SOTKAMO SILVER AB Lehdistötiedote (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Tukholma klo 9.00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SOTKAMO SILVER AB Lehdistötiedote 2016-03-03 (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Tukholma klo 9.00"

Transkriptio

1 SOTKAMO SILVER AB Lehdistötiedote (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Tukholma klo 9.00 HOPEAKAIVOKSEN TOTEUTETTAVUUSTARKASTELUN TALOUDELLISTEN ENNUSTEIDEN PÄIVITYS Hopean hintaennusteen mukainen laskelma 36 % IRR, 50 M NPV (@ 5 %) (hopean hintaennusteella 14,9-20,0 $/Oz Ag) Toiminnanaikainen CAPEX on 40 M sisältäen tuotantokapasiteetin lisäyksen ja malmin esirikastuksen Takaisinmaksuaika: alle 3 v tuotannon aloituksesta Suunniteltu toiminta-aika 6 vuotta Käyttökatemarginaali (EBITDA) 95 M (ensimmäiset 6 vuotta) Laskelma korkealla ja alhaisella hopean hinnalla 85 % IRR, 124 M NPV (@ 5 %) (hopean hinta 28 $/Oz Ag) 11 % IRR, 9 M NPV (@ 5 %) (hopean hinta 12,7 $/Oz Ag) Yrityksen johdon näkemykseen perustuva laskelma 40 % IRR, 103 M NPV (@ 5 %) (hopean hintaennusteella 14,9-20,0 $/Oz Ag Toiminnanaikainen CAPEX 44 M sisältäen tuotantokapasiteetin lisäyksen Takaisinmaksuaika: 3 v tuotannon aloituksesta Suunniteltu toiminta-aika 11 vuotta (malmivarat ja -potentiaali) Käyttökatemarginaali (EBITDA) 194 M (ensimmäiset 11 vuotta) Laskelma korkealla ja alhaisella hopean hinnalla 86 % IRR, 223 M NPV (@ 5 %) (hopean hinta 28 $/Oz Ag) 15 % IRR, 22 M NPV (@ 5 %) (hopean hinta 12,7 $/Oz Ag)

2 Hopean hintaennusteen mukainen laskelma Hopean hintaennusteelle (14,9-20,0 $/Oz Ag vuosina ) perustuvan kassavirtaennusteen mukaan projektin sisäinen korko (IRR) on 36 % ja NPV 50 M (@ 5%) sekä investoinnin takaisinmaksuaika kolme vuotta. Taulukko alla: Metallien hintaennusteen mukaiset laskelmat 6 tuotantovuodelle. (CTS Engtec, 2016) SILVER MINE - AVG ( )/case Mining Plan USD/EUR 0,92 0,92 0,92 Ag $/oz 12,70 14,9-20,0 28,0 Au $/oz Zn $/t Pb $/t Base Case -- 6 Years Operation Base Case: LOM = Mineral Reserves Silver Mine Silver Mine Silver Mine Mill Feed tonnes LOM years Revenue Capex (LOM) Initial Capex Opex (LOM) EBITDA EBITDA first 4 years NPV (5% before tax) IRR (before tax) 11,2 % 36,4 % 85,4 % Payback 5,1 2,7 1,2 Mikäli käytetään hopean hintaa 28 $/oz, arvioitu sisäinen korko (IRR) on 85 % ja NPV 124 M (@ 5%). Hopean hinnalla 12,7 $/oz, arvioitu sisäinen korko (IRR) on 11 % ja NPV 9 M (@ 5%) Malmivarat Malmivarat on arvioitu louhintasuunnitelman ja taloudellisten tekijöiden perusteella. Yhteenveto malmivaroista on esitetty alla olevassa taulukossa. Sotkamo Silverin Hopekaivoksen Mineraaliivarat (malmi), tammikuuta 2016, JORC Code 2012 Malmivarat Luokka Mt Pit. (g/t) Hopea Kulta Sinkki Lyijy Met. (oz) Pit. (g/t) Met. (oz) Pit. (%) Met. (t) Pit. (%) Todettu + Todennäköinen 2, , , , Met. (t)

3 Malmivarat luokissa Todetut ja Todennäköiset ovat yhteensä 2,76 miljoonaa tonnia hopeaa pitoisuudella 124 g/t Ag. Tästä määrästä 2,44 miljoonaa tonnia on mukana tuotantosuunnitelmassa, 0,31 miljoonaa tonnia on varmuusvarastoa. Laskelma on tehty Australian JORC-koodin (2012) mukaan. Alla oleva kuva: Mineraalivarat ja malmitutkimuspotentiaali sekä kaivossuunnitelma. Malmivarojen arviointi on tehty austral-aasialaisen JORC-koodin (2012) mukaan. Laskelmat on tehty käyttäen cut-off tulorajaa 30 /tonni malmia maanalaisessa louhinnassa ja 60 /tonni syötteelle rikastuslaitokseen. Malmin kaivossaannin on arvioitu olevan 90 % ja sivukivilaimennuksen 15 % maanalaisessa louhinnassa ja 10 % avolouhinnassa. Hopeakaivoksen malmivarat ovat tonnia hopeapitoisuudella keskimääräisellä hopeapitoisuudella 124 g/t Ag (JORC-koodi 2012). Rikastamon syötteen hopeapitoisuus kahtena ensimmäisenä tuotantovuotena on noin 143 g/t ja kultapitoisuus noin 0,4 g/t. Kolmantena tuotantovuonna rikastamon kapasiteettia lisätään tonnista tonniin ympäristöluvan päivityksen yhteydessä. Louhinta- ja tuotantosuunnitelmassa hyödynnetään malmin esirikastamista. Verrattuna edelliseen malmivara-arvioon näiden todettujen ja todennäköisten malmivarojen keskimääräinen hopeapitoisuus on kasvanut 22 % prosenttia. Malmitonneina ilmaistuna määrä on vähentynyt on 17 %, mikä vähentää malmin rikastuskustannusta suhteessa tuotettuun hopeaunssiin. Aikaisempaa alhaisempi tuotantokustannus antaa suojaa hopean hinnanvaihtelulle.

4 Yhtiön johdon taloudellinen ennuste Malmitutkimuspotentiaalin hyödyntämisestä Yhtiön johdon näkemyksen mukaan hopeaesiintymä jatkuu nykyisten malmivarojen syväjatkeena. Tuotantovuosien 7-11 suunnitelma perustuu tähän syväjatkeen malmitutkimuspotentiaaliin. Syväjatkeen tutkimuspotentiaali perustuu geologiseen ja geofysikaaliseen tutkimustietoon. On huomioitava, että näiden tuotantovuosien suunnitelmiin liittyy epävarmuustekijöitä, joiden vuoksi tuotantovuosien 7-11 taloudellisia laskelmia voidaan pitää suuntaa-antavina ennusteina. Yllä olevassa kuvassa esitetty Malmitutkimuspotentiaalialue on mallinnettu elektromagneettisesta SAMPO mittauksesta 1000 metrin syvyyteen asti. Tehdyt timanttikairaukset lävistävät tämän alueen 500 ja 550 metrin syvyydellä, mikä tukee tätä mallia. Alustava pitoisuusarvio ja kaivossuunnitelma on luotu käyttäen olemassa olevaa kairausaineistoa, mallinnetun kappaleen määräksi on arvioitu 10,3 miljoonaa tonnia hopeapitoisuudella 71,5 g/t. Karkea arvio malmin esirikastuksen jälkeen on 2,25 miljoonaa tonnia lisää syötettä pitoisuudella 144 g/t Ag. Tämä toisi viisi vuotta lisää tuotantosuunnitelmaan. Hopean hintaennusteelle (14,9-20,0 $/Oz Ag vuosina ) perustuvan kassavirtaennusteen mukaan projektin sisäinen korko (IRR) on 40 % ja NPV 103 M (@ 5%) sekä investoinnin takaisinmaksuaika kolme vuotta. Mikäli käytetään hopean hintaa 28 $/oz, arvioitu sisäinen korko (IRR) on 86 % ja NPV 223 M (@ 5 %). Hopean hinnalla 12,7 $/oz, arvioitu sisäinen korko (IRR) on 15 % ja NPV 22 M (@ 5%) Taulukko alla: Metallien hintaennusteen mukaiset laskelmat 11 tuotantovuodelle. (CTS Engtec, 2016) SILVER MINE - AVG ( )/case Mining Plan USD/EUR 0,92 0,92 0,92 Ag $/oz 12,70 14,9-20,0 28,0 Au $/oz Zn $/t Pb $/t Management View Case Years Operation: LOM = Mineralreserves + 5 years from Exploration Potential Silver Mine Silver Mine Silver Mine Mill Feed tonnes LOM years Revenue Capex (LOM) Initial Capex Opex (LOM) EBITDA EBITDA first 4 years NPV (5% before tax) IRR (before tax) 15,0 % 40,0 % 85,6 % Payback 5,9 3,0 1,3

