OPINPESÄ. Oppimisen apuvälineitä. ja sovelluksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPINPESÄ. Oppimisen apuvälineitä. ja sovelluksia"

Transkriptio

1 L Joensuun Seudun Erilaiset Oppijat ry OPINPESÄ Oppimisen apuvälineitä ja sovelluksia Sisältö 1. Lukeminen 5. Kielet 2. Kirjoittaminen 6. Matematiikka ja hahmottaminen 3. Keskittyminen 7. Reaaliaineet 4. Aikataulut ja järjestelmällisyys 8. Harjoitusohjelmia ja pelejä

2 1. LUKEMINEN Perinteiset apuvälineet: Värikoodit: Yksinkertainen apu asioiden erotteluun. Värit auttavat myös luettavan tekstin hahmottamisessa. e-kirjat: Sähköinen kirja tietokoneelle, tabletille tai puhelimeen. Tekstin myös kuunnella. Suurentava viivain: Viivain, joka suurentaa tekstiä. Skannaava kynä: Skannaa tekstiä suoraan koneelle, josta sitä voi lukea ja muokata. Kirjoita ja kuuntele- ohjelman avulla tekstin voi kuunnella suoraan kynältä korvanapeilla. Tietokoneelle: Äänikirjat (Celia): Äänikirja on ääneen luettu kirja, joka antaa mahdollisuuden kuulonvaraiseen lukemiseen. Saatavilla myös oppikirjoja, jotka ovat korkeakouluopiskelijoille ilmaisia (perusteet äänikirjojen käyttöön täytyy kuitenkin olla). Lukikalvot ja viivaimet: Vähentävät kontrastia tekstin ja paperin välillä. Helpottavat lukemista ja riveillä pysymistä. (Hinta n ). Readability: Google Chromeen asennettava laajennus, joka helpottaa nettisivujen lukemista. Siivoaa nettisivut kirjansivun näköiseksi. Suurennettu teksti verkkoselaimessa: Pidä pohjassa ctrl ja paina +, (pienennä ctrl ja ). Open dyslexia: Fontti, jonka on todettu helpottavan lukemista. Löytyy internetistä hakusanalla open dyslexia.

3 Tabletti- ja mobiilisovelluksia: Speak it: Chromen laajennus, jolla voi kuunnella valittuja tekstejä. ClaroReadPlus: Tekstinlukuohjelma, joka lukee mitä tahansa tekstiä koneelta. Ominaisuuksia mm. värikalvot, puhuvan laskin, mind-maptyökalu, kirjoittamisen avustus ja tekstiennustus. Sprizlet: Tietokoneelle asennettava ohjelma, jonka avulla lukunopeutta voi lisätä. Valitusta tekstistä sanat korostuvat yksitellen, mikä helpottaa lukemista. Readspeaker Textaid: Webpohjainen tekstinlukuohjelma, lukee ääneen valitun tekstin. Ominaisuuksia mm. kirjoittamisen avustus, tekstinkorostus ja tekstin kääntäminen. EasyReader: Tekstinlukuohjelma, lukee monia eri tiedostomuotoja kuten word, html, text, epub, daisy. Pääsy eri e- kirjoihin ohjelman avulla. I overlay (ios): Lukikalvoja ja viivaimia tabletille. Hinta n. 1. Text to speech- TTS: Sovelluksia, jotka muuttavat tekstin puheeksi. Eri käyttöjärjestelmille omansa. Voice dream reader: Hyvä sovellus, joka lukee tekstin ääneen. Hinta n. 11. Pratsam reader: Lukijaohjelma Celia-äänikirjoille. Tunnukset saa Celia-tunnusten yhteydessä. Readability: Ohjelma, joka siivoaa nettisivun helppolukuisempaan muotoon. QR-koodinlukija Lue QR-koodi, niin mobiililaitteesi ohjautuu nettisivuille ilman kirjoittamista.

4 2. KIRJOITTAMINEN Perinteiset apuvälineet Tietokoneelle Kynätuet: Auttavat oikean kynäotteen ja hienomotoriikan kehittymisessä. Tietokoneen suuremmat näppäimet: Motorisissa vaikeuksissa tietokoneen suuremmat näppäimet voivat auttaa kirjoittamisessa. (Löytyy esim. compaid.fi). Oikolukuohjelmat: Auttavat kieliasun oikeinkirjoituksessa. Livescripe 3 smartpen: Älykynä, joka tallentaa kaiken käsinkirjoitetun tai piirretyn koneelle. Kynällä voi myös äänittää muistiinpanoja, jotka voi kuunnella myöhemmin koneella. Kynää käytetään sille erikseen hankittavalle kirjoituslehtiölle. Hinta n Muistiinpanot kirjoittamalla: -Kirjoita ylös vain tukisanoja, joiden kautta on helpompi palauttaa mieleen, mistä puhuttiin. -Käytä värikyniä. -Kirjoita vain keskeisimmät käsitteet ja kokonaisuuksien otsikot muistin tueksi. -Piirrä ja kuvita kuulemisia asioita. Sanelin Tee muistiinpanot sanelemalla tai nauhoittamalla luento (muista kysyä lupa). Kirjoita ja kuuntele ohjelma: Puhuu kaikki näppäinten painallukset, mitä koneellasi teet. Hinta n. 250, sisältäen kynän n. 410 (alv.0%).

5 Tabletti- ja mobiilisovelluksia Optinen hiiri ja skanneri: Hiiri jossa on skannaus ominaisuus. Skannaa esim. teksti ja muokkaa sitä koneella. Kääntää myös tekstiä eri kielelle google translaten avulla. (Clash Olson, hinta n. 70 ). ListNote (android): Muistiinpanot puheentunnistuksen avulla. Kirjoittaa puhutun, ei ymmärrä välimerkkejä suomeksi. Muistiinpanot voi jakaa muihin sovelluksiin. Dragon dictation (ios): Puheentunnistusohjelma. Kirjoittaa puhutun tekstin koneelle. Tekstin voi jakaa eteenpäin muissa sovelluksissa. Claroread plus: Tekstinlukuohjelma, joka mm. puhuu tekstin samalla kun kirjoitat. Hinta n Readspeaker Textaid: Webpohjainen tekstinlukuohjelma puhuu samalla, kun kirjoitat. Helpottaa oikeinkirjoittamista ja lauserakenteiden muodostamista. OCR-optical character regognition Optinen tekstintunnistus. Ota kuva oppikirjasta tai tekstistä niin ohjelma muuntaa sen tekstiksi koneelle. Ohjelman avulla tekstin saa myös luetuksi tekstinlukuohjelman avulla. Ennustava tekstinsyöttö Helpottaa ja nopeuttaa kirjoittamista ennakoimalla kirjoitettavan sanan. Asetus valitaan kirjoitusasetuksista.

