelee subjektiivisuutta, seksuaalisuutta ja tiedostamatonta. - Monet avainkäsitteet Sigmund Freudin kehittämiä - Kappale keskittyy psykoanalyysin visuaalisuutta käsitteleviin osiin. - Freud: katsomisen nautinto yksi perus haluista, joka on valmiina kaikilla lapsilla. Jotkut näkemisen hetket ovat keskeisiä seksuaalisuuden muodostumisessa. - Psykoanalyysilla usien terapeuttinen vaikutus yksilö analysoi oman elämänsä pidempää aikaväliä, toivoen aukaisevansa psyykkistä kipua tai solmuja. - Ei käytetä analysoimaan yksilön persoonallisuutta luomalla erityistä kuvaa, vaan tulkitaan tämän kuvan näkökulmia.

3 - Elokuvat erityisen voimakkaita visuaalisia medioita, koska tuottavat kokonaisen oman maailmansa katsojalle, manipuloiden visuaalisuutta, paikkaa ja aikaa. -> Ohjaavat katsomista. Eivätkä ainoastaan elokuvan päähenkilön katsomista, vaan myös päähenkilön ja katsojan suhdetta. yhteenvetona: - Tutkii subjektiutta, seksuaalisuutta ja tiedostamatonta - Teorioita siitä, miten seksuaalisuus muodostuu visuaalisten elementtien kautta

4 2. Pidempi johdanto psykoanalyysin ja visuaalisuuteen - Kolme peruselementtiä (subjekti, seksuaalisuus ja tiedostamaton), joilla määritelmiä, kuinka psykoanalyysi konseptualisoi niin katsojan kuvaa kuin itse kuvaa. 1. Subjektiivisuus tietoisuus siitä, että yksilöt ovat subjekteja (we feel, we dream, we fantasize, we take pleasure and are repulsed, we can be ambivalent and contradictory, panicstricken and in love; and we can react to things in ways that feel beyond words.) - Psykoanalyysi osoittaa tämän kaltaiset emotionaaliset tilat. Ja näyttää niiden suhteen visuaalisuuteen psykoanalyysi usein keskittyykin emotionaalisten kuvien vaikutuksiin miten kuva voi vaikuttaa yksilöön. -Ymmärtämällä emotionaalisia reaktioita, visuaalinen kuva täytyy ymmärtää ei vain huomion tasolla, vaan se täytyy myös tiedostaa. Jotkut reaktiot saattavat tulla jopa tiedostamattomasta asti.

5 2. Tiedostamaton on kielletty alue, koska tietoisuus ei pääse käsiksi siihen. Mutta kuten Freud huomauttaa, tietoisuuden ja tiedostamattoman rajat saattavat olla hyvin liikkuvat. (unet, joskus jokin sana saattaa lipsahtaa yms.) -Psykoanalyysin mukaan emme voi koskaan kunnolla tuntea itseämme tämän takia. 3. Seksuaalisuus - Freud ja kastraatio: Freudin ajatus, että kastraation pelko on superegon edellytys ja universaali ilmiö, jonka herättää tyttöjen ja poikien anatominen ero. - Heteroseksuaalisuus: Maskuliinisuus rakentuu kun poika tuntee itsensä uhatuksi (isä uhkana) ja pelkää kastraatiota, jollei luovu äitinsä läheisyydestä. Naisellisuus syntyy taas kun tyttö näkee, että häneltä puuttuu jotakin (näkee itsensä jo kastroituna) ja siirtää kiintymisen äidistä isään. - The psychoanalytic discussion of sexuality is extremely complicated and often hotly debated. Many feminists reject psychoanalysis outright because they see Freud's account as naturalizing the inferiority of girls or women by affirming them as lacking on biological grounds. Many gay and lesbian theorists reject psychoanalysis on the grounds that it assumes that heterosexuality established through the castration complex is the norm and that homosexuality is a deviation from it.

6 3. going to the movies with Laura Mulvey - Laura Mulvey Visual pleasure and narrative cinema' Tärkein essee psykoanalyysin feministisestä lähestymistavasta - Esimerkkeinä Alfred Hitchcockin Vertigo ja Rear Window - Kaikista tärkein sosiaalinen subjektin muodostumisen tapa on miesvaltaisuus. - Tutkii visuaalista, paikkasidonnaista ja aikaa elokuvassa analysoiden miten miehet ja naiset elokuvissa ovat edustettuina ja miten sukupuoli tulee esiin.

7 3.1 the castration complex and visual pleasure -Mulvey nostaa kastraatiokompleksin ongelmaksi sen, että kaikilla ihmisillä on syntyessään erilaistumaton suhde äitiinsä. - Toinen ongelma on ajatus siitä, että tarve omistaa penis on kaikilla lapsilla (This notion that the penis is not simply a piece of anatomy but also something meaningful is emphasized by the concept of the phallus.) - Kastraatiokompleksissa äiti kuuluu isälle ja pojan täytyy luopua äidistä, koska näkee, ettei äidillä ole penistä. Here a third assumption in Freud's account comes into play: that when the boy sees his mother's genitalia, he sees them not simply as different from his, but as lacking. This assumption only works, however, if what Freud is talking about here is not simply vision, but visuality. The boy-child must already be seeing through a visuality that asserts that the masculine position is to look, the feminine is to be looked at, and that the feminine is to be seen as lacking. -Mulvey väittää että maailmassa vallitsee seksuaalinen epätasapaino, pleasure in looking has been split between active/male and passive/female.