5 Päivitetyt taloudelliset laskelmat on suorittanut, arvioinut ja hyväksynyt itsenäinen konsulttitoimisto CTS Engtetec Oy. Kaivosinsinööri Jouni Kankkunen MSc (Mining), MAusIMM, ja Ilkka Tuokko, MAusIMM ovat tehneet kaivossuunnitelman ja tuotantoarvion tuotantovuosille Ilkka Tuokko kuuluu Sotkamo Silverin johtoon eikä hän toimi itsenäisenä konsulttina. Olemme viimeisten kahden vuoden aikana etsineet keinoja, joilla voidaan vastata vaatimuksiin, joita hopean nykyinen hintataso asettaa Hopeakaivos-projektille. Olen tyytyväinen voidessani esittää sekä malmivara-arvioon, malmin esirikastukseen että yhtiön näkemykseen esiintymän syväjatkeen hyödyntämisestä perustuvien tuotantosuunnitelmien taloudelliset ennustearviot. Laskelmat osoittavat uusien ratkaisujen vahvistaneen projektia alhaista hopean hintaa vastaan, mikä oli tavoitteenamme. Raportissa esitetään yhtiön johdon näkemys Hopeakaivos-projektin jatkumiselle sen jälkeen kun todetut ja todennetut malmivarat on louhittu kuuden ensimmäisen tuotantovuoden aikana. Yhtiön johto näkee Hopeakaivos-projektin tulevaisuuden positiivisena ja olen vakuuttunut, että voimme saavuttaa tavoitteet, jotka on esitetty suunnitelmissa., sanoo Timo Lindborg, konsernijohtaja Tukholmassa 3 maaliskuuta 2016 Sotkamo Silver AB (publ) Timo Lindborg, konserninjohtaja Tietoa Sotkamo Silver AB:sta Sotkamo Silver AB:n liikeideana on hyödyntää mineraaliesiintymiä Pohjoismaissa huomioiden samalla yhteiskunnan ja ympäristön asettamat vaatimukset. Sotkamo Silver omistaa tytäryhtiönsä välityksellä hopeaa ja kultaa sisältäviä malmiesiintymiä Suomessa. Yhtiön tärkein kehityshanke on Hopeakaivos projekti Sotkamossa. Sotkamo Silver soveltaa SveMin'in & FinnMin'in raportointisääntöjä julkisille kaivos- ja malmitutkimusyhtiöille. Sotkamo Silver raportoi mineraalivaransa ja malmivaransa kansainvälisesti hyväksytyn JORC (2012) tai NI koodin mukaan. Yhtiö soveltaa International Financial Reporting Standards -järjestelmää (IFRS) Euroopan unionin hyväksymällä tavalla. Yhtiön kaupankäyntitunnus on SOSI Tukholman NGM Equity pörssissä ja SOSI1 NASDAQ OMX Helsinki pörssissä. ISIN-koodi Sotkamo Silverin osakkeille on SE Viralliset pörssitiedotukset ovat ruotsin kielellä; käännetyissä versioissa saattaa olla vähäisiä eroja alkuperäisiin. Yhtiön pörssitiedotteet ja taloudelliset raportit välitetään NGM kautta ja ovat saatavilla yhtiön sivuilla:

6 Lue lisää Sotkamo Silveristä verkkosivustolla tai Lisätietoja: konserninjohtaja Timo Lindborg Tärkeää asiaa Tämän tiedotteen julkaiseminen tai jakelu tietyissä maissa voi olla rajoitettu lainsäädännöllä rajoitettu, ja henkilöille näissä maissa, joissa tämä lehdistötiedote julkaistaan tai levitetään tulee tiedostaa ja noudattaa tällaisia rajoituksia. Tätä tiedotetta ei saa julkaista, julkaista tai levittää, suoraan tai välillisesti, kokonaan tai osittain seuraavissa maissa: Australia, Kanada, Hong Kong, Japani, Uusi-Seelanti, Singapore, Etelä-Afrikka, Yhdysvallat tai missä tahansa muussa maassa, jossa tällainen toiminta on kokonaan tai osittain rajoitettu tai siellä sovelletaan tällaisia oikeudellisia rajoituksia. Tämän lehdistötiedotteen tietja ei saa luovuttaa, levittää, jäljentää tai julkista tavalla joka on ristiriidassa tällaisten rajoitusten kanssa. Laiminlyönti Tämän ohjeen noudattamatta jättäminen voi johtaa siihen, että rikkoo Yhdysvaltain vuoden 1933 arvopaperilain ("Securities Act") mukaisia tai muutettuja määräyksiä, tai muissa maissa sovellettavaa lainsäädäntöä. Lausunnot arviot, ennusteet tässä esityksessä, jotka eivät ole puhtaasti historiallisia tosiasioita, rajoituksetta mukaan lukien lausunnot, tulevaisuuden arviot, suunnitelmat, tavoitteet, olettamukset tai odotukset tulevaisuuden odotuksista ovat "tulevaisuuteen suunnattuja arvioita". Huomaa, että tällaisiin tulevaisuuteen suunnattuihin arvioihin". liittyy tunnettuja ja tuntemattomia riskejä ja epävarmuustekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa todellisten tulosten ja tulevien tapahtumiaen poikkeamisen näistä tulevaisuuteen suunnatuista arvioista. Tällaisia riskejä ja epävarmuustekijöitä ovat vaihtelut metallien hinnoissa, arvaamattomia tuloksia louhinnassa ja tuotannossa, epävarmuustekijöiltä mineraalivarantojen ja varojen arvioinnissa, kustannusten ja hintojen vaihtelut tavaroiden ja palvelujen tuotannossa ja hankinnassa, etsintä- ja kaivostoimintaan liittyvät ongelmat, muutokset oikeudellisia, sosiaalisia tai poliittisissa Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa, ja riittävän rahoituksen puutteesta. Nämä kaikki tekijät ja muut mahdolliset tekijät voivat muun muassa estää tässä esitettyjen tulevaisuuteen suunnattujen arvioiden toteutumisen tai viivästyttää kaivoshankkeen toteutumista.

