LUENTO 3 AIHE: LAIVAN YLEISJÄRJESTELY

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUENTO 3 AIHE: LAIVAN YLEISJÄRJESTELY"

Transkriptio

1 1 LUENTO 3 AIHE: LAIVAN YLEISJÄRJESTELY Luennon tavoite Tarkastella laivan yleisjärjestelyyn vaikuttavia tekijöitä ja hahmottaa ratkaisuvaihtoehtoja. Sisältö - yleisjärjestelyn suunnittelun tavoitteet ja lähtötiedot - käytännön näkökohtia yleisjärjestelyn laatimisesta - suuret kokonaisuudet: lastitila, kansirakennus ja konehuone - sisäiset yhteydet ja kulkukaaviot - laivan ulkonäkö Luennon jälkeen ymmärrät yleisjärjestelyn suunnittelun perusteet., joita voit soveltaa käytäntöön. Lähde Taggart, R., Ship Design and Construction, Chapter III,.sivut Levander, K., Ferry Opportunies for the Future. IMTA-Interferry, Australia.2002.

2 2 Tehtävän asettelu Laivan yleisjärjestelyn suunnittelun tavoite on laivan tilojen sijoittelu niin, että laivan toiminnalliset vaatimukset täytetään mahdollisimman pienin kustannuksin. Lisäksi laivalle asetetut suoritus- ja turvallisuusvaatimukset on täytettävä. Laivan yleisjärjestelykuvassa esitetään eri tilojen sijoittelu ja niiden vaatima tilanvaraus. Mittamoduulina on laivan rakennekaarijako. Yleisjärjestelyn tilojen yksityiskohdat suunnitellaan myöhemmin aluepiirustuksissa. Yleisjärjestelypiirros tarvitaan heti suunnittelun alussa, jotta projektin muut osa-alueet kuten koneisto- ja runkosuunnittelu voisivat edetä. Yleisjärjestelypiirros muodostaa osan laivasopimuksen liitteistä. Noudatettavia sääntöjä ja määräyksiä koskien vuoto- ja palo-osastointia, asuin- ja työtilojen toteutusta on runsaasti. Lisäksi on pidettävä mielessä, että laiva toimii merellä aallokossa ja siten laivan liikkeet voivat olla suuria. Potkurit ja koneistot ovat voimakkaita melu- ja värähtelylähteitä. Laivan yleisjärjestelylle asetettavat vaatimukset koostuvat rakenteellisista ja toiminnallisista näkökohdista. Yleisjärjestelyn on oltava selkeä ja yksinkertainen, jolloin voidaan käyttää tehokkaasti esivalmistettuja moduuleja ja valmistuskustannukset saadaan alhaisiksi. Lisäksi yleisjärjestelyn selkeys parantaa toimivuutta. Toisistaan riippuvaisten tilojen ja kone-systeemien väliset etäisyydet tulisivat olla mahdollisimman lyhyet. Laivan rakenteet niin pysty-, poikittais- kuin pitkittäissuunnassa olisi oltava jatkuvia, jolloin rakenteen on mahdollista täyttää sille asetetut lujuus-, värähtely- ja meluvaatimukset. Rakenteen ja varustelun yhteensovittaminen on oltava tehokasta. Laivan ulkonäkö tulisi olla mahdollisimman pelkistetty ja puhdas. Yleisjärjestelyn lähtötiedot Alkusuunnittelussa on määritelty laivan päämitat ja rungon muoto. Nämä antavat käytettävissä olevan tilan, jonka sisäpuolelle toiminnot on sijoitettava. Muista, ettei laivan rungon sisätilat ole muodoltaan suorakaide. Lisäksi alkuvaiheessa suunnittelijan on muodostettava käsitys hydrostaattisten ja painolaskelmien avulla laivan poikittaisesta vakavuudesta ja pitkittäisestä viippauksesta. Laivan mahdollisesta paino- ja painopistekriittisyydestä on tärkeää olla perillä. Lastitilan suunnittelua varten tarvitaan tiedot laivalla kuljetettavasta lastista, sen tyypistä, määrästä ja ahtauskertoimesta sekä lastinkäsittelytekniikan päälinjoista. Lisäksi, jos laivalla on tarkoitus kuljettaa matkustajia niin matkustajalukumäärä ja yleisten- ja hyttitilojen laatutaso, esimerkiksi [m2/matkustaja] on määriteltävä. Miehistötilojen suunnitteluun tarvitaan vastaavat lähtötiedot. Koneistotilan osalta on tiedettävä kuljetus-

3 3 koneistoratkaisu, moottorityyppi ja niiden lukumäärä ja myös potkuriakselien lukumäärä. Tankkisijoittelun lähtötiedot koskevat polttoaineen, systeeminesteiden ja painolastiveden määrää. Viimeksi mainittua tietoa tarvitaan, jotta laiva saadaan kellumaan halutulla vesiviivalla painolastitilanteessa. Laivan sisäisten yhteyksien esimerkiksi kulkuteiden, hätäpoistumisteiden, kanavien ja putkiston reititys, vaatii käsityksen rungon vesitiiviiden laipioiden (VT) paikoista ja paloosastoinnista sekä laivaan asennettavista laitesysteemeistä. Yleisjärjestelyn moduulimitta muodostuu kaari- ja kehyskaarijaosta, jonka avulla määrätään VT-laipioiden paikat laivan rungossa ja palolaipioiden paikat kansirakennuksessa sekä myös mahdolliset tolppalinjat. Vain poikkeustapauksissa on mielekästä sijoittaa esimerkiksi VT-laipio muualle kuin kehyskaarijaon osoittamalle paikalle. Käytännön näkökohtia yleisjärjestelmän laatimisesta Laivan yleisjärjestelyn suunnittelu aloitetaan rajaamalla isot oleelliset tilat: lastiruumat, hyttiblokki, konehuone ja tankkitila, katso Kuva 1 ja laatimalla kaavioita laivaan sijoitettavista eri toiminnoista, joita voivat olla esimerkiksi lastausjärjestelmä, koneisto- ja konejärjestelmät. Matkustajalaivassa hotellipuolen toiminnot vaativat myös kaavioita. Tässä vaiheessa on syytä miettiä myös uusia innovatiivisia ratkaisuja. matkustajatilat lastitila koneistotila Kuva 1. Automatkustajalautan isojen tilojen rajaus Laivan eri tiloille on määritelty vapaat korkeudet. Kansivälin etäisyyteen on otettava mukaan rakenteiden ja putkistojen vaatima tila. Suunnittelijan on hyödynnettävä käytettävissä olevia standardiratkaisuja ja moduulirakenteita, jolloin saadaan myös rakenteiden jatkuvuus vaatimukset täyttäväksi. Kuvassa 2 on esitetty automatkustajalautan poikkileikkaus ja rakenteen vaatimat tolppalinjat. Ketkan ja kansimutkan käyttö ulkokansilla on päätettävä, jolloin on otettava huomioon mahdolliset rakenteen epäjatkuvuusongelmat, koska sisätiloissa kannet ovat yleensä suoria.

