Elintarvikkeiden käsittely kehittyy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Elintarvikkeiden käsittely kehittyy"

Transkriptio

1 Elintarvikkeiden käsittely kehittyy

2 Elintarvikkeiden käsittely kehittyy Tuoreiden tuotteiden säilytyksen edut jäähdyttämällä on tunnettu kauan. Jään avulla jäähdyttäminen tunnettiin Kiinassa jo 1100 ekr. Monissa maissa jäätä käytettiin vielä 1950-luvulla jäähdytettävien elintarvikkeiden säilyttämiseen lämpimien kesäkuukausien aikana. Kaupallista mekaanista jäähdytystä alettiin käyttää ensin panimoissa. Euroopan ensimmäinen kaupallinen kylmävarasto rakennettiin Lontooseen 1881 ja Bremeniin Samoihin aikoihin pakastettua lihaa pystyttiin ensimmäistä kertaa kuljettamaan turvallisesti Etelä-Amerikasta ja Australiasta Eurooppaan luvun lopussa teurastamoiden, kana- ja kalakauppiaiden käyttämät jäällä jäähdytettävät varastot korvattiin mekaanisesti jäähdytetyillä tiloilla. Toisen maailmansodan jälkeen infrastruktuuri alkoi muuttua. Jää- ja pakastekaapeilla varustettuja pikamyymälöitä alkoi ilmestyä katukuvaan. Ensimmäiset pakastekaapit 1940-luvulla tyhjennettiin kuitenkin kesäkuukausien ajaksi, koska tuoreita vihanneksia oli saatavilla. Suuri muutos Suuri muutos tuli, kun Clarence Birdseye kehitti erityisen pakastimen valmispakattuja elintarvikkeita varten luvun alussa hänen kuluttajille tarkoitetut pakasteruokansa alkoivat herättää yhä enemmän huomiota. Mutta suuri muutos, jonka ansiosta korkealaatuinen pakasteruoka tuli tavallisten kuluttajien piiriin, tapahtui 1950-luvun lopussa, kun ruotsalainen yritys kehitti Bring Frigoscandian pakastimen. Pakasteruuan teknologia on suuresti vaikuttanut sosiaalitalouden ja kulttuurin muutoksiin viimeisten 50 vuoden aikana. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on pikaruokakonsepti. Suuri osa näistä tuotteista valmistetaan täysin pakastetuista valmistuotteista ja puolivalmisteista. Jäähdyttämisen käyttö elintarvikkeiden käsittelyssä on merkinnyt vallankumousta koko maailmassa, sekä teollisuus- että kehitysmaissa. Tässä kehityksessä pohjoismaisella osaamisella ja teknologialla on ollut ja tulee edelleenkin olemaan erittäin suuri merkitys.

3 Korkea laatu avainsana Elintarvikkeiden laadun määritys voi olla hankalaa. Viime vuosien aikana kuluttajaa koskevat laatunormit ovat lisääntyneet huimasti. Kuluttajasta on yksinkertaisesti tullut hienostuneempi ja vaativaisempi. Turvallisen ja ravintopitoisen ruuan lisäksi kuluttajat vaativat myös tuoreita elintarvikkeita. Tuotteen säilyvyys on tärkeä. Kemialliset ja fyysiset analyysit eivät auta tavallista kuluttajaa arvioimaan elintarvikkeiden laatua. Kuluttaja kiinnittää enemmän huomiota elintarvikkeiden ulkonäköön, tuoksuun ja makuun laatua arvioidessaan. Tuoreus on yksi kuluttajan tärkeimmistä vaatimuksista. Useimmille moderneille kuluttajille sana tuore tarkoittaa, että tuote on säilyttänyt alkuperäisen laatunsa eikä se ole mitenkään huonontunut, muuttunut tai vanhentunut. Suolattuja, hiivalla käytettyjä, savustettuja, kuivattuja tai säilöttyjä tuotteita ei pidetä tuoretuotteina. Lisääntynyt jalostus Kaksi laatunormia erotetaan toisistaan, kun kyseessä on säilyvyys ja myytävyys. Alempi raja hyväksymisraja. Hyväksymisrajan alla oleva tuote on niin muuttunut, ettei sitä voida hyväksyä ruuaksi. Toinen ilmaisu tälle rajalle on viimeinen käyttöpäivä. Ylempi raja on tuskin huomattavia muutoksia. Tuskin huomattavia muutoksia tarkoittaa, että tuotteen ensimmäiset muutokset voidaan huomata ja näyttää toteen. Toinen ilmaisu tälle rajalle on parasta ennen. Tärkeää on muistaa, että nykypäivän kuluttaja on erittäin laatutietoinen ja hänellä on alhainen sietokyky koskien jäähdytettyjä tai pakastettuja tuotteita, joiden laatu on vain hiukankin huonontunut. Eli sanonta parasta ennen päivämäärä on kriittinen. Mahdollisuuden raja Juuri kalastettu turska ohittaa hyväksymisrajan alle 24 tunnissa, jos sitä säilytetään huoneenlämmössä. Jos se jäähdytetään 0 C-asteiseksi, se säilyy päivän ajan. Jos turska pakastetaan, se pystyy säilyttämään laatunsa kuukauden ajan, pakkausmateriaalista ja säilytyslämpötilasta riippuen. Ensimmäiset pienet muutokset (tai tuskin huomattavat muutokset ) voidaan sitä vastoin huomata 4-6 tunnin, 4-5 päivän ja 4-6 kuukauden kuluttua riippuen edellä mainituista kolmesta säilytystavasta. Eli mitä alhaisempaan lämpötilaan tuote jäähdytetään, sitä hitaammin sen laatu huononee ja tuotteen myynnissä oloaikaa voidaan huomattavasti pidentää.