8 Sexual difference is understood relationally: visions of femininity depend on the vision of masculinity, and vice versa. As well as this active/male and passive/female distinction, Mulvey argues that the castration complex has implications for images of women in this patriarchal visuality. not-men. Mulvey väittää, että tämä näyttäytyy elokuvissa kahdella tavalla: 1. Voyerismi 2. Nainen vain kauniina objektina esimerkkinä takaikkuna

9 3.2 Peilivaihe ja visuaalinen mielihyvä (visual pleasure) - Toista Mulveyn käyttämää psykoanalyyttista konseptia kutsutaan peilivaiheeksi ( Visual Pleasure and Narrative Cinema, 1975). - Peilivaihe on ranskalaisen psykiatri ja psykoanalyyttikko Jacques Lacanin ( ) kehittämä teoria. - Lacanin mukaan jokainen lapsi käy läpi peilivaiheen tunnistaessaan kuvan peilissä omaksi kuvakseen. Äidin kastraation tunnistamiseen verrattuna tämä tunnistaminen tapahtuu yksityiskohtaisen visuaalisuuden ja tilallisen konstruktion kautta. - Peilikuva ja keho, jota peilikuva heijastelee, on lapsen näkökulmasta kokonainen ja eheä. Lacanin mukaan tämä on lapselle kiehtovaa ja houkuttelevaa, sillä lapsen oma kehollinen rinnastaminen on yhä keskeneräistä (visual pleasure).

10 - Lapsi tunnistaa yhtenäisen kehonsa kolmiulotteisessa, yhtenäisessä tilassa. Tämä antaa lapselle miellyttävän aistimuksen hänen omasta kehostaan ja tilasta, johon se sijoittuu, mutta mahdollistaa myös tilassa olevien muiden objektien identifikaation. - The child s attention is seized by the firm spatial relationships between its real body and its specular body and between body and setting in the specular image Malcom Bowie (1991) - Tämä tapahtuma johtaa imaginaarisen vaiheen syntyyn. - Imaginaarinen vaihe tarkoittaa keskinäisten riippuvuuksien kenttää subjektin ja muiden ihmisten sekä objektien välillä. - Toisaalta peilikuva sisältää myös väärintunnistamisen, sillä lapsi tietää, että peilikuva ei tosiassa ole hän itse. Näin ollen peilivaihe sisältää sekä kuvaan identifioitumisen että vieraantumisen kuvasta; sekä tunnistamisen että väärintunnistamisen (visual uncertainty). - Lacanin mukaan peilivaiheen dynamiikat jatkavat subjektin strukturointia ja selittävät visuaalisuuden tärkeyden minän hahmottamisessa (sense of self).

11 Mulvey ja narratiivinen elokuva: Nainen kuvana, mies katsojana - Mulvey käyttää kahta psykoanalyysin keskeistä konseptia (kastraatiokompleksi ja peilivaihe) tutkiessaan tapaa, jolla narratiivinen elokuva esittää naisen kuvana (katseen kohteena) ja miehen katsojana (katseen ylläpitäjänä) - Olettaa, että nainen voidaan hahmottaa vain passiivisena, kastroituna miehenä ja mies näyttäytyy aktiivisena ja voimakkaana, kontrolloiden visuaalisuutta, tilallisuutta ja temporaalisuutta - Elokuvan miespäähahmo valtaa tilan syvyyssuunnassa, kun taas naishahmot on esitetty pintana. Mies on aktiivinen toimija - nainen on passiivinen hahmo, jota katsotaan.

12 - Elokuvan spektaattorille asetetaan tämä näkökulma elokuvaan ja sen hahmoihin seuraavien keinojen avulla: - Laaja syväterävyysalue (deep focus): Korostaa kohtauksessa esitetyn tilan syvyyttä, jonka läpi miespäähahmon on mahdollista liikkua - Miespäähahmon määrittelemät kameran liikkeet (camera movements): Katsojat identifioituvat mieshahmoon. Mulveyn mukaan hän ilmentää spektaattorin/subjektin peilivaiheen minäkuvaa - Kameran asemointi (camera position): Kamera on sijoitettu samaan kohtaan kuin mihin miespäähahmo on sijoittunut; yleisö näkee tilanteen miespäähahmon näkökulmasta - Näkökulma (point of view): Minkä hahmon näkökulmasta tapahtumat esitetään. - Esimerkiksi Vertigossa (Hitchcock) näytetään miespäähenkilön näkökulma, kun hän seuraa naishahmoa. Naishahmon näkökulmaa ei esitetään ennen, kuin miespäähenkilö tulee myös katsomaan samaa tilannetta.

13 3.3 Feministinen (elokuva)teoria - Mulveyn essee ( Visual Pleasure and Narrative Cinema, 1975) on vaikuttanut suunnattomasti feministiseen elokuvateoriaan sekä laajemmin käsitettynä myös muihin feministisiin teorioihin - Käsitys miehisestä, voyeristisesta katseesta (male gaze) on yhä laajalti läsnä feministisissä töissä - Rosen mukaan Mulveyn argumentit eivät ole ongelmattomia. Vaikuttaa siltä, että Mulvey olettaa, että naiset voidaan yleisesti nähdä kastroituina, mutta he voivat myös itse nähdä itsensä kastroituina - Mulvey olettaa kaikkien elokuvan katsojien (sukupuolesta riippumatta) olevan asemoituna samalla tavalla valkokankaan hahmoihin ja että kaikki katsojat näkevät hahmot samalla tavalla - Mulveyn päätelmä on se, että kaikki elokuvan spektaattorit ovat tehty fetistisiksi ja voyeristisiksi elokuvan visuaalisten ja tilallisten rakennelmien kautta. Mulveyn argumentti positioi kaikki elokuvan spektaattorit miehiksi

14 - Rose pohtii, ovatko Mulveyn johtopäätökset liian äkkipikaisia: - But is she too quick to suggest that women represent castration and nothing else? Or can women be represented differently? Can women also see actively? Moreover, are all men only voyeurs and fetishists when they look at women? Are other ways of seeing possible, less powerful, less pleasurable too perhaps? - Heteronormatiivisuus: Miten Mulveyn esittämät väitteet toteutuvat, mikäli mies haluaa katsoa miestä tai nainen katsoa naista miellyttävällä (pleasurable) tavalla? - Näihin kysymyksiin ei voida löytää vastausta Mulveyn asettamassa viitekehyksessä. Mulvey olettaa narratiivisen elokuvan olevan voimakas, patriarkaalinen ja heteroseksuaalinen. Mulvey asettaa uskonsa avant-garde elokuvaan, joka vastustaa Hollywood-elokuvan visuaalista ja tilallista organisaatiota. - On huomioitava, että muut feministiset kriitikot eivät kuitenkaan ole halunneet luopua äärimmäisten suosituista, kulttuurillisista käytännöistä (= Hollywood-elokuva). He ovat etsineet muita psykoanalyyttisia lähestymistapoja ja termejä elokuvien katsomiseen. - Huom! Psykoanalyysi on monilta osin riippuvainen kuvan yksityiskohdista sisällön tulkinnan osalta; näin ollen tulee olla tarkkaavainen käytettäessä psykoanalyyttisia tapoja tutkia kuvaa

