MIKSI RIKKAKASVIRESISTENSSI SYNTYY? KUINKA RESISTENSSIN SYNTYÄ VOIDAAN EHKÄISTÄ? MITEN JO KEHITTYNEESTÄ RESISTENSSITILANTEESTA SELVITÄÄN?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MIKSI RIKKAKASVIRESISTENSSI SYNTYY? KUINKA RESISTENSSIN SYNTYÄ VOIDAAN EHKÄISTÄ? MITEN JO KEHITTYNEESTÄ RESISTENSSITILANTEESTA SELVITÄÄN?"

Transkriptio

1 MIKSI RIKKAKASVIRESISTENSSI SYNTYY? KUINKA RESISTENSSIN SYNTYÄ VOIDAAN EHKÄISTÄ? MITEN JO KEHITTYNEESTÄ RESISTENSSITILANTEESTA SELVITÄÄN?

2 TORJUNTA-AINE- RESISTENSSIRISKIT KASVINSUOJELUSSA Torjunta-ainekestävyyden eli resistenssin kehittyminen on eräänlainen evoluutioprosessi. Luonnon eliöt pyrkivät säilymään ja siten ne kehittävät selviytymiskeinoja myös niitä uhkaavia kemikaaleja vastaan. Torjunta-aineresistenssi voi johtua sattumanvaraisista mutaatioista tai pitkällisen altistuksen aiheuttamasta sietokyvyn muutoksesta. Jokainen torjunta-aineen käyttökerta aiheuttaa aina valintapaineen torjuttavassa tauti-, tuholais- tai rikkapopulaatiossa. Osa torjuttavista eliöistä voi säilyä, jos riittävä ainemäärä ei osu niihin, mutta jotkut yksilöt voivat säilyä torjunta-aineesta huolimatta normaaleista poikkeavien ominaisuuksiensa ansiosta. Jos nämä poikkeavat yksilöt pystyvät säilymään ja lisääntymään, voi koko populaation kestävyys kyseistä torjunta-ainetta kohtaan muuttua. Herbisidi - eli rikka-aineresistenssi -tilanne Suomessa Kun saman vaikutustavan omaavaa rikka-ainetta käytetään samalla lohkolla toistuvasti vuosia peräkkäin, voi valintapaineen seurauksena syntyä torjunta-aineelle kestäviä rikkakasvikantoja. Pohjoisen sijaintimme vuoksi suppeahko rikkakasvilajisto ja vähäinen rikka-aineiden käyttö on toistaiseksi suojellut peltojamme meitä eteläisempien maiden kasvavilta resistenssiongelmilta. Resistenssiriski kasvaa Ilmaston lämpeneminen ja siirtyminen vähitellen syyskylvöisiin viljelykasveihin sekä suorakylvöön lisäävät riskiä rikka-aineresistenssistä meilläkin. Muissa pohjoismaissa on havaittu jo useita resistenssitapauksia. Suomessa ei ole kartoitettu ilmiön esiintymistä, eikä laajoja ongelmia ole pelloillamme vielä havaittu luvulla on löytynyt joitakin vahvoja epäilyjä resistenssistä pihatähtimön eli vesiheinän (Stellaria media) jäätyä toistuvasti torjumatta ruiskutuksista huolimatta. Yksi todennäköinen esiintymä löytyi varsinaissuomalaiselta viljapellolta vuonna Noin 20 vuotta yhtäjaksoisesti jatkuneen pienannosaineiden käytön jäljiltä esiintyi mattona pihatähtimöä, joka jäi torjumatta moninkertaisenkin annoksen jälkeen. Gramma-aineresistenssi Suurimman resistenssiriskin aiheuttavat pienannosaineet eli sulfonyyliureat. Ne estävät tietyn entsyymin toiminnan kasvissa (ALS-inhibiittorit) ja sitä kautta kolmen aminohapon syntymisen. Niitä on ollut markkinoillamme vuodesta 1983 alkaen eli jo 30 vuotta. Tällä hetkellä tähän ryhmään kuuluvia eri tehoaineita sisältäviä valmisteita on Suomessa markkinoilla noin 15. Pihatähtimöstä on useimmin löytynyt näitä valmisteita kestäviä kantoja vuotta jatkuneen toistuvan käytön seurauksena. Myös yksi pillike- ja saunioresistenssitapaus on rekisteröity muualla Pohjoismaissa. Kuvassa vesiheinää, jolla on todettu gramma-ainekestävyyttä. Express SX 15 g/ha annoksella ei vaikuttanut mitenkään vesiheinään.

3 Valikoivien juolavehnäaineiden resistenssi Toinen resistenssiriskiä voimakkaasti lisäävä rikka-aineryhmä on rasvahapposynteesin estäjät (ACCase-inhibiittorit). Tähän ryhmään kuuluvat miltei kaikki heinämäisten rikkakasvien (mm. juolavehnä, hukkakaura ja luoho) torjunta-aineet glyfosaattia lukuun ottamatta. Ryhmään kuuluvat -dim, -fop ja -den loppuiset tehoaineet, mm. kaikki kolme meillä viljojen hukkakaurantorjuntaan markkinoitua valmistetta Axial, Grasp ja Puma. Rikkapuntarpäästä (Alopecurus myosuroides) on yleisimmin löytynyt resistenttejä kantoja Pohjois-Euroopassa. Onneksemme se on meillä vielä melko harvinainen laji. Resistenssin hallinta on ongelmallista hukkakauran torjunnassa, sillä miltei kaikki heiniä torjuvat herbisidit eli graminisidit kuuluvat tähän ACCase-ryhmään. Rikkakasvien siemenet leviävät yleensä vain lyhyitä matkoja. Tällöin viljelijän omat toimenpiteet ovat ratkaisevia siinä syntyykö pellolle gramma-aine kestävyyttä vai ei. Huolellisella ohjeiden noudattamisella voidaan varmistaa edullisten ja tehokkaiden valmisteiden säilyminen keinovalikoimassa. ENNALTAEHKÄISE VUOROTTELEMALLA VILJELYKASVEJA JA VALMISTEITA Helpoin ja pitkällä aikavälillä halvin keino rikka-aineresistenssiä vastaan on sen ennaltaehkäisy. Monipuolinen viljelykierto mahdollistaa laajemman torjunta-ainevalikoiman käytön ja siten helpottaa taistelua resistenssin hallitsemiseksi. Samalla lohkolla ei pidä käyttää 3-5 vuoden jaksoa pidempään yksistään esimerkiksi pienannosaineiden ryhmään kuuluvaa valmistetta. Muita kuin sulfonyyliureoita tulee käyttää seuraavaksi vähintään 2-3 vuotta. Pienannosaineita voidaan käyttää myös jatkossa, kunhan niitä käytetään tankkiseoksena toisella tavalla vaikuttavan aineen kanssa joka tehoaa hyvin pihatähtimöön. Näin estetään kestävien rikkakasvikantojen uusien siementen muodostuminen. Muista seurata ruiskutusten onnistumista lohkokohtaisesti. Jos yksi rikkakasvilaji runsastuu ja jää jäljelle ruiskutuksesta toistuvasti, tulee hälytyskellojen soida. Jos sulfonyyliurearesistenssiä jo esiintyy, lohkolla tulee ruiskuttaa vähintään 5 vuoden ajan kestävän rikkakasvilajin, esimerkiksi pihatähtimön torjuvaa, toisen vaikutustavan omaavaa valmistetta, kuten esimerkiksi Ariane S. Gramma-aineita voi edelleen käyttää myös lohkoilla, joissa on havaittu kestävää vesiheinää. Silloin ne ruiskutetaan seoksena esim. Ariane S-valmisteen tai Starane XL -valmisteen kanssa. Nämä seokset sopivat käytettäväksi myös pohjavesialueilla. Kun Express SX :ään lisättiin Starane 180 0,5/ha oli torjuntateho vakuuttava.