6 3. KESKITTYMINEN Perinteiset apuvälineet Kuminauhat, sinitarra, stressipallot/lelut Käsillä tekeminen auttaa keskittymisessä, kunhan tekeminen ei ole häiritsevää. Jumppapallo/aktiivityyny Työpisteellä kevyt keinuttelu auttaa myös keskittymisessä. Tietokoneelle Vaienna viesti- ja merkkiäänet: Luo itsellesi häiriötön tila. Vaimenna merkkiäänet, niin et herpaannu kesken tehtävän. Vähennä näytön heijasteita, paranna tietokoneen asetuksia ja lepuuta silmiäsi säännöllisesti Korvatulpat ja vastamelukuulokkeet Häiritseviä ääniä vastaan. Vastamelukuulokkeilla saat poistettua hälyn ympäriltäsi tai voit kuunnella samalla rauhallista musiikkia/ ääntä. Tabletti- ja mobiilisovelluksia Elevate (ios ja android): Harjoittaa kognitiivisia taitoja ja keskittymistä tekemällä käyttäjälle sopivan aivotreeniohjelman. Lippalakki Jos kirkas valo tai loisteputkivalo häiritsee keskittymistä, on lippis hyvä apuväline.

7 Pomodoro keeper(ios) tai Pomodoro timer (android): Menetelmä, jossa työskennellään 25min jonka jälkeen taukoa 5min ja neljän pätkän jälkeen pidempi tauko. Sovellus muistuttaa aikataulusta ja pitää kirjaa työskentelyajoista. Extended mind (ios ja android): Auttaa järjestelemään tietoja ja keskittymään olennaiseen. Sovellukseen voi muun muassa listata hoidettavat asiat, ruksata hoidetut yli ja kirjata ideoita yläotsikoiden alle. Muisti ja tarkkaavaisuus (ios ja android): 4-7-vuotiaille, joilla on keskittymisvaikeuksia tai joiden huomiokyky herpaantuu helposti. 7 minipeliä kehittävät muistin eri osa-alueita ja harjoittavat keskittymiseen tarvittavia taitoja sekä mm. tarkkaavaisuuden kohdistamista. Soundshade (ios): Apua keskittymiseen. Sovelluksen luonnollisilla äänillä voi luoda oman äänimaiseman ja verhota epämiellyttävän melun tai häiritsevän hiljaisuuden.

8 4. AIKATAULUT, JÄRJESTELMÄLLISYYS Perinteiset apuvälineet Tabletti- ja mobiilisovelluksia Kalenteri Helpottaa muistamista ja asioiden aikatauluttamista (hyödynnä eri värejä asioiden merkkaamisessa). Lukujärjestys Oppituntien, hyppytuntien, harrastuksien ja muiden menojen sijoittelu lukujärjestykseen auttaa hallitsemaan arkea. To do- listat Listaa asiat, jotka tulee tehdä. Laita ne tärkeys- tai aikajärjestykseen. Ja tee ne! Puhelimen muistutukset, hälytykset, muistiot Hyödynnä puhelimen ohjelmia asioiden muistamisessa. Kansiot ja lokerot Järjestä kansiot aihepiiriin, luennon tai muun loogisen järjestyksen mukaan, joten niihin on helppo palata myöhemmin. Evernote (ios ja android) Työtila, joka synkronoi kaikkien laitteittesi välillä. Voit tehdä muistiinpanoja kirjoittamalla/ sanelemalla, piirtämällä vapaalla kädellä, ottamalla kuvia, tallentamalla Internet-artikkeleita, asiakirjoja ja kuvia. Voit myös jakaa ja keskustella työstäsi muiden kanssa suoraan sovelluksessa. Audionote (ios ja android) Muistiinpanosovellus, jossa voit tehdä myös äänimuistiinpanoja. Voit lisätä tekstiä, piirroksia, kuvia ja alleviivata muistiinpanoja. My homework student (ios ja android) Lukujärjestyksen ja aikataulutuksen suunnitteluun toimiva ohjelma.

9 5. KIELET Perinteiset apuvälineet Sakset, paperi ja liima: Kun vieraat kielet ovat hankalia, kannattaa kielioppia askarrella, tällöin oppiin tulee mukaan käsillä tekemistä ja visuaalisuutta. Mielikuvitus on askartelussa rajana! Värikynät: Käytä eri värejä esim. eri sanaluokkien merkkaamiseen. Näin sanaluokat ja sanajärjestyksen osaaminen vahvistuu. Peili: Tarkkaile kuinka suu liikkuu sanojen sanomisessa. Sanakirjakynä: Skannaava sanakirjakynä sisältää sanaa ja ilmaisua. Kynä skannaa tekstin, kääntää sen ja lukee tekstin ääneen. Tietokoneelle Oikolukuohjelmat: Vaihda kieli kieliasetuksista. Saat tukea sanojen kirjoittamiseen ja lauserakenteeseen. Optinen hiiri ja skanneri: Skannaa ja muokkaa tekstiä. Pyyhkäise hiirellä tekstin, kuvan tai käsinkirjoitettujen muistiinpanojen päältä ja näe se näytölläsi. Kääntää myös eri kielelle google translaten avulla. (Clash Olson). Tekstinlukuohjelmat (esim. Speak it, Voice dream): Kuuntele vieraskielisiä tekstejä tekstinlukuohjelmien avulla. Muista vaihtaa asetuksista haluttu kieli. Tabletti- ja mobiilisovelluksia Mind map-ohjelmat: Hyödynnä ohjelmia esim. lauserakenteiden harjoittelussa. Kerää vieraskielisiä sanoja ja luokittele sanaluokat eri värein. Alustalla on helppo siirrellä ja kokeilla eri vaihtoehtoja sanajärjestyksissä. Kääntäjä sovellukset (esim. itranslate, Google translate) itranslate on maksullinen ja tarvitsee toimivan nettiyhteyden. Google on ilmainen. Tunnistavat sanat myös puheesta.