15 4. How is Sexual Difference Visual 2: From The Fetish to Masquerade - Monet feministiset tutkijat ovat olleet huolissaan nähdessään kuvia feminiinisyydestä, jotka kertovat vain kastraatiosta (puutteellisuus). Tämä on johtanut muiden psykoanalyyttisten käsitteiden käyttöön, jotta näkökulmaa voitaisiin laajentaa. - Mikäli naiset ovat usein esitetty tasaisena pintana (smooth surface) miehisen katseen alaisena (male gaze), fetismi ei ole ainoa mahdollisuus tulkita tätä representaatiota. - Voidaan ajatella, että pinta ei piilottele jotain kammottavaa, kuten kastroitua vartaloa. Kenties pinta piilottaa jotakin muuta (mitä?). Pintaa voidaan myös ajatella vain sellaisenaan; jonakin, joka ei yritä piilotella mitään; kuin naamiona (masquerade). - Pinnan tulkitseminen naamiona on esitetty mm. psykoanalyytikko Joan Rivieren toimesta (1929). Naisellisuus voidaan yleisemmin tulkita päälle puetuksi naamioksi, joka piilottaa naisen maskuliinista puolta ja ehkäisee kostotoimia, joita voisi seurata maskuliinisen puolen esittämisestä. - Rivieren mukaan aidon naisellisuuden ja naamioitumisen välille ei voida vetää rajaa, vaan ne ovat enemmän tai vähemmän yhtenäisiä, sama asia.

16 - Feminiinisyys on mahdollista nähdä elokuvassa vain konstruktiona, naamiona; esityksenä siitä, mitä naisena olemisen tulisi olla. Feminiinisyyttä voidaan ajatella dekoratiivisena kerroksena (Doane 1982). - Mikäli naiset ovat niin hyviä miimikoita, se johtuu siitä, että he eivät yksinkertaisesti ime itseensä tätä (esitettyä) funktiota. Naiset sijaitsevat jossain muualla. (Irigaray 1985). - Naamioituminen saattaa tarjota tavan ajatella, kuinka naiset näkevät itsensä ja toisensa. Tämä tapa ei ole riippuvainen Mulveyn tavasta määritellä katseen kohteena olemista (male gaze). - Naamioitumisen käsitettä on käytetty rikkomaan Mulveyn esittämiä ajatuksia miehisestä katseesta (male gaze). Nämä teoriat eivät täysin haasta Mulveyn karakterisointia vaan yksinkertaisesti ehdottavat, että se ei välttämättä ole täydellinen tarina.

17 Laura Mulvey, miehinen katse (male gaze): Teorian heikkoudet: - Liioittelee katseen voimaa, on dominantti - Ei tarjoa vaihtoehtoista tulkintaa sille, että naiset nähtäisiin muunakin kuin kastroituna miehinä ja miehet puolestaan tirkistelevinä fetissisteinä. Tästä johtuen jotkut feministit ovat valinneet psykoanalyyttisen viitekehyksen lähtökohdaksi muutakin kuin kastraation, voyerismin ja fetissismin.

18 Jacques Lacan katseen teoria (Gaze): Sen sijaan että tutkittaisiin kuinka subjekti näkee, tarkastellaan kuinka subjekti nähdään. Katse on olemassa jokaisessa yksilössä. on visuaalisuutta. on kulttuurisesti rakennettua.

19 Between the retina and the world is inserted a screen of signs, consisting of all the multiple discourses of vision built into the social arena... when I learn to see socially, that is, when I begin to articulate my retinal experience with the codes of recognition that come to me from my social milieu(s), I am inserted into systems of visual discourse that saw the world before I did, and will go on seeing after I see no longer. - Bryson

20 You never look at me from the place which I see you, - Lacan

21 Symboolinen - Puolentoista ja neljän ikävuoden välissä, lapsi alkaa omaksua kieltä. Kielen avulla lapsi oppii sanojen vakiintuneet merkitykset ja sisäistää samalla yhteiskunnan arvojen ja normien järjestelmän. (peilivaihe) Katse on symboolinen.

22 Hans Holbein, The Ambassadors, 1533

23 Gaze allows a greater range of ways of seeing to become possible, some of which may work against the cultural construction of some visualized identities as inferior.

24 Fantasia - Tietoisen ja tiedostamattoman välistä toimintaa, päiväunet ja kuvitelmat Psykoanalyysissä osa koettua todellisuutta Keskeistä menetyistä objekteistä uneksinta, lavasteisuus sekä fantasian ilmeneminen osana narratiivia. Desire (mielihalu) - Fantasian tuote

25 Elizabeth Cowie: Fantasian ilmeneminen elokuvassa: 1. Narrative (Kerronta) 2. Equivalences between characters (Hahmojen vastaavuus) 3. Visual substitutions (Visuaalinen korvaaminen)

26 Unlike the little boy, who must simply displace his love for the mother to other women and thereby consolidate his identification with the father and all that he represents, the little girl is asked to change her object from mother to father, her disposition from active to passive, and her sexual zone from clitoris to vagina, in order to become woman, post-oedipal and heterosexual. - Patricia White

27 Psykoanalyysi ja homoseksuaalisuus Sigmund Freud - Kaja Silverman - Kiintyminen äitiin on ongelma heteroseksuaaliseen naiseuteen kasvussa Naisten välisen seksuaalisen desire (mielihalun) tulkinta psykoanalyysin viitekehyksissä. Teresa de Lauretis - Sue Thornham - Painottaa homoseksuaalisen mielihalun ainutlaatuisuutta. Mielihalu johtuu suhteesta kadotettuun naiselliseen ruumiiseen. Kritisoi Lauretis ia, koska tämä ei ota huomioon fantasian ja mielihalujen liikkumavaraa.