4 OLE TARKKANA VALITESSASI SOPIVAA AINETTA Valittaessa rikka-ainetta pelkkä valmisteen vaihto ei riitä. Silloin tulee tietää mihin ryhmään valitun rikka-aineen tehoaineet kuuluvat. Saman ryhmän sisällä tehty vaihtelu ei auta resistenssin ehkäisyssä tai resistenssi tilanteen katkaisussa. Pienannosaineet eli gramma-aineet eli sulfonyyliureat Tähän ryhmään kuuluvat viljoilla käytettävistä aineista: Express SX, Premium Classic TM SX, Ratio 50 SX, Logran, Tooler, Sekator ja Monitor. Muilla kasveilla käytettävistä aineista tähän ryhmään kuuluvat: Harmony 50 SX, Titus ja Safari. Suomessa on todettu pihatähtimöllä eli vesiheinällä kestävyyttä sulfonyyliureoille. Muualla pohjoismaissa on todettu kestävyyttä myös pillikkeellä, saunakukalla sekä jauhosavikalla. Gramma-aineita voidaan edelleen käyttää, kunhan niiden kanssa käytetään toiseen tehoaineryhmään kuuluvaa hyvin pihatähtimöön tehoavaa ainetta. Toinen pienannosaineryhmä triatsalopyrimidiinit Tähän tehoaineryhmään kuuluvia tehoaineita (florasulami ja pyroksulami) on Cantorissa, Mustang Fortessa, Primuksessa, Starane XL:ssä ja Broadwayssa. Nämä tehoaineet ovat edellä mainittujen sulfonyyliureoiden kanssa saman tyyppisiä, mutta ne kuuluvat eri alaryhmään. Näiden tehoaineiden teho säilyy edelleen kun sulfunyyliureat eivät enää tehoa. Myös tälle ryhmälle voi syntyä kestävyyttä jos tehoaineryhmään kuuluvia valmisteita käytetään yksipuolisesti. Myös tämän tehoaineryhmän tuotteiden kanssa tulee aika ajoin käyttää muihin ryhmiin kuuluvia valmisteita. Hormonivalmisteet eli synteettiset auksiinit Hormonivalmisteita sisältävät monet eri valmisteet, mutta vain osassa niistä on pihatähtimöön eli vesiheinään hyvin tehoavia tehoaineita Pihatähtimöön hyvin tehoavaa fluroksipyyriä sisältäviä valmisteita ovat mm. Ariane S, Starane XL ja Starane 180. Lisäksi pihatähtimöön tehoaa mekoproppia sisältävät hormoniseokset eli trio-valmisteet. Nitriilit Tähän ryhmään kuuluvista aineista on viljoille rekisteröity ainoastaan Oxitril. Se tehoaa vesiheinään sen ollessa pienellä taimella, mutta kevätviljojen normaalina ruiskutusaikana se on yleensä liian suurta. Kestävän vesiheinän torjuntaan se ei sovellu lainkaan, koska vaadittavaa yli 90 % torjuntatehoa ei saada. Suositukset jo muodostuneen resistenssin pysäyttämiseen: Ariane S 2 l/ha Starane XL 0,6 ltr/ha + Ratio SX, Express SX tai Classic TM SX Starane 180 0,5 ltr/ha + Ratio SX, Express SX tai Classic TM SX Täydellinen liukenevuus SX Premium-valmisteiden kanssa saat nopeamman tehon lisäksi varmuutta ja ajansäästöä ruiskunpesuun. SX :n kaikki tehoaine saadaan hyödynnettyä rikkakasvien torjuntaan eikä sitä jää ongelmaksi ruiskun sisäosiin. Sopivan tankkiseoksen kanssa myös resistenssiongelmat on hallittavissa.

5 BERNERIN KOETOIMINNASSA SAATUJA KOKEMUKSIA Berner Oy:n koetoiminnassa asiaan herättiin todella vuonna Eräällä tilalla, jossa testattiin öljykasveilla käytettäviä herbisidejä tilanne tuli hyvin esiin. Koeruuduilla esiintyi runsaasti vesiheinää, jonka torjuntaan etsittiin Galeran tehoa parantamaan toisia aineita. Mukana oli DuPontilta uusi gramma-aine, joka tehoaa hyvin vesiheinään. Tässä kokeessa ei kuitenkaan saatu mitään tehoa vesiheinään edes suurimmilla annoksilla. Resistenssi varmistui, kun rapsille ruiskutettiin pienelle alueelle Express 50 T -valmistetta ohjeenmukainen sekä kaksinkertainen annos. Seurauksena ruiskutuksesta oli, että rapsi kuoli mutta vesiheinälle ei tapahtunut mitään. Varmemmaksi vakuudeksi pellolta kerättiin vielä vesiheinän siemeniä, jotka laboratoriossa osoittivat selviä merkkejä gramma-aineresistenssistä. Samalla lohkolla kasvoi kesällä 2011 ohraa ja kokeita jatkettiin. Tänäkään vuonna gramma-aineet (Ratio SX ) eivät antaneet mitään tehoa vesiheinään. Kun Ratio -valmisteen lisäksi ruiskun tankkiin lisättiin toista ainetta (esim. Ariane S tai Starane XL), saatiin vesiheinä torjuttua. (Katso kuvat edellisellä sivulla). Resistenssiä Suomessakin jo luultua enemmän? Bernerin kasvinsuojeluneuvontaan on kesän aikana tullut useita puheluita, jossa viljelijät ovat raportoineet gramma-aineiden heikosta tehosta vesiheinään. Kun taustoja tapahtuneelle on selvitetty, on usein lohkolla tai tilalla yhtäjaksoisesti käytetty gramma-aineita monta vuotta. Viljelijöiden on syytä tarkkailla lohkojaan ja tehdä monipuolisia tankkiseoksia eri tehoaineryhmiin kuuluvien aineiden välillä. Rikkakasviaineiden teho resistenssikestävyyteen pihatähtimöllä Käsittelemätön 4% Oxitril 0,5l/ha 51% Ariane S 2 l/ha 96% Ariane S 0,8l/ha 95% Starane XL 1l/ha 98% Starane XL 0,6l/h 98% Starane 180 0,5l/ha 95% Sito Plus 0,1l + 19% Sito Plus 0,1l + Oxitril 0,5l/ha 64% Sito Plus 0,1l + Ariane S 2 l/ha 96% Sito Plus 0,1l + Ariane S 0,8l/ha 94% Sito Plus 0,1l + Starane XL 1l/ha 97% Sito Plus 0,1l + Starane XL 0,6l/h 97% Sito Plus 0,1l + Starane 180 0,5l/ha 97% Primus 75ml + Sito Plus 0,1l/ha 94,5% Teho pihatähtimöön % Teho pihatähtimöön % Teho pihatähtimöön 0-30 %

6 RAPSIKUORIAISRESISTENSSIIN TARVITAAN UUSIA RATKAISUJA Rapsikuoriaisten torjunta-ainekestävyys pyretroideja vastaan on meillä jo iso ongelma. Tämä ei ole tullut yllätyksenä sillä naapurimaissa sama tilanne on ilmaantunut jo muutama vuosi sitten. Käytännössä ongelma ilmenee niin, että vaikka torjuntatyö on tehty huolellisesti ja ohjeenmukaisella annoksella, ei toivottua tehoa saada. Samanlaista torjuntatehon heikkenemistä on todettu myös jossain määrin kirppojen, kaalikärpäsen sekä porkkanakempin torjuntaruiskutuksissa. Tuholaisten torjunnassa on käytetty liian pitkään samankaltaisia valmisteita ja hyönteispopulaatiossa alkavat yleistyä sellaiset yksilöt, jotka sietävät näitä aineita, koska muita vaihtoehtoja ei ole ollut. Rapsikuoriaisten osalta MTT on tutkinut vuosina rapsikuoriaisten kestävyyttä pyretroideja vastaan. Tulosten mukaan kestävien kantojen osuus on noussut nopeasti. Viime vuonna tutkituista rapsikuoriaiskannoista selvästi yli puolet oli kestäviä eli resistenttejä pyretroideille. Miten tästä eteenpäin? Tehokas viljelykierto on yksi resistenssin muodostumisen ehkäisemiskeino. Yksipuolisessa viljelyssä tuhohyönteiset altistuvat usein ruiskutuksille ja kestävien kantojen kehittyminen nopeutuu.