10 6. MATEMATIIKKA JA HAHMOTTAMINEN Perinteiset apuvälineet Helmitaulu ym. kymmenjärjestelmät (tevella.fi): Auttaa havainnollistamisessa ja yksinkertaisten laskujen suorittamisessa. Taiteltavat geometriset muodot (tevella.fi) Sisältää 11 erilaista läpinäkyvää kolmiulotteista muotoa, joiden sisällä on muovinen taiteltu liuska, jonka saa levitettyä kaksiulotteiseksi. Näiden muotojen avulla voi tarkastella muotoja niin kaksi- kuin kolmiulotteisessa muodossa. Muotojen avulla oppii symmetriaa, ympärysmittoja sekä erilaisia pinta-aloja. (Hinta n. 49 ) Murtokakut, palikat yms. (tevella.fi): Havainnollistamisvälineet auttavat osiin hajottamisen ymmärtämistä. Puhuva Laskin (aviris.fi): Jos asioiden kuuleminen auttaa ymmärtämisessä, niin silloin puhuva laskin, on hyvä apuväline.

11 Tietokoneelle MathGraph (ios) Tämän sovelluksen avulla voi opetella ja harjoitella piirtämään yleisimpiä geometrisiä yhtälöitä. Viivakoodinlukija: Auttaa pitkien numerosarjojen poimimisessa esim. laskut, tuoteviivakoodit, mikä tahansa mistä löytyy viivakoodi. Excel-taulukkolaskentaohjelma Solurakenne esittää ja tallentaa tiedot tavalla, joka on helppoa käyttää. Nopeilla laskutoimituksilla aikaa säästyy tunteja. Viivakoodinluku-sovellus: Myös puhelimeen on saatavilla viivankoodinlukija, niin et tarvitse enää kirjoittaa pitkiä numerosarjoja. Monesti mukana myös QRkoodin lukija. Tabletti- ja mobiilisovelluksia Eri tasoisia laskimia esim.: MyScript Calculator HiPER Scientific Calculator monikäyttöinen RealCalc Scientific Calculator Pankkien omat sovellukset: Helpottavat laskunmaksua, sillä jatkuva tunnuslukujen näppäileminen vähenee ja sovellukset sisältävät valmiiksi viivankoodinlukijan.

12 7.REAALIAINEET Perinteiset apuvälineet Skimming ja scanninglukutekniikka: -Silmäile ensin sisällysluettelo -Silmäile myös otsikot ja väliotsikot kokonaiskuvan luomiseksi. -Seuraavaksi syvenny tekstiin kysymysten avulla. Lue tekstiä siten, että etsit tekstistä vastausta johonkin asiaan. -Tutustu tarkemmin osoitteessa: pimaan/lukeminen.htm Käsitekartat/ajatuskartat Kirjoita keskelle ydinasia ja kerää ympärille siihen liittyvää tietoa ja asioita. Muodostuva kuvio auttaa kokonaiskuvan hahmottamisessa ja auttaa asioiden mieleen palauttamisessa. SSMK-tekniikka -Silmäile tekstiä ja ennakoi mistä teksti kertoo. -Syvenny tekstiin eli lue se läpi. -Muistele. Pysähdy väliajoin muistelemaan, mitä tekstissä sanottiin. -Kertaa. Käy läpi asioita, joita luit. Kertaamista auttaa huomattavasti kun, teet lukemisen aikana tekstiin merkintöjä tai teet muistiinpanoja, kuvia yms. Alleviivaukset ja tekstiin merkitseminen: Alleviivaa tärkeimmät kohdat. Merkitse tekstin reunaan huomioita merkkien tai kuvien avulla. Aikajanat, kuvat ja erilaiset piirrokset: Auttavat kokonaisuuksien ja ajallisten tapahtumien hahmottamisessa. Kaikki konkreettinen työ, minkä teet ymmärtämisesi tueksi edistää oppimistasi.

13 Tietokoneelle Tabletti- ja mobiilisovellukset Erilaisia käsitekarttaohjelmia voi käyttää myös tietokoneella: Kuten Xmind, CmapTools ja Freemind. Käsitekarttasovelluksia: Kuten Simpplemind ja Poplett. Popplet: Ohjelma, jolla voi tehdä käsitekarttoja, joko yksin tai usean käyttäjän kanssa saman-aikaisesti. ipadeilla niitä voi tehdä yksin, mutta tietokoneilla reaaliaikaisesti myös useampia käyttäjiä. Memorado älypeli (ios): Voit kehittää muistia, keskittymisja reagointikykyäsi tämän sovelluksen avulla. Adobe reader Ohjelman avulla teet pdfteksteihin tekstimerkintöjä, huomautuksia, kuvia, alleviivauksia ym.

14 8. HARJOITUSOHJELMIA JA PELEJÄ Kieli pelittää-sivusto ( com): Paljon vinkkejä peleistä ja harjoituksista usealle eri kielelle. Linkkejä myös joidenkin oppikirjojen sanastojen harjoitteluun. Duolingo: Kielten opiskeluun suunniteltu oppimisalusta. Opiskelu perustuu luku-, kirjoitus-, kuuntelu- ja puheharjoituksiin, jotka on pilkottu oppitunteihin. Padlet: Sivusto, jossa virtuaalista taulua voi esim. käyttää ideointiin, muistiinpanoihin, sanajärjestysten harjoitteluun ja kielioppisääntöjen taltiointiin. Quislet Ohjelma, jonne voi tehdä omia harjoituksia kääntökortti-idealla. Kirjoita käsite ja sen määrite. Voi opiskella ja testata erilaisten testien ja pelien avulla omaa osaamista. Hyvä väline myös oppimisen seuraamiseen. Hyödynnä myös muiden tekemiä harjoituksia! EclipseCrossword ja Puzzle-maker: Näiden ohjelmien avulla teet helposti itse ristikoita. Lolan matikkajuna Lolan Matikkajuna on erityisesti suunniteltu 3 7-vuotiaille lapsille. Tämä matikkapeli kannustaa hauskalla tavalla lapsia oppimaan tärkeitä taitoja, kuten yhteen- ja vähennyslaskua ja ongelmanratkaisua. Ekapeli Ekapeli on kaikille avoin suomalainen oppimispeli, joka harjoittaa lukutaidon perusteita.