4 4 Yleisjärjestelyn suunnittelussa tehdään runsaasti luonnoksia. Suunnittelu on iteratiivinen prosessi, jolloin lopullista ratkaisua ei saa lukita liian aikaisin. Yleisjärjestelyn laatiminen on kompromissien tekoa, koska esiintyy lukuisia ristiriitaisia vaatimuksia, joita kaikkia ei voida toteuttaa vaaditussa kustannusraamissa. Yleisjärjestely on valmis vasta kun laiva on valmis luovutettavaksi, koska pieniä muutoksia joudutaan yleisjärjestelyyn tekemään myös valmistuksen aikana. vapaa korkeus kansiväli tolppalinja vapaa korkeus tolppalinja. Kuva 2. Automatkustajalautan rakenteen poikkileikkaus, jossa on esitetty kehyskaarirakenne ja tolppalinjat. Lastitila Lastitila on varustamon tulonlähde, joten lastiruuman osuus laivan rungon koko tilavuudesta olisi oltava mahdollisimman suuri. Lastiruuman tilavaatimus määräytyy lastin ahtaus kertoimen [m3/ton], määrän ja tyypin perusteella. On syytä varata vaadittavan tilan suhteen noin % reservi, joka ottaa huomioon laivan muodosta johtuvan hukkatilan. Lastiruuman poikkileikkaus määräytyy toisaalta lastin ja sen satamassa tapahtuvan käsittelyn asettamien vaatimusten pohjalta. Lastiruuman puhtaus ja korroosio ovat oleellisia käytön kannalta. Laivan merikelpoisuus on otettava huomioon. Vakavuuden kannalta on mielekästä sijoittaa painava lasti alemmille kansille. Lastiruuman poikkileikkauksen rakenteet muodostavat laivapalkin, jolloin lujuusvaatimukset on myös otettava huomioon. Kuvassa 3 on esitetty irtolastilaivan poikkileikkausvaihtoehdot.

5 5 A) kaksikantinen yleislastilaiva tweendeck general cargo ship B) yleiskäyttöinen irtolastilaiva general purpose bulk carrier C) avoin irtolastilaiva open bulk carrier (conbulk) D) malminkuljetus laiva ore carrier myös OBO laiva Kuva 3. Irtolastilaivan poikkileikkauksia. Lastinkäsittely eli lastaus ja purkaus on myös oleellinen tekijä lastitilan suunnittelussa. Lastin siirto ruumaan tai ruumasta vaatii teknisiä laitteita ja rakenteita, joiden tilavaraukset on otettava huomioon. LO-LO-järjestelmässä lastiluukkujen pinta-ala tulisi olla mahdollisimman suuri, jotta lastin vaakasuuntainen siirtomatka olisi minimissä. Varustetaanko laiva omilla lastinkäsittelylaitteilla on riippuvainen liikennöitävien satamien varustuksesta. RO- RO-järjestelmässä lastivirta ja siihen vaikuttavat tekniset ratkaisut: portit ja rampit tai hissit on suunniteltava siten, että järjestelmän tehokkuus on hyvä. Lastinkäsittely ja toisaalta laivan merikelpoisuus vaativat erikoisrakenteisia luukkuja, portteja ja ramppeja. Lastin kiinnitys on merkittävä turvallisuustekijä. Laivan vakavuusmääräykset edellyttävät, ettei lasti pääse siirtymään merenkäynnissä. Laivan vetoisuuden mittaussäännöt vaikuttavat varustamon haluamiin lastitilaratkaisuihin, koska mittaussääntöjen pohjalta laskettavat brutto- ja nettovetoisuus määräävät merenkulun maksut.

6 6 Kuva 4. Lastilaiva varustettuna omilla lastinkäsittelylaitteilla. Lastitila jaetaan poikittaisilla laipioilla ja kansilla pienempiin osiin joita lastiruumiksi kutsutaan. Lastitilan yleisjärjestelyn suunnittelussa on päätettävä kansien lukumäärästä. Irto- ja konttilasti ei vaadi välikansia. Kappaletavaralasti vaatii yhden tai useamman välikannen riippuen lastin lujuusominaisuuksista. Lastiruuman laipiojakoon voi myös vaikuttaa ympäristönsuojelun asettamat vaatimukset. Esimerkiksi tankkilaivassa on määrätty suurin sallittu lastitankin tilavuus. Irtolastilaivoissa lastin painopiste on yleensä liian alhaalla ja seurauksena on huono merikelpoisuus. Tästä syystä laipiojako suunnitellaan sellaiseksi, että raskaiden lastien ollessa kyseessä lasti voidaan sijoittaa joka toiseen ruumaan. Laipiojaon avulla tulisi laivapalkin tyynenveden leikkausvoiman ja momentin minimointi suorittaa. Ro-Ro-aluksen lastikannella on oltava mahdollista siirtää pyörillä olevaa lastia vaakasuunnassa vapaasti, katso Kuva 5. Tästä syystä liikennettä haittaavia tolppia ei saa olla lastikannella. Lastitilan vapaa korkeus on 4.3 m kun lastina on rekka-autot ja 4.6 m - 6 m lauttavaunujen ollessa kyseessä. Suurimman korkeuden vaatii lauttavaunulle kaksi päällekkäin asetettua konttia. Mahdollinen liikennöinti pystysuunnassa tapahtuu joko hissien tai ramppien avulla. MS Estonian onnettomuuden jälkeen astui vettä kannella sääntö eli Tukholman sopimus, voimaan RoPax aluksilla eli matkustaja-ro-ro-laivoille. Vaurioituneen aluksen vakavuustarkastelussa SOLAS-sopimuksen mukaisen vauriotilanteen antaman jäännösvaralaidan ja purjehdusalueen merkitsevän aallonkorkeuden pohjalta määräytyy Ro-Rokannelle tulevan vesipatsaan korkeus. Tässä Tukholman sopimuksen (astui voimaan ) mukaisessa uudessa vauriotilanteessa laivan on täytettä tietyn vakavuustason (Miettinen, P., Vuotovakavuusvaatimusten implementointi Ro-Ro-aluksen alkusuunnitteluprosessiin. Diplomityö 1997). Uuden vuotovakavuusvaatimuksen johdosta laipiokansi, joka yleensä on päälastikansi, on sijoitettava ylemmäksi niin, että ehjänlaivan varalaidan korkeus on luokaa 10% laivan leveydestä ja lisäksi kappien sijoittelu laivan sivuille on parempi ratkaisu kuin

7 7 keskikappivaihtoehto, katso kuva 5. Uuden vuotovakavuusvaatimukset johtavat suurempaan ehjänlaivan GM arvoon, joka toisaalta lisää poikittaiskiihtyvyyttä keinunnassa ja siten huonontaa laivan merikelpoisuusominaisuuksia. Kuva 5. Automatkustajalautan lastitilan sijoitusvaihtoehdot. Kansirakennus Laivan matkustajien ja miehistön määrä ja tiloille asetettavat laatuvaatimukset, jonka suureena on [m 2 / henkilö] määrittelee kansirakennuksen tilavarauksen. Miehistön määrä määräytyy aluksen vetoisuuden ja purjehdusreitin perusteella ja muodostaa neuvottelukysymyksen varustamon, merenkulkuviranomaisten ja ammattiliittojen välillä. Matkustajien hyttikapasiteettiin vaikuttaa matkustajalukumäärän lisäksi merimatkan pituus mitattuna esimerkiksi tunneissa. Lyhyen matkan, kestoltaan alle neljä tuntia, laivoissa riittää istuma paikat. Itämeren yölautoissa käytetyt hyttiluokat voivat olla seuraavat: A ikkuna, B pimeä, C laipiokannen alla. Matkustajien yleisten tilojen määrä pohjautuu laivan liikeideaan. Kansirakennuksen kansivälit määräytyvät tilan tehtävän perusteella. Hyttitiloissa vapaakorkeuden minimi on 2,1 m, joka johtaa noin 2,6 m kansiväliin. Yleisissä tiloissa kansiväli on 2,8 m - 3,2 m, riippuen tilan leveydestä. Matkustajalaivojen yleisissä tiloissa on viime aikoina suosittu väljyyttä, jolloin vapaa korkeus on useita kansivälejä. Tilojen jaossa kansirakennuksen ja rungon välillä on otettava huomioon, ettei yhteentörmäyslaipion etupuolelle ja laipiokannen alapuolelle sijoiteta tiloja, joissa ihmiset jatkuvasti oleskelevat. Suomalaisen laivan miehistön hyteissä on oltava ikkuna. Lastilaivan kansirakennuskuution sijoitusvaihtoehdot ovat seuraavat: keula, 1/2 L, 3/4 L, perä, katso Kuva 6. Sijoituspäätöksen kriteerit muodostavat seuraavat näkökohdat:

8 8 - laivan liikkeet - näkyvyys komentosillalta - kulkuyhteydet esim. konehuoneeseen - laivan trimmi - melu ja tärinä - paino ja valmistuskustannukset. Kuva 6. Lastilaivan kansirakennuksen sijoitusvaihtoehdot. Kansirakennuksen rakenteessa tulisi ottaa huomioon moduulitekniikan asettamat vaatimukset, mutta teräsrakenteiden jatkuvuus erityisesti laipioiden osalta on ehdoton vaatimus, jotta laivan värähtelyvasteen taso saadaan pidettyä alhaisena. Melun kannalta on suotavaa sijoittaa konekappi varsinaisen kansirakennuksen ulkopuolelle. Korkea ja kapea kansirakennus on tilankäytön ja toiminnan kannalta tehokas, mutta on huolehdittava siitä, että kansirakennuksessa on riittävästi pitkittäisiä teräslaipioita, joiden avulla saadaan kansirakennuksen jäykkyyttä lisättyä. Matkustajalaivan kansirakennuksen yleisjärjestelyn lähtökohtana on liikeideasta lähtevät toiminnalliset vaatimukset ja lisäksi - laivan rakenteen lujuusvaatimukset (luokan vaatimukset) - turvallisuusvaatimukset on täytettävä (SOLAS) - melun ja värähtelyn minimointi.

9 9 Valmistuksen kilpailukyvyn kannalta nykyaikaiseen moduulitekniikkaan perustuvat vaatimukset on otettava huomioon. Matkustajalaivassa on käytössä kaksi perusratkaisua. Keskitettyyn hyttiblokkiin perustuvassa yleisjärjestelyssä, katso Kuva 7, hytit on sijoitettu kansirakennuksen keula-alueelle. Tämän järjestelyn etuna on se, että akustinen suunnittelu on helpompi toteuttaa, koska melulähteet: potkuri, päämoottori ja konekappi ovat etäällä hyteistä. Haittoina voidaan esittää, että yleisjärjestely on toiminnallisesti ahdas. Yleisissä tiloissa ja hyttiblokissa on eri kansikorkeudet, josta seurauksena on kansien teräsrakenteiden epäjatkuvuus keskilaivalla. Homogeeniset hyttikannet muodostavat toisen perusratkaisun, katso Kuva 7. Tässä laivan yleisjärjestelyyn saadaan avaruutta ja kansien teräsrakenteet ovat jatkuvia. Toisaalta melu- ja värähtelyvaatimusten täyttäminen vaatii erikoistoimenpiteitä. Kuva 7A. Auto-matkustajalautan yleisjärjestely, joka perustuu keskitettyyn hyttiblokkiin. Kuva 7B. Auto-matkustajalautan yleisjärjestely, joka perustuu homogeenisiin hyttikansiin. Matkustajalaivan pelastusveneiden ja lauttojen sijoitus muodostaa turvallisuuden kannalta tärkeän tekijän matkustajalaivassa. Niiden perinteinen sijoituspaikka on kansirakennuksen ylimmällä täysleveällä kannella. Matkustajalaivojen koon kasvun myötä pelastusasemien etäisyys merenpintaan on kuitenkin kasvanut liian suureksi. Tulee muistaa se, että pelastautuminen ei välttämättä tapahdu tyynellä säällä vaan olosuhteet voivat olla onnettomuustilanteessa erittäin hankalat. Nykyjään suositaan ratkaisua, jossa pelastusveneet on sijoitettu rungon pääkannelle, jolloin vastaavassa kohdassa kansirakennusta on kavennettava, jolloin rakenteeseen muodostuu syvennys eli resessi. Tässä ratkaisussa on

10 10 evakuointireitti merkittävä erittäin selkeästi, koska matkustajavirrat muodostuvat sekä ylhäältä että alhaalta käsin. Kuvassa 8 on esitetty pelastusveneiden sijoitusvaihtoehdot. Vasemman puoleinen ratkaisu on nykyisten SOLAS-sääntöjen mukainen. Tällöin pelastusveneiden etäisyys vedenpintaan on kohtuullinen, alle 15 m vedenpinnasta lukien. Kuva 8. Matkustajalaivan pelastusveneiden sijoitusvaihtoehdot: oikealla vanha ja vasemmalla nykyinen käytäntö. Yhteenvetona voidaan todeta, että matkustajalaivan yleisjärjestelyn suunnittelussa nykyinen suuntaus on alhaiseen melu- ja värähtelytasoon, runkorakenteen ja varustelun integrointiin ja turvallisuusseikkojen huomioon ottamiseen. Viihtyvyyden kannalta suositaan yleisiä tiloja, joiden vapaakorkeus on useita kansivälejä. Näkyvyyden lisääminen suurten ikkunoiden avulla palvelee samaa tarkoitusta. Kansirakennuksen kokonaistilavuuden ja kansien lukumäärän maksimointi on varustamolle oleellinen kriteeri. Konehuone Laivan konehuoneen tilanvaraus on riippuvainen kuljetuskoneistoratkaisusta. Konehuoneen paikka ja koko tulisi määrätä niin, ettei lastitilaa menetetä turhaa. Potkuriakselin pituus tulisi olla mahdollisimman lyhyt. Vaikka dieselsähköinen ratkaisu antaa vapaammat kädet moottoreiden sijoittelulle, niin siinä pätee myös sama sääntö, ettei kaapelilinjoja tehdä turhan pitkiksi, jolloin moottoritilan ja laitehuoneen etäisyys täyttää myös toiminnalliset vaatimukset. Laivan konehuoneosasto on usein määräävä tila laivan vuotovakavuudessa.

11 11 Konehuoneen huoltonäkökohdat ja yhteydet asuintiloihin ovat merkittäviä tekijöitä käytön kannalta. Konehuonelaatikon sijaintivaihtoehtoja ovat, katso Kuva 6: - keskilaiva, yleensä monimoottoriasennus - 3/4 L, jolloin yksi lastiruuma konehuoneen peräpuolella. Laivan trimmi parempi, - perä, päästään minimitilaan. Kuva 9. Diesel-sähköinen koneistoratkaisu kahdella Pod-propulsiolaitteella. Laivan käyttö vaatii runsaasti tankkitilaa. Polttoaine, voiteluöljy, makeavesi, painolastivesi ovat tyypillisiä nesteitä, jotka ovat pakollisia jokaisessa laivassa. Polttoainetankkien keskityksellä saadaan valmistuskustannuksia (varustelu ja maalaus) alennettua, mutta laivan viippaus voi muodostua ongelmaksi. Tämän ratkaisu tapahtuu parhaiten siten, että osa polttoainetankeista sijoitetaan laivan keula- ja peräosaan sekä tankkikapasiteetti mitoitetaan suuremmaksi mitä laivan autonomia-aika vaatii. On muistettava, että polttoaine luetaan laivan kantavuuteen. Lastitilanteessa painolastiveden käyttö laivan trimmaukseen on hyvän laivanrakennustavan vastaista ja johtaa tehottomaan laivaan. Tankkijärjestelmää suunniteltaessa on myös ympäristönsuojelun vaatimukset otettava huomioon. Tankkien ympärillä olevien rakenteiden lämpömuodonmuutokset voivat vaikuttaa potkuriakselin linjaukseen. Sisäiset yhteydet Laivan toiminnalliset vaatimukset muodostavat sisäisten yhteyksien suunnittelun lähtökohdan. Tällöin matkustajien ja miehistön kulkuyhteydet ovat oleellinen osa laivan yleis-