28 Psykoanalyysia kritisoidaan koska: - Keskittyy liikaa tutkimaan seksuaalisuutta (Freud ja Lacan) - Ei ota kantaa kysymyksiin rodusta ja luokasta - Painottuu liikaa psyykeen tutkimiseen - Ei huomioi sosiaalisia instituutioita tai ympäristöä

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

1. Liikkuvat määreet

1. Liikkuvat määreet 1. Liikkuvat määreet Väitelauseen perussanajärjestys: SPOTPA (subj. + pred. + obj. + tapa + paikka + aika) Suora sanajärjestys = subjekti on ennen predikaattia tekijä tekeminen Alasääntö 1: Liikkuvat määreet

Lisätiedot

Akateemiset fraasit Tekstiosa

Akateemiset fraasit Tekstiosa - Väitteen hyväksyminen Broadly speaking, I agree with because Samaa mieltä jostakin näkökulmasta One is very much inclined to agree with because Samaa mieltä jostakin näkökulmasta Yleisesti ottaen olen

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

Gender and Media. Johdantoistunto 19.1.2012 Marjo Mäenpää

Gender and Media. Johdantoistunto 19.1.2012 Marjo Mäenpää Gender and Media Johdantoistunto 19.1.2012 Marjo Mäenpää Media Yleisen kommunikaatioteorian mukaan välittäjä, välikäsi, joka tekee mahdolliseksi kommunikaation ajassa ja paikassa Kahden ihmisen kommunikaation

Lisätiedot

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE #1 Aloitettu: 6. marraskuuta 2015 9:03:38 Muokattu viimeksi: 6. marraskuuta 2015 9:05:26 Käytetty aika: 00:01:47 IP-osoite: 83.245.241.86 K1: Nationality Finnish K2: The program of the week has been very

Lisätiedot

Capacity Utilization

Capacity Utilization Capacity Utilization Tim Schöneberg 28th November Agenda Introduction Fixed and variable input ressources Technical capacity utilization Price based capacity utilization measure Long run and short run

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö Kielellä on väliä Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö 1 Teema: Osallisuus, voimaantuminen ja integraatio Kuka on osallinen, kuinka osallisuutta rakennetaan jne., sillä kuinka ihmisiä luokittelemme on väliä

Lisätiedot

Guidebook for Multicultural TUT Users

Guidebook for Multicultural TUT Users 1 Guidebook for Multicultural TUT Users WORKPLACE PIRKANMAA-hankkeen KESKUSTELUTILAISUUS 16.12.2010 Hyvää käytäntöä kehittämässä - vuorovaikutusopas kansainvälisille opiskelijoille TTY Teknis-taloudellinen

Lisätiedot

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward.

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. START START SIT 1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. This is a static exercise. SIT STAND 2. SIT STAND. The

Lisätiedot

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 1 TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 Oulun Yliopisto / Tieteen päivät 2015 2 TIETEEN PÄIVÄT Järjestetään Oulussa osana yliopiston avajaisviikon ohjelmaa Tieteen päivät järjestetään saman konseptin mukaisesti

Lisätiedot

Uni ja lepo töissä sallittua vai kiellettyä?

Uni ja lepo töissä sallittua vai kiellettyä? Uni ja lepo töissä sallittua vai kiellettyä? 21.8.2014 Professori, KTT, Anu Valtonen Lapin yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tausta Tutkimusprojekti New Sleep Order Mitä on tapahtumassa unen ja

Lisätiedot

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana Taustaa KAO mukana FINECVET-hankeessa, jossa pilotoimme ECVETiä

Lisätiedot

Mauste-hanke. Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen

Mauste-hanke. Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen Mauste-hanke Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus Tarkoituksena tarjota: - tasalaatuisia palveluita

Lisätiedot

* lotta.laine@cancer.fi for more information. Sakari Nurmela

* lotta.laine@cancer.fi for more information. Sakari Nurmela Finnish families and holidays in the Sun Views among parents of underaged children about sunprotection on holiday trips Lotta Laine*, Liisa Pylkkänen, and Tapani Koskela Cancer Society of Finland Finnish

Lisätiedot

Business Opening. Arvoisa Herra Presidentti Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Arvoisa Herra Presidentti Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening Finnish Norwegian Arvoisa Herra Presidentti Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Hyvä Herra, Formal, male recipient, name unknown Hyvä Rouva Formal,

Lisätiedot

The CCR Model and Production Correspondence

The CCR Model and Production Correspondence The CCR Model and Production Correspondence Tim Schöneberg The 19th of September Agenda Introduction Definitions Production Possiblity Set CCR Model and the Dual Problem Input excesses and output shortfalls

Lisätiedot

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9 Vertaispalaute Vertaispalaute, 18.3.2014 1/9 Mistä on kyse? opiskelijat antavat palautetta toistensa töistä palaute ei vaikuta arvosanaan (palautteen antaminen voi vaikuttaa) opiskelija on työskennellyt

Lisätiedot

TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Sukupuoli ja valta. Feministinen kritiikki. Toiseus ja sukupuoli. Juha Herkman, 16.4.

TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Sukupuoli ja valta. Feministinen kritiikki. Toiseus ja sukupuoli. Juha Herkman, 16.4. TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Sukupuoli ja valta Juha Herkman, 16.4.2014 Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos, viestinnän oppiaine Feministinen kritiikki naisasialiike osana

Lisätiedot

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Koordinaattorin valinta ja rooli Selection and role of the coordinator Painopiste: tiede hallinto

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

Infrastruktuurin asemoituminen kansalliseen ja kansainväliseen kenttään Outi Ala-Honkola Tiedeasiantuntija

Infrastruktuurin asemoituminen kansalliseen ja kansainväliseen kenttään Outi Ala-Honkola Tiedeasiantuntija Infrastruktuurin asemoituminen kansalliseen ja kansainväliseen kenttään Outi Ala-Honkola Tiedeasiantuntija 1 Asemoitumisen kuvaus Hakemukset parantuneet viime vuodesta, mutta paneeli toivoi edelleen asemoitumisen

Lisätiedot

Mitä Master Class:ssa opittiin?