4 Ammattimaisen käsittelyn tärkeys Kaikkien elintarvikkeiden laatu heikkenee säilytyksen ja käsittelyn yhteydessä. Se johtuu mikrobiologisesta aktiviteetista sekä kemiallisista, biokemiallisista että fyysisistä reaktioista. Osa näistä muutoksista on sekä toivottuja että välttämättömiä, jotta asiakkaan haluamat ominaisuudet olisivat mahdollisia. Esimerkkejä tästä ovat proteiinin hajoaminen lihassa lisäten makua tai hedelmän kypsymisprosessi. Mikro-organismeja on kaikkialla suurina määrinä ja monina variaatioina. Ne ovat välttämättömiä luonnolliselle elinkaarelle. Vaikka monet luonnollisesti ruuasta löydettävät mikro-organismit ovat sekä toivottuja että tärkeitä, ne saattavat aiheuttaa tuotteiden laadun heikkenemistä ja ihmisten huonovointisuutta. Mikro-organismit vahingoittavat elintarvikkeita hajottamalla proteiineja, rasvaa ja hiilihydraatteja, mikä saattaa joskus luoda sekä huononhajuisen ja -makuisen yhdistelmän. Jotkut mikro-organismit aiheuttavat ruokamyrkytyksen toiset pahoinvointia, jotka johtuvat niiden omasta olemassaolosta tai niiden ruokaan kehittämistä myrkyllisistä aineista. Mikro-organismien kasvun rajoittamisen merkitys elintarvikkeiden käsittelyssä on hyvin ymmärrettävää. Teollistuneissa maissa suoritetut tutkimukset osoittavat, että noin 10 % väestöstä sairastuu vuosittain elintarvikkeiden aiheuttamiin sairauksiin. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan henkilöä sairastuu vuosittain johtuen joko veden tai ruuan huonosta laadusta.

5 Alhainen lämpötila takaa korkean laadun Kaikki kemialliset entsyymiset prosessit voidaan minimoida hygieenisen käsittelyn avulla: alhainen vesipitoisuus, happojen minimointi, valo sekä alhainen lämpötila. Lämpötilan laskiessa laadun heikkeneminen hidastuu merkittävästi. Valitettavasti lihan mureus vähenee samanaikaisesti kemiallisten ja entsyymisten muutosten vuoksi. Jäähdytetyn ja pakastetun ruuan säilyvyys vaihtelee suuresti muutamasta tunnista muutamaan viikkoon tai kuukausia jäähdytetylle ruuan kohdalla ja useita vuosia pakastettujen tuotteiden kohdalla. Siemenet, kasvatus-/ruokintatavat vaikuttavat kaikki varastointiaikaan. Siihen vaikuttaa myös tapa, jolla tuotetta käsitellään sadonkorjuun, kalastuksen tai teurastuksen yhteydessä. Varastointilämpötilan lisäksi säilyvyyteen vaikuttaa myös valmistusaste, jäähdytys- ja pakastustapa, pakkausmateriaalin valinta sekä ympäröivä ilma. Raaka-aineen jalostus vaikuttaa huomattavasti tuotteen säilyvyyteen. Esimerkiksi jäähdytetyn kalan säilyvyys vähenee 50 %:lla, kun se on fileoitu. Jos jäävuorisalaatti leikataan siivuiksi, sen hajoavuusaste lisääntyy 50 % +5 C-asteessa ja melkein 100 % +10 C-asteessa. Prosessiteknologiset muutokset saattavat vaikuttaa merkittävästi säilyvyyteen. Pakastusteollisuuden ollessa nuori uskottiin pitkään, että -18 C oli riittävä säilytyslämpötila. Viimeisten 50 vuoden aikana monet tieteelliset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet alhaisempien säilytyslämpötilojen edut. Sama koskee jäähdytettyjä ruokatavaroita. Joitakin hedelmiä ja vihanneksia lukuun ottamatta yleissääntönä on: mitä alhaisempi lämpötila, sitä parempi laatu.

6 Jäähdytetyt elintarvikkeet vaatimat parhaan mahdollisen tasapainon Jäähdytetyn ruuan määritys on, että sitä säilytetään huoneenlämpötilan alapuolella, mutta pakastuslämpötilan yläpuolella. Käytännössä se merkitsee, että elintarviketta käsitellään ja säilytetään -2 C ja +8 C asteen välillä. Paras mahdollinen lämpötila vaihtelee eri tuotteiden välillä. Joitakin tuotteita säilytetään hiukan korkeammassa lämpötilassa. Banaanit vaativat esimerkiksi +12 ja +14 C välisen lämpötilan. Useimmat tuotteet voivat parhaiten, kun ne jäähdytetään nopeasti. Jos tuotetta säilytetään vain jäähdytetyssä tilassa (sadonkorjuun, kalastuksen, teurastuksen tai valmistamisen jälkeen), tuotteen laatu saattaa heiketä huomattavasti ja säilyvyys heikkenee. Se saattaa jopa aiheuttaa terveysriskejä, jos tuotteen lämpötila on tarpeeksi korkea, jotta tautia aiheuttavat mikrobit voivat lisääntyä. Sen vuoksi on tärkeää, että tuote jäähdytetään välittömästi oikeaan lämpötilaan. Mahdollisimman hyvä tasapaino on avainasia Säilytyksen ja jakelun aikana lämpötilan ja relatiivisen ilmankosteuden (RH) tulee olla vakaa ja mahdollisimman lähellä tuotteen ihannearvoa. Lihan ja kalan kohdalla lämpötilan tulee olla mahdollisimman lähellä jäätymispistettä mikrobiologisen kasvun minimoimiseksi. Säilytys- ja kuljetuslämpötilan tulee normaalisti olla 2 ja 4 C-asteen välillä, paitsi jäinen kala, jonka lämpötila on normaalisti alhaisempi. Jopa niin pienet vaihtelut kuin +/-1 C voivat huonontaa huomattavasti elintarvikkeen säilyvyyttä. Tietyt vihannekset saattavat saada paleltumisvaurioita, jos säilytyslämpötila on pitkälti ali jäätymispisteen. Oikea ja vakaa ilmankosteus on tärkeä pakkaamattomien tuotteiden säilymisen kannalta, koska kuivuminen saattaa vaikuttaa laatuun. Kuivumisen myötä tuotteen paine myös laskee, mikä taas aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Hedelmien ja vihanneksien relatiivisen ilmankosteuden tulee olla vähintään 90 % ja tuotteiden kuten tillin, persiljan, salaatin ja pinaatin tulee olla yli 90 %, jos tuotetta ei ole pakattu. Älä sekoita! Etyyli tekee kurkusta keltainen ja vetisen, hävittää tillin maun parissa tunnissa, tekee porkkanoista kitkeränmakuisia, heikentää sipulin makua ja saa luumut vanhentumaan nopeammin. Kun eri tuotteita säilytetään ja kuljetetaan yhdessä, mikrobiologisten edellytysten ja elintarvikkeiden vahingoittuvuuteen on kiinnitettävä huomiota kaasuja päästävien tuotteiden kohdalla. Esimerkiksi juureksia ei saa käsitellä eikä säilyttää yhdessä pakkaamattoman lihan kanssa. Säilyvyyttä voidaan pidentää muuttamalla säilytyksen ilmankoostumusta muuttamalla joko säilytystilaa tai tuotteen pakkausta. Muutokset säilytysilmassa voivat alentaa mikrobiologista kasvua, kaasujen hajoamisnopeutta ja kaasua vaativia kemiallisia muutoksia. Tuloksena on pitempi säilyvyys. Myös lisäaineiden kuten säilöntäaineiden tarve vähenee.