7 Resistenssin hidastamiseksi on syytä käyttää torjuntaohjelmassa erityyppisiä valmisteita ja vuorotella niitä. Rapsikuoriaisten torjunnassa vaikutustapaan perustuvia ja IRAC (Insecticide Resistance Action Committee) jaottelun mukaisia tehoaineryhmiä ovat kolmosryhmään kuuluvat synteettiset pyretriinit kuten Decis Mega, Karate 2,5 WG, Karate Zeon, Kestac 50, Fastac 50, Sumi Alpha 5 FW, Cyperkll 250 EC sekä luonnon pyretriiniä sisältävä Bioruiskute S. Ryhmään neljä kuuluvat neonikotinoidien Mospilan ja Biscaya OD 240. Nämä aineet tehoavat hyvin pyretroidi-valmisteita kestäviin rapsikuoriaisiin. Näille aineille syntyy myös helposti kestävyyttä, jos niitä käytetään liian usein. Siksi rapsikuoriaisten torjunnassa voidaan joko Mospilania tai Biscaya OD 240 käyttää vain kerran kasvukauden aikana. Uusi tehoaine indoksakarbi, joka kuuluu IRAC: luokittelussa ryhmään 22, on Suomessa rekisteröitävänä. Se on jo markkinoilla mm. Ruotsissa ja muuallakin lähialueilla. Öljykasveille tarkoitettu formulaatti on nimeltään Avaunt ja erikoiskasveille samaa tehoainetta on Steward -valmisteessa. Pyretroideja kestävät kuoriaiset saadaan hyvin torjuttua uudella ohjeistuksella Avaunt -valmistetta suositellaan rapsikuoriaisten torjunnassa ensimmäiseen ruiskutukseen. Sillä on pitkä ruiskutusaika, aikaisesta nuppuvaiheesta aina nuppujen puhkeamiseen saakka. Kovassa rapsikuoriaispaineessa suositellaan aikaista käsittelyä. Avaunt -valmistetta voidaan käyttää kasvukauden aikana vain yhden kerran. Jos torjunta on tehtävä uudelleen, on se tehtävä toiseen tehoaineryhmään kuuluvalla valmisteella, esim. Mospilanilla. Avaunt tulee markkinoille rekisteröinnin saatuaan. Rapsikuoriaisten oikea torjunta-ajankohta on aikaisesta nuppuvaiheesta nuppujen puhkeamiseen saakka.

8 Bernerin kasvinsuojeluneuvontaa kasvukautena myös iltaisin puh , tai käänny aluepäälliköidemme puoleen. Jarmo Aho Kari Erkkilä Kyösti Skippari Päivi Koivusalo Pertti Tamminen farmit.net Berner Oy Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä 2013 DuPont. All rights reserved. DuPont Oval Logo, DuPont TM, The miracles of science TM, Express SX, Ratio SX, Classic TM SX, Harmony 50 SX, Safari, Titus, Avaunt and Steward are trademarks of DuPont or its affiliates.

Kasvinsuojelu 2011. Katri Haavikko p. 050 555 4693

Kasvinsuojelu 2011. Katri Haavikko p. 050 555 4693 Kasvinsuojelu 2011 Katri Haavikko p. 050 555 4693 Esitykseni sisältö tänään Lahdessa R E S I S T E S S I Rypsin ajankohtaiset Uutuustuote viljan rikkakasvien torjuntaan: Logran Plus Oxitril Päivitystä

Lisätiedot

Resistenssiriskin hallinta rikkatorjunnassa

Resistenssiriskin hallinta rikkatorjunnassa Resistenssiriskin hallinta rikkatorjunnassa Aki Niemelä Hankkija-risteily 14.3.2019 Kasvuohjelma-seminaari Insert Agriculture Risk Classification Division of DowDuPont Torjunta-ainekestävyys Mitä? Evoluutioprosessi

Lisätiedot

Kasvinviljelyseminaari Kemiö Suur-Seudun Osuuskauppa

Kasvinviljelyseminaari Kemiö Suur-Seudun Osuuskauppa Kasvinviljelyseminaari Kemiö Suur-Seudun Osuuskauppa 14.2.2013 Pertti Tamminen Rapsia ja vesiheinää 2010 Maatalouskauppojen taistelu markkinaosuuksista KESTÄVÄÄ VESIHEINÄÄ... RESISTENSSIRISKI... Maatalouskauppojen

Lisätiedot

Agrimarket- Viljelijäristeily

Agrimarket- Viljelijäristeily Agrimarket- Viljelijäristeily Viking Mariella 2.-4.12.2013 Ajankohtaista syysrapsista: Lajikkeet ja viljelytekniikka kaksoiskylvömenetelmällä Pertti Tamminen Berner Oy Syysrapsin viljely kiinnostaa 2012

Lisätiedot

Torjunta-aineresistenssi-riskit kasvinsuojelussa

Torjunta-aineresistenssi-riskit kasvinsuojelussa Torjunta-aineresistenssi-riskit kasvinsuojelussa Sanni Junnila, Peppi Laine ja Jarmo Ketola Torjunta-aine kestävyyden eli resistenssin kehittyminen on eräänlainen evoluutioprosessi. Luonnon eliöt pyrkivät

Lisätiedot

Kasvuohjelma 2015. Arto Markkula 0500-281717 @syngentaarto. Antti Jaakkola 040-7033558 @syngentaantti

Kasvuohjelma 2015. Arto Markkula 0500-281717 @syngentaarto. Antti Jaakkola 040-7033558 @syngentaantti Kasvuohjelma 2015 Arto Markkula 0500-281717 @syngentaarto Antti Jaakkola 040-7033558 @syngentaantti Tyypillinen gramma-aine vaalennus oraassa 2 Laikut 2-tahoisessa ohrassa 3 Laikut 2-tahoisissa ohrissa

Lisätiedot

Avaunt. Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan

Avaunt. Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan Avaunt Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan Avaunt - rapsikuoriaisten torjuntaan Hyväksytty rapsikuoriaisten torjuntaan öljykasveissa Torjuu pyretroideille kestäviä rapsikuoriaiskantoja

Lisätiedot

Laajatehoiseen rikkakasvien torjuntaan kevätja syysviljoilla

Laajatehoiseen rikkakasvien torjuntaan kevätja syysviljoilla Laajatehoiseen rikkakasvien torjuntaan kevätja syysviljoilla kaksi tehokasta tehoainetta tribenuroni-metyyli 222 g metsulfuroni-metyyli 111 g lehtivaikutuksen lisäksi maavaikutus saa käyttää pohjavesialueilla

Lisätiedot

Ajankohtaista kasvinsuojelusta

Ajankohtaista kasvinsuojelusta Ajankohtaista kasvinsuojelusta Porvoo 9.3.2011 petri.lintukangas@berner.fi Berner Kasvinsuojelu palveluksessasi Käytännön Maamies 13/2010 ennuste 2010 2011 379 % kasvuprosentti Kasvinsuojeluaineiden

Lisätiedot

ASIAA KASVINSUOJELUSTA KAUDELLE 2018 SSO KASVINVILJELYILLAT

ASIAA KASVINSUOJELUSTA KAUDELLE 2018 SSO KASVINVILJELYILLAT ASIAA KASVINSUOJELUSTA KAUDELLE 2018 SSO KASVINVILJELYILLAT 1 Havaintoja kasvukaudelta Kasvukausi oli haastava, lämpösummaa kertyi todella hitaasti Rikkakasvien kasvuajankohdissa suuria vaihteluita, joten

Lisätiedot

Aurea CL + Yksinkertainen ja toimiva kokonaisuus

Aurea CL + Yksinkertainen ja toimiva kokonaisuus 2013 TM Öljykasvit, kasvava osa tulevaisuuden proteiiniomavaraisuutta Suomessa Kevätrypsi on Suomen tärkein ristikukkainen proteiinikasvi. Se on viljelyvarma maamme lyhyessä kasvukaudessa aina keskiseen

Lisätiedot

Avaunt. Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan

Avaunt. Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan Avaunt Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan Avaunt - rapsikuoriaisten torjuntaan Hyväksytty rapsikuoriaisten torjuntaan öljykasveissa Torjuu pyretroideille kestäviä rapsikuoriaiskantoja

Lisätiedot

Herbisidien tehoerot viljojen rikkakasvitorjunnassa

Herbisidien tehoerot viljojen rikkakasvitorjunnassa Herbisidien tehoerot viljojen rikkakasvitorjunnassa 1 Heikki Jalli. Tapio Kujala Luke etunimi.sukunimi @luke.fi Rikkakasvien kasvun säätely kemiallisesti perustuu pellon rikkakasvilajiston tuntemiseen

