MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2005

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2005"

Transkriptio

1 TULOSSOPIMUS (8) MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE VUOSIEN STRATEGISET TAVOITTEET 1.1 Perustehtäviin vaikuttavat toimintaympäristön muutokset Ajantasaisten kiinteistöjen omistajatietojen merkitys on tällä vuosikymmenellä tullut entistä ajankohtaisemmaksi, kun maankäyttö- ja rakennuslaki sekä eräät muutkin lait asettavat aiempaa enemmän tiedottamis- ja kuulemisvelvoitteita. UKTJ:n käyttöönotto on merkittävä muutos ja yhteistyöhanke, joka vie resursseja vuoden aikana. Kiinteistötietojärjestelmälain voimaantulo merkitsi muutosta yhteistoiminnassa kiinteistötietopalvelun hallinnossa. Tietojärjestelmän hallintovastuu on nyt kokonaan Maanmittauslaitoksella. Kiinteistö- ja maastotietojen laatuvaatimukset kasvavat käytettäessä näitä tietoja keskenään tai yhdessä muualla tuotettujen tietojen kanssa. Maastotiedoilta odotetaan nykyistä parempaa ja tasalaatuista sijaintitarkkuutta sekä ajantasaisuutta erityisesti liikenneyhteyksien, rakennusten ja peltojen osalta. Koko maan kattavan korkeustiedon tarve korostuu. Kiinteistötietoihin yhdistettävissä olevien maankäytön oikeus- ja rajoitustietojen sekä uusimuotoisten yhteiskäyttöön perustuvien verkkopalveluiden kysyntä kasvaa. Tilusjärjestelyjen kysyntä kasvaa. Kartantuotannon uudistamistarve kohdistuu erityisesti koordinaattijärjestelmiin sekä keskeisten paikkatietoaineistojen kohde- ja tietomallien yhdenmukaistamiseen ja kehittyviin tietopalveluihin. Kansainvälistyminen lisääntyy Maanmittauslaitoksen tehtäväalueella. Pohjoismaisen ja lähialuealueyhteistyön rinnalle muodostuu yhä tärkeämmäksi Euroopan Unionin ja koko Euroopan alueen käsittävä yhteistyö. Tietoja Suomessa olevista kiinteistöistä tarvitaan kasvavassa määrin myös ulkomailla, koska kiinteistöjen vaihdanta ja myös panttaus ovat muuttumassa kansainvälisemmiksi. Sähköinen asiointi ml. sähköinen tiedon arkistointi ja sähköinen maksaminen yleistyvät. Mobiiliteknologian käyttö yleistyy. Se sekä vaikuttaa työn tekemisen tapaan että lisää ja monipuolistaa paikkatietoaineistojen kysyntää. 1.2 Keskeiset päämäärät, strategiat sekä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Visio Maanmittauslaitos - Tietoyhteiskunnan rakentaja Maanmittauslaitos vastaa maastotieto-, kiinteistötieto- ja maankäyttötietovarastojen kokonaisuudesta yhteistyössä muiden tiedontuottajien kanssa. Maanmittauslaitos parantaa jatkuvasti toimintansa laatua ja osaamistaan.

2 TULOSSOPIMUS (8) Strategiat Maanmittauslaitoksen strategisena tavoitteena on saavuttaa tuloksellisuuden taso, joka on kilpailukykyinen ja toteuttaa yhteiskunnan laitokselle asettamat odotukset Yhteiskunnallinen vaikuttavuus Maanmittauslaitoksen tavoitteena ovat laitoksen tuottamien ja ylläpitämien aineistojen ja rekisterien kattavuus, ajantasaisuus ja riittävä laatu. Aineistot tuotetaan yhteensopivasti ja saatetaan mahdollisimman laajaan käyttöön yhteiskunnassa. Kiinteistörekisteri ja kiinteistörekisterikartta ovat jatkuvasti ajantasalla. Maastotiedoista ajantasaistetaan vuosittain tietiedot, muut kohteet 5-10 vuoden välein. Maastotieto- ja kiinteistöraja-aineistoja perusparannetaan niin, että kaikki tiedot perustuvat kuva- ja maastomittauksiin. Maastotietojen A-laatutason kattavuus koko maan pinta-alasta on 87 % vuonna Tavoitteena on saada Ylä-Lappi maastotietokantaan 2007 ja maastotietojen perusparannus valmiiksi vuonna Aineistojen perusparannuksen yhteydessä parannetaan myös maasto- ja rajatietojen keskinäistä yhteensopivuutta sekä korkeustietoja. Perusparannettu ja maastotietojen kanssa yhteensovitettu rajaaineisto kattaa koko maan ensi vuosikymmenellä. Yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa jatketaan kiinteistötietojen moninkertaisen rekisteröintityön poistamiseksi. Kiinteistörekisterin perusparannustyössä painopistealueita ovat yleiseltä kannalta tärkeiksi arvioitujen yhteisten alueiden osakasluetteloiden laatiminen ja alueellisten yksityistietoimitusten tekeminen tieoikeuksien ajantasaistamiseksi. Kiinteistörekisterin perusparannuksen kattavuusindeksin tavoite on 42 ( indeksi oli 0) Tilusjärjestelyjen keinoja ja mahdollisuuksia hyödynnetään ja niistä tiedotetaan niin maa- ja metsätalouden edellytysten parantamiseksi kuin myös yhteiskunnan tarpeelliseksi katsomien rakentamis-, suojelu- ym. hankkeiden kiinteistöjen käytölle aiheuttamien haittojen poistamiseksi ja lieventämiseksi. Maanmittauslaitoksen kaikkia palveluja on saatavissa tasapuolisesti jokaisen toimipisteen kautta. Kartat ja aineistot toimitetaan asiakkaille sekä omien toimipisteiden, tietoverkkojen että jälleenmyyjien kautta. Paikkatietojen yhteiskäytön edistämiseksi jatketaan Maanmittauslaitoksen tuottamien verkkopalvelujen kehittämistä sekä edistetään yhteiskäyttöä aktiivisella sidosryhmätoiminnalla kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Maanmittauslaitos tukee ja edistää erityisesti maa- ja metsätalousministeriön paikkatietoihin ja yleisiin kartastotöihin liittyvien strategioiden sekä kansallisen paikkatietostrategian mukaisten hankkeiden ja selvitysten toteuttamista osallistumalla Paikkatietoasiain neuvottelukunnan jaostotoiminnan mukaisten kansallisten ja kansainvälisten hankkeiden läpiviemiseen. Maanmittauslaitos jatkaa maanmittausalan lähialueyhteistyötä hankesuunnitelmien ja rahoitusmahdollisuuksien puitteissa.