15 Papunet Pelejä lukemaan opetteleville, maahanmuuttajille ja erityisopetuksen tarpeisiin. Sivuilta löytyy myös käsitteistöä ja kuullun- /luetun ymmärtämistä harjoittavaa materiaalia. Pelejä voi pelata äänillä tai ilman. Luki-Luukas Luki-Luukas on lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuksista kärsiville oppijoille suunnattu interaktiivinen harjoitussivusto. Peilipeli (tevella.fi) Jännittävä, symmetrian tajua ja sorminäppäryyttä kehittävä muotopeli, jossa niukoin varustein (peili + 2 kuutiota) pystyy tuottamaan yllättävän määrän erilaisia geometrisia kuvioita. Peliä voi pelata yksin tai pareittain. (Hinta n. 35 ). Nikitin värikuutioita (tevella.fi) Peli sisältää 27 puukuutiota sekä mallivihkon, jossa on 47 erilaista rakentelumallia helposta vaikeaan. Rakentaminen kehittää erityisesti kolmiulotteista hahmottamista, huomiokykyä ja keskittymistä. (Hinta n. 62 ) Play and learn (ios ja android) Opi kieliä hauskalla tavalla. Satoja sanakortteja sanaston opetteluun, värikkäitä kuvia, sanojen arvuuttelua ja muistipeli. Useita eri kielivaihtoehtoja.

16 Joensuun Seudun Erilaiset Oppijat ry Apuvälinekeskus Erilaisten oppijoiden liitto ry Helsingin seudun erilaiset oppijat ry Tervetuloa Tiaisenkatu Joensuu OPINPESÄ: Joensuun Seudun Erilaiset Oppijat ry:n ylläpitämä ensikäden tietopiste oppimisesta ja oppimisen ongelmista. Opinpesistä löydät tietoa myös yhdistyksen toiminnasta ja ajankohtaisista tapahtumista. Yhdistyksen perustoiminnan rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

OPINPESÄ. Vinkkejä kielten opiskeluun

OPINPESÄ. Vinkkejä kielten opiskeluun Joensuun Seudun Erilaiset Oppijat ry OPINPESÄ Vinkkejä kielten opiskeluun OPINPESÄ: Joensuun Seudun Erilaiset Oppijat ry:n ylläpitämä ensikäden tietopiste oppimisesta ja oppimisen ongelmista. Opinpesistä

Lisätiedot

Apuvälineopas. Hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen, työn ja arjen tueksi

Apuvälineopas. Hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen, työn ja arjen tueksi Apuvälineopas Hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen, työn ja arjen tueksi Elina Naamanka Johanna Nukari Oppimisen tuen keskus Kuntoutussäätiö Apuvälineoppaaseen on koottu tietoa erilaisista oppimista

Lisätiedot

TEKNOLOGIA OPPIMISEN TUKENA. Apuvälineitä ja sovelluksia

TEKNOLOGIA OPPIMISEN TUKENA. Apuvälineitä ja sovelluksia TEKNOLOGIA OPPIMISEN TUKENA Apuvälineitä ja sovelluksia TEKNOLOGIAN OPPIMISEN TUKENA Erilaiset oppimisvaikeudet voivat vaikeuttaa lukemista, kirjoittamista, vieraiden kielten oppimista ja matematiikkaa.

Lisätiedot

Apuvälineopas. Hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen, työn ja arjen tueksi

Apuvälineopas. Hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen, työn ja arjen tueksi Apuvälineopas Hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen, työn ja arjen tueksi Elina Naamanka Johanna Nukari Liisa Vaalasranta Oppimisen tuen keskus Kuntoutussäätiö Apuvälineoppaaseen on koottu tietoa

Lisätiedot

Kompensoivat Luki-apuvälineet

Kompensoivat Luki-apuvälineet Kompensoivat Luki-apuvälineet Auttavat luki-vaikeuksista apuvälineen käyttäjää kirjoittamaan, lukemaan ja ymmärtämään tekstejä paremmin. Kyse ei ole harjoittelusta. Käyttäjät ovat kaiken ikäisiä. Lukiapuvälineet

Lisätiedot

Valteri-koulu Tervaväylässä käytettäviä mobiilisovelluksia

Valteri-koulu Tervaväylässä käytettäviä mobiilisovelluksia 1 / 6 Valteri-koulu Tervaväylässä käytettäviä mobiilisovelluksia Koulussamme ipadien käyttö on vakiintunut monipuolistamaan opetustamme. Nämä sovellukset ovat olleet suosittuja Tervaväylässä. Osa niistä

Lisätiedot

Tietoteknisiä sovelluksia ja menetelmiä lukemisen ja kirjoittamisen tueksi. Jukka Liimatainen Erilaisten oppijoiden liitto ry 7.11.

Tietoteknisiä sovelluksia ja menetelmiä lukemisen ja kirjoittamisen tueksi. Jukka Liimatainen Erilaisten oppijoiden liitto ry 7.11. Tietoteknisiä sovelluksia ja menetelmiä lukemisen ja kirjoittamisen tueksi Jukka Liimatainen Erilaisten oppijoiden liitto ry 7.11.2018 Kompensoivat apuvälineet oppimisvaikeuksisille Auttavat lukemaan,

Lisätiedot

Ohjeita kotiopiskelun tueksi. Oppiminen ei ole keino päästä tavoitteeseen vaan se on tavoite itsessään.

Ohjeita kotiopiskelun tueksi. Oppiminen ei ole keino päästä tavoitteeseen vaan se on tavoite itsessään. Ohjeita kotiopiskelun tueksi Oppiminen ei ole keino päästä tavoitteeseen vaan se on tavoite itsessään. Isoniitun koulu 2009 Oppimistyylit Meillä kaikilla on oma tapamme oppia uusia asioita ja muistaa opittua.

Lisätiedot

Opiskelun esteettömyys ja oppimisvaikeudet. KT, EO Tarja Ladonlahti, JY

Opiskelun esteettömyys ja oppimisvaikeudet. KT, EO Tarja Ladonlahti, JY Opiskelun esteettömyys ja oppimisvaikeudet KT, EO Tarja Ladonlahti, JY tarja.ladonlahti@jyu.fi 20.3.2018 Monilla opiskelijoilla opiskelun haasteita 8-14% korkeakouluopiskelijoista (USA, Britannia, Suomi)

Lisätiedot

Oppimisen taitojen tukeminen

Oppimisen taitojen tukeminen Oppimisen taitojen tukeminen Anne Hällfors 25.9.2018 1 Mitä oppimisen taito on? Oppija on aktiivinen Päävastuu oppimisessa on oppijalla itsellään. Opettaja on ohjaaja, asiantuntija, kannustaja. Oppija

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

ERILAINEN OPPIMINEN Susanna Maijanen, Erilaisten oppijoiden liitto ry

ERILAINEN OPPIMINEN Susanna Maijanen, Erilaisten oppijoiden liitto ry ERILAINEN OPPIMINEN 2018 Susanna Maijanen, Erilaisten oppijoiden liitto ry ERILAISTEN OPPIJOIDEN LIITTO RY VALTAKUNNALLINEN JÄRJESTÖ Erilaisille oppijoille, vanhemmille, ammattilaisille Tukea, neuvontaa,

Lisätiedot

Quizlet.