Lisätiedot

PRORUIS VILJELIJÄILTA ELIMÄELLÄ

PRORUIS VILJELIJÄILTA ELIMÄELLÄ PRORUIS VILJELIJÄILTA ELIMÄELLÄ 7.4.2015 Reseptit rukiin kasvinsuojeluun Lasse Matikainen Berner Oy BERNERIN MYYNTIIN TULLEET UUDET KASVINSUOJELUAINEET Bernerin tuotevalikoima kasvaa noin 40 uudella valmisteella

Lisätiedot

Laajatehoiseen rikkakasvien torjuntaan kevätja syysviljoilla

Laajatehoiseen rikkakasvien torjuntaan kevätja syysviljoilla CDQ SX Laajatehoiseen rikkakasvien torjuntaan kevätja syysviljoilla kaksi tehokasta tehoainetta tribenuroni-metyyli 222 g metsulfuroni-metyyli 111 g lehti- ja maavaikutteinen, tehoaa myös ruiskutuksen

Lisätiedot

Kasvuohjelmaseminaari

Kasvuohjelmaseminaari Kasvuohjelmaseminaari UUTTA- JA AJANKOHTAISTA KASVINSUOJELUSTA Hämeenlinna 23.2.2011 Lasse Matikainen Kasvinsuojeluongelmat jatkuvat! Laadun merkitys korostuu yhä enemmän Tulevana kesänä viljatiloilla

Lisätiedot

Refine Super SX UUTUUS

Refine Super SX UUTUUS Refine Super SX UUTUUS Parannettu ja tehostettu seos haastavien rikkakasvien torjuntaan Joustava käsittelyajankohta Kevätkäytön jälkeen voi kylvää syysrapsia Täysin liukenevaa SX teknologiaa Soveltuu pohjavesialueille

Lisätiedot

Uutuus Refine Super SX

Uutuus Refine Super SX Uutuus Refine Super SX DuPont Crop Protection 2017 www.dupont.fi Anne-Maj Grimm Puh 040 5555 323 anne-maj.grimm@dupont.com Refine Super SX UUTUUS Parannettu ja tehostettu seos haastavien rikkakasvien torjuntaan

Lisätiedot

Vilja & öljykasvit 2014

Vilja & öljykasvit 2014 Vilja & öljykasvit 2014 Arto Markkula Antti Jaakkola Tilan Oman Siemenen käyttö VYR:n mukaan viljoissa, etenkin kauroissa, on Fusarium-homeita Mikäli huonon itävyyden syynä on homeet, pitää siemen peitata

Lisätiedot

Harmony 50 SX. Hyväksytyt käyttökohteet Rikkakasvien torjuntaan nurmien suojaviljoista, viljellyiltä laitumilta ja rehumaissilta

Harmony 50 SX. Hyväksytyt käyttökohteet Rikkakasvien torjuntaan nurmien suojaviljoista, viljellyiltä laitumilta ja rehumaissilta Harmony 50 SX Hyväksytyt käyttökohteet Rikkakasvien torjuntaan nurmien suojaviljoista, viljellyiltä laitumilta ja rehumaissilta Saa käyttää pohjavesialueilla Ei peräkkäisen käytön rajoituksia Käytön rajoitukset

Lisätiedot

Viljan kasvinsuojelu 2012. Arto Markkula p. 0500 281717

Viljan kasvinsuojelu 2012. Arto Markkula p. 0500 281717 Viljan kasvinsuojelu 2012 Arto Markkula p. 0500 281717 Heikot tehot MCPA:sta Ariane S:ään ja LogranPlusOxitril:sta Ally Class:iin Henkiin jääneitä lajeja: - jauhosavikka, matara, vesiheinä, emäkki, pillike

Lisätiedot

Mallasohran ja myllyvehnän laadunvarmistus Arto Markkula p

Mallasohran ja myllyvehnän laadunvarmistus Arto Markkula p Mallasohran ja myllyvehnän laadunvarmistus 2011 Arto Markkula p. 0500 281717 Suuri jyvä = paljon tärkkelystä = paljon: - energiaa rehuviljassa - jauhoa leipäviljassa - saantoa mallasohrassa kuori valkuainen

Lisätiedot

Solutions for the Growing World VILJAN, RYPSIN, RAPSIN JA NURMEN KASVINSUOJELUAINEET

Solutions for the Growing World VILJAN, RYPSIN, RAPSIN JA NURMEN KASVINSUOJELUAINEET Solutions for the Growing World VILJAN, RYPSIN, RAPSIN JA NURMEN KASVINSUOJELUAINEET Dow AgroSciences Suomessa Dow AgroSciences aloitti toimintansa vuonna 1897 perustetun Dow Chemical Companyn maatalousalan

Lisätiedot

Buctril uusi valmiste rikkatorjuntaan viljoilla

Buctril uusi valmiste rikkatorjuntaan viljoilla Buctril uusi valmiste rikkatorjuntaan viljoilla Buctril toimintatapa Tehoaine: Bromoksiniili 225 g/l Lehtivaikutteinen Estää rikkakasvien soluhengitystä ja yhteyttämistä (HRAC 3-ryhmä, nitriilit) Nestemäinen,

Lisätiedot

VILJAN, RYPSIN, RAPSIN JA NURMEN KASVINSUOJELUAINEET. Solutions for the Growing World

VILJAN, RYPSIN, RAPSIN JA NURMEN KASVINSUOJELUAINEET. Solutions for the Growing World VILJAN, RYPSIN, RAPSIN JA NURMEN KASVINSUOJELUAINEET Solutions for the Growing World Dow AgroSciences Suomessa Dow AgroSciences aloitti toimintansa vuonna 1897 perustetun Dow Chemical Companyn maatalousalan

Lisätiedot

Neuvonallist herbisidikokeet Jokioinen ja Inkoo

Neuvonallist herbisidikokeet Jokioinen ja Inkoo Neuvonallist herbisidikokeet Jokioinen ja Inkoo Heikki Jalli ja Lotta Poikolainen Luonnonvarakeskus (Luke) Neuvonnalliset 1 2017 Rikkakasvit Jokioisilla käsittelyhetkellä Pillike 21 kpl/m 2 BBCH 12-32

Lisätiedot

Mallasohran ja myllyvehnän laadunvarmistus 2011. Arto Markkula p. 0500 281717

Mallasohran ja myllyvehnän laadunvarmistus 2011. Arto Markkula p. 0500 281717 Mallasohran ja myllyvehnän laadunvarmistus 2011 Arto Markkula p. 0500 281717 Kasvinsuojelun haasteita lähitulevaisuudessa Kasvinsuojelun tarve ei pienene - Laatuvaatimukset, määrä Resistenssi: rikkakasvit,

Lisätiedot

Peter Fritzén/ ProAgria-Suomen Talousseura/ 11.3.2010

Peter Fritzén/ ProAgria-Suomen Talousseura/ 11.3.2010 Peter Fritzén/ ProAgria-Suomen Talousseura/ 11.3.2010 Miksi öljykasvien keskisadot ovat käytännön viljelyssä jäänet kauas niiden satopotentiaalista Yksi selittävä tekijä voi olla viljelytekniikan hallinta

Lisätiedot

Valkuaiskasvien kasvinsuojeluhaasteet

Valkuaiskasvien kasvinsuojeluhaasteet Valkuaiskasvien kasvinsuojeluhaasteet Erja Huusela-Veistola & Asko Hannukkala MTT Kasvintuotannon tutkimus etunimi.sukunimi@mtt.fi OMAVARA-hankkeen loppuseminaari 19.3.2013 Kasvintuhoojariskit valkuaiskasveilla

Lisätiedot

Kasvukauden 2017 haasteet Uudellamaalla. Vihti

Kasvukauden 2017 haasteet Uudellamaalla. Vihti Kasvukauden 2017 haasteet Uudellamaalla Vihti 2.11.2017 Haasteellisin kasvukausi vuosikymmeniin? Kolea ja kuiva startti kasvukauteen, hidas peltojen kuivuminen Kylvöille kuitenkin ajallaan Myöhäisempien

Lisätiedot

Sokerijuurikkaan kasvinsuojeluaineet. Eng Landscape

Sokerijuurikkaan kasvinsuojeluaineet. Eng Landscape Sokerijuurikkaan kasvinsuojeluaineet Select Plus heinämäisten rikkojen torjuntaan Kletodiimi 120g/l HRAC-luokka: A (ACCase estäjä) (samaa ryhmää kuin muutkin fopit ja diimit Kepasipuli, Porkkana, Rehujuurikas,