3 TULOSSOPIMUS (8) 2 VUODEN 2005 TULOSTAVOITTEET 2.1 Koko laitosta ja merkittäviä tulosalueita koskevat tavoitteet Toiminnallinen tehokkuus Taloudellisuus Tuottavuus Toiminnan kokonaiskustannukset ovat 99,9 milj. euroa Toiminta on taloudellista. Lohkomistoimitusten yksikkökustannus on 730 euroa/lohkokiinteistö. Maastotietotuotannon yksikkökustannus on 250 euroa/km 2. Tehokkaiden prosessien tai prosessin osien tuottavuus säilytetään ja panostetaan heikompien osien tuottavuuden parantamiseen. Kehitetään tuottavuuden mittaamista. Maksullisen toiminnan tulos ja kannattavuus Suoritteiden määrä ja niiden kehitys Tavoitteena on, että maanmittaustoimitusten ja muiden julkisoikeudellisten suoritteiden tuotot kattavat niistä aiheutuvat kustannukset. Markkinasuoritteet hinnoitellaan siten, että niistä perittävät maksut eivät vääristä kilpailua. Markkinasuoritteiden tavoite on 1 %. Kannattavuutta heikentää uusi KTJtietopalvelu, jonka ennakoidut kustannukset ovat järjestelmän käyttöönoton alkuvaiheessa tuloja suuremmat. Maastotietokannasta ja pienimittakaavaisista tietokannoista valmistettavien vakiotuotteiden tuotoilla katetaan karttojen myynnin, markkinoinnin ja varastointikustannusten lisäksi myytävien karttojen valmistuskustannukset karttatietokannasta eteenpäin sekä karttavarastoon sitoutuneen pääoman korko. Toimitusten tuotantotavoite on toimitusta. Tällä tuotantomäärällä voidaan pienentää tilauskantaa. Tilusjärjestelytoiminnan tuotantotavoite on 8 uusjakoa ja 4 vesitilusjärjestelytoimitusta. Maastotietotuotannon ja kiinteistörekisterin perusparannuksen tuotanto mitoitetaan siten, että edellä esitetyt kattavuustavoitteet saavutetaan. Maastokarttaa 1: julkaistaan 150 karttalehteä ja maastokarttaa 1: karttalehteä. Ensimmäiset noin 20 kpl UTM-lehtijaossa olevaa 1: karttalehteä painetaan pääosin Puolustusvoimien rahoituksella. Pienimittakaavaisia karttoja julkaistaan asiakastarpeen mukaisesti Laadunhallinta ja sen kehitys Suoritteiden laatu Laadun kehittämistä jatketaan Suomen laatupalkintokilpailun 2004 tulosten ja itsearviointien pohjalta. Parannetaan laatua ja alennetaan kustannuksia tuotanto-, tietopalvelu- ja tukiprosesseja kehittämällä.

4 TULOSSOPIMUS (8) Palvelukyky Aineistot tuotetaan vahvistettujen laatumallien mukaisesti. Laadun seuranta on olennainen osa tuotantoprosessia. Tämän lisäksi tehdään tuotannon ulkopuolista laadunseurantaa. Maastotietokannan perusparannus on valmis 2,8 vuoden kuluttua ilmakuvauksesta. Toimitusten kestoaikaa lyhennetään. Lohkomisen kokonaiskesto vireille tulosta loppuunsaattamiseen on mediaanilla mitattuna 8,4 kk. Uusien uusjakojen kestoaika alittaa kuusi vuotta. Palvelu on nopeaa, luotettavaa ja oikeudenmukaista. Sovitut aikataulut pitävät ja asiakas saa sovitut vaatimukset täyttävän aineiston tai palvelun. Asiakaspalautejärjestelmä on tehokkaassa käytössä ja sitä hyödynnetään toiminnan kehittämisessä Henkisten voimavarojen hallinta ja kehitys osa-alueittain Henkilöstön hyvinvointi Henkilöstön määrä on 1824 htv. Palkkakustannukset ovat 71,0 milj. euroa ja niiden % -osuus kokonaiskustannuksista on 71,1 %. Henkilöstön hyvinvointiin ja jaksamiseen vaikutetaan osallistamalla henkilöstö omissa tiimeissään seuraavan vuoden tavoitteiden ja resurssien suunnitteluun. Työkierrolla tasataan kiirehuippuja ja avainhenkilöriskejä sekä tuetaan näin henkilöstön jaksamista. Toimintayksiköissä laaditaan yksikön toiminnan tavoitteisiin perustuva työkierron toteuttamissuunnitelma. Osaaminen Palkkausjärjestelmän oikeudenmukaisuutta ja kannustavuutta selvitetään, ja tehdään tarvittaessa muutoksia sen soveltamiseen. Toteutetaan kehityskeskusteluissa sovittuja henkilöstön kehittymissuunnitelmia. Henkilöstön substanssiosaamisesta huolehditaan sekä tarkennetulla laitostasoisella koulutustarjonnalla että toimintayksikköjen omilla henkilöstön kehittämisjärjestelyillä. Esimiesten johtamisen erikoisammattitutkintoon (JET) johtavaa koulutusta jatketaan yhdessä tärkeimpien sidosryhmien ja oppisopimusviranomaisten kanssa. Toimintayksiköiden johtajille tarjotaan mahdollisuutta MBAtutkinnon suorittamiseen. Seniorihenkilöstön osaamisen ja hiljaisen tiedon siirtämiseksi nuoremmalle tekijäpolvelle jatkuu systemaattinen mentorointi Tietovarantojen ja tietotekniikan hyödyntämisen tila ja kehitys Tietovarastojen tietoturva ja tietosuoja varmistetaan. Tietovarantojen käyttökertojen määrää kasvatetaan.

5 TULOSSOPIMUS (8) Maanmittauslaitoksen ICT-hankkeissa (tietojärjestelmäprojektit, tietotekniikan perusinfrastruktuuriin liittyvät hankinnat, muut merkittävät hankinnat) investoinneista ryhdytään laatimaan investointilaskelmat yhtenäisen ValtInvest laskentamallin avulla. 2.2 Kehittäminen 2.3 Siirtomenojen vaikuttavuustavoitteet Uuden kiinteistötietojärjestelmän (UKTJ) kehittämistä yhteistyössä kuntien ja oikeusministeriön kanssa jatketaan. Järjestelmä otetaan käyttöön Käyttöönottoon liittyvä kuntien avustaminen edellyttää edelleen Maanmittauslaitokselta työtä, jonka vaikutus kohdistuu pääasiassa RETI- ja MARA -prosesseihin. Tätä ei ole otettu tuotantoluvuissa vähennyksenä huomioon. Kiinteistötietojärjestelmän ns. maankäyttöpäätösosan (STJ) kehittämiseen varaudutaan pitämällä aktiivisesti yhteyttä hankkeen osapuoliin. Maanmittauslaitoksen arkisto aloittaa toimintansa vuoden 2005 alusta. Maanmittaustoimistoissa oleva arkistomateriaali siirretään vuoden aikana. Sähköinen arkisto otetaan käyttöön. Paikkatietohakemiston uudistamista jatketaan ottaen huomioon Paikkatietoasiain neuvottelukunnassa, kansallisessa paikkatietostrategiassa ja muissa kehittämisprojekteissa esille tulleet metatietojen tarpeet ilmakuvien metatiedot mukaan lukien ja linjaukset sekä EU:n suunnitelmat yhteiseurooppalaisen hakemistopalvelun perustamiseksi. Toiminta tukee Suomen paikkatietoinfrastruktuurin kehittymistä osana kansallista tietoyhteiskuntaohjelmaa. MTJ:n kohde- ja laatumallin kehittämistarpeet selvitetään ja tehdään ehdotukset muutoksesta. Kiinteistötuotannon prosessien seurantaan tarkoitetun järjestelmän (TO- TUUS) kehittämistä jatketaan. Maanmittauslaitos jatkaa yhtenäisen eurooppalaisen koordinaattijärjestelmän käyttöönottoon tähtäävää työtä ja osallistuu uuden yleiseurooppalaisen korkeusjärjestelmän suunnitteluun. Luodaan tuotantoprosessi ja aloitetaan 1: mittakaavaisen Euro- RegionalMap-aineiston valmistaminen. Väliaikainen ERM-aineisto tehdään konvertoimalla ja täydentämällä nykyisen 1: karttatietokannan kohteet ERM-määrittelyjen mukaisiksi. Aloitetaan maastotietokannan kohteiden yleistäminen 1: kohdemallin mukaisiksi kohteiksi. Maanmittauslaitos osallistuu valtakunnallisen korkeusmallin uudistamista selvittävän työryhmän työhön. Asiakaslähtöisten uusjakojen avulla edistetään maatilojen sopeutumista meneillään olevaan rakennemuutokseen. Uusjakojen yhteydessä tie- ja kuivatusverkon parantaminen suoritetaan taloudellisten ja ympäristövaikutusten kannalta optimaalisesti.