Quizlet. Quizlet www.quizlet.com Mikä on Quizlet? Quizlet on ohjelma, jolla käyttäjät voivat tehdä sana- tai vastinepareihin perustuvia settejä. Kielissä setit ovat yleensä sanastoja tai vastaavia. Settejä voi

Lisätiedot

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet lukiapuvälineasiantuntija Datero Esityksen sisältö Johdanto 1. Lukiapuvälinepalvelut Suomessa 2. Oppiminen ei ole vain lukemista ja kirjoittamista 3.

Lisätiedot

DYSLEKSIAVIIKKO

DYSLEKSIAVIIKKO DYSLEKSIAVIIKKO 2.-6.10.2017 Dysleksiaviikko välittää tietoa oppimisvaikeuksista, apukeinoista ja ennen kaikkea juhlistaa monenlaista oppijuutta Luvassa luentoja, kirjallisuusnäyttelyitä kaupungin ja korkeakoulujen

Lisätiedot

DYSLEKSIAVIIKKO

DYSLEKSIAVIIKKO DYSLEKSIAVIIKKO 3.-7.10.2016 Dysleksiaviikolla luvassa luentoja, kirjallisuusnäyttelyitä kaupungin ja korkeakoulujen kirjastoissa, tietoiskuja ja vertaistoimintaa. La 1.10. Kari Moilasen luento Kari Moilanen:

Lisätiedot

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet lukiapuvälineasiantuntija Datero Esityksen sisältö Johdanto 1. Lukiapuvälinepalvelut Suomessa 2. Oppiminen ei ole vain lukemista ja kirjoittamista 3.

Lisätiedot

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio VINKKEJÄ OPISKELUUN Tampereen teknillinen lukio ÄIDINKIELENOPISKELUN KULTAISET KONSTIT Asenne. Ei äikästä voi reputtaa., Mitä väliä oikeinkirjoituksella? Kyllä kaikki tajuavat, mitä tarkoitan, vaikka teksti

Lisätiedot

1) Käytä valmiita kommunikointikuvastojen sanastoja ja tulosta ne kaksin kappalein. Laminoi ja leikkaa esimerkiksi muistipelikorteiksi

1) Käytä valmiita kommunikointikuvastojen sanastoja ja tulosta ne kaksin kappalein. Laminoi ja leikkaa esimerkiksi muistipelikorteiksi Ideoita kuvallisten kommunikointisanastojen harjoitteluun Muistipeli Maistiaiset Kuka - tekee - mitä? Vastakohtaisuudet ja yhteen liittyvät asiat Kuvasuunnistus Toimintaohjeet Tarrakuvakansio Tähän on

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Mobiilisovellukset puheen ja kielen kehityksen tukena. Puheterapeutti Anu Leinonen 9/2014

Mobiilisovellukset puheen ja kielen kehityksen tukena. Puheterapeutti Anu Leinonen 9/2014 Mobiilisovellukset puheen ja kielen kehityksen tukena Puheterapeutti Anu Leinonen 9/2014 Mobiililaitteen edut Helppoja käytännössä Kevyitä kuljettaa mukana ja käsitellä Helppokäyttöisiä Heti käyttövalmiita

Lisätiedot

Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen

Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen Teini-taulusto on suunniteltu nuorten ja nuorten aikuisten sekä joissain tapauksissa myös aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble

Lisätiedot

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Tärkeää tietoa käyttäjälle Mikä on DaisyTrio-kirja? DaisyTrio-kirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna, koko tekstin sekä kuvia.

Lisätiedot

Eurooppalainen dysleksiaviikko

Eurooppalainen dysleksiaviikko Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016 Etänä seurattava ohjelma Teema: Oppimisen apuvälineet, lukijärjestöjen vertais- ja neuvontatoiminta Kuva: Aila Kinnunen 1 Valtakunnallisesti etänä: Seuraa

Lisätiedot

Erilaiset oppijat viestinnässä ja kielissä - perusasioita ja hyviä käytänteitä. SeAMK Riihilahti

Erilaiset oppijat viestinnässä ja kielissä - perusasioita ja hyviä käytänteitä. SeAMK Riihilahti Erilaiset oppijat viestinnässä ja kielissä - perusasioita ja hyviä käytänteitä Esityksen rakenne Taustaa ja yleistä esteettömyydestä ja erilaisista oppijoista Muutama sana lukivaikeudesta ja hahmottamisen

Lisätiedot

AVerClassSendApp. Release department: EDU PMK AVer Information Inc. www.aver.com 2014-04-29

AVerClassSendApp. Release department: EDU PMK AVer Information Inc. www.aver.com 2014-04-29 AVerClassSendApp Release department: EDU PMK AVer Information Inc. www.aver.com 2014-04-29 AVerClassSendin avulla opettaja voi: Tarjota oppilaille interaktiivisen oppimisympäristön. Julkaista nopeasti

Lisätiedot

INTERAKTIIVINEN PELI, JOKA SAA OPPILAAT LIIKKUMAAN JA OPPIMAAN - TÄYDELLINEN TUOTE LIIKKUVIIN KOULUIHIN!

INTERAKTIIVINEN PELI, JOKA SAA OPPILAAT LIIKKUMAAN JA OPPIMAAN - TÄYDELLINEN TUOTE LIIKKUVIIN KOULUIHIN! e-wall yhdistää liikkumisen ja oppimisen. e-wall yhdessä ilmaisen applikaation kanssa mahdollistaa opetukseen soveltuvien pelien tuomisen osaksi oppitunteja. Opettajat voivat itse tehdä pelin, jonka sisältö

Lisätiedot

Sinulla voi olla puhelimessasi, tabletissasi tai kotikoneellasi muitakin Google-tunnuksia, mutta käytä koulutöihisi koulun Google-tunnusta.