12 12 järjestelyä. Porraskäytävät, hissikuilut ja pakotiet muodostavat kulkuyhteydet, lisäksi toiminnan kannalta vaaditaan oleskelu- ja sisääntuloaulat. Laivan palo- ja VT ovien sijoittelu vaikuttaa kulkuyhteyksien toimivuuteen. Kulkuteiden suunnittelussa on huomioon otettava palo-osastointi ja vuotovakavuusmääräykset. Niille asetettavat turvallisuusvaatimukset, esimerkiksi käytävien leveysvaatimukset on täytettävä. Portaikkojen suunta tulisi olla aina laivan pituussuunnassa, koska laivan kallistuskulmat voivat kasvaa suuriksi merenkäynnissä tai onnettomuustilanteessa. Kuvassa 10 on esitetty Ropax-aluksen matkustajien ja ravintolapalveluiden kulkukaaviot. Kuva 10. Ropax-laivan lastin, matkustajien ja ravintolapalvelujen kulkukaavio. Lähde (Levander, 2002) Matkustajalaivoissa matkustajavirrat ovat suuret, koska matkustajat tulevat laivaan, syövät, nukkuvat, suorittavat tax-free-ostokset, lähtevät laivasta lähes samalla kellonlyömällä. Laivassa tarvitaan muonan, jätteiden ja hotellipalvelujen kulkuyhteydet. Putkistot, kanavat ja kaapelit muodostavat energian, ja LVI:n saniteettisysteemin jakeluyhteydet. Näiden suunnittelun pohjan muodostavat järjestelmäratkaisut. Lisäksi laivaturvallisuuden kannalta oleellisia ovat automaation ja informaation vaatimat tietoyhteydet Laivaan tulo ja poistuminen tapahtuu kokoontumisaulan kautta, josta on yhteys sataman kulkusilloille. Oleellista on, että laidoituksessa olevat portit ovat sijoitettu siten, että ne ovat yhteensopivat sataman kulkuputken pään kanssa. Hyvän laivanrakennustavan mukaista on, että laivan kaikkiin tiloihin on päästävä.

13 13 Laivan ulkonäkö Lastilaivoissa yksinkertaisuus ja selkeys antaa hyvän lopputuloksen, koska varustamon imagon tulee viestittää asiakkaille eli lastin omistajille tehokasta ja turvallista kuljetusta. Samoin työlaivassa on syytä pyrkiä yksinkertaiseen ja selkeään lopputulokseen. Matkustajalaivavarustamon imagon tulee houkutella matkustajaa valitsemaan meriristeily. Tekijöitä ovat esteettinen miellyttävyys ja turvallisuus. Matkustajalaivoissa laivan ulkonäön muuntelu on tapahduttava niin, ettei yleisjärjestelyyn aiheuteta suuria muutoksia. Muodon lisäksi on muistettava, että väreillä ja valoilla on suuri vaikutus laivan ulkonäköön. Ulkonäön kannalta hyviä suunnittelukohteita ovat: keulaparras komentosilta ja mastot savupiippu ja siihen integroidut yleiset tilat - perän avokannet. Kuva 11. MS Crystal Harmony risteilylaivan sivukuva

Sisältö. Luento 3: Yleisjärjestely. Kul Laivaprojekti

Sisältö. Luento 3: Yleisjärjestely. Kul Laivaprojekti Luento 3: Yleisjärjestely Kul-24.4110 Laivaprojekti Sovellettu mekaniikka Meritekniikan tutkimusryhmä Sisältö tehtävän määrittely ja tavoitteet lähtötiedot kaarijako lastitila kansirakennus konehuone sisäiset

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Luento 6.1 Talotekniikka rungon suunnittelussa. Talotekniikan vaikutus rungon suunnitteluun Talotekniikan tilantarpeen alustava arviointi

Luento 6.1 Talotekniikka rungon suunnittelussa. Talotekniikan vaikutus rungon suunnitteluun Talotekniikan tilantarpeen alustava arviointi Luento 6.1 Talotekniikka rungon suunnittelussa Talotekniikan vaikutus rungon suunnitteluun Talotekniikan tilantarpeen alustava arviointi Kalvoissa on hyödynnetty Heikki Lamminahon aiempina vuosina kurssilla

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

Vetokaapit laboratorioihin

Vetokaapit laboratorioihin Vetokaapit laboratorioihin O U R E X O Y M ä k i r i n t e e n t i e 3 3 6 2 2 0 K a n g a s a l a P u h. ( 0 3 ) 2 1 2 8 0 0 0 F a k s i ( 0 3 ) 2 1 2 8 1 5 8 w w w. o u r e x. f i o u r e x @ o u r e

Lisätiedot

Induktio kaavan pituuden suhteen

Induktio kaavan pituuden suhteen Induktio kaavan pituuden suhteen Lauselogiikan objektikieli määritellään kurssilla Logiikka 1B seuraavasti: 1. Lausemuuttujat p 1, p 2, p 3,... ovat kaavoja. 2. Jos A on kaava, niin A on kaava. 3. Jos

Lisätiedot

LUENTO 2: LAIVAN KULJETUSKONEISTON VALINTA

LUENTO 2: LAIVAN KULJETUSKONEISTON VALINTA 1 LUENTO 2: LAIVAN KULJETUSKONEISTON VALINTA Luennon tavoite Tarkastellaan laivan kuljetuskoneiston valintaan liittyviä tekijöitä. Eri kriteerit esitellään. Moottorin ja potkurin vuorovaikutusta. Koneiston

Lisätiedot

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti Sähköpostiohjeet 1 Uuden PST tiedoston luominen sähköposteille... 3 Tärkeää!... 3 Tiedoston luominen... 3 Kansioiden luominen datatiedostoon... 5 Pikatoimintojen luominen... 8 Odottaa vastausta allekirjoitus...

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 1 Aki Taanila TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 31.10.2008 2 TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA Tasalaatuisuus on hyvä tavoite, jota ei yleensä voida täydellisesti saavuttaa: asiakaspalvelun laatu vaihtelee, vaikka

Lisätiedot

OHJ-1151 Ohjelmointi IIe

OHJ-1151 Ohjelmointi IIe Tampereen teknillinen yliopisto Ohjelmistotekniikan laitos OHJ-1151 Ohjelmointi IIe Harjoitustyö Tomaattisota Välipalautus / Loppudokumentaatio Assistentin nimi Välipalautusaika (päivä ja kellonaika) ja

Lisätiedot

Postien siirto Koivusta Puruun Macin Mail-ohjelmalla 14.11.2014 Sivu 1

Postien siirto Koivusta Puruun Macin Mail-ohjelmalla 14.11.2014 Sivu 1 Postien siirto Koivusta Puruun Macin Mail-ohjelmalla 14.11.2014 Sivu 1 Tämän ohjeen avulla voit määritellä Koivu-tilisi ja Exchange-tilisi Macin Mail-ohjelmaan ja siten siirtää Koivun postit Exchangeen

Lisätiedot

SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1 Suunnittelu, asentaminen ja huolto (INSTA 900-1:2013)

SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1 Suunnittelu, asentaminen ja huolto (INSTA 900-1:2013) Pohjois-Savon pelastuslaitos Hyväksytyt poikkeamat Riskienhallinta 25.9.2014 1/6 Automaattisten sammutuslaitteistojen suunnitelussa hyväksyttävät poikkeamat. SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

Darwin: Tutkimusprojektin esittely

Darwin: Tutkimusprojektin esittely 1 Darwin: Tutkimusprojektin esittely Tutkimusongelma: voidaanko ohjelmistoarkkitehtuuri generoida automaattisesti? Suomen Akatemian rahoittama tutkimusprojekti 2009-2011 TTY & TaY yhteistyö Ks. http://practise.cs.tut.fi/project.php?project=darwin

Lisätiedot

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Simo K. Kivelä, 15.4.2003 Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Aksioomat Luonnolliset luvut voidaan määritellä Peanon aksioomien avulla. Tarkastelun kohteena on

Lisätiedot

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN JA RYHMÄPUHELUN SOITTAMINEN Ryhmän perustaminen on helppoa. Tarvitset internet-yhteyden sekä tietokoneen, jossa on mikrofoni ja webbikamera. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa

Lisätiedot

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ MAA0 Määritä se funktion f: f() = + integraalifunktio, jolle F() = Määritä se funktion f : f() = integraalifunktio, jonka kuvaaja sivuaa suoraa y = d Integroi: a) d b) c) d d) Määritä ( + + 8 + a) d 5

Lisätiedot

9.10.2015. Vesimaksun yksikköhinta, / m 3 Liittyjältä peritään vesimaksua toimitetusta vedestä mitatun kulutuksen mukaan.