Mitä Master Class:ssa opittiin? Mitä Master Class:ssa opittiin? Tutkimuskoordinaattori Kaisa Korhonen-Kurki, Helsingin yliopisto Tutkija Katriina Soini, Helsingin yliopisto Yliopistopedagogi Henna Asikainen, Helsingin yliopisto Tausta

Lisätiedot

Exercise 1. (session: )

Exercise 1. (session: ) EEN-E3001, FUNDAMENTALS IN INDUSTRIAL ENERGY ENGINEERING Exercise 1 (session: 24.1.2017) Problem 3 will be graded. The deadline for the return is on 31.1. at 12:00 am (before the exercise session). You

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi - PalveluPulssi 11.3.2016. Peter Michelsson Wallstreet Asset Management Oy

Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi - PalveluPulssi 11.3.2016. Peter Michelsson Wallstreet Asset Management Oy Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi - PalveluPulssi 11.3.2016 Peter Michelsson Wallstreet Asset Management Oy Wallstreet lyhyesti Perustettu vuonna 2006, SiPa toimilupa myönnetty 3/2014 Täysin kotimainen,

Lisätiedot

SARA KOVAMÄKI portfolio

SARA KOVAMÄKI portfolio SARA KOVAMÄKI portfolio OSA II: PERFORMANSSI JA TANSSI OSA I: VIDEO JA INSTALLAATIO BELLA CIAO and other revolutionary love songs (2014) Lanka/ Thread: Act I, Act II (2013) Rullat Passing, pause and still

Lisätiedot

Efficiency change over time

Efficiency change over time Efficiency change over time Heikki Tikanmäki Optimointiopin seminaari 14.11.2007 Contents Introduction (11.1) Window analysis (11.2) Example, application, analysis Malmquist index (11.3) Dealing with panel

Lisätiedot

16. Allocation Models

16. Allocation Models 16. Allocation Models Juha Saloheimo 17.1.27 S steemianalsin Optimointiopin seminaari - Sks 27 Content Introduction Overall Efficienc with common prices and costs Cost Efficienc S steemianalsin Revenue

Lisätiedot

Käyttöliittymät II. Käyttöliittymät I Kertaus peruskurssilta. Keskeisin kälikurssilla opittu asia?

Käyttöliittymät II. Käyttöliittymät I Kertaus peruskurssilta. Keskeisin kälikurssilla opittu asia? Käyttöliittymät II Sari A. Laakso Käyttöliittymät I Kertaus peruskurssilta Keskeisin kälikurssilla opittu asia? 1 Käyttöliittymät II Kurssin sisältö Käli I Käyttötilanteita Käli II Käyttötilanteet selvitetään

Lisätiedot

C++11 seminaari, kevät Johannes Koskinen

C++11 seminaari, kevät Johannes Koskinen C++11 seminaari, kevät 2012 Johannes Koskinen Sisältö Mikä onkaan ongelma? Standardidraftin luku 29: Atomiset tyypit Muistimalli Rinnakkaisuus On multicore systems, when a thread writes a value to memory,

Lisätiedot

Vaihtoon lähdön motiivit ja esteet Pohjoismaissa. Siru Korkala 12.10.2012

Vaihtoon lähdön motiivit ja esteet Pohjoismaissa. Siru Korkala 12.10.2012 Vaihtoon lähdön motiivit ja esteet Pohjoismaissa Siru Korkala 12.10.2012 Tutkimuskysymykset Miten kansainväliseen liikkuvuuteen osallistuvat opiskelijat eroavat ei-liikkujista taustoiltaan Mitkä ovat liikkuvuuden

Lisätiedot

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki Write down the Temporary Application ID. If you do not manage to complete the form you can continue where you stopped with this ID no. Muista Temporary Application ID. Jos et onnistu täyttää lomake loppuun

Lisätiedot

Voice Over LTE (VoLTE) By Miikka Poikselkä;Harri Holma;Jukka Hongisto

Voice Over LTE (VoLTE) By Miikka Poikselkä;Harri Holma;Jukka Hongisto Voice Over LTE (VoLTE) By Miikka Poikselkä;Harri Holma;Jukka Hongisto If you are searched for a book by Miikka Poikselkä;Harri Holma;Jukka Hongisto Voice over LTE (VoLTE) in pdf form, then you have come

Lisätiedot

HOITAJAN ROOLI TEKNOLOGIAVÄLITTEISESSÄ POTILASOHJAUKSESSA VÄITÖSKIRJATUTKIJA JENNI HUHTASALO

HOITAJAN ROOLI TEKNOLOGIAVÄLITTEISESSÄ POTILASOHJAUKSESSA VÄITÖSKIRJATUTKIJA JENNI HUHTASALO HOITAJAN ROOLI TEKNOLOGIAVÄLITTEISESSÄ POTILASOHJAUKSESSA VÄITÖSKIRJATUTKIJA JENNI HUHTASALO Tutkimusintressit Asiantuntijuus ja teknologia: Hoitajan rooli teknologiavälitteisessä potilasohjauksessa Opettajan

Lisätiedot

make and make and make ThinkMath 2017

make and make and make ThinkMath 2017 Adding quantities Lukumäärienup yhdistäminen. Laske yhteensä?. Countkuinka howmonta manypalloja ballson there are altogether. and ja make and make and ja make on and ja make ThinkMath 7 on ja on on Vaihdannaisuus

Lisätiedot

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Multi-drug use, polydrug use and problematic polydrug use Martta Forsell, Finnish Focal Point 28/09/2015 Martta Forsell 1 28/09/2015 Esityksen

Lisätiedot

Poikien ja nuorten miesten moninaisuus mitä aito kohtaaminen edellyttää?