Sinulla voi olla puhelimessasi, tabletissasi tai kotikoneellasi muitakin Google-tunnuksia, mutta käytä koulutöihisi koulun Google-tunnusta. Google classroom ohje digikasvioita varten Älä stressaa. Kerää tai kuvaa kasvit ohjeen mukaan niiden kukkimisaikaan kesällä rennosti, koska elokuussa ne eivät enää kaikki kuki. Kaiken muun voimme tehdä

Lisätiedot

... 2... 3... 4... 6 Monesti opiskelija löytää oppimisen pulmat itsestään, mutta seuraavan askelen ottaminen yksin voi olla hyvin hankalaa. Ilman ohjausta ja monipuolisten oppimistapojen esittelyä opiskelijan

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

Predictable 5 Uudet ominaisuudet

Predictable 5 Uudet ominaisuudet Predictable 5 Uudet ominaisuudet Sisällys 1. Sisäänkirjautuminen ja varmuuskopiointi... 3 2. Lauseiden etsiminen... 3 3. ios-äänet... 4 4. 10-näppäiminen näppäimistö... 4 5. Apple & näppäimistön laajennukset...

Lisätiedot

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla TÄRKEÄÄ TIETOA KÄYTTÄJÄLLE MIKÄ ON DAISY-ÄÄNIKIRJA? Daisy-äänikirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna. Daisy-äänikirjassa voi

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Kolme pientä porrasta: kielellisten taitojen tuki esi- ja perusopetuksessa motivoivat oppimisympäristöt

Kolme pientä porrasta: kielellisten taitojen tuki esi- ja perusopetuksessa motivoivat oppimisympäristöt Tornio vaativan erityisen tuen koulutus Kolme pientä porrasta: kielellisten taitojen tuki esi- ja perusopetuksessa motivoivat oppimisympäristöt Ohjaava opettaja Sanna Alila Kielelliset erityisvaikeudet

Lisätiedot

Ihmisellä on viisi perusaistia

Ihmisellä on viisi perusaistia Aistit ja oppiminen Ihmisellä on viisi perusaistia näköaisti eli visuaalinen aistijärjestelmä kuuloaisti eli auditiivinen aistijärjestelmä tuntoaisti eli kinesteettinen aistijärjestelmä hajuaisti eli olfaktorinen

Lisätiedot

FM, laaja-alainen erityisopettaja. Tiina Muukka. 20.11.2012 Oulu

FM, laaja-alainen erityisopettaja. Tiina Muukka. 20.11.2012 Oulu FM, laaja-alainen erityisopettaja Tiina Muukka 20.11.2012 Oulu Primaarilukutaidoton = oppija ei osaa lukea/kirjoittaa millään kielellä eikä hänellä ole tavallisesti koulutaustaa Sekundaarilukutaitoinen

Lisätiedot

Kuka on erilainen oppija

Kuka on erilainen oppija Kuka on erilainen oppija Oppimisvaikeudet Lukivaikeudet Muut kielelliset erityisvaikeudet Matematiikan erityisvaikeudet Tarkkaavaisuuden ja toiminnan ohjauksen vaikeudet Motoriset vaikeudet Hahmotusvaikeudet

Lisätiedot

oppimisella ja opiskelemisella

oppimisella ja opiskelemisella MITÄ ON OPPIMINEN? Miten, milloin ja missä ihminen oppii esim. suomen kieltä? Miten huomaat, että olet oppinut jotain? Mikä ero on oppimisella ja opiskelemisella? Mikä on PASSIIVISTA OPPIMISTA AKTIIVISTA

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

Matikka on hauskaa! Esimerkkejä alakoulun matematiikasta laskimen kanssa

Matikka on hauskaa! Esimerkkejä alakoulun matematiikasta laskimen kanssa Matikka on hauskaa! Esimerkkejä alakoulun matematiikasta laskimen kanssa OPS: Matematiikan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3 6 Opetuksen lähtökohtana käytetään oppilaille

Lisätiedot

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa KUN LUKEMINEN ON HANKALAA Helena Sorsa Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet Lukivaikeus dysleksia fonologinen häiriö: henkilö ei kykene muuttamaan lukemaansa puheeksi näkee sanat, mutta ei löydä äänneasua

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Lukivaikeudet haasteena

Lukivaikeudet haasteena Lukivaikeudet haasteena Lukemiseen liittyvät ongelmat tulevat usein esiin hitautena ja työläytenä. Myös luetun ymmärtäminen on osalle hankalaa, samoin juuri luetun asian muistaminen. H13: Mä pidän taukoja,

Lisätiedot

Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016

Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016 21.6.2016 Eurooppalainen dysleksiaviikko 3.10. - 9.10.2016 Teema: Oppimisen apuvälineet, lukijärjestöjen vertais- ja neuvontatoiminta VARASLÄHTÖ VIIKKOON Kouvola 30.9. Apuvälinepäivä kunnan työntekijöille

Lisätiedot

Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen

Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen Teini-taulusto on suunniteltu nuorten ja nuorten aikuisten sekä joissain tapauksissa myös aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble

Lisätiedot

Opiskelutaitoilta 6. ja Esseen ja oppimistehtävän kirjoittaminen

Opiskelutaitoilta 6. ja Esseen ja oppimistehtävän kirjoittaminen Leila Saramäki Itä-Suomen yliopisto/aducate/avoin yliopisto Opiskelutaitoilta 6. ja 22.11.2012 Esseen ja oppimistehtävän kirjoittaminen Järjestäjinä: Snellman-kesäyliopisto/Snellman-instituutti Itä-Suomen

Lisätiedot

Anna Siikaniemi. BITSBOARD sovelluksen käyttöopas

Anna Siikaniemi. BITSBOARD sovelluksen käyttöopas Anna Siikaniemi BITSBOARD sovelluksen käyttöopas Innovative Investments Limited:n kehittämästä Bitsboard sovelluksesta löytyy Appstoresta neljä versiota; ilmaiset Bitsboard Preschool, Bitsboard, Bitsboard

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen

Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen Vaski-kirjastojen kokoelmiin kuuluu sekä e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Selkeyden vuoksi tässä ohjeessa puhutaan e-kirjoista, mutta samat asiat pätevät suurimmaksi

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Miten opetan suomea? luento 19.8.2011 CIMO:ssa Comenius-apulaisopettajiksi lähteville Emmi Pollari

Miten opetan suomea? luento 19.8.2011 CIMO:ssa Comenius-apulaisopettajiksi lähteville Emmi Pollari Miten opetan suomea? luento 19.8.2011 CIMO:ssa Comenius-apulaisopettajiksi lähteville Emmi Pollari Suomen kielestä 1/2 erilainen kieli kuinka eroaa indoeurooppalaisista kielistä? o ei sukuja, ei artikkeleita,

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Ohjeita informaation saavutettavuuteen