9.10.2015. Vesimaksun yksikköhinta, / m 3 Liittyjältä peritään vesimaksua toimitetusta vedestä mitatun kulutuksen mukaan. Liite 1 1 (5) HSY:N VESIHUOLLON TAKSA 1.1.2016 ALKAEN 1 Käyttömaksut Käyttömaksu peritään kiinteistön käyttämän veden ja poisjohdettavan jäteveden määrän ja laadun perusteella. Maksua peritään erikseen

Lisätiedot

Erikoisalusten turvallisuus

Erikoisalusten turvallisuus 1 (10) Antopäivä: x.x.2012 Voimaantulopäivä: [1.1.2013] Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009) 22 :n 2 ja 6 momentti Muutostiedot:

Lisätiedot

Luento 6. June 1, 2015. Luento 6

Luento 6. June 1, 2015. Luento 6 June 1, 2015 Normaalimuodon pelissä on luontevaa ajatella, että pelaajat tekevät valintansa samanaikaisesti. Ekstensiivisen muodon peleissä pelin jonottaisella rakenteella on keskeinen merkitys. Aluksi

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN KELLONIEMEN DNA:N TUKIASEMAN VAIKUTUSSELVITYS

KUOPION KAUPUNGIN KELLONIEMEN DNA:N TUKIASEMAN VAIKUTUSSELVITYS 1 15.7.2014 KUOPION KAUPUNGIN KELLONIEMEN DNA:N TUKIASEMAN VAIKUTUSSELVITYS 1 Yleistä Kuopion kaupungin Kelloniemen kylään tilalle Kuopion urheilualueet 297-23-9904-0 on haettu rakennuslupaa DNA Oy: n

Lisätiedot

KUORMA- JA LINJA-AUTON HINNASTO 1.3.2016. www.nokiantyres.com/heavy

KUORMA- JA LINJA-AUTON HINNASTO 1.3.2016. www.nokiantyres.com/heavy KUORMA- JA LINJA-AUTON RENKAAT HINNASTO 1.3.2016 www.nokiantyres.com/heavy 19 Eturenkaat Nokian Hakkapeliitta Truck F 295/80 R 22.5 152/148M Nokian Hakkapeliitta Truck F x x D C 74 )) 860, 1 066, T675020

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 10 1 Sarjakehitelmiä Palautetaan mieliin, että potenssisarja on sarja joka on muotoa a n (x x 0 ) n = a 0 + a 1 (x x 0 ) + a 2 (x x 0 ) 2 + a 3 (x x 0 ) 3 +. n=0 Kyseinen

Lisätiedot

Miksi kaikki merikuljetukset ovat menossa kontteihin vai ovatko?

Miksi kaikki merikuljetukset ovat menossa kontteihin vai ovatko? Miksi kaikki merikuljetukset ovat menossa kontteihin vai ovatko? TkL Hannu Asumalahti Toimitusjohtaja Rauman Satama Oy hannu.asumalahti@portofrauma.com www.portofrauma.com Esityksen rakenne Konttien alkutaival

Lisätiedot

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- LTE- REITITIN: L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- LTE reititintä L2TP LAN to LAN - yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa liikenne on sallittu molempiin

Lisätiedot

Biomassaterminaali selvitys. Uusituvan energian toimialaraportin julkistustilaisuus, Astrumkeskus,

Biomassaterminaali selvitys. Uusituvan energian toimialaraportin julkistustilaisuus, Astrumkeskus, Biomassaterminaali selvitys Uusituvan energian toimialaraportin julkistustilaisuus, Astrumkeskus, Salo Olli Äijälä 2.12.2014 Esityksen sisältö Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio => Tapio Oy:ksi 1.1.2015

Lisätiedot

ASENNUSOHJE UPONOR UMPISÄILIÖ 3 M 3. Uponor umpisäiliö 3 m 3. Helppo käsitellä helppo asentaa.

ASENNUSOHJE UPONOR UMPISÄILIÖ 3 M 3. Uponor umpisäiliö 3 m 3. Helppo käsitellä helppo asentaa. ASENNUSOHJE UPONOR UMPISÄILIÖ 3 M 3 Uponor umpisäiliö 3 m 3. Helppo käsitellä helppo asentaa. Uponor umpisäiliö 3 m 3 Kaivanto Umpisäiliön kaivanto mitoitetaan niin, että ankkurointilevyt mahtuvat sen

Lisätiedot

Hae Opiskelija käyttöohje

Hae Opiskelija käyttöohje Hae Opiskelija käyttöohje Yleistä Hae Opiskelija hakuikkunan toiminto on uudistettu tavoitteena saada selkeämpi ja helppokäyttöisempi rakenne. Käyttäjä valitsee ensin, kumpaa hakua haluaa käyttää, Perushaku

Lisätiedot

Kauden vaihtaminen. Tom Hedman Jopox oy; 1.1.2016

Kauden vaihtaminen. Tom Hedman Jopox oy;  1.1.2016 2016 Kauden vaihtaminen Tom Hedman Jopox oy; www.jopox.fi 1.1.2016 Kauden vaihtamiseen liittyvät toimet Jopoxiin on rakennettu palloilulajeihin ominainen piirre kausienvaihtelumekanismi. Mekanismin avulla

Lisätiedot

Pelastuslaitoksen vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden valvonta osana muuta valvontatoimintaa 2013

Pelastuslaitoksen vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden valvonta osana muuta valvontatoimintaa 2013 Pelastuslaitoksen vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden valvonta osana muuta valvontatoimintaa 2013 Anu Puttonen Johtava palotarkastaja Vaarallisten kemikaalien valvonta Tavoite -ehkäistä ja torjua vaarallisten

Lisätiedot

EEDI -hanke ja laivamittauskampanja

EEDI -hanke ja laivamittauskampanja EEDI -hanke ja laivamittauskampanja Jorma Kämäräinen Johtava asiantuntija Meriympäristö ja turva-asiat Merenkulun tutkimusseminaari 12.4.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. ESITELTÄVÄT HANKKEET

Lisätiedot

Kooste kuvasovitteista. Kohde: Näsenkartanon tuulipuisto

Kooste kuvasovitteista. Kohde: Näsenkartanon tuulipuisto Kooste kuvasovitteista Kohde: Näsenkartanon tuulipuisto Lukijalle Nämä kuvasovitteet on tehty yksityisenä toimeksiantona selvittämään suunnitellun Näsenkartanon tuulipuiston visuaalisia vaikutuksia ympäröivään

Lisätiedot

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Hakijan ohje Opetushallitus kevät 2013 Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Tässä ohjeessa on kuvattu miten hakulomake täytetään ja lähetetään yliopistohaku.fi-palvelussa. Näytön

Lisätiedot

Ensimmäinen ilmoittautuja

Ensimmäinen ilmoittautuja Ari Huusela 2007 Ensimmäinen ilmoittautuja Transat 650 yksin yli Atlantin Nimi Transat 6,50 tulee venettä koskevista säännöistä. Mini 6,5 -luokan sääntö määrää maksimipituuden (6,5 m) ja leveyden (3 m),

Lisätiedot

Riskienhallinta DTV projektissa. Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Riskienhallinta DTV projektissa. Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Teknillinen korkeakoulu 61 Riskienhallinta DTV projektissa Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 1.0 29.10.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio

Lisätiedot

Alusten runkorakenteet

Alusten runkorakenteet 1 (17) Antopäivä: 27.2.2014 Voimaantulopäivä: 1.3.2014 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 21 :n 2 momentti, 23 :n 1 momentti

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 25.8.2008 Voimaantulo: 1.9.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU 2 SOVELTAMISALA 2 1 Soveltamisala 2 2 LUKU 2 TOIMINTA-AJATUS JA JOHTAMINEN 2 2 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä.