Poikien ja nuorten miesten moninaisuus mitä aito kohtaaminen edellyttää? Poikien ja nuorten miesten moninaisuus mitä aito kohtaaminen edellyttää? #Ainutlaatuinen- seminaari Antti Ervasti Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Erityistason perheterapeutti Psykoterapeutti (ET,

Lisätiedot

Tietorakenteet ja algoritmit

Tietorakenteet ja algoritmit Tietorakenteet ja algoritmit Taulukon edut Taulukon haitat Taulukon haittojen välttäminen Dynaamisesti linkattu lista Linkatun listan solmun määrittelytavat Lineaarisen listan toteutus dynaamisesti linkattuna

Lisätiedot

Alueellinen yhteistoiminta

Alueellinen yhteistoiminta Alueellinen yhteistoiminta Kokemuksia alueellisesta toiminnasta Tavoitteet ja hyödyt Perusterveydenhuollon yksikön näkökulmasta Matti Rekiaro Ylilääkäri Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö

Lisätiedot

Salasanan vaihto uuteen / How to change password

Salasanan vaihto uuteen / How to change password Salasanan vaihto uuteen / How to change password Sisällys Salasanakäytäntö / Password policy... 2 Salasanan vaihto verkkosivulla / Change password on website... 3 Salasanan vaihto matkapuhelimella / Change

Lisätiedot

ValoaMaailmaan. VUODEN 2017 JOULUKAMPANJA 24. marraskuuta 25. joulukuuta 2017

ValoaMaailmaan. VUODEN 2017 JOULUKAMPANJA 24. marraskuuta 25. joulukuuta 2017 ValoaMaailmaan VUODEN 2017 JOULUKAMPANJA 24. marraskuuta 25. joulukuuta 2017 TEEMA Kun noudatamme Vapahtajan esimerkkiä ja elämme, kuten Hän eli ja kuten Hän opetti, tuo valo palaa sisimmässämme ja valaisee

Lisätiedot

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress. BLOGIN LUOMINEN Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.org) Myös http://blogspot.com on ilmainen ja helppokäyttöinen

Lisätiedot

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995

Lisätiedot

4x4cup Rastikuvien tulkinta

4x4cup Rastikuvien tulkinta 4x4cup Rastikuvien tulkinta 4x4cup Control point picture guidelines Päivitetty kauden 2010 sääntöihin Updated for 2010 rules Säännöt rastikuvista Kilpailijoiden tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen,

Lisätiedot

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL FinFamily PostgreSQL 1 Sisällys / Contents FinFamily PostgreSQL... 1 1. Asenna PostgreSQL tietokanta / Install PostgreSQL database... 3 1.1. PostgreSQL tietokannasta / About the PostgreSQL database...

Lisätiedot

epäsuora esitys ilmoittaa jälkikäteen, mitä joku sanoo tai sanoi

epäsuora esitys ilmoittaa jälkikäteen, mitä joku sanoo tai sanoi EPÄSUORA ESITYS epäsuora esitys ilmoittaa jälkikäteen, mitä joku sanoo tai sanoi tyypillisesti epäsuoraa esitystä käytetään viestin välittämiseen, kirjan / lehden tms. selostamiseen, kertomaan mitä joku

Lisätiedot

Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit

Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit Ø Rotarypiiri myöntää stipendejä sille osoitettujen hakemusten perusteella ensisijaisesti rotaryaatteen mukaisiin tarkoituksiin. Ø Stipendejä myönnetään

Lisätiedot

Venttiilit ja Automaatio

Venttiilit ja Automaatio Venttiilit ja Automaatio Autamme sinua valitsemaan oikein. Oikein valittu toimilaite on aina edellytyksenä toimivalle prosessille. Me voimme tarjota sekä sähkötoimisia että pneumaattisia toimilaitteita.

Lisätiedot

Mies katseen kohteena

Mies katseen kohteena UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Mies katseen kohteena Maskuliinisen representaation vaikutukset elokuvan katseen kohdistumiseen Vanhanen Heidi 3.6.2013 Tiedekunta Faculty Humanistinen tiedekunta Laitos Department

Lisätiedot

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed Online Meeting Guest Online Meeting for Guest Participant Lync Attendee Installation Online kokous vierailevalle osallistujalle Lync Attendee Asennus www.ruukki.com Overview Before you can join to Ruukki

Lisätiedot

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Ideasta projektiksi - kumppanuushankkeen suunnittelun lähtökohdat Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Erasmus+ -ohjelman hakuneuvonta ammatillisen koulutuksen kumppanuushanketta

Lisätiedot

AYYE 9/ HOUSING POLICY

AYYE 9/ HOUSING POLICY AYYE 9/12 2.10.2012 HOUSING POLICY Mission for AYY Housing? What do we want to achieve by renting apartments? 1) How many apartments do we need? 2) What kind of apartments do we need? 3) To whom do we

Lisätiedot

Pojan Sydan: Loytoretki Isan Rakkauteen (Finnish Edition)

Pojan Sydan: Loytoretki Isan Rakkauteen (Finnish Edition) Pojan Sydan: Loytoretki Isan Rakkauteen (Finnish Edition) M. James Jordan Click here if your download doesn"t start automatically Pojan Sydan: Loytoretki Isan Rakkauteen (Finnish Edition) M. James Jordan

Lisätiedot

Small Number Counts to 100. Story transcript: English and Blackfoot

Small Number Counts to 100. Story transcript: English and Blackfoot Small Number Counts to 100. Story transcript: English and Blackfoot Small Number is a 5 year-old boy who gets into a lot of mischief. He lives with his Grandma and Grandpa, who patiently put up with his

Lisätiedot

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen Fenomenografia Hypermedian jatko-opintoseminaari 12.12.2008 Päivi Mikkonen Mitä on fenomenografia? Historiaa Saksalainen filosofi Ulrich Sonnemann oli ensimmäinen joka käytti sanaa fenomenografia vuonna

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto Tämän viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelman valintakokeen avulla Arvioidaan viestintävalmiuksia,

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

Roolipeliharjoitus. - Opiskelijoiden suunni=elemat neuvo=eluvideot ja niiden vertaisarvioinnit

Roolipeliharjoitus. - Opiskelijoiden suunni=elemat neuvo=eluvideot ja niiden vertaisarvioinnit Peda-forum 2017, Vaasa Kokemuksia digitaalisen opettamisen kehittämisestä Roolipeliharjoitus - Opiskelijoiden suunni=elemat neuvo=eluvideot ja niiden vertaisarvioinnit Anne-Maria Holma, Yliopistonlehtori,

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

EARLY LEARNING PLAN / ENGLANTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

EARLY LEARNING PLAN / ENGLANTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA EARLY LEARNING PLAN / ENGLANTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Dear Family, Home and the family are the most important growth environment and community for the child. Alongside with home,

Lisätiedot

Matkustaminen Majoittuminen

Matkustaminen Majoittuminen - Majoituspaikan löytäminen Where can I find? Ohjeiden kysyminen majoituspaikan löytämiseksi Where can I find?... a room to rent?... a room to rent?... a hostel?... a hostel?... a hotel?... a hotel?...