Ohjeita informaation saavutettavuuteen Ohjeita informaation saavutettavuuteen Tarkoitus Kasvattaa tietoisuutta ja lisätä esteettömän informaation aiheen näkyvyyttä ja sen merkitystä elinikäisen tasapuolisen oppimisen mahdollisuuksista Tukea

Lisätiedot

Teini-taulusto Kuvat Avainsanat

Teini-taulusto Kuvat Avainsanat Teini-taulusto Kuvat Avainsanat Teini-taulusto on suunniteltu nuorten ja aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble suomi -kommunikointisovelluksella. Evantia360 kommunikoinnin

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: alakoulu Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: jokamiehen

Lisätiedot

Työjärjestys 6.12.2011

Työjärjestys 6.12.2011 Kirjoittamalla lukemaan - Trageton -työtapa, rehtori Meriusvan koulu 7.12.2011 Virtuaaliopetuksen päivät, Hki Messukeskus 1 Tietokone apuvälineenä lukemaan oppimisessa Arne Trageton, norjalainen pedagogi,

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä MATEMATIIKKA JOENSUUN SEUDUN OPETUSSUUNNITELMASSA Merkitys, arvot ja asenteet Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Quizlet Itä-Suomen Liikkuva koulu seminaari, Joensuu. Anna Haapalainen, LitM, Liikkuva koulu mentori

Quizlet Itä-Suomen Liikkuva koulu seminaari, Joensuu. Anna Haapalainen, LitM, Liikkuva koulu mentori Quizlet 26.9.2018 Itä-Suomen Liikkuva koulu seminaari, Joensuu Anna Haapalainen, LitM, Liikkuva koulu mentori anna.haapalainen@edu.mikkeli.fi Lataa Quizlet sovellus mobiililaitteellesi App Store Google

Lisätiedot

Juniori-taulusto Kuvat avainsanat

Juniori-taulusto Kuvat avainsanat Juniori-taulusto Kuvat avainsanat Evantia Juniori-taulusto on suunniteltu lasten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble Suomi - kommunikointisovelluksella. Evantia360 kommunikoinnin

Lisätiedot

Copyright RGF Data. Puhelin / Älypuhelin / Tabletti / Kannettava tietokone / Pöytä-lattiatietokone

Copyright RGF Data. Puhelin / Älypuhelin / Tabletti / Kannettava tietokone / Pöytä-lattiatietokone Puhelin / Älypuhelin / Tabletti / Kannettava tietokone / Pöytä-lattiatietokone Käyttötarkoitus uutiset, keskustelut, kirjoitus, videot Käyttötavat vain kotipöydällä, nojatuolissa Käyttöpaikat koti, työpaikka,

Lisätiedot

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE!

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! Sisällysluettelo Mikä on digilehti?... 4 Mitä tarvitset?... 6 Miten luot käyttäjätunnuksen?.. 8 Miten käytät digilehteä?... 10 Digilehden ominaisuudet eri laitteissa... 12 Toiminnot

Lisätiedot

LAUSEPANKKI luokkien lukuvuosiarviointiin

LAUSEPANKKI luokkien lukuvuosiarviointiin LAUSEPANKKI 1.-2. luokkien lukuvuosiarviointiin SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS Mekaaninen lukeminen -Harjoittelet äänteitä ja kirjaimia. -Olet oppinut uusia äänteitä ja kirjaimia. -Osaat äänteet ja kirjaimet.

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Seniori-taulusto Kuvat Avainsanat

Seniori-taulusto Kuvat Avainsanat Seniori-taulusto Kuvat Avainsanat Seniori-taulusto on suunniteltu aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble suomi -kommunikointisovelluksella. Evantia360 kommunikoinnin

Lisätiedot

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE!

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! Sisällysluettelo Mikä on digilehti?... 4 Mitä tarvitset?... 6 Miten luot käyttäjätunnuksen?... 8 Miten käytät digilehteä?... 10 Digilehden ominaisuudet eri laitteissa... 12 Toiminnot

Lisätiedot

Erilaisen oppimisen hullut päivät

Erilaisen oppimisen hullut päivät Erilaisen oppimisen hullut päivät tiistaina 4.10 klo 11.00-18.00 Erilaisen oppimisen keskuksessa, Vilhonkatu 4, Helsinki (Kaisaniemi) Mikä? Toiminnallinen erilaisen oppimisen päivä. Luentoja, tietoiskuja,

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: yläkoulu Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa

Lisätiedot

VEKTOR- HARJOITUSOHJELMA

VEKTOR- HARJOITUSOHJELMA VEKTOR- HARJOITUSOHJELMA Ha Vektor On suunniteltu 6-8-vuotiaille lapsille matematiikan perusteiden oppimiseen MUTTA sopii iästä riippumatta kaikille, joilla on matematiikan oppimisvaikeuksia ja/tai hahmotusvaikeuksia

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Tietoja RICOH Smart Device Connectorin käyttäjille: Laitteen määritys

Tietoja RICOH Smart Device Connectorin käyttäjille: Laitteen määritys Tietoja RICOH Smart Device Connectorin käyttäjille: Laitteen määritys SISÄLLYSLUETTELO 1. Kaikille käyttäjille Johdanto...3 Tietoja oppaasta...3 Tavaramerkit... 4 Mikä on RICOH Smart Device Connector?...

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Juniori-taulusto Kuvat lausetasoinen

Juniori-taulusto Kuvat lausetasoinen Juniori-taulusto Kuvat lausetasoinen Evantia Juniori-taulusto on suunniteltu lasten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble suomi - kommunikointisovelluksella. Evantia360 kommunikoinnin

Lisätiedot

Oma Android-tabletti tutuksi. Hiiden Opisto / Eija Terävä / 2017

Oma Android-tabletti tutuksi. Hiiden Opisto / Eija Terävä / 2017 Oma Android-tabletti tutuksi Hiiden Opisto / Eija Terävä / 2017 Tärkeimmät sormikomennot tabletin näytöllä Kohdetta painetaan jonkin aikaa Aloitusnäytöllä ohjelmapainikkeen painaminen pitkään avaa muokkaustilan,

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

Pirjo Poutala, kouluttajakoordinaattori Osaava ohjaus -projekti. 21.9.Hämeenlinna/Poutala

Pirjo Poutala, kouluttajakoordinaattori Osaava ohjaus -projekti. 21.9.Hämeenlinna/Poutala Pirjo Poutala, kouluttajakoordinaattori Osaava ohjaus -projekti Jos toimit opettajana tai ohjaajana tai jollain tavalla edistät oppimista, muista aina, että oma ajattelutyylisi todennäköisesti hallitsee