Lisätiedot

Viljan kasvinsuojelu 2013

Viljan kasvinsuojelu 2013 Viljan kasvinsuojelu 2013 Arto Markkula Antti Jaakkola p. 0500 281717 p. 040 7033558 www.syngenta.fi 2 More from Syngenta Consumer innovation portfolio Celest on nyt hyväksytty kaikille viljoille Celest

Lisätiedot

Luotettava teho leveälehtisiin rikkakasveihin myös vaihtelevissa olosuhteissa

Luotettava teho leveälehtisiin rikkakasveihin myös vaihtelevissa olosuhteissa Luotettava teho leveälehtisiin rikkakasveihin myös vaihtelevissa olosuhteissa Pixxaro TM Pro sisältää täysin uutta Arylex-tehoainetta sekä ennestään tuttuja fluroksipyyriä ja florasulamia. Pixxaro Pro:n

Lisätiedot

Tietoa viljelystä ja kasvinsuojelusta

Tietoa viljelystä ja kasvinsuojelusta Tietoa viljelystä ja kasvinsuojelusta DuPont kehittää myyntipakkausten toimivuutta Öljykasveja tarvitaan viljelykiertoon Kasvinsuojeluaineväärennösten uhka on tullut jäädäkseen DuPont ostaa vuosittain

Lisätiedot

Kasvitautien ja rikkakasvien resistenssi Kasvinsuojeluaineiden taloudellinen käyttö Syysviljojen kasvinsuojelu Kevätviljojen kasvinsuojelu Muut

Kasvitautien ja rikkakasvien resistenssi Kasvinsuojeluaineiden taloudellinen käyttö Syysviljojen kasvinsuojelu Kevätviljojen kasvinsuojelu Muut Petri Lintukangas Kasvitautien ja rikkakasvien resistenssi Kasvinsuojeluaineiden taloudellinen käyttö Syysviljojen kasvinsuojelu Kevätviljojen kasvinsuojelu Muut kasvit kasvinsuojelu RESISTENSSIRISKI...

Lisätiedot

Yhteenveto kasvukauden 2012 PesticideLife-demonstraatiolohkojen tuloksista ja tulosten arviointi

Yhteenveto kasvukauden 2012 PesticideLife-demonstraatiolohkojen tuloksista ja tulosten arviointi Yhteenveto kasvukauden 2012 PesticideLife-demonstraatiolohkojen tuloksista ja tulosten arviointi PesticideLife-hankkeen kolmantena ja viimeisenä kasvukautena 2012 hankkeella oli yhteensä 26 demonstraatiolohkoa

Lisätiedot

Kuvia 1-vuotisista, 2-sirkkaisista siemenrikkakasveista Osa II (peltoemäkki, pelto-orvokki, peltomatara, peltosaunio, linnunkaali, pihatähtimö)

Kuvia 1-vuotisista, 2-sirkkaisista siemenrikkakasveista Osa II (peltoemäkki, pelto-orvokki, peltomatara, peltosaunio, linnunkaali, pihatähtimö) Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus 6 Kuvia 1-vuotisista, 2-sirkkaisista siemenrikkakasveista Osa II (peltoemäkki, pelto-orvokki, peltomatara, peltosaunio, linnunkaali, pihatähtimö) Peltoemäkki (Fumaria officinalis)

Lisätiedot

KUMINAN KASVINSUOJELU 2018

KUMINAN KASVINSUOJELU 2018 KUMINAN KASVINSUOJELU 2018 Lepaa 24.3.2018 Asmo Saarinen Viljelijän Berner KASVINSUOJELU KUMINAN PERUSTAMISVUONNA KYLVÖVUONNA RATKAISTAAN TULEVIEN SATOVUOSIEN KUMINASADOT 1. Kuminan tasainen taimettuminen

Lisätiedot

Kuminan kasvinsuojelu

Kuminan kasvinsuojelu Kuminan kasvinsuojelu Lepaa 26.02.2011 Lasse Matikainen Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito Vuonna 2010 kuminalla teimme edelleen paljon koetoimintaa, ja erityisesti rikkakasvitutkimusta. Saunakukkaohjelma

Lisätiedot

Tautien ja juolavehnän torjunta uudet kuulumiset. Janne Laine, puh ,

Tautien ja juolavehnän torjunta uudet kuulumiset. Janne Laine, puh , Tautien ja juolavehnän torjunta uudet kuulumiset Janne Laine, puh. 040-5179365, janne.laine@bayer.com PROLINE XPERT Vahvempi Proline Xpert Uusi vahvempi ja kilpailukykyisempi ratkaisu erityisesti vehnälle

Lisätiedot

Nurmen kasvinsuojelun avaintekijät

Nurmen kasvinsuojelun avaintekijät Nurmen kasvinsuojelun avaintekijät 27.11.2012 Juha Sohlo www.proagria.fi/oulu www.facebook.com/proagriaoulu Lähtökohdat Nurmen kasvinsuojelu viljelykiertojen suunnittelu (kaikenikäistä nurmea ja perustamisvaiheen

Lisätiedot

Neonikotinoidit ja pölyttäjät

Neonikotinoidit ja pölyttäjät Neonikotinoidit ja pölyttäjät 17.3.2016 Pölytys, pölyttäjät ja ruoan tuotanto IPBES:in ja luontopaneelin viestit päätöksentekijöille Jarmo Ketola Luke ja Lauri Ruottinen Hunajaluotsi Oy Neonikotinoidit

Lisätiedot

Kuminan kasvinsuojelua

Kuminan kasvinsuojelua Kuminan kasvinsuojelua - mitä on IPM viljely - kuminan perustaminen hernekasvustoon - rikkakasvitorjunnasta - Bernerin tutkimuskokeista - kasvit.fi uusi suunnittelutyökalu Lepaa 08.03.2014 Lasse Matikainen

Lisätiedot

KUMINAN KASVINSUOJELU 2015

KUMINAN KASVINSUOJELU 2015 KUMINAN KASVINSUOJELU 2015 Artic Taste Kuminaseminaari Lepaa 28.3.2015 Lasse Matikainen ESITYKSEN AIHEET Katsaus koetoiminnan historiaan Saunakukka ongelmallisin kuminan rikkakasvi Rikkakasvitorjuntaohjelmat

Lisätiedot

IPM-kokemuksia kesältä 2010

IPM-kokemuksia kesältä 2010 IPM-kokemuksia kesältä 2010 Pauliina Laitinen, Sanni Junnila, Marja Jalli ja Heikki Jalli PesticideLife-hanke Kasvinsuojelun syyspuinti 1.11.2010 HAMK Mustiala LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke

Lisätiedot

Maissin kasvinsuojelu, Pioneer PR39V43 kasvukaudella Ikaalinen Lasse Matikainen

Maissin kasvinsuojelu, Pioneer PR39V43 kasvukaudella Ikaalinen Lasse Matikainen Maissin kasvinsuojelu, Pioneer PR39V43 kasvukaudella 2013 Ikaalinen 04.03.2014 Lasse Matikainen Rehumaissin rikkakasvien torjunta Rikkakasviongelma korostuu, koska maissin riviväli on suuri, jolloin rikkakasveille

Lisätiedot

MARJAKIERTUE 2015 KASVINSUOJELUKUULUMISET

MARJAKIERTUE 2015 KASVINSUOJELUKUULUMISET MARJAKIERTUE 2015 KASVINSUOJELUKUULUMISET Minni Tapola 040 568 11 65 Minni.tapola@bayer.com CONTENT CHAPTER I Kuulumisia Bayerilta Organisaatio kasvanut Minni Tapola erikoiskasvien ks, viljan tautiaineet

Lisätiedot

Kasvinsuojelu nurmen tuotannossa

Kasvinsuojelu nurmen tuotannossa Marketing Team, Nordic Countries Kasvinsuojelu nurmen tuotannossa Joensuu 25.5.2012 Janne Laine, 040-5179365, janne.laine@bayer.com Sisältö 1. Rikkatorjunnan lähtökohtia 2. Oikea ruiskutusajankohta 3.