SOTKAMO SILVER AB Pörssitiedote (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Tukholma klo 8:45

SOTKAMO SILVER AB Pörssitiedote (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Tukholma klo 8:45 SOTKAMO SILVER AB Pörssitiedote 2017-31-07 (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Tukholma klo 8:45 SOTKAMO SILVER: KORKEITA HOPEA- JA KULTAPITOISUUKSIA HOPEAKAIVOKSEN TÄYDENNYSKAIRAUKSESSA Sotkamo Hopeakaivoksella

Lisätiedot

Sotkamo Silver ja pörssi

Sotkamo Silver ja pörssi Sotkamo Silver ja pörssi Tkt Timo Lindborg www.silver.fi ARVON LUONTI METALLISISÄLLÖN NÄENNÄINEN "in situ" ARVO Timo Lindborg Hukka Arvonnousu malmitutkimuksessa Arvonnousu lohinnassa Arvonnousu rikastuksessa

Lisätiedot

Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke

Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke Tkt Timo Lindborg www.silver.fi ARVON LUONTI METALLISISÄLLÖN NÄENNÄINEN "in situ" ARVO Timo Lindborg Hukka Arvonnousu malmitutkimuksessa Arvonnousu lohinnassa Arvonnousu

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER 20 MILJOONAN EURON OSAKEANTI 15-29. 6. OSALLISTU POHJOISMAISEN KAVOSTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISEEN NGM EQUITY, TUKHOLMA CODE: SOSI

SOTKAMO SILVER 20 MILJOONAN EURON OSAKEANTI 15-29. 6. OSALLISTU POHJOISMAISEN KAVOSTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISEEN NGM EQUITY, TUKHOLMA CODE: SOSI SOTKAMO SILVER 20 MILJOONAN EURON OSAKEANTI 15-29. 6. OSALLISTU POHJOISMAISEN KAVOSTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISEEN NGM EQUITY, TUKHOLMA CODE: SOSI NASDAG OMX HELSINKI CODE: SOSI1 www.silver.fi TÄRKEÄÄ ASIAA

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER 20 MILJOONAN EURON OSAKEANTI 15-29. 6. OSALLISTU POHJOISMAISEN KAIVOSTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISEEN NGM EQUITY, TUKHOLMA CODE: SOSI

SOTKAMO SILVER 20 MILJOONAN EURON OSAKEANTI 15-29. 6. OSALLISTU POHJOISMAISEN KAIVOSTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISEEN NGM EQUITY, TUKHOLMA CODE: SOSI SOTKAMO SILVER 20 MILJOONAN EURON OSAKEANTI 15-29. 6. OSALLISTU POHJOISMAISEN KAIVOSTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISEEN NGM EQUITY, TUKHOLMA CODE: SOSI NASDAQ OMX HELSINKI CODE: SOSI1 www.silver.fi TÄRKEÄÄ ASIAA

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER 20 MILJOONAN EURON OSAKEANTI OSALLISTU POHJOISMAISEN KAIVOSTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISEEN NGM EQUITY, TUKHOLMA CODE: SOSI

SOTKAMO SILVER 20 MILJOONAN EURON OSAKEANTI OSALLISTU POHJOISMAISEN KAIVOSTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISEEN NGM EQUITY, TUKHOLMA CODE: SOSI SOTKAMO SILVER 20 MILJOONAN EURON OSAKEANTI 15-29. 6. OSALLISTU POHJOISMAISEN KAIVOSTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISEEN NGM EQUITY, TUKHOLMA CODE: SOSI NASDAQ OMX HELSINKI CODE: SOSI1 www.silver.fi TÄRKEÄÄ ASIAA

Lisätiedot

Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke. Timo Lindborg, Toimitusjohtaja, Sotkamo Silver Oy

Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke. Timo Lindborg, Toimitusjohtaja, Sotkamo Silver Oy Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke Timo Lindborg, Toimitusjohtaja, Sotkamo Silver Oy ARVON LUONTI Timo Lindborg METALLISISÄLLÖN NÄENNÄINEN "in situ" ARVO Hukka Arvonnousu malmitutkimuksessa Arvonnousu

Lisätiedot

Sotkamo Silver MIKSI SIJOITTAA HOPEAAN

Sotkamo Silver MIKSI SIJOITTAA HOPEAAN Sotkamo Silver MIKSI SIJOITTAA HOPEAAN 4.4. 2017 www.silver.fi Sotkamo Silver Pörssiyhtiö NGM Tukholma Nasdaq Helsinki Timo Lindborg CEO Hallituksen jäsenet suomalaisia Yli 80 % omistuksesta Suomessa 1.

Lisätiedot

ja osakeinvestoin,en haasteet

ja osakeinvestoin,en haasteet ja osakeinvestoin,en haasteet HOPEA Kysyntä kasvussa Aurinkopaneelit, elektroniikka Síjoitusmetalli, korut Terveys ja sairaanhoito Valokuvaus Tuotanto tasaista Isoilla tuottajilla ei kasvua Varastot pienentyneet

Lisätiedot

Sotkamo Silver Oy:n kaivoshankkeen tilannekatsaus. Ilkka Tuokko

Sotkamo Silver Oy:n kaivoshankkeen tilannekatsaus. Ilkka Tuokko Sotkamo Silver Oy:n kaivoshankkeen tilannekatsaus Ilkka Tuokko 20.11.2013 Location Distance to: - Kuhmo 40 km - Sotkamo 40 km - Valtimo 45 km - Nurmes 60 km - Kajaani 80 km - Oulu 240 km - Helsinki 480

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER HOPEAKAIVOS-PROJEKTI

SOTKAMO SILVER HOPEAKAIVOS-PROJEKTI SOTKAMO SILVER HOPEAKAIVOS-PROJEKTI SUOMI MINES kasvuryhmä 1 PROJEKTIT SUOMALAISEN KAIVOSTEOLLISUUDEN LÄHIAJAN MAHDOLLISUUDET JALOMETALLIT 2016-2018 Hopeakaivos Pahtavaara Laiva Endomines Dragon mining

Lisätiedot

ja osakeinvestoin,en haasteet

ja osakeinvestoin,en haasteet ja osakeinvestoin,en haasteet HOPEA Kysyntä kasvussa Aurinkopaneelit, elektroniikka Síjoitusmetalli, korut Terveys ja sairaanhoito Valokuvaus Tuotanto tasaista Isoilla tuottajilla ei kasvua Varastot pienentyneet

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER MAHDOLLISUUS INVESTOIDA JA OLLA MUKANA KEHITTÄMÄSSÄ SUOMALAISTA KAIVOSALAA 11.6.2014 1

SOTKAMO SILVER MAHDOLLISUUS INVESTOIDA JA OLLA MUKANA KEHITTÄMÄSSÄ SUOMALAISTA KAIVOSALAA 11.6.2014 1 SOTKAMO SILVER MAHDOLLISUUS INVESTOIDA JA OLLA MUKANA KEHITTÄMÄSSÄ SUOMALAISTA KAIVOSALAA 11.6.2014 1 SUOMI ON HYVÄ KAIVOSMAA Suomi on edelleen rankattuna korkealle houkuttelevana kaivosmaana Ala työllistää

Lisätiedot

Sotkamo Silver AB. Taivaljärvi Silver Mine Ilkka Tuokko, Managing Director, Sotkamo Silver Oy

Sotkamo Silver AB. Taivaljärvi Silver Mine Ilkka Tuokko, Managing Director, Sotkamo Silver Oy Sotkamo Silver AB Taivaljärvi Silver Mine Ilkka Tuokko, Managing Director, Sotkamo Silver Oy Katsaus Taivaljärven kaivoshankkeen nykytilaan Kestävä kaivostoiminta seminaari Kajaani Ilkka Tuokko 19.1.2012