6 TULOSSOPIMUS (8) 3 TALOUDELLISET VOIMAVARAT Maanmittauslaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Vuoden 2005 toimintamenomääräraha on 47,160 milj. euroa, josta euroa on tilijaottelussa annettu Kansallisarkiston käyttöön. Tavoitteena on rahoittaa noin puolet menoista tuloilla. Tulotavoite on 50,588 milj. euroa ja menobudjetti milj. euroa, mistä 3,371 milj. euroa on suunniteltu rahoitettavaksi edelliseltä vuodelta siirtyvällä säästöllä. Tulorahoituksen riskistä johtuen Maanmittauslaitoksella voi olla toimintamenomomentilta säästöjä vähintään yhden kuukauden palkkausmenoja vastaava määrä (n. 5,9 milj. euroa). Tämän lisäksi vuodelle 2005 siirtyvistä säästöistä on suunniteltu rahoitettavaksi yhteensä 3,4 milj. euroa kertaluontoisiin menoihin, joita ovat UKTJ:n ja sähköisen arkiston käyttöönotosta aiheutuvat koulutusmenot, atk:n laite- ja lisenssihankinnat Jyväskylään ja Hämeenlinnaan sekä arkiston muutosta ja käynnistämisestä aiheutuvat kertaluontoiset menot. Tulossopimus on valmisteltu ennen Jyväskylän arkistorakennuksen katon tulipaloa. Arkiston ja atk-keskuksen siirron aikataulujen lykkääntymisestä aiheutuu lisäkustannuksia, jotka rahoitetaan säästöistä. Myös UKTJ:n käyttöönotto sisältää ylimääräisiä riskejä ja se voi aiheuttaa tavallista pidempiä tuotantokatkoksia. Maanmittauslaitoksen henkilöstölle voidaan maksaa tulospalkkiota edellyttäen, että toimintayksikkö ylittää vuoden 2005 tulostavoitteensa ja Maanmittauslaitoksen rahoitus tulospalkkion maksamiseen on kunnossa. Kiinteistötoimitusten tukemisesta aiheutuvat menot (arviomääräraha) SEURANTA JA RAPORTOINTI Määräraha on 4 milj. euroa. Maanmittauslaitos toimittaa ministeriölle tulostavoitteiden toteuttamisesta väliraportin elokuun lopun tilanteesta sekä vuoden 2005 tilinpäätökseen sisältyvän toimintakertomuksen maaliskuun 15. päivänä vuonna Jarmo Ratia Pääjohtaja Timo Kotkasaari Ylijohtaja Liitteet: 1. Tuloksellisuuden tunnusluvut 2. Taloudelliset voimavarat

7 TULOSSOPIMUS (8) LIITE 1 Tuloksellisuuden tunnusluvut Toteuma Arvio Tavoite Vaikuttavuuden tunnusluvut Maastotietojen kattavuus vuoden 2005 lopussa A-laatua (pinta-alasta km 2) 74 % 80 % 87 % - B-laatua 18 % 13 % 9 % - Ei ole maastotietokantaa 8 % 7 % 4 % A-laadun kiinteistörekisterikartan kattavuus - haja-asutusalueen rajapyykkien määrällä painotetusta alasta 71 % 75 % 79 % Kiinteistörekisterin perusparannuksen kattavuusindeksi ( indeksi oli 0; eri vuosien tiedot muunnettu yhteismitallisiksi) 15 % 29 % 42 % Toiminnallinen tehokkuus Taloudellisuus Toiminnan kustannukset, kustannukset yhteensä budjettirahoitteinen toiminta yhteensä maksullinen toiminta yhteensä jakamattomat yhteiskustannukset Yksikkökustannukset -lohkomistoimitukset, euroa/lohkokiinteistö maastotietotuotanto, euroa/km Tuottavuus (ei vielä mittaria) Maksullinen toiminta, 1000 Julkisoikeudelliset suoritteet - Tuotot yhteensä Kustannukset yhteensä (erillis- ja yhteis-) Kustannusvastaavuus (tuotot - kustannukset) Kustannusvastaavuus, % Muut suoritteet - Tuotot yhteensä Kustannukset yhteensä (erillis- ja yhteis-) Kustannusvastaavuus (tuotot - kustannukset) Kustannusvastaavuus, % Tuotokset ja laadunhallinta Suoritteiden määrä -toimitustuotanto, toimituksia kpl tilusjärjestelyt, uusjaot kpl kiinteistörekisterikartan perusparannus, km maastotietotuotanto yhteensä, km Laadunhallinta Suoritteiden laatu (mittari?) Organisaation palvelukyky - VIP-tutkimuksen tulos/ toimialan keskiarvo 7,55 / 7,41 7,65 / 7,46 7,65 - lohkomisten kestoaika, kk 9,3 8,6 8,4 - maastotietotuotannon läpimenoaika, v 2,8 2,8 2, Henkisten voimavarojen hallinta Henkilöstömäärä, henkilötyövuosia, yhteensä budjettirahoitteinen toiminta maksullinen toiminta yhteiset Palkkakustannusten % -osuus kokonaiskustannuksista 70,3 % 70,8 % 71,1 % Henkilöstötutkimuksen tulos (asteikolla 1-5) 3,4 3,7 3,7 Osaaminen -Strateginen kehittyminen, % henkilötyövuosista 1,0 % 5,8 % 6,0 % Tietotekniikan käyttö ja investoinnit Tietotekniikan käyttökulut ( mittarit määriteltävä! ) Tietotekniikkainvestoinnit,