Lisätiedot

VILJA- JA ÖLJYKASVIPÄIVÄ HÄMEENLINNASSA AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIEN TUHOLAISISTA

VILJA- JA ÖLJYKASVIPÄIVÄ HÄMEENLINNASSA AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIEN TUHOLAISISTA VILJA- JA ÖLJYKASVIPÄIVÄ HÄMEENLINNASSA AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIEN TUHOLAISISTA Jarmo Ketola MTT Kasvintuotannon tutkimus Sähköposti: jarmo.ketola@mtt.fi 1) Kirpat ovat rypsin ja rapsin taimivaiheen tuholaisia

Lisätiedot

Aurea CL + + DASH. Rikkakasvit kuolevat Clamox-ruiskutuksen jälkeen 1-2:ssa viikossa

Aurea CL + + DASH. Rikkakasvit kuolevat Clamox-ruiskutuksen jälkeen 1-2:ssa viikossa TM Öljykasvit, kasvava osa tulevaisuuden proteiiniomavaraisuutta Suomessa Kevätrypsi on Suomen tärkein ristikukkainen proteiinikasvi. Se on viljelyvarma maamme lyhyessä kasvukaudessa aina keskiseen Suomeen

Lisätiedot

AJANKOHTAISKATSAUS KASVINSUOJELUSTA

AJANKOHTAISKATSAUS KASVINSUOJELUSTA 1.2.2017 AJANKOHTAISKATSAUS KASVINSUOJELUSTA Asmo Saarinen Viljelijän Berner Mikä on kannattavan viljantuotannon satotaso tämän hetken hintasuhteilla? Hinta /tn Satovaatimus v. 2016 kg/ha Satovaatimus*

Lisätiedot

Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia Asmo Saarinen

Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia Asmo Saarinen 1 Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia Asmo Saarinen VILJELIJÄN AVENA BERNER -toimipisteet. 2 Kasvinsuojeluratkaisut vuodelle 2019 on haettu vuodesta 2006 lähtien Rikkakasviaineita on nykyään hyvin

Lisätiedot

PESTICIDELIFE Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljoilla

PESTICIDELIFE Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljoilla PESTICIDELIFE Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljoilla Sanni Junnila, Pauliina Laitinen Väliseminaari 1.11.2011 LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke on saanut Euroopan Yhteisön LIFErahoitustukea.

Lisätiedot

Kasvitautien hallinnan merkitys ja mahdollisuudet

Kasvitautien hallinnan merkitys ja mahdollisuudet Kasvitautien hallinnan merkitys ja mahdollisuudet Peppi Laine, MTT Kasvinsuojelu, Jokioinen Taudin esiintymisen edellytykset: Taudille suotuisa säätila??? Kylvösiemen, peittaus, muokkaus, viljelykierto,

Lisätiedot

Kemiallinen kasvinsuojelu Ylivieska Katri Haavikko p

Kemiallinen kasvinsuojelu Ylivieska Katri Haavikko p Kemiallinen kasvinsuojelu Ylivieska 2.6.2009 Katri Haavikko p. 050 555 4693 Sisältö tänään Ylivieskassa Hukkakauran torjunta Kasvun säätäminen viljoilla Lyhyesti tautitorjunnasta 2 3 Tekniset tiedot -

Lisätiedot

Kasvuohjelmaseminaari

Kasvuohjelmaseminaari Kasvuohjelmaseminaari Hämeenlinna Pekka Lipsanen Kevätvehnän typpilannoitusoptimit Rapsin lannoitusoptimi Pelkkä typpi ei riitä hyvään satoon Tasapainoisesti lannoitettu rapsi : Tuotti 800 kg suuremman

Lisätiedot

Kasvinsuojeluaineiden käyttö rikkakasvien ja hyönteisten torjunnassa; kasvinsuojelukuulumiset. Marja Poteri Metsäntutkimuslaitos Suonenjoki

Kasvinsuojeluaineiden käyttö rikkakasvien ja hyönteisten torjunnassa; kasvinsuojelukuulumiset. Marja Poteri Metsäntutkimuslaitos Suonenjoki Kasvinsuojeluaineiden käyttö rikkakasvien ja hyönteisten torjunnassa; kasvinsuojelukuulumiset Marja Poteri Metsäntutkimuslaitos Suonenjoki Herbisidikokeet kuusen paakkutaimilla 9 valmistetta testattu kevät-

Lisätiedot

Kasvuohjelma 2015. Arto Markkula 0500-281717 @syngentaarto. Antti Jaakkola 040-7033558 @syngentaantti

Kasvuohjelma 2015. Arto Markkula 0500-281717 @syngentaarto. Antti Jaakkola 040-7033558 @syngentaantti Kasvuohjelma 2015 Arto Markkula 0500-281717 @syngentaarto Antti Jaakkola 040-7033558 @syngentaantti Tyypillinen gramma-aine vaalennus oraassa 2 Laikut 2-tahoisessa ohrassa 3 Laikut 2-tahoisissa ohrissa

Lisätiedot

Broadway/ (5) Käyttötarkoitus: Leveälehtisten ja heinämäisten rikkakasvien torjuntaan rukiilta, ruisvehnältä sekä syys- ja kevätvehnältä.

Broadway/ (5) Käyttötarkoitus: Leveälehtisten ja heinämäisten rikkakasvien torjuntaan rukiilta, ruisvehnältä sekä syys- ja kevätvehnältä. Broadway/2.11.2016 1 (5) BROADWAY Myyntipäällyksen teksti Rikkakasvien torjuntaan Varoitus Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Mycket giftigt för vattenlevande organismer

Lisätiedot

DuPont Öljykasviohjelma

DuPont Öljykasviohjelma Rapsiseminaari Siuntion Kylpylässä 31.10.2013 DuPont Öljykasviohjelma Jan-Åke Svensson DuPont/Pioneer Öljykasvimarkkinoiden näkymät: - Rapsista on tullut kannattava viljelykasvi - Rapsi on nykyään enemmän

Lisätiedot

Tuhoeläimet viljalla torjunnan nykytilanne ja tulevaisuuden haasteet

Tuhoeläimet viljalla torjunnan nykytilanne ja tulevaisuuden haasteet Tuhoeläimet viljalla torjunnan nykytilanne ja tulevaisuuden haasteet Jarmo Ketola, MTT PesticideLife-hankkeen aloitusseminaari 19.2.2010 LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke on saanut Euroopan Yhteisön

Lisätiedot

HAVAINTORUUDUT 2018 HARJAVALTA

HAVAINTORUUDUT 2018 HARJAVALTA HAVAINTORUUDUT 2018 HARJAVALTA Yli-Kleemolan tila Hiirijärven koulutie 27, Harjavalta KAISTAKOKEEN LAJIKKEET 2018 Kylvöpäivä 11.5.2018 Lajikkeet: - Kevätrapsi: Proximo, Performer, INV110 CL Lannoitus:

Lisätiedot

RIKKAKASVIEN RESISTENSSIRISKIT SUOMESSA

RIKKAKASVIEN RESISTENSSIRISKIT SUOMESSA RIKKAKASVIEN RESISTENSSIRISKIT SUOMESSA Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Maaseutuelinkeinojen ko. Mustiala, 27.04.2012 Jarkko Anttonen TIIVISTELMÄ MUSTIALA Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma Maatilatalouden

Lisätiedot

Petri Lintukangas Rapsi.fi- projekti

Petri Lintukangas Rapsi.fi- projekti Petri Lintukangas Rapsi.fi- projekti MTK:n ja SLC:n Öljykasvijaoston sekä Elintarviketeollisuusliiton (ETL) Öljynpuristamoyhdistyksen projektin tavoitteena on kotimaisen rapsin ja rypsin tuotannon lisääminen

Lisätiedot

KUMINAN KASVINSUOJELU 2016

KUMINAN KASVINSUOJELU 2016 KUMINAN KASVINSUOJELU 2016 Lepaa 13.3.2016 Lasse Matikainen ViljelijänBerner Kumina Joulupäivänä 2015 KYLVÖVUONNA RATKAISTAAN KUMINASADOT 1. Kuminan tasainen taimettuminen 2. Rikkakasvitorjunnan onnistuminen

Lisätiedot

Nestemäisten kierrätysravinteiden käyttö maataloudessa (NESTERAVINNE)