Lisätiedot

ja osakeinvestoin,en haasteet

ja osakeinvestoin,en haasteet ja osakeinvestoin,en haasteet HOPEA Kysyntä kasvussa Aurinkopaneelit, elektroniikka Síjoitusmetalli, korut Terveys ja sairaanhoito Valokuvaus Tuotanto tasaista Isoilla tuottajilla ei kasvua Varastot pienentyneet

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER TULE MUKAAN KEHITTÄMÄÄN SUOMALAISTA KAIVOSALAA NASDAG HELSINKI. Kaupankäyn3tunnus: SOSI1 ISIN- koodi: SE0001057910

SOTKAMO SILVER TULE MUKAAN KEHITTÄMÄÄN SUOMALAISTA KAIVOSALAA NASDAG HELSINKI. Kaupankäyn3tunnus: SOSI1 ISIN- koodi: SE0001057910 SOTKAMO SILVER TULE MUKAAN KEHITTÄMÄÄN SUOMALAISTA KAIVOSALAA NASDAG HELSINKI Kaupankäyn3tunnus: SOSI1 ISIN- koodi: SE0001057910 TOIMINNAN OIKEUTUS OLTAVA SELVÄ Uusiutumattomien luonnonvarojen käyttö on

Lisätiedot

Sotkamo Silver. ja osakeinvestoin0en haasteet

Sotkamo Silver. ja osakeinvestoin0en haasteet Sotkamo Silver ja osakeinvestoin0en haasteet Kaivosalan juniori yhtiön kehityskaari Korkea riski; Suuri poten

Lisätiedot

TULE MUKAAN KEHITTÄMÄÄN SUOMALAISTA KAIVOSALAA

TULE MUKAAN KEHITTÄMÄÄN SUOMALAISTA KAIVOSALAA SOTKAMO SILVER TULE MUKAAN KEHITTÄMÄÄN SUOMALAISTA KAIVOSALAA NASDAG HELSINKI Kaupankäyntitunnus: SOSI1 ISIN-koodi: SE0001057910 7.11.20 2 Auriga MIKSI SIJOITTAA SOTKAMO SILVERIIN? Matala tekninen ja geologinen

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER MAHDOLLISUUS INVESTOIDA JA OLLA MUKANA KEHITTÄMÄSSÄ SUOMALAISTA KAIVOSALAA 16.4.2014 1

SOTKAMO SILVER MAHDOLLISUUS INVESTOIDA JA OLLA MUKANA KEHITTÄMÄSSÄ SUOMALAISTA KAIVOSALAA 16.4.2014 1 SOTKAMO SILVER MAHDOLLISUUS INVESTOIDA JA OLLA MUKANA KEHITTÄMÄSSÄ SUOMALAISTA KAIVOSALAA 16.4.2014 1 SUOMI ON HYVÄ KAIVOSMAA Ø Ø Ø Ø Suomi on edelleen rankattuna korkealle houkuttelevana kaivosmaana Ala

Lisätiedot

Oulun Minig Scool, professori Timo Lindborg Sotkamo Silver AB

Oulun Minig Scool, professori Timo Lindborg Sotkamo Silver AB Kainuulainen hopeakaivos ja Kaivannaisteollisuuden a a suude näkymät ät Suomessa Oulun Minig Scool, professori Timo Lindborg Sotkamo Silver AB Source: GTK 1 Kaivostoimina osana yhteiskunnan tuotantorakennetta

Lisätiedot

Kaivostoiminta. Pohjois-Suomen rakennerahastopäivät 5.-6.5.2010, Rovaniemi. Esityksessä

Kaivostoiminta. Pohjois-Suomen rakennerahastopäivät 5.-6.5.2010, Rovaniemi. Esityksessä Kaivostoiminta Pohjois-Suomen rakennerahastopäivät 5.-6.5.2010, Rovaniemi 5.5.2010/Maija Uusisuo Esityksessä Globaali toimintaympäristö Suomen kansainvälinen kilpailukyky Ajankohtaisia kaivoshankkeita

Lisätiedot

HOPEAA KAINUUN KORVESTA

HOPEAA KAINUUN KORVESTA SILVER RESOURCES OY HOPEAA KAINUUN KORVESTA VMY:n syysekskursio Sotkamoon 20-21.9.2007 17.9.2007 / JJ Perustettu v. 2006, kotipaikka Sotkamo Suomalainen kaivos- ja malminetsintäyhtiö Yhtiön tavoitteena

Lisätiedot

Kaivoshankkeen toteutus ja e/ikka

Kaivoshankkeen toteutus ja e/ikka Kaivoshankkeen toteutus ja e/ikka KAIVOSTOIMINTAA TARVITAAN KAIKKEEN TOIMINNAN KESTÄVYYS JA VASTUULLISUUS Kaivosteollisuus on vanhin tunnettu teollisuuden muoto. Yli sataa (>100) mineraalia ja metallia

Lisätiedot

MINERAALIVARAT JA -VARANNOT

MINERAALIVARAT JA -VARANNOT MINERAALIVARAT JA -VARANNOT 1 Lausunto Afarak Groupin mineraalivarannoista ja mineraalivaroista¹ Etelä-Afrikassa 31.12.2016 koskien kromia. TODISTETTU: Mineraalivarat 1 (raakamalmina) Mineraalivarannot

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER Hopeakaivos

SOTKAMO SILVER Hopeakaivos SOTKAMO SILVER Hopeakaivos MATALARISKINEN HOPEAKAIVOS HANKE Ø PERUSTEELLISET TEKNISET TUTKIMUKSET TEHTY ü BAT-tekniikkaa hyödyntävä kaivos ü 6,5 vuoden malmivarat + 20 vuoden tuotantopotentiaali ü Tunnettu

Lisätiedot

ATUN MONIMETALLIESIINTY~ Atun monimetallinen sulfidiesiintyma liittyy nk. Etela-Suomen leptiittivyohykkeeseen, jossa tunnetaan

ATUN MONIMETALLIESIINTY~ Atun monimetallinen sulfidiesiintyma liittyy nk. Etela-Suomen leptiittivyohykkeeseen, jossa tunnetaan 0 outokumpu mining ANNMINES ATUN MONIMETALLIESIINTY~ Yleista Atun monimetallinen sulfidiesiintyma liittyy nk. Etela-Suomen leptiittivyohykkeeseen, jossa tunnetaan mm. Orijarven, Aijalan ja Metsamontun

Lisätiedot

OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS MUNKSJÖ OYJ (Y-TUNNUS 2480661-5)

OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS MUNKSJÖ OYJ (Y-TUNNUS 2480661-5) OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS MUNKSJÖ OYJ (Y-TUNNUS 2480661-5) Hyväksytty Munksjö Oyj:n varsinaisessa yhtiökokouksessa 6.4.201613.5.2013 SISÄLTÖ 1 Nimitystoimikunnan tarkoitus...3

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.2.2012 COM(2012) 78 final 2012/0032 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan talousyhteisön ja Syyrian arabitasavallan yhteistyösopimuksen soveltamisen osittaisesta keskeyttämisestä

Lisätiedot

Metsä Board Financial 2015 Tilinpäätöstiedote 2015

Metsä Board Financial 2015 Tilinpäätöstiedote 2015 Metsä Board Financial 215 Tilinpäätöstiedote statements review 215 Vuoden 215 kohokohdat Kartonkien toimitusmäärät kasvoivat 12 % verrattuna vuoteen 214 Liikevoitto parani 32 % Vahva liiketoiminnan kassavirta

Lisätiedot

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c.