8 TULOSSOPIMUS (8) LIITE 2 Maanmittauslaitoksen tulossopimus 2005 Liite 2 Taloudelliset voimavarat Tilinpäätös Ennuste TAE Tulossop TOIMINNAN TULOT JA MENOT, 1000 Tulot yhteensä maksullinen toiminta yhteisrahoitteisen toiminnan tuotot muut tulot Menot yhteensä henkilöstömenot toimitilavuokrat palvelujen osto (myös ostot toiselta virastolta) käyttöomaisuuden hankintamenot muut toiminnan menot (aineet, tarvikkeet ym.) Laskennalliset erät varaston muutos valmistus omaan käyttöön poistot Tulot - menot TOIMINNAN RAHOITUS, toimintamenomomentin tulot toimintamenomomentin menot Toimintamenorahoitus, netto saman vuoden määräraha (TA+LTAt) 1) MML edelliseltä vuodelta siirtynyt mr seuraavalle vuodelle siirtyvä mr ) Siirto Kansallisarkistolle 59 Muilta momenteilta tuleva rahoitus yhteensä muu erittelemätön talousarviorahoitus

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2002

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2002 TULOSSOPIMUS 2002 1 (11) MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2002 1 VUOSIEN 2003-2006 STRATEGISET TAVOITTEET Toiminta-ajatus Maanmittauslaitos huolehtii valtakunnallisesta

Lisätiedot

70. (30.61 ja 30.62) Maanmittaus ja paikkatietojen yhteiskäyttö

70. (30.61 ja 30.62) Maanmittaus ja paikkatietojen yhteiskäyttö 70. (30.61 ja 30.62) Maanmittaus ja paikkatietojen yhteiskäyttö S e l v i t y s o s a : Tässä luvussa on budjetoitu Maanmittauslaitoksen ja Geodeettisen laitoksen toiminnasta aiheutuvat menot. Toiminnalla

Lisätiedot

70. Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri

70. Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri 70. Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri S e l v i t y s o s a : Tässä luvussa on Maanmittauslaitoksen ja Geodeettisen laitoksen toiminnasta aiheutuvat menot. Toimintaympäristö Ajantasaisten kiinteistö-

Lisätiedot

KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito

KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito Jurkka Tuokko Maanmittauslaitos Maastotietokanta Maanmittauslaitoksen ylläpitämä valtakunnallinen paikkatietoaineisto, joka sisältää tietoja

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 1 24.3.2006 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 60. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille

Lisätiedot

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo SAATE TK-21-975-07 9042008 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2009 Liitteenä on myös Cognos Planning-järjestelmällä tehdyt rahoitustaulukot: - peruslaskelma

Lisätiedot

70. Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri

70. Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri Talousarvioesitys 70. Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri S e l v i t y s o s a : Tässä luvussa on budjetoitu Maanmittauslaitoksen ja Geodeettisen laitoksen toiminnasta aiheutuvat menot sekä kiinteistötoimitusten

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2006

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2006 TULOSSOPIMUS 2006 1 (8) MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2006 1 VUOSIEN 2006-2010 STRATEGISET TAVOITTEET 1.1 Perustehtäviin vaikuttavat toimintaympäristön muutokset

Lisätiedot

A-laatuisen kiinteistörekisterikartan kattavuus vuoden lopussa oli 75,6 % haja-asutusalueen rajapyykkien määrällä painotetusta pinta-alasta.

A-laatuisen kiinteistörekisterikartan kattavuus vuoden lopussa oli 75,6 % haja-asutusalueen rajapyykkien määrällä painotetusta pinta-alasta. MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ 1(7) Päivämäärä Dnro 1.6.2005 36/06/2004 Maanmittauslaitos Viite Asia Maanmittauslaitoksen vuoden 2004 tilinpäätös MAANMITTAUSLAITOKSEN VUODEN 2004 TOIMINTA JA SILLE ASETETTUJEN

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013.

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013. SAATE TK-21-1084-11 2.4.2012 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013. Ehdotuksen liitteenä on peruslaskelma. Tilastokeskus ei esitä erillistä kehittämisvaihtoehtoa

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 1 VAIN VIRKAKÄYTTÖÖN METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala (60.) Metsäntutkimuslaitoksen

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUO- DELLE 2013

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUO- DELLE 2013 1 (12) MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUO- DELLE 2013 1 VUOSIEN 2013 2016 STRATEGISET TAVOITTEET 1.1 Perustehtäviin vaikuttavat toimintaympäristön muutokset Hallitusohjelman

Lisätiedot

EI JULKINEN ENNEN BUDJETIN JULKISTAMISTA PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE Dnro 78/20/06

EI JULKINEN ENNEN BUDJETIN JULKISTAMISTA PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE Dnro 78/20/06 EI JULKINEN ENNEN BUDJETIN JULKISTAMISTA PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2007 Dnro 78/20/06 PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TAE 2007 30. Yrityspolitiikka 21. Patentti- ja rekisterihallituksen

Lisätiedot

11. Lääkelaitos ja Lääkehoidon kehittämiskeskus

11. Lääkelaitos ja Lääkehoidon kehittämiskeskus 11. Lääkelaitos ja Lääkehoidon kehittämiskeskus S e l v i t y s o s a : Lääkelaitoksen tehtävänä on ylläpitää ja edistää lääkkeiden, terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden sekä verivalmisteiden käytön

Lisätiedot

70. Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri

70. Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri Talousarvio 70. Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri S e l v i t y s o s a : Tässä luvussa on budjetoitu Maanmittauslaitoksen ja Geodeettisen laitoksen toiminnasta aiheutuvat menot sekä kiinteistötoimitusten

Lisätiedot

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo SAATE TK-21-820-06 6.6.2007 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen päivitetty talousarvioehdotus vuodelle 2008. Liitteenä on kopiot Cognos Planning-järjestelmällä tehdyistä rahoitustaulukoista.

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012.

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012. SAATE TK-21-837-10 7.4.2011 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012. Ehdotuksen liitteenä on peruslaskelma. Tilastokeskus ei esitä erillistä kehittämisvaihtoehtoa

Lisätiedot

. puh.(09)16001 faksi(o9) tfn (09) lax (09) tel. +35R lax

. puh.(09)16001 faksi(o9) tfn (09) lax (09) tel. +35R lax SOPIMUS 12.1.2009 Maanmittauslaitos MAANMITTAUSLAITOKSEN VUODEN 2009 TULOSTAVOITTEET Maa- ja metsatalousministeriö hyväksyy oheisessa Maanmittauslaitoksen kanssa tekemässaan tulossopimuksessa Maanmittauslaitokselle

Lisätiedot

LIITE 1 Geodeettisen laitoksen tulossopimus 2006 Tuloksellisuuden tunnusluvut (tuhatta euroa) Selite a) Vaikuttavuuden tunnusluvut Toteuma 2004 Ennuste 2005 TAE 2006 Tulossop. 2006 b) Toiminnallinen tehokkuus

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2005

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2005 Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2005 MAANMITTAUSLAITOS 2006 MAANMITTAUSLAITOS TILINPÄÄTÖS 2005 SISÄLLYS 1 Johdon katsaus toimintaan...1 2 Tuloksellisuuden kuvaus...3 2.1 Toiminnan vaikuttavuus...3