Nestemäisten kierrätysravinteiden käyttö maataloudessa (NESTERAVINNE) Nestemäisten kierrätysravinteiden käyttö maataloudessa (NESTERAVINNE) MATO-tutkimusohjelman vuosiseminaari 7.2.2018 Säätytalo, Sali 15, Helsinki Petri Kapuinen Luke, Tuotantojärjestelmät Toivonlinnantie

Lisätiedot

BIATHLON 4D. Myyntipäällyksen teksti. Rikkakasvien torjuntaan. Varoitus

BIATHLON 4D. Myyntipäällyksen teksti. Rikkakasvien torjuntaan. Varoitus Biathlon 4D/ 11.9.2013 1 (5) BIATHLON 4D Myyntipäällyksen teksti Rikkakasvien torjuntaan Varoitus Haitallista nieltynä. Skadligt vid förtäring. Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

Lisätiedot

Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia. Berner Oy, ViljelijänBerner, Viljelijän Avena Berner

Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia. Berner Oy, ViljelijänBerner, Viljelijän Avena Berner 1 Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia Berner Oy, ViljelijänBerner, Viljelijän Avena Berner VILJELIJÄN AVENA BERNER -toimipisteet. 2 Kasvinsuojeluratkaisut vuodelle 2019 on haettu vuodesta 2006

Lisätiedot

Myyntipäällyksen teksti

Myyntipäällyksen teksti Gratil/9.10.2017 1 (5) GRATIL Myyntipäällyksen teksti Rikkakasvien torjuntaan Varoitus Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Mycket giftigt för vattenlevande organismer med

Lisätiedot

Kasvinsuojelupäivä Huittinen. Hannes Höykälä

Kasvinsuojelupäivä Huittinen. Hannes Höykälä Kasvinsuojelupäivä 17.1.2017 Huittinen Hannes Höykälä KASVINSUOJELU UUTUUDET 2017 Librax fungisidi viljoille Cleravo Clearfield herbisidi Neutralize ruiskun pesuaine 9.4.2015 2 johtavaa suorituskykyä!

Lisätiedot

Nurmien rikkakasvien hallinta Gratililla

Nurmien rikkakasvien hallinta Gratililla Nordic Countries Nurmien rikkakasvien hallinta Gratililla 7.2. 2012 Joensuu Janne Laine, Bayer CropScience. Puh. 040-5179365. sähköposti:janne.laine@bayer.com Gratil nurmilla Nurmien rikkatorjunnan lähtökohtia

Lisätiedot

Nurmien kasvinsuojelu

Nurmien kasvinsuojelu Nurmien kasvinsuojelu Nurmex-tietoisku 14 Sari Vallinhovi ProAgria Etelä-Pohjanmaa Täystiheä nurmi Perustettaessa tavoitteena täystiheä nurmi, jolloin rikkakasveille ei jää tilaa! 1 Tavoitteena puhtaat

Lisätiedot

Lisälannoitus kasvukaudella

Lisälannoitus kasvukaudella Lisälannoitus kasvukaudella Kuivina kasvukausina typen hyötysuhde jää alhaiseksi. Rehevinä kasvukausina typenpuute voi rajoittaa satoa ja valkuaista. Liika typpi altistaa laolle. Yleisen kasvukunnon kannalta

Lisätiedot

Marjanviljelyn vihreä linja! Suonenjoki 9.11.2009 Berner Oy Kasvinsuojelu ja puutarhanhoito Asmo Saarinen

Marjanviljelyn vihreä linja! Suonenjoki 9.11.2009 Berner Oy Kasvinsuojelu ja puutarhanhoito Asmo Saarinen Marjanviljelyn vihreä linja! Suonenjoki 9.11.2009 Berner Oy Kasvinsuojelu ja puutarhanhoito Asmo Saarinen Ajat muuttuvat haluammeko olla mukana? Integrated Pest Management (IPM) Tuomo Tuovinen (MTT) toi

Lisätiedot

Käyttötarkoitus: Rikkakasvien torjuntaan sokeri-, rehu- ja punajuurikasviljelyksiltä.

Käyttötarkoitus: Rikkakasvien torjuntaan sokeri-, rehu- ja punajuurikasviljelyksiltä. Betanal Expert EC/28.12.2015 1(6) BETANAL EXPERT EC Myyntipäällyksen teksti Rikkakasvien torjuntaan Varoitus Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Mycket giftigt för vattenlevande

Lisätiedot

Myyntipäällyksen teksti

Myyntipäällyksen teksti Gratil/29.9.2016 1 (5) GRATIL Myyntipäällyksen teksti Rikkakasvien torjuntaan Varoitus Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Mycket giftigt för vattenlevande organismer med

Lisätiedot

Maatalous on kasvuala

Maatalous on kasvuala KASVINSUOJELU 2016 Maatalous on kasvuala Kulunut kasvukausi oli monin paikoin erittäin haasteellinen niin kylvöajan venymisen, kostean ja viileän alkukasvukauden sekä myöhäisen korjuun osalta. Lopputulos

Lisätiedot

Kasvinsuojeluaineiden tehoainevalikoima kapenee mikä kehityskulku odotettavissa? Asiamies Mari Raininko VYR viljelijäseminaari 14.2.

Kasvinsuojeluaineiden tehoainevalikoima kapenee mikä kehityskulku odotettavissa? Asiamies Mari Raininko VYR viljelijäseminaari 14.2. Kasvinsuojeluaineiden tehoainevalikoima kapenee mikä kehityskulku odotettavissa? Asiamies Mari Raininko VYR viljelijäseminaari 14.2.2019 Hyväksyttyjen tehoaineiden määrä EU:ssa Lähde: ECPA 18.2.2019 1

Lisätiedot

Kasvintuhoojien hallinta viljelykierrossa

Kasvintuhoojien hallinta viljelykierrossa Kasvintuhoojien hallinta viljelykierrossa Anne Nissinen Asko Hannukkala Pentti Ruuttunen Tapio Salo Kuva: Anne Nissinen 13.2.2013 Riskejä kierrossa: Kierto 1 Ruttotartunnan aikaistuminen (maassa säilyvä)

Lisätiedot

Viljelykierron vaikutukset rikkakasvipaineeseen ja kasvitautien esiintymiseen. JUNO-hanke, Viljelykiertokoulutus

Viljelykierron vaikutukset rikkakasvipaineeseen ja kasvitautien esiintymiseen. JUNO-hanke, Viljelykiertokoulutus Viljelykierron vaikutukset rikkakasvipaineeseen ja kasvitautien esiintymiseen JUNO-hanke, Viljelykiertokoulutus Säkylä 31.1.2016 Kaarina 1.2.2016 Viljelykierto ja kasvinsuojelu - Kasvinsuojelun tarve pienenee

Lisätiedot

Rypsin ja rapsin kasvinsuojelu

Rypsin ja rapsin kasvinsuojelu Rypsin ja rapsin kasvinsuojelu Hämeenlinna 3.2.2009 Petri Lintukangas Berner Oy p. 050 545 8989 Eviran lausunto 2.2.2009; Myynti- ja käyttölupa 15.4. 15.6. 2009 rypsin, rapsin ja lantun rikkatorjuntaan

Lisätiedot

Mustang Forte/ (5)

Mustang Forte/ (5) Mustang Forte/7.12.2011 1 (5) MUSTANG FORTE Rikkakasvien torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Tehoaineet: florasulaami 5g/l 2,4-D 180 g/l aminopyralidi 10 g/l Valmistetyyppi: SE Haitallinen Ympäristölle

Lisätiedot

Herbisidien ulkoiset vaikutukset rikkakasveissa

Herbisidien ulkoiset vaikutukset rikkakasveissa Herbisidien ulkoiset vaikutukset rikkakasveissa Lehtonen, Mikael 2009 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Hyvinkää Herbisidien ulkoiset vaikutukset rikkakasveissa Mikael Lehtonen Maaseutuelinkeinojen

Lisätiedot

Viljelyohjelma 2016. Kannattavuutta uusilla viljelyvalinnoilla Juho Urkko Rautakesko

Viljelyohjelma 2016. Kannattavuutta uusilla viljelyvalinnoilla Juho Urkko Rautakesko Viljelyohjelma 2016 Kannattavuutta uusilla viljelyvalinnoilla Juho Urkko Rautakesko Maatalouden tuotto- ja kustannuskehitys Tuottojen ja kustannusten ero kasvaa! Maatalouden tulokehitys Viljelyn tuet laskusuunnassa