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c. Epäyhtälö Kahden lausekkeen A ja B välisiä järjestysrelaatioita A < B, A B, A > B ja A B nimitetään epäyhtälöiksi. Esimerkiksi 2 < 6, 9 10, 5 > a + + 2 ja ( + 1) 2 2 + 2 ovat epäyhtälöitä. Epäyhtälössä

Lisätiedot

Aspo suunnittelee hybridilainan liikkeeseenlaskua ja ilmoittaa tarjouksesta ostaa takaisin liikkeessä olevaa hybridilainaa

Aspo suunnittelee hybridilainan liikkeeseenlaskua ja ilmoittaa tarjouksesta ostaa takaisin liikkeessä olevaa hybridilainaa Etusivu Ajankohtaista Aspo-konsernin tiedotteet Pörssitiedotteet Aspo suunnittelee hybridilainan liikkeeseenlaskua ja ilmoittaa tarjouksesta ostaa takaisin liikkeessä olevaa hybridilainaa ASPO Oyj PÖRSSITIEDOTE

Lisätiedot

Suomalainen kaivosyribäjä

Suomalainen kaivosyribäjä TkT Timo Lindborg CEO, Sotkamo Silver AB Professori, Oulu Mining School, Nordic Mining School Suomalainen kaivosyribäjä Emo.lindborg@silver.fi +358-40- 5083507 1 MINUN INVESTOINTI TARINANI Endomines 1995

Lisätiedot

Leverator Oyj Osavuosikatsaus 7.11.2013 klo 11.15 LEVERATOR OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.9.2013. Liiketoiminta

Leverator Oyj Osavuosikatsaus 7.11.2013 klo 11.15 LEVERATOR OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.9.2013. Liiketoiminta 1 Osavuosikatsaus 7.11.2013 klo 11.15 :N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.9.2013 Liiketoiminta :n (Leverator) liiketoiminta koostuu joukkovelkakirjalainan liikkeeseen laskemisesta sekä lainojen myöntämisestä CapMan

Lisätiedot

HELENIN AURINKO-OHJELMA OHJELMA JA ENERGIAN VARASTOINTI. SAS - ABB Pitäjänmäki Atte Kallio, 26.5.2015

HELENIN AURINKO-OHJELMA OHJELMA JA ENERGIAN VARASTOINTI. SAS - ABB Pitäjänmäki Atte Kallio, 26.5.2015 HELENIN AURINKO-OHJELMA OHJELMA JA ENERGIAN VARASTOINTI SAS - ABB Pitäjänmäki Atte Kallio, 26.5.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ Suvilahden aurinkovoimala ja nimikkopaneelit Aurinkosähkön tuotanto yleisesti Helenin

Lisätiedot

Kestävä kaivannaisteollisuus 23.1.2014 Toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi

Kestävä kaivannaisteollisuus 23.1.2014 Toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi Kestävä kaivannaisteollisuus 23.1.2014 Toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi KAIVOSTOIMINTA SUOMESSA TÄNÄÄN Kaivostoiminnalla Suomessa on pitkät perinteet sekä kokemusta ja osaamista Parainen > 100 v, Pyhäsalmi

Lisätiedot

OUTOKUMMUN KUPARIPROJEKTI Polvijärven Kylylahden kaivos & Kaavin Luikonlahden rikastamo

OUTOKUMMUN KUPARIPROJEKTI Polvijärven Kylylahden kaivos & Kaavin Luikonlahden rikastamo OUTOKUMMUN KUPARIPROJEKTI Polvijärven Kylylahden kaivos & Kaavin Luikonlahden rikastamo Jarmo Vesanto Altona Mining Limited 15.06.2011 Altona Mining Limited Altona Mining Limited (Perth WA) Syntyi Vulcan

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

SUOMEN KAIVOSTEOLLISUUDEN TILANNE. Kaivosseminaari

SUOMEN KAIVOSTEOLLISUUDEN TILANNE. Kaivosseminaari SUOMEN KAIVOSTEOLLISUUDEN TILANNE Kaivosseminaari 090616 Aiheita 1. Kaivosteollisuus tänään 2. Kaivospolitiikka 3. Kestävä kaivostoiminta 4. Koulutus 5. Tulevaisuus KAIVOSTEOLLISUUS TÄNÄÄN Kaivosteollisuus

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n ja tuloverolain 33 c :n muuttamisesta Esityksessä

Lisätiedot

Diakonian tutkimuspäivä 2014

Diakonian tutkimuspäivä 2014 M O N I T I E T E I S I Ä L Ä H E S T Y M I S T A P O J A N U O R T E N T O I M I J U U T E E N J A V O I M A A N T U M I S E E N Diakonian tutkimuspäivä 2014 TM Anna Juntunen TM Johanna Mantere TAUSTALLA

Lisätiedot

Ei julkistettavaksi tai levitettäväksi Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan, Hongkongiin, Etelä- Afrikkaan tai Japaniin.

Ei julkistettavaksi tai levitettäväksi Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan, Hongkongiin, Etelä- Afrikkaan tai Japaniin. IXONOS OYJ PÖRSSITIEDOTE 22.12.2015 klo 12:45 Ei julkistettavaksi tai levitettäväksi Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan, Hongkongiin, Etelä- Afrikkaan tai Japaniin. IXONOSIN RAHOITUKSEN JA TASERAKENTEEN

Lisätiedot

Pyhäsalmi Mine Oy. Suomen Kaivosyrittäjät Kaivosseminaari 2014 4.6 6.6.2014 Oulu 11.6.2014. Anja Pekkala Site Services Manager

Pyhäsalmi Mine Oy. Suomen Kaivosyrittäjät Kaivosseminaari 2014 4.6 6.6.2014 Oulu 11.6.2014. Anja Pekkala Site Services Manager Pyhäsalmi Mine Oy Suomen Kaivosyrittäjät Kaivosseminaari 2014 4.6 6.6.2014 Oulu 11.6.2014 Anja Pekkala Site Services Manager Kaivoksen kehitys Malmi löytyi 22.8.1958 Maaliskuussa 1959 oli inventoitu kaivospäätöksen

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/4522/-89/1/10 Kuusamo Ollinsuo Heikki Pankka 17.8.1989 1 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Mustavaaran Kaivos Oy

Mustavaaran Kaivos Oy Mustavaaran Kaivos Oy Perustettu tammikuussa 2011 Omistaa oikeudet Taivalkoskella sijaitsevaan Mustavaaran vanadiini-rauta-titaani -esiintymään Entinen Rautaruukki Oy:n kaivos, joka oli merkittävä vanadiinintuottaja

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.4.2013 COM(2013) 239 final 2013/0127 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS maasta toiseen ulottuvien vesistöjen ja kansainvälisten järvien suojelusta ja käytöstä tehdyn yleissopimuksen

Lisätiedot

Mitä ei voi kasva-aa, täytyy kaivaa! Kaivosalan investoinnit

Mitä ei voi kasva-aa, täytyy kaivaa! Kaivosalan investoinnit Mitä ei voi kasva-aa, täytyy kaivaa! Kaivosalan investoinnit ESTIMATED FUTURE INVESTMENTS IN FINLAND (est. 2011) 2 KAIVOSINVESTOINNIT 2003-2013 Viime vuosina investoinnit yli 2,0 miljardia mm Talvivaara