7 Pakastetut elintarvikkeet mitä kylmempi, sitä parempi Pakastetut elintarvikkeet ovat ruokaa, joka on pakastettu laitteessa, joka on erityisesti suunniteltu -18 C -asteen tasaiseen lämpötilaan ja joita säilytetään ja jaellaan saman lämpöisinä tai kylmempinä pakastamisen jälkeen. Suuri ero jäähdytetyn ja pakastetun ruuan välillä on pakastetun pitempi säilyvyys. Pitemmän säilyvyyden salaisuus on, että tuotteen vesi muutetaan jääksi eikä siinä siten voi tapahtua mikrobiologista kasvua. Tämä riippuu siitä, että kaikkien hajontaprosessien nopeus on riippuvainen lämpötilasta. Veden merkitys Kaiken ruuan pääkomponentti on vesi, joka muuttuu jääksi pakastuksen aikana. Tämä tapahtuu kolmessa vaiheessa. Tuote jäähdytetään ensiksi ensimmäiseen pakastuspisteeseen, nk. superjäähdyttämiseen. Sitä seuraa pieni lämpötilan kohottaminen ja sen jälkeisessä vaiheessa tuotteen vesi muuttuu jääksi. Tämä tapahtuu yleensä -1 ja -8 C välisessä lämpötilassa. Siten pakastus tapahtuu asteittain. Nesteen menetys sulatuksen yhteydessä näyttää pakastusnopeuden merkityksen. Nestehukat eivät ole vain vettä, joka vaikuttaa struktuurin mehukkuuteen vaan myös ravinnon ja maun hukkaan. Kaikki nämä vaikuttavat tuotteen arvoon negatiivisesti. Pikapakastus tuottaa normaalisti jääkristalleja, kun taas hidas pakastaminen tuottaa suuria kristalleja. Pakastamisesta seuraa normaalisti monenlaisia kristallikokoja, koska pakastusnopeus vaihtelee tuotteen pinnasta ytimeen. Tiettyä määrää kuivumista ei voida välttää, jos tuote ei ole tyhjiöpakattu vedenpitävään materiaaliin. Kuivuminen riippuu suureksi osaksi pakastusasteesta - mitä nopeampi pakastus, sitä alhaisempi kuivuminen.

8 Mikrobiologinen kasvu Mikrobiologinen kasvu pysähtyy lämpötilan laskiessa -10 C-asteeseen. Mikrobiologiset muutokset eivät sen vuoksi aiheuta ongelmia pakastamisen yhteydessä. Minimaalisesta riskistä huolimatta on tärkeää pakastustapaa valittaessa otetaan huomioon mikrobiologisen kasvun riski. Mikrobiologinen kasvu lisääntyy lihan paloittelun yhteydessä, koska epäpuhtaus lisääntyy lihapalojen määrän lisääntyessä. Toisin sanoen, mikrobiologinen rasitus kasvaa joka kerta, kun lihaa leikataan. Jauheliha on siten herkempi kuin lihapalat, jotka taas ovat herkempiä kuin suuret paistit. Laatumuutokset pakastussäilytyksen yhteydessä Kun tuotteen lämpötila laskee alle -10 C-asteen, kemialliset, biokemialliset ja fyysiset reaktiot aiheuttavat laadunmuutoksia. Tavallisimmat muutokset pakastesäilytyksen yhteydessä ovat rasvan hapettuminen, proteiinin denaturoituminen, värimuutokset, jo olevien kristallien uudelleen kristallisoituminen ja kuivuminen. Monet näistä muutoksista integroituvat keskenään. Pakastetun veden määrällä ja jääkristallien kokoerolla on suuri merkitys, kun on kyse säilytyksen yhdestä tärkeimmistä fyysisistä muutoksista eli uudelleenkristallisoitumisesta. Tietty määrä uudelleenkristallisoitumista tapahtuu tasaisessa lämpötilassa, kun suuremmat jääkristallit kasvavat pienempien kustannuksella. Uudelleenkristallisoituminen tapahtuu kuitenkin useimmiten säilytyslämpötilan vaihtelun myötä. Kuivumista ei tapahdu ainoastaan pakastuksen vaan myös säilytyksen aikana, mikä johtuu jään härmistämisestä. Vesimolekyylit muuttuvat suoraan jäästä höyryksi. Sublimoiminen saattaa aiheuttaa nk. pakastuspalamisen, mitä ei voida korjata ja aiheuttaa pinnan vakavan kuivumisen. Tämä kuivuminen on yleensä niin vakava, että se saattaa johtaa proteiinien hajoamiseen ja pinnan lisääntyneeseen hapettumiseen. Matala ja tasainen lämpötila on tärkeä kuivumisen estämiseksi. Mitä kylmempi, sitä parempi Monet tekijät vaikuttavat säilyvyyteen. Säilytyslämpötila on kaikkein olennaisin tekijä: mitä alhaisempi lämpötila, sitä hitaammat vahingolliset reaktiot. Sen vuoksi pakastettujen kaupallinen käsittely tapahtuu huomattavasti matalammissa lämpötiloissa kuin -18 C-asteessa, joka on määrätty kansainvälisissä ja kansallisissa säädöksissä.