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä DaisyTrio-kirjoista

Usein kysyttyjä kysymyksiä DaisyTrio-kirjoista Usein kysyttyjä kysymyksiä DaisyTrio-kirjoista DaisyTrio-kirjan käyttö Millä ohjelmilla ja laitteilla DaisyTrio-kirjoja voi käyttää? Voinko käyttää DaisyTrio-kirjaa tabletilla tai kännykällä? Voinko käyttää

Lisätiedot

Venäjän kieli ja TVT:n käyttömahdollisuudet

Venäjän kieli ja TVT:n käyttömahdollisuudet Venäjän kieli ja TVT:n käyttömahdollisuudet Taina Salonen Oppimistulosten arviointiin venäjän kielessä osallistuneiden koulujen välillä oli suuria eroja tieto- ja viestintätekniikan käytössä, autenttisen

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 14 - Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-14: Kohteiden hakeminen galleriasta Avaa

Lisätiedot

Miten selvitä matematiikasta? Tutkitusti hyviä opiskelutaitovinkkejä

Miten selvitä matematiikasta? Tutkitusti hyviä opiskelutaitovinkkejä Miten selvitä matematiikasta? Tutkitusti hyviä opiskelutaitovinkkejä Panu Erästö Matemaatikko-tilastotieteilijä (Ph.D) Opettaja/pedagogi/opetuksen kehittäjä Kaikilla on edellytykset Usko omiin kykyihin

Lisätiedot

Aivotutkimus kielenoppimisen edistäjänä

Aivotutkimus kielenoppimisen edistäjänä Aivotutkimus kielenoppimisen edistäjänä 15.3.2018 Kaisa Lohvansuu, FT JYU. Since 1863. 1 -Kieli ja aivot -Aivotutkimus: Mitä tutkitaan ja miksi? -Mitä hyötyä aivotutkimuksesta on? JYU. Since 1863. 2 Aivotutkimuksen

Lisätiedot

Nautitaan e-aineistoista

Nautitaan e-aineistoista Nautitaan e-aineistoista - Millaisia kirjoja, lehtiä ja äänilevyjä voit käyttää tietokoneella tai tabletilla? http://kirjasto.mikkeli.fi Mikkelin seutukirjasto 7.12.2018 Tervetuloa tietotunnille! Tunnin

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

Oppimisympäristön ominaisuudet

Oppimisympäristön ominaisuudet Oppimisympäristön ominaisuudet Skholen oppimisympäristö Skholessa voit opiskella tietokoneella, mobiililaitteella tai tabletilla Kaksikielinen käyttöliittymä suomeksi ja englanniksi Kirjautuminen osoitteista

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Yhteenvetosivu. RUORI-itsearviointi

Yhteenvetosivu. RUORI-itsearviointi Yhteenvetosivu RUORI-itsearviointi Tällä sivulla voit tarkastella vastauksiasi ja lähettää ne sähköpostitse, tulostaa tai tallentaa ne pdf-muodossa. Jos haluat muuttaa vastauksiasi, klikkaa tämän sivun

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

MEDIAVÄYLÄ. Mediaväylältä löytyy: 3-vuotiaille Kuvaaminen 4-vuotiaille Ääni 5-vuotiaille Medialukutaito 6-vuotiaille Viestintä

MEDIAVÄYLÄ. Mediaväylältä löytyy: 3-vuotiaille Kuvaaminen 4-vuotiaille Ääni 5-vuotiaille Medialukutaito 6-vuotiaille Viestintä MEDIAVÄYLÄ Mediaväylä on avoin menetelmätarjotin, joka tarjoaa mediakasvatuksellisia omatoimipajoja. Jokaiselle ikäryhmälle on suunniteltu oma sisältö, mutta pajat ovat vapaasti sovellettavissa eri-ikäisille.

Lisätiedot

Webinaarin osallistujan ohje

Webinaarin osallistujan ohje Webinaarin osallistujan ohje 9.10.2015 Webinaariohjelmisto Kiinko käyttää webinaareissaan WebEx-ohjelmistoa Se mahdollistaa tietokoneiden väliset neuvottelut, kokoukset ja koulutukset internet-yhteyden

Lisätiedot

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 ATK-taitojen päivitys luento 1 Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 1 Taustaa Pielavesi, Hyvinkää, Helsinki, Maaninka Yhden megan Winchester WordPerfect korvaa sihteerin Pankki on kotona Sitä sanaa

Lisätiedot

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu Sanna Pensonen, suunnittelija Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettitietokoneiden käyttö koulussa vahvistaa lasten ongelmanratkaisutaitoja (Yle uutiset 6.8.14)

Lisätiedot

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi?

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Internetin hyödyt ja vaarat Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Linkit Chrome https://www.google.com/intl/fi/chrome/browser/ Firefox http://www.mozilla.org/fi/ Opera http://www.opera.com/fi Vertailu

Lisätiedot

-selviytymiskeinoja opiskelussa ja työssä

-selviytymiskeinoja opiskelussa ja työssä Lukivaikeus -selviytymiskeinoja opiskelussa ja työssä 1 Veijo Turpeinen Lukivaikeuden ilmeneminen Tyypillistä on vaikeudet lukemisessa ja / tai kirjoittamisessa. Samalla esiintyy toistuvasti tietyntyyppisiä

Lisätiedot

Ms Talasniemi s Tips for Pad Apps Vinkkejä Padin Käyttöön Englannin Kielen Oppimisessa. Juupajoen koulukeskus/kirkonkylän koulu Miia Talasniemi

Ms Talasniemi s Tips for Pad Apps Vinkkejä Padin Käyttöön Englannin Kielen Oppimisessa. Juupajoen koulukeskus/kirkonkylän koulu Miia Talasniemi Ms Talasniemi s Tips for Pad Apps Vinkkejä Padin Käyttöön Englannin Kielen Oppimisessa Juupajoen koulukeskus/kirkonkylän koulu Miia Talasniemi Tässä sovellusvinkkejä padin käyttäjälle. Esitellyt sovellukset

Lisätiedot

Erilaisen oppimisen hullut päivät

Erilaisen oppimisen hullut päivät Erilaisen oppimisen hullut päivät tiistaina 4.10 klo 11.00-18.00 Erilaisen oppimisen keskuksessa, Vilhonkatu 4, Helsinki (Kaisaniemi) Mikä? Toiminnallinen erilaisen oppimisen päivä. Luentoja, tietoiskuja,

Lisätiedot