Lisätiedot

EI JULKINEN ENNEN BUDJETIN JULKISTAMISTA PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2006

EI JULKINEN ENNEN BUDJETIN JULKISTAMISTA PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2006 EI JULKINEN ENNEN BUDJETIN JULKISTAMISTA PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2006 Dnro 25/20/2005 PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TAE 2006 30. Yrityspolitiikka 21. Patentti- ja rekisterihallituksen

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo SAATE TK-21-881-09 31.3.2010 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen annettujen kehysten puitteisiin laadittu talousarvioehdotus vuodelle 2011. Tilastokeskuksen ehdotus vuosia 2011-2014

Lisätiedot

Talousarvioesitys Maanmittaus ja tietovarannot

Talousarvioesitys Maanmittaus ja tietovarannot 70. Maanmittaus ja tietovarannot S e l v i t y s o s a : Tässä luvussa on budjetoitu Maanmittauslaitoksen toiminnasta aiheutuvat menot sekä kiinteistötoimitusten tukemisesta aiheutuvat menot. Toimintaympäristö

Lisätiedot

Talousarvioesitys Maanmittaus ja tietovarannot

Talousarvioesitys Maanmittaus ja tietovarannot Talousarvioesitys 70. Maanmittaus ja tietovarannot S e l v i t y s o s a : Tässä luvussa on budjetoitu Maanmittauslaitoksen toiminnasta aiheutuvat menot sekä kiinteistötoimitusten tukemisesta aiheutuvat

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2016

Asiakirjayhdistelmä 2016 Asiakirjayhdistelmä 01. Liikenteen turvallisuusviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Talousarvio HE 30/ vp (28.9.) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 47 866 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää

Lisätiedot

Kohti vaikuttavaa ja tuloksellista toimintaa Matti Hyytinen/Talousjohtaja/Maanmittauslaitos

Kohti vaikuttavaa ja tuloksellista toimintaa Matti Hyytinen/Talousjohtaja/Maanmittauslaitos Kohti vaikuttavaa ja tuloksellista toimintaa Matti Hyytinen/Talousjohtaja/Maanmittauslaitos 2013 IBM Corporation SISÄLLYS Maanmittauslaitoksen esittely Uusi suunnittelu- ja seurantamalli Vaikuttava ja

Lisätiedot

MML 2565/ /2013. Maanmittauslaitoksen väliraportti

MML 2565/ /2013. Maanmittauslaitoksen väliraportti MML 2565/02 00 02/2013 Maanmittauslaitoksen väliraportti 27.9.2013 MAANMITTAUSLAITOS 2013 MAANMITTAUSLAITOS ELOKUUN VÄLIRAPORTTI SISÄLLYS 1 VUOSIEN 2013-2017 STRATEGISET TAVOITTEET... 1 1.1 Johdon katsaus...

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö Kirjaamo. VM/13/02.02.01.01/2009, ohje 5.2.2009. Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2010

Valtiovarainministeriö Kirjaamo. VM/13/02.02.01.01/2009, ohje 5.2.2009. Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2010 1(5) Pvm Datum 342009 Dnro Dnr TK-21-893-08 Vastaanottaja Mottagare Valtiovarainministeriö Kirjaamo Viite Ref Asia Ärende VM/13/02020101/2009, ohje 522009 Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2010

Lisätiedot

TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2007

TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2007 TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2007 2 (6) Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2007 Tilastokeskuksen vuoden 2007 talousarvioehdotus perustuu Tilastokeskuksen ehdotukseen vuosia 2007-2011

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2012

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2012 JULKINEN VASTA BUDJETIN JULKAISEMISEN JÄLKEEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS Vuoden tiedot tulossopimuksen mukaiset PRH Dnro: 147/20/11 03. Patentti- ja rekisterihallituksen toimintamenot

Lisätiedot

Espoo E/80/223/2015. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2016

Espoo E/80/223/2015. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2016 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Espoo Ei julkinen E/80/223/2015 Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2016 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS TAE 2016 1 LIITEMUISTIO Ei julkinen 32.20.01 Geologian tutkimuskeskuksen

Lisätiedot

Momentille myönnetään nettomäärärahaa euroa.

Momentille myönnetään nettomäärärahaa euroa. 01. Energiamarkkinaviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 2 088 000 euroa. Selvi ty so sa: Energiamarkkinaviraston tehtävänä on valvoa ja edistää sähkö- ja maakaasumarkkinoiden

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 1 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2005 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 32. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen väliraportti 31.8.2010

Maanmittauslaitoksen väliraportti 31.8.2010 Maanmittauslaitoksen väliraportti 31.8.2010 MAANMITTAUSLAITOS 2010 MAANMITTAUSLAITOS ELOKUUN VÄLIRAPORTTI SISÄLLYS 1 TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET JA YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAVUUS... 1 1.1 Perustehtäviin

Lisätiedot

Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA Talousarvioesitys, Ministeriön ehdotus Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA 40. Yritysten toimintaympäristö, markkinoiden sääntely ja työelämä 05. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston toimintamenot

Lisätiedot

Talousarvioehdotus vuodelle 2009

Talousarvioehdotus vuodelle 2009 Matkailun edistämiskeskus Talousarvioehdotus vuodelle 32. TEMin hallinnonala 30. Yrityspolitiikka 02. Matkailun edistämiskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2v) SISÄLLYSLUETTELO SIVU 1. TULOKSELLISUUSKUVAUS...

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2007

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2007 Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2007 MAANMITTAUSLAITOS 2008 MAANMITTAUSLAITOS TILINPÄÄTÖS 2007 SISÄLLYS 1 Toimintakertomus...1 1.1 Johdon katsaus...1 1.2 Vaikuttavuus...3 1.2.1 Toiminnan vaikuttavuus...3

Lisätiedot

GTK/373/02.00/2016. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2017

GTK/373/02.00/2016. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2017 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Ei julkinen GTK/373/02.00/2016 Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2017 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS TAE 2017 1 LIITEMUISTIO Ei julkinen 32.20.01 Geologian tutkimuskeskuksen

Lisätiedot

Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön

Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön Suomen Kartografinen Seura Kevätseminaari Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön 29.3.2012 Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö 2001-2010 strategia

Lisätiedot

Vaikuttavuus ja tuloksellisuus hallintaan, Case: Maanmittauslaitos. Solitan aamiaisseminaari 25.3.2015 Matti Hyytinen

Vaikuttavuus ja tuloksellisuus hallintaan, Case: Maanmittauslaitos. Solitan aamiaisseminaari 25.3.2015 Matti Hyytinen Vaikuttavuus ja tuloksellisuus hallintaan, Case: Maanmittauslaitos Solitan aamiaisseminaari 25.3.2015 Matti Hyytinen SISÄLLYS Maanmittauslaitoksen esittely Hallinnon järjestelmät johtamisen tukena Vaikuttava

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2016

Talousarvioesitys 2016 1(5) Talousarvioesitys 30. Tilastotoimi, taloudellinen tutkimus ja rekisterihallinto Selvitysosa: Valtion tilastotoimen tehtävänä on vastata yhteiskuntaoloja ja niiden kehitystä kuvaavien tilastojen laatimisesta