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä. 1 Palvelut ja Hinnasto 4.3.2016 Palvelut Ilmaisia sivuja ovat Tapahtumakalenteri, Yrityksiä ja Vuokrattavia tiloja. Näillä sivuilla on lomakkeet, joilla saat tapahtuman ja yrityksesi sivuille. Valokeilassa

Lisätiedot

Tutkimuksen projektisointi ja ajankäyttö. Jouni Lauronen

Tutkimuksen projektisointi ja ajankäyttö. Jouni Lauronen Tutkimuksen projektisointi ja ajankäyttö Jouni Lauronen Pertti Jarla Luennon sisältö Tutkimus projektina Tutkimussuunnitelman ja projektisuunnitelman vertailua Projektikolmio Projektityökalut, ajankäytön

Lisätiedot

ILMANLAATUSELVITYS. Askonalue, Lahti. Turku 18.12.2015. Renor Oy Vuokko Heiskanen Pursimiehenkatu 26 C PL 199 00151 Helsinki. Raportin vakuudeksi

ILMANLAATUSELVITYS. Askonalue, Lahti. Turku 18.12.2015. Renor Oy Vuokko Heiskanen Pursimiehenkatu 26 C PL 199 00151 Helsinki. Raportin vakuudeksi Ilmanlaatu Raportti PR3694 P01 Sivu 1 (6) Renor Oy Vuokko Heiskanen Pursimiehenkatu 26 C PL 199 00151 Helsinki Turku 18.12.2015 ILMANLAATUSELVITYS Raportin vakuudeksi Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Väliaikaisen tallennuskansion käyttö Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Kun skannaat kuvia, dioja, asiakirjoja jne. sekä digitoit LP-levyjä tai C-kasetteja, sinulla on mahdollisuus tallentaa

Lisätiedot

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA Kangasalan kunta pyytää tarjouksia alle 65-vuotiaiden omaishoidon vapaiden ja kehitysvammaisten tilapäishoidon

Lisätiedot

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015 SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta PÄTEVYYS - KELPOISUUS KOULUTUS + KOKEMUS = PÄTEVYYS PÄTEVYYS x KOHTEEN VAATIVUUSLUOKKA = KELPOISUUS Kelpoisuus

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattolaatikko. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro 9491340 1.0.

Installation instructions, accessories. Kattolaatikko. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro 9491340 1.0. Ohje nro Versio Osa nro 9491340 1.0 Kattolaatikko A8901430 Sivu 1 / 8 B8901445 Sivu 2 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit ovat turvallisuuden

Lisätiedot

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille SÄTEILYTURVALLISUUS JA LAATU ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ 10.12.2015, Säätytalo, Helsinki Tarkastaja Elina Hallinen, STUK TT laitteen

Lisätiedot

4A 4h. KIMMOKERROIN E

4A 4h. KIMMOKERROIN E TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/5 A h. KIMMOKERROIN E 1. TYÖN TAVOITE 2. TEORIAA Tässä työssä muista töistä poiketen tärkein tavoite on ymmärtää fysikaalisten suureiden keskinäistä riippuvuutta toisistaan

Lisätiedot

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava . Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava Tulon nollasäännöstä näkee silloin tällöin omituisia sovellutuksia. Jotkut näet ajattelevat, että on olemassa myöskin tulon -sääntö tai tulon "mikä-tahansa"- sääntö.

Lisätiedot

IV-kuntotutkimushanke_tutkijat

IV-kuntotutkimushanke_tutkijat IV-kuntotutkimushanke_tutkijat 1. 1. Kuinka käyttökelpoisena pidät SuLVIn IV-kuntotutkimusohjeistusta yleisesti? 1 2 3 4 5 Yhteensä Keskiarvo Asteikko 0 0 0 3 0 3 4 2. 2. Kuinka hyvänä pidät IV-kuntotutkimuksen

Lisätiedot

Jätteiden maarakennushyötykäyttö

Jätteiden maarakennushyötykäyttö Jätteiden maarakennushyötykäyttö Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Oppipoika, Rovaniemi MARA-asetus Valtioneuvoston asetus (591/2006, muutoksia 403/2009) eräiden jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa:

Lisätiedot

Niinhän ne väittää, että me ollaan normaaleja vuokralaisia. Nimi Ovessa - hankkeen kokemusasiantuntijaryhmän suositukset

Niinhän ne väittää, että me ollaan normaaleja vuokralaisia. Nimi Ovessa - hankkeen kokemusasiantuntijaryhmän suositukset Osallisuus pitkäaikaisasunnottomien asunto ensin mallin asumisessa Ympäristöministeriö 30.3.2012 Paavo 2- starttiseminaari Sanna Lehtonen, Vailla vakinaista asuntoa ry Niinhän ne väittää, että me ollaan

Lisätiedot

Luento 2: Laivan koneiston valinta. Kul-24.4110 Laivaprojekti. Sovellettu mekaniikka Meritekniikan tutkimusryhmä. Sisältö.

Luento 2: Laivan koneiston valinta. Kul-24.4110 Laivaprojekti. Sovellettu mekaniikka Meritekniikan tutkimusryhmä. Sisältö. Luento 2: Laivan koneiston valinta Kul-24.4110 Laivaprojekti Sovellettu mekaniikka Meritekniikan tutkimusryhmä Sisältö Luennon tavoite Tarkastellaan laivan kuljetuskoneiston valintaan liittyviä tekijöitä.

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 1.6.2009 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

OSA 2: YLEISTIEDOT 1(5) Laiva on alun perin Neuvostoliiton puolustusvoimien sukeltajien entinen alus ja sen rakennusvuosi on 1952.

OSA 2: YLEISTIEDOT 1(5) Laiva on alun perin Neuvostoliiton puolustusvoimien sukeltajien entinen alus ja sen rakennusvuosi on 1952. OSA 2: YLEISTIEDOT 1(5) 2.1. Historiaa Moottorialus Marie Antoinette hankittiin Kuopion Urheilusukeltajien käyttöön vuonna 2007 Lahdesta. Laiva on alun perin Neuvostoliiton puolustusvoimien sukeltajien

Lisätiedot

LÄMMITYS JA JÄÄHDYTYSPANEELIJÄRJESTELMÄ ItuGraf

LÄMMITYS JA JÄÄHDYTYSPANEELIJÄRJESTELMÄ ItuGraf LÄMMITYS JA JÄÄHDYTYSPANEELIJÄRJESTELMÄ ItuGraf ItuGraf grafiittipaneeli 1-piirinen ItuGraf -grafiittipaneeli H = 45mm 1-piirisessä ItuGraf -grafiittipaneelissa on 10mm kuparinen virtausputki yhdessä grafiittikerroksessa.

Lisätiedot

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS MIKSI DOKUMENTOINTI ON TÄRKEÄÄ? MITÄ ASIOITA DOKUMENTOIDAAN? Pohdi ensin yksin ja sitten parin kanssa tai pienryhmässä: miksi dokumentointi on niin

Lisätiedot

Testisarja Materiaali- ja valaistusparametrit

Testisarja Materiaali- ja valaistusparametrit T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Sisältö Keimo-visualisointijärjestelmän Materiaali- ja valaistusparametrit -visualisaation testisarja. Sarja sisältää testitapaukset ja testilokit. Päivämäärä

Lisätiedot

Lukiolaisten ja toisen asteen ammatillista perustutkintoa suorittavien elämäntilanne ja toimeentulo

Lukiolaisten ja toisen asteen ammatillista perustutkintoa suorittavien elämäntilanne ja toimeentulo Lukiolaisten ja toisen asteen ammatillista perustutkintoa suorittavien elämäntilanne ja toimeentulo Opetusministeriö Ulla Hämäläinen 29.10.2007 Taustaa Hämäläinen, U. Juutilainen, V-P. ja Hellsten, K.