9 Oikean sulattamisen merkitys Pakastus- ja säilytysprosessit eivät olevat ainoita tekijöitä, jotka vaikuttavat kuluttajan mielipiteeseen pakasteruuasta: sulatuksella ja valmistuksella on myös suuri merkitys. Jäätelöä ja joitakin muita tuotteita lukuun ottamatta, pakastettua ruokaa syödään sulatettuna tai valmistettuna. Sulattaminen on oikeastaan pakastamisen vastakohta. Sama määrä energiaa, joka poistettiin pakastamisen yhteydessä, täytyy lisätä tuotteeseen. Näiden kahden prosessin ajan ja lämpötilan kulun erot ovat sitä vastoin tärkeitä. Sulattaminen kestää paljon kauemmin kuin pakastaminen, koska fyysiset edellytykset ovat muuttuneet. Kuluttajapakattujen tuotteiden kohdalla kultaisena sääntönä on valmistajan ohjeiden noudattaminen. Monia tuotteita voidaan valmistaa ilman sulattamista. Liha ja kalatuotteet pannaan suoraan pannulle, kattilaan tai uuniin. Vihannekset laitetaan suoraan kiehuvaan veteen. Suurkeittiöissä on kehitetty erityisiä sulatusprosesseja, etupäässä kotitalouksia suurempien määrien käsittelyn nopeuttamiseksi. Teollisen sulatuksen yhteydessä aika ja lämpötila on säädetty kunkin tuotteen mukaan. Sulattamisen aikana laatu huononee lämpötilan noustessa, minkä jälkeen se palaa samaan nopeuteen kuin ennen pakastusta. Mikrobiologinen kasvu käynnistyy tuotteen lämpötilan noustua 0 C-asteeseen, mutta se on suhteellisen hidas 10 C-asteessa mikro-organismien ollessa alussa stand-by-tilassa.

10 Jakelu elintarvikeketjun tärkeä linkki Elintarvikejakelun tärkein päämäärä on siirtää tuote mahdollisimman kustannustehokkaasti ja samalla säilyttää paras mahdollinen laatu. Ellei jakelu tapahdu suoraan valmistajalta kuluttajalle, jäähdytetyt ja pakastetut tuotteet käyvät läpi monia kuljetus- ja käsittelyvaiheita matkalla kuluttajalle. Jos nämä toiminnot eivät tapahdu vakaassa ja lämpötilakontrolloidussa ympäristössä, jakelu saattaa huomattavasti huonontaa tuotteen ulkonäköä, laatua ja arvoa. Käsittelyn tehokkuus vaikuttaa suuresti tuotteen lämpötilaan. Viime vuosien aikana tehdyn tutkimuksen mukaan lämpötilamuutokset pakastetun ruuan kohdalla on 0-3 C-astetta jakeluketjun alkuvaiheessa ja loppuvaiheessa 0-5 C-astetta. Lailla määrätyn maksimilämpötilan eli -18 C-astetta vähittäiskaupassa tai catering-alalla on tärkeää, että lämpötilat ovat huomattavasti alhaisemmat ensimmäisten pakastusketjun vaiheiden kohdalla. Vaikka jäähdytetyt elintarvikkeet johtavat lämpöä huonommin kuin pakastetut elintarvikkeet, käsittelyprosessit ovat erityisen tärkeitä jäähdytettyjen kohdalla, koska kriittisen lämpötilan väli on kapeampi.

11 Ala jatkuvassa kehityksessä Pakastettujen elintarvikkeiden vuosittainen kasvu on 4-6 % teollistuneissa maissa. Kehitysmaissa, missä elintarvikkeiden laatua halutaan parantaa, kasvu on jopa suurempi. Jäähdytettyjen elintarvikkeiden kohdalla kasvu on sama ja joissakin maissa jopa pakastettuja elintarvikkeita korkeampi. Viimeisten vuoden aikana on tutkittu enemmän ja kehitetty enemmän käsittely- ja jakelutekniikoita pakastetulle ja jäähdytetylle ruualle. Mutta rakennemuutokset elintarvikejakelun piirissä kuten suuntaus hankkia yhä suurempia valmistajia, jakelukanavoiden keskittäminen sekä pienempi määrä suurempia kauppoja on merkinnyt sitä, että kuluttajat haluavat yhä enemmän jäähdytettyä ruokaa. Keskittäminen on luonnollisestikin nostanut huomattavasti kustannuskuluja, lisännyt kuljetusaikoja ja joissakin tapauksissa pitempiä toimitusaikoja valmistajalta kuluttajalle. Sekä jäädytetyn ja pakastetun ruuan käsittelyä ja jakelua tutkitaan jatkuvasti. Tutkimus lisää ymmärtämistä, tietoa ja teknistä kehitystä, mikä auttaa meitä vastaamaan kuluttajien vaatimuksiin tulevaisuudessa parhaalla mahdollisella tavalla. Viime vuosien aikana sekä jäähdytetyn ja pakastetun elintarvikejakelun osapuolet ovat sopineet säännöistä ja suosituksista koskien käsittelyä, säilytystä ja tärkeimpien elintarvikkeiden kuljetusta. Tällä alueella Bring Frigoscandia on huomattavan kokemuksensa ja tutkimustyönsä ansiosta ollut avainasemassa. Tiedämme, että kauaskantoisella kehityksellä on oltava mahdollisuuksia rakenteellisiin muutoksiin uuden teknologian muodossa sekä talous-, ympäristö-, laatu- ja turvallisuuskysymyksissä. Parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi tutkimustyön ja kehityksen on tulevaisuudessa tapahduttava tieteidenvälisessä tiimissä.

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 Ressun Peruskoulu, Lapinlahdenkatu 10 Kurssin vetäjä : Sirkku Sakane 1. Temaki-sushi (käsin käärityt sushit) / 手 巻 きずし (4~6:lle hengelle)

Lisätiedot

FORSFOOD OY. Kasvisten käsittely ja käsittelylaitteet

FORSFOOD OY. Kasvisten käsittely ja käsittelylaitteet Kasvisten käsittely ja käsittelylaitteet Hyvän käytännön ohjeet tuorekasviksia pilkkoville yrityksille Seinäjoki 2016 FORSFOOD OY Perustettu 1991 Elintarviketeollisuuden koneiden ja laitteiden valmistaja

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. maanantai Faktaa ruokahävikistä Suomessa Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin joka vuosi. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta.

Lisätiedot

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET)

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) Tämä ohje koskee kalastajia, jotka toimittavat kalastustuotteita alle 5000 kg vuodessa suoraan kuluttajille tai paikalliseen

Lisätiedot

JÄÄKAAPPI-PAKASTIMET

JÄÄKAAPPI-PAKASTIMET JÄÄKAAPPI-PAKASTIMET Esittelemme sinulle tärkeimmät ominaisuudet, joita vaaditaan raikkaan ja luonnollisen mikroilmaston aikaansaamiseksi jääkaappiin. Yksinkertaisia ja käteviä ratkaisuja ruoan säilytykseen

Lisätiedot

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJA I Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / väittämä. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Kylmän viileitä faktatietoja ruoan säilyttämisestä.