Lisätiedot

KEVITSAN MONIMETALLIKAIVOSHANKE. Krister Söderholm/Kevitsa Mining Oy 3.6.2010

KEVITSAN MONIMETALLIKAIVOSHANKE. Krister Söderholm/Kevitsa Mining Oy 3.6.2010 KEVITSAN MONIMETALLIKAIVOSHANKE Krister Söderholm/Kevitsa Mining Oy 3.6.2010 Esitelmäni sisältö Kaivospäätös marraskuussa 2009 Malmivarat tilanne Suunniteltu tuotanto Miten kaivoshanke käytännössä etenee:

Lisätiedot

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ Yhtiön X SISÄPIIRIOHJE, LIITE 3 1 (5) PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ FINANSSIVALVONNALLE TOIMITETTAVAT TIEDOT HUOM.: Finanssivalvonnalle toimitetaan alla olevat tiedot ainoastaan sellaisesta

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi EUROOPAN KOMISSIO EUROOPAN UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 13.1.2014 JOIN(2014) 1 final 2014/0004 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS rajoittavista toimenpiteistä

Lisätiedot

Nordic Mines järjestää noin 220 miljoonan kruunun suunnatun osakeannin

Nordic Mines järjestää noin 220 miljoonan kruunun suunnatun osakeannin LEHDISTÖTIEDOTE, 23.5.2012 Nordic Mines järjestää noin 220 miljoonan kruunun suunnatun osakeannin Nordic Mines AB:n hallitus (publ) ( Nordic Mines ) on päättänyt ylimääräisen yhtiökokouksen luvalla järjestää

Lisätiedot

JAKELU. OUTOKUMPU OY Ka$vosteknillinen ryhrna P. Eerola, ~.Anttonen/sn'

JAKELU. OUTOKUMPU OY Ka$vosteknillinen ryhrna P. Eerola, ~.Anttonen/sn' OUTOKUMPU OY Ka$vosteknillinen ryhrna P. Eerola, ~.Anttonen/sn' A P A J A L A H D E N K U L T A E S I I N T Y M X N A L U S T A V A K A N N A T T A V U U S T A R K A S T E L U JAKELU KM-ryhma: Tanila/OKH~,

Lisätiedot

Kaivosteknillinen ryhmä Paavo Eerola

Kaivosteknillinen ryhmä Paavo Eerola Kaivosteknillinen ryhmä Paavo Eerola A P A J A L A H D E N K U L T A E S I I N T Y M A N K A N N A T T A V U U S T A R K A S T E L U JAKELU KM-ryhmä: Tanila/OKHI, Pihko/OK, Erkkila/OK~ OKME: Rouhunkoski,

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 1. Tarkastellaan pulloja valmistavaa yritystä, jonka päiväkohtainen tuotantofunktio on esitetty alla olevassa taulukossa. L on työntekijöiden

Lisätiedot

AGNICO EAGLE MINES LIMITED

AGNICO EAGLE MINES LIMITED KITTILÄN KAIVOS AGNICO EAGLE MINES LIMITED kuusi kaivosta kolmessa maassa malminetsintää Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Pohjoismaissa LaRonde (Kanada) 1988 2026 Goldex (Kanada) 2008 Kittilä (Suomi)

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER HOPEAKAIVOS. Silver Esite_0616_FIN.indd

SOTKAMO SILVER HOPEAKAIVOS. Silver Esite_0616_FIN.indd SOTKAMO SILVER HOPEAKAIVOS Silver Esite_0616_FIN.indd 1 10.6.2016 10.56 Sotkamo Silverin Hopeakaivosprojekti - Oulun yliopiston tutkijat löysivät esiintymän vuonna 1980 - Kairaustutkimusta on tehty 57

Lisätiedot

Lisää segmenttipuusta

Lisää segmenttipuusta Luku 24 Lisää segmenttipuusta Segmenttipuu on monipuolinen tietorakenne, joka mahdollistaa monenlaisten kyselyiden toteuttamisen tehokkaasti. Tähän mennessä olemme käyttäneet kuitenkin segmenttipuuta melko

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER AB Pörssitiedote SOTKAMO SILVER AB (PUBL): KUTSU SOTKAMO SILVER AB:N (PUBL) VARSINAISEEN YHTIÖKOKOUKEEN

SOTKAMO SILVER AB Pörssitiedote SOTKAMO SILVER AB (PUBL): KUTSU SOTKAMO SILVER AB:N (PUBL) VARSINAISEEN YHTIÖKOKOUKEEN SOTKAMO SILVER AB Pörssitiedote 2014-02-18 (NGM:SOSI; NASDAQ: SOSI1) Kello 9.45 Suomen aikaan SOTKAMO SILVER AB (PUBL): KUTSU SOTKAMO SILVER AB:N (PUBL) VARSINAISEEN YHTIÖKOKOUKEEN Tausta ja perusteet

Lisätiedot

Punaisen Ristin valokuvaetsintä

Punaisen Ristin valokuvaetsintä Punaisen Ristin valokuvaetsintä Suomen Punainen Risti on mukana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean aloittamassa Trace the Face -julistekampanjassa. Katastrofit ja kriisitilanteet saattavat erottaa

Lisätiedot

Sotkamo Silver Seurannan aloitus 9/2016

Sotkamo Silver Seurannan aloitus 9/2016 Sotkamo Silver Seurannan aloitus 9/216 12 14 16 18 2 22 24 26 28 Osakkeen arvo (SEK) Tuotto/riski houkuttelee Seurannan aloitus Sotkamo Silver AB 12.9.216 Aloitamme Sotkamo Silverin seurannan 4, kruunun

Lisätiedot

Tilastojen jalostaminen matkailutoimijoiden käyttöön

Tilastojen jalostaminen matkailutoimijoiden käyttöön Tilastojen jalostaminen matkailutoimijoiden käyttöön Art-Travel Oy Heikki Artman Heikki Artman 40 vuotta matkailussa mukana Art-Travel Oy 25 vuotta matkailun konsultointia Matkailun kehityksen mittareita:

Lisätiedot

Suhangon kaivoshanke. Gold Fields Arctic Platinum Oy Ranua

Suhangon kaivoshanke. Gold Fields Arctic Platinum Oy Ranua Gold Fields Arctic Platinum Oy 22.5.2013 Ranua Gold Fields Arctic Platinum Oy (GFAP) Toiminnanharjoittaja Helsinkiin rekisteröity yhtiö; toimisto Rovaniemellä osoitteessa Ahjotie 7. GFAP:n omistaa täysin

Lisätiedot

Teollinen kaivostoiminta

Teollinen kaivostoiminta Teollinen kaivostoiminta Jouni Pakarinen Kuva: Talvivaara 2007 -esite Johdanto Lähes kaikki käyttämämme tavarat tai energia on tavalla tai toisella sijainnut maan alla! Mineraali = on luonnossa esiintyvä,

Lisätiedot

KAIVOSALALLE TYÖ ELÄMÄÄN -TAPAHTUMA 21.1.2014. Harri Kosonen

KAIVOSALALLE TYÖ ELÄMÄÄN -TAPAHTUMA 21.1.2014. Harri Kosonen KAIVOSALALLE TYÖ ELÄMÄÄN -TAPAHTUMA 21.1.2014 Harri Kosonen MITÄ YHTEISTÄ ON KIVELLÄ JA KITARALLA? Varsinkin nuorilla on harvoin tietoa kaivannaisalasta ILMAN KAIVOSTEOLLISUUTTA ET SOITA KITARAAKAAN (etkä

Lisätiedot

IXONOS: JULKINEN OSTOTARJOUS IXONOS OYJ:N OSAKKEISTA

IXONOS: JULKINEN OSTOTARJOUS IXONOS OYJ:N OSAKKEISTA IXONOS: JULKINEN OSTOTARJOUS IXONOS OYJ:N OSAKKEISTA Tremoko Oy Ab ("Tremoko"), joka on suomalainen yksityisessä omistuksessa oleva osakeyhtiö, on hankkinut 10.2.2015 omistukseensa Turret Oy Ab:lta ja