Lisätiedot

Muutos mahdollisuutena Tuusula Anssi Tuulenmäki

Muutos mahdollisuutena Tuusula Anssi Tuulenmäki Muutos mahdollisuutena Tuusula 12.9.2017 Anssi Tuulenmäki +358-50-3819772 anssi.tuulenmaki@mindustry.fi www.mindspace.fi Miksi olen Yli-innovaatioaktivisti? 1.Väite; jos et voi muuttaa arkeasi, jos et

Lisätiedot

Tiina Mäntymäki Vaasan yliopisto

Tiina Mäntymäki Vaasan yliopisto Tiina Mäntymäki Vaasan yliopisto Naispuoliset murhaajat harvassa Uhri > tekijä Henkilökohtaiset motiivit Miesten väkivalta synnyttää väkivaltaisia naisia Lisbeth Salander (Stieg Larsson, Millennium-trilogia),

Lisätiedot

Matkustaminen Majoittuminen

Matkustaminen Majoittuminen - Majoituspaikan löytäminen Where can I find? Ohjeiden kysyminen majoituspaikan löytämiseksi... a room to rent?... a hostel?... a hotel?... a bed and breakfast?... a camping site? What are the prices like

Lisätiedot

Information on preparing Presentation

Information on preparing Presentation Information on preparing Presentation Seminar on big data management Lecturer: Spring 2017 20.1.2017 1 Agenda Hints and tips on giving a good presentation Watch two videos and discussion 22.1.2017 2 Goals

Lisätiedot

Travel Getting Around

Travel Getting Around - Location Olen eksyksissä. Not knowing where you are Voisitko näyttää kartalta missä sen on? Asking for a specific location on a map Mistä täällä on? Asking for a specific...wc?...pankki / rahanvaihtopiste?...hotelli?...huoltoasema?...sairaala?...apteekki?...tavaratalo?...ruokakauppa?...bussipysäkki?

Lisätiedot

Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella

Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella 26.4.2012 1 "There is often a property bubble around catchment areas. If a school makes a house more saleable or desirable,

Lisätiedot

Seksi ja Seurustelu Sanasto

Seksi ja Seurustelu Sanasto Seksi ja Seurustelu Sanasto Sisältö Ystävyys ja seurustelu 3 Kehonosat 4 Seksuaalisuus 6 Seksi ja itsetyydytys 8 Turvallinen seksi ja ehkäisy 10 Seksuaalinen hyväksikäyttö 12 2 Ystävyys ja seurustelu Poikakaveri

Lisätiedot

Nuku hyvin, pieni susi -????????????,?????????????????. Kaksikielinen satukirja (suomi - venäjä) (www.childrens-books-bilingual.com) (Finnish Edition)

Nuku hyvin, pieni susi -????????????,?????????????????. Kaksikielinen satukirja (suomi - venäjä) (www.childrens-books-bilingual.com) (Finnish Edition) Nuku hyvin, pieni susi -????????????,?????????????????. Kaksikielinen satukirja (suomi - venäjä) (www.childrens-books-bilingual.com) (Finnish Edition) Click here if your download doesn"t start automatically

Lisätiedot

Uusia kokeellisia töitä opiskelijoiden tutkimustaitojen kehittämiseen

Uusia kokeellisia töitä opiskelijoiden tutkimustaitojen kehittämiseen The acquisition of science competencies using ICT real time experiments COMBLAB Uusia kokeellisia töitä opiskelijoiden tutkimustaitojen kehittämiseen Project N. 517587-LLP-2011-ES-COMENIUS-CMP This project

Lisätiedot

Ajettavat luokat: SM: S1 (25 aika-ajon nopeinta)

Ajettavat luokat: SM: S1 (25 aika-ajon nopeinta) SUPERMOTO SM 2013 OULU Lisämääräys ja ohje Oulun Moottorikerho ry ja Oulun Formula K-125ry toivottaa SuperMoto kuljettajat osallistumaan SuperMoto SM 2013 Oulu osakilpailuun. Kilpailu ajetaan karting radalla

Lisätiedot

Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 4, viikko 40

Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 4, viikko 40 Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 4, viikko 40 H4t1, Exercise 4.2. H4t2, Exercise 4.3. H4t3, Exercise 4.4. H4t4, Exercise 4.5. H4t5, Exercise 4.6. (Exercise 4.2.) 1 4.2. Solve the LP max z = x 1 + 2x 2

Lisätiedot

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016 PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016 Emppu Salonen Lasse Laurson Toni Mäkelä Arttu Lehtinen Luento 2: Kaasujen kineettistä teoriaa Pe 26.2.2016 1 AIHEET 1. Maxwellin-Boltzmannin

Lisätiedot

Co-Design Yhteissuunnittelu

Co-Design Yhteissuunnittelu Co-Design Yhteissuunnittelu Tuuli Mattelmäki DA, associate professor Aalto University School of Arts, Design and Architecture School of Arts, Design and Architecture design with and for people Codesign

Lisätiedot

SEKSUAALIKASVATUS VARHAISKASVATUKSESSA

SEKSUAALIKASVATUS VARHAISKASVATUKSESSA Seksuaalisuus on suuri ja kiehtova aihe. Sen voi nähdä miten vain ja monin eri tavoin, jokainen omalla tavallaan. Seksuaalisuus on sateenkaaren kaikkien Lasten tunne- ja turvataidot verkostofoorumi värien

Lisätiedot

Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE

Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE November 7, 2014 Paula Kilpinen 1 7.11.2014 Aalto University