Kylmän viileitä faktatietoja ruoan säilyttämisestä. 2012 BSH Home Appliances AB Oikeudet muutoksiin pidätetään. Valmistaja ei vastaa painovirheistä. FI 310 1099 04/2012 BSH Kodinkoneet Oy PL 123 00201 Helsinki Puhelin: 0207 510 700 siemens-home.fi Kylmän

Lisätiedot

Tietoa ja inspiraatiota

Tietoa ja inspiraatiota Terveyspolitiikka Tietoa ja inspiraatiota Nykypäivänä arvostamme valinnan vapautta. Tämä ilmenee kaikkialla työelämässämme, vapaa-aikanamme ja koko elämäntyylissämme. Vapauteen valita liittyy luonnollisesti

Lisätiedot

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Knowledge grows Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Fazer Mylly & Fazer Leipomot Lasse Katavisto Heli Anttila Onnistuaksemme meidän tulee lähteä kuluttajan tarpeista liikkeelle Kuluttajan tarpeet edellä

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Suurin osa mikrobeista on haitattomia ja niitä hyödynnetään elintarviketeollisuudessa Mikrobiologia Haitalliset mikrobit pilaavat elintarvikkeita

Lisätiedot

Lisää satoa hiilidioksidin avulla. Lisää satoa hiilidioksidin avulla.

Lisää satoa hiilidioksidin avulla. Lisää satoa hiilidioksidin avulla. Lisää satoa hiilidioksidin avulla Lisää satoa hiilidioksidin avulla. 2 Suojakaasun käsikirja Puhu kasveillesi tai lisää hiilidioksidimäärää. Vanha sanonta, että kasveille tulee puhua, on totta tänäänkin.

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

Yhdistelmäuuni: kuumasavu/bbq/grilli Käyttöohjeet

Yhdistelmäuuni: kuumasavu/bbq/grilli Käyttöohjeet Yhdistelmäuuni: kuumasavu/bbq/grilli Käyttöohjeet Tekniset tiedot Mitat koottuna (kork. pit. lev.) 2 140 740 640 mm Ritilän mitat (lev. pit.) 500 500 mm Paino (suunnilleen) 105 kg ENSIMMÄINEN KÄYTTÖÖNOTTO

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen AX950 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen Kenwood-lisälaitteen käyttämistä Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta varten. Poista pakkauksen

Lisätiedot

Ravinto ja ilmastonmuutos

Ravinto ja ilmastonmuutos Ravinto ja ilmastonmuutos 22.01.2009 Aleksi MäntylM ntylä Ilmastonmuutos yksi ongelma muiden joukossa Biodiversiteetin väheneminen Radioaktivisoituminen Maankäytön muutokset Rehevöityminen Happamoituminen

Lisätiedot

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla, Helsinki 13.10.2010 Elintarvikkeiden mikrobiologiset

Lisätiedot

Elintarvikkeen nimi (EPNA 1169/2011, art. 17) 16.10.2014

Elintarvikkeen nimi (EPNA 1169/2011, art. 17) 16.10.2014 Elintarvikkeen nimi (EPNA 1169/2011, art. 17) lisätiedot (Elintarviketietoasetus, liite VI) 1/9 Elintarvikkeen nimen on sisällettävä tai siihen on oltava liitettyinä tarkat tiedot elintarvikkeen ominaisuuksista,

Lisätiedot

Myydyimmät. TuotTEET KÄSINTEHTY

Myydyimmät. TuotTEET KÄSINTEHTY Myydyimmät TuotTEET 9001 14001 ISO 22000 Salaatit Vihannekset Numero Nimi Erä EAN Numero Nimi erä EAN 30000 Amerikansalaatti leikattu 2 kg 6405412300009 32600 Tomaattilohko kannaton 2,5 kg 6405412326009

Lisätiedot

SOFIE. tuplasti myyntimahdollisuuksia tuoreille ja pakatuille elintarvikkeille. palvelulasikot

SOFIE. tuplasti myyntimahdollisuuksia tuoreille ja pakatuille elintarvikkeille. palvelulasikot SOFIE tuplasti myyntimahdollisuuksia tuoreille ja pakatuille elintarvikkeille palvelulasikot edistä myyntiä Sofien avulla inspiraatio Miksi valita kaksi eri kalustetta, kun voit saada kaiken yhdessä paketissa?

Lisätiedot

espanjalainen kikherne -chorizokeitto

espanjalainen kikherne -chorizokeitto espanjalainen kikherne -chorizokeitto aineet 40 ml oliiviöljyä 150 g chorizomakkaraa, hienonnettuna 175 g sipulia, hienonnettuna 50 g lehtiselleriä, hienonnettuna 100 g tuoretta pinaattia, pestynä ja hienonnettuna

Lisätiedot

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso Ruokaa hygieenisesti o p e t u s h a l l i t u s Sisältö Käyttäjälle... 6 Näin käytät kirjaa... 7 Hygienian perusteita... 8 Mitä on hygieniaosaaminen?... 10 Säilytä

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa!

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lapsesi hyvä ravitsemustila parantaa jaksamista, edistää toipumista ja turvaa kasvun Kun lapsi ei syö riittävästi tavallista ruokaa Sairastuneen lapsen voi

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Neocate Activella

Helppoja reseptejä Neocate Activella Helppoja reseptejä Neocate Activella Ruuanvalmistusohjeita maitoallergiselle lapselle Neocate Active on maidoton täydennysravintovalmiste yli 1-vuotiaille lapsille. Neocate Activea voidaan nauttia sellaisenaan

Lisätiedot

Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke

Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke Hankkeen taustaa Kunnanvaltuuston päätös rakentaa Sodankylään uusi keskuskeittiö Tavoitteena löytää uusi, kannattavampi ja tehokkaampi toimintatapa Uuteen keskuskeittiöön

Lisätiedot

Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry. Twitter: @IlkkaAlarotu

Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry. Twitter: @IlkkaAlarotu 14.11.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry Twitter: @IlkkaAlarotu 14.11.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

Lisätiedot

- emännät - aputöissä myös asiakkaita (tiski ym)