Lisätiedot

Talousarvioehdotus vuodelle 2010

Talousarvioehdotus vuodelle 2010 Matkailun edistämiskeskus Talousarvioehdotus vuodelle 32. TEMin hallinnonala 20. Innovaatipolitiikka ja yritysten kansainvälistyminen 07. Matkailun edistämiskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2v)

Lisätiedot

Tilusjärjestelyt. Mikä on tilusjärjestelyjen tulevaisuus? Maa Kiinteistösuunnittelu

Tilusjärjestelyt. Mikä on tilusjärjestelyjen tulevaisuus? Maa Kiinteistösuunnittelu Tilusjärjestelyt Mikä on tilusjärjestelyjen tulevaisuus? Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu 21.10.2015 Pelto- ja metsätilusjärjestelyjen lukumäärä 2015 Toteutuksessa olevat hankkeet 56 700 ha 39 kpl ->

Lisätiedot

MML 3242/02 00 02/2014. Maanmittauslaitoksen väliraportti 30.9.2014

MML 3242/02 00 02/2014. Maanmittauslaitoksen väliraportti 30.9.2014 MML 322/2 2/ Maanmittauslaitoksen väliraportti 3.9. MAANMITTAUSLAITOS MAANMITTAUSLAITOS ELOKUUN VÄLIRAPORTTI 1 (13) 1 JOHDON KATSAUS Maanmittauslaitokselle asetetut tulostavoitteet saavutetaan suunnitelman

Lisätiedot

TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2006

TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2006 27.4.2005 TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2006 27.4.2005 2 (9) Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2006 Tilastokeskuksen vuoden 2006 talousarvioehdotus perustuu Tilastokeskuksen ehdotukseen

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen väliraportti 31.8.2011

Maanmittauslaitoksen väliraportti 31.8.2011 Maanmittauslaitoksen väliraportti 31.8.2011 MAANMITTAUSLAITOS 2011 MAANMITTAUSLAITOS ELOKUUN VÄLIRAPORTTI SISÄLLYS 1 TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET JA YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAVUUS... 1 1.1 Perustehtäviin

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ 1(3) Päivämäärä Dnro Metsäosasto 23.1.2002 250/06/2002 Viite Asia MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002 Maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

E/83/223/2011. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012

E/83/223/2011. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012 E/83/223/2011 Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012 LIITEMUISTIO 1 32.20.01 Geologian tutkimuskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) 2010 2011 2012 toteutuma arvio arvio Henkilöstökulut

Lisätiedot

MML/15/211/2012. Maanmittauslaitoksen väliraportti

MML/15/211/2012. Maanmittauslaitoksen väliraportti MML/15/211/2012 Maanmittauslaitoksen väliraportti 28.9.2012 MAANMITTAUSLAITOS 2012 MAANMITTAUSLAITOS ELOKUUN VÄLIRAPORTTI SISÄLLYS 1 Vuosien 2012-2016 strategiset tavoitteet... 1 1.1 Johdon katsaus...

Lisätiedot

Tietosuojavaltuutetun toimisto

Tietosuojavaltuutetun toimisto Tietosuojavaltuutetun toimisto TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTON TULOSTAVOITEASIAKIRJA Aika 27.9.2005 Paikka Osallistujat Oikeusministeriö OM:n edustajat: Hallintojohtaja Olli Muttilainen (pj) Ylitarkastaja

Lisätiedot

----- Toiminnallinen tuloksellisuus :13 Sivu tavoite tavoite toteutuma

----- Toiminnallinen tuloksellisuus :13 Sivu tavoite tavoite toteutuma ----- 05. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 18 549 000 euroa. Nettobudjetoinnissa otetaan huomioon kemikaalituoterekisterin maksut,

Lisätiedot

KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2012

KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2012 KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2012 KUV/1543/21/2011 01. Kuluttajaviraston toimintamenot (siirtomäärärahat 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 4 838 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää

Lisätiedot

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008. LIITE 5 s. 1 (6)

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008. LIITE 5 s. 1 (6) Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 5 s. 1 (6) s. 2 (6) Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön ja Puolustushallinnon

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2015

Asiakirjayhdistelmä 2015 02. Hätäkeskuslaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Talousarvioesitys HE 131/ vp (15.9.) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 53 318 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Sisäministeriö asettaa Hätäkeskuslaitokselle

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2010

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2010 Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta MAANMITTAUSLAITOS 2011 Maanmittauslaitoksen tilinpäätös Sisällys: 1. TOIMINTAKERTOMUS... 1 1.1. JOHDON KATSAUS... 1 1.2. VAIKUTTAVUUS... 3 1.2.1. Toiminnan vaikuttavuus...

Lisätiedot

10.4.2012 E/77/223/2012. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013

10.4.2012 E/77/223/2012. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013 E/77/223/2012 Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013 LIITEMUISTIO 1 32.20.01 Geologian tutkimuskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) 2011 2012 2013 toteutuma arvio arvio Henkilöstökulut

Lisätiedot

90. Rajavartiolaitos

90. Rajavartiolaitos Talousesitys 90. Rajavartiolaitos S e l v i t y s o s a : Sisäasiainministeriö asettaa rajavartiolaitokselle seuraavat alustavat tulostavoitteet: Yhteiskunnallinen vaikuttavuus Rajavartiolaitoksen yhteiskunnallisena

Lisätiedot

Tulosohjausverkoston tapaaminen Pasi Valli

Tulosohjausverkoston tapaaminen Pasi Valli MMM:n hallinnonalan tulosohjauksen pilotointi 2013-2014 Hallinnonalan strategian jalkauttaminen tulosohjauksen avulla Tulosohjausverkoston tapaaminen 25.11.2013 Pasi Valli MMM:n hallinnonalan tulosohjauksen

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2011

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2011 Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta MAANMITTAUSLAITOS 2012 Maanmittauslaitoksen tilinpäätös Sisällys: 1. TOIMINTAKERTOMUS... 1 1.1. JOHDON KATSAUS... 1 1.2. VAIKUTTAVUUS... 3 1.2.1. Toiminnan vaikuttavuus...

Lisätiedot

VIESTINTÄVIRASTON PUOLIVUOTISRAPORTTI 2012

VIESTINTÄVIRASTON PUOLIVUOTISRAPORTTI 2012 Puolivuotisraportointi 1(6) ( tavoitteiden : = saavutetaan, = ehkä, = ei saavuteta) VIESTINTÄVIRASTON PUOLIVUOTISRAPORTTI 1. Tulostavoitteet: 1.1 Viestinnän peruspalvelut Viestintäverkot ja -palvelut toimivat

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2009

Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2009 Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta MAANMITTAUSLAITOS 2010 MAANMITTAUSLAITOS Tilinpäätös Sisällys: 1. Toimintakertomus... 1 1.1. Johdon katsaus... 1 1.2. Vaikuttavuus... 3 1.2.1. Toiminnan vaikuttavuus...