Lisätiedot

Torjuntasuunnitelma hukkakauran torjumiseksi

Torjuntasuunnitelma hukkakauran torjumiseksi suunnitelma hukkakauran torjumiseksi PERUSLOHKON TAI MUUN ALUEEN HALTIJA Nimi Lähiosoite Postiosoite Kunta Tunniste: Tilatunnus Puhelin kotiin Telefax Matkapuhelin Sähköposti Varsinaiset torjuntatoimenpiteet

Lisätiedot

Myyntipäällyksen teksti. MAATILAN ETOFUMESAATTI Rikkakasvien torjuntaan. Ympäristölle vaarallinen. Tehoaine: Etofumesaatti 500 g/l. Valmistetyyppi: SC

Myyntipäällyksen teksti. MAATILAN ETOFUMESAATTI Rikkakasvien torjuntaan. Ympäristölle vaarallinen. Tehoaine: Etofumesaatti 500 g/l. Valmistetyyppi: SC Maatilan Etofumesaatti/15.2.2012 1 (5) MAATILAN ETOFUMESAATTI Rikkakasvien torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Ympäristölle vaarallinen Tehoaine: Etofumesaatti 500 g/l Valmistetyyppi: SC Käyttötarkoitus:

Lisätiedot

Kasvuohjelma-seminaari. 9.3.2011 Sannaisten kartano, Porvoo

Kasvuohjelma-seminaari. 9.3.2011 Sannaisten kartano, Porvoo Kasvuohjelma-seminaari 9.3.2011 Sannaisten kartano, Porvoo Sisältö YaraVita N-Sensor YaraVita on tärkeä osa kasvinravitsemusta Huomio yksityiskohtiin Aivan kuin ihmisillä, myös kasveilla pieni määrä ravintoainetta

Lisätiedot

Kuvia 1-vuotisista, 2-sirkkaisista siemenrikkakasveista Osa I (savikat, pihatatar, peipit, pillikkeet)

Kuvia 1-vuotisista, 2-sirkkaisista siemenrikkakasveista Osa I (savikat, pihatatar, peipit, pillikkeet) Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus 1 Kuvia 1-vuotisista, 2-sirkkaisista siemenrikkakasveista Osa I (savikat, pihatatar, peipit, pillikkeet) Jauhosavikka (Chenopodium album) Kuva 1 (vasemmalla): Jauhosavikka

Lisätiedot

Kasvuohjelma SSO, Salo 07.02.2011 Martti Yli-Kleemola puh. 010 76 83453 martti.yli-kleemola@agrimarket.fi

Kasvuohjelma SSO, Salo 07.02.2011 Martti Yli-Kleemola puh. 010 76 83453 martti.yli-kleemola@agrimarket.fi Kasvuohjelma SSO, Salo 07.02.2011 Martti Yli-Kleemola puh. 010 76 83453 martti.yli-kleemola@agrimarket.fi Viljelijöiden työkaluna käytettävissä 24 h vrk, 7 pv viikossa Velotuksetta, osoitteissa: www.agrimarket.fi

Lisätiedot

Uutuuksia kasvinsuojeluun Katri Haavikko Hankkijan siementuottajat, Tampere

Uutuuksia kasvinsuojeluun Katri Haavikko Hankkijan siementuottajat, Tampere Uutuuksia kasvinsuojeluun 2016 Katri Haavikko Hankkijan siementuottajat, Tampere 9.2.2016 SISÄLTÖ TÄNÄÄN: KASVINSUOJELUN UUDET RATKAISUT Peittaus Korrensääde Rikkatorjunta Tautitorjunta Ruiskutusohjelmat

Lisätiedot

Viljelijähaastattelu Rikkatorjunnassa ei voi pitää välivuosia. Tankkiseoksilla laajempaa tehoa Mataran yleistyminen tuo haasteita

Viljelijähaastattelu Rikkatorjunnassa ei voi pitää välivuosia. Tankkiseoksilla laajempaa tehoa Mataran yleistyminen tuo haasteita Viljelijähaastattelu Rikkatorjunnassa ei voi pitää välivuosia Tankkiseoksilla laajempaa tehoa Mataran yleistyminen tuo haasteita Monipuolisuus on valttia kevätmuokkauksessa Kylvötyö on tehtävä kerralla

Lisätiedot

Rypsin viljelyn mahdollisuudet. Liminka 20.1.2010

Rypsin viljelyn mahdollisuudet. Liminka 20.1.2010 Rypsin viljelyn mahdollisuudet Liminka 20.1.2010 Rypsi Brassica rapa - polveutuu peltokaalista - rypsi -nauris Kaali Brassica oleracea - kukkakaali, keräkaali jne Rapsi Brassica nabus -rapsi - lanttu Öljykasvien

Lisätiedot

Soveltuuko kierrätyslannoite ammoniumsulfaatti tankkiseoksiin herbisidien kanssa?

Soveltuuko kierrätyslannoite ammoniumsulfaatti tankkiseoksiin herbisidien kanssa? Soveltuuko kierrätyslannoite ammoniumsulfaatti tankkiseoksiin herbisidien kanssa? Pentti Ruuttunen 1), Petri Kapuinen 2) 1) Luke Kasvinterveys, 31600 Jokioinen 2) Luke Biojalostusteknologiat ja tuotteet,

Lisätiedot

Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1.

Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1. Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1.2014 PesticideLife hankkeen tavoitteet -Tukea NAPin toimeenpanoa ja päivitystä

Lisätiedot

Proline- uuden sukupolven triatsoli

Proline- uuden sukupolven triatsoli Proline- uuden sukupolven triatsoli Markkinoiden tehokkain triatsoli viljojen, rypsin ja rapsin tautitorjuntaan Erittäin laajatehoinen Pitkäkestoinen teho yksin käytettynä Joustava ajoituksen ja seospartnereiden

Lisätiedot

Muokkaus ja kylvö. Löydät valikoimastamme maan parhaat kylvösiemenet aina viljanviljelystä nurmikasveihin sekä öljy- ja valkuaiskasveille.

Muokkaus ja kylvö. Löydät valikoimastamme maan parhaat kylvösiemenet aina viljanviljelystä nurmikasveihin sekä öljy- ja valkuaiskasveille. Rehuherneen viljely Kasvulohkon valinta Herneen viljely onnistuu parhaiten ilmavilla, hyvärakenteisilla hietasavilla, jäykillä savikoilla ja hienoilla hiedoilla. Runsasmultaisia maita tulee välttää johtuen

Lisätiedot

Haasteita ja mahdollisuuksia

Haasteita ja mahdollisuuksia Haasteita ja mahdollisuuksia Vuoteen 2015 siirrytään monin tavoin haasteellisissa oloissa. Maataloustuotteiden hintataso on laskenut parin maailmanlaajuisesti hyvän satovuoden ja niitä seuranneiden varastotasojen

Lisätiedot

Öljykasveilla on kysyntää. Kehityspäällikkö Jaakko Laurinen Raisio-konserni

Öljykasveilla on kysyntää. Kehityspäällikkö Jaakko Laurinen Raisio-konserni Öljykasveilla on kysyntää Kehityspäällikkö Jaakko Laurinen Raisio-konserni 20.1.2010 Esityksen sisältö 1. Valkuaistilanne EU-tasolla 2. Vaihtoehdot suomalaiseen valkuaiskasvituotantoon 3. Tilanne Suomessa

Lisätiedot

SADONKORJUUSEMINAARI 2018 Lahti

SADONKORJUUSEMINAARI 2018 Lahti SADONKORJUUSEMINAARI 2018 Lahti 29.10.2018 Basagran SG Biathlon 4D Butisan S Butisan Top Candit Clamox Cleravo Comet Pro Cycocel 750 Delan WDG Delan Pro Efilor Juventus 90 Kestac 50 Librax Medax Max Neutralize

Lisätiedot

Myyntipäällyksen teksti

Myyntipäällyksen teksti Ariane S/ 21.11.2011 1 (3) ARIANE S Myyntipäällyksen teksti Rikkakasvien torjuntaan Tehoaineet MCPA 200 g/l fluroksipyyri 40 g/l klopyralidi 20 g/l Ärsyttävä Ympäristölle vaarallinen Valmistetyyppi: EW

Lisätiedot