- emännät - aputöissä myös asiakkaita (tiski ym) KYMEN A-KLINIKKATOIMI KARHULAN TOIMINTAYKSIKÖT TURVALANTIE 2 48700 KOTKA Y-tunnus: 0200924-4 A-KLINIKAN KEITTIÖN OMAVALVONTASUUNNITELMA, päivitetty 9.7.2013 Vastuuhenkilöt: Toiminta: Asiakkaat: Ateriamäärät:

Lisätiedot

Mitä pakkausmerkintä - kysymyksiä on noussut valvonnassa esiin? Elintarvikeasiantuntijoiden koulutus. 26.8.2015 Tuulikki Lehto

Mitä pakkausmerkintä - kysymyksiä on noussut valvonnassa esiin? Elintarvikeasiantuntijoiden koulutus. 26.8.2015 Tuulikki Lehto Mitä pakkausmerkintä - kysymyksiä on noussut valvonnassa esiin? Elintarvikeasiantuntijoiden koulutus 26.8.2015 Tuulikki Lehto Evira / VALO / TUTU / RATI Elintarvikkeesta annettavat tiedot Pakatut tuotteet

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden muutosvoimat, kehitys ja tulevaisuus. Leena Hyrylä

Elintarviketeollisuuden muutosvoimat, kehitys ja tulevaisuus. Leena Hyrylä Elintarviketeollisuuden muutosvoimat, kehitys ja tulevaisuus Leena Hyrylä Esityksen sisältö: Elintarviketeollisuuden rakenne Muuttuva toimintaympäristö Markkinoiden kehitys Taloudellinen tilanne Tulevaisuuden

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Sitä kylmää mitä tarvitaan

Sitä kylmää mitä tarvitaan Sitä kylmää mitä tarvitaan Kylmiöpakastimet Kotikylmiöt Kaappipakastimet Viinikylmiöt Valitse vain ulkonäkö, kylmiö huolehtii kaikesta muusta 4-7 Kylmiöpakastimet 8-11 Kotikylmiöt 12-13 Kaappipakastimet

Lisätiedot

Luonnos valtioneuvoston selonteoksi elintarviketurvallisuudesta

Luonnos valtioneuvoston selonteoksi elintarviketurvallisuudesta LAUSUNTO 26.2.2010/SH Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO Viite Asia HARE: MMM004/2010 Luonnos valtioneuvoston selonteoksi elintarviketurvallisuudesta Pyydettynä lausuntona luonnoksesta

Lisätiedot

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset)

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset) Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely 1. Hygieniapassikoulutus Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely Materiaalia testiä varten http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet -> Googleen hakusana

Lisätiedot

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 Poiminta kaikki vastaukset ovat mukana Taustamuuttujat Ikä 51-60 vuotta 1 1,89 % 61-70 vuotta 6 11,32 % 71-80 vuotta 8 15,09 % 81-90 vuotta 25 47,17

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot

Sekoitinsarja Käyttöohje

Sekoitinsarja Käyttöohje Sekoitinsarja Käyttöohje Lue ohjekirja huolellisesti ennen laitteen käyttöönottoa. Käytä laitetta vain käyttöohjeen mukaisesti. Säilytä ohjekirja lukemiseksi tulevaisuudessa. TURVALLISUUS Laite ei ole

Lisätiedot

Luomulle on kysyntää!

Luomulle on kysyntää! 3.12.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Luomulle on kysyntää! S-ryhmä/PKO Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry Olli Kurppa Prismajohtaja/Ptostopäällikkö PKO Luomu

Lisätiedot

PIZZOJEN SUOLAPITOISUUSTUTKIMUS JA PIZZARAAKA-AINEIDEN MIKROBIOLOGINEN LAATU. ~ Oulun kaupunki. Ympäristövirasto.

PIZZOJEN SUOLAPITOISUUSTUTKIMUS JA PIZZARAAKA-AINEIDEN MIKROBIOLOGINEN LAATU. ~ Oulun kaupunki. Ympäristövirasto. J PIZZOJEN SUOLAPITOISUUSTUTKIMUS JA PIZZARAAKA-AINEIDEN MIKROBIOLOGINEN LAATU ~ Oulun kaupunki Ympäristövirasto - Raportti 5/1998 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 1 PIZZOJEN SUOLAPITOISUUDET 1 PIZZATÄYTTEIDEN

Lisätiedot

Keitetty Quinoa / Kvinoa

Keitetty Quinoa / Kvinoa Keitetty Quinoa / Kvinoa 1. Huuhtele ja valuta quinoa huolella. 2. Laita quinoa kattilaan ja lisää vettä suhteessa 1 osa quinoaa ja 2 osaa vettä. 3. Kuumenna kiehuvaksi, lisää ripaus suolaa ja anna kypsyä

Lisätiedot

11 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT HUOLTA RUUISTASI

11 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT HUOLTA RUUISTASI 11 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT HUOLTA RUUISTASI 1. Tarkista jääkaappisi lämpötila! Sen tulisi olla +2 -+6 ºC. Tavallisissa jääkaapeissa kylmin paikka on kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä. Huomaa, että jääkaapin

Lisätiedot

VENÄJÄN FEDERAATION HALLITUS

VENÄJÄN FEDERAATION HALLITUS [Venäjän federaation vaakuna] VENÄJÄN FEDERAATION HALLITUS ASETUS n:o 625 MOSKOVASSA 25. päivänä kesäkuuta 2015 Muutokset Venäjän federaation hallituksen 7. elokuuta päivättyyn asetukseen n:o 778 Venäjän

Lisätiedot

21.11.2015 Ekokokki-kurssi

21.11.2015 Ekokokki-kurssi RUOKAA TÄHTEISTÄ 21.11.2015 Ekokokki-kurssi KÄYTÄ TARKKAAN JA SÄILYTÄ OIKEIN Älä osta liikaa nopeasti pilaantuvaa ruokaa. Nykyisin monet kaupat ovat auki sunnuntaisinkin. Tutki jääkaappi ja ruokakaapit

Lisätiedot

Pakkausmerkinnät kalatuotteissa

Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Tytti Itkonen, Evira / VALO / TUTU KALAFOORUMI kevät 2011 1 Neuvoston asetus (EY) N:o 104/2000 Merkintävaatimukset koskevat myytäessä loppukuluttajalle seuraavia kalastustuotteita