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 6/2016. Paikkatieto asiantuntemusalueen tilanne (liite 6)

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 6/2016. Paikkatieto asiantuntemusalueen tilanne (liite 6) JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 6/2016 Paikkatieto asiantuntemusalueen tilanne (liite 6) Taustaa Organisointi Toiminta ja hankkeet Esittelijä: tietohallintojohtaja Antti Vertanen

Lisätiedot

MMM:n hallinnonalan monivuotinen tulosohjaus Lähtökohta

MMM:n hallinnonalan monivuotinen tulosohjaus Lähtökohta Tulosohjausverkoston tapaaminen 24.2.2015 Pasi Valli, MMM MMM:n hallinnonalan monivuotinen tulosohjaus 2015- Lähtökohta MMM:n hallinnonalan strategian jalkauttaminen tulosohjauksen keinoin : tulosohjauksen

Lisätiedot

40. Valtion alue- ja paikallishallinto

40. Valtion alue- ja paikallishallinto Talousarvio 40. Valtion alue- ja paikallishallinto S e l v i t y s o s a : Aluehallintovirasto toteuttaa alueellista yhdenvertaisuutta edistämällä oikeusturvaa, hyvinvointia ja turvallisuutta yhteistyössä

Lisätiedot

KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011

KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011 KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE KUV/1071/21/ 01. Kuluttajaviraston toimintamenot (siirtomäärärahat 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 4 789 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää Kuluttaja-lehden

Lisätiedot

MAKSULLISEN TOIMINNAN KUSTANNUSVASTAAVUUSLASKELMA LIITE 1 KAIKKI MOMENTIT YHTEENSÄ LAPIN POLIISILAITOS Selite 2013 2014 2015 1. Lupapalvelu suoritteet 2. Muut julkisoikeudelliset suoritteet 3. Liiketaloudelliset

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen välinen tulossopimus vuodelle 2005

Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen välinen tulossopimus vuodelle 2005 Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen välinen tulossopimus vuodelle 2005 1. Yleistä Toiminta-ajatus Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) toimii kauppa- ja teollisuusministeriön

Lisätiedot

29.88.22 ARKISTOLAITOS

29.88.22 ARKISTOLAITOS 14.3.2006 TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 29.88.22 ARKISTOLAITOS KANSALLISARKISTO 1 29.88.22 Arkistolaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Liitemuis- Momentille myönnetään nettomäärärahaa 16 435 000 euroa.

Lisätiedot

70. Viestintävirasto

70. Viestintävirasto 70. Viestintävirasto S e l v i t y s o s a : Viestintäviraston toiminnan tavoitteena ovat monipuoliset, toimivat ja turvalliset viestintäyhteydet kaikille Suomessa. Viraston vuoden painopisteitä ovat tietoturvallinen

Lisätiedot

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011 TURVATEKNIIKAN KESKUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011 Johtokunta hyväksynyt 15.3.2010 TÄSSÄ EI OLE HUOMIOITU KEVAKE-SIIRTOA 32.20. 03. Turvatekniikan keskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen välinen tulossopimus vuodelle 2006

Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen välinen tulossopimus vuodelle 2006 Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen välinen tulossopimus vuodelle 2006 1. Yleistä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) toimii kauppa- ja teollisuusministeriön (KTM) hallinnonalalla

Lisätiedot

29.40.02 ARKISTOLAITOS

29.40.02 ARKISTOLAITOS 8.2.2013 TALOUSAVIOEHDOTUS 2014 29.40.02 AKISTOLAITOS KANSALLISAKISTO 1 29.40.02 Arkistolaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Liitemuis- Momentille myönnetään nettomäärärahaa 20 997 000 euroa.

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön ja Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen (Tike) välinen. sopimus Tiken tulostavoitteista.

Maa- ja metsätalousministeriön ja Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen (Tike) välinen. sopimus Tiken tulostavoitteista. Dnro 158/061/2005 Maa- ja metsätalousministeriön ja Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen (Tike) välinen sopimus Tiken tulostavoitteista vuodelle 2005 Sisällysluettelo 1. Vuosien 2005-2009

Lisätiedot

Talousarvioesitys Tilastotoimi, taloudellinen tutkimus ja rekisterihallinto

Talousarvioesitys Tilastotoimi, taloudellinen tutkimus ja rekisterihallinto Talousarvio 30. Tilastotoimi, taloudellinen tutkimus ja rekisterihallinto S e l v i t y s o s a : Tilastokeskus on valtion tilastotoimen yleisviranomainen, joka tilastojen laadinnan lisäksi huolehtii kansallisen

Lisätiedot

60. Ammatillinen koulutus

60. Ammatillinen koulutus 60. Ammatillinen koulutus S e l v i t y s o s a : Ammatillisen koulutuksen kehittäminen perustuu valtioneuvoston 4.12. hyväksymään koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan vuosille 2008. Ammatillisen

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2010

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2010 JULKINEN VASTA BUDJETIN JULKAI- SEMISEN JÄLKEEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS PRH Dnro: 55/20/09 03. Patentti- ja rekisterihallituksen toimintamenot (siirtomääräraha 3 v) Momentille

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2011

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2011 JULKINEN VASTA BUDJETIN JULKAISEMISEN JÄLKEEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS PRH Dnro: 42/20/10 03. Patentti- ja rekisterihallituksen toimintamenot (siirtomääräraha 3 v) Momentille myönnetään

Lisätiedot

Tonttijaot Kiinteistötoimitukset Luvat ja valvonta. Infrasuunnittelu, rakennuttaminen ylläpito. Omaisuuden hallinta.

Tonttijaot Kiinteistötoimitukset Luvat ja valvonta. Infrasuunnittelu, rakennuttaminen ylläpito. Omaisuuden hallinta. Tampereen Visio tiedon ja toiminnan ohjaus maankäytön kokonaisprosessissa MAD=Maankäytön kokonaisprosessin digitalisointi Infrasuunnittelu, rakennuttaminen ylläpito Kaavoitus Tonttijaot Kiinteistötoimitukset

Lisätiedot

INSPIRE tulee entäs sitten? Nordean metsäpäivä 23.8.2007. Arvo Kokkonen maanmittausneuvos Maanmittauslaitos

INSPIRE tulee entäs sitten? Nordean metsäpäivä 23.8.2007. Arvo Kokkonen maanmittausneuvos Maanmittauslaitos INSPIRE tulee entäs sitten? Nordean metsäpäivä 23.8.2007 Arvo Kokkonen maanmittausneuvos Maanmittauslaitos INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi

Lisätiedot

Kiinteistörekisterin perusparannus. Heikki Lind Johtaja, Rekisterit -tulosyksikkö , Kiinteistötehtävien koulutuspäivä

Kiinteistörekisterin perusparannus. Heikki Lind Johtaja, Rekisterit -tulosyksikkö , Kiinteistötehtävien koulutuspäivä Kiinteistörekisterin perusparannus Heikki Lind Johtaja, Rekisterit -tulosyksikkö 7.9.2016, Kiinteistötehtävien koulutuspäivä KTJ:n perusparannuksen painopisteet KIINTEISTÖREKISTERI Epäselvät palstat Pinta-alat

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2016

Asiakirjayhdistelmä 2016 02. Elintarviketurvallisuusviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Talousarvio HE 30/ vp (28.9.) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 41 346 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää myös: 1) eläinlääkintävahinkojen

Lisätiedot

10. Säteilyturvakeskus

10. Säteilyturvakeskus 10. Säteilyturvakeskus S e l v i t y s o s a : Säteilyturvakeskuksen toiminta-ajatuksena on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Toimintaympäristön