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.5.2015 A8-0141/60. Tarkistus. Marielle de Sarnez ALDE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.5.2015 A8-0141/60. Tarkistus. Marielle de Sarnez ALDE-ryhmän puolesta 13.5.2015 A8-0141/60 60 1 artikla 1 kohta 1. Tällä asetuksella perustetaan omaehtoiseen vakuutukseen perustuva toimitusketjun due diligence -periaatteita koskeva unionin järjestelmä, jotta voidaan estää

Lisätiedot

Enintään 22.280.000 uuden Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n Osakkeen Suunnatun osakeannin tulos

Enintään 22.280.000 uuden Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n Osakkeen Suunnatun osakeannin tulos Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj (LSE: TALV LN; Nasdaq OMX Helsinki: TLV) TÄTÄ TIEDOTETTA EI SAA JULKAISTA TAI MUUTOIN LEVITTÄÄ SUORAAN TAI VÄLILLISESTI YHDYSVALLOISSA, KANADASSA, JAPANISSA, AUSTRALIASSA,

Lisätiedot

Ilkka Peltokangas/ 11.3.2016. Rahoitusta Rohkeille Veturitallit Jyväskylä

Ilkka Peltokangas/ 11.3.2016. Rahoitusta Rohkeille Veturitallit Jyväskylä Ilkka Peltokangas/ 11.3.2016 Rahoitusta Rohkeille Veturitallit Jyväskylä Suomen kokonaistuotanto kaukana finanssikriisiä edeltäneestä tasosta 2 120 110 Kokonaistuotanto lähes 10 % alle vuoden 2008 huipun

Lisätiedot

Aktian vuoden 2016 liikevoiton odotetaan pysyvän suunnilleen samalla tasolla kuin 2015.

Aktian vuoden 2016 liikevoiton odotetaan pysyvän suunnilleen samalla tasolla kuin 2015. TÄYDENNYS 6/15.2.2016 AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN 22.4.2015 JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN (500.000.000 EUROA) SEKÄ AKTIA DEBENTUURILAINA 1/2016, 2,25% 27.2.2021

Lisätiedot

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Protecting the irreplaceable f-secure.com Sovelluksen lataus Tilattuaan Mobiiliturva palvelun, asiakas saa Android-laitteeseensa latauslinkin*, jota klikkaamalla sovellus

Lisätiedot

LowCFinland 2050 platform hankkeen skenaariot

LowCFinland 2050 platform hankkeen skenaariot LowCFinland 2050 platform hankkeen skenaariot Kaivannaisteollisuus: Metallikaivostoiminta Low Carbon Finland 2050 -platform workshop 2.12.2013 2.12.2013 1 LowCFinland 2050 platform hankkeen skenaariot

Lisätiedot

Northland Resourcesin pohjoisen kaivoshankkeiden tilanne kumppaneiden ja alihankkijoiden näkökulmasta

Northland Resourcesin pohjoisen kaivoshankkeiden tilanne kumppaneiden ja alihankkijoiden näkökulmasta Northland Resourcesin pohjoisen kaivoshankkeiden tilanne kumppaneiden ja alihankkijoiden näkökulmasta Jukka Jokela Toimitusjohtaja Northland Mines Oy Oulu 25.2.2013 Northland Resources S.A. Emoyhtiö -

Lisätiedot

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 30.6.2016,

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 30.6.2016, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.6.2016 C(2016) 3942 final KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 30.6.2016, teollisuuden päästöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2010/75/EU 32 artiklan 6 kohdan

Lisätiedot

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus VES 340751 1(3) Tarkentava virkaehtosopimus, joka tehtiin 2 päivänä kesäkuuta 2009 sisäasiainministeriön sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Palkansaajajärjestö Pardia ry:n ja Julkisten

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 901 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO Arviointi toimista, jotka ESPANJA, RANSKA, MALTA, ALANKOMAAT ja SLOVENIA ovat toteuttaneet neuvoston

Lisätiedot

PALOSALAN TUTKIMUS JA KOULUTUS MAAILMALLA. Jukka Hietaniemi VTT

PALOSALAN TUTKIMUS JA KOULUTUS MAAILMALLA. Jukka Hietaniemi VTT PALOSALAN TUTKIMUS JA KOULUTUS MAAILMALLA Jukka Hietaniemi VTT PALOTUTKIMUS JA ALAN KOULUTUS MAAILMALLA Englanti Ruotsi Kanada Eurooppa USA Japani Kaukoitä Australia, Uusi Seelanti J. Hietaniemi, VTT 2

Lisätiedot

KUTSU. Cetuksella on ilo kutsua kaikki Suomen taitouimarit. IKÄKAUSIMESTARUUS JA CETUS CUP -kilpailuihin 7. 8.5.2016

KUTSU. Cetuksella on ilo kutsua kaikki Suomen taitouimarit. IKÄKAUSIMESTARUUS JA CETUS CUP -kilpailuihin 7. 8.5.2016 KUTSU Cetuksella on ilo kutsua kaikki Suomen taitouimarit IKÄKAUSIMESTARUUS JA CETUS CUP -kilpailuihin 7. 8.5.2016 Järjestävä seura Cetus Espoo Ry Paikka Tapiolan uimahalli Kirkkopolku 3, 02100 Espoo Allas

Lisätiedot

Merkintäoikeusanti lyhyesti PÖRSSITIEDOTE ENDOMINES AB TUKHOLMA /2019

Merkintäoikeusanti lyhyesti PÖRSSITIEDOTE ENDOMINES AB TUKHOLMA /2019 Tämän tiedotteen sisältämää tietoa ei saa levittää, julkaista tai julkistaa, suoraan tai välillisesti, Australiassa, Kanadassa, Hongkongissa, Japanissa, Uudessa-Seelannissa, Singaporessa, Sveitsissä, Yhdysvalloissa

Lisätiedot

Sotkamo Silver. Yhtiöraportti 5/2018

Sotkamo Silver. Yhtiöraportti 5/2018 Sotkamo Silver Yhtiöraportti 5/2018 Sotkamo Silver - yhtiöraportti 17.5.2018 Potentiaali on oikein hinnoiteltu Tarkistamme Sotkamo Silverin tavoitehintamme 4,00 Ruotsin kruunuun (aik. 3,80 SEK) ja toistamme

Lisätiedot

KUORMA- JA LINJA-AUTON HINNASTO 1.3.2016. www.nokiantyres.com/heavy

KUORMA- JA LINJA-AUTON HINNASTO 1.3.2016. www.nokiantyres.com/heavy KUORMA- JA LINJA-AUTON RENKAAT HINNASTO 1.3.2016 www.nokiantyres.com/heavy 19 Eturenkaat Nokian Hakkapeliitta Truck F 295/80 R 22.5 152/148M Nokian Hakkapeliitta Truck F x x D C 74 )) 860, 1 066, T675020

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.4.2015 COM(2015) 153 final 2015/0078 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS yhteistä passitusta käsittelevässä EU EFTA-sekakomiteassa esitettävästä Euroopan unionin kannasta yhteistä

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Tammikuu 2016

Markkinakatsaus. Tammikuu 2016 Markkinakatsaus Tammikuu 2016 Talouskehitys Maailmanpankki laski globaalia kasvuennustetta, kuluvan vuoden kasvuvauhti 2,9 prosenttia Yhdysvalloista edelleen vahvoja työllisyyslukuja, työttömyysaste viisi