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi,

PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi, PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi, Marjatta Rahkio, LTK Satu Mustalahti, LTK pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset kaikille pakatuille

Lisätiedot

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista 9.1.2013 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista Jussi Kaartinen Market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, Satakunnan Osuuskauppa Luomu vastaa useisiin kuluttajatrendeihin

Lisätiedot

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset Mari Mäenpää Milloin ilmoitusta ei tarvita Ilmoitusta ei tarvita, jos toiminnan riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä tai jos alkutuotantotoimija,

Lisätiedot

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016 Ympäristöterveyskeskus YHTEENVETO Terveydensuojelu 22.2.2016 KALAN JÄLJITETTÄVYYS MYYNTITISKEISSÄ 2015 Johdanto Kalan jäljitettävyys myyntitiskeissä 2015 oli Kanta- ja Päijät-Hämeen valvontayksiköiden

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Knowledge grows Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Fazer Mylly & Fazer Leipomot Tero Hirvi Heli Anttila Onnistuaksemme meidän tulee lähteä kuluttajan tarpeista liikkeelle Kuluttajan tarpeet edellä Tärkeää

Lisätiedot

Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle

Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle 10.6.2014 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Twitter: @IlkkaAlarotu Ruoka on osa identiteettiä 56

Lisätiedot

www.vomoghundemat.fi

www.vomoghundemat.fi www.vomoghundemat.fi Vom og Hundemat on norjalainen koirien tuoreruokatuote. Se valmistetaan norjalaisista eläinperäisistä raaka-aineista, kuten broileri, naudan sisäelimet, pötsi, lohi, naudan maksa ja

Lisätiedot

Elintarvikepakkausmateriaalit ja lähiruoka

Elintarvikepakkausmateriaalit ja lähiruoka Elintarvikepakkausmateriaalit ja lähiruoka Kooste oppilastöiden tuloksista Ruokis hanke Forssa, 2014 Antti Sillman SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 2 YLEISET HUOMIOT... 1 3 LÖYTÖJÄ... 2 LÄHTEET... 3 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Maukasta elinvoimaa puhtaista raaka-aineista

Maukasta elinvoimaa puhtaista raaka-aineista Maukasta elinvoimaa puhtaista raaka-aineista Makuhetkiä Kankaanpäästä Maalaistuote Vatajan lihatuotteet tuovat ruokapöytään raikkaan makuhetken. Tarjoamme herkullisia lähellä tuotettuja lihatuotteita.

Lisätiedot

Cook & Chill ruoanvalmistusmenetelmän vaikutukset ruoan ravintoaineisiin

Cook & Chill ruoanvalmistusmenetelmän vaikutukset ruoan ravintoaineisiin Cook & Chill ruoanvalmistusmenetelmän vaikutukset ruoan ravintoaineisiin Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Cook & Chill ruoanvalmistusmenetelmä... 2 3 Cook & Chill ruoanvalmistusmenetelmän vaikutukset ruoan ravintoaineisiin...

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015 43 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

Teknologinen. Laatu: - koostumus (proteiini, rasva) - vedensidontakyky - ph, väri. Lihan laatutekijät

Teknologinen. Laatu: - koostumus (proteiini, rasva) - vedensidontakyky - ph, väri. Lihan laatutekijät Eettinen laatu - eläinten hyvinvointi - ympäristövaikutukset Mikrobiologinen Laatu: - tuoteturvallisuus - säilyvyys Teknologinen Laatu: - koostumus (proteiini, rasva) - vedensidontakyky - ph, väri Lihan

Lisätiedot

Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu. Jaana Elo KoKo Palvelut

Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu. Jaana Elo KoKo Palvelut Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu Jaana Elo KoKo Palvelut Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) 178/2002 Elintarvikelainsäädäntöä

Lisätiedot

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA Pro Kala ry www.prokala.fi 2 KILOHAILI SILAKKA 30-90 g Silakka ja Kilohaili 12-20 cm tärkein saaliskalamme, elää Itämeressä, sillin vähärasvaisempi

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

Ruokamenot kuluttajan arjessa

Ruokamenot kuluttajan arjessa Ruokamenot kuluttajan arjessa Tieteiden yö Rahamuseossa 13.1.2011 Jarkko Kivistö Ekonomisti Ruokamenot kuluttajan arjessa Ruokamenot Kuinka suuren osan tuloistaan kuluttajat käyttävät elintarvikkeisiin?

Lisätiedot

Lisää luomua! Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

Lisää luomua! Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 2.10.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Lisää luomua! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry Twitter: @IlkkaAlarotu Luomu vastaa useisiin kuluttajatrendeihin TERVEELLISYYS

Lisätiedot

TURHA SITÄ ON KAINOSTELLA, MAISTA ROHKEASTI JOTAKIN UUTTA

TURHA SITÄ ON KAINOSTELLA, MAISTA ROHKEASTI JOTAKIN UUTTA TURHA SITÄ ON KAINOSTELLA, MAISTA ROHKEASTI JOTAKIN UUTTA ROHKEASTI SUOMALAINEN Luumäellä Saparokujan päässä perinteisellä maatilalla on harjoitettu maataloutta jo vuodesta 1721. Jo silloin oli tilan isännällä

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

Kalan hyppy tulevaisuuteen mistä lisa arvoa alihyo dynnetyille kaloille? Anu Hopia Turun yliopisto Blå bioekonomi Sininen biotalous 27.10.

Kalan hyppy tulevaisuuteen mistä lisa arvoa alihyo dynnetyille kaloille? Anu Hopia Turun yliopisto Blå bioekonomi Sininen biotalous 27.10. Kalan hyppy tulevaisuuteen mistä lisa arvoa alihyo dynnetyille kaloille? Anu Hopia Turun yliopisto Blå bioekonomi Sininen biotalous 27.10.2015, Vaasa JÄRKIKALAA ON JO TARJOLLA KEHITTYVÄ ELINTARVIKE 2/2014

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara

PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara MIHIN PAKKAUSMERKINNÄT LAITETAAN? Valmiiksi pakattuihin tuotteisiin Ei tarvitse jos: tuote pakataan loppukuluttajalle elintarvikkeen luovutuspaikassa (myymälä,

Lisätiedot

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Projektiyhteenveto 2014 Pääkaupunkiseudun kunnissa toteutettiin touko-lokakuussa 2014 yhteinen projekti, jonka tarkoituksena oli

Lisätiedot

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja.