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 1 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2003 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 32. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan

Lisätiedot

VEROHALLINTO

VEROHALLINTO VERO VEROHALLINTO 3.4. tehdyt VEROHALLINNON TALOUSARVIOEHDOTUS 2 12. ja 28. muut talousarviotilit Kehykset vuodelle (1000 ) 2008 toteuma TAE TAE 12. Sekalaiset tulot 12.28.11 Kuntien osuudet verotuskustannuksista

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan TAE 2017

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan TAE 2017 Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan TAE 2017 19.9.2016 MMM / Ohjaus- ja talousyksikkö MMM:n määrärahaehdotus 2017 yhteensä 2 545 m (2 560 m /2016) 2 MMM:n määrärahaehdotus 2017 Hallinnonalalle

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI Tiedolla johtamisen kehittäminen STM OHO DITI Tiedolla johtamisen SMART S Strategia ja strategiset tavoitteet M R A Mittaaminen ja data Analyysi ja analytiikka Raportointi ja visualisointi T Toiminnan

Lisätiedot

MML 5280/02 00 02/2014. Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2014

MML 5280/02 00 02/2014. Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2014 MML 5280/02 00 02/ Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta MAANMITTAUSLAITOS 2015 Sisällys 1. TOIMINTAKERTOMUS... 1 1.1. JOHDON KATSAUS... 1 1.2. VAIKUTTAVUUS... 5 1.2.1. Toiminnan vaikuttavuus... 5

Lisätiedot

Tilinpäätöskannanotto OKM/6/210/ Opetus- ja kulttuuriministeriön tilinpäätöskannanotto Opetushallituksen vuoden 2017 toiminnasta

Tilinpäätöskannanotto OKM/6/210/ Opetus- ja kulttuuriministeriön tilinpäätöskannanotto Opetushallituksen vuoden 2017 toiminnasta Tilinpäätöskannanotto OKM/6/210/2018 14.06.2018 Opetushallitus Hakaniemenranta 6 00530 HELSINKI Viite Asia Opetus- ja kulttuuriministeriön tilinpäätöskannanotto Opetushallituksen vuoden 2017 toiminnasta

Lisätiedot

MML 729/02 00 02/2014. Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2013

MML 729/02 00 02/2014. Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2013 MML 729/02 00 02/201 Maanmittauslaitoksen tilinpäätös vuodelta MAANMITTAUSLAITOS 201 Maanmittauslaitoksen tilinpäätös Sisällys: 1. TOIMINTAKERTOMUS... 1 1.1. JOHDON KATSAUS... 1 1.2. VAIKUTTAVUUS... 1.2.1.

Lisätiedot

TULOSOHJAUKSEN UUDISTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALALLA

TULOSOHJAUKSEN UUDISTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALALLA TULOSOHJAUKSEN UUDISTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALALLA VM:n pilotti-hanke: Uusien tulosohjausasiakirjojen ja talousarvion välinen yhteys 18.11.2012 Valtiovarainministeriön hallinnonala 1.3.2012

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 54/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi paikkatietoinfrastruktuurista. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 54/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi paikkatietoinfrastruktuurista. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös EDUSKUNNAN VASTAUS 54/2009 vp Hallituksen esitys laiksi paikkatietoinfrastruktuurista Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi paikkatietoinfrastruktuurista (HE 18/2009 vp). Valiokuntakäsittely

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen tulossopimus vuodelle 2003

Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen tulossopimus vuodelle 2003 Kauppa- ja teollisuusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen tulossopimus vuodelle 2003 Yleistä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) toimii kauppa- ja teollisuusministeriön (KTM) hallinnonalalla

Lisätiedot

VRK strategia

VRK strategia VRK strategia 2016-2020 Digitalisoimme yhteiskuntaa yhdessä onnistumme Visio 2020 Toimintaympäristön muutostekijöitä (1/3) Pääministeri Juha Sipilän hallitus aloitti toimintansa keväällä 2015. Uuden hallitusohjelman

Lisätiedot

SISÄASIAINMINISTERIÖN, SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN JA HÄTÄKESKUSLAITOKSEN VÄLINEN TULOSOPIMUS 2012

SISÄASIAINMINISTERIÖN, SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN JA HÄTÄKESKUSLAITOKSEN VÄLINEN TULOSOPIMUS 2012 Sisäasiainministeriö 27.1.2012 id7005076 1 (11) 02.02 SMDno/2011 /1169 SISÄASIAINMINISTERIÖN, SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN JA HÄTÄKESKUSLAITOKSEN VÄLINEN TULOSOPIMUS 2012 Postiosoite: PL 26 00023 Valtioneuvosto

Lisätiedot

ARKISTOLAITOS

ARKISTOLAITOS 10.2.2014 AL/17418/00.01.00/2013 TALOUSAVIOEHDOTUS 2015 29.40.02 AKISTOLAITOS KANSALLISAKISTO 1 29.40.02 Arkistolaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Liitemuis- Momentille myönnetään nettomäärärahaa

Lisätiedot

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella 2014-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava toimialajohtaja

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen aineistot kyläsuunnittelun hyödyksi. Pieksämäki Siikamäki-Peiposjärvi 3.6.2009 Pekka Vilska Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen aineistot kyläsuunnittelun hyödyksi. Pieksämäki Siikamäki-Peiposjärvi 3.6.2009 Pekka Vilska Maanmittauslaitos Maanmittauslaitoksen aineistot kyläsuunnittelun hyödyksi Pieksämäki Siikamäki-Peiposjärvi 3.6.2009 Pekka Vilska Maanmittauslaitos 1 Valintaperusteet: Siikamäki-Peiposjärvi Valtakunnan vuoden 2008 kylä

Lisätiedot

Mitä tukea keskijohto voi saada tuloksellisen toiminnan tukemiseksi. Case Maanmittauslaitos Pääjohtaja Arvo Kokkonen 16.9.2013

Mitä tukea keskijohto voi saada tuloksellisen toiminnan tukemiseksi. Case Maanmittauslaitos Pääjohtaja Arvo Kokkonen 16.9.2013 Mitä tukea keskijohto voi saada tuloksellisen toiminnan tukemiseksi Case Maanmittauslaitos Pääjohtaja Arvo Kokkonen 16.9.2013 17.9.2013 Kamarikollegion ohjeita 19.6.1633 Maanmittareiden tulee vuosittain,

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Muistion liite: kustannusvastaavuustaulukot 1-8 / Valtiovarainministeriön asetus Väestörekisterikeskuksen suoritteiden maksuista vuosina 2017 ja 2018

Muistion liite: kustannusvastaavuustaulukot 1-8 / Valtiovarainministeriön asetus Väestörekisterikeskuksen suoritteiden maksuista vuosina 2017 ja 2018 TAULUKKO 1. KANSALAISVARMETEEN KUSTANNUSVASTAAVUUSLASKELMA KANSALAISVARMENNE 2015 2016 2017 2018 TOTEUMA Ennuste Ennuste Ennuste TUOTOT 1 918 716 2 112 000 2 112 000 2 112 000 aineet, tarvikkeet ja tavarat

Lisätiedot