Lisätiedot

Toimialan ja yritysten uudistuminen

Toimialan ja yritysten uudistuminen Toimialan ja yritysten uudistuminen - mahdollisuuksia ja karikoita Jari Kuusisto MIT Sloan School of Management University of Vaasa 1 Jari Kuusisto University of Vaasa Esityksen rakenne Metsäsektorin lähtötilanne

Lisätiedot

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1 String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) Vertailuja tehdessä törmätään usein tilanteeseen, jossa merkkijonoa (esimerkiksi merkkijonomuuttujaa) pitää vertailla toiseen merkkijonoon. Tällöin tavanomainen

Lisätiedot

Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa. 18.9.2013 Marjukka Heikkilä

Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa. 18.9.2013 Marjukka Heikkilä Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa 18.9.2013 Marjukka Heikkilä LSL 22 Lapselle tulee lastensuojeluasiassa määrätä edunvalvoja käyttämään huoltajan sijasta lapsen

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 21.04.2006 tehtävien ratkaisu

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 21.04.2006 tehtävien ratkaisu 1 Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 21.04.2006 tehtävien ratkaisu Tehtävät on ratkaistu Microsoft PowerPoint ohjelmalla. Apuna on käytetty Carta Marina

Lisätiedot

Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset mikä muuttuu? Jyrki Kauppinen 31.01.2012

Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset mikä muuttuu? Jyrki Kauppinen 31.01.2012 Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset mikä muuttuu? Jyrki Kauppinen 31.01.2012 Energiatehokkuuden parantaminen Hallitusohjelmaan on kirjattu selkeitä tavoitteita rakennusten energiatehokkuuden

Lisätiedot

360 asteen kuvan tekeminen

360 asteen kuvan tekeminen 360 asteen kuvan tekeminen 1. Kuvaus kopterilla Kuvaa kopterilla samasta paikasta kuvia joka suuntaan. Kuvissa pitää olla peittoa, eli jokaisessa kuvassa näkyy hieman viereisen kuvan aluetta Kuvaus kannattaa

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

Maisema-arkkitehtuurin perusteet 1A, syksy 2015 Pinnanmuodot-tehtävään ArcMap-ohjeet

Maisema-arkkitehtuurin perusteet 1A, syksy 2015 Pinnanmuodot-tehtävään ArcMap-ohjeet Tässä tehtävässä: Ladataan korkeusmallirasterit maanmittauslaitoksen tietopalvelusta Ladataan korkeuskäyrärasterit PaITulista Muotoillaan kartta pinnanmuodoista selkeäksi Ohjeet olettavat, että olet tehnyt

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2014. Osa 5 a Vaaralliset kemikaalit

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2014. Osa 5 a Vaaralliset kemikaalit Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2014 Osa 5 a Vaaralliset kemikaalit Tukesin valvontakohteet, muut kohteet Vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta

Lisätiedot

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Sivu 1/6 Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Peruspäivärahan saamisen edellytyksenä on työssäoloehdon täyttäminen. Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on lähinnä edellisen 48 kuukauden aikana työskennellyt

Lisätiedot

HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016

HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016 SÄÄNNÖT Sivu 1 / 5 HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016 SÄÄNNÖT Sivu 2 / 5 Sisällys HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016... 1 HelTri Cup:in säännöt... 3 Kilpaileminen... 3 Kilpailusarjat... 3 Ilmoittautuminen...

Lisätiedot

Dynaaminen hankintajärjestelmä. Kuntatalo 11.11.2014 Katariina Huikko Lakimies, Suomen Kuntaliitto

Dynaaminen hankintajärjestelmä. Kuntatalo 11.11.2014 Katariina Huikko Lakimies, Suomen Kuntaliitto Dynaaminen hankintajärjestelmä Kuntatalo 11.11.2014 Katariina Huikko Lakimies, Suomen Kuntaliitto Taustaa Dynaaminen hankintajärjestelmä on mainittu vuoden 2004 hankintadirektiiveissä. Menettely otettiin

Lisätiedot

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta TW-EAV510: VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON OPERAATTORIN IP-OSOITE - Jotta valvontakameran käyttöä varten saadaan avattua tarvittavat portit, pitää operaattorilta saada julkinen IP-osoite, jotta kaikki

Lisätiedot

EK-Kaide Oy. EK-pistoansas Käyttöohje

EK-Kaide Oy. EK-pistoansas Käyttöohje EK-Kaide Oy EK-pistoansas Käyttöohje 7.12.2011 2 Sisällysluettelo 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 Mitat ja toleranssit... 3 2.2 EK-pistoansaan materiaalit ja standardit... 4 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c.

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c. Epäyhtälö Kahden lausekkeen A ja B välisiä järjestysrelaatioita A < B, A B, A > B ja A B nimitetään epäyhtälöiksi. Esimerkiksi 2 < 6, 9 10, 5 > a + + 2 ja ( + 1) 2 2 + 2 ovat epäyhtälöitä. Epäyhtälössä

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 18.3.2015 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 18.3.2015 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 8..5 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alla oleva vastausten piirteiden, sisältöjen ja pisteitysten luonnehdinta ei sido ylioppilastutkintolautakunnan arvostelua. Lopullisessa

Lisätiedot

KOSKEN TL KUNTA VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA 1.5.2015 - Kvalt 20.4.2015 / 18 ja 19

KOSKEN TL KUNTA VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA 1.5.2015 - Kvalt 20.4.2015 / 18 ja 19 KOSKEN TL KUNTA VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA 1.5.2015 - Kvalt 20.4.2015 / 18 ja 19 VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA Laitos: Kosken Tl kunnan vesihuoltolaitos Hyväksytty: Kosken Tl kunnanvaltuuston kokouksessa 20

Lisätiedot

Aloita A:sta. Ratkaise osion (A, B, C, D, jne ) yhtälö vihkoosi. Pisteytä se itse ohjeen mukaan.

Aloita A:sta. Ratkaise osion (A, B, C, D, jne ) yhtälö vihkoosi. Pisteytä se itse ohjeen mukaan. Aloita A:sta Ratkaise osion (A, B, C, D, jne ) yhtälö vihkoosi. Pisteytä se itse ohjeen mukaan. Merkitse pisteet sinulle jaettavaan tehtävä- ja arviointilappuun. Kun olet saanut riittävästi pisteitä (6)

Lisätiedot

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015)

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) 2 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Sivu 1 SOVELTAMISALA... 3 2 KOKOUSPALKKIOT... 3 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET... 4

Lisätiedot

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena,

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, muutoksessa mukana Anneli Louhenperä Ma. kehittämispäällikkö 25.11.2015 1 Esityksen sisältö Kertausta: Mikä on standardi ja miksi sitä tarvitaan Diat 3 7 Muutokset:

Lisätiedot

26.11.2008 Verkkojulkaisuesittely

26.11.2008 Verkkojulkaisuesittely Doweb-verkkosivuston hallintajärjestelmä on helppokäyttöinen, suomenkielinen Internet-sivuston päivitystyökalu, jolla voit itse vaivattomasti ylläpitää ja päivittää Internet-sivujen sisältöä; tekstiä,

Lisätiedot

Taulukkolaskenta II. Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä

Taulukkolaskenta II. Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä Taulukkolaskenta II Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä Edistyneempää taulukkolaskentaa Tekstitiedoston tuonti taulukkolaskentaohjelmaan Lajittelu - taulukon lajittelu pyydettyjen sarakkeiden mukaan

Lisätiedot

Uudistuva RISKINARVIO-ohje

Uudistuva RISKINARVIO-ohje Uudistuva RISKINARVIO-ohje Kommentteja luonnoksesta Terhi Svanström 20.9.2013 30.9.2013 Page 1 Yleisiä huomioita rakenteesta ja käsitteistä Kommentteja riskinarviointi-osuudesta Kehuja 30.9.2013 Page 2

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet

Asennus- ja huolto-ohjeet Compact (C) Ventil Compact (CV/FCV/RCV) Hygiene (H) Plan Compact (FC) Tätä ohjetta koskevat radiaattorit on tarkoitettu normaalien kuivien asuintilojen lämmittimiksi. Lämmitysverkoston rakenne tulee olla