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Oraksen soppavihko En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Miksi siis kukaan lukisi ruokaohjeitani? No juuri siksi! Jos minä osaan laittaa nämä ruuat, sitten osaa kyllä lähes kuka tahansa. Tässä vihkosessa

Lisätiedot

Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta

Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta Pohjois- Suomen Nurmipäivät 12.1.2012 Mitä kuluttajat odottavat? 2 12.1.2012 Ostopäätöksiin vaikuttavat

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

Sikahyvää ruokaa villisiasta!

Sikahyvää ruokaa villisiasta! à la Tapio Kangas Laatutyö pohjoiskarjalaisessa elintarvikeketjussa -hanke Elintarvikealan koordinointihanke Pohjois-Karjalassa 2010 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke porotietokansio raakalihavalmisteet Hannu Pekkala 2006 Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke SISÄLLYSLUETTELO 1 Määritelmä... 2 2 Raakalihavalmisteiden valmistus...

Lisätiedot

Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM

Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM Välipala on kunnon pala Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM Reija Männikkö TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti 27.4.2014 Leppävirta TAVOITTEENA kunnon ruoka on yksi osa liikunnallista elämäntapaa

Lisätiedot

PYSTYPAKASTIN SFS 205 SFS 101 SFS 270 SFS 100 KÄYTTÖOHJE

PYSTYPAKASTIN SFS 205 SFS 101 SFS 270 SFS 100 KÄYTTÖOHJE PYSTYPAKASTIN SFS 205 SFS 101 SFS 270 SFS 100 KÄYTTÖOHJE Laitteen kuvailu 7 1. Päällys 2. Lokero 3. Keskimmäinen lokero 4. Iso lokero 5. Säädettävät jalat 6. Termostaattikytkin 7. Pikapakastuskytkin Kuljetus

Lisätiedot

Menestyksesi reseptit

Menestyksesi reseptit Makeaa ja suolaista jokaiseen päivään! Menestyksesi reseptit Touko-elokuu 2014 Klassinen katkarapuleipä! Fazer Puikula Skagen (8 avoleipää) 4 kpl Fazer Puikula Rukiinen herkku 100 g ranskankermaa 60 g

Lisätiedot

MARINADEJA SALAATEILLE

MARINADEJA SALAATEILLE MARINADEJA SALAATEILLE 1. Perusmarinadi 3,5 dl sokeria 3,5 dl omenaviinietikkaa 3 dl öljyä - keitä marinadin aineksia muutama minuutti. Kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua n. 1 vrk - voit myös

Lisätiedot

Onko sijoittajalla oikeutta hyötyä ruuan hinnan noususta?

Onko sijoittajalla oikeutta hyötyä ruuan hinnan noususta? Onko sijoittajalla oikeutta hyötyä ruuan hinnan noususta? Finsifin seminaari 20.9.2011 Hanna Hiidenpalo 19.9.2011 1 Miksi elintarvikkeet ja ruuan tuotanto kiinnostavat myös sijoittajia? 35 % maailman työväestöstä

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä.

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KESTO: 15min 1h riippuen työn laajuudesta ja ryhmän koosta. MOTIVAATIO: Arkipäivän kemian ilmiöiden tarkastelu

Lisätiedot

KALASTA. Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn. Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys

KALASTA. Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn. Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys KALASTA Ruodot Graavaus Savustus Suolaus Grillaus Säilytys Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys KALAN SÄILYVYYS Kala on herkästi pilaantuva elintarvike.

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 96

1. Koulusi Vastaajien määrä: 96 Asiakastyytyväisyys koulut 1. Koulusi Vastaajien määrä: 96 Elisenvaaaran koulu 0 0% Elisenvaaran lukio 0 0% Kyrön koulu 0 0% Riihikosken koulu 96 100% Yläneen yhtenäiskoulu 0 0% 1/10 2. Ruuan maku Vastaajien

Lisätiedot

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012 Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 3/2012 Esivalmistettujen ruokien jäähdytys ja jäähdytetyn ruoan laatu tarjoilupaikoissa 2011 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Toimijan omavalvontavelvoite... 1

Lisätiedot

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Miten syntyy luomuelintarvike? Elintarvikkeet - > 50 % maatalousperäisiä ainesosia - 95 % sääntö -

Lisätiedot

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA Ainekset 4 5 henkilölle 400 g Barillan Fusilli-pastaa 400 g Barillan Arrabbiata-kastiketta 200 g turskaa 50 g kivettömiä mustia oliiveja

Lisätiedot

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää)

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

MAPAX your concept for quality food.

MAPAX your concept for quality food. MAPAX your concept for quality food. MAPAX ratkaisut pidentävät elintarvikkeiden säilyvyysaikaa luonnollisella tavalla. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FOOD AGA 2 MAPAX ja BIOGON ovat Linde Groupin rekisteröityjä

Lisätiedot

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Vihjeitä asentajille. Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Vihjeitä asentajille. Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset Refrigeration and Air Conditioning Controls Vihjeitä asentajille Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset R E F R I G E R A T I O N A N D A I R C O N D I T I O N I N G Sisällys Sivu Asennustyön vaatimukset...

Lisätiedot

Suomi. lihamylly. makkaran valmistuslaite. lihamyllyn kokoaminen. makkkaran valmistuslaitteen käyttö. lihamyllyn käyttö

Suomi. lihamylly. makkaran valmistuslaite. lihamyllyn kokoaminen. makkkaran valmistuslaitteen käyttö. lihamyllyn käyttö A950 i h g j f d e a b c k l m 11 10 n o 13 12 16 14 15 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen ensimmäistä käyttökertaa Pese osat: katso kohdasta 'perushuolto'.

Lisätiedot

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

Mitä kuluttaja tuumii luomusta?

Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Tervetuloa Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Ohjelma klo 9.30 Luomubrunch klo 0.00 Luomun kuluttajabarometrin 203 tulokset, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry klo 0.30 Luomun rooli suomalaisessa

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

Miksi ruoan hinta on noussut?

Miksi ruoan hinta on noussut? Miksi ruoan hinta on noussut? Veli-Matti Mattila Toimistopäällikkö Rahapolitiikka- ja tutkimusosasto 21.10.2008 1 Tuote Syyskuu 2007 Syyskuu 2008 Muutos Vehnäjauhot, 2 kg 0,84 1,21 44 % Sekahiivaleipä,

Lisätiedot