Lisätiedot

Preesens: YLEIS- JA KESTO-

Preesens: YLEIS- JA KESTO- Preesens: YLEIS- JA KESTO- I eat toast every morning. The sun sets in the west. Mr Smith speaks fluent Japanese. Tapa, säännöllisesti toistuva tilanne, yleinen väittämä tai taito YLEISPREESENS I am eating

Lisätiedot

Internetin saatavuus kotona - diagrammi

Internetin saatavuus kotona - diagrammi Internetin saatavuus kotona - diagrammi 2 000 ruotsalaista vuosina 2000-2010 vastata Internetiä koskeviin kysymyksiin. Alla oleva diagrammi osoittaa, kuinka suurella osuudella (%) eri ikäryhmissä oli Internet

Lisätiedot

Lataa SETI Revisited - Risto Isomäki. Lataa

Lataa SETI Revisited - Risto Isomäki. Lataa Lataa SETI Revisited - Risto Isomäki Lataa Kirjailija: Risto Isomäki ISBN: 9789522648457 Sivumäärä: 100 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.51 Mb In his newest book Risto Isomäki argues that instead of only

Lisätiedot

Teidän kysymyksiänne Perspektiivejä minuuteen ja identiteettiin Sukupuoli osana minuutta

Teidän kysymyksiänne Perspektiivejä minuuteen ja identiteettiin Sukupuoli osana minuutta Luennon aiheet Teidän kysymyksiänne Perspektiivejä minuuteen ja identiteettiin Sukupuoli osana minuutta 1 Voiko kuluttajan käyttäytymistä opiskellessa hyötyä myös b2b-markkinoilla? Voiko teorioita (esim.

Lisätiedot

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Click here if your download doesn"t start automatically Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Lisätiedot

Tork Paperipyyhe. etu. tuotteen ominaisuudet. kuvaus. Väri: Valkoinen Malli: Vetopyyhe

Tork Paperipyyhe. etu. tuotteen ominaisuudet. kuvaus. Väri: Valkoinen Malli: Vetopyyhe etu Monikäyttöpaperi hoitaa useimmat pyyhintätehtävät Sopiva lasipintojen pyyhintään Sopii käsien kuivaamiseen Elintarvikekäyttöön hyväksytty Tork Easy Handling, pakkaus, jota on helppo kantaa mukana,

Lisätiedot

4x4cup Rastikuvien tulkinta. 4x4cup Control point picture guidelines

4x4cup Rastikuvien tulkinta. 4x4cup Control point picture guidelines 4x4cup Rastikuvien tulkinta 4x4cup Control point picture guidelines Säännöt rastikuvista Kilpailijoiden tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että rastikuvissa näkyy selvästi että kilpailija koskee

Lisätiedot

FRAME INNOVATION WORKSHOP Timo Sirviö & Sirpa Ryynänen

FRAME INNOVATION WORKSHOP Timo Sirviö & Sirpa Ryynänen FRAME INNOVATION WORKSHOP 16.12.2017 Timo Sirviö & Sirpa Ryynänen archeaology ARKEOLOGIA listaaminen 60 minuuttia + keskustelu 15 minuuttia MIKÄ ONGELMA ON? MITEN SITÄ ON AIEMMIN KOETETTU/YRITETTY RATKAISTA?

Lisätiedot

RINTASYÖVÄN VAIKUTUKSET NAISEN SEKSUAALISUUTEEN. Milla Talman & Niina Äyhö

RINTASYÖVÄN VAIKUTUKSET NAISEN SEKSUAALISUUTEEN. Milla Talman & Niina Äyhö RINTASYÖVÄN VAIKUTUKSET NAISEN SEKSUAALISUUTEEN Milla Talman & Niina Äyhö SEKSUAALISUUS Ihmiset ymmärtävät seksuaalisuuden eri tavoilla. Seksuaalisuus koetaan myös erilailla eri-ikäisinä ja eri aikakausina

Lisätiedot

LYTH-CONS CONSISTENCY TRANSMITTER

LYTH-CONS CONSISTENCY TRANSMITTER LYTH-CONS CONSISTENCY TRANSMITTER LYTH-INSTRUMENT OY has generate new consistency transmitter with blade-system to meet high technical requirements in Pulp&Paper industries. Insurmountable advantages are

Lisätiedot

Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä. public-procurement

Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä.   public-procurement Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä https://ec.europa.eu/futurium/en/ public-procurement Julkiset hankinnat liittyvät moneen Konsortio Lähtökohdat ja tavoitteet Every

Lisätiedot

-seminaari 24.4.2013

-seminaari 24.4.2013 -seminaari 24.4.2013 OHJELMA 24.4.2013 Sanomatalo 15.00 Seminaarin avaus, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Harri Länsipuro 15.05 Tervetuliaissanat Sanomatalon puolesta toimituspäällikkö Antero Mukka

Lisätiedot

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen näkökulma asiakastyössä 2/2. 17.3.2016 Osa 5/5 Jari Harju & Petteri Huhtamella

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen näkökulma asiakastyössä 2/2. 17.3.2016 Osa 5/5 Jari Harju & Petteri Huhtamella Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen näkökulma asiakastyössä 2/2 17.3.2016 Osa 5/5 Jari Harju & Petteri Huhtamella Miehen kohtaamiseen vaikuttavat tekijät työntekijä tiedot, taidot ammatillinen viitekehys/oma

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 11.4.2016 Osa II: Projekti- ja tiimityö Sisältö Projektityö Mitä on projektityö? Projektityön tekeminen: ositus, aikatauluhallinta, päätöksenteon

Lisätiedot

Perusoikeusbarometri. Panu Artemjeff Erityisasiantuntija

Perusoikeusbarometri. Panu Artemjeff Erityisasiantuntija Perusoikeusbarometri Panu Artemjeff Erityisasiantuntija Taustaa FRA toteuttaa vuoden aikana 2018 Fundamental Rights Survey-tutkimuksen Kansallisessa perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmassa valmisteltiin

Lisätiedot

Turingin testin historia

Turingin testin historia Turingin testin historia Jessika Penttinen Seminaariesitelmä Tietojenkäsittelytieteen historia, kevät 2007 Slide 1 Esityksen rakenne Johdanto - Mikä on Turingin testi Turingin testi eri vuosikymmeninä

Lisätiedot