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO. Arvio toimista, jotka YHDISTYNYT KUNINGASKUNTA on toteuttanut

KOMISSION TIEDONANTO. Arvio toimista, jotka YHDISTYNYT KUNINGASKUNTA on toteuttanut EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.11.2015 COM(2015) 804 final KOMISSION TIEDONANTO Arvio toimista, jotka YHDISTYNYT KUNINGASKUNTA on toteuttanut neuvoston sille 19 päivänä kesäkuuta 2015 antaman suosituksen

Lisätiedot

ASUNTO-OMAISUUS ASUNTO-OMAISUUDEN YHDISTÄMINEN

ASUNTO-OMAISUUS ASUNTO-OMAISUUDEN YHDISTÄMINEN ASUNTO-OMAISUUS ASUNTO-OMAISUUDEN YHDISTÄMINEN Porvoon kaupunginvaltuusto on 12.12.2012 hyväksynyt asuntopoliittisen ohjelman vuosille 2012 2018. Ohjelmassa on linjattu kaupungin tavoitteet asuntoomaisuuden

Lisätiedot

Orava Asuntorahasto Oyj Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2015

Orava Asuntorahasto Oyj Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2015 11/12/2015 1 Orava Asuntorahasto Oyj Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2015 11/12/2015 2 Tärkeitä tietoja lukijalle Orava Asuntorahasto Oyj ( Yhtiö ) on laatinut tämän esityksen Yhtiöstä vain taustatiedoksi eikä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 129/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Solita Oy Alvar Aallon katu 5, 00100 Helsinki Åkerludinkatu 11, 33100 Tampere Kiviharjunlenkki 1 C, 90220 Oulu 1060155-5 10.02.2016 2 (5) 1. SOPIMUSOSAPUOLET

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

Valuuttamääräiset maksut RM-järjestelmässä Toimitusjohtajan päätös RM-järjestelmän liikkeeseenlaskijoille RM-järjestelmän tilinhoitajille

Valuuttamääräiset maksut RM-järjestelmässä Toimitusjohtajan päätös RM-järjestelmän liikkeeseenlaskijoille RM-järjestelmän tilinhoitajille Valuuttamääräiset maksut RM-järjestelmässä Toimitusjohtajan päätös RM-järjestelmän liikkeeseenlaskijoille RM-järjestelmän tilinhoitajille Sääntöviite: 3.4.3 Hyväksytty: 27.6.2013 Voimaantulo: 1.7.2013

Lisätiedot

HSL-alueen suurten joukkoliikenneinvestointien vaikutus HSL:n talouteen, lippujen hintoihin ja kuntaosuuksiin Raide-Jokeri

HSL-alueen suurten joukkoliikenneinvestointien vaikutus HSL:n talouteen, lippujen hintoihin ja kuntaosuuksiin Raide-Jokeri HSL-alueen suurten joukkoliikenneinvestointien vaikutus HSL:n talouteen, lippujen hintoihin ja kuntaosuuksiin Raide-Jokeri 11.4.2016 Jukka Kaikko Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Raide-Jokerin vaikutus

Lisätiedot

ALKUPERÄINEN www.atlantisabutment.fi

ALKUPERÄINEN www.atlantisabutment.fi ALKUPERÄINEN www.atlantisabutment.fi Lue lisää potilaskohtaisten Atlantis -abutmenttien hyödyistä sinulle ja potilaillesi. 799357-FI-1208 2012 DENTSPLY IH ATLANTIS -TAKUU KATTAVA TURVA TYÖLLESI www.atlantisabutment.fi

Lisätiedot

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015)

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) 2 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Sivu 1 SOVELTAMISALA... 3 2 KOKOUSPALKKIOT... 3 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET... 4

Lisätiedot

Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012 Pasila Emilia Savolainen, Suunnittelu- ja ohjausyksikkö

Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012 Pasila Emilia Savolainen, Suunnittelu- ja ohjausyksikkö Valitusten ja palautteen käsittely Evirassa koskien Eviran hyväksymiä laboratorioita sekä lainsäädännön antamat välineet näiden laboratorioiden valvontaa varten Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012

Lisätiedot

Kuusamon kultakaivoshanke. Dragon Mining Oy Lokakuu 2012

Kuusamon kultakaivoshanke. Dragon Mining Oy Lokakuu 2012 Kuusamon kultakaivoshanke Dragon Mining Oy Lokakuu 2012 Dragon Mining Oy Dragon Mining Oy on Suomessa toimiva, Dragon Mining Ltd n omistama tytäryhtiö. Yhtiö hankki omistukseensa vuonna 2003 Outokummun

Lisätiedot

Hallintarekisteröityjen osakkaiden äänestäminen (yht. 7 osakasta, 1 943 198 ääntä)

Hallintarekisteröityjen osakkaiden äänestäminen (yht. 7 osakasta, 1 943 198 ääntä) Hallintarekisteröityjen osakkaiden äänestäminen (yht. 7 osakasta, 1 943 198 ääntä) Nro Asiakohta Puoltavat äänet 1 Hallituksen ehdotus osingon jakamisesta Vastustavat äänet Tyhjät äänet 1 943 198 0 0 OKMETIC

Lisätiedot

Lastensuojelun edunvalvonnan kuntakartoitus 2016. Pilvikki Harju Sosiaalityön opiskelija 11.5.2016

Lastensuojelun edunvalvonnan kuntakartoitus 2016. Pilvikki Harju Sosiaalityön opiskelija 11.5.2016 Lastensuojelun edunvalvonnan kuntakartoitus 2016 Pilvikki Harju Sosiaalityön opiskelija 11.5.2016 Kysely viranhaltijoille Tarkoituksena kartoittaa lastensuojelun edunvalvonnan tilannetta Lapin ja Länsi-Pohjan

Lisätiedot

Jätteiden maarakennushyötykäyttö

Jätteiden maarakennushyötykäyttö Jätteiden maarakennushyötykäyttö Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Oppipoika, Rovaniemi MARA-asetus Valtioneuvoston asetus (591/2006, muutoksia 403/2009) eräiden jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa:

Lisätiedot

Väestön kehitys maapallolla, EU-15-maissa ja EU:n uusissa jäsenmaissa (1950=100)

Väestön kehitys maapallolla, EU-15-maissa ja EU:n uusissa jäsenmaissa (1950=100) Väestön kehitys maapallolla, EU-15-maissa ja EU:n uusissa jäsenmaissa (195=1) Maailman väestön määrä EU-15 Uudet EU-maat 195 196 197 198 199 2 21 22 23 24 25 Eräiden maiden ympäristön kestävyysindeksi

Lisätiedot

Katso-palvelun siirto VRK:lle

Katso-palvelun siirto VRK:lle Miten? Mikä muuttuu? Katson omistajan vaihdos pähkinän kuoressa: Katso-palvelun hallinta siirtyy vuoden 2017 alusta Verohallinnolta Väestörekisterikeskukselle. Siirto perustuu 1.7.2016 voimaan tulevaan

Lisätiedot

Miten määräaikaiset vuokrasopimukset vaikuttaisivat yhdyskuntarakenteesee n? Matti Kortteinen Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto

Miten määräaikaiset vuokrasopimukset vaikuttaisivat yhdyskuntarakenteesee n? Matti Kortteinen Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto Miten määräaikaiset vuokrasopimukset vaikuttaisivat yhdyskuntarakenteesee n? Matti Kortteinen Kaupunkisosiologian professori Helsingin yliopisto Johdanto Tarkastelen otsikon kysymystä siitä näkökulmasta,

Lisätiedot