Lisätiedot

ITÄMEREN NECA-ALUEEN AIHEUTTAMAT KUSTANNUKSET MERENKULULLE

ITÄMEREN NECA-ALUEEN AIHEUTTAMAT KUSTANNUKSET MERENKULULLE ITÄMEREN NECA-ALUEEN AIHEUTTAMAT KUSTANNUKSET MERENKULULLE Jorma Kämäräinen Johtava asiantuntija Meriympäristö ja turva-asiat Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta Helsinki, 8.3.2016 Vastuullinen

Lisätiedot

Osion kaksi kertaus. Jukka Juslin. Jukka Juslin

Osion kaksi kertaus. Jukka Juslin. Jukka Juslin Osion kaksi kertaus Jukka Juslin Sisältö Taulukot ja Stringit Luokkien kirjoittaminen Oletusmuodostin UML Taulukot Taulukot luodaan Java-kielessä seuraavanlaisesti: int [] arvosanat = {1,2,3,4,5}; Taulukon

Lisätiedot

SHY Turun paikallisosasto seminaariristeily 23.5.2014. EN 1090-1 sertifiointi

SHY Turun paikallisosasto seminaariristeily 23.5.2014. EN 1090-1 sertifiointi SHY Turun paikallisosasto seminaariristeily 23.5.2014 EN 1090-1 sertifiointi Ilmoitetun laitoksen arviointiprosessi Akkreditointi Ilmoitettu laitos voi olla akkreditoitu tai ei Akkreditoinnin tekee kansallinen

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

LIITTEET. asiakirjaan EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.6.2016 COM(2016) 371 final ANNEXES 1 to 4 LIITTEET asiakirjaan EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tarkastusjärjestelmästä säännöllisen ro-ro-alusliikenteen ja suurnopeusmatkustajaalusliikenteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 14 Asukasvalintaperusteista poikkeaminen; Hoas, Pohjoinen Rautatiekatu 29 HEL 2015-004257 T 10 07 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti antaa Helsingin seudun opiskelijaasuntosäätiölle

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Toimitusehdot 3. Mitat ja värit 4. Materiaalit 6. Senkit ja laatikostot 7. Tasot 13. Penkit ja jakkarat 28.

Sisällysluettelo. Toimitusehdot 3. Mitat ja värit 4. Materiaalit 6. Senkit ja laatikostot 7. Tasot 13. Penkit ja jakkarat 28. Tuoteluettelo 2012 Sisällysluettelo Toimitusehdot 3 Mitat ja värit 4 Materiaalit 6 Senkit ja laatikostot 7 Tasot 13 Penkit ja jakkarat 28 Pöydät 30 Yhteystiedot 37 Sivu 2 Toimitusehdot 1.7. 2012 Maksuehto

Lisätiedot

Opiskelija esittää oman työnsä suullisesti toisille opiskelijoille ja osallistuu aktiivisesti muiden opinnäytteiden käsittelyyn.

Opiskelija esittää oman työnsä suullisesti toisille opiskelijoille ja osallistuu aktiivisesti muiden opinnäytteiden käsittelyyn. Opinnäyte 1. Mikä on opinnäyte? Opinnäyte on opiskelijan kypsyysnäyte, jossa hän osoittaa kykynsä soveltaa oppimaansa käytännön tilanteisiin. Opinnäyte suunnataan siten, että se palvelee työelämän tarpeita

Lisätiedot

Kerassa ja Koivuhovissa edellyttää. laitureiden kulkuyhteydet. Espoon kääntöraide. rakennetaan kokonaisuudessaan.

Kerassa ja Koivuhovissa edellyttää. laitureiden kulkuyhteydet. Espoon kääntöraide. rakennetaan kokonaisuudessaan. ESPOON KAUPUNKIRATA YLEISSUUNNITELMA 2003 LIITE 1. Alustavat työvaiheet 1 (3) ALUSTAVAT TYÖVAIHEET Ensimmäinen vaihe Liikennöinti tapahtuu nykyisiä raiteita ja kaikilla asemilla matkustajien käytössä ovat

Lisätiedot

BIOLAIVAT KY UUTTA SUOMALAISTA INNOVATIIVISTA VARUSTAMOTOIMINTAA

BIOLAIVAT KY UUTTA SUOMALAISTA INNOVATIIVISTA VARUSTAMOTOIMINTAA BIOLAIVAT KY UUTTA SUOMALAISTA INNOVATIIVISTA VARUSTAMOTOIMINTAA BIOLAIVAT KY BIOLAIVAT KY VISIO JA SEN TOTEUTTAMINEN Suomessa EU:n ja oman kotoisen valtiovallan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan

Lisätiedot

sipti consulting Rakentamisen suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut Sipti Oy Sipti-Infra Oy Kymen Sipti Oy

sipti consulting Rakentamisen suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut Sipti Oy Sipti-Infra Oy Kymen Sipti Oy Rakentamisen suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut Sipti Oy Sipti-Infra Oy Kymen Sipti Oy www.sipti.fi Johdanto Kaivannon vaativuusluokituksen tarkoituksena on ohjata kaivannon toteutusta kokonaisuudessaan,

Lisätiedot

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Prosessipäivät 20.4.2016 Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Mikko Kuusela Senior Solution Architect p. 040 574 7414 mikko.kuusela@qlik.com 04, 2016 Pohditaan palveluiden ja prosessien

Lisätiedot

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: PUUSALKKU. Helsingin Yliopisto Opettajankoulutuslaitos kevät 1991 Jukka-Pekka Kajander

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: PUUSALKKU. Helsingin Yliopisto Opettajankoulutuslaitos kevät 1991 Jukka-Pekka Kajander Tekninen työ Aihepiirityöskentely: PUUSALKKU Helsingin Yliopisto Opettajankoulutuslaitos kevät 1991 Jukka-Pekka Kajander 1. Motivointi Välineet: Kuvia erilaisista salkuista (myös muista kuin puusalkuista)

Lisätiedot

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Kasvihuonekaasupitoisuudet ilmakehässä vakiinnutetaan tasolle, joka estää vaaralliset muutokset ja mahdollistaa sopeutumisen Rakennettu ympäristö on energiatehokas, elinvoimainen

Lisätiedot

Lisää segmenttipuusta

Lisää segmenttipuusta Luku 24 Lisää segmenttipuusta Segmenttipuu on monipuolinen tietorakenne, joka mahdollistaa monenlaisten kyselyiden toteuttamisen tehokkaasti. Tähän mennessä olemme käyttäneet kuitenkin segmenttipuuta melko

Lisätiedot

SATAMA- JA MERIKULJETUSTIETOA. Asiakkaat/käyttäjät. Satamaorganisaatiot. Viranomaiset

SATAMA- JA MERIKULJETUSTIETOA. Asiakkaat/käyttäjät. Satamaorganisaatiot. Viranomaiset SATAMA- JA MERIKULJETUSTIETOA 1. Sataman sidosryhmät Satamaorganisaatiot Satamanpitäjät - satamalaitokset -liikelaitokset - omistajayhtiöt Satamaoperaattorit Palvelujen tuottajat Laivanselvitys Huolinta

Lisätiedot

MERENKULKUALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET 2004

MERENKULKUALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET 2004 1 (9) MERENKULKUALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET 2004 3.2.9 KALASTUSALUKSEN PÄÄLLIKKÖ, 20 OV Tavoite Tavoitteena on, että opintokokonaisuuden suorittanut täyttää kalastusaluksen

Lisätiedot

Tutkimusaineistojen tekijänoikeus. TTA, Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka, Helsinki 14.11.2013 OTT Pirjo Kontkanen

Tutkimusaineistojen tekijänoikeus. TTA, Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka, Helsinki 14.11.2013 OTT Pirjo Kontkanen Tutkimusaineistojen tekijänoikeus TTA, Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka, Helsinki 14.11.2013 OTT Pirjo Kontkanen Tutkimusaineistojen tekijänoikeus Tekijänoikeus / tutkimusaineistojen säilytys ja saatavuus

Lisätiedot